PDA

View Full Version : [Pertanyaan]Bagaimana Cara Burn Windows 7 ke Dalam Cd kosong?


GreenLive
13-03-2013, 06:02 PM
Assalamualaikum...
Macam cammana kaedah untuk Burn Windows Xp,7 atau apa-apa windows kedalam Cd kosong DvdRom.Saya selalu format Pc sendiri dan selalu beli Cd Windows kat kedai tadi ada cari kat beberapa kedai Cd games untuk beli cd windows tapi kebanyakannya sudah tidak menjual Cd Windows.

Mujur ada satu kedai menjual tapi kena tunggu sebab dia Burn windows dalam Cd kosong jer..jadi saya terpikir nak buat sendiri tapi tak tahu caranya :)


Soalan:

1-Apa software yang perlu untuk melakukan proses BURN?
2-Boleh ke saya menggunakan Laptop sendiri untuk Proses BURN?
3-Kalau tersilap Burn dalam Cd kosong dan nak padam balik boleh ke?


P/s kalau ada toturial lengkap kaedah BURN lagi baik :)cgrock

GreenLive
13-03-2013, 06:06 PM
Tujuan Burn adalah untuk proses Format...

jinlapar
13-03-2013, 06:09 PM
downold iso kat torrent burn je guna power iso

rain93
13-03-2013, 06:11 PM
masuk lam pendrive lagi senang..guna Windows 7 USB Download Tool. bleh ntok burn kat pendrive & DVD. windows 8 bley gune gak. pastikan file iso.

GreenLive
13-03-2013, 06:11 PM
downold iso kat torrent burn je guna power iso

ada tak link selain dari torrent sebab saya tak biasa downlaod guna torrent...kalau ada link windows 7 untuk dikongsi bagus jugak...

GreenLive
13-03-2013, 06:13 PM
masuk lam pendrive lagi senang..guna Windows 7 USB Download Tool. bleh ntok burn kat pendrive & DVD. windows 8 bley gune gak. pastikan file iso.


maaf saya tak biasa BURN ni jadi ISO ni aper...Saya nak cari windows yang boleh Boot lepas Burn..

liverpool
13-03-2013, 06:13 PM
Aku ada beberapa koleksi iso file windows 7 n xp.. Kalau mo guna utk format selalu nya aku guna ezboot masukan dlm pendrive.. Format guna pendrive, kalau tk kena burn iso jela

boyz371
13-03-2013, 06:14 PM
1-Apa software yang perlu untuk melakukan proses BURN?
Macam2 ada,google je.
2-Boleh ke saya menggunakan Laptop sendiri untuk Proses BURN?
boleh je
3-Kalau tersilap Burn dalam Cd kosong dan nak padam balik boleh ke?
Salu wat memang takle erase dah

GreenLive
13-03-2013, 06:14 PM
saya dah beli cd kosong[DvdRom] 2 keping jadi nk Burn guna Cd bukan Pendrive[Pendrive lain citer]

rakcacer
13-03-2013, 06:15 PM
baik beli yg original utk pc atau laptop... bende lain bleh beli pirate. utk os, cari la original...

liverpool
13-03-2013, 06:17 PM
baik beli yg original utk pc atau laptop... bende lain bleh beli pirate. utk os, cari la original...

Yup aku pon dh pakai ori win8 masa murah aritu..he3

liverpool
13-03-2013, 06:18 PM
saya dah beli cd kosong[DvdRom] 2 keping jadi nk Burn guna Cd bukan Pendrive[Pendrive lain citer]

Kalau mo copy windows dr cd yg baru beli td, bro guna nero jer copy dvd

GreenLive
13-03-2013, 06:20 PM
Kalau mo copy windows dr cd yg baru beli td, bro guna nero jer copy dvd

Nero nanti saya downlaod tapi ada tak toturial lengkap[Link or video] nak burn ni kali pertama nak try jadi memang tak tahu tapi kalau boleh nak yang boleh boot la sebab nk guna untuk format...

liverpool
13-03-2013, 06:23 PM
Nero nanti saya downlaod tapi ada tak toturial lengkap[Link or video] nak burn ni kali pertama nak try jadi memang tak tahu tapi kalau boleh nak yang boleh boot la sebab nk guna untuk format...

Kalau dvd windows yg baru tu boleh terus boot dan format, jd takde masalah copy dvd jer... 100% apa yg ada pada dvd windows tu ada pada yg baru d copy

bintang4
13-03-2013, 06:27 PM
Tgk kat sini (http://bit.ly/YmekBO) TT..semua ada..

