PDA

View Full Version : Rekod Penjimatan Minyak ---> Model Kereta & CC Enjin


armins_eye
08-07-2008, 03:19 PM
http://forex.bestnya.com/images/minyak-naik.gif
Di bawah ini,
adalah senarai rekod penggunaan petrol / diesel,
bagi semua jenama kereta dan kapasiti enjin.

Setiap maklum balas yang baru,
akan dikemaskinikan pada mukasurat pertama ini.
Mari kita mulakan.
Kalau tak sempat uji,
tapi boleh bagi jawapan 1 kilometer = RM berapa,
kira dah ok.

================================================== =================

Purata Suasana Ujian: ---> tak uji pun takpelah
-kereta standard (tanpa alat penjimat minyak)
-jarak jauh (result di higway menetukan jangka jimat di dalam bandar)
-cuaca panas "jalan tar berhaba tinggi"
-air cond ---> kipas maksimum, suhu paling sejuk
-radio pun kasi on
-kereta full load ---> kalau boleh ada 4 orang dewasa + barang2 dapur
-jenama bahan api "1_CALTEX & 2_SHELL" sahaja ---> (rekod paling jauh)

* = sila bagitau sebelum dan selepas (kalau pasang alat penjimat)

================================================== =================
KERETA STANDARD ---> TANPA ALAT PENJIMAT

Harga Petrol 1 liter = RM 2.70

"Jenama PERODUA":
Model Kancil 0.85 cc, manual
---> Full Tank = RM 86.40
---> Full Tank = 32 liter
---> Full Tank = 615 kilometer = 32 liter = RM 86.40
---> 1 liter = 19.2 kilometer ++
---> 1 kilometer = RM 0.14 ++

"Jenama TOYOTA":
Model Vios 1.50 cc, automatic
---> Full Tank = RM 113.40
---> Full Tank = 42 liter
---> Full Tank = 680 kilometer = 42 liter = RM 113.40
---> 1 liter = 16.8 kilometer ++
---> 1 kilometer = RM 0.16 ++

"Jenama PERODUA":
Model Kancil 0.85 cc, automatic
---> Full Tank = RM 86.40
---> Full Tank = 32 liter
---> Full Tank = 508 kilometer = 32 liter = RM 86.40
---> 1 liter = 15.8 kilometer ++
---> 1 kilometer = RM 0.17 ++

"Jenama HYUNDAI":
Model ELANTRA X20, automatic
---> Full Tank = RM 143.10
---> Full Tank = 53 liter
---> Full Tank = 746 kilometer = 53 liter = RM 143.10
---> 1 liter = 14.2 kilometer ++
---> 1 kilometer = RM 0.19 ++

"Jenama ALFA ROMEO":
Model Twin Spark 2.00 cc, manual
---> Full Tank = RM 170.10
---> Full Tank = 63 liter
---> Full Tank = 895 kilometer = 63 liter = RM 170.10
---> 1 liter = 14.2 kilometer ++
---> 1 kilometer = RM 0.19 ++

"Jenama PERODUA":
Model My V 1.30 cc, manual
---> Full Tank = RM 108.00
---> Full Tank = 40 liter
---> Full Tank = 550 kilometer = 40.0 liter = RM 108.00
---> 1 liter = 13.5 kilometer ++
---> 1 kilometer = RM 0.20 ++

"Jenama ALFA ROMEO":
Model Boxer 1.70 cc, manual
---> Full Tank = RM 148.50
---> Full Tank = 55 liter
---> Full Tank = 707 kilometer = 55 liter = RM 148.50
---> 1 liter = 12.8 kilometer ++
---> 1 kilometer = RM 0.21 ++

"Jenama PERODUA":
Model Kembara tanpa DVVT 1.30 cc, automatic
---> Full Tank = RM 124.20
---> Full Tank = 46 liter
---> Full Tank = 530 kilometer = 46 liter = RM 124.20
---> 1 liter = 11.7 kilometer ++
---> 1 kilometer = RM 0.23 ++

"Jenama MERCEDEZ BENZ":
Model C200 2.00 cc, automatic
---> Full Tank = RM 175.50
---> Full Tank = 65 liter
---> Full Tank = 626 kilometer = 65 liter = RM 175.50
---> 1 liter = 9.6 kilometer ++
---> 1 kilometer = RM 0.28 ++

================================================== ===========================
KERETA STANDARD ---> DENGAN ALAT PENJIMAT

Harga Petrol 1 liter = RM 2.70

"Jenama PROTON":
Model Waja 1.60 cc, automatic
---> Full Tank = RM 162.00
---> Full Tank = 60 liter
---> Full Tank = 850 kilometer = 60 liter = RM 162.00
---> 1 liter = 14.1 kilometer ++
---> 1 kilometer = RM 0.19 ++

================================================== ===============

Sila updatekan prestasi kereta anda pula:
Format kemaskini seperti di atas,
tukar nilai pada warna merah aje,
jawapan yang jujur dapat menilai prestasi kereta anda sendiri,
dibandingkan dengan kereta orang lain.
Kereta paling mahal, lazimnya jimat,
kereta yang sedang2 mahal, adakalanya kuat makan minyak,
kereta murah pula jarak jauh jimat, jarak dekat rugi,
kereta MPV selalu makan minyak kuat,
nanti anda sendiri boleh menilai...

Tidak semestinya cc yang tinggi kuat makan minyak,
barangkali cc yang rendah masih tak dapat pecah rekod penjimatan oleh cc yang besar, ---> UNDI MINYAK (http://www.petitiononline.com/mod_perl/signed.cgi?geramm&1)
semua ni bergantung pada jenama dan teknologi pada model kereta tersebut.

Sila updatekan prestasi kereta anda sekarang !!! ~X(


Update Terkini ---> Rabu, 9:49 pagi, 6.8.2008

arijal83
08-07-2008, 04:07 PM
bro, susah jugak nak buat ujian tu...
gua pakai myvi fulltank biase dalam 550-600km

armins_eye
08-07-2008, 04:40 PM
bro, susah jugak nak buat ujian tu...
gua pakai myvi fulltank biase dalam 550-600km

mana yang sempat update boleh update...

moneymaker3000
08-07-2008, 04:53 PM
"Jenama TOYOTA":
Model Vios 1500cc, auto
Full Tank = RM 113.40
Full Tank = 42 liter
---> Full Tank = 680 kilometer = 42 liter = RM113.40
---> 1 liter = 16.2 kilometer
---> 1 kilometer = RM 0.16 ++

armins_eye
08-07-2008, 05:05 PM
"Jenama TOYOTA":
Model Vios 1500cc, auto
Full Tank = RM 113.40
Full Tank = 42 liter
---> Full Tank = 680 kilometer = 42 liter = RM113.40
---> 1 liter = 16.2 kilometer
---> 1 kilometer = RM 0.16 ++

maklumat kereta anda dah diupdatekan...

bukan main jimat,
adakah ada pakai alat penjimat atau standard aje nih ???

tomie
08-07-2008, 05:27 PM
TOYOTA VIOS

hari ni perjalanan dari Kota Sarang Semut Kedah -->> Kota Bharu (China Town)
minyak SHELL
bubuh RM60 (5 takuk)
sampai KB tinggal 2 takuk lagi...:D :)paid

menu_utama
08-07-2008, 05:30 PM
gle best vios ni...aku nak tukar vios laaa...C99 aku bukan mkn minyak..mentekedarah kut....

