PDA

View Full Version : Share/Info Jangan isi minyak penuh....???


slvrchair
07-07-2013, 08:31 PM
English Version


Do not Pump Full Tank of Petrol.......

http://www.carigold.com/portal/forums/attachment.php?attachmentid=127724&d=1373200965

READ THE REASONS -- DO NOT DONATE FUEL
Recently I came across a very useful tip. I was surprised to know it but had a doubt so I talked to one of the pump technicians and he too accepted it as a fact. I think apart from providing space for the gas generated inside the petrol tank this is yet another reason why we shouldn't fill the tank to the brim. Many of us are not aware that the petrol kiosk pump has a return pipe-line (in Pink). When the petrol tank (in the car) reaches full level, there is a mechanism to trigger off the pump latch and at the same time a return-valve is opened (at the top of the pump station) to allow excess petrol to flow back into the pump. But the return petrol has already pass through the meter, meaning you are donating the petrol back to the Oil Dealer.

Also only fill up your car or truck in the early morning when the ground temperature is still cold. Remember that all service stations have their storage tanks buried below ground. The colder the ground the more dense the petrol, when it gets warmer petrol expands, so buying in the afternoon or in the evening....your liter is not exactly a liter. In the petroleum business, the specific gravity and the temperature of the petrol, diesel and jet fuel, ethanol and other petroleum products plays an important role.

A 1-degree rise in temperature is a big deal for this business. But the service stations do not have temperature compensation at the pumps.

When you're filling up do not squeeze the trigger of the nozzle to a fast mode If you look you will see that the trigger has three (3) stages: low, middle, and high. You should be pumping on low mode, thereby minimizing the vapours that are created while you are pumping. All hoses at the pump have a vapour return. If you are pumping on the fast rate, some of the liquid that goes to your tank becomes vapour. Those vapours are being sucked up and back into the underground storage tank so you're getting less worth for your money.

One of the most important tips is to fill up when your Petrol tank is HALF FULL. The reason for this is the more Petrol you have in your tank the less air occupying its empty space. petrol evaporates faster than you can imagine. petrol storage tanks have an internal floating roof. This roof serves as zero clearance between the Petrol and the atmosphere, so it minimizes the evaporation. Unlike service stations, here where I work, every truck that we load is temperature compensated so that every litre is actually the exact amount.

Another reminder, if there is a petrol truck pumping into the storage tanks when you stop to buy Petrol, DO NOT fill up; most likely the petrol is being stirred up as the Petrol is being delivered, and you might pick up some of the dirt that normally settles on the bottom.

Versi Melayu Asli


Apabila kita isi minyak penuh secara automatik (tekanan) akan memberhentikan minyak(aliran) pada hos, mcm tendang suis off la, tapi secara tak sedar sebahagian minyak yg sudah dikira (kita bayar ni dah kira kat meter) di alirkn semula ke dalam tangki minyak simpanan dibawah tanah melalui paip limpah yg tersedia didalam setiap pam-pam...kat sini la yg pengguna rugi, katakan lebihan tadi dlm RM1, limpahan minyak RM1 dimasukkan semula kedalam tangki simpanan bawah tanah...tp kita yg kene bayar...(ni aku nye google translate :)))

yg len2 nnt aku tambah :P


p/s: mod dah ada tlg delete wahahaha :eek:

joee
07-07-2013, 08:38 PM
Aku klu long distance je isi penuh..klu stakat biasa isi 30 je...teori aku isi full tank kereta berat...minyak pun kena pam lebih sikit...hehe

psx_dream87
07-07-2013, 08:41 PM
aku pulak memang sentiasa amalkan minyak penuh sebab rasa macam
kurang cikit aku isi minyak :D

dah turun separuh je terus isi penuh

ameant
07-07-2013, 08:42 PM
aku seminggu sekali mmg isi full..rm75.

GPK1
07-07-2013, 08:43 PM
aku pulak memang sentiasa amalkan minyak penuh sebab rasa macam
kurang cikit aku isi minyak :D

dah turun separuh je terus isi penuh

yes samalah kita:D

tapi sejak anak anak balik ni aku isi ngam ngam biar hampir² lampu merah..kete ke motor ke. heheheh

kunci93
07-07-2013, 08:43 PM
Aku pulak jenis malas nak bace klau pnjang2 nie..lg2 omputih..

Ce Translate bg Mudah Skit..,

mattcutt
07-07-2013, 08:44 PM
aku seminggu sekali mmg isi full..rm30

nvmname
07-07-2013, 08:48 PM
Aku pulak jenis malas nak bace klau pnjang2 nie..lg2 omputih..

Ce Translate bg Mudah Skit..,

lebih² lagi kalau yang jenis macam ni ...
gravity lah ape lah :))

slvrchair
07-07-2013, 08:48 PM
Aku pulak jenis malas nak bace klau pnjang2 nie..lg2 omputih..

