PDA

View Full Version : Guna khidmat Kilang GMP utk keluarkan produk jenama sendiri. Siapa ade pengalaman?


haudli
22-02-2013, 02:54 AM
Salam semua


Based pada tajuk,,aku teringin nak tahu, perihal kilang2 GMP ni
dimana kita boleh keluarkan produk sendiri jika ade modal

ade sesiapa yg berpengalaman??
dari segi berapa perlu standby modal
design produk sapa yg urus
tempoh produk siap
penghantaran
sijil KKM dan sijil halal
dan lain2


setakat ni yg aku tau,,kilang yg keluarkan minyak lintah tapa ade khidmat ni, kite boleh bayar utk keluarkan produk2 sendiri seperti kopi, teh tongkat ali, minyak2 urut , serbuk collagen dan pelbagai lagi

sekarang mmg belum ade lagi modalnya,, tapi mana la tau dengan info2 yg ada dan ade rezeki lebih,,leh gak geng2 CG keluarkan modal utk bina rangkaian produk jenama sendiri..

Terima kasih pada yg sudi kongsi info

Maksud tuan produk OEM kan..atau contract manufacturing.

Ada satu kilang berstatus GMP/IMP&Halal kt Kuala Kangsar. Dia banyak buat produk OEM untuk usahawan2 yang ingin mengeluarkan produk bertaraf Halalan Toyyiba. Kebanyakan produk ke arah Islamik yang banyak di pasaran sekarang adalah keluaran dari syarikat tersebut.

Kat Seremban pun ada kilang OEM yang boleh membuat produk berasaskan kopi, susu kambing & koko.Dan juga di Kulim ada kilang yang boleh buat produk kecantikan,kosmestik & makanan kesihatan.

Setahu saya memang bnyak lagi kilang OEM yang berstatuskan GMP/Halal/IMP/HACCP di Malaysia.

Berdasarkan pengalaman saya yg lalu..pernah meminta sebutharga dri kilang yang berlainan untuk produk pencuci wanita berperisa, koko collagen dan Concentrated Juice..Ini ada jawapan untuk soalan tuan.

dari segi berapa perlu standby modal
Minimum RM10k-15k (kos produk sahaja tak termasuk kos marketing)

design produk sapa yg urus
design boleh upah sendiri org buat (lebih jimat) atau kilang OEM tu pun boleh uruskan

tempoh produk siap
2 minggu – 1 bulan bergantung kepada jenis produk

penghantaran
company oem akan uruskan penghantaran sekiranya kawasan yang berdekatan dgn mereka dan sekiranya di luar kawasan mereka akan kenakan bayaran.

sijil KKM dan sijil halal
Company OEM akan uruskan (dia akan charge semua ni dalam invoice)

.Salam tt.
Kalau nak buat prdk yg ada MAL mengambil masa yg agak lama. Cth prdk : kapsul ataupun ubat yg ada claim. - kos mahal.
Kalau keluarkan food supplement hny perlu kelulusan dr kkm yg mengatakan ianya adalah makanan. - kos rendah
NOT number utk prdk kosmetic.- kos sederhana.

Tgk target market yg mana satu pilihan hati. Ada modal dan ada market blh le start.

tt pergi kat web bpfk pastu cari la kat direktori tu kilang2 yg ada gmp
pastu call je cakap nak buat oem




network sy skrg
- putri binari (cosmetic/personal care)
- bionic (cosmetic/collagen)
- sidratul/IMP (food oem/cosmetic)
- algaprima (food oem/birds nest)
- perusahaan gamat hy (gamat based product)
- sari tani desa (traditional/herbal)
- q-pack (personal care/toothpaste)
- thoyyib pharma (cosmetic/food)




personal care termasuk - toothpaste, hair care, skin care, baby care,creams, gels etc
selling point, putri binari buat utk cosway, q-pack buat utk cni






Semua tu bergantung pd pengilang.
MAL -kos tinggi sbb byk prsedur yg kena dipatuhi. Kilang kena ada gmp. Dlm 10k.
NOT - 1 prdk bwh 4k tp tak termsk prdk.
Kkm - 1k dh blh keluarkan prdk. :D

haudli
23-02-2013, 01:20 PM
bump utk sape2 yg tahu

only1
23-02-2013, 01:23 PM
Salam semua


Based pada tajuk,,aku teringin nak tahu, perihal kilang2 GMP ni
dimana kita boleh keluarkan produk sendiri jika ade modal

ade sesiapa yg berpengalaman??
dari segi berapa perlu standby modal
design produk sapa yg urus
tempoh produk siap
penghantaran
sijil KKM dan sijil halal
dan lain2


setakat ni yg aku tau,,kilang yg keluarkan minyak lintah tapa ade khidmat ni, kite boleh bayar utk keluarkan produk2 sendiri seperti kopi, teh tongkat ali, minyak2 urut , serbuk collagen dan pelbagai lagi

sekarang mmg belum ade lagi modalnya,, tapi mana la tau dengan info2 yg ada dan ade rezeki lebih,,leh gak geng2 CG keluarkan modal utk bina rangkaian produk jenama sendiri..

Terima kasih pada yg sudi kongsi info


.

aku nak tahu jgk la. serbuk collagen tue agak2 berapa modalnya...
Syarikat yg mengeluarkan produk kecantikan skrg byk pakai cara mcm nie...

rayz
23-02-2013, 01:25 PM
buat la satu tt. selalu dia GMP dia bg sebutharga package kot.

pastu kasi letak kat seven eleven produk ka.buleh?

nservas.sales
23-02-2013, 01:44 PM
Salam tt.
Kalau nak buat prdk yg ada MAL mengambil masa yg agak lama. Cth prdk : kapsul ataupun ubat yg ada claim. - kos mahal.
Kalau keluarkan food supplement hny perlu kelulusan dr kkm yg mengatakan ianya adalah makanan. - kos rendah
NOT number utk prdk kosmetic.- kos sederhana.

Tgk target market yg mana satu pilihan hati. Ada modal dan ada market blh le start.

sconsult
23-02-2013, 01:47 PM
banyak ke belanja?
aku dah ada produk sendiri..cookies, testimonial pun dah banyak...ada kat siggy tu.
mmg rasa nak branding kan & packet cantik sikit. Pasaran dah mula menembusi Johor, Penang, Perak, Kelantan, Selangor & KL. Ada juga rasa nak eksport ke Singapore.

nservas.sales
23-02-2013, 01:55 PM
banyak ke belanja?
aku dah ada produk sendiri..cookies, testimonial pun dah banyak...ada kat siggy tu.
mmg rasa nak branding kan & packet cantik sikit. Pasaran dah mula menembusi Johor, Penang, Perak, Kelantan, Selangor & KL. Ada juga rasa nak eksport ke Singapore.

Cookies tuan tak perlu gmp.
Ada halal dan barcode pun dh mencukupi utk local market.
Utk eksport ada halal ngan haccp - masyuk le tuan. :D

+kOoL+
23-02-2013, 02:04 PM
Salam tt.
Kalau nak buat prdk yg ada MAL mengambil masa yg agak lama. Cth prdk : kapsul ataupun ubat yg ada claim. - kos mahal.
Kalau keluarkan food supplement hny perlu kelulusan dr kkm yg mengatakan ianya adalah makanan. - kos rendah
NOT number utk prdk kosmetic.- kos sederhana.

Tgk target market yg mana satu pilihan hati. Ada modal dan ada market blh le start.

share sikit kos mahal tu range bape, kos rendah tu range bape and kos sederhana tu range bape?.. topik menarik ni.. tapi rasanya lain2 kilang lain2 pakej @ charges yg dia kenakan kan? :-?

fadlisyah
23-02-2013, 02:06 PM
Parking dulu untuk masa d3pan...baguih ni

sconsult
23-02-2013, 02:13 PM
Cookies tuan tak perlu gmp.
Ada halal dan barcode pun dh mencukupi utk local market.
Utk eksport ada halal ngan haccp - masyuk le tuan. :D

o ye ke....sementara ni buat label/sticker ok tak? nak kena daftar apa2 ke lagi?

nservas.sales
23-02-2013, 02:14 PM
share sikit kos mahal tu range bape, kos rendah tu range bape and kos sederhana tu range bape?.. topik menarik ni.. tapi rasanya lain2 kilang lain2 pakej @ charges yg dia kenakan kan? :-?

Semua tu bergantung pd pengilang.
MAL -kos tinggi sbb byk prsedur yg kena dipatuhi. Kilang kena ada gmp. Dlm 10k.
NOT - 1 prdk bwh 4k tp tak termsk prdk.
Kkm - 1k dh blh keluarkan prdk. :D

nservas.sales
23-02-2013, 02:18 PM
o ye ke....sementara ni buat label/sticker ok tak? nak kena daftar apa2 ke lagi?

Buat sementara ni buat label aje pun dh ok. Pergi jab rnd melaka 1 barcode utk setiap jenis cookies.
Ada modal lbh apply halal. Usahawan melayu jrg yg ada halal, sbb tu prdk pyh nak jual.
Cina skrg pun nak beli brg tgk halal dl.

haudli
23-02-2013, 02:19 PM
banyak ke belanja?
aku dah ada produk sendiri..cookies, testimonial pun dah banyak...ada kat siggy tu.
mmg rasa nak branding kan & packet cantik sikit. Pasaran dah mula menembusi Johor, Penang, Perak, Kelantan, Selangor & KL. Ada juga rasa nak eksport ke Singapore.

bro cube carik cara utk tahan setahun dua cokies tu,,leh pergi jauh nampak gaya

sconsult
23-02-2013, 05:33 PM
Buat sementara ni buat label aje pun dh ok. Pergi jab rnd melaka 1 barcode utk setiap jenis cookies.
Ada modal lbh apply halal. Usahawan melayu jrg yg ada halal, sbb tu prdk pyh nak jual.
Cina skrg pun nak beli brg tgk halal dl.

CNY hari tu, Cina kat Bemban & Jasin pun ambil cookies kat aku, siap bekalkan anak² balik KL lagi. Kalau ada tanda halal, dia org tak beli kot! :D

sconsult
23-02-2013, 05:35 PM
bro cube carik cara utk tahan setahun dua cokies tu,,leh pergi jauh nampak gaya

o ye ke...nanti aku fikirkan ttg tu. Kalau boleh tak nak letak pengawet.

Syracusex
23-02-2013, 05:38 PM
CNY hari tu, Cina kat Bemban & Jasin pun ambil cookies kat aku, siap bekalkan anak² balik KL lagi. Kalau ada tanda halal, dia org tak beli kot! :D

kenapa ada tanda halal diorang tak beli pulak tuan? :-?

sconsult
23-02-2013, 05:42 PM
kenapa ada tanda halal diorang tak beli pulak tuan? :-?

Allahua'lam, tak pernah tanya. Tapi Cina yg jadi reseller mmg pesan supaya jgn letak, sbb dia nak jual sesama dia.

Orkidhutan
23-02-2013, 06:07 PM
Salam semua


Based pada tajuk,,aku teringin nak tahu, perihal kilang2 GMP ni
dimana kita boleh keluarkan produk sendiri jika ade modal

ade sesiapa yg berpengalaman??
dari segi berapa perlu standby modal
design produk sapa yg urus
tempoh produk siap
penghantaran
sijil KKM dan sijil halal
dan lain2


setakat ni yg aku tau,,kilang yg keluarkan minyak lintah tapa ade khidmat ni, kite boleh bayar utk keluarkan produk2 sendiri seperti kopi, teh tongkat ali, minyak2 urut , serbuk collagen dan pelbagai lagi

sekarang mmg belum ade lagi modalnya,, tapi mana la tau dengan info2 yg ada dan ade rezeki lebih,,leh gak geng2 CG keluarkan modal utk bina rangkaian produk jenama sendiri..

Terima kasih pada yg sudi kongsi info


.


Maksud tuan produk OEM kan..atau contract manufacturing.

