PDA

View Full Version : Kelebihan & Kekurangan Bekerja di Kilang.


manja
26-06-2008, 02:59 PM
alam & salam sejahtera kepada rakan2 sekalian yg berkunjung kat thread aku nih.. terima kasih aku ucapkan.

Tujuan thread ni aku wujudkan kerana aku nak tau kelebihan dan kekurangan klu kita bekerja dikilang. Termasuklah dr segi benefit medical ke dr segi kebajikan staff ke & lain2. Tak kisahlah kilang apa2 pun. Klu ada pengalaman korang suka dan duka nak share sekali pun cite la kat sini. Al-maklumlah aku x pernah langsung kerja kat kilang. Lps je aku abis sekolah dulu aku tlg arwah mak aku niaga kedai makan lps tu aku dpt keje private company then baru aku kerja di sektor gov sampai aku berhenti setahun lebih yg lalu. Aku dpt idea nak bukak thread ni pun pasal aku dpt tau kilang sony dkt area aku ni nak pakai pekerja. Jwtn yg dorang nak bukak utk Julai ni staff bhgn office. Yg bhgn office ni dia nak pakai yg ada kelulusan diploma(x tau lg bidang apa) dgn spm. Gaji x silap aku utk diploma rm2800 tuk spm rm1400 je (ni anggaran aku je tp utk diploma tu betul la gaji byk tu).

So aku harap dpt la feedback dr korang. Tk..:)cgrock

gengjawa
26-06-2008, 03:02 PM
kwn wak cari jodoh kat kilang
sanggup declare spm jer..
alhamdulillah..dpt calon yg sempurna,katanya..

manja
26-06-2008, 03:06 PM
kwn wak cari jodoh kat kilang
sanggup declare spm jer..
alhamdulillah..dpt calon yg sempurna,katanya..


Alhamdulillah wak.. aku pun tumpang gembira dgr. Tuah badan la kwn ko tu:)cgrock :)cgrock

mj12
26-06-2008, 03:09 PM
adeh manja .....sat agi adalah org jawap...

Jeopardy Lobstermen2
26-06-2008, 03:10 PM
alamak kerja sony?? lubuk awek tu... tak hensem pon diaorang berebut... jenuh dulu aku tempis kiri kanan tak tau nak pilih yg mana :)) semua soket2 kain baju semua modified habis.. :))

pijoe
26-06-2008, 03:15 PM
alamak kerja sony?? lubuk awek tu... tak hensem pon diaorang berebut... jenuh dulu aku tempis kiri kanan tak tau nak pilih yg mana :)) semua soket2 kain baju semua modified habis.. :))

hahaha...aku teringat masa belajar dulu kat mmu melaka...dekat trafic light, aku naik tzm tunggu kat sebalah bas kilang....awek awek kilang tu melambai lambai menjerit jerit nak berkenalan mintak no Hp aku.... ahahaha... BUDUS

yasmin
26-06-2008, 03:19 PM
sebelum keje kat sini, an keje kilang gak! Kilang Motorola (skrang On Semoconductor).... keje kilang ni pergaulan luas, byk buruk dari baiknya... tapi utk lelaki orait la kot... utk pompuan tak bape sesuailah.... sbb keje shift. Kemudahan ok! kalau keje kat Motorola dulu, satu famili dpt klinik panel percuma! tapi bagi yang dah kawin la... tapi tak tau la kilang sony nie camne... ko kene gi tanya la kemudahan yang disediakan... hmmm...

*an - saya(loghat ns)

JutawaN_MilleniuM
26-06-2008, 03:22 PM
ok jugak keje kilang nie..tapi dia punya culture tu lain dari biase laa..sbb dok dlm kilang tu je..
apepon boley try dulu..

Mr Giant
26-06-2008, 03:36 PM
kalo keje syif 12 jam, baik carik keje laen....
mmg xjumpa org nye...

aku dh rasa keje kilang dulu...6 tawun dok ada jadik operator...
letih oooo.....balik keje letih, mandi2 pastu gedebum...tido tak ingat donia....
pastu bangun, mandi2 balik pastu tunggu bas dtg amik nk pegi keje...huhuhu...
camtulaa rutin harian aku selama 6 tawun....huhuhu...

kalo opis hour pastu bhgn admin, ok kot....

blackiejazz
26-06-2008, 04:18 PM
Aku masih ingat lagi waktu zaman aku....bila sedara2,kawan2 mak ayah or jiran2 dtg umah lbh2 lagi masa raya...soalan lazim yg ditanya kerja apa?dan pastinya sambungannya....oooo keje kilang!!!!!!!!!alamak pedihnya telinga...mcm la kerja kilang tu hina sgt!kalo ckp keje bank wah!kemain lagi soaljawabnya....w/pun peon!!!!

buytosell
26-06-2008, 04:46 PM
kerja kilang ker aper ker..janji cari rezeki yang halal...:D tentang pergaulan tu.terpulanglah pada individu tu..ader jugak yang baik..jgn kerana sorang buat hal..semua yang kejer kilang tu jadi buruk..memang pandangan org pasal kejer kilang nie tak berapa glamer..aku ader member yang berjawatan pengurus teknologi maklumat kat satu kolej swasta nie..gaji rm1.4k....mahal 2 kali ganda gaji aku lagi...so don't judge the book by the cover o.k.....:)cgrock

arulgit
26-06-2008, 04:58 PM
ape yg aku nmpk skrg ni keje kilang lg masyuk dr keje2 opis yg kene pakai semat2 ni.kdg nama jwtn pegawai eksekutif.punyala sedap tp gaji 1.8k aje.adik aku keje kilang lg byk.hahaha..

kalau
26-06-2008, 05:21 PM
haku keje kilang........tugas......jaga pekerja bekerja. kelebihan aku? aku boleh bercg bila2 masa aku mau. kekurangan...hati mau tahan, pekerja tue manusia gak, banyak kerenah, songeh dll. harus profesional menangani masalah. kalu tak, hari2 gadoh. siap lebam, luka dll.

buytosell
26-06-2008, 06:42 PM
mana-mana kejer pun ader tekanan..biasalah tu...

hazwan17
26-06-2008, 06:50 PM
keje kilang??
operator pengeluaran??
penat...o....

manja
26-06-2008, 07:43 PM
mcm2 ada... :D :D klu shift aku pun x nak.. sebab keje tu time office hour je tu yg aku nak try. dekat pun dekat. nak plak kilang tu kilang sony pastu jwtn dia pun permanent.

wiralution X
26-06-2008, 07:45 PM
aku pun penah kije kilang..dulu2 lah mentara tggu spm results kuor. sebln je aku tahan huhu..#:-S

sis_zety
26-06-2008, 07:46 PM
aku dlu lepas matrik keje kejap kat kilang...
seari rm15...
kol 9a.m-5p.m...
tp keje kat kilang ni kalo ade keje ade la...
kalo tak de keje tepaksa la cuti tanpa gaji...
so gaji sebulan dalam rm300...
tolak skali dgn cuti...

masa aku keje...
macam2 jadi...
ade kawan baik yg sanggup tikam kawan dr blakang...
fuhhh...
kite ni tgk je la time tu diowang berperang...
sampai salah sowang amek keputusan utk benti keje...
macam2...

polong
26-06-2008, 07:50 PM
aku keja kilang..ok per..byk rilek..janji keja siap!

:-? :-? :-? :-?

manja
26-06-2008, 08:16 PM
aku dlu lepas matrik keje kejap kat kilang...
seari rm15...
kol 9a.m-5p.m...
tp keje kat kilang ni kalo ade keje ade la...
kalo tak de keje tepaksa la cuti tanpa gaji...
so gaji sebulan dalam rm300...
tolak skali dgn cuti...

masa aku keje...
macam2 jadi...
ade kawan baik yg sanggup tikam kawan dr blakang...
fuhhh...
kite ni tgk je la time tu diowang berperang...
sampai salah sowang amek keputusan utk benti keje...
macam2...

wa... ngerinya:o :o :-SS


p/s: sis_zety tu baby ko ke? comelnya.. geram aku tgk. klu dpt aku peluk2 aku gomol2 dia sampai dia nangis.:p:)) :))

Syaffieq25
26-06-2008, 08:19 PM
Aku kerja kilang semikonduktor kat ipoh. kerja aku as a maintenance technician. mmg letih keje kilang nie. keje 12jam, bos plak mcm celaka.

notrexdame
26-06-2008, 08:25 PM
besar x gaji keje kilang?

polong
26-06-2008, 08:25 PM
org yg keja kilang msti dpt gaji hari...tp x smua klang la!




