PDA

View Full Version : Cara main dumbell yg berkesan


Fahmiyafeii
05-02-2013, 09:25 PM
Salam semua warga CG.. nak tanya otai2 semua, tadi den baru beli dumbell, 2 pcs kat fitness concept..
jadi skrg ni nak tau, macam mana cara main dumbell ni dgn berkesan?
klau bole provide skali jadual ke..

Ni spec dumbell saya utk sebelah..
2.5kg = 2 pcs
1.25kg = 2pcs
0.5kg = 2 pcs
Batang besi = 1kg
skru 2 pcs = 500g, so satu 250g..

Total sebelah tangan = 10kg..
Jadi skrg ni, mcm ne nak main bnde ni?

Ni Gmbr dumbell ni..

joned
05-02-2013, 09:27 PM
Cuba cari kat youtube...rasa2 ada....

juweialhaj
05-02-2013, 09:34 PM
takde datang dengan instruction sekali ke bro masa beli tu?

kebabom
05-02-2013, 09:38 PM
byk cra, try search utube la...

Fahmiyafeii
05-02-2013, 09:50 PM
pamplet diee ada, cuma nk schedule mcmm ne nk main.. nk jadual..

asasindino
05-02-2013, 09:57 PM
dgn dumbell bro blh train semua bhgn badan...tapi jaminan otot nak membesar..mmg susah jika guna 10kg shj

Mr Ozu
05-02-2013, 09:58 PM
kat kolej dulu, cara aku main, hempas ke lantai, spe wat kesan plg dalam..:))

gurau ja TS..:p

mmbe aku ajr, jgn main berat sgt, klu berat sgt, ketul je lebih, tp power kurang..

main dr kurang berat, bntuk xmenonjol lebih2, tp otot kuat..

org ajar la, ye ke xada beza cara nih aku xtau..aku pn xmain dumbell..

POKMA
05-02-2013, 09:59 PM
pamplet diee ada, cuma nk schedule mcmm ne nk main.. nk jadual..

main wktu pagi,malam sblom tido..
byk cra nak men dumbell..nk bina tri ngn biceps..

Jedi
05-02-2013, 10:00 PM
(Salam)


Elok mula sikit2.

Try 5kg dikiri dan kanan.

Lepas sebulan, baru upgrade ke 7kg...dan seterusnya.


Ikut cara Scott nie.

Posisi tangan dia.

Sebelum ni aku buat cara salah.

Ikut jer cara Scott nie...terasa perubahan.

50x jer dengan 2 x 5kg dumbell.

PS: Aku buat benchpress dengan dumbell yang sama; 100x jer.


http://www.youtube.com/watch?v=sAq_ocpRh_I

momoque
05-02-2013, 10:01 PM
Jgn lupe mkn telo byk2...baru otot ketul2 bro...

watakutama
05-02-2013, 10:09 PM
(Salam)

Ikut cara Scott nie.

Posisi tangan dia.

Sebelum ni aku buat cara salah.

Ikut jer cara Scott nie...terasa perubahan.

50x jer dengan 2 x 5kg dumbell.

PS: Aku buat benchpress dengan dumbell yang sama; 100x jer.




maksudnya satu dembell 10kg?

sayid83
05-02-2013, 10:22 PM
mmg bgs nie, aku pon nak beli satu la...untuk buat kecergasan badan jer...

mfharun
05-02-2013, 10:23 PM
Tuan, saya bukanlah pandai sangat bab bodybuiding ni. Tapi saya nak la jugak contribute sikit.

For starter, compound exercise. Sebab ape, die involve and attack most of muscles pada body kite. Untuk compund excercise paling common..

1. SQUAT
2. DEADLIFT
3. BENCH PRESS

Oklah ye. Saye bagi link yang khas untuk panduan tuan yang mane die akan bagi details siap penerangan sekali tentang workout gune dumbell sahaja.

http://www.bodybuilding.com/exercises/finder/lookup/filter

Step die..

1. Klik link tu.
2. Kat left side page tu, ade section "Equipment Type: Select All"
3. Instead of select all, tuan just click dumbell je.
4. Then, akan keluarlah segala workout yang khas pakai dumbell je.

Moga link tersebut akan mendatangkan manfaat buat TT. Good luck.

