PDA

View Full Version : KPF jual 51% Felda Holding kepada FGV RM2.2 billion


mytrade
12-10-2013, 01:51 PM
Kepada pemegang saham KPF, sila berikan komen anda berdasarkan perkembangan ni....pro dan kon transaksi ini...

FGV akan beli pegangan 51% Felda Holding dari KPF

Nilai belian ialah RM2.2 billion iaitu RM19.61 sesaham sebanyak 113 juta saham...

Sebahagian dari RM2.2 billion akan dipulang sbg dividen khas kpd 200,000 pemegang saham KPF....

Rujuk artikel di bawah...

Aku bagi komen awal...
Kenapa KPF perlu jual Felda Holding....iaitu mahkota dalam Felda...spt mana KFC dan QSR dalam KPJ dulu....

Nilai RM2.2 billion jauh lebih kurang dari offer awal semasa FGV nak listing dulu yg mana jika KPF lepaskan Felda Holding maka KPF akan dapat 37% pegangan FGV yg bersamaan dgn 1,349,815,130 unit saham FGV yg mana jika di tgk harga terakhir FGV semalam iaitu RM4.25 ia bernilai RM5,736,714,302......

sementelah klu dulu lepaskan felda holding bukan saja dapat 1.3 unit saham FGV yg bernilai RM 5 billion malah dividen yg sepanjang 2012 sudah menjana income sebanyak......(nanti diperiksa semula)

Harap perwakilan KPF dapat buat pertimbangan sewajarnya....
Felda Holding adalah permata kpd KPF..






Sumber : Berita harian 12/10/2013

Urus niaga dibuat pada harga RM2.2 bilion

FELDA Global Ventures Holdings Bhd (FGV) akan membeli baki 51 peratus saham yang tidak dimilikinya dalam FELDA Holdings Bhd (FHB) daripada Koperasi Permodalan Felda Malaysia Bhd (KPF) dalam satu janji niaga bernilai RM2.2 bilion.

FGV dalam kenyataannya mengumumkan perkara itu semalam berkata, ia sudah mencapai persetujuan dengan KPF untuk mengambilalih kira-kira 113 juta saham FHB yang dimiliki koperasi itu pada harga RM19.61 sesaham.
“Pengambilalihan itu bagaimanapun tertakluk kepada kelulusan daripada ahli KPF dan pemegang saham FGV, dan ia dijangka akan dimuktamadkan menjelang akhir tahun ini,” katanya sambil menambah pembelian itu akan dibiayai menggunakan dana yang diraihnya daripada tawaran awam permulaan (IPO) sebelum ini dan juga pinjaman.

FGV berkata, apabila pembelian itu diselesaikan, ia akan menyaksikan kumpulan itu muncul sebagai sebuah syarikat perladangan minyak sawit bersepadu sepenuhnya.

Ia akan membolehkannya meraih kecekapan operasi serta sinergi dalam rantaian nilai perladangan kumpulan, pada masa sama menyelaraskan pengurusan dan kepentingan ekuiti aktiviti pertengahan dan hilirannya.

FGV ketika ini hanya menguasai 49 peratus kepentingan dalam FHB. Apabila pembelian itu diselesaikan, FHB akan menjadi anak syarikat miliknya.

Sumbang secara positif

“Pengambilalihan ini dijangka menyumbang secara positif kepada keuntungan FGV kerana FHB adalah sebuah kumpulan yang menguntungkan,” kata FGV dalam kenyataan berkenaan.

FHB kini adalah pengeluar minyak sawit mentah (MSM) terbesar dunia berasaskan jumlah pengeluaran. Tahun lalu, ia menghasilkan 3.3 juta tan MSM yang mewakili lapan peratus daripada pengeluaran dunia bagi komoditi itu.

Operasinya disokong hampir 19,000 pekerja yang dibantu lebih 40,000 tenaga buruh di 138 ladang milik FELDA, 71 kilang minyak sawit, tujuh kilang penapisan, empat kilang penghancur isirung, sembilan kilang getah, kilang pembuatan dan beberapa logistik dan pukal pemasangan di seluruh Malaysia dan beberapa lokasi di luar negara.

Ia mempunyai 49 anak syarikat, syarikat bersekutu dan syarikat usaha sama yang beroperasi di Malaysia dan empat di luar negara. Pada tahun kewangan berakhir 31 Disember 2012, FHB mencatatkan keuntungan bersih RM484.2 juta.


Bonus khas

Sementara itu, Pengerusi KPF, Datuk Faizoull Ahmad ketika dihubungi BH berkata, koperasi itu akan menggunakan sebahagian daripada RM2.2 bilion yang diraih daripada penjualan kepentingan dalam FHB itu untuk membayar bonus khas kepada lebih 200,000 ahlinya.

Sebahagian lagi, katanya akan dilabur semula dalam beberapa sektor yang berpotensi untuk menjana keuntungan seperti sektor perladangan di dalam dan luar negara.

Beliau bagaimanapun, enggan memberitahu peratusan yang akan diagihkan sebagai bonus khas itu.

“Pengumuman lanjut mengenai perkara ini bagaimanapun akan dibuat dalam mesyuarat agung tahunan KPF nanti,” katanya.

akira_sempoi
12-10-2013, 01:58 PM
Ok ke ko?:-?

mr_man
12-10-2013, 02:02 PM
penerangan yang sempoi utk faham keadaan diperlukan..

katani17
12-10-2013, 02:14 PM
Ok ke ko?:-?

masalah gak nanti. KPF terpaksa cari pelaburan baru n maintain dividen. Kebanyakan income dtang dari pelaburan felda holdings. Tahun depan div ok cuma tahun mendatang ????????

oimates
12-10-2013, 03:33 PM
jgn la jual..kpf dh tentu kukuh skarang ni..nk invest ke cabang lain blh sangat tanpa jual share tu..

akaifx
12-10-2013, 06:36 PM
Salam , my trade..saya pun ada baca dalam akhbar star arini statement yang sama ..tapi pasal spesial bonus tuuu takde pulak keluar rasanya.:-?.pada pandangan saya Felda Holding menyumbang .....% (sesiapa yang ada maklumat tolonglah isi percentage) daripada dividen tahunan KPF.Ianya ibarat angsa yang bertelur emas bagi KPF.Kalau angsa tersebut telah dijual, pada pandangan peribadi saya KPF bukan lagi pelaburan yang menarik untuk masa depan.Oleh kerana tiada maklumat kewangan detail.Ianya berdasarkan maklumat am sahaja.Pandangan ahli ahli yang lain amat dihargai demi masa depan KPF .Kesian lah kat saya yang melabur pun guna duit pinjaman bank :((

mytrade
12-10-2013, 08:09 PM
Salam , my trade..saya pun ada baca dalam akhbar star arini statement yang sama ..tapi pasal spesial bonus tuuu takde pulak keluar rasanya.:-?.pada pandangan saya Felda Holding menyumbang .....% (sesiapa yang ada maklumat tolonglah isi percentage) daripada dividen tahunan KPF.Ianya ibarat angsa yang bertelur emas bagi KPF.Kalau angsa tersebut telah dijual, pada pandangan peribadi saya KPF bukan lagi pelaburan yang menarik untuk masa depan.Oleh kerana tiada maklumat kewangan detail.Ianya berdasarkan maklumat am sahaja.Pandangan ahli ahli yang lain amat dihargai demi masa depan KPF .Kesian lah kat saya yang melabur pun guna duit pinjaman bank :((

spesial bonus...cuba tgk perenggan akhir ada tak..dlm berita harian ada td..

Bonus khas

Sementara itu, Pengerusi KPF, Datuk Faizoull Ahmad ketika dihubungi BH berkata, koperasi itu akan menggunakan sebahagian daripada RM2.2 bilion yang diraih daripada penjualan kepentingan dalam FHB itu untuk membayar bonus khas kepada lebih 200,000 ahlinya.

Sebahagian lagi, katanya akan dilabur semula dalam beberapa sektor yang berpotensi untuk menjana keuntungan seperti sektor perladangan di dalam dan luar negara.

Beliau bagaimanapun, enggan memberitahu peratusan yang akan diagihkan sebagai bonus khas itu.

“Pengumuman lanjut mengenai perkara ini bagaimanapun akan dibuat dalam mesyuarat agung tahunan KPF nanti,” katanya



betul bro...FHB adalah angsa emas..klu jual ibu angsa mana nk nk dpt telur lagi...klu pun dit leh beli angsa perak banyak adakah sama dgn telur emas..

Mengenai sumbangan FHB dalam dividen KPF agak sukar sbb FHB dah jadi sebahagian dari FGV...tp dlm artikel ini ada menyatakan keuntungan bersih FHB ialah RM484 juta...

Dan dgn 51% pegangan KPF, keuntungan itu sebanyak RM242 juta adalah milik KPF....49% pergi kpd FGV..



OK skrg kita tgk laporan tahunan KPF 2012....

Pelaburan KPF telah meningkat kepada RM3.15 bilion dengan mencatatkan pertumbuhan sebanyak 8.8% berjumlah RM0.25 bilion berbanding tahun lalu (2011:RM2.9 bilion). Pelaburan terbesar adalah dalam Syarikat Usahasama/Luar bernilai RM842.01 juta ataupun 26.73% daripada jumlah keseluruhan dana pelaburan, diikuti dengan Deposit/Simpanan RM586.09 juta (18.61%), Sekuriti Pasaran RM571.77 juta (18.15%), Hartanah RM490.48 juta (15.57%), Syarikat Kumpulan Felda RM353.60 juta (11.23%), Amanah Raya Berhad RM103.49 juta (3.28%), Pembiayaan RM85.37 juta (2.71%), Koop Bank RM54.85 juta (1.74%), Sukuk RM36.0 juta (1.14%), dan Syarikat Kumpulan KPF RM26.41 juta (0.84%). KPF telah menambah pemilikan modal syer dalam Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad sebanyak RM1.85 juta dan Bank Persatuan Malaysia Berhad sebanyak RM2.00 juta.

Pemilikan ekuiti dalam 11 buah Syarikat Kumpulan Felda melalui pegangan sebanyak 256.6 juta unit saham dengan kos pelaburan sebanyak RM353.6 juta, kekal sebagai teras utama pelaburan KPF.

Pada tahun 2012, KPF mencatatkan perolehan sebanyak RM825.73 juta iaitu peningkatan 19.48% berbanding tempoh yang sama tahun lalu (2011:RM691.09 juta). Perolehan ini merupakan pencapaian tertinggi sejak ditubuhkan 32 tahun lalu. Syarikat Kumpulan Felda membayar dividen sebanyak RM300.13 juta (2011:RM398.16 juta), menyumbang 36.35% daripada jumlah keseluruhan pendapatan KPF.

Keuntungan bersih sebelum cukai ialah sebanyak RM351.7 juta, susut sebanyak RM4.44 juta atau 1.25% berbanding tahun lalu (2011:RM356.14 juta). Penyusutan keuntungan bersih ini berikutan peningkatan perbelanjaan yang disebabkan oleh belanja rosotnilai aset sedia dijual, susutnilai pelaburan hartanah dan kos kewangan. Pada tahun ini KPF turut membayar zakat perniagaannya sebanyak RM10.5 juta.

Ok analisis...
11% dari pelaburan KPF adalah di Syarikat Kumpulan Felda ..RM353 juta..melalui pemilikan ekuti 256 juta unit saham....

Dividen dari syarikat kumpulan felda ialah sebanyak RM300 juta, menyumbang 36% kpd pendapatan KPF....(rekod 2011 sebanyak RM398 juta sbb 2012 FGV ada listed)...

Dari RM300 juta sumbangan kumpulan felda, RM242 juta datang dari FHB...

Perghh payah nak buat analisis ni...aku surrender dulu la...:))

mytrade
12-10-2013, 08:26 PM
Salam , my trade..saya pun ada baca dalam akhbar star arini statement yang sama ..tapi pasal spesial bonus tuuu takde pulak keluar rasanya.:-?.pada pandangan saya Felda Holding menyumbang .....% (sesiapa yang ada maklumat tolonglah isi percentage) daripada dividen tahunan KPF.Ianya ibarat angsa yang bertelur emas bagi KPF.Kalau angsa tersebut telah dijual, pada pandangan peribadi saya KPF bukan lagi pelaburan yang menarik untuk masa depan.Oleh kerana tiada maklumat kewangan detail.Ianya berdasarkan maklumat am sahaja.Pandangan ahli ahli yang lain amat dihargai demi masa depan KPF .Kesian lah kat saya yang melabur pun guna duit pinjaman bank :((

Dari apa yg saya faham FHB menyumbang 30% perolehan KPF...

Sbb....
Perolehan KPF 2012 ialah RM825 juta....
Dividen dari syarikat kumpulan felda ialah RM300 juta..
Dari RM300 juta, RM242 adalah untung dari FHB...

Kira sendiri la..

KPF ada byk lagi pelaburan lain..
cuma ralatnye klu nk jual FHB skrg, kenape tidak masa FGV nak listing dulu....klu tukar dah dapat 37% saham FGV sebanyak 1.35 billion unit yg bernilai RM5 billion skrg....

dgn FGV bagi dividen 14 sen 2012, ia menyumbang sebanyak 1.35 billion unit x 14 sen....ia bagi RM189 juta dividen...

KIZMAN
12-10-2013, 09:36 PM
So anak jiran den nak masuk 100k dlm kpf ni...masa yg sesuai tak ni?

Adehh...

2bz4money
12-10-2013, 09:40 PM
berita positif bagi pelabur FGV cam aku ni..:)cgrock

akaifx
12-10-2013, 09:45 PM
...Tapi pelik juge yeeee... tuan punya saham ( kpf )takde pun keluar kenyataan kata nak jual...tapi pembeli (FGV ) pula sibuk kata dia nak beli ...siap dengan harga dia sekali...

Bro mytrade terima kasih atas info yang diberikan...

p/s : Bro mytrade saya nak beli company awak sebab company awak akan menguntungkan saya dengan harga RM22.50....acike macam tuuu

mytrade
12-10-2013, 09:58 PM
So anak jiran den nak masuk 100k dlm kpf ni...masa yg sesuai tak ni?

Adehh...

KPF masih bergetah bro....dia byk biz lain lagi...FHB tu tk sumbang byk mana pun tp ierya la 'biz' yg menguntungkan so ramai la yg berangan nak memilikinya....

jgn takut dividen KPF akan merosot....cuba dapatkan laporan tahunan KPF....latest projek hotel di bangi tu...

dan skrg KPF pun dah buat pembiayaan untuk ahlinya....

mytrade
12-10-2013, 10:04 PM
...Tapi pelik juge yeeee... tuan punya saham ( kpf )takde pun keluar kenyataan kata nak jual...tapi pembeli (FGV ) pula sibuk kata dia nak beli ...siap dengan harga dia sekali...