Ce Translate bg Mudah Skit..,

hahaha :eek:

sapa2 rajin tlg membe kita ni translate sat, BI aku fail LOL :eek:

psx_dream87
07-07-2013, 08:57 PM
yes samalah kita:D

tapi sejak anak anak balik ni aku isi ngam ngam biar hampir² lampu merah..kete ke motor ke. heheheh

hehe..bagus tu

pandai la dorang nak isi balik kalau nak guna

kalau tak mesti kena lenjan je

Maestro
07-07-2013, 08:58 PM
Tapi yang lebih penting dari ni..........


'naik keta jgn x isi minyak'

stop loss
07-07-2013, 09:01 PM
masa kita nozel.. ia perlu masa 5 saat sebelum isian bermula(meter berkelip dan menunjukan nilai 0)..
siapa yg angkat dan terus tekan nozel mesti ia akan stop/tendang balik.. minyak yg lalu meter akan kembali ke tank stesen. rugi juga tuuu..

daudz
07-07-2013, 09:01 PM
Aku lak da lama tak isi petrol.sekali isi rm20.tahan sebulan.tak penah isi full.

daily4rex
07-07-2013, 09:01 PM
aku penah isi full sampai melimpah2 ..pasal masa tu tengah berangan.....sampai la sorg brother ni tegur," bang, minyak melimpah..!!!:D so this is HOAX...:(scam-kalau ada pun mungkin dealer minyak tu modify
OK..memang ada stopper..tapi sebab aku tgh berangan.aku keep pressing the Trigger..

slvrchair
07-07-2013, 09:04 PM
aku penah isi full sampai melimpah2 ..pasal masa tu tengah berangan.....sampai la sorg brother ni tegur," bang, minyak melimpah..!!!:D so this is HOAX...:(scam-kalau ada pun mungkin dealer minyak tu modify
OK..memang ada stopper..tapi sebab aku tgh berangan.aku keep pressing the Trigger..

ni mesti tekan tak lepas ni, time awek lalu depan lenggok baaaikkkk punye...mana tak "melimpah".....:eek::eek: Gerammm~~~~~

slvrchair
07-07-2013, 09:08 PM
Aku pulak jenis malas nak bace klau pnjang2 nie..lg2 omputih..

Ce Translate bg Mudah Skit..,

dah translate dah skit wat pembuka slere hehehe nnt aku tambah2...nk pi mkn sat layan lenggok awek kat kedai plak :eek:

akeyrasta
07-07-2013, 09:08 PM
Entah la teori ni da 5 6 tahun rasanya aku baca..
Xperlaa nk makap singgit ke dua ringgit, aku malas nk pikir hahaha...

joe_kacak jugak
07-07-2013, 09:12 PM
yg aku tau jgn isi minyak penuh sbb kos dia lebih tggi dr rm30...try isi rm30..takkan lebih dr tu kos dia..hahahah

kunci93
07-07-2013, 09:15 PM
dah translate dah skit wat pembuka slere hehehe nnt aku tambah2...nk pi mkn sat layan lenggok awek kat kedai plak :eek:

aiseh....nmpk nye mmg tgk awek laa...x translate la jawapannya
:((:((

kunci93
07-07-2013, 09:16 PM
lebih² lagi kalau yang jenis macam ni ...
gravity lah ape lah :))

tau xpe....bce ayt 1st n last ja...

hahahahaha
:)):)):))

ubhs
07-07-2013, 09:16 PM
yes samalah kita:D

tapi sejak anak anak balik ni aku isi ngam ngam biar hampir² lampu merah..kete ke motor ke. heheheh

Nak paw anak suh isi minyak ke..:D

adioz88
07-07-2013, 09:17 PM
kereta saya kereta lama.
tapi sekali full tank rm78.

-Johan-
07-07-2013, 09:24 PM
Klu kete tangki besar, rasanya tak perlulah isi penuh..buat kereta berat je.. aku biasa isi rm40 je..

BOCEH
07-07-2013, 09:31 PM
Rugi seringgit ja..kira pa sgt aih

rezuan8363
07-07-2013, 09:35 PM
Rugi seringgit ja..kira pa sgt aih

betul tu tuan:D

cyberiz
07-07-2013, 09:41 PM
x pernah isi myk penuh... sbb kalau isi penuh mau cecah rm130-rm150

muhdy
07-07-2013, 09:45 PM
kadang2 biar dah nak kering, baru isi penuh..

bukan duit aku sendiri pun isi minyak.. company yang bagi.. aku swipe jer..

lepas quota baru isi duit sendiri.. itupun isi RM10 jer..