:D :D :D :D

notrexdame
26-06-2008, 08:26 PM
org yg keja kilang msti dpt gaji hari...tp x smua klang la!




:D :D :D :D

ye ker?:-? :-? :-?

anbusan
26-06-2008, 08:29 PM
kwn aku keje kat flextronics ptp relek habis, kene mmg 12 jam tp cuti die tu x bleh blah ahaha da rupe cuti bebudak sekolah aku tgk. kejap2 cuti 5 hari kejap2 cuti smggu tp gaji jalan cantek jek huhu cuti jumaat, sabtu gan ahad tu mmg dah kompem la hehe.

akak aku da 10 taun keje kat ST muar ok je pada aku keje 5 hari cuti 2 hari. keje shift malam lepas leh x dek keje hehe tp bahayenye tempat keje die keras jek ade cik pon nak ikut keje huhu. Abg aku lak da 15 taun keje kat kilang kace pasir gudang dari x dek rumah skang da ade rumah, dari x dek isteri skang da ade isteri, dari x dek kete skang da ade kete tu je la huhu.

keje tu kat sony ems kat bangi ke? aku nak apply gak le klu da RM2.8k sebulan ehehe impom aku klu da bukak hehe

tambah sket aku pun pernah keje kilang kayu tp 3 hari ahaha x tahan gan habuk la aku huhu dapat le RM60++ hehe

polong
26-06-2008, 08:31 PM
ye ker?:-? :-? :-?

aku dpt ari ni..ko sempat blas kt cni ye..mcner jualbeli ubat ko?


:)) :)) :)) :)) :))

BizClub
26-06-2008, 10:38 PM
x bestnya aku kena keja 7pg - 7 mlm..raya xleh blik..buka posa dgn kwn2..rindu fmly kt kmpng..:(( :((

yg bestnya dpt rmai kawan...x boring...leh hilangkn tension kt kmpng n lupakan masalah..:)cgrock

buytosell
26-06-2008, 10:47 PM
bukak bisnes sendiri senang...nak datang pukul berapa pun takper..:D

x bestnya aku kena keja 7pg - 7 mlm..raya xleh blik..buka posa dgn kwn2..rindu fmly kt kmpng..:(( :((

yg bestnya dpt rmai kawan...x boring...leh hilangkn tension kt kmpng n lupakan masalah..:)cgrock

ulam
26-06-2008, 11:01 PM
Aku kerja kilang semikonduktor kat ipoh. kerja aku as a maintenance technician. mmg letih keje kilang nie. keje 12jam, bos plak mcm celaka.



Leh aku tahu apa nama company tempat keja?.. ;)

guni
26-06-2008, 11:04 PM
dulu pernah kerja kat kilang sony ni. Kerja kilang kan, ada masa gumbira, ada masa tenson. Kerja shift 12 jam, seminggu pagi seminggu petang. sabtu kdg2 keje kdg2 cuti. ikut schedule. ahad cuti. bonus 2x setahun. Berkat kesabaran kerja kat sini dulu, banyak pengalaman ditimba sehingga dapat melawat negara org... jepun, singapura, siam, indonesia. Sekarang ni sesat lak kat itali ... masih kerja kilang. semuanya pengalaman dari sony.

buytosell
26-06-2008, 11:12 PM
bg yang fresh grad tu..jangan lah memilih sangat bab kejer nie..jadikan ianya tapak permulaan..pas tu rasa tak puas hati lompat lah pi kerja mana-mana pulak...pilihan ditangan anda...

ulam
26-06-2008, 11:14 PM
dulu pernah kerja kat kilang sony ni. Kerja kilang kan, ada masa gumbira, ada masa tenson. Kerja shift 12 jam, seminggu pagi seminggu petang. sabtu kdg2 keje kdg2 cuti. ikut schedule. ahad cuti. bonus 2x setahun. Berkat kesabaran kerja kat sini dulu, banyak pengalaman ditimba sehingga dapat melawat negara org... jepun, singapura, siam, indonesia. Sekarang ni sesat lak kat itali ... masih kerja kilang. semuanya pengalaman dari sony.

Best aper dapat round2 world.. :D

ulam
26-06-2008, 11:18 PM
bg yang fresh grad tu..jangan lah memilih sangat bab kejer nie..jadikan ianya tapak permulaan..pas tu rasa tak puas hati lompat lah pi kerja mana-mana pulak...pilihan ditangan anda...



:)cgrock betoi tu jgn memilih sangat..

2poi
26-06-2008, 11:27 PM
kelebihan ada kerja ada duit
keburukan xbebas n ssh nak dpt kehidupan mewah

buytosell
26-06-2008, 11:34 PM
yang x bebas tu aku setuju..kehidupan mewah nie...kalau makan gaji pangkat tak macam CEO TNB jangan mimpi lah nak hidup mewah..melainkan ko buat biznes..tapi tak kena gaya terlungkup terus...member aku ader jugak yang kejer kilang...in same time ader buat biz ternak lembu..actually untung biznes dier lebih dari basic dier kejer kilang..tapi pay slip tu penting kalau ko nak buat aper-aper loan nanti dengan bank...:)cgrock

kelebihan ada kerja ada duit
keburukan xbebas n ssh nak dpt kehidupan mewah

wealthgainer
26-06-2008, 11:43 PM
Sesetengah orang tak tau...yang dulu most kilang2 US ni bagi stock..atau setengah bagi ESOS (Employee Stock Option Scheme).
Abang aku dah jual saham dia bernilai hampir RM700k (yang dia dapat buta-buta je) sejak 20tahun lepas. :D.

Bayangkan setiap pekerja yang dah keje lebih 7 tahun akan dapat saham company 1 lot = 1000unit setiap 3 tahun.

So, abang aku ni dah dapat lebih kurang 4000unit saham company dia tu sejak 13 tahun lepas.. Dan saham syarikat dia bernilai USD30 waktu tu...dan meningkat naik sampai USD50 7tahun lepas...
pastu company reset value dan bagi split...value turun jadi USD25 per unit...tapi share unit akan bertambah jadi 2 kali ganda..:D.

Masa tu kira memang senang nak jual arr bila harga saham reset...jadi murah...:))

Tapi tahun lepas sepatutnya dapat...dah tak dapat sebab economy US tak berapa cun...:(

P/s - Abang aku tu Technician je pon...:D , HR exec kilang dia pakai SLK ngan Perdana V6, moto harley sebijik..dia cakap exec dapat 1 lot tiap2 tahun...pergghhh...#:-S

buytosell
26-06-2008, 11:51 PM
kilang mana nie bro????macam best jer..
Sesetengah orang tak tau...yang dulu most kilang2 US ni bagi stock..atau setengah bagi ESOS (Employee Stock Option Scheme).
Abang aku dah jual saham dia bernilai hampir RM700k (yang dia dapat buta-buta je) sejak 20tahun lepas. :D.

Bayangkan setiap pekerja yang dah keje lebih 7 tahun akan dapat saham company 1 lot = 1000unit setiap 3 tahun.

So, abang aku ni dah dapat lebih kurang 4000unit saham company dia tu sejak 13 tahun lepas.. Dan saham syarikat dia bernilai USD30 waktu tu...dan meningkat naik sampai USD50 7tahun lepas...
pastu company reset value dan bagi split...value turun jadi USD25 per unit...tapi share unit akan bertambah jadi 2 kali ganda..:D.

