PDA

View Full Version : Kontraktor bumbung - Lightweight Steel (LWS) Truss


1305
14-08-2013, 02:55 PM
Assalam, dan salam lebaran.

Sebagaimana tajuk, saya merupakan salah seorang pemilik syarikat yang mengkhusus dalam pembinaan bumbung. Kami lebih menumpukan kepada pembinaan bumbung menggunakan besi ringan (lightweight steel) yang semakin meluas penggunaannya.

Dengan penggunaan LWS, banyak kelebihan yang akan diperolehi oleh pemilik bangunan, antaranya;

1. Kualiti yang terjamin.
Besi sure lurus
Saiz sama

2. Anai-anai tak minat nak gigit
Mau sakit gigi anai2 kalau nak kunyah besi tu

3. Kurang bahan terbuang.
Jimat kepada tuan rumah... kalau guna kayu, mau selori besar sisa dia.

4. Tahan kepanasan.
Takat tahan kepanasan api dan cuaca tinggi, lebih dari kayu.

5. Cepat
Sebab besi ni ringan, mudah buat kerja.. buat atas tanah, dah siap baru naikkan atas roof beam.

contoh bumbung yang kami dah siapkan;

penerangan gambar,


1 : gambar sebelum bumbung dipasang.
2 : semasa pemasangan
3 : tadaaa... siap


penerangan projek;

banglo 3 tingkat
kota damansara
bumbung guna clip lock metal deck, x guna skru utk pasang metal deck. kurang risiko bocor.
owner belikan 9 layer insulation, sejuk gila umah tu.

1305
14-08-2013, 03:01 PM
Yang ni pulak, Pizza Hut dan KFC di extreme park, seksyen 13, shah alam.

ganti bumbung dan kuatkan struktur bumbung.

Burger King kat belakang tu pernah terbakar, jadi kesannya pada KFC dan Pizza Hut, bumbung asyik bocor.
Haba menyebabkan metal deck jadi beralun.

kerja2 bermula dgn membuka metal deck yang lama, tambah besi c-channel sebagai rafter dan pasang metal deck baru dari jenis clip lock.. insya Allah x bocor dalam 10 tahun, kalau x ada yang suka hati buat parti kat atas tu.

penerangan gambar;

1. bumbung baru
2. proses mengangkat metal deck ke atas bangunan
3. bumbung asal
4. kesan haba panas pada struktur bumbung.

1305
14-08-2013, 03:32 PM
yang ni contoh shop drawing..

bukan main buat je ya..

ada analisis struktur n eng endorsment (optional) ...

REMEDY KARUNG GUNI
14-08-2013, 03:53 PM
Bro. Kalau just nk buat store guna roof deck.
Boleh ke guna LWS ni utk buat bumbung?

Anggaran saiz store 40kaki x 80kaki

hartanah_tender
14-08-2013, 03:54 PM
kerja-kerja pasang bumbung lagi cepat dan mudah guna sistem ni berbanding kaedah lama guna kayu

bintang4
14-08-2013, 03:58 PM
TT, kawasan liputan Klang valley aje atau satu M'sia?

1305
14-08-2013, 04:48 PM
Bro. Kalau just nk buat store guna roof deck.
Boleh ke guna LWS ni utk buat bumbung?

Anggaran saiz store 40kaki x 80kaki

boleh je..

40' tu ada tiang tengah pada 20' tak?
atau 40' terus.


kerja-kerja pasang bumbung lagi cepat dan mudah guna sistem ni berbanding kaedah lama guna kayu

betul tu

TT, kawasan liputan Klang valley aje atau satu M'sia?

satu semenanjung..
kos transport akan dimasukkan dalam sebutharga.

1305
14-08-2013, 05:27 PM
besi true core dari lysight..

kalau ada yg claim true core dr company lain, mmg kencing la tu..

blingbling
14-08-2013, 06:27 PM
park dulu
ade guna nye nnt ni

Jeb
14-08-2013, 06:31 PM
Mcm xcun je. Ke ade design lain? Aku pun nak tukar bumbung nih?

1305
14-08-2013, 06:34 PM
Mcm xcun je. Ke ade design lain? Aku pun nak tukar bumbung nih?

Design ikut tuan umah la tuan.
Saya ni merealisasikan apa yg tuan rumah idamkan berdasarkan lukisan arkitek.

Skg tgh top bumbung monopitch..

Jeb
14-08-2013, 09:11 PM
Design ikut tuan umah la tuan.
Saya ni merealisasikan apa yg tuan rumah idamkan berdasarkan lukisan arkitek.

Skg tgh top bumbung monopitch..

Maksud aku bumbung nampak mcm besi je kat luar tu xnmpak mcm bumbung..design lain tu cuba bro tepek2..aku kebetulan mmg nak tukar bumbung nih.umah 30x40. Ade beam tengah.pm trus la rege pasang.

1305
14-08-2013, 09:40 PM
Maksud aku bumbung nampak mcm besi je kat luar tu xnmpak mcm bumbung..design lain tu cuba bro tepek2..aku kebetulan mmg nak tukar bumbung nih.umah 30x40. Ade beam tengah.pm trus la rege pasang.

maaf la tuan..
kalau nak tgk bumbung yang dah siap, payah nak nampak dari bawah, kebanyakkannya 2 tingkat ke atas..

nak kena tangkap gambar dari jauh baru boleh nampak bumbung tu..
btw, kalau dari atas, mmg banyak.. cuma fokus kat satu2 bahagian..

kalau nak tgk plan bumbung ok la.. ada..
boleh bayangkan, faham la bentuk bumbung tu..

untuk rumah tuan, kalau boleh beri saya bentuk rumah, insyaAllah saya boleh buatkan rekabentuk bumbung mcm yang tuan inginkan.

contoh plan bumbung;

1305
14-08-2013, 10:27 PM
yang ni di presint 10, putrajaya...

simple je...

Jeb
14-08-2013, 10:59 PM
yang ni di presint 10, putrajaya...

simple je...

Ohh mcm ni rupanya baru siap.cun2. Pm harga tuk ukuran kat atas tu bro.

tycoon87
15-08-2013, 10:16 AM
parking lu :)

1305
15-08-2013, 10:18 AM
Ohh mcm ni rupanya baru siap.cun2. Pm harga tuk ukuran kat atas tu bro.

Minta maaf tn,
Bkn x boleh nk bg quotation, tp maklumat x cukup.
Cutting bumbung nk yg mcm mana, limas, kuda2 A, monopitch, gabungan atau ada design lain.
Material bumbung, concrete atau clay roof tiles, atau shingles atau metal deck...
Pitch....

Secara umumnya, saya mengganggap pitch 25 deg dgn concrete roof tile, anggaran dalam RM 9,000 utk kuda2 besi, x termasuk bumbung dan buka struktur bumbung yg lama, dan aksesori bumbung spt fascia board, tebar layar, aluminum foil dan lain2.

Dobit127
15-08-2013, 10:27 AM
parking dulu.. kot nak tukar bumbung baru nanti.. asyik bocor jer....

Jeb
15-08-2013, 01:54 PM
Minta maaf tn,
Bkn x boleh nk bg quotation, tp maklumat x cukup.
Cutting bumbung nk yg mcm mana, limas, kuda2 A, monopitch, gabungan atau ada design lain.
Material bumbung, concrete atau clay roof tiles, atau shingles atau metal deck...
Pitch....

Secara umumnya, saya mengganggap pitch 25 deg dgn concrete roof tile, anggaran dalam RM 9,000 utk kuda2 besi, x termasuk bumbung dan buka struktur bumbung yg lama, dan aksesori bumbung spt fascia board, tebar layar, aluminum foil dan lain2.

Aku nk bg detail pun aku xrti.ahahaha tapi mmg umah aku nak tukar bumbung nak ganti baru.alang2 tukar bek aku tukar mcm ni trus.design xkisahla design apa pun asal nmpak moden sudahla. Tapi aku nak renovate rumah skali. Harga tuan dah cun tu.aku nak kasi bumbung ngan siling naik lagi.skarang rendah sangat.kalau boleh bt site visit ok jugak, boleh aku dptkan idea camne.senang aku citer kat tukang rumah aku da ckp kat dia bumbung org lain bt.mcm mana ek.aku dah pening nak renovate dulu ke kasi naik bumbung dulu.huhuhu rumah area bangi semi d setingkat.

1305
15-08-2013, 02:42 PM
Aku nk bg detail pun aku xrti.ahahaha tapi mmg umah aku nak tukar bumbung nak ganti baru.alang2 tukar bek aku tukar mcm ni trus.design xkisahla design apa pun asal nmpak moden sudahla. Tapi aku nak renovate rumah skali. Harga tuan dah cun tu.aku nak kasi bumbung ngan siling naik lagi.skarang rendah sangat.kalau boleh bt site visit ok jugak, boleh aku dptkan idea camne.senang aku citer kat tukang rumah aku da ckp kat dia bumbung org lain bt.mcm mana ek.aku dah pening nak renovate dulu ke kasi naik bumbung dulu.huhuhu rumah area bangi semi d setingkat.

PM alamat ngan no ctc..
Saya set masa mgu depan.

Boleh tuan..

dejavu
15-08-2013, 04:23 PM
bos kos nak wat bumbung singgora mcm umah kat kelantan tu mahal x?

1305
15-08-2013, 05:27 PM
bos kos nak wat bumbung singgora mcm umah kat kelantan tu mahal x?

Klu singgora mcm tu, x buat bro.
Nk dpt atap tu payah..

Jeb
15-08-2013, 06:39 PM
Masta cek pm

1305
15-08-2013, 06:41 PM
Edited..
PM recieved

Jeb
15-08-2013, 06:42 PM
X pe ke tuan post kat public ni.
Siap no tepon n umah sekali ni..

