PDA

View Full Version : Profession Pilot


forexbachok
06-08-2008, 05:20 PM
Hey kawan2...saje buka thread ni

Adakah seorang lelaki itu macho mempunyai kerjaya hebat spt doktor,akauntan, engineer ataupun pilot?

yerlaa..aku dgar yg jadi cikgu pun mcm dah berlagak..lagi cikgu laki2..sori to say (tak smua)

Utk pengetahuan umum...usia paling muda untuk jadi pilot adalah umo 17 thn...pass 6 credit..kna abis blajar stahun 7 bulan
kalu yg private kos stahun RM 200k...beb byak tu
gaji,,masyallah..kalu dah jadi captain 747 Rm 30k sbulan...cikgu 2k..tu pun dah bising bersohor,,masyallah

Sbb dekat umah aku ada hostel kadet pilot MAS,AIRSIA bermastautin...napak happy jah hidup diorang,...

Selama ni kita bermimpi makan gagi rm 3k..kalu dah dpat siap nak bershor..tapi rupa-rupanyer ada lagi byak,,,,masyallah..kerdilyer hamba ini:D :D

amira88
06-08-2008, 07:28 PM
rumah singgah sana pilot2 atau peramugari atau peramugara ni pn da mewah...

vedder9
07-08-2008, 09:30 AM
Pilot gaji mmg besar Bro..
Tapi aku nie jenis yang penakut naik kapal terbang...

Xde ke sape2 sini yang jadik pilot/pramugari/pramugara yang nak kongsi2 pengalaman2 menakutkan semasa penerbangan.???

ichiban
07-08-2008, 10:06 AM
aku pernah g interview pilot lepas spm dulu...failed la pulak...:p

irsaffy
07-08-2008, 10:15 AM
jd pilot dpt cuci mata...sambil bwk flight leh tgk pemandangan yg cantik...bukit bukau..gunung ganang...lurah lembah...:D:D

eishen
07-08-2008, 10:18 AM
jd pilot dpt cuci mata...sambil bwk flight leh tgk pemandangan yg cantik...bukit bukau..gunung ganang...lurah lembah...:D:D

:D :D yela mcm2 jenis ade...

vedder9
07-08-2008, 10:31 AM
Jangan jadik pramugara terlampau dah le :)

forexbachok
07-08-2008, 05:50 PM
Jangan jadik pramugara terlampau dah le :)

Pilot terlampau mcm mana pulak...hehe
Skrg nak jadi pilot pun senang..beli jah pen pilot:) :)

AKIMARU
07-08-2008, 10:56 PM
bini member aku kerja pramugari mas gaji 6 ribu tu.kalau naik flight staff price cuma 10% dari harga asal.murah gila...

AKIMARU
07-08-2008, 11:04 PM
kebanyakan captain kapal laut yang aku jumpa gaji puluh ribu usd.kerja 9 bulan cuti 3 bulan..

ada yang kerja 3 bulan sign off 3 bulan..best giler..

bila tanya semua ada kapal layar..tapi aku pernah jumpa chief officer (rank kedua) dalam kapal yang bsar giler adalah perempuan!!mmg respect abis..

kalau pilot yang kawal kapal besar masuk ke sesuatu pelabuhan kena jdi captain kapal belayar selama 10 tahun baru dapat jawatan pilot kat perlabuhan.

diaorg ni hidup mmg happy jer...

tudung87
08-08-2008, 01:12 AM
kebanyakan captain kapal laut yang aku jumpa gaji puluh ribu usd.kerja 9 bulan cuti 3 bulan..

ada yang kerja 3 bulan sign off 3 bulan..best giler..

bila tanya semua ada kapal layar..tapi aku pernah jumpa chief officer (rank kedua) dalam kapal yang bsar giler adalah perempuan!!mmg respect abis..

kalau pilot yang kawal kapal besar masuk ke sesuatu pelabuhan kena jdi captain kapal belayar selama 10 tahun baru dapat jawatan pilot kat perlabuhan.

diaorg ni hidup mmg happy jer...

perempuan???
bahaye nye...
cube anda bayangkan....
sume laki, sorg pompuan....
berhati2 lah anda....
dahla x jmpe pompuan brape bulan..

gazze7
09-08-2008, 03:02 PM
pilot?
memang best.
sangat best.
hehe.

ganurianz
09-08-2008, 03:14 PM
minggu lepas reunion sekolah...datang member pilot Singapore Airline...tak ramai pilot Melayu keje SIA...gaji? sudah tentu puluh-puluh ribu...2x ganda gaji MAS offer

baru beli BMW M3 sports, banglo transit kat bukit jelutong...bujang lak tu, ramai ler pramugari yg nk berkepit dgn jutawan angkasa...hehe

vedder9
09-08-2008, 03:36 PM
Korang ada pengalaman menakutkan x masa naik flight..?
Kongsi2 aaa kat sini

wan_ensem501
09-08-2008, 03:43 PM
Korang ada pengalaman menakutkan x masa naik flight..?
Kongsi2 aaa kat sini

ye...share2 la kat sini sesape yg ade pngalaman mengerikan tue..

jani
09-08-2008, 03:44 PM
thread ni nk bgtau pilot gaji mahal or pilot ni keje hebat??

aku x faham la..klau stkt gaji 30k tu biasa la..x kecoh pun..

gazze7
12-08-2008, 01:26 PM
thread ni nk bgtau pilot gaji mahal or pilot ni keje hebat??

aku x faham la..klau stkt gaji 30k tu biasa la..x kecoh pun..

bukan sebab gaji mahal atau kerja hebat.
sebab pengalaman mereka yang berbeza daripada mereka yang selalu di darat.

p/s: don't be too offense because we think we are much better than others.

hishammarmin
12-08-2008, 01:31 PM
Daripada pilot kapalterbang...baik jadik pilot kete...rosak 10 kali keta tuh...kita ok je boley jalan kaki. Kalau kapal terbang tu rosak sekali kat atas tu....ngeeeeeeeeeeeeeeee.......takut aku....

arowana
12-08-2008, 01:37 PM
Daripada pilot kapalterbang...baik jadik pilot kete...rosak 10 kali keta tuh...kita ok je boley jalan kaki. Kalau kapal terbang tu rosak sekali kat atas tu....ngeeeeeeeeeeeeeeee.......takut aku....




avatar skit punya ganas... tapi ngeeeeeeee..... takut aku :eek: :eek: :)) :))

jaih
12-08-2008, 03:32 PM
tgk jer air crash investigation kat chanel discovery tuh ...huhuhu bukan senang nak jadi pilot neh..aku tgk rancangan tuh pun dah seriau naik kapal terbang

rockstar
12-08-2008, 03:36 PM
aku rase ade sorang la forumer cg kadet pilot....mane ntah....aku pn lupe...mungkin die bole cite pengalaman dier...:)cgrock :)cgrock :)cgrock

Kelawar
13-08-2008, 05:34 AM
aku rase ade sorang la forumer cg kadet pilot....mane ntah....aku pn lupe...mungkin die bole cite pengalaman dier...:)cgrock :)cgrock :)cgrock