H-S
07-07-2013, 09:47 PM
volume tu di kira jumlah yg keluar kt nozzle.. yg dari pam sampai ke hos tu fix volume...

botak76
07-07-2013, 09:50 PM
aku byk pakai moto g kerja, 2 ari skali isi penuh
kete rm50 sebulan, ujung minggu je jln, kadang 2 minggu baru jln
kete guna masa penting je

wanchaidek
07-07-2013, 09:52 PM
adoi klu betul ap yg tt ckp
mmg untung la bhp ngan caltex
aku asyik isi full je motor aku

nazrirazra
07-07-2013, 09:57 PM
Aku lak ikut bajet. Tgh kaya selalunya isi penuh. Time kering, isi takat mampu je.

pensel_2B
07-07-2013, 10:28 PM
Guna cara ni, mesti tak ada lagi masalah minyak :)):)):))

http://img573.imageshack.us/img573/6808/81977549.gif

sapeq
07-07-2013, 10:37 PM
Aku klu long distance je isi penuh..klu stakat biasa isi 30 je...teori aku isi full tank kereta berat...minyak pun kena pam lebih sikit...hehe

sme mcm ambe la..... :D

nazting
07-07-2013, 10:45 PM
sme mcm ambe la..... :D

ko punya avatar tak ley blah hahaha :eek::eek:

Jackhalid
07-07-2013, 10:46 PM
ni tips baru yang aku pernah dengar lah. lain2 yg memang dah terbukti dan ada kajian boleh buat nih:

1 - isi minyak time sejuk spt lepas hujan @ malam. sebab kalau isi minyak time panas sebahagian petrol tu akan menjadi wap ketika kita sedang mengisi petrol.

2 - jangan tekan picu nozzle tu sampai habis (laju punya). biar dia yg paling slow. lagi bagus kalau tak rushing ko tekan secara manual je lah. haha

3 - isi minyak sebaik saja lori tangki isi tong bawah tanah tu. kenapa? yang ni aku dah lupa. sorry sorry. hahaha

semoga membantu

qubs
07-07-2013, 11:02 PM
3 - isi minyak sebaik saja lori tangki isi tong bawah tanah tu. kenapa? yang ni aku dah lupa. sorry sorry. hahaha



kalo sblh umh stesen myk bley ler :D

sapeq
07-07-2013, 11:02 PM
ko punya avatar tak ley blah hahaha :eek::eek:

hahahaha... ak ambik dr geng cg gop.... amcam? ensem tak sy ? hahaha.. :eek:

niko
07-07-2013, 11:07 PM
klau stkt bwk dekat2 better isi sparuh jer,klau isi penuh ti kerete berat so penggunaan petrol akn kuat skit utk carry beban tu...

Zul.H
07-07-2013, 11:23 PM
tak signifikan pon bro..

sensor sebenanrya ada kt kepala pam tu sendiri..bukan kt dalam pam

jadi, teori ini agak pelik lah

joee
07-07-2013, 11:25 PM
sme mcm ambe la..... :D

Lain org lain citarasa...:D

nasigorengkicap
07-07-2013, 11:26 PM
setiap kali aku isi minyak mesti 30.. skrang duit 20 dah kuar, mmg aku isi 20 jek.. :))

abdul_ir
07-07-2013, 11:32 PM
baru tadi isi minyak full sampai melimpah..

paip limpah x sedut ke?

Dewa19Kangen
07-07-2013, 11:35 PM
rasa macam melalut ja thread nie,kawan tu cerita akibat letak full tank,semua dok cerita isi minyak berapa ringgit..

darkriez
07-07-2013, 11:39 PM
minyak motor memang aku isi full..kdg2 ada lbh 50sen ke rm1 ke..ak derma kat org len..kalau x da yg bratur tme aku isi minyak..ak ltak je la pam tu blik..hehe..

mon99
07-07-2013, 11:39 PM
aku pulak memang sentiasa amalkan minyak penuh sebab rasa macam
kurang cikit aku isi minyak :D

dah turun separuh je terus isi penuh

perghh ak stu bar, jln lg kowt..klau rse nk isi..bru isi ~:))

pangkreng
07-07-2013, 11:54 PM
haku isi minyak penuh, rasa cam lambat nak turun meter tu tapi kalo minyak dah separuh rasa cam cepat nk habis..

potsmoker
07-07-2013, 11:57 PM
Apa prob isi penuh?...

balang
07-07-2013, 11:57 PM
kat oversea kot ni..sini selalu melimpah je isi...

slvrchair
08-07-2013, 12:01 AM
tak signifikan pon bro..

sensor sebenanrya ada kt kepala pam tu sendiri..bukan kt dalam pam

jadi, teori ini agak pelik lah

itu yg sedang dibincangkn :)) ini seme teori, aku pn tak tau maybe yg arif pasal teknologi pam minyak bleh kasi pencerahan, kalau ader hujah bleh bro kongsi2 dgn kami yg fail english ni heheh :eek:

menurut teori ni, meter(minyak yg kita bayar) dikira sebelum keluar dari nozel, maknenya bahagian dlm, maybe sensor pada nozel tapi pengiraan maybe bahagian laen...teori aku la :-?

bowthugz69
08-07-2013, 12:08 AM
Aku klau isi.. Akan tggu smpai titisan trakhir dr nozel tu bru aku ltak nzel tu kt tpt die blik :D

aqu_fadhil
08-07-2013, 12:12 AM
macam2 teori ada...

rayban
08-07-2013, 12:16 AM
Silap ni. Isi full tank lagi menjimatkan dari isi sikit2.

