PDA

View Full Version : Market value terkini rumah korang


Pages : [1] 2

yusli
06-04-2013, 08:30 PM
salam, share harga pasaran terkini rumah yg korang beli atau yg korang tahu.
Cth, rumah aku teres 2 tingkat corner lot 22x70, 2004 beli rm 218k, 2013 RM350k. Lokasi Pt raja Batu pahat johor. tjuan share sbg info pelaburan. lg cepat naik lagi bagus.

pegulza85
06-04-2013, 08:36 PM
Rumah aku beli kat bukit serdang.. beli 2012 rm200k.. sekarang dah naik rm350k..

yusli
06-04-2013, 08:50 PM
subhanAllah, untung sgt tu klu beli. ada projek baru, brape hg

pegulza85
06-04-2013, 09:01 PM
subhanAllah, untung sgt tu klu beli. ada projek baru, brape hg

Aku beli dulu pon below market value.. market value sebenar time aku beli tu rm280k.. tapi cina tu nak sangat jual cepat, so aku rebut la peluang tu..

Hint utk korang, selalu2 la check dekat mudah.my.. guna keyword "under" atau "below" senagai keyword.. insyaAllah akan keluar property yg below market value

yusli
06-04-2013, 10:49 PM
Aku beli dulu pon below market value.. market value sebenar time aku beli tu rm280k.. tapi cina tu nak sangat jual cepat, so aku rebut la peluang tu..

Hint utk korang, selalu2 la check dekat mudah.my.. guna keyword "under" atau "below" senagai keyword.. insyaAllah akan keluar property yg below market value

tq ats info, boleh blajar lg dgn otai ni

shazjr
06-04-2013, 10:56 PM
rumah aku teres 2 tingkat end lot 30x80, march 2011 beli rm 320k, jual Nov 2011 RM460k.. Lokasi Kota Kinabalu, Sabah..

yusli
06-04-2013, 11:08 PM
kk pun hg cepat naik juga.

mattcutt
06-04-2013, 11:30 PM
market value ni, sape yg tentukan, ?

shazjr
06-04-2013, 11:38 PM
market value ni, sape yg tentukan, ?

Kalau kat kk, owner yg tentukan.. :D

Kalau tempat lain, boleh tanya tt..

Duan82
06-04-2013, 11:39 PM
market value ni, sape yg tentukan, ?

Market value ni..bank yg tentukan. Bila nak beli, call bank, dia minta alamat penuh nga luas rumah. Pastu dia akn bagitahu harga rumah semasa. Sbb pembeli nak pinjam duit nga bank..untk loan umah.

pegulza85
07-04-2013, 12:01 AM
tq ats info, boleh blajar lg dgn otai ni

Xde la otai.. baru jer bwrkecimpung nih.. saje nak share pengalaman dan seciput ilmu dengan warga CG..

tips2 lain:

1) kenalpasti agen yg selalu post rumah below mv dekat mudah.my.. that means agen nih memang selali dapat lobang rumah below mv.. so, berbaik baik la kat agen tu.. add whatsapp dia ka fesbuk dia ka.. so korang akan dapat info awal, before dia piblish kat mudah..

2) kalau ada rumah below mv yg dah berkenan di hati, ajak agen utk tengok rumah tu.. PASTIKAN agen bawak owner asal sekali.. Ini trick untuk dapat harga lagi murah

3) Kalo point nombor 2 berjaya, bagus.. kalo owner dan agen dah masuk dlm rumah yg ingin dibeli, anda mulakan sesi komplen mengkomplen (walaupon dalam hati memang minat sangat rumah tu).. kalo boleh ajak kawan ramai2 utk tolong komplen.. komplen je leaking ke,cat tertanggal ke, lokasi x strategik ke, kotor ke dll..

4) setelah point ke 3, anda tawarkan harga kawkaw rendah.. biar x munasabah pon xpa.. gunakan komplen di point 3 utk kuatkan hujah anda..

5) trick bawak owner asal ialah, kalo owner jual rumah below mv, that means owner mmg desprate nak jual.. kalo korang bawak agen sahaja, agen akan berkeras nak kurangkan harga..

6) oh lupa nak cakap,sebelum tengok rumah, mintak alamat penuh rumah yg ingin dibeli.. call valuer untuk pastikan harga rumah yg ditawarkan oleh agen benar2 below mv.. kalo ada member dengan pegawai bank, tanya beliau berapa bank value utk rumah tersebut..

Tips lain insyaAllah aku akan bagi kalo aku raiin taip..

yusli
07-04-2013, 12:34 PM
tn dh brape biji properties beli, menarik juga ni

dhiaperfumes
07-04-2013, 12:56 PM
peningkatan tahunan sampai RM10,000 setahun

9_9
07-04-2013, 12:59 PM
beli rm110k terres 2 tingkt skrg market value rm200k

AzMiLLioNaiRe
07-04-2013, 01:01 PM
menarik sini..hebat!

khairul385
07-04-2013, 01:32 PM
Market value ni..bank yg tentukan. Bila nak beli, call bank, dia minta alamat penuh nga luas rumah. Pastu dia akn bagitahu harga rumah semasa. Sbb pembeli nak pinjam duit nga bank..untk loan umah.
betul ke statemen ni?
aku macam kompius je..:-?

http://idaman78.blogspot.com/2012/06/kerajaan-persekutuan-yang-tentukan.html

hafdi
07-04-2013, 01:37 PM
Salam. Rumah aku kondo park avenue pj 870sf beli $169k tahun 2009. Mv skang $350k.

hafdi
07-04-2013, 02:29 PM
Aku terbaca paper semalam. Project condo suite savanna by mahsing.926sf price $280k. Ada sape2 yg dah survey tak potential this type of properties if nak invest? Situ ada buat teres juga oleh developer yg sama. Price $550k. Sekarang ni mahsing sedang buat exit tol baru ke kawasan ni. Exit baru tu antara kajang dan bangi. Mahsing bangunkan kawasan ni dgn nama southville city. If imagine, landskap development ni macam sp setia shah alam. Aku jangka lepas 3 tahun siap kondo ni maybe boleh jadi market value $420k. Sebab yg ada sekarang ni pun dah $400k-$500k di bukit jalil,serdang,cyberjaya. (price follow yg ada development di sepanjang kl-seremban highway). Pendapat pls?

Duan82
07-04-2013, 03:24 PM
betul ke statemen ni?
aku macam kompius je..:-?

http://idaman78.blogspot.com/2012/06/kerajaan-persekutuan-yang-tentukan.html

Kalau bab2 market value ni, dah comform kaitan nga bank. Itu kalau org nak jual rumah, pembeli akan tanya dulu, 'rumah ni berapa market value?' Dah comform2 pembeli akn semak nga bank, berapa loan boleh bagi, itu laaa market value. Sama ada owner nak jual atas market value, atau bawah market value, itu hak dia, kita sbg pembeli, kena pilih2 laa. Mcm cth aku jual rumah dekat rawang, 24x75, masa aku beli RM255k, aku dapat kunci bulan 9 tahun lepas,aku renovate habis RM30k, bulan 1 2013 ni aku jual RM440k. Pembeli semak market value nga bank, bank leh bagi RM400k, so pembeli nak beli nga harga RM440, so dia kena top up RM40k, sbb bank nilai 400k ajer untk loan, itu laa maksud market value..lebih kurang nak faham. Aku beli plak di selayang condo, org terdesak nak pkai cepat duit, jual kat aku RM280k, aku semak nga bank, bank nilaikan rumah tu RM335k loan boleh pegi. Aku buat loan, jangka bulan 1 tahun depan aku nak jual minimum RM370, kalau bank nilai RM360k kaa, pembeli nak beli kena top up RM10. Pertanyaan aku, saudara penah jual beli rumah tak?

zaralove
07-04-2013, 03:28 PM
Rumah Bandar Dato Onn Johor. Owner asal beli dalm RM200K dalam tahun 2009. jual kat aku tahun 2012 RM345K. Tahun ni 2013 dah jadi RM400k.
Satu lagi rumah aku kat Pasir Gudang, Tahun 2011 RM100k. Tahun 2013 RM140k. belum rasa nak jual. wat sewa jer.. :)

CikguMusi
07-04-2013, 03:28 PM
beli rumah 2008 harga dalam 160k...sekarang tgk org jual sampai 270k

SupportSlave
07-04-2013, 03:32 PM
market value ni, sape yg tentukan, ?

market value ni ikut la ko up je tinggi2 nnt org lain follow :))

Bro_Izantie
07-04-2013, 03:34 PM
2storey...
beli rm40k..2010.
market value rm140k 2013.
lokasi?..hmm...Taman Telipot, Bukit Sentosa..Rawang

khairul385
07-04-2013, 04:28 PM
Kalau bab2 market value ni, dah comform kaitan nga bank. Itu kalau org nak jual rumah, pembeli akan tanya dulu, 'rumah ni berapa market value?' Dah comform2 pembeli akn semak nga bank, berapa loan boleh bagi, itu laaa market value. Sama ada owner nak jual atas market value, atau bawah market value, itu hak dia, kita sbg pembeli, kena pilih2 laa. Mcm cth aku jual rumah dekat rawang, 24x75, masa aku beli RM255k, aku dapat kunci bulan 9 tahun lepas,aku renovate habis RM30k, bulan 1 2013 ni aku jual RM440k. Pembeli semak market value nga bank, bank leh bagi RM400k, so pembeli nak beli nga harga RM440, so dia kena top up RM40k, sbb bank nilai 400k ajer untk loan, itu laa maksud market value..lebih kurang nak faham. Aku beli plak di selayang condo, org terdesak nak pkai cepat duit, jual kat aku RM280k, aku semak nga bank, bank nilaikan rumah tu RM335k loan boleh pegi. Aku buat loan, jangka bulan 1 tahun depan aku nak jual minimum RM370, kalau bank nilai RM360k kaa, pembeli nak beli kena top up RM10. Pertanyaan aku, saudara penah jual beli rumah tak?

aku org gomen..tak main loan2 bank..
setau aku value market ikut perbendaharaan..
bukan ikut bank..
bank tentukan berapa loan bleh pegi berdasarkan dokumen...

kalau aku belu rumah 35k pastu aku nak jual 350k boleh ke?

nasrah_m
07-04-2013, 04:32 PM
2 Storey Sg Buloh 2005 RM120K skrg RM280K

Duan82
07-04-2013, 05:20 PM
aku org gomen..tak main loan2 bank..
setau aku value market ikut perbendaharaan..
bukan ikut bank..
bank tentukan berapa loan bleh pegi berdasarkan dokumen...

kalau aku belu rumah 35k pastu aku nak jual 350k boleh ke?

Baik buat pertanyaan dlm CG, lama jadi salah faham, sekarang ni kita fokus pada perkataan MARKET VALUE. Dan bila nak tahu market value, tanya laa bank, dia akn semak. Dan untk pengetahuan saudara SAYA KERJA GOmen dan saya dah guna loan gomen untk beli rumah, yg saya dok terang tadi, saya buat part time beli rumah, pastu jual, ada la sebiji dua ajer guna loan swasta, sbb gomen sorang sekali ajer bagi, saya cikgu di sekolah menengah di gombak. Saya jawab pertanyaan saudara, kalau saudara beli rumah RM35k, nak jual RM350k, jawapan saya boleh 'kalau ada pembeli yg nak beli'. Tapi saudara dah letak harga tak logik, dari harga beli. Sbb sebelum nak jual rumah yg saudara beli RM35k (kalau)..pegi semak di bank dulu, tanya berapa value market. Bank akn bagi keputusan dlm 10 minit, lepas pihak bank dpt alamat rumah dan luas rumah. Kalau harga bank nilai rumah saudara (KALAU yg saudara beli RM35k jadi RM100k tahun 2013 ni) saudara nak jual RM350k jugak, ada terjumpa org nak beli, dia nak jugak beli RM350k, saudara jual, tak ada salah pun dari segi undang2 malaysia. Cuma kalau saya sbg pembeli, saya rasa penjual rumah tu tak betul jalan, atau dgn kata lain kurang cerdik'..penjual dan pembeli sama2 kurang cerdik. Ayat saudara tak main loan swasta ini 'bunyi mcm eksyen'. Tapi slip gaji gomen saya, layak untk buat loan RM300k. So tak perlu ex dlm bab2 ni.saudara tak jawab soalan saya lagi 'saudara ni terlibat dlm jual beli rumah tak?' Kita cerita MARKET VALUE 'bukan daripada mana value market tu dinilai'. Cuba tengok dr page pertama tu, semua dok cerita berapa dia beli, berapa dia jual.

waktong.UMOFX
07-04-2013, 05:22 PM
area bandar penawar 40x80 single storey 2012 rm 306K dah jadik 420k,rasa tahun depan jadik 500K :D

kemolok
07-04-2013, 05:33 PM
ada tak sini, berjaya jual rumah masing dgn market value yg diberi? ada buyer tak?

Duan82
07-04-2013, 05:45 PM
aku org gomen..tak main loan2 bank..
setau aku value market ikut perbendaharaan..
bukan ikut bank..
bank tentukan berapa loan bleh pegi berdasarkan dokumen...

kalau aku belu rumah 35k pastu aku nak jual 350k boleh ke?

'Sebelum Saudara nak bahas, elok ada laa ilmu propertise ni sikit. Yg org dok cerita Value Market. 'Treat ni dibuka dgn tajuk 'berapa value market rumah anda'. Semua yg bagi jawapan tu..mereka dan semak nga bank' Value Market' berkait rapat nga jumlah loan yg diberi bank'. Bank tentukan berapa loan bleh pegi berdasarkan dokumen?' itu kelayakan dia berdasarkan slip gaji dan komitmen dlm tu' saudara ni faham atau tak faham masuk dlm treat ni? Bukan asal usul market Value di nilai'. Dlm bank pun ada penilai hartanah. Dan bank akn bagitahu harga berdasarkan Market Value'. Tolong faham balik laa sblm nak masuk treat.