Kasi edit pos ko tuannnnn.ahahahahaah silap.nak anta dalam pm tadik

1305
15-08-2013, 06:46 PM
Kasi edit pos ko tuannnnn.ahahahahaah silap.nak anta dalam pm tadik

Settle..
Terkejut gak td..
Hehehehhehh..

Sabtu ye.... jap, tgk jadual...
Mlm ni sy maklum semula.

REMEDY KARUNG GUNI
15-08-2013, 06:50 PM
Tuan 1305. Yg sy nak buat ni just utk store simpanan barang saja.
Struktur yg paling simple dan bumbung memang guna metal deck jer.
Cuba PM anggaran harga tu tuan

1305
15-08-2013, 07:08 PM
Tuan 1305. Yg sy nak buat ni just utk store simpanan barang saja.
Struktur yg paling simple dan bumbung memang guna metal deck jer.
Cuba PM anggaran harga tu tuan

Klu mcm tu tuan RKG , sy syorkan guna hollow semua.
Saya boleh kirakan, boleh PM email tuan..

1305
15-08-2013, 09:08 PM
Gambar baru..
fresh lagi..

done project at perdana height, u10, shah alam

dejavu
16-08-2013, 10:23 AM
Gambar baru..
fresh lagi..

done project at perdana height, u10, shah alam

bro kalo bumbung camni brape rega bro...bro ada x plan utk buat umh utk tanah saiz 45' x 90'...sy bajet nak buat rumah setingkat size 30' x 70'..kalo ada leh la email sy ye bos nak buat pilihan buat umh nanti

1305
16-08-2013, 10:28 AM
bro kalo bumbung camni brape rega bro...bro ada x plan utk buat umh utk tanah saiz 45' x 90'...sy bajet nak buat rumah setingkat size 30' x 70'..kalo ada leh la email sy ye bos nak buat pilihan buat umh nanti

untuk gambar ni,
kami supply dan install trusses dgn pasang roof tiles je. roof tiles, owner beli sendiri..

kos untuk truss je dah RM 45,000.00
upah pasang roof tiles RM 15,000.00

umah ni gedabak sangat...


berkaitan plan rumah, saya x ada simpan, biasanya saya ambil roof beam dgn roof plan je, berserta elevation..
pelan lantai x ambik pun..

tapi, boleh la pm kan email.. nanti saya emailkan apa yang ada.

1305
16-08-2013, 10:33 AM
yang ni pula, di seksyen 8.
rumah sediada, tukar bumbung dari roof tile ke shingles dgn penambahan dan ubahsuai rekabentuk bumbung pada bahagian depan.

struktur kuda2 lama masih dikekalkan sebab kayu masih cantik, tambahan baru di bahagian porch dan kaki lima serta bahagian yang bersegi2 tu, semua guna besi..

kos lebih kurang RM 55,000.00
hari ni siap keseluruhannya, insya Allah.

dejavu
16-08-2013, 10:46 AM
untuk gambar ni,
kami supply dan install trusses dgn pasang roof tiles je. roof tiles, owner beli sendiri..

kos untuk truss je dah RM 45,000.00
upah pasang roof tiles RM 15,000.00

umah ni gedabak sangat...


berkaitan plan rumah, saya x ada simpan, biasanya saya ambil roof beam dgn roof plan je, berserta elevation..
pelan lantai x ambik pun..

tapi, boleh la pm kan email.. nanti saya emailkan apa yang ada.
pm suda bos

1305
16-08-2013, 10:59 AM
pm suda bos

ok, diterima.

insyaAllah, kalau ada pelan2 dalam simpanan, saya akan email ke tuan.

1305
16-08-2013, 05:21 PM
Contoh clay roof tiles with true core trusses;
http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20130724_141045_zps32822102.jpg


slanting trusses;
http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20130724_141523_zps47a9e15e.jpg (http://s1346.photobucket.com/user/tri_tunas_sdn_bhd/media/IMG_20130724_141523_zps47a9e15e.jpg.html)


Pandsn dari luar
http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20130817_124740_zps0e16c942.jpg

1305
17-08-2013, 10:12 PM
Gambar belah blkg, dr dpn x nmpk bumbungnya.
Shingles....

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20130817_124359_zps9cf89052.jpg

1305
19-08-2013, 12:16 PM
Bump today

1305
20-08-2013, 09:02 AM
Bump for today

1305
21-08-2013, 09:05 AM
Bump for today

1305
22-08-2013, 09:51 AM
Pemasangan roofing felt dan shingles;



http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20130806_134216_zps880155ef.jpg

1305
23-08-2013, 09:10 AM
BUMP utk pagi Jumaat

ikmal_putra
23-08-2013, 09:27 AM
Memang terbaik ni..

cili api
23-08-2013, 09:45 AM
TT share sikit pasal jenis metal truss yg selalu digunakan untuk buat bumbung dari segi kekuatan dan kesesuaian... macam2 jenis aku dengar ada gi, aluminium, zincalume ect...

Thanks

aragonkl
23-08-2013, 09:46 AM
kalo nk wat awning jenis hollow untuk parkir 22x10 bape bos?

1305
23-08-2013, 10:46 AM
TT share sikit pasal jenis metal truss yg selalu digunakan untuk buat bumbung dari segi kekuatan dan kesesuaian... macam2 jenis aku dengar ada gi, aluminium, zincalume ect...

Thanks

Tq bertanya....

Kita mulakan dgn true core;
http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/attachment_zps7be2b46e.jpg

Dlm kalangan lightweight steel truss, true core ni digolongkan dlm golongan elit.
Mahal, berkualiti tinggi, tahan lebih lama dari material lain.
Coil utk true core ini cuma dikeluarkan dan dikilang oleh bluescope, kilang lain tidak mengeluarkan coil true core.
Coil2 ini akan dibeli oleh kilang2 pengeluar lightweight steel truss mengikut rekabentuk msing2. Tapi still 2"x3".

Ketahan true core kpd karat sangat tinggi, lebihkurang 4 kali lebih tahan dari GI.

Berkenaan kekutan, hampir kesemua lws mempunyai kekuatan yang sama. Nnati aku update data kekuatan.

1305
23-08-2013, 11:50 AM
kalo nk wat awning jenis hollow untuk parkir 22x10 bape bos?

Sekaki dalam RM9.50..

Tu pn nk tgk lokasi, klu KV ok la.. luar nk kena tgk transportation cost sikit.

ratusanRM
24-08-2013, 12:45 AM
Pemasangan roofing felt dan shingles;



http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20130806_134216_zps880155ef.jpg

Ooo, inilah atap yang nipis macam rupa karpet tu.... :o:o


Kalau nak tukar atap dari genting kepada shingles ni untuk rumah 20x65 berapa ye? Sekarang ni guna rangka kayu. Ada jangkitan anai-anai :((

1305
24-08-2013, 06:59 AM
Ooo, inilah atap yang nipis macam rupa karpet tu.... :o:o


Kalau nak tukar atap dari genting kepada shingles ni untuk rumah 20x65 berapa ye? Sekarang ni guna rangka kayu. Ada jangkitan anai-anai :((

Pitch bumbung berapa tuan..
Klu guna ukuran tuan tu, dpt luas lantai je. Nk kira luas bumbung, nk kena tau pitch bumbung. Luas lantai / cos pitch. Dpt la luas bumbung. Tambah utk overhang...
Klu boleh pm alamat, mungkin sy boleh dtg tgkkan. InsyaAllah

ratusanRM
24-08-2013, 07:07 AM
Pitch bumbung berapa tuan..
Klu guna ukuran tuan tu, dpt luas lantai je. Nk kira luas bumbung, nk kena tau pitch bumbung. Luas lantai / cos pitch. Dpt la luas bumbung. Tambah utk overhang...
Klu boleh pm alamat, mungkin sy boleh dtg tgkkan. InsyaAllah

shingles ni tahan anai-anai ke? Taktau macam mana nak kira luas bumbung. Rumah area Gemencheh, N.Sembilan.... #:-S

MrLey
24-08-2013, 07:14 AM
Betul tu tuan...sebab den antara ahli kumpulan yang buat besi ni masa kerja di BlueScope Steel dulu...BlueScope Lysaght akan slit and pattern ikut design yg telah di structure..Sekarang produk ni 90% pilihan JKR sebab stability steel (alu zinc @ zincalume)..

besi true core dari lysight..

kalau ada yg claim true core dr company lain, mmg kencing la tu..

MrLey
24-08-2013, 07:23 AM
Zincalume adalah product name utk G550 (full hard) AZ150 bermaksud coating weight 75/75 each side.
Bila disadur resin biru selepas okemcoat (heavy metal chemical) sebagai pembezaan product dgn nama lain iaiu TrueCore dgn pelbagai saiz ketebalan 0.8mm atau 1.0mm.
Product dipattern kan atas nama BlueScope jadi kalau nampak trusses biru tu memang TrueCore (bluescope pengeluar premium product).

Jadi kalau CGrian dapatkan product ni dari TT den akan sokong sepenuhnya...memang TT guna product berkualiti tinggi (jaminan tahan karat sehingga 25 tahun)...

Tq bertanya....

Kita mulakan dgn true core;
http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/attachment_zps7be2b46e.jpg

Dlm kalangan lightweight steel truss, true core ni digolongkan dlm golongan elit.
Mahal, berkualiti tinggi, tahan lebih lama dari material lain.
Coil utk true core ini cuma dikeluarkan dan dikilang oleh bluescope, kilang lain tidak mengeluarkan coil true core.
Coil2 ini akan dibeli oleh kilang2 pengeluar lightweight steel truss mengikut rekabentuk msing2. Tapi still 2"x3".

Ketahan true core kpd karat sangat tinggi, lebihkurang 4 kali lebih tahan dari GI.

Berkenaan kekutan, hampir kesemua lws mempunyai kekuatan yang sama. Nnati aku update data kekuatan.