jaih
08-07-2008, 11:17 PM
TOYOTA VIOS

hari ni perjalanan dari Kota Sarang Semut Kedah -->> Kota Bharu (China Town)
minyak SHELL
bubuh RM60 (5 takuk)
sampai KB tinggal 2 takuk lagi...:D :)paid

tu long distance tomie..nanti aku upkan aku nyer vios town use..g ulang alik keja..dlm 15KM/day gk berapa byk bleh pegi...aku update kendian..skang ni ada 4 takuk lagi

emasstech
09-07-2008, 11:39 AM
Cayalah min...temapt rujukan kereta semua org..hehehe

notrexdame
09-07-2008, 11:42 AM
ni standart or pakai penjimat minyak tuan tanah?

dreamzzz
09-07-2008, 11:48 AM
"Jenama PERODUA":
Model Kembara 1.30 cc, automatic
---> Full Tank = RM 124.20
---> Full Tank = 46 liter
---> Full Tank = 530 kilometer = 46 liter = RM 124.20
---> 1 liter = 11.5 kilometer ++
---> 1 kilometer = RM 0.23 +

biar betul....... mine 100% town use full tank can last abt 320kms and long distance abt 380kms

armins_eye
09-07-2008, 01:16 PM
ni standart or pakai penjimat minyak tuan tanah?

baca balik pos_pertama,
ada diceritakan...

armins_eye
09-07-2008, 01:17 PM
biar betul....... mine 100% town use full tank can last abt 320kms and long distance abt 380kms

ia,
memang perodua kembara di atas memang jimat tahap gaban...
itu realitinya...

sila update kereta awak plak ya...
nanti saya bubuh...

bazsh
09-07-2008, 05:52 PM
Yupss...Vios memang jimat
Skang tgh tunggu Cikgu Reza pasang Go Hybrid kat kete aku
Nak tau berapa percent lagi bole jimat
Kalo dapat 50% pun alhamdulillah

buttercup
09-07-2008, 06:49 PM
Yupss...Vios memang jimat
Skang tgh tunggu Cikgu Reza pasang Go Hybrid kat kete aku
Nak tau berapa percent lagi bole jimat
Kalo dapat 50% pun alhamdulillah

bazsh,
mcmana nak kira % jimat ???
i tak paham la....

keta i,
1 kilometer = RM 0.20
1 liter = 20 kilometer

kalau penjimatan berlaku sebanyak 50 %,
apa nilai nya dekat RM dan kilometer tu ???
boleh tolong kirakan ...???:((

moneymaker3000
09-07-2008, 07:00 PM
kalau jimat 50%...1 liter jadi 30 kilometer la :D jimat byk tu beb.

Keter vios aku tu stended...aku pakai bawak gi keja dari puchong ke putrajaya setiap hari.

buttercup
09-07-2008, 07:03 PM
kalau jimat 50%...1 liter jadi 30 kilometer la :D jimat byk tu beb.

Keter vios aku tu stended...aku pakai bawak gi keja dari puchong ke putrajaya setiap hari.

bang,pakai hidrogen bagus ke atau pakai tuang2 minyak kelapa sawit dalam tangki tu baik bang...?
sebab yang hidrogen claim jimat 50% ,
yang minyak sawit claim jimta 45%,

http://www.rebetminyak.com/percuma

singo_lapar
09-07-2008, 09:14 PM
aku pakai proton saga auto 1.5l thn 1992...lama dah x isi petrol full tank..sebab guna ngv...last aku ingat masa rega RM 1.92sen, aku isi RM80.++(tangki kosong)..travel long distance 66+km

cylinder-62(water)liter
full tank-RM8.++ ke RM 9.++ (bergantung pada pressure pump)
milage utk satu tank- 170km(min)-210km(max)

ni contoh pengiraan yg aku buat utk kete NGV aku..

Ni utk kira FC..(sebelum buat, isi fulltank dan reset semula trip meter ke "0")


1.)FC masa guna petrol..town driving.


1.)isian semula selepas jalan (75.8)km, = RM(14.76)
2.)bacaan pada tripmeter, = (75.8)km

so, RM(14.76)/(75.8)km= RM0.19/km


ni plak,

2.)FC masa guna NGV..town driving.


1.)isian semula selepas jalan (185.7)km, = RM(8.46)
2.)bacaan pada tripmeter, = (185.7)km

so, RM(8.46)/(185.7)km= RM0.05/km

ni plak nk kira bape percent(%) jimat..

[(kos RM/km PETROL) - (kos RM/km NGV)] / (kos RM/km PETROL) X 100%

eg utk kes aku;

[(RM 0.19/km) - (RM 0.05/km)] / (RM 0.19/km) X 100%
so,
RM0.19 - RM0.05 = RM0.14(perbezaan guna PETROL vs NGV)
so,
(RM 0.14 / RM 0.19) X 100%

the answer is : 73.7%....(ni la percentage % yg aku jimat bila compare guna NGV Vs PETROL)...

lepas ni aku nak pasang Go Hybridz(HHO)pada NGV system aku..rumors mengatakan bole jimat 20%

singo_lapar
09-07-2008, 09:28 PM
biar betul....... mine 100% town use full tank can last abt 320kms and long distance abt 380kms

guna kembara lama or DVVT?

inila perbezaan DVVT @ VVTi...benda sama..cuma satu under brand perodua,satu under brand toyoja..enjin yg perfectly same..coz..perodua under toyota/DMC aka Daihatsu Motor..

kembara lama mmg FC dia tinggi..sedut minyak..

seri
09-07-2008, 09:30 PM
Proton waja 2005 manual

full tank 50 liter x RM2.70 = RM135

boleh pegi 550 - 600 km...dengan syarat...jalan high-way dan tak pasang aircond... :(( :((

eNOOBz
09-07-2008, 09:38 PM
waa.. bagus thread nie.. tunggu aku rekod penggunaan kete aku.. akan aku post kat sini.. TQ

buttercup
09-07-2008, 10:57 PM
waa.. bagus thread nie.. tunggu aku rekod penggunaan kete aku.. akan aku post kat sini.. TQ

abang pakai kereta apa bang? i volvo lama warna hijau tu, bapak punya...

eNOOBz
09-07-2008, 10:59 PM
Aku TOYOTA Avanza 1.5G Auto.. tapi dah nak tukar ke TOYOTA Hilux Auto.. tunggu kete sampai jer..

buttercup
09-07-2008, 11:15 PM
Aku TOYOTA Avanza 1.5G Auto.. tapi dah nak tukar ke TOYOTA Hilux Auto.. tunggu kete sampai jer..

abg ni org kaya2 rupanya :o
nak kenal boleh, nanti boleh rasa i punya...

rocco
09-07-2008, 11:28 PM
jimatnye vios..aku pki waja manual 1.6 dah kira2 dlm 1km=0.22sen...tau angkat vios dulu..hehehe..(tak mmpu)

surf4sports
10-07-2008, 01:59 AM
"Jenama KERETA SORONG":
Model Sorong 1 Tayar 0 cc, manual
---> Full Tank = RM 0
---> Full Tank = 0 liter
---> Full Tank = 0 kilometer = 0 liter = RM 0
---> 1 liter air minom utk driver = unlimited kilometer ++
---> 1 kilometer = RM ~~~

jimat Ooo kereta sorong gua..keh keh keh

DDos
10-07-2008, 02:01 AM
"Jenama KERETA SORONG":
Model Sorong 1 Tayar 0 cc, manual
---> Full Tank = RM 0
---> Full Tank = 0 liter
---> Full Tank = 0 kilometer = 0 liter = RM 0
---> 1 liter air minom utk driver = unlimited kilometer ++
---> 1 kilometer = RM ~~~

jimat Ooo kereta sorong gua..keh keh keh

ko wat lawak **** apa plak ni, baik ko buka satu thread lawak baru betul, wat menyemak je kat sini :(scam :(scam :(scam

jaih
10-07-2008, 07:53 PM
ko wat lawak **** apa plak ni, baik ko buka satu thread lawak baru betul, wat menyemak je kat sini :(scam :(scam :(scam

keh..keh..keh...sekali kena sound daaa huhu:)) ..takper hiburan kejap...minyak keta aku still tak abeh lagi..so takleh nak update lagi..lupa skang ni pakai petronas..nanti abeh aku tukar buh Shell plop

dreamzzz
11-07-2008, 10:42 AM
guna kembara lama or DVVT?