GreenLive
13-03-2013, 06:45 PM
Kalau cara ni boleh tak,kalau guna NERO dan copy semua FIle dari Cd yang saya Beli tadi dan BURN segale file yang telah dicopy kedalam Cd kosong yang saya beli tadi jadi tak perlu download windows....adakah cara ni boleh guna

P/s boleh ke nak copyFile yang berada dalam CD kemudian Burn File tersebut dalam Cd kosong guna NERO

liverpool
13-03-2013, 06:47 PM
Kalau cara ni boleh tak,kalau guna NERO dan copy semua FIle dari Cd yang saya Beli tadi dan BURN segale file yang telah dicopy kedalam Cd kosong yang saya beli tadi jadi tak perlu download windows....adakah cara ni boleh guna

P/s boleh ke nak copyFile yang berada dalam CD kemudian Burn File tersebut dalam Cd kosong guna NERO

Tk boleh main copy2 gitu, bootable takde sekali.. Kalau mo copy dvd terus..

Syracusex
13-03-2013, 06:59 PM
Assalamualaikum...
Macam cammana kaedah untuk Burn Windows Xp,7 atau apa-apa windows kedalam Cd kosong DvdRom.Saya selalu format Pc sendiri dan selalu beli Cd Windows kat kedai tadi ada cari kat beberapa kedai Cd games untuk beli cd windows tapi kebanyakannya sudah tidak menjual Cd Windows.

Mujur ada satu kedai menjual tapi kena tunggu sebab dia Burn windows dalam Cd kosong jer..jadi saya terpikir nak buat sendiri tapi tak tahu caranya :)


Soalan:

1-Apa software yang perlu untuk melakukan proses BURN?
2-Boleh ke saya menggunakan Laptop sendiri untuk Proses BURN?
3-Kalau tersilap Burn dalam Cd kosong dan nak padam balik boleh ke?


P/s kalau ada toturial lengkap kaedah BURN lagi baik :)cgrock


Jawapan :

1 : Guna ImgBurn untuk burn iso atau pun burn secara terus melalui CD/DVD yang mempunyai perisian windows. tak kira sama ada windows xp, windows vista, windows 7 ataupun windows 8. semua boleh dengan menggunakan software ni. software ni memang mudah untuk pengguna yang baru nak berjinak dalam proses burn burn ni dan aku sendiri pun sampai sekarang guna software ni. nero lagi susah sebab banyak sangat option dan tak user friendly bagi yang newbie.

2 : Untuk tujuan pemprosesan burn fail, anda perlu CD/DVD writer. aku yakin sekarang ni, rata-rata laptop yang ada dipasaran memang boleh buat proses burn ni. kalau tuan punya laptop brand yang lama. pastikan CD/DVD tu ada tulis CD/DVD Writer. baru boleh pergi ke langkah seterusnya iaitu menggunakan software ImgBurn.

3 : Boleh, dengan syarat CD/DVD tuan tu jenis ReWrite. dekat yang ini baru boleh padam balik. tapi tak payah padam lah tuan, beli je satu bundle. berapa RM lah sangat. sekeping pun baru RM0.70 untuk CD dan RM1.00 untuk DVD.

kalau tuan tuan nak burn windows dalam CD/DVD, kenapa tak cuba dalam pendrive. dah tentu tuan boleh padam balik untuk guna balik kemudian hari.

Ini link untuk software ImgBurn. open source punya software, bermaksud free je tuan.

LINK : ImgBurn (http://www.imgburn.com/)

kalau tuan tak faham dan perlukan tutorial tambahan, nanti request pada aku dan insyaAllah aku akan buka thread baru tentang penggunaan software ni secara detail. :)cgrock

GreenLive
13-03-2013, 07:06 PM
Jawapan :

1 : Guna ImgBurn untuk burn iso atau pun burn secara terus melalui CD/DVD yang mempunyai perisian windows. tak kira sama ada windows xp, windows vista, windows 7 ataupun windows 8. semua boleh dengan menggunakan software ni. software ni memang mudah untuk pengguna yang baru nak berjinak dalam proses burn burn ni dan aku sendiri pun sampai sekarang guna software ni. nero lagi susah sebab banyak sangat option dan tak user friendly bagi yang newbie.

2 : Untuk tujuan pemprosesan burn fail, anda perlu CD/DVD writer. aku yakin sekarang ni, rata-rata laptop yang ada dipasaran memang boleh buat proses burn ni. kalau tuan punya laptop brand yang lama. pastikan CD/DVD tu ada tulis CD/DVD Writer. baru boleh pergi ke langkah seterusnya iaitu menggunakan software ImgBurn.