Bro mytrade terima kasih atas info yang diberikan...

p/s : Bro mytrade saya nak beli company awak sebab company awak akan menguntungkan saya dengan harga RM22.50....acike macam tuuu

kadang2 news macam ni biasa dalam pasaran saham...
FGV kan dah listing...so news ni akan jadi faktor positif bagi menarik pelabur membeli FGV di BSKL....

tp dlm artikel tu ada plak statement yg dari Pengerusi KPF Datuk Faizoul yg mengiakan tawaran tersebut...tp apapun tertakluk kpd kelulusan AGM la...

meh aku saja syok2 nak kira klu KPF nak bagi bonus khas...

klu 2012 dividen KPF 10% + 6.5% bonus....berjumlah RM350 juta...
klu separuh dari RM2.2 billion tu iaitu RM1.1 billion diagihkan, agak2 ....1100/350 x 16.5% = 51%.....(angan-angan)...

2bz4money
12-10-2013, 11:22 PM
kadang2 news macam ni biasa dalam pasaran saham...
FGV kan dah listing...so news ni akan jadi faktor positif bagi menarik pelabur membeli FGV di BSKL....

tp dlm artikel tu ada plak statement yg dari Pengerusi KPF Datuk Faizoul yg mengiakan tawaran tersebut...tp apapun tertakluk kpd kelulusan AGM la...

meh aku saja syok2 nak kira klu KPF nak bagi bonus khas...

klu 2012 dividen KPF 10% + 6.5% bonus....berjumlah RM350 juta...
klu separuh dari RM2.2 billion tu iaitu RM1.1 billion diagihkan, agak2 ....1100/350 x 16.5% = 51%.....(angan-angan)...

FGV ada cash byk, hasil terbitan IPO yg lepas. mmg FGV dah plan pun nak beli FHB 100% tapi telah dipolitikkan. skrg ni, FGV masih ada cash lagi utk beli/buka ladang2 sawit kat luar negara..kerja FGV mesti kena pantas utk menangani pokok2 sawit yg dah tua tu agar dpt beri ROI yg konsisten utk pelabur termasuklah peneroka2 jugak.

mytrade
12-10-2013, 11:28 PM
FGV ada cash byk, hasil terbitan IPO yg lepas. mmg FGV dah plan pun nak beli FHB 100% tapi telah dipolitikkan. skrg ni, FGV masih ada cash lagi utk beli/buka ladang2 sawit kat luar negara..kerja FGV mesti kena pantas utk menangani pokok2 sawit yg dah tua tu agar dpt beri ROI yg konsisten utk pelabur termasuklah peneroka2 jugak.

dulu klu KPF lepaskan FHB kpd FGV kan lebih baik...dapat 37% saham FGV....

akaifx
12-10-2013, 11:40 PM
KPF masih bergetah bro....dia byk biz lain lagi...FHB tu tk sumbang byk mana pun tp ierya la 'biz' yg menguntungkan so ramai la yg berangan nak memilikinya....

jgn takut dividen KPF akan merosot....cuba dapatkan laporan tahunan KPF....latest projek hotel di bangi tu...

dan skrg KPF pun dah buat pembiayaan untuk ahlinya....bukan hanya bergetah tapi juga bersawit skali bro...:))

takpe berangan bukan kena bayor pun :)

sebagai ahli saya undi untuk tidak bersetuju dengan penjualan tersebut#:-S

lilin
12-10-2013, 11:45 PM
pada aku sebenarnya ada 2 isu di sini,

1st pasal pelaburan KPF dalam Felda, mungkin dengan duit dari hasil jualan saham felda oleh KPF maka pelaburan lain boleh dibuat, yg penting perlu ke arah pelaburan yang bijak.

2nd isu ini yg lebih penting pada aku, dengan terjual nya 51% pegangan saham felda itu, maka felda yg majoritinya bumiputera, yg dibina dengan keringatan warga nya, dengan hasil titik peluh bertahun lamanya, maka saham nya akan diapungkan di BSKL,

pada aku biarla dalam KPF, kami generasi penyambung warga felda yang seterusnya, boleh jugak tinggalkan sedikit "warisan" buat anak cucu kami kelak, untuk kami cerita jerih payah atuk nenek mereka dalam mengusahakan felda itu.


maaf la, isu Felda & KPF ini, memang memberikan nilai sentimental kepada aku.

limbong
13-10-2013, 07:50 AM
Bende telah dipolitikan mintak mazlan aliman berjuang utk warga felda

ableze_joepardy
14-10-2013, 12:40 PM
kalau dah lepas FHB kpd FGV, kena tgk blk la potential KPF utk maintain 15% tu...

budak.com
14-10-2013, 12:51 PM
haaaaa...pandai pandai je la ko kata felda banyak duit.....cash felda memanglah banyak sebab ada 5 billion, tapi kene ingat setiap tahun short fall business felda adalah 1.5 billion....felda hanya ada 3 thn saja untuk maintain dengan cash tu.....sebab tu sekarang ni felda sibuk cari business baru....padan muka .....ada beberapa solution untuk felda buat.

1. Pinjam lagi dengan EPF
2. Buat pencairan saham FGV yang 8 billion tu (akan merundumkan harga saham)
3. Jual aset Felda holding pada FGV

Adess...inilah akibatnya bila nafsu menguasai diri untung untung....

hmhm
18-10-2013, 12:18 AM
haaaaa...pandai pandai je la ko kata felda banyak duit.....cash felda memanglah banyak sebab ada 5 billion, tapi kene ingat setiap tahun short fall business felda adalah 1.5 billion....felda hanya ada 3 thn saja untuk maintain dengan cash tu.....sebab tu sekarang ni felda sibuk cari business baru....padan muka .....ada beberapa solution untuk felda buat.

1. Pinjam lagi dengan EPF
2. Buat pencairan saham FGV yang 8 billion tu (akan merundumkan harga saham)
3. Jual aset Felda holding pada FGV

Adess...inilah akibatnya bila nafsu menguasai diri untung untung....

main taramje... manala ko ni dpt fakta... fgv tu sapa..FHB tu sapa..selidik dulu

akeyrasta
18-10-2013, 12:30 AM
Ermmm... Dpt bonus lg ke utk pemegang kpf ni hehe..

budak.com
22-10-2013, 10:06 PM
main taramje... manala ko ni dpt fakta... fgv tu sapa..FHB tu sapa..selidik dulu

dah selidik bos...sebab tulah ada div transformasi di felda sebab apa kerana kalau x felda akan telungkup dalam masa 3 thn....:p:p:p

izul emas
22-10-2013, 10:53 PM
Sebahagian dari RM2.2 billion akan dipulang sbg dividen khas kpd 200,000 pemegang saham KPF....


Agak2 kalu mlabur dlm kpf taun neh dpt x dividen whai para analisis kpf bijaksna????

waktong.UMOFX
22-10-2013, 10:57 PM
Agak2 kalu mlabur dlm kpf taun neh dpt x dividen whai para analisis kpf bijaksna????

dividen untuk yg jadi ahli...tuan dah jadi ahli ?:D

izul emas
22-10-2013, 11:00 PM
dividen untuk yg jadi ahli...tuan dah jadi ahli ?:D

Saya dah jadi ahli tp xdak duet dlm tuhh....ingt nk msuk bln 11 neh or 12 agk2 dpt x dividen khas dy bg tu???? :((:((:((:((

katani17
23-10-2013, 08:36 AM
Saya dah jadi ahli tp xdak duet dlm tuhh....ingt nk msuk bln 11 neh or 12 agk2 dpt x dividen khas dy bg tu???? :((:((:((:((

rasanya dia bg kat saham yang dah matang. Apepun sapa yang jadi perwakilan fight four brotherhood right

akaifx
25-10-2013, 10:12 AM
...CEPAT..SAPE YANG TAK SETUJU , BELI MANILA KAD (betul ke aku tulis ni hiii). TULIS SAYA TAK Setuju PENJUALAN KPF,ANKAT MASA PAGI AHAD NANTI (itu je yang boleh buat):(scam

syukranjz
25-10-2013, 10:24 AM
Betul lah kata mazlan aliman..

shane
25-10-2013, 10:26 AM
Bolehkah FGV bagi pulangan lebih baik dari KPF? Lebih amanah dari KPF?

mytrade
25-10-2013, 11:15 AM
Saya dah jadi ahli tp xdak duet dlm tuhh....ingt nk msuk bln 11 neh or 12 agk2 dpt x dividen khas dy bg tu???? :((:((:((:((

dia akan bagi prorata la macam kiraan dividen biasa kot...klu letak seawal tahun mgkin dapat penuh..klu letak hujung2, dividen pun hujung la....klu tidak unfair utk ahli lain yg park sepanjang tahun....

dividne KPF dikira setiap bulan....klu bankin sblm 5hb setiap bulan layak untuk entitle dividen bulan tersebut...

katani17
25-10-2013, 11:55 AM
dia akan bagi prorata la macam kiraan dividen biasa kot...klu letak seawal tahun mgkin dapat penuh..klu letak hujung2, dividen pun hujung la....klu tidak unfair utk ahli lain yg park sepanjang tahun....

dividne KPF dikira setiap bulan....klu bankin sblm 5hb setiap bulan layak untuk entitle dividen bulan tersebut...

lpas jadi mcm nie kpf still lubuk emas utk pelabur simpan duit

mytrade
25-10-2013, 12:00 PM
lpas jadi mcm nie kpf still lubuk emas utk pelabur simpan duit

aku terima je if KPF jual FHB....sbb KPF boleh tumpukan pada biz lain....lgpun masih ada lagi biz lain yg berkait Felda yg KPF pegang....

mgkin KPF boleh cuba properties.....

FGV mmg akan cuba sedaya upaya dapatkan FHB untuk terus succes dan senang untuk merancang perniagaan sbb FHB adalah teras FGV...

mytrade
25-10-2013, 12:01 PM
alangkah baiknya jika KPF jual FHB masa FGV listed dulu....1.3 billion saham FGV tuuuu...

akaifx
25-10-2013, 02:13 PM
aku terima je if KPF jual FHB....sbb KPF boleh tumpukan pada biz lain....lgpun masih ada lagi biz lain yg berkait Felda yg KPF pegang....

mgkin KPF boleh cuba properties.....

FGV mmg akan cuba sedaya upaya dapatkan FHB untuk terus succes dan senang untuk merancang perniagaan sbb FHB adalah teras FGV...
Salam , saya tak setuju , bukan senang nak setup business hingga establihed seperti kpf..(ibarat pegangan ASB dalam Maybank ) itu pendapat sayalah.Anyway kita boleh berbeza pandangan sebab kita demokrasi. Janji ada integriti

mytrade
25-10-2013, 05:25 PM
Salam , saya tak setuju , bukan senang nak setup business hingga establihed seperti kpf..(ibarat pegangan ASB dalam Maybank ) itu pendapat sayalah.Anyway kita boleh berbeza pandangan sebab kita demokrasi. Janji ada integriti

yeah cukai koperasi turun....:D

dhiaperfumes
27-10-2013, 06:44 AM
Selamat maju jaya

akaifx
27-10-2013, 11:10 AM
Salam . sunyi aje..ape cerite..takde update ke:-?

dhiaperfumes
27-10-2013, 11:42 AM
nanti ada la updates 2 gu aja la

harundin2
27-10-2013, 11:50 AM
Tgh bermesyuarat hari ni:D

slvrchair
27-10-2013, 12:03 PM
huhuhu start dah....something is fishy and smelly...

orang biasa
27-10-2013, 07:26 PM
salam... ada sapa tau info terkini hasil mesorat egm hari ni...?

dhiaperfumes
27-10-2013, 07:33 PM
salam... ada sapa tau info terkini hasil mesorat egm hari ni...?

takde info lagi.. nanti nanti ada la2

akaifx
27-10-2013, 07:38 PM
takkan tak habih lagi..dah nak masuk isyak..

dhiaperfumes
27-10-2013, 08:33 PM
takkan tak habih lagi..dah nak masuk isyak..

dok bincang lama sangat kut hehe

highway
27-10-2013, 11:39 PM
dok bincang lama sangat kut hehe

Anggota KPF Setuju.

Keputusan dibuat Anggota, pada 27hb Okt. meluluskan cadangan ALP menjualkan 51% saham milik KPF dalam FH kepada FGV pada harga berjumlah RM2.2b.

Keputusan dibuat tanpa banyak bicara dan rundingan dan soalan dan penjelasan, dalam MAPK. Pengerusi yang mengemudikan mesyuarat yang menyatakan semuanya dibuat untuk kepentingan anggota dan peneroka. FGV lah yang akan menentukan masa depan peneroka. Dengan kebijaksanaan pengurusanlah, keuntungan akan mengalir kekantung peneroka.

Kita tunggu dan lihat masa depan peneroka. Masa depan KPF sudah pasti tidak lagi bergantung kepada syarikat2 Felda. Mulai sekarang. KPF perlu berusaha sendiri mencari pelaburan lain untuk memberi pulangan. Mungkin ada baiknya begini. Berdikari.

Semua anggota perwakilan dengan penoh kesedaran, memahami implikasi jualan pada harga RM2.2b sahaja, dan lain2 keputusan yang mereka telah buat pada 27hb Okt. Sebab mereka telah nekad membuat keputusan mengikut arahan ALP.

Kita, walaubagaimanapun, akan terus mengingatkan anggota KPF dan petugas Felda, akan masa depan KPF tanpa syarikat Felda....

highway
27-10-2013, 11:42 PM
Kepada pemegang saham KPF, sila berikan komen anda berdasarkan perkembangan ni....pro dan kon transaksi ini...

FGV akan beli pegangan 51% Felda Holding dari KPF

Nilai belian ialah RM2.2 billion iaitu RM19.61 sesaham sebanyak 113 juta saham...

Sebahagian dari RM2.2 billion akan dipulang sbg dividen khas kpd 200,000 pemegang saham KPF....

Rujuk artikel di bawah...

Aku bagi komen awal...
Kenapa KPF perlu jual Felda Holding....iaitu mahkota dalam Felda...spt mana KFC dan QSR dalam KPJ dulu....

Nilai RM2.2 billion jauh lebih kurang dari offer awal semasa FGV nak listing dulu yg mana jika KPF lepaskan Felda Holding maka KPF akan dapat 37% pegangan FGV yg bersamaan dgn 1,349,815,130 unit saham FGV yg mana jika di tgk harga terakhir FGV semalam iaitu RM4.25 ia bernilai RM5,736,714,302......

sementelah klu dulu lepaskan felda holding bukan saja dapat 1.3 unit saham FGV yg bernilai RM 5 billion malah dividen yg sepanjang 2012 sudah menjana income sebanyak......(nanti diperiksa semula)

Harap perwakilan KPF dapat buat pertimbangan sewajarnya....
Felda Holding adalah permata kpd KPF..






