PDA

View Full Version : Trip Borong Ke Bangkok


Pages : [1] 2

magnesium
26-01-2013, 07:35 PM
Assalamualaikum,

Sini aku nak kongsi pengalaman aku yang baru balik dari belajar memborong sendiri di bangkok. Aku pergi seorang diri sahaja tanpa ada pengalaman pun ke bangkok dan juga tidak pernah pergi ke sebarang kursus borong. Pergi 5 hari 4 malam dengan tujuan mencari selipar dan kasut.

So aku akan ceritakan dari A sampai Z tentang pengalaman yang aku dapat.

Kepada sesiapa yang ada pengalaman di sana pun boleh turut sama menyumbangkan ilmu anda.

Kalau korang rasa setiap post aku ni berguna pada korang, boleh la tekan button thanks pada setiap post tu ya?

magnesium
26-01-2013, 07:37 PM
Reserved dulu

magnesium
26-01-2013, 07:38 PM
Pengangkutan

Penerbangan adalah menaiki airasia berlepas dari lcct dan mendarat di Lapangan Terbang Don Muang Bangkok.

Dari airport keluar, disebelah kiri adalah tempat mengambil taxi. Di sini ada kaunter taxi, konfem x kena tipu.
Taxi disini menggunakan meter so, kalau mereka tak nak guna meter, sepatutnya janganlah naik taxi tu, xnak menggalakkan aktiviti yg x baik ni. Jangan risau tentang taxi sebab melambak taxi disini. Satu kita xnak, sekejap je dah lalu taxi lain.

Ok, jika ambil taxi dikaunter ni, selain dari charge menggunakan meter, anda akan dicharge surcharge 50 bath untuk driver. Dan kalau anda x nak bayar surcharge ini, keluar je dari airport terus pergi ke departure terminal.

Di sana akan ada banyak taxi yang menurunkan penumpang, so kalau amik taxi disini, anda jimat surcharge 50 bath.

Aku amik taxi untuk ke Chatuchak Market, kena 140 bath + surcharge total 190bath.

Oh ya, ketika naik taxi, driver akan tanya nak lalu tol atau x?

Kalau lalu tol kita kena bayar 60 bath, biasanya taxi driver akan minta kat kita.

Kalau anda sampai malam, x payah lalu tol, kerana x jem.

magnesium
26-01-2013, 07:39 PM
Hotel

Di kawasan pratunam (baiyoke), ada banyak hotel bajet, so aku suggest cari hotel kat area sini je.

Korang boleh google hotel2 kat sini dan ratenya.

Signboard untuk hotel ni pun memang banyak, jangan risau tentang hotel, cuma perlu cari yang bersusaian dengan kehendak anda sahaja.

magnesium
26-01-2013, 07:39 PM
Makanan

Kat pratunam ni ada beberapa buah kedai iran pakistan yang halal dan melambak restoren indian food.

Ratenya, watermelon juice 50 bath dan beriani kambing 200 bath.

Ada satu lorong ni, ada banyak stall makanan dan salah satu stall tu ada jual tomyam halal.

Rate dari 100-140bath. Tapi aku x merasa makanan kat sini sebab ramai orang dan dia masak satu satu.

Di sebelah pagi, di lorong masuk ke pratunam market ada 3 orang makcik ni, 2 daripadanya pakai tudung.
Mereka ada jual murtabak, bihun dan lain2 lagi. Aku x sempat gak merasa makanan mereka sebab dah last day baru aku perasan mereka ni.

Untuk makan tengah hari, aku cadangkan pergi ke food courts di Indra Square bersebelahan sahaja ngan area hotel ni. Ada 2 biji kedai yang menjual makanan halal. Ratenya nasi dan ayam curry 40 bath dan omelette 60 bath.
Kat sini korang kena tukar duit kepada kupon dulu baru pergi order dan terus bayar.

magnesium
26-01-2013, 07:40 PM
Chatuchak Market

Chatuchak market ni adalah yang terbesar di asia tenggara. Ada beribu kedai kat sini.

Sini amat sesuai untuk beli buah tangan.

Barang yang sesuai beli kat sini adalah tshirt lelaki, barangan askar, barangan dapur macam pinggan mangkuk dan bunga bungaan.

Kalau korang nak beli borong boleh bincang ngan penjual sebab market ni bukanlah terkenal dengan pembelian borong.

magnesium
26-01-2013, 07:42 PM
Pratunam Market

Pratunam market diibaratkan tempat borong kenanga, bezanya pratunam market adalah berkali ganda besar.

Di sini barang yang mereka display kebanyakannya dah siap tulis berapa harganya dan berapa helai amik baru dapat rege borong. Katakan mereka display amik 3 helai dapat harga 100 bath, tapi anda nak amik 10 helai, so cuba tekan lagi harga tu, mana tahu dapat lagi murah.

Terdapat banyak kedai dan fesyen disini cuma kalau kita nak cari fesyen yg kita nak, contoh baju fesyen wanita lengan panjang, kena rajin berjalan setiap lorong. Sebab sana banyak baju yang x berlengan sesuai dengan fesyen orang cina kat malaysia.

Berhadapan dengan pratunam market, di seberang jalan besar, ada platinum shopping mall. Sini pun tempat borong gak cuma da macam shopping kompleks la.

Selang 4 bangunan dari platinum shopping mall ada pantip plaza, kat sini boleh beli barang handphone dan komputer borong.

Sekeliling pratunam market ni pun ada beberapa shopping mall, suma shopping mall ni pun menjual borong.

Kat sini juga ada pasar pagi tutup kul 9 pastu sambung pulak peniaga lain sampai petang dan nanti sambung lagi peniaga lain sampai malam. Stall mereka cuma canopy 6x6 sahaja.

