PDA

View Full Version : kembalikan semula MEGA TV


mrvx
18-07-2013, 11:18 AM
harap siaran mega TV dikembalikan sebagai saingan kepada monopoli syarikat esterukk...

psx_dream87
18-07-2013, 11:19 AM
yeah sokong

kita perlukan persaingan

v2world
18-07-2013, 11:20 AM
sokong....

LORDZ666
18-07-2013, 11:20 AM
tv cable x reliven....

zharifalimin
18-07-2013, 11:21 AM
kotak langit jugak jadi pilihan :)

PainKiller
18-07-2013, 11:21 AM
aku masih ada lagi decoder mega tv

mrvx
18-07-2013, 11:22 AM
tak kisah la... mega tv juga boleh sewa satelit lain...buat 2 in 1 senang

emir
18-07-2013, 11:22 AM
jgn la... nnt kang die bukak balik buku hutang... kekeke

tomie
18-07-2013, 11:22 AM
pulangkaaaann :D

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ms/8/8d/Mega_TV_Malaysia.jpg

"Mega TV merupakan stesen televisyen Malaysia yang menawarkan khidmat langgan pelbagai saluran yang tersedia 24-jam pertama di Malaysia. Mega TV diperbadankan pada 18 Oktober 1994 dengan dioperasikan oleh TV3. Pemancaran penyiaran bermula pada 1 November 1995 menggunakan Sistem Penyiaran berdasarkan gelombang mikro. Menemui persaingan daripada saluran televisyen berbayar Astro, Mega TV telah menamatkan penyiarannya bermula 2001."

astrowan
18-07-2013, 11:25 AM
masalah sambutan yg menjadi tanda tanya :D:D:D

mrvx
18-07-2013, 11:26 AM
aku masih ada lagi decoder mega tv

minta upload gambar kat sini

zdman
18-07-2013, 11:26 AM
takdan nk tgk megatv....

helmihussain
18-07-2013, 11:27 AM
Astro beli mega TV...jadi..mega TV tu Astro...
jadi untuk menjawab persoalan TT...Mega TV sudah kembali..sekian terima kasih..

:)

bgong
18-07-2013, 12:12 PM
tak kisah la... mega tv juga boleh sewa satelit lain...buat 2 in 1 senang

Senangnya nak sewa satellite.. :((
Ingat... smpi tahun 2022 takde provider lain boleh pakai satellite. Esteru sudah ikat exclusive right baik punya dengan mys g0vt :o
Selepas 2022, kontrak tu dengan mudahnya akan disambung lagi hingga...?????????

JDKiss
18-07-2013, 12:13 PM
pulangkannnnn~!hahaa

otaconMY
18-07-2013, 12:13 PM
pengguna sakaibox dah meroyan..hahaha...jgn marah, gurau jerrrr...

selagi assstrox monopoli EPL, Channel Natgeo n lain2 tu...takde guna gak....

lpsoldier007
18-07-2013, 12:13 PM
Mega TV dah bungkus lama. Support la 2 company lain yg sdg bersaing dgn Astro iaitu Unifi HyppTV dan Abnxcess. Hehe

mrvx
18-07-2013, 12:20 PM
tembak taikomsat leee ptg ni

rakcacer
18-07-2013, 12:24 PM
company baru kalo nk kalahkn astrok mesti ada beberapa syarat iaitu:-
- harga mesti murah
- siaran masih clear walaupun ujan
- ada bola epl dan perlawanan berkaitan dgn harimau malaya / harimau muda
- jgn ulang cite berulang ulang

soulseeker6187
18-07-2013, 12:31 PM
tapi kalo channel macam sampah x guna jgk.
xstro dah monopoli channel premium

lockon
18-07-2013, 12:33 PM
amik Hypp TV TM..bole jgk

Planko
18-07-2013, 12:38 PM
Senangnya nak sewa satellite.. :((
Ingat... smpi tahun 2022 takde provider lain boleh pakai satellite. Esteru sudah ikat exclusive right baik punya dengan mys g0vt :o
Selepas 2022, kontrak tu dengan mudahnya akan disambung lagi hingga...?????????

Sape telah amek mega tv ni???
Satelit lain belambak kat atas langit tu dan sewanya pun murah-murah (bak kate Mael : "tige singgit..tige singgit..tige singgit").
Tp mau tak pemerintah malaysia beri kelulusan???