Sumber : Berita harian 12/10/2013

Urus niaga dibuat pada harga RM2.2 bilion

FELDA Global Ventures Holdings Bhd (FGV) akan membeli baki 51 peratus saham yang tidak dimilikinya dalam FELDA Holdings Bhd (FHB) daripada Koperasi Permodalan Felda Malaysia Bhd (KPF) dalam satu janji niaga bernilai RM2.2 bilion.

FGV dalam kenyataannya mengumumkan perkara itu semalam berkata, ia sudah mencapai persetujuan dengan KPF untuk mengambilalih kira-kira 113 juta saham FHB yang dimiliki koperasi itu pada harga RM19.61 sesaham.
“Pengambilalihan itu bagaimanapun tertakluk kepada kelulusan daripada ahli KPF dan pemegang saham FGV, dan ia dijangka akan dimuktamadkan menjelang akhir tahun ini,” katanya sambil menambah pembelian itu akan dibiayai menggunakan dana yang diraihnya daripada tawaran awam permulaan (IPO) sebelum ini dan juga pinjaman.

FGV berkata, apabila pembelian itu diselesaikan, ia akan menyaksikan kumpulan itu muncul sebagai sebuah syarikat perladangan minyak sawit bersepadu sepenuhnya.

Ia akan membolehkannya meraih kecekapan operasi serta sinergi dalam rantaian nilai perladangan kumpulan, pada masa sama menyelaraskan pengurusan dan kepentingan ekuiti aktiviti pertengahan dan hilirannya.

FGV ketika ini hanya menguasai 49 peratus kepentingan dalam FHB. Apabila pembelian itu diselesaikan, FHB akan menjadi anak syarikat miliknya.

Sumbang secara positif

“Pengambilalihan ini dijangka menyumbang secara positif kepada keuntungan FGV kerana FHB adalah sebuah kumpulan yang menguntungkan,” kata FGV dalam kenyataan berkenaan.

FHB kini adalah pengeluar minyak sawit mentah (MSM) terbesar dunia berasaskan jumlah pengeluaran. Tahun lalu, ia menghasilkan 3.3 juta tan MSM yang mewakili lapan peratus daripada pengeluaran dunia bagi komoditi itu.

Operasinya disokong hampir 19,000 pekerja yang dibantu lebih 40,000 tenaga buruh di 138 ladang milik FELDA, 71 kilang minyak sawit, tujuh kilang penapisan, empat kilang penghancur isirung, sembilan kilang getah, kilang pembuatan dan beberapa logistik dan pukal pemasangan di seluruh Malaysia dan beberapa lokasi di luar negara.

Ia mempunyai 49 anak syarikat, syarikat bersekutu dan syarikat usaha sama yang beroperasi di Malaysia dan empat di luar negara. Pada tahun kewangan berakhir 31 Disember 2012, FHB mencatatkan keuntungan bersih RM484.2 juta.


Bonus khas

Sementara itu, Pengerusi KPF, Datuk Faizoull Ahmad ketika dihubungi BH berkata, koperasi itu akan menggunakan sebahagian daripada RM2.2 bilion yang diraih daripada penjualan kepentingan dalam FHB itu untuk membayar bonus khas kepada lebih 200,000 ahlinya.

Sebahagian lagi, katanya akan dilabur semula dalam beberapa sektor yang berpotensi untuk menjana keuntungan seperti sektor perladangan di dalam dan luar negara.

Beliau bagaimanapun, enggan memberitahu peratusan yang akan diagihkan sebagai bonus khas itu.

“Pengumuman lanjut mengenai perkara ini bagaimanapun akan dibuat dalam mesyuarat agung tahunan KPF nanti,” katanya.

Anggota KPF Setuju.

Keputusan dibuat Anggota, pada 27hb Okt. meluluskan cadangan ALP menjualkan 51% saham milik KPF dalam FH kepada FGV pada harga berjumlah RM2.2b.

Keputusan dibuat tanpa banyak bicara dan rundingan dan soalan dan penjelasan, dalam MAPK. Pengerusi yang mengemudikan mesyuarat yang menyatakan semuanya dibuat untuk kepentingan anggota dan peneroka. FGV lah yang akan menentukan masa depan peneroka. Dengan kebijaksanaan pengurusanlah, keuntungan akan mengalir kekantung peneroka.

Kita tunggu dan lihat masa depan peneroka. Masa depan KPF sudah pasti tidak lagi bergantung kepada syarikat2 Felda. Mulai sekarang. KPF perlu berusaha sendiri mencari pelaburan lain untuk memberi pulangan. Mungkin ada baiknya begini. Berdikari.

Semua anggota perwakilan dengan penoh kesedaran, memahami implikasi jualan pada harga RM2.2b sahaja, dan lain2 keputusan yang mereka telah buat pada 27hb Okt. Sebab mereka telah nekad membuat keputusan mengikut arahan ALP.

Kita, walaubagaimanapun, akan terus mengingatkan anggota KPF dan petugas Felda, akan masa depan KPF tanpa syarikat Felda....

akaifx
28-10-2013, 08:14 AM
Anggota KPF Setuju.

Keputusan dibuat Anggota, pada 27hb Okt. meluluskan cadangan ALP menjualkan 51% saham milik KPF dalam FH kepada FGV pada harga berjumlah RM2.2b.

Keputusan dibuat tanpa banyak bicara dan rundingan dan soalan dan penjelasan, dalam MAPK. Pengerusi yang mengemudikan mesyuarat yang menyatakan semuanya dibuat untuk kepentingan anggota dan peneroka. FGV lah yang akan menentukan masa depan peneroka. Dengan kebijaksanaan pengurusanlah, keuntungan akan mengalir kekantung peneroka.

Kita tunggu dan lihat masa depan peneroka. Masa depan KPF sudah pasti tidak lagi bergantung kepada syarikat2 Felda. Mulai sekarang. KPF perlu berusaha sendiri mencari pelaburan lain untuk memberi pulangan. Mungkin ada baiknya begini. Berdikari.

Semua anggota perwakilan dengan penoh kesedaran, memahami implikasi jualan pada harga RM2.2b sahaja, dan lain2 keputusan yang mereka telah buat pada 27hb Okt. Sebab mereka telah nekad membuat keputusan mengikut arahan ALP.

Kita, walaubagaimanapun, akan terus mengingatkan anggota KPF dan petugas Felda, akan masa depan KPF tanpa syarikat Felda....
Berita yang mendukacitakan saya dipagi yang indah ini..saya juga mencadangkan KPF ditukar kepada BKPF (Bekas Koperasi Permodalan Felda) oleh sebab tiada lagi pelaburan didalam Felda :-?

mytrade
28-10-2013, 09:29 AM
Berita yang mendukacitakan saya dipagi yang indah ini..saya juga mencadangkan KPF ditukar kepada BKPF (Bekas Koperasi Permodalan Felda) oleh sebab tiada lagi pelaburan didalam Felda :-?

masih ada lagi....SAJI masih KPF punya...cuma FHB tu pelaburan terbesar la...

ada lagi anak2 syarikat Felda yg KPF pegang...

mytrade
28-10-2013, 09:36 AM
apa nak buat....cepat atau lambat FHB pasti akan hilang dari KPF...sbbnya penyenaraian FGV ke BSKL tidak lengkap tanpa FHB.....sbb tu masa nak listing FGV dulu, FGV dah offer kpd KPF 37% share FGV sbg tukaran FHB yg berjumlah 1300 billion share...

tp KPF menolak.....tp tu tak bermakna FGV melupakan FHB....memandangkan KPF adalah kpoperasi, yg pergi meeting adalah perwakilan..agenda menukar warna perwakilan adalah cara biasa dlm sepak terajang bisnes....penukaran Pengerusi KPF salah satunya....

sayang sungguh.....klu la perwakilan nk buat keputusan begini baik nye jual semasa offer awal dulu....yg mana value FGV ditangan KPF kira kira rm5 billion..

katani17
28-10-2013, 09:43 AM
apa nak buat....cepat atau lambat FHB pasti akan hilang dari KPF...sbbnya penyenaraian FGV ke BSKL tidak lengkap tanpa FHB.....sbb tu masa nak listing FGV dulu, FGV dah offer kpd KPF 37% share FGV sbg tukaran FHB yg berjumlah 1300 billion share...

tp KPF menolak.....tp tu tak bermakna FGV melupakan FHB....memandangkan KPF adalah kpoperasi, yg pergi meeting adalah perwakilan..agenda menukar warna perwakilan adalah cara biasa dlm sepak terajang bisnes....penukaran Pengerusi KPF salah satunya....

sayang sungguh.....klu la perwakilan nk buat keputusan begini baik nye jual semasa offer awal dulu....yg mana value FGV ditangan KPF kira kira rm5 billion..

x sangka dia nak amikalih smp dpat. Bila beli bp benefit nk bagi kaT ahli n bayau bila

mytrade
28-10-2013, 09:54 AM
x sangka dia nak amikalih smp dpat. Bila beli bp benefit nk bagi kaT ahli n bayau bila

mmg itu target diorang bro...dan bkn masalah besar pun nk cari perwakilan bg dpt undi...

benda dah berlaku, kita doakan KPF terus berjaya....cari cabang dan model perniagaan baru....

mytrade
28-10-2013, 09:56 AM
aku quote balik dri post depan.....

Dari apa yg saya faham FHB menyumbang 30% perolehan KPF...

Sbb....
Perolehan KPF 2012 ialah RM825 juta....
Dividen dari syarikat kumpulan felda ialah RM300 juta..
Dari RM300 juta, RM242 adalah untung dari FHB...

Kira sendiri la..kira kira 30% income dtg dari FHB....

cuma kita harap biz apartmennt hotel di bangi akan berdaya maju untuk menyumbang kpd KPF...

orang biasa
28-10-2013, 10:57 AM
Harap2 KPF terus maju ke depan dengan cemerlang... harap2 2.2 billion tu di urus tadbir dengan amanah jangan ada tercicir walaupon 1 sen....

Mungkin 1-2 tahun ke depan dividen masih dalam + - 14%... tapi tahun2 kehadapan x sure... pandangan aku la...

Siddique87
28-10-2013, 11:07 AM
ada staff KPF ka dkt sini ..jgn pg Jual FTSB sudah la hehe

akaifx
28-10-2013, 12:01 PM
nampaknya 49% menguasai 51%..,KPF kenacari business yang bagi return sekitar 15% dengan modal 2 billion untuk maintain keuntungan ,bukan satu pencarian yang mudah pada pendapat saya

orang biasa
28-10-2013, 12:29 PM
nampaknya 49% menguasai 51%..,KPF kenacari business yang bagi return sekitar 15% dengan modal 2 billion untuk maintain keuntungan ,bukan satu pencarian yang mudah pada pendapat saya

Itu lah pasal....
dah la jual dengan harga murah 2.2b vs 3.0++b... sepatutnya x yah jual... x yah pening2 kepala... 14% tiap2 tahun dah tetap...

Apa keuntungan KPF dapat dari penjualan FHB nie? n benefit untuk pelabur KPF pula ?

no trade
28-10-2013, 01:06 PM
Kebelakangan nie banayk unit baru di felda telah ditubuhkan, antaranya jbt tranfovasi, jbt usahawan antarabangsa. Dan besarnya FIC (Felda Investment Coperation)

dhiaperfumes
28-10-2013, 04:03 PM
banyak unit baru untuk apa??

akaifx
28-10-2013, 07:47 PM
..siluncai terjun dengan labu labun:eek::eek::eek:ya..biarkaaan biarkan..:))

mytrade
28-10-2013, 10:27 PM
Aku copy balik dari post awal...

OK skrg kita tgk laporan tahunan KPF 2012....

Pelaburan KPF telah meningkat kepada RM3.15 bilion dengan mencatatkan pertumbuhan sebanyak 8.8% berjumlah RM0.25 bilion berbanding tahun lalu (2011:RM2.9 bilion). Pelaburan terbesar adalah dalam Syarikat Usahasama/Luar bernilai RM842.01 juta ataupun 26.73% daripada jumlah keseluruhan dana pelaburan, diikuti dengan Deposit/Simpanan RM586.09 juta (18.61%), Sekuriti Pasaran RM571.77 juta (18.15%), Hartanah RM490.48 juta (15.57%), Syarikat Kumpulan Felda RM353.60 juta (11.23%), Amanah Raya Berhad RM103.49 juta (3.28%), Pembiayaan RM85.37 juta (2.71%), Koop Bank RM54.85 juta (1.74%), Sukuk RM36.0 juta (1.14%), dan Syarikat Kumpulan KPF RM26.41 juta (0.84%). KPF telah menambah pemilikan modal syer dalam Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad sebanyak RM1.85 juta dan Bank Persatuan Malaysia Berhad sebanyak RM2.00 juta.

Pemilikan ekuiti dalam 11 buah Syarikat Kumpulan Felda melalui pegangan sebanyak 256.6 juta unit saham dengan kos pelaburan sebanyak RM353.6 juta, kekal sebagai teras utama pelaburan KPF.

Pada tahun 2012, KPF mencatatkan perolehan sebanyak RM825.73 juta iaitu peningkatan 19.48% berbanding tempoh yang sama tahun lalu (2011:RM691.09 juta). Perolehan ini merupakan pencapaian tertinggi sejak ditubuhkan 32 tahun lalu. Syarikat Kumpulan Felda membayar dividen sebanyak RM300.13 juta (2011:RM398.16 juta), menyumbang 36.35% daripada jumlah keseluruhan pendapatan KPF.

Keuntungan bersih sebelum cukai ialah sebanyak RM351.7 juta, susut sebanyak RM4.44 juta atau 1.25% berbanding tahun lalu (2011:RM356.14 juta). Penyusutan keuntungan bersih ini berikutan peningkatan perbelanjaan yang disebabkan oleh belanja rosotnilai aset sedia dijual, susutnilai pelaburan hartanah dan kos kewangan. Pada tahun ini KPF turut membayar zakat perniagaannya sebanyak RM10.5 juta.

Ok analisis...
11% dari pelaburan KPF adalah di Syarikat Kumpulan Felda ..RM353 juta..melalui pemilikan ekuti 256 juta unit saham....

Dividen dari syarikat kumpulan felda ialah sebanyak RM300 juta, menyumbang 36% kpd pendapatan KPF....(rekod 2011 sebanyak RM398 juta sbb 2012 FGV ada listed)...

