PDA

View Full Version : Kemuskilan mengenai RPGT/ cukai keuntungan hartanah?


Duan82
16-03-2013, 11:19 AM
mengenai tajuk atas tu...saya muskil, adakah seseorang yang menjual rumah KALI PERTAMA sahaja yang boleh meminta PENGECUALIAN PENUH RPGT/cukai keuntungan hartanah?

atau jika dia tidak penah menggunakan RPGT sebelum ini, dia layak untuk RPGT sekali bagi seorang seumur hidup (maksudnya, jika dia penah menjual rumah kali pertama, tetapi dia tidak penah meminta pengecualian RPGT, adakah dia layak untuk meminta RPGT berikutnya)
maksudnya tak kira jual rumah kali ke berapa, tapi mesti syarat sekali seumur hidup minta pengecualian RPGT?

CLIFF 'EM ALL
16-03-2013, 11:23 AM
cuba selak thread2 sebelah bro..dah ada bincang psl neh...

Duan82
16-03-2013, 11:40 AM
Salam, leh bagi link tak...selak tak jumpa.

Duan82
16-03-2013, 11:41 AM
cuba selak thread2 sebelah bro..dah ada bincang psl neh...

Salam, dah selak, tak jumpa. Ada link tak?

Hamirul
16-03-2013, 10:00 PM
Aku pun nak tau gak nie :((

Lagi satu, tentang pengecualian nie ader sape2 boleh bagi pencerahan? :">


Pengecualian

Bagi pelupusan aset oleh individu, amaun pengecualian ditingkatkan daripada RM5,000 kepada RM10,000 atau 10% daripada keuntungan, yang mana lebih besar. Ini terpakai hanya untuk pelupusan harta tanah.

Pengecualian di bawah perenggan 2 Jadual 4 ACKHT ini tidak boleh dibenarkan tolakan terhadap keuntungan daripada pelupusan pertama (pelupusan sebahagian daripada keseluruhan tanah) tetapi dibenarkan tolakan daripada pelupusan kedua apabila kesemua tanah telah dilupus.

kaleck
16-03-2013, 10:40 PM
mengenai tajuk atas tu...saya muskil, adakah seseorang yang menjual rumah KALI PERTAMA sahaja yang boleh meminta PENGECUALIAN PENUH RPGT/cukai keuntungan hartanah?

atau jika dia tidak penah menggunakan RPGT sebelum ini, dia layak untuk RPGT sekali bagi seorang seumur hidup (maksudnya, jika dia penah menjual rumah kali pertama, tetapi dia tidak penah meminta pengecualian RPGT, adakah dia layak untuk meminta RPGT berikutnya)
maksudnya tak kira jual rumah kali ke berapa, tapi mesti syarat sekali seumur hidup minta pengecualian RPGT?

RPGT ni akan dikenakan kepada yang jual umah dan dapat untung dari hasil penjualan umah tersebut dalam tempoh kurang dari 5 tahun. Klau korang jual umah lepas 5 tahun, tak kisah la byk mana untukng korang, x akan di kenakan tax pon.

Pengecualian yang tuan tanya ni pengecualian yang mana satu tuan??:-?

Hamirul
16-03-2013, 10:54 PM
Pengecualian yang tuan tanya ni pengecualian yang mana satu tuan??:-?

Kalau kita rujuk kat sini: http://www.hasil.gov.my/goindex.php?kump=5&skum=5&posi=2&unit=1&sequ=1

Ada satu point tentang "Pengecualian":

Pengecualian

Bagi pelupusan aset oleh individu, amaun pengecualian ditingkatkan daripada RM5,000 kepada RM10,000 atau 10% daripada keuntungan, yang mana lebih besar. Ini terpakai hanya untuk pelupusan harta tanah.

Pengecualian di bawah perenggan 2 Jadual 4 ACKHT ini tidak boleh dibenarkan tolakan terhadap keuntungan daripada pelupusan pertama (pelupusan sebahagian daripada keseluruhan tanah) tetapi dibenarkan tolakan daripada pelupusan kedua apabila kesemua tanah telah dilupus.

Saya x faham part yang color merah tu hehe :D

putra1234
17-03-2013, 12:08 AM
mengenai tajuk atas tu...saya muskil, adakah seseorang yang menjual rumah KALI PERTAMA sahaja yang boleh meminta PENGECUALIAN PENUH RPGT/cukai keuntungan hartanah?

atau jika dia tidak penah menggunakan RPGT sebelum ini, dia layak untuk RPGT sekali bagi seorang seumur hidup (maksudnya, jika dia penah menjual rumah kali pertama, tetapi dia tidak penah meminta pengecualian RPGT, adakah dia layak untuk meminta RPGT berikutnya)
maksudnya tak kira jual rumah kali ke berapa, tapi mesti syarat sekali seumur hidup minta pengecualian RPGT?

sekali seumur hidup bro. bukan yang pertama. kalau sebelum ni bro pernah jual, tapi tak pernah claim pengecualian ni, bro boleh claim pengecualian CKHT untuk next jualan rumah.

nanti bro kena isi borang ni. http://www.hasil.gov.my/pdf/pdfborang/Seksyen_8_ACKHT_1976_1.pdf

lepas tu nanti masa isi borang ni, http://www.hasil.gov.my/pdf/pdfborang/CKHT_3_1.pdf, bro tanda telah buat pemilihan pengecualian.

RPGT ni akan dikenakan kepada yang jual umah dan dapat untung dari hasil penjualan umah tersebut dalam tempoh kurang dari 5 tahun. Klau korang jual umah lepas 5 tahun, tak kisah la byk mana untukng korang, x akan di kenakan tax pon.