adioz88
08-07-2013, 12:17 AM
Silap ni. Isi full tank lagi menjimatkan dari isi sikit2.

sbb apa:)
cerita la sikit

karchis
08-07-2013, 12:20 AM
Biase alku isi rm30 je..mls nk isi full..sb nnti org pkai..haha

afifdaud
08-07-2013, 12:20 AM
Aku klu long distance je isi penuh..klu stakat biasa isi 30 je...teori aku isi full tank kereta berat...minyak pun kena pam lebih sikit...hehe

sama la teori kita

:D

isi full tank
klau stakat nk pusing2 town
tu dh bazir
sbb keta jadi berat

klau travel balik kg KL-Kedah
mmg aku isi full tank

xkan nk tunggu kt RnR tapah atau RnR sg.perak baru nk isi minyak
mau beratur 1 jam plak kt stesen minyak tu
tambah2 plak musim perayaan

:))

rayban
08-07-2013, 12:20 AM
sbb apa:)
cerita la sikit

Bro buat dulu cara nie.

1. Tunggu minyak smpi empty tank tapi jgn smpi empty terus la.
2. Pegi petrol pam (Lewat malam kalo blh). Ispadu minyak ada tindak balas waktu cuaca sejuk.
3. isi sampai full tank.
4. Try rekod berapa lama pulak kena isi selepas tu :D

Dah dekat setahun try mcm nie. Rasa lagi jimat dari isi sikit.

:)cgrock

Hairan
08-07-2013, 12:21 AM
Silap ni. Isi full tank lagi menjimatkan dari isi sikit2.

Ya ya ya. Dapat mengurangkan kadar pemeruapan minyak tersebut. Lagi banyak udara dalam tangki, kadar pemeruapan minyak jadi semakin tinggi.

TT pun kata betul jugak. Kalau nak isi penuh, jangan biar noozle tu tendang sendiri dan isi masa cuaca sejuk. So, pandai-pandai la adjust timing dan kadar minyak dalam tangki masing-masing. Kalau nak isi penuh kena perati dalam lubang tangki kereta.

rayban
08-07-2013, 12:24 AM
Ya ya ya. Dapat mengurangkan kadar pemeruapan minyak tersebut. Lagi banyak udara dalam tangki, kadar pemeruapan minyak jadi semakin tinggi.

Ya betul tindak balas oil dgn air. Udara akan isi ruang yg ada dlm tank

adioz88
08-07-2013, 12:28 AM
Bro buat dulu cara nie.

1. Tunggu minyak smpi empty tank tapi jgn smpi empty terus la.
2. Pegi petrol pam (Lewat malam kalo blh). Ispadu minyak ada tindak balas waktu cuaca sejuk.
3. isi sampai full tank.
4. Try rekod berapa lama pulak kena isi selepas tu :D

Dah dekat setahun try mcm nie. Rasa lagi jimat dari isi sikit.

:)cgrock
saya memang amal gini
alor setar-kuantan.
memang minyak kering la..hehe

zassss
08-07-2013, 12:29 AM
aku pun selalu isi full seminggu RM5

zerovirus
08-07-2013, 12:37 AM
aku suka full tank gak hehe

slvrchair
08-07-2013, 09:12 AM
Silap ni. Isi full tank lagi menjimatkan dari isi sikit2.

ituh la yg dari dlu tips aku gunakan, bile jmpe artikel ni aku jd confuse lol...ada benarnye

slvrchair
08-07-2013, 09:13 AM
Bro buat dulu cara nie.

1. Tunggu minyak smpi empty tank tapi jgn smpi empty terus la.
2. Pegi petrol pam (Lewat malam kalo blh). Ispadu minyak ada tindak balas waktu cuaca sejuk.
3. isi sampai full tank.
4. Try rekod berapa lama pulak kena isi selepas tu :D

Dah dekat setahun try mcm nie. Rasa lagi jimat dari isi sikit.

:)cgrock

menarik ...:)cgrock

ali_g
08-07-2013, 09:15 AM
aku jenis lantaklah ape nak jadi... janji smpi kampung... ahaha

DNi
08-07-2013, 09:17 AM
aku sllu isi rm20 je...kancil kate kan...

klu jln jao bru isi penuh...

erm..patut la yg kaya bertambah2 kaya..

yg miskin terus papa kedana...

oh malaysia ku maju...

copy left
08-07-2013, 11:06 AM
Biasenye keta sendiri aku x penah isi penuh,keta kompeni jerk tekan penuh hehehehe nak masuk dlm balik pun xde hal la.

Dzoolhelmi™
08-07-2013, 11:12 AM
xpercaya laa...

wong_fei_hung
08-07-2013, 12:54 PM
jgn isi penuh .. isi setakat tgh je .. sebab gas yang terhasil dalam tank akan meruap. takut takut tank ada bocor dan gas akan masuk ruang aircond. tak percaya. cuba isi minyak full tank. lepas tu start enjin dan buka aircond .. mesti ada bau petrol ... bayangkan sepanjang jalan ..... mau disedutnya gas tu ...

rayban
08-07-2013, 03:45 PM
Ya ya ya. Dapat mengurangkan kadar pemeruapan minyak tersebut. Lagi banyak udara dalam tangki, kadar pemeruapan minyak jadi semakin tinggi.