Dari RM300 juta sumbangan kumpulan felda, RM242 juta datang dari FHB...

Perghh payah nak buat analisis ni...aku surrender dulu la...

FHB menyumbang RM242 juta kpd KPF....bagi setiap saham FHB, EPS ialah RM2.....

FGV beli cuma RM2200 juta......sedangkan KPF boleh dapat RM240 juta setiap tahun dari FHB......

untungnya FGV dapat semua FHB.....senang2 dapapt RM400 juta setahun dgn FHB.....

Kpd KPF, pandai pandai la managekan RM2.2 billion tu...dan jangan la lepas ni jual lagi semua pegangan lain dlm anak syarikat felda...

orang biasa
29-10-2013, 12:06 AM
Aku terpikir,
Kenapa KPF jual murah kepada FGV ....? kenapa perwakilan setuju... X kan setuju MCM tu je sebab nilai sebenar lebih dari 2.2billion... Sepatutnya semua pelabur kpf diberi peluang untuk tahu apa implikasi jika FHB di jual kepada FGV.. n apa benefit yang KPF dapat.... bagaimana jaminan dividen n bonus KEKAL dalam 14% ke atas....

dhiaperfumes
29-10-2013, 05:02 AM
mesti ada sebab la 2.. dia jual

akaifx
29-10-2013, 11:28 AM
Kenapa penjualan kali ini tidak ada bantahan seperti cubaan kali pertama dahulu..hingga gi mahkamah..apeee telah berlaku..:-?.

katani17
29-10-2013, 12:10 PM
Kenapa penjualan kali ini tidak ada bantahan seperti cubaan kali pertama dahulu..hingga gi mahkamah..apeee telah berlaku..:-?.

Betul gak. Mungkin perwakilan kali nie proxy geng dengan yang nak jual FHB

katani17
29-10-2013, 12:12 PM
Aku copy balik dari post awal...

OK skrg kita tgk laporan tahunan KPF 2012....

Pelaburan KPF telah meningkat kepada RM3.15 bilion dengan mencatatkan pertumbuhan sebanyak 8.8% berjumlah RM0.25 bilion berbanding tahun lalu (2011:RM2.9 bilion). Pelaburan terbesar adalah dalam Syarikat Usahasama/Luar bernilai RM842.01 juta ataupun 26.73% daripada jumlah keseluruhan dana pelaburan, diikuti dengan Deposit/Simpanan RM586.09 juta (18.61%), Sekuriti Pasaran RM571.77 juta (18.15%), Hartanah RM490.48 juta (15.57%), Syarikat Kumpulan Felda RM353.60 juta (11.23%), Amanah Raya Berhad RM103.49 juta (3.28%), Pembiayaan RM85.37 juta (2.71%), Koop Bank RM54.85 juta (1.74%), Sukuk RM36.0 juta (1.14%), dan Syarikat Kumpulan KPF RM26.41 juta (0.84%). KPF telah menambah pemilikan modal syer dalam Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad sebanyak RM1.85 juta dan Bank Persatuan Malaysia Berhad sebanyak RM2.00 juta.

Pemilikan ekuiti dalam 11 buah Syarikat Kumpulan Felda melalui pegangan sebanyak 256.6 juta unit saham dengan kos pelaburan sebanyak RM353.6 juta, kekal sebagai teras utama pelaburan KPF.

Pada tahun 2012, KPF mencatatkan perolehan sebanyak RM825.73 juta iaitu peningkatan 19.48% berbanding tempoh yang sama tahun lalu (2011:RM691.09 juta). Perolehan ini merupakan pencapaian tertinggi sejak ditubuhkan 32 tahun lalu. Syarikat Kumpulan Felda membayar dividen sebanyak RM300.13 juta (2011:RM398.16 juta), menyumbang 36.35% daripada jumlah keseluruhan pendapatan KPF.

Keuntungan bersih sebelum cukai ialah sebanyak RM351.7 juta, susut sebanyak RM4.44 juta atau 1.25% berbanding tahun lalu (2011:RM356.14 juta). Penyusutan keuntungan bersih ini berikutan peningkatan perbelanjaan yang disebabkan oleh belanja rosotnilai aset sedia dijual, susutnilai pelaburan hartanah dan kos kewangan. Pada tahun ini KPF turut membayar zakat perniagaannya sebanyak RM10.5 juta.

Ok analisis...
11% dari pelaburan KPF adalah di Syarikat Kumpulan Felda ..RM353 juta..melalui pemilikan ekuti 256 juta unit saham....

Dividen dari syarikat kumpulan felda ialah sebanyak RM300 juta, menyumbang 36% kpd pendapatan KPF....(rekod 2011 sebanyak RM398 juta sbb 2012 FGV ada listed)...

Dari RM300 juta sumbangan kumpulan felda, RM242 juta datang dari FHB...

Perghh payah nak buat analisis ni...aku surrender dulu la...

FHB menyumbang RM242 juta kpd KPF....bagi setiap saham FHB, EPS ialah RM2.....

FGV beli cuma RM2200 juta......sedangkan KPF boleh dapat RM240 juta setiap tahun dari FHB......

untungnya FGV dapat semua FHB.....senang2 dapapt RM400 juta setahun dgn FHB.....

Kpd KPF, pandai pandai la managekan RM2.2 billion tu...dan jangan la lepas ni jual lagi semua pegangan lain dlm anak syarikat felda...

1) FGV dapat beli murah
2) Bila beli dari kpf FGV dpat 400 juta dari FHB additional

2bz4money
29-10-2013, 12:53 PM
1) FGV dapat beli murah
2) Bila beli dari kpf FGV dpat 400 juta dari FHB additional

Felda Global Ventures: Controls 100% of FHB. Felda Global Ventures Bhd (FGV) has cleared the major hurdle to bring Felda Holdings Bhd (FHB) under its complete control, which will enable the plantation group to attain a full value chain in the palm oil manufacturing process. Last Sunday, shareholders of Koperasi Permodalan Felda Malaysia Bhd (KPF) overwhelmingly voted to sell the cooperative’s 51% interest in FHB to FGV for MYR2.2b cash or MYR19.61 per share. KPH will buy a 10% stakes in FGV using the proceeds from the sale. (Source: The Edge Financial Daily)

KPF beli saham FGV guna 220j tunai..:)

mytrade
29-10-2013, 01:49 PM
Betul gak. Mungkin perwakilan kali nie proxy geng dengan yang nak jual FHB

biasa la....tu la sepak terajang bisnes...sedang chairman leh tukau nikan plak perwakilan.

mytrade
29-10-2013, 02:05 PM
Felda Global Ventures: Controls 100% of FHB. Felda Global Ventures Bhd (FGV) has cleared the major hurdle to bring Felda Holdings Bhd (FHB) under its complete control, which will enable the plantation group to attain a full value chain in the palm oil manufacturing process. Last Sunday, shareholders of Koperasi Permodalan Felda Malaysia Bhd (KPF) overwhelmingly voted to sell the cooperative’s 51% interest in FHB to FGV for MYR2.2b cash or MYR19.61 per share. KPH will buy a 10% stakes in FGV using the proceeds from the sale. (Source: The Edge Financial Daily)

KPF beli saham FGV guna 220j tunai..:)

adakah ini sebahagian dari perjanjian jualbeli...?

atau FGV buat private placement..?

beli dgn harga diskaun atau premium...?

ada kemusykilan disini...
KPF beli 10% pegangan FGV...ia bermakna 365 juta unit FGV, klu darab harga market RM4.40 ia berkos RM1606 juta ringgit....

atau KPF guna 10% dari harga jualan iaitu RM220 juta untuk beli pegangan FGV?? baru dapat 50 juta unit FGV...


atau

mytrade
29-10-2013, 02:13 PM
Nah salinan kenyataan akhbar KPF..sumber :http://kpf.felda.net.my/Lists/Pengumuman/AllItems.aspx

KOPERASI PERMODALAN FELDA MALAYSIA BERHAD

BERITA SEMASA: Mesyuarat Agung Perwakilan Khas Bersetuju Usul KPF Menjual Keseluruhan 112,199,999 Unit Saham Bersamaan 51% Modal Berbayar Dalam FHB Kepada FGV Pada Nilai RM2.20 Bilion.

KUALA LUMPUR 27 Oktober – Lembaga KPF telah memanggil Mesyuarat Agung Perwakilan Khas pada 27 Oktober 2013 bertempat di Dewan Bankuet, Menara Felda, Kuala Lumpur bagi membahaskan dan memutuskan usul Lembaga untuk menjual keseluruhan 112,199,999 unit saham bersamaan 51% kepentingan KPF dalam FHB kepada FGV pada nilai RM2.20 bilion.

Mesyuarat ini telah dihadiri seramai 971 perwakilan dari seluruh negara, telah dipengerusikan oleh Y.Bhg. Dato’ Faizoull Ahmad Pengarah Besar FELDA selaku Pengerusi KPF dan turut dihadiri oleh pegawai-pegawai Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM).

Usul yang dibentangkan oleh Pengerusi, telah diperbahas selama hampir 3 jam oleh para perwakilan yang mewakili lebih daripada 250 ribu anggota.


Melalui pengundian yang dijalankan perwakilan telah membuat keputusan bersetuju KPF menjual keseluruhan 112,199,999 unit saham milik KPF bersamaan 51% modal berbayar Felda Holdings Berhad dan diterbitkannya kepada Felda Global Ventures Holdings Berhad pada nilai RM2.20 bilion ataupun RM19.61 sesaham secara tunai.

egm.jpg

Para perwakilan sedang mengikuti pembentangan dan perbahasan pada Mesyuarat Agung Perwakilan Khas di Dewan Bankuet, Menara Felda, Kuala Lumpur

KPF masih mengekalkan pegangan ekuitinya dalam 10 buah Syarikat Kumpulan Felda yang lain dengan kos pelaburan berjumlah RM187.02 juta selepas penjualan FHB tersebut.


Felda Transport Services
14,700,000 unit
6,770,000 RM
49.0%

Felda Marketing Services
8,330,000 unit
3,565,000 RM
49.0%

Felda Engineering Services
4,900,000 unit
2,450,000 RM
49.0%

Felda Security Services
1,411,000 unit
353,000 RM
49.0%


Felda Vegetable Oil Product
25,000,000 unit
34,500,000 juta
33.3%

Felda Rubber Industries
12,000,000 unit
6,000,000 RM
28.6%

Felda Palm Industries
56,557,000 unit
58,052,000 RM
28.0%

Felda Agricultural Services
15,000,000 unit
23.1%

Felda Prodata Systems
2,500,000unit
16,825,000 RM
20.0%


Felda Kernel Products
4,000,000 unit
3,000,000 RM
16.7%


Jumlah

144,398,000 unit

187,015,000 RM

-



Perwakilan juga bersetuju sebahagian daripada tunai yang diperolehi selepas diperuntukkan untuk pelaburan, tertakluk kepada kelulusan SKM dan pihak berkuasa lain diagihkan kepada anggota-anggota yang layak dalam bentuk saguhati.


Y.Bhg. Dato’ Faizoull Ahmad turut menegaskan bahawa melalui hasil jualan kepentingan ekuiti KPF dalam FHB ini membolehkan KPF meneroka bidang-bidang pelaburan lain bagi menggantikan pelaburan dalam FHB supaya pulangan pelaburan yang baik akan berterusan kepada anggota-anggota untuk tahun-tahun kehadapan.


Antara pelaburan yang dirasakan wajar untuk dilaksanakan adalah pemilikan saham-saham berdaya maju termasuk FGV. FGV mempunyai pendedahan operasi dan perniagaan yang lebih besar serta kawalan penuh ke atas rantaian operasi industri minyak sawit dunia.



DAlam ramai ramai ni hanya 4 orang je menentang....

mytrade
29-10-2013, 02:23 PM
bagi aku bagi win win situation, sepatutnya KPF mintak cash dan pegangan saham FGV.....

ni tak, jual FHB cash pastu duit tu beli balik saham FGV....baik jual thn lepas..dapat gak 37% saham FGV....

mytrade
29-10-2013, 02:28 PM
satunya2 pegangan majoriti iaitu 51% dlm syarikat kumpulan felda sudah terjual....lain2 anak syarikat kumpulan felda KPF hanya pegang paling besar 49% je....

highway
29-10-2013, 02:40 PM
Kenapa penjualan kali ini tidak ada bantahan seperti cubaan kali pertama dahulu..hingga gi mahkamah..apeee telah berlaku..:-?.

Dulu kes lain...nak listing...sekarang cuma perlukan kelulusan ALK

mytrade
29-10-2013, 03:09 PM
Dulu kes lain...nak listing...sekarang cuma perlukan kelulusan ALK

dulu lg untung...sbb pertukaran kpd 37% FGV...
skrg dapat cash dah tu nak kena beli plak FGV...

aku andaikan KPF akan guna 10% untuk beli share FGV...berdasarkan harga RM4.40 dapat 50 juta unit FGV..

katakan dividen FGV berdasar 2012, 14 sen seunit....KPF akan perolehi income 50,000,000 x RM0.14 = RM7 juta dividen..

kita doakan KPF terus succes...dah byk cabang biz KPF sekarang..properties pun dah terjun masuk..:)cgrock

2bz4money
29-10-2013, 04:33 PM
[/COLOR]
adakah ini sebahagian dari perjanjian jualbeli...?

atau FGV buat private placement..?

beli dgn harga diskaun atau premium...?

ada kemusykilan disini...
KPF beli 10% pegangan FGV...ia bermakna 365 juta unit FGV, klu darab harga market RM4.40 ia berkos RM1606 juta ringgit....

atau KPF guna 10% dari harga jualan iaitu RM220 juta untuk beli pegangan FGV?? baru dapat 50 juta unit FGV...


atau

tersalah baca pulak aku, beli 10% ekuiti FGV..:)

mytrade
29-10-2013, 04:39 PM
tersalah baca pulak aku, beli 10% ekuiti FGV..:)

dlm web KPF kenyataan akhbar tkder mention plak berapa nak beli..cuma cakap akan melabur dalam saham berdaya tinggi spt FGV..

saguhati kepada pemegang saham KPF pun tk detail juga...

klu nk beli 10% FGV macam aku cakap 365 juta unit tuu..about 1.6billion kos pada harga rm4.40 seunit...

tk tau la klu FGV nak bg diskaun...

dhiaperfumes
29-10-2013, 04:47 PM
beli jual beli jual.. yang sengsara pemegang saham...kecil kecilan ini

mytrade
29-10-2013, 04:52 PM
beli jual beli jual.. yang sengsara pemegang saham...kecil kecilan ini

nasib ikan bilis macam ni la...makan pun sisa jerung..:))

dhiaperfumes
29-10-2013, 04:53 PM
nasib ikan bilis macam ni la...makan pun sisa jerung..:))

jadi memoooo lagi best heheh

acids
04-11-2013, 04:57 PM
ape patut aku buat...da la wat bank loan untuk invest dlm kpf ni..memang mengerikan bagi aku hukhuk

ableze_joepardy
05-11-2013, 04:52 PM
ape patut aku buat...da la wat bank loan untuk invest dlm kpf ni..memang mengerikan bagi aku hukhuk

bro buat loan dpt bp % rates? kalau loan gomen/brakyat below 5% ok lg insyaallah.

kalo loan swasta 8% ke atas sila bhati2. buffer tak byk. silap2 rugi. kalau hati tak kering boleh buat early settlement sblm lebih parah.

ahbond
05-11-2013, 07:50 PM
kita doa bersama agar KPF lebih menarik dividennya tahun tahun mendepan...

mytrade
05-11-2013, 10:17 PM
KPF masih kukuh..jgn takut...cuma KPF kena manage betul2...jgn cari pelaburan yg merugikan...invest ke model perniagaan baru...

memandangkan dah jual FHB, so KPF ada tunai dalam tangan....

mytrade
05-11-2013, 10:23 PM
bro buat loan dpt bp % rates? kalau loan gomen/brakyat below 5% ok lg insyaallah.

kalo loan swasta 8% ke atas sila bhati2. buffer tak byk. silap2 rugi. kalau hati tak kering boleh buat early settlement sblm lebih parah.

betul tu...kita boleh buat kiraan...klu loan dari BR yg lama dulu rate 4%.....

klu buat 100K x 4/100 x 20 thn....annualy dah jadi =RM9000

klu dividen 15%, dah dapapt 15000...
klu dividen 10%, dapat 10000...

masih boleh survive..

