PDA

View Full Version : Ask/Help Apa pendapat korang tentang Kolej UNIFIELD???


eden terror
09-04-2013, 09:04 AM
Salam Warga CG,

smlm aku pergi intebiu dkt kolej UNIFIELD, as perunding akademik.. so secara kesimpulannya, first 3 months, kejenyer kene wat calling student yg baru lps dpt result SPM, invite diorg dtg ke event, dgr pendedahan mengenai UNIFIELD College, kursus yg diorg tawarkan dll.

jadi, ape yg aku dgr & tahu ialah:

1. Kolej UNIFIELD adalah kolej bersekutu dari UiTM dan UTM. maksudnya di sini segala pembelajaran dari UiTM dan UTM, adalah sama juga di UNIFIELD.

2. Bila time graduation, student UNIFIELD akan konvo skali dgn student2 UiTM dan UTM.

3. Untuk masuk UNIFIELD, minimum kelayakan pelajar SPM adalah 3 kredit shj, sedangkan permohonan UPU kne minimum 5 kredit.

Aku mcm tertarik la dgn keje nie.. gaji basic + komisen (based on student register dgn UNIFIELD). itu dari segi kebaikan la yg aku nmpk. cume ade la keburukan skit.

So aku nk tye pendapat korg, yang mana pernah bekerja camni di mana2 kolej swasta, or ada sdara mara, sepupu ke, samada ok atau tidak.. apa PROS & CONS nyer...

TY sume.. :)cgrock

dhiaperfumes
09-04-2013, 09:07 AM
nak tahu lanjut tgk link ini http://www.unifield.edu.my/

sitoplasmat
09-04-2013, 09:13 AM
aku sebenarnya tak suka kolej style mcm nei..kesian bdk2 yg tak layak upu dan nak sambung belajar just masuk jer kolej2 mcm nei asal dpt belajar...padahal kolej nak buat duit...nei yang dikatakan pelajaran adalah peniagaan..siap klu dpt new student dapat komisen..lepas grade ke laut...jadi pendapat aku pada bdk2 yg kurang bernasib baik tu try kolej2 yang btl2 boleh bagi impak positif lepas habis belajar..atau ambik jer krusus kemahiran...kawan2 aku dulu yang habis spm trus keje semua dah berjaya..aku yang belajar tinggi nei pun tak berjaya mana...

untuk tt..goodluck.. :)

eden terror
09-04-2013, 09:45 AM
aku sebenarnya tak suka kolej style mcm nei..kesian bdk2 yg tak layak upu dan nak sambung belajar just masuk jer kolej2 mcm nei asal dpt belajar...padahal kolej nak buat duit...nei yang dikatakan pelajaran adalah peniagaan..siap klu dpt new student dapat komisen..lepas grade ke laut...jadi pendapat aku pada bdk2 yg kurang bernasib baik tu try kolej2 yang btl2 boleh bagi impak positif lepas habis belajar..atau ambik jer krusus kemahiran...kawan2 aku dulu yang habis spm trus keje semua dah berjaya..aku yang belajar tinggi nei pun tak berjaya mana...

untuk tt..goodluck.. :)

hurm... maksudnya di sini pelajar harus bijak memilih samada kursus itu layak dan sesuai dgn die, then pihak kolej swasta kene tapis betul2 samada pelajar ini layak dgn program tersebut, dgn berpandukan background result SPM die..

Mata38
09-04-2013, 12:44 PM
nak tahu lanjut tgk link ini http://www.unifield.edu.my/

inilah jawapan yg sangat x membantu :))

the_smith
09-04-2013, 12:46 PM
jaawatan ni lebih kurg sama mcm amrketing exec...ade target...kne pomot student pas SPM masuk kolej ni...

faris_sn
09-04-2013, 12:47 PM
graduate kolej2 mcm ni biasanya kerja lain dr apa yg dia belajor walaupun result power2...

Mata38
09-04-2013, 12:52 PM
jaawatan ni lebih kurg sama mcm amrketing exec...ade target...kne pomot student pas SPM masuk kolej ni...

