PDA

View Full Version : cukai-cukai dalam malaysia


thariq_shahalam
12-08-2008, 09:29 AM
salam,

just nak sembang pasal cukai-cukai yang dikenakan kat malaysia nih. Tgh tengok bil-bil lama aku tersedar aje je 5% tax ni. So just want to share with you all..

Cukai-cukai yang aku tahu:

1. Income Tax - kalau income lebih RM2500 kena bayar cukai
2. Sales Tax - 5% setiap kali kita membeli barang di sesetengah kedai contohnya McDonald's
3. Duti Hiburan - kalau korang perasan ada tertulis kat tiket wayang
4. VAT atau Value Added Tax - aku pernah nampak kat tiket parking lot
5. Stamp Duty atau Setem Hasil - ini kalau nak beli rumah kena bayar stamping ad valorem, kalau nak buat perjanjian pun kena stamping gak
6. Road Tax - ini semua orang yang ada kereta mesti tahu
7. Windfall tax - ini isu yg sering dibangkitkan dalam biz news

camner, ada tak lagi tax yg aku tertinggal? yang aku list kat atas ni pun kira banyak jugak tu...

aku pernah bincang dgn sorang businessman indon, dia tanya income tax brapa kat malaysia, aku cakap max ialah 28%. Dia terkejut, dia kata kat indon max hanya 10% jer...

Nak buat kesimpulan tapi tak cukup fakta lagi. Apa input warga CG? kalau yg kerja kat LHDN tu sila la bagi input...

wasalam

marlen
12-08-2008, 09:59 AM
malaysia mmg byk cukai tp xsure cukai apa..hehehe

jaih
12-08-2008, 10:08 AM
tax...mmg memacam tax..cth semalam ..aku g mcD beli bigmac ..dah kena 0.96 tak silap..tu baru aku sorang yg beli mcd..bayangkan kalau satu malaysia berapa ramai yg beli mcd..tak masuk yg 5% kat tpt lelain tuh...mmg kita dicekik secara halus

guardmax
12-08-2008, 10:12 AM
hari tu aku pergi sugerbun takde tax pulak...heran...biasa tax dia 5% kan...

thariq_shahalam
12-08-2008, 10:14 AM
rasanya minyak kita pun dicukai. I'm 90% sure tapi perlukan verifikasi la. sesapa tahu?

jaih
12-08-2008, 10:15 AM
pasal tax 5% th gomen tak buat keputusan ngan seragam daa...kedai mamak area kuantan neh dah tak kenakan tax 5% tuh...maybe peniaga yg tanggung atau gomen bgtau takyah bayar....tak tau mana satu

profesor
12-08-2008, 10:17 AM
Masa kita beli keta pun kene gak.. Duti Eksais..

cput
12-08-2008, 10:17 AM
salam,


Cukai-cukai yang aku tahu:

1. Income Tax - kalau income lebih RM2500 kena bayar cukai


yang nie aku kompem aku tak paham..ada skali aku kena PCB, pehtue takde, pehtue ada balik..tak paham2..

thariq_shahalam
12-08-2008, 10:18 AM
5% sales tax tu rasanya, kedai2 ada pilihan sama ada nak tanggung sendiri atau pass on kat consumer. Jadi McD ni yang dah kaya gila masih lagi nak pass on tax tu kat kiter...

jaih
12-08-2008, 10:19 AM
Masa kita beli keta pun kene gak.. Duti Eksais..

vios aku kena RM25K:(( :(( :(( kalu ikut monthly pymt skang 2yrs pertama just utk bayar tax tuh jer....

tokputih
12-08-2008, 10:20 AM
CUba kOrang Makan PIZZa Hut

5% Sales Tax
10% Services Charge

But kat malaysia ni pelik sikit.. duit sendiri, bayar sendiri pastu kena cukai pulak...

alonso
12-08-2008, 10:21 AM
embargo tu cukai gak ke?

dek_ang
12-08-2008, 10:22 AM
gaji rm2500 pon kene cukai jugak...bukan besar pon rm2500 skang nih..cukup2 makan je..wat la rm5000 keatas ke..baru berbaloi kan????

jaih
12-08-2008, 10:22 AM
yang nie aku kompem aku tak paham..ada skali aku kena PCB, pehtue takde, pehtue ada balik..tak paham2..