Akulah tu...saja je aku diam.:p

captaintaufik
13-08-2008, 05:50 AM
ape ke thread ni...huhu :P... wakaka...pilot ni kategori profession nye cam doktor,jurutera gak la...nk masuk kolej kene interview....klu MAS aku tau la..3 kali test seblum medical check up dan seblum masuk kolej...pastu blaja sume ingat senang??? huhu...bnyk mathematics and physics..tu of course la..blaja mcm mane naik kan plane..mcm2 la...then baru la jd pilot....tu pon first2 grad..klu nasib baik,result ok..jd F.O ...klu tak, jd S.O...pastu jd la F.O kat 6,7,8 tahun pastu jadi CAPTAIN.. =.=

vedder9
13-08-2008, 04:22 PM
tgk jer air crash investigation kat chanel discovery tuh ...huhuhu bukan senang nak jadi pilot neh..aku tgk rancangan tuh pun dah seriau naik kapal terbang

Aku pun suke tengok air crash kat Chanel 553 tu...
Mmg takut siot

selambeyaya
13-08-2008, 04:35 PM
keje pilot best ke? mcm 24 jam kene bawak kapaltebang je? :D :D

ladyboss
13-08-2008, 04:44 PM
pilot gaji dia mahal sebab tanggungjawap yang diletakkan kat atas bahu dia besar. Nak ambik pilot bukan main tangkap muat. Test dan test dan test.

Saya pernah terkena ngan student saya yg buat ijazah, katanya kerja drebar bus, pastu mintak saya tutor peribadi, saya tak mau ambil duit sebab rasa kesian lak drebar bas yang ada minat nak wat degree sanggup ambik tutor extra. Sekali baru dia bagitau dia drebar airbus!

Ah tak de....paiddd!! RM150 per hour wakakaka

TenggilingCute
13-08-2008, 05:09 PM
pilot gaji dia mahal sebab tanggungjawap yang diletakkan kat atas bahu dia besar. Nak ambik pilot bukan main tangkap muat. Test dan test dan test.

Saya pernah terkena ngan student saya yg buat ijazah, katanya kerja drebar bus, pastu mintak saya tutor peribadi, saya tak mau ambil duit sebab rasa kesian lak drebar bas yang ada minat nak wat degree sanggup ambik tutor extra. Sekali baru dia bagitau dia drebar airbus!

Ah tak de....paiddd!! RM150 per hour wakakaka

:eek: :eek: :eek:

Ala.. takat RM150 per hour tuh xde hal la drebar airbus nak bayar...:)) :)) :))

abdul_ir
15-12-2009, 09:24 AM
up sikit...

eishen
15-12-2009, 09:32 AM
pilot gaji dia mahal sebab tanggungjawap yang diletakkan kat atas bahu dia besar. Nak ambik pilot bukan main tangkap muat. Test dan test dan test.

Saya pernah terkena ngan student saya yg buat ijazah, katanya kerja drebar bus, pastu mintak saya tutor peribadi, saya tak mau ambil duit sebab rasa kesian lak drebar bas yang ada minat nak wat degree sanggup ambik tutor extra. Sekali baru dia bagitau dia drebar airbus!

Ah tak de....paiddd!! RM150 per hour wakakaka

hahaha
150 trus
hahaha
asal xmintk dia bwk jln2 nek airbus...:D

mokhaini
15-12-2009, 09:43 AM
aku lak masa nak lapor diri SIA ... kena demam denggi .... kalau tak sekarang ni aku kat Australia dah ..... dah puas merayu tapi SIA kata you try again .... hu hu hu ...

fardly83
15-12-2009, 11:31 AM
ala bro ape nah dibandingkan keje, mcm tu, bapak aku keja as senior gm ktb berhad, gaji 28k sama je lebih kurang, cuma belajar ken jauh le.. tapi takder risiko jatuh kapal terbang hehehehe...

tapi pilot gaji mahal risiko sebab bila2 plane bleh jatuh kan? kalau die letak gaji 180k pon baru keja 1 minggu jatuh flight mati, apa dapat?

hehehe, so jadi guru plak mengajar ilmu kan suatu yg bermanfaat kalu gaji skit pon okla, janji bersyukur ada rezeki naikla

apa pun cubala usaha sebaik mungkin... tq aku pon minat menjadi pilot tp bukan gaji aku minat dr segi pemanduan dan permandangan itu je...

abdul_ir
15-12-2009, 12:23 PM
ala bro ape nah dibandingkan keje, mcm tu, bapak aku keja as senior gm ktb berhad, gaji 28k sama je lebih kurang, cuma belajar ken jauh le.. tapi takder risiko jatuh kapal terbang hehehehe...

tapi pilot gaji mahal risiko sebab bila2 plane bleh jatuh kan? kalau die letak gaji 180k pon baru keja 1 minggu jatuh flight mati, apa dapat?

hehehe, so jadi guru plak mengajar ilmu kan suatu yg bermanfaat kalu gaji skit pon okla, janji bersyukur ada rezeki naikla

apa pun cubala usaha sebaik mungkin... tq aku pon minat menjadi pilot tp bukan gaji aku minat dr segi pemanduan dan permandangan itu je...

kapalterbang ngn ketapi....
kapal terbang berada pada ranking lebih selamat.....diikuti keretapi....bas...kereta dan motosikal...

baein
15-12-2009, 02:19 PM
aku dulu pernah p interview SIA kat penang nie.. dapat second interview kat singapork tp aku tak p sbb fulus xda masa tu.. :((:((

302
15-12-2009, 10:50 PM
urm..member aku amek degree computer engineering sampai part 4 dah..

pastue dapat offer cadet pilot ngan sia teros berenti hehe..

hazirah
15-12-2009, 10:55 PM
sepupu aku dokter... popuan...


bercinta lak ngan bf dia pilot...


mmg pasangan mantap la gu ni... jelis jelis huhu...

K.E.Y..kuchi
15-12-2009, 10:55 PM
nasib badan dapat cmtu...

kalau nk sesuatu tu kene usaha...

kite ni mmg sentiasa mngeluh...

sket mengeluh...bayak pon mengeluh...

theBLOGGERboy
15-12-2009, 11:03 PM
waaaaaa....aku skarang ngah work hard for da spm next year....nk jdik pilot...

lau x lepas mas or AA, aku terpakse la amek private cpl kat tmpt lain...

302
15-12-2009, 11:03 PM
sepupu aku dokter... popuan...


bercinta lak ngan bf dia pilot...


mmg pasangan mantap la gu ni... jelis jelis huhu...

whoaaa..anak diorang mesti pandai2 nanti:D

302
15-12-2009, 11:05 PM
waaaaaa....aku skarang ngah work hard for da spm next year....nk jdik pilot...

lau x lepas mas or AA, aku terpakse la amek private cpl kat tmpt lain...

uiks..mane nak cekau duet...RM200 ribu tue:-?

ponn
15-12-2009, 11:06 PM
jgn bandingkn dgn org yg bkrja di atas...cuba tgk org yg bkerja dibwh....kais pg mkn pg,kais ptg mkn ptg...br kt rasa brsyukur apa yg kt ada skrg.

theBLOGGERboy
15-12-2009, 11:10 PM
uiks..mane nak cekau duet...RM200 ribu tue:-?

hehehe, try la dlu amek kedet kat mesia

and lau x lepas masuk kadet..

maybe amek cpl kat luar negara coz murah skit dari mesia,

coz aritu aq survey2, kat ausie dalam 175k, kat africa lg murah dalam 150k ke bawah...

bab nk cekau wet tu ngok dulu, maybe lau dapat pinjaman ker or sponser or pakai wet mak pak aq pg la...

lau x maybe offshore dulu kot (gaji bnyk..:p)

hazirah
15-12-2009, 11:10 PM
whoaaa..anak diorang mesti pandai2 nanti:D

dan kaye raye wuhuhuhu....

