PDA

View Full Version : [PERTANYAAN] Arahan BNM Tempoh Maksimum Pinjaman Peribadi 10 Tahun Sahaja


PendingDiraja
26-03-2013, 10:24 PM
Salam hormat..nak bertanya dan sahkan kan maklumat di atas..

Bank Negaran Malaysia telah mengeluarkan arahan / pekeliling teantang tempoh maksimum pinjaman peribadi dihadkan kepada 10 tahun sahaja bukan seperti sekarang sehingga 20-25 tahun.

Arahan berkuatkuasa 1 Mei 2013 ..siapa yang boleh sahkan maklumat ini?

Atau ianya hanya khabar angin semata-mata untuk kepentingan pihak tertentu ?

tenungskrin
26-03-2013, 11:42 PM
ado ko pinjaman peribadi lobih 10 tahun..

rebellion
26-03-2013, 11:44 PM
ado ko pinjaman peribadi lobih 10 tahun..

kenape takdenye ...

Jeb
26-03-2013, 11:45 PM
Slalu masuk gak web dia tapi xnmpak la plak

playermmc
26-03-2013, 11:45 PM
bagus la tuu...xde la byr interesttt jee

tenungskrin
26-03-2013, 11:46 PM
kenape takdenye ...

ohh ado.. ingatkan xdo..

irsaffy
26-03-2013, 11:49 PM
staf gomen dan badan berkanun je kot yg leh wat personal loan lebey 10thn..

mukabuku
26-03-2013, 11:49 PM
Betul had 10 tahun bank start bulan mei koop start bulan julai..aku dah tgk surat dia..
Sebarang penangguhan tak tau la plak..

gengjawa
26-03-2013, 11:51 PM
Betul had 10 tahun bank start bulan mei koop start bulan julai..aku dah tgk surat dia..

utk swasta @ gomen ke?

AuraSuccess_88
26-03-2013, 11:53 PM
tudia..cian diaorg jenuh bayo ler lagi tinggi bulanannya.....mampos makin ramai yg susah nt

soulsix
26-03-2013, 11:54 PM
yg dah baca surat tu cerita la detail skit

adie@coway
27-03-2013, 12:02 AM
kalo betul...
x menang tangan la stap saye mesti piley...:D:D

Nobu
27-03-2013, 12:10 AM
cer tepek surat tu kat sini

TuaBangka
27-03-2013, 01:39 AM
wow..menarik nihhh...

Amberan
27-03-2013, 01:41 AM
ingt interest loan turun

moneymaker3000
27-03-2013, 01:42 AM
kang makin ramai pinjam kat along plak, at least pinjam rm10,000 dapat rm10,200 :p

gimau
27-03-2013, 01:57 AM
Abg Long Abg Long senyum lebar aah pas nih..

BaLL78
27-03-2013, 02:05 AM
Abg Long Abg Long senyum lebar aah pas nih..

masyuk la dia urg ne.... BNM ada syer ke ne??????:-?

copy left
27-03-2013, 07:11 AM
Salam hormat..nak bertanya dan sahkan kan maklumat di atas..

Bank Negaran Malaysia telah mengeluarkan arahan / pekeliling teantang tempoh maksimum pinjaman peribadi dihadkan kepada 10 tahun sahaja bukan seperti sekarang sehingga 20-25 tahun.

Arahan berkuatkuasa 1 Mei 2013 ..siapa yang boleh sahkan maklumat ini?

Atau ianya hanya khabar angin semata-mata untuk kepentingan pihak tertentu ?

ade member baru jerk lepas buat overlap kasi kosong payslip boleh jerk buat loan sampai 25 tahun.

sharemalaysia
27-03-2013, 07:15 AM
ade member baru jerk lepas buat overlap kasi kosong payslip boleh jerk buat loan sampai 25 tahun.

ye akan jd makin bertambah interest loan tu..

copy left
27-03-2013, 07:21 AM
ye akan jd makin bertambah interest loan tu..

baru naik gaji bulan 1 tadi sbb tu tambah loan,
bulan 7 naik gaji lagi dia nak tambah loan lagi :eek:.
aku gelakkan aje mentaliti mcm tu :eek:

Zul.H
27-03-2013, 07:29 AM
ni yg masalahnya..

bila dah gaji naik..overlap..

lama2 dah terover, rebah macam amik lap kt sepang lerr..

sharemalaysia
27-03-2013, 07:38 AM
baru naik gaji bulan 1 tadi sbb tu tambah loan,
bulan 7 naik gaji lagi dia nak tambah loan lagi :eek:.
aku gelakkan aje mentaliti mcm tu :eek:
kalau overlap boleh insuran lagi ke?.. mana la tahu tup2 tiba2 mati mengejut..

joee
27-03-2013, 07:41 AM
arahan ni akan lbh ramai yg bankrup dan kena kejar along pasni :D

copy left
27-03-2013, 07:42 AM
kalau overlap boleh insuran lagi ke?.. mana la tahu tup2 tiba2 mati mengejut..

pakai org dalam senang la dpt buat loan,belen ngam2 tinggal bayo bil bagai.duit xde mintak kat member,bila bagi nasihat 'ko xde tanggungan ko ape tahu'
mmg malas aku nak amik tahu dah .

hafizan78
27-03-2013, 07:43 AM
aku dah tengok slide from bnm tue...

irsyadpenang
27-03-2013, 08:52 AM
10taun pun dah rasa lama dah niekan pulak lebey sopoloh taun lagi lama la jwbnya..

hyfactive
27-03-2013, 09:15 AM
ntah..pekeliling datuk suk sgor pon ada syaratkan 10 x gaji jer..

sungailang
27-03-2013, 09:43 AM
lps ni tentu bank rakyat tak dpt bg bonus tinggi lagi.

whynot
27-03-2013, 09:45 AM
aku tanya member bank rakyat pun dia bagtau macam tu gak...mula 1 mei ni 10 tahun ja....

FadzliMelianysDesign
27-03-2013, 09:47 AM
Salam hormat..nak bertanya dan sahkan kan maklumat di atas..

