PDA

View Full Version : Tips Berjoging 5km Tanpa Henti (Pemilihan Kasut Joging page8)


TengkuHaadi
13-03-2013, 12:37 AM
Beberapa hari lepas aku terjumpa sebuah website yg ajar cara berjoging sejauh 5km tanpa henti.

http://jomkitajogging.com/

Cilok punya cilok terjumpa r link download pakej tu tanpa sengaja :p (aku tak beli pakej ebook). :-$:-$

Ok, aku taknak ler bagi link download tu. Yg aku nak kongsi, aku dah ubah suai skit. Bukan apa, tak baik la senang2 je aku nak kongsi hasil penat lelah admin http://jomkitajogging.com/ buat pakej ebook tu.

Even aku pun tgh mula2 nak berjinak ngan tip2 tersebut. :)paid:)paid:)paid

Biar aku ringkaskan...mulakan sesi berjoging katakan selama 20 minit. 2 minit berlari, 2 minit berjalan laju. Keesokan korang rehat. Pastu sambung balik 2 minit berlari, 2 minit berjalan laju. Lakukan rutin ni selama seminggu.

Minggu seterusnya, korang tambahkan minit berlari dan minit berjalan laju sedikit demi sedikit.

Minggu seterus terusnya :)) korang tambahkan lagi minit berlari, tetapi minit berjalan laju dikurangkan.

Ermm...tu je la yg bleh aku kongsi-kongsikan. Nak dapat lagi byk tips korang kene beli r pakej ebook ni. Siap cara nak mengetahui jenis tapak kaki dan kasut apa yg sesuai ngan tapak kaki korang. Jangan main beli je kasut tanpa mengetahui jenis tapak kaki korang.

Tips

Tips Memilih Kasut Joging Sesuai Dgn Tapak Kaki (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=416167&page=8)

Chow...t

Hazizie "Apong"
13-03-2013, 12:43 AM
bagus tips ni.....:)cgrock

nikprofit
13-03-2013, 12:44 AM
ilmu ALLah memang luas.
nak jogging pon sebenarnya kena ada ilmu.

tq TT share tips ni

boyz371
13-03-2013, 12:44 AM
tt belila t share ngan kitorang.hehe

Jeb
13-03-2013, 12:47 AM
Tip aku kasi 5km lari tnpa henti hari prtama.biar pecah urat simpul tu.besok rehat.kompom badan cramp.wakakaka lepas rehat 2 hari start ngan cara tt.

tudung87
13-03-2013, 12:54 AM
jangan berhenti dan berjalan. itu je tips nya.

cuba tgk.

beza ada berhenti dengan berjoging

rakcacer
13-03-2013, 01:02 AM
Share la ebook tu... pm

forexian
13-03-2013, 01:03 AM
tips dari expert yg pernah aku baca"

lari sekuat yg boleh selama 30 saat pastu jalan dengan laju selama 5 minit
adalah lebih baik daripada berjoging selama sejam...

myamri
13-03-2013, 01:05 AM
Aku slalu gak jogging... Tak tak penah nye smp 5km.... Semput.... :p
So far da jog 80km total... Tp still tak dpt jogging stret... Sempot mak... Huf huf hufff.... :p

myamri
13-03-2013, 01:07 AM
tips dari expert yg pernah aku baca"

lari sekuat yg boleh selama 30 saat pastu jalan dengan laju selama 5 minit
adalah lebih baik daripada berjoging selama sejam...

Yg ni sgt setuju.... Cube dpt kan heart beat yg terpantas.... Tercungap2... Huf huf hufff.... :D

forexian
13-03-2013, 01:10 AM
Yg ni sgt setuju.... Cube dpt kan heart beat yg terpantas.... Tercungap2... Huf huf hufff.... :D

siap ada bunyi lagi tu... :))

myamri
13-03-2013, 01:15 AM
Miahahaha... Sape yg baru semangat nak jog tu baik carik kasut yg sedap2 kate org... Kdg mmbr pakai bes mungkin tak ngam ngan kaki kite.... Mcm aku ni ler... Kaki da saket2... Lg2 kat tapak kaki... Adehhh...

mifard
13-03-2013, 01:18 AM
tips dari expert yg pernah aku baca"

lari sekuat yg boleh selama 30 saat pastu jalan dengan laju selama 5 minit
adalah lebih baik daripada berjoging selama sejam...

bro..terangkan lagi pasal tips ni..
kalau lari sekuat yg boleh, denyutan jantung akan laju..then apa kelebihan compare kalau jogging maintain sejam?

POKMA
13-03-2013, 01:21 AM
teknik pernafasan pom kna btol jgk nie

forexian
13-03-2013, 01:22 AM
bro..terangkan lagi pasal tips ni..
kalau lari sekuat yg boleh, denyutan jantung akan laju..then apa kelebihan compare kalau jogging maintain sejam?

alamak bro ko jgn le tanya aku, aku bukan pakar fisio or mana2 doktor...