Masa tu kira memang senang nak jual arr bila harga saham reset...jadi murah...:))

Tapi tahun lepas sepatutnya dapat...dah tak dapat sebab economy US tak berapa cun...:(

P/s - Abang aku tu Technician je pon...:D , HR exec kilang dia pakai SLK ngan Perdana V6, moto harley sebijik..dia cakap exec dapat 1 lot tiap2 tahun...pergghhh...#:-S

manja
27-06-2008, 09:07 AM
kwn aku keje kat flextronics ptp relek habis, kene mmg 12 jam tp cuti die tu x bleh blah ahaha da rupe cuti bebudak sekolah aku tgk. kejap2 cuti 5 hari kejap2 cuti smggu tp gaji jalan cantek jek huhu cuti jumaat, sabtu gan ahad tu mmg dah kompem la hehe.

akak aku da 10 taun keje kat ST muar ok je pada aku keje 5 hari cuti 2 hari. keje shift malam lepas leh x dek keje hehe tp bahayenye tempat keje die keras jek ade cik pon nak ikut keje huhu. Abg aku lak da 15 taun keje kat kilang kace pasir gudang dari x dek rumah skang da ade rumah, dari x dek isteri skang da ade isteri, dari x dek kete skang da ade kete tu je la huhu.

keje tu kat sony ems kat bangi ke? aku nak apply gak le klu da RM2.8k sebulan ehehe impom aku klu da bukak hehe

tambah sket aku pun pernah keje kilang kayu tp 3 hari ahaha x tahan gan habuk la aku huhu dapat le RM60++ hehe

Insyaallah bro klu dah bukak aku bgtau kwn2 kat cg nih. alah! x lama pun intake awal bulan 7 nih je.

manja
27-06-2008, 09:09 AM
dulu pernah kerja kat kilang sony ni. Kerja kilang kan, ada masa gumbira, ada masa tenson. Kerja shift 12 jam, seminggu pagi seminggu petang. sabtu kdg2 keje kdg2 cuti. ikut schedule. ahad cuti. bonus 2x setahun. Berkat kesabaran kerja kat sini dulu, banyak pengalaman ditimba sehingga dapat melawat negara org... jepun, singapura, siam, indonesia. Sekarang ni sesat lak kat itali ... masih kerja kilang. semuanya pengalaman dari sony.

best betul klu dpt keje cam ko bro. blh merasa round2 the world lah katakan....:D :D :)cgrock :)cgrock

manja
27-06-2008, 09:12 AM
tapi pay slip tu penting kalau ko nak buat aper-aper loan nanti dengan bank...:)cgrock



Ha... yg ni aku setuju sgt2 lah! mmg penting pun payslip. klu ada payslip senang utk dptkan kemudahan jangkamasa yg pendek atau panjang. Kita hidup ni x tau masa depan kita macam mana kan. so sediakan payung sblm ujan...:)paid :)paid

ulam
27-06-2008, 09:21 AM
Sesetengah orang tak tau...yang dulu most kilang2 US ni bagi stock..atau setengah bagi ESOS (Employee Stock Option Scheme).
Abang aku dah jual saham dia bernilai hampir RM700k (yang dia dapat buta-buta je) sejak 20tahun lepas. :D.

Bayangkan setiap pekerja yang dah keje lebih 7 tahun akan dapat saham company 1 lot = 1000unit setiap 3 tahun.

So, abang aku ni dah dapat lebih kurang 4000unit saham company dia tu sejak 13 tahun lepas.. Dan saham syarikat dia bernilai USD30 waktu tu...dan meningkat naik sampai USD50 7tahun lepas...
pastu company reset value dan bagi split...value turun jadi USD25 per unit...tapi share unit akan bertambah jadi 2 kali ganda..:D.

Masa tu kira memang senang nak jual arr bila harga saham reset...jadi murah...:))

Tapi tahun lepas sepatutnya dapat...dah tak dapat sebab economy US tak berapa cun...:(

P/s - Abang aku tu Technician je pon...:D , HR exec kilang dia pakai SLK ngan Perdana V6, moto harley sebijik..dia cakap exec dapat 1 lot tiap2 tahun...pergghhh...#:-S

mmg best la keja camnie.. :)paid :)paid :)paid

nanonano
27-06-2008, 09:36 AM
alam & salam sejahtera kepada rakan2 sekalian yg berkunjung kat thread aku nih.. terima kasih aku ucapkan.

Tujuan thread ni aku wujudkan kerana aku nak tau kelebihan dan kekurangan klu kita bekerja dikilang. Termasuklah dr segi benefit medical ke dr segi kebajikan staff ke & lain2. Tak kisahlah kilang apa2 pun. Klu ada pengalaman korang suka dan duka nak share sekali pun cite la kat sini. Al-maklumlah aku x pernah langsung kerja kat kilang. Lps je aku abis sekolah dulu aku tlg arwah mak aku niaga kedai makan lps tu aku dpt keje private company then baru aku kerja di sektor gov sampai aku berhenti setahun lebih yg lalu. Aku dpt idea nak bukak thread ni pun pasal aku dpt tau kilang sony dkt area aku ni nak pakai pekerja. Jwtn yg dorang nak bukak utk Julai ni staff bhgn office. Yg bhgn office ni dia nak pakai yg ada kelulusan diploma(x tau lg bidang apa) dgn spm. Gaji x silap aku utk diploma rm2800 tuk spm rm1400 je (ni anggaran aku je tp utk diploma tu betul la gaji byk tu).

So aku harap dpt la feedback dr korang. Tk..:)cgrock







lpasn diploma dpt rm2800 n lepasan spm rm1400? bnyak tu. gaji kasar gov pun x smpai mcm tu.

cik bulma
27-06-2008, 09:38 AM
Keja kilang??? serik wooo... dulu penah sekali keja kilang

venture kat tampoi masa cuti sem... indon n nepal ramai... degil2

, melawan, kuang ajar.. dah la penat giler... kul 6pg aku dah

tpacak tepi jln tunggu bus biru..kul 9 mlm br sampai hostel..

blk mandi terus tido mmg tade life langsung... dapat clerk

production pi keja same gak nga operator kul7pg-7mlm... tapi

sekurang bg pengalaman kat aku camne jd operator kilang ni.. mmg

penat... kalo diberi peluang mmg tamau dah... kalo duk office n

keja off hour takpe heheh...

manja
27-06-2008, 11:06 AM
aku rasa..:-? :-? keje kilang nih nasib2 la. klu dpt yg kilang bagus ok la.. yg x bagus tu merana mmg malang la nasib badan.:p :D :D nak plak yg kena shift.

marlen
27-06-2008, 11:35 AM
kilang sony kat mana ni?penang ke?nak mintak boleh..mau blk sana la..hehe

donnabella
27-06-2008, 11:41 AM
Keja kilang??? serik wooo... dulu penah sekali keja kilang

venture kat tampoi masa cuti sem... indon n nepal ramai... degil2

, melawan, kuang ajar.. dah la penat giler... kul 6pg aku dah

tpacak tepi jln tunggu bus biru..kul 9 mlm br sampai hostel..

blk mandi terus tido mmg tade life langsung... dapat clerk

production pi keja same gak nga operator kul7pg-7mlm... tapi

sekurang bg pengalaman kat aku camne jd operator kilang ni.. mmg

penat... kalo diberi peluang mmg tamau dah... kalo duk office n

keja off hour takpe heheh...

MACAM KU KENAL SAJA...LINE MANA? SONY KE?

siti hajar
27-06-2008, 11:52 AM
pengalaman aku sebgi seorg pekerja kilang.kejer kilang ni boleh la tahan tp yang xtahan ialah:

1) majoriti manager die sume cina.
2)ramai nepal + vietnam bau cm bangkai
3) tension ooo kejer under cina.pangai cm jahanam.padahal ****2 lak tu kkdg ade jugak yg xde spm tp jwtn n gajinye..mak ai ngalahkan yang ade degree.
4) boring kkdg kene pakse ot.huh

ntahpaper lagi r yg xbest.yg best lak..malas nk cite sebab mmg xbest.sebab aku malas nk tukar kerja.
:mad: :mad: :mad: :mad: :(scam

monalito
27-06-2008, 01:27 PM
kelebihan :
1. boleh ngorat Minah kilang.
2. naik bas kilang.
kekurangan :
1. jadi Minah sekeru dan Mat spana:(( :(( :((

puteri23
27-06-2008, 01:31 PM
dl time cuti sem, penah keje kilang as operator..
letih oooo..keje 12 jam
kurus time tu heheee
yg best keje kilang, gaji masyuk kot :)) :))

skrg nie keje kilang gak tapi bahgian opis lak :D :D

siti hajar
27-06-2008, 02:06 PM
dl time cuti sem, penah keje kilang as operator..
letih oooo..keje 12 jam
kurus time tu heheee
yg best keje kilang, gaji masyuk kot :)) :))

skrg nie keje kilang gak tapi bahgian opis lak :D :D

keje kilang mana tu erk???area jb ek?:-?