CikSukan
16-12-2009, 12:48 AM
Bagus kerjaya ni, pilot Boeng atau Airbus, ambillah yer especially lelaki lesen ATPL ni. Lulus leh jadi pilot..

irsaffy
16-12-2009, 01:00 AM
Bagus kerjaya ni, pilot Boeng atau Airbus, ambillah yer especially lelaki lesen ATPL ni. Lulus leh jadi pilot..

u dulu ex-cabin crew kan?:">

CikSukan
16-12-2009, 01:15 AM
u dulu ex-cabin crew kan?:">

Alamak kantoi =; camna tahu eh:-?

abdul_ir
16-12-2009, 08:00 AM
hehehe, try la dlu amek kedet kat mesia

and lau x lepas masuk kadet..

maybe amek cpl kat luar negara coz murah skit dari mesia,

coz aritu aq survey2, kat ausie dalam 175k, kat africa lg murah dalam 150k ke bawah...

bab nk cekau wet tu ngok dulu, maybe lau dapat pinjaman ker or sponser or pakai wet mak pak aq pg la...

lau x maybe offshore dulu kot (gaji bnyk..:p)

bagus...dah plan masa depan...

alkbar
16-12-2009, 11:50 AM
Hey kawan2...saje buka thread ni

Adakah seorang lelaki itu macho mempunyai kerjaya hebat spt doktor,akauntan, engineer ataupun pilot?

yerlaa..aku dgar yg jadi cikgu pun mcm dah berlagak..lagi cikgu laki2..sori to say (tak smua)

Utk pengetahuan umum...usia paling muda untuk jadi pilot adalah umo 17 thn...pass 6 credit..kna abis blajar stahun 7 bulan
kalu yg private kos stahun RM 200k...beb byak tu
gaji,,masyallah..kalu dah jadi captain 747 Rm 30k sbulan...cikgu 2k..tu pun dah bising bersohor,,masyallah

Sbb dekat umah aku ada hostel kadet pilot MAS,AIRSIA bermastautin...napak happy jah hidup diorang,...

Selama ni kita bermimpi makan gagi rm 3k..kalu dah dpat siap nak bershor..tapi rupa-rupanyer ada lagi byak,,,,masyallah..kerdilyer hamba ini:D :D

mmg la seronok klu dpt gaji sebnyk tu..but kene fikir yg waktu nak masuk atau waktu belajar tu begadai sana sini nak dpt lesen tu..kalau gaji dieorg 30k pun tgok la modal mcmna,padanla gaji mcm tu..makin2 kalau pilot yg bawak aircraft ke oversea tu mmg bnyk duit but masa diaorg xcukup utk menikmati hidup dlm keluarga.tp kalau nak lebih masa utk family masuk pilot airforce lah ada bran kwn2? lagi mencabar tapi ada masa utk fmly sbb senang sket apply cuti berbanding pilot komersial yg terikat dgn bisnes sykt penerbangan.nanti boss kata kalau aku x berniaga mana mau untung da...

hafizuka
16-12-2009, 11:53 AM
hehehe, try la dlu amek kedet kat mesia

and lau x lepas masuk kadet..

maybe amek cpl kat luar negara coz murah skit dari mesia,

coz aritu aq survey2, kat ausie dalam 175k, kat africa lg murah dalam 150k ke bawah...

bab nk cekau wet tu ngok dulu, maybe lau dapat pinjaman ker or sponser or pakai wet mak pak aq pg la...

lau x maybe offshore dulu kot (gaji bnyk..:p)

apply cadet pilot etihad, elaun masa cadet kat flying school dah 6k dah, keje tak tahu la berapa

keje offshore pun bagus, go for drill engineer, gaji leh cecah 150k sebulan

sekarang ni ko riki2 kerja yang gaji tinggi, doktor pun okay tapi dah habis jangan ko balik Malaysia, keje luar baru masyuk

jangan dengar cakap2 orang amik apa yg ko minat, bull.**** je tu, ko amik kerja yang gaji paling masyuk dalam tempoh masa paling singkat, lepas tu boleh ko pikir nak buat apa ngan duit tu

hafizuka
16-12-2009, 11:56 AM
mmg la seronok klu dpt gaji sebnyk tu..but kene fikir yg waktu nak masuk atau waktu belajar tu begadai sana sini nak dpt lesen tu..kalau gaji dieorg 30k pun tgok la modal mcmna,padanla gaji mcm tu..makin2 kalau pilot yg bawak aircraft ke oversea tu mmg bnyk duit but masa diaorg xcukup utk menikmati hidup dlm keluarga.tp kalau nak lebih masa utk family masuk pilot airforce lah ada bran kwn2? lagi mencabar tapi ada masa utk fmly sbb senang sket apply cuti berbanding pilot komersial yg terikat dgn bisnes sykt penerbangan.nanti boss kata kalau aku x berniaga mana mau untung da...

masuk cadet tak kuar modal pun

masa utk family pun banyak diorang ni, member kat etihad selalu balik Malaysia, tak apply cuti pun mmg off day banyak

airforce mmg best, buat aerobatic, commercial mana nak dapat

theBLOGGERboy
16-12-2009, 11:58 AM
masuk cadet tak kuar modal pun

masa utk family pun banyak diorang ni, member kat etihad selalu balik Malaysia, tak apply cuti pun mmg off day banyak

airforce mmg best, buat aerobatic, commercial mana nak dapat

hehehe, kalau komersial wat acro, alamatnyer tunggang langgang la org2 dalam tu:)):))

Niyang
16-12-2009, 12:09 PM
Pilot mmg besh, cita2 aku dl tuh... Tp x kesampaian, coz mahal sgt nk ambik course tuh, arwah ayah aku dl pernah nk hantar aku... Tup..tup.. bila tgk kos, aku x jd ambik... cian kn ayah aku lak...huhuhu,

theBLOGGERboy
16-12-2009, 12:15 PM
Pilot mmg besh, cita2 aku dl tuh... Tp x kesampaian, coz mahal sgt nk ambik course tuh, arwah ayah aku dl pernah nk hantar aku... Tup..tup.. bila tgk kos, aku x jd ambik... cian kn ayah aku lak...huhuhu,

waktu tu bile ek? tahun bape?

mse tu kos dia bape?

abdul_ir
16-12-2009, 02:20 PM
berapa limit penerbangan bagi seorang pilot untuk sebulan??

100jam??

hafizuka
16-12-2009, 04:19 PM
aah 100 jam, tapi ada member aku terbang sebulan 40 jam je, maknanya kalau ikut kadar office hour dia keje 5 hari je sebulan

kalau keje max, banding kadar office hour dah 8 x 5 x 4 = 160 jam

Still rilek lagi keje pilot ni banding keje office

Niyang
16-12-2009, 04:20 PM
waktu tu bile ek? tahun bape?

mse tu kos dia bape?

