PDA

View Full Version : (Tips & Tricks) Apakah Masalah Android Anda


Pages : 1 [2] 3 4 5

ELWIN
19-02-2013, 11:42 PM
samsung galaxy note. baru lepas root. pastu tak leh masuk googe play. ada sape tahu solusinya?

en shah

selalu kalau lepas root dia takkan kacau google app,tp bole jadi bila bro custom rom tapi terlupa nak update google app skali mse custom tu

kalau
20-02-2013, 03:12 AM
sedikit masa je lg,kmi akn buat tutorial ttg root bg model2 yang dimasuk'an sblm nih,harap sabar k

aka booking awal. samsung galaxy mini. hahaha.....:D

wanimran
20-02-2013, 03:21 AM
en.muiz(xperia)
en bob(lg,htc)
en fitri(samsung,motorola)
en.shah(xperia,samsung)
en elwin(xperia,htc)


ada kekosongan lagi utk join the team... hobby sy menggodek...

Lenkcai
20-02-2013, 03:33 AM
en tt yg bijaksana , aku ada 1 kmusykilan

camane nak tgk spec camera dlm android, dlm altuntu takde, dlm phone info dlm setting pun takde, so nak cek camane brp mp kamera dpan, dn brp mp kamera blkg, tq

aku guna s3 clone MTK6575 , tq

honeydew
20-02-2013, 08:13 AM
boleh install tapi xperia anda perlu [root] dahulu

cuba bagi about phone encik,sebab Beats audio ni berfungsi pada sesetengah rom sahaja..

mungkin hp xperia encik sesuai..hehehe

kernel : 3.0.8-perf user@sibldsrv-03#1

build number : 11.0.A.7.5

aku da root hp ni tt..install beats audio kena unlock boatloader?

Mel_Ahmad
20-02-2013, 08:21 AM
Ada masalah phone platform android..

Bila call, skrin terus jadi gelap. Nak loudspeaker pun tak boleh. Bila masuk voicemail nak cancel pun tak boleh.

Pohon kongsi penyelesaian..

Thanks :)

abdhamid86
20-02-2013, 08:53 AM
samsung galaxy note. baru lepas root. pastu tak leh masuk googe play. ada sape tahu solusinya?

download gapps (google apps)..download ikut version android lepas tu flash.
http://goo.im/gapps

rebellion
20-02-2013, 09:07 AM
menarik thread ni, makin meriah :D

abdhamid86
20-02-2013, 09:11 AM
err....boss....kita cuba nak amik poweramp full version.

dgn usul boss, kita dolod la yg free dolu dari playstore

andriod punya. pas tu cuba amik yg full version dari aptiode.

ap sal tak dapat ekk? caner sebenarnya cara nak pakai aptoide

nih?

dekat appchina pon bole bos..unlock dan activator tersedia..:)paid
http://www.appchina.com/sou/poweramp/

abdhamid86
20-02-2013, 09:20 AM
en tt yg bijaksana , aku ada 1 kmusykilan

camane nak tgk spec camera dlm android, dlm altuntu takde, dlm phone info dlm setting pun takde, so nak cek camane brp mp kamera dpan, dn brp mp kamera blkg, tq

aku guna s3 clone MTK6575 , tq

tolong jawab yek..
Camera/Picture Resolution Dual Cameras, front camera: 0.3MP, back camera: 8.0MP with flashlight,
up to 3264 x 2448 pixels resolution
Focus mode: auto, infinity, continuous, macro
http://www.androidforcheap.com/i9300-plus-s3-48inch-screen-1ghz-mtk6575-android-40-3g-gps-wifi-80-pixel-camera-micro-sim-card-phone-p-453.html

ELWIN
20-02-2013, 12:13 PM
ada kekosongan lagi utk join the team... hobby sy menggodek...

Setakat ni belum ada lagi,nanti akan tanya pada EN ELwin tentang perkara ni,tapi hari tuh en elwin nak cari orang yang tahu guna android kitchen[untuk custom ROM](memandangkan en fitri(programmer) kerap ke INDIA,jadi kami suash sedikit sebab programmer selalu outstation)

ELWIN
20-02-2013, 12:14 PM
tolong jawab yek..
Camera/Picture Resolution Dual Cameras, front camera: 0.3MP, back camera: 8.0MP with flashlight,
up to 3264 x 2448 pixels resolution
Focus mode: auto, infinity, continuous, macro
http://www.androidforcheap.com/i9300-plus-s3-48inch-screen-1ghz-mtk6575-android-40-3g-gps-wifi-80-pixel-camera-micro-sim-card-phone-p-453.html

TERIMA KASIH EN ABDHAMID:)cgrock

Karim Pisang
20-02-2013, 12:24 PM
tuan TT, cmne nk guna What Apps ke dalam PC?
cara plg mudah? TQ tuan

abdhamid86
20-02-2013, 01:00 PM
tuan TT, cmne nk guna What Apps ke dalam PC?
cara plg mudah? TQ tuan

Bole try bluestack atau youwave.

Lenkcai
20-02-2013, 03:46 PM
tolong jawab yek..
Camera/Picture Resolution Dual Cameras, front camera: 0.3MP, back camera: 8.0MP with flashlight,
up to 3264 x 2448 pixels resolution
Focus mode: auto, infinity, continuous, macro
http://www.androidforcheap.com/i9300-plus-s3-48inch-screen-1ghz-mtk6575-android-40-3g-gps-wifi-80-pixel-camera-micro-sim-card-phone-p-453.html

tq
tp aku rasa tak sama spec fon aku dgn yg ni bro

psl tu aku nak cek sndiri brp mp sbnrnya kamera dpan dn blkg fon aku ni

kualiti gmbr fon aku aku tgk truk sgt, rasanya mmg bkn 8mp:p

ELWIN
20-02-2013, 04:16 PM
tq
tp aku rasa tak sama spec fon aku dgn yg ni bro

psl tu aku nak cek sndiri brp mp sbnrnya kamera dpan dn blkg fon aku ni

kualiti gmbr fon aku aku tgk truk sgt, rasanya mmg bkn 8mp:p

apa yang saya tau,hp clone(ini info dr chinacart,kami menggunakan khidmat adik EN.muiz yang tahu bertutur dalam bahasa kantonis/mandrin) kebanyakkan kamera hp clone adalah 5mp,dan depan 0.3

Lenkcai
20-02-2013, 08:33 PM
apa yang saya tau,hp clone(ini info dr chinacart,kami menggunakan khidmat adik EN.muiz yang tahu bertutur dalam bahasa kantonis/mandrin) kebanyakkan kamera hp clone adalah 5mp,dan depan 0.3

tu la bro
kalau 8mp , mmg aku x caya sbnrnya kamera tu

5mp pun 50/50 je, aku rasa dlm 2mp atau 3mp je sbnrnya kamera klon ni:p

ELWIN
20-02-2013, 08:50 PM
kepada pengguna xperia yang nak unlock bootloader,kami tengah siapkan tutorialnya..ikut sahaja step demi step,sangat simple



[PERHATIAN]

UNTUK MEMASTIKAN XPERIA ANDA MEMBENARKAN ANDA UNLOCK BOOTLOADER ATAU TIDAK

SILA TAIP INI PADA HP/TAB ANDA TERLEBIH DAHULU

*#*#7378423#*#*

lihat pada SERVICE INFO/CONFIGURATION/

LIHAT PADA rooting status

sekiranya bootloader unlock allowed: yes

bermakna anda boleh membuka bootloader anda

tetapi sekiranya bootloader unlock allowed: nO
anda tidak mendapat kebenaran membuka bootloader pada hp anda



tunggu sehingga kami menyiapkan tutorial cara membuka bootloader pada xperia



ok..tutorial bermula

mula2 download link ini

http://www.mediafire.com/?lt8ghch95u5abgo.

buat folder baru[taip je unlock bootloader]
masukkan file yang korg dload tadi ke dalam folder yang korg baru buat tadi
klik pada folder tu[unlock bootloader],kemudian extract file yang korang dload tu

korang akan dapat macam ni,

http://www.carigold.com/portal/forums/attachment.php?attachmentid=114436&d=1361365696

lepas tu,korang klik folder unlock bootloader
dan korang akan jumpa macam ni

http://www.carigold.com/portal/forums/attachment.php?attachmentid=114437&stc=1&d=1361366162

kemudian etract driver dan juga fastboot_with_android_usb file

korang akan dapat hasil macam ni

http://www.carigold.com/portal/forums/attachment.php?attachmentid=114438&stc=1&d=1361366453


kemudian klik pada shortcut unlockbootloader.sonyericcson.com



ok sekarang anda berada di page unlockbootloader sonyericcson

http://www.carigold.com/portal/forums/attachment.php?attachmentid=114441&stc=1&d=1361366855


scroll ke bawah dan klik [start unlocking the bootloader]


kemudian anda akan nampak macam ni

http://www.carigold.com/portal/forums/attachment.php?attachmentid=114442&stc=1&d=1361367195

scroll ke bawah dan klik [continue]


dan korang akan nampak seperti ini

http://www.carigold.com/portal/forums/attachment.php?attachmentid=114443&stc=1&d=1361367402

klik yes i'm sure


kemudian korang akan nmpk seperti ini

http://www.carigold.com/portal/forums/attachment.php?attachmentid=114444&stc=1&d=1361367560

sila klik/tandakan pada kedua2 kotak kosong tersebut dan klik [i accept]


kemudian korang akan nampak yang ini

http://www.carigold.com/portal/forums/attachment.php?attachmentid=114445&stc=1&d=1361367828



sila isikan nama,IMEI(boleh tekan *#06#)<--[semasa mengisikan IMEI ni ambil 14 digit yang sahaja,yang no last skali tu xpayah letak] kemudian isi Email address korang

klik submit,

copy code yang terpapar pada skrin.<--simpan dalam notepad

code bootloader juga akan dihantar ke email korang<---sila salin code bootloader yang dihantar tu!

ok,lepas tu korang


masuk note pad

taip bende ni

1.fastboot.exe -i 0x0fce getvar version

2.fastboot.exe -i 0x0fce oem unlock 0x

3.kod unlock bootloader korang

kemudian save[taiplah cmd dan key] atau nama yang korg senang na ingat



ok lepas tu


OFFkan hp korang

buka folder fastboot with android usb file

dan klik pada folder fastboot,korang akan nampak 3 file

i.AdbWinApi
ii. AdbWinUsbApi
iii. fastboot application

minimize kan tetingkap tu


[untuk fastboot) sila baca dan TGK LINK YANG DIBERI sebab fastboot button berlainan mengikut model xperia

http://unlockbootloader.sonymobile.com/fastboot-buttons


ok sekarang buat yang ni

pastikan hp dah OFF

[tekan fastboot button]<--berlainan cara mengikut model hp(hold) dan baru plug in cable usb pada hp

untuk mengetahui hp korang dah dalam fastboot mod ialah,led akan menyala berwarna biru



maximize kembali tetingkap fastboot

tekan shift(hold) dan right klik pada mouse korang

kemudian klik open command window here


buka notepad yang aku suruh buat tadi

copy yang no 1 tu dulu dan kemudian paste(rightklik) dekat command windows dan tekan enter

bila korang nmpk je perkataan [finished] total...0. 001s

ok baru korang

copy plak yang no 2 dan paste(right klik) dekat command windows

jangan tekan enter lagi

copy no 3(no unlockbootloader korang)lepas tu paste dekat command windows

ok kemudian baru ENTER

ok..korang perasan tak pada command window tu ada tulis UNLOCKED

ok bermakna hp korang dah berjaya unlock bootloader!!



ok,itu je yang dapat aku kongsi

kalau
20-02-2013, 09:38 PM
aku ada kemusykilan la boss. masa aku nak dolod dari blackmart

ataupun aptoid. ada apps yg tak dapat amik. caner nak tau app tu

dapat kita amik selain dari nengok ver dia? aku pun nak tau la apa apps

ya aku dapat amik utk upgrade media video nih? ada jenis format tak dapat aku

nak nengok.

Pak Lam
20-02-2013, 10:17 PM
kepada pengguna xperia yang nak unlock bootloader,kami tengah siapkan tutorialnya..ikut sahaja step demi step,sangat simple



[PERHATIAN]

UNTUK MEMASTIKAN XPERIA ANDA MEMBENARKAN ANDA UNLOCK BOOTLOADER ATAU TIDAK

SILA TAIP INI PADA HP/TAB ANDA TERLEBIH DAHULU

*#*#7378423#*#*

lihat pada SERVICE INFO/CONFIGURATION/

LIHAT PADA rooting status

sekiranya bootloader unlock allowed: yes

bermakna anda boleh membuka bootloader anda

tetapi sekiranya bootloader unlock allowed: nO
anda tidak mendapat kebenaran membuka bootloader pada hp anda



tunggu sehingga kami menyiapkan tutorial cara membuka bootloader pada xperia
Tuan, macamana nak backup rom/firmware asal hepon/tablet kita?

ELWIN
20-02-2013, 10:56 PM
Tuan, macamana nak backup rom/firmware asal hepon/tablet kita?

model apa ye tab/hp encik tu?

ELWIN
20-02-2013, 10:57 PM
aku ada kemusykilan la boss. masa aku nak dolod dari blackmart

ataupun aptoid. ada apps yg tak dapat amik. caner nak tau app tu

dapat kita amik selain dari nengok ver dia? aku pun nak tau la apa apps

ya aku dapat amik utk upgrade media video nih? ada jenis format tak dapat aku

nak nengok.

cuba tengok respon orang yang guna apps tu..(lagi bagus tengok dekat playstore)

Pak Lam
21-02-2013, 08:18 AM
model apa ye tab/hp encik tu?