Pastu berapa banyak peniaga kecil kecilan ditepi jalan, xda pun pihak majlis mereka kacau kalau nak dibandingkan kat Malaysia ni, jual pisang goreng pun kena rampas barang.

magnesium
26-01-2013, 07:43 PM
Sampaeng Market

Ha...

Kat sini diibaratkan chowkit dan plaza GM

Nak cari anak patung, aksesori perempuan, pinggan mangkuk, selipar kasut, kain ela, cadar dan sebagainya.

Kat sini umpama kita pergi petaling street, amat sempit dan ramai pengunjung.

Kali pertama datang sini, aku naik sky train, turun kat sakhton thaksin, pastu turun ke bawah ada jeti.
Dari jeti aku naik bot turun ke ratchawongse. Tambang cuma 40 bath sehala. Pastikan sebelum naik bot,
Arah ratchawongse adalah sebelah kanan jeti. Jangan silap naik bot pulak.

Turun kat jeti, terus ke arah jalan raya, dan jalan kaki je terus kehadapan, anda akan jumpa Sampaeng Market ni berada di sebelah kiri dan kanan anda.

Sebelah kiri bahagian kain ela banyak dan sebelah kanan aksesori perempuan, anak patung, selipar kasut dan periuk pinggan mangkuk serta cadar.

Aku borong barang kat sini. Penjual ada offer untuk hantar barang aku ke hotel kerana banyak, mereka juga offer untuk panggilkan tuk tuk atau taxi. Mula2 takut gak nak minta hantar ke hotel, takut kena bawa lari.
Tapi bila pikir sikit punya banyak barang aku, gamble je minta mereka hantar ke hotel.

Percuma je mereka hantar. Bayangkan 4 plastik besar dia hantar pakai motor rxz je...

Kalau nak mereka hantar, pastikan kita ada alamat lengkap hotel serta no telepon juga no bilik.

Macam aku, aku siap bawa resit hotel jadi senang mereka nak hantar.

4 plastik je yang satu kedai ni hantar, selebihnya aku bawa balik pakai tuk tuk. Sampai bergoyang goyang tuk tuk tu aku kerjakan sebab berat dan banyak sangat barang sampai penuh.
Jangan cerita la time dia amik korner.

Rate tuk tuk kat sini 100 -150 bath. Pandai2 la nego. Ok kat sini aku tunjukkan resit hotel kat driver sebab dia xtau kat mana dan x paham bahasa kita. Juga aku tunjukkan gambar keadaan jalan kat luar hotel yang sempat aku snap guna tab aku.

Baru dia paham mana aku nak pergi.

magnesium
26-01-2013, 07:44 PM
Boabei Market

Bagi aku yang selalu pergi tempat borong, Boabei Market tak lah menarik bagi aku.

Biasa2 je tapi kalau nak shopping pakai sendiri, sini ok gak.

Di bahagian luar, ada stall di tepi sungai, jual runcit dan borong

Lagi ada boabei tower, dalam ni ada hotel dan bahagian bawah tempat jualan borong.

Kat boabei tower ni, aku beli pyjamas.

Boleh tahan la kualiti dan harganya.

Aku naik tuk tuk ke pratunam harganya 100bath.

Pergi, aku jalan kaki je. Korang google la berapa jauh boabei ni dari pratunam.

magnesium
26-01-2013, 07:44 PM
Transport hantar pulang barang

Dia area Chatuchak Market, ada beberapa ejen untuk hantar barang ke Malaysia.

Tapi kalau di Pratunam, ada banyak ejen untuk hantar barang ni.

Kalau korang sampai di pratunam, aku cadangkan korang pergi survey beberapa ejen kargo ni.
X lah kelam kabut macam aku hari tu. Takut nanti mereka tutup, x sempat hantar barang.

Kat sini ada 2 jenis, satu pakai kapal terbang biasanya DHL.
Aku tanya rate adalah 140 bath untuk sekilo. Dia siap bungkuskan barang kita dalam kotak secara percuma.

Satu lagi, pakai jalan darat. Cara ni yg paling murah.
Ratenya 50 kilo kebawah 120 bath.
50 - 100 kilo 90 bath sekilo.
100 kilo keatas 85 bath.

Dan aku punya lebih dari 200 kilo, ratenya 70 bath sekilo.

Ada satu lagi jenis shipping kat sini yg x menggunakan kilo tapi menggunakan cubic meter.

Rate aku x tau, nanti korang survey kat sana leh bgtau kat sini.
Bg aku, kalau barang kecil tapi berat contoh pakaian, baik amik yg guna cubic meter.

Ok....
Kenapa aku suruh korang survey dulu awal2 pasal shipping ni?

Sebab bila kita beli barang, pasti kita beli sedikit2 dulu, pastu hantar kat bilik.
X kan kita nak pikul suma barang kita keliling pratunam kan?
Jadi mestilah penghantaran adalah perkara terakhir dan hari terakhir kan?
Senang kita nak bajet nak ke lapangan terbang supaya x lambat.

Ok....
Macam aku lepas aku kumpulkan suma barang aku yg hanya dalam plastik bag sahaja letak di bawah hotel.
Aku pi survey ejen. Dah ok, dia akan hantar orang ikut kita untuk amik barang kita.
Bila dah amik, dia akan masukkan dlm guni.
Pastu kita tulis alamat dan no tel kita pakai marker pen kat atas guni. Pastikan tulis lebih dari satu contact no untuk memudahkan ejen di'Malaysia kol kita.
Kemudian baru dia timbang.
Kira harga, dan bayar.

Kata ejen tu, biasa 7 hari akan sampai barang dan paling lambat 10 hari.
Dan ngam2 7 hari barang aku sampai.