Hanis Suraya
07-04-2013, 05:51 PM
'Sebelum Saudara nak bahas, elok ada laa ilmu propertise ni sikit. Yg org dok cerita Value Market. 'Treat ni dibuka dgn tajuk 'berapa value market rumah anda'. Semua yg bagi jawapan tu..mereka dan semak nga bank' Value Market' berkait rapat nga jumlah loan yg diberi bank'. Bank tentukan berapa loan bleh pegi berdasarkan dokumen?' itu kelayakan dia berdasarkan slip gaji dan komitmen dlm tu' saudara ni faham atau tak faham masuk dlm treat ni? Bukan asal usul market Value di nilai'. Dlm bank pun ada penilai hartanah. Dan bank akn bagitahu harga berdasarkan Market Value'. Tolong faham balik laa sblm nak masuk treat.

dia tak faham tu saja tnjuk eksyen tu#:-S

atizura
07-04-2013, 06:28 PM
rumah aku ms beli 92k, 2005, setakat 2012 aku tnya baru 140k, ape pasal lambat naik hah aku punya property? area klang-bdr botanik.

waktong.UMOFX
07-04-2013, 06:32 PM
rumah aku ms beli 92k, 2005, setakat 2012 aku tnya baru 140k, ape pasal lambat naik hah aku punya property? area klang-bdr botanik.

cuba letak kat mudah.200k ramai tak org call? :D

Duan82
07-04-2013, 06:44 PM
dia tak faham tu saja tnjuk eksyen tu#:-S

Betul tu hanis suraya, rasa jenis payah nak faham, kalau anak murid aku, lama dah aku halau keluar kelas. bagi soalan pun tak dijawabnya, eksen lebih apa?'saya kerja gomen tak main loan2 bank ni'. Mcm dia sorang ajer kerja gomen kat dunia ni. Kalau aku nak ex pun boleh, ni nak bagitahu ' untung dua umah aku beli tahun lepas dan jual tahun ni lepas full setlement loan gomen dan loan bank, aku bersih RM325k, yg aku jangka dpt bulan 6 ni duit' dan aku tak perlu nak guna GAJI GOMEN AKU selama 6 tahun',Org bagi ilmu, berdasarkan org tanya'. Dia dok cerita asal usul market value. 'BIAR PANDAI, JGN MEMANDAI'

atizura
07-04-2013, 06:53 PM
cuba letak kat mudah.200k ramai tak org call? :D

huhu, kalau aku letak kat mudah, aku nak dok kat mana? :((

redace
07-04-2013, 06:58 PM
huhu, kalau aku letak kat mudah, aku nak dok kat mana? :((

dok la kat rumah tu gak......sbb nak test market ada org tanya tak kalau harga 200K.....kalau nak beli kata dah jual heheh:D

tangot81
07-04-2013, 08:03 PM
Betul tu hanis suraya, rasa jenis payah nak faham, kalau anak murid aku, lama dah aku halau keluar kelas. bagi soalan pun tak dijawabnya, eksen lebih apa?'saya kerja gomen tak main loan2 bank ni'. Mcm dia sorang ajer kerja gomen kat dunia ni. Kalau aku nak ex pun boleh, ni nak bagitahu ' untung dua umah aku beli tahun lepas dan jual tahun ni lepas full setlement loan gomen dan loan bank, aku bersih RM325k, yg aku jangka dpt bulan 6 ni duit' dan aku tak perlu nak guna GAJI GOMEN AKU selama 6 tahun',Org bagi ilmu, berdasarkan org tanya'. Dia dok cerita asal usul market value. 'BIAR PANDAI, JGN MEMANDAI'

hahaha..setuju bro dgn ko...kalau setakat nk berlagak wat loan rumah gomen baik xyah citer kat sini...kat sini ramai je org yg boleh wat loan gomen sampai 500k tp x bising pun...budak baru dapat rumah tu kot:)paid

Duan82
07-04-2013, 08:26 PM
hahaha..setuju bro dgn ko...kalau setakat nk berlagak wat loan rumah gomen baik xyah citer kat sini...kat sini ramai je org yg boleh wat loan gomen sampai 500k tp x bising pun...budak baru dapat rumah tu kot:)paid

Hehhehehhe...payah jenis bagi penerangan kat org ketogeri "sengal-sengal ubi".

msazmer
07-04-2013, 08:36 PM
ok...menarik thread ni....aku ada juga beberapa hartanah ni..

1. Flat 2 bilik : beli thn 2012, RM85K...skrg RM125K
2. Apartment 3 bilik ala2 mcm kondo : beli thn 2010, RM115K...skrg RM180K
3. Teres 2 tingkat 24 x 70 : beli thn 2011, RM199.8K...skrg RM300K

skrg ni dok peram lagi...tunggu sampai harga naik lagi...tp syg pulak nk jual...huhuhuhu

Duan82
07-04-2013, 09:51 PM
rumah aku ms beli 92k, 2005, setakat 2012 aku tnya baru 140k, ape pasal lambat naik hah aku punya property? area klang-bdr botanik.

Tengok atas tempat gak, semakin banyak bangunan komersial naik, makin laju harga naik, tapi setengah kes tu harga market jatuh dr harga beli. Cth jadi kat member aku tahun lepas, beli rumah kat mentari court subang, masa beli RM280k, dan jual balik RM230k, punca bank nilai situ rendah, sbb jarang sgt org beli, KERANA kawasan di monopoli geng2 Mat Afrika. Bila org tak berani beli, bank akan turunkan harga, berdasarkan permintaan last org beli. Bab kata member aku bila kua umah nak gi kerja 'pandang kiri pandang kanan, aku ni dok malaysia atau afrika' Dan bank tak berani nilai tinggi, susah bank nak jual balik, kalau tetiba pembeli umah tersebut di lelong. Harga rumah juga naik berdasarkan kepadatan rumah kawasan tu..premis bank2..hospital, premis goverment ke naik'.

Hamirul
07-04-2013, 10:47 PM
rumah aku teres 2 tingkat end lot 30x80, march 2011 beli rm 320k, jual Nov 2011 RM460k.. Lokasi Kota Kinabalu, Sabah..

Di mana tu bro? Harga rumah di KK sekarang memang mahal :((

azizyk
07-04-2013, 11:00 PM
Aku pernah beberapa kali beli dan jual rumah di berbagai lokasi yg terakhir pada thn 2009 sebuah rumah teres rumah tepi owner mintak 290k tapi tanya bank leh kasi dlm 230k hampir sama macam harga owner beli pada 5thn sebelumnya..jadi aku minta harga bank value owner tak kasi so aku terus beli rumah baru dari pemaju dah siap baki2 terakhir yg belum jual semi-d 350k skang minima harga rumah tersebut 500k baru nak msk thn ke 4..luas 43kaki lebar dan pjg 85kaki.
oklah kot mungkin leh naik lagi utk beberapa thn ke depan.

Hamirul
07-04-2013, 11:39 PM
aku org gomen..tak main loan2 bank..

Wah, eksyen betul :eek: :eek: :eek:

setau aku value market ikut perbendaharaan..
bukan ikut bank..
bank tentukan berapa loan bleh pegi berdasarkan dokumen...

Value market ditetapkan oleh 'Valuer' (syarikat swasta) yang menjadi panel kepada goverment.

kalau aku belu rumah 35k pastu aku nak jual 350k boleh ke?

Boleh jer. Ko nak jual 10 juta pun boleh :))

Tapi kena ingat, buyer cuma boleh loan kat bank berdasaran market value.

Contoh:

Harga jual = 10 juta
Market value = 50k

So, buyer bole loan kat bank 50k, pastu kena bayar cash 9.95 juta kat seller :)) :)) :))

msazmer
08-04-2013, 12:02 AM
org gomen patut guna benefit loan gomen beli rumah....loan bank tu dh tentu boleh buat...kan ke untung?

atizura
08-04-2013, 12:08 AM
dok la kat rumah tu gak......sbb nak test market ada org tanya tak kalau harga 200K.....kalau nak beli kata dah jual heheh:D

ko mmg bijakk!! test market eh... hmm... :-? ko nak beli tak rmh aku kalau aku letak 200K? :D

msazmer
08-04-2013, 12:10 AM
ko mmg bijakk!! test market eh... hmm... :-? ko nak beli tak rmh aku kalau aku letak 200K? :D

test market memang aku pernah buat...saje2 je iklan kat mudah.my ada tak org nk cari rumah area aku beli..memang terbaik la...bila tak larat nk jwb call, terus aku delete iklan tu...fuh selamat.....:))

Duan82
08-04-2013, 12:17 AM
Wah, eksyen betul :eek: :eek: :eek:



Value market ditetapkan oleh 'Valuer' (syarikat swasta) yang menjadi panel kepada goverment.



Boleh jer. Ko nak jual 10 juta pun boleh :))

Tapi kena ingat, buyer cuma boleh loan kat bank berdasaran market value.

Contoh:

Harga jual = 10 juta
Market value = 50k

So, buyer bole loan kat bank 50k, pastu kena bayar cash 9.95 juta aku seller :)) :)) :))

kenyataan kau ni tepat 100%, buat letih aku terang kat mamat sorang tadi, soalan yg aku tanya kat dia, penah jual beli rumah tak? senyap sampai sekarang tak jawab. tapi cara jawab, mcm pro, dok cerita pasal perbendaharaan...baik cakap mcm ni 'semua benda dlm malaysia ni, kerajaan yg tentukan harga.."

waktong.UMOFX
08-04-2013, 12:19 AM
huhu, kalau aku letak kat mudah, aku nak dok kat mana? :((

test market je la...kalau ada org call tu mmg rumah tu laku la :)paid

Duan82
08-04-2013, 12:28 AM
org gomen patut guna benefit loan gomen beli rumah....loan bank tu dh tentu boleh buat...kan ke untung?

kalau nak buat investment umah, baik loan swasta broo, loan gomen sekali ajer seumur hidup leh pinjam, melainkan cth kes aku kat bawah, dan rate dia 4% ajer..tetap sepanjang loan. tak naik, tak turun. kes aku, aku beli umah guna loan gomen, masa beli rumah RM255k, dapat kunci bulan 9 tahun lepas (2012) loan dalam slip gaji tolak bulan 7 (2012) lagi. bulan 1 tahun ni aku jual RM440k. so tindakan yg aku buat untuk dapat loan gomen sekali lagi, kira aku buat full setlement RM255k, campur penalti sikit. so aku layak pinjam sekali ajer lagi loan gomen, syarat untuk loan kali kedua nga gomen, mesti jelas sepenuhnya loan pertama nga gomen.. so tindakan aku sekarang, aku guna loan bank, untuk jual beli rumah, penalti memang agak tinggi kalau jual bawah 5 tahun, belum masuk cukai keuntungan hartanah lagi.

mohamad71
08-04-2013, 12:29 AM
Kalau apartment area penampang kk(wong kok)agak-agak berapa value tahun 2013,dulu beli dalam RM148k 2011.Ada tak forumer dari kk tahu?Rasa tak tahan pula bayar bulanan ni :)

azzam77
08-04-2013, 12:32 AM
Beli apartment 2012. Beli 90. MV 95k...area sg Tangkas bangi

Duan82
08-04-2013, 12:32 AM
Rumah aku beli kat bukit serdang.. beli 2012 rm200k.. sekarang dah naik rm350k..

kawasan tepat aku sewa, masa dok belajar UPM, selangor, ke bukit serdang negeri mana? kawasan situ harga umah naik laju.

Hamirul
08-04-2013, 12:41 AM
Kalau apartment area penampang kk(wong kok)agak-agak berapa value tahun 2013,dulu beli dalam RM148k 2011.Ada tak forumer dari kk tahu?Rasa tak tahan pula bayar bulanan ni :)

Beverly Hills ke bro? :)

Biasanya info2 nie penting untuk mendapatkan market value utk apartment:

1) Keluasan (sqft)? (semestinya lebih luas, lebih mahal)
2) Kedudukan tingkat berapa? (Paling mahal 1st floor. Pastu ground floor, 2nd floor & top floor)
3) Corner atau inter? (Corner lebih mahal)
4) Ada renovation? (ini akan meningkatkan sedikit value hartanah)

:)cgrock

Don Malaya
08-04-2013, 12:55 AM
nanti ramai sgt nak jual rumah..harge akan jatuh jugak nanti..macam kat US

mohamad71
08-04-2013, 12:58 AM
Beverly Hills ke bro? :)

Biasanya info2 nie penting untuk mendapatkan market value utk apartment:

1) Keluasan (sqft)? (semestinya lebih luas, lebih mahal)
2) Kedudukan tingkat berapa? (Paling mahal 1st floor. Pastu ground floor, 2nd floor & top floor)
3) Corner atau inter? (Corner lebih mahal)
4) Ada renovation? (ini akan meningkatkan sedikit value hartanah)

:)cgrock

Ground floor,bro.Kat tengah ,alahai lupa lak nama tempat tu,apartment dua bilik ja tu.Sekarang ada juga penyewa.lama tak tak pegi sana ni nama tempat tu lupa tadi:).Country Height apartment penampang .

pegulza85
08-04-2013, 01:08 AM
kawasan tepat aku sewa, masa dok belajar UPM, selangor, ke bukit serdang negeri mana? kawasan situ harga umah naik laju.

Tepat sekali bro.. aku pon bekas pelajar upm..aku beli dekat bukit serdang..

Area sini mmg cepat sangat naik terutama serdang raya.. aku beruntung sangat sebab jumpa rumah below mv.. aku beli apartment je... kalo nak cari rumah landed yg below mv kat area nih memang xde la bro, kecuali rumah lelong.. tapi rumah lelong pon susah nak jumpa area nih..

