PDA

View Full Version : Ask/Help macam mne nk bawa motor clutch


tebu483
15-03-2013, 07:09 PM
mcm mana ye..?
harap ade yg respon..

kalau salah section.. harap maaf

nk blaja naik 125z

arang67
15-03-2013, 07:10 PM
tengok kat youtube ke

1st time bwk moto clucth ni termati2je..malu siot

jinlapar
15-03-2013, 07:11 PM
sama macam keta..lepas clutch slow 2..

fakhrun
15-03-2013, 07:15 PM
postiton gear 1,N,2,3,4,5 <<<utk moto fz la...gear 1 tekan, gear 2,3,4,5 congkeh, nk free gear, kalu position gear 1, congkeh separuh jea atau sket jea. klu dari gear 2, tekan separuh jea terus free gear. aku slalu kantoi dari gear 1 ke 2....baru nk layan drag tiba2 ter"free" gear...pastu confirm terasa sakit moto nk change gear 2....

TT
15-03-2013, 07:17 PM
klo xreti, masuk gear 1, pstu terus songket gear 2 baru jalan

tebu483
15-03-2013, 07:32 PM
oohh..
yg aku tak paham cuma part gear 1 ngan 2 je... time nk masok gear 1 .. mase nk jalan kan.. lps kan clutch slow2 sambil main minyak kan?

momoque
15-03-2013, 07:39 PM
cari 1 tmpt lapang mcm padang ke test kt situ...aku muka2 blajo gitula...

bacter
15-03-2013, 07:39 PM
mula2 tarik clutch sampi habis..masuk gear pastu lepas setengah dari full clutch yg di tarik tadi..pulas minyak sikit..pastu clutch lepas habis secara perlahan2...nk lagi mudah masa nk lepas tu tolak moto kedepan sikit sambil lepas plan2..

heroes.sport
15-03-2013, 07:40 PM
pulas trotel smpai habis, kemudian lepaskn clutch lajuČ..
-Harap jawapan ni dpt membantu-

AuraSuccess_88
15-03-2013, 07:43 PM
cari 1 tmpt lapang mcm padang ke test kt situ...aku muka2 blajo gitula...

nie idea bagus nie :)) lau malu pastikan padang tu kosong :eek:

tebu483
15-03-2013, 07:44 PM
mula2 tarik clutch sampi habis..masuk gear pastu lepas setengah dari full clutch yg di tarik tadi..pulas minyak sikit..pastu clutch lepas habis secara perlahan2...nk lagi mudah masa nk lepas tu tolak moto kedepan sikit sambil lepas plan2..

Ohhhhhhh
phm2

tebu483
15-03-2013, 07:45 PM
pulas trotel smpai habis, kemudian lepaskn clutch lajuČ..
-Harap jawapan ni dpt membantu-

yg ni nk kasi aku mati ke :-?

mbpuser
15-03-2013, 07:46 PM
Aku smpi skrg x pandai bawak moto clutch
Sbb tu xleh beli superbike

bacter
15-03-2013, 07:47 PM
yg aku highlight tu... tk yah main minyak ke? cuma tolak je?

minyak tu main jugak.sambil clutch lepas plan2..tapi cara ni lagi mudah dari kau x tolak langsung..dulu mula2 aku belaja cara ni la aku guna..

faizes
15-03-2013, 07:48 PM
blja lme2 boleh.. jgn tkot... men je cluth ngn trotel..

Erazer
15-03-2013, 07:49 PM
lagi satu kat traffic light jangan lupa tekan clutch , lepas tu free kan gear, dulu masa aku mula2 bawa motor clutch, kat traffic light mesti fail..nasib baik motor, kalau atas bukit bawak kereta ada traffic light mau mengundur :eek:

mbpuser
15-03-2013, 07:50 PM
Apa kelebihan motor clutch dr motor biasa?

maxpda
15-03-2013, 07:53 PM
mula2 aku bawak 125z mati2 gak, lagi2 kat trafic light, mmg gelabah r masa tu..lama2 rileks jer..

cari je tempat xda orang try bawak..lama2 ok tu..