inila perbezaan DVVT @ VVTi...benda sama..cuma satu under brand perodua,satu under brand toyoja..enjin yg perfectly same..coz..perodua under toyota/DMC aka Daihatsu Motor..

kembara lama mmg FC dia tinggi..sedut minyak..

hehehehe...... the old dinosaur non dvvt

moneymaker3000
11-07-2008, 11:27 AM
bang,pakai hidrogen bagus ke atau pakai tuang2 minyak kelapa sawit dalam tangki tu baik bang...?
sebab yang hidrogen claim jimat 50% ,
yang minyak sawit claim jimta 45%,

http://www.rebetminyak.com/percuma

taktau mana satu lagi bagus, sebab saya tak expert bab penjimatan minyak kalau guna hidrogen atau sawit tu.

keter vios saya tu pakai stended je :)

moneymaker3000
11-07-2008, 11:38 AM
bulan 8-9 ni patutnye toyota akan kuarkan vios manual, dan dijangka akan lebey jimat minyak. Kalau gitu full tank vios mesti leh cecah 700km ni :D

burukayangan
11-07-2008, 11:46 AM
Waja 1.6 auto 2004
last week travel alor star ke kluang,jhr all hway
isi full tank kt mobil a.star rm 135
sampai kluang dh menyala,isi full tank kt kluang rm130
astar-kluang 850km0
130/850=0.15per km..
penjimat minyak pakai m********* dgn m*******
purata speed 120kmj

faisal05
11-07-2008, 12:09 PM
Jenama PERODUA:
Model Kancil 850cc DOHC (Dec 2004), automatic

1 kilometer = RM 0.17

mrvios
11-07-2008, 09:45 PM
Vios I Want.5 Tahun Dah Kuda.engine No Komplen.:D :D

armins_eye
13-07-2008, 12:01 AM
Jenama PERODUA:
Model Kancil 850cc DOHC (Dec 2004), automatic

1 kilometer = RM 0.17

kereta anda sudah diupdatekan dengan pengiraan anda ditimbal balas dengan jumlah tangki penuh...

armins_eye
13-07-2008, 12:06 AM
Waja 1.6 auto 2004
last week travel alor star ke kluang,jhr all hway
isi full tank kt mobil a.star rm 135
sampai kluang dh menyala,isi full tank kt kluang rm130
astar-kluang 850km0
130/850=0.15per km..
penjimat minyak pakai m********* dgn m*******
purata speed 120kmj

kereta waja anda juga telah diupdatekan di mukasurat pertama.
saya telah menimbal balas dengan kapasiti tangki penuh anda,
dgn jumlah jarak anda yang anda nyatakan,
keputusan penuh kereta anda ade di muka 1...
harus diingat,
anda amat beruntung kerana ada alat penjimat,
kalau tak.... waduh...:((

armins_eye
13-07-2008, 12:12 AM
Kepada sesiapa yang ade kereta,
sila updatekan prestasi kereta anda,
baik yang standard,
ataupun dah modified kasi jimat...

letak sahaja result full tank berapa liter berapa ringgit,
dan habis full tank sampai tangki kosong dapat gerak berapa jauh...
nanti tau la keputusannya...
sila rujuk mukasurat pertama untuk format peperiksaan..:D

armins_eye
14-07-2008, 12:42 PM
Kepada sesiapa yang ade kereta,
sila updatekan prestasi kereta anda,
baik yang standard,
ataupun dah modified kasi jimat...

letak sahaja result full tank berapa liter berapa ringgit,
dan habis full tank sampai tangki kosong dapat gerak berapa jauh...
nanti tau la keputusannya...
sila rujuk mukasurat pertama untuk format peperiksaan..:D

sila rujuk muka surat pertama,
dah banyak kereta dah masuk update,
kereta awak bila pulak ya??? :)

moneymaker3000
14-07-2008, 02:03 PM
"Jenama HYUNDAI":
Model ELANTRA X20 automatic
---> Full Tank = RM 143.10
---> Full Tank = 53 liter
---> Full Tank = 746 kilometer = 53 liter = RM 143.10 (tested on highway)
---> 1 liter = 14 kilometer ++
---> 1 kilometer = RM 0.19 +

add
14-07-2008, 02:29 PM
gen2(m) 2006 bandar tun razak to bukit kayu hitam to bandar tun razak ..minyak rm130 km 1060 speed 110kmj ini lepas dicarbonised

armins_eye
14-07-2008, 06:11 PM
"Jenama HYUNDAI":
Model ELANTRA X20 automatic
---> Full Tank = RM 143.10
---> Full Tank = 53 liter
---> Full Tank = 746 kilometer = 53 liter = RM 143.10 (tested on highway)
---> 1 liter = 14 kilometer ++
---> 1 kilometer = RM 0.19 +

kereta anda dah diupdatekan di mukasurat pertama,
boleh bagitau tak,
ni cc kereta ni berapa ni ???

gen2(m) 2006 bandar tun razak to bukit kayu hitam to bandar tun razak ..minyak rm130 km 1060 speed 110kmj ini lepas dicarbonised

kalau boleh,
nak senang, silalah ikut format seperti di mukasurat 1 ya...
senang nak menilai prestasi kereta...

armins_eye
16-07-2008, 12:20 PM
kereta anda dah diupdatekan di mukasurat pertama,
boleh bagitau tak,
ni cc kereta ni berapa ni ???



kalau boleh,
nak senang, silalah ikut format seperti di mukasurat 1 ya...
senang nak menilai prestasi kereta...

Sudah kah anda melihat prestasi kereta anda?
sila selak mukasurat pertama...

moneymaker3000
16-07-2008, 12:23 PM
kereta anda dah diupdatekan di mukasurat pertama,
boleh bagitau tak,
ni cc kereta ni berapa ni ???



kalau boleh,
nak senang, silalah ikut format seperti di mukasurat 1 ya...
senang nak menilai prestasi kereta...


hehe tak sure...tgk iklan je tu :D

armins_eye
19-07-2008, 12:28 AM
hehe tak sure...tgk iklan je tu :D

mari kita tgk prestasi kereta masing2 di mukasurat pertama...
sila updatekan kereta masing2...

pasu
19-07-2008, 11:24 PM
Vios : 2005 1500cc Automatic (Guna I-Charge)

Dalam bandar : 1km = 19 sen
highway : 1km = 15 sen (110km/j), 17 sen (>140km/j)
jln negeri : 1km = 17 sen

jaih
20-07-2008, 08:18 AM
vios new model.

37 liter dpt 400 km..daily drive town use...try sesapa tlg kira heheh...rasanya dpt dlm 10 km/liter

minyak petronas

mcm kuat jer kedarah minyak vios aku neh...alat penjimat minyak takder kecuali kaki sendiri heheh

ExAvantz
20-07-2008, 08:37 AM
Alfa Romeo 2.0 TwinSpark (2000cc) Manual

19sen/km highway

---> Full Tank = RM 170.10
---> Full Tank = 63 liter
---> Full Tank = 895km (highway)

Alfa Romeo 1.7 Boxer (1700cc) Manual

21sen/km highway


---> Full Tank = RM 148.50
---> Full Tank = 55 liter
---> Full Tank = 707km (highway)


Mercedec Benz C200 (2000cc) thn 97 Auto

28sen/km highway


---> Full Tank = RM 175.50
---> Full Tank = 65 liter
---> Full Tank = 626km (highway)

ExAvantz
20-07-2008, 08:39 AM
vios new model.