Betul tu bro..

sesetengah tempat dipanggil Student Counselor dan ada dipanggil Administration Officer..
tapi main job scope adalah menarik orang untuk masuk dan belajar..
kalau ada cable baik dengan MOE memang cun dan terbaik..
dulu ada kes kolej swasta dapat list senarai pemohon UPU (IPTA) yg rejected..
siap semua yg rejected UPU tu dapat offer letter dari kolej swasta..

My personal tips: kena banyak buat promotion, media cetak, facebook, referral kawan2, flyers..

pecot85
09-04-2013, 01:57 PM
Salam Warga CG,

smlm aku pergi intebiu dkt kolej UNIFIELD, as perunding akademik.. so secara kesimpulannya, first 3 months, kejenyer kene wat calling student yg baru lps dpt result SPM, invite diorg dtg ke event, dgr pendedahan mengenai UNIFIELD College, kursus yg diorg tawarkan dll.

jadi, ape yg aku dgr & tahu ialah:

1. Kolej UNIFIELD adalah kolej bersekutu dari UiTM dan UTM. maksudnya di sini segala pembelajaran dari UiTM dan UTM, adalah sama juga di UNIFIELD.

2. Bila time graduation, student UNIFIELD akan konvo skali dgn student2 UiTM dan UTM.

3. Untuk masuk UNIFIELD, minimum kelayakan pelajar SPM adalah 3 kredit shj, sedangkan permohonan UPU kne minimum 5 kredit.

Aku mcm tertarik la dgn keje nie.. gaji basic + komisen (based on student register dgn UNIFIELD). itu dari segi kebaikan la yg aku nmpk. cume ade la keburukan skit.

So aku nk tye pendapat korg, yang mana pernah bekerja camni di mana2 kolej swasta, or ada sdara mara, sepupu ke, samada ok atau tidak.. apa PROS & CONS nyer...

TY sume.. :)cgrock

ni kolej kat somaban tu kan...ni buat marketing ni...cari student

TT
09-04-2013, 02:01 PM
perunding akademik haha..nama scam..nak bg harapan je tu konon2 kita position gempak

-ada cikgu sekolah buat duit jual nama kt kolej2 ni

eden terror
09-04-2013, 02:06 PM
Betul tu bro..

sesetengah tempat dipanggil Student Counselor dan ada dipanggil Administration Officer..
tapi main job scope adalah menarik orang untuk masuk dan belajar..
kalau ada cable baik dengan MOE memang cun dan terbaik..
dulu ada kes kolej swasta dapat list senarai pemohon UPU (IPTA) yg rejected..
siap semua yg rejected UPU tu dapat offer letter dari kolej swasta..

My personal tips: kena banyak buat promotion, media cetak, facebook, referral kawan2, flyers..

klu dpt camtu,kire cantek la tuh..btw thnx for your tips!

eden terror
09-04-2013, 02:07 PM
ni kolej kat somaban tu kan...ni buat marketing ni...cari student

aah,tp kat situ campur2..kolej negeri pon ade.. kolej lagenda pon ade.. ko keje sane ke?

RuthlessFairy
09-04-2013, 02:08 PM
Salam Warga CG,

smlm aku pergi intebiu dkt kolej UNIFIELD, as perunding akademik.. so secara kesimpulannya, first 3 months, kejenyer kene wat calling student yg baru lps dpt result SPM, invite diorg dtg ke event, dgr pendedahan mengenai UNIFIELD College, kursus yg diorg tawarkan dll.

jadi, ape yg aku dgr & tahu ialah:

1. Kolej UNIFIELD adalah kolej bersekutu dari UiTM dan UTM. maksudnya di sini segala pembelajaran dari UiTM dan UTM, adalah sama juga di UNIFIELD.

2. Bila time graduation, student UNIFIELD akan konvo skali dgn student2 UiTM dan UTM.

3. Untuk masuk UNIFIELD, minimum kelayakan pelajar SPM adalah 3 kredit shj, sedangkan permohonan UPU kne minimum 5 kredit.