TT
15-03-2013, 07:54 PM
Apa kelebihan motor clutch dr motor biasa?

motor clutch xbolela main msg atas moto sambil hisap rokok

highway
15-03-2013, 07:56 PM
Bawak moto klutch mse kecik22.. Panther...sekarang bawak wave jer...hehehe

tebu483
15-03-2013, 07:58 PM
lagi satu kat traffic light jangan lupa tekan clutch , lepas tu free kan gear, dulu masa aku mula2 bawa motor clutch, kat traffic light mesti fail..nasib baik motor, kalau atas bukit bawak kereta ada traffic light mau mengundur :eek:

mula2 aku bawak 125z mati2 gak, lagi2 kat trafic light, mmg gelabah r masa tu..lama2 rileks jer..

cari je tempat xda orang try bawak..lama2 ok tu..
ohh setiap kat traffic light.. msti free kan gear ke?

momoque
15-03-2013, 07:58 PM
nie idea bagus nie :)) lau malu pastikan padang tu kosong :eek:

jgn test sorg2 pastikan ade member teman...kang terbabas masuk longkang ke jatuh ke ade org tlg...

aku dulu mula2 test moto rxz member selamba je kt pdg bola org tgh main...ha3...mula2 gear 1 mase nk lps klac & nk main minyak mmg terjungkit...kecut perut aku tp nasib baik x jatuh...member dh standby kt tepi...ha2

isz_shinigami
15-03-2013, 07:59 PM
utk beginner aku sarankn,

pulas minyak smpi abis,kacip cluth tu..msk gear...pastu lps cluth mengejut..konpem xmati mto tu...keh3...

tebu483
15-03-2013, 08:02 PM
jgn test sorg2 pastikan ade member teman...kang terbabas masuk longkang ke jatuh ke ade org tlg...

aku dulu mula2 test moto rxz member selamba je kt pdg bola org tgh main...ha3...mula2 gear 1 mase nk lps klac & nk main minyak mmg terjungkit...kecut perut aku tp nasib baik x jatuh...member dh standby kt tepi...ha2

abang aku teman...... kot

jutaonemini
15-03-2013, 08:07 PM
ms kt utm bwk 125 member..main taram aje asal sampai..hahaha

skYnEt-gEnIUs
15-03-2013, 08:12 PM
sonang jer tt,kene mahir kawal gear songket,clucth lak kene layan pelan2 mcm clutch kete...
hehehe..

TT
15-03-2013, 08:17 PM
ohh setiap kat traffic light.. msti free kan gear ke? N kan

jangan N..tarik clutch je..standby gear 2,3 je..susah sikit nk mati2 klo jalan start ngan gear 2,3..gear 1 confirm mati2 klo baru lagi

luminor
15-03-2013, 08:19 PM
sonang jer tt,kene mahir kawal gear songket,clucth lak kene layan pelan2 mcm clutch kete...
hehehe..

tt tau bwk kreta manual x?
sush nk crite kt sini...bwk moto clutch kene ade feeeeeeellllll
hang laki ka pompan tt?klau pompan aku tawarkan kelas mengajar free

skYnEt-gEnIUs
15-03-2013, 08:22 PM
tt tau bwk kreta manual x?
sush nk crite kt sini...bwk moto clutch kene ade feeeeeeellllll
hang laki ka pompan tt?klau pompan aku tawarkan kelas mengajar free

ekekekee kalo jantan kena bayo brapo :)):))

arang67
15-03-2013, 08:25 PM
oohh..
yg aku tak paham cuma part gear 1 ngan 2 je... time nk masok gear 1 .. mase nk jalan kan.. lps kan clutch slow2 sambil main minyak kan?

aku pkai 125z... abg aku kasi huhuh

haah..lepas clutch slow2 pastu press minyak pun slow2 gak..