Antara faktor kenaikan mendadak ialah:
1) pembukaan kompleks beli belah one south x jauh dari sini
2) ada beberapa shoplot akan dibuka (sebelah highway mex dan hujung jalan sebelum masuk bukit serdang) dan ada beberapa kawasan sekeliling lagi yg sedang dalam pembinaan untuk tujuan komersial, serta high end punya warehouses juga akan dibukak..
3) pembukaan gereja cavalry ntah apa namanya x jauh dari rumah aku
4) lokasi yg strategik, berdekatan dengan highway2 utama ke kl, putrajaya, sunway dan cheras

KhaL AzHaR
08-04-2013, 01:23 AM
aku beli casa tropicana condo kt damansara..beli tahun 2009 RM330k...la ni market value RM730k

pegulza85
08-04-2013, 01:23 AM
nanti ramai sgt nak jual rumah..harge akan jatuh jugak nanti..macam kat US

Hmmmm.. property bubble.. punca utamanya ialah ketidakmampuan untuk bayar balik pinjaman bank.. biasanya berlaku apabila pembeli meminjam dengan bank untuk buat spekulasi hartanah.. bila xda org nak sewa or harga rumah x naik2, pembeli x mampu bayar balik ponjaman bank.. maka berlaku lambakan rumah lelong..

Ada kemungkinan berlaku di malaysia, tapi susah sangat nak berlaku pada jangka masa singkat ini.. untuk rumah kos rendah dan sederhana, permintaan masih tinggi dan kebanyakan pembeli membeli atas tujuan utk tinggal sendiri, dan kalau ada yg bagi sewa pon, permintaan utk sewaan masih tinggi..

Rumah kos tinggi pulak kebanyakkannya dibeli oleh pelabur luar negara dan sudah semestinya dorang beli untuk investment.. still risk is minimal kerana dorang selalunya beli cash..

Di malaysia nih, terutamanya di lembah klang, harga rumah sentiasa meningkat.. kalau ada kawasan rumah yg harga merundum, ianya biasanya berlaku atas faktor semulajadi yg x dapat dihalang seperti tanah runtuh di bukit antarabangsa..

Malah area bangi yg dulunya tempat jin bertendang pon dah mencanak naik harganya sekarang.. contoh lain seperti rawang, puncak alam dan bandar teknologi kajang.. semuanya dah makin menggila harganya.. untung sapa2 yg beli..

pegulza85
08-04-2013, 01:26 AM
aku beli casa tropicana condo kt damansara..beli tahun 2009 RM330k...la ni market value RM730k

Super hot area tu bro..

Beruntung tuan beli waktu harga masih rendah dulu.. rezeki dari Allah..

Saya sangat gembira bila tau ada orang melayu macam korang nih yg berani melabur hartanah tanpa mengharap apa2 kabel dan bantuan dari sesiapa.. pakai inisiatif sendiri..

Cina ada kartel dan dorang dominasi hartanah di lembah klang.. sudah sampai masanya untuk kita bangkit..

pegulza85
08-04-2013, 01:31 AM
Kalau ada sesiapa yg ada beli property berdekatan dengan cadangan stesen MRT dan stesen lrt yg baru, korang juga beruntung.. harga rumah area tu dah naik mendadak lebih 2 kali ganda lepas pengumuman cadangan lokasi stesen baru tu..

Contohnya bukit oug condo, miharja condo dan apartment..just naming a few..

lantana
08-04-2013, 01:32 AM
market value ni, sape yg tentukan, ?


aku org gomen..tak main loan2 bank..
setau aku value market ikut perbendaharaan..
bukan ikut bank..
bank tentukan berapa loan bleh pegi berdasarkan dokumen...

kalau aku belu rumah 35k pastu aku nak jual 350k boleh ke?

Seperti mana financial market yg lain,market price akan ditentukan oleh market,sbb tula dipanggil market price,dan

bukannya bank price,atau perbendaharaan price,atau buyer/seller price.Obvious enough right? :"> So,how market determine

the price?Through supply and demand.Properties market is considered inefficient market,(although in my opinion,truly

efficient market does not exist in this world,tp,dari segi teorinya,ada financial market that is considered,at least

theoritically,as efficient.So,bila inefficient,maknanya,akan ada org yg willing to buy rumah RM100 K pada harga RM300 K.

Buyer mcm ni kita panggil suckers.Pada masa yg sama,akan ada org yg sanggup jual rumah RM300 K pada harga RM100 K.Org mcm

ni kita panggil motivated seller.So,kalau nak buat big profit dlm properties ni,belila properties at a good location

dari motivated seller,dan jual la pada suckers!Conform untung tak hingat.:p Happy investing... :)

pegulza85
08-04-2013, 01:39 AM
Seperti mana financial market yg lain,market price akan ditentukan oleh market,sbb tula dipanggil market price,dan

bukannya bank price,atau perbendaharaan price,atau buyer/seller price.Obvious enough right? :"> So,how market determine

the price?Through supply and demand.Properties market is considered inefficient market,(although in my opinion,truly

efficient market does not exist in this world,tp,dari segi teorinya,ada financial market that is considered,at least

theoritically,as efficient.So,bila inefficient,maknanya,akan ada org yg willing to buy rumah RM100 K pada harga RM300 K.

Buyer mcm ni kita panggil suckers.Pada masa yg sama,akan ada org yg sanggup jual rumah RM300 K pada harga RM100 K.Org mcm

ni kita panggil motivated seller.So,kalau nak buat big profit dlm properties ni,belila properties at a good location

dari motivated seller,dan jual la pada suckers!Conform untung tak hingat.:p Happy investing... :)

Hidden hand theory.. thanks bro sebab bagi istilah2 yg saya baru tahu nih.. ilmu yg sangat bagus..

pegulza85
08-04-2013, 01:44 AM
So, walaupon harga rumaj ditentukan oleh pasaran supply and demand, tapi untuk mengelakkan dari menjadi motivated seller atau sucker, kita patut rujuk pada valuer untuk tahu nilai rumah, dan rujuk kepada valuer bank supaya tidak berlaku masalah pada loan kelak..

lantana
08-04-2013, 01:45 AM
Hidden hand theory.. thanks bro sebab bagi istilah2 yg saya baru tahu nih.. ilmu yg sangat bagus..

No problem.Glad to share...:)

lantana
08-04-2013, 02:32 AM
So, walaupon harga rumaj ditentukan oleh pasaran supply and demand, tapi untuk mengelakkan dari menjadi motivated seller atau sucker, kita patut rujuk pada valuer untuk tahu nilai rumah, dan rujuk kepada valuer bank supaya tidak berlaku masalah pada loan kelak..

Lupa plak nak tambah tadi.There's a different between market price and market value.The different is:

price - is what you pay

value - is what you get

Objektif dlm apa2 investment,ialah to get maximum value,for a minimum price.Pada kebiasaannya,bank would give a good

value approximation for any asset,walaupun ada ketika2 tertentu yg bank punya valuation tak tepat.(Bila bank valuation tak

tepat tu maybe topic for another day).Sebagai contoh,recently someone ask me about house price.Saya bagitau kat dia,

value around RM450 K.Dia ckp,dia nak tanya kat bank.Saya ckp,highly likely,bank will give the same value.Lepas tu,

dia ckp,jiran dia baru ja jual rumah dgn harga RM700 K.My answer to him,if you can find sucker yg willing nak tambah

RM 250 K untuk beli rumah yg value RM 450 K for a price of RM 700 K,why not? :p

Don Malaya
08-04-2013, 02:42 AM
Lupa plak nak tambah tadi.There's a different between market price and market value.The different is:

price - is what you pay

value - is what you get

Objektif dlm apa2 investment,ialah to get maximum value,for a minimum price.Pada kebiasaannya,bank would give a good

value approximation for any asset,walaupun ada ketika2 tertentu yg bank punya valuation tak tepat.(Bila bank valuation tak

tepat tu maybe topic for another day).Sebagai contoh,recently someone ask me about house price.Saya bagitau kat dia,

value around RM450 K.Dia ckp,dia nak tanya kat bank.Saya ckp,highly likely,bank will give the same value.Lepas tu,

dia ckp,jiran dia baru ja jual rumah dgn harga RM700 K.My answer to him,if you can find sucker yg willing nak tambah

RM 250 K untuk beli rumah yg value RM 450 K for a price of RM 700 K,why not? :p


hahha..bijak tt ..bijak..:)paid :)paid

lantana
08-04-2013, 03:14 AM
hahha..bijak tt ..bijak..:)paid :)paid

TT thread ni org lain la.Tak pasal2 jadi thread hijacker plak. :))

khairul385
08-04-2013, 06:22 AM
Wah, eksyen betul :eek: :eek: :eek:



Value market ditetapkan oleh 'Valuer' (syarikat swasta) yang menjadi panel kepada goverment.



Boleh jer. Ko nak jual 10 juta pun boleh :))

Tapi kena ingat, buyer cuma boleh loan kat bank berdasaran market value.

Contoh:

Harga jual = 10 juta
Market value = 50k

So, buyer bole loan kat bank 50k, pastu kena bayar cash 9.95 juta kat seller :)) :)) :))

sebab tu la aku pelik ada orang cakap bank yang tentukan market value..
ko klik balik ada link yg aku paste kat page belakang...
baca skit...dan terangkan kat sini sbb aku tak paham..

shazjr
09-04-2013, 01:06 AM
Di mana tu bro? Harga rumah di KK sekarang memang mahal :((

Area putatan.. 1.5km dari KKIA.. Hari2 tgk kapal landing belakang umah aku.. tapi tak berapa bising sbb hala landing enjin pun slow dah bunyi.. tapi memang hotspot la..

shazjr
09-04-2013, 01:14 AM
Lupa plak nak tambah tadi.There's a different between market price and market value.The different is:

price - is what you pay

value - is what you get

Objektif dlm apa2 investment,ialah to get maximum value,for a minimum price.Pada kebiasaannya,bank would give a good

value approximation for any asset,walaupun ada ketika2 tertentu yg bank punya valuation tak tepat.(Bila bank valuation tak

tepat tu maybe topic for another day).Sebagai contoh,recently someone ask me about house price.Saya bagitau kat dia,

value around RM450 K.Dia ckp,dia nak tanya kat bank.Saya ckp,highly likely,bank will give the same value.Lepas tu,

dia ckp,jiran dia baru ja jual rumah dgn harga RM700 K.My answer to him,if you can find sucker yg willing nak tambah

RM 250 K untuk beli rumah yg value RM 450 K for a price of RM 700 K,why not? :p

Aku setuju banget hal ni.. Market value biasanya sama je kat semua bank.. Cuma kadang2 ada orang yg beli property bukan atas dasar value tu sendiri.. mungkin sebab interior cantik giler dan org tu suka.. mungkin juga dekat dgn rumah org tua dia.. mungkin ada sentimental value pada property tu sendiri (cthnya dulu dia pernah membesar dlm rumah tu).. Mungkin juga dia suka dgn scenery tempat tu..

So, value tu sendiri dah tak effect banyak pada pembeli asalkan dia dapat rumah tu.. Tapi ni dah terkeluar dari cerita pasal "market value" dlm thread ni la..

p/s: Aku sendiri pernah jual rumah lebih tinggi dr market value sbb buyer beriya2 sgt nak rumah tu atas sebab2 tertentu.. Boleh selak page belakang2 aku ada sebut rumah yg aku beli tahun sama, jual juga tahun yg sama.. :D:D

kariffin
09-04-2013, 10:48 AM
Boleh jer. Ko nak jual 10 juta pun boleh :))

Tapi kena ingat, buyer cuma boleh loan kat bank berdasaran market value.

Contoh:

Harga jual = 10 juta
Market value = 50k

So, buyer bole loan kat bank 50k, pastu kena bayar cash 9.95 juta kat seller :)) :)) :))[/QUOTE]

Tapi bank hanya leh bg 90% je financing. So loan bank 90% x 50k = 45k.
So kna cri lg 9.955juta. Up sket:eek::eek:

+kOoL+
09-04-2013, 12:36 PM
ak kenai sorang cina ni.. masa dia beli rumah banglo dekat penang ni katanya harga dalam rm900k+ (beli tahun 2010/2011 tk salah aku sebab baru siap time tu).. last time ak sembang dengan dia tahun 2012 dia kata harga nk jual around 2million.. :))

rumah apartment dekat area aku ni, mak aku cite member dia nk jual rm300k+.. dulu value rm120k ja.. rumah tu siap dalam hujung 2011.. :)) lagi

lagi satu apartment dekat area rumah aku jugak.. orang tk duduk lagi.. siap dlm july 2012 kot.. harga masa tu dalam rm168k.. sekarang org nk jual rm300k+ jugak.. :eek:

eday84
09-04-2013, 12:48 PM
Beli townhouse kat rawang dec 2012
beli 120k, mv mungkin masih sama juga

eday84
09-04-2013, 12:55 PM
Aku terbaca paper semalam. Project condo suite savanna by mahsing.926sf price $280k. Ada sape2 yg dah survey tak potential this type of properties if nak invest? Situ ada buat teres juga oleh developer yg sama. Price $550k. Sekarang ni mahsing sedang buat exit tol baru ke kawasan ni. Exit baru tu antara kajang dan bangi. Mahsing bangunkan kawasan ni dgn nama southville city. If imagine, landskap development ni macam sp setia shah alam. Aku jangka lepas 3 tahun siap kondo ni maybe boleh jadi market value $420k. Sebab yg ada sekarang ni pun dah $400k-$500k di bukit jalil,serdang,cyberjaya. (price follow yg ada development di sepanjang kl-seremban highway). Pendapat pls?

ramai student situ bole naik tinggi ada 2 uni tak termasuk usim
sewa kat student foreigner je

putra1234
09-04-2013, 02:15 PM
paling worst.

semi-d 2tingkat kat rasah kemayan, seremban 2

beli - RM146k tahun 2003
tahun ni, cek kat maybank kl - RM200k. rasa macam nak maki je.
cek kat Public seremban - RM340k. sejuk sikit hati ni.
kadar sewa sekarang - RM700


paling best, antaranya

apartment seri mutiara, sungai besi

beli hujung 2010 - RM150k
awal tahun gi cek kat maybank - RM320k.
kadar sewa skrg, RM1,200

yusli
09-04-2013, 03:15 PM
aku org gomen..tak main loan2 bank..
setau aku value market ikut perbendaharaan..
bukan ikut bank..
bank tentukan berapa loan bleh pegi berdasarkan dokumen...

kalau aku belu rumah 35k pastu aku nak jual 350k boleh ke?

keja gomen nak loan gomen, penilainya pun gomen (jab penilaian).
loan gomen atau swasta, nak loan bank, penilainya swasta , biasanya bank mmg ada penilai masing2.

setiap penilai tak sma nilai.
cth aku baru ni refinence dgn hsbc sbb mv penilai dia bg tinggi brbanding bank lain

freny2i
09-04-2013, 03:19 PM
rumah den beli tahun 2011, harga 172K....tu pun beli dari orang lain, harga masa launch 2005 140K...selepas 2 tahun, skrang tgk org iklan dalam range 320-350K....alhamdulillah...apartment den kt jln klang lama....

hartanah_tender
09-04-2013, 03:21 PM
rumah saya murah2 je..