Ninetology Black Pearl 2 :D

ELWIN
21-02-2013, 07:47 PM
kepada pengguna xperia yang nak unlock bootloader,kami tengah siapkan tutorialnya..ikut sahaja step demi step,sangat simple



[PERHATIAN]

UNTUK MEMASTIKAN XPERIA ANDA MEMBENARKAN ANDA UNLOCK BOOTLOADER ATAU TIDAK

SILA TAIP INI PADA HP/TAB ANDA TERLEBIH DAHULU

*#*#7378423#*#*

lihat pada SERVICE INFO/CONFIGURATION/

LIHAT PADA rooting status

sekiranya bootloader unlock allowed: yes

bermakna anda boleh membuka bootloader anda

tetapi sekiranya bootloader unlock allowed: nO
anda tidak mendapat kebenaran membuka bootloader pada hp anda



tunggu sehingga kami menyiapkan tutorial cara membuka bootloader pada xperia



ok..tutorial bermula

mula2 download link ini

http://www.mediafire.com/?lt8ghch95u5abgo.

buat folder baru[taip je unlock bootloader]
masukkan file yang korg dload tadi ke dalam folder yang korg baru buat tadi
klik pada folder tu[unlock bootloader],kemudian extract file yang korang dload tu

korang akan dapat macam ni,

http://www.carigold.com/portal/forums/attachment.php?attachmentid=114436&d=1361365696

lepas tu,korang klik folder unlock bootloader
dan korang akan jumpa macam ni

http://www.carigold.com/portal/forums/attachment.php?attachmentid=114437&stc=1&d=1361366162

kemudian etract driver dan juga fastboot_with_android_usb file

korang akan dapat hasil macam ni

http://www.carigold.com/portal/forums/attachment.php?attachmentid=114438&stc=1&d=1361366453


kemudian klik pada shortcut unlockbootloader.sonyericcson.com



ok sekarang anda berada di page unlockbootloader sonyericcson

http://www.carigold.com/portal/forums/attachment.php?attachmentid=114441&stc=1&d=1361366855


scroll ke bawah dan klik [start unlocking the bootloader]


kemudian anda akan nampak macam ni

http://www.carigold.com/portal/forums/attachment.php?attachmentid=114442&stc=1&d=1361367195

scroll ke bawah dan klik [continue]


dan korang akan nampak seperti ini

http://www.carigold.com/portal/forums/attachment.php?attachmentid=114443&stc=1&d=1361367402

klik yes i'm sure


kemudian korang akan nmpk seperti ini

http://www.carigold.com/portal/forums/attachment.php?attachmentid=114444&stc=1&d=1361367560

sila klik/tandakan pada kedua2 kotak kosong tersebut dan klik [i accept]


kemudian korang akan nampak yang ini

http://www.carigold.com/portal/forums/attachment.php?attachmentid=114445&stc=1&d=1361367828



sila isikan nama,IMEI(boleh tekan *#06#)<--[semasa mengisikan IMEI ni ambil 14 digit yang sahaja,yang no last skali tu xpayah letak] kemudian isi Email address korang

klik submit,

copy code yang terpapar pada skrin.<--simpan dalam notepad

code bootloader juga akan dihantar ke email korang<---sila salin code bootloader yang dihantar tu!

ok,lepas tu korang


masuk note pad

taip bende ni

1.fastboot.exe -i 0x0fce getvar version

2.fastboot.exe -i 0x0fce oem unlock 0x

3.kod unlock bootloader korang

kemudian save[taiplah cmd dan key] atau nama yang korg senang na ingat



ok lepas tu


OFFkan hp korang

buka folder fastboot with android usb file

dan klik pada folder fastboot,korang akan nampak 3 file

i.AdbWinApi
ii. AdbWinUsbApi
iii. fastboot application

minimize kan tetingkap tu


[untuk fastboot) sila baca dan TGK LINK YANG DIBERI sebab fastboot button berlainan mengikut model xperia

http://unlockbootloader.sonymobile.com/fastboot-buttons


ok sekarang buat yang ni

pastikan hp dah OFF

[tekan fastboot button]<--berlainan cara mengikut model hp(hold) dan baru plug in cable usb pada hp

untuk mengetahui hp korang dah dalam fastboot mod ialah,led akan menyala berwarna biru



maximize kembali tetingkap fastboot

tekan shift(hold) dan right klik pada mouse korang

kemudian klik open command window here


buka notepad yang aku suruh buat tadi

copy yang no 1 tu dulu dan kemudian paste(rightklik) dekat command windows dan tekan enter

bila korang nmpk je perkataan [finished] total...0. 001s

ok baru korang

copy plak yang no 2 dan paste(right klik) dekat command windows

jangan tekan enter lagi

copy no 3(no unlockbootloader korang)lepas tu paste dekat command windows

ok kemudian baru ENTER

ok..korang perasan tak pada command window tu ada tulis UNLOCKED

ok bermakna hp korang dah berjaya unlock bootloader!!



ok,itu je yang dapat aku kongsi



sila maklumkan sekiranya anda berjaya membuka unlock bootloader xperia anda

zerkz
21-02-2013, 08:10 PM
samsung W leh masuk jelly bean tak? kalau boleh, nanti2 ada effek ke?? kalau tka boleh... kenape?

ELWIN
21-02-2013, 08:28 PM
samsung W leh masuk jelly bean tak? kalau boleh, nanti2 ada effek ke?? kalau tka boleh... kenape?

samsung wave ke? or samsung wonder?:-?

ELWIN
22-02-2013, 12:01 AM
samsung wave ke? or samsung wonder?:-?

galaxy wonder boleh guna jellybean melalui custom

copy left
22-02-2013, 09:01 AM
android yg dah root boleh update lagi takk???

yongyap
22-02-2013, 09:20 AM
minta sape2 bleh listkan apps education kids?
:)

Niyang
22-02-2013, 09:51 AM
s3 nih mudah hang la... tensen Aku... any solution?

Dianaepp
22-02-2013, 11:13 AM
selalu hang

ELWIN
22-02-2013, 12:23 PM
android yg dah root boleh update lagi takk???

masih boleh dapat update sebab hp hanya di ROOT sahaja

ELWIN
22-02-2013, 12:30 PM
minta sape2 bleh listkan apps education kids?
:)

sila masuk playstore

berikut antaranya

kids number and math lite
kids reading(preschool)
kids ABC phone lite
kids shapes(preschool)
blackboard mobile
kids zoo animal sound and photos
math practice flash cards
wordtalk-english word study
Game for kids:kids match'em
Learn korean phrasebook

ELWIN
22-02-2013, 12:31 PM
s3 nih mudah hang la... tensen Aku... any solution?

jgn banyak letak apps dalam internal memory,seboleh2nya install apps yang perlu n selalu guna sahaja

adrilyss
22-02-2013, 01:07 PM
taip bende ni

1.fastboot.exe -i 0x0fce getvar version

2.fastboot.exe -i 0x0fce oem unlock 0x

3.kod unlock bootloader korang

kemudian save[taiplah cmd dan key] atau nama yang korg senang na ingat

bro, yg ni wat 3 notepad ye berasingan, cth nye

cmd dan key 1 utk fastboot.exe -i 0x0fce getvar version

cmd dan key 2 utk fastboot.exe -i 0x0fce oem unlock 0x

cmd dan key 2 utk kod unlock bootloader korang

ok lepas tu


OFFkan hp korang

buka folder fastboot with android usb file

dan klik pada folder fastboot,korang akan nampak 3 file

i.AdbWinApi
ii. AdbWinUsbApi
iii. fastboot application

minimize kan tetingkap tu


[untuk fastboot) sila baca dan TGK LINK YANG DIBERI sebab fastboot button berlainan mengikut model xperia

http://unlockbootloader.sonymobile.com/fastboot-buttons


ok sekarang buat yang ni

pastikan hp dah OFF

[tekan fastboot button]<--berlainan cara mengikut model hp(hold) dan baru plug in cable usb pada hp

untuk mengetahui hp korang dah dalam fastboot mod ialah,led akan menyala berwarna biru



maximize kembali tetingkap fastboot

tekan shift(hold) dan right klik pada mouse korang


bro, saya sangkut kat sini, dah tekan shft hold then right click but tk kluar open comand window, kalo highlight all pastu open br ade kluar but kejap je coz fon tk connect lg. takut connect nnt tk tau ape yg jd kalo salah step

ELWIN
22-02-2013, 01:27 PM
taip bende ni

1.fastboot.exe -i 0x0fce getvar version

2.fastboot.exe -i 0x0fce oem unlock 0x

3.kod unlock bootloader korang

kemudian save[taiplah cmd dan key] atau nama yang korg senang na ingat

bro, yg ni wat 3 notepad ye berasingan, cth nye

cmd dan key 1 utk fastboot.exe -i 0x0fce getvar version

cmd dan key 2 utk fastboot.exe -i 0x0fce oem unlock 0x

cmd dan key 2 utk kod unlock bootloader korang

ok lepas tu


OFFkan hp korang

buka folder fastboot with android usb file

dan klik pada folder fastboot,korang akan nampak 3 file

i.AdbWinApi
ii. AdbWinUsbApi
iii. fastboot application

minimize kan tetingkap tu


[untuk fastboot) sila baca dan TGK LINK YANG DIBERI sebab fastboot button berlainan mengikut model xperia

http://unlockbootloader.sonymobile.com/fastboot-buttons


ok sekarang buat yang ni

pastikan hp dah OFF

[tekan fastboot button]<--berlainan cara mengikut model hp(hold) dan baru plug in cable usb pada hp

untuk mengetahui hp korang dah dalam fastboot mod ialah,led akan menyala berwarna biru



maximize kembali tetingkap fastboot

tekan shift(hold) dan right klik pada mouse korang


bro, saya sangkut kat sini, dah tekan shft hold then right click but tk kluar open comand window, kalo highlight all pastu open br ade kluar but kejap je coz fon tk connect lg. takut connect nnt tk tau ape yg jd kalo salah step

kena connect dulu hp baru boleh buat command tadi tu...


kena buat dalam tetingkap yang ada folder macam ni

http://www.carigold.com/portal/forums/attachment.php?attachmentid=114560&stc=1&d=1361511644

dari dalam tetingkap tu tekan shift(hold dan right klik..klik open command window here



[untuk win xp pula tekan lambang window+huruf r pada keyboard dan akan keluar CMD

adrilyss
22-02-2013, 01:58 PM
kena connect dulu hp baru boleh buat command tadi tu...


kena buat dalam tetingkap yang ada folder macam ni

http://www.carigold.com/portal/forums/attachment.php?attachmentid=114560&stc=1&d=1361511644

dari dalam tetingkap tu tekan shift(hold dan right klik..klik open command window here

thnk bro, fast feedback. best best :)paid :)paid :)paid

ELWIN
22-02-2013, 02:06 PM
thnk bro, fast feedback. best best :)paid :)paid :)paid

dah berjaya buka bgtau..senang orang lain na jadikan guide

Niyang
22-02-2013, 02:26 PM
jgn banyak letak apps dalam internal memory,seboleh2nya install apps yang perlu n selalu guna sahaja

ooo... ok sy try chek dl... tqvm:)cgrock

balung
22-02-2013, 02:38 PM
lorhhhh.. page dah banyak nii.. bleh X yg penting2 di updatekan ke page 1.. kalu x mnyusah kan.. kalu susah xper.. nnt sy baca satu2..

cume nak tanye ade dah ke org tanya camne nak alih gambar dari phone save ke computer gune usb je.. galaxy w ..

ke kene root dulu?

ELWIN
22-02-2013, 02:39 PM
memula download file ni dulu

http://www.mediafire.com/?zig495eaprcji1v

connect hp korang pada komputer melalui usb kabel

kemudian copy file yang korang download tadi ke dalam sd card

[xperlu extract file yang korang dload tu,bia je seketul mcm tu masuk dalam sd card korang]

ok sekarang..cabut kabel usb dari hp korang

1.offkan hp
2.tekan (hold) HOME dan Power button secara serentak
3.tunggu sehingga korang masuk dalam ANdroid system recovery
4.lepaskan button2 yang korang duk hold tadi

pilih apply update from sd card dan tekan home untuk confirm

pilih Upd_1.zip dan tekan home untuk enter/confirm

tunggu sehingga selesai/complete

lepas tu pilih Reboot system now dan tekan home

ok..tunggu hp sgmini korang start..

cuba tengok kat dalam hp korang tu,ada tak app yang bernama Superuser?

hah kalau ada bermakna korang dah berjaya ROOT samsung galaxy mini korang


sila respon sekiranya korang berjaya/tidak berjaya buat mengikut kaedah ini

tutorial made by shah

aca176
22-02-2013, 02:41 PM
salam tt,aku pakai xperia mini pro,dah upgrade pakai android 4.0, xde ape mslh,cuma wifi kdg2 disconect tetibe...aka xstabil la,cmana nak selesai mslh ni ye? anyway yg ni factory punya version,blm root...tq

aca176
22-02-2013, 02:42 PM
lorhhhh.. page dah banyak nii.. bleh X yg penting2 di updatekan ke page 1.. kalu x mnyusah kan.. kalu susah xper.. nnt sy baca satu2..

cume nak tanye ade dah ke org tanya camne nak alih gambar dari phone save ke computer gune usb je.. galaxy w ..

ke kene root dulu?
tolong tt jawab,xyah pakai usb,pakai airdroid je,tp kene adew connection wifi...superb...:)paid

balung
22-02-2013, 02:48 PM
tolong tt jawab,xyah pakai usb,pakai airdroid je,tp kene adew connection wifi...superb...:)paid


gune andriod? camne? wifi xde masalah mmg ade.. kene share macam pc to pc to ke?

sy ni mmg xtau pasal hp.. android leh wat sharing file ea?

ELWIN
22-02-2013, 02:55 PM
salam tt,aku pakai xperia mini pro,dah upgrade pakai android 4.0, xde ape mslh,cuma wifi kdg2 disconect tetibe...aka xstabil la,cmana nak selesai mslh ni ye? anyway yg ni factory punya version,blm root...tq

hp kena root dulu..

untuk hp yang dah root sahaja

masuk dalam file explorer(lebih baik guna root explorer)

cuba delete benda ni

/data/misc/dhcp/dhcpcd-wlan0.lease
/data/misc/dhcp/dhcpcd-wlan.pid

kepada encik acai..bersabar..jap lagi kami post macamana nak root hp xperia mini pro aka sk17i,sk17a,sk17

ELWIN
22-02-2013, 03:13 PM
sorry en shah keluar,

untuk root hp xperia mini pro anda hanya pergi ke link ni..ikut arahan yang diberi

http://soleheen.com/2012/09/cara-root-xperia-2011-xperia-mini-pro-sk7i.html

p/s sorry sebab tak dapat nak beri tutorial cara kami sendiri sebab masing-masing sibuk dengan order~X(

copy left
22-02-2013, 03:22 PM
masih boleh dapat update sebab hp hanya di ROOT sahaja


aku risau baru beli note10.1 2 bulan terus root,walaupun dah root tetap boleh update android ke versi seterusnye errkk,

ELWIN
22-02-2013, 03:24 PM
aku risau baru beli note10.1 2 bulan terus root,walaupun dah root tetap boleh update android ke versi seterusnye errkk,

Boleh,sebab kita root sahaja.

copy left
22-02-2013, 03:26 PM
Boleh,sebab kita root sahaja.

ok masta timekasih menyakinkan aku,nak update jellybean ke versi seterusnye hehehehe.

aimimun
22-02-2013, 03:54 PM
untuk makluman encik ini berlaku disebabkan setting pada router internet encik,
atrix tidak dapat membaca/radio frequency dgn baik

kami ada juga mengutarakan perkara ini pada developer mengenai masalah connection internet melalui wifi..dan kami masih menunggu jawapan dari mereka..

ada setting2 tertentu yang diperlukan oleh router internet anda
untuk diflash dan menjadikan ia stabil dan membolehkan atrix dapat kesinambungan frequency radio wifi..tetapi ianya bergantung kepada model router

cuba encik berikan model router yang encik gunakan,mungkin kami cuba bertanya pada rakan kami di TM dan bagaimana untuk menyelesaikannya

alamak kat opis ni..xperasan plak brand apa tp xsilap TPLINK.model lama.

aca176
22-02-2013, 05:42 PM
sorry en shah keluar,

untuk root hp xperia mini pro anda hanya pergi ke link ni..ikut arahan yang diberi

http://soleheen.com/2012/09/cara-root-xperia-2011-xperia-mini-pro-sk7i.html

p/s sorry sebab tak dapat nak beri tutorial cara kami sendiri sebab masing-masing sibuk dengan order~X(

tq bro...:)paid:)paid:)paid

ELWIN
22-02-2013, 05:42 PM
tq bro...:)paid:)paid:)paid

sila maklum kan kami semula sekiranya anda berjaya unlock bootloader

aca176
22-02-2013, 05:43 PM
gune andriod? camne? wifi xde masalah mmg ade.. kene share macam pc to pc to ke?

sy ni mmg xtau pasal hp.. android leh wat sharing file ea?

bkn android,tp airdroid... download aplikasi tu kat google play,dia leh transfer dgn cepat n mudah...kalau xde wifi mmg ssh la bro...kene guna cable gak la kot atau memori kad reader

ELWIN
22-02-2013, 05:45 PM
bkn android,tp airdroid... download aplikasi tu kat google play,dia leh transfer dgn cepat n mudah...kalau xde wifi mmg ssh la bro...kene guna cable gak la kot atau memori kad reader

terima kasih en. Aca176:)cgrock

ELWIN
22-02-2013, 06:43 PM
untuk melihat sama ada nexus anda dari product mana

sila ikut dibawah ni

1.buka playstore
2.cari applicatoin bernama 'Android System Info'
3.install dan kemudian open apps tu
4.tap pada System
5.tab pada BuilDinfo
6.lihat pada perkataan Product:

http://forums.androidcentral.com/attachments/google-samsung-galaxy-nexus/30557d1342197156-yakju-takju-build-how-do-u-tell-screenshot_2012-07-13-19-27-59.jpg

Pak Lam
22-02-2013, 08:53 PM
untuk melihat sama ada nexus anda dari product mana

sila ikut dibawah ni

1.buka playstore
2.cari applicatoin bernama 'Android System Info'
3.install dan kemudian open apps tu
4.tap pada System
5.tab pada BuilDinfo
6.lihat pada perkataan Product:

http://forums.androidcentral.com/attachments/google-samsung-galaxy-nexus/30557d1342197156-yakju-takju-build-how-do-u-tell-screenshot_2012-07-13-19-27-59.jpg
antara ke3-3 model sony ni
Xperia J, Xperia Sola & Xperia Go
Mana lebih berbaloi utk dibeli?