Macam kawan aku, dia dah biasa amik barang kat sana, bila dah cukup shopping, dia akan kol ejen shipping ni.
Pastu ejen tu akan amik sendiri barang dia di hotel. Itu sahaja.
Dlm 5 hari barang dia sampai di rumah, dalam seminggu baru dia bayar kos transport tadi.

Dengan hanya satu kol ejen dia uruskan suma dengan dia hanya berehat di bilik.
Senangkan?

sonche
26-01-2013, 07:45 PM
parking siap2. :D

muaz aag
26-01-2013, 07:46 PM
Parking juga ....ha cerita ler nak baca

magnesium
26-01-2013, 07:47 PM
Tips2 berguna

Tukaran duit - bagi aku, baik kita tukar duit siap2 kat Malaysia. Sebab suma tempat tukar duit kat sana aku check lagi untung tukar di Malaysia.

Prepaid - kat 7 eleven ada jual simkad prepaid dan jual topup nya sekali. 7eleven melambak kat sini, harga air minuman pun murah. Air tin coke baru rm1.50 kat sini topup lebih dikenali sebaga refill.

Pengangkutan - rate tuk tuk dan taxi adalah lebih kurang sama je, sebabnya taxi kat sini murah. So baik amik taxi je dari tuk tuk. Kalau korang nak naik gak tuk tuk, korang cakap x nak singgah mana2. Sebabnya kat sini terkenal dengan aktiviti scam permata. Driver tuk tuk akan pujuk korang untuk singgah kat sana supaya mereka dapat voucher petrol dan pesan suh berada kat dlm kedai permata tu atleast 15 minit baru dapat voucher gas. Scam permata ni femes sampai omputih ada buat dokumentari, bila beli permata kat sana, value katakan 5000 usd padahal baru 500usd je valuenya. Bukan apa, takut korang terpedaya.

Duit kecil - siapkan awal2 duit kecil dari airport, senang nak bayar kat driver taxi. Kang x pasal2 keep the change pulak.

Spa - kat hotel aku ni ada tempat massage nama bluespa. Rate massage kaki 200bath sejam dan massage kaki campur kepala, bahu dan tangan 250bath sejam. Aku cadangkan amik pakej yang kedua. Kenapa aku cite pasal tempat massage ni? Sebab bahu aku sakit bila jadi backpackers, dan dia urut bahu aku sampai hilang muscle pain. Tu yang aku rekemen massage kat sini.

Bagasi - kalau bawa balik barang pakai bagasi, aku cadangkan pakai luggage trolley. Sebabnya kastam kat Malaysia kurang tahan mereka yang bawa 1 je luggage trolley ni. Dan kalau mereka tahan, cukainya adalah 10% dari jumlah belian. So, pandai2 lah korang adjust resit korang ye?

Alamat hotel - sentiasa simpan alamat hotel korang. Senang nanti nak tunjuk kat driver taxi.

Hp charger - kat sini pakai electric socket yg 2 kaki nipis tu, so bawalah travel adapter korang untuk kemudahan.

magnesium
26-01-2013, 07:52 PM
Adoi...

Cepatnya

X abis reserved lagi ni

9_9
26-01-2013, 07:57 PM
psg kyemah dulu parking

blankoguy85
26-01-2013, 07:58 PM
pacak tiang khemah dolu..
nk bermalam kt sini..

he he he

alaq22
26-01-2013, 08:05 PM
Parking jugak...

magnesium
26-01-2013, 08:13 PM
pacak tiang khemah dolu..
nk bermalam kt sini..

he he he

Silakan:D

Pakai khemah jimat duit hotel:p

only1
26-01-2013, 08:17 PM
cepat siapkan penulisan pengalaman TT... nak ambik seat jgk

abe hashim
26-01-2013, 08:20 PM
jom kite masok kelas mlm nie

ejad87
26-01-2013, 08:21 PM
Nice sharing bro..
Nk parking jgk.hehe

cyberalam
26-01-2013, 08:31 PM
agaknya brape kg tt bwk blk naik airasia..

dota_slayer
26-01-2013, 08:34 PM
park luuuuuuuuuuu

magnesium
26-01-2013, 09:30 PM
agaknya brape kg tt bwk blk naik airasia..

Saya dah amik 40kg bagasi tapi cuma bawa 19kg je.

Yang lain suma pakai transporter.

Malas nak bawa berat2 dan cukai banyak2.

9_9
26-01-2013, 09:33 PM
mata wang kira mcm mn nih tt

dr_alban
26-01-2013, 10:17 PM
terbaik tt,teruskan penceritaan ni.menarik.

aku dah berpuluh riban beli brg dr china,sekalipun x pnh jejak china.

teruskan tt

silibug
26-01-2013, 10:27 PM
best gak ni...
cite sekali yer smua pbelanjaan tt..
senang kami nak bajet nnt.. hu2...
sewa hotel tt berapa.. makan2 berapa... courier lak berapa...

LEMANtheMAN
26-01-2013, 10:34 PM
ramainye parking sini..kalo aku jual air dgn jagung laku ni..hehe gurau je

parking gak..perkongsian yg menarik :)

vedder9
26-01-2013, 10:35 PM
Menarik thread TT ni...
Chatuchak - Pratunam - Platinum memang tempat Ved akan terjah sabtu depan..hotel pun book area Pratunam

+kOoL+
26-01-2013, 10:38 PM
menarik.. parking dlu kt sini.. sebelum pape nk tanya satu soklan kt TT.. orang thai dekat bangkok ni english dorang ok ke?.. sebab aku ada jgk experience beberapa kali masuk thai and tempat yg aku g tu english dorang memang hancur.. nk bkomunikasi pn susah.. :))

ddshinoda
26-01-2013, 10:43 PM
Parking jugak. Baru nak belajaq selok belok market borong.