:(( :(( :(( :(( :(( :((


err rasa cam tak sedap la sebab ni bukan thread aku...
sory tt

mifard
13-03-2013, 01:24 AM
hehe..sorry TT..
saja tanya sbb teori tu mcm menarik & boleh diterima jgk..

Hitman™
13-03-2013, 01:31 AM
kalau ada sesiapa yang lari selalu senak perut tue macamana?

aku ada terbaca kalau senak, maknanya kita salah kaki time lari.

aku baca, time lari tue.

bila kaki kanan jejak tanah, keluar nafas.

time kaki kiri jejak tanah, tarik nafas.

tapi aku dah lupa, mana kaki tarik nafas..mana yang lepas(atas tue contoh).

ada sesiapa pernah dengar?

myamri
13-03-2013, 01:57 AM
bro..terangkan lagi pasal tips ni..
kalau lari sekuat yg boleh, denyutan jantung akan laju..then apa kelebihan compare kalau jogging maintain sejam?

Yg penah aku bace... Bile heart rate kite tinggi sampai tercungap2 mase tu kalori yg terbakar ngan lemak2 skali terbakar... Since tak sume org ade gajet canggih yg bole monitor HR jadi nye ramai amik guideline sprint 30sec then lari2 anak / jalan laju... Mcm tu la ulang2 smp la tak larat...

Kadang ramai yg ckp... Aku jogging slalu tp gemok gak... Huhu...:p

TengkuHaadi
13-03-2013, 08:47 AM
alamak bro ko jgn le tanya aku, aku bukan pakar fisio or mana2 doktor...

:(( :(( :(( :(( :(( :((


err rasa cam tak sedap la sebab ni bukan thread aku...
sory tt

kongsi je la...minggu ni 2minit berlari, 2minit berjalan laju. Minggu depan kasi naik seminit.

Sebelum ni aku guna cara 1 round berlari, 1 round berjalan laju. Fuhh fuhh fuhh.

TengkuHaadi
13-03-2013, 08:49 AM
Yg penah aku bace... Bile heart rate kite tinggi sampai tercungap2 mase tu kalori yg terbakar ngan lemak2 skali terbakar... Since tak sume org ade gajet canggih yg bole monitor HR jadi nye ramai amik guideline sprint 30sec then lari2 anak / jalan laju... Mcm tu la ulang2 smp la tak larat...

Kadang ramai yg ckp... Aku jogging slalu tp gemok gak... Huhu...:p

Aku ada baca selagi tak berlari selama 20 minit or 30 minit, kalori masih tak mula terbakar. Lepas 20 minit or 30 minit baru kalori mula start terbakar.

Dgn kata lain, 20 minit or 30 minit baru nak panaskan enjin je.

Jeb
13-03-2013, 09:51 AM
Aku slalu gak jogging... Tak tak penah nye smp 5km.... Semput.... :p
So far da jog 80km total... Tp still tak dpt jogging stret... Sempot mak... Huf huf hufff.... :p

ni total seumur idup ke.kalau aku dulu 3 tahun x 10 km tiap ari.bulan puasa pun wa kena lari.ada hari wa kena dera pagi tengah hari ngan petang.total 30 km sehari.wakakaka

afifdaud
13-03-2013, 09:57 AM
time belaja dulu
slalu jogging kt tasik seksyen 7 shah alam (area flat tu)

round pertama jogging
round kedua sprint tanpa henti
round ketiga jalan

tu cite 5 tahun lepas
skrg nk jogging tasik kecik kt kelana jaya pun semput
round pertama je jogging
round kedua kena gelak je dgn bini aku

:))

marwan82
13-03-2013, 10:27 AM
just want to share...

first nak jogging kena tau matlamat...matlamat sy just for FAT BURN..
kena jogging at least lebih dari 30-40 minit jog. x perlu laju... hanya ikut kemampuan sbb matlamat sy for FATBURN(30-40 minit jog). apa yg sy buat:
-masa jogging pakai MP3 sbb nak bagi sy leka dgn keletihan. sambil tu utk mengelak dari dgr tapak kaki bergeser dgn jln akibat kepenatan...
-masa jog selalu bernafas GUNA HIDUNG, JGN GUNA MULUT.. anda akan jg cepat dahaga sbb mulut anda sah kering...
-jog dikawasan ramai awek supaya ia dijadikan pembakar semangat :D
alhamdulillah dgn skill tu sy dapat jog 50-60minit...:D

Raykie
13-03-2013, 10:32 AM
just want to share...

first nak jogging kena tau matlamat...matlamat sy just for FAT BURN..
kena jogging at least lebih dari 30-40 minit jog. x perlu laju... hanya ikut kemampuan sbb matlamat sy for FATBURN(30-40 minit jog). apa yg sy buat:
-masa jogging pakai MP3 sbb nak bagi sy leka dgn keletihan. sambil tu utk mengelak dari dgr tapak kaki bergeser dgn jln akibat kepenatan...
-masa jog selalu bernafas GUNA HIDUNG, JGN GUNA MULUT.. anda akan jg cepat dahaga sbb mulut anda sah kering...
-jog dikawasan ramai awek supaya ia dijadikan pembakar semangat :D
alhamdulillah dgn skill tu sy dapat jog 50-60minit...:D

kalau aku, bukan pembakar semangat untuk teruskan jog. tapi aku akan stop untuk cuba mengorat. :p:p

thanks for ur tips bro.

