PDA

View Full Version : Kereta Berdesing bila sampai 80KM ke atas tapi kejap2


nazrirazra
26-06-2013, 11:12 AM
:DAs-Salam terr,

Nak tanya sal kereta kepada yang ada pengalaman dalam masalah kereta aku yang tgh duk alami sekarang ni.

Kereta Alza aku ni ada keluarkan satu jenis bunyi berdesing cam 2besi bergesel tapi halus. Bunyi tu kejap-kejap aje dan selalunya terjadi setelah 10 minit drive.

Aku tak pasti sebab aku buka aircond ke hape tapi nak tanya korang kalau2 ada pernah kena cam aku ni. Nak tahu apa rosak dan berapa kena bayar..

Sila kongsi2 yer:D

lobinhood
26-06-2013, 11:18 AM
perasaan ko je tuh bohhh hehehehhe

joe_kacak jugak
26-06-2013, 11:19 AM
kompresor ekon kot..kot la..try jgn on ekon tgk ade tak bunyi tu lg

danzig_08
26-06-2013, 11:26 AM
aku xtau alza mcm mana
tp kalo kete proton dah sampai masa kene tukar timing belt kalo dah 80km

yongyap
26-06-2013, 11:30 AM
try tukar kete camry plak

joe_kacak jugak
26-06-2013, 11:32 AM
try tukar kete camry plak

hahaha ..ni bukan berdesing tp berdesuppppp

smithmagge
26-06-2013, 11:33 AM
aku xtau alza mcm mana
tp kalo kete proton dah sampai masa kene tukar timing belt kalo dah 80km

alza bukan ke guna timing chain...:-?

d_conan
26-06-2013, 11:33 AM
:DAs-Salam terr,

Nak tanya sal kereta kepada yang ada pengalaman dalam masalah kereta aku yang tgh duk alami sekarang ni.

Kereta Alza aku ni ada keluarkan satu jenis bunyi berdesing cam 2besi bergesel tapi halus. Bunyi tu kejap-kejap aje dan selalunya terjadi setelah 10 minit drive.

Aku tak pasti sebab aku buka aircond ke hape tapi nak tanya korang kalau2 ada pernah kena cam aku ni. Nak tahu apa rosak dan berapa kena bayar..

Sila kongsi2 yer:D

bunyi2 kat kereta ni subjektif sgt.. huhuhu

smithmagge
26-06-2013, 11:35 AM
entah2 brake pad dah nipis kot...kalau tak pun bering tayar..

nazrirazra
26-06-2013, 11:40 AM
entah2 brake pad dah nipis kot...kalau tak pun bering tayar..

Break pad baru jer tukar tgh tahun lepas. Takkan dah abis kott. Bering tayar ni kalau rosak , mahal ke kena tukar ter?:D

ipinzz
26-06-2013, 11:43 AM
kete myvi aku penah bunyi berdesing bile laju 90km/j ke atas..igt brek gk mula2..
lepas check kt kedai, bearing da kong, pas tukar, trus ok..
cara nak check, jack kete, pusing tayar guna tgn, pastu pegang absorber kete..kalo tgn rs gegar, mmg bearing la tu..

brozul
26-06-2013, 11:43 AM
Break pad baru jer tukar tgh tahun lepas. Takkan dah abis kott. Bering tayar ni kalau rosak , mahal ke kena tukar ter?:D

rasa bearing tayar ni...

smithmagge
26-06-2013, 11:58 AM
Break pad baru jer tukar tgh tahun lepas. Takkan dah abis kott. Bering tayar ni kalau rosak , mahal ke kena tukar ter?:D

tak pasti lak berapa...rasa tak lebih rm200 ..alza berapa lama dah pakai bro?

smithmagge
26-06-2013, 12:01 PM
lagi baik bro check dulu kat workshop..mana tau bearing aircond problem..bering aircon mudah berbunyi kalau kerap bawak laju(lebih 120km/h)pasang aircond (boleh memendekkan jangka hayat compressor juga.

wira_laju
26-06-2013, 12:04 PM
main teka2 maner bleh bro.bawak kedai je rlah

gv_orex
26-06-2013, 12:05 PM
Bearing tayar depan aku rasa xsampai 150 sepasang...yg "bagus" bak kata tauke kedai spare parts...aku pakai ok je

pejalpaweng
26-06-2013, 12:18 PM
Nasihat aku, bwk plg laju pn 79km sejam.. kompem xde bunyi.. :">

eday84
26-06-2013, 12:31 PM
turbo tgh spooling kot

fireuz
26-06-2013, 12:41 PM
Cuba try matikan enjin

nazrirazra
26-06-2013, 04:33 PM
tak pasti lak berapa...rasa tak lebih rm200 ..alza berapa lama dah pakai bro?

Bari nak masuk 3 tahun.. ni yang tak sedap badan ni. :))

nazrirazra
26-06-2013, 04:36 PM
rasa bearing tayar ni...

aku baru je pi check kat pomen.. masa test drive takder la pulak bunyinyer tapi rasanya mungkin la gitu sebab banyak sgt terjun lubang.

Ni kalu bering tayar ni kena tukar tayar ke mender ni. Sori la ter.. aku tak terrer bab keter ni. tau bawak jer. :D

ramos
26-06-2013, 07:07 PM
mcm bearing tyr tu..tukar la brand ntn elok gak japan nye aritu tukar rm60 kot barang saja..

smithmagge
26-06-2013, 07:09 PM
aku baru je pi check kat pomen.. masa test drive takder la pulak bunyinyer tapi rasanya mungkin la gitu sebab banyak sgt terjun lubang.

Ni kalu bering tayar ni kena tukar tayar ke mender ni. Sori la ter.. aku tak terrer bab keter ni. tau bawak jer. :D

kalau rosak bering tukar bering jela bro..

Bro tengok sini
http://firestartingautomobil.blogspot.com/2012/02/diy-wheel-bearing-kereta.html

jinlapar
26-06-2013, 07:14 PM
bunyi mcm tayar jeep ke guano

akira_sempoi
26-06-2013, 07:15 PM
kete aku pun bunyi macam nyaring bila cruising 80km/j ke atas. belah kiri. walaupun dah trim brek disc pun bunyi lagi.

aku rasa mungkin bearing lah :D

Oohnoitz
26-06-2013, 07:17 PM
rasanya mmg masalah bearing kat tayar. aku baru je kena. huhu. bawak 40km keluar bunyi cam berdengung gitu.

solution:
ko bawak ke kedai tayar. ko citer problem. nnti dorg test dan kenalpasti masalah tue dtg dari tayar mana. amek masa 30-40min utk siap. :)

aku dicaj:
RM120 - spare part
RM30 - labour charges
RM20 - 2 wheel alignment.

tak sure la aku kena ketuk ke ape. tp yg penting bunyi tue dah takde. :)