9_9
26-01-2013, 10:45 PM
gambir xder ker tt lg cunnn

magnesium
27-01-2013, 04:52 PM
gambir xder ker tt lg cunnn

Gambir ada sikit je

Last2 nanti baru update

blink_182
27-01-2013, 04:59 PM
mata wang kira mcm mn nih tt

Rm1=baht 10
100rm=baht1000

Kalo bro ade rm1k dpt la baht10k heheheheh

Tapi nilai barang same la

Cth jc kt msia rm50 so kalo duit siam baht500 la...

blink_182
27-01-2013, 05:00 PM
Menarik thread TT ni...
Chatuchak - Pratunam - Platinum memang tempat Ved akan terjah sabtu depan..hotel pun book area Pratunam

Heheheh

Tolong usya kasut macbeth borong blh x

Heheheheheh

Google je macbeth...

magnesium
27-01-2013, 05:18 PM
Rm1=baht 10
100rm=baht1000

Kalo bro ade rm1k dpt la baht10k heheheheh

Tapi nilai barang same la

Cth jc kt msia rm50 so kalo duit siam baht500 la...

Kalau nak senang kira macam ni je

Tapi kita kena ikut rate semasa gak,

So last week aku tukar, 100,000 bath = rm10200

Kira rugi rm200 la ni

magnesium
27-01-2013, 05:24 PM
terbaik tt,teruskan penceritaan ni.menarik.

aku dah berpuluh riban beli brg dr china,sekalipun x pnh jejak china.

teruskan tt

Kalau rasa masih untung banyak tanpa pergi ke china,
X payah lah pergi.

Tapi kalau spent sikit duit tuk ke china, mana tahu boleh lipatkan lagi untungnya.

magnesium
27-01-2013, 05:29 PM
best gak ni...
cite sekali yer smua pbelanjaan tt..
senang kami nak bajet nnt.. hu2...
sewa hotel tt berapa.. makan2 berapa... courier lak berapa...

Kadar bayaran ada saya sertakan, tapi kalau nak bagi exact amount susah sangat tu.

Tentang hotel, macam saya tulis, sila google dulu untuk bajet dan bila sampai sana baru pergi survey hotel.

Sebab hotel banyak kat sana.

magnesium
27-01-2013, 05:34 PM
Menarik thread TT ni...
Chatuchak - Pratunam - Platinum memang tempat Ved akan terjah sabtu depan..hotel pun book area Pratunam

Hotel da book?

Kalau saya, sampai sana baru cari hotel.

Cari barang apa kat sana?

bart72
27-01-2013, 05:42 PM
Hotel

Di kawasan pratunam (baiyoke), ada banyak hotel bajet, so aku suggest cari hotel kat area sini je.

Korang boleh google hotel2 kat sini dan ratenya.

Signboard untuk hotel ni pun memang banyak, jangan risau tentang hotel, cuma perlu cari yang bersusaian dengan kehendak anda sahaja.

woow bos ko pergi pratunam gelung air

vedder9
27-01-2013, 06:14 PM
Rm1=baht 10
100rm=baht1000

Kalo bro ade rm1k dpt la baht10k heheheheh

Tapi nilai barang same la

Cth jc kt msia rm50 so kalo duit siam baht500 la...

Duit Baht dah mahal sikit skrg ni..
Baht 98.10 = RM 10 kita

vedder9
27-01-2013, 06:17 PM
Heheheh

Tolong usya kasut macbeth borong blh x

Heheheheheh

Google je macbeth...

OK..boleh..xda hal

vedder9
27-01-2013, 06:19 PM
Hotel da book?

Kalau saya, sampai sana baru cari hotel.

Cari barang apa kat sana?

Dah book masa promo air asia go bulan 12 lepas..
Gi jalan2 tengok tempat orang je bro :)

Davosneny28
27-01-2013, 06:35 PM
bro..
tmpt pasar lambak aksesori kreta kat area mane?
mcm brang2 halfcut

xfaiz86x
27-01-2013, 06:36 PM
terbaik ni tt...ilmu neh..;p

magnesium
27-01-2013, 06:38 PM
menarik.. parking dlu kt sini.. sebelum pape nk tanya satu soklan kt TT.. orang thai dekat bangkok ni english dorang ok ke?.. sebab aku ada jgk experience beberapa kali masuk thai and tempat yg aku g tu english dorang memang hancur.. nk bkomunikasi pn susah.. :))

English mereka memang teruk

Tapi bila berurusan, cari je tokei mereka.

Biasa tokei ni boleh la paham apa kita cakap.

Tapi kalau beli borong,

Yang penting adalah no, kebanyakan kedai diaorang amik kalkukator,

Tunjuk harga kat kita, so kalu korang nak nego, just tekan figure yg korang nak.

+kOoL+
27-01-2013, 07:06 PM
Duit Baht dah mahal sikit skrg ni..
Baht 98.10 = RM 10 kita

tukar dekat mana tu bro?.. ak slalu tukar dekat duty free nk masuk danok tu.. situ rate dia agak terbaik jugak

+kOoL+
27-01-2013, 07:08 PM
English mereka memang teruk

Tapi bila berurusan, cari je tokei mereka.

Biasa tokei ni boleh la paham apa kita cakap.