x sama macam kereta,kereta kalau lepas slow2 cluctch kereta tu gerak sendiri kan slow2?

arang67
15-03-2013, 08:26 PM
jangan N..tarik clutch je..standby gear 2,3 je..susah sikit nk mati2 klo jalan start ngan gear 2,3..gear 1 confirm mati2 klo baru lagi

pasal pe start ngan gear 2 susah nak mati plak?

tebu483
15-03-2013, 08:27 PM
aku laki:))

TT
15-03-2013, 08:30 PM
pasal pe start ngan gear 2 susah nak mati plak?

dah senang compare gear 1..playsafe

akira_sempoi
15-03-2013, 08:31 PM
Pulas je throttle tu sampai abis

gianttora
15-03-2013, 08:34 PM
pulas trotel smpai habis, kemudian lepaskn clutch lajuČ..
-Harap jawapan ni dpt membantu-

ni bukan willy dah motor tu .. siap summersault lagi :))

Breekachu
15-03-2013, 08:36 PM
pulas trotel smpai habis, kemudian lepaskn clutch lajuČ..
-Harap jawapan ni dpt membantu-

:eek::eek::eek: ni cara macam mana ni? boleh di aplikasi ni :))

psx_dream87
15-03-2013, 08:40 PM
125z senang je tt

nanti dah atas motor sekejap je dah pandai

time aku belajar dulu, ayah aku nak belikan motorr,

sampai kedai motor aku tunjuk nak 125, ayah tanya pandai ke tak bawak

minat punya pasal aku jawab pandai, padahal tak pernah bawak pun :))

time balik bawak motor tu wat macam tau2 je :D

traffic light pertama aku nak free gear tak lepas2.. :))

kena la stay tak free sampai rumah, dah sampai rumah baru belajar betul2

Erazer
15-03-2013, 08:43 PM
ohh setiap kat traffic light.. msti free kan gear ke? N kan

takpayah pun takpe, hold je clutch tu, cuma tukar gear rendah.

amieshoro
15-03-2013, 08:47 PM
aku tau bawak motor yg ada clutch ..
tapi motor biasa la...

yg gear 1 tekan pakai hujung kaki depan,
pastu kalau nak masuk gear 2 tekan pakai hujung kaki depan lagi,
pastu kalau nak masuk gear 3 tekan pakai hujung kaki depan lagi,
pastu kalau nak undur gear 2, tekan pakai hujung tumit...

yg aku tak tau mcm motor superbike or RXZ ..
naper gear kat tumit tak der?
camner nak masuk undur gear?

selambeyaya
15-03-2013, 08:50 PM
pulas trotel smpai habis, kemudian lepaskn clutch lajuČ..
-Harap jawapan ni dpt membantu-

tergolek kau tanggung :))

wanchaidek
15-03-2013, 08:53 PM
kne ad org sblh ajar bru sng tt

ske ke tak ko kne try bwk klu tgk video ke ap sume mmg ssh

al5911
15-03-2013, 08:54 PM
125z ni moto pertama aku... dulu time dpt P je aku lenjan bawak pi keje Kuala Selangor - HKL. Minggu kedua aku cium jln psl elak bas yg kuar dr bus stop. Masuk lubang, fork bengkok... haha. Kalau tt nak cepat pandai rajin2 le praktis. Bak kata org kulit putih "Practice makes perfect" dan jgn takut jatuh. Cepat2 le pandai, best wooo bawak 125 ni...ringannn jer.

kloromonokarbon
15-03-2013, 08:54 PM
mcm mana ye..?
harap ade yg respon..

kalau salah section.. harap maaf

aku pkai 125z

kalo ko duk shah alam meh aku ajor.

tebu483
15-03-2013, 09:00 PM
kalo ko duk shah alam meh aku ajor.