Tq

ELWIN
22-02-2013, 09:04 PM
antara ke3-3 model sony ni
Xperia J, Xperia Sola & Xperia Go
Mana lebih berbaloi utk dibeli?

Tq

cuba masuk gsm arena,mungkin disana lebih membantu.

p/s :kalau tt lebih suka sola,laju,ringan n detect gerakan jari lebih awl..umpama xpyh tekan beriya sgt kat screen

Pak Lam
22-02-2013, 09:55 PM
cuba masuk gsm arena,mungkin disana lebih membantu.

p/s :kalau tt lebih suka sola,laju,ringan n detect gerakan jari lebih awl..umpama xpyh tekan beriya sgt kat screen

Ok. Tq
Saja tanya cni. Manalah tau kalau terbeli :eek:
Nak wt custom rom ka... Ada la pakar dpt mmbantu :D :D

TT da dpt cara backup rom Black Pearl 2? :-?
Sy ada jmpa 1 tp tutorial dia xlengkap jd xberjaya bt. Hm...

ELWIN
22-02-2013, 10:38 PM
Ok. Tq
Saja tanya cni. Manalah tau kalau terbeli :eek:
Nak wt custom rom ka... Ada la pakar dpt mmbantu :D :D

TT da dpt cara backup rom Black Pearl 2? :-?
Sy ada jmpa 1 tp tutorial dia xlengkap jd xberjaya bt. Hm...

meh bg link kat kitorg..n kitorg cuba buat kat hp antology member...hahahaha

zerkz
23-02-2013, 02:02 AM
samsung wave ke? or samsung wonder?:-?

samsung wander... huhuhu

ELWIN
23-02-2013, 02:12 AM
samsung wander... huhuhu

boleh guna melalui custom...

ELWIN
23-02-2013, 10:40 AM
Ok. Tq
Saja tanya cni. Manalah tau kalau terbeli :eek:
Nak wt custom rom ka... Ada la pakar dpt mmbantu :D :D

TT da dpt cara backup rom Black Pearl 2? :-?
Sy ada jmpa 1 tp tutorial dia xlengkap jd xberjaya bt. Hm...

try masuk ni..

http://forum.***********/topic/2672653

safone
23-02-2013, 01:10 PM
Ok. Tq
Saja tanya cni. Manalah tau kalau terbeli :eek:
Nak wt custom rom ka... Ada la pakar dpt mmbantu :D :D

TT da dpt cara backup rom Black Pearl 2? :-?
Sy ada jmpa 1 tp tutorial dia xlengkap jd xberjaya bt. Hm...

setau aku..ada 2 cara nk wat backup rom utk tepon guna mtk6575/77..
tp syaratnya kena ROOT dulu..
1-nandroid backup..
kena pakai custom recovery..yg ni bole restore blk ke tarikh asal backup tu..
2-nk senang pakai gscript lite..
simple je step dia

ELWIN
23-02-2013, 01:23 PM
setau aku..ada 2 cara nk wat backup rom utk tepon guna mtk6575/77..
tp syaratnya kena ROOT dulu..
1-nandroid backup..
kena pakai custom recovery..yg ni bole restore blk ke tarikh asal backup tu..
2-nk senang pakai gscript lite..
simple je step dia

terima kasih en safone,

en.wan..ttg camera tuh..kena tunggu en fitri balik lah..dia ke india sekarang..dia yang buat..dah puas cari dalam lab,tak tau dia letak kat mana..:)cgrock

copy left
23-02-2013, 01:33 PM
Masta ELWIN den nak tanye,kalo bateri tablet kong cmne nak tuka,kalo henpon bukak jerk belakang tapi tablet xleh bukak belakang.

ELWIN
23-02-2013, 02:28 PM
Masta ELWIN den nak tanye,kalo bateri tablet kong cmne nak tuka,kalo henpon bukak jerk belakang tapi tablet xleh bukak belakang.

tablet apa yg di pakai tuh?..bab teknikal ni xterer sgt..hehhehe

copy left
23-02-2013, 02:37 PM
tablet apa yg di pakai tuh?..bab teknikal ni xterer sgt..hehhehe

Galaxi note 10.1 n8000.
Den ingat tablet mcm hp leh bukak belakang.lappy pun leh bukak bateri.

ELWIN
23-02-2013, 03:31 PM
Galaxi note 10.1 n8000.
Den ingat tablet mcm hp leh bukak belakang.lappy pun leh bukak bateri.



nnt kita bagi yer




nah ni dia..tapi untuk apa na buka buka galaxy tab 10.1 ni?


http://www.techrepublic.com/photos/cracking-open-the-samsung-galaxy-tab-101/6258363?seq=12

copy left
23-02-2013, 04:15 PM
nnt kita bagi yer




nah ni dia..tapi untuk apa na buka buka galaxy tab 10.1 ni?


http://www.techrepublic.com/photos/cracking-open-the-samsung-galaxy-tab-101/6258363?seq=12

Owh masta nengok kat web tu erkkk,susah la nak tuka bateri kalo cmtu

ELWIN
23-02-2013, 04:20 PM
Owh masta nengok kat web tu erkkk,susah la nak tuka bateri kalo cmtu

pakar2 takde hari nih..jadi terpaksa cari link utk bro

p/s en.shah,en.muiz gi hospital,tengok en.bob yg retak tulang

e.fitri masih kat india


xpun ce try yg ni

http://www.youtube.com/watch?v=zslF7P5Wxcc

copy left
23-02-2013, 04:30 PM
pakar2 takde hari nih..jadi terpaksa cari link utk bro

p/s en.shah,en.muiz gi hospital,tengok en.bob yg retak tulang

e.fitri masih kat india


xpun ce try yg ni

http://www.youtube.com/watch?v=zslF7P5Wxcc

Video tu tunjuk tab 10,lain x same,rasenye xde lagi kot skrg ni mungkin setahun lg ade la tutorial dia.
Tp ade yg ajar kalo bateri tab abis campak tongsampah jerk caranye hehehehe.

Azizi Zillah
23-02-2013, 07:33 PM
Ada masalah phone platform android..

Bila call, skrin terus jadi gelap. Nak loudspeaker pun tak boleh. Bila masuk voicemail nak cancel pun tak boleh.

Pohon kongsi penyelesaian..

Thanks :)
Assalamualaikum & Salam Sejahtera TT.... (ramai la katakan...:D)

sama la kes dgn cheq punya N8000+ MTK 6577 Agar2 Kacang 4.1.1 ni... akibat kegatalan tangan nak root tapi tak success...:((:((:((

mula2 -> android.process.com unable to load, lepas tu bila on phone dia restart sekali lagi (lupa pulak apa prosesnya)

saya reset factory setting semula, then on wifi & update playstore (play, gmail, gtalk, maps, apekebende semua biar dlm 3 hari) -> masalah process fail/unable to load selesai...#:-S#:-S#:-S

tapi bila call, skrin jadi gelap masih tak selesai... kalau call org, kena bagitau suruh depa letak phone/disconnect/end supaya skrin menjelma semula... kalau lupa discon/end call -> alamatnya kena bukak bateri & on phone semula la...~X(~X(~X(

apakah gerangan geringnya khadam elektronik saya ini wahai tabib..?:-&:confused::rolleyes:

berikut butiran surat beranak & ic merah khadam saya ini:-

model number - e1908_v77_jbl1_9p017
android version - 4.1.1
baseband version - MAUI.11AMD.W12.22.SP.V15, 2012/10/16 13:11
kernel version -3.4.0 root@bahe-desktop)) #1 SMP PREEMPT Thu Nov 1 15:12:44 CST 2012
build number - e1908_v77_jbl1_9p017_20121101

ELWIN
23-02-2013, 07:48 PM
Assalamualaikum & Salam Sejahtera TT.... (ramai la katakan...:D)

sama la kes dgn cheq punya N8000+ MTK 6577 Agar2 Kacang 4.1.1 ni... akibat kegatalan tangan nak root tapi tak success...:((:((:((

mula2 -> android.process.com unable to load, lepas tu bila on phone dia restart sekali lagi (lupa pulak apa prosesnya)

saya reset factory setting semula, then on wifi & update playstore (play, gmail, gtalk, maps, apekebende semua biar dlm 3 hari) -> masalah process fail/unable to load selesai...#:-S#:-S#:-S

tapi bila call, skrin jadi gelap masih tak selesai... kalau call org, kena bagitau suruh depa letak phone/disconnect/end supaya skrin menjelma semula... kalau lupa discon/end call -> alamatnya kena bukak bateri & on phone semula la...~X(~X(~X(

apakah gerangan geringnya khadam elektronik saya ini wahai tabib..?:-&:confused::rolleyes:

berikut butiran surat beranak & ic merah khadam saya ini:-

model number - e1908_v77_jbl1_9p017
android version - 4.1.1
baseband version - MAUI.11AMD.W12.22.SP.V15, 2012/10/16 13:11
kernel version -3.4.0 root@bahe-desktop)) #1 SMP PREEMPT Thu Nov 1 15:12:44 CST 2012
build number - e1908_v77_jbl1_9p017_20121101


en.safone akan membantu anda..tunggu reply dari dia yer..hheehhe:)cgrock

syuq79
23-02-2013, 08:11 PM
Salam..Terbaik la thread ni.. mcm xda forum lak.. Tq tt atas usaha keras anda.. sy nk tanye 2 soalan;

1- sony xperia x10i blh upgrade jd jelly bean tak?
2- galaxy tab 2 10.1 sy kuar pop up emergency call..mintak masukkan emegency number..x blh nk tekan yg lain2..apa penyakitnye yer

safone
23-02-2013, 08:17 PM
Assalamualaikum & Salam Sejahtera TT.... (ramai la katakan...:D)

sama la kes dgn cheq punya N8000+ MTK 6577 Agar2 Kacang 4.1.1 ni... akibat kegatalan tangan nak root tapi tak success...:((:((:((

mula2 -> android.process.com unable to load, lepas tu bila on phone dia restart sekali lagi (lupa pulak apa prosesnya)

saya reset factory setting semula, then on wifi & update playstore (play, gmail, gtalk, maps, apekebende semua biar dlm 3 hari) -> masalah process fail/unable to load selesai...#:-S#:-S#:-S

tapi bila call, skrin jadi gelap masih tak selesai... kalau call org, kena bagitau suruh depa letak phone/disconnect/end supaya skrin menjelma semula... kalau lupa discon/end call -> alamatnya kena bukak bateri & on phone semula la...~X(~X(~X(

apakah gerangan geringnya khadam elektronik saya ini wahai tabib..?:-&:confused::rolleyes:

berikut butiran surat beranak & ic merah khadam saya ini:-

model number - e1908_v77_jbl1_9p017
android version - 4.1.1
baseband version - MAUI.11AMD.W12.22.SP.V15, 2012/10/16 13:11
kernel version -3.4.0 root@bahe-desktop)) #1 SMP PREEMPT Thu Nov 1 15:12:44 CST 2012
build number - e1908_v77_jbl1_9p017_20121101

Masalah ni pernah berlaku kt tepon lama sy star N8000..
lupa dh step nk settlekan..
nasib baik dpt cari step dia smla dr sorang forumer..

mula2 kena wat camni..

1- Kena wat factory reset dulu..kemudian
2- pergi ke setting, display, scrool bawah sampai ke als-ps calibration... ini untuk reset proximity sensor yang kawal screen gelap masa buat call tuh... letak tapak tangan +- seinci dari screen dan tekan calibration, kalau fail, angkat ckit tapak tangan dan calibrate lagi, kalau fail jugak, angkat sket lagi, teruskan sampai calibration ok. aku punya setting, tapak tangan +-2 inci dari screen baru calibration ok, test buat call, letak ke muka screen gelap, jauh dari muka screen cerah, settle masalah...

punca masalah ni ialah calibration out, setting jarak terlalu jauh, bila buat call, terus sensor detect, screen gelap...

setting standard biasa dalam seinci, bila buat call, sensor detect muka kurang seinci baru screen gelap...

cuba la..mgkn dpat settlekan masalah ni..

klau x dpt settlekan gak..kesat guna kain btul2 kt proximity sensor (bulat yg duk kt sebelah kamera belah atas tepon)..sbb kadang2 kt ctu kotor so sensor detect mcm ada mende dekat ctu dan jadikan skrin gelap..

ELWIN
23-02-2013, 08:25 PM
Salam..Terbaik la thread ni.. mcm xda forum lak.. Tq tt atas usaha keras anda.. sy nk tanye 2 soalan;

1- sony xperia x10i blh upgrade jd jelly bean tak?
2- galaxy tab 2 10.1 sy kuar pop up emergency call..mintak masukkan emegency number..x blh nk tekan yg lain2..apa penyakitnye yer

x10i..boleh diupgrade menerusi custom android..untuk mengetahui lebih lanjut..sila ke thread ini

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=408856

ada x buat pattern sebelum ni?..maksud saya patten untuk unlock tab tu?..

ELWIN
23-02-2013, 08:27 PM
Salam..Terbaik la thread ni.. mcm xda forum lak.. Tq tt atas usaha keras anda.. sy nk tanye 2 soalan;

1- sony xperia x10i blh upgrade jd jelly bean tak?
2- galaxy tab 2 10.1 sy kuar pop up emergency call..mintak masukkan emegency number..x blh nk tekan yg lain2..apa penyakitnye yer

cuba try check kad sim dulu..selalunya benda ni jadi bila kad sim problem,tengok pada signal tab..ada signal tak,kalau takde maknanya mmg masalah pada kad sim(shah)

alisamour
23-02-2013, 08:28 PM
galaxy ace internal storage low. macam mana ya. anyone?

Azizi Zillah
23-02-2013, 08:30 PM
Masalah ni pernah berlaku kt tepon lama sy star N8000..
lupa dh step nk settlekan..
nasib baik dpt cari step dia smla dr sorang forumer..

mula2 kena wat camni..