Tapi kalau beli borong,

Yang penting adalah no, kebanyakan kedai diaorang amik kalkukator,

Tunjuk harga kat kita, so kalu korang nak nego, just tekan figure yg korang nak.

ohh.. bangkok ibu negara dorang pn english dorang teruk ek.. ingatkan dekat sana english dorang so so.. kalau boleh paham ok la.. kang jadi macam itik ckp ngan ayam susah plak.. :)).. kalau nk bertandang ke negara gajah putih ni tu la satu masalah dia.. communication tu.. tkpe.. t nk g ak bawak member yg boleh cakap broken thailand.. kasi broken sikit pale otak dorang.. :))

putra1234
27-01-2013, 07:15 PM
good thread TT.:)cgrock:)cgrock

nak tanyalah TT. camne nak cari senarai pengilang kat thailand ni, kalau tak keberatanlah.:)cgrock

vedder9
27-01-2013, 07:15 PM
tukar dekat mana tu bro?.. ak slalu tukar dekat duty free nk masuk danok tu.. situ rate dia agak terbaik jugak

Selalu tukar kat Tesco alor star takpun kat money changer Changloon..dekat traffic light setentang ngan C-Mart Changloon tu..rate dia sama ngan Tesco Alor Star

+kOoL+
27-01-2013, 08:11 PM
Selalu tukar kat Tesco alor star takpun kat money changer Changloon..dekat traffic light setentang ngan C-Mart Changloon tu..rate dia sama ngan Tesco Alor Star

ohh.. dengar2 orang kata kalau tukar dekat sana terus lagi untung.. betul ke?.. sebab hari tu p indon pn bila tukar dekat indon lebih untung :-?

vedder9
27-01-2013, 08:21 PM
ohh.. dengar2 orang kata kalau tukar dekat sana terus lagi untung.. betul ke?.. sebab hari tu p indon pn bila tukar dekat indon lebih untung :-?

X jugak bro..
Masa Ved kat Chiang Mai hari tu..rate lagi tinggi dari Msia

+kOoL+
27-01-2013, 08:33 PM
X jugak bro..
Masa Ved kat Chiang Mai hari tu..rate lagi tinggi dari Msia

ohh.. yeke.. sebab dari member yg buat money changer ni explain, kalau kita tukar dekat sini kiraan dia dorang akan bahagi.. tapi kalau kita tukar dekat sana kiraan dia dorang akan darab.. ke masa ved tukar dekat sana tu rate dh naik? :-?

blink_182
27-01-2013, 10:07 PM
Duit Baht dah mahal sikit skrg ni..
Baht 98.10 = RM 10 kita

Hahahah....beza cikit je

Halal beralal je keekek

magnesium
28-01-2013, 01:17 PM
ohh.. dengar2 orang kata kalau tukar dekat sana terus lagi untung.. betul ke?.. sebab hari tu p indon pn bila tukar dekat indon lebih untung :-?

Kat bangkok ada banyak tempat exchange money, yg aku tgk rate lagi rugi tukar kat sana.

X tau la kalau time korang pergi.

magnesium
28-01-2013, 01:28 PM
Sorry

Double post

magnesium
28-01-2013, 01:41 PM
bro..
tmpt pasar lambak aksesori kreta kat area mane?
mcm brang2 halfcut

Pasar lambak aksesori keta saya x jumpa.

Mcm saya ckp tujuan saya mencari selipar dan kasut, kalau xda tujuan memang susah sebab sana terlalu banyak tempat borong dan terlalu besar pulak tu.

Tapi saya ada jumpa satu kedai jua half cut dan satu lorong banyak kedai jual tayar.

magnesium
28-01-2013, 01:46 PM
woow bos ko pergi pratunam gelung air

Pratunam gelung air apa bos?:-?

ameant
28-01-2013, 01:49 PM
Rate lebih kurang je..

Kat sini rm515-540 untuk 5000bath..
Baru balik dari phuket tgh malam td :)

magnesium
28-01-2013, 01:49 PM
good thread TT.:)cgrock:)cgrock

nak tanyalah TT. camne nak cari senarai pengilang kat thailand ni, kalau tak keberatanlah.:)cgrock

Saya pergi pasar je bro,

So saya cuma dapat jumpa pemborong.

magnesium
28-01-2013, 02:28 PM
Rate lebih kurang je..

Kat sini rm515-540 untuk 5000bath..
Baru balik dari phuket tgh malam td :)

Syok la bro

Lepak phuket

pakupapan
28-01-2013, 02:53 PM
eeeehhheettt...parking beskal sini..nk dgr pnglaman tt..hehe

9_9
28-01-2013, 03:01 PM
Kalau nak senang kira macam ni je

Tapi kita kena ikut rate semasa gak,

So last week aku tukar, 100,000 bath = rm10200

Kira rugi rm200 la ni

byk nya bw rm10k

magnesium
28-01-2013, 03:10 PM
byk nya bw rm10k

Hehe:D

Lebih bro:p

cip
28-01-2013, 03:10 PM
Pacak payung sini dulu, cop tempat...

magnesium
28-01-2013, 03:11 PM
Tapi kalu nak buat permulaan,
Nak cari barang meniaga rm5k pun dah lebih.

Next trip baru bawa lebih.

magnesium
28-01-2013, 07:19 PM
Penat gak menaip pakai tab ni.

Pc lak rosak, kalu x sekejap je dah siap report hamba ni.

redtea
29-01-2013, 05:46 PM
nak join baca, tambah ilmu..mana tahu nak divert kesana plak..skang rancak ke HCM

erishah
29-01-2013, 06:44 PM
Jersey gred AAA murah x bro sana? nnti bleh kirim..haha

ronaldindin
29-01-2013, 06:52 PM
bagus nie. cadang nak bawak pakaian dari bangkok, chatuchak tapi hadapi banyak masalah gak. terima kasih bro

mdrizad
29-01-2013, 06:57 PM
parking.. nak belajar p china..

magnesium
29-01-2013, 11:17 PM
nak join baca, tambah ilmu..mana tahu nak divert kesana plak..skang rancak ke HCM

Hcm tu apa kak?

magnesium
29-01-2013, 11:19 PM
Jersey gred AAA murah x bro sana? nnti bleh kirim..haha

Barang tiruan saya x jumpa kedai borongnya.