Time tuh awal 2000, pas aku abis study kt IPTS, qualified mmg tgg cam tuh... Tp kalau ade Diploma mmg advantage la..hehehe. Tp x silap aku time tuh kos 1++++++ la.. mmg mahal, Tp skrg nih aku tgk, kelayakan cam dah longgar, so senang nk join aircraft nih.. janji ongkos ada... hehehhe :D

theBLOGGERboy
16-12-2009, 04:28 PM
apply cadet pilot etihad, elaun masa cadet kat flying school dah 6k dah, keje tak tahu la berapa

keje offshore pun bagus, go for drill engineer, gaji leh cecah 150k sebulan

sekarang ni ko riki2 kerja yang gaji tinggi, doktor pun okay tapi dah habis jangan ko balik Malaysia, keje luar baru masyuk

jangan dengar cakap2 orang amik apa yg ko minat, bull.**** je tu, ko amik kerja yang gaji paling masyuk dalam tempoh masa paling singkat, lepas tu boleh ko pikir nak buat apa ngan duit tu


hehehe...memang pon aku skarang mmg riki2 kja yang gaji tggi coz i luv travell and x best la lau keja biase2 and gaji ciput..s0 mmg lame la kna kumpul wet...

bab dok tu, tah la...aku x bape ske jdik dok coz SAYA TAKUT JARUM~X(~X(

theBLOGGERboy
16-12-2009, 04:31 PM
apply cadet pilot etihad, elaun masa cadet kat flying school dah 6k dah, keje tak tahu la berapa

keje offshore pun bagus, go for drill engineer, gaji leh cecah 150k sebulan

sekarang ni ko riki2 kerja yang gaji tinggi, doktor pun okay tapi dah habis jangan ko balik Malaysia, keje luar baru masyuk

jangan dengar cakap2 orang amik apa yg ko minat, bull.**** je tu, ko amik kerja yang gaji paling masyuk dalam tempoh masa paling singkat, lepas tu boleh ko pikir nak buat apa ngan duit tu

thanks.......:)paid:)paid:)paid

CikSukan
16-12-2009, 04:34 PM
Option lain FREE jer nak jadi pilot siap bagi duit lagi tiap2 bulan. Share satu pengalaman captain ni dulu,

dia dapatkan lesen ATPL masa dalam polis. Dia dari ASP masuk unit udara then certain years services berhenti jadi civilian then join MAS. Kalau dari tentera you all tak diiktiraf oleh DCA jabatan penerbangan awam even you boleh terbangkan Sukhoi 1000 jam. Different kalau you ex polis sebab dia civil.

To all yg dream nak jadi pilot carilah peluang and believe you can fly :((

theBLOGGERboy
16-12-2009, 04:37 PM
Option lain FREE jer nak jadi pilot siap bagi duit lagi tiap2 bulan. Share satu pengalaman captain ni dulu,

dia dapatkan lesen ATPL masa dalam polis. Dia dari ASP masuk unit udara then certain years services berhenti jadi civilian then join MAS. Kalau dari tentera you all tak diiktiraf oleh DCA jabatan penerbangan awam even you boleh terbangkan Sukhoi 1000 jam. Different kalau you ex polis sebab dia civil.

To all yg dream nak jadi pilot carilah peluang and believe you can fly :((

hehehe, masuk polis sat lagi kna berkawad plak..:p

CikSukan
16-12-2009, 04:42 PM
hehehe, masuk polis sat lagi kna berkawad plak..:p

I tak nampak kenapa kawad macam semacam kat awak.. For me kawad bagus apa, membentuk disiplin yg baik. I tengok pilot kerjaya yg sangat disiplin sehinggakan, apa jer diorang buat diorang sebut... :D

NEMO
16-12-2009, 06:45 PM
org gayat cam aku ni mmg xleh keje pilot...

neo_laguna
16-12-2009, 07:19 PM
aku ade kwn...adik die pilot MAS...tp still domestic flight...itupon gaji die 20k...selambe je die order waja tuk bapak die...hehe...ni abg die cite la...ade sekali tu die berdua gi hsbc nak apply kad kredit la...pastu officer yg duk entertain die ni buat mcm endah tak endah je dgn diorg nih...mcm nampak lekeh sgt la kot...maklumla nampak bebudak...rasenye umur die time apply dlm 23 ...so officer ni still la dgn lagak die...abis je complete form diorg isik terbeliak officer tu tgk kolum occupation member nih...gaji 20k ...haha...pastu baru la officer tu kelam kabut setelkan application diorg ...haha...ingat die keje bank taraf officer ingat gaji besar sgt gak nyer...ade lagik la yg lg beso...

ade gak aku tanye camne die leh jd pilot...1st kene pandai la...die pon SBP dulu...2nd bapak die driver teksi jek tp ade kontek ngan driver kapal terbang kat akedemi mas...patutla leh dpt...tp banyak jugak bende yg nak kene belajo..

hafizuka
16-12-2009, 07:24 PM
aku ade kwn...adik die pilot MAS...tp still domestic flight...itupon gaji die 20k...selambe je die order waja tuk bapak die...hehe...ni abg die cite la...ade sekali tu die berdua gi hsbc nak apply kad kredit la...pastu officer yg duk entertain die ni buat mcm endah tak endah je dgn diorg nih...mcm nampak lekeh sgt la kot...maklumla nampak bebudak...rasenye umur die time apply dlm 23 ...so officer ni still la dgn lagak die...abis je complete form diorg isik terbeliak officer tu tgk kolum occupation member nih...gaji 20k ...haha...pastu baru la officer tu kelam kabut setelkan application diorg ...haha...ingat die keje bank taraf officer ingat gaji besar sgt gak nyer...ade lagik la yg lg beso...

ade gak aku tanye camne die leh jd pilot...1st kene pandai la...die pon SBP dulu...2nd bapak die driver teksi jek tp ade kontek ngan driver kapal terbang kat akedemi mas...patutla leh dpt...tp banyak jugak bende yg nak kene belajo..

takde domestik flight je bro, start2 dah semua tempat gi domestic ke international semua campur, aku sampai skang pelik apsal orang duk citer domestic ke international

gaji kasar 20k tapi tolak EPF apa semua tinggal 14k je

ko ada connection pun tak lepas test dia takleh masuk, berapa ramai anak kapten terpaksa jadi private student kat Malaysia Flying Academy dan juga langkawi serta kota bharu

kalau tak penuh dah anak kapten jadi cadet MAS

arcadiza
16-12-2009, 07:31 PM
aku dapat APFT, last-last MARA beku loan untuk Pilot pasal ekonomi gawat hari tu. So skang keje sales engineer je.. huk3.. keciwa..

hafizuka
16-12-2009, 07:33 PM
aku dapat APFT, last-last MARA beku loan untuk Pilot pasal ekonomi gawat hari tu. So skang keje sales engineer je.. huk3.. keciwa..

jangan kecewa, skang Baitulmal ada bukak, cuma perlu surat tawaran APFT je

sepupu aku anak yatim gi baitulmal, baitulmal bagi 250k

real_rolls
16-12-2009, 07:41 PM
best gak topik ni.. Pilot ni mmg cita-cita aku dari u.. so lepas grad, buat la med checkup dan mcm2 , mmg dah dpt letter dari DCA , ... tup..tup sampai ke stage yuran je tak mampu, family pun bukan berada .. nak buat loan mmg susah, at least kena ada duit poket sendiri, kalau nak harap loan 100% .. berjanggut la. So terkuburlah cita-cita, tp surat DCA tu akan ku jadikan kenangan terindah.