baiknye ko... tapi malangnye aku dok perak

bobtke91
15-03-2013, 09:03 PM
dlu time aku blajaq bwk moto clutch, xnak bg mati, aku tolak bagi moto gerak sket, smbil tu main minyak, dan lepas clutch slow2.. clutch pon byk setting gak, ada jenis lepas sket, ada jenis kena lpas byk... so, pandai2 la eja... aku jenis ska clutch pendek, lpas sket je dah bleh jalan...

kloromonokarbon
15-03-2013, 09:03 PM
baiknye ko... tapi malangnye aku dok perak

o xleh kata pa la..

luminor
15-03-2013, 09:22 PM
ekekekee kalo jantan kena bayo brapo :)):))

jantan lu pikiaq la sndri....x da pasai...ekekeke:eek:

exofx
15-03-2013, 09:24 PM
macam bawak keta manual je, cara kendalian adalah sama.

mzak
15-03-2013, 09:27 PM
Aku dulu tak pandai bawe mototr clutch jugak,

tercabar sebab awek aku dulu boleh bawe motor rxz abag dia..

jadi paksa juga bawa..

lama2 pandai la...

Berusaha lah TT...:D:D

tebu483
15-03-2013, 09:56 PM
Aku dulu tak pandai bawe mototr clutch jugak,

tercabar sebab awek aku dulu boleh bawe motor rxz abag dia..

jadi paksa juga bawa..

lama2 pandai la...

Berusaha lah TT...:D:D

ty kasi sokongan :)cgrock

Mataxe
15-03-2013, 10:04 PM
mula2 blaja bwk lu pandai2.. nanti nk korek blok ke.. set carb ke.. buat ekzos set spoket ke.. roger je membe2 cg.. kan kan kan...

tebu483
15-03-2013, 10:06 PM
moto 125 ni.. moto abg aku punya.. moto racing lol:eek:

G.Spicy
15-03-2013, 10:13 PM
Tarik clutch dkt kiri(jgn lepas).
Masuk gear + pulas minyak + lepas clutch slow2.
Next gear tarik keatas.
Tak susah, 1jam tranning dah boleh bawak dah.

Zunan
15-03-2013, 10:13 PM
tarik clutch .. tekan gear 1... lepas clutch slow2... pulas minyak slow2 ... sampai motor gerak slow2... pastuh nak masuk gear 2 tarik clutch ... congkit gear sampai habis ... baru masuk gear 2... kalau congkit gear slow nanti pergi ke free gear plak nanti ...

Mr Ozu
15-03-2013, 10:17 PM
mcm mana ye..?
harap ade yg respon..

kalau salah section.. harap maaf

aku pkai 125z

ade e-book..'bagaimana kaedah memandu motorsikal klac tangan 125z'..

google je..siap ngn contoh video..

tebu483
15-03-2013, 10:29 PM
tarik clutch .. tekan gear 1... lepas clutch slow2... pulas minyak slow2 ... sampai motor gerak slow2... pastuh nak masuk gear 2 tarik clutch ... congkit gear sampai habis ... baru masuk gear 2... kalau congkit gear slow nanti pergi ke free gear plak nanti ...

part aku highlight...bole ke akan jadi free gear klau congkit slow?

Tarik clutch dkt kiri(jgn lepas).
Masuk gear + pulas minyak + lepas clutch slow2.
Next gear tarik keatas.
Tak susah, 1jam tranning dah boleh bawak dah.

ok thank.

-Johan-
15-03-2013, 10:29 PM
Klu tt boleh bwak kete manual, boleh la bwak motor clutch.. Sama je kan?

ajis_kg
15-03-2013, 10:33 PM
start motor kasi panas dulu... pastu stand 2 kaki motor.. jgn kasi gerak lagi... tekan gear 1.. kacip clutch.. pulas minyak pelan2.. sambil lepaskan clutch pelan2.. dlm 5 second.. masuk gear 2.. angkat plak.. gera tadi.. jgn tekan plak.. dan angkat lg sampai 6.. dah ok.. baru try wat jalan2.. khas utk rxz ajer.. he..he..