Tapi kat night market memang ada jual, kalau nak kena try tanya, tgk berbaloi x beli kat sana.

magnesium
29-01-2013, 11:22 PM
bagus nie. cadang nak bawak pakaian dari bangkok, chatuchak tapi hadapi banyak masalah gak. terima kasih bro

Pakaian jenis apa bro?

Masalah apa yg dihadapi? Kat chatuchak banyak je ejen transport.

magnesium
29-01-2013, 11:25 PM
parking.. nak belajar p china..

Tu lah bro,

Saya ingat nak cari pengalaman di bangkok.

Tapi bila dah pergi bangkok ni,
Saya rasa sepatutnya saya terus ke china je.

Barang kat sini pun banyak dari china gak.

vedder9
30-01-2013, 07:45 AM
Hcm tu apa kak?

Ho Chi Minh City, Vietnam..
Ramai gak orang2 kita gi sana untuk borong T-Shirt, Kain Ela, Kain baju kurung, Beg etc

ikaria
30-01-2013, 02:25 PM
good info TT. Tumpang carik pelajaran dari pengalaman TT. xder update baru TT?

putra1234
30-01-2013, 06:07 PM
Saya pergi pasar je bro,

So saya cuma dapat jumpa pemborong.

ok2 bro. no problem. tq.:)cgrock:)cgrock

don corleone
31-01-2013, 10:09 AM
Baca experience camnie yg buat nak turut serta borong brg thai n china nie...

magnesium
31-01-2013, 03:44 PM
Ho Chi Minh City, Vietnam..
Ramai gak orang2 kita gi sana untuk borong T-Shirt, Kain Ela, Kain baju kurung, Beg etc

Boleh kata suma peniaga yg aku kenal pi vietnam ni, suma jual kain pasang, cotton.

So x berapa minat nak pi vietnam. Sebab x variety. Susah sikit nak buka mata pada peluang perniagaan atau produk lain.

9_9
31-01-2013, 03:46 PM
still mnunggu gambar....

magnesium
31-01-2013, 03:46 PM
good info TT. Tumpang carik pelajaran dari pengalaman TT. xder update baru TT?

Update sikit2 je:D

Semalam plak hp da kena barred:D
Xleh guna tenet.

magnesium
31-01-2013, 04:00 PM
Baca experience camnie yg buat nak turut serta borong brg thai n china nie...

Kalau ada duit, baik terus ke china, sebab kebanyakan pakaian kat bangkok pun barang dari china gak.

Pasti harga kat china jauh lebih murahkan?

aloi_fx
31-01-2013, 04:19 PM
eden pun baru balik tt last week,drive keta dr perak sampai hatyai, pastu naik flight dr hatyai trus ke bangkok, balik naik bas dari bangkok sampai hatyai...mgg adventure skit r, 12 jam dlam bas..tp layan la tgok negara org..bangkok mmg best utk shopping borong..tp kalo takde org yg leh speaking thai..mmg dia ketuk skit r.. pratunam ok..area2 indra mall tu..brg murah gak.. pasar chakjujak mahal la...

magnesium
31-01-2013, 04:55 PM
still mnunggu gambar....

Hahaha

Gambar last sekali bos

Lepas update yg terakhir

Tapi gambar ada sikit je bos

X tau nak snap apa:))

magnesium
31-01-2013, 04:58 PM
eden pun baru balik tt last week,drive keta dr perak sampai hatyai, pastu naik flight dr hatyai trus ke bangkok, balik naik bas dari bangkok sampai hatyai...mgg adventure skit r, 12 jam dlam bas..tp layan la tgok negara org..bangkok mmg best utk shopping borong..tp kalo takde org yg leh speaking thai..mmg dia ketuk skit r.. pratunam ok..area2 indra mall tu..brg murah gak.. pasar chakjujak mahal la...

Woho

Best best

Chaktuchak barang apa yang mahal bos?

Saya kurang tgk sebab saya cari barang yg saya nak aje.

klasikkabin
31-01-2013, 05:00 PM
Bro magnesium, nak tanya ni..shipment dari bangkok rate cemana? nak amek shipment ke nak amek check in luggage airasia je?

explain sikit.
sy org baru kat forum ni.register sbb nak gi memborong brg kat bangkok..tak byk just nak mula niaga je..

tq

aloi_fx
31-01-2013, 05:05 PM
Woho

Best best

Chaktuchak barang apa yang mahal bos?

Saya kurang tgk sebab saya cari barang yg saya nak aje.

mostly brg mahal bro dkt situ, sbb dia tumpu pd pelancongan kan, x sesuai r utk borong, ada satu pasar malam eden pegi, brg2 mmg rare n murah la, sronok gak tgk gelagat peniaga dkt situ, mesin basuh n peti ais pun diorg bawa jual dkt pasar malam:)), kalo nak save bwa ikut pintu sempadan la, tman bawa member borong dr kl, takat ni lepas je dgn abg kastam hehehe, kna pandai timing masa nak masuk la

klasikkabin
31-01-2013, 05:26 PM
hatyai ke bangkok flight apa?

kalau nak mula bisnes bwk 2k-3k cukup ke? stakat cari baju kain je pastu nak agak berat bape kilo, kalau ringan naik airasia je memandai lah kat epot nanti, kalau berat sgt nak pos je dari bangkok..cadangkan cara2 tersenang dan murah hehehe tq!

vedder9
31-01-2013, 05:29 PM
eden pun baru balik tt last week,drive keta dr perak sampai hatyai, pastu naik flight dr hatyai trus ke bangkok, balik naik bas dari bangkok sampai hatyai...mgg adventure skit r, 12 jam dlam bas..tp layan la tgok negara org..bangkok mmg best utk shopping borong..tp kalo takde org yg leh speaking thai..mmg dia ketuk skit r.. pratunam ok..area2 indra mall tu..brg murah gak.. pasar chakjujak mahal la...