1305
24-08-2013, 08:59 AM
shingles ni tahan anai-anai ke? Taktau macam mana nak kira luas bumbung. Rumah area Gemencheh, N.Sembilan.... #:-S

Nak kena dptkan pitch dulu tuan....
Saya nak ajar pn agak susah sbb nk kena ukur kuda2 bru tau pitch dia.
Tapi, secara amnya, formula nk dptkn luas bumbung spt berikut:

Luas rumah (termasuk pjg overhang) / cos θ

θ=pitch bumbung
= tan θ = setentang /sebelahan

Dpatlah luas bumbung.

Kos shingles RM11.80/ftsq utk papan plywood
Atau RM12.50/ftsq utk papan jenis mineral board.

Berkenaan anai2, mmg dia x makan shingles ni sbb shingles ni bitumen.
Kalau dia nak makan pn, plywood tu.. tapi klu dh guna steel trusses, anai2 x boleh nak sampai ke bumbung.

1305
24-08-2013, 09:01 AM
Zincalume adalah product name utk G550 (full hard) AZ150 bermaksud coating weight 75/75 each side.
Bila disadur resin biru selepas okemcoat (heavy metal chemical) sebagai pembezaan product dgn nama lain iaiu TrueCore dgn pelbagai saiz ketebalan 0.8mm atau 1.0mm.
Product dipattern kan atas nama BlueScope jadi kalau nampak trusses biru tu memang TrueCore (bluescope pengeluar premium product).

Jadi kalau CGrian dapatkan product ni dari TT den akan sokong sepenuhnya...memang TT guna product berkualiti tinggi (jaminan tahan karat sehingga 25 tahun)...

Tq tuan atas support dan penerangan yg tuan beri.
Actually, saya ada lws truss dr material lain spt GI dan zincalume selain true core ni.

Yg lain2 ni, sy akan try bg penerangan lain kali.
Nk cr bahan dia dulu.

MrLey
24-08-2013, 09:34 AM
Den 10 tahun dalam steel industry (7 tahun di BlueScope sebelum ke Posco).
Project terakhir den set up Malaysia Standard utk ElectroGalvanized Steel dgn rakan rakan dari industry yg sama (company lain di malaysia) sebelum dibeli company sekarang september tahun lalu (explosive not steel anymore)...

Rasa rindu juga..zaman muda muda dulu...:D

GI, GA, AluZinc, ElectroGalvanized semua ada di Malaysia. Ini mid stream industry. Kalau technical detail (mechanical property) biasanya dari pengeluar atau di sirim ada..

Utk construction memang GI most popular sebab lower price..hanya sadur zinc dan rintangan hakisan yg biasa...zincalume disadur zinc dan aluminium...kalau atap guna ColorBond memang tak rasa panas macam pakai atap GI...

Kalau kita nak buat rumah, rasanya nak tukar bumbung setiap 10 tahun atau setiap 25 tahun? Memang premium product ni harganya mahal. Dulu kita buka BlueScope ketika Malaysia sedang membangun dgn project mega (dr m). Kebanyakan bangunan mega tu guna Zincalume..selepas 10 tahun tembak dengan water jet, dinding atau bumbung nampak seperti baru....

Cuma kalau den pun mungkin pakai GI utk roof sebab lower risk utk tukar. Tapi guna TrueCore utk trusses sebab structure mechanical property yg kuat dan stabil (boleh check dgn JKR utk counter check).

Pemasangan structure bumbung memang djamin jika dibeli dari Lysaght...kalau dari company lain (ada juga distributor selain Lysaght) tapi perincian pemasangan yg tidak betul kadang-kadang mengakibatkan jenama TrueCore dipersalahkan (pengalaman customer complain di penang kata mechanical property problem tapi bila check pemasangan structure tak betul)..

Tq tuan atas support dan penerangan yg tuan beri.
Actually, saya ada lws truss dr material lain spt GI dan zincalume selain true core ni.

Yg lain2 ni, sy akan try bg penerangan lain kali.
Nk cr bahan dia dulu.

1305
24-08-2013, 11:31 PM
http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG-20111227-00093_zps83a77323.jpg (http://s1346.photobucket.com/user/tri_tunas_sdn_bhd/media/IMG-20111227-00093_zps83a77323.jpg.html)

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG-20111227-00089_zpseef80eda.jpg (http://s1346.photobucket.com/user/tri_tunas_sdn_bhd/media/IMG-20111227-00089_zpseef80eda.jpg.html)

contoh kuda2 kaedah slanting.

digunakan bagi meninggikan ketinggian sesuatu ruang.

siling akan dipasang ikut bentuk kuda2.

bagi gambar ini, material adalah GI,
besi dari kilang tung hing, rawang.

double sided aluminium foil as insulation

concrete roof tile

shera board as fascia board

1305
26-08-2013, 07:23 AM
Assalam selamat pagi Isnin.

Hari ni ada meeting dgn engineer utk rumah org kuat dbkl.
Doakan semua berjalb lancar, InsyaAllah...

aragonkl
26-08-2013, 07:58 AM
Sekaki dalam RM9.50..

Tu pn nk tgk lokasi, klu KV ok la.. luar nk kena tgk transportation cost sikit.

OK gak rege tu.. salak tinggi kira area KV kan? pm contact no bos.

1305
27-08-2013, 10:00 AM
OK gak rege tu.. salak tinggi kira area KV kan? pm contact no bos.

Salak tinggi bkn kv dah tuan..

Anyway, sy dh pm ctc no.

Wassalam

zdman
27-08-2013, 10:04 AM
perghh mantap, kalu ko dekat mmg aku ambik ko bro pasang umah aku..aku tunggu beam siap bru start 2 minggu.

1305
27-08-2013, 10:08 AM
perghh mantap, kalu ko dekat mmg aku ambik ko bro pasang umah aku..aku tunggu beam siap bru start 2 minggu.

Kat mana tuan, kalau area semenajung, aku redah je..
Ipoh, penang pn aku redah...x ada hal...

Yg penting, deal n semua puas hati..

zdman
27-08-2013, 10:22 AM
Kat mana tuan, kalau area semenajung, aku redah je..
Ipoh, penang pn aku redah...x ada hal...

Yg penting, deal n semua puas hati..

negeri penyu bohh, kita pernah sembang sikit pasal harga n nasihat ko bagi aku guna wat deal dgn supplier sini...bagus thread ni bole bagi info betul kat ramai org, ramai yg masih sangsi keutuhan steel truss ni, ramai member n family aku dok berkenan aku nk pakai steel truss...maklum la stadium runtuh masjid runtuh...but aku redah je lepas study sikit pasal steel truss, jimat wooo:D:D

1305
27-08-2013, 10:39 AM
negeri penyu bohh, kita pernah sembang sikit pasal harga n nasihat ko bagi aku guna wat deal dgn supplier sini...bagus thread ni bole bagi info betul kat ramai org, ramai yg masih sangsi keutuhan steel truss ni, ramai member n family aku dok berkenan aku nk pakai steel truss...maklum la stadium runtuh masjid runtuh...but aku redah je lepas study sikit pasal steel truss, jimat wooo:D:D

Oooo..
Yaaa.., ada... ada..
Semoga selamat tuan..

eday84
27-08-2013, 10:45 AM
kalau nak awning aje mcm banglo tu bole tak hehe..
roof deck ke apa nama dia

1305
27-08-2013, 11:15 AM
kalau nak awning aje mcm banglo tu bole tak hehe..
roof deck ke apa nama dia

Banglo yang mana tuan..
Boleh diurus tu..
InsyaAllah

eday84
27-08-2013, 11:54 AM
Banglo yang mana tuan..
Boleh diurus tu..
InsyaAllah

banglo yg 1st post kota damansara tu
tapi saya townhouse je bhgn atas..
xtau org bawah ok ke x hehe..

1305
27-08-2013, 12:01 PM
banglo yg 1st post kota damansara tu
tapi saya townhouse je bhgn atas..
xtau org bawah ok ke x hehe..

Oooo.. clip lock metal deck..
Tuan nak ganti semua ke, atau nak pasang kat tingkap je..
Klu townhouse.. mintak le kebenaran yg berkaitan.

chesnatesz
27-08-2013, 12:03 PM
TT amik pojek besa2 je ke?projek kecik amek x?he3..
nak wat awning je..if pecah tembok boleh ke?

1305
27-08-2013, 12:07 PM
TT amik pojek besa2 je ke?projek kecik amek x?he3..
nak wat awning je..if pecah tembok boleh ke?

X ada kerja yg kami anggap kecik..
Semua kerja, kami layan sebagai projek besar.
PM saya apa yg tuan nak, dan lokasi, InsyaAllah sy buatkan quotation dulu.

chesnatesz
27-08-2013, 12:17 PM
X ada kerja yg kami anggap kecik..
Semua kerja, kami layan sebagai projek besar.
PM saya apa yg tuan nak, dan lokasi, InsyaAllah sy buatkan quotation dulu.

udah pm sama kamu..he3

1305
27-08-2013, 12:36 PM
udah pm sama kamu..he3

Ok.. dah balas pn..

eday84
27-08-2013, 12:50 PM
Oooo.. clip lock metal deck..
Tuan nak ganti semua ke, atau nak pasang kat tingkap je..
Klu townhouse.. mintak le kebenaran yg berkaitan.

sy bhgn atas ada balkoni
letak kat balkoni tu bole ke

1305
27-08-2013, 01:57 PM
sy bhgn atas ada balkoni
letak kat balkoni tu bole ke

Boleh kot..hrehehh...
Ada gambar x..
Senang nak membayangkan...