Ada satu kilang berstatus GMP/IMP&Halal kt Kuala Kangsar. Dia banyak buat produk OEM untuk usahawan2 yang ingin mengeluarkan produk bertaraf Halalan Toyyiba. Kebanyakan produk ke arah Islamik yang banyak di pasaran sekarang adalah keluaran dari syarikat tersebut.

Kat Seremban pun ada kilang OEM yang boleh membuat produk berasaskan kopi, susu kambing & koko.Dan juga di Kulim ada kilang yang boleh buat produk kecantikan,kosmestik & makanan kesihatan.

Setahu saya memang bnyak lagi kilang OEM yang berstatuskan GMP/Halal/IMP/HACCP di Malaysia.

Berdasarkan pengalaman saya yg lalu..pernah meminta sebutharga dri kilang yang berlainan untuk produk pencuci wanita berperisa, koko collagen dan Concentrated Juice..Ini ada jawapan untuk soalan tuan.

dari segi berapa perlu standby modal
Minimum RM10k-15k (kos produk sahaja tak termasuk kos marketing)

design produk sapa yg urus
design boleh upah sendiri org buat (lebih jimat) atau kilang OEM tu pun boleh uruskan

tempoh produk siap
2 minggu – 1 bulan bergantung kepada jenis produk

penghantaran
company oem akan uruskan penghantaran sekiranya kawasan yang berdekatan dgn mereka dan sekiranya di luar kawasan mereka akan kenakan bayaran.

sijil KKM dan sijil halal
Company OEM akan uruskan (dia akan charge semua ni dalam invoice)

cyber86
23-02-2013, 06:17 PM
menarik.. :) sy nk tau gak maklumat2 ni :)

nservas.sales
23-02-2013, 06:42 PM
CNY hari tu, Cina kat Bemban & Jasin pun ambil cookies kat aku, siap bekalkan anak² balik KL lagi. Kalau ada tanda halal, dia org tak beli kot! :D

Entah le tuan.
Aku pny agen semua cina. Ada halal br blh citer. :((

Panglima Sunan IV
25-02-2013, 09:26 AM
modal untuk apply kkm not lebih kuarang rm200 sahaja..itu kalau ada produk sendiri dan kilang sendiri..ehehe

tapi kalau ada produk sendiri, xder kilang kene cari mana2 kilang gmp untuk authorized produk kita..umpama pinjam nama kilang depa la..yang tu harga pinjam nama kene deal ngan depa..yang dalam 3-4 hari da bley dapat KKM NOT..:)

untuk MAL modal lebih kurang RM2800..yang ni amek masa 6bulan ke setahun untuk approved..pun sama cam KKM NOT gak prosedur dia..

apa2 pun best of luck semua..ehehe..aku nya pun x dapat lagi ni..ahaha..

Cheese Cake
03-03-2013, 06:15 PM
Maksud tuan produk OEM kan..atau contract manufacturing.

Ada satu kilang berstatus GMP/IMP&Halal kt Kuala Kangsar. Dia banyak buat produk OEM untuk usahawan2 yang ingin mengeluarkan produk bertaraf Halalan Toyyiba. Kebanyakan produk ke arah Islamik yang banyak di pasaran sekarang adalah keluaran dari syarikat tersebut.

Kat Seremban pun ada kilang OEM yang boleh membuat produk berasaskan kopi, susu kambing & koko.Dan juga di Kulim ada kilang yang boleh buat produk kecantikan,kosmestik & makanan kesihatan.

Setahu saya memang bnyak lagi kilang OEM yang berstatuskan GMP/Halal/IMP/HACCP di Malaysia.

Berdasarkan pengalaman saya yg lalu..pernah meminta sebutharga dri kilang yang berlainan untuk produk pencuci wanita berperisa, koko collagen dan Concentrated Juice..Ini ada jawapan untuk soalan tuan.

dari segi berapa perlu standby modal
Minimum RM10k-15k (kos produk sahaja tak termasuk kos marketing)

design produk sapa yg urus
design boleh upah sendiri org buat (lebih jimat) atau kilang OEM tu pun boleh uruskan

tempoh produk siap
2 minggu – 1 bulan bergantung kepada jenis produk

penghantaran
company oem akan uruskan penghantaran sekiranya kawasan yang berdekatan dgn mereka dan sekiranya di luar kawasan mereka akan kenakan bayaran.

sijil KKM dan sijil halal
Company OEM akan uruskan (dia akan charge semua ni dalam invoice)



Boleh tak tuan bg contact number kilang di kuala kangsar tu. tolong ye. Saya nk buat jenama sndiri yg halal. Tima kasih tuan. :):)

Orkidhutan
08-03-2013, 05:23 PM
Boleh tak tuan bg contact number kilang di kuala kangsar tu. tolong ye. Saya nk buat jenama sndiri yg halal. Tima kasih tuan. :):)

Ini alamat kilang tu:-

Sidratul Corporation Sdn Bhd
Tmn Perindutrian IKS MIEL
Kuala Kangsar
Perak
Tel : 05 7731668

lianaramly
10-05-2013, 03:42 PM
ZY Phyto berupaya mengeluarkan produk penjagaan kesihatan dan kecantikan berasaskan bahan-bahan semulajadi berbentuk cecair,
serbuk atau teh,.atau lebih mudah dikatakan pakar dalam : -

- Jus Herba
- Teh Herba
- Minuman Diet
- Minuman Kesihatan
- Makanan Kesihatan
- Jus & Kordial
- Sabun & Kosmetik

Selain itu, kami juga menyediakan perkhidmatan seperti berikut :

- Pembangunan & rekabentuk jenama
- Konsep & rekabentuk pembungkusan
- Penyelidikan & pembangunan produk
- Formulasi produk
- Pengeluaran skala kecil & besar
- Pembungkusan & penghantaran

** MOQ -= 1000 pcs

Sekiranya pihak tuan berminat , bolehlah menghubungi saya di talian 019-3564 772 untuk berbicara lebih lanjut.
https://www.facebook.com/zyphyto

Terima kasih,

Liana Mohd Ramly
Sales manager
Hp: 019-3564 772
ZY PHYTO TECH INDUSTRIES SDN BHD
Puncak Alam, Selangor.
Tel : 03-6038 8898
Fax : 03-6038 879

hairy84
20-05-2013, 11:48 AM
syoknye kalau ade produk dengan brand sendiri..

aiman27
20-05-2013, 11:27 PM
sblm ada GMP kt leh tgk byk ubat2 tradisional yg ada tp lani byk yg dh lenyap dek akta GMP. org kg bukannya tau bab2 nk dptkn GMP ni

nytroz
22-05-2013, 12:58 AM
Parkng duluuu....

JenamaSendiri
23-05-2013, 11:30 AM
Salam Bakal Jutawan Kosmetik,
Sebagai pemilik produk Slim Swiss (Produk Slim Online #1 di Malaysia,www.SlimSwiss.Com), kami kini ingin membantu anda untuk memiliki produk kosmetik jenama sendiri seperti kami dengan menggunakan segala kemudahan di kilang usahasama Slim Swiss.

Senarai Promo May 2013 :

Pakej ” KEMPEN MIMPI” = rm6999 ( Unlimited Product Choice)
Pakej ”eXPRESS” = rm2500 (Re-branding – Product Limited)
Pakej “PLATINUM” = rm14,900 – rm24,900 (Unlimited Product Choice, Exclusive & Custom Made)

Sila book produk anda dgn call (NO SMS) :

012 – 644 1404
017 – 5888 578

web : www.JenamaSendiri.Com
email : [email protected]
Hotline : 012- 644 1404 /017- 5888 578

eday84
23-05-2013, 11:34 AM
tt pergi kat web bpfk pastu cari la kat direktori tu kilang2 yg ada gmp
pastu call je cakap nak buat oem

network sy skrg
- putri binari (cosmetic/personal care)
- bionic (cosmetic/collagen)
- sidratul/IMP (food oem/cosmetic)
- algaprima (food oem/birds nest)
- perusahaan gamat hy (gamat based product)
- sari tani desa (traditional/herbal)
- q-pack (personal care/toothpaste)
- thoyyib pharma (cosmetic/food)

personal care termasuk - toothpaste, hair care, skin care, baby care,creams, gels etc
selling point, putri binari buat utk cosway, q-pack buat utk cni

shah79
23-05-2013, 11:38 AM
parking dulu....

callsign ripclaw
17-06-2013, 04:03 PM
Salam,
Saya ada menyediakan..

Pembangunan & rekabentuk jenama
- Konsep & rekabentuk pembungkusan

berminat call baru senang cerita..PM untuk hp no..TQ

rayban
18-06-2013, 04:46 PM
Menarik thread ni. Kasi up balik. :)

ilhamic
18-06-2013, 04:59 PM
aku pun dlm proses keluarkan produk, baru keluarkan sampel.. insyaAllah mggu nie siap pihak R&D keluarkan...

pinkZakura
18-06-2013, 05:17 PM
aku pun dlm proses keluarkan produk, baru keluarkan sampel.. insyaAllah mggu nie siap pihak R&D keluarkan...

wah.. tahniah bro...

migustik
19-06-2013, 12:29 AM
tahniah bro... partner aku just mampu buat formulation shj sekarang ni kami masih belom ada R&D Lab

tokputih
19-06-2013, 12:32 AM
Cuba tanya adar

migustik
19-06-2013, 12:47 AM
Cuba tanya adar

tokputih suggest kat siapa..?

tokputih
19-06-2013, 12:52 AM
tokputih suggest kat siapa..?

Kt t.t tapi klu ada yg berminat cuba rujuk adar cg.. Mungkin dia caaranya

shah79
19-06-2013, 07:22 AM
ada sape yg keluarkan produk ber"inovasi" berasaskan makanan tak???? ( cth; bahan asas dari jantung pisang, tapi dan dibuat dlm bentuk pickles ke.., dari daun pegaga dan diproses dlm, bentuk serbuk sebagai bahan perisa ke etc.. ) coz sy akan buat event invention and inovation tak lama lagi... so, jika ada yg nak sy tolong promosikan silakan pm sy ya....

ilhamic
31-07-2013, 11:59 AM
bagus2.. moga berjaya tt...kat bawah nie ada cerita psl nie...

emasmoden
20-08-2013, 03:47 PM
Maksud tuan produk OEM kan..atau contract manufacturing.

Ada satu kilang berstatus GMP/IMP&Halal kt Kuala Kangsar. Dia banyak buat produk OEM untuk usahawan2 yang ingin mengeluarkan produk bertaraf Halalan Toyyiba. Kebanyakan produk ke arah Islamik yang banyak di pasaran sekarang adalah keluaran dari syarikat tersebut.

Kat Seremban pun ada kilang OEM yang boleh membuat produk berasaskan kopi, susu kambing & koko.Dan juga di Kulim ada kilang yang boleh buat produk kecantikan,kosmestik & makanan kesihatan.

Setahu saya memang bnyak lagi kilang OEM yang berstatuskan GMP/Halal/IMP/HACCP di Malaysia.



Bro, pe nama kilang kat Kulim tu.

yusry2007
06-09-2013, 01:22 AM
Maksud tuan produk OEM kan..atau contract manufacturing.

Ada satu kilang berstatus GMP/IMP&Halal kt Kuala Kangsar. Dia banyak buat produk OEM untuk usahawan2 yang ingin mengeluarkan produk bertaraf Halalan Toyyiba. Kebanyakan produk ke arah Islamik yang banyak di pasaran sekarang adalah keluaran dari syarikat tersebut.

Kat Seremban pun ada kilang OEM yang boleh membuat produk berasaskan kopi, susu kambing & koko.Dan juga di Kulim ada kilang yang boleh buat produk kecantikan,kosmestik & makanan kesihatan.

Setahu saya memang bnyak lagi kilang OEM yang berstatuskan GMP/Halal/IMP/HACCP di Malaysia.