1. beli 70k (jan 2010)..jual 125k
2. beli 45k (mei 2011)..sekarang market value 120k (dlm proses jual)
3. beli 57k (oct 2011)..sekarang market value 140k (jiran dengan unit no 2 :) )
4. beli 52k sekarang market value 75k (kat johor)
5. beli 70k (dec 2012) market value 95k

yusli
09-04-2013, 03:26 PM
Betul tu hanis suraya, rasa jenis payah nak faham, kalau anak murid aku, lama dah aku halau keluar kelas. bagi soalan pun tak dijawabnya, eksen lebih apa?'saya kerja gomen tak main loan2 bank ni'. Mcm dia sorang ajer kerja gomen kat dunia ni. Kalau aku nak ex pun boleh, ni nak bagitahu ' untung dua umah aku beli tahun lepas dan jual tahun ni lepas full setlement loan gomen dan loan bank, aku bersih RM325k, yg aku jangka dpt bulan 6 ni duit' dan aku tak perlu nak guna GAJI GOMEN AKU selama 6 tahun',Org bagi ilmu, berdasarkan org tanya'. Dia dok cerita asal usul market value. 'BIAR PANDAI, JGN MEMANDAI'


wah ada otai investor kat cni, bagus2. duan , nak tnya sikit, loan gov lepas kita ful settle, boleh buat loan lg tak. dan proses ni berterusan ke. tq

yusli
09-04-2013, 03:28 PM
ak kenai sorang cina ni.. masa dia beli rumah banglo dekat penang ni katanya harga dalam rm900k+ (beli tahun 2010/2011 tk salah aku sebab baru siap time tu).. last time ak sembang dengan dia tahun 2012 dia kata harga nk jual around 2million.. :))

rumah apartment dekat area aku ni, mak aku cite member dia nk jual rm300k+.. dulu value rm120k ja.. rumah tu siap dalam hujung 2011.. :)) lagi

lagi satu apartment dekat area rumah aku jugak.. orang tk duduk lagi.. siap dlm july 2012 kot.. harga masa tu dalam rm168k.. sekarang org nk jual rm300k+ jugak.. :eek:

contoh peluang pelaburan hartanah yg org kita baru nak faham...

khairul385
09-04-2013, 03:29 PM
keja gomen nak loan gomen, penilainya pun gomen (jab penilaian).
loan gomen atau swasta, nak loan bank, penilainya swasta , biasanya bank mmg ada penilai masing2.

setiap penilai tak sma nilai.
cth aku baru ni refinence dgn hsbc sbb mv penilai dia bg tinggi brbanding bank lain

ini jawapan yang betul :)cgrock:)cgrock:)cgrock

debug
09-04-2013, 03:30 PM
Hega rumah sekarang memang meletop....

hartanah_tender
09-04-2013, 03:31 PM
aku org gomen..tak main loan2 bank..
setau aku value market ikut perbendaharaan..
bukan ikut bank..
bank tentukan berapa loan bleh pegi berdasarkan dokumen...

kalau aku belu rumah 35k pastu aku nak jual 350k boleh ke?

market value bukan ikut perbendaharaan je..perbendaharaan pon appoint JPPH untuk buat penilaian untuk loan for government servant..perbendaharaan hanya sedia kan pinjaman..bank akan refer pada valuer swasta untuk dapatkan market valuer satu2 tmpt..kalau loan dengan bank kita kadang2 boleh cari valuer sendiri n propose kat bank untuk guna valuer kita as long valuer tu panel dengan bank

khairul385
09-04-2013, 03:45 PM
market value bukan ikut perbendaharaan je..perbendaharaan pon appoint JPPH untuk buat penilaian untuk loan for government servant..perbendaharaan hanya sedia kan pinjaman..bank akan refer pada valuer swasta untuk dapatkan market valuer satu2 tmpt..kalau loan dengan bank kita kadang2 boleh cari valuer sendiri n propose kat bank untuk guna valuer kita as long valuer tu panel dengan bank
apa peranan jabatan penilaian dalam malaysia ni ek?

redcloud
09-04-2013, 04:12 PM
red beli umah kat meru

teres 2 tingkat 20x80
tahun 2011 beli RM 205,000
tanye bank market umah sekarang boleh RM 380,000

kengkadang poskod pun main peranan menentukan mv umah..
mcm umah red poskod 41050(meru)..taman belakang umah poskod 42200(kapar) mv umah tu xberubah walaupun dah 3 tahun..

sempadan yg memisahkan cume parit kecik..sbb poskod berlainan kenaikan mv pun xsama..

capgajah
09-04-2013, 04:23 PM
rumah aku ms beli 92k, 2005, setakat 2012 aku tnya baru 140k, ape pasal lambat naik hah aku punya property? area klang-bdr botanik.rumah ada susut nilai tu kene tahu,, harga tanah je naik.. mcm kawasan klang banyak pemaju bsaing,, jadi bhati hati kalau nak beli rumah untuk pelaburan,, harga rumah baru yg djual dgn rumah lama tak jauh beza.. baik beli rumah baru , taman baru ,kawasan baru, reka bentuk lg moden,,, rumah lama ni kalau banyak rosak banyak la kene keluar duit... ...

hartanah_tender
09-04-2013, 04:25 PM
apa peranan jabatan penilaian dalam malaysia ni ek?

mengumpul data2 terkini harga jualan..menilai harga pasaran..mengumpul data jualan terkini..banyak lagi la...boleh tgk kat website dia..event kalau nak amik sijil berkenaan properties pon dia ada buat kelas :)

khairul385
09-04-2013, 04:28 PM
mengumpul data2 terkini harga jualan..menilai harga pasaran..mengumpul data jualan terkini..banyak lagi la...boleh tgk kat website dia..event kalau nak amik sijil berkenaan properties pon dia ada buat kelas :)
tQ tuan..
penerangan ringkas tapi padat :)

capgajah
09-04-2013, 04:29 PM
Hega rumah sekarang memang meletop....memang meletop, tapi ada hak dia,, bila mjunam terima la risiko nya,, kene hati jugak,, skrg paras mbuncit dah,, kene kerajaan buat dasar baru .. mcm kereta la... ura nak ubah dasar cukai ...

jazzroll
09-04-2013, 04:37 PM
rumah aku beli kat temerloh, launch 2011 harga 119900.00....fasa ke dua, launch tahun 2012, rm 138000.00. bentuk rumah dan keluasan sama...

Duan82
09-04-2013, 04:47 PM
wah ada otai investor kat cni, bagus2. duan , nak tnya sikit, loan gov lepas kita ful settle, boleh buat loan lg tak. dan proses ni berterusan ke. tq

Kekkekeekkekek....lepas full settlement loan pertama gov, kita tinggal sekali ajer lagi peluang untk buat loan gov. Dgn syarat bayar semua loan pertama yg dipinjam. So kalau berterusan, senang hati hamba..leh buat duit selalu...sbb interest 4% ajer. Kerajaan pun cerdik, sbb loan goverment untk beli umah ajer..bukan untk buat duit.

kaleck
10-04-2013, 12:44 AM
Thread yang menarik. Siap gaduh2 lagi.. Hehe. Saya ni dh lama tak muncul kat sini. Niat di hati nk buat thread tentang properties or tentang Market Value or berkaitan dengan valuation, tp skrang ni tak mmpu lagi coz byk benda kena buat.

So, secara basic nya, ni definition Market Value:

Market Value is the estimated amount for which a property should exchange on the date of valuation between a willing buyer and a willing seller in an arm's length transaction after proper marketing wherein the parties had each acted knowledgeably, prudently and without compulsion.


So, basically Market Value ni price or value bagi sesuatu property yang di pindah milik antara penjual dan pembeli yang tak de hubungan dan tanpa paksaan tentang harga tu.

Kalau nk ulas tentang market value ni memang panjang la. Tentang siapa yang tentukan tu adalah Registered Valuer (Penilai Berdaftar) dengan Lembaga Penilai, Pentaksir dan Ejen Hartanah.

Bagi yang nak beli melalui bank, maka MV ni bank akan refer kepada panel valuer mereka dan jugak akan di counter check dengan in house valuer mereka(kalau ada). So, kat sini, contoh nya A nk jual rumah 500K, dan bila B nak beli dan bank akan tnya kat Valuer berapa MV rumah tu, kalau umah tu di nilai pada 400K je, so si B kena la topup. Kat sini harga yang si A letak tak semestinya MV kerana dia ada elemen untung kat situ.

Bagi Government pulak, Jabatan yang bertanggung jawab nk tentukan MV umah adalah Jabatan Penialain dan Perkhidmatan Harta(JPPH) under kementerian kewangan Malaysia. Tugas diorang seperti penilai yang bank tnya tu la, tp diorang dah ada data dan Pegawai ataupun Penolong POegawai akan bagi berapa loan or MV umah yang hendak di beli tu. Lbh kurang sama jer, cuma Government ni punya valuation ada rendah sikit la. :)


So, itu la sedikit sebanyak tentang MV ni.. :)cgrock

zul93
10-04-2013, 02:35 AM
Market Value - 'history' (sejarah) iaitu rekod2 transacted..

Valuer - akan berpandukan kepada 'sejarah' ni untuk bg value

So, sape yg akan buat 'sejarah' baru kat satu2 tempat tu???

Jawapannya - Agent / Vendor / Buyer
Sebabnya, mestilah nak untung kan...

QasehQu
11-04-2013, 05:15 PM
Salam...
Terpanggil utk reply kat sini... i m new here...

just nak share utk u ols...

ada faktor2 yang mempengaruhi nilai sesuatu harta tanah (property value)

a.Lokasi/tapak -Strategik, system perhubungan baik, akses masuk, kemudahan awam

b.Ekonomi Antarabangsa - kenaikan kos pinjaman dan kadar faedah dunia

c.Bentuk/fizikal - Jenis rekabentuk, Bahan binaan, kawasan, jumlah ruang bilik (mengikut kehendak individu)

d.Permintaan & Penawaran

i. Permintaan yg tinggi akan meningkatkan kadar serapan harta tanah yang tinggi. H/T yg dibina dapat disewa atau dijual dengan segera. Kemelesetan ekonomi dunia menyebabkan kadar inflasi dan kadar faedah yg tinggi. Ini akan merendahkan permintaan terhadap harta tanah.

ii.Tumpuan terhadap jenis sesebuah harta tanah

e.Polisi2 kerajaan yg berkaitan dgn harta tanah dan pembangunan boleh menarik ramai pelabur dan pengusaha utk melabur dan membeli h/t. cth : pengecualian cukai d langkawi & insentif lain.

f.Faktor Kebangsaan – system perundangan, akta2 PT, kenaikan sewa dan CKHT

erkkk... ada yg x faham x eh? :D:D

putra1234
11-04-2013, 06:18 PM
Salam...
Terpanggil utk reply kat sini... i m new here...

just nak share utk u ols...

ada faktor2 yang mempengaruhi nilai sesuatu harta tanah (property value)

a.Lokasi/tapak -Strategik, system perhubungan baik, akses masuk, kemudahan awam

b.Ekonomi Antarabangsa - kenaikan kos pinjaman dan kadar faedah dunia

c.Bentuk/fizikal - Jenis rekabentuk, Bahan binaan, kawasan, jumlah ruang bilik (mengikut kehendak individu)

d.Permintaan & Penawaran

i. Permintaan yg tinggi akan meningkatkan kadar serapan harta tanah yang tinggi. H/T yg dibina dapat disewa atau dijual dengan segera. Kemelesetan ekonomi dunia menyebabkan kadar inflasi dan kadar faedah yg tinggi. Ini akan merendahkan permintaan terhadap harta tanah.

ii.Tumpuan terhadap jenis sesebuah harta tanah

e.Polisi2 kerajaan yg berkaitan dgn harta tanah dan pembangunan boleh menarik ramai pelabur dan pengusaha utk melabur dan membeli h/t. cth : pengecualian cukai d langkawi & insentif lain.

f.Faktor Kebangsaan system perundangan, akta2 PT, kenaikan sewa dan CKHT

erkkk... ada yg x faham x eh? :D:D

thanks. iols faham.:D:D

rizzsamsungtab
25-04-2013, 03:23 PM
Area dutamas..sebelah segambut dn hartamas...2006..beli rm215K...now value by bank rm476K..aku sewakn jer..dn dok apt murah...

pegulza85
12-10-2013, 09:53 PM
Aritu baru check market value rumah.. alhamdulillah dah naik ke 400k..

