PDA

View Full Version : RHB xleh bayar kereta


niurexx
10-02-2013, 02:16 AM
Hari ni aku nak pi bayar loan kereta bini aku yang dah 3 bulan dah tertunggak, bila aku sampai kat cash deposit machine aku pun masukkan la no kereta aku..

bila aku masukkan nombor kereta aku dia terus stop dan keluarkan resit suh aku contat bank.. aku call customer service diorang ckp line problem skang.

pastu aku tanya lagi ke sebab 3 bulan xbayar so akaun aku kena block dari bayar sebab nk suh tarik kete bini aku tu. dia ckp kalau dah lebih pun diorang xkan sekat pembayaran dari machine.

so soalan aku,

betul ke ape yang operator tu ckp ? atau kalau dah 3 bulan memang kita kena buat pembayaran dekat branch je ? sape ada pengalaman ?

bowthugz69
10-02-2013, 02:28 AM
Kemungkinan besar bank dh blok akaun.. Kene byr dikaunter.... Sbb dh melebih 2bln 21hari...

niurexx
10-02-2013, 02:34 AM
Kemungkinan besar bank dh blok akaun.. Kene byr dikaunter.... Sbb dh melebih 2bln 21hari...

kena bayar dikaunter tu xkisah kat mana2 kaunter ke atau kaunter yg branch yg kita beli kereta tu ?

magnesium
10-02-2013, 02:35 AM
Kalau kredit card, mana2 kaunter boleh.

niurexx
10-02-2013, 02:45 AM
Kalau kredit card, mana2 kaunter boleh.

kredit card ? ni pasal loan kereta bro bkn kedit card. ke bro maksudkan bayar guna credit card ?

magnesium
10-02-2013, 02:58 AM
kredit card ? ni pasal loan kereta bro bkn kedit card. ke bro maksudkan bayar guna credit card ?

Maksud saya kalau credit card dah 3 bulan x bayar, dia close akaun, kena bayar di mana2 kaunter.

Loan keta saya x tau.

magnesium
10-02-2013, 03:03 AM
Jadi kemungkinan besar, kalau akaun keta tuan dah di tutup,
Maka mungkin kena bayar di kaunter.

Ce try cdm cawangan lain boleh x?

niurexx
10-02-2013, 03:12 AM
Jadi kemungkinan besar, kalau akaun keta tuan dah di tutup,
Maka mungkin kena bayar di kaunter.

Ce try cdm cawangan lain boleh x?

memang camtu ke ? maksud aku kalau dah 3 bulan ke atas dah xleh bayar guna machine dah.. adess dah la time cuti ni. risau plak kereta kena tarik.

ibnuqadir
10-02-2013, 03:16 AM
aku de pengalamn, ko kene gi branch, tanye bape min kene bayr nal release status RO, klu ko main byr je, kekadang duit tu float, x masuk akaun kete and duit ko pun ntha ke mana, diorang amik mase baru leh set off, so klu dah terlewat byr gi je branch menara yayasan tun razak, kat situ la tempat auto RHB

caranovala
10-02-2013, 03:22 AM
betul apa yg operator tu ckp... normally nya acc loan kalo guna mesin CDM hny boleh buat sebelom pukul 7 ptg saja..

akuPening
10-02-2013, 03:24 AM
perhhh gi byr cpt bro.aku bru kne.nk byr kt cdm dh kne block.xsmpat nk byr kt kaunter tukang tarik suda mari.

niurexx
10-02-2013, 03:24 AM
aku de pengalamn, ko kene gi branch, tanye bape min kene bayr nal release status RO, klu ko main byr je, kekadang duit tu float, x masuk akaun kete and duit ko pun ntha ke mana, diorang amik mase baru leh set off, so klu dah terlewat byr gi je branch menara yayasan tun razak, kat situ la tempat auto RHB

aku plan nak bayar habis 3 bulan tu bro bukan nak bayar minimum.. cuma aku xleh bayar guna cash deposit.. tu yang aku tanya kalau dah lebih atau 3 bulan memang xleh byr guna machine ke ?

niurexx
10-02-2013, 03:28 AM
betul apa yg operator tu ckp... normally nya acc loan kalo guna mesin CDM hny boleh buat sebelom pukul 7 ptg saja..

aik ? sebelum ni aku bayar malam gak bro boleh je... aku tgh cuak ni takut kereta kena tarik.. duit dah ada masalahnya xleh nak bayar je.. esok cuti pastu raya cina plak..

niurexx
10-02-2013, 04:15 AM
perhhh gi byr cpt bro.aku bru kne.nk byr kt cdm dh kne block.xsmpat nk byr kt kaunter tukang tarik suda mari.

past kena bayar kat kaunter ? kaunter mana2 pun boleh ke bro ?

akuPening
10-02-2013, 02:45 PM
past kena bayar kat kaunter ? kaunter mana2 pun boleh ke bro ?