3 : Boleh, dengan syarat CD/DVD tuan tu jenis ReWrite. dekat yang ini baru boleh padam balik. tapi tak payah padam lah tuan, beli je satu bundle. berapa RM lah sangat. sekeping pun baru RM0.70 untuk CD dan RM1.00 untuk DVD.

kalau tuan tuan nak burn windows dalam CD/DVD, kenapa tak cuba dalam pendrive. dah tentu tuan boleh padam balik untuk guna balik kemudian hari.

Ini link untuk software ImgBurn. open source punya software, bermaksud free je tuan.

LINK : ImgBurn (http://www.imgburn.com/)

kalau tuan tak faham dan perlukan tutorial tambahan, nanti request pada aku dan insyaAllah aku akan buka thread baru tentang penggunaan software ni secara detail. :)cgrock

satu penerangan yang baik,kalau nk burn mesti kena download windows dulu kan...kalau nak guna file yang telah BURN dalam cd yang saya beli tadi boleh ke...imgBurn dah siap licensed atau trial..

fadzli07
13-03-2013, 07:11 PM
Soalan:

1-Apa software yang perlu untuk melakukan proses BURN?
Boleh guna "Windows 7 usb/DVD tools"

2-Boleh ke saya menggunakan Laptop sendiri untuk Proses BURN?
Boleh, dengan syarat laptop support untuk DVD burning (kebanyakannya boleh)

3-Kalau tersilap Burn dalam Cd kosong dan nak padam balik boleh ke?
X pasti, tapi tt spare je DVD bnyak2, DVD tau, bukan CD :)

:)cgrock

Syracusex
13-03-2013, 07:14 PM
satu penerangan yang baik,kalau nk burn mesti kena download windows dulu kan...kalau nak guna file yang telah BURN dalam cd yang saya beli tadi boleh ke...imgBurn dah siap licensed atau trial..

terima kasih. ya, kalau tak ada CD/DVD windows tak kira pirate RM10 ataupun RM3++, memang kena download dulu ISO dia. baru kita boleh proceed untuk burn. tapi kalau ada CD/DVD windows, lagi mudah. boleh burn terus dari CD/DVD tu. haaa, best kan? maksudnya dia akan burn windows dalam CD/DVD tuan beli tu masuk dekat CD/DVD yang kosong. licensed as open source, memang free untuk guna. tak ada trial trial ni. ImgBurn pun bukannye besar mana, kecik je. :) :)cgrock

liverpool
13-03-2013, 07:15 PM
satu penerangan yang baik,kalau nk burn mesti kena download windows dulu kan...kalau nak guna file yang telah BURN dalam cd yang saya beli tadi boleh ke...imgBurn dah siap licensed atau trial..

Kalau dh siap dlm cd yg beli tu ada windows boleh guna.. Cuma guna dvd copy jer, tak payah guna lain2

GreenLive
13-03-2013, 07:20 PM
terima kasih. ya, kalau tak ada CD/DVD windows tak kira pirate RM10 ataupun RM3++, memang kena download dulu ISO dia. baru kita boleh proceed untuk burn. tapi kalau ada CD/DVD windows, lagi mudah. boleh burn terus dari CD/DVD tu. haaa, best kan? maksudnya dia akan burn windows dalam CD/DVD tuan beli tu masuk dekat CD/DVD yang kosong. licensed as open source, memang free untuk guna. tak ada trial trial ni. ImgBurn pun bukannye besar mana, kecik je. :) :)cgrock


macam mana nak keluarkan file yang ada dalam Cd[mcam copy la]

fakhrun
13-03-2013, 07:21 PM
http://www.microsoftstore.com/store/msstore/html/pbPage.Help_Win7_usbdvd_dwnTool

download jea dari situ....aku dah guna burn window 8 dalam dvd...tebaik....pasni nk guna pendrive plak...senang jea...klu x tahu baca jea manual dalam tu....klu x faham gak....aku pon x faham la apa masalahnya...

naeem
13-03-2013, 07:25 PM
kena buat supaya dia boleh bootable sekali.
memang copy senang. nak buat dia bootable yang susah sikit

fakhrun
13-03-2013, 07:31 PM
kena buat supaya dia boleh bootable sekali.
memang copy senang. nak buat dia bootable yang susah sikit

nk copy kena cari software yg bleh create image file....guna software tu convert kepada ISO file... dari ISO file baru bleh buat jd bootable disk atau usb.... rajin2 la membaca. pak cik gugel byk info. dari a-z....