TT pun kata betul jugak. Kalau nak isi penuh, jangan biar noozle tu tendang sendiri dan isi masa cuaca sejuk. So, pandai-pandai la adjust timing dan kadar minyak dalam tangki masing-masing. Kalau nak isi penuh kena perati dalam lubang tangki kereta.

Betul. Tapi belum pernah la smpi perati lubang tangki tu :D

rayban
08-07-2013, 03:47 PM
saya memang amal gini
alor setar-kuantan.
memang minyak kering la..hehe

Uikk itu mmg kering terus tu siap kena tolak lagi kalo empty kn hehe :D

Hairan
08-07-2013, 03:47 PM
Betul. Tapi belum pernah la smpi perati lubang tangki tu :D

Kebanyakan keta baru skang lubang tangki ngam2 je sama saiz dengan pam. Tak dapat ler nak tengok. Keta lama boleh lagi. Kalau isi penuh sampai dah takuk atas.:D:D

rayban
08-07-2013, 03:50 PM
menarik ...:)cgrock

Boleh la try nnti :D saya buat kajian utk diri sendiri dan bajet duit berapa byk guna. Rekod semua serta resit :D haha mmg jimat byk dari kebiasaan guna

rayban
08-07-2013, 03:51 PM
Kebanyakan keta baru skang lubang tangki ngam2 je sama saiz dengan pam. Tak dapat ler nak tengok. Keta lama boleh lagi. Kalau isi penuh sampai dah takuk atas.:D:D

Owhhh ptt la. Susah jugak nk perati lubang tangki. Kena suluh dgn lighter la :D :))

mytrade
08-07-2013, 03:54 PM
aku bila meter tunjuk satu bar atau 100km to go, baru isi RM50...utk halftank....klu isi penuh utk keje harian yg short distance kereta berat plak..then

fauzizul
08-07-2013, 03:57 PM
isi 10riya dos lah :D

azrulazman
08-07-2013, 03:58 PM
nice sharingg tt

art_director
08-07-2013, 03:58 PM
aku tak buleh lah. tiap kali isi mesti taruk full..
kete pakai hari2.. leceh nak isik minyak banyak2 kali.
Sekali isik seminggu sekali terus senang

jacksbaby
08-07-2013, 03:59 PM
aku travel gombak puchong stiap ari.mule2 dlu isi 80 seminggu skali. pastu saje try isi 40 dlu pastu kurang bru tambah balik. ape yg aku dpt rase isi sikit2 lg saving sbb skrg aku isi 65-70 je sminggu huhuhu...

p/s klau tol bleh mcmni kan syok.isi sikit2 nnt kad berat wakakakakaka

Hairan
08-07-2013, 04:05 PM
Owhhh ptt la. Susah jugak nk perati lubang tangki. Kena suluh dgn lighter la :D :))

Aah! Elok la tu... Amalkan selalu...:)):)):))

tokmudin
08-07-2013, 04:12 PM
selalu isi penuh ..kes malas nak ulang2 gi petrol pam ..
terasa mcm lambat habis..seminngu lebih tahan..lau isi separuh baru 3 hari dah habis ..

rayban
08-07-2013, 04:13 PM
Aah! Elok la tu... Amalkan selalu...:)):)):))

Hahaha kita buat sekali pe bro? Mau hahaha :eek:

pertiwi
08-07-2013, 04:20 PM
isi je penuh...ni semua hoax lah....aku dah cuba dah..isi penuh lg jimat dlm 1-2 liter dari isi x penuh sebab minyak tu dari liquid berubah jadi ape ntah ak x hingat.abg ak la pesan...cuma pikap je kurang sbb berat.masalah pikap ni dpt disetelkan dgn of aircond masa nak memecut.

Hairan
08-07-2013, 04:21 PM
Hahaha kita buat sekali pe bro? Mau hahaha :eek:

Takpe! Takpe!. Aku guna kereta lama.. Lubang tangki besar senang nampak....:eek::eek::eek::eek:

rayban
08-07-2013, 04:36 PM
Takpe! Takpe!. Aku guna kereta lama.. Lubang tangki besar senang nampak....:eek::eek::eek::eek:

Alaaaa join la sekaki bro.. Eratkan hubungan sesma kita hahaha lepas tu blh lepak teh tarik secawaannnn :)cgrock

apoeki
08-07-2013, 04:57 PM
betul tu tuan:D

klo kene 10 kali isi????

razoraz
08-07-2013, 05:01 PM
isi penuh lg jimat. kalo takde long distance la.