manja
27-06-2008, 02:21 PM
kilang sony kat mana ni?penang ke?nak mintak boleh..mau blk sana la..hehe

Kilang sony area bangi la bukannya kat penang.:D :D

iwak
27-06-2008, 02:23 PM
x pnak lg rase keje kilang ni
keje supermarket je tau
tp kt kilang bnyak awek
kt supermarket pn bnyk

aidiryatim
27-06-2008, 03:59 PM
pengalaman aku sebgi seorg pekerja kilang.kejer kilang ni boleh la tahan tp yang xtahan ialah:

1) majoriti manager die sume cina.
2)ramai nepal + vietnam bau cm bangkai
3) tension ooo kejer under cina.pangai cm jahanam.padahal ****2 lak tu kkdg ade jugak yg xde spm tp jwtn n gajinye..mak ai ngalahkan yang ade degree.
4) boring kkdg kene pakse ot.huh

ntahpaper lagi r yg xbest.yg best lak..malas nk cite sebab mmg xbest.sebab aku malas nk tukar kerja.
:mad: :mad: :mad: :mad: :(scam

setuju.. nk wat cam ner .. mohon gov.. gov pn da naik umur persaraan.. nk x nk sabar je la .. usaha selagi boleh:D

cik bulma
27-06-2008, 04:04 PM
MACAM KU KENAL SAJA...LINE MANA? SONY KE?

tak ah venture technocom tampoi :D ...

irsaffy
27-06-2008, 04:32 PM
ambo pon ada gak pengalaman keja kt kilang ni...
penah keja kat kilang melayu (staff 100% melayu), kilang cina, kilang GLC dan kilang MNC...kesimpulannya kalo nk keja kilang ni cr la kilang yg betul2 leh bg byk benefit pd kita. Mostly kilang MNC la tmpt leh wat duit dn byk leh dpt benefit..:D

p/s: skrg ambo dh xkeja kilang lagi..:D

alonso
27-06-2008, 04:33 PM
ambo pon ada gak pengalaman keja kt kilang ni...
penah keja kat kilang melayu (staff 100% melayu), kilang cina, kilang GLC dan kilang MNC...kesimpulannya kalo nk keja kilang ni cr la kilang yg betul2 leh bg byk benefit pd kita. Mostly kilang MNC la tmpt leh wat duit dn byk leh dpt benefit..:D

p/s: skrg ambo dh xkeja kilang lagi..:D

kilang MNC tu kilang ape???
yeke byk benefit?:-? :-?

irsaffy
27-06-2008, 04:38 PM
kilang MNC tu kilang ape???
yeke byk benefit?:-? :-?

Multinational company..:D

xcaya try ler keja kt sana...especially kilang omputih byk bg benefit pd staff dier...:D

siti hajar
27-06-2008, 05:08 PM
Multinational company..:D

xcaya try ler keja kt sana...especially kilang omputih byk bg benefit pd staff dier...:D

CONTOH nama kilangnye ape??aku xtahu lak..tp pernah dgr multinasional ni.. :) :) jakunkan aku..hehe :"> :">

siti hajar
27-06-2008, 05:10 PM
setuju.. nk wat cam ner .. mohon gov.. gov pn da naik umur persaraan.. nk x nk sabar je la .. usaha selagi boleh:D

tu lah pasal...kenela tggu jer..agaknyer umur 30 bru dpt kot...ekekekeke ~X( ~X(

donnabella
27-06-2008, 05:14 PM
tak ah venture technocom tampoi :D ...
ye ke...? Kat jalan padu tu. Emm, tahun bila tu? line apple ke? asrama kat taman perling ke kat taman tun aminah, skudai? edisi siasat nak mula siasat ni..:)) :)) :))

L.O.V.E
27-06-2008, 05:17 PM
lyn penah keje kilang sony.. dua minggu jer larat.. pastu lyn blah.. keje shift 12 jam.. berdiri.. letih oo..
tapi dapat gaji 1200 :eek: :eek: tuk dua minggu tu :eek:

aidiryatim
27-06-2008, 05:19 PM
lyn penah keje kilang sony.. dua minggu jer larat.. pastu lyn blah.. keje shift 12 jam.. berdiri.. letih oo..
tapi dapat gaji 1200 :eek: :eek: tuk dua minggu tu :eek:

peh.. bawa gi indon da 3 juta tu.. jutawan la ko LOVE:)paid :">

kalau
27-06-2008, 05:20 PM
nih.... aku keja kilang.... tgh keja nih.... 12 jam shift. pun sambil bercg.....

L.O.V.E
27-06-2008, 05:21 PM
peh.. bawa gi indon da 3 juta tu.. jutawan la ko LOVE:)paid :">

tu pun lyn tak tau gaji masuk gak.. sebab lyn main lari jer.. bukak akaun maybank officer tu kata lyn dah ader akaun siap ader 1200 lagi dalam akaun tu...:eek:

sideskirt
27-06-2008, 05:22 PM
tak ah venture technocom tampoi :D ...

fuuhh, 7 tahun aku duk layan agilent dlm tuuu ... :p :)) :))

irsaffy
27-06-2008, 05:23 PM
CONTOH nama kilangnye ape??aku xtahu lak..tp pernah dgr multinasional ni.. :) :) jakunkan aku..hehe :"> :">

sony, canon, jvc... kilang MNC japan
texas instrument, western digital, motorola ..kilang MNC omputih

irsaffy
27-06-2008, 05:25 PM
tu pun lyn tak tau gaji masuk gak.. sebab lyn main lari jer.. bukak akaun maybank officer tu kata lyn dah ader akaun siap ader 1200 lagi dalam akaun tu...:eek:

leh la banjer..:p

sideskirt
27-06-2008, 05:28 PM
kalu nak keje kilang ni bior la masuk dept yg tak terlibat secara langsung dgn production, tak kira apa level pon ... :D

L.O.V.E
27-06-2008, 05:30 PM
leh la banjer..:p

time lepas spm ler...:eek: :eek: dah 8 taun belalu :eek:

irsaffy
27-06-2008, 05:39 PM
kalu nak keje kilang ni bior la masuk dept yg tak terlibat secara langsung dgn production, tak kira apa level pon ... :D

betul tu.... kalau boleh jgn la dok kt dept production dan QC..kesian tgk kt diorg kalau ada line stop atau part byk kena reject...pastu nk kena kejar target production plak..:D

kalau
27-06-2008, 05:41 PM
kalu nak keje kilang ni bior la masuk dept yg tak terlibat secara langsung dgn production, tak kira apa level pon ... :D

naper lak? tak best ke?

sideskirt
27-06-2008, 06:16 PM
naper lak? tak best ke?

sepanjang berbelas tahun aku duk kilang ... masalah production ni mmg tak penah habis ... nak tido malam pon tak senang ... weekend jgn cakap la,pagi2 dah menempek kat kilang :D

tapi tak tau la maybe nasib aku selalu malang, dpt production mcm ******* ... TAPI ... 4-5 kilang aku keje sume camtu je scenario dia ... :-? :-?

kalau
27-06-2008, 06:22 PM
aku rasa ok gak tempat aku keja nih......no problem.... mau tenet... anytime aku mau....

erzua_anna
27-06-2008, 06:34 PM
mcm2 ada... :D :D klu shift aku pun x nak.. sebab keje tu time office hour je tu yg aku nak try. dekat pun dekat. nak plak kilang tu kilang sony pastu jwtn dia pun permanent.

jangan lupa inform ae... klu da buka tu....

sideskirt
27-06-2008, 07:13 PM
aku rasa ok gak tempat aku keja nih......no problem.... mau tenet... anytime aku mau....

kilang mana tu bro ... leh la ramai2 try apply kat sana lak .. :)

tapi kalu mnc no komen laa ... sume keje bg kat supplier jee ... :D

jacksparow
27-06-2008, 07:28 PM
Sesetengah orang tak tau...yang dulu most kilang2 US ni bagi stock..atau setengah bagi ESOS (Employee Stock Option Scheme).
Abang aku dah jual saham dia bernilai hampir RM700k (yang dia dapat buta-buta je) sejak 20tahun lepas. :D.