1305
27-08-2013, 02:46 PM
Ni gambar ptg smlm..
Counter flashing dh siap pasang....


http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20130826_191719_zpsbec97c65.jpg

1305
27-08-2013, 11:36 PM
Bump satu kali.,
Tgh malam punya..

mamatganu
27-08-2013, 11:54 PM
Aku penah tgk org pki bumbung ni time blk kg raye aritu..bru aku fhm atap ni la tuan rmh tu pki..tq tt create thread ni..boleh blaja..

1305
28-08-2013, 12:19 AM
Aku penah tgk org pki bumbung ni time blk kg raye aritu..bru aku fhm atap ni la tuan rmh tu pki..tq tt create thread ni..boleh blaja..

No problem....
Sama2 belajar bro....

1305
28-08-2013, 09:33 AM
Alhamdulillah,
Engineer rumah org besar dbkl dh bg green light.
Tgu depo dr main cont...
InsyaAllah mgu dpn dh bleh fabricate...

1305
29-08-2013, 07:39 AM
Selamat pagi semuaaaaaaaa......

cili api
29-08-2013, 01:12 PM
TT kalau pasang metal truss guna rivet kuat tak? ke ada masalah lain

1305
29-08-2013, 10:22 PM
TT kalau pasang metal truss guna rivet kuat tak? ke ada masalah lain

Buang masa la.
Nk kena drill buat lubang dulu,
Pastu baru pasang rivet.
Tp yg pasti, x boleh.
Sbb engineering punya design kena guna skru.
Self drill screw.

Screw pun nk kena yg ada sirim.

edrais
01-09-2013, 07:03 PM
Bump satu kali.,
Tgh malam punya..

Tt masuk jkr under sendiri ke vendor lain, last sekali aku pakai lavender, la ni private pakai kawa, unison, material bluescope gak, tunggu kilang bukak balik bulan depan, Nanti lain Kali boleh Cuba

1305
01-09-2013, 07:38 PM
Tt masuk jkr under sendiri ke vendor lain, last sekali aku pakai lavender, la ni private pakai kawa, unison, material bluescope gak, tunggu kilang bukak balik bulan depan, Nanti lain Kali boleh Cuba

Klu jkr, guna yg dlm list jkr. Samada lavenda atau uac..
Private, guna duro..
Tuan buat area mana...

1305
02-09-2013, 09:03 AM
Assalamualaikum..

selamat pagi,
esok insyaAllah, start kerja di putrajaya.

rumah org besar db key el..

moga2 dipermudahkanNya..

insyaAllah juga, aku akan update peringkat2 pembinaannya.

1305
07-09-2013, 01:47 AM
Update utk projek baru.

Lokasi: Putrajaya
Material LWS : GI
Material roof : clay
SOW : dsgn, supply, fabricate and install LWS, install roof tile.

Sebahagian barang yg dh sampai:

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20130906_124816_zps15e2af30.jpg

Pekerja hari ni, 2 org je... tp dh siap 3/4 dr set truss yang nak digunakan. Siap letak kat atas roof beam. Tgl tgu roof beam yg tinggi tu siap, dlm 2 hari lagi. Selepas itu, truss akan ditegakkan.

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20130906_123621_zps88c83fe2.jpg

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20130906_124421_zps70ca1471.jpg

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20130906_124216_zps6703d84b.jpg

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20130906_124837_zpsb98acc78.jpg

1305
07-09-2013, 04:50 PM
Hari ni patutnya pi kursus green card cidb.
Tp disebabkan ada masalah kat site kota damansara, terbantut la niat tu..



Masalahnya, pemasang siling aluminium utk over hang bumbung sudah guna kaedah yag salah. Akibatnya, fascia board jd x cantik disebabkan skru tembus dari dalsm keluar.
Sepatutnya, dia skru dr luar ke dalam, x la rosak papan tu.

Paling best, dia salahkan kami kata kami pasang fascia nipis. Grrrrrrrrrr..
Tuan rumah plak main percaya tanpa usul periksa...
Asal cina ckp je, betul.. org melayu, penipu..

Pengakhirannya, tuan rumah dgn installer siling kena sekolah hari ni..

donat88
09-09-2013, 07:33 AM
bos..nak tanya area kelantan : kota bharu ada buat tak? cdg nak ganti bumbung rumah mertua..

wak_handalan
09-09-2013, 07:42 AM
bookmark dlu..ptg br baca

1305
09-09-2013, 08:14 AM
bos..nak tanya area kelantan : kota bharu ada buat tak? cdg nak ganti bumbung rumah mertua..


Cuba tuan cerita sikit maklumat rumah mertua tu.
Jenis bumbung skg, nak ganti kpd apa,
Besar mana, dn lain2....

Nnt sy tlg bg maklumbalas.
Boleh share dgn cgrian lain yg mungkin ada nk buat perkara yg sama.

1305
09-09-2013, 08:19 AM
bookmark dlu..ptg br baca

Tq wak..

Monggo mampir wak..

1305
12-09-2013, 12:42 PM
Setelah tertangguh dr hari Ahad (Putrajaya x leh kerja hr Ahad), hari ni bru bleh tegak truss. Layan gambar la...

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG-20130912-WA0023_zps8194731a.jpg

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG-20130912-WA0026_zpscae5d4d4.jpg

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG-20130912-WA0019_zps6e0b2f69.jpg

sham6545
12-09-2013, 12:53 PM
dah tengok ada kwsn perumahan tgh naik area kajang..
memang guna bumbung besi ni.. rasa2 nya mahal x TT??
nak minta harga utk umah saya gak... cek PM

1305
12-09-2013, 01:01 PM
dah tengok ada kwsn perumahan tgh naik area kajang..
memang guna bumbung besi ni.. rasa2 nya mahal x TT??
nak minta harga utk umah saya gak... cek PM

Kebanyakkan perumahan dh guna lws skg...
Harga, tgk pd design, tp secara asasnya dlm lingkungan RM 4.50-RM4.80 utk GI.

yg housing tu, biasanya kilang yg masuk... hrg mmg murah dr rumah sesebuah.
Tp, kilang x buat rumah sebiji2. Lgpn, diaorg guna minimum punya design.

Bleh tgk, minimum jarak antara truss, boleh sampai 1500...

sham6545
12-09-2013, 01:09 PM
Kebanyakkan perumahan dh guna lws skg...
Harga, tgk pd design, tp secara asasnya dlm lingkungan RM 4.50-RM4.80 utk GI.

yg housing tu, biasanya kilang yg masuk... hrg mmg murah dr rumah sesebuah.
Tp, kilang x buat rumah sebiji2. Lgpn, diaorg guna minimum punya design.

Bleh tgk, minimum jarak antara truss, boleh sampai 1500...

OK.. pls reply PM tuan...
nak design macam dlm gambar tu.. ukuran lbh krg yg sy bg tu ...

1305
17-09-2013, 09:02 PM
Update hari ni setelah cuti panjang...

Masa ambil gambar ni pg td, batten ngann aluminium foil blum pasang.

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG-20130917-WA0020_zps2787d7bb.jpg

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG-20130917-WA0015_zpsc815617b.jpg

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG-20130917-WA0018_zps105331ae.jpg

1305
19-09-2013, 03:06 PM
Update hari ni,

Aluminum foil dah pasang..
Batten dh pasang..
Roof tile guna GCI, Marseille..

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG-20130919-WA0008_zps5f8ef2d3.jpg

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG-20130919-WA0009_zps438dfa98.jpg

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG-20130919-WA0010_zpsf2b3f393.jpg

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20130919_110611_zps45f68f9b.jpg

senyum
22-09-2013, 12:29 AM
warranty berapa tahun? :)

takut ada burung masuk buat sarang nanti. utk open punya? ada buat
yg tahan cuaca sikit? mcm nak buat kat tempat utk parking kereta recond ke.

klau ada sales kit ke, price list ke, maknanya yg boleh diquote la,
tlg email sauzerous@yahoo.com

1305
22-09-2013, 03:06 PM
warranty berapa tahun? :)

takut ada burung masuk buat sarang nanti. utk open punya? ada buat
yg tahan cuaca sikit? mcm nak buat kat tempat utk parking kereta recond ke.

klau ada sales kit ke, price list ke, maknanya yg boleh diquote la,
tlg email sauzerous@yahoo.com

Utk truss, warranty utk material and workmanship 5 tahun.
Bab masuk burung, tu dh masuk pada atap punya kelengkapan,.. ada aksesori utk mengelakkan burung bersarang. Ongkosnya saja tuan.,

Utk buat open space, better guna besi hollow.. ada buat gak.. try pm detail ukuran yg nak dibuat tu, dan lokasi. Tq

1305
24-09-2013, 04:26 AM
Bump satu kali

1305
25-09-2013, 10:04 PM
Update hari ni..
Kerja2 kuda2 besi siap utk bahagian atas.
Tgl bhgn bwh, main cont nak siapkan beam.


http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20130925_142123_zps73224817.jpg

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20130925_142240_zps79cdca6c.jpg

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20130925_141836_zpsa558d8e9.jpg

Susun roof tile, main con,.

1305
28-09-2013, 08:36 AM
BUMP utk pg ni.

1305
14-10-2013, 02:31 PM
http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20131013_123619_zps206ebd67.jpg

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20131013_121626_zpsed33f8d6.jpg

Gambar baharu, pg semalam...
Atap dh pasang by main cont.

Ni part aku utk lower roof,
Tinggal tunggu aluminum foil by main cont.

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20131013_122616_zps5af4730c.jpg

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20131013_122623_zps0eb3b038.jpg

1305
20-10-2013, 02:42 PM
http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20131016_152242_zps9ac1de0e.jpg

Projek seterusnya.
InsyaAllah...

jeb_134
20-10-2013, 02:49 PM
area jay be bumbung kilang ni ipar aq amik sub dri tokey cina nih..tgok mmg projek ni makan x abis..aku suply man power je ckit2 apapun keep it up tt

LeXLeXCooL
20-10-2013, 03:03 PM
Menarik n cun..kot2 de keje bt bumbung leh try kontek2 tt nie..leh pm no fon tt...