Berdasarkan pengalaman saya yg lalu..pernah meminta sebutharga dri kilang yang berlainan untuk produk pencuci wanita berperisa, koko collagen dan Concentrated Juice..Ini ada jawapan untuk soalan tuan.

dari segi berapa perlu standby modal
Minimum RM10k-15k (kos produk sahaja tak termasuk kos marketing)

design produk sapa yg urus
design boleh upah sendiri org buat (lebih jimat) atau kilang OEM tu pun boleh uruskan

tempoh produk siap
2 minggu – 1 bulan bergantung kepada jenis produk

penghantaran
company oem akan uruskan penghantaran sekiranya kawasan yang berdekatan dgn mereka dan sekiranya di luar kawasan mereka akan kenakan bayaran.

sijil KKM dan sijil halal
Company OEM akan uruskan (dia akan charge semua ni dalam invoice)

Wah.. Info yang bagus nie.. Terbaik :)cgrock

yusry2007
06-09-2013, 01:24 AM
Bro, pe nama kilang kat Kulim tu.

Tak tahu la betol ke tak.. Teman rase KPT.. Kehkehkehkeh...

emasmoden
06-09-2013, 11:30 AM
Tak tahu la betol ke tak.. Teman rase KPT.. Kehkehkehkeh...

KPT? nama penuh tau tak.
:D

yusry2007
06-09-2013, 01:08 PM
KPT? nama penuh tau tak.
:D

Tak tahu la betol ke tak tuan.. Kulim protech

senyum
15-09-2013, 01:52 PM
Tt pm sy dan bgtau bila ready. Smua sy bleh ejas. Klau produk pkai kapsul, kena la kkm. Sy ada 2 company oem. Tapi 1 yg sy btol2 bole temukan la.

Design, distribution, packing, packaging smua bole. Bawah satu bumbung.

nytroz
15-09-2013, 01:58 PM
Menarikk...park dulu...

Niaga
15-09-2013, 07:42 PM
pegi tanye member cg nama 'Ílhamic', die ade jual ebook pasal ni

azlin_azlinda
06-11-2013, 01:14 PM
nakparking untuk masa depan gak ni

Jeb
06-11-2013, 08:39 PM
yg pembekal dherbs tu sapa yg tahu?

blingbling
06-11-2013, 10:43 PM
yg pembekal dherbs tu sapa yg tahu?

yg ni kalau x silap

ZY Phyto berupaya mengeluarkan produk penjagaan kesihatan dan kecantikan berasaskan bahan-bahan semulajadi berbentuk cecair,
serbuk atau teh,.atau lebih mudah dikatakan pakar dalam : -

- Jus Herba
- Teh Herba
- Minuman Diet
- Minuman Kesihatan
- Makanan Kesihatan
- Jus & Kordial
- Sabun & Kosmetik

Selain itu, kami juga menyediakan perkhidmatan seperti berikut :

- Pembangunan & rekabentuk jenama
- Konsep & rekabentuk pembungkusan
- Penyelidikan & pembangunan produk
- Formulasi produk
- Pengeluaran skala kecil & besar
- Pembungkusan & penghantaran

** MOQ -= 1000 pcs

Sekiranya pihak tuan berminat , bolehlah menghubungi saya di talian 019-3564 772 untuk berbicara lebih lanjut.
https://www.facebook.com/zyphyto

Terima kasih,

Liana Mohd Ramly
Sales manager
Hp: 019-3564 772
ZY PHYTO TECH INDUSTRIES SDN BHD
Puncak Alam, Selangor.
Tel : 03-6038 8898
Fax : 03-6038 879

Jeb
06-11-2013, 10:45 PM
yg ni kalau x silap

ahahaah aku ingatkan buat sendri..ok masta tq ya

CTA - Kamal
06-11-2013, 11:00 PM
parking keta ferrari rocher dulu..
mudahan lagi 10 tahun dpt kumpul modal 10k :))

sha8
11-11-2013, 05:01 PM
Info terbaikk.... mmg tengah plan mencari product punn... :)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock

mohdsyahir
14-11-2013, 01:06 PM
:)cgrock Assalam, saya ada buat bisnes pelekat keselamatan hologram. Kalau perlukan sample dan keterangan lanjut boleh email ke [email protected]
Website in progress... :)cgrock

overboost
19-02-2014, 09:40 AM
menarik topic ni ...sy pun sedang mencari kilang GMP ...sy ada produk maajun kampung yg nak di modenkan ...ada sesiapa tau kilang mana yg boleh buat R&D serta buat produk seperti kapsul/tablet?

kalau produk begini nak kena apply apa ya?NOT?KKM?MAL?

mohon nasihat dan bantuan

zhary
27-02-2014, 04:08 PM
Nak tanya...

Jual product kita tu kt stokis atau kedai pun dia package sekali ker?

terompah
28-02-2014, 10:53 PM
Nak tanya...

Jual product kita tu kt stokis atau kedai pun dia package sekali ker?

Mktg kita buat sendiri

Almas
07-05-2014, 11:41 AM
As salam.

Sy up balik thread ni..perbincangan agak menarik.
Ada kawan2 yg dah berjaya keluarkan produk jenama sendiri sejak thn lepas?
Sy pun dlm perancangan mencari kilang yg terbaik...bercadang nk keluarkan produk dgn formulasi sendiri. Sesiapa ada info lanjut, boleh share ye...

Elis
07-05-2014, 05:01 PM
saya pun nak tau jugak ni.sape yangg dah ada pengalaman boleh la kongsi idea kat sini

orangseni
07-05-2014, 05:06 PM
Parking dulu kat thread nih

Orkidhutan
23-05-2014, 12:05 PM
Up semula thread ni...Produk kesihatan dan kecantikan yang berasaskan apple stemcell menjadi trend terkini...modal untuk sekotak dalam 10-15 sachet x sampai pun rm20 tapi boleh dijual hingga rm60-rm250 sekotak. Yg penting marketing strategy mesti power. Boleh juga jual secara online.

troyz
23-05-2014, 12:22 PM
ada page begini rupanya... ingat nak start thread baru tadi.. tt tumpang lalu. nak inform sesiapa yang berminat nak buat produk sendiri dengan jenama sendiri (OEM) boleh berhubung ngan aku.

minimum order quantity (MOQ) 1000 (botol/kotak/pack). kosting kena bincang la dulu apa barang yang korang nak.. produk kesihatan, pengguna dll.. bole pm/wassap aku/email.. sembang sembang.. sangat sesuai untuk mereka yang nak kembangkan bisnes sendiri.. :)cgrock

qayyum2009
23-05-2014, 12:32 PM
bro ada buat repackaging n rebranding x?klau madu blh buat?
ada page begini rupanya... ingat nak start thread baru tadi.. tt tumpang lalu. nak inform sesiapa yang berminat nak buat produk sendiri dengan jenama sendiri (OEM) boleh berhubung ngan aku.

minimum order quantity (MOQ) 1000 (botol/kotak/pack). kosting kena bincang la dulu apa barang yang korang nak.. produk kesihatan, pengguna dll.. bole pm/wassap aku/email.. sembang sembang.. sangat sesuai untuk mereka yang nak kembangkan bisnes sendiri.. :)cgrock

alonso
23-05-2014, 12:38 PM
wow...menarik utk di follow ni..

troyz
23-05-2014, 12:43 PM
bro ada buat repackaging n rebranding x?klau madu blh buat?

bole bro.. bro nak bg barang tu , kami repack n rebrand ye ?

Panglima Sunan IV
23-05-2014, 12:52 PM
ada page begini rupanya... ingat nak start thread baru tadi.. tt tumpang lalu. nak inform sesiapa yang berminat nak buat produk sendiri dengan jenama sendiri (OEM) boleh berhubung ngan aku.

minimum order quantity (MOQ) 1000 (botol/kotak/pack). kosting kena bincang la dulu apa barang yang korang nak.. produk kesihatan, pengguna dll.. bole pm/wassap aku/email.. sembang sembang.. sangat sesuai untuk mereka yang nak kembangkan bisnes sendiri.. :)cgrock

Bro pm jenis produk yang top skang beserta kos keseluruhan untuk oem termasuk mal dll. Bagi sekali target harga pasaran. Mana tau satu hari nnt ada rezeki untuk kita deal. :)

Orkidhutan
23-05-2014, 01:52 PM
Boleh juga buat formula sendiri..contohnya nak letak extract apple stemcell,argan stemcell, grape stemcell, collagen, acai berry, marqui berry, vitamin C dll. Jadilah produk supplement Multi Stemcell with Collagen & Vitamin C. Pharmacist akan berikan khidmat nasihat akan kebaikan setiap ingredient yang kita nak masukkan dalam produk kita. Kemudian Formulator akan adunkan ingredient dan buat sample ikut kehendak customer, boleh try dulu..Pihak mereka akan apply KKM dan Halal untuk customer.

troyz
23-05-2014, 04:06 PM
Bro pm jenis produk yang top skang beserta kos keseluruhan untuk oem termasuk mal dll. Bagi sekali target harga pasaran. Mana tau satu hari nnt ada rezeki untuk kita deal. :)

orite.. nanti aku pmkan..

foren6
23-05-2014, 11:35 PM
Maksud tuan produk OEM kan..atau contract manufacturing.

Ada satu kilang berstatus GMP/IMP&Halal kt Kuala Kangsar. Dia banyak buat produk OEM untuk usahawan2 yang ingin mengeluarkan produk bertaraf Halalan Toyyiba. Kebanyakan produk ke arah Islamik yang banyak di pasaran sekarang adalah keluaran dari syarikat tersebut.

Kat Seremban pun ada kilang OEM yang boleh membuat produk berasaskan kopi, susu kambing & koko.Dan juga di Kulim ada kilang yang boleh buat produk kecantikan,kosmestik & makanan kesihatan.

Setahu saya memang bnyak lagi kilang OEM yang berstatuskan GMP/Halal/IMP/HACCP di Malaysia.

Berdasarkan pengalaman saya yg lalu..pernah meminta sebutharga dri kilang yang berlainan untuk produk pencuci wanita berperisa, koko collagen dan Concentrated Juice..Ini ada jawapan untuk soalan tuan.

dari segi berapa perlu standby modal
Minimum RM10k-15k (kos produk sahaja tak termasuk kos marketing)

design produk sapa yg urus
design boleh upah sendiri org buat (lebih jimat) atau kilang OEM tu pun boleh uruskan

tempoh produk siap
2 minggu – 1 bulan bergantung kepada jenis produk

penghantaran
company oem akan uruskan penghantaran sekiranya kawasan yang berdekatan dgn mereka dan sekiranya di luar kawasan mereka akan kenakan bayaran.

sijil KKM dan sijil halal
Company OEM akan uruskan (dia akan charge semua ni dalam invoice)

Kilang di Kuala Kangsar tu Sidratul Corporation Sdn Bhd..

Kalau yang Kulim tu boleh try p Kbiocorp Sdn Bhd,Kulim Hi-Tech Park..Dekat sini ada R&D untuk produk berasaskan herba

miehensem
23-05-2014, 11:39 PM
kalau boleh nak buat produk ni.. buat benda2 baru.. jgn dok follow jer market trending.. kang korang makan la sorang2 1000 botol tu.. hahaha

troyz
24-05-2014, 10:12 AM
kalau boleh nak buat produk ni.. buat benda2 baru.. jgn dok follow jer market trending.. kang korang makan la sorang2 1000 botol tu.. hahaha

nasihat yg baik dari otai.. create trend..

adam677
27-05-2014, 03:52 PM
Baru den tau..tbaik tt ngn smua otai cg kt dlm ni..

xaimisa
01-10-2014, 04:15 PM
so agak2 ape produk yang terbaik skang..aku tengok produk perempuan je banyak..produk lelaki kurang yang ada pun produk s**..zzzz~

troyz
02-10-2014, 11:25 AM
memang perempuan ni market terbaik bro... tambah plak bila cter putih,kurus,gebu,ayu menawan la... hmmm... apalagiii...

trend skang gitu le. klau lelaki nak keras, besau,tahan lama... ada plak testi.. meletop la dia..