1- Kena wat factory reset dulu..kemudian
2- pergi ke setting, display, scrool bawah sampai ke als-ps calibration... ini untuk reset proximity sensor yang kawal screen gelap masa buat call tuh... letak tapak tangan +- seinci dari screen dan tekan calibration, kalau fail, angkat ckit tapak tangan dan calibrate lagi, kalau fail jugak, angkat sket lagi, teruskan sampai calibration ok. aku punya setting, tapak tangan +-2 inci dari screen baru calibration ok, test buat call, letak ke muka screen gelap, jauh dari muka screen cerah, settle masalah...

punca masalah ni ialah calibration out, setting jarak terlalu jauh, bila buat call, terus sensor detect, screen gelap...

setting standard biasa dalam seinci, bila buat call, sensor detect muka kurang seinci baru screen gelap...

cuba la..mgkn dpat settlekan masalah ni..

klau x dpt settlekan gak..kesat guna kain btul2 kt proximity sensor (bulat yg duk kt sebelah kamera belah atas tepon)..sbb kadang2 kt ctu kotor so sensor detect mcm ada mende dekat ctu dan jadikan skrin gelap..

ooo... masalah proximity sensor detect owner tak hensem la rupanya...:eek::)):D

jap... nak pakai bedak askar byk2...:p:p:p


terima kasih sgt2 ye Team Elwin (& TT safone):)cgrock:)cgrock:)cgrock

Staffstatic
23-02-2013, 08:44 PM
salam saya pengguna htc sensation z750e
baru2 ni saya try nk root phone ni sbb warranty dah abis so brani la nk buat
mula2 2 pakai revolutionary tp x boleh sbb htc sya da update firmware ke pyramyd 1.27000 rasanya
pastu cari tool lain(guna htc one x all in one tool kit)
so da boleh masuk bootloader tp bila smpai tang ni pilih unlockbootloader
dia bg dua pilihan yes or no...so sya pilih yes tp bila nk proceed next kena tekan power button..so saya tekan tp power button 2 x da function pon..so masta2 yg pro pernah hadapi masalah ni tolong la sya dekat 1mggu da pening nk solve problem ni tp x boleh2 juga....
~X(~X(~X(~X(:(:(:(

ELWIN
23-02-2013, 10:35 PM
salam saya pengguna htc sensation z750e
baru2 ni saya try nk root phone ni sbb warranty dah abis so brani la nk buat
mula2 2 pakai revolutionary tp x boleh sbb htc sya da update firmware ke pyramyd 1.27000 rasanya
pastu cari tool lain(guna htc one x all in one tool kit)
so da boleh masuk bootloader tp bila smpai tang ni pilih unlockbootloader
dia bg dua pilihan yes or no...so sya pilih yes tp bila nk proceed next kena tekan power button..so saya tekan tp power button 2 x da function pon..so masta2 yg pro pernah hadapi masalah ni tolong la sya dekat 1mggu da pening nk solve problem ni tp x boleh2 juga....
~X(~X(~X(~X(:(:(:(

cuba bagi link yang encik gunakan untuk root tuh..
kemungkinan encik,tak tekan power button seiring masa nak cucuk kabel tuh

ELWIN
23-02-2013, 10:36 PM
galaxy ace internal storage low. macam mana ya. anyone?

pindahkan applicatin guna app2sd,atau link2d

ELWIN
23-02-2013, 10:45 PM
cuba bagi link yang encik gunakan untuk root tuh..
kemungkinan encik,tak tekan power button seiring masa nak cucuk kabel tuh

encik guna cara root ni,saya kongsikan melalui link xda developer

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1614617

tricker_9496
23-02-2013, 10:46 PM
bro nk tanye skit. kt screenshot hp tu, ade gmbr anak panah ke bawah kaler ijau sblh kiri. app ape yek yg nk kena install kalo nk ilangkn ank panah tu.

http://i462.photobucket.com/albums/qq342/tricker_9496/Screenshot_2013-02-23-22-42-52_zpsa088bb51.png

ELWIN
23-02-2013, 10:52 PM
bro nk tanye skit. kt screenshot hp tu, ade gmbr anak panah ke bawah kaler ijau sblh kiri. app ape yek yg nk kena install kalo nk ilangkn ank panah tu.

http://i462.photobucket.com/albums/qq342/tricker_9496/Screenshot_2013-02-23-22-42-52_zpsa088bb51.png

amboi encik tricker..guna custom apa tuh...heheheh,xpasti mengenai perkara ini,kalau perkara ni kena tnye bro bob ni..

tricker_9496
23-02-2013, 10:55 PM
amboi encik tricker..guna custom apa tuh...heheheh,xpasti mengenai perkara ini,kalau perkara ni kena tnye bro bob ni..

x tau la custom ape. dulu penah nk try root ngan gune custom, tp sangkut tgh jalan. hp blank trus. lastly dpt update gune pc pakai sony punye firmware. dh order custom dr en muiz. tunggu smpai umah je. :D:D:D:D

ELWIN
23-02-2013, 10:58 PM
x tau la custom ape. dulu penah nk try root ngan gune custom, tp sangkut tgh jalan. hp blank trus. lastly dpt update gune pc pakai sony punye firmware. dh order custom dr en muiz. tunggu smpai umah je. :D:D:D:D

xperia pro kan..hehehe..tunggu je pos dari dia,tu memang keje dia

syuq79
23-02-2013, 11:00 PM
cuba try check kad sim dulu..selalunya benda ni jadi bila kad sim problem,tengok pada signal tab..ada signal tak,kalau takde maknanya mmg masalah pada kad sim(shah)

Sim ok bos..xde mslh.. patern mmg x penah buat..

Zunan
23-02-2013, 11:01 PM
link nak upgrade os xperia x10 jadi ics ade x...

ELWIN
23-02-2013, 11:05 PM
en.fitri(di india sekarang),menurut email dari encik fitri

salam kepada semua ELWIN group<--bila lah nak tukar nama group ni,aku ada share jugak,hakhakhak

aku tengah cuti n sambil study dengan bebudak india ni

lagi ekstrim diorg ni

apa yang menarik minat aku skang ialah,diorang duk godek2 tablet ni

http://www.wired.com/wiredenterprise/2013/02/pwnpad/

jadi kepada en elwin cepat2 lah beli pad tuh,aku nak jalankan operasi



panjang lagi sebenarnya tapi tak berkaitan dengan android..

dan sekarang kami membodek encik elwin untuk order tab/pad tu..

kata nak mudahkan orang ramai,bagi anak buah merasa dulu..

hehhehehe


kpd yang dah ada pad ni,sudi-sudilah kiranya berkongsi maklumat ye:)cgrock

tricker_9496
23-02-2013, 11:06 PM
xperia pro kan..hehehe..tunggu je pos dari dia,tu memang keje dia

yup xperia pro. igt nk wat kacau bilau skit hp sblm cd sampai. nanti kalo cd dh sampai, dh siap sume, malas dh nk godek2 lg.:D:D:D:D masalah td dh settle. kena wat setting utk flash player.

ELWIN
23-02-2013, 11:10 PM
link nak upgrade os xperia x10 jadi ics ade x...

pergi sahaja ke xda developer,di sana bermacam custom yang mereka buat untuk x10

x10 dikhabarkan tidak menerima official ICS

kami seniri ada menjual custom android,tetapi encik kena masuk ke thread ini

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=408856

ELWIN
23-02-2013, 11:22 PM
cuba try check kad sim dulu..selalunya benda ni jadi bila kad sim problem,tengok pada signal tab..ada signal tak,kalau takde maknanya mmg masalah pada kad sim(shah)

ok,kami kena bertanya pada encik dulu mengenai perkara ni,

benda tu terjadi masa bila?

maksud saya mula-mula beli atau selepas encik upgrade ke android version baru?

sebagai contoh masa beli,masuk sim semua ok

tetapi apabila uypgrade android version baru,tiba-tiba jadi macam perkara tersebut.



ok ni solution

cuba tekan # pada tab encik

ELWIN
23-02-2013, 11:30 PM
en.fitri(di india sekarang),menurut email dari encik fitri

salam kepada semua ELWIN group<--bila lah nak tukar nama group ni,aku ada share jugak,hakhakhak

aku tengah cuti n sambil study dengan bebudak india ni

lagi ekstrim diorg ni

apa yang menarik minat aku skang ialah,diorang duk godek2 tablet ni

http://www.wired.com/wiredenterprise/2013/02/pwnpad/

jadi kepada en elwin cepat2 lah beli pad tuh,aku nak jalankan operasi



panjang lagi sebenarnya tapi tak berkaitan dengan android..

dan sekarang kami membodek encik elwin untuk order tab/pad tu..

kata nak mudahkan orang ramai,bagi anak buah merasa dulu..

hehhehehe


kpd yang dah ada pad ni,sudi-sudilah kiranya berkongsi maklumat ye:)cgrock

cesh..nexus 7 rupanya,apa lah en fitri:eek:

p/s duduk india dh tak knl model hp/tab ke?..:))(shah)

Azizi Zillah
23-02-2013, 11:40 PM
Ada masalah phone platform android..

Bila call, skrin terus jadi gelap. Nak loudspeaker pun tak boleh. Bila masuk voicemail nak cancel pun tak boleh.

Pohon kongsi penyelesaian..

Thanks :)
Assalamualaikum & Salam Sejahtera TT.... (ramai la katakan...:D)

sama la kes dgn cheq punya N8000+ MTK 6577 Agar2 Kacang 4.1.1 ni... akibat kegatalan tangan nak root tapi tak success...:((:((:((

mula2 -> android.process.com unable to load, lepas tu bila on phone dia restart sekali lagi (lupa pulak apa prosesnya)

saya reset factory setting semula, then on wifi & update playstore (play, gmail, gtalk, maps, apekebende semua biar dlm 3 hari) -> masalah process fail/unable to load selesai...#:-S#:-S#:-S

tapi bila call, skrin jadi gelap masih tak selesai... kalau call org, kena bagitau suruh depa letak phone/disconnect/end supaya skrin menjelma semula... kalau lupa discon/end call -> alamatnya kena bukak bateri & on phone semula la...~X(~X(~X(

apakah gerangan geringnya khadam elektronik saya ini wahai tabib..?:-&:confused::rolleyes:

berikut butiran surat beranak & ic merah khadam saya ini:-

model number - e1908_v77_jbl1_9p017
android version - 4.1.1
baseband version - MAUI.11AMD.W12.22.SP.V15, 2012/10/16 13:11
kernel version -3.4.0 root@bahe-desktop)) #1 SMP PREEMPT Thu Nov 1 15:12:44 CST 2012
build number - e1908_v77_jbl1_9p017_20121101
Masalah ni pernah berlaku kt tepon lama sy star N8000..
lupa dh step nk settlekan..
nasib baik dpt cari step dia smla dr sorang forumer..

mula2 kena wat camni..

1- Kena wat factory reset dulu..kemudian
2- pergi ke setting, display, scrool bawah sampai ke als-ps calibration... ini untuk reset proximity sensor yang kawal screen gelap masa buat call tuh... letak tapak tangan +- seinci dari screen dan tekan calibration, kalau fail, angkat ckit tapak tangan dan calibrate lagi, kalau fail jugak, angkat sket lagi, teruskan sampai calibration ok. aku punya setting, tapak tangan +-2 inci dari screen baru calibration ok, test buat call, letak ke muka screen gelap, jauh dari muka screen cerah, settle masalah...

punca masalah ni ialah calibration out, setting jarak terlalu jauh, bila buat call, terus sensor detect, screen gelap...

setting standard biasa dalam seinci, bila buat call, sensor detect muka kurang seinci baru screen gelap...

cuba la..mgkn dpat settlekan masalah ni..

klau x dpt settlekan gak..kesat guna kain btul2 kt proximity sensor (bulat yg duk kt sebelah kamera belah atas tepon)..sbb kadang2 kt ctu kotor so sensor detect mcm ada mende dekat ctu dan jadikan skrin gelap..
ooo... masalah proximity sensor detect owner tak hensem la rupanya...:eek::)):D

jap... nak pakai bedak askar byk2...:p:p:p


terima kasih sgt2 ye Team Elwin (& TT safone):)cgrock:)cgrock:)cgrock
Alhamdulillah... terima kasih sgt2 byk2 TT!!! problem solved...:)cgrock:)cgrock:)cgrock

ada baca kat bilik sebelah pasal kes proximity sensor ni tapi in Ingkrish laa... ingatkan kena halakan sensor tu ke arah infinity (langit @ siling yg tinggi) utk reset semula. rupanya kena letak objek/tapak tangan...~X(~X(~X(

Ingkrish 1119 dulu P8 je...:">:">:">

kaYaIlmu
24-02-2013, 01:13 AM
Masalah ni pernah berlaku kt tepon lama sy star N8000..
lupa dh step nk settlekan..
nasib baik dpt cari step dia smla dr sorang forumer..

mula2 kena wat camni..

1- Kena wat factory reset dulu..kemudian
2- pergi ke setting, display, scrool bawah sampai ke als-ps calibration... ini untuk reset proximity sensor yang kawal screen gelap masa buat call tuh... letak tapak tangan +- seinci dari screen dan tekan calibration, kalau fail, angkat ckit tapak tangan dan calibrate lagi, kalau fail jugak, angkat sket lagi, teruskan sampai calibration ok. aku punya setting, tapak tangan +-2 inci dari screen baru calibration ok, test buat call, letak ke muka screen gelap, jauh dari muka screen cerah, settle masalah...

punca masalah ni ialah calibration out, setting jarak terlalu jauh, bila buat call, terus sensor detect, screen gelap...

setting standard biasa dalam seinci, bila buat call, sensor detect muka kurang seinci baru screen gelap...

cuba la..mgkn dpat settlekan masalah ni..

klau x dpt settlekan gak..kesat guna kain btul2 kt proximity sensor (bulat yg duk kt sebelah kamera belah atas tepon)..sbb kadang2 kt ctu kotor so sensor detect mcm ada mende dekat ctu dan jadikan skrin gelap..

kenap aku xmenjadi??..~X(~X( calibration tu benda bulat mcam buih tu ke?..nak setting tekan mana??...~X(~X(:(

Pak Lam
24-02-2013, 09:00 AM
setau aku..ada 2 cara nk wat backup rom utk tepon guna mtk6575/77..
tp syaratnya kena ROOT dulu..
1-nandroid backup..
kena pakai custom recovery..yg ni bole restore blk ke tarikh asal backup tu..
2-nk senang pakai gscript lite..
simple je step dia

nnt buat la tutorial bro :D

:)cgrock

Pak Lam
24-02-2013, 09:02 AM
try masuk ni..

http://forum.***********/topic/2672653

x bleh masuk link tu..:o

lazirsuy
24-02-2013, 10:11 AM
kenap aku xmenjadi??..~X(~X( calibration tu benda bulat mcam buih tu ke?..nak setting tekan mana??...~X(~X(:(

betul dah tuh... benda bulat tuh la...

letak tapak tangan dalam 1 - 2 inci atas bahagian kamera depan (sensor tuh dok sebelah kamera tu), pastuh tekan calibrate... settle.

btw... sesapa yang berjaya root untuk model star n8000+ a.k.a novanote iii, tolong share sini, dah puas aku try bermacam cara tak berjaya, last try guna chinese software pun fail... android 4.0.4 selamba saj root, tapi 4.1.1 nih memang ketegaq gila...

Staffstatic
24-02-2013, 11:34 AM
encik guna cara root ni,saya kongsikan melalui link xda developer

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1614617

saya da cuba cara ni pulak tp x jd jugak la fail huhuhu
dia x mau booting device dlm juonoputbear..
wainting adb <60/60>
booting fail
reboot manually
reboot command fail
reboot unlocker fail
press enter to exit
~X(~X(~X(~X(~X(~X(~X(

syuq79
24-02-2013, 11:50 AM
ok,kami kena bertanya pada encik dulu mengenai perkara ni,

benda tu terjadi masa bila?

maksud saya mula-mula beli atau selepas encik upgrade ke android version baru?

sebagai contoh masa beli,masuk sim semua ok

tetapi apabila uypgrade android version baru,tiba-tiba jadi macam perkara tersebut.



ok ni solution

cuba tekan # pada tab encik

X pasti bile jd.. sbb org umah guna..dh pki dlm 4 bln dh..sblm ni mmg xde mslh..kdg2 hang tu ada la.. x pnh upgrade..standard je..cuma skang dia kuar pop up emegency call kt home screen.kena msukkan nom emegency n xleh wat mender lain..

302
24-02-2013, 12:43 PM
tahukah anda..aptoid membolehkan anda mendapatkan software2 yg berbayar dari playstore

cara untuk mendapatkan aptoid sgt mudah
1masuk playstore
2.cari baazar news and install aptoid
3.siap,anda sudah boleh 'membeli' software2 dari playstore secara percuma

percume je, betol ke nie..xde hidden kos?