mhud
13-03-2013, 10:38 AM
just want to share...

first nak jogging kena tau matlamat...matlamat sy just for FAT BURN..
kena jogging at least lebih dari 30-40 minit jog. x perlu laju... hanya ikut kemampuan sbb matlamat sy for FATBURN(30-40 minit jog). apa yg sy buat:
-masa jogging pakai MP3 sbb nak bagi sy leka dgn keletihan. sambil tu utk mengelak dari dgr tapak kaki bergeser dgn jln akibat kepenatan...
-masa jog selalu bernafas GUNA HIDUNG, JGN GUNA MULUT.. anda akan jg cepat dahaga sbb mulut anda sah kering...
-jog dikawasan ramai awek supaya ia dijadikan pembakar semangat :D
alhamdulillah dgn skill tu sy dapat jog 50-60minit...:D

den pun guna cara ni tp bukan kerana fatburn tp lebih pada release stress lps kerja.biasanya 4jam seblm joging makan berat2 supaya ada tenaga utk joging petang tu.strecthing jgn lupa.mula lari slow2 utk 15 minit pertama.pastu cuba laju kan sikit2.dari apa yg aku belajar tarik nafas guna hidung,hembus guna mulut.setakat ni boleh maintain je joging utk 50 minit lari.

angkasa
13-03-2013, 10:41 AM
tips dari expert yg pernah aku baca"

lari sekuat yg boleh selama 30 saat pastu jalan dengan laju selama 5 minit
adalah lebih baik daripada berjoging selama sejam...

Mcm pelik jer???:-?:-?:-?

marwan82
13-03-2013, 10:41 AM
kalau aku, bukan pembakar semangat untuk teruskan jog. tapi aku akan stop untuk cuba mengorat. :p:p

thanks for ur tips bro.

hahahah terus jogging setempat kat dpn awek tu :D

amins33
13-03-2013, 10:43 AM
sharing is caring

pitbhears2005
13-03-2013, 10:46 AM
bak kata donald trump
knowing your limit,,and ignore it..

soulsix
13-03-2013, 10:48 AM
Biar aku ringkaskan...mulakan sesi berjoging katakan selama 20 minit. 2 minit berlari, 2 minit berjalan laju. Keesokan korang rehat. Pastu sambung balik 2 minit berlari, 2 minit berjalan laju. Lakukan rutin ni selama seminggu.

Minggu seterusnya, korang tambahkan minit berlari dan minit berjalan laju sedikit demi sedikit.

Minggu seterus terusnya :)) korang tambahkan lagi minit berlari, tetapi minit berjalan laju dikurangkan.

tips ni kalau rajin cari mmg ada dlm internet.
dan dulu aku pernah jumpa tips ni dlm majalah kesihatan, bagaimana nak berlari 30 minit berterusan utk beginner

so basicly mmg sama, lari then jalan. minggu depannya tambah jangka masa berlari.minggu depan tambah lg dan seterusnya sampai la dpt lari 30 minit berterusan tanpa henti

AureLia
13-03-2013, 10:48 AM
tips dari expert yg pernah aku baca"

lari sekuat yg boleh selama 30 saat pastu jalan dengan laju selama 5 minit
adalah lebih baik daripada berjoging selama sejam...

Itu dipanggil HIIT. Ia membakar kalori lebih pantas berbanding jumlah masa yg sama digunakan semasa membuat senaman biasa. Kelemahannya ialah, kita cepat penat dan cenderung untuk hanya melakukannya sekali.

thesunraising
13-03-2013, 10:49 AM
tips dari expert yg pernah aku baca"

lari sekuat yg boleh selama 30 saat pastu jalan dengan laju selama 5 minit
adalah lebih baik daripada berjoging selama sejam...

Sy sokong tips ni...

alonso
13-03-2013, 10:51 AM
aku kalo jogging kt treadmill mmg 5km tp setiap 10 minit aku benti :))
biasanya 35 minit aku da sampai 5km dah.

soulsix
13-03-2013, 10:52 AM
Itu dipanggil HIIT. Ia membakar kalori lebih pantas berbanding jumlah masa yg sama digunakan semasa membuat senaman biasa. Kelemahannya ialah, kita cepat penat dan cenderung untuk hanya melakukannya sekali.
HIIT ni kalau kat trek sesuai la, boleh kurangkan kecederaan kaki.

kalau lari kat tpt awam slow jog cukup

tpp mmg tak dinafikan HIIT ni lg bakar banyak lemak banding jogging

GASTER123
13-03-2013, 10:55 AM
xde benda yg mula2 buat terus jadi power..kene amalkan la joging..aku dulu start joging setengah kilo je dah pancit..pastu bejalan..bila start bejalan nak lari balik mmg payah n malas dah..skrg klu setakat 5km tu dah boleh dah,masa dlm 35minit,paling jauh pun leh lari dlm 10-12km je..semuanya kene training jugak n jaga cara pernafasan..tu pengalaman aku la sampai skrg..