Bayangkan setiap pekerja yang dah keje lebih 7 tahun akan dapat saham company 1 lot = 1000unit setiap 3 tahun.

So, abang aku ni dah dapat lebih kurang 4000unit saham company dia tu sejak 13 tahun lepas.. Dan saham syarikat dia bernilai USD30 waktu tu...dan meningkat naik sampai USD50 7tahun lepas...
pastu company reset value dan bagi split...value turun jadi USD25 per unit...tapi share unit akan bertambah jadi 2 kali ganda..:D.

Masa tu kira memang senang nak jual arr bila harga saham reset...jadi murah...:))

Tapi tahun lepas sepatutnya dapat...dah tak dapat sebab economy US tak berapa cun...:(

P/s - Abang aku tu Technician je pon...:D , HR exec kilang dia pakai SLK ngan Perdana V6, moto harley sebijik..dia cakap exec dapat 1 lot tiap2 tahun...pergghhh...#:-S


Best giler kerja kat company tuh... kat mana kilang dia beb...nk try apply...hehehe.. tgh mengganggur ni... kalau ada lubang kerja kilang leh le nk rasa....

sideskirt
27-06-2008, 07:33 PM
Best giler kerja kat company tuh... kat mana kilang dia beb...nk try apply...hehehe.. tgh mengganggur ni... kalau ada lubang kerja kilang leh le nk rasa....

ko survey la dulu kilang yg bg share option ... tak pon masa intebiu ko tanya ada share option tak, kalu takde ko ckp je tak minat nak keje kat situ ... :D :D :)) :)) :))

jacksparow
27-06-2008, 07:38 PM
aku pon penah gak keje kilnag ni kat JB masa tgg result SPM..Keje 12 jam, letih nk mampos... keje bawah bangla....sedey.... melayu masuk asyik nk belasah bangla je..huhuhu.. leh tahan 2 bulan jek...
seme jenis gengster jek sampai ada sesetengah kilang tu band melayu nih(dr kelate nya)

jacksparow
27-06-2008, 07:41 PM
ko survey la dulu kilang yg bg share option ... tak pon masa intebiu ko tanya ada share option tak, kalu takde ko ckp je tak minat nak keje kat situ ... :D :D :)) :)) :))

ko bagi la satu nama jenis kilang camtuh... leh aku gi survey area s.alam tuh.. bnyk kilang.. sape penah kerje kat CPCOM... kilang kat s.alam tuh ok tak..? aku ingat nk apply...

sideskirt
27-06-2008, 07:45 PM
ko bagi la satu nama jenis kilang camtuh... leh aku gi survey area s.alam tuh.. bnyk kilang.. sape penah kerje kat CPCOM... kilang kat s.alam tuh ok tak..? aku ingat nk apply...

dulu aku kat venture, dia ada bg, tapi skang tak tau lak ada lagi ke tak ...

selain tu National Semiconductor(Melaka) pon ada bg ...


kat area s alam aku tak pasti lak ... :D

manja
27-06-2008, 08:09 PM
jangan lupa inform ae... klu da buka tu....


Insyaallah klu dah bukak aku kabo ke deme ye...:D :D. Mcm2 aku dgr. ada yg best ada yg x best. :p yg aku tau pegawai dia byk org jepun. siap tampal signboard suruh diam dlm bahasa jepun.

anbusan
27-06-2008, 08:14 PM
klu sony bangi dulu ade temuduga terbuka technician tp aku x dapat p huhu anto resume jek x dpt aahaha.

yoko
27-06-2008, 08:31 PM
Kenapa sekarang ni orang muda lebih suka keja jaga tol , mc donal , kfc atau keja ala ala promoter dari pada keja kilang?? kalau yang masih tgh belajar tu aku leh faham lah ...ni kalau keja tanya dah berapa lama pengalaman kerja campur2 ada yang kata dah 5 tahun berenti masuk kerja ... aku pun tak paham apa yang diorang cari ...la ni nak dapat pekeja kilang tempatan susah betul masuk 10orang semingu tinggal 3 orang macam budak itam ada yang masuk 1 ari separuh ari dah ilang, aku naik tak paham bosan pun ada , last last terpaksa import pekeja luar , apa yang diorang cari ...korang bayangkan keja campur campur dah 5 tahun pusing2 5 tahun gaji macam tu gak ..kalau lah dia tunggu keja satu tempat tu selama 5 tahun kan tiap tahun gaji naik... kalau ada diploma ke degree ke tak pe lah ni setakat spm cukup2 makan...mana tak bangla , nepal , indon , viatnam yang ramai ...

Untuk jangka masa panjang tak bagus kalau keadaan macam ni lelama orang pun tak nak melabur sebab apa .. tenaga kerja susah nak dapat terpaksa import indon ... malaysia dah macam jadi training centre ...10 tahun lagi orang terus invest kat indon dan lain lain negara tak hingin kat malaysia sebab pekerja susah nak dapat ... korang bayangkan lah kalau pelabur makin kurang ..kilang makin kurang sebab apa ..sebab pekerja susah nak dapat kat malaysia...bukan tak de orang nak berkerja tapi sebab memilih ...

dreamteam
27-06-2008, 09:01 PM
Kenapa sekarang ni orang muda lebih suka keja jaga tol , mc donal , kfc atau keja ala ala promoter dari pada keja kilang?? kalau yang masih tgh belajar tu aku leh faham lah ...ni kalau keja tanya dah berapa lama pengalaman kerja campur2 ada yang kata dah 5 tahun berenti masuk kerja ... aku pun tak paham apa yang diorang cari ...la ni nak dapat pekeja kilang tempatan susah betul masuk 10orang semingu tinggal 3 orang macam budak itam ada yang masuk 1 ari separuh ari dah ilang, aku naik tak paham bosan pun ada , last last terpaksa import pekeja luar , apa yang diorang cari ...korang bayangkan keja campur campur dah 5 tahun pusing2 5 tahun gaji macam tu gak ..kalau lah dia tunggu keja satu tempat tu selama 5 tahun kan tiap tahun gaji naik... kalau ada diploma ke degree ke tak pe lah ni setakat spm cukup2 makan...mana tak bangla , nepal , indon , viatnam yang ramai ...

Untuk jangka masa panjang tak bagus kalau keadaan macam ni lelama orang pun tak nak melabur sebab apa .. tenaga kerja susah nak dapat terpaksa import indon ... malaysia dah macam jadi training centre ...10 tahun lagi orang terus invest kat indon dan lain lain negara tak hingin kat malaysia sebab pekerja susah nak dapat ... korang bayangkan lah kalau pelabur makin kurang ..kilang makin kurang sebab apa ..sebab pekerja susah nak dapat kat malaysia...bukan tak de orang nak berkerja tapi sebab memilih ...



diorang yang glamour jer...kerja kilang tak ada kelas

iwak
27-06-2008, 09:04 PM
malaysia bnyak sgt keje kosong
patut kena kawal
nk kejar pembangunan sgt
suma benda nk bwat

dreamteam
27-06-2008, 09:10 PM
malaysia bnyak sgt keje kosong
patut kena kawal
nk kejar pembangunan sgt
suma benda nk bwat


kerja kosong pun ramai org asing jer kerja heheheh

Jeopardy Lobstermen2
27-06-2008, 09:11 PM
hahaha...aku teringat masa belajar dulu kat mmu melaka...dekat trafic light, aku naik tzm tunggu kat sebalah bas kilang....awek awek kilang tu melambai lambai menjerit jerit nak berkenalan mintak no Hp aku.... ahahaha... BUDUS

tak perlu cakap org budus... maybe satu hari kita akan jadi budus dalam keadaan tak sedar...

dreamteam
27-06-2008, 09:19 PM
tak perlu cakap org budus... maybe satu hari kita akan jadi budus dalam keadaan tak sedar...

betul...kita bukan berada diatas selamanya....

cikepong
27-06-2008, 09:21 PM
alam & salam sejahtera kepada rakan2 sekalian yg berkunjung kat thread aku nih.. terima kasih aku ucapkan.