tebu483
15-03-2013, 10:33 PM
Klu tt boleh bwak kete manual, boleh la bwak motor clutch.. Sama je kan?

tk pndai lagi bwak kete

start motor kasi panas dulu... pastu stand 2 kaki motor.. jgn kasi gerak lagi... tekan gear 1.. kacip clutch.. pulas minyak pelan2.. sambil lepaskan clutch pelan2.. dlm 5 second.. masuk gear 2.. angkat plak.. gera tadi.. jgn tekan plak.. dan angkat lg sampai 6.. dah ok.. baru try wat jalan2.. khas utk rxz ajer.. he..he..
rxz je? 125??

Zunan
15-03-2013, 10:35 PM
part aku highlight...bole ke akan jadi free gear klau congkit slow?



ok thank.

akan jadi free2 kalau ko congkit slow sgt2 ...

CyberMachine
15-03-2013, 10:37 PM
memula bawak..pergi kat tempat lapang.

kalau terus masuk jalan raya..gelabah plakk nanti..terus keparit

1st gear tekan, yang lain..sungkit la.

sama la rxz, 125z, belang, kips

tebu483
15-03-2013, 10:44 PM
akan jadi free2 kalau ko congkit slow sgt2 ...

ohh mmg kne congkit ganas2 la ni :))
pstu klo gear seterusnye.. tekan clutch.. pstu congkih .. pstu lps kan clutch laju2 pon tk pe kan

memula bawak..pergi kat tempat lapang.

kalau terus masuk jalan raya..gelabah plakk nanti..terus keparit

1st gear tekan, yang lain..sungkit la.

sama la rxz, 125z, belang, kips

hahaha keparit... :eek:

jutaonemini
15-03-2013, 10:45 PM
Klu tt boleh bwak kete manual, boleh la bwak motor clutch.. Sama je kan?

sama ke bos???kete manual blh la bwk..moto..xlepas..:-?

Zunan
15-03-2013, 10:48 PM
ohh mmg kne congkit ganas2 la ni :))
pstu klo gear seterusnye.. tekan clutch.. pstu congkih .. pstu lps kan clutch laju2 pon tk pe kan



hahaha keparit... :eek:

a`ah xper dah lepas tuh ... cuma jgn lupe nak tarik clutch biler berhenti atau slow ...

kopiais
15-03-2013, 10:48 PM
cara paling mudah n confem berjya..kau jual 125 tu pastu beli ex5..hehe

ipp
15-03-2013, 10:54 PM
bagi teori banyak2 pun sama je..
praktikal yg penting..

tebu483
15-03-2013, 10:55 PM
a`ah xper dah lepas tuh ... cuma jgn lupe nak tarik clutch biler berhenti atau slow ...

ok ni aku tk pham... knape kne tarik clutch bile benti atau slow?

ash3110
15-03-2013, 10:59 PM
mcm mana ye..?
harap ade yg respon..

kalau salah section.. harap maaf

aku pkai 125z

aku cadangkan tt pakai clucth mati je... pastu dah expert nti baru pakai clucth idup..

harap membantu

wcronix89
15-03-2013, 10:59 PM
mcm bwk kete

Zunan
15-03-2013, 11:00 PM
ok ni aku tk pham... knape kne tarik clutch bile benti atau slow?

sebab bile x tarik motor akan mati ... bile motor akan mati kena free kan balik untuk start motor ... sbb tuh kalo ko prasan kalo ko bawak laju pastuh tiba2 nak corner ... motor akan semput2 ...

tebu483
15-03-2013, 11:08 PM
sebab bile x tarik motor akan mati ... bile motor akan mati kena free kan balik untuk start motor ... sbb tuh kalo ko prasan kalo ko bawak laju pastuh tiba2 nak corner ... motor akan semput2 ...

pls pm aku fb ko..

rasul
15-03-2013, 11:11 PM
TT tarik clutch,pastu masuk gear 1...lepas clutch sedikit demi sedikit dan pulas minyak sikit...mula dengan gear 1 dulu...nanti tt pandai le yg lain2...hati kena berani...baru cepat pandai....pengalaman den mula2 bawak moto clutch rxz.kejap2 mati..pastu tak boleh start..rupanya minyak tak bukak...hihihihi:))

Kbyne
15-03-2013, 11:22 PM
FZi-bawah,atas,atas,atas,atas...