*skrg BR dah reduce kot rate dia sejak BNM kuatkuasakan personal financinng kpd 10thn..

orang biasa
07-11-2013, 11:37 AM
Harap2... KPF dapat bertahan tahun2 kedepan.. dengan dividen + bonus : atas 10 %....

jutawanfeldagen2
08-11-2013, 02:27 PM
nampak gaya semua expectation dah otomatik menurun dari 15% keatas dah jadi 15% atau 10%. ringkasnya, semua berfikir negatif atas penjualan 51% fh ini kepada fgv. Cuma orang felda dan wakil2 peneroka di mesyuarat lepas jer yang positif hehehehe

harundin2
08-11-2013, 07:03 PM
nampak gaya semua expectation dah otomatik menurun dari 15% keatas dah jadi 15% atau 10%. ringkasnya, semua berfikir negatif atas penjualan 51% fh ini kepada fgv. Cuma orang felda dan wakil2 peneroka di mesyuarat lepas jer yang positif hehehehe

Pikir positif sbb ade agenda lain ke?:D

highway
08-11-2013, 11:25 PM
bila dividen jual saham nak masukk????? hahaha

akaifx
09-11-2013, 06:16 PM
bila dividen jual saham nak masukk????? hahaha

saya bersetuju dengan bro , buat masa terdekat ini persoalan yang perlu didahulukan , pasal dividen masa depan kite cerite bulan 6...2014:)

acids
10-11-2013, 03:25 AM
saya bersetuju dengan bro , buat masa terdekat ini persoalan yang perlu didahulukan , pasal dividen masa depan kite cerite bulan 6...2014:)

Saya personally kurang bersetuju sebab saya invest kpf untuk long term....urusniaga ni rasanya long term kpf akan rugi..memang dpt cash dan akan invest tmpt lain tp confirm ke dpt lain tp konfem ke untung mcm invest fhb yg trend untung..neway tgh tggu gak bape nk bg dividen hasil jualan tu..gembira dlm sedih pasal in future dah tak secure mcm dulu..

akaifx
10-11-2013, 10:00 AM
Saya personally kurang bersetuju sebab saya invest kpf untuk long term....urusniaga ni rasanya long term kpf akan rugi..memang dpt cash dan akan invest tmpt lain tp confirm ke dpt lain tp konfem ke untung mcm invest fhb yg trend untung..neway tgh tggu gak bape nk bg dividen hasil jualan tu..gembira dlm sedih pasal in future dah tak secure mcm dulu....

...betullah tu , saya pun sama juga tapi nothing we can do , sold already ,ahli cabuk tak leh wat ape... tuan gembira dalam sedih..saya sedih dalam sedih..

limbong
10-11-2013, 10:41 AM
Dgr dpt 20% dr baki tkumpul...xtau la sahih ke x
Sumber dr staff felda

akeyrasta
10-11-2013, 11:30 AM
Dgr dpt 20% dr baki tkumpul...xtau la sahih ke x
Sumber dr staff felda

Xfham bro.... Dpt lgi ke merasa 20% mcm tempohari tu..

orang biasa
11-11-2013, 08:33 AM
kalu dividen+bonus 20% bagi tahun 2013 itu one off je pun.... berbanding 14%> setiap tahun lagi untung... sapa la yang cerdik pandai g setuju jual fhb tue.... abis tu xdek lak nak dengar penjelasan kpf pasal isu ni secara detail lepas egm tempohari....

mytrade
11-11-2013, 09:16 AM
kalu dividen+bonus 20% bagi tahun 2013 itu one off je pun.... berbanding 14%> setiap tahun lagi untung... sapa la yang cerdik pandai g setuju jual fhb tue.... abis tu xdek lak nak dengar penjelasan kpf pasal isu ni secara detail lepas egm tempohari....

ntah ler bro...dgr kata kurang 10 perwakilan je yg menentang..lain semua pak angguk....

moga moga KPF terus berdaya maju dan kita harap projek property aparment hotel kat bangi dapat bagi pulangan yg memberangsangkan..

LILIN JEPUN
03-12-2013, 12:09 PM
Kawan kat kpf kata special dividen antara 10-20%.. tak termasuk dividen tahunan biasa.. tunggu saja... sy pun tak percaya ....

limbong
03-12-2013, 04:50 PM
semoga dividen thn depan ok
klau x ok konfrm ak kuarkan pelaburan aku

LILIN JEPUN
03-12-2013, 10:59 PM
limbong..jual kat saya share awak...

dhiaperfumes
05-12-2013, 06:50 AM
semoga dividen thn depan ok
klau x ok konfrm ak kuarkan pelaburan aku

harap harap bergitu la...

LILIN JEPUN
08-12-2013, 11:30 PM
Untung jadi org felda .. mcm2 dapat..seronok tgk bangsa sndiri jadi kaya

LILIN JEPUN
14-12-2013, 11:57 PM
dah dekat dah

akeyrasta
15-12-2013, 12:13 AM
dah dekat dah

Apa yg dekat? Dapat komisen dr jualan kpf ke? Klu ye bila agak2 bro?

radzi 84
03-01-2014, 12:01 PM
Geng2 forum Tak de dengar berita terbaru ker pasal bonus khas KPF ni..??

KulaanSugeh
03-01-2014, 12:11 PM
aku tak berani nak topup dah,semenjak pengurusan baru ni ambik alih..tunggu dan lihatlah perkembangan seterusnya..:eek:

radzi 84
03-01-2014, 06:22 PM
aku tak berani nak topup dah,semenjak pengurusan baru ni ambik alih..tunggu dan lihatlah perkembangan seterusnya..:eek:

haah samalah.. kena tgk dlu camner..#:-S

Duit Tepi
06-01-2014, 01:10 PM
Mcm ada pergolakan jer antara kpf & pengurusan fgv ..

mytrade
06-01-2014, 03:14 PM
Mcm ada pergolakan jer antara kpf & pengurusan fgv ..

FGV dan KPF dua entiti berbeza..
FGV public listed company..
KPF adalah Koperasi...

klu pergolakan atau krisis, ia adalah rencah perniagaan...
saya cuma nak tahu apa pengurusan KPF nk buat cash RM2.2 billion tu....ada dgr kata nk beli balik saham FGV..

syazacoklat
06-01-2014, 07:35 PM
FGV dan KPF dua entiti berbeza..
FGV public listed company..
KPF adalah Koperasi...

klu pergolakan atau krisis, ia adalah rencah perniagaan...
saya cuma nak tahu apa pengurusan KPF nk buat cash RM2.2 billion tu....ada dgr kata nk beli balik saham FGV..

Kalo saya senang aje bro ..... bagi aje semua pada ahli..... duit modal yang ada labur macam biasa........

mytrade
07-01-2014, 10:24 AM
Kalo saya senang aje bro ..... bagi aje semua pada ahli..... duit modal yang ada labur macam biasa........

Kih..kih..tul tu..kasi kat ahli je soh ahli sendiri sendiri...2.2 billion mau dekat2 dgn modal berbayar saham..

adam
08-01-2014, 12:39 AM
Setuju. Lepas tu pandai2 leburkan duit tu.

radzi 84
08-01-2014, 04:17 PM
Terdapat lebih kurang 10 000 koperasi di Malaysia.. dan KPF berada DI Ranking Pertama... Merampas kedudukan dari Bank Rakyat sejak 2011..8->8-> Kedudukan akan datang tak pasti lg..:-?

budak.com
08-01-2014, 04:19 PM
adesss....solution sementara jaaa.....hancuss felda di buat oleh umno...

syazacoklat
10-01-2014, 02:34 AM
Setuju. Lepas tu pandai2 leburkan duit tu.

Bila ni dividen khas nak dapat..... berapa % ada kata 20 ada yang 10

dhiaperfumes
10-01-2014, 02:41 AM
untung besar la bila dah jual...

ahbond
10-01-2014, 09:29 AM
Bila ni dividen khas nak dapat..... berapa % ada kata 20 ada yang 10

ada maklumat mengatakan dapat ker?
klu ye..best gak..hehehe :D

radzi 84
10-01-2014, 10:12 AM
ada maklumat mengatakan dapat ker?
klu ye..best gak..hehehe :D

Pengerusi kpf sendiri ckp akan bayar bonus khas kpf sebahagian drp 2.2 bilion yg diperolehi.. tapi tak tau bila.. klu dapt awal bleh tambah saham kpf lg.. almklumlah dividen tahun mendatg tak tau lg...:-?

radzi 84
10-01-2014, 10:22 AM
Bila ni dividen khas nak dapat..... berapa % ada kata 20 ada yang 10

Kalau ikut logik akal 400 juta bleh bayar 16.5 % dividen.. kalau sebahagian dari 2.2 bilion iaitu 1.1 bilion adalah lebih kurang 3X ganda.. agak2 korang berapa la yerk? Diorg boleh bayar lebih dari 30 %..:-?

harundin2
10-01-2014, 02:32 PM
ada maklumat mengatakan dapat ker?
klu ye..best gak..hehehe :D

Desas desus tu byk..ada kata dpt 20%, sekarang ni dah turun 10%
sebelum ni dgr hujung bulan 12 dulu dpt..sekarang pulak dgr hujung bulan 1 ni pulak..apa2,tggu je la berita yg sahih..ntah2, duit jualan 2.2bilion tu pun ntah dah dpt ke belum:-?

akira_sempoi
10-01-2014, 02:33 PM
untung besar la bila dah jual...

mana ada untung.

duit kena rolling buat bisness.

2.2 billion dapat. tax lagi 25%. dapat bape la sangat.:eek:

mytrade
10-01-2014, 03:15 PM
Desas desus tu byk..ada kata dpt 20%, sekarang ni dah turun 10%
sebelum ni dgr hujung bulan 12 dulu dpt..sekarang pulak dgr hujung bulan 1 ni pulak..apa2,tggu je la berita yg sahih..ntah2, duit jualan 2.2bilion tu pun ntah dah dpt ke belum:-?

belum...FGV pun baru meeting 27hb aritu...
jualbeli rumah pun SNP 3+1, nikan plak jualbeli syarikat juta juta..

tp untuk dividen pada July ni boleh senyum lagi sbb semua hasil dari FHB masih masuk poket KPF selagi setem agreement jualbeli belum dimatikan....

tuan tuan semua jgn bimbang....KPF masih kukuh walaupun tanpa FHB...
Dlm Bank Rakyat pun KPF ada 50 juta....bank persatuan pun ada juga....

cuma pelaburan dalam ekuiti di BSKL, keseluruhan rugi....sbb investent pada kaunter2 yg kureng power..

mytrade
10-01-2014, 03:19 PM
TUNAI DAN PERSAMAAN TUNAI
Tunai dan persamaan tunai adalah terdiri daripada:
Kumpulan KPF
2012 2011 2012 2011
2.4b 2.0b 600juta 468juta

ada peningkatan dari 2011 ke 2012..

limbong
10-01-2014, 04:31 PM
Tggu dividen dlu

akaifx
10-01-2014, 04:52 PM
TUNAI DAN PERSAMAAN TUNAI
Tunai dan persamaan tunai adalah terdiri daripada:
Kumpulan KPF
2012 2011 2012 2011
2.4b 2.0b 600juta 468juta

ada peningkatan dari 2011 ke 2012..bro , tolong bagi detail ape maksudnya ,kurng faham saya... :-?

mytrade
10-01-2014, 06:04 PM
bro , tolong bagi detail ape maksudnya ,kurng faham saya... :-?

dr laporan tahunan 2012 punya....KPF ada tunai 600 juta...bandingkan 2011 cuma 460 juta...

yg 2013 sure lbh tinggi kot..

actually dr report tu, KPF amat kukuh...aset dan cabang biz dia pun byk....

cuma aku masih kurang faham laporan tahunan ada tulis Kumpulan dan KPF....mgkin Kumpulan maksudnya Kumpulan Felda kot..

mytrade
10-01-2014, 06:07 PM
Dlm KPF kita ada dividen yg maksima boleh bayar 10%....ni tkpernah gagal dicapai...ni umum masa mesyuarat agung July tiap tahun

kemudian ada dividen bonus...yg umum pada Sept..perlukan kelulusan SKM..

dan 2014 kita ada bonus dividen special la kot hasil jualan FHB...amaun tungguuuuuu July nanti la..

nizamrpi
10-01-2014, 07:45 PM
Alhamdulillah... bonus khas 10% dah masyuk hari ni kat maybank. Cuma diharap penjualan Felda Holding tak memberi kesan besar terhadap annual dividen

niagaqaseh
10-01-2014, 08:14 PM
Alhamdulillah... bonus khas 10% dah masyuk hari ni kat maybank. Cuma diharap penjualan Felda Holding tak memberi kesan besar terhadap annual dividen

Alhamdulillah check akaun dah ada...kalu tgok dia ikut baki pelaburan 2012 punye...

limbong
10-01-2014, 08:49 PM
Pehal byk sgt duit dlm maybank aku

waktong.UMOFX
10-01-2014, 08:54 PM
wah aku pon dah dpt :))

katani17
10-01-2014, 10:02 PM
wah aku pon dah dpt :))

dividen dia bayar 10 or 20 percent atas saham

waktong.UMOFX
10-01-2014, 11:03 PM
dividen dia bayar 10 or 20 percent atas saham

10% je ni dpt bos

harundin2
10-01-2014, 11:26 PM
10% je ni dpt bos

10% atas baki 2013 ke 2012?