Tujuan thread ni aku wujudkan kerana aku nak tau kelebihan dan kekurangan klu kita bekerja dikilang. Termasuklah dr segi benefit medical ke dr segi kebajikan staff ke & lain2. Tak kisahlah kilang apa2 pun. Klu ada pengalaman korang suka dan duka nak share sekali pun cite la kat sini. Al-maklumlah aku x pernah langsung kerja kat kilang. Lps je aku abis sekolah dulu aku tlg arwah mak aku niaga kedai makan lps tu aku dpt keje private company then baru aku kerja di sektor gov sampai aku berhenti setahun lebih yg lalu. Aku dpt idea nak bukak thread ni pun pasal aku dpt tau kilang sony dkt area aku ni nak pakai pekerja. Jwtn yg dorang nak bukak utk Julai ni staff bhgn office. Yg bhgn office ni dia nak pakai yg ada kelulusan diploma(x tau lg bidang apa) dgn spm. Gaji x silap aku utk diploma rm2800 tuk spm rm1400 je (ni anggaran aku je tp utk diploma tu betul la gaji byk tu).

So aku harap dpt la feedback dr korang. Tk..:)cgrock

banyaknye diploma RM2800.Tu dah standard gaji egineer tu yang ada degree.

cikepong
27-06-2008, 09:28 PM
Kenapa sekarang ni orang muda lebih suka keja jaga tol , mc donal , kfc atau keja ala ala promoter dari pada keja kilang?? kalau yang masih tgh belajar tu aku leh faham lah ...ni kalau keja tanya dah berapa lama pengalaman kerja campur2 ada yang kata dah 5 tahun berenti masuk kerja ... aku pun tak paham apa yang diorang cari ...la ni nak dapat pekeja kilang tempatan susah betul masuk 10orang semingu tinggal 3 orang macam budak itam ada yang masuk 1 ari separuh ari dah ilang, aku naik tak paham bosan pun ada , last last terpaksa import pekeja luar , apa yang diorang cari ...korang bayangkan keja campur campur dah 5 tahun pusing2 5 tahun gaji macam tu gak ..kalau lah dia tunggu keja satu tempat tu selama 5 tahun kan tiap tahun gaji naik... kalau ada diploma ke degree ke tak pe lah ni setakat spm cukup2 makan...mana tak bangla , nepal , indon , viatnam yang ramai ...

Untuk jangka masa panjang tak bagus kalau keadaan macam ni lelama orang pun tak nak melabur sebab apa .. tenaga kerja susah nak dapat terpaksa import indon ... malaysia dah macam jadi training centre ...10 tahun lagi orang terus invest kat indon dan lain lain negara tak hingin kat malaysia sebab pekerja susah nak dapat ... korang bayangkan lah kalau pelabur makin kurang ..kilang makin kurang sebab apa ..sebab pekerja susah nak dapat kat malaysia...bukan tak de orang nak berkerja tapi sebab memilih ...


mungkin rasa terkongkong kot macam kat dalam penjara kalau kije kilang.Kalau keje jaga tol,kfc,mcd ni boleh tengok gelagat orang,dapat angin.Tak rasa terkongkong.

Jeopardy Lobstermen2
27-06-2008, 09:29 PM
Kilang sony area bangi la bukannya kat penang.:D :D

Penang pon ada la... :p

sebenarnya kerja kilang paling banyak gaji dari mana side yg aku pernah buat compare.. kilang tengok la kerja sebagai apa2 last my experince as technician manufacturing specialist gaji bacis memang sikit.. hanya Rm1500 aje. but masa tu aku pulun OT.kerja Shift 12 jam tapi macam kerja 3 jam aje.. yg lain break time keluar pi makan isap rokok ect.. so hari cuti buleh buat OT la.. kerja pattern 4 hari kerja 3 hari cuti dan 3 hari kerja 4 hari cuti.. kalau cuti 4 hari tu belasah la bayangkan seminggu gasak 4 hari OT dah berapa?? 3 hari 1.5X 1 hari 2x Arround RM800 gasak duit OT aje seminggu... if pernah aku buat hari mai kerja sebulan tu cekau RM3200 duit OT + bacis RM1500 = RMRM4700 sebulan beb.. itu tak kira shecme plan Share Stock Plan.. kalau deduction 6 bulan total RM3000 lepas 6 bulan sell back sure busuk2 untung RM3000 jugak lepas tolak modal.. itu lah kalau berani nak simpan lagi..

Tapi nak berjaya dalam kerja industri perkilangan ni kena smart la... jgn satu tahap aje.. pandai la lompat dan ubah diri kita.. masa kerja pon aku still belajar tentang ISO requirement and certified lepas tu IPC standard semua tu kalau kita tau insyallah pi mintak kerja sebagai panel auditor buleh cecah ke RM15k sebulan senang...

ikscentre
27-06-2008, 09:35 PM
aku pnh kje kilang kt sblh Prai sana...
masa tu lps SPM lah..kje 3 bln jerk..
gaji masa tu RM300.. letih gk la... #:-S

lanbai
27-06-2008, 10:10 PM
kja kilang..
kilang tmpt bkeja.. :D
sama jak..
cari makan pnya pasal...
mn2 je lah :D
:)paid :p

guni
27-06-2008, 10:57 PM
dulu masa support kilang kat jepun, semua operator yg jaga line dah tua-tua... lelaki pompuan. nak baca resistor, capacitor kena guna kanta.

sideskirt
27-06-2008, 10:59 PM
Tapi nak berjaya dalam kerja industri perkilangan ni kena smart la... jgn satu tahap aje.. pandai la lompat dan ubah diri kita.. masa kerja pon aku still belajar tentang ISO requirement and certified lepas tu IPC standard semua tu kalau kita tau insyallah pi mintak kerja sebagai panel auditor buleh cecah ke RM15k sebulan senang...

kasi tambah six sigma sampai black belt, baru kaw2 leh demand ... :D :D



p/s : tapi pada aku sama je, masih tension gak ...

guni
27-06-2008, 11:19 PM
kat tempat keje saya skang ada kkosongan. pengalaman kena ada lah. SMT , tak kira apa mesin janji smt.

anbusan
27-06-2008, 11:22 PM
yah ahad ni ade temuduga terbuka kat ST hehe aku nak try test ah, mase posa lepas aku ketinggalan bas huhu

sideskirt
27-06-2008, 11:26 PM
yah ahad ni ade temuduga terbuka kat ST hehe aku nak try test ah, mase posa lepas aku ketinggalan bas huhu

basic salary tuk semicon selalunye ada tinggi sikit dr other factory ... :D :D

wealthgainer
29-06-2008, 08:16 AM
CONTOH nama kilangnye ape??aku xtahu lak..tp pernah dgr multinasional ni.. :) :) jakunkan aku..hehe :"> :">

Intel, Motorola, Sony, Siemens, Hitachi, Samsung, Dell, Honeywell, HP, National Semicon, Agilent, Bosch, AMD, Spansion, Linear Semicon dan byk lagi..:D

Tapi sekarang manufacturing dah down...susah nak compete ngan China..

wealthgainer
29-06-2008, 08:18 AM
kasi tambah six sigma sampai black belt, baru kaw2 leh demand ... :D :D



p/s : tapi pada aku sama je, masih tension gak ...

Hehehe...buat Green Belt pon cam nak resign je rasa...:eek:

manja
29-06-2008, 12:41 PM
lg komen2 dr kwn2 lain x de ke?

ikscentre
29-06-2008, 12:44 PM
dulu masa support kilang kat jepun, semua operator yg jaga line dah tua-tua... lelaki pompuan. nak baca resistor, capacitor kena guna kanta.

aku dulu kje kt kilang jepun lah..
bila shift pagi masuk kje.. depa pasang lagu
kebangsaan depa.. so kena hormat dulu lah lagu tu.. :D

m0nit0r
29-06-2008, 01:04 PM
aku penah kije kerajaan n penah kije kilang...
stakat ni kije kilang alhamdullilah ok.... dibandingkan gan gomen... byk sangat politik... bonus kilang besar(tgk pada kilang gak)jadi kite kene rajin n kije keras kalo nak cepat naik gaji n dapat bonus bayk (walaupon ade politik gak).. kilang die tgk pengalaman kije kite... tak byk gomen....

sideskirt
29-06-2008, 02:03 PM
Hehehe...buat Green Belt pon cam nak resign je rasa...:eek:

hahaa, tol tu bro ... aku sampai green belt je ... tak sabo nak berenti bila start buat implementation kat kilang ... huhu

Cacharias
29-06-2008, 05:42 PM
kerja kilang time usia masih muda dan tenaga masih kuat memang lah ok... tapi shif 12 jam terutamanya shif malam yg berpanjangan boleh memudaratkan...

keduanya, kerja kilang tak secure... kompeni tak perform, tunggu masa jelah... anytime boleh kena lepas... kalau dapat golden handshake, takper ler jugak...

so, kalau nak kerja yg secure (slow & steady) gi ler apply ngan gomen... teruk2 pun, kena transfer... bonus dapat jugak...

kalau
29-06-2008, 10:40 PM
kalu nak yg secure nyer... carik kompeni yg ok.... besar dan ada listing kat bursa mesia.....

monalito
30-06-2008, 11:33 AM
Hello!! mat2 spana dan minah kilang:D :D :D

sedanfx
30-06-2008, 11:52 AM
aku dulu keje kilang sony sbg operator je..ooooooooo penat gila sebab operator kerja berdiri tak boleh duduk.bayangkan masuk pukul 8 pagi pukul 1 baru rehat.kilang sony ada dua sony video dan sony tv.bhgn ofis tak tau lah aku.tapi dulu kilang sony jaga kebajikan tapi skrg tak tau lah aku....