adioz88
08-07-2013, 06:10 PM
Uikk itu mmg kering terus tu siap kena tolak lagi kalo empty kn hehe :D

memang
sampai tj malim ja terus refuel

ignorexx
08-07-2013, 06:13 PM
Aku klu long distance je isi penuh..klu stakat biasa isi 30 je...teori aku isi full tank kereta berat...minyak pun kena pam lebih sikit...hehe

hahahhaha, samo pulak mcm aku :eek::eek:

joee
08-07-2013, 11:05 PM
sama la teori kita

:D

isi full tank
klau stakat nk pusing2 town
tu dh bazir
sbb keta jadi berat

klau travel balik kg KL-Kedah
mmg aku isi full tank

xkan nk tunggu kt RnR tapah atau RnR sg.perak baru nk isi minyak
mau beratur 1 jam plak kt stesen minyak tu
tambah2 plak musim perayaan

:))

Eh sama plak bro...dulu bujang aku isi 30 dr kl....smp tapah pam lg 30...skrg mls la nk singah2...kasi full je klu jalan jauh

Payyed
09-07-2013, 02:02 AM
aku klau rasa keta aku makin slow tu,mmg ak p cari stsen myk la,isi myk

Sugar2daddy
09-07-2013, 02:08 AM
Arini aku isi penuh
esok dah nak dkt suku tank
payah ada anak pandai bwk kete
tegur kang mula merajuk.
Baik aku guna basekal la gini gayer.

ask..what???
09-07-2013, 02:17 AM
Aku klu long distance je isi penuh..klu stakat biasa isi 30 je...teori aku isi full tank kereta berat...minyak pun kena pam lebih sikit...heheaku pun amalkan teori ni jugak...:D

bahaniaga
09-07-2013, 02:24 AM
aku isi penuh seminggu sekali, rm5 je :-) ex5

joee
09-07-2013, 07:44 AM
aku pun amalkan teori ni jugak...:D

semakin ramai yg buat cmni..hehe

Actifast
09-07-2013, 07:47 AM
ak selalu isik penuh sampai limpah keluar jatuh ke lantai...

haa ah ler betoi....


ak pakai cupcai jek , kekekekke

sconsult
09-07-2013, 07:52 AM
he he he, tak tepat theory kat post no 1.

ezr27
09-07-2013, 08:11 AM
aku penah isi full sampai melimpah2 ..pasal masa tu tengah berangan.....sampai la sorg brother ni tegur," bang, minyak melimpah..!!!:D so this is HOAX...:(scam-kalau ada pun mungkin dealer minyak tu modify
OK..memang ada stopper..tapi sebab aku tgh berangan.aku keep pressing the Trigger..

aku pun penah kena....ada satu pam minyak kat area sri alam johor...aku pam minyak, set auto kat nozzle tu, aku gi cuci cermin depan...tau2 dah memancut2 minyak keluar dr keta aku....hampeh tul, stopper dia rosak...

maxoilfocus66
09-07-2013, 08:24 AM
TT .. kalau mcm tu .. rugilah kita ya! Hmmm ... baru hari ni saya tahu cerita sebenar. Dulu-dulu pernah juga dengar cerita amcam ni tapi tak berapa confident. Sekarang ... dah tahu cerita sebenar ... hmmm ... rupanya dah lama saya rugi ....

faizul4674
09-07-2013, 08:38 AM
saya kalau travel jauh baru isi penuh,kalau dekat isi RM30 sahaja

khairul385
09-07-2013, 08:40 AM
jarang isi penuh..
paling tinggi pun rm50 je..

tapi motor wajib penuh..
tak larat nak berulang jumpa awek kaunter esso je :))

muridmurid
09-07-2013, 08:43 AM
aku tak pernah mintak isi penuh

zamreda
09-07-2013, 07:46 PM
klau isi tak penuh pon,.,,ada gak nozzle menyentak gak..aku pon tak paham gak..

klau terbaik direk isi adalah shell....smpailah habis..tak pernah menyentak..

farouck
09-07-2013, 09:48 PM
isi penuh nnt guna tanpa berfikir...

bila isi sket2 nak guna kena berfikir dulu...

AdamFayyadh
11-07-2013, 11:51 AM
Skrg dh tak isi penyh sbb terpikir bila isi penuh akan mnenambahkan beban pd kereta. Bila kereta berat, penggunaan minyak akan bertmbh.
Rs2nya logik.

mamaimran
11-07-2013, 03:28 PM
Bukan ke kalau tangki dah penuh otomatik pump akan stop..dia kan mcm ader sensor kat ctu...mcm mana pulak minyak leh masuk balik dlm tangki..:-?

dookster
11-07-2013, 03:31 PM
aku isi based on litre
selalunya rm57 - 30 litre

Milanor
11-07-2013, 03:33 PM
xsilap aku xde host masuk balik tangki..melimpah kuar minyak kot kalau penuh tangki..

m0mo~
11-07-2013, 03:34 PM
kete aku isi penuh rm40..so aku selalu isi rm30-rm35 je...selamat...hehe

Kapal Terbang Kertas
11-07-2013, 03:34 PM
xpernah isi minyak penuh..stakat ni isi minyak petrol ron 95 je

m0mo~
11-07-2013, 03:35 PM
xsilap aku xde host masuk balik tangki..melimpah kuar minyak kot kalau penuh tangki..