Orkidhutan
02-10-2014, 11:52 PM
so agak2 ape produk yang terbaik skang..aku tengok produk perempuan je banyak..produk lelaki kurang yang ada pun produk s**..zzzz~

Kuasa membeli adalah di tangan wanita. Trending sekarang ialah produk kecantikan atau makanan kesihatan.

Produk makanan kesihatan seperti detox (utk slimming), collagen, apple stem cell, serbuk mutiara dll (untuk pemutihan, awet muda, menghilangkan kedut2, jeragat, menganjalkan kulit dan pelbagai lagi). Produk kecantikan pula seperti kosmetik iaitu set untuk menghilangkn jeragat, jerawat serta memutihkan kulit, serum, foundation, bedak, lipstick dll. Kos utk hasilkan produk xde lah bnyak sgt tapi profit margin dia tinggi.

Boleh marketkan dalam media sosial sprti fb, insta...bila dah jadi viral product senang jual. Jika kena gayanya cara marketing... Meletoop2..sekejap je boleh jadi jutawan.

xaimisa
03-10-2014, 05:07 PM
hahah kene buat kajian la macam tu untuk produk. antara jadi atau tak ke. sebab banyak sangat produk luar masuk nak lawan dgn produk orang tempatan ni~

life_b4diezz
14-02-2015, 04:15 PM
up ckt thread ni..penuh dgn info..

AdamFayyadh
14-02-2015, 06:24 PM
Sapa yg nak buat produk tp xde formula sendiri.
Sy ada formula - minuman ready to drink, kordial, produk herba, myk panas/gosok, jeli gamat, produk kecantikan dll.

dloanman
14-02-2015, 06:49 PM
den minat nak buek kopi mcm kopi misai...sgt berkesan & laris gilos tapi skg dh xdo pyh nak cari

AdamFayyadh
14-02-2015, 10:04 PM
den minat nak buek kopi mcm kopi misai...sgt berkesan & laris gilos tapi skg dh xdo pyh nak cari

Biasanya kopi2 mcm tu ada special ingredient.
Cb cr kilang oem yg buat kopi instant. Ckp je nak kopi power, berani dgn tak berani je.

rakcacer
14-02-2015, 10:17 PM
Member kwn ada kilang utk membuat bende bende mcm nie... ramai gak amik ng dia pastu rebranding semula

arecap
15-02-2015, 12:42 AM
Member kwn ada kilang utk membuat bende bende mcm nie... ramai gak amik ng dia pastu rebranding semula


kat mane lokasi kilang tuh?mcm menarik jer...

luminor
15-02-2015, 12:55 AM
ZY Phyto berupaya mengeluarkan produk penjagaan kesihatan dan kecantikan berasaskan bahan-bahan semulajadi berbentuk cecair,
serbuk atau teh,.atau lebih mudah dikatakan pakar dalam : -

- Jus Herba
- Teh Herba
- Minuman Diet
- Minuman Kesihatan
- Makanan Kesihatan
- Jus & Kordial
- Sabun & Kosmetik

Selain itu, kami juga menyediakan perkhidmatan seperti berikut :

- Pembangunan & rekabentuk jenama
- Konsep & rekabentuk pembungkusan
- Penyelidikan & pembangunan produk
- Formulasi produk
- Pengeluaran skala kecil & besar
- Pembungkusan & penghantaran

** MOQ -= 1000 pcs

Sekiranya pihak tuan berminat , bolehlah menghubungi saya di talian 019-3564 772 untuk berbicara lebih lanjut.
https://www.facebook.com/zyphyto

Terima kasih,

Liana Mohd Ramly
Sales manager
Hp: 019-3564 772
ZY PHYTO TECH INDUSTRIES SDN BHD
Puncak Alam, Selangor.
Tel : 03-6038 8898
Fax : 03-6038 879


Oh..ok puncak alam kan..

rakcacer
15-02-2015, 07:18 AM
kat mane lokasi kilang tuh?mcm menarik jer...

area taman pulai perdana, jb...

arjunawan
15-02-2015, 08:25 AM
Salam semua


Based pada tajuk,,aku teringin nak tahu, perihal kilang2 GMP ni
dimana kita boleh keluarkan produk sendiri jika ade modal

ade sesiapa yg berpengalaman??
dari segi berapa perlu standby modal
design produk sapa yg urus
tempoh produk siap
penghantaran
sijil KKM dan sijil halal
dan lain2


setakat ni yg aku tau,,kilang yg keluarkan minyak lintah tapa ade khidmat ni, kite boleh bayar utk keluarkan produk2 sendiri seperti kopi, teh tongkat ali, minyak2 urut , serbuk collagen dan pelbagai lagi

sekarang mmg belum ade lagi modalnya,, tapi mana la tau dengan info2 yg ada dan ade rezeki lebih,,leh gak geng2 CG keluarkan modal utk bina rangkaian produk jenama sendiri..

Terima kasih pada yg sudi kongsi info



.

tuan... pernah dengar kopi cap tok guru pondok? Itu ialah brand kilang di Pengkalan Chepa... yang bestnya... Yusmira punyer kopi pun buat di kilang yang sama. Dia punya Terms and Condition tak pasti.

Yang saya ada pengetahuan sebab sy agen, ialah syarikat kopi dagang resources sdn bhd. Kilang nya di jalan kapar, klang. Tuan boleh buat OEM dengan mereka. Utk produk choc malt, kopi2 dan ice blended. Silakan tuan. Rujukan anda... kabor ajer Mr. Growrich a.k.a bangla bekas agen perak yang kabor hehehehe :)):)):)) gelak, gelak juger... tapi serius nih! Whatsapp sy di siggy.

Iman_Sr
15-02-2015, 08:51 AM
parking dulu...kot nt ade rezeki lebih bole tgk blk thread ni:">

roslinda
18-02-2015, 08:05 PM
Salam, kawan 2 Kat sini tahu tak Kat mna nak dptkan botol mineral ??

rayban
19-02-2015, 08:31 PM
ada page begini rupanya... ingat nak start thread baru tadi.. tt tumpang lalu. nak inform sesiapa yang berminat nak buat produk sendiri dengan jenama sendiri (OEM) boleh berhubung ngan aku.

minimum order quantity (MOQ) 1000 (botol/kotak/pack). kosting kena bincang la dulu apa barang yang korang nak.. produk kesihatan, pengguna dll.. bole pm/wassap aku/email.. sembang sembang.. sangat sesuai untuk mereka yang nak kembangkan bisnes sendiri.. :)cgrock


salam bos.. valid lagi tak servis bos ni. kalo valid lagi blh pm saya detail2 yang berkaitan. modal utk 1000pcs tu,kkm,halal,packaging semua la yg ptt kot nnti blh deal sbb tgh planning jgk ni :D

terima kasih :)cgrock

dodol
26-02-2015, 10:09 PM
Kalau nak buat rebranding Gel Lutut Amani tu siapa yg tahu dimana boleh saya buat?

Athene
27-02-2015, 12:41 AM
Apa lagi produk kosmetik yg orang belum buat? Rasanya macam semua dah buat...

Orkidhutan
27-02-2015, 01:18 AM
Kebanyakan pengilang yang mengeluarkan product sendiri, mereka menawarkan service oem atau contract manufacturing kpd yang berminat.

Saya buat freelance...sebagai consultant untuk sesiapa yang berminat nak buat produk sendiri seperti produk kesihatan, kecantikan, kosmetik, minuman dan makanan. Juga dari segi packaging produk termasuk retort packaging.

Saya tanya bujet customer dan product apa yang mereka hendak buat,saya akan pergi kepada kilang yang menawarkan minimum order yang rendah. Kilang ada halal, gmp, haccp dll. selain dari rebranding dari produk yg sedia ada di pasaran, boleh juga buat formula sendiri.Kilang akan buat R&D mengikut resepi/formula yang kita beri pada mereka.

Apapun yang paling penting setelah produk siap ialah.. teknik dan strategi yang mantap utk memasarkan produk dan melonjakkan jualan hingga laku keras.

Athene
27-02-2015, 01:47 AM
Kebanyakan pengilang yang mengeluarkan product sendiri, mereka menawarkan service oem atau contract manufacturing kpd yang berminat.

Saya buat freelance...sebagai consultant untuk sesiapa yang berminat nak buat produk sendiri seperti produk kesihatan, kecantikan, kosmetik, minuman dan makanan. Juga dari segi packaging produk termasuk retort packaging.

Saya tanya bujet customer dan product apa yang mereka hendak buat,saya akan pergi kepada kilang yang menawarkan minimum order yang rendah. Kilang ada halal, gmp, haccp dll. selain dari rebranding dari produk yg sedia ada di pasaran, boleh juga buat formula sendiri.Kilang akan buat R&D mengikut resepi/formula yang kita beri pada mereka.

Apapun yang paling penting setelah produk siap ialah.. teknik dan strategi yang mantap utk memasarkan produk dan melonjakkan jualan hingga laku keras.


Macamana kalau kita takde formula? Contoh, saya nak produk yg boleh menghilangkan kedut di muka secara instant, tapi saya takde formulanya, macamana solutionnya? Adakah ada certain kilang yg boleh entertain kehendak kita mengikut apa yg kita nak, atau kilang tu dah ada ready-option dan kita hanya boleh pilih dari option/list tersebut sahaja?

Adakah kilang akan keluarkan trial product dahulu (sebelum mass production) mengikut spesifikasi yg kita mahu? Adakah kita diberi tempoh masa sekian-sekian utk mencuba keberkesanan produk sebelum memesan utk mass production? Adakah pihak kilang memberikan ruang utk modifikasi produk (sehingga benar2 memberikan kesan seperti yg kita ingini) sebelum mass production?

Kerana sekiranya tiada semua perkara di atas, maka buyer akan menanggung kerugian sekiranya produk itu sebenarnya tidak memberikan apa2 kesan pun kpd pegguna (memang keberkesanan itu bersifat subjektif, tapi in general keberkesanan itu perlu ada utk melariskan produk, jika tidak sudah tentu orang tak akan beli produk itu). Harap dapat jawapan dari pihak Tuan kerana saya memang berminat tapi masih terlalu banyak persoalan bermain di fikiran.

Orkidhutan
01-03-2015, 10:16 PM
Berdasarkan pengalaman saya.

Ada 2 option untuk menghasilkan produk jenama sendiri.(OEM)

1. Rebranding atau penjenamaan semula produk yang sedia ada di pasaran. Contohnya Serum untuk menghilangkan jeragat dengan jenama A. Dari kilang yang sama kita boleh rebranding dengan jenama B. * Produk skincare & kosmetik selalunya rebranding. Bahan lebih kurang sama Cuma tambah sedikit agent2 pencerah, pemutih dll

2. Guna formula atau resepi baru untuk menghasilkan produk. (selalunya utk produk minuman dan makanan kesihatan)

Contohnya :
a) Kopi susu kambing. Sy nak tambah lagi bahan untuk dijual pada golongan pelajar. Saya akan minta kilang tambah extract kurma, kismis dan madu untuk minda, tenaga dan kecergasan. Jadi lah kopi susu kambing + kurma + madu.

b) Jus minuman kesihatan untuk lelaki dan wanita. Saya akan berbincang dengan pihak pengilang tentang bahan yang saya nak masukkan, contohnya kurma, madu, halia, bawang putih, kulit kayu manis, cuka epal, Vitamin c dll. Kadang2 pengilang akan mencadangkan supaya ditambah 1-2 bahan lagi untuk memantapkan lagi produk kita.