Sape2 nak beli, pm gua hehe

fazleysyam
06-11-2013, 05:23 PM
Salam semua..

nak tanya mcm mana korang check current OMV yer..call tanya bank directly, or tanya valuer directly, or dpt tau masa buat refinancing??

Bleh tlg advise sket tak..

ejak kelong
09-11-2013, 11:16 PM
kawe beli rumah teres double stories (20x70) katjalan anggerik bukit beruntung. beli tahun 2010, harga rm 69k, harga skrg 2013 lbh kurang rm 200k. dah naik 3 kali ganda dr harga asal...untung tak?

simplest_box
10-11-2013, 02:54 AM
Thread yang menarik. Siap gaduh2 lagi.. Hehe. Saya ni dh lama tak muncul kat sini. Niat di hati nk buat thread tentang properties or tentang Market Value or berkaitan dengan valuation, tp skrang ni tak mmpu lagi coz byk benda kena buat.

So, secara basic nya, ni definition Market Value:

Market Value is the estimated amount for which a property should exchange on the date of valuation between a willing buyer and a willing seller in an arm's length transaction after proper marketing wherein the parties had each acted knowledgeably, prudently and without compulsion.


So, basically Market Value ni price or value bagi sesuatu property yang di pindah milik antara penjual dan pembeli yang tak de hubungan dan tanpa paksaan tentang harga tu.

Kalau nk ulas tentang market value ni memang panjang la. Tentang siapa yang tentukan tu adalah Registered Valuer (Penilai Berdaftar) dengan Lembaga Penilai, Pentaksir dan Ejen Hartanah.

Bagi yang nak beli melalui bank, maka MV ni bank akan refer kepada panel valuer mereka dan jugak akan di counter check dengan in house valuer mereka(kalau ada). So, kat sini, contoh nya A nk jual rumah 500K, dan bila B nak beli dan bank akan tnya kat Valuer berapa MV rumah tu, kalau umah tu di nilai pada 400K je, so si B kena la topup. Kat sini harga yang si A letak tak semestinya MV kerana dia ada elemen untung kat situ.

Bagi Government pulak, Jabatan yang bertanggung jawab nk tentukan MV umah adalah Jabatan Penialain dan Perkhidmatan Harta(JPPH) under kementerian kewangan Malaysia. Tugas diorang seperti penilai yang bank tnya tu la, tp diorang dah ada data dan Pegawai ataupun Penolong POegawai akan bagi berapa loan or MV umah yang hendak di beli tu. Lbh kurang sama jer, cuma Government ni punya valuation ada rendah sikit la. :)


So, itu la sedikit sebanyak tentang MV ni.. :)cgrock

Daripada page 1 sampai 10, ni la pencerahan terbaik tentang market value. TQ otai Kaleck.

hafiz5009
10-11-2013, 03:37 PM
Salam otai2 semua..nk mntk pendapat skit..sy ade book rmh,masa book tu die ckp pajakan 99thn start thn ni..tp skrg sy tnya blk die ckp 60++thn je tgl..apa pendapat otai2 semua. Nk proceed atau cancel..tp rege rmh tu bole dkatakn mrh gak la 20x84 rega rm235k kt jln kebun

azli_fitri
11-11-2013, 06:31 PM
Salam otai2 semua..nk mntk pendapat skit..sy ade book rmh,masa book tu die ckp pajakan 99thn start thn ni..tp skrg sy tnya blk die ckp 60++thn je tgl..apa pendapat otai2 semua. Nk proceed atau cancel..tp rege rmh tu bole dkatakn mrh gak la 20x84 rega rm235k kt jln kebun

Harga murah tu,.. rasa rugi klu x beli...

rahaz
11-11-2013, 11:00 PM
Salam..aku beli low cost flat kat BM,Pg. Harga asal $35k tapi Bank Negara offer $25k,jd aku beli untuk buat asset je.
Bulanan $198.00x12x25tahun=$59400.00!! Islamic loan tuu! Aku x duduk,aku bagi sewa. $250.00 sebulan.
Aku dapat $52.00 hasil dari sewa bulanan tu.
$52.00x12x25=$15600.00.
Jadi harga sebenar rumah tu ialah: $59400.00
-$15600.00 (hasil dari sewa bulanan)
***********
=$43800.00
Market value skang dalam $40-$45k
Last year aku buat rumah atas tanah isteri kat Sg Dua,BM. Small plan
bungalow setingkat atas lot bersaiz 7000kps. Harga keseluruhan projek $90k. Current market value estimation as per my sister in law (arkitek sebuah firm di KL)$250k!! Alhamdulillah..rezeki Allah taala untuk anak2.
Kalau kat sebelah pulau.. jangan nak mimpi nak dapat rumah dgn harga tu!! Semua start dgn mata JUTAan ringgit!!

oxygenO2
11-11-2013, 11:17 PM
salam, share harga pasaran terkini rumah yg korang beli atau yg korang tahu.
Cth, rumah aku teres 2 tingkat corner lot 22x70, 2004 beli rm 218k, 2013 RM350k. Lokasi Pt raja Batu pahat johor. tjuan share sbg info pelaburan. lg cepat naik lagi bagus.


bro pt raje kt taman ape??

Sang Kelembai
11-11-2013, 11:37 PM
Salam otai2 semua..nk mntk pendapat skit..sy ade book rmh,masa book tu die ckp pajakan 99thn start thn ni..tp skrg sy tnya blk die ckp 60++thn je tgl..apa pendapat otai2 semua. Nk proceed atau cancel..tp rege rmh tu bole dkatakn mrh gak la 20x84 rega rm235k kt jln kebun

X faham aku. Rumah baru atau subsale ni? Kenapa tinggal 60++tahun je?

goldironman
11-11-2013, 11:58 PM
Salam..aku beli low cost flat kat BM,Pg. Harga asal $35k tapi Bank Negara offer $25k,jd aku beli untuk buat asset je.
Bulanan $198.00x12x25tahun=$59400.00!! Islamic loan tuu! Aku x duduk,aku bagi sewa. $250.00 sebulan.
Aku dapat $52.00 hasil dari sewa bulanan tu.
$52.00x12x25=$15600.00.
Jadi harga sebenar rumah tu ialah: $59400.00
-$15600.00 (hasil dari sewa bulanan)
***********
=$43800.00
Market value skang dalam $40-$45k
Last year aku buat rumah atas tanah isteri kat Sg Dua,BM. Small plan
bungalow setingkat atas lot bersaiz 7000kps. Harga keseluruhan projek $90k. Current market value estimation as per my sister in law (arkitek sebuah firm di KL)$250k!! Alhamdulillah..rezeki Allah taala untuk anak2.
Kalau kat sebelah pulau.. jangan nak mimpi nak dapat rumah dgn harga tu!! Semua start dgn mata JUTAan ringgit!!

Alhamdulillah! Murah rezeki tuan. Good sharing untuk warga CG macam saya pelajari. Kena bukak topik lain kalau nak share projek tuan buat rumah sendiri sebab bukan calang2 orang berani dan sanggup nak buat. :)cgrock

P_M_L
12-11-2013, 12:31 AM
Beli townhouse kat rawang dec 2012
beli 120k, mv mungkin masih sama juga

area mane townhouse tu bro? BCH k?

eday84
12-11-2013, 09:49 AM
area mane townhouse tu bro? BCH k?

area desa puteri.. bch tu 180k dulu, skrg dah 210k kot haha.. tak mampu den.. tapi saiz besar cam ok jgk

Stinky_Munky
12-11-2013, 10:04 AM
harga beli 120k
MV skang 300k

Ardt
12-11-2013, 12:26 PM
beli tahun 2008 beli harga 375k
2010 orang offer 500k
2013 ada orang offer 815k
tapi takkan jual, carik rumah lain dulu
nak cari tempat yang ada kemelayuan sikit :D

bebird
12-11-2013, 12:32 PM
beli tahun 2008 rm70k
baru2 ni ada org jual rm200k...
ada iklan kt mudah.my rm240k

beli tahun 2008 rm70K
baru2 ni ada agen offer rm110k
harga iklan kt mudah.my rm100k-120K

beli tahun 2009 rm58k
harga kt iklan mudah.my rm85k-100k

beli tahun 2012 rm335k
bln 12 ni baru dpt kunci..
tak tau la harga lepas dpt kunci brape...

tebu
12-11-2013, 12:47 PM
endlot puncak alam 18X60 .. beli rm160k = 18 Jan 2013 ----> 5 Nov 2013 Maybank rm220k, cimb rm235k, p.bank rm240k

tebu
12-11-2013, 10:48 PM
beli tahun 2008 rm70k
baru2 ni ada org jual rm200k...
ada iklan kt mudah.my rm240k

beli tahun 2008 rm70K
baru2 ni ada agen offer rm110k
harga iklan kt mudah.my rm100k-120K

beli tahun 2009 rm58k
harga kt iklan mudah.my rm85k-100k

beli tahun 2012 rm335k
bln 12 ni baru dpt kunci..
tak tau la harga lepas dpt kunci brape...

kat mudah kadang2 harga tk masuk akal
~X(

kuda-kuda
12-11-2013, 11:00 PM
sapa nak beli rumah kos sederhana,semi D,banglo di bukit kayu
hitam kedah boleh contact saya.rumah baru..harga berpatutan

zaid27
13-11-2013, 05:31 AM
ya betul hrg rmh x akan turun...kpd sape yg wat research lg untung byk...
buat baiklah dgn penilai hartanah kerana mereka lebih peka dan dpt info awal..tksh kpd kekawan yg bg info disini..tksh carigold.

zaid27
13-11-2013, 05:37 AM
lokasi mane bro?

zaid27
13-11-2013, 05:50 AM
Thread yang menarik. Siap gaduh2 lagi.. Hehe. Saya ni dh lama tak muncul kat sini. Niat di hati nk buat thread tentang properties or tentang Market Value or berkaitan dengan valuation, tp skrang ni tak mmpu lagi coz byk benda kena buat.

So, secara basic nya, ni definition Market Value:

Market Value is the estimated amount for which a property should exchange on the date of valuation between a willing buyer and a willing seller in an arm's length transaction after proper marketing wherein the parties had each acted knowledgeably, prudently and without compulsion.


So, basically Market Value ni price or value bagi sesuatu property yang di pindah milik antara penjual dan pembeli yang tak de hubungan dan tanpa paksaan tentang harga tu.

Kalau nk ulas tentang market value ni memang panjang la. Tentang siapa yang tentukan tu adalah Registered Valuer (Penilai Berdaftar) dengan Lembaga Penilai, Pentaksir dan Ejen Hartanah.

Bagi yang nak beli melalui bank, maka MV ni bank akan refer kepada panel valuer mereka dan jugak akan di counter check dengan in house valuer mereka(kalau ada). So, kat sini, contoh nya A nk jual rumah 500K, dan bila B nak beli dan bank akan tnya kat Valuer berapa MV rumah tu, kalau umah tu di nilai pada 400K je, so si B kena la topup. Kat sini harga yang si A letak tak semestinya MV kerana dia ada elemen untung kat situ.

Bagi Government pulak, Jabatan yang bertanggung jawab nk tentukan MV umah adalah Jabatan Penialain dan Perkhidmatan Harta(JPPH) under kementerian kewangan Malaysia. Tugas diorang seperti penilai yang bank tnya tu la, tp diorang dah ada data dan Pegawai ataupun Penolong POegawai akan bagi berapa loan or MV umah yang hendak di beli tu. Lbh kurang sama jer, cuma Government ni punya valuation ada rendah sikit la. :)


So, itu la sedikit sebanyak tentang MV ni.. :)cgrock


saya nk tambah sikit lembaga penilai dan penaksir serta jpph diwujudkan utk tujuan mengawal harga hartanah....supaya kerajaan mendapat hasil dari STAMP DUTY bg pembeli dan RPGT bg penjual dimana kerajaan boleh mengawal hrg hartanah dari unsur unsur penipuan dan mengelakan dari sesorang dianiya.

zaid27
13-11-2013, 06:05 AM
kat mudah kadang2 harga tk masuk akal
~X(


Kat mudah tu hrg nyer tinggi sikit ...ejen/seller wat subsell
sbb kekadang wat tranfer mkn masa,ada rmh perlu consent dan berbagai masalah...so mereka ambil kira MV setahun kedepan bg hartanah tersebut.

MV boleh berubah di sesuatu kaw dgn pantas...bukan kata setahun,sebulan pun boleh berubah,cotohnyer bila hrg petrol naik 20 sen...so semua brg naik.hartanah x terlepas!!!so timing kena betul utk jual beli rmh ni!!

rocketeer999
13-11-2013, 08:41 AM
Dulu aku ade bukak thread pasal mende ni

Lobey
13-11-2013, 08:56 AM
rumah/aptment aku beli dulu RM49K luas 700kaki persegi.
skrg ni rege dlm 100K. lokasi Putra Damai Putrajaya.