ELWIN
24-02-2013, 01:23 PM
percume je, betol ke nie..xde hidden kos?

betul,tiada hidden kos..semuanya percuma

sila pastikan anda menaip seperti ini semasa didalam playstore untuk mendapatkan aptoide

Bazaar news & install Aptoide

302
24-02-2013, 01:27 PM
betul,tiada hidden kos..semuanya percuma

sila pastikan anda menaip seperti ini semasa didalam playstore untuk mendapatkan aptoide

Bazaar news & install Aptoide

tenkiu bro, nape pihak playstore xde amek tindakan..rugi la diorang

ELWIN
24-02-2013, 01:40 PM
tenkiu bro, nape pihak playstore xde amek tindakan..rugi la diorang

mungkin tak semua application yang dapat di hack melalui aptoide,tak macam blackmarket dulu semua habis dapat free

tapi mengikut apa yang kami dah test,didapati 85% application dari playstore dapat digunakan atau didownload secara percuma melalui Aptoide termasuk yang berbayar

tomie
24-02-2013, 02:04 PM
percume je, betol ke nie..xde hidden kos?

memang takdak
tapi ..donlod mcm siput ~X(:eek:

tomie
24-02-2013, 02:05 PM
tenkiu bro, nape pihak playstore xde amek tindakan..rugi la diorang

ala...apple lagi byk free....epel tak repot pun ~X(:eek:

ELWIN
24-02-2013, 02:10 PM
memang takdak
tapi ..donlod mcm siput ~X(:eek:

download tu memang macam siput tapi tak semua macam siput,bergantung pada application yang nak di download

Azizi Zillah
24-02-2013, 02:18 PM
betul dah tuh... benda bulat tuh la...

letak tapak tangan dalam 1 - 2 inci atas bahagian kamera depan (sensor tuh dok sebelah kamera tu), pastuh tekan calibrate... settle.

btw... sesapa yang berjaya root untuk model star n8000+ a.k.a novanote iii, tolong share sini, dah puas aku try bermacam cara tak berjaya, last try guna chinese software pun fail... android 4.0.4 selamba saj root, tapi 4.1.1 nih memang ketegaq gila...
sama la kita cheq naaa...~X(~X(~X(

kena tunggu Team Elwin abih research la utk geng kita semua... :((:((:((

ada pernah follow step kat sini?:-?:-?:-?-->http://colonelzap.blogspot.co.uk/search?q=n9770

tr4falgar
24-02-2013, 02:23 PM
aduh aku punya keluar ni pulak selepas flash satu theme .. Unfortunately, System UI has stopped .. cam mano ye wahai otai2 skalian huhu ..

mazri_myie
24-02-2013, 02:36 PM
tahukah anda..aptoid membolehkan anda mendapatkan software2 yg berbayar dari playstore

cara untuk mendapatkan aptoid sgt mudah
1masuk playstore
2.cari baazar news and install aptoid
3.siap,anda sudah boleh 'membeli' software2 dari playstore secara percuma

tau..tp bukan aptoide ni hset mo root dl ke?ke tak payah?

whatsapp den masalah..takleh nk attach gmbr.nk wat geno ye?

ELWIN
24-02-2013, 03:00 PM
tau..tp bukan aptoide ni hset mo root dl ke?ke tak payah?

whatsapp den masalah..takleh nk attach gmbr.nk wat geno ye?

root atau pun x root pun boleh guna aptoide nih..

utk what apps saya tak pasti,tapi cuba update version whatapps anda dahulu

ELWIN
24-02-2013, 03:04 PM
aduh aku punya keluar ni pulak selepas flash satu theme .. Unfortunately, System UI has stopped .. cam mano ye wahai otai2 skalian huhu ..

model apa hp/tab encik tu?


selalunya kalau jadi macam ni systemUI pada hp dah jammed,tapi boleh diselesaikan dengan cara melalui root explorer(untuk hp/tab yang dah root sahaja),gantikan dengan systemUI yang baru(sila cari system ui mengikut model hp/tab),dan kemudian reboot,lepas tu tengok ada lagi tak masalah macam tuh

atau pun boleh perbaiki melalui fix permission pada theme custom tu

ELWIN
24-02-2013, 03:06 PM
tenkiu bro, nape pihak playstore xde amek tindakan..rugi la diorang

kalau pihak playstore ambik tindakan,habih la orang tak dapt na ambik application yang best scara free(shah)

ELWIN
24-02-2013, 03:11 PM
X pasti bile jd.. sbb org umah guna..dh pki dlm 4 bln dh..sblm ni mmg xde mslh..kdg2 hang tu ada la.. x pnh upgrade..standard je..cuma skang dia kuar pop up emegency call kt home screen.kena msukkan nom emegency n xleh wat mender lain..

tab dah masuk dalam emergency mode

apa yang anda perlu lakukan ialah

call 911 dan tekan button #
nanti ada keluar nombor dan button yang memerlukan anda untuk keluar dari emergency mode


sekiranya berjaya,sila beritahu,untuk mudahkan orang lain jadikan sebagai guide

ELWIN
24-02-2013, 03:21 PM
sekadar peringatan

kepada mereka yang ingin install theme,boot animation,boot logo,sound

sila pastikan model hp yang sesuai
lihat sama ada aplikasi tersebut direka untuk unroot atau root
sila lihat Rom yang sesuai untuk intall aplikasi tersebut
review comment dan respon dari pengguna sebelumnya tentang aplikasi tersebut


sekiranya anda gagal mematuhi syarat2 yang dinyatakan di atas

anda mungkin mengalami perkara seperti ini pada hp/tab anda

touchscreen tidak berfungsi,
screen menjadi gelap
hp terus knock out(brick)
keyboard stopped working
setting stopped working
camera tidak berfungsi
dan pelbagai lagi masalah

kurangkan risiko dengan bertanya,melihat respon,membaca detail/keterangan aplikasi tersebut

sekiranya anda sudah yakin,baru lah anda gunakan aplikasi tersebut

kami tidak mahu pengguna berdukacita atau membiarkan android anda mati begitu sahaja

syuq79
24-02-2013, 04:01 PM
tab dah masuk dalam emergency mode

apa yang anda perlu lakukan ialah

call 911 dan tekan button #
nanti ada keluar nombor dan button yang memerlukan anda untuk keluar dari emergency mode


sekiranya berjaya,sila beritahu,untuk mudahkan orang lain jadikan sebagai guide

dah try call 911..nk tekan button #..ade operator emergency angkat plak.. hahhaa.. ayoo..

ELWIN
24-02-2013, 04:46 PM
dah try call 911..nk tekan button #..ade operator emergency angkat plak.. hahhaa.. ayoo..

cara lain ialah,offkan tab,cabut battery,biarkan 2-3 minit dan pasang semula dan on

selepas berjaya masuk ke home screen,masuk setting dan cari factory reset dan lakukan factory reset

sekiranya cara-cara ini sudah dilakukan tetapi masih lagi berlaku,anda di nasihatkan untuk menghubungi pengeluar jenama tab terbabit.minta khidmat nasihat mereka

tr4falgar
24-02-2013, 05:08 PM
model apa hp/tab encik tu?


selalunya kalau jadi macam ni systemUI pada hp dah jammed,tapi boleh diselesaikan dengan cara melalui root explorer(untuk hp/tab yang dah root sahaja),gantikan dengan systemUI yang baru(sila cari system ui mengikut model hp/tab),dan kemudian reboot,lepas tu tengok ada lagi tak masalah macam tuh

atau pun boleh perbaiki melalui fix permission pada theme custom tu


saya menggunakan s3 ..saya dah flash ke rom lain sebab sangat memerlukan hp tadi..huhu alhamdulillah dah ok, cuma barang je la ilang..skrang ni sy menggunakan cm10 .. ada baca yg dia tak bagi restore apps lama menggunakan titanium backup..adakah ini benar? atau apakah effect jika saya tetap restore menggunakan apps tersebut..

ELWIN
24-02-2013, 05:20 PM
saya menggunakan s3 ..saya dah flash ke rom lain sebab sangat memerlukan hp tadi..huhu alhamdulillah dah ok, cuma barang je la ilang..skrang ni sy menggunakan cm10 .. ada baca yg dia tak bagi restore apps lama menggunakan titanium backup..adakah ini benar? atau apakah effect jika saya tetap restore menggunakan apps tersebut..

sebab apps lama menggunakan sistem lain,berbeza

kita buat contoh sebagai

encik menggunakan kereta dari jenama yang sama seperti mitsubishi,

evo4 contoh nya,sekarang cuba encik tukar kepada evo10 tetapi encik nak guna barang seperti spoiler evo4,bumper evo4,adakah sesuai?..

xsesuai bukan..

jadi itulah pemahaman tentang titanium back up tadi..encik boleh gunakan semula app2 yang encik back up tu hanya ke atas rom,frimware yang sama

tr4falgar
24-02-2013, 05:26 PM
sebab apps lama menggunakan sistem lain,berbeza

kita buat contoh sebagai

encik menggunakan kereta dari jenama yang sama seperti mitsubishi,

evo4 contoh nya,sekarang cuba encik tukar kepada evo10 tetapi encik nak guna barang seperti spoiler evo4,bumper evo4,adakah sesuai?..

xsesuai bukan..

jadi itulah pemahaman tentang titanium back up tadi..encik boleh gunakan semula app2 yang encik back up tu hanya ke atas rom,frimware yang sama

oh barulah saya faham mengenai rom ni..terima kasih banyak atas ilmu yang diberikan..

tr4falgar
24-02-2013, 05:40 PM
nak tanya lagi hehe .. barang yg kita dah backup guna apps titanium backup tu..boleh tak kita just delete manual ? maksudnya connect dengan computer kemudian delete file didalam folder titanium tersebut..

ELWIN
24-02-2013, 06:29 PM
nak tanya lagi hehe .. barang yg kita dah backup guna apps titanium backup tu..boleh tak kita just delete manual ? maksudnya connect dengan computer kemudian delete file didalam folder titanium tersebut..

boleh..delete je manual..

Pak Lam
24-02-2013, 07:06 PM
boleh..delete je manual..

Bro... klo kita bt 'factory data reset' pd hepon yg dah 'root'.
Hilang x 'root' tu?
aplikasi2 yg diinstall yg perlukan root hilang x? :-?

Tq

safone
24-02-2013, 07:15 PM
Bro... klo kita bt 'factory data reset' pd hepon yg dah 'root'.
Hilang x 'root' tu?
aplikasi2 yg diinstall yg perlukan root hilang x? :-?

Tq

biasanya root xkan hilang jika wat factory reset..
cuma akan hilang bila flash rom baru ke tepon tu..

teh tarik
24-02-2013, 07:35 PM
hi bro muiz,saya punya xperia play ada problem skit,ada game atau application tertentu kat app store keluar error 413 bila download atau update.dah try clear data,tukar ROM.info dari member lain yg pakai hp Sony sama jugak,semua dari telco celcom.:-?:-?:-?

ELWIN
24-02-2013, 07:39 PM
hi bro muiz,saya punya xperia play ada problem skit,ada game atau application tertentu kat app store keluar error 413 bila download atau update.dah try clear data,tukar ROM.info dari member lain yg pakai hp Sony sama jugak,semua dari telco celcom.:-?:-?:-?

encik kena tengok pada kesesuaian app pada model xperia,tidak semua apps yang didownload dapat disokong oleh model,untuk mengenal pasti sama ada app itu benar-benar sesuai dan stabil

sila pastikan terlebih dahulu perkara ini

version aplikasi
comment dari pengguna yang menggunakan aplikasi tersebut
kadang-kadang ada aplikasi yang meminta kita update apabila diminta
dan menyebabkan aplikasi tersebut not working pada hp/tab kita

sekiranya ini berlaku bermakna model encik tidak support pada version baru aplikasi tersebut dan encik perlu install semula version yang berjalan dengan baik pada model hp/tab encik

ELWIN
24-02-2013, 07:48 PM
ada pengguna yang menemui kami menyatakan hp/tab mereka total dead selepas beberapa bulan menggunakan dan menjalankan overclocked terhadap hp/tab mereka

apa yang kami ingin kami kongsikan disini,sila pastikan anda benar-benar tahu dengan penggunaan overclock ini,bermacam apps yang direka kini untuk overclock kelajuan hp/tab anda

tapi anda harus ingat ini akan memendekkan umur hp/tab anda

sila lihat processor atau chip yang berada didalam hp/tab anda sebelum melakukan overclocked

dengan mencari maklumat tentang chip atau processor hp/tab anda

lihat capaian maksimum yang mampu diberikan oleh chip/processor hp/tab anda..

p/s mungkin anda bangga melihat 1.0ghz yang ada pada hp/tab anda berubah kepada 1.5ghz atau 2.0ghz,tetapi anda harus ingat,anda sebenarnya memaksa/menyeksa processor anda untuk bekerja lebih

Pak Lam
24-02-2013, 07:50 PM
biasanya root xkan hilang jika wat factory reset..
cuma akan hilang bila flash rom baru ke tepon tu..

Oh gitu. Tq bro :)cgrock

rain93
24-02-2013, 07:51 PM
macam mane nak tukar ROM ?

ELWIN
24-02-2013, 07:52 PM
macam mane nak tukar ROM ?

ROM?,ROm untuk hp/tab model mana yang nak ditukar tu?

teh tarik
24-02-2013, 07:54 PM
encik kena tengok pada kesesuaian app pada model xperia,tidak semua apps yang didownload dapat disokong oleh model,untuk mengenal pasti sama ada app itu benar-benar sesuai dan stabil

sila pastikan terlebih dahulu perkara ini

version aplikasi
comment dari pengguna yang menggunakan aplikasi tersebut
kadang-kadang ada aplikasi yang meminta kita update apabila diminta
dan menyebabkan aplikasi tersebut not working pada hp/tab kita

sekiranya ini berlaku bermakna model encik tidak support pada version baru aplikasi tersebut dan encik perlu install semula version yang berjalan dengan baik pada model hp/tab encik
application kalau tak sesuai dia akan note kat situ,not for your phone model.contoh macam firefox browser.tapi try guna hp lain,pastu transfer apk,leh je install.

Pak Lam
24-02-2013, 07:57 PM
ada 1 game ni jackpack joystik. aq download n install. pastu bt backup n delete. bile nk install blk dr backup tu, dia ckp ruang x cukup. padahal byk lg kosong. trai install mende len boleh pulak. apa masalah ek?

ELWIN
24-02-2013, 08:01 PM
ada 1 game ni jackpack joystik. aq download n install. pastu bt backup n delete. bile nk install blk dr backup tu, dia ckp ruang x cukup. padahal byk lg kosong. trai install mende len boleh pulak. apa masalah ek?

tidak perlu buat back up sepatutnya,patut install baru

ayien98
24-02-2013, 08:06 PM
Ape kelebihan jailbreak iphone, selain free application,

ELWIN
24-02-2013, 08:10 PM
ada 1 game ni jackpack joystik. aq download n install. pastu bt backup n delete. bile nk install blk dr backup tu, dia ckp ruang x cukup. padahal byk lg kosong. trai install mende len boleh pulak. apa masalah ek?

ok solution nya,cuba buka aplication setting,cari google playstore,clearkan data dan cache,kemudian cuba re install semula aplikasi yang encik nak tu,selepas install,reboot semula hp encik dan tengok macamana hasilnya

ELWIN
24-02-2013, 08:10 PM
Ape kelebihan jailbreak iphone, selain free application,

maaf disini hanya untuk Android platform

teh tarik
24-02-2013, 08:15 PM
ok solution nya,cuba buka aplication setting,cari google playstore,clearkan data dan cache,kemudian cuba re install semula aplikasi yang encik nak tu,selepas install,reboot semula hp encik dan tengok macamana hasilnya

kalau xleh jugak cuba uninstall app lain yg makan banyak internal space pastu reboot then try la install.perghh...macam tuan tanah lak.:)paid

Pak Lam
24-02-2013, 08:23 PM
ok solution nya,cuba buka aplication setting,cari google playstore,clearkan data dan cache,kemudian cuba re install semula aplikasi yang encik nak tu,selepas install,reboot semula hp encik dan tengok macamana hasilnya

ok.nnt sy cuba. tq :D

ELWIN
24-02-2013, 08:58 PM
ok.nnt sy cuba. tq :D

sekiranya berjaya,sila maklum kan kepada kami,untuk mudahkan orang lain jadikan sebagai guide atau rujukan

safone
24-02-2013, 09:06 PM
hi bro muiz,saya punya xperia play ada problem skit,ada game atau application tertentu kat app store keluar error 413 bila download atau update.dah try clear data,tukar ROM.info dari member lain yg pakai hp Sony sama jugak,semua dari telco celcom.:-?:-?:-?

ramai yg dh kena problem error 413 bila guna celcom..x kira diaorg guna tepon ori or clone..
mulanya ada user guna tepon clone kluar error camni..
siap reset tepon dan tukar rom..pastu try guna sim tu pada tepon ori..problem sama gak..
last skali try guna telco maxis..ok je msk palstore utk update download app yg data lebih dari 5mb..
rupanya telco celcom ada problem...maxis ok je..
ada sorang user cakap kena minta celcom antar configuration utk APN guna Celcom 3G wap baru x kluar error camni..jgn guna standard APN yg pada tepon tu..
x pasti la plak menajdi ke x..cuba la..
sy guna maxis skmm..:D

ELWIN
24-02-2013, 09:11 PM
ramai yg dh kena problem error 413 bila guna celcom..x kira diaorg guna tepon ori or clone..
mulanya ada user guna tepon clone kluar error camni..
siap reset tepon dan tukar rom..pastu try guna sim tu pada tepon ori..problem sama gak..
last skali try guna telco maxis..ok je msk palstore utk update download app yg data lebih dari 5mb..
rupanya telco celcom ada problem...maxis ok je..
ada sorang user cakap kena minta celcom antar configuration utk APN guna Celcom 3G wap baru x kluar error camni..jgn guna standard APN yg pada tepon tu..
x pasti la plak menajdi ke x..cuba la..
sy guna maxis skmm..:D

info berguna dari en.safone:)cgrock

akira_sempoi
24-02-2013, 09:14 PM
hi bro muiz,saya punya xperia play ada problem skit,ada game atau application tertentu kat app store keluar error 413 bila download atau update.dah try clear data,tukar ROM.info dari member lain yg pakai hp Sony sama jugak,semua dari telco celcom.:-?:-?:-?