LILIN JEPUN
10-01-2014, 11:35 PM
Tahniah kepada yg layak menerima ..

radzi 84
10-01-2014, 11:45 PM
10% atas baki 2013 ke 2012?

2012.. sepatutnya 2013 pon kena ambik kira...#:-S

oxygenO2
10-01-2014, 11:46 PM
Alhamdulillah check akaun dah ada...kalu tgok dia ikut baki pelaburan 2012 punye...

2013 bile dpt bro?

radzi 84
10-01-2014, 11:49 PM
Apa pon syukur alhmdulilah..

waktong.UMOFX
11-01-2014, 12:28 AM
10% atas baki 2013 ke 2012?

xpasti pulak aku..sbb akaun aku ni lama dah tak top up :">

ahbond
11-01-2014, 01:49 AM
Allhamdullilah syukur.
Diharapkan prestasi dividen tidaklah merundum teruk..Klu teruk inilah impactnya...
Dah boleh buat perancangan lain nie. Kira duit extra. Terbaik dividen khas 10%.

katani17
11-01-2014, 08:41 AM
Allhamdullilah syukur.
Diharapkan prestasi dividen tidaklah merundum teruk..Klu teruk inilah impactnya...
Dah boleh buat perancangan lain nie. Kira duit extra. Terbaik dividen khas 10%.

bro punya dividen kowamas thn lpas dah dpat ke?

akaifx
11-01-2014, 09:31 AM
dr laporan tahunan 2012 punya....KPF ada tunai 600 juta...bandingkan 2011 cuma 460 juta...

yg 2013 sure lbh tinggi kot..

actually dr report tu, KPF amat kukuh...aset dan cabang biz dia pun byk....

cuma aku masih kurang faham laporan tahunan ada tulis Kumpulan dan KPF....mgkin Kumpulan maksudnya Kumpulan Felda kot..
terima kasih atas penerngan..selama melabur saya tak pernah dapat report pun..kat mana boleh dapat ... Kalau campur 2.2b tu mahu dekat 3b tuuu ( cash rich company/koperasi):o

mytrade
11-01-2014, 12:07 PM
2012.. sepatutnya 2013 pon kena ambik kira...#:-S

tu la bro....aku bankin pada 14Dis2012...kira Jan2013 baru kira entitle.....sedihhh woooo..nk jugakkkkkkk!!

mytrade
11-01-2014, 12:07 PM
terima kasih atas penerngan..selama melabur saya tak pernah dapat report pun..kat mana boleh dapat ... Kalau campur 2.2b tu mahu dekat 3b tuuu ( cash rich company/koperasi):o

Dalam portal KPF ada...login dan download report 2012 punya..baca la semua ada situ..

mytrade
11-01-2014, 12:22 PM
Allhamdullilah syukur.
Diharapkan prestasi dividen tidaklah merundum teruk..Klu teruk inilah impactnya...
Dah boleh buat perancangan lain nie. Kira duit extra. Terbaik dividen khas 10%.

jgn bimbang bro..KPF sebaris dgn TH dari segi aset dan investment...walaupun dividen setanding dgn Bank rakyat, tp bank rakyat byk pegang financing je...aset mungkin tk setanding KPF..

Modal saham KPF cuma RM2.5 billion je...tp pendapatan 2012 800 juta...cabang pelaburan dia pelbagai...

dari segi pelaburan, yg org takut lepas kehilangan FHB, mmg la sbb pelaburan dalam syarikat felda penyumbang terbesar pendapatan...

tp KPF perlu lbh berani meneroka pelaburan baru...

oxygenO2
11-01-2014, 12:29 PM
jgn bimbang bro..KPF sebaris dgn TH dari segi aset dan investment...walaupun dividen setanding dgn Bank rakyat, tp bank rakyat byk pegang financing je...aset mungkin tk setanding KPF..

Modal saham KPF cuma RM2.5 billion je...tp pendapatan 2012 800 juta...cabang pelaburan dia pelbagai...

dari segi pelaburan, yg org takut lepas kehilangan FHB, mmg la sbb pelaburan dalam syarikat felda penyumbang terbesar pendapatan...

tp KPF perlu lbh berani meneroka pelaburan baru...

aku harap sgt kpf beli plus ke, comp xpenah rugi.. .dpt cover blk kehilangan hasil dr fhb

mytrade
11-01-2014, 12:42 PM
aku harap sgt kpf beli plus ke, comp xpenah rugi.. .dpt cover blk kehilangan hasil dr fhb

cuba baca investmetn dlm ekuiti dia...KPF ada hold dalam kaunter Silver (yg buat roti tu)...price dah sampai ke sen sen dah....sama la dgn TH....xtau la sapa yg buat keputusan melabur dulu kat situ..

tp skrg TH dah cekap dah....invest kat kaunter berdaya saing spt OnG dan faciliti..

moga KPF pun macam tu la..cari kaunter yg mampu bg dividen..dan ada capital appreciation jangka masa panjang

ahbond
11-01-2014, 01:16 PM
bro punya dividen kowamas thn lpas dah dpat ke?

Den baru jer TERjoin tahun lepas (2013) so tak termasuk dalam tahun kewangan 2012...yg diumukan 30% tu tahun kewangan 2012...

Dia punya umum dividen mcm koop lain gak hujung 6 atau bulan 7...tapi tengok dividen masuk melalui info forumer...dalam bulan 10..11...hahaha

Khabarnya dividen kowamas nie tak dapat semua..sebahagian kena beli saham balik...begitulah gamaknya brp percent/bahagian den tak pasti...:D

mytrade
11-01-2014, 04:01 PM
Den baru jer TERjoin tahun lepas (2013) so tak termasuk dalam tahun kewangan 2012...yg diumukan 30% tu tahun kewangan 2012...

Dia punya umum dividen mcm koop lain gak hujung 6 atau bulan 7...tapi tengok dividen masuk melalui info forumer...dalam bulan 10..11...hahaha

Khabarnya dividen kowamas nie tak dapat semua..sebahagian kena beli saham balik...begitulah gamaknya brp percent/bahagian den tak pasti...:D

kecairan dia macam mana..klu nk withdraw berapa lama akan masuk akaun dari tarikh submit form???

Kowamas ni walaupun dh lama tp dia masih player baru dlm financing..

akaifx
11-01-2014, 05:28 PM
tu la bro....aku bankin pada 14Dis2012...kira Jan2013 baru kira entitle.....sedihhh woooo..nk jugakkkkkkk!!banyak bersabar bro..takde rezeki sekarang ..bulan 7 nanti adalah tu...

katani17
11-01-2014, 05:32 PM
Den baru jer TERjoin tahun lepas (2013) so tak termasuk dalam tahun kewangan 2012...yg diumukan 30% tu tahun kewangan 2012...

Dia punya umum dividen mcm koop lain gak hujung 6 atau bulan 7...tapi tengok dividen masuk melalui info forumer...dalam bulan 10..11...hahaha

Khabarnya dividen kowamas nie tak dapat semua..sebahagian kena beli saham balik...begitulah gamaknya brp percent/bahagian den tak pasti...:D

cr kira dividen kowamas mmg lain dari lain. seme koop lain ckup sethn br dpat div. kowamas masuk bln 1/14 bln 8/14 dpat dividen penuh

oxygenO2
11-01-2014, 09:27 PM
cuba baca investmetn dlm ekuiti dia...KPF ada hold dalam kaunter Silver (yg buat roti tu)...price dah sampai ke sen sen dah....sama la dgn TH....xtau la sapa yg buat keputusan melabur dulu kat situ..

tp skrg TH dah cekap dah....invest kat kaunter berdaya saing spt OnG dan faciliti..

moga KPF pun macam tu la..cari kaunter yg mampu bg dividen..dan ada capital appreciation jangka masa panjang



Aku hrp bos kpf pndi cr tmpt investment yg cantekkk

mytrade
11-01-2014, 10:52 PM
aku harap sgt kpf beli plus ke, comp xpenah rugi.. .dpt cover blk kehilangan hasil dr fhb

KPF teroka property la lak....cari mana mana tanah murah simpan buat landbank....5-6 thn develop naik macam TH buat Enstek,Mahsing buat Southville,UMland buat Sriputra,Sime buat Nilai impian dan Ainsdale,SPsetia buat Ecohill, MKH dgn Kajang....

jgn buat perumahan kecillan tp buat township....generasi peneroka pun ramai nk beli rumah......

Ok....dah sembang pasal rumah....Menara felda dah siap dan kakitangan felda dah start pindah....

aku nk tanya pejabat KPF kat semarak tu, KPF punya atau Felda punya...aritu Isa cakap nk buat housing kan tapak tu...

Siddique87
11-01-2014, 11:15 PM
KPF teroka property la lak....cari mana mana tanah murah simpan buat landbank....5-6 thn develop naik macam TH buat Enstek,Mahsing buat Southville,UMland buat Sriputra,Sime buat Nilai impian dan Ainsdale,SPsetia buat Ecohill, MKH dgn Kajang....

jgn buat perumahan kecillan tp buat township....generasi peneroka pun ramai nk beli rumah......

Ok....dah sembang pasal rumah....Menara felda dah siap dan kakitangan felda dah start pindah....

aku nk tanya pejabat KPF kat semarak tu, KPF punya atau Felda punya...aritu Isa cakap nk buat housing kan tapak tu...

den donga semua kasi rata tinggal dewan sajo...

no trade
12-01-2014, 12:27 AM
den donga semua kasi rata tinggal dewan sajo...

Dgr nya semua kasi rata, termasuk wisma dgn balai felda. so semua pindah Menara Felda.

adamms
12-01-2014, 10:03 AM
Alhamdulillah check akaun dah ada...kalu tgok dia ikut baki pelaburan 2012 punye...

naper lah dia pakai tahun 2012, kenapa tak tahun 2013..

mytrade
12-01-2014, 10:16 AM
naper lah dia pakai tahun 2012, kenapa tak tahun 2013..

bro yg 2012 ada baki tak??
den 2012 ada RM100 deposit permulaan...
Jan 2013 baru den semai benih baru....

adamms
12-01-2014, 11:05 AM
bro yg 2012 ada baki tak??
den 2012 ada RM100 deposit permulaan...
Jan 2013 baru den semai benih baru....

2012 ada la baki.. tapi kalau 2013 dah mantap sikit. penjualan tu kan tahun 2013. kalau pakai pelaburan 2013 baru best. :D huhuhu...

adamms
12-01-2014, 11:06 AM
lagi pun pernah terbaca ulasan pengerusi KPF, peratusan dividen khas ni akan ditetapkan semasa mesyuarat agung KPF julai tahun 2014.

akira_sempoi
12-01-2014, 11:18 AM
Dgr nya semua kasi rata, termasuk wisma dgn balai felda. so semua pindah Menara Felda.

balai dengan wisma x kena roboh. anjung je sebab tu bangunan lama gila

mytrade
12-01-2014, 11:18 AM
2012 ada la baki.. tapi kalau 2013 dah mantap sikit. penjualan tu kan tahun 2013. kalau pakai pelaburan 2013 baru best. :D huhuhu...

sepatutnya dividen khas ni pun diorang kena bawak ke AGM then baru boleh declare...

urusan macam tergesa gesa dari awal lagi....

yg buat offer nk beli FHB adalah FGV dgn sekian amaun..
KPF panggil wat meeting 27Okt13 yg agenda dia setuju atau tak je..
FGV meeting 27Dis13 lulus atau tak nak beli...

10Jan dividen khas dh masuk akaun ahli...

macam mana ALP boleh luluskan dividen khas ni tanpa meeting....adakah ia hanya utk mengendurkan ketegangan ahli KPF spt gula gula....

adakah amaun dividne khas ni hanya perlukan ALP je yg buat keputusan.....

amaun 2.2bilion adalah masuk ke akaun 2013, so diorang kena tunggu akaun 2013 tutup dan buka pada mesyuarat July2014 utk luluskan...

mytrade
12-01-2014, 11:21 AM
lagi pun pernah terbaca ulasan pengerusi KPF, peratusan dividen khas ni akan ditetapkan semasa mesyuarat agung KPF julai tahun 2014.

yeah you got the point....
dari mana dtg dividen khas 10% ni...2.2billion jualan FHB?? sedangkan FGV baru meeting 27Dis aritu....

dlm portal KPF tkder plak news pasal dividen khas ni....tunggu la aku call KPF esok...

*aku tk puashati sbb dia guna baki 2012...sedangkan amaun 2.2billion jualan FHB bkn dari akaun 2012....

harundin2
12-01-2014, 11:32 AM
yeah you got the point....
dari mana dtg dividen khas 10% ni...2.2billion jualan FHB?? sedangkan FGV baru meeting 27Dis aritu....

dlm portal KPF tkder plak news pasal dividen khas ni....tunggu la aku call KPF esok...

*aku tk puashati sbb dia guna baki 2012...sedangkan amaun 2.2billion jualan FHB bkn dari akaun 2012....

Call la tuan..den support dari belakang:). Tp syukur juga dpt 10% ni walau xbyk

10% ni pun rasanya utk tutup mulut ahli2 kpf yg kbnyakannya tak setuju dgn penjualan fhb ni:)

AARCEMARA
12-01-2014, 11:40 AM
macam ada sesuatu disebalik pembikinan bayaran bonus khas ni. semua perkara dilakukan dgn pantas sekali. siapalah dikalangan peneroka yg menyokong penjualan ini. sama sama lah kita tunggu apa akan jadi dengan kpf ni.

mytrade
12-01-2014, 11:40 AM
Call la tuan..den support dari belakang:). Tp syukur juga dpt 10% ni walau xbyk

10% ni pun rasanya utk tutup mulut ahli2 kpf yg kbnyakannya tak setuju dgn penjualan fhb ni:)

agaknye la...
statement Chairman aritu macam blur je....
main agak agak je cakap....2.2bllion ni kita akan labur balik dan bayar saguhati pda ahli...

aku check td....FHB bagi dividen RM2 lbh sesaham...maksudnya dari pegangan 112 juta saham KPF dlm FHB sblm ni, KPF dapat dividen 200 juta bg 2012 je....