Masa gerak...Clutch dgn throttle kena syncronise...(clutch kiri release...throttle kanan pikap)

masa nak gerak...

grip clutch(jangan lepas tetiba,nanti injin mati) ...gear 1 (bawah)...clutch release slow...throttle pikap slow)...

gear 2...grip clutch,songket atas (gear 2) dan seterusnya gear 3,4&5...

drop gear pulak kena ikut speed momentum motor tu...(takut kang tercampak nanti kalau tetiba slow)


gear 1(bawah)...
gear 2,3,4&5(atas)...

aqu_fadhil
15-03-2013, 11:58 PM
mcm mana ye..?
harap ade yg respon..

kalau salah section.. harap maaf

aku pkai 125z

mula2 hang masuk suis moto dulu...

sebelum tu cek dulu mana tau ada kuci pendua hang letak.
pastikan semua kunci sedah dibukak.

hang pi on kan suis,

hang start enjin moto, klu ada starter lagi mudah, x perlu nak terajang starting tu.

hang pastikan panas enjin dulu 2 or 3 minit...

hang pulas minyak.. rammmm rammmm rammmmm...
kasi kejutkan jirang yang tido2 tu...
bagitau diorang hang nak belajar bawak moto class...:))

hang naik atas moto, jangan moto plak naik atas hang yer. :-?

pastikan hang cek cermin pandang sisi, signal, lampu break, depan.

yang penting break hang tu berfungsi dengan baik....

hang angkat tongkat,

jangan lupa salam dulu dengan mak ayah yer...

tarik class, rammmmm rammm lagi...

masuk gear 1,
pulas minyak sampai naik 1500rpm,
lepas class pelan2 yer....
klu hang lepas mengejut masuk longkang la klu ade longkang kat depan.

hang pila pusing2 taman cari awek ke. :eek::eek::eek:

hang dah pandai bawak moto.:)cgrock

irsyadpenang
16-03-2013, 08:12 AM
dlu time aku blajaq bwk moto clutch, xnak bg mati, aku tolak bagi moto gerak sket, smbil tu main minyak, dan lepas clutch slow2.. clutch pon byk setting gak, ada jenis lepas sket, ada jenis kena lpas byk... so, pandai2 la eja... aku jenis ska clutch pendek, lpas sket je dah bleh jalan...

aku pun lagu nie gak dulu time blaja bwa moto clutch TZM abg aku..masuk gear satu jer mampus..tension giler ~X(~X(last2 aku gerak sikit tolak masuk gear satu kendian mula naik gear dua..

haha lepas tu tak sampai 15menet aku dah terer bwa moto cluth tapi minyak makan kuat sikit la sbb aku tak pandai kawal cluth..:D:D skrg pun aku pakai moto yg ader clutch KIPS RR..sedap ooo laju bedesup..tapi minyak jgn citer la cam ******* jer kedarah punya la banyak..:p:p

plasticruler
16-03-2013, 08:55 AM
kita tukar moto lah tt..aku pakai moto tu.tt pakai legend aku..hehee

hafis_81
16-03-2013, 09:10 AM
pulas trotel smpai habis, kemudian lepaskn clutch lajuČ..
-Harap jawapan ni dpt membantu-

:eek::eek: siot je ko pnya ajaran...

myrul369
16-03-2013, 09:15 AM
nie idea bagus nie :)) lau malu pastikan padang tu kosong :eek:

kalo x kosong, abes disodoknye.. hehehe... :)cgrock

budak_design
16-03-2013, 09:34 AM
oohh..
yg aku tak paham cuma part gear 1 ngan 2 je... time nk masok gear 1 .. mase nk jalan kan.. lps kan clutch slow2 sambil main minyak kan?