AureLia
13-03-2013, 10:56 AM
HIIT ni kalau kat trek sesuai la, boleh kurangkan kecederaan kaki.

kalau lari kat tpt awam slow jog cukup

tpp mmg tak dinafikan HIIT ni lg bakar banyak lemak banding jogging

Yup, ia lebih sesuai kat trek, sebab kita kena berlari selaju mungkin untuk capai target HIIT. Sesuai utk orang2 yg tinggal dekat dengan mana2 kawasan trek/stadium.

farizal
13-03-2013, 11:12 AM
naik basikal dulu 40 km, lepas tu lari 10 km heheheh :D

krazey17
13-03-2013, 11:18 AM
Alhamdulillah,dah 4bulan aku buat jog skrng da bnyk improvement.kalau aku xmulakan langkah
pertama bulan 11 lps confirm xkan berubah, so far da bole buat 9km - 9.6km(50mins)sekali dan 3-4 kali seminggu.
skrng sikit selesa dgn body baru,dulu xselesa sbb gedebeh sana sini:"> dan mmg dah addict dgn running nih.
kasut pon dah hampir ajal,dtg Rezki Allah ada org bagi.eden baru riki2 nk beli baru.Jimat duit poket Alhamdulillah.

Tips saya yg noob nih pada yg nk mulakan,jgn bnyk berbunyik je tp x take action,
mulakan langkah pertama dan jgn berhenti.buat berterusan tiap2 minggu.
Thanks kat CG yg bnyk bg info berguna pada komuniti sini.:)

gengjawa
13-03-2013, 11:40 AM
tips dari expert yg pernah aku baca"

lari sekuat yg boleh selama 30 saat pastu jalan dengan laju selama 5 minit
adalah lebih baik daripada berjoging selama sejam...

tq beri tips nie

jaws_am
13-03-2013, 11:50 AM
not valid anymore

Niyang
13-03-2013, 11:54 AM
utk permulaan mmg ok cara diatas tuh... tp utk bg lebih lama... jogging jgn pandang bawah or jalan.. cuba cari point2 yg kita bley sampai dgn cara berlari tanpa henti misalnyer jarak point to point 50m-100m... dongak skit dan jgn membongkok... supaya pernafasan mudah n smooth insyallah... nih teknik aku utk lari tanpa henti bg 4-5 km... hehhee

pijoe
13-03-2013, 12:03 PM
advice percuma dari aku... sesiapa yang tak pernah jogging dan sebelum ni merokok atau pun umur 40 keatas... make sure berhati hati.. buat medical check up dulu sebelum buat apa2 melibatkan jantung berdegup kencang...

sebab kemungkinan kena heart attack adalah tinggi... kena heart attack masa jogging atau work out ni kemungkinan mati mengejut adalah tinggi.

sk8oink
13-03-2013, 12:16 PM
aku jog pagi tapi tak ikut distance.ikut masa.mula2 dulu 10 minit slow jog non stop.
then naik 15min normal jog non stop. skrg dah boleh maintain fast jog 15min non stop. kalau normal jog bleh smpai 30mins non stop.

yg penting kawal pernafasan supaya tak terlalu laju. and jgn tunduk utk elak pitam.

farizal
13-03-2013, 01:02 PM
jogging ni kiranya sukan tak banyak modal. beli kasut dgn stokin, terus
boleh lari. tapi risiko cedera agak tinggi.

untuk permulaan, tips TT boleh digunapakai. janji bersenam :D

farizal
13-03-2013, 01:06 PM
Sapa yang ada smart phone, boleh install nike+ running app. pas tu boleh
register kat http://nikeplus.nike.com/plus/#//dashboard/.

so ada rekod dan boleh tengok pencapaian sepanjang kita berlari :D

myamri
13-03-2013, 01:58 PM
ni total seumur idup ke.kalau aku dulu 3 tahun x 10 km tiap ari.bulan puasa pun wa kena lari.ada hari wa kena dera pagi tengah hari ngan petang.total 30 km sehari.wakakaka

Pehh... Org soljer jer yg lari cam bro nih...:o

myamri
13-03-2013, 02:03 PM
5KM atas treadmill leh la..
sbb Heart Rate leh maintain.. dalam 140 - 150
klo gi lari dekat tasik mana2..
leh pi 2KM je... :))
pastu sakit kaki + sakit tepi perut..
Heart Rate dlm 170 - 180

Aah kan... Aku prasan gak... Nape eh? :-?

TengkuHaadi
13-03-2013, 02:18 PM
Aah kan... Aku prasan gak... Nape eh? :-?