1305
20-10-2013, 03:15 PM
Tq semua..
Bidang ni, x ramai player melayu.

Asyik2 cina...

Skg tgh kumpul maklumat utk roll sendiri besi tu..

1305
21-10-2013, 09:09 AM
http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20131016_152242_zps9ac1de0e.jpg

Projek seterusnya.
InsyaAllah...

Alhamdulillah...
Confirm dapat job ni...


Seminggu lg start fabricate

zdman
28-10-2013, 10:31 AM
Update hari ni,

Aluminum foil dah pasang..
Batten dh pasang..
Roof tile guna GCI, Marseille..

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG-20130919-WA0008_zps5f8ef2d3.jpg

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20130919_110611_zps45f68f9b.jpg

bro aluminium foil molek pasang ke optional je, cz ada tanya org kalu atap bocor payah nak cari lubang kat mana, rumah den pon syiling 12kaki tinggi...perlu ke pasang foil ni??/

baru hantar pelan tggu harga mai tgk berpa kene#:-S

1305
28-10-2013, 10:55 AM
bro aluminium foil molek pasang ke optional je, cz ada tanya org kalu atap bocor payah nak cari lubang kat mana, rumah den pon syiling 12kaki tinggi...perlu ke pasang foil ni??/

baru hantar pelan tggu harga mai tgk berpa kene#:-S

Optional je..
Tapi, ada kebaikan juga..
Rumah jd sejuk..
Kecekapan penggunaan tenaga juga naik.
Tp, depend pada material aluminum foil.
Klu single sided woven, x berapa praktikal juga..

Btw, ikut apa jenis atap.
Kalau clay, tak payah foil pn x apa, sbb ia menyerap haba dgn baik.
Klu concrete roof tile, sekurang2nya, guna single sided.
Klu metal deck, guna bubble aluminum foil. Jgn guna single atau double sided. X jauh beza dgn x guna foil. Lgpn, klu guna bubble foil bunyi bising dpt dikurangkang.

Berkenaan bocor, mmg betul.
klu bocor mmg menangis cari punca.
Jadi, klu nk guna aluminum foil kena jaga2 dr awal.
Pitch bumbung, jenis atap, kaedah pemasangan dan semasa memasang perlu diambil perhatian.
Klu bocor, air akan jatuh di kawasan overhang atau hujung aluminum foil. Tu yg jd pening nk mencari punca bocor.

Satu kes projek yg aku buat,
Atap jenis flat, dr perancis, harga sekeping RM15.
Dah siap pasang dgn rockwool, aluminum foil, tetiba bocor.
Bocor bkn satu tmpt, to keliling rumah...

Main kont dh gila salahkan kitaorg.
Lps siasatan, rupanya salah supplier. Hantar atap lain batch. Satu batch 2011, satu lg batch 2012.
Heheeheh... bongkar balik satu rumah..

Seb baik bukan salah kitaorg...

zdman
28-10-2013, 11:34 AM
ok bro cun nya info, aku ingat tak pasang kot cz banyak tgk rumah member2 pasang cun pon ada gak bocor...maklum la pantai timur hujan berangin kuat.bocor senang cari...

satu lagi alang tanya berkongsi info...ada info tak pasal plaster board ciling boral brand?? instaler steel truss duk promote nak pasang sekali kat rumah aku daaa...ada tunjuk barang better dari plaster ciling biasa katanya...kurang debu, lebih healthy katanya berbanding siling kapur biasa...kalu harga cun aku ingat nk angkat gak la...any info?

1305
28-10-2013, 01:59 PM
ok bro cun nya info, aku ingat tak pasang kot cz banyak tgk rumah member2 pasang cun pon ada gak bocor...maklum la pantai timur hujan berangin kuat.bocor senang cari...

satu lagi alang tanya berkongsi info...ada info tak pasal plaster board ciling boral brand?? instaler steel truss duk promote nak pasang sekali kat rumah aku daaa...ada tunjuk barang better dari plaster ciling biasa katanya...kurang debu, lebih healthy katanya berbanding siling kapur biasa...kalu harga cun aku ingat nk angkat gak la...any info?

Ok.. no hal...
Yg bocor tu, maksudnya air masuk akibat tiupan angin kuat..
Nak elakkan mcm ni, cara paling senang, skru setiap roof tile, atau setiap 3-4 keping.
Tujuannya, supaya roof tile x terangkat kena tiup anging yg memberi ruang air masuk.
Setiap roof tile ada satu lubang kat belah atas. Klu nk skru setiap roof tile, mungkin tukang pasang x dk kot.. leceh.. jadi, skru dlm setiap 3-4 biji.
InsyaAllah kebocoran tu sukar nak jadi.

Satu lagi cara, gunakan profile Marseille utk atap.
Kelebihan profile ni, cara susun dia mcm batu bata.
X mcm atap biasa, susunan selari.

Ini susunan atap Marseille:


http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20130724_141045_zps32822102.jpg

Gabungkan dengan kaedah skru td, InsyaAllah bocor boleh dielakkan.
Tp, klu bocor gak... redho je tuan...



Berkaitan plastr siling, boral mmg yg terbaik dan mampu milik la setakat ni.
Jenama lain, mcm shera, uac dan 3-4 jenis lagi.. ok juga.. tp mahal..
Klu ok, mmg boleh angkat..

WaE
28-10-2013, 02:07 PM
Salam kalau nak pasang insulation berapa kos dia ye... tq

1305
28-10-2013, 02:14 PM
Salam kalau nak pasang insulation berapa kos dia ye... tq

Bumbung dah siap atau belum.
Klu belum dalam RM1.15/sqft utk double sided, siap barang dn pasang.
Single sided RM 0.75/sqft... utk 1000 sqft ke atas. Kurang dr tu, kira borong.
Klu bumbung dah siap, kena buat site visit, nk kena tgk dlm siling tahap kesukaran kerja.

hafdi
28-10-2013, 06:26 PM
bro, kerja-kerja LWS untuk bumbung rumah teres lama penah buat tak? dah bocor..anai2 lar.. ingat mau tukar. rumah jenis teres. 18kaki x 65kaki. cost braper yer? jenis bumbung metal deck ker? kira tu paling murah ker? atau roof tiles lagi murah?

kalau bocor camne nak repair? LWS boleh ker pijak jalan-jalan ats siling tu nanti nak cari part yg bocor?

1305
28-10-2013, 07:34 PM
bro, kerja-kerja LWS untuk bumbung rumah teres lama penah buat tak? dah bocor..anai2 lar.. ingat mau tukar. rumah jenis teres. 18kaki x 65kaki. cost braper yer? jenis bumbung metal deck ker? kira tu paling murah ker? atau roof tiles lagi murah?

kalau bocor camne nak repair? LWS boleh ker pijak jalan-jalan ats siling tu nanti nak cari part yg bocor?

Ok.... boleh buat.. x ada masalah.
Klu anai2 dh menyerang, lws ni adalah penyelesaian terbaik.

1st, kena buka semua, atap lama x disyorkan guna balik. Berkemungkinan besat, dh crack halus yg x nmpk.
2nd, kuda2 pn kena bongkar.
3rd siling automatik rosak sbb rangka siling diikat pd kuda2.
4th, pendawaian elektrik mungkin boleh, mungkin x bokeh diselamatkan.

Nk murah, metal deck. Tapi jd bising dan panas.
Pertengahan, concrete roof tile,
Paling mahal, clay atau shingles..
Lws x ada masalah nk pijak.
Klu dh x bocor, buat apa naik ke atas tu pn.

Kos, nk kena tgk skop yg sy beri tadi.

1305
30-10-2013, 01:25 PM
http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20131025_111348_zps6c94d739.jpg

Siap juga akhirnya...
Alhamdulillah...

McJacker
02-11-2013, 04:52 PM
salam bang... boleh pm saya nama, no tel, dan email tak?.. saya nak minta quotation untuk rumah saiz 40'x70'. pelan saya boleh emailkan kemudian. saya tak boleh pm sebab baru register.

1305
03-11-2013, 12:40 PM
salam bang... boleh pm saya nama, no tel, dan email tak?.. saya nak minta quotation untuk rumah saiz 40'x70'. pelan saya boleh emailkan kemudian. saya tak boleh pm sebab baru register.

Selamat datang ke CG,
Tuan boleh memperkenalkan diri di sini:

http://carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=61

Btw, sila check inbox tuan.

Wassalam

McJacker
03-11-2013, 05:17 PM
Saya dah email tuan 1305. Berserta pelan lantai sekali.

1305
07-11-2013, 06:58 AM
Saya dah email tuan 1305. Berserta pelan lantai sekali.

Quotation telah di email tuan.
Harap maaf sbb terlambat.

1305
14-11-2013, 01:23 PM
Alhamdulillah.. site baru dh start ari ni..

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20131114_111430_zps78ec4f21.jpg

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20131114_111422_zps1f891931.jpg


Dan ini plak site akan datang, InsyaAllah..


http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG-20131114-WA0003_zps3cbebd0d.jpg

1305
17-11-2013, 06:33 PM
Progress site sek 8, shah alam..

Kuda2 sudah naik..

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20131117_174946_zpsa2d8ddc1.jpg

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20131117_174727_zpsae2e7d1d.jpg

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20131117_174429_zpse3520756.jpg

ratusanRM
19-11-2013, 06:47 AM
besi true core dari lysight..

kalau ada yg claim true core dr company lain, mmg kencing la tu..

Ni gambar saya amik kat site. Ok ke pakai jenama ni?

1305
19-11-2013, 07:17 AM
Ni gambar saya amik kat site. Ok ke pakai jenama ni?

ini GI kan...
Kalau GI, no problem...
Jgn dia claim ini true core udah...