FHB bagi pendapatan 18 bilion setahun (2012) ....penilaian 2.2billion pun ikut CIMB je sbg advisor FGV..

KPF bersedia lah...jgn nanti semua saham anak syarikat Felda , FGV nak tapau....

mytrade
12-01-2014, 11:45 AM
macam ada sesuatu disebalik pembikinan bayaran bonus khas ni. semua perkara dilakukan dgn pantas sekali. siapalah dikalangan peneroka yg menyokong penjualan ini. sama sama lah kita tunggu apa akan jadi dengan kpf ni.

bro tau tak masa AGM 27Okt tu, yg vote menentang kurang 5%...diorang dah tukar kroni perwakilan...sblm ni ramai yg menentang masa FGV mintak mula2..

sbb tu aku kata luarbiasa sungguh proses jual FHB ni...

harundin2
12-01-2014, 12:36 PM
bro tau tak masa AGM 27Okt tu, yg vote menentang kurang 5%...diorang dah tukar kroni perwakilan...sblm ni ramai yg menentang masa FGV mintak mula2..

sbb tu aku kata luarbiasa sungguh proses jual FHB ni...

depa ada kuasa, boleh buat apa yg diorang nak,pantang nampak $$$
Diorang tak jumpa lg dgn kuasa segala alam:)

highway
12-01-2014, 12:39 PM
Betul ka ni?
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1/q77/s720x720/1525097_10202937784036214_106056557_n.jpg

radzi 84
12-01-2014, 02:55 PM
sepatutnya dividen khas ni pun diorang kena bawak ke AGM then baru boleh declare...

urusan macam tergesa gesa dari awal lagi....

yg buat offer nk beli FHB adalah FGV dgn sekian amaun..
KPF panggil wat meeting 27Okt13 yg agenda dia setuju atau tak je..
FGV meeting 27Dis13 lulus atau tak nak beli...

10Jan dividen khas dh masuk akaun ahli...

macam mana ALP boleh luluskan dividen khas ni tanpa meeting....adakah ia hanya utk mengendurkan ketegangan ahli KPF spt gula gula....

adakah amaun dividne khas ni hanya perlukan ALP je yg buat keputusan.....

amaun 2.2bilion adalah masuk ke akaun 2013, so diorang kena tunggu akaun 2013 tutup dan buka pada mesyuarat July2014 utk luluskan...
Dan banyak benda dlm kpf ni yg aku tgk tak betol.. aku rasa dah tiba masa utk pihak berkenaan siasat benda..

mytrade
12-01-2014, 06:02 PM
Dan banyak benda dlm kpf ni yg aku tgk tak betol.. aku rasa dah tiba masa utk pihak berkenaan siasat benda..

dividen tahunan yg umum July setiap tahun hanya terhad kpd maksima 10% saja boleh diberi KPF (rujuk akta KPF)

dan bonus dividen yg biasa diberi pada Sept tiap tahun tertakluk kpd kelulusan SKM.....

dan dari mana datang dividen khas 10% 10Jan 2014 ni....

tgk statemtn M2u Ahbond , dia tulis dividenkhas KPFM.....
hu..hu kita tgk apa kata KPF esok.....aku dh check tiada lagi statement dlm buletin atau news kat portal...

mytrade
12-01-2014, 06:07 PM
Betul ka ni?
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1/q77/s720x720/1525097_10202937784036214_106056557_n.jpg

ini sama dgn apa yg aku postkan dipage pertama thread ni bro...

KPF jual 51% Felda Holding kepada FGV RM2.2 billion
Kepada pemegang saham KPF, sila berikan komen anda berdasarkan perkembangan ni....pro dan kon transaksi ini...

FGV akan beli pegangan 51% Felda Holding dari KPF

Nilai belian ialah RM2.2 billion iaitu RM19.61 sesaham sebanyak 113 juta saham...

Sebahagian dari RM2.2 billion akan dipulang sbg dividen khas kpd 200,000 pemegang saham KPF....

Rujuk artikel di bawah...

Aku bagi komen awal...
Kenapa KPF perlu jual Felda Holding....iaitu mahkota dalam Felda...spt mana KFC dan QSR dalam KPJ dulu....

Nilai RM2.2 billion jauh lebih kurang dari offer awal semasa FGV nak listing dulu yg mana jika KPF lepaskan Felda Holding maka KPF akan dapat 37% pegangan FGV yg bersamaan dgn 1,349,815,130 unit saham FGV yg mana jika di tgk harga terakhir FGV semalam iaitu RM4.25 ia bernilai RM5,736,714,302......

sementelah klu dulu lepaskan felda holding bukan saja dapat 1.3 unit saham FGV yg bernilai RM 5 billion malah dividen yg sepanjang 2012 sudah menjana income sebanyak......(nanti diperiksa semula)

Harap perwakilan KPF dapat buat pertimbangan sewajarnya....
Felda Holding adalah permata kpd KPF..

adamms
12-01-2014, 09:39 PM
sepatutnya dividen khas ni pun diorang kena bawak ke AGM then baru boleh declare...

urusan macam tergesa gesa dari awal lagi....

yg buat offer nk beli FHB adalah FGV dgn sekian amaun..
KPF panggil wat meeting 27Okt13 yg agenda dia setuju atau tak je..
FGV meeting 27Dis13 lulus atau tak nak beli...

10Jan dividen khas dh masuk akaun ahli...

macam mana ALP boleh luluskan dividen khas ni tanpa meeting....adakah ia hanya utk mengendurkan ketegangan ahli KPF spt gula gula....

adakah amaun dividne khas ni hanya perlukan ALP je yg buat keputusan.....

amaun 2.2bilion adalah masuk ke akaun 2013, so diorang kena tunggu akaun 2013 tutup dan buka pada mesyuarat July2014 utk luluskan...

betul tu bro.. sokong 100%. something tak kena somewhere.

adamms
12-01-2014, 09:39 PM
yeah you got the point....
dari mana dtg dividen khas 10% ni...2.2billion jualan FHB?? sedangkan FGV baru meeting 27Dis aritu....

dlm portal KPF tkder plak news pasal dividen khas ni....tunggu la aku call KPF esok...

*aku tk puashati sbb dia guna baki 2012...sedangkan amaun 2.2billion jualan FHB bkn dari akaun 2012....


ok bro, nanti update kat sini apa2 news.

rie72usa
12-01-2014, 11:40 PM
alhamdulillah dah masuk bonus 10% pada 10/01/2014...dia guna baki sehingga dis 2012

ahbond
13-01-2014, 01:15 AM
cr kira dividen kowamas mmg lain dari lain. seme koop lain ckup sethn br dpat div. kowamas masuk bln 1/14 bln 8/14 dpat dividen penuh

nak kena tanya nie kat cawangan...hehehe:D

frugaldedi
13-01-2014, 03:06 AM
Alhamdulillah..rezki dari Allah.

radzi 84
13-01-2014, 11:02 AM
yeah you got the point....
dari mana dtg dividen khas 10% ni...2.2billion jualan FHB?? sedangkan FGV baru meeting 27Dis aritu....

dlm portal KPF tkder plak news pasal dividen khas ni....tunggu la aku call KPF esok...

*aku tk puashati sbb dia guna baki 2012...sedangkan amaun 2.2billion jualan FHB bkn dari akaun 2012....

Aku pon setuju bro... apa2 hal meeting dlu la declare dividen khas. . Main hantam jerk.. apa2 hal kita kena tgu laporan tahunan julai nt.. sebab duit 2.2 bilion adalah perolehan 2013.. sebb tue kenapa pelaburan saham 2013 perlu diambil kira..

mytrade
13-01-2014, 11:29 AM
Aku pon setuju bro... apa2 hal meeting dlu la declare dividen khas. . Main hantam jerk.. apa2 hal kita kena tgu laporan tahunan julai nt.. sebab duit 2.2 bilion adalah perolehan 2013.. sebb tue kenapa pelaburan saham 2013 perlu diambil kira..

talian KPF sesak teruk...jammed berpuluh kilometer:D

aku dah hantar email tanya pasal ni...

frugaldedi
13-01-2014, 10:58 PM
talian KPF sesak teruk...jammed berpuluh kilometer:D

aku dah hantar email tanya pasal ni...

Terbaekkk ler bro..

adam
21-01-2014, 10:02 AM
Email dah dibalas?

mytrade
22-01-2014, 11:32 PM
Email dah dibalas?

tak dibalasnya bro...mgkin tk penting....
tp dlm portal dah kuar statement....

perwakilan semua dah dicucuk hidung..jadi pak angguk jer...

Dengan hormatnya dimaklumkan keputusan Mesyuarat Agung Perwakilan Khas pada 27 Oktober 2013 yang lalu telah bersetuju supaya mandat diberikan kepada Lembaga bagi mempertimbangkan keuntungan hasil jualan Felda Holdings Bhd (FHB) kepada Felda Global Ventures Sdn Bhd (FGV) diberikan sedikit pengagihan saguhati kepada anggota.

Sehubungan dengan itu, anggota Lembaga telah mengemukakan permohonan tersebut kepada Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) dan SKM melalui suratnya SKM.IP.(AUDIT): N-712/5265/5 Jld.8/(17) bertarikh 3 Januari 2014 telah meluluskan bayaran saguhati dengan kadar 10% bagi setiap modal syer tertakluk kepada purata baki pegangan syer pada 31 Disember 2012 dan masih mengekalkan keanggotaannya pada tarikh Mesyuarat​ Agung Khas.

frugaldedi
25-01-2014, 08:43 AM
mmmmm..akhirnya...tak ada yg berani bersuara kah?

LILIN JEPUN
04-02-2014, 12:41 PM
Baru lepas jumpa kawan Di kpf.. dia hint 2013 dividen & bonus masih di tahap tinggi .. sama2 warga kpf tunggu.. sapa nak jual share kpf kat saya ?..

owen
04-02-2014, 01:03 PM
Nak tya aku dah register nama kat kpf ni tgah tahun lepas.
Cadangnya nak masuk la sikit dalam kpf ni.
Tapi kebetulan modal plak my sis pinjam.
So bulan ni baru dapat balik.tup2 tengok ada kes penjualan saham kat fgv pulak.
So nak mintak pendapat
1)ada kesan apa2 tak penjualan saham ni atas dividen lepas ni?
2)kalau aku beli share dalm bulan ni agak2 aku layak dak dapat dividen yg terdekat ni?@ perlu tgu dividen tahun depan pulak?

mytrade
04-02-2014, 01:43 PM
Baru lepas jumpa kawan Di kpf.. dia hint 2013 dividen & bonus masih di tahap tinggi .. sama2 warga kpf tunggu.. sapa nak jual share kpf kat saya ?..

masih tinggi sbb 2013 FHB masih milik KPF...masuk 2014 ni, FHB dah berpindah milik...so tandatanya pada dividen pada July 2015 nanti..

mytrade
04-02-2014, 01:46 PM
Nak tya aku dah register nama kat kpf ni tgah tahun lepas.
Cadangnya nak masuk la sikit dalam kpf ni.
Tapi kebetulan modal plak my sis pinjam.
So bulan ni baru dapat balik.tup2 tengok ada kes penjualan saham kat fgv pulak.
So nak mintak pendapat
1)ada kesan apa2 tak penjualan saham ni atas dividen lepas ni?
2)kalau aku beli share dalm bulan ni agak2 aku layak dak dapat dividen yg terdekat ni?@ perlu tgu dividen tahun depan pulak?

FHB adalah sebahagian jer dari biz dan pegangan KPF..byk lagi modal dan perniagaan KPF...

Dividen pada July 2014 ni hanya dikira pegangan setakat Dis 2013 je...
klu awak masuk pada Feb 2014, layak untuk dapat dividen pada July 2015...

pastikan bank in duit sebelum 5hb setiap bulan bagi enttle kiraan dividen untuk bulan tersebut...sbb dividen dikira secara prorata bulanan....klu awak masuk duit pada 7hbfeb, awak dah tak entitle dividen utk Feb...

owen
04-02-2014, 02:44 PM
FHB adalah sebahagian jer dari biz dan pegangan KPF..byk lagi modal dan perniagaan KPF...

Dividen pada July 2014 ni hanya dikira pegangan setakat Dis 2013 je...
klu awak masuk pada Feb 2014, layak untuk dapat dividen pada July 2015...

pastikan bank in duit sebelum 5hb setiap bulan bagi enttle kiraan dividen untuk bulan tersebut...sbb dividen dikira secara prorata bulanan....klu awak masuk duit pada 7hbfeb, awak dah tak entitle dividen utk Feb...

tq 4 info.

rohmatul
24-02-2014, 10:10 PM
Kalo bergabung dengan koperasi yang legal dari pemerintah gitu pasti aman tuh..
Tapi kalo bukan dari pemerintah, lebih bak pikir 2 kali lagi..

limbong
27-02-2014, 11:30 AM
fgv DA UMUM keuntungan
kite x dapat tempias ke
untung bersih rm1.107b
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/FGVuntungbersihRM1_107b/Article/

harundin2
28-02-2014, 12:36 AM
fgv DA UMUM keuntungan
kite x dapat tempias ke
untung bersih rm1.107b
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/FGVuntungbersihRM1_107b/Article/

kita tggu AGM nanti umum keuntungan jual saham FHB:D

zasa121
02-03-2014, 12:39 AM
Masyuk org felda

mytrade
02-03-2014, 12:15 PM
fgv DA UMUM keuntungan
kite x dapat tempias ke
untung bersih rm1.107b
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/FGVuntungbersihRM1_107b/Article/

FGV umum dividen 16sen bg financial 2013...
so Tabung Peneroka ada 20% pegang saham FGV berjumlah 730 juta unit....jadi dividen 10sen dapat RM73 juta....bahagi jumlah peneroka kira kira 113 ribu, dapat la sekitar Rm600 lebih...
peneroka saja yg dapat yer...

bagi KPF lak ada 22 juta unit saham FGV....so KPF dapat dividen RM2 juta dari FGV....kena la tunggu July 2014 nanti berapa KPF nak bg dividen....dividen khas jual FHB dh dapat 10% january lepas..:D

Duit Tepi
02-03-2014, 10:46 PM
tunggu meeting gak ye.. nampak kpf dpt sikit jer ni

Mystycque
18-03-2014, 09:33 AM
salam semua..info terbaru n hangat.dividen lagi 10% akan dibayar dalam masa terdekat.hasil jualan kepad FGV..harap ianya benar..tunggu n doakan yg terbaik...

katani17
18-03-2014, 10:51 AM
salam semua..info terbaru n hangat.dividen lagi 10% akan dibayar dalam masa terdekat.hasil jualan kepad FGV..harap ianya benar..tunggu n doakan yg terbaik...

hrap betul la. Kalo dpat dividen 10% nie dividen 2013 still dapat or yelek potek?