Hoyoyo
13-11-2013, 08:58 AM
umah aku..umah n tanah rega 60k dulu skrg dh ampir 700k...batu cave

aec994
13-11-2013, 09:06 AM
beli umah 2008 rm 160k

la ni 2013 market value 225-250k

kalau jual pun, dapat untung 60-90k nak cari umah teres lagik pun dah payah. semua 400k ++ area selangor ni

adoiii

BRAVOZULU
13-11-2013, 09:07 AM
rumah di simpang renggam beli tahun 2002 98K baru jual 143K ikut MV, beli tahun 2009 176K MV sekarang 250K (simpan dulu utk aset), baru beli di taman seri impian, kluang 111K, harga asal owner beli 78K MV sekarang 140K, kiranya sy dapat harga under MV sebab owner jual balik kampung. sekarang ni rumah baru under construction di Taman seri impian kluang tiada yg dibawah 200K.

pelan
13-11-2013, 09:09 AM
aku baru beli renovated single storey rumah pusaka waris jual
170k market value 250k at least
baru dapat
area kpj shah alam

tomie
13-11-2013, 09:11 AM
beli umah 2008 rm 160k

la ni 2013 market value 225-250k

kalau jual pun, dapat untung 60-90k nak cari umah teres lagik pun dah payah. semua 400k ++ area selangor ni

adoiii

umah ceq 2009 RM 165k ....
lani kalo nak joi RM 300k .....laku wo :)):">

boby
13-11-2013, 09:15 AM
beli 2012 teres corner lot lelong rm130k
renovate skit2(bwh 20k) 2013 harga dh jd 250k
best beli rumah lelong

Irwan De Gea
13-11-2013, 09:44 AM
Beli apartment low cost kat cheras RM95K... ( 2006 )
Jiran jual tahun lepas RM175K...
Baru2 nie, g byr duit maintenance, Saja2 tanya value market skrg, dlm RM220K..

Akan dtg bila MRT siap, maybe makin naik... :)cgrock

jerungenius
13-11-2013, 09:48 AM
dulu den dok ketereh..
arga umah 28k..(1996)
skrg da 150k.. (2011)
rumah teres...

mr mourinho
13-11-2013, 10:13 AM
rumah teres 2 tingkat....beli 2005 RM 105K......skarang market RM 180K....area Tamu Hill Park, Batang Kali Selangor

badrush
13-11-2013, 10:22 AM
rumah aku area klang selangor...beli masa belum start construction tahun 2011 RM178K...ni dah 90% siap harga dah RM250K..

tak sabor nak pindah rumah baru.hehe

jkbkk75
13-11-2013, 10:29 AM
rumah apatmen subang beli tahun 2007 = rm93k market sekarang =rm 140k
rumah cluster saujan utama sg buloh beli tahun 2010 = rm240k market sekarang = 450k.

hafiz5009
13-11-2013, 01:47 PM
X faham aku. Rumah baru atau subsale ni? Kenapa tinggal 60++tahun je?

sori x ckp plak psl rmh under construction... xsure kenapa tgl 60thn..tp ejen tu ckp la..x smpt lg nk wat carian kt land opis

rahaz
13-11-2013, 11:07 PM
Alhamdulillah! Murah rezeki tuan. Good sharing untuk warga CG macam saya pelajari. Kena bukak topik lain kalau nak share projek tuan buat rumah sendiri sebab bukan calang2 orang berani dan sanggup nak buat. :)cgrock

Tima kaseh..kalau ada sapa2 yg berminat nak buat rumah sendiri(upah kontraktorlah :D)area utara boleh contact saya. Bukan saya yg buat tp kawan@sepupu saya. Dia JV dgn Co dari China. Kaedah pasang siap guna rangka besi. Harga@kos terrendah dipasaran. Ramai dah mula berminat dgn kaedah ni kat area Penang.:)

fotosintesis
13-11-2013, 11:11 PM
Teres lama 2 tingkat coner lot.. org tua beli awl 90an 89k.. now 980k pernah sepet offer 900k xjual. Area changkat minden gelugor penang

rahaz
13-11-2013, 11:14 PM
Changkat Minden Gelugor...residensi golongan elit tuuu....tahniah!!

hafiz5009
14-11-2013, 10:49 AM
nk tnya skit... rmh under construction kt bt 7 jln kebun,tnh rizab melayu, saiz 20x87ft,leasehold (ejen tu ckp tgl 60thn lbih) rege rm235k... harga die munasabah ok ke mahal..

nazting
14-11-2013, 10:58 AM
nak tanya jugak lar otai sini..harap tak off topik,

berapa market value unuk umah dekat apartment siantan, putra perdana..tingkat 1..

tokayherbalife
14-11-2013, 11:00 AM
rumah aku: Gardenia Court Apt, Taman Sri Gombak
Nilai belian: RM170K (Nov 2012)
Nilai Jualan Sekarang: RM320K (Aug 2013)

farizhelmi
14-11-2013, 04:34 PM
salam, share harga pasaran terkini rumah yg korang beli atau yg korang tahu.
Cth, rumah aku teres 2 tingkat corner lot 22x70, 2004 beli rm 218k, 2013 RM350k. Lokasi Pt raja Batu pahat johor. tjuan share sbg info pelaburan. lg cepat naik lagi bagus.
parit raja taman mane tuan?

kaleck
17-11-2013, 05:39 PM
Daripada page 1 sampai 10, ni la pencerahan terbaik tentang market value. TQ otai Kaleck.

Saya bukan otai. Hanya orang2 biasa saja. Lama dah tak muncul kat CG ni. agak bz skrang ni. :)

matjani
18-11-2013, 11:52 AM
Tima kaseh..kalau ada sapa2 yg berminat nak buat rumah sendiri(upah kontraktorlah :D)area utara boleh contact saya. Bukan saya yg buat tp kawan@sepupu saya. Dia JV dgn Co dari China. Kaedah pasang siap guna rangka besi. Harga@kos terrendah dipasaran. Ramai dah mula berminat dgn kaedah ni kat area Penang.:)

Bro rahaz tlg pm saya kaedah rumah pasang siap ni. berminat plak, planning nak buat rumah dekat kepala batas.

amie71
18-11-2013, 11:56 AM
parit raja taman mane tuan?

nk tau juga kt mana... tmpt jatuh lg dikenang ni

mat_letop
18-11-2013, 12:56 PM
macam ada masalah lambakan hartanah ke sekarang
huhuhu
aku pun beli rumah 190k
baru 2 bulan lepas jiran beli dah 250k

mreduan
18-11-2013, 01:15 PM
Beli teres kat bandar kinrara, puchong tahun 2009 450k..market sekrng dlm 900k

mat_letop
18-11-2013, 01:21 PM
Beli teres kat bandar kinrara, puchong tahun 2009 450k..market sekrng dlm 900k

pergh senak
hahaha

mr gadi
18-11-2013, 01:29 PM
beli teres rm 218 tahun 2011, servay skrg Dah 280 k ke atas huhu, masa beli dulu, penjual ckp, naik lagi 10 k bulan seterusnya, ntah skrg mcm mana..pa sebab naik mendadak tak taula, contolah skrg baru kerja pas sah jawatan 3-4 tahun Akan datang harga rumah Sudah berapa,

tudung87
18-11-2013, 01:37 PM
Teres lama 2 tingkat coner lot.. org tua beli awl 90an 89k.. now 980k pernah sepet offer 900k xjual. Area changkat minden gelugor penang

cina tu offer rendah..

sbnrnya value dh 1juta++ dah area sana.

kondo p0n dh 700k++ tahun 2012.

ni corner lot+ada tanah.

rahaz
18-11-2013, 10:02 PM
Bro rahaz tlg pm saya kaedah rumah pasang siap ni. berminat plak, planning nak buat rumah dekat kepala batas.

Secara ringkasnya: TT boleh design sendiri plan senibina rumah yg tt idamkan atau guna plan pihak ketiga(plan contoh yg dah siap)bg kat cousin saya tu. Pihak kontraktor akan angarkan kos projek dan runding dgn tt untuk persetujuan harga & sekiranya ada tambahan ubahsuai yg tt nak buat.
Kaedah pembinaan pasang siap ini dipanggil "PinnacleLGS turnkey light steel construction Technology".Engineer akan buat 3D design & detailing berdasarkan plan yg tt beri. Dari alang bumbung/rangka rumah semua akan guna steel framing system.
Kaedah ni 300% lebih cepat dari mana2 construction yg ada & 20% lebih kos efisyen dari mana2 sistem pembinaan dipasaran.LEED certified 100% Green Building System!Leadership in Energy and Environmental Design(LEED)dari USA.
Tapi tapak projek kena ada jalan masuk untuk lori tayar 12:D. Guna untuk angkut frame pasang siap tu nanti.0175767103 Ismail Ishaq nama cousin saya tu kalau nak lebih detail tt. Cakap dapat contact no ni dari saya(abdullah).K? :">

izogtr
23-11-2013, 07:00 PM
beli rumah semi d setingkat kat jln lombong, sek 29 kota kemuning tahun 2012 for rm 231k..skrg tgk iklan kat mudah ada org jual sampai rm 370k:)

hyip-otai
23-11-2013, 07:11 PM
beli rumah teres thn 2008 130k dirawang now 350k

bigwallet
24-11-2013, 11:19 AM
Aku? Masih takdak lai umah huwaaaa so sad

dauskupang
24-11-2013, 11:39 AM
beli 2009 135K...skrg xtau harga market brape...

kuantan, pahang

kaleck
24-11-2013, 06:43 PM
Aku? Masih takdak lai umah huwaaaa so sad

InsyaAllah ada rezeki, dapat la beli gak nnti tuan. :)cgrock

despro
25-11-2013, 01:00 AM
den beli rumah teres setingkat seri kembangan 20x70 tahun 2004 rm132k,sekarang harga rm280-300k

zfa85
25-11-2013, 01:09 AM
Beli rumah kt Taman Satria Telok panglima Garang.Booking bln 12 2012 harga rm269k..Tanya pemaju wktu byr deposit api air harga rumah dh mencecah rm345k..seb baiksmpt sambar.wktu tu tinggal last lot.

despro
25-11-2013, 07:18 AM
Aku? Masih takdak lai umah huwaaaa so sad

lugi wo talak lumah lagi....gini den ajar

cari rumah lelong sekitar harga 40k (harga pasaran 80k), pastikan lokasi mantap boleh disewakan
buat pesonal loan dlm 50k , rumah lelong byr tunai....keluarkan semua epf....baki 10k utk repair rumah & kos2 berkaitan, then sewakan (installment lebih kurang rm500 utk loan 50k, duit sewa rumah byr loan...rumah mcm free:-?)

bila rasa dah ok, refinance rumah tu ikut harga pasaran ie 80k, then cari lagi rumah lelong mcm tadi & sewakan....

bigwallet
25-11-2013, 09:38 AM
lugi wo talak lumah lagi....gini den ajar

cari rumah lelong sekitar harga 40k (harga pasaran 80k), pastikan lokasi mantap boleh disewakan
buat pesonal loan dlm 50k , rumah lelong byr tunai....keluarkan semua epf....baki 10k utk repair rumah & kos2 berkaitan, then sewakan (installment lebih kurang rm500 utk loan 50k, duit sewa rumah byr loan...rumah mcm free:-?)

bila rasa dah ok, refinance rumah tu ikut harga pasaran ie 80k, then cari lagi rumah lelong mcm tadi & sewakan....

Bijak idea tuan. Akan diboldkan nih

syafq
25-11-2013, 10:10 AM
rumah aku lak beli awal 2012 luas 22x70 harga 210k sekarang tengok pembangunan sebelah taman yg lebih kurang sama dah 300k...area Putera Indah Batu Pahat Johor

Astra 7259
25-11-2013, 10:25 AM
aku nk share gak.. aku beli rumah 2nd akhir tahun 2012.. 22 x 70 double storey

MV RM180k, aku beli 140. 2mggu lepas baru dapat surat penilaian dari majlis perbandaran..

MV terkini RM210k.. lagi tiga tahun ingt nak buat refinance.. beli untuk stok umah sewa lak..

ronnishi4369
25-11-2013, 03:07 PM
aku nk share gak.. aku beli rumah 2nd akhir tahun 2012.. 22 x 70 double storey

MV RM180k, aku beli 140. 2mggu lepas baru dapat surat penilaian dari majlis perbandaran..

MV terkini RM210k.. lagi tiga tahun ingt nak buat refinance.. beli untuk stok umah sewa lak..

bro..MV umah boleh mintak majlis perbandaran nilai kan ke?
camne nak wat ek?

Astra 7259
25-11-2013, 03:20 PM
bro..MV umah boleh mintak majlis perbandaran nilai kan ke?
camne nak wat ek?

tu tak sure lak pasal biasanya kalau nk check MV rumah.. boleh call bank mintak diorang checkkan.

ckp je nk wat refinance rumah.. pastu suh diorang checkkan MV terkini rmh tu..

GhostTrader
25-11-2013, 03:26 PM
Aku beli kat salak tinggi klia dulu tahun 2003 rm155k.. Sekarang tak tau berapa dah MARKET value..malas nak check..

cagar11th
25-11-2013, 04:01 PM
aku beli rumah 70k(tq tuan rumah lama sebab jual harga asal).... td survey kat mudah.my agen jual rege pai rm180k(1st floor)...mcm xcaye jek tgok...agak rumah yg sama jenis tp 3rd floor cam umah aku nie brape ekh market valuenye?....

CikguMusi
26-11-2013, 07:31 PM
rumah aku beli 2008 dalam 156k...sekarang ni mpjbt dah nilai semula 212k...alhamdulillah taklah naik banyak aku punya cukai harta...tp kalau nak jual guna mv dari mpjbt ni memang taklah...rumah baru siap kat jalan sebelah dua tingkat 18x65 pun dah 360k...rumah aku 22x80 dua tingkat takkan 212k jer.

razor77
26-11-2013, 08:43 PM
rumah aku pprt. 25k jer. tapi x blh jual balik. huhuu

yusli
28-11-2013, 08:09 PM
bro pt raje kt taman ape??