aku pkai 125z... abg aku kasi huhuh

ko tarik clucth,masuk gear satu (tekan),ko pulas minyak kuat kuat....ko lepas clucth...konfom wili........:)):)):))

bobtke91
16-03-2013, 09:34 PM
dah lama xbwak moto clutch ni, boleh lg ke x xtau la... dok teringin FZ10i... bla la bleh dpt...:D

zamreda
16-03-2013, 09:38 PM
mula2 hang masuk suis moto dulu...

sebelum tu cek dulu mana tau ada kuci pendua hang letak.
pastikan semua kunci sedah dibukak.

hang pi on kan suis,

hang start enjin moto, klu ada starter lagi mudah, x perlu nak terajang starting tu.

hang pastikan panas enjin dulu 2 or 3 minit...

hang pulas minyak.. rammmm rammmm rammmmm...
kasi kejutkan jirang yang tido2 tu...
bagitau diorang hang nak belajar bawak moto class...:))

hang naik atas moto, jangan moto plak naik atas hang yer. :-?

pastikan hang cek cermin pandang sisi, signal, lampu break, depan.

yang penting break hang tu berfungsi dengan baik....

hang angkat tongkat,

jangan lupa salam dulu dengan mak ayah yer...

tarik class, rammmmm rammm lagi...

masuk gear 1,
pulas minyak sampai naik 1500rpm,
lepas class pelan2 yer....
klu hang lepas mengejut masuk longkang la klu ade longkang kat depan.

hang pila pusing2 taman cari awek ke. :eek::eek::eek:

hang dah pandai bawak moto.:)cgrock

terbaik bro..dari A smpai Z..:)paid:)paid:)paid:)paid:)):))

aqu_fadhil
16-03-2013, 09:46 PM
terbaik bro..dari A smpai Z..:)paid:)paid:)paid:)paid:)):))

TT ni dah pandai ke bawak moto ni?
diam jer...:-?

harap2 ada lagi :D

dah pandai nanti jumpe den, kita upgrade kasi ada up lagi power :eek:

zamreda
16-03-2013, 09:48 PM
TT ni dah pandai ke bawak moto ni?
diam jer...:-?

harap2 ada lagi :D

dah pandai nanti jumpe den, kita upgrade kasi ada up lagi power :eek:

mungkin bukak thread...cmana nak pandu kereta manual lak..:)paid:)paid:)paid

aqu_fadhil
16-03-2013, 09:56 PM
mungkin bukak thread...cmana nak pandu kereta manual lak..:)paid:)paid:)paid

haha...
den takut TT cedera je.
mana tau lepas class mengejut. leh jadi langgar tiang :o

ejameiling
26-09-2013, 04:49 PM
Perhatian!!!!
Saya nk mintak tlg pda kawan2 .
Sape bole tlg ajar saya bawa motonclucth
1 jam saya byar 40 hengget . ???
:D

bananaphone
26-09-2013, 04:54 PM
aku dulu xreti pkai moto clutch..hhu..tp minat moto besar2 .. mmg xde basixc langsung psal moto clutch ni .. gear cmne semua tu .. kebetulan time tu ninja 250 baru launch .. terus g sambar n mntk tokey hantar moto kat rumah..sbb nak bw wat balik xreti ..hehe..buka youtube..blajar kat sana...malam tu blajar bawak pusing kwsan rumah...tgh mlm ckit masuk jln raya...esoknya bawak g ofis..seminggu pastu wat balik kg kat klate tu dr penang...sebulan pastu turn kl...pastu oin konvoi .. smpai la skrg da tukar kuni...