Mystycque
18-03-2014, 10:55 AM
hrap betul la. Kalo dpat dividen 10% nie dividen 2013 still dapat or yelek potek?
still dpt bro.ini spesial dividen hasil jualan FHB kat FGV..yg dividen lain tu hasil keuntungan KPF..

katani17
18-03-2014, 11:03 AM
still dpt bro.ini spesial dividen hasil jualan FHB kat FGV..yg dividen lain tu hasil keuntungan KPF..

bagus la macam tue. Harap tahun depan dividen kpf still performance. Overall ROI kpf 15%

Mystycque
18-03-2014, 11:18 AM
bagus la macam tue. Harap tahun depan dividen kpf still performance. Overall ROI kpf 15%
saya pun harap mcm tu..ni je investment yg saya all out..harap still strong ROI tahun depan ..

syazwanazmi
18-03-2014, 04:58 PM
ermmm biar betik mau masuk lagi...bukan ke div khas dh masuk bulan 1 ari tu kan?next div should be bulan 7 n bonus bulan 9...ermmm div khas lagi ke hasil jualan FGV tu ek hehe

mytrade
18-03-2014, 05:08 PM
hrap betul la. Kalo dpat dividen 10% nie dividen 2013 still dapat or yelek potek?

ntah la .aku tkdgr plak news pasai tu... 10% dividen khas dari jualan FHB tu declare as interim dividen akaun pembahagian keuntungan bagi tahun kewangan 2013....

AARCEMARA
18-03-2014, 06:30 PM
10% bonus khas dah bagi last january, rasanya yg tulah kot? tak kan ada lagi.

Mystycque
18-03-2014, 07:24 PM
menurut sumber..dividen khas aritu adalah sebahagian dr keuntungan hasil jualan FGV..masih ada baki..

owen
18-03-2014, 09:43 PM
Nak tya harga jual n beli share kpf ni seunit brapa rm?dia mcm asb jugak ka jual rm1 beli pun sama ka?@ dia ada trun naik?kalau pump masuk bulan ni dividen layak dpat bila?

mytrade
19-03-2014, 12:13 AM
menurut sumber..dividen khas aritu adalah sebahagian dr keuntungan hasil jualan FGV..masih ada baki..

mmg la bro...jual FHB Rm2.2 blln...10% klu dari jumlah saham KPF 2500 juta, bermakna maksima Rm250 juta diberi sbg saguhati kpd pemegang saham KPF ....

bakinya dorang buat modal pelaburan KPF..

mytrade
19-03-2014, 12:15 AM
Nak tya harga jual n beli share kpf ni seunit brapa rm?dia mcm asb jugak ka jual rm1 beli pun sama ka?@ dia ada trun naik?kalau pump masuk bulan ni dividen layak dpat bila?

saham macam ni harga tetap RM1...

klu masuk tahun 2014, dorang tutup akaun pada 31Dis2014..dividen declare pada July 2015...

pastikan masuk duit selewat 5hb setiap bualn untuk entitlte dividen bg bulan tersebut...sbb dividen dikira bulanan..tp dibayar tahunan..

razdi
19-03-2014, 10:20 AM
Kali beto sedapla kita.

syazwanazmi
20-03-2014, 11:19 AM
any update bout pembayaran div khas yg kedua pulak..sebab ada dengar dari kawan ayah saya boleh dikatakan orang kuat felda jugak la bagitau dorg tengah mohon untuk pembayaran kedua tu...

mytrade
20-03-2014, 12:29 PM
any update bout pembayaran div khas yg kedua pulak..sebab ada dengar dari kawan ayah saya boleh dikatakan orang kuat felda jugak la bagitau dorg tengah mohon untuk pembayaran kedua tu...

klu betul..harap2 guna la kelayakan berdasarkan baki Dis2013 plak....hu.hu.

aliQue
20-03-2014, 12:33 PM
saham macam ni harga tetap RM1...

klu masuk tahun 2014, dorang tutup akaun pada 31Dis2014..dividen declare pada July 2015...

pastikan masuk duit selewat 5hb setiap bualn untuk entitlte dividen bg bulan tersebut...sbb dividen dikira bulanan..tp dibayar tahunan..

kalau 1 april 2014 masuk 10k, lepas tu 10 april keluar 5, lepas tu 20 april masuk balik 5k, dividen akan kira yg 10k or 5k?

ems
20-03-2014, 01:10 PM
2012 balance jer yg dapat?!..patut la check xder pn 10% ni masuk..xadil betul, deal tu happen 2013 sepatutnya 2013 bal pun kena la dpt jugak ~X(

mytrade
20-03-2014, 01:27 PM
kalau 1 april 2014 masuk 10k, lepas tu 10 april keluar 5, lepas tu 20 april masuk balik 5k, dividen akan kira yg 10k or 5k?

April akan kira 10K....klu tksilap antara 5-7hb kot dia kira entitle dividen...

bro leh try rempit tgk..nanti July thn dpn 2015 tgk betul ke idak dividen tu...

ada member yg buat dlm excel..details utk entitlement dividen ni...

sbb aku pun thn lps awal Jan2013 masuk big amaun..pastu April kuar sikit...July kuar sikit..hingga la pada Dis2013 amaun tertinggal adalah separuh je....so July 2014 ni aku akan tgk dividen nanti sama tk dgn kiraan kat excel ni..

ada otai lama yg merempit cara ni untuk OD dan ASB dulu..:D

mytrade
20-03-2014, 01:30 PM
2012 balance jer yg dapat?!..patut la check xder pn 10% ni masuk..xadil betul, deal tu happen 2013 sepatutnya 2013 bal pun kena la dpt jugak ~X(

klu baca pengumuman kat portal KPF, dia masuk dlm tahun kewangan 2013..dan ia jd interim dividen bg 2013...tp katanya masa mesyuarat agung tegempar okt 2013, perwakilan setuju utk guna data baki 2012...

saguhati 10% tu pun ahli lembaga yg decide sensdiri...

aliQue
20-03-2014, 03:09 PM
April akan kira 10K....klu tksilap antara 5-7hb kot dia kira entitle dividen...

bro leh try rempit tgk..nanti July thn dpn 2015 tgk betul ke idak dividen tu...

ada member yg buat dlm excel..details utk entitlement dividen ni...

sbb aku pun thn lps awal Jan2013 masuk big amaun..pastu April kuar sikit...July kuar sikit..hingga la pada Dis2013 amaun tertinggal adalah separuh je....so July 2014 ni aku akan tgk dividen nanti sama tk dgn kiraan kat excel ni..

ada otai lama yg merempit cara ni untuk OD dan ASB dulu..:D

oh ye ke
anyway ada dgr berita kpf nk stop ambik deposit?
fund dah penuh katanya

mytrade
20-03-2014, 04:02 PM
oh ye ke
anyway ada dgr berita kpf nk stop ambik deposit?
fund dah penuh katanya

klu tgk pada laporan kewangan tahun 2012 (pembentangan July2013), saham KPF sudah dilanggan sebanyak hampir 2300 juta...sedangkan limit tabung hanya 2500 juta....

maknanya hanya tinggal 200 juta lbh je lagi yg kosong..tu berdasarkan laporan tahunan 2012....

tp...tapi bro...klu penuh akan ada ketika KPF ni akan kekosongan..bila mana berlaku kematian pada pemegang saham (saham akan jd pusaka), atau ada pemegang saham sedia ada akan menjual (macam aku..asal terdesak je korek)....:D

cuma mgkin bila mana penuh..boleh daftar que macam kes saham bank Rakyat......

sharing sikit : lastyear aku g KPF..ada sorang pakcik dgn anak dia...anak dia dah bankin kan duit melalui maybank..pergi nak sahkan je pembelian...sekali tkboleh proceed...bila check tgk, kapasiti pakcik tu dah penuh limit 250K....perghhhh berbulu mata aku tgk statement dia...:D

officer cakap..klu anak dia nak masuk juga , pakcik tu kena jualkan saham dia utk kosongkan quota....

ada lg sorang brader pakai lekeh je...aku tanya buat pa bang...dia jawab saya nak jual saham KPF ..lambat sangat dividen dia....bulan 7 baru dpt..klu ASB Jan dah dapat katanya....

aku brainwash sikit...lambat tp masyukk bang..ASB cepat tp kureng..
terus dia ambik form lain ...dan kata 'klu macam tu abang jual sikit jer la dulu'....
dia punya pegangan saham KPF ratus riban tuuu..laki bini keje govt kot..total aku rasa mau 400K...

skrg bila KPF buat financing berdasarkan pegangan saham sediaada ,,lagi la ramai yg membeli saham KPF..:D

aliQue
20-03-2014, 04:19 PM
klu tgk pada laporan kewangan tahun 2012 (pembentangan July2013), saham KPF sudah dilanggan sebanyak hampir 2300 juta...sedangkan limit tabung hanya 2500 juta....

maknanya hanya tinggal 200 juta lbh je lagi yg kosong..tu berdasarkan laporan tahunan 2012....

tp...tapi bro...klu penuh akan ada ketika KPF ni akan kekosongan..bila mana berlaku kematian pada pemegang saham (saham akan jd pusaka), atau ada pemegang saham sedia ada akan menjual (macam aku..asal terdesak je korek)....:D

cuma mgkin bila mana penuh..boleh daftar que macam kes saham bank Rakyat......

sharing sikit : lastyear aku g KPF..ada sorang pakcik dgn anak dia...anak dia dah bankin kan duit melalui maybank..pergi nak sahkan je pembelian...sekali tkboleh proceed...bila check tgk, kapasiti pakcik tu dah penuh limit 250K....perghhhh berbulu mata aku tgk statement dia...:D

officer cakap..klu anak dia nak masuk juga , pakcik tu kena jualkan saham dia utk kosongkan quota....

ada lg sorang brader pakai lekeh je...aku tanya buat pa bang...dia jawab saya nak jual saham KPF ..lambat sangat dividen dia....bulan 7 baru dpt..klu ASB Jan dah dapat katanya....

aku brainwash sikit...lambat tp masyukk bang..ASB cepat tp kureng..
terus dia ambik form lain ...dan kata 'klu macam tu abang jual sikit jer la dulu'....
dia punya pegangan saham KPF ratus riban tuuu..laki bini keje govt kot..total aku rasa mau 400K...

skrg bila KPF buat financing berdasarkan pegangan saham sediaada ,,lagi la ramai yg membeli saham KPF..:D

ni khabar aku dgr dari staff kat salah satu sub comp felda.

total fund kpf dah exceed 2.5billion. tak silap aku around 2.58billion. beberapa hari lepas ada meeting dgn kpf, hr department each company terlibat dah disuruh stop auto potong gaji staff. staff2 felda/fgv yang baru pun dah xleh signup kpf, semua kena signup kpf2.

betul ke tak xtau la.

mytrade
20-03-2014, 06:24 PM
ni khabar aku dgr dari staff kat salah satu sub comp felda.

total fund kpf dah exceed 2.5billion. tak silap aku around 2.58billion. beberapa hari lepas ada meeting dgn kpf, hr department each company terlibat dah disuruh stop auto potong gaji staff. staff2 felda/fgv yang baru pun dah xleh signup kpf, semua kena signup kpf2.

betul ke tak xtau la.

so mgkin benar..sbb selama ni nak sapa yg nak beli share KPF just bankin through Maybank dan htr slip kuning utk pengesahan...klu betul fund exceed, dorang boleh tutupkan akaun maybank so bakal pembeli tkleh proceed..if not, rugi la sbb duit pending kat maybank atau somewhere...

tp klu exceed, ada 5500 saham yg boleh beli mggu ni..(sbb aku baru je korek jual..ha..ha..)

perghh lebihan 80 juta tu...iyer la tambah2 plak baru2 ni KPF bagi dividen khas 10%...almost 250 juta...so andaikan 10% org reinvest dah 25juta saham KPF dilanggan....

oxygenO2
20-03-2014, 06:31 PM
Klu betulla saham kpf da pnh,kena dok diam jelah dlm tuhh...hrp2 dividen still mantap even xde share lg dlm fhb...

zasa121
27-03-2014, 10:15 PM
Mantop fgv

harundin2
01-04-2014, 11:54 AM
dah masuk bulan 4, ada dgr berita2 tahun ni dpt berapa?:">:">

syazwanazmi
01-04-2014, 02:36 PM
3 bulan lagi bro hehe...dorg x meeting lg kot :P

harundin2
01-04-2014, 06:54 PM
3 bulan lagi bro hehe...dorg x meeting lg kot :P

Kot2 dah ada ura2:D

zasa121
05-04-2014, 05:08 PM
camne nak masuk koop felda..ambil form dimane tu

limbong
05-04-2014, 06:30 PM
Bukak website kpf

limbong
07-04-2014, 04:55 PM
http://gayapeneroka.blogspot.com/2014/03/risiko-kpf-selepas-melepaskan-saham.html

limbong
07-04-2014, 04:55 PM
takut plak takut cikit dividen

harundin2
08-04-2014, 09:44 AM
takut plak takut cikit dividen

Alkisahnya kalau meletakkan ketua yg salah:)

katani17
08-04-2014, 11:50 AM
takut plak takut cikit dividen

dividen tahun depan akan menunjukkan condition kpf yang sebenar

ahbond
08-04-2014, 01:07 PM
dividen tahun depan akan menunjukkan condition kpf yang sebenar

setuju dgn bro :D

katani17
08-04-2014, 02:02 PM
setuju dgn bro :D

hrap baki duit jual fhb depa dpat cr peluang yg sama baik

mytrade
08-04-2014, 03:58 PM
dividen tahun depan akan menunjukkan condition kpf yang sebenar

saya sokong 2 ratus 300 peratus...
KPF perlu lebih berani dan kredibiliti KPF sbg pemegang amanah antara tabungan terbesar negara akan teruji...

semoga barisan pelaburan di balik tirai dan pembuat keputusan dalam KPF lebih agresif,bersedia dan berimannnnn..

kita tgk sektor baru hartanah KPF di bangi...aku lum tgk lg kat mana hotel apartment tu walaupun berulangkali pergi bangi..dgr kata besar gak..

tp walaupun KPF sudah melepaskan FHB, nasib 112 ribu peneroka masih terbela dgn Tabung Khas peneroka dalam FGV sebanyak 20% pegangan..

dividen 2013 FGV pun around 5 6 ratus gak sorang tuu..

razdi
13-04-2014, 12:13 PM
so jika yakin tambahlah saham kpf sebanyak mungkin