Aku mcm tertarik la dgn keje nie.. gaji basic + komisen (based on student register dgn UNIFIELD). itu dari segi kebaikan la yg aku nmpk. cume ade la keburukan skit.

So aku nk tye pendapat korg, yang mana pernah bekerja camni di mana2 kolej swasta, or ada sdara mara, sepupu ke, samada ok atau tidak.. apa PROS & CONS nyer...

TY sume.. :)cgrock

napa fakta mcm banyak tak betul je :-?

kopirait
09-04-2013, 02:09 PM
aku penah buat keje ni dulu, masa baru habis study diploma.
tapi bukan dekat kolej ni la, kolej lain.

buat marketing, kena promote loan mara/ptptn kepada prospek student.
memang kene melekat dengan telefon je keje ni.

nak dipendekkan cerita, aku keje dua hari je.
bukan bidang aku. saja test power sebab bosan duduk rumah. :D

pecot85
09-04-2013, 02:21 PM
aah,tp kat situ campur2..kolej negeri pon ade.. kolej lagenda pon ade.. ko keje sane ke?

dulu tahun 2009 pernah keje kolej lagenda mantin...marketing cari student

eden terror
10-04-2013, 10:12 AM
napa fakta mcm banyak tak betul je :-?

alamak, xbetul ke?? yg mne tak betul? mohon penjelasan... :D

fazwan
14-08-2013, 06:02 PM
Member aku pernah pg kolej ni.. gaji lectrer ijazah RM 1200 or RM 1000, gaji marketing (perunding akedemik) 1 student RM 800 kalau dapatlah (kalau student bayar deposit yg RM 2000, kalau student tak bayar tak dpata arr.... takder basic, owner dia alim.. tp mcm belakon jer.. org atsan makin lama makin kaya.. org bawah keje teruk.. janji ngan student mcm mcm, dah masuk eerm hampeh....

MHaffiezMNazri
14-08-2013, 06:30 PM
Mungkin tt nak baca ni... nanti jangan sampai tt pula jadi encik Z yang seterusnya:

Kolej UNIFIELD bagus ke?
3502 Views

Adik me, Sarah tak dapat UPU, e-rayuan dah buat. Result 2A+ aje. BM dan MATH. amik 9 subjek. Kredit 7 subjek. E memang takdak. Tapi tak tau la dapat ke tak. dua adik me, khalik dan siti a.k.a snako chan blaja di UiTM dah. sorang di Machang sorang di Arau. tapi siti dah abis. tunggu konvo bulan oktober nanti! congrats snako chan!

hrmmm…takdak ke yang keje kat bahagian pengambilan pelajar kat sini? TOLONG ADJUST BOLEH?! *statement mintak penampar* Sekarang kalau takdak KABEL susah kan? eh. Betul ke macam tu? Kalau salah tolong inform ya.

09hb hari tu dapat panggilan encik Z dari kementerian pendidikan (katanya lah) suruh ke Dewan Pengumpulan Perempuan di Pasir Mas pada 12/05/12 (sabtu). Konon nya yang tak dapat UPU diminta ke sana untuk kemasukan ke program diploma Uitm. Encik Z kata boleh mintak disana direct dan suruh bawak semua dokumen dan result SPM.



" Yeayyy…boleh masuk U!! "



*********************************************
12/05/12 (sabtu 10.00pagi)

Beriya-iya me amik cuti untuk kesana. Hampir 100 pelajar datang kalau tak silap. *tak kira pun..hehe* ramai jugak lah. selepas taklimat hampir dua jam, dekat nak habis baru bagitau yang dia tu kolej bersekutu . UNIFIELD KOLEJ DI MELAKA. dan bekerjasama dengan UiTM. Konon nya diploma dikeluarkan oleh Uitm. cuma 'ditumpangkan' belajar kat kolejnya. Kira UNIFIELD tu dibawah Uitm. Bukan kampus induk laa.