Jedi
05-02-2013, 10:26 PM
maksudnya satu dembell 10kg?

Tak pasti Scott tu guna berapa KG.
Cuba perati/dengar.


Aku guna 5kg jer.
Malas la nak buat heavy2 :">

Benchpress tu pun patutnya guna barbell 10kg.


Aku risau kalau kau terus guna 10kg...'terkejut' otot dan urat
tu nanti.

Yang pasti, akan sengal2 keesokannya.
Otot2 tu akan 'ripped'.
Lepas sembuh baru boleh buat semula.

mon99
06-02-2013, 12:55 AM
(Salam)


Elok mula sikit2.

Try 5kg dikiri dan kanan.

Lepas sebulan, baru upgrade ke 7kg...dan seterusnya.


Ikut cara Scott nie.

Posisi tangan dia.

Sebelum ni aku buat cara salah.

Ikut jer cara Scott nie...terasa perubahan.

50x jer dengan 2 x 5kg dumbell.

PS: Aku buat benchpress dengan dumbell yang sama; 100x jer.


http://www.youtube.com/watch?v=sAq_ocpRh_I

bgus bideo nie tuan..sy maen salah daaa..hihiii

balang
06-02-2013, 12:58 AM
dulu ada member ajar macam mana nak main..kurus tapi lengan nampak sedap la..

-RIZUAN-
06-02-2013, 01:00 AM
ada bdk tempat aku dulu henjut pampin(betul ke eja ni:)).)
sebelum tidi 50..bagun pagi jer terus hadap 50..badan mcm fighter..v shape cantik gila..ketak2 6 ketoi:)

bono79
06-02-2013, 01:06 AM
Beginner main ikot kemampuan bro...main utk hypertrophy...muscle yg ditarget terasa kesannya...kalau main bicep curl kalau salah cara elbow yg sakit...jd position kena mantap...poundage ikot kemampuan...buat set...satu set katalah ada 12 rep (satu kali turun dan satu kali naik kira 1 rep)...buat 3 set...

Susah pulak taip pakai enpon ni...inshaAllah dpt pc nnt sy cite lg...tggu.abang bata datang...die otai...hehe

skYnEt-gEnIUs
06-02-2013, 02:01 AM
brp rege bendalah tu?

Jedi
06-02-2013, 05:01 AM
bgus bideo nie tuan..sy maen salah daaa..hihiii

(Salam)

Saya pun salah gak masa mula2 beli dumbell :">

Terima kasih Scottie :">


Lepas beli barbell nanti...nak sambar bench lak.
Skang ni guna tiga(3) bangku dan sambung2 jadikan 'bench'.
Tapi ok la untuk permulaan.



Sama2 kita menyihatkan badan dan menguatkan otot.
Bukan la minta kemalangan tapi kalau berlaku, otot tu mampu 'lindungi' tulang kita.
Tulang kalau patah...berbulan baru sembuh.
Otot kalau cedera...beberapa minggu sahaja.

Cuma, bila badan dah cantik tu...janganlah TAKABBUR, RIAK dan UJUB.

:)paid

G.Spicy
06-02-2013, 07:20 AM
Cara saya.

Dumbell 10KG.

Tangan kanan 10x hayun.
Tangan kiri 10x hayun.

Kemudian berdiri, bengkokkan dumbell tu. Pegang kedua-dua belah tangan.
Hayun ke bahu kiri dan kanan sampai 20x.

Lpeas 2bulan hari-hari buat dah nampak hasil. :)
Lengan jadi besar dada jadi kembang. :D


Cuma sekarang nak bina six pax yang longkang dalam punya. Ini part yang paling susah. :(

zulfoto
06-02-2013, 07:40 AM
bagus la tt dah beli dumbell tu.
Nasihat saya untuk tt

1. Jangan lupa streching sebelum buat.
2. Jaga postur badan yang betul masa buat. Nanti ada kesan pada otot2.
3. Mulakan dengan beban yang rendah dulu. Untuk bina daya tahan otot, beban ringan dengan ulangan yang tinggi.
4. Untuk kekuatan otot, beban tinggi ulangan yang sikit sahaja.
5. Pilih exercise dengan kesannya terhadap otot. So sebelum buat sesuatu exercise, lihat dulu kesan ke atas otot mana yang terlibat. Kat kinokuniya ada jual buku tu.
6. Konsisten dengan latihan, jangan hangat2 tahi ayam sudah le.. hehe

contoh untuk buat 6pax (http://www.youtube.com/watch?v=iARFQrK1B14)

contoh untuk dapatkan dada yang bidang (http://www.youtube.com/watch?v=IJFAdOlUVT0)