Bank Negaran Malaysia telah mengeluarkan arahan / pekeliling teantang tempoh maksimum pinjaman peribadi dihadkan kepada 10 tahun sahaja bukan seperti sekarang sehingga 20-25 tahun.

Arahan berkuatkuasa 1 Mei 2013 ..siapa yang boleh sahkan maklumat ini?

Atau ianya hanya khabar angin semata-mata untuk kepentingan pihak tertentu ?

asb den baru buek 2 minggu lopeh ikat 25 tahun jugak..

t3rdtier
27-03-2013, 09:48 AM
asb den baru buek 2 minggu lopeh ikat 25 tahun jugak..

Bank mana bro? Brapa interest?

Zul.H
27-03-2013, 09:49 AM
kesian kt mereka yg benar2 memerlukan

khairul385
27-03-2013, 09:50 AM
staff gomen yang nak buat maksimun 15 tahun tu pe citer?

FadzliMelianysDesign
27-03-2013, 09:56 AM
Bank mana bro? Brapa interest?

RHB sonang yang tak berapo sonang...

drab
27-03-2013, 10:03 AM
bru hari2 org mbsb call.aku mmg xda personal loan dan xterpk nak buat pun.

e.k.
27-03-2013, 10:09 AM
Bank rakyat Agensi di bawah KPDNKK bukan dok bawah BNM

kalo BNM suruh 10 thn je Bank rakyat la untung sbb dia bank koperasi..takkan org BR yg wat rumors ni kot

aHLoNGYaKuZa
27-03-2013, 10:11 AM
Xder pon kua berita nasional...hehehe

AureLia
27-03-2013, 10:14 AM
Salam hormat..nak bertanya dan sahkan kan maklumat di atas..

Bank Negaran Malaysia telah mengeluarkan arahan / pekeliling teantang tempoh maksimum pinjaman peribadi dihadkan kepada 10 tahun sahaja bukan seperti sekarang sehingga 20-25 tahun.

Arahan berkuatkuasa 1 Mei 2013 ..siapa yang boleh sahkan maklumat ini?

Atau ianya hanya khabar angin semata-mata untuk kepentingan pihak tertentu ?


Boleh try sahihkan dengan pegawai BNM sendiri. Tapi kalau belum, macamana agaknya dgn mereka yg dah meminjam sebelum ni lebih 10 tahun? Kena restructure atau cuma beroperasi utk pinjaman baru? Kalau pinjam 100K, mau mati nak bayar bulanan dia... bertambah2 sesak la jawabnya... dah la rumah pun above 100K skg ni..

ikanjos79
27-03-2013, 10:20 AM
arahan ni akan lbh ramai yg bankrup dan kena kejar along pasni :D

hidden agenda???:D:D:D

ikanjos79
27-03-2013, 10:23 AM
ni yg masalahnya..

bila dah gaji naik..overlap..

lama2 dah terover, rebah macam amik lap kt sepang lerr..

Ape nak buat.

Gaji tak cukup. Bila utang dah keliling pinggang terpaksa le buat loan jugak. Overlap pun overlap la...

Dah masuk dlm putaran roda tu nak keluar balik memang payah....
:)):)):))

joee
27-03-2013, 10:42 AM
hidden agenda???:D:D:D

tah...tp kesan dia kita dh bole nampak

PendingDiraja
27-03-2013, 11:06 AM
Salam hormat..nak bertanya dan sahkan kan maklumat di atas..

Bank Negaran Malaysia telah mengeluarkan arahan / pekeliling teantang tempoh maksimum pinjaman peribadi dihadkan kepada 10 tahun sahaja bukan seperti sekarang sehingga 20-25 tahun.

Arahan berkuatkuasa 1 Mei 2013 ..siapa yang boleh sahkan maklumat ini?

Atau ianya hanya khabar angin semata-mata untuk kepentingan pihak tertentu ?

Arahan tersebut kuatkuasa untuk PINJAMAN BARU selepas 1 Mei 2013 kot? Jadi sapa yang nak buat loan dengan tempoh lebih daripada 10 tahun kena subbmit permohonan sebelum 1 Mei 2013 la.

Adakah betul seperti di atas. Dah chek kat website BNM mungkin pekeliling tersebut untuk edaran pihak bank saja kot.

fotosintesis
04-04-2013, 01:07 PM
Arahan tersebut kuatkuasa untuk PINJAMAN BARU selepas 1 Mei 2013 kot? Jadi sapa yang nak buat loan dengan tempoh lebih daripada 10 tahun kena subbmit permohonan sebelum 1 Mei 2013 la.

Adakah betul seperti di atas. Dah chek kat website BNM mungkin pekeliling tersebut untuk edaran pihak bank saja kot.

adik aku duk kat bank rakyat boss dia kata mcm tu gak max 10 ramai dah wat overlap skang ni..

instantmoney
04-04-2013, 01:41 PM
BNM takde rolling money kot... :)cgrock:)cgrock

mytrade
04-04-2013, 02:26 PM
tudia..cian diaorg jenuh bayo ler lagi tinggi bulanannya.....mampos makin ramai yg susah nt

ini langkah utk kontrol komitmen tinggi la ni..
sbb lagi rendah jumlah tahun , lagi rendah jumlah interest...tp komitmen still 60%....so jumlah yg dipinjam akan kurang dari jumlah spt 20 thn...

mytrade
04-04-2013, 02:28 PM
Ape nak buat.

Gaji tak cukup. Bila utang dah keliling pinggang terpaksa le buat loan jugak. Overlap pun overlap la...

Dah masuk dlm putaran roda tu nak keluar balik memang payah....
:)):)):))

gali lobang tutup lobang...lobang digali nk bayar utang...