gomen ker ?? yg PCB neh mmg prob sket...terutama kalau ada tunggakan gaji atau pelarasan lelain...biasanya yg melibatkan tunggakan gaji laa...bila gaji per annum dah cecah tahap kena PCB mmg akan kena laa..tp kalu tahun tuh takder pelarasan..means gaji per annmum tuh stil bawah kadar kena tax mmg takder laa..biasanya kes cikgu byk yg kena.

alonso
12-08-2008, 10:24 AM
gaji rm2500 pon kene cukai jugak...bukan besar pon rm2500 skang nih..cukup2 makan je..wat la rm5000 keatas ke..baru berbaloi kan????

tak silap aku kalo gaji rm2999 ke atas baru kene cukai

thariq_shahalam
12-08-2008, 10:26 AM
rasanya dia ikut gaji pokok, sebab elaun dll tak dikira dalam cukai. something to cheer about at least...

dek_ang
12-08-2008, 10:29 AM
tak silap aku kalo gaji rm2999 ke atas baru kene cukai

rm2500 beb...ahmad keje gaji rm26xx pon dah kene dalam rm20 cam tu la..

p/s : ahmad bukan nama sebenar dah ahmad bukan aku...:D

akay
12-08-2008, 10:29 AM
yang nie aku kompem aku tak paham..ada skali aku kena PCB, pehtue takde, pehtue ada balik..tak paham2..

cuba mintak kat payroll department PCB nyer schedule dlm tu ade min kene potongan PCB..

dr minimum tu nati leh tau bape kene PCB

akay
12-08-2008, 10:30 AM
tak silap aku kalo gaji rm2999 ke atas baru kene cukai

2500 da kene da..

tp rasanye lepas tolak2 rebat sume bru kene brape puluh je..

xpon g je bayar zakat

thariq_shahalam
12-08-2008, 10:34 AM
suma pun bayar cukai McD... takleh nak lari kecuali kau tak makan McD.

dek_ang
12-08-2008, 10:37 AM
2500 da kene da..

tp rasanye lepas tolak2 rebat sume bru kene brape puluh je..

xpon g je bayar zakat

ha aku nak tanye...bayar zakat boleh tolak income tax kan???tapi incometax potong direct drp gaji..kalau baya zakat boleh claim balik ke camane??nak claim kat ne?

p/s: baru keje 2 bulan je..:D

akay
12-08-2008, 10:37 AM
pasal tax 5% th gomen tak buat keputusan ngan seragam daa...kedai mamak area kuantan neh dah tak kenakan tax 5% tuh...maybe peniaga yg tanggung atau gomen bgtau takyah bayar....tak tau mana satu

kedai mamak ni bole kenakan tax 5% tu kalu income setaun dia lebih dr 500k..

tp la ni kalu x silap da di mansuhkan utk kedai mamak yg 5% tu

akay
12-08-2008, 10:41 AM
ha aku nak tanye...bayar zakat boleh tolak income tax kan???tapi incometax potong direct drp gaji..kalau baya zakat boleh claim balik ke camane??nak claim kat ne?

p/s: baru keje 2 bulan je..:D

kene tgk ko byr zakat pe..

zakat fitrah xleh la claim :)) :))

kalu utk taun 2007 ko bayar zakat lam taun 2008 xleh nak claim ko leh claim utk tahun taksiran 2008 nati je..

lam borang tax tu kan ade jumlah kene byar or terlebih bayar so ko kira siap2 pastu nati LHDN akan return balik la yg ko da terlebih bayar tu..

Penbiru
12-08-2008, 10:41 AM
CUba kOrang Makan PIZZa Hut

5% Sales Tax
10% Services Charge

But kat malaysia ni pelik sikit.. duit sendiri, bayar sendiri pastu kena cukai pulak...

Patut restoran macam ni dia la bayar cukai sebab untuk restoran 100%.Ini bebankan pengguna bayar 5% sales tax.Pastu services charge.Servis tak bagus..muka pelayan masam mencuka.Itu pun kena bayar nak tgk muka masam dia..:eek: :eek: :eek:

phantom08
12-08-2008, 10:42 AM
ERRMMMM...JENIS-jenis TAX :-

1. CUKAI PENDAPATAN - individu/syarikat ( pemastautin/ x pemastautin)
2. CUKAI PETROLEUM
3. CUKAI KEUNTUNGAN HARTA TANAH
4. DUTI STEM -Normally for documentation / stamping



CUKAI pendapatan :-

PEngecualian cukai:-

-percutian dalam negara
-manaafat perubatan dan pergigian
-Ganjaran persaraan
-Biasisiswa
-Faedah - BNM, BSN & etc
-Dividen - ASB & etc
-Royalti

p/s resit-resit anda seperti pembelian komputer..perubatan..perlancongan.. anda disimpan sebaiknya agar dapat memperolehi pengurangan cukai pendapatan....