Contoh latihan tanpa dumbell (http://www.youtube.com/watch?v=wWX4jXqX6SQ)

drab
06-02-2013, 03:25 PM
yg aku pernah baca dlm mana ntah.sebenarnya kita mencederakan otot kita so nanti otot2 akan membaiki semula tisu2 dgn menggunakan lemak disekeliling otot tersebut.so resultnya lemak kurang.otot pun mantap. ntah btul ke x..aku pun x sure.

LEMANtheMAN
06-02-2013, 04:02 PM
Cara saya.

Dumbell 10KG.

Tangan kanan 10x hayun.
Tangan kiri 10x hayun.

Kemudian berdiri, bengkokkan dumbell tu. Pegang kedua-dua belah tangan.
Hayun ke bahu kiri dan kanan sampai 20x.

Lpeas 2bulan hari-hari buat dah nampak hasil. :)
Lengan jadi besar dada jadi kembang. :D


Cuma sekarang nak bina six pax yang longkang dalam punya. Ini part yang paling susah. :(

dengar macam menarik..tapi macam mana step "Kemudian berdiri, bengkokkan dumbell tu. Pegang kedua-dua belah tangan.
Hayun ke bahu kiri dan kanan sampai 20x"

bengokkan dumbell? ~X(

abangpower
06-02-2013, 04:07 PM
Salam semua warga CG.. nak tanya otai2 semua, tadi den baru beli dumbell, 2 pcs kat fitness concept..
jadi skrg ni nak tau, macam mana cara main dumbell ni dgn berkesan?
klau bole provide skali jadual ke..

Ni spec dumbell saya utk sebelah..
2.5kg = 2 pcs
1.25kg = 2pcs
0.5kg = 2 pcs
Batang besi = 1kg
skru 2 pcs = 500g, so satu 250g..

Total sebelah tangan = 10kg..
Jadi skrg ni, mcm ne nak main bnde ni?

Ni Gmbr dumbell ni..

TT hang bleh dptkan tips & cara main dumbell kat sini
==> http://panduan-bina-badan.blogspot.com

ada panduan video cara guna dumbell utk bina otot bicep, tricep, shoulder, chest & back muscles

dumbell banyak gunanya, bleh utk full body workout & isolation exercise etc
aku bnyk guna utk workout dirumah & dah jarang pi gym! jimat fulu$$$!

selamat mein besi!

G.Spicy
06-02-2013, 05:41 PM
dengar macam menarik..tapi macam mana step "Kemudian berdiri, bengkokkan dumbell tu. Pegang kedua-dua belah tangan.
Hayun ke bahu kiri dan kanan sampai 20x"

bengokkan dumbell? ~X(

Bengkokan macam ni. Pegang kedua-dua belah tangan. Lepastu hayunlah bahu kiri, kanan, kiri, kanan sampai 20x.
Tp 10KG punya dumbbell baru terasa.

http://i.imgur.com/2yGUNlZ.png

mon99
06-02-2013, 10:27 PM
(Salam)

Saya pun salah gak masa mula2 beli dumbell :">

Terima kasih Scottie :">


Lepas beli barbell nanti...nak sambar bench lak.
Skang ni guna tiga(3) bangku dan sambung2 jadikan 'bench'.
Tapi ok la untuk permulaan.



Sama2 kita menyihatkan badan dan menguatkan otot.
Bukan la minta kemalangan tapi kalau berlaku, otot tu mampu 'lindungi' tulang kita.
Tulang kalau patah...berbulan baru sembuh.
Otot kalau cedera...beberapa minggu sahaja.

Cuma, bila badan dah cantik tu...janganlah TAKABBUR, RIAK dan UJUB.

:)paid

alaa mne bro prfer barbell or ez bar eh?..sy lbeh cm minat ez bar..senam2 jgak..pemaknan lg pntg tw..:)

Toshinoda
06-02-2013, 10:42 PM
Bengkokan macam ni. Pegang kedua-dua belah tangan. Lepastu hayunlah bahu kiri, kanan, kiri, kanan sampai 20x.
Tp 10KG punya dumbbell baru terasa.

http://i.imgur.com/2yGUNlZ.png


Maksudnya tegakkan dumbbel la ye..