Cacharias
30-06-2008, 08:40 PM
kalu nak yg secure nyer... carik kompeni yg ok.... besar dan ada listing kat bursa mesia.....

tak semesti nyer bro... even yg listed kat nasdaq pun, kalu dah merged, mesti restructure punyer... terutamanya yg berasaskan elektronik ataupun teknologi seumpamanya... very dynamic... kalau masuk semiconductor, takyah cakaplah... tapi kalau industri berasaskan pertanian/perhutanan mungkin lebih stabil...
tak taulah...

kamen
30-06-2008, 08:42 PM
aku dah 5 tahun kerja kilang ...huhu.....

ariff_rahman
02-06-2009, 08:53 PM
aku penah kje kilang onkyo bangi jd smt technician..basic mmg rendah ar..rm850 je starting..cmpur elaun tetap dpt jd rm1150..kje mmg mcm lembu la..kje 12 jam trmasuk 3jam ot..4ari kje 2ari cuti..rotate la shift..cuti pun jd xtentu..tp aku seronok kje sne sbb bese la..pmpuan rmai kn..aku plak jenis mmg kecoh belalang ske2 kaco pmpuan kn..hhehehe..bln2 lbih dpt rm1750 mmg xlari la..tp ot limit 104jam je..kira pling byk bleh dpt dlm rm2300 la..tp yg xbestnye smt technician kt cni mmg slalu la dipersalahkn kalo de reject ke ape2 la..2 yg aku xthan pastu benti..dpt kje opis hour..basic rm1300+elaun rm 200..kje mmg relex gle..tp bln2 xbyk la aku dpt..bln2 rm1380 je lbih kurg..syarikat kcik..pkerja 7org je..aku sorg je wat services..yg len sume sales ngan kje opis..aku rse pun mcm bosan je kje sni..so..aku nk mintak kje kilang blik..ari jmaat ni aku de intrview kt TDK nilai ngan SONY bangi..kalo ade ape2 info psal kilang ni bgtau la..

zamreda
02-06-2009, 09:01 PM
pada aku ok klau satu syif aje..klau kena 2 syif masaklah....skg nie nak pikir2 keje sendiri atau gomen..

ewan0310
02-06-2009, 09:08 PM
aku pun keje kilang jgk skrg ni hehehee bg aku ok je taim aku bz takde seko pun yg berani tegur sbp mase tu aku punye tempecer akan capat over heat kekekekee tp bile takde keje perhh layan porem cg dari pg smpi lah blk kekekeke, bestnye keje kilang ni awek ramai ngeeee tp pepandai lah bwk diri, yg letih nak kawal forines adoi la nak je aku tempeleng seko2 ~X(:mad:

tebbaloi
02-06-2009, 09:08 PM
sapa cakap keja kilang tak besttt.. tak masyuukk.. tak secure???

aku join keja kilang lepas jadi service tech kat bangsar... join manufacturing baru nampak skill beb..

gaji lumayan + OT + elaun˛ + medical covered + professional training.. bla bla bla...

berbeza ngan previous co..

dah 2 tahun aku keja sini ok.. sebab co. aku based kat royston UK, multinasional, dan merata˛ kat asia dan europe..

so sesapa yg fresh tu bule ler join.. cuba dulu jgn pandang rendah pada pekerja kilang kat luar tu... :)paid

ewan0310
02-06-2009, 09:15 PM
sapa cakap keja kilang tak besttt.. tak masyuukk.. tak secure???

aku join keja kilang lepas jadi service tech kat bangsar... join manufacturing baru nampak skill beb..

gaji lumayan + OT + elaun˛ + medical covered + professional training.. bla bla bla...

berbeza ngan previous co..

dah 2 tahun aku keja sini ok.. sebab co. aku based kat royston UK, multinasional, dan merata˛ kat asia dan europe..

so sesapa yg fresh tu bule ler join.. cuba dulu jgn pandang rendah pada pekerja kilang kat luar tu... :)paid



yer betul ape ingt hine ke keje kilang?, tgk kaki lh beb, operetor aku kalau die org gasak OT sebulan bleh jejak 2.8k beb kalah gaji keje kerajaan, tp tu lah nak buat loan bank tak pandang, die layan mcm pengemis je :mad::mad:~X(

tebbaloi
02-06-2009, 09:23 PM
yer betul ape ingt hine ke keje kilang?, tgk kaki lh beb, operetor aku kalau die org gasak OT sebulan bleh jejak 2.8k beb kalah gaji keje kerajaan, tp tu lah nak buat loan bank tak pandang, die layan mcm pengemis je :mad::mad:~X(

:)) :)) :))

besar gaji operator kat kilang ko.. cecah 2.8k tuuu..

sapa cakap bank tak pandang.. si liza officer bank rakyat tuh setiap minggu dia turun naik ofis HR ambik application form utk PL.. ha ha ha.. dia cakap cuma selected co. ja yg dapat loan dari b.rakyat nih.. apa lagi berlumba˛ ler dia dapatkan komisseennn.. :))

ariff_rahman
02-06-2009, 09:42 PM
kalo ade ape info kje smt technician kt TDK nilai ngan technician kt SONY EMS bangi bgtau la wei..espcially gji..

tebbaloi
02-06-2009, 09:46 PM
kalo ade ape info kje smt technician kt TDK nilai ngan technician kt SONY EMS bangi bgtau la wei..espcially gji..

aiseyy.. TDK tu dekat sangat ngan kilang aku weeeeii.. tapi mana aku tau gaji budak˛ situ.. sowy bro :">

fazarudin
02-06-2009, 09:54 PM
aku dah 8 tahun keje kilang..

6 tahun aku kerani biasa

skang dah upgrade naik management staff , kt tp aku nih .. alhamdulillah , semua benefit okay...

ewan0310
02-06-2009, 09:59 PM
:)) :)) :))

besar gaji operator kat kilang ko.. cecah 2.8k tuuu..

sapa cakap bank tak pandang.. si liza officer bank rakyat tuh setiap minggu dia turun naik ofis HR ambik application form utk PL.. ha ha ha.. dia cakap cuma selected co. ja yg dapat loan dari b.rakyat nih.. apa lagi berlumba˛ ler dia dapatkan komisseennn.. :))

a'a bro nak try keje jd operetor kilang aku ke? hehehe kene tahan lah duduk kat mesen panas membare tu hehehehe :D

fazarudin
02-06-2009, 10:09 PM
ade keje kosong x kat tpt korang ?

estima71
02-06-2009, 10:11 PM
bln dpn genap 18thn aku keja kilang. abis je poli brbekalkn sjil aku dpt kja panasonic dgn basic rm650 je sbgai tech. skrg ni basic aku rm2385.

tebbaloi
02-06-2009, 10:17 PM
a'a bro nak try keje jd operetor kilang aku ke? hehehe kene tahan lah duduk kat mesen panas membare tu hehehehe :D

waa.. itu kilang apa tu bro?? process lava gunung berapi kerrr?? :D

Ahmad07
02-06-2009, 10:17 PM
aku pernah jugak keje kilang elektronik dulu, sekitar tahun 2006... tapi tak lame... hanya beberapa bulan jer, pastu aku resign, tukar bidang...

emasstech
02-06-2009, 10:17 PM
bln dpn genap 18thn aku keja kilang. abis je poli brbekalkn sjil aku dpt kja panasonic dgn basic rm650 je sbgai tech. skrg ni basic aku rm2385.