SVR-Marketing
04-04-2013, 02:37 PM
utk swasta @ gomen ke?

mamcam nak buat loan je masta??

bomoh_internet
30-04-2013, 03:08 PM
hmm.. aku x percaya selagi x ada org tepek surat tu kat sini.. hahaha

mzak
30-04-2013, 04:57 PM
CIMB masih 20 tahun lagi...

sebenar nya masih dalam percubaan & kajian,

beberapa bank akan jalan kan 01/05/2013 nie...

kalau positif alamat nya semua bank akan ikut arahan ini lah...

highway
02-05-2013, 08:03 PM
Wah dah susah sekarang

ladyboss
02-05-2013, 08:39 PM
Baguslah personal loan maks 10 tahun je. Kurangkan buat hutang. Nak li umah wat pinjaman perumahan. Hutang ikut kemampuan semasa bukan ikut kemampuan masa hadapan. Saya setuju

cuping
03-05-2013, 12:48 AM
bagus la la limit 10 taun.kurang la orang berhutang yer.

karate
03-05-2013, 12:56 AM
Dlu masa tahun 1990 an pun 10 thun gak, pstu dinaikkan 15 dan 20 thun.
Pendek kata bnm ni xada pendirian

qarzza
03-05-2013, 01:17 AM
tinggi la bulanan nnt, tak leh la nak pinjam nak buat melabur...

Zul.H
14-05-2013, 01:57 PM
so sekarang ni, bank mana yg hanya 10 tahun sahaja?

dah kuatkuasa ker..jadi ker tak?

or itu hanya volunteer pihak bank sahaja?

hurairah01
14-05-2013, 02:01 PM
so sekarang ni, bank mana yg hanya 10 tahun sahaja?

dah kuatkuasa ker..jadi ker tak?

or itu hanya volunteer pihak bank sahaja?

bank rakyat dh .. wife ngn member dia berduyun duyun wat overlap ... hahaha

mzak
14-05-2013, 02:02 PM
CIMB belum lagi..

masih 20 tahun....:):):)

semakdoh
14-05-2013, 02:13 PM
stgh2 bank je, tu pon confom x confom lg...
mcm mbsb kfh bkn bank lg..
so xde mslah la..

hakita00
14-05-2013, 02:22 PM
aku dah tanya Bank Negara Malaysia, xde pun BNM keluarkan surat ke pekeliling personal loan hanya boleh buat dalam 10 tahun...

mgkin bank tu sendiri yang nak buat kot..

untung la koperasi dan MBSB lepas ni

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=527073917327927&set=a.385252141510106.76048.100000759702983&type=1&theater

achok
14-05-2013, 02:24 PM
aku dah tanya Bank Negara Malaysia, xde pun BNM keluarkan surat ke pekeliling personal loan hanya boleh buat dalam 10 tahun...

mgkin bank tu sendiri yang nak buat kot..

untung la koperasi dan MBSB lepas ni

klu takde.... jeng jeng jeng....
apa untungnya bank buat 10 thn je klu takde/sikit klien...

hakita00
14-05-2013, 02:26 PM
boleh buka tak?

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/941094_527073917327927_985260335_n.jpg

fulzam
14-05-2013, 05:31 PM
Org bank confirm, memang ada. Tp surat arahan belum keluar lg, hanya pekeliling. Bank rakyat dilanjutkan sehingga 15/05/2013. Yg lain secara berperingkat. Dengarnya, agrobank sehingga bulan September. Tp, yg koperasi pun terlibat sama, tak tau la.

Zul.H
14-05-2013, 07:47 PM
bank rakyat dh .. wife ngn member dia berduyun duyun wat overlap ... hahaha

Dah tu maknanya skrang ni dh x leh buat 20 yrs lah kan

agendasemasa
14-05-2013, 09:42 PM
ok..untuk makluman..pihak bank memang ada dapat pekeliling loan 10 tahun tu..tapi, yang sebenarnya, kakitangan awam masih boleh buat 20 tahun..loan 10 tahun tu option lain yang maybe pegi kepada pinjaman bagi kakitangan swasta..itu yang insider bank rakyat bagitau..

hurairah01
15-05-2013, 09:13 AM
Dah tu maknanya skrang ni dh x leh buat 20 yrs lah kan

confirm tak leh ... paling lama 10 tahun ... tersenyum lebar along, maklong , pak long ... neneklong

timur & barat
15-05-2013, 09:51 AM
skt tu bg yg blom kawen..:-?
dgr rumors je..tp bru2 ni ada memebr ckp da laksana..krna cek la..aku pun xpasti...klu btol kena jimat cermat la lps ni...:-?

GamezStar
15-05-2013, 10:07 AM
ni kes belia byk muflis kot ...

nav_6142
15-05-2013, 10:18 AM
ada,bank negara dah bgtau kat bank rakyat aritu pinjaman bermula 1 mei ni dah jd 10 tahun je..

n0t4u2cm3
15-05-2013, 10:19 AM
Elok la tuh..pinjam lama2 pn xbagus gak..buat makin tinggi interest jer. Seeloknya xpayah buat loan langsung ngan bank.

Zul.H
16-05-2013, 01:08 AM
confirm tak leh ... paling lama 10 tahun ... tersenyum lebar along, maklong , pak long ... neneklong

Abih lah bank rakyat punya dividen nanti...tak dapek ler 20 persen..hu..hu:">

mr_x6006
16-05-2013, 08:36 AM
aku dah tanya Bank Negara Malaysia, xde pun BNM keluarkan surat ke pekeliling personal loan hanya boleh buat dalam 10 tahun...

mgkin bank tu sendiri yang nak buat kot..

untung la koperasi dan MBSB lepas ni

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=527073917327927&set=a.385252141510106.76048.100000759702983&type=1&theater

Ni plak emel yg member aku hntar kat BNM..


http://s21.postimg.org/tyojnyxtz/Pics_Art_1368664364166.jpg

Bnm pun mnafikan yg diorg kluarkan pkeliling tu..

So ini hnya taktik Bank2 jer kot..

achok
16-05-2013, 08:45 AM
apa reaksi mamat2 yang begitu 'kompom' benda ni dilaksana?

Niyang
16-05-2013, 08:47 AM
So.... pl masih bley hentak sampai 25thn arr nih....

paksu1010
16-05-2013, 08:50 AM
haaa...kan dah kene

abangbeca
16-05-2013, 08:50 AM
apa reaksi mamat2 yang begitu 'kompom' benda ni dilaksana?