logik gak ni...:-? :D

skYnEt-gEnIUs
11-07-2013, 04:32 PM
isi minyak wkt sejuk n tgh mlm je la...

timur & barat
12-07-2013, 12:27 AM
Bgus info ni kne share2 ni....:)cgrock

kipas
14-07-2013, 12:03 AM
tapi seronok tgk bar minyak penuh. teruja.

khairuls
15-07-2013, 01:13 PM
tapi seronok tgk bar minyak penuh. teruja.

ha'ah... teruja nk merayap kesana sini :D

azmie82
15-07-2013, 01:18 PM
biar btol.mcm tu aku rugi lima ringgit la setiap bulan cz 5 kali isi penuh

kucimkerom
15-07-2013, 01:23 PM
nice info tp aku sllu je isi full..RM 30 smnggu..

meow_kiut
15-07-2013, 01:23 PM
aku isi ikut keperluan aku je... besenya RM30 sminggu tuk g blk keje.
sbb kalau penuh nnti org yg lenjan tu 'beraya' dgn kete aku.. ada je tempat dia nk g...
aku nk claim payah...

GPK1
15-07-2013, 02:30 PM
aku dah start kosongkan tangki motor dan kancil


mau naik taruk la minyak

zxr250
15-07-2013, 05:24 PM
hrge minyak mahal - tlg elak isi minyak

tokayahmetal
25-07-2013, 11:35 PM
aku isi minyak 10 hinggit tapi dekat 20 minit baru habis sebab awek dalam keta sbeelah bagi response.

pak bayat
25-07-2013, 11:43 PM
besa isi full smggu skali.........

pecot85
25-07-2013, 11:45 PM
x isi full...sebab duit x cukup...harga pun mahal...terima kasih umno

lanforex90
26-07-2013, 11:22 AM
tngh search google jumpa thread nih. ak isi full mggu lepas kereta waja, banyk giler minyak limpah keluar bawah kereta. xprasan langsung mase tngh isi. lepas byr dkt kaunter bru prasan minyak bwh kereta. rugi3x. haha. normal ke ni??? kereta ni bru angkat kt used car kepong, bru 1st time isi full


edit: lol..silap faham lps baca blik..kereta ak prob rupenye..haha

drab
26-07-2013, 11:26 AM
tngh search google jumpa thread nih. ak isi full mggu lepas kereta waja, banyk giler minyak limpah keluar bawah kereta. xprasan langsung mase tngh isi. lepas byr dkt kaunter bru prasan minyak bwh kereta. rugi3x. haha. normal ke ni??? kereta ni bru angkat kt used car kepong, bru 1st time isi full

bro g buat thread baru kat ENTERTAINMENTS, HOBBIES, INTERESTS > Entertainments, Interests, Lifestyle > Automotive

takut member lain xperasan.

Sugar2daddy
26-07-2013, 11:26 AM
x isi full...sebab duit x cukup...harga pun mahal...terima kasih umno

full tank keta hang bape hengget?

pernah terjadi kat waa pakcik tue isi minyak RM5
kereta datsun lama..
nak menitik air mata waa bila tgk umur pakcik tue baya2 daddy waa..
RM 5 tahan bapa lama jaa..
waa nak hulur duit kat pakcik tue tapi waa malu takut dia salah paham ckp waa pandang hina dia.. waa serba salah..

Sugar2daddy
26-07-2013, 11:55 AM
Owhhh ptt la. Susah jugak nk perati lubang tangki. Kena suluh dgn lighter la :D :))

bahaya hang nie suluh dgn lighter
kang xpepasal hang kena tanam dalam tanah...
elok2 bro..
xpayah tgk abaikan... nyawa lebih bernilaihttp://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/lol.gifhttp://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/lol.gifhttp://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/lol.gif

wolfverine182
26-07-2013, 12:43 PM
tqvm tt sharing info..

Master Robocop
26-07-2013, 12:48 PM
klau asyik isi sparuh je, tank bhgn ats leh karat pulop :D (memandai2 je)

matcitra
26-07-2013, 02:07 PM
http://i1176.photobucket.com/albums/x333/matcitra/fm_zps7f609654.png


aku pula hari hari kena isi penuh...

Rm700 hingga Rm800 hinggit sekali isi

Scorpions10
26-07-2013, 03:12 PM
cite aku plk..biasa isi full tank dlm rm70 lebih2 la..aritu isi sampai rm80 pun x stop2 lg..sampai org tegur abg minyak tumpah tuh..kena plak time ujan aku igt air ujan yg dok menitik kt bwh..

pegi check bengkel rupanya tank belah atas bocor sbb karat..ada lubang kt atas..mau minyak x pancut keluar..nasib baik laa xde org smoking dkt ngan kete aku klau x mau tgl nama je..bahaya tul :D

StaRz_V
26-07-2013, 04:07 PM
Ish.. INfo yg berguna.. thanx..