37 liter dpt 400 km..daily drive town use...try sesapa tlg kira heheh...rasanya dpt dlm 10 km/liter

minyak petronas

mcm kuat jer kedarah minyak vios aku neh...alat penjimat minyak takder kecuali kaki sendiri heheh

rasanya around 25sen/km

mr_compiler
20-07-2008, 09:09 AM
"Jenama PROTON":
Model Waja 1600cc, auto
harga minyak RM2.70 seliter

---> 1 kilometer = RM 0.16 (bawa cara berhemah 80 - 90km/j)

m0nit0r
20-07-2008, 09:38 AM
hmm... jenama minyak main peranan skali ke?
sebab... aku penah usha gak... isi shell jauh sikit..
isi petronas jauh lagi... isi BHP lagi jauh....
mcm tu laaa....
isi dengan kadar yg sama.. dengan kadar pejalanan yg sama...

ExAvantz
20-07-2008, 10:41 AM
hmm... jenama minyak main peranan skali ke?
sebab... aku penah usha gak... isi shell jauh sikit..
isi petronas jauh lagi... isi BHP lagi jauh....
mcm tu laaa....
isi dengan kadar yg sama.. dengan kadar pejalanan yg sama...

jangan lupa minyak hitam, plug, air filter... tukar ikut masa... :D

jaih
20-07-2008, 12:58 PM
rasanya around 25sen/km

ermm mcm kuat plak minyak aku neh.....tgk keputusan pasneh cozz skang buh shell plak..

capachou
20-07-2008, 01:05 PM
aku update kete aku.. SAVVY 1.2L minyak MOBIL + Petronas

Tak modify (standard) = RM0.18/km
masuk mygreenoil = RM0.17/km

beli mygreenoil RM10, pakai kt tank full RM8, minyak untung lepas pakai RM4.. means rugi lg RM4.. :(( :(( :((

ExAvantz
20-07-2008, 01:12 PM
aku update kete aku.. SAVVY

Tak modify (standard) = RM0.18/km
masuk mygreenoil = RM0.17/km

beli mygreenoil RM10, pakai kt tank full RM8, minyak untung lepas pakai RM4.. means rugi lg RM4.. :(( :(( :((

botol ke berapa ko pakai ?
biasanya lepas masuk botol ke 3 baru terasa penjimatannya...

lagi satu mygreenoil ni aku tgk jgn pakai lebih...
dia dah tetapkan

10ml = 10liter = rm27

kalau lebih aku rasa octane dia jadi terlampau tinggi, so minyak jadi kuat, tapi kereta lebih power & smooth...

aku test pakai mygreenoil kat skuter aku...
isi petrol rm10 pastu aku bubuh 1 takuk setengah... sepatutnya utk 15 liter petrol atau rm40.50 punya petrol...

keputusannya...

motor aku power, pickup, laju & smooth...
tapi x sampai 40km... minyak aku dah kering (sepatutnya rm10 utk 120-140km)... :eek: :eek: :eek: :eek: :eek:

red-hat-enigma
21-07-2008, 12:51 AM
Uih mygreenoil pun ade. pehhh mmg luarbiasa!

armins_eye
23-07-2008, 12:23 AM
akan saya updatekan kereta alfa romeo dan toyota vios...
tunggu...
apa2 hal,
selak page pertama balik,
cuba tgk ranking kereta anda,
dengan rekod kawan2 kita,
sama ke tidak ?
kita dalam kerugian ke selama ni ???

rajin2 lah rujuk ---> http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=42832

tudung87
30-07-2008, 11:05 PM
nape x update thread nih???

jaih
30-07-2008, 11:29 PM
ermm mcm kuat plak minyak aku neh.....tgk keputusan pasneh cozz skang buh shell plak..



dan ternyata shell menjimatkan..PETRONAS hampeh...dpt 600KM lebeh(long distance) dengan ada 2 bar lagi kat meter keta(vios)

Pak Wan
31-07-2008, 03:53 PM
ternyata Shell lebih jimat dari Petronas. Aku dah test. Beza RM11 dlm jarak yg sama (464KM - Highway)

armins_eye
04-08-2008, 08:58 PM
Kepada yang dah pakai hidrogen,
sila updatekan keputusan kereta anda pula...

Sila khabarkan pada redza dan eboss...
kutip semua maklumat penjimatan oleh pelanggan mereka yang
dah pernah pakai GO Hibrid ni...

ANGKASAONE
04-08-2008, 09:05 PM
unser 1.8 manual aku minyak la demam rm130 baru penuh tank aloq staq sampai tapah kena isi lg da

GEDEBE
04-08-2008, 09:12 PM
Nak join sama tak perbincangan ni...sbb aku main tuang jer minyak...tak pernah kira la plak brp KM leh pergi...aku pakai Honda Civic 1.6 Auto...tapi dari Segamat ke KB lb 570km tak habis satu tank...ada lagi la utk round KB...:-? :-? :-? brp sen/km:-?

armins_eye
04-08-2008, 09:22 PM
Nak join sama tak perbincangan ni...sbb aku main tuang jer minyak...tak pernah kira la plak brp KM leh pergi...aku pakai Honda Civic 1.6 Auto...tapi dari Segamat ke KB lb 570km tak habis satu tank...ada lagi la utk round KB...:-? :-? :-? brp sen/km:-?

senang aje nak kiran,
awak ikut format kat mukasurat pertama,
tukar warna merah kepada nilai prestasi kereta kamu...
settle...

jawapan yang jujur baik untuk kereta anda sendiri...

AlJahiz
05-08-2008, 12:10 AM
Tumpang lalu...

Naza Citra (2000cc) Auto

---> Full Tank = RM 148.50
---> Full Tank = 55 liter
---> Full Tank = 618km (highway) -> 24sen/km
---> Full Tank = 412km (Town) -> 36sen/km

:((

ExAvantz
05-08-2008, 12:27 AM
keta aku 1 takuk meter rm50 :((

safamm
05-08-2008, 12:37 AM
Tumpang lalu...

Naza Citra (2000cc) Auto

---> Full Tank = RM 148.50
---> Full Tank = 55 liter
---> Full Tank = 618km (highway) -> 24sen/km
---> Full Tank = 412km (Town) -> 36sen/km

:((

bole tahan gak citra tuan yek.. kawan pun pakai citra gak...

skrg ni biasa klu isi satu tank penuh... untuk long distance laa half highway/half jalan biasa... calculation minyak kawan dapat

1liter = 10.7/10.8 km....

lutttfi
05-08-2008, 12:46 AM
keta aku 1 takuk meter rm50 :((

mak datok aku..
kete ap nie bro..

armins_eye
06-08-2008, 09:14 AM
aku update kete aku.. SAVVY 1.2L minyak MOBIL + Petronas

Tak modify (standard) = RM0.18/km
masuk mygreenoil = RM0.17/km

beli mygreenoil RM10, pakai kt tank full RM8, minyak untung lepas pakai RM4.. means rugi lg RM4.. :(( :(( :((

sila gantikan result anda seperti di muka depan ikut formatnya sekali, seperti full tank berapa liter berapa ringgit tu semua baca balik kat ms_1 ok. buat tau.