Tmn u. Skrg dh ade secret recipe

kemolok
28-11-2013, 09:33 PM
Anak2 kita sok, 20 30 tahun lagi, ntah dpt ke tidak beli rumah

ECHA
28-11-2013, 10:29 PM
umah kat area klang, teres 2tkat..freehold..18x67 harga beli rm150k thun 2009.thun ni dah naik rm270k, hari tu tnya bank sbb nk refinance

kaleck
29-11-2013, 07:02 AM
rumah aku pprt. 25k jer. tapi x blh jual balik. huhuu

Kat mana umah pprt tu tuan? Kenapa tak boleh jual balik?:-?:-?

kaleck
29-11-2013, 07:04 AM
umah kat area klang, teres 2tkat..freehold..18x67 harga beli rm150k thun 2009.thun ni dah naik rm270k, hari tu tnya bank sbb nk refinance

4 tahun naik 120k? :o:o
memang gila la harga umah skrang ni.. ~X(~X(

kaleck
29-11-2013, 07:06 AM
rumah aku beli 2008 dalam 156k...sekarang ni mpjbt dah nilai semula 212k...alhamdulillah taklah naik banyak aku punya cukai harta...tp kalau nak jual guna mv dari mpjbt ni memang taklah...rumah baru siap kat jalan sebelah dua tingkat 18x65 pun dah 360k...rumah aku 22x80 dua tingkat takkan 212k jer.

Untuk bayar cukai x apa guna value tu tuan.. takde la bayar mahal. tp kalau ikut harga umah yg baru siap kat sebelah tu, memang lagi tinggi la kena bayar cukai pintu.. :D:D

ECHA
29-11-2013, 10:06 AM
4 tahun naik 120k? :o:o
memang gila la harga umah skrang ni.. ~X(~X(

mmg gile harga...tu pun nasib baik aku dpt beli 4 thun lpas.maser tu dlm waiting list no 15.gaji pun x smpai 2k, Alhamdulillah rezki lpas buat loan.skg ni ssah nyer nk wat laon umah..aku nk refinance pun mcm x lyan jek ngan gaji ciput cam ni.
thn dpan rasanya umh tu akn naik smpai 300k

oxygenO2
29-11-2013, 02:41 PM
Tmn u. Skrg dh ade secret recipe

beli zaman bile? umah still ok lg x?

babyblacky
29-11-2013, 02:46 PM
nak tanye la otai2 sume..kalo beli second house, let say rm200k tahun 2009, pastuh tahun 2013 naik rm350k, so aku beli tahun 2013 (rm350K) berbaloi ke? refinance senang x?

yusli
29-11-2013, 10:18 PM
beli zaman bile? umah still ok lg x?

Duduk 2006.antara penduduk awal phase 1. Rumah ok. Masalah sikit 2 biasa

oxygenO2
29-11-2013, 11:00 PM
Duduk 2006.antara penduduk awal phase 1. Rumah ok. Masalah sikit 2 biasa

masalah sket xpe, jgn mcm umah 2 tingkat yg anjung nyer da retak menanti belah. .tp aku kesian ngan buyer taman u skrg, design umah phase mana pun same jer, kaler jer ubah2...adoila. ..kemut tul pemaju

faris_sn
20-01-2014, 01:59 PM
beli 380k 5 thn lepaih...jiran seberang umah juai 750k..basic house..bukit jelutong...masyukkkkk..

paperbosz
30-01-2014, 04:22 PM
beli rm250k, skang ni rm390k. Taman Aman perdana Klang.

PuTRa78
04-02-2014, 09:05 AM
bgaus thread nih. thank you tuan tanah.. atleast bleh kite tahu MV property..

umah sy beli thn 2009 dlm rm700k, sekarang market value rm1.4juta, dkayangan sek13 shah alam..

limbong
04-02-2014, 03:30 PM
area taman meru ria berapa

mtsokri
04-02-2014, 03:38 PM
area pajam rumah baru siap beraper?ade sape tahu? beli 355k..biase kalau umah dah siap, arge naik..huhu..

Crystal skull
04-02-2014, 03:47 PM
harga rumah teres 24 x75 kat taman impian jaya,senai berapa(aku beli dulu 108k)

service apartment Villa Kristal (tingkat 14),skudai johor berapa harga skang?ada sapa sapa tahu?

Jejaka Kedekut
04-02-2014, 03:55 PM
1 banglo di kelantan = rm 350k
1 rumah rehat untuk tidur & mancing = rm 40k

tsf
04-02-2014, 04:09 PM
area pajam rumah baru siap beraper?ade sape tahu? beli 355k..biase kalau umah dah siap, arge naik..huhu..

pajam taman ape ni

mtsokri
04-02-2014, 04:32 PM
pajam taman ape ni

taman bukit citra..baru siap taman tu..tuan tau market price skrg?

tsf
04-02-2014, 04:55 PM
taman bukit citra..baru siap taman tu..tuan tau market price skrg?

stakat ni belum ada evidence tuan... Maybe boleh flip 20-25%

mtsokri
04-02-2014, 05:22 PM
stakat ni belum ada evidence tuan... Maybe boleh flip 20-25%

ow yerke bro..kalau betul, Alhamdulillah..thanks bro info.

jyvelinski
04-02-2014, 07:27 PM
damai perdana cheras, teres, 24x70, dua tingkat, unit tengah
- condition new
- launching 2010 = RM500K++
- dah siap 2014 = RM960K, non nego

damai perdana cheras, teres, 18x60, dua tingkat, unit corner lot
- condition - 5 years old
- subsale = RM750K, negotiable

PuTRa78
05-02-2014, 08:55 AM
taman tropika 2 kajang, dkt komuter bangi, semi d 3 tgkt..
beli thn 2010 rm650k.. MV skrg rm1juta..

bolabola_la
05-02-2014, 09:01 AM
ada ke yg dah berpengalaman jual rumah juta2 ni???

mr vios
06-02-2014, 05:55 PM
Beli rumah semi-d tahun 1995 kat kajang rm145k sekarang MV rm750k.Tmn Koperasi Cuepacs Batu 12 kajang

fendyx
07-02-2014, 02:32 PM
Taman Seri Budiman, Seksyen 5 Bandar Mahkota Cheras
1) jenis: rumah teres 1 tingkat
2) luas binaan : 22x65
3) tanah rezab melayu
4) Tahun beli: 2008
5) Harga asal :250K
6) Corner Lot (luas tanah tepi bole bina sebuah lagi rmh 22x65)

2012...ada jiran (unit tengah) jual 270K..hrg asal 160K
2013...ada owner (corner lot dah reno) nk jual 550K x pasti dh jual lum

2014...jupe kt mudah.my unit tengah dh reno nk jual 470K

MV utk rmh aku?..x pnh check lg...tp klu tgk hrg yg owner lain jual dh bole jd penanda aras...

sconsult
07-02-2014, 02:35 PM
kalau ada peluang jual...jual je...profit taking session.

anytime market boleh collapse/correction.

PuTRa78
07-02-2014, 02:39 PM
anytime market boleh collapse/correction.

wah... bile tuh dijangka collapse/correction ??

mat_letop
07-02-2014, 02:41 PM
kalau ada peluang jual...jual je...profit taking session.

anytime market boleh collapse/correction.

ye ke..
mcm susah je sbb pembeli still ada

fendyx
07-02-2014, 02:42 PM
kalau ada peluang jual...jual je...profit taking session.

anytime market boleh collapse/correction.

Syg bro nk jual...mn nk jupe rmh single storey skrg ni kt area sana:((...lagi pun 100% penduduk melayu...mmg aman damai:D

PuTRa78
07-02-2014, 02:45 PM
condo setia sky residence, kg baru kl.. beli rm645k thn 2009, skrg 2014 market value rm1juta..

Actifast
07-02-2014, 02:48 PM
kalau ada peluang jual...jual je...profit taking session.

anytime market boleh collapse/correction.

relex bro. bursa belum coner lagi:D.

dah conner nanti ramai ler panik.

kita ambik peluang:))

PuTRa78
07-02-2014, 02:51 PM
relex bro. bursa belum coner lagi:D.

dah conner nanti ramai ler panik.

kita ambik peluang:))

kalu corner, kite masuk position 'SHORT'..:D

ps: yg mane kt bursa yg bleh 2 way market lah tp..

nazting
07-02-2014, 02:53 PM
ada ke yg dah berpengalaman jual rumah juta2 ni???

pengalaman macam mana tu tuan? dulu saya penah keje dengan developer...jual bungalow harga RM5-7 juta...

Actifast
07-02-2014, 03:51 PM
kalu corner, kite masuk position 'SHORT'..:D

ps: yg mane kt bursa yg bleh 2 way market lah tp..

benda xda dalam chart bos, pandai-pandai cari cara dia.

:)cgrock

Hint: Cross triangle. hehe

PuTRa78
07-02-2014, 04:06 PM
condo Q1 bandar sri permaisuri.. beli thn 2010 rm285k.. skrg 2014 market value rm555k..

mat_letop
07-02-2014, 04:08 PM
condo Q1 bandar sri permaisuri.. beli thn 2010 rm285k.. skrg 2014 market value rm555k..

apa nama condo dekat sri pemaisuri bro

PuTRa78
07-02-2014, 04:29 PM
apa nama condo dekat sri pemaisuri bro

condo Q1 sblah villa laman tasik townhouse.. baru siap n handover kunci..

mat_letop
07-02-2014, 04:32 PM
condo Q1 sblah villa laman tasik townhouse.. baru siap n handover kunci..

owh.. aku pun target kondo tuh. dia buat dekat kawasan poko2 yg tak di tebang hbs.. tp melepas lah. mcm mne hang boleh dapat... devo dwitasik kan ?

PuTRa78
07-02-2014, 04:38 PM
owh.. aku pun target kondo tuh. dia buat dekat kawasan poko2 yg tak di tebang hbs.. tp melepas lah. mcm mne hang boleh dapat... devo dwitasik kan ?

developer ppc glomac..
time aku beli tuh x ramai bumi yg beli.. so byk unit lg..
non-bumi sold out time tuh..

mat_letop
07-02-2014, 04:40 PM
developer ppc glomac..
time aku beli tuh x ramai bumi yg beli.. so byk unit lg..
non-bumi sold out time tuh..

pergh tahniah bro.. kawasan sana memg hot. baru ni survey kondo yg baru buat betul2 tepi tasik tuh, company under kroni maznah hamid. sold out..

PuTRa78
07-02-2014, 04:41 PM
pergh tahniah bro.. kawasan sana memg hot. baru ni survey kondo yg baru buat betul2 tepi tasik tuh, company under kroni maznah hamid. sold out..

tp syg, aku dh jual, br je, :((
sold before dpt kunci lg.. sold at rm520k..

sconsult
07-02-2014, 05:31 PM
wah... bile tuh dijangka collapse/correction ??

bila tu...tu yg payah nak teka...tapi anytime la. :D

sconsult
07-02-2014, 05:32 PM
relex bro. bursa belum coner lagi:D.

dah conner nanti ramai ler panik.

kita ambik peluang:))

kawan mmg dah start standby cash...:D

sconsult
07-02-2014, 05:33 PM
kalu corner, kite masuk position 'SHORT'..:D

ps: yg mane kt bursa yg bleh 2 way market lah tp..

takut tak sempat masuk position. :))

sconsult
07-02-2014, 05:34 PM
ye ke..
mcm susah je sbb pembeli still ada

ambil untung, beralih kpd yg murah pula.

sconsult
07-02-2014, 05:41 PM
ye ke..
mcm susah je sbb pembeli still ada

he he...jual lah sewaktu masih ada pembeli ...

Actifast
07-02-2014, 07:01 PM
ambil untung, beralih kpd yg murah pula.

benda apa tu eak.:D

my precious, my precious, my precious, :)):eek:

al-pudin
11-02-2014, 01:07 AM
Tumpang tanya..katakan sy beli rumah kos rendah berharga rm60k dikawasan yg sekitarnya sedang membangun..ada kemungkinan tak harga rumah itu blh mencecah sehingga rm100k? Ataupun rumah kos rendah nih mmg tak mungkin naik sampai mcm tuh sekalik..rumah nih sy mau plan beli yg secondhand shj..harga asal mungkin lg rendah..maaf sy bdk br belajar..hehe

PuTRa78
11-02-2014, 07:53 AM
Tumpang tanya..katakan sy beli rumah kos rendah berharga rm60k dikawasan yg sekitarnya sedang membangun..ada kemungkinan tak harga rumah itu blh mencecah sehingga rm100k? Ataupun rumah kos rendah nih mmg tak mungkin naik sampai mcm tuh sekalik..rumah nih sy mau plan beli yg secondhand shj..harga asal mungkin lg rendah..maaf sy bdk br belajar..hehe

ada.. kalu tempat tu akan/bakal hot, ianya akan cecah rm100k..
lokasi.. lokasai.. lokasi..

luminor
11-02-2014, 07:59 AM
Baru beli subsale house bln 12 thn lepas
Mv skrg 200k
Lokasi taman pelindung Kuantan
Double storey intermediate
Beli bawah Mv 150k

Sekarang dok pikio mcmane nak buat bg loan rumah tu boleh serve loan sendiri

Loan sebulan 700
Penyewa tetap bayar sebulan 500

ram8
16-02-2014, 03:59 PM
Salam dan selamat sejahtera...

saya ikram, mortgage speacilist..Kami menyediakan perkhidmatan:

################################################## ##############
1)Refinance rumah
Sekiranya tn/pn ingin membayar ansuran bulanan lebih rendah (BLR in 2014 rates=+-4.4% depends on bank) atau ingin mendapatkn cash money sekiranya market value rumah tn/pn sekarang tinggi. So Tn/Pn boleh membeli rumah baru...buat investment...berniaga..

################################################## ##############
2)pimjaman/loan kepada pembeli rumah..
kami mempunyai panel bank RHB,CIMB,MAYBANK,HONG LEONG,BSN,PUBLIC BANK,ALRAJHI,OCBC dan etc...

################################################## #############
3)Valuer/check market value..
Kami mempunyai beberapa penilai hartanah dan indication ini boleh digunakan sebagai referance untuk pembeli dan penjual hartanah.So Tn/Pn boleh menilai berapa harga hartanah yang tn/pn ingin beli or jual..