Setelah dipersetujui oleh kedua belah pihak, pelanggan mesti membayar commitment fee sebanyak rm300-500 untuk menghasilkan sample produk. Tempoh R&D dalam masa 2-3 minggu. Setelah siap pelanggan boleh merasa dan mencuba sample tersebut. Jika tak puas hati dengan sample tersebut, boleh suruh pihak kilang buat lagi hingga pelanggan rasa puas hati dan setuju untuk proceed produk tersebut.

Laris atau lakunya sesuatu produk bergantung kepada cara pemasaran. Selalunya produk yang laku dan mendapat sambutan adalah produk yang biasa-biasa saja. Media sosial seperti fb, insta, tweeter dsbnya banyak memainkan peranan. Cari model yang cantik2 (untuk produk skincare) dan buat testimonial banyak2. Cari dropship atau agent. Pasang channel bnyk2. Kena keluar duit sikit utk photoshoot produk, fb ads, byr model, bayar testimony, buat website dll. Dah jadi viral, Insyaallah meletop!Produk bagus mcm mana pun jika x kena cara marketing dia, tak akan kemana jugak.


**Produk kecantikan & kesihatan mempunyai profit margin yang tinggi.

dodol
02-03-2015, 12:07 AM
Saya berura-ura utk mengeluarkan produk sendiri. Ada yg boleh beri maklumat dimana saya boleh dapatkan supplier botol kosong antara 30 hingga 80 ml utk spray dan roll on type? tq.

irismaju88
09-03-2015, 02:58 PM
Kebanyakan pengilang yang mengeluarkan product sendiri, mereka menawarkan service oem atau contract manufacturing kpd yang berminat.

Saya buat freelance...sebagai consultant untuk sesiapa yang berminat nak buat produk sendiri seperti produk kesihatan, kecantikan, kosmetik, minuman dan makanan. Juga dari segi packaging produk termasuk retort packaging.

Saya tanya bujet customer dan product apa yang mereka hendak buat,saya akan pergi kepada kilang yang menawarkan minimum order yang rendah. Kilang ada halal, gmp, haccp dll. selain dari rebranding dari produk yg sedia ada di pasaran, boleh juga buat formula sendiri.Kilang akan buat R&D mengikut resepi/formula yang kita beri pada mereka.

Apapun yang paling penting setelah produk siap ialah.. teknik dan strategi yang mantap utk memasarkan produk dan melonjakkan jualan hingga laku keras.


salam, saya berminat utk keluarkan kosmetik sndri/rebrand. cmna nk buat ya?

cybergozd
12-03-2015, 02:31 PM
ada member cg yg ada contact utk kilang ni?

zrul
30-05-2015, 02:07 PM
masih ada lagi tak..nak buat

hassanba
30-05-2015, 05:27 PM
berapa minimum cost untuk buat produk sendiri?

AdamFayyadh
30-05-2015, 11:29 PM
berapa minimum cost untuk buat produk sendiri?

Kosmetik / supplement tak brp byk , tak byk pun standy dlm 20k - 30k.
Buat produk senang tp marketing yg byk guna duit.

Kalau produk ada MAL lg mahal dan ambik masa yg agak pnjg.

only1
05-06-2015, 10:18 AM
tuan... pernah dengar kopi cap tok guru pondok? Itu ialah brand kilang di Pengkalan Chepa... yang bestnya... Yusmira punyer kopi pun buat di kilang yang sama. Dia punya Terms and Condition tak pasti.

Yang saya ada pengetahuan sebab sy agen, ialah syarikat kopi dagang resources sdn bhd. Kilang nya di jalan kapar, klang. Tuan boleh buat OEM dengan mereka. Utk produk choc malt, kopi2 dan ice blended. Silakan tuan. Rujukan anda... kabor ajer Mr. Growrich a.k.a bangla bekas agen perak yang kabor hehehehe :)):)):)) gelak, gelak juger... tapi serius nih! Whatsapp sy di siggy.

Mcmn nak p kilang jalan kapar tue?

putra_99
05-06-2015, 11:55 AM
Mai sini den rekemankan kalau nak OEM produk cosmitec makanan mimunam kesihatan PM den

jeb_134
05-06-2015, 04:29 PM
Follow trade dulu...byk product nk bwak masok ni

croody
05-06-2015, 05:04 PM
Mai sini den rekemankan kalau nak OEM produk cosmitec makanan mimunam kesihatan PM den

PM bro... local ke barang luar bro?:)paid

skafever69
05-06-2015, 07:08 PM
Simpan dulu.........

putra_99
06-06-2015, 04:53 PM
PM bro... local ke barang luar bro?:)paid

Local bro ..

Faizah_1
20-06-2015, 03:34 PM
Mai sini den rekemankan kalau nak OEM produk cosmitec makanan mimunam kesihatan PM den

pm list brg yg hot. :)

tomyeto
23-06-2015, 11:59 PM
Mai sini den rekemankan kalau nak OEM produk cosmitec makanan mimunam kesihatan PM den

cer pm den hehe

only1
25-06-2015, 10:16 AM
Mai sini den rekemankan kalau nak OEM produk cosmitec makanan mimunam kesihatan PM den

pm brooooo

mazhar91
29-06-2015, 02:55 PM
pm broo......

Wans7
29-06-2015, 04:04 PM
park dulu ... mmg minat nk wat jenama sendiri

croody
08-07-2015, 01:48 PM
Local bro ..

cer pm 1 kali bro..TQVM:)paid

macellsprvive
08-07-2015, 02:05 PM
Maksud tuan produk OEM kan..atau contract manufacturing.

Ada satu kilang berstatus GMP/IMP&Halal kt Kuala Kangsar. Dia banyak buat produk OEM untuk usahawan2 yang ingin mengeluarkan produk bertaraf Halalan Toyyiba. Kebanyakan produk ke arah Islamik yang banyak di pasaran sekarang adalah keluaran dari syarikat tersebut.

Kat Seremban pun ada kilang OEM yang boleh membuat produk berasaskan kopi, susu kambing & koko.Dan juga di Kulim ada kilang yang boleh buat produk kecantikan,kosmestik & makanan kesihatan.

Setahu saya memang bnyak lagi kilang OEM yang berstatuskan GMP/Halal/IMP/HACCP di Malaysia.

Berdasarkan pengalaman saya yg lalu..pernah meminta sebutharga dri kilang yang berlainan untuk produk pencuci wanita berperisa, koko collagen dan Concentrated Juice..Ini ada jawapan untuk soalan tuan.

dari segi berapa perlu standby modal
Minimum RM10k-15k (kos produk sahaja tak termasuk kos marketing)

design produk sapa yg urus
design boleh upah sendiri org buat (lebih jimat) atau kilang OEM tu pun boleh uruskan

tempoh produk siap
2 minggu – 1 bulan bergantung kepada jenis produk

penghantaran
company oem akan uruskan penghantaran sekiranya kawasan yang berdekatan dgn mereka dan sekiranya di luar kawasan mereka akan kenakan bayaran.

sijil KKM dan sijil halal
Company OEM akan uruskan (dia akan charge semua ni dalam invoice)

kat mane ye tu tuan? boleh kongsi? terima kasih

azimkeen
08-07-2015, 02:17 PM
wife aku chemist.. n dia ada skill nak buat barang2x chemical untuk personal use... nak cari tapak juga pasal dah ada formula sendiri.. buat ubat gigi ke...

usahawansticker
08-07-2015, 10:24 PM
wife aku chemist.. n dia ada skill nak buat barang2x chemical untuk personal use... nak cari tapak juga pasal dah ada formula sendiri.. buat ubat gigi ke...

terbaik bro. nnt share produk nya

zhary
11-07-2015, 01:43 PM
Boleh sesiapa share cara nak jual produk2 ni kat kedai2 tak?. Adakah kita kena buat sendiri atau boleh cari distributor utk hantarkan. Tq

AdamFayyadh
22-07-2015, 10:59 AM
Boleh sesiapa share cara nak jual produk2 ni kat kedai2 tak?. Adakah kita kena buat sendiri atau boleh cari distributor utk hantarkan. Tq

Kalau buat pd kedai2 tradisional blh hntr sendiri / distributor tp skrg ni usahawan produk byk beralih ke modern market.

Payment cun.

Sapa yg nak buat produk tradisional/supplement blh pm sy.

Produk makanan pun blh juga.

Kalau bernasib baik kami share modern market pny trick. Usahawan asam / jeruk amat dialu2kan.

* sorry mod, iklan sikit pd yg masih mencari.

syababulzahab
12-08-2015, 05:41 PM
Salam tt n otai2 sume..

nak tanya ni..

1) saya nak bwt produk sendiri berapa yer modal nye??

2) produk tu berdasarkan mcm minuman kesihatan berbentuk serbuk shake..

3) bahan-bahan dah ade, cuma nk gabungkan dan packing jer..

4) agak berapa semua habis untuk keluarkan produk ni??

minta tlg semua yer.. thanks

syababulzahab
12-08-2015, 08:04 PM
ada page begini rupanya... ingat nak start thread baru tadi.. tt tumpang lalu. nak inform sesiapa yang berminat nak buat produk sendiri dengan jenama sendiri (OEM) boleh berhubung ngan aku.

minimum order quantity (MOQ) 1000 (botol/kotak/pack). kosting kena bincang la dulu apa barang yang korang nak.. produk kesihatan, pengguna dll.. bole pm/wassap aku/email.. sembang sembang.. sangat sesuai untuk mereka yang nak kembangkan bisnes sendiri.. :)cgrock

Salam tt n otai2 sume..

nak tanya ni..

1) saya nak bwt produk sendiri berapa yer modal nye??

2) produk tu berdasarkan mcm minuman kesihatan berbentuk serbuk shake..

3) bahan-bahan dah ade, cuma nk gabungkan dan packing jer..

4) agak berapa semua habis untuk keluarkan produk ni??

minta tlg semua yer.. thanks

AdamFayyadh
13-08-2015, 02:42 PM
Salam tt n otai2 sume..

nak tanya ni..

1) saya nak bwt produk sendiri berapa yer modal nye??

2) produk tu berdasarkan mcm minuman kesihatan berbentuk serbuk shake..

3) bahan-bahan dah ade, cuma nk gabungkan dan packing jer..

4) agak berapa semua habis untuk keluarkan produk ni??

minta tlg semua yer.. thanks

Utk supplement tak byk modalnya tp kena diproses dan dipacking di kilang yg ada lesen pengilang dan ada gmp.

Kena cr kilang oem , kalau tuan ada formula sendiri blh bncg dgn kilang.

syababulzahab
14-08-2015, 01:00 AM
Utk supplement tak byk modalnya tp kena diproses dan dipacking di kilang yg ada lesen pengilang dan ada gmp.

Kena cr kilang oem , kalau tuan ada formula sendiri blh bncg dgn kilang.

ooo, mcm tu yer. thanks sudi reply..

agak2 , berapa average kos dia tuh?? boleh nk standby duit.. modal pon x banyak ni..hehhe

AdamFayyadh
14-08-2015, 09:46 AM
ooo, mcm tu yer. thanks sudi reply..

agak2 , berapa average kos dia tuh?? boleh nk standby duit.. modal pon x banyak ni..hehhe

Formula dgn raw matetial tuan dh ada kan ?

Kos pengilangan dgn kos documentation ikut budi bicara pengilang.

Kalau byk packing lg kurang kosnya. Tp ada kilang yg ada min order.

Total kos yg prnh sy buat dlm 20 k ke 30k jgk.

Skrg ni sy cadangkan buat modern market mcm pasaraya besar, kalau mass market kena byk modal. Advertising kena kuat.

chrome76
14-08-2015, 10:21 AM
ooo, mcm tu yer. thanks sudi reply..

agak2 , berapa average kos dia tuh?? boleh nk standby duit.. modal pon x banyak ni..hehhe

kalau tak byk modal baik jual produk org dulu.. cari market dulu.. buat page.. jual produk orang lain yg lebih kurang sama mcm produk yg bro nk keluarkan tu.. amek masa utk create channel jualan.. dptkan client tetap dulu.. dh ada channel jualan iaitu pelanggan setia baru buat produk..

kalau keluarkan produk baru.. nk reach potential client kena modal marketing yg kuat.. sbb org belum kenal kita dan juga produk kita.. 20-30k hanya kos keluarkan produk belum kos marketing..

utk produk2 kesihatan kos yg optimum adalah RM 300 sehari atau lebih utk dptkan exposure pasaran.. dan kena konsisten buat marketing.. cara yg paling singkat adalah dengan amek duta.. tapi bayaran duta pulak ikut ke"popularitian" seseorang duta tu..