Xper kita tggu dan lihat...x logik dek akal klu bank saja2 nk kurangkan ke 10 thn sj sbb blh mengurangkan sales depa juga...

AdsMsia
16-05-2013, 08:52 AM
la dah BNM kata takdak la pulak
mcm2 .... hehehe

adifarulez
16-05-2013, 09:08 AM
Boleh lagi tu. Tapi kalau nak meminjam mesti lah bijak :)

epozer
16-05-2013, 09:27 AM
nak naik kan sale....

slvrchair
16-05-2013, 09:46 AM
sme tuh marketing gimik, nak menggalakkan pasaran riba yg semakin lembap skg ni...org dah takmo wat loan...hahahahaha all kapitalis are basta*d

paksu1010
16-05-2013, 09:59 AM
sme tuh marketing gimik, nak menggalakkan pasaran riba yg semakin lembap skg ni...org dah takmo wat loan...hahahahaha all kapitalis are basta*d

Bila faedah yang semakin menimbun tidak bersandarkan apa-apa...

Dan apabila sosio ekonomi, kuasa membeli rakyat semakin teruk. Hutang tidak terbayar. Terutama sekali kredit kad.

Maka tunggula ranap sesebuah institusi tersebut.

hakita00
16-05-2013, 03:13 PM
Ni plak emel yg member aku hntar kat BNM..


http://s21.postimg.org/tyojnyxtz/Pics_Art_1368664364166.jpg

Bnm pun mnafikan yg diorg kluarkan pkeliling tu..

So ini hnya taktik Bank2 jer kot..

ya mmg ada kepentingan pihak2 tertentu..fikir2 kan

mr_x6006
17-05-2013, 06:08 AM
ya mmg ada kepentingan pihak2 tertentu..fikir2 kan

Hmm.. Kita kna ti **** la.. :mad:

kenoi
17-05-2013, 07:56 AM
aku rasa ada cadangan drpd BNM nak pendekkan tempoh PL kpd 10 tahun, tp dibantah oleh persatuan bank˛ malaysia.

maka cadangan tinggal cadangan...

mohdsyafiq2913
17-05-2013, 08:45 AM
hmm mcm tu ke? betul ke??

azmie82
17-05-2013, 08:49 AM
baru ni g bank rkyat,staf bhg loan mmg ckp cmtu.PL utk 10 thn je bermula 15hb mei tp x tau la dh jln ke x

myfxadvior
06-07-2013, 06:55 AM
www.bnm.gov.my/index.php?ch=bm_press&pg=bm_press_all&ac=2842&lang=bm

Dah ada bnm kuarkan tu.. semua terlibat..

Tiada lagi talian hayat...

maeldreal
06-07-2013, 06:51 PM
ala...xsmpat nak buat loan :((

apoeki
08-07-2013, 04:30 PM
Boleh try sahihkan dengan pegawai BNM sendiri. Tapi kalau belum, macamana agaknya dgn mereka yg dah meminjam sebelum ni lebih 10 tahun? Kena restructure atau cuma beroperasi utk pinjaman baru? Kalau pinjam 100K, mau mati nak bayar bulanan dia... bertambah2 sesak la jawabnya... dah la rumah pun above 100K skg ni..

rasanye tuk peminjam yg bru kot..peminjam lme mgkin x

putera.duyung
09-07-2013, 01:08 PM
Arini tgk jadual pinjaman peribadi smpai 10 tahun jer..huhu

agendasemasa
10-07-2013, 05:40 PM
yang loan 10 tahun tu, arahan hanya terlibat kepada yang baru nak buat fresh loan..kalau yang dah ada loan 20 tahun sebelum ini, arahan ini tidak melibatkan orang tersebut.

atau kalau dah ada loan 20 tahun dengan bank lain, pastu skang nak buat overlap dengan bank lain, dah x boleh..yang boleh, overlap dengan bank dimana loan 20 tahun tu dibuat.

sekian, terima kasih..

evilgoodguy
10-07-2013, 05:47 PM
yang loan 10 tahun tu, arahan hanya terlibat kepada yang baru nak buat fresh loan..kalau yang dah ada loan 20 tahun sebelum ini, arahan ini tidak melibatkan orang tersebut.

atau kalau dah ada loan 20 tahun dengan bank lain, pastu skang nak buat overlap dengan bank lain, dah x boleh..yang boleh, overlap dengan bank dimana loan 20 tahun tu dibuat.

sekian, terima kasih..

Salam bro....dpt maklumat ni dari mana bro ?.... Leh kongsi sumber bro?

evilgoodguy
10-07-2013, 06:14 PM
yang loan 10 tahun tu, arahan hanya terlibat kepada yang baru nak buat fresh loan..kalau yang dah ada loan 20 tahun sebelum ini, arahan ini tidak melibatkan orang tersebut.

atau kalau dah ada loan 20 tahun dengan bank lain, pastu skang nak buat overlap dengan bank lain, dah x boleh..yang boleh, overlap dengan bank dimana loan 20 tahun tu dibuat.

sekian, terima kasih..

Ada sumber rasmi dari BNM ke ?

agendasemasa
10-07-2013, 06:23 PM
Ada sumber rasmi dari BNM ke ?

1)Tempoh pinjaman maksimum selama 10 tahun untuk pembiayaan bagi kegunaan peribadi;

2)Tempoh pinjaman maksimum selama 35 tahun untuk pembiayaan bagi pembelian harta kediaman dan bukan kediaman;

3)Larangan menawarkan produk pembiayaan peribadi yang diluluskan terlebih dahulu.

4)Had bagi tempoh pembiayaan ini tidak akan melibatkan permohonan yang dibuat sebelum hari ini.

evilgoodguy
10-07-2013, 06:28 PM
1)Tempoh pinjaman maksimum selama 10 tahun untuk pembiayaan bagi kegunaan peribadi;

2)Tempoh pinjaman maksimum selama 35 tahun untuk pembiayaan bagi pembelian harta kediaman dan bukan kediaman;

3)Larangan menawarkan produk pembiayaan peribadi yang diluluskan terlebih dahulu.