Tepon sony ek?

Ko nak download apps kena pakai wifi. Pakai cellular mesti error mase download.

Aku dah test tadi ok.

aca176
24-02-2013, 09:21 PM
salam tt, phone sony x10 mini pro blh upgrade pakai android 4.0 atau lebih tinggi tak?

Pak Lam
24-02-2013, 09:33 PM
sekiranya berjaya,sila maklum kan kepada kami,untuk mudahkan orang lain jadikan sebagai guide atau rujukan

Insya Allah... nnt sy bgtau.
Tk

ELWIN
24-02-2013, 09:36 PM
salam tt, phone sony x10 mini pro blh upgrade pakai android 4.0 atau lebih tinggi tak?

boleh melalui custom sila ke thread android custom kernel

Pak Lam
25-02-2013, 07:24 AM
slm...TT.

Dah trai tp x berjaya gak.

kalau download kt playstore, msa nk install naik msj cmni "insufficient storage available"

kalau install yg amik kt lua playstore, bila install naik msj cmni pulak "jetpack joyride could not be installed, out of space"

space byk lg, da buang. tggl yg asas2 ja.
internal ada 300mb lg,
sd card ada 1gb lg,
sd card2 ada 6gb lg. ~X(

Originally Posted by ELWIN
ok solution nya,cuba buka aplication setting,cari google playstore,clearkan data dan cache,kemudian cuba re install semula aplikasi yang encik nak tu,selepas install,reboot semula hp encik dan tengok macamana hasilnya

kalau xleh jugak cuba uninstall app lain yg makan banyak internal space pastu reboot then try la install.perghh...macam tuan tanah lak.

lazirsuy
25-02-2013, 11:09 AM
sama la kita cheq naaa...~X(~X(~X(

kena tunggu Team Elwin abih research la utk geng kita semua... :((:((:((

ada pernah follow step kat sini?:-?:-?:-?-->http://colonelzap.blogspot.co.uk/search?q=n9770

huhuuuuu...

loleng
25-02-2013, 11:15 AM
salam bro2 cg semua..tlg wa..amcm nak upgrade tablet wa ni slow giler...klu men game lagi slow..pandai stuck2..xlancar ler men game...tlong bro2 cg semua... :)

ELWIN
25-02-2013, 11:16 AM
huhuuuuu...

apa yang huhuhu tu?

ELWIN
25-02-2013, 11:17 AM
salam bro2 cg semua..tlg wa..amcm nak upgrade tablet wa ni slow giler...klu men game lagi slow..pandai stuck2..xlancar ler men game...tlong bro2 cg semua... :)

sekarang guna android version apa?

liverpool
25-02-2013, 11:24 AM
Android mmg mcm hampagas la... Serba salah aku bini mo bli note2,, nk soh bli iphone kecik lak..napa la samsung tak guna win mobile

tomie
25-02-2013, 11:28 AM
Android mmg mcm hampagas la... Serba salah aku bini mo bli note2,, nk soh bli iphone kecik lak..napa la samsung tak guna win mobile

android ada byk version/roms la masta.. :D :p

try godek2 tgk pilih roms yg cun :x

android la yg paling user friendly nak baq hang.. :)):)paid

ELWIN
25-02-2013, 12:16 PM
Android mmg mcm hampagas la... Serba salah aku bini mo bli note2,, nk soh bli iphone kecik lak..napa la samsung tak guna win mobile

Android lebih mudah di kendalikan,mahu melakukan 3g call sesama android walaupun berlainan jenama masih boleh,sedangkan iphone hanya boleh melakukan video call hanya melalui jenama apple sahaja,saya tidak menyalahkan encik dalam soal pemilihan produk berlandaskan citarasa encik,setiap orang punya pilihan masing-masing,jadi rasanya tak perlu kita kritik tentang android ni,lagipun apple sendiri sedang membuat test terhadap platform android,maklum lah android merupakan platform yang mesra pengguna dan platform no 1 didunia setakat ini:)cgrock

Ardy
25-02-2013, 12:28 PM
Tolong! Samsung Galaxy Tab 10.1 aku lepas upgrade jadi Android 4.0.4, aku cucuk USB ke pc, tak keluar apa2. biasa kuar disk storage kan? ni xde apa2. kosong. sape penah jadi gini? pls help :o ~X(

aku nak transfer file, lagu, .apk dll susah la

ELWIN
25-02-2013, 12:35 PM
Tolong! Samsung Galaxy Tab 10.1 aku lepas upgrade jadi Android 4.0.4, aku cucuk USB ke pc, tak keluar apa2. biasa kuar disk storage kan? ni xde apa2. kosong. sape penah jadi gini? pls help :o ~X(

aku nak transfer file, lagu, .apk dll susah la

boleh tak hantar image untuk mudah kami mengenal pasti masalah tersebut

Ardy
25-02-2013, 12:40 PM
boleh tak hantar image untuk mudah kami mengenal pasti masalah tersebut

gambar?

http://i.imgur.com/skY6oqM.jpg

tab on, bila cucuk ke pc, x keluar apa2 kat my computer. (biasanya keluar removable drive kan)
tab off, bila cucuk ke pc, tab jadi charging

feir
25-02-2013, 12:46 PM
Nak tanya, macam mana mau install flash player di android 2.2froyo.

ELWIN
25-02-2013, 01:06 PM
gambar?

http://i.imgur.com/skY6oqM.jpg

tab on, bila cucuk ke pc, x keluar apa2 kat my computer. (biasanya keluar removable drive kan)
tab off, bila cucuk ke pc, tab jadi charging

cuba masuk setting,pergi pada connection,cuba guna MTP,insya'allah dapat detect

loleng
25-02-2013, 01:10 PM
sekarang guna android version apa?

android 2 x pasti plak lum tgok lg..tpi single core..confrm..sal member yg jual tablet ni kat aku dia beli msa 2 blm ada kuar double core..2 yg nak tau gak ni klu blh upgrade..nti aku beli x puas ati plak aku...menangis x berlagu aku..:((:((:((

Ardy
25-02-2013, 01:11 PM
gambar?

http://i.imgur.com/skY6oqM.jpg

tab on, bila cucuk ke pc, x keluar apa2 kat my computer. (biasanya keluar removable drive kan)
tab off, bila cucuk ke pc, tab jadi charging

tak boleh bro. dah cuba buat

ELWIN
25-02-2013, 01:18 PM
Nak tanya, macam mana mau install flash player di android 2.2froyo.

flash player perlu di install secara manual,

disini http://www.4shared.com/rar/u6Qzt3rc/comadobeflashplayer-1.html <--download ini

cara nya melalui pc,

sambung kabel usb pada hp/tab anda,kemudian extract file yang didownload tadi

kemudian enablekan unknown soure pada hp/tab anda,

copy folder tersebut didalam sdcard anda

dan kemudian cari semula folder tadi dan install flash player tersebut,

selepas install,sila reboot hp/tab anda

moga ini dapat memembantu pengguna android 2.2 froyo

ELWIN
25-02-2013, 01:23 PM
tak boleh bro. dah cuba buat

cuba guna sambungan ke samsunng kies melalui kabel usb pada pc,selalunya kies dapat detect dan ianya akan memperbaharui driver
hp/tab samsung

ELWIN
25-02-2013, 01:25 PM
android 2 x pasti plak lum tgok lg..tpi single core..confrm..sal member yg jual tablet ni kat aku dia beli msa 2 blm ada kuar double core..2 yg nak tau gak ni klu blh upgrade..nti aku beli x puas ati plak aku...menangis x berlagu aku..:((:((:((

sila lihat pada setting>about phone atau about device

nyatakan android version,model number,kernel version,build number,baseband version

loleng
25-02-2013, 01:44 PM
sila lihat pada setting>about phone atau about device

nyatakan android version,model number,kernel version,build number,baseband version

ok bro...nti da dpt i post k:)cgrock:)cgrock:)cgrock

yongyap
25-02-2013, 02:21 PM
sila masuk playstore

berikut antaranya

kids number and math lite
kids reading(preschool)
kids ABC phone lite
kids shapes(preschool)
blackboard mobile
kids zoo animal sound and photos
math practice flash cards
wordtalk-english word study
Game for kids:kids match'em
Learn korean phrasebook

wow tq hehehe

on9shoppers
25-02-2013, 02:43 PM
ada tak step cmner nak 'reformat' semula note..

ELWIN
25-02-2013, 02:47 PM
ada tak step cmner nak 'reformat' semula note..

masuk ke android boot recovery

note apa yang encik gunakan

model apa?

ELWIN
25-02-2013, 02:51 PM
tak boleh bro. dah cuba buat

cuba buat melalui samsung kies,anda boleh snyc aplikasi anda melalui aplication samsung kies yang ada pada di komputer anda

Karim Pisang
25-02-2013, 02:51 PM
ada trick x nak dptkan internet free guna opera dgn android ?
kalau .jar boleh la, kalau android ada x?

rickyricardo
25-02-2013, 02:54 PM
tab 2 10.1..chrome x support flash player..camne ek?

mencari micro sd 32gb class 10 yg murah..

posrider
25-02-2013, 03:00 PM
Sapa tau nk root tab 2.7.0 version 4.1.1.... Dh try cari goggle.. Step dia nampak mcm susah je....bukan apa takut kena brick nanti. Ada cara lg mudah nk root

posrider
25-02-2013, 03:03 PM
tab 2 10.1..chrome x support flash player..camne ek?

mencari micro sd 32gb class 10 yg murah..
Try la download flash player balik

Pak Lam
25-02-2013, 03:18 PM
apa yang huhuhu tu?

slm...TT.

Dah trai tp x berjaya gak.

kalau download kt playstore, msa nk install naik msj cmni "insufficient storage available"

kalau install yg amik kt lua playstore, bila install naik msj cmni pulak "jetpack joyride could not be installed, out of space"

space byk lg, da buang. tggl yg asas2 ja.
internal ada 300mb lg,
sd card ada 1gb lg,
sd card2 ada 6gb lg.

TT ada cara utk masalah sy ni?? Yg awl x berjaya la.

ELWIN
25-02-2013, 03:25 PM
ada trick x nak dptkan internet free guna opera dgn android ?
kalau .jar boleh la, kalau android ada x?

hp/atau tab encik mesti diroot terlebih dahulu..selepas root kami akan beritahu bagaimana untuk running opera mini untuk mengakses internet percuma

ELWIN
25-02-2013, 03:27 PM
TT ada cara utk masalah sy ni?? Yg awl x berjaya la.

pak lam guna hp/tab model apa ye?

ELWIN
25-02-2013, 03:30 PM
Try la download flash player balik

gunakan firefox browser,google menghadkan penggunakan flash player untuk tab 2 sebabnya -->'adobe is going to discontinue flash',jadi untuk guna flash player anda perlu install 'firefox' dan kemudian download flashplayer.

ELWIN
25-02-2013, 03:58 PM
ada trick x nak dptkan internet free guna opera dgn android ?
kalau .jar boleh la, kalau android ada x?

selepas root ini yang anda perlu lakukan

install droidwall(android firewall)-anda boleh mendapatkannya dari playestore atau aptoide dan juga blackmart

kemudian download dan install opera mini handler opera mini 6 handler seperti dibawah ini
http://www.techstrom.info/2012/01/opera-mini-handler-61-android-realhost.html

buka droidwall dan tick atau check pada Opmin61HUI100 dan pastikan droidwall firewall button dienablekan(berwarna hijau)

kemudian,setting mengikut port apn maxis/celcom/digi anda untuk opera mini

sila disablekan sync

setting>account>sync

hilangkan tanda pada background data dan background access

dan anda boleh access internet


(info saya dapatkan dari en.shah)

mazri_myie
25-02-2013, 04:01 PM
tak selasai jgk masalah whatsapp den..huhu

den pon nk tny soalan yg sama mcm paklam..
den set default storage sdcard..sefaham den sdcard ni dia dlm memori phone jgk sbnrnya..
so..mcm mn nk setting default storage ke external sdcard?
leh wat ke tanpa root?

Mel_Ahmad
25-02-2013, 04:07 PM
Alhamdulillah... terima kasih sgt2 byk2 TT!!! problem solved...:)cgrock:)cgrock:)cgrock

ada baca kat bilik sebelah pasal kes proximity sensor ni tapi in Ingkrish laa... ingatkan kena halakan sensor tu ke arah infinity (langit @ siling yg tinggi) utk reset semula. rupanya kena letak objek/tapak tangan...~X(~X(~X(

Ingkrish 1119 dulu P8 je...:">:">:">

Terima kasih banyak2 kepada yang memberi tips..alhamdulillah permasalahan selesai.

Tahniah kpd kawan2 di Carigold!!

ELWIN
25-02-2013, 04:13 PM
TT ada cara utk masalah sy ni?? Yg awl x berjaya la.

cuba guna application apps2sd dulu,atau pun link2sd,ataupun download Latest google play

http://www.androidpolice.com/2013/02/22/download-latest-google-play-store-3-10-14/

insya'allah ianya akan membantu menyelesaikan masalah encik

ELWIN
25-02-2013, 04:15 PM
Terima kasih banyak2 kepada yang memberi tips..alhamdulillah permasalahan selesai.