Details rajin-rajin aaa..buka lhdn....

azmimazda
12-08-2008, 10:42 AM
cukai pintu. cukai tingkap, cuka tanah, cukai apa lagi??

dek_ang
12-08-2008, 10:42 AM
kene tgk ko byr zakat pe..

zakat fitrah xleh la claim :)) :))

kalu utk taun 2007 ko bayar zakat lam taun 2008 xleh nak claim ko leh claim utk tahun taksiran 2008 nati je..

lam borang tax tu kan ade jumlah kene byar or terlebih bayar so ko kira siap2 pastu nati LHDN akan return balik la yg ko da terlebih bayar tu..

tak paham la beb...:D

akay
12-08-2008, 10:43 AM
cukai pintu. cukai tingkap, cuka tanah, cukai apa lagi??

cukai masuk toilet pon da naik skrang ni :eek: :eek:

akay
12-08-2008, 10:44 AM
tak paham la beb...:D

ko kene g print borang tax tu..

form B kot kalu xsilap..

lam tu nati ko study satu2 leh faham rasanye

azmimazda
12-08-2008, 10:44 AM
cukai masuk toilet pon da naik skrang ni :eek: :eek:

tak lama lagi nak bernafas guna oksigen pun kena bayar cukai kot??

phantom08
12-08-2008, 10:45 AM
ha aku nak tanye...bayar zakat boleh tolak income tax kan???tapi incometax potong direct drp gaji..kalau baya zakat boleh claim balik ke camane??nak claim kat ne?

p/s: baru keje 2 bulan je..:D

errmmm..zakat tu kalo tak silap akan di tolak bahagian REBAT CUKAI..SO pendapatan boleh kena cukai u akan semakin berkurangan...
ERRMm...akaymarl...masih VALID ke saye punya explanation ni ekk..heheh..lamo tak buka kamus niee..ehheheh:D

akay
12-08-2008, 10:46 AM
tak lama lagi nak bernafas guna oksigen pun kena bayar cukai kot??

masa khir toyo aritu air tadahan ujan pon kene byr gak :)) :))

alonso
12-08-2008, 10:47 AM
cukai pintu. cukai tingkap, cuka tanah, cukai apa lagi??

cukai udara..
cukai air..

akay
12-08-2008, 10:48 AM
errmmm..zakat tu kalo tak silap akan di tolak bahagian pengecualian cukai..SO pendapatan boleh kena cukai u akan semakin berkurangan...
ERRMm...akaymarl...masih VALID ke saye punya explanation ni ekk..heheh..lamo tak buka kamus niee..ehheheh:D

yg zakat tu betul la tu..

still valid..

kalu takut kerajaan salah guna duit cukai jom kita g bayar zakat je..

zakat ni khusus utk org islam je :))

dek_ang
12-08-2008, 10:48 AM
errmmm..zakat tu kalo tak silap akan di tolak bahagian pengecualian cukai..SO pendapatan boleh kena cukai u akan semakin berkurangan...
ERRMm...akaymarl...masih VALID ke saye punya explanation ni ekk..heheh..lamo tak buka kamus niee..ehheheh:D

ooo cam tu ke...tq...:D

alonso
12-08-2008, 10:48 AM
yg zakat tu betul la tu..

still valid..

kalu takut kerajaan salah guna duit cukai jom kita g bayar zakat je..

zakat ni khusus utk org islam je :))

kita org islam patut byr zakat je

tengkubasri
12-08-2008, 10:50 AM
kita org islam patut byr zakat je

betul tu, bayar je zakat, dr duit kita diabihkn kerajaan tu :)paid

akay
12-08-2008, 10:50 AM
kita org islam patut byr zakat je

aku rasa ko da layak wat potongan zakat bulan2 da alonso..

kalu zakat nye potongan lak gaji min 1500 kalu x silap..