armins_eye
06-08-2008, 09:16 AM
Vios : 2005 1500cc Automatic (Guna I-Charge)

Dalam bandar : 1km = 19 sen
highway : 1km = 15 sen (110km/j), 17 sen (>140km/j)
jln negeri : 1km = 17 sen

Pasu...
sila gantikan result anda seperti di muka depan ikut formatnya sekali, seperti full tank berapa liter berapa ringgit tu semua baca balik kat ms_1 ok. buat tau.

armins_eye
06-08-2008, 09:53 AM
Alfa Romeo 2.0 TwinSpark (2000cc) Manual

19sen/km highway

---> Full Tank = RM 170.10
---> Full Tank = 63 liter
---> Full Tank = 895km (highway)

Alfa Romeo 1.7 Boxer (1700cc) Manual

21sen/km highway


---> Full Tank = RM 148.50
---> Full Tank = 55 liter
---> Full Tank = 707km (highway)


Mercedec Benz C200 (2000cc) thn 97 Auto

28sen/km highway


---> Full Tank = RM 175.50
---> Full Tank = 65 liter
---> Full Tank = 626km (highway)

kereta merc dan alfa romeo anda dah diupdatekan...
tahniah...

kawan2 yang lain bila lagi...

armins_eye
06-08-2008, 09:57 AM
Jenama PERODUA:
Model Kancil 850cc DOHC (Dec 2004), automatic

1 kilometer = RM 0.17

kereta kancil orang lain lebih rendah dari anda,
iaitu 14 sen aje 1 km ...(standard)
sila selak m/s pertama ok.

Baik service balik ke apa ke...

moneymaker3000
06-08-2008, 10:10 AM
keta aku 1 takuk meter rm50 :((

ko ni pakai keter ke keter kebal?

spidertech
06-08-2008, 10:25 AM
Kancil 660 (Standart)
1km = RM 0.11

Wira A/B 1.3 manual (pakai E-saver)
1KM = RM 0.17

moneymaker3000
06-08-2008, 10:32 AM
kereta kancil orang lain lebih rendah dari anda,
iaitu 14 sen aje 1 km ...(standard)
sila selak m/s pertama ok.

Baik service balik ke apa ke...

14/km masa minyak rm1.92

17/km = minyak rm2.70

kot?? :-?

JerungResaksa
07-08-2008, 02:52 PM
kalo ikutkan pengalaman guna mygreenoil..
keta atoz jimat 28% - 35%.
mercedez jimat dlm 20% - 30%.
hasil keta ini diuji sendiri dengan gaya pemanduan 90km/j di town dan merempuh traffic jam.
cara penggunaan minyak, isi ikut liter gunaan.
kalo isi rm10 = 3liter, so kita isi 3ml mygreenoil..
xde r pembaziran..
mygreenoil ni mmg kalo dah guna lbih 3 botol baru nampak penjimatan ketara..
setakat belanja rm30 untuk 3 botol sebulan..
rasanya semua mampu..
kalo duk area klang - shah alam - pj - subang..
leh ar call pm saya utk mendapatkan no hp kawan saya (agent)
thanks..

namkin
08-08-2008, 12:23 AM
honda accord sv4 2.2
31sen /km.. pemanduan di bandar je..

mkan minyak x ar?ade komen?

Rizz one
08-08-2008, 06:44 AM
NISSAN BLUEBIRD super select 2.0(A)
25 sen/km....pemanduan dalam bandar.

Ni tak pasang alat penjimatan minyak lagi, kalau pasang kompom tinggal 2 sen/km..

namkin
09-08-2008, 12:17 AM
NISSAN BLUEBIRD super select 2.0(A)
25 sen/km....pemanduan dalam bandar.

Ni tak pasang alat penjimatan minyak lagi, kalau pasang kompom tinggal 2 sen/km..

isk..BLUEBIRD nih mmg..
die nih la antara enjen besar penggunaan minyak agak rendah..
dah la ade harge lagi kalo nak jual keter nih.mahal jgk la kalo xslap..ssh nak cari lak tuh..
model baru xde ker ar?

Rizz one
09-08-2008, 12:31 AM
isk..BLUEBIRD nih mmg..
die nih la antara enjen besar penggunaan minyak agak rendah..
dah la ade harge lagi kalo nak jual keter nih.mahal jgk la kalo xslap..ssh nak cari lak tuh..
model baru xde ker ar?


model ni memang payah nak dapat, tambah2 lagi model Laurel.....bukan stakat minyak jer save, condition die pun tip-top....ader orang nak amik 20k...tapi aku tak mau...........sayang beb....ini champion tatak juai:)cgrock :)paid

haikal
09-08-2008, 09:14 AM
Aku xpernah isi pnh myk keta aku slps myk naik.sbb aku xpernah blk trganu lg.hr tu,naik bas.bajet lari.tp ni angaran aku berdasarkan myvi 1.3manual di page 1

JENAMA =PERODUA
Model = Myvi 1.3auto
Full Tank = rm108
Full Tank = 40l
Full Tank = 600km=40l=rm108
1l = 15km
1km = rm0.18

tapi aku rasa,kalo isi full,myk akan lg jmt sbb tknan gas dlm tangki keta tu.mgkn dpt 600 lbh.

tokputih
09-08-2008, 09:22 AM
keta tok...

Mitsubishi Galant GLS (1980)
CC 1.6

Full Tank RM150+-
Liter +-55Liter
Standard Enjin (Tanpa Penjimat Minyak)
Average 0.27 sen perkm

Selepas Pakai Oksigen(Guna Water Bubble Teknologi)
Average 0.31 sen perkm


Selepas Pakai Oksigen(Guna Water Bubble Teknologi)+MyGreen Oil
Average 0.33 sen perkm :(( :(( :((

XRACER
09-08-2008, 07:33 PM
kia SPECTRA... FULL TANK : 50L .... RM135
ISI RM 110 : 40L ----- KELANTAN(t MERAH) SAMPAI SEGAMAT DAH KENA ISI LAGI.. METER MERAH DAH BERKELIP2.
SPEED ; STANDARD 80-110KM/JAM

MAKAN MINYAK KER????

armins_eye
09-08-2008, 11:47 PM
kia SPECTRA... FULL TANK : 50L .... RM135
ISI RM 110 : 40L ----- KELANTAN(t MERAH) SAMPAI SEGAMAT DAH KENA ISI LAGI.. METER MERAH DAH BERKELIP2.
SPEED ; STANDARD 80-110KM/JAM

MAKAN MINYAK KER????

ntah, sebab tAk ikut format mukasurat 1 kut...

armins_eye
10-08-2008, 10:36 PM
keta tok...

Mitsubishi Galant GLS (1980)
CC 1.6

Full Tank RM150+-
Liter +-55Liter
Standard Enjin (Tanpa Penjimat Minyak)
Average 0.27 sen perkm

Selepas Pakai Oksigen(Guna Water Bubble Teknologi)
Average 0.31 sen perkm


Selepas Pakai Oksigen(Guna Water Bubble Teknologi)+MyGreen Oil
Average 0.33 sen perkm :(( :(( :((

pastikan masa tekan minyak,
sesuai dengan peningkatan RPM,
tak perlu lagi tekan minyak kalau RPM tak naik,
so...
kurangkan tekan minyak ikut nada RPM,
kalau RPM ikut turun masa kita turunkan pedal minyak,
maka itulah seting yang tepat...

lagi 1 nak jimat minyak,
pastikan RPM bawah 4ribu... di highway
kalau dalam bandar,
pastikan bawah 3ribu RPM,
pasti jimat...

vista_8
14-08-2008, 10:31 PM
"Jenama PERODUA":
Model Kelisa 1.0 cc, manual
isi RM 10 = 3.704 L
travel distance = 70km
huhu.....

armins_eye
14-08-2008, 11:30 PM
"Jenama PERODUA":
Model Kelisa 1.0 cc, manual
isi RM 10 = 3.704 L
travel distance = 70km
huhu.....

boleh tak kalau ikut format muka surat 1,
sebab nak tahu jugak kelisa ni jimat ke tak...

armins_eye
19-09-2008, 12:14 AM
boleh tak kalau ikut format muka surat 1,
sebab nak tahu jugak kelisa ni jimat ke tak...