Jedi
06-02-2013, 10:55 PM
alaa mne bro prfer barbell or ez bar eh?..sy lbeh cm minat ez bar..senam2 jgak..pemaknan lg pntg tw..:)

Tak pasti lak.

Tapi saya lebih suka barbell.

Yang penting, boleh tambah2 berat.

Upgrade dan upgrade :">

AuraSuccess_88
06-02-2013, 11:07 PM
best lah thread nie..saya tinggal lama dah..dari waktu sekolah dulu...badna pon tegap..biler dekat 3,4 tahun tak angkat berat badan pon dah jadi lembek dah... siap ada tangki tambahan lagi..kekekeke nak kena main balik ler....

zaharibj
06-02-2013, 11:10 PM
http://2.bp.blogspot.com/-gA4J9-sFSQg/UD90IyqSeKI/AAAAAAAABhA/A-_MsdmBQb8/s320/dumbbell+552.jpg
Mudah laras.... hanya 2 saat aja...
kalau berminat pm kat saya

mannddk3rd
06-02-2013, 11:25 PM
best lah thread nie..saya tinggal lama dah..dari waktu sekolah dulu...badna pon tegap..biler dekat 3,4 tahun tak angkat berat badan pon dah jadi lembek dah... siap ada tangki tambahan lagi..kekekeke nak kena main balik ler....

sama ler kita tuan.. dulu rajin ke gym.. bdn pun sedap jer.. skg aduhaii.. nak kena start balik ni.. kena kuarkan balik dumbell ni

AuraSuccess_88
06-02-2013, 11:27 PM
sama ler kita tuan.. dulu rajin ke gym.. bdn pun sedap jer.. skg aduhaii.. nak kena start balik ni.. kena kuarkan balik dumbell ni

yang bestnya dah bawa keluar letak tepi katil dah..tapi belum buka lagi isi dalamnya..kakakka...ades...memang lemah ggler skrg nie..dulu pakai baju pon rasa macam best jer...lengan beso..jadi smart.. :)cgrock

Raykie
06-02-2013, 11:50 PM
http://2.bp.blogspot.com/-gA4J9-sFSQg/UD90IyqSeKI/AAAAAAAABhA/A-_MsdmBQb8/s320/dumbbell+552.jpg
Mudah laras.... hanya 2 saat aja...
kalau berminat pm kat saya

mai pm kat saya.

jamtulenmurah
06-02-2013, 11:52 PM
http://2.bp.blogspot.com/-gA4J9-sFSQg/UD90IyqSeKI/AAAAAAAABhA/A-_MsdmBQb8/s320/dumbbell+552.jpg
Mudah laras.... hanya 2 saat aja...
kalau berminat pm kat saya

berapa bos jual ni?

cun design dia.

Fahmiyafeii
08-02-2013, 07:24 PM
Jadual mcm mana? Sehari main berapa minit? Sminggu bpe kali?

ss_izal
08-02-2013, 07:32 PM
berapa tt beli ni?

http://2.bp.blogspot.com/-gA4J9-sFSQg/UD90IyqSeKI/AAAAAAAABhA/A-_MsdmBQb8/s320/dumbbell+552.jpg

ni baper plak?

kalau bmi aku dah jadi 31, mmg gemuk la, apa nak kena wat dulu? kurangkan berat dulu ke? jogging, sebelum angkat dumbbell ni?

zaharibj
08-02-2013, 07:37 PM
berapa tt beli ni?

http://2.bp.blogspot.com/-gA4J9-sFSQg/UD90IyqSeKI/AAAAAAAABhA/A-_MsdmBQb8/s320/dumbbell+552.jpg

ni baper plak?

kalau bmi aku dah jadi 31, mmg gemuk la, apa nak kena wat dulu? kurangkan berat dulu ke? jogging, sebelum angkat dumbbell ni?

Hanya RM700 sepasang

zaharibj
08-02-2013, 07:41 PM
berapa bos jual ni?

cun design dia.

Hanya RM700 sepasang. COD kat stor saya di rmn Puchong Intan