1500 belum kawin so kene la byr rm10 sebulan :) :)

kalu slh tlg betulkan eh da lama x wat kira2 benda ni

azmimazda
12-08-2008, 10:50 AM
masalah zakat pun mcm tak telus jugak pengurusannya.. pelik la aku.. duit zakat berjuta-juta tp masih berapa ramai org islam yg daif??

akay
12-08-2008, 10:51 AM
betul tu, bayar je zakat, dr duit kita diabihkn kerajaan tu :)paid

ko mmg da layak byr da zakat ni..

ari2 overtime :)) :))

alonso
12-08-2008, 10:51 AM
betul tu, bayar je zakat, dr duit kita diabihkn kerajaan tu :)paid

mana ade dlm sejarah kegemilangan islam org islam kene cukai kat negara sendri..
cukai tu utk org bukan islam je
zakat tu wajiblah:)paid

achoy76
12-08-2008, 10:52 AM
kalau takde tax , maka takde la pendapatan gov. duit tu pun untuk rakyat gak akhirnya seperti jalan , gaji gov. serveant, subsidi yang korang dapat tiap2 ari tu dan bnyak lg. lu pikir la sendri

akay
12-08-2008, 10:52 AM
masalah zakat pun mcm tak telus jugak pengurusannya.. pelik la aku.. duit zakat berjuta-juta tp masih berapa ramai org islam yg daif??

ni no komen la..

ni urusan diaorg ngan allah je..

dulu most of my client diaorg byr zakat trus cr fakir miskin or rumah anak2 yatim je but xdpt la pengecualian cukai

tengkubasri
12-08-2008, 10:53 AM
ko mmg da layak byr da zakat ni..

ari2 overtime :)) :))

:-$ :-$ :-$ hahahah.... aku x mo bayar income-tax.. bayar zakat jela... :)paid

akuslamberjer
12-08-2008, 10:54 AM
Kat Terengganu ada additional.. 'Chukai' :))

tengkubasri
12-08-2008, 10:55 AM
Kat Terengganu ada additional.. 'Chukai' :))

:)) :)) :)) kat kampung aku ada Texas :)) :)) :))

akay
12-08-2008, 10:55 AM
kalau takde tax , maka takde la pendapatan gov. duit tu pun untuk rakyat gak akhirnya seperti jalan , gaji gov. serveant, subsidi yang korang dapat tiap2 ari tu dan bnyak lg. lu pikir la sendri

duit dr keuntungan minyak more than enough kalu stakat nak develop malaysia..

cuba g tgk collection cukai ngan hasil dr minyak mana lebih besar portion yg kerajaan dpt..

kerajaan islam dulu2 cuma ngan zakat je leh develop smpai maju..

akay
12-08-2008, 10:56 AM
:-$ :-$ :-$ hahahah.... aku x mo bayar income-tax.. bayar zakat jela... :)paid

ko g pusat zakat leh wat potongan bulanan lg senang :)) :))

la ni ko PCB kene wat potongan x..

kalu da wat potongan zakat ko xyah da wat PCB

tengkubasri
12-08-2008, 10:57 AM
mana ade dlm sejarah kegemilangan islam org islam kene cukai kat negara sendri..
cukai tu utk org bukan islam je
zakat tu wajiblah:)paid

:)cgrock :)cgrock :)cgrock cayala alonso :)cgrock :)cgrock :)cgrock

pijoe
12-08-2008, 10:57 AM
tax kereta di malaysia 200%... antara paling tinddi dalam dunia.... betul ke???

azmimazda
12-08-2008, 10:58 AM
cukai tu perlu jugak tp kena naikkan lagilah hadnya.. 2500 kalau zaman skrg dah agak tak relevan..

phantom08
12-08-2008, 10:58 AM
ooo cam tu ke...tq...:D

:D SO..resit-resit kite bila nak bayar soma tu simpan elok-elok..penting tu untuk REBAT cukai...PEMBELIAN KOMPUTER untuk kegunaan peribadi boleh untuk REBAT cukai....heheh...:)

akay
12-08-2008, 10:59 AM
tax kereta di malaysia 200%... antara paling tinddi dalam dunia.... betul ke???

kalu xnak kene byr tax utk kete tu ko mintak la title ekspatriat :))

apply malaysia as second home..