Malaysia Boleh!!!!
:)cgrock

bgong
18-07-2013, 12:42 PM
company baru kalo nk kalahkn astrok mesti ada beberapa syarat iaitu:-
- harga mesti murah
- siaran masih clear walaupun ujan
- ada bola epl dan perlawanan berkaitan dgn harimau malaya / harimau muda
- jgn ulang cite berulang ulang

Nk tambah lagi satu point penting
- Coverage mesti satu malaysia sedari tarikh awal dilancarkan lagi. Hulu banat apa segala mesti boleh dpt siaran. Bukan terhad kepada kawasan pekan saja. #:-S

mazri_myie
18-07-2013, 12:48 PM
aritu ada fine tv ke ape da..senyap da jgk

whateverhafiz
18-07-2013, 12:50 PM
kami nak persaingan.. bukan monopoli..

bgong
18-07-2013, 12:54 PM
Sape telah amek mega tv ni???
Satelit lain belambak kat atas langit tu dan sewanya pun murah-murah (bak kate Mael : "tige singgit..tige singgit..tige singgit").
Tp mau tak pemerintah malaysia beri kelulusan???

Malaysia Boleh!!!!
:)cgrock


Iya, Satellite memang banyak di angkasa raya. Provider bisa memilih mana-mana satellite yang mereka pingin. Tetapi keijinan untuk membuka bisnis pay tv semuanya berada di atas tangan pemerintah. Udah dibilang pemerintah kami, pay tv yang lain jika mau mendapat ijin siar, dipersilakan menggunakan medium lain selain satellite (eg: Fiber optic, Cable TV, microwave distribution dan sebagainya) - Ini sangat membataskan coverage pay tv tersebut dan karena itulah hanya 'big player' saja yang betah menahan badai untuk meneruskan bisnis kayak TM (T3l3k0m Malaysia). Mega TV adalah salah satu contoh provider yang tidak betah menahan badai, udahlah siarannya sangat lambat berkembang, kemudian menggunakan teknologi analog lagi yang kualitas gambarnya sangat teruk dibanding sama @steru pada suatu ketika dulu.

Belum lagi ditambah dengan segala karenah hak ekslusif siar yang diperkenalkan @steruk. Saluran-saluran premium kayak HBO, Fox Sports, Star TV, Disney dan lain-lain semuanya telah dipegang sama @steru sahaja. Rakyat malaysia sudah terbiasa dengan saluran-saluran premium tersebut terutama sekali peminat sepak bola. Oleh itu, jika pay tv baru pingin beroperasi dan setaraf dengan apa yg @steru sediakan sekarang, iyalah mereka harus mendapatkan hak siar saluran-saluran tersebut daripada @steru dan menyiarkan di dalam senarai channel yang mereka sediakan. Jika kamu lihat senarai saluran pay tv yang dikatakan 'pesaing' @steru, siaran-siarannya semua tidak menarik, malahan bisa ditangkap secara FTA jika menggunakan antenna p@r@b0la saja. Tidak seperti di negara anda, telkomvision, indovision, aora, top tv semuanya bebas mengambil siaran-siaran premium kerana setahu saya tiada exclusive rights di sana, yah? Kecuali channel-channel terbitan MNC seperti RCTI, MNC TV dan Global TV yang hanya ada di Indovision (Indovision di bawah MNC kalau tidak salah saya)

Medium satellite hanya terhad kepada @ssteru sahaja sejak dari tahun 1996 lagi. Berbeza dengan di negara kamu, pemerintah dengan hati terbuka membenarkan bisnis pay tv menggunakan medium satellite tanpa batasan.

Situasi di sini sebenarnya adalah sangat berlainan dengan di negara kamu :(

Don Malaya
18-07-2013, 01:02 PM
tauke Astro nie sape??

lie_turbine
18-07-2013, 01:06 PM
tauke Astro nie sape??
setau ak ananda krishnan... sama ngan tokeh maxiss

Ussf
18-07-2013, 01:12 PM
Mega TV bungkus sbb adanya Astro... Hehehe

akkula
18-07-2013, 01:23 PM
rare ni mega tv...huhuhu hjung taon 90an dlu da kejap kot

arapaima
18-07-2013, 01:41 PM
jom ramai2 pakat support ABN XCESS http://www.abnxcess.com .....