Rasanya sebab sebahagian tenaga kita berlari dah dibantu ngan treadmill. So, no wonder outdoor 100% tenaga sendiri, which mean kalu outdoor 2km, indoor (treadmill) bleh sampai 4km.

zharifalimin
13-03-2013, 02:27 PM
aku baru capai 4km. semput macam nak mati dah.

apapun aku tetap akan lawan diri aku...

janji aku pada cg : aku akan dapat habiskan marathon...hahaha

Jeb
13-03-2013, 02:44 PM
Pehh... Org soljer jer yg lari cam bro nih...:o

tu ah.badan mmg fit gila2 pnya.skarang jalan skit dah pnat.ekekeke

najibkrauser
13-03-2013, 02:58 PM
aku dh buat dh..same je letihnye..kate bleh trus 5km tnpa henti...huhh..

myamri
13-03-2013, 03:29 PM
aku dh buat dh..same je letihnye..kate bleh trus 5km tnpa henti...huhh..

Cube cik najib amal kan lari ari2 slame setaon...:D

joee
13-03-2013, 03:33 PM
ingtkn 1st time terus 5km...

N3 Smart
13-03-2013, 03:36 PM
tips dari expert yg pernah aku baca"

lari sekuat yg boleh selama 30 saat pastu jalan dengan laju selama 5 minit
adalah lebih baik daripada berjoging selama sejam...

Org panggil teknik ni HIIT

asasindino
13-03-2013, 03:39 PM
itu dinamakan HIIT...kalau digabungkan dengan latihan beratan sure 10km lari pun xde hal..sbb jantung dh kuat semasa mengangkat benda berat

mdnor34
13-03-2013, 03:43 PM
utk dptkan stamina xpecaya korang kayuh basikal selalu....lepas beberapa minggu try joggin....gerenti power, xpenat.... aku pernah try..

Breekachu
13-03-2013, 03:43 PM
kalau ada sesiapa yang lari selalu senak perut tue macamana?

aku ada terbaca kalau senak, maknanya kita salah kaki time lari.

aku baca, time lari tue.

bila kaki kanan jejak tanah, keluar nafas.

time kaki kiri jejak tanah, tarik nafas.

tapi aku dah lupa, mana kaki tarik nafas..mana yang lepas(atas tue contoh).

ada sesiapa pernah dengar?

itu dinamakan HIIT...kalau digabungkan dengan latihan beratan sure 10km lari pun xde hal..sbb jantung dh kuat semasa mengangkat benda berat


master asasindino,ada jawabpan persoalan master hitman tu? :-?:-?

TengkuHaadi
13-03-2013, 03:44 PM
itu dinamakan HIIT...kalau digabungkan dengan latihan beratan sure 10km lari pun xde hal..sbb jantung dh kuat semasa mengangkat benda berat

So, pelari pecut mesti gunakan teknik Hit. Selain latihan pecut diorang gunakan workout juga kan.

asasindino
13-03-2013, 03:49 PM
master asasindino,ada jawabpan persoalan master hitman tu? :-?:-?

perut senak ketika berlari tu ada beberapa sebab

1) individu yang dah lama x berlari or sebulan mcm tu akan merasa senak ketika berlari

2) makanan di dalam perut blm cukup dihadam ketika berlari

3) tidak makan dan perut dimasuki angin, apabila berlakunya pergerakan angin didalam perut ( akibat hentakan semasa berlari ) boleh menyebabkan senak

dryer
13-03-2013, 03:50 PM
nk joging pon malas...hehehe....tp mmg kna joging balik..stamina main bdmton dh brkurangan...heheee

asasindino
13-03-2013, 03:51 PM
So, pelari pecut mesti gunakan teknik Hit. Selain latihan pecut diorang gunakan workout juga kan.

ya betul...dorang workout angkat besi gak selain drpd utk kuatkan otot, untuk menguatkan degupan jantung, x tercungap - cungap semasa berlari

Breekachu
13-03-2013, 03:52 PM
perut senak ketika berlari tu ada beberapa sebab

1) individu yang dah lama x berlari or sebulan mcm tu akan merasa senak ketika berlari

2) makanan di dalam perut blm cukup dihadam ketika berlari

3) tidak makan dan perut dimasuki angin, apabila berlakunya pergerakan angin didalam perut ( akibat hentakan semasa berlari ) boleh menyebabkan senak

jyeahh penjelasan yang padat :)cgrock:)cgrock .aku mesti take note ni,sebab baru nak joging balik,memang spoil habis kalau senak perut time nak jog ~X(~X(~X(

najibkrauser
13-03-2013, 04:14 PM
Cube cik najib amal kan lari ari2 slame setaon...:D

klu 5tahun jawabnye arwah la sy..hahahahahahaha...xpyh berlari la..baek duk umah layan astro oasis lg baguih..:eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::e ek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek:

smarTmoLek
13-03-2013, 04:18 PM
bagus ni...buleh amalkan..

myamri
13-03-2013, 04:24 PM
nk joging pon malas...hehehe....tp mmg kna joging balik..stamina main bdmton dh brkurangan...heheee

Same la kite bro.... Main 1-2 set da sempot.... Tu yg layan jogging kadang2....:p