:)cgrock:)cgrock

nopal
29-11-2013, 10:58 AM
Salam TT, PM email or contact number....

nak discuss psl bumbung 2 rumah ni...
lokasi pontian, johor....

1305
01-12-2013, 04:50 PM
Salam TT, PM email or contact number....

nak discuss psl bumbung 2 rumah ni...
lokasi pontian, johor....

Email address telah di PM.

:)paid:)cgrock:)cgrock

1305
28-12-2013, 12:40 PM
Next project, new year project..

Alhamdulillah..,


http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20131228_115909_zps4cd666d7.jpg

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20131228_115835_zps570a8a42.jpg

nazzrules
28-12-2013, 09:38 PM
Salam bro leh pm 1sqf untuk lightweight truss Dan jenis2 yg Ade beserta harganye

1305
28-12-2013, 09:55 PM
Salam bro leh pm 1sqf untuk lightweight truss Dan jenis2 yg Ade beserta harganye

Maklumat yg dikehendaki tlh di PM tuan.

1305
29-12-2013, 10:16 AM
Kegunaan lain lws..
Tiang hoarding...

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20131228_172255_zpsed7ac692.jpg

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20131228_172316_zps55d44a9b.jpg

Projek di Presint 10C..
Bwh rumah PM

nano_tube
30-12-2013, 03:11 AM
salam tt....apa detail yg diperlukan utk pengiraan....

1305
30-12-2013, 07:21 AM
salam tt....apa detail yg diperlukan utk pengiraan....

Plan bumbung, pandangan dpn, blkg, kiri, kanan dan keratan.

1305
03-01-2014, 06:40 PM
Contoh shop dwg..

Layout plan:

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/Screenshots_20140103_063800_zps988b0002.png

Detail salah satu truss:

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/Screenshots_20140103_063619_zpsb585ee77.png

1305
03-01-2014, 06:42 PM
Satu lagi projek baru pembukaan tahun 2014..

Alhamdulillah...


http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20140103_173151_zpsa9f61773.jpg

1305
08-01-2014, 06:00 PM
Projek baru 2014 bru start ari ni...

Layan gambir la ye...

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20140108_141009_zpsb94eb524.jpg

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG-20140107-WA0000_zpsff532c8b.jpg

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20140108_141031_zps17865720.jpg

1305
11-01-2014, 10:44 PM
Projek di seksyen 9, kota damansara...

Hari ni dh tegak kuda2nya...

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20140111_131942_zpse98b2c2e.jpg

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20140111_132910_zpse2059e30.jpg

pokmie
25-03-2014, 09:45 PM
Salam tuan 1305,

Boleh emailkan saya details tuan? Saya nak send drawing utk tuan quotkan

Email address : pokmie@hotmail.com

1305
25-03-2014, 11:22 PM
Salam tuan 1305,

Boleh emailkan saya details tuan? Saya nak send drawing utk tuan quotkan

Email address : pokmie@hotmail.com

Dah email alamat email saya tuan. Tqvm

bart72
25-03-2014, 11:24 PM
slm tt sya jadi agen kt langkawi boleh,kot2 ada project besar

1305
25-03-2014, 11:35 PM
slm tt sya jadi agen kt langkawi boleh,kot2 ada project besar

Boleh.. InsyaAllah..
PM klu ada yg berpotensi..
Boleh bincang komisen yg tn jangkakan.

1305
13-05-2014, 11:32 AM
Lama sungguh x update..

Layan dulu projek baharu..

Sek 9, shah alam.

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/Mobile%20Uploads/IMG_20140505_174311_zpsvmwpdijq.jpg (http://s1346.photobucket.com/user/tri_tunas_sdn_bhd/media/Mobile%20Uploads/IMG_20140505_174311_zpsvmwpdijq.jpg.html)

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/Mobile%20Uploads/IMG_20140509_162229_zpsxe5tftdx.jpg (http://s1346.photobucket.com/user/tri_tunas_sdn_bhd/media/Mobile%20Uploads/IMG_20140509_162229_zpsxe5tftdx.jpg.html)

Next week start.
Skg tgh sediakn shop dwg.

Main contractor mmg superb...

z401
20-05-2014, 03:49 PM
Lama sungguh x update..

Layan dulu projek baharu..

Sek 9, shah alam.

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/Mobile%20Uploads/IMG_20140505_174311_zpsvmwpdijq.jpg (http://s1346.photobucket.com/user/tri_tunas_sdn_bhd/media/Mobile%20Uploads/IMG_20140505_174311_zpsvmwpdijq.jpg.html)

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/Mobile%20Uploads/IMG_20140509_162229_zpsxe5tftdx.jpg (http://s1346.photobucket.com/user/tri_tunas_sdn_bhd/media/Mobile%20Uploads/IMG_20140509_162229_zpsxe5tftdx.jpg.html)

Next week start.
Skg tgh sediakn shop dwg.

Main contractor mmg superb...

Assalamualaikum Tuan saya Zambri nak tumpang tanya kalau2 ada zink terpakai seperti dinding site ke ataupun zink rumah nak dijual saya nak beli.

Wassalam

joee
20-05-2014, 03:51 PM
LWS ni jimat kos..jimat masa..dan bole buat sndiri je..tools nk buat pun tak byk..aku tgh blajo2 jgk ni..dpt siapkan porch dpn umh pun jd la.. :)

1305
21-05-2014, 08:52 AM
Assalamualaikum Tuan saya Zambri nak tumpang tanya kalau2 ada zink terpakai seperti dinding site ke ataupun zink rumah nak dijual saya nak beli.

Wassalam

InsyaAllah..
Klu ada nnt sy update.
Buat masa ni blum ada stok lg.

1305
21-05-2014, 08:55 AM
LWS ni jimat kos..jimat masa..dan bole buat sndiri je..tools nk buat pun tak byk..aku tgh blajo2 jgk ni..dpt siapkan porch dpn umh pun jd la.. :)

Betul tu, cuma masa buat tu, jgn guna kaedah kuda2 kayu pula.
Web lws ni, x sepatutnya sama dgn web kuda2 kayu.
Itu yg ramai tukang x tau.
Point support utk lws agak kritikal.

Satu lagi, siapkan lws kat atas lantai. Bukan bwk sebtg2 dan buat kat atas roof beam. Silap2 boleh patah.

Fabs Gunns
21-05-2014, 09:44 AM
salam tt, klu den nak dpt kan quotation per sqft boleh ke?

klu agak2 cun boleh lah den selit2 kan tt nnt :)cgrock

megat kompang
21-05-2014, 12:07 PM
cantikkk menarikk

joee
21-05-2014, 01:37 PM
Betul tu, cuma masa buat tu, jgn guna kaedah kuda2 kayu pula.
Web lws ni, x sepatutnya sama dgn web kuda2 kayu.
Itu yg ramai tukang x tau.
Point support utk lws agak kritikal.

Satu lagi, siapkan lws kat atas lantai. Bukan bwk sebtg2 dan buat kat atas roof beam. Silap2 boleh patah.

lws ni pakai kaedah mould...so yg rangka 1st je kita susun dan ukur elok2..lepas dr tu sume letak dlm acuan jer..
mmg cpt giler..pegi kilang tgk dorang buat rangka bumbung 1 set dlm 5min je..

tunperak16
21-05-2014, 01:42 PM
tt...berapa rege untuk keluasan 20 x 8 untuk porch rumah?

1305
21-05-2014, 04:01 PM
salam tt, klu den nak dpt kan quotation per sqft boleh ke?

klu agak2 cun boleh lah den selit2 kan tt nnt :)cgrock

Dh pm, klu nk harga betul, boleh send drawing.
Tq kerana berminat.

1305
21-05-2014, 04:02 PM
lws ni pakai kaedah mould...so yg rangka 1st je kita susun dan ukur elok2..lepas dr tu sume letak dlm acuan jer..
mmg cpt giler..pegi kilang tgk dorang buat rangka bumbung 1 set dlm 5min je..

Klu dh ada pengalaman, mmg senang.
Terbaik tuan...

:)cgrock:)cgrock

1305
21-05-2014, 04:05 PM
tt...berapa rege untuk keluasan 20 x 8 untuk porch rumah?

X sampai RM1,500

Tp x termasuk bumbung, dn papan manis tuan.

Klu siap, semua, dalam RM 3,000 dh selesa la tu.

z401
21-05-2014, 05:27 PM
InsyaAllah..
Klu ada nnt sy update.
Buat masa ni blum ada stok lg.

Tima kasih Tuan

1305
09-06-2014, 07:00 PM
Gambar2 terbaharu projek di seksyen 9, shah alam...

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/Mobile%20Uploads/PhotoGrid_1402311274695_zpsnnrdokmw.jpg (http://s1346.photobucket.com/user/tri_tunas_sdn_bhd/media/Mobile%20Uploads/PhotoGrid_1402311274695_zpsnnrdokmw.jpg.html)

Main cont sgt superb.,,

Klu ada sapa2 berhajat nak buat banglo, aku boleh suggest kontraktor ni..

sureheboh.com
09-06-2014, 07:10 PM
Kuantan boleh tgk ke TT?

sureheboh.com
09-06-2014, 07:12 PM
Assalam, dan salam lebaran.

Sebagaimana tajuk, saya merupakan salah seorang pemilik syarikat yang mengkhusus dalam pembinaan bumbung. Kami lebih menumpukan kepada pembinaan bumbung menggunakan besi ringan (lightweight steel) yang semakin meluas penggunaannya.