rumahemas4u
18-07-2013, 01:42 PM
Iya, Satellite memang banyak di angkasa raya. Provider bisa memilih mana-mana satellite yang mereka pingin. Tetapi keijinan untuk membuka bisnis pay tv semuanya berada di atas tangan pemerintah. Udah dibilang pemerintah kami, pay tv yang lain jika mau mendapat ijin siar, dipersilakan menggunakan medium lain selain satellite (eg: Fiber optic, Cable TV, microwave distribution dan sebagainya) - Ini sangat membataskan coverage pay tv tersebut dan karena itulah hanya 'big player' saja yang betah menahan badai untuk meneruskan bisnis kayak TM (T3l3k0m Malaysia). Mega TV adalah salah satu contoh provider yang tidak betah menahan badai, udahlah siarannya sangat lambat berkembang, kemudian menggunakan teknologi analog lagi yang kualitas gambarnya sangat teruk dibanding sama @steru pada suatu ketika dulu.

Belum lagi ditambah dengan segala karenah hak ekslusif siar yang diperkenalkan @steruk. Saluran-saluran premium kayak HBO, Fox Sports, Star TV, Disney dan lain-lain semuanya telah dipegang sama @steru sahaja. Rakyat malaysia sudah terbiasa dengan saluran-saluran premium tersebut terutama sekali peminat sepak bola. Oleh itu, jika pay tv baru pingin beroperasi dan setaraf dengan apa yg @steru sediakan sekarang, iyalah mereka harus mendapatkan hak siar saluran-saluran tersebut daripada @steru dan menyiarkan di dalam senarai channel yang mereka sediakan. Jika kamu lihat senarai saluran pay tv yang dikatakan 'pesaing' @steru, siaran-siarannya semua tidak menarik, malahan bisa ditangkap secara FTA jika menggunakan antenna p@r@b0la saja. Tidak seperti di negara anda, telkomvision, indovision, aora, top tv semuanya bebas mengambil siaran-siaran premium kerana setahu saya tiada exclusive rights di sana, yah? Kecuali channel-channel terbitan MNC seperti RCTI, MNC TV dan Global TV yang hanya ada di Indovision (Indovision di bawah MNC kalau tidak salah saya)

Medium satellite hanya terhad kepada @ssteru sahaja sejak dari tahun 1996 lagi. Berbeza dengan di negara kamu, pemerintah dengan hati terbuka membenarkan bisnis pay tv menggunakan medium satellite tanpa batasan.

Situasi di sini sebenarnya adalah sangat berlainan dengan di negara kamu :(

wak kang yg duduk malaysia lagi tahu pasal senario mega tv. :eek: :eek: :eek:

:)cgrock

m0mo~
18-07-2013, 01:43 PM
mega tv?ape tu?

thesunraising
18-07-2013, 01:50 PM
mega tv?ape tu?

Mega TV adalah sama spt esteruk yg beroperasi tahun 9o-an,yg ditamatkan perkhidmatan pd 2001...disebabkan faktor2 tertentu..:)

m0mo~
18-07-2013, 01:53 PM
Mega TV adalah sama spt esteruk yg beroperasi tahun 9o-an,yg ditamatkan perkhidmatan pd 2001...disebabkan faktor2 tertentu..:)

ooo..patutla macam penah dengar..bankrup kah?

zestyzamqriz
18-07-2013, 01:58 PM
mega TV best... sbb xpnah bayar pun... blacklist pun x.... hahaha

thesunraising
18-07-2013, 01:59 PM
http://ms.wikipedia.org/wiki/Mega_TV

Detail ada kt sini...

Rasanya bankrup...

Planko
18-07-2013, 02:01 PM
Iya, Satellite memang banyak di angkasa raya. Provider bisa memilih mana-mana satellite yang mereka pingin. Tetapi keijinan untuk membuka bisnis pay tv semuanya berada di atas tangan pemerintah. Udah dibilang pemerintah kami, pay tv yang lain jika mau mendapat ijin siar, dipersilakan menggunakan medium lain selain satellite (eg: Fiber optic, Cable TV, microwave distribution dan sebagainya) - Ini sangat membataskan coverage pay tv tersebut dan karena itulah hanya 'big player' saja yang betah menahan badai untuk meneruskan bisnis kayak TM (T3l3k0m Malaysia). Mega TV adalah salah satu contoh provider yang tidak betah menahan badai, udahlah siarannya sangat lambat berkembang, kemudian menggunakan teknologi analog lagi yang kualitas gambarnya sangat teruk dibanding sama @steru pada suatu ketika dulu.