Bro parking keter kat airport hatyai ke..?
Selamat tak parking situ..berapa rate/day..?

kebabom
31-01-2013, 05:48 PM
bgus tt wat thread ni....

magnesium
31-01-2013, 10:24 PM
mostly brg mahal bro dkt situ, sbb dia tumpu pd pelancongan kan, x sesuai r utk borong, ada satu pasar malam eden pegi, brg2 mmg rare n murah la, sronok gak tgk gelagat peniaga dkt situ, mesin basuh n peti ais pun diorg bawa jual dkt pasar malam:)), kalo nak save bwa ikut pintu sempadan la, tman bawa member borong dr kl, takat ni lepas je dgn abg kastam hehehe, kna pandai timing masa nak masuk la

Barang memang mahal sebab jual retail, macam post saya kat depan, kalu nak barang kat sini, kena cerita ngan tokey.

Kebanyakan peniaga kat sini, sebenarnya adalah tokei besar.

Sama macam uptown kat malaysia ni, ramai antara peniaga tu adalah tokei besar. Satu uptown sampai 10-12 kedai. Pastu banyak uptown lain pun ada cawangan gak

Bro beli barang kat mana?
Sempadan mana lalu?.

magnesium
31-01-2013, 10:26 PM
bgus tt wat thread ni....

Terima kasih:)cgrock

magnesium
31-01-2013, 10:28 PM
Bro magnesium, nak tanya ni..shipment dari bangkok rate cemana? nak amek shipment ke nak amek check in luggage airasia je?

explain sikit.
sy org baru kat forum ni.register sbb nak gi memborong brg kat bangkok..tak byk just nak mula niaga je..

tq

Bab transport saya belum masuk lagi. Belum ada kesempatan nak update.

Nak amik barang apa?

magnesium
31-01-2013, 10:34 PM
hatyai ke bangkok flight apa?

kalau nak mula bisnes bwk 2k-3k cukup ke? stakat cari baju kain je pastu nak agak berat bape kilo, kalau ringan naik airasia je memandai lah kat epot nanti, kalau berat sgt nak pos je dari bangkok..cadangkan cara2 tersenang dan murah hehehe tq!

Kalau baru nak meniaga, nak buat online mungkin cukup makan.

Tapi kalau kali pertama nak pergi, nak kena ada anggaran kos pengangkutan, makan yg mahal dari malaysia, hotel.

So 3k tu kalau termasuk perbelanjaan yg saya cakap, mungkin x cukup.

Sebabnya kalau kali pertama pergi, mesti kita amik masa tuk pusing area sana, cari barang yg berkenan dan murah. Lagi lama duduk sana kos lagi meningkat.

Dan kalau baju yang berharga 3k, bagi saya bawa bagasi je lah. Naik flight terus barang tu.

ronaldindin
01-02-2013, 12:00 AM
Pakaian jenis apa bro?

Masalah apa yg dihadapi? Kat chatuchak banyak je ejen transport.

ade ke tak jumpe plak hari tue. sebab malas I nak pi skali lagi untuk cari brand brand kat sane. cadang nak import sejenis brand yang bagus sikit. ko dah start ke bro?

magnesium
01-02-2013, 02:32 AM
ade ke tak jumpe plak hari tue. sebab malas I nak pi skali lagi untuk cari brand brand kat sane. cadang nak import sejenis brand yang bagus sikit. ko dah start ke bro?

Barangan branded atau tiruan saya x jumpa kedai borongnya.

Tapi kalau kat china melambak.
So kalau nak cari barang tiruan, baik pergi china.

aloi_fx
01-02-2013, 09:56 PM
Barang memang mahal sebab jual retail, macam post saya kat depan, kalu nak barang kat sini, kena cerita ngan tokey.

Kebanyakan peniaga kat sini, sebenarnya adalah tokei besar.

Sama macam uptown kat malaysia ni, ramai antara peniaga tu adalah tokei besar. Satu uptown sampai 10-12 kedai. Pastu banyak uptown lain pun ada cawangan gak

Bro beli barang kat mana?
Sempadan mana lalu?.

ituhari beli dkt pratunam n boabay market, harga still ok, sempadan biase r bro, bukit kayu hitam, ni pun rase cam nak pergi lagi...

Sufian84
01-02-2013, 11:15 PM
wife saya ada soalan TT kat mane tempat nk borong nursing wear dan bra pompuan..harap bole kongsikan maklumat.

magnesium
01-02-2013, 11:54 PM
wife saya ada soalan TT kat mane tempat nk borong nursing wear dan bra pompuan..harap bole kongsikan maklumat.

Kalau pakaian dlm perempuan, bra dan panties,
Kat sampaeng ada 3 rasanya.

Kat boabei ada banyak rasanya.

X berapa pasti.

magnesium
01-02-2013, 11:55 PM
ituhari beli dkt pratunam n boabay market, harga still ok, sempadan biase r bro, bukit kayu hitam, ni pun rase cam nak pergi lagi...

Owh bukit kayu hitam.

Saya time cny nak pi sana.

Mahal x kalu time public holiday.

aloi_fx
01-02-2013, 11:58 PM
Owh bukit kayu hitam.