boleh bro.tp mahal.nk nego kne gi hq.aku cite trilogy aku kne.kire aku lewat 2 hari cmtu nk byr.sbb gaji kua lambat skit.bile dh kua gaji sume aku gi cdm nk byr skali 3 bln.masuk2 akaun xle.cam pelik gk.time tu kaunter dh tutup.so igt nk gi esok je la.lps blah dr bank aku gi isi minyak.time tgh byr kt kaunter ade org duk pusing2 kt kete.aku dh rse lain mcm.gi isi minyak mcm biase.ttbe org td yg duk pusing2 kt kete aku dtg tegur n terus tunjuk surat ro ngan kad kuase.rse cm nk down aku time tu.haha.tp aku try bincang dlu.xle jln gk.die ckp klau xbg kunci die trpakse call towing.aku ajak lpk kt tmpt parking dlu.ckp pnye ckp.last2 aku mengalah.tp die tlg la anta aku sume.siap bg semangat yg xbley blah tu.aku suh die anta kt ofis.aku blk gne kete company.sok pg aku trus gi bank dgn duit yg baget2.rm1500++ cmtu sbb org yg tarik kete smlm ckp anggaran tu dh bley kuar.aku tanye kt kaunter.org tu call hq jap.phtu die ckp kete nk kuar sume kne bayar rm2800.aku ckp la xbyr 3 bln je.tp kne bayar jd 4 bln lak.org kt kaunter tu bg no hq suh call.aku call hq.dierang suh dtg sne.tpakse la gi gk.seb baik yg handle kes aku ni minah cun hehe.last2 dpt gak rm1000 utk kete ,rm650 fee charge tukang tarik,rm20 sehari charge gudang tmpat kete aku kne sita sume skali rm1670.surat batal ro sume die bg.


better bro sorok kete dlu.jgn smpai kne tarik.sbb charge dierang jd mahal melampau klau dh tarik.bro gi hq senang skit nego.nnt dh setel sme die akan bg surat batal ro,akaun pn dh bley running mcm biase.

caranovala
10-02-2013, 02:49 PM
aik ? sebelum ni aku bayar malam gak bro boleh je... aku tgh cuak ni takut kereta kena tarik.. duit dah ada masalahnya xleh nak bayar je.. esok cuti pastu raya cina plak..

contoh mcm sy di CIMB bank acc loan xleh byr waktu mlm guna CDM... kadang2 dia jd trasaction failed.. so apa yg operator tu ckp system down betul laa..and boleh jd guna CDM utk byr 3 bulan...acc xkena block jgn risau...

bowthugz69
10-02-2013, 03:57 PM
Ingat.... Law tarik kereta ni hanya beroperasi di waktu bekerja sahaja... Klau tarik sebelum or selepas waktu bekerja, ianya adalah Salah. Kalau kurang pasti, bleh refer dgn KDN Kementerian Dalam Negeri.. Sebab Repomen ni semua kene brdaftar dgn KdN.. X brdftar, xleh tarik..

scid
10-02-2013, 04:01 PM
pergi mane2 cawangan boleh kot..sementara tuh bek sorok keta tuh dulu..kalo dah kene tarik beribu bro kene byr nnt..tmbh plak kalo keta rosak time kat stor lagi haru

pujangga hina
10-02-2013, 04:10 PM
die blok byr pkai CDM.. kn byar kat kaunter....
aku pun dh kn skali.....

sfauzie
10-02-2013, 04:17 PM
Aku rasa memang sistem bank tu problem kot...akupun dah pernah kena sampai keluar notis cadangan pemilikan semula kenderaan oleh bank...aku bayar guna cdm sbb tak de masa nak pegi kaunter untuk 3 bulan terus + denda lewatnya sekali...clear...

Tp ada juga bank yang 3 bulan sangkut...terus blok guna cdm...kena p kaunter

niurexx
10-02-2013, 06:38 PM
aku baru pi byr guna cdm tadi.. boleh byr sama cam org cs tu ckp smlm.. betul la kot sistem diorang prob... tp aku byr satu bulan je dulu sbb takut machine telan ke ape td..

lelabah
10-02-2013, 07:17 PM
memang camtu ke ? maksud aku kalau dah 3 bulan ke atas dah xleh bayar guna machine dah.. adess dah la time cuti ni. risau plak kereta kena tarik.


kereta kena tarik dah 3 bulan tak bayar??? tak perlu risau sbb bukan semudah itu nak tarik kereta. Lambat lagi kena tarik sbb ada prosedur tertentu. Kalau dia nak tarik dia akan maklum melalui surat (warna merah jambu...mungkin) tarikh dia nak tarik.

Rabu nanti pergi kat mana2 kaunter dan buat pembayaran.

niurexx
11-02-2013, 05:10 AM
kereta kena tarik dah 3 bulan tak bayar??? tak perlu risau sbb bukan semudah itu nak tarik kereta. Lambat lagi kena tarik sbb ada prosedur tertentu. Kalau dia nak tarik dia akan maklum melalui surat (warna merah jambu...mungkin) tarikh dia nak tarik.

Rabu nanti pergi kat mana2 kaunter dan buat pembayaran.

dah byr dah tadi guna cdm

decalXsia
10-07-2013, 11:28 PM
bayar guna online banking tak boleh ye?