Insya ALlah harga petrol akan turun selepas raya ni,
tolong update kereta awak pula di mukasurat pertama...
cuba bandingkan kereta orang lain dengan kereta anda pula...

ADI78
19-09-2008, 01:18 AM
aden tgh tunggu minyak abeh ni...aritu ado isi citra aden full tank...rm109 pasal dlm tank ado laie minyak..skang ni dah jln 414.4km..nanti aden update laie kalu dah abeh minyak tu...jln plak half hiway/half jln biaso....aden pakai magnet e-dymium...

empirezqy
19-09-2008, 01:34 AM
ada lagi penjimat minyak..eco power compressor
http://www.eco2u.biz/?x=empirezqy

selambeyaya
19-09-2008, 03:37 PM
thread best :)cgrock ..

aku x pakai kete lagi.. akan dtg mungkin kot...

testimoni persona x dak ke? :D :D

armins_eye
27-09-2008, 10:30 AM
thread best :)cgrock ..

aku x pakai kete lagi.. akan dtg mungkin kot...

testimoni persona x dak ke? :D :D

buat masa ni belum ade lagi, sedang menunggu perta lain punya feedback pula,
sila rujuk mukasurat 1 ok...

tilambujang
29-09-2008, 01:29 PM
"Jenama Proton":
Model Iswara LMST 1.3 manual(kereta kebal)
---> Full Tank = RM 108.00
---> Full Tank = 40 liter
---> Full Tank = 720 kilometer = 40 liter = RM 108.00
---> 1 liter = 18 kilometer ++
---> 1 kilometer = RM 0.15 ++

@je_LooL
29-09-2008, 04:25 PM
"Jenama Daihatsu Accend":
Model Charede 1.6cc, manual
---> Full Tank = RM 72.00
---> Full Tank = 26.47 liter ( RM 2.72 )
---> Full Tank = 450 - 500 kilometer = 26.47 liter = RM 72.00
---> 1 liter = 17 kilometer ++
---> 1 kilometer = RM 0.16 ++

Jimat x ?

myk Petronas - x lepas pun 400 km, biasa dlm 370 - 380 km ajer:((
myk Caltex/mobil - 450 - 500 km:D:D:D
myk Shell - 400 - 430 km:-?
Ntah, x phm aku nape jd cmnie...

Masa myk RM 1.92

Ayer Hitam - Jeniang, Gurun

---> Full Tank = RM 371.00 ( myk RM 1.92 )
---> Full Tank = 1,600 kilometer
---> 1 liter = 8.35 kilometer ++
---> 1 kilometer = RM 0.23 ++
---> Penumpang 6 org
---> Bonet penuh barang
---> Speed 120 km/j - 140 km/j
PERTANYAAN...JIMAT KER? CM KONPIUS LAK:-?

sis_zety
29-09-2008, 09:11 PM
kancil, 850 cc...
full tank-rm50...

BizClub
29-09-2008, 10:25 PM
"Jenama Daihatsu Accend":
Model Charede 1.6cc, manual
---> Full Tank = RM 72.00
---> Full Tank = 26.47 liter ( RM 2.72 )
---> Full Tank = 450 - 500 kilometer = 26.47 liter = RM 72.00
---> 1 liter = 17 kilometer ++
---> 1 kilometer = RM 0.16 ++

Jimat x ?

myk Petronas - x lepas pun 400 km, biasa dlm 370 - 380 km ajer:((
myk Caltex/mobil - 450 - 500 km:D:D:D
myk Shell - 400 - 430 km:-?
Ntah, x phm aku nape jd cmnie...

Masa myk RM 1.92

Ayer Hitam - Jeniang, Gurun

---> Full Tank = RM 371.00 ( myk RM 1.92 )
---> Full Tank = 1,600 kilometer
---> 1 liter = 8.35 kilometer ++
---> 1 kilometer = RM 0.23 ++
---> Penumpang 6 org
---> Bonet penuh barang
---> Speed 120 km/j - 140 km/j
PERTANYAAN...JIMAT KER? CM KONPIUS LAK:-?

apa pelik keta ko ni...
masa minyak mahal keta ko jimat..
masa minyak murah mentekedarah lak minyak keta ko :-?

cikfen
29-09-2008, 10:43 PM
Bagus maklumat kat sini, aku baru beli saga bml, nanti aku update:D

St.Yong
03-10-2008, 04:09 PM
The best Thread...

smesul
01-01-2009, 10:24 AM
keta aku lak wira se, minyak tak pernah kira sebab company bg kad minyak rm750 sebulan..aku taram jerla..pantang turun setengah aku isi full tank balik...

WiSe 1.5 Manual GLi
full tank 50 liter
rm 1.80 x 50 liter = rm90 = *550 km h/way 450 - 500 km town driving
1 liter = 18 km
rm 0.18 = 1 km

* average speed kt h/way 130- 140 km/h

Hydroxy
04-01-2009, 11:46 PM
keta aku lak wira se, minyak tak pernah kira sebab company bg kad minyak rm750 sebulan..aku taram jerla..pantang turun setengah aku isi full tank balik...

WiSe 1.5 Manual GLi
full tank 50 liter
rm 1.80 x 50 liter = rm90 = *550 km h/way 450 - 500 km town driving
1 liter = 18 km
rm 0.18 = 1 km

* average speed kt h/way 130- 140 km/h

uiks ye ke wira SE 1liter 18km?uhuh :-?

haikal
06-01-2009, 05:54 AM
myvi aku jimat mnyak gak kot..dari klia sepang ke besut.tinggal 1 takat lagi...
average speed:120-130km/j

"Jenama PERODUA":
Model My V 1.30 cc, auto
---> Full Tank = RM 72.00
---> Full Tank = 40 liter
---> Full Tank = 550 kilometer = 40.0 liter = RM 72.00
---> 1 liter = 13.75 kilometer ++
---> 1 kilometer = RM 0.13 ++

dragger
06-01-2009, 10:45 AM
"Jenama TOYOTA":
Model Caldina ZT 2000cc, auto
Full Tank = RM 90
Full Tank = 50 liter
---> Full Tank = 600 kilometer = 50 liter = RM90
---> 1 liter = 12 kilometer
---> 1 kilometer = RM 0.15 ++

moneymaker3000
06-01-2009, 10:51 AM
jimat giler caldina tu, cam tak caye plak :P

endingman86
06-01-2009, 10:56 AM
Mase minyak rm1.80 ni...kancil 850 aku menunjukkan penjimatan...rm30 untuk 380km...berbaloi...

dragger
06-01-2009, 02:38 PM
jimat giler caldina tu, cam tak caye plak :P
betul bro, aku travel dari Alor Setar-Kuantan pegi balik, guna 100 liter saja.ikut PLUS, then panjat Genting. maybe power enjin sesuai dgn berat body kot.

hazri99
06-01-2009, 11:12 PM
Naza/Kia:
Model Citra GLS 2000cc, auto
Full Tank = RM 90 (1.80 seliter)
Full Tank = 50 liter
---> Full Tank = 520 kilometer
---> 1 liter = 11 kilometer
---> 1 kilometer = RM 0.17 ++

mr reyes
09-01-2009, 09:36 PM
"Jenama PERODUA":
Model KANCIL 660 2008, manual
Full Tank = RM 57.6
Full Tank = 32 liter

aku isi= RM 35 dah melimpah ( sebelum isi, lampu minyak dah nyala, meter dah E)

dapat 19.44 liter

distance= 310km

1 km =rm 0.113

pastu lampu minyak nyala blek....