################################################## ###########
4)Lawyer
Jika tn/pn malas mencari lawyer..


************************************************** **********
sudah ada pembeli dan ingin membuat submission tn/pn boleh hantar kepada saya dan saya akan uruskan...

Untuk keterangan lebih lanjut sila
Hubungi saya SMS/CALL/WHATSUPP

Ikram
Mortgage Speacilist
ikrammortgage@gmail.com
0134667409

karkoon
18-02-2014, 01:33 PM
Tumpang tanye...harga pasaran sri ixora apartment, taman sepakat indah 2, kajang. Ade sape2 boleh bantu?

Irwan De Gea
19-02-2014, 09:14 AM
Salam dan selamat sejahtera...

saya ikram, mortgage speacilist..Kami menyediakan perkhidmatan:

################################################## ##############
1)Refinance rumah
Sekiranya tn/pn ingin membayar ansuran bulanan lebih rendah (BLR in 2014 rates=+-4.4% depends on bank) atau ingin mendapatkn cash money sekiranya market value rumah tn/pn sekarang tinggi. So Tn/Pn boleh membeli rumah baru...buat investment...berniaga..

################################################## ##############
2)pimjaman/loan kepada pembeli rumah..
kami mempunyai panel bank RHB,CIMB,MAYBANK,HONG LEONG,BSN,PUBLIC BANK,ALRAJHI,OCBC dan etc...

################################################## #############
3)Valuer/check market value..
Kami mempunyai beberapa penilai hartanah dan indication ini boleh digunakan sebagai referance untuk pembeli dan penjual hartanah.So Tn/Pn boleh menilai berapa harga hartanah yang tn/pn ingin beli or jual..

################################################## ###########
4)Lawyer
Jika tn/pn malas mencari lawyer..

************************************************** **********
sudah ada pembeli dan ingin membuat submission tn/pn boleh hantar kepada saya dan saya akan uruskan...

Untuk keterangan lebih lanjut sila
Hubungi saya SMS/CALL/WHATSUPP

Ikram
Mortgage Speacilist
ikrammortgage@gmail.com
0134667409

Sya ada plan nak beli rumah.
So, apa document yg perlu sya dptkan dari pemilik rumah tu?Valuer/check market value, pembeli atau penjual yg patut buat??

dungunboy
19-02-2014, 09:22 AM
Rumah aku banglo, buat sendiri habis kat2 200K, harge tanah 45K.. Baru je duduk.. Tapi market untu banglo harge 370K kat sini.. Untung buat dari beli siap..

abe_zonda
19-02-2014, 09:42 AM
Rumah aku banglo, buat sendiri habis kat2 200K, harge tanah 45K.. Baru je duduk.. Tapi market untu banglo harge 370K kat sini.. Untung buat dari beli siap..

boss blh share plan rumah tak?

arecent
20-02-2014, 12:39 PM
baru semlm sesaja bukak mudah..hahahah...dlm masa 6 harga rumah benchmark aku tngk dh naik gila2,,,kikiki sian kat yng baru mencari rumah...

faris_sn
20-02-2014, 01:21 PM
salam, share harga pasaran terkini rumah yg korang beli atau yg korang tahu.
Cth, rumah aku teres 2 tingkat corner lot 22x70, 2004 beli rm 218k, 2013 RM350k. Lokasi Pt raja Batu pahat johor. tjuan share sbg info pelaburan. lg cepat naik lagi bagus.

perggghhh...parit raja tu....patut pakcik aku buat rumah dekat 100k kat parit sulong :eek::eek:

SangMalam
20-02-2014, 03:24 PM
Den baru beli rumah area bandar seri putra..
vista Seri Putra...178K...
thun lepas org jual 120k..
rugi gile tk beli thun lepas..

Perh rumah dah nek hage ap lg..refinance la...bole tmbah umah lg..
Klo nak refinance umah habaq mai..den bole uruskan...(sambil2 promote)

alliyaz
20-02-2014, 03:25 PM
apartment taman sutera beli dulu 70k..skrg 130k...

nazells
20-02-2014, 04:25 PM
setahun yang lalu aku beli ngan owner rm 180k.9owner terdesak nak jual- rezeki aku.hehehe)buat loan RM 170k jer...buat renovated cikit, aku iklan kat mudah sebulan lepas RM 385k ada org sanggup beli rm 360k.gilerlah..x jual pun .rumah teres 2 tingkat area puchong.

Dreamboxjb
30-04-2014, 09:46 PM
lokasi pasir gudang, jdt.
nama taman : layangkasa... paling murah price ada yg dapat rm148,000.00(20x70 double storey)- memang ianya below market price punya..
rumah jangka dapat kunci aug 2014. latest price, rm199,000.00

terbaru,
MAHSING, dev nusajaya bilang sudah beli satu tanah yg border dgn layangkasa. tmn baru mahsing tu katanya akan buat BANDAR MEGA(SANGAT BESAR + MAJU). sejurus siap mahsing agaknya brapa percent incresing price of layangkasa lagi... sure sgt tinggi punya...

angel8881
06-05-2014, 04:33 PM
2009 aku 'terbeli' semi d kat kajang rege masa tu 398k
Hujung 2010 aku jobless
Sepanjang thn 2011 agen asyik call tanya nak jual rumah tak
Dari rege 500k awal thn, hujung thn dah jadi 800k
Aku plak financial makin ketat maka terjual la
Sayang mmg sayang

danzig_08
09-05-2014, 02:56 PM
letih nk selak satu2 ni
TT kene update kt first page baru senang nk refer
lainlaa kalo thread dibuat khas utk satu negeri jer
just my 2cent

rumah aku Apt kt bdr tasik selatan
beli 2009 rm135k skang ada org jual rm270k

tanabe07
12-05-2014, 11:42 PM
untungnye sape dah ade rumah..kwn masih tercari2 lg..huhu

no@name224
13-05-2014, 12:39 AM
Den baru beli rumah area bandar seri putra..
vista Seri Putra...178K...
thun lepas org jual 120k..
rugi gile tk beli thun lepas..

Perh rumah dah nek hage ap lg..refinance la...bole tmbah umah lg..
Klo nak refinance umah habaq mai..den bole uruskan...(sambil2 promote)

bro...bo lagi ke refinance.
baru2 ni tanyer bank, kalau nk refinance pun atas baki pinjaman bkn atas harga rumah skrang...

kaleck
13-05-2014, 08:31 PM
untungnye sape dah ade rumah..kwn masih tercari2 lg..huhu

teruskn mencari tuan.. :D:)cgrock

e.t
30-05-2014, 02:35 AM
Hari tu aku try2 baca valuation report.. satu yang aku perasan cara valuer nak tentukan market value ialah melalui past transaction membabitkan rumah di kawasan berhampiran, untuk dapatkan range market value kat situ. Aku perasan jgk specs mcm keluasan, renovation x dititikberatkan sgt so rumah double story 20x70 & 22x75 boleh duduk dalam range yang sama. Mengikut pengamatan aku, untuk kawasan yang dah matured, senang nak adjust2 mv ni sbb pakai range.

Macamana untuk kawasan yang baru naik/siap, yang xde past transactions? Ramai yg jawab tengok older neighbouring projects. Tapi biasanya older neighbouring project jauh lebih murah dari rumah baru & harga kawasan baru ni yang akan menaikkan harga kawasan lama (contoh: saujana utama-sri pristana-puncak alam)

And kalau aku beli rumah baru 20x70 b/u +-1400 dlm 350k & new launch 20X65 b/u besar sikit 450k-500k.. market value rumah aku boleh naik sampai 500k ke?

Minta nasihat/pandangan otai2. Ilmu kalau dikongsi InsyaAllah makin bertambah. :)

pokyo
30-05-2014, 02:50 AM
apartment aku di Sunway Damansara, beli 2001-RM165k sekarang market value RM460... rumah tak besar mana pun tp rugi kalau jual sebab lokasi yg strategik. simpan jelah utk anak.:D

Trazo
30-05-2014, 04:40 AM
Aku area pulau... Bli 2009 pd harga 130k.. Skrg 350k.. Apartmen ***** 750sqf ja.. Umah merpati pun jadi lah..

tenteraangin
30-05-2014, 05:04 AM
harga rumah makin mahal, confirm pas ni tiada rakyat marhaen mampu membeli rumah.

ifanonline
30-05-2014, 11:43 AM
harga rumah makin mahal, confirm pas ni tiada rakyat marhaen mampu membeli rumah.

kalu di negara barat, mereka dah mula duduk di dlm container...

joee
30-05-2014, 11:47 AM
beli 2011 rege tak smp 200k...skrg alhamdulillah klu 300k sng2 jer nk jual..
lokasi kulim hitech park

joee
30-05-2014, 11:52 AM
Aku area pulau... Bli 2009 pd harga 130k.. Skrg 350k.. Apartmen ***** 750sqf ja.. Umah merpati pun jadi lah..

balik pulau rege tak masuk akal.. :((

pegulza85
30-05-2014, 11:52 AM
aku dengar harga rumah akan naik dan terus naik.. mungkin setahun akan naik 30-40%

antara faktornya ialah wawasan 2020.. banyak projek yang sedang dibina contohnya MRT, MRT2, MRT3..

aku punya nasihat, beli je rumah.. bangsa lain dah BBB dah (buy buy buy).. ikat perut dulu untuk 5 tahun nih untuk beli rumah

pegulza85
30-05-2014, 11:53 AM
ak beli rumah tahun 2012 harga 200K.. sekarang check dah naik 360k

aku plan nak jual rumah nih dan angkat 2-3 bijik lagi yang murah-murah tapi lokasi strategik

pegulza85
30-05-2014, 12:02 PM
antara lokasi paling strategik bagi aku ialah rawang atau lebih spesifik bandar tasik puteri

kat sana rumah masih under value lagi.. rumah lelong 2 tingkat corner lot bawah rm150k pun ada lagi..

Fahmiyafeii
05-06-2014, 09:35 PM
Beli teres 2tingkat 338k tahun 2012.. 2013 naik jd 428k..

as ahmad
24-06-2014, 06:55 PM
nak value rumah di kajang

Desa Sri Jenaris, Kajang

wak man
24-06-2014, 08:17 PM
betul bro ikut perbedaharaan tapi bila kita nak beli kita tak rujuk perbendaharaan. Bank tentukan bukan main hentam saja mereka akan check last sale kat situ berapa, bila, berapa loan dapat. baru mereka keluar nilai ak bagi loan aka market value. begitu juga valuer mereka akan check harga rumah kat situ atau yg berdekatan, dan check pelbagai kemudahan yg ada spt skola, kedai, pasar, hospital etc etc.....baru bole bagi harga aka market value.mana ada perbedaharaan masuk campur, depa masuk campur bila nak naik kan cukai jerrrrr ada poham!!! tak paham tak per gi belajar lagi tinggi.......

wak man
24-06-2014, 08:28 PM
Rumah wak corner lot teres setingkat,(40X60) sek 28 alam megah shah alam.tahun 90 55k. wak beli tahun 96 160k. tahun 2013 ada orang nak beli 350k. rumah tengah 20X60 ada orang jual 250k. wak belum mahu jual sbb Lrt extension sampai Putra height usj, siap tahun depan mungkin bole naik lagi sikit 380k kot. kat situ skola rendah dan menengah ada, skola KAFA ada, masjid n surau ada, KFc ada, Hero n Giant ada.nak masuk hiway senang. keja kilang proton dekat. kilaang lain banyak. bomba dan hospital dlm perancangan.

AuraSuccess_88
24-06-2014, 08:35 PM
Rumah wak corner lot teres setingkat,(40X60) sek 28 alam megah shah alam.tahun 90 55k. wak beli tahun 96 160k. tahun 2013 ada orang nak beli 350k. rumah tengah 20X60 ada orang jual 250k. wak belum mahu jual sbb Lrt extension sampai Putra height usj, siap tahun depan mungkin bole naik lagi sikit 380k kot. kat situ skola rendah dan menengah ada, skola KAFA ada, masjid n surau ada, KFc ada, Hero n Giant ada.nak masuk hiway senang. keja kilang proton dekat. kilaang lain banyak. bomba dan hospital dlm perancangan.

kalo beli tahun 90 untung best sket...huhu mahal skrg pon duit tu jadi kecik jer kalau dok sana kecuali wak beli rumah kot kampung sket mmg jadi banyak.sbb sana makin hari makin naik.atau wak beli jer di kg satu lg rumah tu jangan jual...insyaALLAh boleh naik tinggi lagi.. :)cgrock:)cgrock

shafiq_
24-06-2014, 09:33 PM
Aku beli rumah setingkat rm140k tahun 2006. Beli kedai dua tingkat rm380k tahun 2010.area johor pasir gudang. Rumah mv rm250 kot.. tak jual lah sebab kalau jual kena beli rumah rm300k ke atas plak. Tak berbaloi..

kedai pun taknak jual sebab sewa je bleh dpt rm3500 sebulan..:D
Beli kedai lagi berbaloi... senang jual, sewa tinggi, harga pun naik cepat.

diyana roslan
24-06-2014, 09:47 PM
Aku beli dulu pon below market value.. market value sebenar time aku beli tu rm280k.. tapi cina tu nak sangat jual cepat, so aku rebut la peluang tu..

Hint utk korang, selalu2 la check dekat mudah.my.. guna keyword "under" atau "below" senagai keyword.. insyaAllah akan keluar property yg below market value

thanks for info..hihi..bgos3 :)cgrock:)cgrock:)cgrock

diyana roslan
24-06-2014, 09:52 PM
Di mana tu bro? Harga rumah di KK sekarang memang mahal :((

a ah...dengar cite kos sare hidup pon boleh tahan...sluppp...alamak... mati gine...jgn lah dapat sabah kje nnti grrr:((:((:((