nati leh beli kete honda accord 2.0 yg latest 90k ++ je

akay
12-08-2008, 11:01 AM
:D SO..resit-resit kite bila nak bayar soma tu simpan elok-elok..penting tu untuk REBAT cukai...PEMBELIAN KOMPUTER untuk kegunaan peribadi boleh untuk REBAT cukai....heheh...:)

komputer tu skali lam 5 taun je kalu x silap..
beli buku2 pon leh dpt gak pengecualian..
beli insurans pon leh gak limit 5k peryear

thariq_shahalam
12-08-2008, 11:01 AM
tak pun mintak AP hurhurhur... mimpi jer la yek...

rasanya bayar zakat lebih puas hati dari bayar cukai. Dapat jugak pahala...

tapi rasanya tadi ada orang cakap pasal cukai keuntungan hartanah atau real property gains tax. Update, tax ini telah dimansuhkan tahun lepas, alhamdulillah...

tengkubasri
12-08-2008, 11:02 AM
ko g pusat zakat leh wat potongan bulanan lg senang :)) :))

la ni ko PCB kene wat potongan x..

kalu da wat potongan zakat ko xyah da wat PCB

tunggu member aku siapkn sistem LHDN la pasnih :)) :)) :))

phantom08
12-08-2008, 11:03 AM
komputer tu skali lam 5 taun je kalu x silap..
beli buku2 pon leh dpt gak pengecualian..
beli insurans pon leh gak limit 5k peryear

AA'aa...soma tu bley DAPAT REBAT CUKAI!!..

marlen
12-08-2008, 11:04 AM
komputer tu skali lam 5 taun je kalu x silap..
beli buku2 pon leh dpt gak pengecualian..
beli insurans pon leh gak limit 5k peryear

waaa daddy akay leh jd financial consultant la...leh mintak nasihat mcm ni

akay
12-08-2008, 11:05 AM
tak pun mintak AP hurhurhur... mimpi jer la yek...

rasanya bayar zakat lebih puas hati dari bayar cukai. Dapat jugak pahala...

tapi rasanya tadi ada orang cakap pasal cukai keuntungan hartanah atau real property gains tax. Update, tax ini telah dimansuhkan tahun lepas, alhamdulillah...

so sape2 nak jual harta pusaka leh la skrang ni dpt pengecualian cukai :)) :))
nak jual rumah ke untung da xkene cukai da

alonso
12-08-2008, 11:05 AM
waaa daddy akay leh jd financial consultant la...leh mintak nasihat mcm ni

hahaa.tak bole..
aku da booking dia awal2
:eek: :eek: :eek: :eek:

akay
12-08-2008, 11:06 AM
waaa daddy akay leh jd financial consultant la...leh mintak nasihat mcm ni

asalkan cik marl sanggup bayar yuran perkhidmatan bole je :)) :))

thariq_shahalam
12-08-2008, 11:06 AM
memandangkan telampau banyak cukai dalam negara kita, apa kita hantar satu surat petisyen ke wakil-wakil rakyat kita untuk membentangkan perkara ini di dewan negara? daripada dia orang asyik dok bergaduh tak bawa pekdah kepada rakyat lagi baik dia orang kurangkan cukai dan mansuhkan cukai yang dah outdated...

akay
12-08-2008, 11:07 AM
AA'aa...soma tu bley DAPAT REBAT CUKAI!!..

ada byk lg yg leh dpt pengecualian kan

alonso
12-08-2008, 11:07 AM
memandangkan telampau banyak cukai dalam negara kita, apa kita hantar satu surat petisyen ke wakil-wakil rakyat kita untuk membentangkan perkara ini di dewan negara? daripada dia orang asyik dok bergaduh tak bawa pekdah kepada rakyat lagi baik dia orang kurangkan cukai dan mansuhkan cukai yang dah outdated...

kalo tahu caranya..
takde masalah bro:)cgrock

jaih
12-08-2008, 11:08 AM
tunggu member aku siapkn sistem LHDN la pasnih :)) :)) :))

pastuh suh dia bocorkan backdoor system heheh..senang sket nak tipu wakakaka

satu tip dari member x LHDN staff...dia bgtau pada sesapa yg x pernah dpt borang BE tu takyah ngada2 g LHDN nak bukak file....heheh biarkan saja sampai borang tu sampai sendirik

marlen
12-08-2008, 11:08 AM
asalkan cik marl sanggup bayar yuran perkhidmatan bole je :)) :))

:)) :)) boleh la daddy akay tp fee ikut harga sedara ye..99% diskaun..:)) :))

akay
12-08-2008, 11:09 AM
memandangkan telampau banyak cukai dalam negara kita, apa kita hantar satu surat petisyen ke wakil-wakil rakyat kita untuk membentangkan perkara ini di dewan negara? daripada dia orang asyik dok bergaduh tak bawa pekdah kepada rakyat lagi baik dia orang kurangkan cukai dan mansuhkan cukai yang dah outdated...