AdamFayyadh
23-08-2015, 11:45 AM
Untuk yg berminat sahaja.

Sapa yg teringin nak buat produk herba sy ada stok kacip fatimah yg konsisten.

Tanpa perlu MAL, hny perlu surat dr kkm.

Teh herba kacip fatimah ori
Teh herba kacip fatimah + halia bara
Teh herba kacip fatimah + limau purut
Teh herba kacip fatimah + pudina

Anda hny perlu sticker / kotak.

Syarat : beli kacip fatimah dgn saya. Free consultancy + formula.

Nak jv pun blh.

muizzman
01-09-2015, 04:52 PM
Salam tt n otai2 sume..

nak tanya ni..

1) saya nak bwt produk sendiri berapa yer modal nye??

2) produk tu berdasarkan mcm minuman kesihatan berbentuk serbuk shake..

3) bahan-bahan dah ade, cuma nk gabungkan dan packing jer..

4) agak berapa semua habis untuk keluarkan produk ni??

minta tlg semua yer.. thanks

Tolong jawab yer,
1. Kalau Herba atau supplemen,
Herba dalam 20K, itu untuk production sahaja belum termasuk label, raw material, bayaran ujian-ujian tertentu dan marketing


2. Minuman kesihatan kalau normal n company supply harga mcm atas tu
lah..
Kalau guna konsultan, cas untuk dapat surat food dari KKM dalam 1.2K
Kalau suruh kilang sendiri apply, cas mungkin lebih sikit tp benefit x perlu dh cari konsultan..dia kira rega sekali lump sum dari cas blend or mixing..kadang2 ada charge grinding and drying sebab powder x berapa kering or density x berapa cun... charge production workers, packing n so on tp sachet kalau guna alu kosong murah sikit dari yang ada warna or sendiri boleh supply... label or kotak boleh suruh depa arrange jugak tapi volume kne banyak a..kalau x, kena cari sendiri n supply kat kilang a... ada byk kilang produce makanan nih...

syababulzahab
01-09-2015, 07:36 PM
Tolong jawab yer,
1. Kalau Herba atau supplemen,
Herba dalam 20K, itu untuk production sahaja belum termasuk label, raw material, bayaran ujian-ujian tertentu dan marketing


2. Minuman kesihatan kalau normal n company supply harga mcm atas tu
lah..
Kalau guna konsultan, cas untuk dapat surat food dari KKM dalam 1.2K
Kalau suruh kilang sendiri apply, cas mungkin lebih sikit tp benefit x perlu dh cari konsultan..dia kira rega sekali lump sum dari cas blend or mixing..kadang2 ada charge grinding and drying sebab powder x berapa kering or density x berapa cun... charge production workers, packing n so on tp sachet kalau guna alu kosong murah sikit dari yang ada warna or sendiri boleh supply... label or kotak boleh suruh depa arrange jugak tapi volume kne banyak a..kalau x, kena cari sendiri n supply kat kilang a... ada byk kilang produce makanan nih...

ooo.. tq tuan tuk info ni..

callsign ripclaw
02-09-2015, 02:46 PM
Tuan2 yang berminat boleh rujuk pada posting saya sebelum ini mengenai hal konsultasi ni..

Apa yg perlu kita ketahui:-
1. Risiko perniagaan, saya syorkan pada mereka2 yang ada keinginan nak buat produk sendiri, perlu study product concept, target market, pricing strategy dan macm.Kalau nak tahu lebih lanjut boleh PM saya.
2. Development plan product, ada sub kategori tak ?
3. Teknikal. Ini termasuk kategori produk untuk apply KKM, Mesti , Halal etc. Produk spesifikasi penting untuk masukkan kategori dlm apa mengikut Akta Makanan.

Apa2 nak tahu just PM. Kita boleh bincang detail.

usahawansticker
06-09-2015, 09:30 AM
Untuk yg berminat sahaja.

Sapa yg teringin nak buat produk herba sy ada stok kacip fatimah yg konsisten.

Tanpa perlu MAL, hny perlu surat dr kkm.

Teh herba kacip fatimah ori
Teh herba kacip fatimah + halia bara
Teh herba kacip fatimah + limau purut
Teh herba kacip fatimah + pudina

Anda hny perlu sticker / kotak.

Syarat : beli kacip fatimah dgn saya. Free consultancy + formula.

Nak jv pun blh.


pm keterangan dan syarat2 kat sy... :)

cahayahami
06-09-2015, 10:10 AM
best ni if ada modal...
good info tt

ijo
06-09-2015, 10:12 AM
tumpang parking jap

raduan
06-09-2015, 10:16 AM
sy pun nak parking kereta sorong kat sini

paizhoree
06-09-2015, 10:41 AM
Sy pun parking dulu. Ada modal kita enjut.

Li Lui
06-09-2015, 01:56 PM
Rakyat Malaysia dah rajin buat produk sendiri lani..kipidap

shah79
07-09-2015, 10:01 AM
ada tak contact mana2 yang boleh oem utk dptkan KKM cert??? produk dah ada. cuma nak dptkan KKM shj....

AdamFayyadh
07-09-2015, 10:10 PM
ada tak contact mana2 yang boleh oem utk dptkan KKM cert??? produk dah ada. cuma nak dptkan KKM shj....

Tmpg tny, nak proses sendiri ke oem comp yg kena proses produk ?

AdamFayyadh
07-09-2015, 10:14 PM
pm keterangan dan syarat2 kat sy... :)

Sy dh pm tp terlupa 1 benda , jika sticker tuan perlu supply plastik / aluminium foil.

Lagi murah dr kotak @pun beli botol / canister

callsign ripclaw
09-09-2015, 04:36 PM
JIka ada sesiap berminat nak dptkan konsultai GMP dan HACCP..boleh PM saya..

zed_zium
13-10-2015, 09:07 AM
ada tak contact mana2 yang boleh oem utk dptkan KKM cert??? produk dah ada. cuma nak dptkan KKM shj....

Boleh tahu sijil KKM apa? adakah untuk mendapatkan MAL atau NOT number?

zed_zium
13-10-2015, 09:12 AM
Sesiapa yang berminat untuk membuat produk sendiri boleh PM saya. Kilang yang diiktiraf GMP dan HACCP. Di kilang kami ada pelbagai selection produk seperti :

Antioxidant & Anti Aging Series,
Detox & Cleansing Series,
Young & Beauty Series,
Functional Beverages Series,
Super Green Food Series,
Weight Management & Slimming Series,
Immune Booster Series.

Sesiapa yang berminat juga boleh melawat kilang pemprosesan kami yang berada di Puchong, Selangor.

zed_zium
13-10-2015, 09:15 AM
Kesemuanya bergantung kepada pelanggan, samaada ada formulation sendiri atau pihak syarikat OEM akan memberikan pilihan produk daripada bank formulation mereka. Ini termasuklah pendaftaran produk dgn kkm, halal, design box dan pemprosesan produk.

izie
13-10-2015, 09:30 AM
Parking dlu.....

zed_zium
13-10-2015, 12:41 PM
ooo, mcm tu yer. thanks sudi reply..

agak2 , berapa average kos dia tuh?? boleh nk standby duit.. modal pon x banyak ni..hehhe

Semuanya bergantung nak produk macam mana, fungsi produk, nak packaging macam mana dan beberapa lagi kriteria berdasarkan kehendak tuan. Klau ada apa2 persoalan boleh PM saya yew...

edyipohmali
13-10-2015, 01:18 PM
cadang juga nak buat produk kesihatan dan herba sendiri... siapa ada contoh kertas kerja? boleh jolok kat funder sikit...hihi

anuarul
13-10-2015, 01:23 PM
ade minat nak buat produk...

tapi bab nak marketing tu mcm lemah je rase..

takde aura mcm abg dherbs terlajak laris tu..mulutt lajuu hahaha

zed_zium
13-10-2015, 01:25 PM
ade minat nak buat produk...

tapi bab nak marketing tu mcm lemah je rase..

takde aura mcm abg dherbs terlajak laris tu..mulutt lajuu hahaha

Pada zaman sekarang ni macam2 cara boleh buat marketing, insyallah tiada yang mustahil.

zed_zium
13-10-2015, 01:29 PM
cadang juga nak buat produk kesihatan dan herba sendiri... siapa ada contoh kertas kerja? boleh jolok kat funder sikit...hihi

google boleh jumpe rasanya, ataupon cari kertas kerja produk lain... olah nama produk, gambar dan masukan term2 berkaitan dengan produk tuan.

AdamFayyadh
13-10-2015, 03:18 PM
cadang juga nak buat produk kesihatan dan herba sendiri... siapa ada contoh kertas kerja? boleh jolok kat funder sikit...hihi

Jom discuss .... :D
Ada produk tp xde packaging je lagi ni .

zed_zium
13-10-2015, 05:08 PM
Jom discuss .... :D
Ada produk tp xde packaging je lagi ni .

Boleh saya tahu nak packaging macam mana? Sebb dikilang kami ada pelbagai packaging dari sachet, pouch, bottle, teabag dan canister.

AdamFayyadh
13-10-2015, 09:43 PM
Boleh saya tahu nak packaging macam mana? Sebb dikilang kami ada pelbagai packaging dari sachet, pouch, bottle, teabag dan canister.

Bkn masalah cr packaging bos tp produk ada , modal utk packaging xde lagi :D

zed_zium
13-10-2015, 09:50 PM
Bkn masalah cr packaging bos tp produk ada , modal utk packaging xde lagi :D

ooo begitu, faham2

edyipohmali
15-10-2015, 08:08 AM
Jom discuss .... :D
Ada produk tp xde packaging je lagi ni .

oh ye ke..oem kat kilang mana? biasanya kilang provide sekali dengan packaging...

edyipohmali
15-10-2015, 08:12 AM
google boleh jumpe rasanya, ataupon cari kertas kerja produk lain... olah nama produk, gambar dan masukan term2 berkaitan dengan produk tuan.

terima kasih tuan...ada ke kilang buat moq bawah 1k tuan untuk newbies?

zed_zium
15-10-2015, 08:21 AM
terima kasih tuan...ada ke kilang buat moq bawah 1k tuan untuk newbies?

Buat masa ini tak pernah pulak dengar kilang OEM moq bawah 1k... biasanya permulaan memang mahal tapi 2nd order biasanya murah.

zed_zium
15-10-2015, 08:25 AM
oh ye ke..oem kat kilang mana? biasanya kilang provide sekali dengan packaging...

Biasanya bagi pelanggan yang baru pertama kali buat produk akan include dengan packaging sekali. Design atau jenis packaging bergantung kepada customer. Macam di kilang kami di Puchong, pelanggan boleh pilih sama ada nak bentuk sachet, bottle, canister atau pouch.

AdamFayyadh
15-10-2015, 08:59 AM
oh ye ke..oem kat kilang mana? biasanya kilang provide sekali dengan packaging...

Kalau oem mmg siap provide packaging.

Sy ada tmpt buat oem yg murah dan blh dpt pelbagai benefit sbb oem dgn kilang under kerajaan tp mslhnya sy ada rawmate tp modal utk packaging yg blm ada lagi. :((:)

ed_zero
15-10-2015, 09:02 AM
bagus thread ni...parking dulu..

edyipohmali
15-10-2015, 10:15 AM
Kalau oem mmg siap provide packaging.