Tahniah kpd kawan2 di Carigold!!

credit to en. safone(elwin group)

kami hanya mahu membantu

ELWIN
25-02-2013, 04:17 PM
tak selasai jgk masalah whatsapp den..huhu

den pon nk tny soalan yg sama mcm paklam..
den set default storage sdcard..sefaham den sdcard ni dia dlm memori phone jgk sbnrnya..
so..mcm mn nk setting default storage ke external sdcard?
leh wat ke tanpa root?

dah cuba update whatapp?..

kalau tak boleh update,uninstall dulu whatapp tu,kemudian install semula..whatapps akan beri version yang terbaru apabila kita download semula

ELWIN
25-02-2013, 04:19 PM
dah cuba update whatapp?..

kalau tak boleh update,uninstall dulu whatapp tu,kemudian install semula..whatapps akan beri version yang terbaru apabila kita download semula

dalam samsung kebanyakkan memory ditukar kepada sdcard

anda ungkin namapk seperti ini pada storage hp/tab samsung anda

sdcard
sdcard2

sdcard yang pertama adalah internal
sdcard yang kedua adalah external sdcard

ada juga versi lain yang menampilkan seperti ini
sdcard storage
external sdcard storage

yang perrtama adalah memory phone
dan yang ke dua adalah memori external

ELWIN
25-02-2013, 04:25 PM
kami memohon maaf sekiranya ada soalan-soalan yang anda berikan kepada kami yang tidak berjawab atau respon

memandangkan dilab hanya saya seorang ketika ini(muiz)

dan elwin group yang lain ada kerja masing2 dan hal lain

en safone(petang baru habis kerja)
en shah balik ke terengganu(isteri baru balik dari london)
en fitri(masih di india)
en bob masih di rumah beliau(cuti sakit)
en.elwin(offshore)

,jadi kepantasan untuk saya respon pada anda terbatas dan terhad disamping saya sibuk untuk menyiapkan order dari pelanggan

dua kerja dalam 1 masa...dah macam android(robot)

saya cuba memberikan penjelasan dan solusi yang terbaik untuk anda

Azizi Zillah
25-02-2013, 05:26 PM
flash player perlu di install secara manual,

disini http://www.4shared.com/rar/u6Qzt3rc/comadobeflashplayer-1.html <--download ini

cara nya melalui pc,

sambung kabel usb pada hp/tab anda,kemudian extract file yang didownload tadi

kemudian enablekan unknown soure pada hp/tab anda,

copy folder tersebut didalam sdcard anda

dan kemudian cari semula folder tadi dan install flash player tersebut,

selepas install,sila reboot hp/tab anda

moga ini dapat memembantu pengguna android 2.2 froyo
yeayyy!!!!!<:-P:-*=D>;;):)cgrock

ELWIN
25-02-2013, 05:28 PM
yeayyy!!!!!<:-P:-*=D>;;):)cgrock

dah berjaya?

mazri_myie
25-02-2013, 06:16 PM
dah cuba update whatapp?..

kalau tak boleh update,uninstall dulu whatapp tu,kemudian install semula..whatapps akan beri version yang terbaru apabila kita download semula

dah..byk kali da buat.siap send emel lg kat developer whatsapp..sama jgk.huu..

mazri_myie
25-02-2013, 06:18 PM
ada juga versi lain yang menampilkan seperti ini
sdcard storage
external sdcard storage

yang perrtama adalah memory phone
dan yang ke dua adalah memori external

den yg ni..so camne nk jadikan default storage utk external?
yg aku tau kene root..kalau tak root leh ke?

ikanpekasam
26-02-2013, 09:53 AM
Tuan saya merupakan pengguna baru Android.ada beberapa pertanyaan:-

1.Apa yg menyebabkan emei number boleh berubah.
Ini kerana mula² beli emei number (dlm phone) *****612077.Tapi bila hantar repair (software problem) emei bertukar menjadi *****001770.
2.Bagaimana nak delete gambar dlm galeri yg didownload oleh picasa.
Ini terjadi bila saya Sync akaun google,dimana akaun itu saya gunakan utk log-in ke Blog.Bila sync,segala gambar yg ada dlm blog,terus diupload ke dlm Galeri.Bila nak delete tiada menu 'DELETE'.
Tapi gambar dlm folder Camera boleh delete.

Guna Samsung Galaxy S Anycall

ELWIN
26-02-2013, 10:16 AM
Tuan saya merupakan pengguna baru Android.ada beberapa pertanyaan:-

1.Apa yg menyebabkan emei number boleh berubah.
Ini kerana mula² beli emei number (dlm phone) *****612077.Tapi bila hantar repair (software problem) emei bertukar menjadi *****001770.
2.Bagaimana nak delete gambar dlm galeri yg didownload oleh picasa.
Ini terjadi bila saya Sync akaun google,dimana akaun itu saya gunakan utk log-in ke Blog.Bila sync,segala gambar yg ada dlm blog,terus diupload ke dlm Galeri.Bila nak delete tiada menu 'DELETE'.
Tapi gambar dlm folder Camera boleh delete.

Guna Samsung Galaxy S Anycall

1.selalunya IMEI memang boleh diubah melalui software,kedai-kedai handphone kebanyakkannya mempunyai program atau software untuk mengubah IMEI dan mereka mengubah IMEI adalah semata-mata untuk 'memperbaharui' hp/tab tersebut


ada sebab kemungkinan mereka mengubah IMEI

i.untuk tidak dikesan sekiranya tuan punya hp/tab cuba track/menjejaki lokasi hp/tab mereka
ii.pengeluar menyembunyikan identiti mereka(kebanyakkan hp clone akan menggunakan prosedur ini)
iii.disesetengah negara,penukaran IMEI secara tidak sah boleh dikenakan hukuman
iv.mereka menukar IMEI atas sebab-sebab keselamatan.



2.cuba jangan sync picasa melalui hp/tab atau disablekan sync picasa tersebut

ikanpekasam
26-02-2013, 10:52 AM
Terima kasih diatas penerangan tuan.

khairul385
26-02-2013, 01:21 PM
saja na buka thread ni untuk kita sama2 berkongsi maklumat mengenai Android Phone xkira la dari segi jenama apa janji its using ANDROID OS..

tuan,
kalau nak tanya macam mane 1 soalan boleh?
tapi tak pasti soalan ni berkaitan ke tak dengan topik ni..

nak tanya macam mane nak install app android (play store) dari pc lepas tu nak mainkan app tu di fon?
ada tutorial tak?

p/:saya takde wifi/line internet..tapi di opis saya ada line internt yang dihubungkan terus ke komputer...ingat nak d/load app dekat play store dari komputer opis lepas tu nak pindahkan ke fon..boleh tak tuan?

safone
26-02-2013, 02:12 PM
1.selalunya IMEI memang boleh diubah melalui software,kedai-kedai handphone kebanyakkannya mempunyai program atau software untuk mengubah IMEI dan mereka mengubah IMEI adalah semata-mata untuk 'memperbaharui' hp/tab tersebut


ada sebab kemungkinan mereka mengubah IMEI

i.untuk tidak dikesan sekiranya tuan punya hp/tab cuba track/menjejaki lokasi hp/tab mereka
ii.pengeluar menyembunyikan identiti mereka(kebanyakkan hp clone akan menggunakan prosedur ini)
iii.disesetengah negara,penukaran IMEI secara tidak sah boleh dikenakan hukuman
iv.mereka menukar IMEI atas sebab-sebab keselamatan.



2.cuba jangan sync picasa melalui hp/tab atau disablekan sync picasa tersebut

just penambahan info yg tlh di berikan oleh en.muiz berkaitan dgn imei..
jarang kes pertukaran imei ni untuk phone yg orignal..yg clone pd sy biasa berlaku jika imei hilang (invalid imei)..
kebiasaan phone yg clone berlaku bila buat factory reset..tp x seme tepon jadi camni..
rasanya yg jadi kan tuan tu di sebabkan kedai yg repair phone tu menggunakan backup rom yg di buat dr tepon lain yg sama jenis dan di flashkan pd phone tuan tu..mgkn kedai tu lupa atau x tahu nk tukarkan semula imei no mengikut imei asal..
tuan bole mengubah smla imei jika tepon tuan dh di rootkan menggunakan mobile uncle tools ataupn imei changer..

m0mo~
26-02-2013, 02:16 PM
best thread ni...thanks tt :)cgrock

ikanpekasam
26-02-2013, 02:17 PM
just penambahan info yg tlh di berikan oleh en.muiz berkaitan dgn imei..
jarang kes pertukaran imei ni untuk phone yg orignal..yg clone pd sy biasa berlaku jika imei hilang (invalid imei)..
kebiasaan phone yg clone berlaku bila buat factory reset..tp x seme tepon jadi camni..
rasanya yg jadi kan tuan tu di sebabkan kedai yg repair phone tu menggunakan backup rom yg di buat dr tepon lain yg sama jenis dan di flashkan pd phone tuan tu..mgkn kedai tu lupa atau x tahu nk tukarkan semula imei no mengikut imei asal..
tuan bole mengubah smla imei jika tepon tuan dh di rootkan menggunakan mobile uncle tools ataupn imei changer..

terima kasih utk info tersebut.
memang hepon saya ada masalah software.jadi dihantar semula ke kedai (dlm tempoh warranty 1 thun).(mungkin henpon recon,skrg model sgs i9000 mana ada production :):) ).
mengenai emei number tu,cuma sekadar ingin tahu.
jadi maknanya,emei number boleh ditukar.
:)cgrock

ELWIN
26-02-2013, 03:29 PM
tuan,
kalau nak tanya macam mane 1 soalan boleh?
tapi tak pasti soalan ni berkaitan ke tak dengan topik ni..

nak tanya macam mane nak install app android (play store) dari pc lepas tu nak mainkan app tu di fon?
ada tutorial tak?

p/:saya takde wifi/line internet..tapi di opis saya ada line internt yang dihubungkan terus ke komputer...ingat nak d/load app dekat play store dari komputer opis lepas tu nak pindahkan ke fon..boleh tak tuan?

sila download aptoide.apk

dan save ke dalam pendrive

sampai sahaja dirumah,buka pc kemudian
sambungkan hp sekali

[sila extract menjadi folder sekiranya file aptoide tersebut di balut dengan zip atau winrar]<--sila abaikan ini sekiranya anda download aptoide.apk

pindahkan file tadi ke dalam memory hp anda

dan kemudian encik sudah boleh install aptoide.apk<--(apk itu adalah nama jenis file tersebut)

sesudah install,encik jangan run lagi atau open aptoide,biarkan dahulu..tunggu sehingga encik berada di kawasan free wifi,atau tempat kerja..kemudian buka aplikasi aptoide tersebut,ianya akan meminta encik install melalui online,install sehingga habis..dan tahnih encik sudah berjaya mendapatkan aptoide secara manual



kenapa saya minta install aptoide tetapi tidak google playstore?

kerana saya mahu encik dapatkan secara percuma atau update google playstore secara percuma sahaja,sekiranya anda menggunakan 2.2 android version,anda tidak akan dapat update market anda menjadi playstore,tetapi dengan menggunakan aptoide,encik hanya perlu menaip playstore pada kotak search dan encik akan jumpa playstore,install ke dalam android encik dan kemudian lihat "market" pada hp/tab encik di update menjadi playstore

ELWIN
26-02-2013, 03:41 PM
just penambahan info yg tlh di berikan oleh en.muiz berkaitan dgn imei..
jarang kes pertukaran imei ni untuk phone yg orignal..yg clone pd sy biasa berlaku jika imei hilang (invalid imei)..
kebiasaan phone yg clone berlaku bila buat factory reset..tp x seme tepon jadi camni..
rasanya yg jadi kan tuan tu di sebabkan kedai yg repair phone tu menggunakan backup rom yg di buat dr tepon lain yg sama jenis dan di flashkan pd phone tuan tu..mgkn kedai tu lupa atau x tahu nk tukarkan semula imei no mengikut imei asal..
tuan bole mengubah smla imei jika tepon tuan dh di rootkan menggunakan mobile uncle tools ataupn imei changer..

nasib baik en.safone ada,dah habis keje dah ke?

khairul385
26-02-2013, 03:49 PM
sila download aptoide.apk

dan save ke dalam pendrive

sampai sahaja dirumah,buka pc kemudian
sambungkan hp sekali

[sila extract menjadi folder sekiranya file aptoide tersebut di balut dengan zip atau winrar]<--sila abaikan ini sekiranya anda download aptoide.apk

pindahkan file tadi ke dalam memory hp anda

dan kemudian encik sudah boleh install aptoide.apk<--(apk itu adalah nama jenis file tersebut)

sesudah install,encik jangan run lagi atau open aptoide,biarkan dahulu..tunggu sehingga encik berada di kawasan free wifi,atau tempat kerja..kemudian buka aplikasi aptoide tersebut,ianya akan meminta encik install melalui online,install sehingga habis..dan tahnih encik sudah berjaya mendapatkan aptoide secara manual



kenapa saya minta install aptoide tetapi tidak google playstore?

kerana saya mahu encik dapatkan secara percuma atau update google playstore secara percuma sahaja,sekiranya anda menggunakan 2.2 android version,anda tidak akan dapat update market anda menjadi playstore,tetapi dengan menggunakan aptoide,encik hanya perlu menaip playstore pada kotak search dan encik akan jumpa playstore,install ke dalam android encik dan kemudian lihat "market" pada hp/tab encik di update menjadi playstore

tQ bos..:)cgrock

tapi ada lagi soalan..

kalau saya nak download app dekat playstore daripada pc lepas tu nak simpan terus file tu dalam pc macam mane ye?

maksudnya bila saya nak app tu, saya just cucuk fon ke pc dan terus masukkan app/game tu ke fon..

file tu saya nak simpan dalam pc je..

andai kata ada kawan2 lain plak nak app/game yang ada dlm pc tu, just cucuk je fon mereka ke pc dan masukkan terus ke dalam fon..

tak perlu download di playstore menggunkan fon dan wifi..

boleh tak tuan? :">

ELWIN
26-02-2013, 04:20 PM
tQ bos..:)cgrock

tapi ada lagi soalan..

kalau saya nak download app dekat playstore daripada pc lepas tu nak simpan terus file tu dalam pc macam mane ye?

maksudnya bila saya nak app tu, saya just cucuk fon ke pc dan terus masukkan app/game tu ke fon..

file tu saya nak simpan dalam pc je..

andai kata ada kawan2 lain plak nak app/game yang ada dlm pc tu, just cucuk je fon mereka ke pc dan masukkan terus ke dalam fon..

tak perlu download di playstore menggunkan fon dan wifi..

boleh tak tuan? :">

boleh tapi bukan dengan cara melalui hp/tab kan..

caranya liaht dulu aplikasi yang encik inginkan melalui playstore,contoh

droidwall

taip dikomputer anda droidwall.apk,

pastikan nama fail atau jenis fail adalah .apk

khairul385
26-02-2013, 04:23 PM
boleh tapi bukan dengan cara melalui hp/tab kan..

caranya liaht dulu aplikasi yang encik inginkan melalui playstore,contoh

droidwall

taip dikomputer anda droidwall.apk,

pastikan nama fail atau jenis fail adalah .apk

taip dekat mane tuan?
google search ke? :(

ELWIN
26-02-2013, 04:35 PM
taip dekat mane tuan?
google search ke? :(

iye saya,boleh guna mana-mana browser untuk cari alikasi apk

tidak kira google search,firefox,dolphin dan pelbagai lagi

khairul385
26-02-2013, 04:39 PM
iye saya,boleh guna mana-mana browser untuk cari alikasi apk

tidak kira google search,firefox,dolphin dan pelbagai lagi

lepas dah download tu copy fail simpan dalam mmc/memory fon?
lepas tu kene install tak?

safone
26-02-2013, 04:44 PM
nasib baik en.safone ada,dah habis keje dah ke?

hehe..blum abis keje lg..
relak jap..tu yg on9 jap guna tepon ni..

ELWIN
26-02-2013, 04:57 PM
lepas dah download tu copy fail simpan dalam mmc/memory fon?
lepas tu kene install tak?

tapi sebelum download baca dulu comment,compitable dan version(lihat ini play store,kerana setiap model berlainan dan ada yang tidak compitable

ELWIN
26-02-2013, 04:58 PM
lepas dah download tu copy fail simpan dalam mmc/memory fon?
lepas tu kene install tak?

boleh letak dimemory phone atau mmc external tapi saya cadangkan letak didalam mmc

atau buat folder baru

dan letak semua apk file yang encik download dari pc untuk disimpan didalam folder tersebut untuk memudahkan encik

khairul385
26-02-2013, 04:58 PM
tapi sebelum download baca dulu comment,compitable dan version(lihat ini play store,kerana setiap model berlainan dan ada yang tidak compitable

owh..ok2..
kalau ngam boleh la download dan install di fon ye?