Belum lagi ditambah dengan segala karenah hak ekslusif siar yang diperkenalkan @steruk. Saluran-saluran premium kayak HBO, Fox Sports, Star TV, Disney dan lain-lain semuanya telah dipegang sama @steru sahaja. Rakyat malaysia sudah terbiasa dengan saluran-saluran premium tersebut terutama sekali peminat sepak bola. Oleh itu, jika pay tv baru pingin beroperasi dan setaraf dengan apa yg @steru sediakan sekarang, iyalah mereka harus mendapatkan hak siar saluran-saluran tersebut daripada @steru dan menyiarkan di dalam senarai channel yang mereka sediakan. Jika kamu lihat senarai saluran pay tv yang dikatakan 'pesaing' @steru, siaran-siarannya semua tidak menarik, malahan bisa ditangkap secara FTA jika menggunakan antenna p@r@b0la saja. Tidak seperti di negara anda, telkomvision, indovision, aora, top tv semuanya bebas mengambil siaran-siaran premium kerana setahu saya tiada exclusive rights di sana, yah? Kecuali channel-channel terbitan MNC seperti RCTI, MNC TV dan Global TV yang hanya ada di Indovision (Indovision di bawah MNC kalau tidak salah saya)

Medium satellite hanya terhad kepada @ssteru sahaja sejak dari tahun 1996 lagi. Berbeza dengan di negara kamu, pemerintah dengan hati terbuka membenarkan bisnis pay tv menggunakan medium satellite tanpa batasan.

Situasi di sini sebenarnya adalah sangat berlainan dengan di negara kamu :(

Dulu indonesia jg sama brader sampai dgn awal thn 2000an pay tv di monopoly oleh indobesen dgn harga langganan mungkin paling mahal di dunia tp sejak reformasi semua berubah apalagi stelah lahir asteruknusantara dgn langganan lbh murah dan channel lbh variatif. terjadilah perang terbuka antara indobesen dan asteruknusantara. sebelum lahir asteruknusantara jg lahir teletongvision tp tdk begitu menggugat indobesen krn waktu itu masih terbatas. Seiring perseteruan tsb perlahan lahan indobesen mulai menurunkan tarif langganannya dan pay tv lain pun tumbuh seperti cendawan di musim hujan...akhirnya rakyat yg untung bisa pilih pay tv sesuai pilihan dan kemampuan. saat ini yg termurah skynindo hanya Rp. 20.000,-/bln (RM 6.25/Bln) utk paket family

:)cgrock

sanz
18-07-2013, 02:25 PM
bawak bertenang bro..

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQjImub4Yf7-vzUmVZ19vzsV79MEqwwycQzZhVuLAt3B5jO73kdmg

qubs
18-07-2013, 02:52 PM
kembali lah wahai sayang :D

SayaAndaKitaź
18-07-2013, 02:59 PM
Mega TV bungkus sbb adanya Astro... Hehehe

lalu towkey mega itu melanggan astro tuk rumahnya pulak:D:D:D

flowerpark
20-07-2013, 12:12 PM
zaman 90'an pakai juga.... tak salah saya jumal dlm 7~9 ch yg ada...

azrul89
22-07-2013, 11:19 PM
Dulu indonesia jg sama brader sampai dgn awal thn 2000an pay tv di monopoly oleh indobesen dgn harga langganan mungkin paling mahal di dunia tp sejak reformasi semua berubah apalagi stelah lahir asteruknusantara dgn langganan lbh murah dan channel lbh variatif. terjadilah perang terbuka antara indobesen dan asteruknusantara. sebelum lahir asteruknusantara jg lahir teletongvision tp tdk begitu menggugat indobesen krn waktu itu masih terbatas. Seiring perseteruan tsb perlahan lahan indobesen mulai menurunkan tarif langganannya dan pay tv lain pun tumbuh seperti cendawan di musim hujan...akhirnya rakyat yg untung bisa pilih pay tv sesuai pilihan dan kemampuan. saat ini yg termurah skynindo hanya Rp. 20.000,-/bln (RM 6.25/Bln) utk paket family

:)cgrock

Rm6.25... Huhuhu... Murah benar ya pak...