4)Had bagi tempoh pembiayaan ini tidak akan melibatkan permohonan yang dibuat sebelum hari ini.

Ermmm....klau ayat cam ni

4)Had bagi tempoh pembiayaan ini tidak akan melibatkan pinjaman dan permohonan yang dibuat sebelum hari ini.[/QUOTE]

Baru betul kot yg bro ckp tu

agendasemasa
10-07-2013, 06:41 PM
Ermmm....klau ayat cam ni

4)Had bagi tempoh pembiayaan ini tidak akan melibatkan pinjaman dan permohonan yang dibuat sebelum hari ini.

Baru betul kot yg bro ckp tu[/QUOTE]

nak overlap dengan tempat yang dh buat pinjaman 20 tahun tu masih boleh..tp klu nak overlap dengan bank lain yang tak boleh..tu dh kira mcm permohonan baru..

kalau overlap dengan bank yang tempat bt loan dulu, masih ok..kecualilah kalau BNM buat arahan lain pulak lepas ni..

kalau buat mcm tu, kerajaan kena bg bonus 2 1/2 bulan gaji la nampaknya..pasal ramai xdpt bt overlap dgn KGT baru bulan ni..

mau mengamuk kakitangan awam..

kalau ikut fakta, yang didebatkan pasal hutang isi rumah tu, 44% hasil dari pinjaman perumahan..lepas 2, hutang kereta dalam 17%..kemudian barulah hutang pinjaman peribadi..

hutang loan rumah dgn hutang kereta je dah mewakili hampir 53% drpada 83% hutang isi rumah..

kerajaan patut tengok kat area yg aku ckp tu..pinjmn peribadi bkn punca utama atau penyumbang besar hutang isi rumah..

evilgoodguy
10-07-2013, 10:48 PM
Baru betul kot yg bro ckp tu

nak overlap dengan tempat yang dh buat pinjaman 20 tahun tu masih boleh..tp klu nak overlap dengan bank lain yang tak boleh..tu dh kira mcm permohonan baru..

kalau overlap dengan bank yang tempat bt loan dulu, masih ok..kecualilah kalau BNM buat arahan lain pulak lepas ni..

kalau buat mcm tu, kerajaan kena bg bonus 2 1/2 bulan gaji la nampaknya..pasal ramai xdpt bt overlap dgn KGT baru bulan ni..

mau mengamuk kakitangan awam..

kalau ikut fakta, yang didebatkan pasal hutang isi rumah tu, 44% hasil dari pinjaman perumahan..lepas 2, hutang kereta dalam 17%..kemudian barulah hutang pinjaman peribadi..

hutang loan rumah dgn hutang kereta je dah mewakili hampir 53% drpada 83% hutang isi rumah..

kerajaan patut tengok kat area yg aku ckp tu..pinjmn peribadi bkn punca utama atau penyumbang besar hutang isi rumah..[/QUOTE]

Mari kita tgk kakitangan awam nak mengamuk x sbb hal ni

kaishi
10-07-2013, 11:49 PM
nak overlap dengan tempat yang dh buat pinjaman 20 tahun tu masih boleh..tp klu nak overlap dengan bank lain yang tak boleh..tu dh kira mcm permohonan baru..

kalau overlap dengan bank yang tempat bt loan dulu, masih ok..kecualilah kalau BNM buat arahan lain pulak lepas ni..

kalau buat mcm tu, kerajaan kena bg bonus 2 1/2 bulan gaji la nampaknya..pasal ramai xdpt bt overlap dgn KGT baru bulan ni..

mau mengamuk kakitangan awam..

kalau ikut fakta, yang didebatkan pasal hutang isi rumah tu, 44% hasil dari pinjaman perumahan..lepas 2, hutang kereta dalam 17%..kemudian barulah hutang pinjaman peribadi..

hutang loan rumah dgn hutang kereta je dah mewakili hampir 53% drpada 83% hutang isi rumah..

kerajaan patut tengok kat area yg aku ckp tu..pinjmn peribadi bkn punca utama atau penyumbang besar hutang isi rumah..

Mari kita tgk kakitangan awam nak mengamuk x sbb hal ni[/QUOTE]


huhuhu..
aku nak protes,
gile betul la BNM ni
buat benda tak kaji dl!
baik la turunkan interest tu

bunguks! :(scam:(scam

evilgoodguy
11-07-2013, 06:15 AM
Mari kita tgk kakitangan awam nak mengamuk x sbb hal ni


huhuhu..
aku nak protes,
gile betul la BNM ni
buat benda tak kaji dl!
baik la turunkan interest tu

bunguks! :(scam:(scam

Meh la protes beramai2..... Hntr email kat BNM......wakil rakyat BN....wakil rakyat PR

:):D

kaishi
11-07-2013, 08:06 AM
Meh la protes beramai2..... Hntr email kat BNM......wakil rakyat BN....wakil rakyat PR

:):D

aku dah hantar email kat BNM

tengok aje la mcmane

lepas tu aku ade baca, yang kalau nak overlap, kene bank yang sama, kate la nak overlap loan sedia ada dengan bank lain, itu kira loan baru, kalau ebtul la mcm tu, memang pandai la BNM ni, *pandai* sangat, dah nampak yang sebenarnya nak bagi keuntungan sebelah pihak je, dengan kroni-kroni, ape hak pengguna mcm tu? tak boleh memilih yang lebih baik ??interest tak reti2 nak turunkan ke???

rumah mahal., cukai melampau-lampau, GST lah, ape lah,

5 tahun akan datang, tengok aje macamana pulak jadinya.

atau tengok berapa ramai yang beralih ke pinjaman wang berlesen yang makin berleluasa, iklan sebesar-besar iklan dah diorang letak,

reesha
11-07-2013, 09:07 AM
jap.. kalau overkap di bnk yg sama tempoh pinjaman tu pun msh 10 thn kn?

greiga
11-07-2013, 09:10 AM
Sepatutnya semua pinjaman max tempoh bayaran 10 tahun termasuk rumah sekali...:D:D

sangbogol
11-07-2013, 09:17 AM
Sepatutnya semua pinjaman max tempoh bayaran 10 tahun termasuk rumah sekali...:D:D

klu rumah leh buat smp 10tahun aku rasa lg ramai org tak boleh beli rumah.nih untuk personal loan ja nih!