Encik Z kata lagI, harga yuran sama, konvo pun di Uitm shah alam. Dan ada promosi untuk intake terbaru takdak yuran pendaftaran (FREE)! pembayaran tersembunyi memang takdak. Entah betul entahkan tidak. Wallahualam. Bayaran pemprosesan RM50 dan boleh bayar sekarang jugak. siap berjanji konfem dapat!

Lepas tu me macam tak percaya la kan. tak kan sesenang tu kan? mudahnya! Me terus je balik dan tak bayar sebab dah terasa semacam aja. Pelik dengan cara diorang. Jadik was-was. Takut tertipu. Sekarang banyak terjadi kes-kes tertipu dengan pusat pengajian.
kolej unifield, review kolej unifield, apakah kolej unifield, kolej unifield penipu, pelajar unifield, yuran kolej unifield
Tak salah untuk kita berhati-hati kan?


*********************************************


Dua hari kemudian, 14/05/2012

encik Z call lagi bagitau sarah diterima masuk untuk program diploma pengurusan perniagaan Uitm. Aikk? Cepatnya! Tapi…tergaru kepala sekejap. Tak bayar wang proses pun diterima? Baiknya dia! Me jawab. Nanti saya call balik ye nak discuss ngan adik dan family.

Dalam sejam me call encik Z, cakap taknak family tak bagi. Dia kata kenapa? Tawaran ni baik. Bagus. Pastu me tanya unifield ni apa sebenarnya? Saya tak faham.Konfius.takut tertipu. Mana la tau kot-kot tak diiktiraf ke hape ke. Eh, mana ada tipu. Setakat ini belum ada mana-mana yang tertipu. Me tanya lagi, ada berapa kampus? (ada satu ) Dah berapa tahun ditubuhkan? (3tahun) Lepas tu dia terangkan lagi bla.. bla.. bla… encik Z ni dari mana? Kementerian pendidikan ke dari unifield? Ohh…saya dari unifield lah (opss…gitu pulak dahhh) me cakap tak pe la kami tak setujulah.

*********************************************

Dua hari kemudian lagi, 16/05/2012

anak buah encik Z (katanya lah) (orang pompuan) call lagi dengan nombor berlainan, tanya “nak ke taknak ni?” me cakap la. “Saya taknak la. Kan dah bagitau.” “Okey, kalau macam tu tak apalah”

Dalam 15 minit pompuan tu call lagi “ boleh saya tahu kenapa awak tak nak? Dengan result adik awak tu awak ingat boleh dapat UPU ke? Beribu-ribu yang duk pohon. Yang ada 7A, 5A pun tak dapat. Rugi la. Jangan menggelapkan masa depan adik awak!” hamboii..sopannya kau bercakap!

Huh…punya panjang lebar dia ceramah. Me jawab. “awak tak boleh paksa, dah kami tak nak, tak nak laa” Pompuan tu masih tak puas hati terus tanya lagi “saya nak awak beri sebab kenapa awak tak bersetuju dengan tawaran kami. Saya nak tau jugak.” cekadak betul! serius. dia jenis tak paham bahasa! Tapi me jawab pendek aje.” Adik saya taknak sekolah dah!” nah, amik kau sebijik!


sungguh tak paham bahasa! bagai mencurah air ke daun keladi


*********************************************

Orang taknak duk paksa jugak. Gila agaknya. Ada jugak macam ni. Biasanya bila dah orang taknak buat apa nak paksa, berpuluh ribu lagi orang nak. Tak perlu nak rayu orang. Nampak sangat ada “something wrong some where” di situ. Tak puas hati dia mintak nombor phone sarah pulak.



Sarah bagitahu, encik Z sendiri yang call dia dan cakap macam ni, “adik kenapa tolak?rugi la. Adik fikir la baik-baik. Ni diploma UiTM. Diploma IPTA bukan IPTS” sarah yang blurr tak tahu apa nak jawab, bagitau “saya memang berminat, tapi sorry keluarga saya tak bagi.”

Encik Z call saya pulak dah (hari yang sama, tak jemu dia call banyak sungguh kredit dia!). “adik awak berminat. Tapi kenapa awak larang? Saya konfem adik awak tak akan dapat UPU.percaya lah!”