Last2 baru aku dapat tau sebab apa aku suka jadi pilot.. satu je duit! .. di darat ni pun byk peluang boleh dpt duit lebih dari pilot kalau kena gaya nya..

neo_laguna
16-12-2009, 08:18 PM
takde domestik flight je bro, start2 dah semua tempat gi domestic ke international semua campur, aku sampai skang pelik apsal orang duk citer domestic ke international

gaji kasar 20k tapi tolak EPF apa semua tinggal 14k je

ko ada connection pun tak lepas test dia takleh masuk, berapa ramai anak kapten terpaksa jadi private student kat Malaysia Flying Academy dan juga langkawi serta kota bharu

kalau tak penuh dah anak kapten jadi cadet MAS

ok la tu epf pon duit sndiri gak kan...pasal domestic tu tak tau la kan skang ni die dah bawak gi inter lak...sbb time tu die baru lg...flight singapore sabah sarawak jb je time tuh...tp ni cite thn 2004 la ...aku pon lame dah tak jumpe kwn aku tuh...pasal connection tu , aku maksudkan mmg betul la banyak test nyer...dlm ni aku maksudkan peluang die nak jd pilot tu mgkin sbb bapak die ade kabel...tp lepas masuk akedemi sesape pon layak klu lepas test...:) ala...nampak mgkin gempak keje pilot ni...tp cabaran nye pon for sure berat...:)paid

theBLOGGERboy
16-12-2009, 10:29 PM
jangan kecewa, skang Baitulmal ada bukak, cuma perlu surat tawaran APFT je

sepupu aku anak yatim gi baitulmal, baitulmal bagi 250k

ye ke leh dapat?

coz i'm orphan too, ma dad die when i was 8 years old and now im gonna be 17 years old...:(

theBLOGGERboy
16-12-2009, 10:30 PM
takde domestik flight je bro, start2 dah semua tempat gi domestic ke international semua campur, aku sampai skang pelik apsal orang duk citer domestic ke international

gaji kasar 20k tapi tolak EPF apa semua tinggal 14k je

ko ada connection pun tak lepas test dia takleh masuk, berapa ramai anak kapten terpaksa jadi private student kat Malaysia Flying Academy dan juga langkawi serta kota bharu

kalau tak penuh dah anak kapten jadi cadet MAS

as i know, kadet pilot msti habiskan brape ribu jam terbang domestik dulu baru boleh wat internasional flight....

lau salah tolong betulkn ek..:p

hafizuka
16-12-2009, 11:06 PM
as i know, kadet pilot msti habiskan brape ribu jam terbang domestik dulu baru boleh wat internasional flight....

lau salah tolong betulkn ek..:p

mana ada, kalau takde la ko nampak satu balak kat Taipei

hafizuka
16-12-2009, 11:06 PM
ye ke leh dapat?

coz i'm orphan too, ma dad die when i was 8 years old and now im gonna be 17 years old...:(

apa lagi, gi baitulmal tanya, adik sepupu aku masuk kota bharu bulan 2 nanti

theBLOGGERboy
16-12-2009, 11:20 PM
apa lagi, gi baitulmal tanya, adik sepupu aku masuk kota bharu bulan 2 nanti

nnti kot coz taun depan baru spm, kiranyer ade lagi setahun tuk asah ilmu aku nie...

btw aku riki2 gak and terjumpa berita yang mara pon ade tajaan..

Mara Tawar Pinjaman Untuk Pelajar Jadi Juruterbang

PETALING JAYA, 19 Jun (Bernama) -- Majlis Amanah Rakyat (MARA) kini menyediakan pinjaman bagi membantu pelajar yang berminat mengikuti latihan sebagai juruterbang, kata Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Noh Omar hari ini.

Beliau berkata MARA menawarkan pinjaman itu bagi pengajian selama 18 bulan yang melibatkan kira-kira RM200,000 seorang.

Pelajar berkenaan akan mengikuti latihan di Asia Pacific Flight Training Sdn Bhd (APFT) dan MARA akan memulakan pembiayaan itu bagi sesi pembelajaran akan datang yang membabitkan 16 pelajar bagi setiap sesi kemasukan, katanya.

Beliau berkata secara keseluruhan pembiayaan itu melibatkan kira-kira RM3.2 juta.

"Pinjaman MARA ini adalah di bawah program penganjuran pendidikan. MARA akan menaja pelajar-pelajar bumiptera yang melanjutkan pelajaran dalam pelbagai bidang termasuk juga kerjaya sebagai seorang juruterbang," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyaksikan majlis pemeteraian memorandum persefahaman antara MARA, Malaysian Airlines (MAS) dan APFT di sini.

"Apa yang menarik mengenai persefahaman ini ialah MARA sebagai pemberi kemudahan pinjaman kepada pelajar akan mendapat jaminan wang tersebut dibayar balik secara berjadual kerana MAS bersedia mengambil juruterbang kadet lulusan APFT sebagai kakitangan mereka," katanya.

Beliau berkata MAS memberi jaminan untuk mengambil pelajar-pelajar tajaan MARA ini untuk bekerja dengan syarikat penerbangan itu dan pembayaran balik pinjaman itu akan dibuat melalui potongan gaji.

Noh berkata memorandum tiga hala itu dapat membuka peluang kepada belia Malaysia mencapai impian menjadi juruterbang komersil.

Sementara itu Pengerusi APFT Datuk Faruk Othman berkata kos pembiayaan latihan penerbangan yang tinggi menjadi faktor penghalang bagi pelajar-pelajar yang berminat dan mempunyai kebolehan untuk meneruskan hasrat mereka.

Menerusi bantuan pembiayaan MARA itu pelajar-pelajar yang berkelayakan dari segi akademik tetapi menghadapi masalah kewangan berpeluang memenuhi cita-cita mereka, katanya.

-- BERNAMA

waaaa, aku harap nnti time aku, senang sikit dapat tajaan..

theBLOGGERboy
16-12-2009, 11:21 PM
apa lagi, gi baitulmal tanya, adik sepupu aku masuk kota bharu bulan 2 nanti

a'ah yang kat kota bharu tu Asia Pacific Flight Training Sdn Bhd (APFT)

Syedz
16-12-2009, 11:23 PM
nak jadi pilot kena fizik 1A,
fizik aku 5C, huhu, x lepas..
mmg ramai mintak jadi guru, skarang gaji guru dah byk..
tambah2 ada elaun luar bandar..
mmg kaw2 la gajinye..
aku pun penah interview nak jadi guru, baru ujian, lepas tu interview pun aku x dpt..susah, tp ramai pompuan yg mintak jadi cikgu..

theBLOGGERboy
16-12-2009, 11:28 PM
nak jadi pilot kena fizik 1A,
fizik aku 5C, huhu, x lepas..
mmg ramai mintak jadi guru, skarang gaji guru dah byk..
tambah2 ada elaun luar bandar..
mmg kaw2 la gajinye..
aku pun penah interview nak jadi guru, baru ujian, lepas tu interview pun aku x dpt..susah, tp ramai pompuan yg mintak jadi cikgu..