StaRz_V
11-07-2013, 09:56 AM
Erm.. satu kptsan yg sukar diterima ramai.. Golongan yg terkesan dgn keputusan nie adalah kakitgn kerajaan dan agen2 pinjaman peribadi.. tmbh2 time nak raya nie.. tp apakan daya.. BNM kan power.. ZZzzzzz...

kenoi
11-07-2013, 10:00 AM
hutang isi rumah di malaysia antara yg tertinggi di asia
tngok slip kita skg
kebanyakan kompem lebih 60% gaji utk byr hutang je

ada mamat kt opis aku dah lebih 90% gaji tolak hutang
tp aku tngok dia leh survive...tatau la ada wat p/time ke apa.
bayangkan kesan jika dah berkeluarga
lebih˛ lg nak raya ni
sebab tu bantuan BR1M tu penyambung nyawa bagi sesetengah keluarga yg ada masalah begini

tapi nak salahkan sapa ek suka buat hutang menimbun˛?
BNM gak ke?...hehehehehehe

joeyss
11-07-2013, 10:00 AM
pinjaman peribadi tu bagus je pada aku 10 tahun..
zaman aku dulu2 pinjam pun max 10 tahun boleh je, tu pun dok pk bila la nak abis bayo
kalau pinjam lama-lama sebenarnya makin banyak bunga yang korang bayar

aku ambil contoh, rate sekarang dalam 4%
tahun pinjaman ~ 10 tahun, total faedah = 40%
tahun pinjaman ~ 15 tahun, total faedah = 60%
tahun pinjaman ~ 20 tahun, total faedah = 80%

cuba bayangkan, korang pinjam RM10K, interest 4%, 20 tahun, korang akan bayar semula dalam RM18K..

tapi, ada tapi la.. kalau korang buat pinjaman untuk masuk renovate rumah, masuk ASB, beli tanah, pada aku bagus. sebab pusing-pusing balik ada juga keuntungan, bila terdesak boleh cairkan semula. masalah ada SEBILANGAN yang buat pinjaman peribadi untuk ENJOY/SUKA-SUKA... bila dah pokai, nak cekau tang mana, overlap la lagi

otaconMY
11-07-2013, 10:08 AM
pinjaman peribadi tu bagus je pada aku 10 tahun..
zaman aku dulu2 pinjam pun max 10 tahun boleh je, tu pun dok pk bila la nak abis bayo
kalau pinjam lama-lama sebenarnya makin banyak bunga yang korang bayar

aku ambil contoh, rate sekarang dalam 4%
tahun pinjaman ~ 10 tahun, total faedah = 40%
tahun pinjaman ~ 15 tahun, total faedah = 60%
tahun pinjaman ~ 20 tahun, total faedah = 80%

cuba bayangkan, korang pinjam RM10K, interest 4%, 20 tahun, korang akan bayar semula dalam RM18K..

tapi, ada tapi la.. kalau korang buat pinjaman untuk masuk renovate rumah, masuk ASB, beli tanah, pada aku bagus. sebab pusing-pusing balik ada juga keuntungan, bila terdesak boleh cairkan semula. masalah ada SEBILANGAN yang buat pinjaman peribadi untuk ENJOY/SUKA-SUKA... bila dah pokai, nak cekau tang mana, overlap la lagi
Yang bold tu paling ramai...keputusan yg patut dah lama BNM buat..

joeyss
11-07-2013, 10:17 AM
Yang bold tu paling ramai...keputusan yg patut dah lama BNM buat..

zaman aku mula-mula kerja dulu, nak buat loan ni rasanya sembunyi-sembunyi.. malu :-?
tapi zaman sekarang, bincang pasal personal loan ni perkara biasa.. sebab semua orang tersepit

oxygenO2
11-07-2013, 10:21 AM
hadiah PRU 13...

shahchenko
11-07-2013, 10:30 AM
ada kebaikan dan keburukannya....

myfast01
11-07-2013, 10:35 AM
saya mesti pilih.. adoi, tak sompat den nak overlap...

spellbinder
11-07-2013, 10:39 AM
1)Tempoh pinjaman maksimum selama 10 tahun untuk pembiayaan bagi kegunaan peribadi;

2)Tempoh pinjaman maksimum selama 35 tahun untuk pembiayaan bagi pembelian harta kediaman dan bukan kediaman;

3)Larangan menawarkan produk pembiayaan peribadi yang diluluskan terlebih dahulu.

4)Had bagi tempoh pembiayaan ini tidak akan melibatkan permohonan yang dibuat sebelum hari ini.

tak betul tu..yg no.4 tu maksudnya kalau dah ada loan yg tenure lebih 10thn sblm ni, loan tu takkan dipendekkan kpd 10thn..sama juga yg dh hantar permohonan sblm tarikh kuatkuasa..

maksudnya yg hantar permohonan sblm tarikh kuatkuasa tak tertakluk pd arahan BNM.

otaconMY
11-07-2013, 10:44 AM
zaman aku mula-mula kerja dulu, nak buat loan ni rasanya sembunyi-sembunyi.. malu :-?
tapi zaman sekarang, bincang pasal personal loan ni perkara biasa.. sebab semua orang tersepit
Tersepit kenapa?:-?

joeyss
11-07-2013, 10:46 AM
Tersepit kenapa?:-?

kalau tak terdesak nak pinjam, takkan depa nak bincang pasal personal loan :(. lagi satu, sekarang ni promo cukup kuat..