moral of the story : di mana ada kemahuan , di situ ada highway

sick_66
26-09-2013, 06:34 PM
pulas trotel smpai habis, kemudian lepaskn clutch lajuČ..
-Harap jawapan ni dpt membantu-

aku suka teknik hang ni..:)cgrock

radsan85
26-09-2013, 06:46 PM
saya pegguna motor skuter vs150 dan yamaha nouvo first batch....baru beli ktm duke 200 abs 2hari lepas...lagi 5hari amik...selama hidup ni tak pernah naik motor cluth tapi main sebat je beli, sebab minat sgt...dah tengok di youtube mcm susah je bwk....soalan saya senang ke susah bwk motor cluth ni risau pulak nanti terbalik atas jalan raya...mungkin bwk balik rumah naik lori....hmmmm payah2

mrlan09
26-09-2013, 06:50 PM
kacik clutch, masuk gear 1, pulas minyok,..lepas clutch rasa-rasa

michael scotfield
26-09-2013, 06:53 PM
saya pegguna motor skuter vs150 dan yamaha nouvo first batch....baru beli ktm duke 200 abs 2hari lepas...lagi 5hari amik...selama hidup ni tak pernah naik motor cluth tapi main sebat je beli, sebab minat sgt...dah tengok di youtube mcm susah je bwk....soalan saya senang ke susah bwk motor cluth ni risau pulak nanti terbalik atas jalan raya...mungkin bwk balik rumah naik lori....hmmmm payah2

senang je bro,bukan payah pun.bawa la slow2 dulu

zacxzz7
26-09-2013, 07:01 PM
nampak susah tp senang jerk bro...2,3 kali bawak udah reti ler...pelan2 pulas....jgn pelan2 kayuh lmbat smpai nt....hahahaha

Fendy Kacak
26-09-2013, 07:02 PM
yang penting bawak mber sorang yang da expert bwak motor clutch

mule2 bawak je kat taman2 atau tmpat xde orang

kang klo tmati enjin,xde ler segan sgt,hehe :p

LoBye
26-09-2013, 07:03 PM
pulas trotel smpai habis, kemudian lepaskn clutch lajuČ..
-Harap jawapan ni dpt membantu-

tgk brp tiang TT blh pacak... :eek::eek::eek:

TheLucky
26-09-2013, 07:07 PM
mak ai, kat cg pun bole blaja bawak moto ka? wakakakakakakaka... ini klakar ini klakar...

fyzReE
26-09-2013, 07:13 PM
Tekan gear 1 lepas slow2 cluth..gear dua kasi songket smbil tarik clutch..dh pandai abg ajar buat wheely plak pastu wikangg..k

jutaonemini
26-09-2013, 09:04 PM
nampak susah tp senang jerk bro...2,3 kali bawak udah reti ler...pelan2 pulas....jgn pelan2 kayuh lmbat smpai nt....hahahaha

Klu kayuh mmg xsampai la pasal motor mn bleh kayuh bro,, hahaha :)):))

TT
26-09-2013, 09:14 PM
saya pegguna motor skuter vs150 dan yamaha nouvo first batch....baru beli ktm duke 200 abs 2hari lepas...lagi 5hari amik...selama hidup ni tak pernah naik motor cluth tapi main sebat je beli, sebab minat sgt...dah tengok di youtube mcm susah je bwk....soalan saya senang ke susah bwk motor cluth ni risau pulak nanti terbalik atas jalan raya...mungkin bwk balik rumah naik lori....hmmmm payah2

duduk mana? meh ak ajar :D sambil ak lenjan motor tu :))


Send from laptop Acer*

alpine_star
26-09-2013, 09:17 PM
duduk mana? meh ak ajar :D sambil ak lenjan motor tu :))


Send from laptop Acer*

send from laptop acer?...:eek:

TT
26-09-2013, 09:21 PM
send from laptop acer?...:eek:

buat2 xnampak sudah..saje bakar line


Send from laptop Acer* :))

kopirait
26-09-2013, 09:56 PM
moto klac first aku bawak sstwo.
yang tu senang je.

skali pinjam member punya 125, termalu jugak.
ingatkan sama, rupanya lain skit.

enjin mati kat traffic light. hahah.