hehehe jdik cikgu x minat ar...

coz kalau aku cepat2 nk tinggalkn skolah aku...

nie jdik cikgu kna masuk balik skolah hari2...

lg pon aritu cikgu aku cakap, bnyk cikgu dapat darah tggi kalau tension ngajar..:p

abdul_ir
19-12-2009, 08:01 AM
nak jadi pilot kena fizik 1A,
fizik aku 5C, huhu, x lepas..
mmg ramai mintak jadi guru, skarang gaji guru dah byk..
tambah2 ada elaun luar bandar..
mmg kaw2 la gajinye..
aku pun penah interview nak jadi guru, baru ujian, lepas tu interview pun aku x dpt..susah, tp ramai pompuan yg mintak jadi cikgu..

bi dan mate A2..
fizik A3..
btol x?

asyraf77
21-12-2009, 11:08 PM
kwn aku pilot kt dubai gaji 80k sebulan

geniusneuro
21-12-2009, 11:23 PM
aku pernah bercite jadi pilot dulu :p

Niyang
21-12-2009, 11:26 PM
Bagus jadi Pilot nih (tp yg betul2 minat dan berani la).. Kerjaya yg glamer gak, Bila org tanyer.."Awak keje ape?... Oh, sya pilot ya... hehehheh..."

gazze7
21-12-2009, 11:26 PM
as i know, kadet pilot msti habiskan brape ribu jam terbang domestik dulu baru boleh wat internasional flight....

lau salah tolong betulkn ek..:p

for MAS, btol la.
kena masuk 737, kemudian baru boleh international a320/b777.
maybe AK lain la ctenya.
:)

bboymuiz
22-12-2009, 05:21 AM
aku nak tanya sumting nie kat sape2 yang tahu cara2 nak jadi pilot.....
aku nie xla pandai mane, tapi dengan result aku nie boleh la bwat masok poly.... persoalan nyew skarang, boleh xorang yang xpandai macam aku amik lesen pilot nie..... ada x mana2 badan yang boleh bagi pinjaman kepada oang2 yang xpandai..... nie la cita2 aku dari kecik..... tapi aku plak xamik kelas sains..... sape2 ada jawapan?

captaintaufik
22-12-2009, 05:52 AM
meh captain tolong hehe...

first thing...klu sespe nk msuk private mcm bkn dr sponsor airline pon boleh..takde hal...try mintak loan kat memne...MARA bole...tp tak silap...tak sume die bg...

result spm leh gune, diploma boleh n degree pon bole..TP tu utk sesiapa yg nk apply jd pilot la...IF nk jd airline pilot...math, science ( especially physics ) and of course ENGLISH kene gempak result..

since aku penah apply n dah jd pilot...meh aku lanjutkan..

kepada sesiapa nk jd airline pilot..crik la sponsor dr airline tu jgk..nk go trus private pon boleh..tp make sure loan ko tuk course tu dpt cover sume..dlm rm150,000 - rm 190,000..so phm2 la..bg yg private..pas abis blaja klu kabel bagus dlm airline..selamber je leh serap..

so sesiape nk apply nk jd pilot commercial..result kene bgus..memula amik CPL ( commercial pilot license ) dlm 1 taun stgh..then kene continue amik ATPL ( airline transport pilot license ) tu sekejap je if dah bgus kat CPL ..cukup flying hours ape sume..

sebnrnye..within 2 years dah leh jd pilot..siap keje..yg ATPL tu mse keje leh convert..n selepas tu mula sesi perkerjaan yg agak leceh awl2...kene wat simulator la..tu wajib..tak sume plane kite leh bwk...Boeing n Airbus berbeza cara bwk..so kene amik simulator test..

strange_hole
22-12-2009, 05:57 AM
thread ni nk bgtau pilot gaji mahal or pilot ni keje hebat??

aku x faham la..klau stkt gaji 30k tu biasa la..x kecoh pun..

Ronaldo yg duk sepak bola tu pun berjuta gaji sebulan :D

captaintaufik
22-12-2009, 06:25 AM
Ronaldo yg duk sepak bola tu pun berjuta gaji sebulan :D

ntah la bro..maybe TT ni interested je..bkn nk show off or everything...juz share...ade gak dlm thread ni org tanye mcm mne nk jd pilot..so tak salah nk menjawab :)cgrock

yg mamat sorang tu pon satu...gaji org tu lantak dorang la..bkn die bg ko sikit pon..TT ni interested nk tau ape yg best.. tu je..klu nk ckp psl gaji.jd businessmen lg kaya...ko leh tetap bpe juta korang nk satu bulan? satu minggu ? satu ari ? satu jam pon bole bro..

captaintaufik
22-12-2009, 06:29 AM
thread ni nk bgtau pilot gaji mahal or pilot ni keje hebat??

aku x faham la..klau stkt gaji 30k tu biasa la..x kecoh pun..

mmg tak kecoh ape pon..sume keje hebat bkn pilot je....dah TT dah pk mcm tu nk wat cmne...tak tau la klu gaji saudara berpuluh2 ribu tu kira alhamdulillah ..syukur :)cgrock

strange_hole
22-12-2009, 06:30 AM
ntah la bro..maybe TT ni interested je..bkn nk show off or everything...juz share...ade gak dlm thread ni org tanye mcm mne nk jd pilot..so tak salah nk menjawab :)cgrock

yg mamat sorang tu pon satu...gaji org tu lantak dorang la..bkn die bg ko sikit pon..TT ni interested nk tau ape yg best.. tu je..klu nk ckp psl gaji.jd businessmen lg kaya...ko leh tetap bpe juta korang nk satu bulan? satu minggu ? satu ari ? satu jam pon bole bro..

setuju..nape ramai orang mindset mereka " byk duit ukuran tanda berjaya"..
x faham :-?:-?

captaintaufik
22-12-2009, 06:35 AM
hurmm...tu tanye diri masing2 hehe..ade org pk bile bnyk duit, kire dah berjaya la.. n ade gak org pk stdy smpi PHD tu pon dah berjaya..masing2 nye mindset...tp zaman skrang ..tak leh di nafikan..everything need money...tp tu pon tak menentukan kejayaan..

strange_hole
22-12-2009, 06:36 AM
mmg tak kecoh ape pon..sume keje hebat bkn pilot je....dah TT dah pk mcm tu nk wat cmne...tak tau la klu gaji saudara berpuluh2 ribu tu kira alhamdulillah ..syukur :)cgrock

Tokoh Maal Hijrah Trgganu yg berhempas pulas didik anak 16 orang sampai besar panjang tu lagi berjaya :)

captaintaufik
22-12-2009, 06:37 AM
Tokoh Maal Hijrah Trgganu yg berhempas pulas didik anak 16 orang sampai besar panjang tu lagi berjaya :)

that a good example :)cgrock:)cgrock ...bapa yg berjaya didik anak. :)

strange_hole
22-12-2009, 06:41 AM
that a good example :)cgrock:)cgrock ...bapa yg berjaya didik anak. :)

much better than orang2 kaya yg byk duit tapi anak2 lintangpukang tak tentu arah..:)paid

abdul_ir
22-12-2009, 08:06 AM
mindset aku plak..
aku berjaya bila org sekeliling aku menghormati aku, senang kata 'org segan' kat aku..hehehe..kalo segan tu epaham la...kene buat mcm2...bukan setakat berjaya tang gaji, akhlak, n seglanya baru org segan...tol tak??
salah tak mindset mcm nie????