Matiengine2
13-03-2013, 04:28 PM
masa joging nafas gna hidung, jgan sesekali guna mulut, jgan pkr apa semasa jogging, seperti kta kusyuk msa solat, kosong kn fikiran, biar badan ja semula jadi bergerak....

pokyo
13-03-2013, 04:49 PM
masuk www.runnersworld.com pun ok, byk tips dlm tu, kena teknik yg betul, dlm masa 3 bulan dah boleh masuk lari 10k,
kita semua boleh!:)cgrock

___KIPITOP___
13-03-2013, 05:02 PM
aku dah sebulan tak jog sebab seluar pendek hilang...
hahaha...
btw, sesapa ada tips berlari dan bernafas dgn betul share2 lah...

dryer
13-03-2013, 05:11 PM
Same la kite bro.... Main 1-2 set da sempot.... Tu yg layan jogging kadang2....:p

:)cgrock:)cgrock:)cgrock kena joging gak ni....hehe
selalu main kt ner?

Breekachu
13-03-2013, 05:15 PM
masuk www.runnersworld.com pun ok, byk tips dlm tu, kena teknik yg betul, dlm masa 3 bulan dah boleh masuk lari 10k,
kita semua boleh!:)cgrock

thanks bro,share link tu. aku kena tambah sikit ilmu aku ni,sebab sabtu ni aku dah tekat nak bunuh lemak2 ni :eek:

dapatduit
13-03-2013, 05:22 PM
terbaik ni jage kesihatan...

highway
13-03-2013, 05:22 PM
http://youtube.com/watch?v=ySK0fIGB3AA

Selingan :)

Breekachu
13-03-2013, 05:23 PM
http://youtube.com/watch?v=ySK0fIGB3AA

Selingan :)

hahaha,aku tak tak bila aku nampak je forest gump terus aku gelak,ni memang champion punya orang bab2 joging amrathon :eek::eek::eek:

suaq
13-03-2013, 06:31 PM
aku dh sebulan jogg...skrg kena stop sbb cedera eksiden moto..
ms mula2 jogg hrtu rs lawak je..mampu jog dlm 200m je pstu kena jln..semput..
tp tiap2 kali jgg aku up kan jarak...bila boleh beat rekod sendiri tu yg rasa semangat n menaikan keyakinan diri..
lama2 aku boleh jogg 5mnit..then 10mnit dan hinggalah skrg aku boleh buat 30mnit tnpa henti..tp aku mmpu bt slow jog jela..tp puas hati..rs ringn je bdn ni
sebelum jogg berat aku 90kg..sekarang dh 78kg..aku target 72kg..xjauh dh tu..
bg aku lgkah pertama tu yg pling pntg..kalu x smpai bila2 niat murni nk jogg tu akn terpdam dengn pelbagai alasan yg sengaja kita tmbulkan..
aku jd kan apek2 tua yg selalu jogg kat tmpt aku ni sbg inspirasi..kalu dorg boleh aku pun boleh..
bila smbuh nnti aku trget normal n fast jogg plak..aku limit masa 30 mnit je..takot kalu lama nnti diri jadi mls plak..selamat bjogg semua..

sitoplasmat
13-03-2013, 06:39 PM
mcm best jer nei

pokyo
13-03-2013, 06:40 PM
[QUOTE=Breekachu;16499698]thanks bro,share link tu. aku kena tambah sikit ilmu aku ni,sebab sabtu ni aku dah tekat nak bunuh lemak2 ni :eek:[/QUOTE

sama2x, nak mula memang susah bro tapi bila dah mula dtg addicted itu yg best...
teman pun baru nak mula balik, kesibukan kerja mula menjahanamkan badan

graynicolls
13-03-2013, 06:41 PM
mcmana apek2 tua blh jog lama2 eh?
gila stamina dorg

TengkuHaadi
13-03-2013, 06:43 PM
Ada 3 jenis tapak yg menentukan kesesuaian kasut yg joging akan dibeli. Korang bleh baca kat sini...

http://running.about.com/od/shoesapparelandgear/a/foottypes.htm

graynicolls
13-03-2013, 06:43 PM
jogging+bro assasindino punya granade buleh x bunuh lemak2 yg riang dalam bdn ni secara efektif?

Breekachu
13-03-2013, 06:45 PM
[QUOTE=Breekachu;16499698]thanks bro,share link tu. aku kena tambah sikit ilmu aku ni,sebab sabtu ni aku dah tekat nak bunuh lemak2 ni :eek:[/QUOTE

sama2x, nak mula memang susah bro tapi bila dah mula dtg addicted itu yg best...
teman pun baru nak mula balik, kesibukan kerja mula menjahanamkan badan

tu laa aku tahun lepas sesaje nak jog,hambik kauu lenguh habis kaki semua,nak jalan susah :eek: . seakrang ni bila dah baca tips2 semua,baru tau,kena start slow2 duluu.