Pengecualian yang tuan tanya ni pengecualian yang mana satu tuan??:-?

sekarang tetap kena bro. 5%.

yang ni bawah perenggan 9 jadual 3 seksyen 8 ckht 1976 bro. den pernah post pasal ni dulu kat sini dulu.

pengecualian ni, sekali seumur hidup je. jadi kena pandai pilih. cuba tgk pengecualian lain.

putra1234
17-03-2013, 12:15 AM
Kalau kita rujuk kat sini: http://www.hasil.gov.my/goindex.php?kump=5&skum=5&posi=2&unit=1&sequ=1

Ada satu point tentang "Pengecualian":



Saya x faham part yang color merah tu hehe :D

yang ni, biasanya menjual tanah dgn cara tanah lot dgn cara JV.

Hamirul
17-03-2013, 12:19 AM
yang ni, biasanya menjual tanah dgn cara tanah lot dgn cara JV.

Ok, thanks bro :)

Nak tanya bro kalau kita jual tanah tak guna lawyer, RPGT nie kena x? :D

putra1234
17-03-2013, 12:27 AM
Ok, thanks bro :)

Nak tanya bro kalau kita jual tanah tak guna lawyer, RPGT nie kena x? :D

lawyer ni trustee je bro. kena tetap kena, samaada lawyer ada ke tak. LHDN ni jangan dibuat main bro.:)):))

Hamirul
17-03-2013, 09:13 PM
lawyer ni trustee je bro. kena tetap kena, samaada lawyer ada ke tak. LHDN ni jangan dibuat main bro.:)):))

Bro putra, nak tanya lagi nie... Katakan last year kita beli tanah tak guna lawyer & xde agreement, pastu tahun nie nak jual guna lawyer... Macam mana kita nak declare harga belian (pada tahun lepas) di borang RPGT kalau xde agreement?

:)cgrock

putra1234
17-03-2013, 10:36 PM
Bro putra, nak tanya lagi nie... Katakan last year kita beli tanah tak guna lawyer & xde agreement, pastu tahun nie nak jual guna lawyer... Macam mana kita nak declare harga belian (pada tahun lepas) di borang RPGT kalau xde agreement?

:)cgrock

berdasarkan stamp duty yang dibayar memula bro beli dulu. ada borang LHDN, PDS 15 untuk LHDN buat taksiran, sebelum duty stamp dibayar. jadi, cara senang, LHDN akan kira berdasarkan taksiran awal2.

blingbling
28-03-2013, 01:53 AM
park dulu tgk camne

mrsmoney
02-04-2013, 12:44 AM
Assalamualaikum..

Nak tanya sikit..

Kalau jual tanah lepas 3 tahun beli tak kena tax ke kena juga ye..?

Mohon pencerahan..

putra1234
02-04-2013, 05:41 PM
Assalamualaikum..

Nak tanya sikit..

Kalau jual tanah lepas 3 tahun beli tak kena tax ke kena juga ye..?

Mohon pencerahan..

walaikumsalam.

ada sis. pegangan 3tahun 1hari sampai 4 tahun, 15%.

Hamirul
02-04-2013, 09:09 PM
walaikumsalam.

ada sis. pegangan 3tahun 1hari sampai 4 tahun, 15%.

Kalau pegangan 3 tahun, RPGT 10% di bawah bajet 2013 :)

Boleh semak di sini (http://www.utusan.com.my/utusan/Parlimen/20121205/pa_02/CKHT-dinaikkan-15-peratus-mulai-2013) :)cgrock

putra1234
02-04-2013, 09:55 PM
Kalau pegangan 3 tahun, RPGT 10% di bawah bajet 2013 :)

Boleh semak di sini (http://www.utusan.com.my/utusan/Parlimen/20121205/pa_02/CKHT-dinaikkan-15-peratus-mulai-2013) :)cgrock

sengal betul LHDN ni kan. bukannya dia nak update.:D:D

yang ni ikut yang uppdate. http://www.hasil.gov.my/pdf/pdfam/Lampiran_Bajet_2013.pdf

ms.6

thanks bro.

kaleck
03-04-2013, 12:57 AM
sengal betul LHDN ni kan. bukannya dia nak update.:D:D

yang ni ikut yang uppdate. http://www.hasil.gov.my/pdf/pdfam/Lampiran_Bajet_2013.pdf

ms.6

thanks bro.

So yang saya post sebelum ni betol kan tuan??:D:)cgrock

putra1234
03-04-2013, 02:54 PM
So yang saya post sebelum ni betol kan tuan??:D:)cgrock

yup. bro betul. den salah. deng LHDN.:)):)cgrock

mrsmoney
03-04-2013, 08:44 PM
walaikumsalam.

ada sis. pegangan 3tahun 1hari sampai 4 tahun, 15%.

Ayoyo.. abes bilanya tak kena taxnye..? Lepas 5 tahun macam beli rumah juga ke..?

Thanks ya for theinfo.. :D

putra1234
04-04-2013, 12:06 AM
Ayoyo.. abes bilanya tak kena taxnye..? Lepas 5 tahun macam beli rumah juga ke..?

Thanks ya for theinfo.. :D

sama macam rumah sis.

eh?
04-04-2013, 08:43 AM
nice discussion..
sedut ilmu skit kat sini..:D
terima kasih pada yg berkongsi..

dhiaperfumes
04-04-2013, 09:47 AM
sama sama kita kongsi ilmu dengan rakan cg