Sy ada tmpt buat oem yg murah dan blh dpt pelbagai benefit sbb oem dgn kilang under kerajaan tp mslhnya sy ada rawmate tp modal utk packaging yg blm ada lagi. :((:)

kena cari funder mcm ni...buat kertas kerja sikit dan agreement..

usaha1
15-10-2015, 12:15 PM
Salam..saya dan partner nk buat oem air mineral/air minuman...

ada mmbr cg leh kasi info atau idea tak?

monyamin
15-10-2015, 12:26 PM
Salam..saya dan partner nk buat oem air mineral/air minuman...

ada mmbr cg leh kasi info atau idea tak?

wat air mineral masyuk ke?

Oohnoitz
15-10-2015, 12:43 PM
Kat manjung area kawasan industri kg acheh ada wat OEM semua jenis sabun. Lupa nama company dia.

usaha1
15-10-2015, 12:46 PM
wat air mineral masyuk ke?

try bang.....ada ctc kaaa.:d:d

usaha1
15-10-2015, 12:47 PM
Sapa ada info ttg oem air mineral/air minuman.....plisss..mahu try bisnes

+kOoL+
15-10-2015, 12:53 PM
semua produk makanan perlu ada lesen kkm ke?.. or just yg berkaitan dengan kesihatan je?.. sebab tengok ramai jugak jual online produk homemade.. rasanya tkdak lesen kkm tu..

zed_zium
15-10-2015, 01:10 PM
semua produk makanan perlu ada lesen kkm ke?.. or just yg berkaitan dengan kesihatan je?.. sebab tengok ramai jugak jual online produk homemade.. rasanya tkdak lesen kkm tu..

Produk yang fisikalnya makanan seperti kek, biskut, kopi atau berkaitan denganya tidak perlu kelulusan KKM. Tetapi jika ia seperti serbuk shake atau setaraf dengan nya perlukan pendaftaran dengan KKM untuk mengesahkan produk tersebut bukan produk kesihatan. Kerana jika ia produk kesihatan, ia perlulah di daftarkan di BPFK.

+kOoL+
15-10-2015, 04:29 PM
Produk yang fisikalnya makanan seperti kek, biskut, kopi atau berkaitan denganya tidak perlu kelulusan KKM. Tetapi jika ia seperti serbuk shake atau setaraf dengan nya perlukan pendaftaran dengan KKM untuk mengesahkan produk tersebut bukan produk kesihatan. Kerana jika ia produk kesihatan, ia perlulah di daftarkan di BPFK.

i see.. maknanya yg makanan biasa org buat mcm kek, coklat semua tu tk payah register la ya?.. kopi, teh pun tk perlu register ke tuan? kalau susu tepung macam mana pulak?

AdamFayyadh
15-10-2015, 04:59 PM
Salam..saya dan partner nk buat oem air mineral/air minuman...

ada mmbr cg leh kasi info atau idea tak?

Wsalam ..... banyak modal tuan nak berkecimpung dlm bidang air ni. :D

Air mineral untung tp kena main volume lah. Makin banyak order makin murah

halal dan no kelulusan sumber air blh guna pengilang pny.

Nutrition fact, barcode dan label kena buat sendiri, kilang pun blh tlg buat tp mesti diorang markup harga.

AdamFayyadh
15-10-2015, 05:09 PM
semua produk makanan perlu ada lesen kkm ke?.. or just yg berkaitan dengan kesihatan je?.. sebab tengok ramai jugak jual online produk homemade.. rasanya tkdak lesen kkm tu..

Lain akta dia, produk yg perlu pengkelasan ni tertakluk jika pengusaha tak pasti produknya perlu no MAL (ada claim) ataupun hny no pngkelasan sbg minuman/makanan.

Sy tak brp ingat akta makanan/minuman sbb dh lama tinggalkan tp jgn sesuka hati keluar produk sbb setiap bahan ada limit tertentu dlm pengunaannya.

zed_zium
15-10-2015, 05:20 PM
i see.. maknanya yg makanan biasa org buat mcm kek, coklat semua tu tk payah register la ya?.. kopi, teh pun tk perlu register ke tuan? kalau susu tepung macam mana pulak?

Macam kopi dah kluar perkeliling x perlu di register. macam susu kene register jugak sebb biasanya ada penambahan bahan macam vitamin. Tapi pengalaman saya biasanya tiada masalah plus susu ni pasarannya sangat luas... macam susu kambing....

+kOoL+
15-10-2015, 06:01 PM
Macam kopi dah kluar perkeliling x perlu di register. macam susu kene register jugak sebb biasanya ada penambahan bahan macam vitamin. Tapi pengalaman saya biasanya tiada masalah plus susu ni pasarannya sangat luas... macam susu kambing....

i see.. kalau rakyat marhean yg nk tau informasi macam ni boleh tengok dekat mana tuan?.. contohnya pekeliling yg dh keluar tu

+kOoL+
15-10-2015, 06:02 PM
Lain akta dia, produk yg perlu pengkelasan ni tertakluk jika pengusaha tak pasti produknya perlu no MAL (ada claim) ataupun hny no pngkelasan sbg minuman/makanan.

Sy tak brp ingat akta makanan/minuman sbb dh lama tinggalkan tp jgn sesuka hati keluar produk sbb setiap bahan ada limit tertentu dlm pengunaannya.

kalau macam tu, untuk orang yg plan nk keluar produk sendiri berkaitan makanan @ minuman, apa step2 yg perlu diambil tuan? sebab tuan kata jangan keluar produk sesuka hati..

AdamFayyadh
15-10-2015, 06:14 PM
kalau macam tu, untuk orang yg plan nk keluar produk sendiri berkaitan makanan @ minuman, apa step2 yg perlu diambil tuan? sebab tuan kata jangan keluar produk sesuka hati..

Produk apa yg tuan nak keluarkan ?
Maksud keluar produk sesuka hati tu cnth utk bakal pengusaha yg teringin nak proses prdk sendiri.
Cth : air asam jawa - byk chemical yg digunakan. Semua chemical ada hadnya, jika lbh produk itu akan gagal masa kkm buat spot check.
Sy akan share lbh maklumat jika tahu jenis produk yg ingin tuan buat samaada tertakluk bwh akta makanan yg memerlukan pengkelasan produk.

+kOoL+
15-10-2015, 08:43 PM
Produk apa yg tuan nak keluarkan ?
Maksud keluar produk sesuka hati tu cnth utk bakal pengusaha yg teringin nak proses prdk sendiri.
Cth : air asam jawa - byk chemical yg digunakan. Semua chemical ada hadnya, jika lbh produk itu akan gagal masa kkm buat spot check.
Sy akan share lbh maklumat jika tahu jenis produk yg ingin tuan buat samaada tertakluk bwh akta makanan yg memerlukan pengkelasan produk.

contoh kata kalau saya nk buat produk teh.. semua saya amik dekat kilang.. cuma saya repack semula sahaja.. ada apa2 kriteria atau lesen yg perlu saya apply dulu ke tuan?

zed_zium
15-10-2015, 09:20 PM
i see.. kalau rakyat marhean yg nk tau informasi macam ni boleh tengok dekat mana tuan?.. contohnya pekeliling yg dh keluar tu

boleh rujuk laman web bpfk...

zed_zium
15-10-2015, 09:27 PM
contoh kata kalau saya nk buat produk teh.. semua saya amik dekat kilang.. cuma saya repack semula sahaja.. ada apa2 kriteria atau lesen yg perlu saya apply dulu ke tuan?

semuanya bergantung kepada raw met tu, klau macm teh boh yg dari daun teh biasa insyallah tak perlukan document tambahan melainkan untuk apply halal. Tetapi contohnya nak buat penambahan la tongkat ali ke spirulina ke atau apa2 bahan yg active ingredient perlu pengkelasan produk kkm... takut melebihi had yg ditetapkan dan menyebabkan produk tersebut perlu di daftarkan di bawah kkm n bpfk...

AdamFayyadh
15-10-2015, 11:46 PM
contoh kata kalau saya nk buat produk teh.. semua saya amik dekat kilang.. cuma saya repack semula sahaja.. ada apa2 kriteria atau lesen yg perlu saya apply dulu ke tuan?

Sebagai contoh je ni ye tuan, mgkn berbeza antara comp oem

Cth produk teh misai kucing.
1. Kelulusan produk dr kkm kelas makanan

2. Testing product
Food Safety
1. Microbiology
Total Plate Count
Total Yeast & Mould
E.Coli
Coliform
Staphylococcus Aureus
Salmonella

Heavy Metal
Arsenic
Lead
Cadmium
Tin
Antimony
Mercury

Nutritional Fact
-Malaysia Standard

3. Barcode

4. Kena cr oem comp yg buat packaging product

* skrg ni dicadangkan jgn buat proses produk di rumah / tanpa facilities yg tidak berdaftar dgn bpfk. Bahaya, anytime produk blh dirampas. Melainkan jual akar kayu tanpa proses. Cth, keringkan daun teh misai kucinb sendiri jual sendiri.

+kOoL+
16-10-2015, 03:09 PM
semuanya bergantung kepada raw met tu, klau macm teh boh yg dari daun teh biasa insyallah tak perlukan document tambahan melainkan untuk apply halal. Tetapi contohnya nak buat penambahan la tongkat ali ke spirulina ke atau apa2 bahan yg active ingredient perlu pengkelasan produk kkm... takut melebihi had yg ditetapkan dan menyebabkan produk tersebut perlu di daftarkan di bawah kkm n bpfk...

apply halal proses dia kena lantik consultant ke tuan?.. atau kita sendiri boleh buat process dia?.. contoh kata kalau kita amik dkt kilang yang dh ada sijil halal and kita just repack balik, boleh guna sijil halal kilang tersebut?

+kOoL+
16-10-2015, 03:10 PM
Sebagai contoh je ni ye tuan, mgkn berbeza antara comp oem

Cth produk teh misai kucing.
1. Kelulusan produk dr kkm kelas makanan

2. Testing product
Food Safety
1. Microbiology
Total Plate Count
Total Yeast & Mould
E.Coli
Coliform
Staphylococcus Aureus
Salmonella

Heavy Metal
Arsenic
Lead
Cadmium
Tin
Antimony
Mercury

Nutritional Fact
-Malaysia Standard

3. Barcode

4. Kena cr oem comp yg buat packaging product

* skrg ni dicadangkan jgn buat proses produk di rumah / tanpa facilities yg tidak berdaftar dgn bpfk. Bahaya, anytime produk blh dirampas. Melainkan jual akar kayu tanpa proses. Cth, keringkan daun teh misai kucinb sendiri jual sendiri.

terima kasih tuan.. penerangan yang sangat berguna.. :)cgrock

AdamFayyadh
16-10-2015, 06:43 PM
apply halal proses dia kena lantik consultant ke tuan?.. atau kita sendiri boleh buat process dia?.. contoh kata kalau kita amik dkt kilang yang dh ada sijil halal and kita just repack balik, boleh guna sijil halal kilang tersebut?

Blh buat sendiri , ambil particular dr pengilang tp lagi mudah kilang yg uruskan.


Tuan nak repack semula ke ? Kalau sy sbg auditor halal xkan bg sbb dah lain comp dan brand. Ada brand @pun produk gunakan kaedah ambil halal pengilang walaupun dr segi teknikal mmg salah.

zed_zium
16-10-2015, 08:33 PM
apply halal proses dia kena lantik consultant ke tuan?.. atau kita sendiri boleh buat process dia?.. contoh kata kalau kita amik dkt kilang yang dh ada sijil halal and kita just repack balik, boleh guna sijil halal kilang tersebut?

biasanya kilang memang sediakan sekali service apply halal ni.