untuk captain taufik, saya ada adek baru je amek spm tahun ni, dia berminat untuk menjadi pilot...boleh tak captain tolong terangkan bagaimana step yg sepatut nya...dari segi apply terus kat mas or airasia dan jika gagal dapat peluang kat situ...mcmne plak cara yang lebih mudah..
almaklumlah...saya bukan dari keluarga yg berada..tapi saya nak la adek saya tu berjaya jadi pilot...saya ni dulu mmg nk jd pilot...tp tak terdaya...tapi sampai skg tetap ade cita2 untuk terbang..hrp captain sudi terangkan....tQ

real_rolls
22-12-2009, 08:12 AM
semalam dalam newspaper ada berita tentang APFT.. malaysia akan jadi hab penernbagan, indonesia dah start hantar student belajar pilot kat sini..memang mantap

bboymuiz
22-12-2009, 08:22 AM
waaaa....
b.i aku pon xkredit....
sains tu dapat la a1....
sekadar mimpi jew la....
tapi cita2 nie xkan padam dalam idop aku.....
kalau aku xberjaya aku akan pastikan anak aku berjaya...
tapi kalau boleh aku memang nak jadi pilot pon.....

heaven
22-12-2009, 08:31 AM
owhhh sy ada kenal satu org kwn...x rapat pun..

dia skrg dh jd Pilot Airasia...

mula2 kwn tu ayah dia hantar belajar Hafiz Quran dkt South Africa...then balik m'sia terus amik PMR...then lps abis SPM...dia masuk Poli Kuantan klau x silap...amik diploma business..

abis je diploma tu...dia terus masuk belajar Pilot under Airasia...

so skrg maybe dh 4-5 tahun jadi pilot Airasia kut...

p/s:kelakar jugak mamat ni...masa dia jadi pilot tu...Iman mmg bleh goyang sbb hari2 tgk Pramugari...ekekeke..tambah pulak dulu dia ada belajar Hafiz dkt South Africa...utk elakkan apa2 masalah...dia kahwin awal lps abis belajar Pilot...:)):))..
lagi pun keluarga dia kira kluarga senang le...Ayah Pengarah Hospital Klang...:eek:

theBLOGGERboy
22-12-2009, 04:41 PM
meh captain tolong hehe...

first thing...klu sespe nk msuk private mcm bkn dr sponsor airline pon boleh..takde hal...try mintak loan kat memne...MARA bole...tp tak silap...tak sume die bg...

result spm leh gune, diploma boleh n degree pon bole..TP tu utk sesiapa yg nk apply jd pilot la...IF nk jd airline pilot...math, science ( especially physics ) and of course ENGLISH kene gempak result..

since aku penah apply n dah jd pilot...meh aku lanjutkan..

kepada sesiapa nk jd airline pilot..crik la sponsor dr airline tu jgk..nk go trus private pon boleh..tp make sure loan ko tuk course tu dpt cover sume..dlm rm150,000 - rm 190,000..so phm2 la..bg yg private..pas abis blaja klu kabel bagus dlm airline..selamber je leh serap..

so sesiape nk apply nk jd pilot commercial..result kene bgus..memula amik CPL ( commercial pilot license ) dlm 1 taun stgh..then kene continue amik ATPL ( airline transport pilot license ) tu sekejap je if dah bgus kat CPL ..cukup flying hours ape sume..

sebnrnye..within 2 years dah leh jd pilot..siap keje..yg ATPL tu mse keje leh convert..n selepas tu mula sesi perkerjaan yg agak leceh awl2...kene wat simulator la..tu wajib..tak sume plane kite leh bwk...Boeing n Airbus berbeza cara bwk..so kene amik simulator test..


Capt, may i ask...mase kamo apply dulu result spm bape ek?

eboss
22-12-2009, 04:50 PM
Kawan wife aku hantar anak dia yuran daftar RM20K ~X(~X(~X(

Niyang
22-12-2009, 04:54 PM
Capt, may i ask...mase kamo apply dulu result spm bape ek?

Mesti la power n gempak...:D, Captain tuh... :-?

Tp kalau train kt private rase SPM yg ok2 jer kot dah leh join kan...? Aku dl dpt offer dari private inst. Siap offer loan lagik..heheh tp mahal la.. x sanggup oo... :(

captaintaufik
23-12-2009, 03:32 AM
Capt, may i ask...mase kamo apply dulu result spm bape ek?

6A 3B.hehe..agak hancur bg bdk asrama penuh :p

captaintaufik
23-12-2009, 04:12 AM
mindset aku plak..
aku berjaya bila org sekeliling aku menghormati aku, senang kata 'org segan' kat aku..hehehe..kalo segan tu epaham la...kene buat mcm2...bukan setakat berjaya tang gaji, akhlak, n seglanya baru org segan...tol tak??
salah tak mindset mcm nie????


untuk captain taufik, saya ada adek baru je amek spm tahun ni, dia berminat untuk menjadi pilot...boleh tak captain tolong terangkan bagaimana step yg sepatut nya...dari segi apply terus kat mas or airasia dan jika gagal dapat peluang kat situ...mcmne plak cara yang lebih mudah..
almaklumlah...saya bukan dari keluarga yg berada..tapi saya nak la adek saya tu berjaya jadi pilot...saya ni dulu mmg nk jd pilot...tp tak terdaya...tapi sampai skg tetap ade cita2 untuk terbang..hrp captain sudi terangkan....tQ


ok..ni first sy story psl sponsor dr airline cm MAS or Airasia..kene rajin cek surat khabar ( NST tak silap )..die kan advertise bile memerlukn cadet..takpon always refer trus website airline..

bile dah kuar advertisement psl cadet pilot..trus apply...tp die ade syarat2 awal nk apply..if lepas syarat awl...calon akan menduduki 3 test penting..psychometric test first skali then if lepas, go to next round ( psychomotor test ) dan if lepas dua test awal tu chances nk berjaya tinggi..yg terakhir interview ( kekdg dlm bahasa melayu die tanye tp mostly english ), if 3 3 test tu lps...95% berjaya then medical checkup aviation..lepas gak...application tuk jd cadet pilot berjaya..tunggu je call or surat dr airline

ok ni klu sponsor tu gagal...apply private..bnyk flying school kat malaysia ni...yg popular kat melaka..tp apply private ni risiko nye after finish..takut tak dpt keje ngan airline...coz ni kene pakai kabel baru senang n cepat...

apply private..first refer dulu flying school tu..tnye die ade loan cm MARA kat school tu..if die kata ade...then apply cm biase..tp setiap flying school klu tak silap ade gak pre-entry test cm aviation english, physics , math n interview...lepas je sume test tu..baru la mintak loan cm kat MARA..flying school akan bg surat permohonan..tp private ni leceh sikit..kene turun naik DCA ( department of civil aviation malaysia ) bnyk kali gak..kne medical test..test2 cm td...medical test bkn sume klinik leh wat..die ade list nye..after abis sume..berjaya msuk blaja as pilot..tp bkn under mne2 airline...pas abis blaja kene apply sendiri ngan airline2 worldwide nk jd pilot if ade kekosongan...lupa lak..klu private kene booking place..slalu nye die mintak deposit rm12,000 - rm 20,000 klu tak silap sy..then the rest of fee di tanggung oleh loan yg berkenaan..erm, sy rase cume MARA je yg leh bg loan smpi rm200,000..n seingat sy..MARA je tmpt loan yg leh mintak..