pstt,web tu banyak pulak iklan nyoorrr :">

Niyang
13-03-2013, 06:48 PM
mcmana apek2 tua blh jog lama2 eh?
gila stamina dorg

perbykkan minum air suam... jgn lupe mkn mlm.... hehehe

skYnEt-gEnIUs
13-03-2013, 06:50 PM
bulih ngetest....

sekam padi
13-03-2013, 06:50 PM
mmmmmmm...esok ptg bole try ni...:):):)




lokasi :: trek jogg blakang masjid seberang jaya...:D

302
13-03-2013, 06:58 PM
aku skipping 1000x sehari..500x siang, 500x mlm..ini je care aku bersenam huhu

krazey17
13-03-2013, 07:05 PM
Aku jog tiap kali lepas solat subuh,terus pi tasik jog dalam 6.30am dan gelap la kan.tgh jog kat tasik ni ada 2 tempat kena hati2 jarak antaranya dlm 500m kot.
tiap kali sampai checkpoint ni kena tutup mulut kalu x akan mkn semut terbang la ko.punya luas tempat kat tgh pathway tu jgk depa nk kerumun ramai2.:o:o
aku pernah 2-3kali tertelan menatang ni masuk mulut sampai ke tekak terbatuk2 nk muntah. takut kot dia bertelur dlm mulut plak mcm botfly tu(da la aku mmg geli gile segala jenis ulat):">

pokyo
13-03-2013, 07:13 PM
Aku jog tiap kali lepas solat subuh,terus pi tasik jog dalam 6.30am dan gelap la kan.tgh jog kat tasik ni ada 2 tempat kena hati2 jarak antaranya dlm 500m kot.
tiap kali sampai checkpoint ni kena tutup mulut kalu x akan mkn semut terbang la ko.punya luas tempat kat tgh pathway tu jgk depa nk kerumun ramai2.:o:o
aku pernah 2-3kali tertelan menatang ni masuk mulut sampai ke tekak terbatuk2 nk muntah. takut kot dia bertelur dlm mulut plak mcm botfly tu(da la aku mmg geli gile segala jenis ulat):">

hehe, ak pun pernah kena macam tu, konon2 nak cuba teknik pernafasan terbaru, sekali kunang2 masuk dalam mulut! rasa dia takpayah cakap

krazey17
13-03-2013, 07:22 PM
hehe, ak pun pernah kena macam tu, konon2 nak cuba teknik pernafasan terbaru, sekali kunang2 masuk dalam mulut! rasa dia takpayah cakap

lagi satu pedoman yg aku dpt jog pagi2 gelap gulita ni,aku malu gak pg2 gelap ni ada apek auntie cina/india jog gak even aku on the way ke surau.
Insaf dan malu gak sbb sblmnya mmg aku jarang solat subuh.sedangkan depa yg bukan islam leh je bangun awal pg,tp kita mcm2 alasan bg.
Skrng Alhamdulillah aku leh solat subuh tiap hari.Malu aku bukan islam bole je bangun subuh tp kita liat gile nk bangun.

mastapeace
13-03-2013, 07:31 PM
kalau ada info mana nak cari treadmill bajet2 masukkan le sekali ye tt..:)

dah setahun mem besar order treadmill tak beli2...kekekeke

TT
13-03-2013, 07:44 PM
aku xbole joging lama2..jantung kurang sihat hehe

tapi kadang bantai je lari xberhenti..mmg putus nafas

pokyo
13-03-2013, 11:00 PM
lagi satu pedoman yg aku dpt jog pagi2 gelap gulita ni,aku malu gak pg2 gelap ni ada apek auntie cina/india jog gak even aku on the way ke surau.
Insaf dan malu gak sbb sblmnya mmg aku jarang solat subuh.sedangkan depa yg bukan islam leh je bangun awal pg,tp kita mcm2 alasan bg.
Skrng Alhamdulillah aku leh solat subuh tiap hari.Malu aku bukan islam bole je bangun subuh tp kita liat gile nk bangun.

betul bro, aku duduk kawasan penduduk mix & kebiasaannya aku pun jogging selepas subuh ahad. memang rasa malu psl macam mana awal pun aku turun, depa lagi awal, 8.30 bila aku nak balik baru nampak melayu sampai, itu pun yg baru balik masjid, yg muda2 memang jarang2.
dah ramai kaki lari dlm ni blh pakat join event suatu hari nanti

myamri
13-03-2013, 11:17 PM
:)cgrock:)cgrock:)cgrock kena joging gak ni....hehe
selalu main kt ner?