Kalau dah di repack and ada brand baru pada pack so kene apply halal yang baru. Tapi permohonan halal tersebut jadi lebih mudah sebab produk tersebut memang dah ada halal. Tambahan lagi bila kita ada sijil halal atas nama syarikat kita, end customer akan lebih percaya.

zed_zium
19-10-2015, 04:23 PM
Sesiapa yang ingin tahu lebih lanjut mengenai produk, perkhidmatan dan facilities yang terdapat di kilang kami. Anda bolehlah menghadirkan diri minggu hadapan di

Putra World Trade Centre (PWTC)
sempena Muslim World Biz 2015, Hall 3,
booth bernombor 3132.

zed_zium
27-10-2015, 10:20 AM
Sesiapa yang ingin tahu lebih lanjut mengenai produk, perkhidmatan dan facilities yang terdapat di kilang kami. Anda bolehlah menghadirkan diri di

Putra World Trade Centre (PWTC)
sempena Muslim World Biz 2015, Hall 3,
booth bernombor 3132.
27 - 30 Oktober 2015

dan50
27-10-2015, 10:38 AM
follow, den nak try propose business ni

zed_zium
27-10-2015, 11:04 AM
follow, den nak try propose business ni

Tuan berminat nak buat produk apa?

dan50
27-10-2015, 05:35 PM
Tuan berminat nak buat produk apa?

produk minuman kesihatan, insya Allah dh ade lm kepala ni

jom
30-10-2015, 05:58 PM
Sesiapa yang ingin tahu lebih lanjut mengenai produk, perkhidmatan dan facilities yang terdapat di kilang kami. Anda bolehlah menghadirkan diri di

Putra World Trade Centre (PWTC)
sempena Muslim World Biz 2015, Hall 3,
booth bernombor 3132.
27 - 30 Oktober 2015

Klau nk buat kopi brape ?? Mcm kopi radix tue..

jexazren
03-11-2015, 12:57 PM
Aku ada kilang...GMP, Halal, MOSTI semua ada...asal nak packing kopi jenis sachet 3-in-1...end of the story bapak aku modal tak cukup...dah 4 tahun kilang tak gerak...mesin packing, bancuh kopi semua lengkap...tiap2 minggu dtg kilang sapu sampah je...so sape2 yg berminat nak bungkus kopi ke, formula kopi ke atau what ever yg boleh dibungkus dgn mesin sachet tu leh la PM aku dari tak gerak langsung...costing kita cite tepi adik beradik....kilang kat Melaka.

AdamFayyadh
03-11-2015, 01:02 PM
Aku ada kilang...GMP, Halal, MOSTI semua ada...asal nak packing kopi jenis sachet 3-in-1...end of the story bapak aku modal tak cukup...dah 4 tahun kilang tak gerak...mesin packing, bancuh kopi semua lengkap...tiap2 minggu dtg kilang sapu sampah je...so sape2 yg berminat nak bungkus kopi ke, formula kopi ke atau what ever yg boleh dibungkus dgn mesin sachet tu leh la PM aku dari tak gerak langsung...costing kita cite tepi adik beradik....kilang kat Melaka.

Bg contact no bos ?

Dkt halal hub serkam ke ni ?

zed_zium
04-11-2015, 12:09 PM
Klau nk buat kopi brape ?? Mcm kopi radix tue..

klau nak buat kopi agak murah jugak. insyallah bawah 10k boleh dapat.

anakinx
15-12-2015, 03:03 PM
Sesiapa yang ingin tahu lebih lanjut mengenai produk, perkhidmatan dan facilities yang terdapat di kilang kami. Anda bolehlah menghadirkan diri di

Putra World Trade Centre (PWTC)
sempena Muslim World Biz 2015, Hall 3,
booth bernombor 3132.
27 - 30 Oktober 2015



Tuan, ape nama syarikat tuan eh? Berminat nk buat produk sendiri. Nak try commercial kan Trifle isteri saya cuma tak tau kilang tuan boleh buat ke tak.

AdamFayyadh
17-12-2015, 04:48 PM
Senyap je thread ni ....
Sapa yg ada jenama produk sendiri sharelah pengalaman sebagai usahawan

RastaSay
22-12-2015, 05:23 PM
Wsalam ..... banyak modal tuan nak berkecimpung dlm bidang air ni. :D

Air mineral untung tp kena main volume lah. Makin banyak order makin murah

halal dan no kelulusan sumber air blh guna pengilang pny.

Nutrition fact, barcode dan label kena buat sendiri, kilang pun blh tlg buat tp mesti diorang markup harga.

Roughly berapa byk modal tu?

bermakna nnt,kilang yg akan cari sumber air mineral tu ke mcmn?

AdamFayyadh
23-12-2015, 09:28 AM
Roughly berapa byk modal tu?

bermakna nnt,kilang yg akan cari sumber air mineral tu ke mcmn?

tak silap total modal dlm 50k ke 60k

termasuk cylinder utk label plastik, label, botol, halal, kelulusan sumber air.

Hny perlu sediakan barcode dan $$$$$$$

Air mmg pengilang yg siapkan tuan ke tuan nak bkk kilang air mineral ?

naning
24-12-2015, 01:02 AM
Ada baca dalam komen ABS. Dia cakap produk OEM ni ramai yg kayap dari kaya. Yang konfem kaya adalah pekilang OEM tu sendiri. Logik juga. Sebaab tu agaknya kilang2 OEM ni byk pasang agen2 suruh orang labur. Merata2 iklan agen OEM boleh jumpa sekarang ni kat fb dan internet.

AdamFayyadh
24-12-2015, 10:19 AM
Ada baca dalam komen ABS. Dia cakap produk OEM ni ramai yg kayap dari kaya. Yang konfem kaya adalah pekilang OEM tu sendiri. Logik juga. Sebaab tu agaknya kilang2 OEM ni byk pasang agen2 suruh orang labur. Merata2 iklan agen OEM boleh jumpa sekarang ni kat fb dan internet.

biasalah tu adat meniaga .... ada jgk tauke produk oem yg berkali2 lagi kaya dr tauke kilang.

Sbbnya overhead kilang ni terlalu besar dan byk kerja yg perlu dibuat.
Nak maintain kilang dgn kerenah bhgian farmasi, halal , pihak berkuasa tempatan dll.Mmg leceh.

awiena
24-12-2015, 10:24 AM
biasalah tu adat meniaga .... ada jgk tauke produk oem yg berkali2 lagi kaya dr tauke kilang.

Sbbnya overhead kilang ni terlalu besar dan byk kerja yg perlu dibuat.
Nak maintain kilang dgn kerenah bhgian farmasi, halal , pihak berkuasa tempatan dll.Mmg leceh.

sape tahu camne nak aooly aporoval kkm

AdamFayyadh
24-12-2015, 10:38 AM
sape tahu camne nak aooly aporoval kkm

MAL hny pengilang yg ada gmp yg blh apply
Kalau produk yg diklasifikasikan makanan pengusaha blh apply sendiri tp biasanya kilang oem yg akan uruskan.

Kena ikut kategori produk yg tuan nak keluar / pasarkan.

naning
24-12-2015, 10:55 AM
biasalah tu adat meniaga .... ada jgk tauke produk oem yg berkali2 lagi kaya dr tauke kilang.

Sbbnya overhead kilang ni terlalu besar dan byk kerja yg perlu dibuat.
Nak maintain kilang dgn kerenah bhgian farmasi, halal , pihak berkuasa tempatan dll.Mmg leceh.


Masalahnya peratus yg berjaya terlalu kecil dari yg berjaya. Pernah baca nasihat dari owner yg jual produk aurora. Dia cakap yg berjaya dari 50 orang hanya 1 je berjaya. Tapi kalau berjaya memang konpem kaya. Jadi kesimpulannya nak berjaya kena buat homework betul2 dan kena bersedia untuk gagal kerana peluang untuk berjaya tersangat2 kecil.

AdamFayyadh
24-12-2015, 11:05 AM
Masalahnya peratus yg berjaya terlalu kecil dari yg berjaya. Pernah baca nasihat dari owner yg jual produk aurora. Dia cakap yg berjaya dari 50 orang hanya 1 je berjaya. Tapi kalau berjaya memang konpem kaya. Jadi kesimpulannya nak berjaya kena buat homework betul2 dan kena bersedia untuk gagal kerana peluang untuk berjaya tersangat2 kecil.

betul2 ..... siapa yg ada budget utk iklan blhlah survive.

Kalau setakat buat produk syok sendiri sbb ikut trend baik labur atau bangunkan produk yg kita buat dan jual direct pd consumer.

naning
24-12-2015, 11:12 AM
betul2 ..... siapa yg ada budget utk iklan blhlah survive.

Kalau setakat buat produk syok sendiri sbb ikut trend baik labur atau bangunkan produk yg kita buat dan jual direct pd consumer.


Ya betul tu. Marketing dan iklan tersangat2 penting. Simple calculation dia cakap adalah 1 to 5. Kalau kos produk RM20K bererti kena ada allocation RM100K untuk iklan dan marketing. Itu pun dah kira minima dia cakap. Kalau tak ada lagi elok simpan dalam ASB je.

jom
03-07-2016, 06:57 AM
Kilang gmp boleh buat biskut x ???

a2zextra
05-07-2016, 09:56 AM
Ada baca dalam komen ABS. Dia cakap produk OEM ni ramai yg kayap dari kaya. Yang konfem kaya adalah pekilang OEM tu sendiri. Logik juga. Sebaab tu agaknya kilang2 OEM ni byk pasang agen2 suruh orang labur. Merata2 iklan agen OEM boleh jumpa sekarang ni kat fb dan internet.

biasalah tu adat meniaga .... ada jgk tauke produk oem yg berkali2 lagi kaya dr tauke kilang.

Sbbnya overhead kilang ni terlalu besar dan byk kerja yg perlu dibuat.
Nak maintain kilang dgn kerenah bhgian farmasi, halal , pihak berkuasa tempatan dll.Mmg leceh.

Masalahnya peratus yg berjaya terlalu kecil dari yg berjaya. Pernah baca nasihat dari owner yg jual produk aurora. Dia cakap yg berjaya dari 50 orang hanya 1 je berjaya. Tapi kalau berjaya memang konpem kaya. Jadi kesimpulannya nak berjaya kena buat homework betul2 dan kena bersedia untuk gagal kerana peluang untuk berjaya tersangat2 kecil.

Berisiko juga ya pengilangan menggunakan kilang GMP ni.

zed_zium
09-08-2016, 12:30 PM
Berisiko juga ya pengilangan menggunakan kilang GMP ni.

Dalam berniaga ni perlu sanggup mengambil risiko. Pada pendapat saya jika owner brand faham dengan produk yang dikeluarkan tiada masalah untuk mencari channel pengedaran... Tambahan lagi pada masa sekarang untuk buat produk sendiri kosnya agak rendah...

zed_zium
09-08-2016, 12:35 PM
Tuan, ape nama syarikat tuan eh? Berminat nk buat produk sendiri. Nak try commercial kan Trifle isteri saya cuma tak tau kilang tuan boleh buat ke tak.

maaf kilang kami hanya memproses makanan berasaskan serbuk sahaja.

Jeb
09-08-2016, 09:21 PM
maaf kilang kami hanya memproses makanan berasaskan serbuk sahaja.

tuan blh x pm saya senarai produk kesihatan yang tuan ada. pm skali contact number dan lokasi

faizal32
09-08-2016, 09:30 PM
meh datang sini (http://www.tpm.com.my/sub/su_bi.php)

zed_zium
10-08-2016, 09:01 AM
tuan blh x pm saya senarai produk kesihatan yang tuan ada. pm skali contact number dan lokasi

PM Done...

zed_zium
10-08-2016, 09:03 AM
meh datang sini (http://www.tpm.com.my/sub/su_bi.php)

Ini lebih kepada lab services kan?

datulniswan
12-08-2016, 02:43 AM
Parking dulu. Bagus thread ni sbb bnyak info sy dapt. Sy pon tengah buat jamu tapi jual kt pasir gudg je sebab xde pengawet utk tahan lama. Ade terpkir nak guna khidmat kilang yg berstatus GMP tapi modal siput je.