erm...rase tu je kot...nk lg detail...sy terang kemudian or saudara leh tanye lebih detail pd sy.. :)cgrock

harap membantu hehe

abdul_ir
23-12-2009, 08:24 AM
thanks..(takde button thanks nak klik)

psychometric test n psychomotor test ni camne?terang sikit test ni dia buat camne?nak tengok potensi adek boleh or tak..

insyaallah kalau thun depan hajat saya terkabul, tak dapat kat airline, saya antar kat private je adek tu..

theBLOGGERboy
23-12-2009, 05:05 PM
ok..ni first sy story psl sponsor dr airline cm MAS or Airasia..kene rajin cek surat khabar ( NST tak silap )..die kan advertise bile memerlukn cadet..takpon always refer trus website airline..

bile dah kuar advertisement psl cadet pilot..trus apply...tp die ade syarat2 awal nk apply..if lepas syarat awl...calon akan menduduki 3 test penting..psychometric test first skali then if lepas, go to next round ( psychomotor test ) dan if lepas dua test awal tu chances nk berjaya tinggi..yg terakhir interview ( kekdg dlm bahasa melayu die tanye tp mostly english ), if 3 3 test tu lps...95% berjaya then medical checkup aviation..lepas gak...application tuk jd cadet pilot berjaya..tunggu je call or surat dr airline

ok ni klu sponsor tu gagal...apply private..bnyk flying school kat malaysia ni...yg popular kat melaka..tp apply private ni risiko nye after finish..takut tak dpt keje ngan airline...coz ni kene pakai kabel baru senang n cepat...

apply private..first refer dulu flying school tu..tnye die ade loan cm MARA kat school tu..if die kata ade...then apply cm biase..tp setiap flying school klu tak silap ade gak pre-entry test cm aviation english, physics , math n interview...lepas je sume test tu..baru la mintak loan cm kat MARA..flying school akan bg surat permohonan..tp private ni leceh sikit..kene turun naik DCA ( department of civil aviation malaysia ) bnyk kali gak..kne medical test..test2 cm td...medical test bkn sume klinik leh wat..die ade list nye..after abis sume..berjaya msuk blaja as pilot..tp bkn under mne2 airline...pas abis blaja kene apply sendiri ngan airline2 worldwide nk jd pilot if ade kekosongan...lupa lak..klu private kene booking place..slalu nye die mintak deposit rm12,000 - rm 20,000 klu tak silap sy..then the rest of fee di tanggung oleh loan yg berkenaan..erm, sy rase cume MARA je yg leh bg loan smpi rm200,000..n seingat sy..MARA je tmpt loan yg leh mintak..

erm...rase tu je kot...nk lg detail...sy terang kemudian or saudara leh tanye lebih detail pd sy.. :)cgrock

harap membantu hehe


lau dah dapat bayar booking tu aku rase boleh lg, tp lau x dapat mara.....waaaaaa...

agak2 aku mmg x leh apply mara kot coz kturunan aku not malay...

and lg satu dia ade had tggi x?

huhuhu, aku rase aku dah lebih had kot..:p dalm 187cm

theBLOGGERboy
23-12-2009, 05:07 PM
x pe habis spm, aku try apply mne2 airline yg pames kat dunia nie yg mnawarkn cadet pilot....

spm pon aq harap aq leh wat yg da bomp tuk join cadet pilot nie nnti...


korang doakn aku k..:p

tudung87
23-12-2009, 08:40 PM
xtau nk ckp ape..

cume ada penah kwn aku yg dpt sponsor MAS utk jd pilot..

tp, die mmg pandai+hensem+kabel besar.. so, sume dia ada...

Bro_Izantie
23-12-2009, 08:56 PM
ramai pilot dlm CG ni..terutamanya pilot ATM...ramai dah menampilkan diri dan bagi callsign...cuma sapa yg paham tu, paham ler...apapun aku memang respek abis ngan pilot2 ni...hmmmm

strange_hole
27-12-2009, 02:03 PM
http://skorcareer.com.my/blog/how-much-salary-a-mas-pilot-can-earn/2008/07/10/


Average Gross Salary (inclusive of basic salary & allowances):

* Second Officer, SO RM6,000 RM8,000
* First Officer, FO RM10,000 RM16,000 (also depends on craft size)
* Captain RM15,000 RM35,000 (also depends on craft size)

bmw_7series
27-12-2009, 03:09 PM
slm..aku still minat lg nk jd pilot ni..ade sape2 bole tlg x?hehe2..psl diri aku..baru abis bljr, degree in civil engineering (1st class)..next year umur dh 24 thn..agak2 layak ke x lg?

PinguSpy
27-12-2009, 04:10 PM
jd Kapten kapal kontena lagi banyak RM50k sebulan heher

alisha_qistina
27-12-2009, 05:29 PM
asalkan cari rezeki halal...

302
27-12-2009, 10:52 PM
http://skorcareer.com.my/blog/how-much-salary-a-mas-pilot-can-earn/2008/07/10/


Average Gross Salary (inclusive of basic salary & allowances):

* Second Officer, SO RM6,000 RM8,000
* First Officer, FO RM10,000 RM16,000 (also depends on craft size)
* Captain RM15,000 RM35,000 (also depends on craft size)

nie MASnyer..len2 airline plak camne..

TokJayo777200
02-08-2011, 11:37 PM
nie MASnyer..len2 airline plak camne..

Lain2 ex:Gaji Captain AirAsia 2 X ganda dari gaji Captain MAS....:((

iamloco
02-08-2011, 11:44 PM
aku dulu nak jd pilot gak..tp rabun pnye pasal, trus tersadai dlm engineering :((

TokJayo777200
02-08-2011, 11:51 PM
aku dulu nak jd pilot gak..tp rabun pnye pasal, trus tersadai dlm engineering :((

Takpe,itu pun rezeki jugak.Seriously bro,skrg ni org pakai spek pun boleh jadi Cadet Pilot,tengok rabun takat mana,can be corrected to a certain degree.Selection Cadet ni tak macam dulu medicalnya,dulu stringent sebab ikut airforce,sekarang ikut civilian guidelines.

sal
28-11-2011, 02:23 AM
lama dh thread ni tp still jln lg yer...nk suruh adik apply jd pilot...tp, MAS mmg lama x der intake baru yer...dok google, ada yg bgtau maybe MAS dh x ambik cadet dlm masa terdekat...sbb dioarang ambik direct pilot...lebat betul gaji pilot ni yer...nk tanya, chief pilot tu apa? captain ker?

adioz88
28-11-2011, 03:37 AM
kalau nak jadi pilot di RMAF, lama tempohnya.
Tapi FREE aja la..hehe

AuraSuccess_88
28-11-2011, 03:40 AM
Jangan jadik pramugara terlampau dah le :)

selalunya pramugari jer..gara kureng tip top:eek::eek::eek: