PDA

View Full Version : pad brake tukar berapa lama


tyco
26-01-2013, 08:20 PM
nak tanya la ...pad brake (kereta auto) tukar berapa lama ye ? haritu tukar .tengok tengok dah abis langsung tapi brek makan ...tanya taukey haritu kata nya ikut mileage 30 ribu hingga 60 ribu , jadi ikut berapa bulan ye kena tukar?

adamdaniel81
26-01-2013, 08:21 PM
ikut aku... selagi mkn... selagi tu aku guna :))

miehensem
26-01-2013, 08:23 PM
ikut aku... selagi mkn... selagi tu aku guna :))

betoi2.. selagi makan guna aje.. kalau dah rongak baru tukar baru..

kalau ikutkan.. brake disc ni takde jangka hayat tertentu... kalau pad brake terbakar.. so pad brake tu tak habis.. tp disc yg habis..


so kalau rasa disc dah makan tu.. tukar pad brake dulu.. maybe dah terlampau lama..

fine net
26-01-2013, 08:25 PM
selagi bleh lay..lay je disc break tu...klu bnyk duit bleh la tukar...:D

tyco
26-01-2013, 08:26 PM
betoi2.. selagi makan guna aje.. kalau dah rongak baru tukar baru..

kalau ikutkan.. brake disc ni takde jangka hayat tertentu... kalau pad brake terbakar.. so pad brake tu tak habis.. tp disc yg habis..


so kalau rasa disc dah makan tu.. tukar pad brake dulu.. maybe dah terlampau lama..

maksud aku pad brake la ...jadi tukar berapa lama ye

Mr Ozu
26-01-2013, 08:30 PM
nak tanya la ...pad brake (kereta auto) tukar berapa lama ye ? haritu tukar .tengok tengok dah abis langsung tapi brek makan ...tanya taukey haritu kata nya ikut mileage 30 ribu hingga 60 ribu , jadi ikut berapa bulan ye kena tukar?

kalau SC, die akn ngtau brpa byk tggal, brpa jauh anggaran bleh pki..

toyota aku dulu, 200k km bru tukar..keta umur 7 taun bru merasa tukar pad brake..

forexian
26-01-2013, 08:31 PM
30k km da boleh tukar da utk safety

tyco
26-01-2013, 08:36 PM
30k km da boleh tukar da utk safety

maksudnya berapa bulan ye

AMICO66
26-01-2013, 08:40 PM
pomen teman kabo, bila brek dah mula menyanyi....tukar...

miehensem
26-01-2013, 08:42 PM
pad brake dah bunyik tukar le.. easy..

Keyroll
26-01-2013, 08:44 PM
klu aku... selagi tu x abis... selagi tu guna...

shazjr
26-01-2013, 08:45 PM
Tukar Pad brake ni bergantung pada pemanduan.. Kalau bawa laju, kejap2 brek mmg sekejap je habis.. Tgk juga saiz kereta, berat & mutu brake pad tu sendiri.. Susah nak agak sebenarnya..

Aku pun tunggu pad menyanyi baru tukar..

biomedik
26-01-2013, 08:47 PM
maksudnya berapa bulan ye

berapa bulan tu kira la sendiri kerana ia bergantung berapa jauh awk drive setiap hari....

30K km tu ada org drive 3 tahun baru cecah...ada juga 1-2 tahun je..kira la berapa kerap dan jauh awk drive.

bintang4
26-01-2013, 08:48 PM
tak tentu jangka hayat brake pad ni..aritu masa milage 40k aku tukar sekali,
pastu jalan dlm 10km dah habis brek ped, siap kasi calar rotor disc lak tu..
jahanam punya bosch :mad:

mazaziman
26-01-2013, 08:51 PM
haha, kalau aku setiap 10k aku tukar. :P

CL's
26-01-2013, 09:11 PM
Aku dah 3 kali minta pomen tukarkan tp tiap kali check dia kata tebal lagi...:)):))
Skrg kete dah masuk 5 tahun,mileage pon dah 128k....
Tayar dah 2 kali tukar...
Servis next time aku nak minta check lagi...
:)):))

abangjedi
26-01-2013, 09:27 PM
koi tukar bile rase nak tukar, pernah brek besi bertemu besi. hancur...

mrkon
26-01-2013, 10:37 PM
Tengok pada perpaduan masing2 la,untuk keselamatan elok ganti la 30k ke 40k sekali bukan mahal pun pad ni kan.OEM biasa harga bawah RM50 ja.
Kereta aku anggaran setahun sekali la kot,kalau yg 3 bulan sekali tu dah macam WAJA polis je ...hahaha

AmzarUmar
26-01-2013, 10:43 PM
boleh pakai sampai kena tukar..:">:))

TamingSari
26-01-2013, 10:47 PM
kalau SC, die akn ngtau brpa byk tggal, brpa jauh anggaran bleh pki..

toyota aku dulu, 200k km bru tukar..keta umur 7 taun bru merasa tukar pad brake..

7 tahun baru 1 kali tukar.. terbaik

kalau
26-01-2013, 10:48 PM
keta aku masok 43K mileage. bulan 3 masok 2 taun pakai.

kalo aku ganti brake pad, aku gerenti hantar ngan ford.

brake pad depa pakai memang kualiti kaw2 punya.

forexian
26-01-2013, 10:49 PM
Tengok pada perpaduan masing2 la,untuk keselamatan elok ganti la 30k ke 40k sekali bukan mahal pun pad ni kan.OEM biasa harga bawah RM50 ja.
Kereta aku anggaran setahun sekali la kot,kalau yg 3 bulan sekali tu dah macam WAJA polis je ...hahaha

kalo pergi sc proton tukar brake pad, dorang akan tukar brake pad jenama bosch...

sepasang da dekat rm350 :o

gilee

zamreda
27-01-2013, 12:54 AM
pad brek nie klau ikutkan ada satu besi nipis yng mmg sengaja dipasang klau pad brek dah nak abis maka besi nipis tu akan terkena disk..dan satu nyaringan akan berlaku...tapi kereta skg nie mmg dah tiada..

mrkon
27-01-2013, 12:57 AM
Memang giler.... metal king pun baru dalam RM90.Bosch bukan bagus mana pun keras la dia punya lapisan tu memang lambat haus tapi jahanam disk.

m0rFez
27-01-2013, 01:06 AM
Aku dah 3 kali minta pomen tukarkan tp tiap kali check dia kata tebal lagi...:)):))
Skrg kete dah masuk 5 tahun,mileage pon dah 128k....
Tayar dah 2 kali tukar...
Servis next time aku nak minta check lagi...
:)):))

Pomen melayu ke cina..?
pomen kdai cina klu blh smua nk sruh tukar..:)):eek::))

-RIZUAN-
27-01-2013, 01:11 AM
kalau myvi standby je la tukar disk..disk cepat out..skim balik pun tk guna..
kalau pad nak tahan skit amik yg mahai..
kalau nak tau abis agak2 kalau dh bunyik berdesing kat disk tu sampai la masa kena tukar...

ezee
27-01-2013, 01:13 AM
brake pad ada indikator bila perlu tukar brake pad.. kalau bunyi cit cit tu bole tukar dah

Mr Ozu
27-01-2013, 01:51 AM
7 tahun baru 1 kali tukar.. terbaik

SC bkk cek tiap kali servis..tp, skli gnti yg ori, goyang wo dnga hrga..tahan smpy 7 tahun @ 200k-250k km, puas hati la..

FaZiL^aFiZi
27-01-2013, 08:10 AM
haha, kalau aku setiap 10k aku tukar. :P

Banyak duit xpa la selalu tukar brek pad....

Yg mana pki performance car 4 & 6 pot tau la azab bila tukar brek pad ni.

mazaziman
29-01-2013, 08:58 AM
Banyak duit xpa la selalu tukar brek pad....

Yg mana pki performance car 4 & 6 pot tau la azab bila tukar brek pad ni.

Aku pakai myvi jah. Tadak la byk sgt duit. Tp safety first

tomie
29-01-2013, 09:01 AM
pomen teman kabo, bila brek dah mula menyanyi....tukar...

betul betul... :))
pernah terjadi...
lepas tukar..tiada lagi nyanyian merdu :))

tomie
29-01-2013, 09:03 AM
berapa bulan tu kira la sendiri kerana ia bergantung berapa jauh awk drive setiap hari....

30K km tu ada org drive 3 tahun baru cecah...ada juga 1-2 tahun je..kira la berapa kerap dan jauh awk drive.

maybe TT ingat jangka hayat berapa bulan tu....macam jangka hayat minyak enjin kot ? :D
walau keta tak jalan....6 bulan wajib tukar :))

azmie82
29-01-2013, 09:09 AM
aku punya bru ni meter 63k dh jalan bru tukar.tp ada budak tu aku jmpa kte bru jln 8k dh tukar siap kn lay disc lg...pelik

clorox_bersih
29-01-2013, 09:18 AM
maksud aku pad brake la ...jadi tukar berapa lama ye

bergantung pada cara penggunaan brake ler..
kalau dok main brake je slalu..lagi pendek la jangka hayatnya..
sikit2 brek, sikit2 brek..hahaha..

clorox_bersih
29-01-2013, 09:19 AM
betul betul... :))
pernah terjadi...
lepas tukar..tiada lagi nyanyian merdu :))

nyanyian ngilu dalam syahdu..adakalanya nak tercabut leher mendengarnya :eek::eek::eek:
sebab kertas cap kepala agung akan bertebangan melayang2

mrsmytb
29-01-2013, 09:21 AM
kete: kelisa
beli brake pad: rm34 (brand OEM Perodua)- beli dekat kedai spare part biasa.
pegi kedai tayar:
rm60 skim brake disc (rm30 kiri+rm30 kanan).
rm15 upah pasang brake pad.
sebab tukar: brake disc+pad menyanyi.
jangkamasa tukar brake pad/disc: ntah. layan saje selagi kete sedap pakai. :))

kebabom
29-01-2013, 09:21 AM
kalau SC, die akn ngtau brpa byk tggal, brpa jauh anggaran bleh pki..

toyota aku dulu, 200k km bru tukar..keta umur 7 taun bru merasa tukar pad brake..

gler lame....200k bru tkr brek pad...mmg ko bwk kete kurg pkai brek ke....mmg aku tabik bro....:D:D:D

ed_zero
29-01-2013, 09:27 AM
beli brake pad yang mahal sket..jgn beli brand "min tye" tu..brek mesti menggelupur..brake pun lmbt cengkam..beli brand germany ke apa..cari harga yang atas RM60..brek cengkam..bawak pun rasa selamat..

atak
29-01-2013, 11:38 AM
amik jer jenama metal king.. konform hitam rim tp brek menyakinkan..
biasa 2kali depan sekali belakang.. tapi pakai bendix ni kt depan dah jadi tebalik plak.. 2kali belakang sekali depan.. huhu

Mr Ozu
29-01-2013, 12:37 PM
gler lame....200k bru tkr brek pad...mmg ko bwk kete kurg pkai brek ke....mmg aku tabik bro....:D:D:D

pki brek mcm biasa la bro..:)) main karak, genting xkan xbrek..:)) masa depa cek, depa ukur, anggaran brapa jauh bleh pegi lg..aku pki nasihat SC ja..brek xda bnyi2, berhenti pn ok, smpilah tuka lain..

toyota tiap kali servis, diorang bukak cek n tembak2 angin..mse tu kita sndri pn bleh tgk..

fms
29-01-2013, 02:56 PM
aku tukar break pump skali masa tahun lepas..

kene caj rm450 skali ngan tie rod..xtau laa murah ke tak..labor je dah rm150..

tokmung
29-01-2013, 03:00 PM
bunyi sret2 pastu dah brek keto xbrenti, wajib tuko la tu. :))