ELWIN
26-02-2013, 05:07 PM
owh..ok2..
kalau ngam boleh la download dan install di fon ye?

ye betul tu,encik tak perlu bimbang sekiranya apk itu tidak compitable dengan hp/tab encik,ianya akan mengeluarkan info menyatakan aplikasi tersebut tidak support,not installed,

[peringatan]

ketika hendak install apk file sila enablekan dahulu "unknown source" pada hp/tab encik

Shark77
26-02-2013, 05:11 PM
Bro galaxy note 1 cmne nk update sndri?or pegi kedai lg mudah?

arang67
26-02-2013, 05:18 PM
boleh bg nama rom JB yang best and stabil utk note 1 ke?
sekarang saya guna ultimate xxlsc jellybean..macam kuat makan bateri je

ELWIN
26-02-2013, 05:29 PM
Bro galaxy note 1 cmne nk update sndri?or pegi kedai lg mudah?

pergi ke kedai encik akan dicaj rm50-80 untuk update,kami ada menjual cdnya beserta tutorialnya sekali

sila ke http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=408856

mazri_myie
26-02-2013, 09:32 PM
aku dah dapat atasi masalah takleh attach gmbr pada whatsapp aku..
rupa2nya kene clear space pada sdcard..baru leh send gmbr
hee..

Pak Lam
26-02-2013, 09:53 PM
cuba guna application apps2sd dulu,atau pun link2sd,ataupun download Latest google play

http://www.androidpolice.com/2013/02/22/download-latest-google-play-store-3-10-14/

insya'allah ianya akan membantu menyelesaikan masalah encik

Trimakasih tuan utk panduan yg diberikan... :)

x sempat nak trai pnduan ni coz da terformat hpn ni. :D

la dah ok. :)cgrock

khairul385
27-02-2013, 08:00 AM
ye betul tu,encik tak perlu bimbang sekiranya apk itu tidak compitable dengan hp/tab encik,ianya akan mengeluarkan info menyatakan aplikasi tersebut tidak support,not installed,

[peringatan]

ketika hendak install apk file sila enablekan dahulu "unknown source" pada hp/tab encik

"unknown source" nak cari dekat mane? cerr...tolong guide skit.. :(

tQ tuan atas penerangan yang amat berguna ni.. :)cgrock

tomie
27-02-2013, 08:04 AM
"unknown source" nak cari dekat mane? cerr...tolong guide skit.. :(

tQ tuan atas penerangan yang amat berguna ni.. :)cgrock

"unknown source" = selain playstore :D

sebat jer kat mana2 website lain.. :))

khairul385
27-02-2013, 08:19 AM
"unknown source" = selain playstore :D

sebat jer kat mana2 website lain.. :))

tapi dekat mane nak cari setting untuk enablekan unknown source tu ye tuan? #:-S

tomie
27-02-2013, 08:23 AM
tapi dekat mane nak cari setting untuk enablekan unknown source tu ye tuan? #:-S

amik... SETTING --> SECURITY --> [tick] UNKNOWN SOURCEs :D:)paid


http://i69.photobucket.com/albums/i71/tomie3/Screenshot_2013-02-27-08-21-00_zpsc0e4980b.png

khairul385
27-02-2013, 08:32 AM
amik... SETTING --> SECURITY --> [tick] UNKNOWN SOURCEs :D:)paid


http://i69.photobucket.com/albums/i71/tomie3/Screenshot_2013-02-27-08-21-00_zpsc0e4980b.png

wahhh...dah jumpa..
tQ abam tomie dan abam ELWIN atas bantuan yang amat berguna ni :)paid

ibn_wan
27-02-2013, 08:34 AM
masta2..kalau galaxy note 1, sms tiba2 hilang smua..ble restart baru dapat balik. satu hari kadang2 2-3x gak la..apa problemnye ye? tq...

MaelLambung
27-02-2013, 08:47 AM
Saya Pakai Copy Note I.Masalah :

1) Internal memory kecik. Dah Root, dan juga sudah buat primary pada memory card, dan sudah menggunakan Link2SD. Tp masalahnya ia tetap lebih kurang sama sahaja. Sila lihat gambar di bawah. Dekat System hanya 38.45 Megabyte. Dia tak guna sepenuhnya Sdcard2 (primary pada SD). Guna 314mb je sedangkan free masih banyak 85%.

Akibat daripada ini, banyak application yang besar seperti LINE, Tango dll takleh nak install sbb masalah storage.

http://i51.tinypic.com/21c9p9l.jpg

2) Pakai 1Ghz. 1Gb Ram. Ada cara laju ke sahabat2 semua? Katanya boleh naikkan ghz jadi 1.3 ghz. Tu macam mana plak tu?

tomie
27-02-2013, 08:49 AM
Saya Pakai Copy Note I.Masalah :

1) Internal memory kecik. Dah Root, dan juga sudah buat primary pada memory card, dan sudah menggunakan Link2SD. Tp masalahnya ia tetap lebih kurang sama sahaja. Sila lihat gambar di bawah. Dekat System hanya 38.45 Megabyte. Dia tak guna sepenuhnya Sdcard2 (primary pada SD). Guna 314mb je sedangkan free masih banyak 85%.

Akibat daripada ini, banyak application yang besar seperti LINE, Tango dll takleh nak install sbb masalah storage.

http://i51.tinypic.com/21c9p9l.jpg

2) Pakai 1Ghz. 1Gb Ram. Ada cara laju ke sahabat2 semua? Katanya boleh naikkan ghz jadi 1.3 ghz. Tu macam mana plak tu?

cara nak laju..senang je
tukar jer CUSTOM ROM :D

ceq dah pakai byk jenis roms
itu ini
ada laju ..ada pelan..ada sipooot ~X(:))

setelah guna rom vetnam ni..inilah yg TERBAIK..!! :)):)paid

JackLanun
27-02-2013, 09:13 AM
tarik signal internet lemah sgt & x dpt detect GPS.

MaelLambung
27-02-2013, 10:36 AM
cara nak laju..senang je
tukar jer CUSTOM ROM :D

ceq dah pakai byk jenis roms
itu ini
ada laju ..ada pelan..ada sipooot ~X(:))

setelah guna rom vetnam ni..inilah yg TERBAIK..!! :)):)paid

Masalahnya den ni tak pandai tukar rom. Takut bila tukar ROM terus takleh tukar balik. Pernah tanye Seller (seller disini 2 orang), dia kata model den ni takleh tukar ROM. Tu je masalahnya. Kalo bro boleh bagi tunjuk ajar, ok jugak..

Aku ni bab komputer byk benda tahu tapi bab android, fail.. Maklum sahaja baru 5 bulan pakai android.. Isk isk isk...

minta bos tunjuk ajar..

tomie
27-02-2013, 10:37 AM
Masalahnya den ni tak pandai tukar rom. Takut bila tukar ROM terus takleh tukar balik. Pernah tanye Seller (seller disini 2 orang), dia kata model den ni takleh tukar ROM. Tu je masalahnya. Kalo bro boleh bagi tunjuk ajar, ok jugak..

Aku ni bab komputer byk benda tahu tapi bab android, fail.. Maklum sahaja baru 5 bulan pakai android.. Isk isk isk...

minta bos tunjuk ajar..

kenapa perlu pikir nak tukar balik..? :-?
ceq sampai lani...tak hingin dah nak tukar balik ke rom asal :)):p:">

masta pakai henset model apa...cer habaq mai tgk?? ;;)

MaelLambung
27-02-2013, 10:46 AM
kenapa perlu pikir nak tukar balik..? :-?
ceq sampai lani...tak hingin dah nak tukar balik ke rom asal :)):p:">

masta pakai henset model apa...cer habaq mai tgk?? ;;)

beli dengan Borongsakan di thread ini :

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=346591

nova Note II.. Copy 1:1 Note I (nama je novanote II)

Masalahnya tu lah. Tak reti bro tukar rom..Aku takut meletop hs ni. hahaha.

tomie
27-02-2013, 11:10 AM
beli dengan Borongsakan di thread ini :

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=346591

nova Note II.. Copy 1:1 Note I (nama je novanote II)

Masalahnya tu lah. Tak reti bro tukar rom..Aku takut meletop hs ni. hahaha.

LATEST:
TEKNIK MENGEROOT NOVA NOTE II :

1.Please Install Mtk6575 USB Driver,Download From Here http://www.mediafire.com/?f4fs2rcwe5zmcvl
2.Please download root file from here http://www.mediafire.com/?wm8ibgd8r63zqkj
3.Go to setting-developer options-click USB debugging
4.Connect the phone with computer,turn on usb device.
5.Click the file you download from the link TPSparkyRoot.bat
6.Your phone will restart first time,after the phone start finish(until you see the unlock),click enter in the window of TPSparkyRoot.bat.
7.The phone will restart second time,still the same as first time we did.Then start third time,same as we did in last two times.Click enter,then phone was rooted.
7.You will see two more app was installed in your phone,that mean root phone successfully.

SELAMAT MENGEROOT !! :D :)cgrock

kimzjbee
27-02-2013, 12:20 PM
tahukah anda..aptoid membolehkan anda mendapatkan software2 yg berbayar dari playstore

cara untuk mendapatkan aptoid sgt mudah
1masuk playstore
2.cari baazar news and install aptoid
3.siap,anda sudah boleh 'membeli' software2 dari playstore secara percuma


membeli secara percuma erhhh.. :)) :)) :))

ADA BANYAK KEDIAMAN LELONGAN AWAW DINEGERI JOHOR - FEB 2013
30%-40% JIMAT WANG ANDA (http://www.facebook.com/pages/Auction-Property-Johor-Lelongan-Hartanah-Johor-Kimz-/362487183839720?ref=hl#)

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=384404494981322&set=a.368469799908125.91452.362487183839720&type=1&theater

MaelLambung
27-02-2013, 03:01 PM
LATEST:
TEKNIK MENGEROOT NOVA NOTE II :

1.Please Install Mtk6575 USB Driver,Download From Here http://www.mediafire.com/?f4fs2rcwe5zmcvl
2.Please download root file from here http://www.mediafire.com/?wm8ibgd8r63zqkj
3.Go to setting-developer options-click USB debugging
4.Connect the phone with computer,turn on usb device.
5.Click the file you download from the link TPSparkyRoot.bat
6.Your phone will restart first time,after the phone start finish(until you see the unlock),click enter in the window of TPSparkyRoot.bat.
7.The phone will restart second time,still the same as first time we did.Then start third time,same as we did in last two times.Click enter,then phone was rooted.
7.You will see two more app was installed in your phone,that mean root phone successfully.

SELAMAT MENGEROOT !! :D :)cgrock

dah lama root bro.. bukan masalah root skrang ni, masalah link2sd tak berapa save den punya rom..

tomie
27-02-2013, 03:16 PM
dah lama root bro.. bukan masalah root skrang ni, masalah link2sd tak berapa save den punya rom..

lagu tu ka..?
susah gak no beli natang clone2 ni... huhu #:-S
no komen skit ...sbb payah nak cari custom roms :-?
mungkin sebab tak ramai otai2 pembikin custom rom beli henset2 clone :">

kalo natang hat original...no hal :D
berlambak custom2 rom dlm porum xda-developer :D:)cgrock

copy left
27-02-2013, 03:23 PM
dah lama root bro.. bukan masalah root skrang ni, masalah link2sd tak berapa save den punya rom..

kalo cmtu pakai gl to sd

blackpanther30329
27-02-2013, 03:59 PM
knp penggunaan ram tinggi...?

ELWIN
27-02-2013, 04:41 PM
knp penggunaan ram tinggi...?

penggunaan ram tinggi adalah disebabkan oleh aplikasi atau program yang berjalan dalam sistem anda,anda boleh mengurangkannya dengan end process pada aplikasi tersebut(peringatan,jangan end process pada sistem major yang running dalam hp/tab anda,ianya boleh merosakkan program tersebut,cuba gunakan aplikasi Android assistant,ianya percuma untuk di download di playstore,aptoide dan balckmart

rsat
27-02-2013, 04:46 PM
Selamat sejahtera tuan, saya ingin bertanya mengenai app next launcher. saya mengunakan app next launcher sebagai launcher saya. masalahnya, next launcher tersebut akan detek jika kita tak install dari google play store. Ada tak caranya nak bagi app ini boleh guna secara standalone (kira mcm crack version la). Thanks tuan.

ELWIN
27-02-2013, 05:14 PM
Selamat sejahtera tuan, saya ingin bertanya mengenai app next launcher. saya mengunakan app next launcher sebagai launcher saya. masalahnya, next launcher tersebut akan detek jika kita tak install dari google play store. Ada tak caranya nak bagi app ini boleh guna secara standalone (kira mcm crack version la). Thanks tuan.

encik install next launcher menggunakan market mana?

aptoide,balckmart atau terus dari pc?

ELWIN
27-02-2013, 08:27 PM
sedikit berita terbaru untuk kami kongsikan disini

pengguna nexus yang sudah update ke jellybeans 4.2.2 sahaja

kami ingin bertanya adakah sebelum membuat update 4.2.2 oficial,hp nexus anda dalam keadaan root?


setelah update ke official update 4.2.2,adakah hp nexus anda tidak lagi ada custom recovery seperti sebelum ini dan juga tidak lagi root?

adkah superuser anda boleh digunakan didalam nexus anda selepas update ke 4.2.2?

untuk menjawab sila letakkan bersama image about device/phone anda dan juga (superuser) (sekiranya ada)

epi_san
27-02-2013, 08:29 PM
motorola flipout..
lepas root tak boleh download apps dari market..
tulis starting download tapi ape pun x download..

ELWIN
27-02-2013, 09:07 PM
motorola flipout..
lepas root tak boleh download apps dari market..
tulis starting download tapi ape pun x download..

cuba upgrade google playstore dulu

http://www.androidpolice.com/2013/02/22/download-latest-google-play-store-3-10-14/

epi_san
27-02-2013, 09:37 PM
cuba upgrade google playstore dulu

http://www.androidpolice.com/2013/02/22/download-latest-google-play-store-3-10-14/

xleh nak update pasal xde file manager dlm hp..
huhuhuhu

feir
27-02-2013, 09:47 PM
Salam.nak tanya kenapa saya punya galaxy note jadi emergency call pd screen.tak boleh nak bukak applikasi.cam kena blok.sape boleh bantu

ELWIN
27-02-2013, 10:08 PM
xleh nak update pasal xde file manager dlm hp..
huhuhuhu

download melalui pc

ELWIN
27-02-2013, 10:24 PM
Salam.nak tanya kenapa saya punya galaxy note jadi emergency call pd screen.tak boleh nak bukak applikasi.cam kena blok.sape boleh bantu

dah cuba restat/reboot hp?

epi_san
27-02-2013, 10:25 PM
download melalui pc

then nak install dalam hp camne???

ELWIN
27-02-2013, 10:52 PM
then nak install dalam hp camne???

download ini dulu..guna kan QR code

kemudian yang ini..download melalui hp anda yang mempunyai sambungan internet/wifi


barcode yang kecil tu adalah google playstore

feir
27-02-2013, 11:41 PM
dah cuba restat/reboot hp?

Restart pun camtu jugak.interfacenya dial nombor emergency

ELWIN
27-02-2013, 11:44 PM
Restart pun camtu jugak.interfacenya dial nombor emergency

boleh hantar image tak emegency call tu?,cuba hantar,nak tengok macamana

jonforex
27-02-2013, 11:50 PM
Pernah jadi kepada saya sdikit masa dulu xperi mini buat masalah.
Puncanya penggunaan charger murah(tiruan)

maxx_matt
27-02-2013, 11:55 PM
hye, sapa tau cara nk flash rom pada tablet android onda vi30 ultimate??? dh try byk care tp tak jdi jugak...

ELWIN
27-02-2013, 11:56 PM
Pernah jadi kepada saya sdikit masa dulu xperi mini buat masalah.
Puncanya penggunaan charger murah(tiruan)

oh,masalah hardware barangkali

ELWIN
27-02-2013, 11:58 PM
hye, sapa tau cara nk flash rom pada tablet android onda vi30 ultimate??? dh try byk care tp tak jdi jugak...

jangan kerap sagat flash,silap hari bulan lebur tablet android tu,
android model apa? ada image dia tak?..cuba masuk thread ni,ada android tablet yang berjaya di setup

http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=408856

akuna_matata
28-02-2013, 12:00 AM
ok nak tanye...nape file dari excel bila masuk tab 2 dia punya
format utk calculation dah hilang..kalo bukak kt pc atau laptop ok je