Malaysia Loan
11-07-2013, 11:00 AM
Email dan bangkang bnm ni ...

kenoi
11-07-2013, 11:16 AM
Email dan bangkang bnm ni ...

bank˛ mmg setuju sebenarnya
dah tak larat nak kejar peminjam/penjamin sbb tak setel hutang peribadi...
abis duit upah loyer jeee
bawa kes naik mahkamah pinjaman tak setel 10k mmg tak berbaloi...:D

spellbinder
11-07-2013, 11:19 AM
bank˛ mmg setuju sebenarnya
dah tak larat nak kejar peminjam/penjamin sbb tak setel hutang peribadi...
abis duit upah loyer jeee
bawa kes naik mahkamah pinjaman tak setel 10k mmg tak berbaloi...:D

bank2 byk buat untung melalui personal loan ni..loan yg terjamin sbb staf gomen tolak terus dlm payslip..

Malaysia Loan
11-07-2013, 03:16 PM
jgn la mendadak dorang buat . hujung tahun atau lepas raya pun ok jugak

fiqrie
12-07-2013, 10:32 AM
sy dah pun overlap loan lame, niat nak beli rumah teres, tapi harga mak datuk mahal gile, kebetulan ade la tanah sikit, tu yg overlap loan, nak buat rumah, nak buat pinjaman perumahan kerajaan, syarat x layak pulak, jadi terpakse la buat loan peribadi utk buat rumah, kecil pun xpela, janji ade rumah sendiri

azmie82
12-07-2013, 10:39 AM
semalam dpt msg dr bank rkyt

2.30% 1y ke 3y
3.30% 4y ke 10y
hnya payslip bru diperlukan

kata bnm sekat tp promosi lg mcm ni turunkan kadar

kiaspectra
12-07-2013, 12:08 PM
pada aku..rumah pun sama boleh pinjam sampai 10 tahun jer..

kenapa ckp mcm nie..

1. boleh kurangkan harga rumah..kerana...bila ramai orang dah mampu beli..disebabkan jadual pembayaran yang tinggi berbanding gaji bulanan..maka..harga rumah akan jatuh merundum.

2. ataupun interest akan kurang..contoh sekarang la..beli rumah harga RM300,000 tapi bayar 30-40 tahun..bulan2..berapa? dlm 1300 sebulan..beli kereta dlm 230,000 bayar RM2000/m untuk tmph 10 tahun..ini anggaran jer..so..rumah cpt habis bayar..lagi mudah.

Tgk la harga rumah..makin melampau2.. flat buruk pun dah jadi 100 lebih..

girlsilver
12-07-2013, 12:44 PM
aku dpt dr thread lain...

dgr cerita dari dalaman MBSB nk kurangkan hampir 50% pekerja dia ..kesian nk raya kena pecat staff mbsb..

..parah..parah..ni bank negara kena kaji blik dasar ni...


kata nak kurangkan kadar penggangguran....ni tambah penganggur...

aku rs baik kita semua ramai2 tulis surat pd BNM, suruh kaji balik
kalau nk buat pon jgn ler secara mendadak cmni...

kesian pd aku ni...ngat nk buat pinjaman utk biz & bg mak aku duit

sedih bila tel mbsb td :((:((:((:((:(( xdpt loan

aku dh anta awal semua doc, agen aku pon dh anta sblm 5julai ke mbsb, bila tnyer key-in 8hb...sedihnyaaaa pastu depa salahkan agen plak lmbt anta.... ~X(~X(~X(

tolong la BNM...tarik la balik...buat ler hujg tahun ker, lepas raya ker :((:((:((:((

eshanne
12-07-2013, 02:47 PM
Salam 1Malaysia..

Nak bagitau sedikit ye, bagi yg da buat kat bank rakyat selama 20tahun tu tak mungkin dapat overlap lagi kat situ sebab kebanyakannya dorng semua da over 50% jangan kata nak over 60% kat bank rkyat tu sampai 50% da tak bleh, so saya sarankan kepada semua member2 yg ada akaun kat bank rakyat (Cawangan KL & Selangor shj ye) masih ada jalan tapi arahan BNM (10tahun) tu tetap ada, cuma ada kelonggaran sedikit.

Terbuka kepada semua penjawat awam peribadi.
Tetap
Kontrak
Kafa
Guru Kemas DLL.

Berminat sila la hubungi sy atau boleh layari laman web saya di http://www.loan4ccris.com

Jangan risau kepada korang yg tak bleh nak buat loan tmpat lain selalunya kita ada jalan untuk anda.

Nasihat: Jika dapat buat loan tu.. Kali ni buat la yg terbaik untuk masa depan, takyah nak nunjuk orang yg kita ada duit banyak, BNM sarankan kita untuk berfikir secara logik, setakat rate nak turunkan tapi peminjam tak henti2 nak buat loan buat apa? penghutang kat Malaysia ni adalah yg paling tertinggi sekali..

Saya membantu kepada mereka yg memerlukan, Bagaimana untuk mendapatkan loan dibank rakyat?

Tak perlu overlap Fresh loan jer Tak perlu risau Saya bantu setakat yg sy mampu.. Berminat layari la ye laman web saya, kat situ saya cerita..

http://www.loan4ccris.com <-- Buat semakan online terus.

brodean
14-07-2013, 12:26 PM
Kepada yg byk utang tu
Blom blacklist atau hampir2 nak blacklist
Atau bekas ejen loan yg di pecat
Bole hubungi sy utk memulakan perniagaan
Modal di berikan RM22,500 kepada yg layak
Terbuka utk kakitgn awam dan swasta

Terima kasih

rafz
14-07-2013, 01:29 PM
iyooyoo ...banyak susah la kalau dah max 10 thn ..tak dapek la den nak overlaping ....huhuhhhu

fotosintesis
14-07-2013, 01:32 PM
Salam 1Malaysia..

Nak bagitau sedikit ye, bagi yg da buat kat bank rakyat selama 20tahun tu tak mungkin dapat overlap lagi kat situ sebab kebanyakannya dorng semua da over 50% jangan kata nak over 60% kat bank rkyat tu sampai 50% da tak bleh, so saya sarankan kepada semua member2 yg ada akaun kat bank rakyat (Cawangan KL & Selangor shj ye) masih ada jalan tapi arahan BNM (10tahun) tu tetap ada, cuma ada kelonggaran sedikit.

Terbuka kepada semua penjawat awam peribadi.
Tetap
Kontrak
Kafa
Guru Kemas DLL.