Syracusex
13-03-2013, 07:33 PM
macam mana nak keluarkan file yang ada dalam Cd[mcam copy la]

Pertama sekali, tuan masukkan CD/DVD windows tu, lepas tu buka software tu. lepas tu, tuan akan nampak option "Create image file from disc", lepas tu dah selesai nanti dia akan keluarkan musik menandakan dah process complete. tutup software tu, lepas tu masukkan CD/DVD kosong dan bukak ImgBurn balik dan sekarang ambil option "Write image file to disc", tunggu sampai keluar lagi musik tu dan tha-da, siap! sedia untuk format laptop/pc.
:)cgrock:)cgrock

kena buat supaya dia boleh bootable sekali.
memang copy senang. nak buat dia bootable yang susah sikit


dengan menggunakan software yang aku kongsikan dekat post sebelum ni, tak perlu nak risau tentang disc bootable atau tidak. kalau dari CD/DVD windows, memang bootable dan software yang aku kongsi dekat atas tu memang akan buat proses burn tu bootable. :)paid

nk copy kena cari software yg bleh create image file....guna software tu convert kepada ISO file... dari ISO file baru bleh buat jd bootable disk atau usb.... rajin2 la membaca. pak cik gugel byk info. dari a-z....

patut tuan bagi info penuh, memang dari google banyak, tapi tak semua yang ada masa boleh baca macam kita. mungkin dapat lagi tolong kawan-kawan kita. :)cgrock

GreenLive
13-03-2013, 07:43 PM
Pertama sekali, tuan masukkan CD/DVD windows tu, lepas tu buka software tu. lepas tu, tuan akan nampak option "Create image file from disc", lepas tu dah selesai nanti dia akan keluarkan musik menandakan dah process complete. tutup software tu, lepas tu masukkan CD/DVD kosong dan bukak ImgBurn balik dan sekarang ambil option "Write image file to disc", tunggu sampai keluar lagi musik tu dan tha-da, siap! sedia untuk format laptop/pc.
:)cgrock:)cgrock



dengan menggunakan software yang aku kongsikan dekat post sebelum ni, tak perlu nak risau tentang disc bootable atau tidak. kalau dari CD/DVD windows, memang bootable dan software yang aku kongsi dekat atas tu memang akan buat proses burn tu bootable. :)paid



patut tuan bagi info penuh, memang dari google banyak, tapi tak semua yang ada masa boleh baca macam kita. mungkin dapat lagi tolong kawan-kawan kita. :)cgrock

ok dah tekan "create image file from dics"makan masa jugak nak copy file dari cd tu...

lepas siap copy seterusnya"Write image file to disc" kat sini ada kena pilih apa-apa tak...

Syracusex
13-03-2013, 08:22 PM
ok dah tekan "create image file from dics"makan masa jugak nak copy file dari cd tu...

lepas siap copy seterusnya"Write image file to disc" kat sini ada kena pilih apa-apa tak...

ok tuan, sekarang dia mesti dalam bentuk folder kan? kalau macam tu, tuan tutup software tu, bukak balik (bukan ape, nak menu besar die tu je). lepas tu tuan pilih "Create image file from files/folder"

lepas tu ada kosong dekat tempat "Source" belah kanan bawah sikit ada "Browse for a folder.." tekan situ lepas tu destination pilih mana tempat yang tuan nak simpan. lepas tu baru tekan build. tuan try dulu lepas tu inform dekat sini. :)cgrock

Syracusex
14-03-2013, 12:47 AM
macam mana tuan tanah? dah berjaya ke belum? kalau belum inform sini.

GreenLive
14-03-2013, 04:07 AM
macam mana tuan tanah? dah berjaya ke belum? kalau belum inform sini.


saya ada 2 jenis file 1 windows files dalam iso dan satu lagi windows file yg ada file logo kuning[bukan iso] saya dah try burn dalam 1 cd tapi dalam cd tu dia jadi 1 file iso :eek: bukan file untuk intaller[rasa 1 cd tu dah rosak tu]tolong saya tak tahu macam mna nak jadikan cd kosong ni macma cd windows yang biasa maksudnya ada pecahan file bykx2

GreenLive
14-03-2013, 04:31 AM
Ok dah berjaya burn cd 2 kedua maksud tak jadi mcam no 1 ,bila masukan dalam drive dia dah autoplay[skerang nk try format guna cd yg burn tadi menjadi atau tidak x tahu lagi nasib beli 2 keping]

saya ikut toturial ni http://fauzikun.wordpress.com/2011/06/22/membuat-bootable-win7-menggunakan-imgburn/

GreenLive
14-03-2013, 05:40 AM
Terima Kasih kepada yang membantu menjawab soalan yg diajukan masalah dah selesai,sudah berjaya testing format lepas Burn widnows kedalam cd kosong,masalah selesai...


jangan delete thread ni boleh jadikan rujukan utk masa hadapan...

P/s kesian laptop ni asyik kena format je utk test jadi ke tak burn :D

ceprit
18-03-2013, 12:49 AM
download iso image
dan kemudian burn dengan pakai nero burning