Pak Wan
10-01-2009, 02:39 AM
keta aku lak wira se, minyak tak pernah kira sebab company bg kad minyak rm750 sebulan..aku taram jerla..pantang turun setengah aku isi full tank balik...

WiSe 1.5 Manual GLi
full tank 50 liter
rm 1.80 x 50 liter = rm90 = *550 km h/way 450 - 500 km town driving
1 liter = 18 km
rm 0.18 = 1 km

* average speed kt h/way 130- 140 km/h

cuba hang tunjuk sikit camna hang kira 1 liter boleh dpt 18km...:-?:-?:-?

old owl
12-01-2009, 02:02 AM
untuk enjim campro 1.6 pesona tak der ke?

RizMa
12-01-2009, 02:19 AM
saya pun nk masuk jugak sini

PROTON:
Model Wira SE manual
Full Tank = antara RM 80-RM90 (1.80 seliter)xpasti sgt.

---> Full Tank =
Long Distance = 610 kilometer
Short = 560 kilometer
---> 1 kilometer = RM 0.133++

kalau pakai ubat gegat, rasa lebih jimat lg.

are pitt
25-01-2009, 12:03 PM
"Jenama HONDA":
Model CIVIC EX 1.5cc,manual carb,1991 (dah berbelas tahun dah kereta aku)
jenis perjalanan = (kulim-melaka)85% lebuhraya 15% jalan biasa
kelajuan kenderaan = 110kms(20%),100kms(50%),60-90kms(30%)
berat muatan = full loading,kire kereta aku tahap ranap.kalau speed jer mmg sagat tros tayar kereta bila kawasan jalan beralun (kiraan minyak aku berdasarkan situasi ini)
air-cond= ON (90%) tahap kesejukan medium, OFF (10%)

---> Full Tank = 42 liter (maksimum aku penah cecah)
---> Full Tank = 38 liter (kebiasaan yang aku penah dapat dan digunakan untuk perkiraan situasi ini)

---> Full Tank/jarak perjalanan =560km (maksimum aku penah cecah,sekali jer dapat)
---> Full Tank/jarak perjalanan =520km (kebiasaan yang aku selalu dapat dan digunakan untuk perkiraan situasi ini)

kesimpulannya
520/38= 13.68km bersamaan
1liter=13.68km
tapi jika aku full tank dan menggunakan untuk perjalanan seharian catatan yg aku dapat ialah 380km+- sahaja.
380/38=10km. kuat minyak nak mampus

mytrade
29-01-2009, 02:15 PM
aku pon nk update gak tp iswara kereta kebal...aku beli masa pas diskuan 27K...sejak aku beli dan pakai 10 April 2007 hingga arini aku tk penah miss catat setiap ringgit yg aku bayar kat stesen minyak...total kilometer dah cecah 35500 km...sebab aku byk guna utk g UUM jenguk awek masa 2007, balik umah mertua 2008...klu tk silap average dlm 1 km=<rm0.15..
so aku ada data 2 stesen minyak shell dan petronas...esok aku catat kt sini..

Hydroxy
29-01-2009, 09:27 PM
"Jenama HONDA":
Model CIVIC EX 1.5cc,manual carb,1991 (dah berbelas tahun dah kereta aku)
jenis perjalanan = (kulim-melaka)85% lebuhraya 15% jalan biasa
kelajuan kenderaan = 110kms(20%),100kms(50%),60-90kms(30%)
berat muatan = full loading,kire kereta aku tahap ranap.kalau speed jer mmg sagat tros tayar kereta bila kawasan jalan beralun (kiraan minyak aku berdasarkan situasi ini)
air-cond= ON (90%) tahap kesejukan medium, OFF (10%)

---> Full Tank = 42 liter (maksimum aku penah cecah)
---> Full Tank = 38 liter (kebiasaan yang aku penah dapat dan digunakan untuk perkiraan situasi ini)

---> Full Tank/jarak perjalanan =560km (maksimum aku penah cecah,sekali jer dapat)
---> Full Tank/jarak perjalanan =520km (kebiasaan yang aku selalu dapat dan digunakan untuk perkiraan situasi ini)

kesimpulannya
520/38= 13.68km bersamaan
1liter=13.68km
tapi jika aku full tank dan menggunakan untuk perjalanan seharian catatan yg aku dapat ialah 380km+- sahaja.
380/38=10km. kuat minyak nak mampus


kuat gak FC kete ni ek :-?

RizMa
30-01-2009, 12:29 AM
testimoni terbaru aku semasa baru baru ini
pergi kuala terengganu and jalan2 kat sana.

:

Jenis kereta : Wira SE 1.5 Manual

Jumlah isian minyak : RM160
Jarak dlm KM keseluruhan : 1350 KM

Kos Per/KM : 0.1185

amcm ok tak?

p/s : ade rahsia die yg jd mcm tu.xtaulah betul ke tak.

amriwld
30-01-2009, 08:34 PM
Salam...
Aku pun nak kongsi gak fuel consumption keta aku...
Jenama: Nissan
Model: Sentra Sport 1.6 Manual (2008)

Harga minyak: RM 1.80/liter
Isi minyak RM 70 = 38.8 liter
Bawak keta area bandar Kota Bharu kekadang ke Pasir Mas.
Mileage yg aku dapt utk minyak banyak tu biasanya 400 km..

So, aku dapat +-RM0.17/km

Tapi baru-baru ni aku gi KL dari Pasir Mas dgn jarak 500km termasuk sesat jalan sket.. Minyak habis RM 49 brp sen tak ingat setelah isi stesen minyak.. agaknya RM 0.10/km.. Bawak keta kelajuan antara 120- 150 km/j..

Wassalam..

haikal
12-02-2009, 03:37 AM
ni keta myvi putih aku(rim 14,15)1.3 auto

isi penuh di sepang,sampai di besut,ade 3 takat lagi(2 takat la yang lama.satu tu jap je)
kelajuan 120/130kmh

tapi pas aku tukar rim 16,aku kena tambah lebih kurang RM15 tuk destinasi yang sama
padahal dah pakai rim ori gak..
huhu

haikal
04-07-2009, 10:12 PM
dah tenggelam rupanya rekod ni

elmyda
04-07-2009, 10:19 PM
kt meter wish aku.. 15.8km per litre..

tu max yg pernah aku buat masa drive g kota bharu dr tepeng.

peja510
05-07-2009, 08:14 AM
aku dengar orang kata saga BLM ni kuat minyak,
nak dengar komen owner saga lak
kalo kuat,baik naik wish...hehe

kerunai
05-07-2009, 08:53 AM
haha ..

spelet 'aku dengar orang kata .."

muahahahah

haikal
06-07-2009, 12:22 AM
ade kawan2 aku yang pakai blm ni
2,3 0rg
ade yang kata jimat,ada yang kata kuat wlopun dua2 tu bawak keta cam siput sedut...haha
saja ushar2 sbb adik aku nak amik keta tu

alliyaz
06-07-2009, 12:44 PM
ni ikan kelisa aku yg cute....

Model: Kelisa 1.0cc manual 1st gen thn 2003. milage dah 115k
Biasa aku isi 30 ringgit jer...x lebih dr tu..kalu merah br g isi..n pastu reset meter..rm 30 = 270km kdg tu dpt pi 300km..slalu blk ganu la..save minyak..tgk pemanduan la..kalu aku lenjan kat hway 140 tu mmg cpt la turun meter tu..

izwan_biz
03-09-2009, 10:50 PM
salam semua...
minyak tgh gawat pulok.. nak tanya.. proton savvy nie btol ke jimat minyak? aku penah naik dgn member aku(kereta dia la. naik ramai2). pegi balik kuala selangor-KL dalm rm5 je!!(tak ingat berapa KM) aku sendiri yg drive kereta tu dan aku tengok meter minyak dia turun 1 takuk/bar je.. korang yg ada pakai savvy plak camane? betol ke?

AzMiLLioNaiRe
03-09-2009, 10:57 PM
salam semua...
Minyak tgh gawat pulok.. Nak tanya.. Proton savvy nie btol ke jimat minyak? Aku penah naik dgn member aku(kereta dia la. Naik ramai2). Pegi balik kuala selangor-kl dalm rm5 je!!(tak ingat berapa km) aku sendiri yg drive kereta tu dan aku tengok meter minyak dia turun 1 takuk/bar je.. Korang yg ada pakai savvy plak camane? Betol ke?

savvy ngan satria neo jauh beza jiat ke? Suke design satria neo tp suke jimat minyak cam savvy:):)

izwan_biz
03-09-2009, 10:58 PM
kena bukak thread baru nie.. kena specifik sket tajuk dan content nya...

izwan_biz
03-09-2009, 10:59 PM
savvy ngan satria neo jauh beza jiat ke? Suke design satria neo tp suke jimat minyak cam savvy:):)

kalau neo boleh kata 2 1/2 kali gande dari savvy la.. :D

jutawanzaman
03-09-2009, 11:10 PM
nak jimat...klik siggy aku tu...:D

hamtaro77
03-09-2009, 11:21 PM
Mercedes..
Model=e200
isi minyak=rm120
jarak perjalanan=pergi balik dari perak ke melaka(tak pasti bape kilometer)

yuri
08-09-2009, 05:30 PM
savvy ku

Kuala Selangor - Skudai (400km)
minyak RM40, V-power ( sblm ade RON95 )

sronok btol aku
huhu...

mr_compiler
08-09-2009, 07:52 PM
savvy ku

Kuala Selangor - Skudai (400km)
minyak RM40, V-power ( sblm ade RON95 )

sronok btol aku
huhu...

wow!!! 1km = 10sen tu

mmg savvy .... :)paid:)paid

moneymaker3000
08-09-2009, 07:58 PM
ade kawan2 aku yang pakai blm ni
2,3 0rg
ade yang kata jimat,ada yang kata kuat wlopun dua2 tu bawak keta cam siput sedut...haha
saja ushar2 sbb adik aku nak amik keta tu

gf aku pakai blm...keje kl isi rm50 bole pegi 350km

yustaiping2
16-04-2010, 03:15 AM
saja kasik bumb cikit

farinz
16-04-2010, 03:23 PM
pastikan masa tekan minyak,
sesuai dengan peningkatan RPM,
tak perlu lagi tekan minyak kalau RPM tak naik,
so...
kurangkan tekan minyak ikut nada RPM,
kalau RPM ikut turun masa kita turunkan pedal minyak,
maka itulah seting yang tepat...

lagi 1 nak jimat minyak,
pastikan RPM bawah 4ribu... di highway
kalau dalam bandar,
pastikan bawah 3ribu RPM,
pasti jimat...

thank you for the tips tt...:D

mr reyes
16-04-2010, 09:12 PM
"Jenama PERODUA":
Model kancil belalang 660cc, manual
isi minyak = rm 30 ron 95 (rm 1.80)
jumlah minyak = 16.7 liter
perjalanan= 300km = 16.7 liter = RM30
---> 1 liter = 18 kilometer
---> 1 kilometer = RM 0.10 ++

average speed = 90kmh-100kmh
for long distance use
:D :D :D

mr_compiler
17-04-2010, 08:21 AM
"Jenama PROTON":
Model Waja(2005)1600cc, auto
isi minyak = rm 50 ron 95
perjalanan = 380km hingga 400km
---> 1 kilometer = RM 0.13 ++ (aircond on)
average speed = 90kmh-100kmh

peja510
14-11-2010, 07:05 PM
mari la pakat2 update yer..

zhang
26-11-2010, 12:22 PM
"Jenama PROTON":
Model Waja(2002)1600cc, auto
isi minyak = rm 115.20 ron 95 esso
perjalanan = 550km
average speed = 100kmh-140kmh

ikansepat
05-01-2011, 11:46 AM
rekod aku penah buat

bmw 3siries e46 1.9cc
full tank di KT ke s.alam

bila sampai di s.alam isi full tank balik dapat RM70 utk minyak ron95 rm1.80.

jarak near 500km
di meter tunjuk average 10.9km/l

makan nasik
10-01-2011, 02:57 PM
keta aku toyota corolla 1.6L 20V
14km/L - mostly rpm below 4krpm,,,
11km/L - highway Tekan Rapat Dinding average speed 160-170kmj= full tank batu pahat setiawan 4 jam

am2020
10-01-2011, 03:08 PM
"Jenama PERODUA":
Model kancil belalang 660cc, manual
isi minyak = rm 30 ron 95 (rm 1.80)
jumlah minyak = 16.7 liter
perjalanan= 300km = 16.7 liter = RM30
---> 1 liter = 18 kilometer
---> 1 kilometer = RM 0.10 ++

average speed = 90kmh-100kmh
for long distance use
:D :D :D

sama la cam kancill belalang 660 manual aku...

sekarang aku dh convert ngv tank type2 50 liter..

jalan bandar aku test 200-230 km rm 8.00..hiway dlm 280-300

kira satu km 4 sen..mmg jimat tahap gaban..skrang moto aku dh tersadai x pakai..nek keta lagi best ade aircond n buleh dgr radio..lg2 plak time hujan..aku pasang 2 k jer...:D

goldendream
11-01-2011, 04:06 PM
mmm...

aku punya plak..

Isuzu Dmax 2.5 4x2

Minyak Diesel : RM30 / 16.67km
Jumlah KM : 260km @ 80-120kmh

Jimat ker nih?

am2020
18-01-2011, 08:15 AM
mmm...

aku punya plak..

Isuzu Dmax 2.5 4x2

Minyak Diesel : RM30 / 16.67km
Jumlah KM : 260km @ 80-120kmh

Jimat ker nih?

ok la tu jimat..lg pun body besar tu...

demaktrail
05-09-2011, 08:27 PM
honda odyssey RA4 cc2253 bawak lenjan setakat mau dr kluang balik kelantan lbh krg 630 km jumlah penggunaan minyak rm 130 tak tau la jimat ke tak. kalau wirA 1300 cc dulu jarak yang sama cume rm 85 je

student
27-01-2012, 09:11 AM
ada update lg tak? :D

atak
27-01-2012, 10:04 AM
honda city v-tec 2007

purata 16.9km/l standard

powetzs
29-01-2012, 10:15 PM
"Jenama PROTON":
Model PROTON WAJA 1.6 Auto
isi minyak = rm 30 ron 95 (rm 1.90)
jumlah minyak = 15.7 liter
perjalanan Bandar sehingga = 200km
---> 1 liter = 12 kilometer
---> 1 kilometer = RM 0.15