Haha... Aku skang cube menten jog 30-40min atau ~4km... Kalo nmpk amoi baekkk sket bole gak bakar smangat...:D

Biase aku men kat area skudai... Tak tentu...

mdnor34
14-03-2013, 01:51 AM
teknik interval training mcm ni mmg ada dlm semua sports..
buat sikit, recovery, smbung balik... ikut intensity program latihan masing2...speed berbeza2 ikut intensity masing2...

apa2pun, faktor semulajadi yg terpenting & banyak membantu - kekuatan jantung bekerja & jenis otot individu...

cthnya ada org semulajadi boleh lari jauh2 tanpa henti....xyah training pun terus boleh....
tp ada org susah...kena selalu buat tp masih xmampu nak saingi org yg semulajadi bagus....

sape2 yg pernah masuk serius sukan olahraga faham le...

ada org dilahirkan dgn otot "slow twitch fibre" lebih byk dari "fast twitch fibre" membuatkan dia lebih cenderong lari jarak jauh dgn baik...
sbb otot jenis ni leh simpan byk oksigen dlm otot & lambat pancit, kurang explosive power.


tp ada org sebaliknya membuatkan dia secara semulajadi leh lari pecut dgn baik...tp kureng bagus jarak jauh. sbb otot fast twitch kurang simpan oksigen tp boleh "fast contraction" atau fast frekuensi & lebih explosive power...tp xleh bertahan lama...

tp ada org balance....pecut & jarak jauh lebih kurang je...sbb ototnya 50-50.

ikut kajian pakar, pelari pecut hebat di olimpik dilahirkan dgn 80% fast twitch & 20% je slow twitch...
tp sebaliknya kpd pelari jarak jauh dilahirkan 80% slow twitch & 20% fast twitch...sbbtu bukan semua org leh jadi jaguh walaupun wat sama latihan dgn jaguh dunia...


kita biasa tgk ada org senang je buat larian 5km ni...berlatih sikit terus bagus...tp ada org susahnya...

faktor diet pun penting & keadaan bdn yg byk lemak & kolestrol...tp apa2pun yg terpenting - kekuatan jantung bekerja utk supply oksigen & jenis muscle individu.

bukan semua org leh lari 5km tanpa henti walaupun dah berlatih ikut interval training...dan ada tu kalau boleh pun lariannya amat perlahan kalau nk wat 5km tanpa henti walaupun dah berlatih interval..

yg penting, senaman ikut kemampuan bdn masing2...
-

-

dryer
14-03-2013, 09:38 AM
Haha... Aku skang cube menten jog 30-40min atau ~4km... Kalo nmpk amoi baekkk sket bole gak bakar smangat...:D

Biase aku men kat area skudai... Tak tentu...

ok la tue bro.....hehehe:)cgrock:)cgrock:)cgrock

krazey17
14-03-2013, 02:34 PM
betul bro, aku duduk kawasan penduduk mix & kebiasaannya aku pun jogging selepas subuh ahad. memang rasa malu psl macam mana awal pun aku turun, depa lagi awal, 8.30 bila aku nak balik baru nampak melayu sampai, itu pun yg baru balik masjid, yg muda2 memang jarang2.
dah ramai kaki lari dlm ni blh pakat join event suatu hari nanti

Bole ni buat event jog ramai2,leh share teknik dan tips.terutama dari otai2 runner cg,kalau berdekatan leh la arrange..hehe :D

alonso
15-03-2013, 04:01 PM
smlm da stat jog 2.5km,arini nk achieve 5km,nk konsisten 5 kali seminggu mmg payahhh...

TengkuHaadi
19-03-2013, 10:30 AM
Minum segelas air setengah jam sebelum berlari. Wat dulu senaman regangan untuk kaki. Kaki je sebab kebanyakan bahagian kaki ke yg mostly use.

Pastu start berjalan dulu...berjalan laju selama 5 minit. Pastu baru start berlari. 2 minit berlari...2 minit berjalan laju. Ulang selama 20-30 minit.

Then berjalan laju selama 5 minit. Pastu wat senaman regangan. Minum air sebab dahaga. Then balik...:))

Adoi la, dah 2 hari tak joging sebab tetiba je demam. :))

irsyadpenang
19-03-2013, 04:34 PM
utk dptkan stamina xpecaya korang kayuh basikal selalu....lepas beberapa minggu try joggin....gerenti power, xpenat.... aku pernah try..


bukan setakat naik beskal jer..aku pernah naik bukit kemudian esk pagi terus gi jogging rasa tak penat pun rasa stamina lebih ader la jogging dari kol 7am sampai 9.30am rilek jerrr..

Klassig
01-10-2013, 04:09 PM
tips yang bagus..:)

wikidownload
01-10-2013, 04:42 PM
noted with thanks...

jeebfx
02-10-2013, 09:32 AM
saya pun baru start nak joging ni, mula2 berjalan dulu pusing tasik 4km, nanti dah biasa lain kali baru start berlari.

krazey17
02-10-2013, 09:51 AM
dah 4-5 bulan gak tinggal running nih(tension/stress punya psl).selama lebih kurang 6 bulan gak dulu aku maintain running 7km tiap pg dan loss lebih kurang 9kg gak.

Combat69
02-10-2013, 04:12 PM
aku pun baru nak start balik jog nie..hari tu sebelum posa dah nak dapat dah stamina,kira bleh lari dalam 3km secara slow2..pastu bulan posa berhenti terus..3 minggu lepas kot baru start balik,blih lah jog slow2 10 minit kot tu pun dah penat sgat hahaha..ingat balik kerja satgi nak jog lah..baju+kasut smua dah bawa..harap2 cuaca elok hari ni..