bru prospose suh bayar zakat je dr byr cukai pendapatan da ade yg tolak camne nak bwk g parlimen..
bwh ni contohnye..

kalau takde tax , maka takde la pendapatan gov. duit tu pun untuk rakyat gak akhirnya seperti jalan , gaji gov. serveant, subsidi yang korang dapat tiap2 ari tu dan bnyak lg. lu pikir la sendri

akay
12-08-2008, 11:10 AM
pastuh suh dia bocorkan backdoor system heheh..senang sket nak tipu wakakaka

satu tip dari member x LHDN staff...dia bgtau pada sesapa yg x pernah dpt borang BE tu takyah ngada2 g LHDN nak bukak file....heheh biarkan saja sampai borang tu sampai sendirik

:)paid :)paid

dok je wat **** tggu smpai diaorg dtg cr :eek:

tengkubasri
12-08-2008, 11:10 AM
pastuh suh dia bocorkan backdoor system heheh..senang sket nak tipu wakakaka

:)) :)) :)) pehtu, masuk jail :(( :(( :((

akay
12-08-2008, 11:11 AM
:)) :)) boleh la daddy akay tp fee ikut harga sedara ye..99% diskaun..:)) :))

fee nye aku up la 500% :eek: :eek:

akay
12-08-2008, 11:15 AM
pastuh suh dia bocorkan backdoor system heheh..senang sket nak tipu wakakaka



time ari2 last nak submit form tu g log in ramai2 gerenti down la server LHDN tu :)) :))

so leh bg alasan lambat antar sever LHDN down

thariq_shahalam
12-08-2008, 11:29 AM
ingat yer warga CG, tax evasion itu adalah satu jenayah! berhati-hati lah yer.

kalau yang tak setuju cukai dikurangkan atau direvise semula tak payah la sign petisyen tu. Cuma yang setuju jer sign...

protozuaqs
13-10-2009, 01:17 AM
salam,

just nak sembang pasal cukai-cukai yang dikenakan kat malaysia nih. Tgh tengok bil-bil lama aku tersedar aje je 5% tax ni. So just want to share with you all..

Cukai-cukai yang aku tahu:

1. Income Tax - kalau income lebih RM2500 kena bayar cukai
2. Sales Tax - 5% setiap kali kita membeli barang di sesetengah kedai contohnya McDonald's
3. Duti Hiburan - kalau korang perasan ada tertulis kat tiket wayang
4. VAT atau Value Added Tax - aku pernah nampak kat tiket parking lot
5. Stamp Duty atau Setem Hasil - ini kalau nak beli rumah kena bayar stamping ad valorem, kalau nak buat perjanjian pun kena stamping gak
6. Road Tax - ini semua orang yang ada kereta mesti tahu
7. Windfall tax - ini isu yg sering dibangkitkan dalam biz news

camner, ada tak lagi tax yg aku tertinggal? yang aku list kat atas ni pun kira banyak jugak tu...

aku pernah bincang dgn sorang businessman indon, dia tanya income tax brapa kat malaysia, aku cakap max ialah 28%. Dia terkejut, dia kata kat indon max hanya 10% jer...

Nak buat kesimpulan tapi tak cukup fakta lagi. Apa input warga CG? kalau yg kerja kat LHDN tu sila la bagi input...

wasalam

sumber :http://negara-kebajikan.blogspot.com/2008/02/cukai-di-malaysia-berbanding-negara.html

thariq_shahalam
13-10-2009, 03:54 PM
hmmm blog protozuaqs ker tu? interesting jugak baca blog tu. so apa pendapat awak tentang cukai di negara kita ni?

salah satu idea pakar ekonomi (saya tak pasti namanya) adalah untuk menghapuskan semua subsidi kerajaan supaya pembelanjaan kerajaan dapat dikurangkan dan secara tidak langsung boleh kurangkan kadar cukai atau menggunakan wang tersebut ke projek lain.

Apa pandangan korang?

themadwizard
15-10-2009, 05:46 PM
hmm.. hilangkan subsidi?? ada baik dan ada buruknye... mansuhkan mayb x brape setuju.. klu dirancang dan dikurangkan mayb ok kot