Dengan penggunaan LWS, banyak kelebihan yang akan diperolehi oleh pemilik bangunan, antaranya;

1. Kualiti yang terjamin.
Besi sure lurus
Saiz sama

2. Anai-anai tak minat nak gigit
Mau sakit gigi anai2 kalau nak kunyah besi tu

3. Kurang bahan terbuang.
Jimat kepada tuan rumah... kalau guna kayu, mau selori besar sisa dia.

4. Tahan kepanasan.
Takat tahan kepanasan api dan cuaca tinggi, lebih dari kayu.

5. Cepat
Sebab besi ni ringan, mudah buat kerja.. buat atas tanah, dah siap baru naikkan atas roof beam.

contoh bumbung yang kami dah siapkan;

penerangan gambar,


1 : gambar sebelum bumbung dipasang.
2 : semasa pemasangan
3 : tadaaa... siap


penerangan projek;

banglo 3 tingkat
kota damansara
bumbung guna clip lock metal deck, x guna skru utk pasang metal deck. kurang risiko bocor.
owner belikan 9 layer insulation, sejuk gila umah tu.

Camne nak contact?

1305
09-06-2014, 07:56 PM
Camne nak contact?

Dh pm tuan

1305
12-06-2014, 08:51 AM
http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/Mobile%20Uploads/PhotoGrid_1402533988963_zpsthhmiz6r.jpg (http://s1346.photobucket.com/user/tri_tunas_sdn_bhd/media/Mobile%20Uploads/PhotoGrid_1402533988963_zpsthhmiz6r.jpg.html)

Dah pasang batten...

gijoe15780
17-06-2014, 08:38 AM
TT,

bagi emel ...

waksugeh
17-06-2014, 08:52 AM
Assalam, dan salam lebaran.

Sebagaimana tajuk, saya merupakan salah seorang pemilik syarikat yang mengkhusus dalam pembinaan bumbung. Kami lebih menumpukan kepada pembinaan bumbung menggunakan besi ringan (lightweight steel) yang semakin meluas penggunaannya.

Dengan penggunaan LWS, banyak kelebihan yang akan diperolehi oleh pemilik bangunan, antaranya;

1. Kualiti yang terjamin.
Besi sure lurus
Saiz sama

2. Anai-anai tak minat nak gigit
Mau sakit gigi anai2 kalau nak kunyah besi tu

3. Kurang bahan terbuang.
Jimat kepada tuan rumah... kalau guna kayu, mau selori besar sisa dia.

4. Tahan kepanasan.
Takat tahan kepanasan api dan cuaca tinggi, lebih dari kayu.

5. Cepat
Sebab besi ni ringan, mudah buat kerja.. buat atas tanah, dah siap baru naikkan atas roof beam.

contoh bumbung yang kami dah siapkan;

penerangan gambar,


1 : gambar sebelum bumbung dipasang.
2 : semasa pemasangan
3 : tadaaa... siap


penerangan projek;

banglo 3 tingkat
kota damansara
bumbung guna clip lock metal deck, x guna skru utk pasang metal deck. kurang risiko bocor.
owner belikan 9 layer insulation, sejuk gila umah tu.

bro.boleh pm aku contact number tak?.kalau boleh wassap lg bagus...
ada nak discuss pasal roof technology ne la...

1305
24-06-2014, 01:16 PM
Saje nk upload projek persendirian selain dr buat lws trusses..

Sebuah rumah setingkat di sg lias, sg besar, sabak bernam...
Yg ni aku buat from scratch.. cadangnya, nk siap sbln raya ni...
Huhuhu... moga2 sempat..

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/Mobile%20Uploads/PhotoGrid_1403586677800_zps1wy2kfy9.jpg (http://s1346.photobucket.com/user/tri_tunas_sdn_bhd/media/Mobile%20Uploads/PhotoGrid_1403586677800_zps1wy2kfy9.jpg.html)

1305
30-06-2014, 07:27 AM
Update projek di seksyen 9, shah alam.
Minggu ni InsyaAllah siap.

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/Mobile%20Uploads/IMG_20140628_093322_zpseeexvkqz.jpg (http://s1346.photobucket.com/user/tri_tunas_sdn_bhd/media/Mobile%20Uploads/IMG_20140628_093322_zpseeexvkqz.jpg.html)

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/Mobile%20Uploads/PhotoGrid_1404014621362_zpscrn6gwzc.jpg (http://s1346.photobucket.com/user/tri_tunas_sdn_bhd/media/Mobile%20Uploads/PhotoGrid_1404014621362_zpscrn6gwzc.jpg.html)

joee
30-06-2014, 07:41 AM
bumbung reban ayam pun org dh guna besi aluminium ni skrg..jimatkan kos btul

1305
30-06-2014, 02:49 PM
bumbung reban ayam pun org dh guna besi aluminium ni skrg..jimatkan kos btul

Blum hardcore tu bro..
Kat sg besar ni, ada sebiji rumah, struktur semua guna besi ni...
Dinding guna asbestos 4x8 lapis 2...

Hhaahahahahahah....

Dh pelbagai dah..

Far East
01-07-2014, 03:34 PM
Salam Tuan;

Selamat berpuasa. Saya ada buat rumah di Melaka. Peratus siap dah 80%. Masalah yang saya alami sekarang kontraktor dah sangkut tak tahu macamana nak buat anak bumbung untuk rumah saya. Jadi dia bercadang nak tutup anak bumbung (dormer) dengan hanya menggunakan plywood. Saya tak pasti adakah selalunya dormer dibuat menggunakan plywood atau bahan lain. Saya harap pihak tuan boleh bagi pendapat.

Seperkara lagi, boleh tak tuan tolong quote kos pasang asphalt shingle untuk rumah saya ni. Luas 33x26 sahaja. Pitch bumbung 30 darjah. Rangka besi. Mana tahu kalu ada budget ingat nak tukar terus lah bumbung ni. Macam tak jadi jer kontraktor ni buat. Atau jika tuan ada kemahiran membuat dormer mungkin saya boleh ajukan kepada kontraktor rumah saya ni.

Terima kasih.

http://www.image-share.com/upload/2609/142.jpg (http://www.image-share.com/ijpg-2609-142.html)

1305
01-07-2014, 03:52 PM
Salam Tuan;

Selamat berpuasa. Saya ada buat rumah di Melaka. Peratus siap dah 80%. Masalah yang saya alami sekarang kontraktor dah sangkut tak tahu macamana nak buat anak bumbung untuk rumah saya. Jadi dia bercadang nak tutup anak bumbung (dormer) dengan hanya menggunakan plywood. Saya tak pasti adakah selalunya dormer dibuat menggunakan plywood atau bahan lain. Saya harap pihak tuan boleh bagi pendapat.

Seperkara lagi, boleh tak tuan tolong quote kos pasang asphalt shingle untuk rumah saya ni. Luas 33x26 sahaja. Pitch bumbung 30 darjah. Rangka besi. Mana tahu kalu ada budget ingat nak tukar terus lah bumbung ni. Macam tak jadi jer kontraktor ni buat. Atau jika tuan ada kemahiran membuat dormer mungkin saya boleh ajukan kepada kontraktor rumah saya ni.

Terima kasih.

http://www.image-share.com/upload/2609/142.jpg (http://www.image-share.com/ijpg-2609-142.html)
Rumah yg ni ke?
Bumbung dgh siap psg tu..
Klu nk guna shingles, batten nk kena rombak semula.

Untuk dormer tu, elok tutup guna asbestos board saiz 4' x 8'. Tebal 9mm atau 12mm.
Lebih kukuh dn tahan lama. Plywood, reput.
Klu dr awal mmg nk buat, sepatutnya boleh baik struktur konkrit dan dinding bata.

Contoh asbestos board, saya guna untuk dinding rumah mertua sy...

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/Mobile%20Uploads/PhotoGrid_1404201316805_zpswfw4dnkw.jpg (http://s1346.photobucket.com/user/tri_tunas_sdn_bhd/media/Mobile%20Uploads/PhotoGrid_1404201316805_zpswfw4dnkw.jpg.html)

Costing utk shingles, dgn keluasan yg tuan beri, lebih kurang RM17,000.00.
Kuda2 besi, lebih kurang RM8,000.00

Far East
03-07-2014, 11:26 AM
Terima kasih tuan. Ingatkan kontraktor nak buat pakai konkrit sebab dia cas RM1k untuk setiap dormer. Silap juga dalam agremen sebut dormer jer tp tak sebut konkrit.

http://i61.tinypic.com/sys9s0.jpg

Rangka yg sedia ada tak sesuai ke utk asphalt shingles?

http://i61.tinypic.com/10fxo4y.jpg

1305
05-07-2014, 02:35 AM
Terima kasih tuan. Ingatkan kontraktor nak buat pakai konkrit sebab dia cas RM1k untuk setiap dormer. Silap juga dalam agremen sebut dormer jer tp tak sebut konkrit.

http://i61.tinypic.com/sys9s0.jpg

Rangka yg sedia ada tak sesuai ke utk asphalt shingles?

http://i61.tinypic.com/10fxo4y.jpg

Batten je x sesuai..
Sbb utk shingles, nk kena guna papan plywood/mineralboard 4'x8' sbg tapak shingles tu.
Batten yg ada skg, dlm 1' jarak dia.. x leh nk letak papan tu.

1305
05-07-2014, 02:38 AM
Terima kasih tuan. Ingatkan kontraktor nak buat pakai konkrit sebab dia cas RM1k untuk setiap dormer. Silap juga dalam agremen sebut dormer jer tp tak sebut konkrit.

Rangka yg sedia ada tak sesuai ke utk asphalt shingles?

http://i61.tinypic.com/10fxo4y.jpg

Jarak batten x sesuai..
Sbb utk shingles, nk kena guna papan plywood/mineralboard 4'x8' sbg tapak shingles tu.
Batten yg ada skg, dlm 1' jarak dia.. x leh nk letak papan tu.
Btw, berapa jarak antara kuda2?
Tgk gambar tu, mcm jarak sgt pulak.
Untuk shingles, maksimum sy buat 1000, lebih dr tu, takut roboh, x larat nak carry berat shingles tu.