Arrggghhhh….tension nya cakap ngan orang takdak otak dan tak reti bahasa ni!! *****, ***** dan ***** nya engkau. Gerammm…rasa hati. Me terus letak phone. Dan warning sarah jangan angkat kalau dia call lagi. Berkali-kali dia call sarah, tapi sarah tak jawab. Guna nombor yang berlainan pulak tu. Pandai dia trick!


Lastly, encik Z SMS sarah :



Bukan cakap kosong ini bukti.


Saya masih simpan lagi.


Sarah forward kan msg tu kat me. Kah..kah…kah…rasa nak gelak terguling-guling…baca sms tuh1 apa punya orang laa. Agak-agak laa weii…tu dah melebih-lebihh…kalau dia call lagi memang otak me dah plan nak jawab macam ni “weii..mu ni **** laaa…” tapi dia tak call langsung dah. last-last diam tak berkutik sampai sekarang.


*********************************************

Daftar form 6 (STPM)


Hari ni sarah lapor diri untuk ke FORM 6 di SMK PUTERI. Tapi terpaksa mintak tukar ke SMK WAKAF BHARU sebab parent me dah berpindah. *BACA SINI* esok kitorang ke JPN untuk proses tukar sekolah.tak dapat UPU pun tak mengapa. STPM pun okey juga. Bila habis boleh sambung degree terus. Asalkan belajar rajin-rajin.


InsyaALLAH, ALLAH akan tolong kita. Anyway good luck adikku. Do the best ya.

Nota kaki :
okey dengar ya semua. me tak kata UNIFIELD tak bagus atau penipu okeyy. Maaf pada kolej UNIFIELD sekiranya anda baca tertengok entry ini. Tapi me banyak sedikit terkecil hati dekat encik Z yang betul-betul keterlaluan memaksa, hingga kami sekeluarga tidak yakin dengan tawaran anda! Buat encik Z dan pompuan yang sorang tuh. Engkau memang pekerja terbaikkk terbagus kan? kaw-kaw kau pujuk orang! menyampah!!


Read more: http://www.jaakechik.com/2012/05/kolej-unifield-bagus-ke.html#ixzz2bwEJgeN4

mon99
14-08-2013, 07:06 PM
aku sebenarnya tak suka kolej style mcm nei..kesian bdk2 yg tak layak upu dan nak sambung belajar just masuk jer kolej2 mcm nei asal dpt belajar...padahal kolej nak buat duit...nei yang dikatakan pelajaran adalah peniagaan..siap klu dpt new student dapat komisen..lepas grade ke laut...jadi pendapat aku pada bdk2 yg kurang bernasib baik tu try kolej2 yang btl2 boleh bagi impak positif lepas habis belajar..atau ambik jer krusus kemahiran...kawan2 aku dulu yang habis spm trus keje semua dah berjaya..aku yang belajar tinggi nei pun tak berjaya mana...

untuk tt..goodluck.. :)

ak stju bro..itu pn sbb ak dgr pndpt dr mmbe rapat yg sok kolej cmtue..ak uitm jerr

impiansiber
14-08-2013, 07:07 PM
Skrg byk scam,diaorg buat marketing gempak,tp sebaliknya lain cerita..hati hati,check dulu bru decide..

fazwan
27-08-2013, 07:08 PM
Erm kene berhati hati dengan kolej ni bahaya...

wansr2
27-08-2013, 07:14 PM
cm ***** pengurusan kolej nie...da la asrama laki pmpuan bercmpur

kaizeryx
27-08-2013, 10:53 PM
kbek xyah kije kt unfield nie...die ade 6 orang manager...tapi bab management dorang kurang pengalaman g...lg stu...dorang nye no 9lat kreta sume no 79..779..7979...sebab 79 tu taun lahir dorang..manager besar die en. asna...bawak audi tt...plat no nck 79..adek die audi tt biru....ncp 79...dorang bab kije oke..tapi bab pengurusan kureng siket...kalau name dah kolej..BISNES ttp no 1...