Tahniah bro...lama tu 18 tahun tu....tak smeu org bleh tahan kerje lelama nih..tetambah lagi kat kilang..:)paid

tebbaloi
02-06-2009, 10:18 PM
bln dpn genap 18thn aku keja kilang. abis je poli brbekalkn sjil aku dpt kja panasonic dgn basic rm650 je sbgai tech. skrg ni basic aku rm2385.

waaa kaya bro nih.. itu yg dapat beli estima sebijik tu..
respek la.. :)

Ahmad07
02-06-2009, 10:19 PM
:)) :)) :))

besar gaji operator kat kilang ko.. cecah 2.8k tuuu..



aku keje kilang elektronik dulu ( tahun 2006), basic 2.5k jer.. wah, operator lagi tinggi rupenye... hehehe...

Cuppy Cakes
02-06-2009, 10:23 PM
dh 2 kilang aku keje...
first smp 2 thn...
pastu lompat masuk kilang skg...
dh 3 thn lebey dh...
kat kilang jg la aku bertemu jodoh...
dgn HR Exec.... :D:D:D
tp skg dia dh pindah sbb aku yg suruh...

sbnrnye, benefit keje kilang ni besar...
dr elaun itu ini,smp elaun mkn, OT lg, mmg sng buat duit la...
cume kalo ade elaun kedtgn tu korang kene jage2 cket la, lmbt seminit jek mmg mendapat la kad merah...

cume yg berat sket bile keje kilang ni, bile mngmnt kaco..
aku jg bhgn technical(e&i) & get involved directly dgn shop floor...
mmg skg ni asyik duk kene bambu smp montot jd panas...
asal ade prod stop @ equipment failure, mmg smp la smash kat aku...
pastu dgn company yg implement WCM(world Class Management), mcm2 paper work kene buat...
so, kalo ade line stopped, satu nk kene buat report, satu lg nk menjawab..
tp, ok la..lumrah kehidupan..
aku rase keje mane2 pun same jek...cume keje kilang ni sesuwai utk org yg hati kental & tahan kene mrh la...
tp kdg2 pun kalo kt btol, kt blh jek smash boss blk...
especially bile melibatkan bab2 electrical @ equipment..
derang ni bkn tau sgt pun, so kene pandai la pusing...

nasihat aku, kalo nk cpt naek gaji, jgn stay 1 kilang jek...
cr experience 2-3 thn, pastu lompat company laen...
mmg sng2 naek gaji especially kalo ko bhgn technical..
ini ape yg aku & org rmh aku buat...
tp jgn la 2-3 bulan lompat2...nt x cantik plk resume korang tu...

** tgh mencari keje laen...ade sape2 kat cni yg nk offer keje kosong x?
bhgn electrical & instrumentation? :D:D:D

tebbaloi
02-06-2009, 10:23 PM
aku keje kilang elektronik dulu ( tahun 2006), basic 2.5k jer.. wah, operator lagi tinggi rupenye... hehehe...

itu plus OT+claim la bro.. ko tu basic dah besar.. kayo la pakcik.. :">

Cuppy Cakes
02-06-2009, 10:27 PM
ade keje kosong x kat tpt korang ?

ade bro..ko bhgn ape?
kalo ko nk bhgn E&I aku blh recommend kan...
basic pun cun jek...

** ko dh setel blm ko nye majlis kawen? :">:">

Ahmad07
02-06-2009, 10:29 PM
itu plus OT+claim la bro.. ko tu basic dah besar.. kayo la pakcik.. :">

err.. status exec.. OT takde... kirenye kalo kene keje overtime, kire charity job ler tu... :))

tebbaloi
02-06-2009, 10:33 PM
nasihat aku, kalo nk cpt naek gaji, jgn stay 1 kilang jek...
cr experience 2-3 thn, pastu lompat company laen...
mmg sng2 naek gaji especially kalo ko bhgn technical..
ini ape yg aku & org rmh aku buat...
tp jgn la 2-3 bulan lompat2...nt x cantik plk resume korang tu...

** tgh mencari keje laen...ade sape2 kat cni yg nk offer keje kosong x?
bhgn electrical & instrumentation? :D:D:D

aku setuju part nih.. bro malaysia airport tgh carik manpower daaa....

>>bukan kilang ekkss... tapi automation & maintenance sama jekkk

Cuppy Cakes
02-06-2009, 10:38 PM
aku setuju part nih.. bro malaysia airport tgh carik manpower daaa....

>>bukan kilang ekkss... tapi automation & maintenance sama jekkk

pm aku address dia bro?
ataupun ade link ke?
paste kat cni...
thanks in advance...

tebbaloi
02-06-2009, 10:44 PM
pm aku address dia bro?
ataupun ade link ke?
paste kat cni...
thanks in advance...

aiseyy paper the star tu tinggal kat opis daa... tapi yg aku tau, MAB ni akan pindah ke masjid KLIA.. betul² kat highway elite tu...

kalu ko dapat cek the star sabtu lepas ada iklan dia.. besok aku pm bro..

fazarudin
02-06-2009, 11:03 PM
ade bro..ko bhgn ape?
kalo ko nk bhgn E&I aku blh recommend kan...
basic pun cun jek...

** ko dh setel blm ko nye majlis kawen? :">:">

bkn utk aku , utk kawan aku...kalau ade operator pun ok gak tu...

majlis kawen ? lom lagik..nape ? nak taja ke ? :D

Cuppy Cakes
02-06-2009, 11:12 PM
aiseyy paper the star tu tinggal kat opis daa... tapi yg aku tau, MAB ni akan pindah ke masjid KLIA.. betul˛ kat highway elite tu...

kalu ko dapat cek the star sabtu lepas ada iklan dia.. besok aku pm bro..

ok bro...waiting for ur pm...
aku xbeli plk the star last saturday.... :((

Cuppy Cakes
02-06-2009, 11:14 PM
bkn utk aku , utk kawan aku...kalau ade operator pun ok gak tu...

majlis kawen ? lom lagik..nape ? nak taja ke ? :D

taje?
:eek::eek::eek:
aku pon x lps lagi ni....

ko email kan aku resume mbr ko tu, aku try tlg ape yg patut..
dpt @ x, itu diluar bidang kuasa aku yek..hrp maklum.. :D:D

tebbaloi
03-06-2009, 01:16 PM
ok bro...waiting for ur pm...
aku xbeli plk the star last saturday.... :((

bro sila tengok VM anda.. pm tak dapat lerr.. tak tau apasal

ApoKalypse
30-09-2009, 04:45 PM
aku baru je berhenti keja kat kilang lama aku... CTRM AERO COMPOSITES

mostwanted
30-09-2009, 08:01 PM
baru merasa keja kilang kt shah alam ni..masuk ari ni dh sebulan dh...
alhamdulillah...

ApoKalypse
30-09-2009, 08:05 PM
jawatan sbg ape bro? gaji ok?

mostwanted
30-09-2009, 08:29 PM
jawatan sbg ape bro? gaji ok?

belah2 techincian gk la...gaji alhamdulillah ok.starting dlm 1000...baru keja 2 minggu dh dpt bt ot...lebih la untuk bulan depan...:D

ApoKalypse
30-09-2009, 09:08 PM
ooo sama mcm basic aku dulu rm1000... tp aku xde OT... aku auditor...

gsx_srad
30-09-2009, 09:41 PM
sapa cakap keja kilang tak besttt.. tak masyuukk.. tak secure???

aku join keja kilang lepas jadi service tech kat bangsar... join manufacturing baru nampak skill beb..

gaji lumayan + OT + elaun˛ + medical covered + professional training.. bla bla bla...

berbeza ngan previous co..

dah 2 tahun aku keja sini ok.. sebab co. aku based kat royston UK, multinasional, dan merata˛ kat asia dan europe..

so sesapa yg fresh tu bule ler join.. cuba dulu jgn pandang rendah pada pekerja kilang kat luar tu... :)paid

kilang apa bro?
ada kosong x aku nak join? :D