Berminat sila la hubungi sy atau boleh layari laman web saya di http://www.loan4ccris.com

Jangan risau kepada korang yg tak bleh nak buat loan tmpat lain selalunya kita ada jalan untuk anda.

Nasihat: Jika dapat buat loan tu.. Kali ni buat la yg terbaik untuk masa depan, takyah nak nunjuk orang yg kita ada duit banyak, BNM sarankan kita untuk berfikir secara logik, setakat rate nak turunkan tapi peminjam tak henti2 nak buat loan buat apa? penghutang kat Malaysia ni adalah yg paling tertinggi sekali..

Saya membantu kepada mereka yg memerlukan, Bagaimana untuk mendapatkan loan dibank rakyat?

Tak perlu overlap Fresh loan jer Tak perlu risau Saya bantu setakat yg sy mampu.. Berminat layari la ye laman web saya, kat situ saya cerita..

http://www.loan4ccris.com <-- Buat semakan online terus.
bukak akaun ke-2 ke bang? :D

Kaneshiro
15-07-2013, 09:01 PM
Satu langkah baik yang diambil oleh BNM. Walaupun sebenarnya sudah agak
terlambat. Budaya berhutang telah sebati dengan rakyat Malaysia kini.
Tahniah Bank Rakyat dan Koperasi yang tumbuh bak cencawan selepas Hujan.
Tidak dinafikan ramai dikalangan kita kerja hebat2 sebagai Engineer,
Cikgu, Nurse etc., tapi bila bab2 pengurusan kewangan ni kebanyakannya
tidak berapa tahu.
Ada yang nak kira jumlah interest yg. dikenakan pihak bank pun tak tahu.
Sepatutnya kesempatan yang diberikan BNM sebelum ini dimanfaatkan untuk
tambah portfolio pelaburan atau start niaga kecil2an. Bukannya untuk
renovate rumah mcm istana, bayar DP kereta2 recon Jepun, masuk SCK etc.
Untuk orang yang berniaga/kerja sendiri ingat senang ker nak dapat loan
waima rm20K sekalipun? Nak buat biz loan nak kena biz yang dah 3 tahun,
nak bank statement 6 bulan, nak resit bayaran income TAX, nak kena ada
premis bagai, tu pun nak dapat loan 10 tahun pun susah.
So, tindakan baik dari BNM yang tidak tunduk pada desakan pihak kapitalis!
Dah ramai sangat orang2 kita tak berdisiplin dalam meminjam, terpaksalah
BNM campur tangan. Kalau dibiarkan jer, Bank/koperasi lagi suka nak kasi
Personal Loan sampai 30 tahun pun. Apa diorang kesah.
Amoun personal Loan dah nak sama dengan Loan kereta? Cubalah tuan2
bayangkan berapa banyaknya kereta di jalanraya Malaysia ni yang dipandu
oleh pelbagai kaum dan juga kakitangan kerajaan/swasta/kerja sendiri.
Jumlah pinjaman kereta2 tersebut hampir sama dengan Personal Loan yang
kebanyakannya didominasi oleh kaum Melayu kita.
Memang dah tahap barah dah ni....

amaraptor
17-07-2013, 10:50 AM
Satu langkah baik yang diambil oleh BNM. Walaupun sebenarnya sudah agak
terlambat. Budaya berhutang telah sebati dengan rakyat Malaysia kini.
Tahniah Bank Rakyat dan Koperasi yang tumbuh bak cencawan selepas Hujan.
Tidak dinafikan ramai dikalangan kita kerja hebat2 sebagai Engineer,
Cikgu, Nurse etc., tapi bila bab2 pengurusan kewangan ni kebanyakannya
tidak berapa tahu.
Ada yang nak kira jumlah interest yg. dikenakan pihak bank pun tak tahu.
Sepatutnya kesempatan yang diberikan BNM sebelum ini dimanfaatkan untuk
tambah portfolio pelaburan atau start niaga kecil2an. Bukannya untuk
renovate rumah mcm istana, bayar DP kereta2 recon Jepun, masuk SCK etc.
Untuk orang yang berniaga/kerja sendiri ingat senang ker nak dapat loan
waima rm20K sekalipun? Nak buat biz loan nak kena biz yang dah 3 tahun,
nak bank statement 6 bulan, nak resit bayaran income TAX, nak kena ada
premis bagai, tu pun nak dapat loan 10 tahun pun susah.
So, tindakan baik dari BNM yang tidak tunduk pada desakan pihak kapitalis!
Dah ramai sangat orang2 kita tak berdisiplin dalam meminjam, terpaksalah
BNM campur tangan. Kalau dibiarkan jer, Bank/koperasi lagi suka nak kasi
Personal Loan sampai 30 tahun pun. Apa diorang kesah.
Amoun personal Loan dah nak sama dengan Loan kereta? Cubalah tuan2
bayangkan berapa banyaknya kereta di jalanraya Malaysia ni yang dipandu
oleh pelbagai kaum dan juga kakitangan kerajaan/swasta/kerja sendiri.
Jumlah pinjaman kereta2 tersebut hampir sama dengan Personal Loan yang
kebanyakannya didominasi oleh kaum Melayu kita.
Memang dah tahap barah dah ni....

Cadangan kepada BNM supaya diharamkan terus semua pinjaman bank sama ada pinjaman perumahan, kereta atau peribadi.bank hanya utk simpan duit.yelah kan...bila buat loan semua org renovate rumah jadi istana..beli keta besar2...banyaknya keta atas jalanraya Malaysia..jalan jem.So, tindakan baik dari BNM yang tidak tunduk pada desakan pihak kapitalis!:D

faqs
17-07-2013, 10:53 AM
Senang kasi tutup terus sektor pinjaman kewangan ni...

IFX_Sarawak
17-07-2013, 11:21 AM
Tapi dimaklumkan yang pinjaman perumahan paling tinggi dalam hutang isi rumah. Hutang isi rumah tetap tinggi jika rumah terus naik. Pinjaman peribadi dalam lingkungan 8% je :0