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/IMG_20130806_134216_zps880155ef.jpg


Utk dormmer tu, patutnya pada peringkat rangka tu dah tutup dah guna fiber board. Klu buat skg, bila dh roof tiles dipasang, susah la nak buat termination kt blah bwh tu.. flashing lagi... x tau nak ckp la tn..
Patutnya kontraktor tuan tau mana yg awal, mana yg akhir

madners
08-07-2014, 11:02 AM
Abam, Sy ade rumah size 30X70, bley bg anggaran untuk

1. Cabut bumbung lama
2. pasang bumbung baru ( temasuk truss, bumbung, papan)
3. Ceiling ( ceiling kene tuka kan lepas cabut bumbung?)

and bley pm contact detail?

Thanks

senyum
13-07-2014, 03:47 AM
As salam

Pm nombor phone. Gomen LO boleh buat ke tt?
Dia byr tak lewat. Mmg lps keje terus proses.
Sbb bkn job besar sgt. Nak buat rangka baru, dan
polycarbonate pnya atap kat luar surau kawasan
kursus.

Lokasi area Cheras/Balakong/Kajang

1305
23-07-2014, 08:18 PM
Akhirnya, siap sudah..

Bumbung concrete roof tile jenama monier, dipasang oleh main contractor..
http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/Mobile%20Uploads/PhotoGrid_1406117702646_zpskvuwt6pw.jpg (http://s1346.photobucket.com/user/tri_tunas_sdn_bhd/media/Mobile%20Uploads/PhotoGrid_1406117702646_zpskvuwt6pw.jpg.html)

1305
05-08-2014, 11:45 PM
Nak promote rumah yang aku tgh buat..
Ni progress 2 hari sblm raya..
Cadangnya nak siapkan sblm raya, tapi gagal..
Dlm 2 minggu lg siap sepenuhnya.
InsyaAllah..
http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/Mobile%20Uploads/PhotoGrid_1407253264831_zpsckbk447r.jpg (http://s1346.photobucket.com/user/tri_tunas_sdn_bhd/media/Mobile%20Uploads/PhotoGrid_1407253264831_zpsckbk447r.jpg.html)

euralious
14-08-2014, 04:15 PM
Salam Tuan,
Boleh ke tuan bagi pandangan antara metal deck with pu foam dan shingle dgn cement board yang mana satu option yang lebih baik dari segi keselesaan penghuni rumah.
Boleh tuan kirakan kos untuk kedua-dua bumbung yang luas dia dalam 2100kp.
Tq

1305
22-08-2014, 08:06 AM
Salam Tuan,
Boleh ke tuan bagi pandangan antara metal deck with pu foam dan shingle dgn cement board yang mana satu option yang lebih baik dari segi keselesaan penghuni rumah.
Boleh tuan kirakan kos untuk kedua-dua bumbung yang luas dia dalam 2100kp.
Tq

Sorry tuan, lambat reply. ..
X perasan ada post baharu..

Ok... 2 material tu ada kelebihan dan kekurangan.
Yg paling penting, budget yang mampu dikeluarkan.
Semestinya shingles lebih mahal dari metal deck wt PU.
Akan tetapi, ketahanan, elegent, cantik dan daya serap suhu, menang pada shingles.

Utk kiraan cost, harap tuan dpt pm saya no telefon atau email tuan.
Saya juga perlukan pitch bumbung sbb luas lantai x sama dgn luas bumbung.

joee
22-08-2014, 08:12 AM
nk tnya tuan..klu dinding partition spancheck yg slalu buat kt ofis tur kalau nk cari tukang buat cmner eh..
susah jgk nk cari..sbb ingt nk buat dinding stor guna material tu aje

1305
22-08-2014, 08:44 AM
nk tnya tuan..klu dinding partition spancheck yg slalu buat kt ofis tur kalau nk cari tukang buat cmner eh..
susah jgk nk cari..sbb ingt nk buat dinding stor guna material tu aje

Klu nk cr org pasang je, mmg susah tuan..
Biasa diaorg ambik borong semua.
Besar ke yg nk dibuat tu tuan? Dan area mana?

joee
22-08-2014, 08:53 AM
Klu nk cr org pasang je, mmg susah tuan..
Biasa diaorg ambik borong semua.
Besar ke yg nk dibuat tu tuan? Dan area mana?

kulim...tak besor mana..tp nk cari dinding tu pun tatau kt mana..slalu kedai mana yg ada buat servis pasang tu ye

1305
22-08-2014, 08:56 AM
kulim...tak besor mana..tp nk cari dinding tu pun tatau kt mana..slalu kedai mana yg ada buat servis pasang tu ye

Alamak.. klu area KV, bleh rekmenkan kwn yg mmg buat renovate opis..
Try tgk yellow pages, bahagian renovation.. ada rasanya..
Sorry tuan, x leh nak tlg bnyk..

joee
22-08-2014, 09:01 AM
Alamak.. klu area KV, bleh rekmenkan kwn yg mmg buat renovate opis..
Try tgk yellow pages, bahagian renovation.. ada rasanya..
Sorry tuan, x leh nak tlg bnyk..

orait takpe..kv area mana tuh...

1305
22-08-2014, 09:41 AM
orait takpe..kv area mana tuh...

Asalkan KV ok je..

1305
27-08-2014, 12:29 PM
Esok nak repair bumbung car wash ngan umah pak cik owner rumah yg baharu aku buat tu..
Mlm td kena badai ribut.. abis bumbung diangkat..

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/Mobile%20Uploads/PhotoGrid_1409106647090_zpsladcqwdq.jpg (http://s1346.photobucket.com/user/tri_tunas_sdn_bhd/media/Mobile%20Uploads/PhotoGrid_1409106647090_zpsladcqwdq.jpg.html)

intanm
20-10-2014, 04:09 PM
Assalam, dan salam lebaran.

Sebagaimana tajuk, saya merupakan salah seorang pemilik syarikat yang mengkhusus dalam pembinaan bumbung. Kami lebih menumpukan kepada pembinaan bumbung menggunakan besi ringan (lightweight steel) yang semakin meluas penggunaannya.

Dengan penggunaan LWS, banyak kelebihan yang akan diperolehi oleh pemilik bangunan, antaranya;

1. Kualiti yang terjamin.
Besi sure lurus
Saiz sama

2. Anai-anai tak minat nak gigit
Mau sakit gigi anai2 kalau nak kunyah besi tu

3. Kurang bahan terbuang.
Jimat kepada tuan rumah... kalau guna kayu, mau selori besar sisa dia.

4. Tahan kepanasan.
Takat tahan kepanasan api dan cuaca tinggi, lebih dari kayu.

5. Cepat
Sebab besi ni ringan, mudah buat kerja.. buat atas tanah, dah siap baru naikkan atas roof beam.

contoh bumbung yang kami dah siapkan;

penerangan gambar,


1 : gambar sebelum bumbung dipasang.
2 : semasa pemasangan
3 : tadaaa... siap


penerangan projek;

banglo 3 tingkat
kota damansara
bumbung guna clip lock metal deck, x guna skru utk pasang metal deck. kurang risiko bocor.
owner belikan 9 layer insulation, sejuk gila umah tu.


Salam..camne nak hubungi untuk dapatkan sebutharga?

intanm
20-10-2014, 04:11 PM
Salam, bagaimana nak hubungi untuk dapatkan sebutharga?

1305
21-10-2014, 05:56 PM
Next project...

Ampang..

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/Mobile%20Uploads/PhotoGrid_1413286208419_zpsrdxjv0h6.jpg (http://s1346.photobucket.com/user/tri_tunas_sdn_bhd/media/Mobile%20Uploads/PhotoGrid_1413286208419_zpsrdxjv0h6.jpg.html)

timber truss + Shingles

1305
21-10-2014, 05:56 PM
Salam, bagaimana nak hubungi untuk dapatkan sebutharga?

Sy dh pm tuan/puan

belalang padang
22-10-2014, 09:09 PM
Salam tuan..bole buat kerja area Melaka.PM saya contact tuan ye..

1305
24-10-2014, 07:34 AM
Salam tuan..bole buat kerja area Melaka.PM saya contact tuan ye..

Sudah pm tuan..

1305
26-10-2014, 12:09 PM
Projek tahun depan.
Temporary punya penyelesaian, selimutkan guna plastik.
Huhuhuhu...


http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/Mobile%20Uploads/PhotoGrid_1414291747584_zpsbasyongv.jpg (http://s1346.photobucket.com/user/tri_tunas_sdn_bhd/media/Mobile%20Uploads/PhotoGrid_1414291747584_zpsbasyongv.jpg.html)

1305
30-10-2014, 01:05 AM
Inilah hasilnya, bila indon yg x pernah buat kerja pemasangan lws truss dan shingles..

langkah akhir, owner suruh buka balik....

http://i1346.photobucket.com/albums/p684/tri_tunas_sdn_bhd/Mobile%20Uploads/PhotoGrid_1414602089898_zpsu2wfrxap.jpg (http://s1346.photobucket.com/user/tri_tunas_sdn_bhd/media/Mobile%20Uploads/PhotoGrid_1414602089898_zpsu2wfrxap.jpg.html)

jeb_134
13-11-2014, 10:28 AM
harga untung pasang sahaja sekaki berapa?

1305
14-11-2014, 07:51 AM
harga untung pasang sahaja sekaki berapa?

Harga untung ke, untuk tuan..

Hahahahh...

Upah pasang sahaja,RM1.50 - RM2.00ftsq.
Tgk keluasan.
makin luas, makin murah.

kelabutat
17-11-2014, 09:13 AM
salam,tolong bagi contact no.

1305
17-11-2014, 06:37 PM
salam,tolong bagi contact no.

Saya dah PM tuan.

ketambatu79
18-11-2014, 11:28 AM
tuan, saya pun nak contact number..