CyberMachine
26-07-2013, 04:14 PM
Aku isi full secara manual...

Mmg betul2 full kot

rayban
26-07-2013, 04:21 PM
bahaya hang nie suluh dgn lighter
kang xpepasal hang kena tanam dalam tanah...
elok2 bro..
xpayah tgk abaikan... nyawa lebih bernilaihttp://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/lol.gifhttp://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/lol.gifhttp://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/lol.gif


HAhaahahahahaahah :D :D :D

pdotellwhy
26-07-2013, 04:26 PM
hah..jenuh aku bace..bis da kalau drive g ulu cherok..mau nk isi minyak separuh..ape buang tabiat..

tokwan
26-07-2013, 04:32 PM
aku isi penuh jerr memanjang.. malaih dok buang minyak ulang alik pi stesen minyak nak isi 2 3 kali...

Sugar2daddy
26-07-2013, 05:34 PM
http://i1176.photobucket.com/albums/x333/matcitra/fm_zps7f609654.png


aku pula hari hari kena isi penuh...

Rm700 hingga Rm800 hinggit sekali isi

tauke balak pun blh botak ginie RM700-800 sekali isihttp://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/lol.gifhttp://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/lol.gifhttp://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/lol.gif

revok
26-07-2013, 05:39 PM
den mmg selalu isi penuh dlm rm9.00 full tank

ron97 lg haha...

Von Travolta
26-07-2013, 06:04 PM
oooo bagus info ni

eizzbizz
26-07-2013, 06:15 PM
Setahu aku ...nozzle tube tu atas dari minyak dlm kete...kira bkan sama level dgn minyak...mcm mana nozzle tu bole sedot balik...sedot wap bole la...

remy007
27-07-2013, 06:40 AM
English Version


Do not Pump Full Tank of Petrol.......

http://www.carigold.com/portal/forums/attachment.php?attachmentid=127724&d=1373200965

READ THE REASONS -- DO NOT DONATE FUEL
Recently I came across a very useful tip. I was surprised to know it but had a doubt so I talked to one of the pump technicians and he too accepted it as a fact. I think apart from providing space for the gas generated inside the petrol tank this is yet another reason why we shouldn't fill the tank to the brim. Many of us are not aware that the petrol kiosk pump has a return pipe-line (in Pink). When the petrol tank (in the car) reaches full level, there is a mechanism to trigger off the pump latch and at the same time a return-valve is opened (at the top of the pump station) to allow excess petrol to flow back into the pump. But the return petrol has already pass through the meter, meaning you are donating the petrol back to the Oil Dealer.

Also only fill up your car or truck in the early morning when the ground temperature is still cold. Remember that all service stations have their storage tanks buried below ground. The colder the ground the more dense the petrol, when it gets warmer petrol expands, so buying in the afternoon or in the evening....your liter is not exactly a liter. In the petroleum business, the specific gravity and the temperature of the petrol, diesel and jet fuel, ethanol and other petroleum products plays an important role.

A 1-degree rise in temperature is a big deal for this business. But the service stations do not have temperature compensation at the pumps.

When you're filling up do not squeeze the trigger of the nozzle to a fast mode If you look you will see that the trigger has three (3) stages: low, middle, and high. You should be pumping on low mode, thereby minimizing the vapours that are created while you are pumping. All hoses at the pump have a vapour return. If you are pumping on the fast rate, some of the liquid that goes to your tank becomes vapour. Those vapours are being sucked up and back into the underground storage tank so you're getting less worth for your money.

One of the most important tips is to fill up when your Petrol tank is HALF FULL. The reason for this is the more Petrol you have in your tank the less air occupying its empty space. petrol evaporates faster than you can imagine. petrol storage tanks have an internal floating roof. This roof serves as zero clearance between the Petrol and the atmosphere, so it minimizes the evaporation. Unlike service stations, here where I work, every truck that we load is temperature compensated so that every litre is actually the exact amount.

Another reminder, if there is a petrol truck pumping into the storage tanks when you stop to buy Petrol, DO NOT fill up; most likely the petrol is being stirred up as the Petrol is being delivered, and you might pick up some of the dirt that normally settles on the bottom.

Versi Melayu Asli


Apabila kita isi minyak penuh secara automatik (tekanan) akan memberhentikan minyak(aliran) pada hos, mcm tendang suis off la, tapi secara tak sedar sebahagian minyak yg sudah dikira (kita bayar ni dah kira kat meter) di alirkn semula ke dalam tangki minyak simpanan dibawah tanah melalui paip limpah yg tersedia didalam setiap pam-pam...kat sini la yg pengguna rugi, katakan lebihan tadi dlm RM1, limpahan minyak RM1 dimasukkan semula kedalam tangki simpanan bawah tanah...tp kita yg kene bayar...(ni aku nye google translate :)))

yg len2 nnt aku tambah :P


p/s: mod dah ada tlg delete wahahaha :eek:

aku stuju 101 percent.....:D

MrLey
27-07-2013, 06:51 AM
Biasa sandby penuh manatau emergency boleh terus jalan..