Saya time cny nak pi sana.

Mahal x kalu time public holiday.

xpasti plak bro, tp peak time, pelancong ramai, biasela,:D, better kalo ade member yg bleh speaking thai lg baik

magnesium
02-02-2013, 12:01 AM
xpasti plak bro, tp peak time, pelancong ramai, biasela,:D, better kalo ade member yg bleh speaking thai lg baik

Nak try borong kat sana plak,

Bukit kayu hitam, padang besar (danok), dan wang kelian.

Nak try compare kos pergi ke bangkok.

magnesium
02-02-2013, 05:32 PM
Tuan dan puan,

Saya dah update pasal transportation.

aloi_fx
02-02-2013, 09:12 PM
Bro parking keter kat airport hatyai ke..?
Selamat tak parking situ..berapa rate/day..?

x bro, parking dkt umah sewa member dkt bonchai mansion, hatyai, pastu naik taxi g airport, selamat kot parking, rate x pasti plak :)

aloi_fx
02-02-2013, 09:13 PM
Nak try borong kat sana plak,

Bukit kayu hitam, padang besar (danok), dan wang kelian.

Nak try compare kos pergi ke bangkok.

harga mmg lari bro, tp xde la byk sgt kot, kalo main volume besar better g bangkok le

magnesium
02-02-2013, 09:18 PM
harga mmg lari bro, tp xde la byk sgt kot, kalo main volume besar better g bangkok le

Haha
Yang ni just nak survey je

Yang beli kat bangkok pun barang baru sampai.
Sebulan pun x abis tu.

Oohnoitz
02-02-2013, 09:27 PM
wah. best gile pergi sendiri beli barang kat bangkok.

aku dah bape kali beli borong dari bangkok.tp tak pernah lak aku jejak kat sana. next time ingat nak pegi sana. :)

magnesium
03-02-2013, 06:26 PM
wah. best gile pergi sendiri beli barang kat bangkok.

aku dah bape kali beli borong dari bangkok.tp tak pernah lak aku jejak kat sana. next time ingat nak pegi sana. :)

Wahhh:o

Bro lagi hebat, jimat duit kapal terbang.

Beli barang apa yang sampai x payah ke bangkok.

Ceciter ceciter.

magnesium
03-02-2013, 07:12 PM
Bro magnesium, nak tanya ni..shipment dari bangkok rate cemana? nak amek shipment ke nak amek check in luggage airasia je?

explain sikit.
sy org baru kat forum ni.register sbb nak gi memborong brg kat bangkok..tak byk just nak mula niaga je..

tq

Salam bro,

Saya dah update tentang transport.

Kalau ada apa2 soalan leh tanya sini ye?
:)paid

magnesium
03-02-2013, 07:46 PM
hatyai ke bangkok flight apa?

kalau nak mula bisnes bwk 2k-3k cukup ke? stakat cari baju kain je pastu nak agak berat bape kilo, kalau ringan naik airasia je memandai lah kat epot nanti, kalau berat sgt nak pos je dari bangkok..cadangkan cara2 tersenang dan murah hehehe tq!

Saya beli pakaian lebih kurang rm3k, berat 19kg sahaja. Bawa masuk luggage. Kalau ada luggage trolley yang kecik tu, bawa masuk kabin je.

Separuh saya hantar pakai transporter.

ronaldindin
04-02-2013, 11:29 PM
Barangan branded atau tiruan saya x jumpa kedai borongnya.

Tapi kalau kat china melambak.
So kalau nak cari barang tiruan, baik pergi china.

barang branded yang saye nak bukan cam polo ke nike tue semua.

tapi brand made in thailand yang famous sikit. ade satu brand namanya boifriend best jugak. pernah nampak tak?

ronaldindin
04-02-2013, 11:30 PM
ituhari beli dkt pratunam n boabay market, harga still ok, sempadan biase r bro, bukit kayu hitam, ni pun rase cam nak pergi lagi...

bukit kayu hitam dulu masa kecik pernah pegi, murah sangat ke barang kat sane? cantik?

magnesium
06-02-2013, 03:00 AM
barang branded yang saye nak bukan cam polo ke nike tue semua.

tapi brand made in thailand yang famous sikit. ade satu brand namanya boifriend best jugak. pernah nampak tak?

Owhhh

X perasan pulak.

magnesium
06-02-2013, 03:02 AM
bukit kayu hitam dulu masa kecik pernah pegi, murah sangat ke barang kat sane? cantik?

Member2 orang perlis dan kedah cakap x payah pergi bukit kayu hitam, baik pergi wang kelian kata mereka.

Bukit kayu hitam dah jadi macam shopping kompleks.

Mr.Orange
28-02-2013, 03:56 PM
Terima kasih kepada magnesium kerana membuka thread ni.
Aku ada beberapa soalan yang perlu ulasan lanjut dari magnesium.

1) Jika nk bawa masuk barangan tiruan (jersi gred AAA,Levis jeans copy), ada masalah tak dengan kastam? adakah agen boleh uruskan barang2 ni masuk ke Malaysia?

2) Jika menggunakan khidmat agen, adakah barang akan direct sampai rumah atau ambil kat port?

3) Berapakah cukai yang akan dikenakan? adakah fix 10% daripada harga belian?

setakat ni dulu, kalo ada kemuskilan nanti aku ty lg.. heheh..

Harap magnesium boleh bantu..

balung
28-02-2013, 04:09 PM
Terima kasih kepada magnesium kerana membuka thread ni.
Aku ada beberapa soalan yang perlu ulasan lanjut dari magnesium.

1) Jika nk bawa masuk barangan tiruan (jersi gred AAA,Levis jeans copy), ada masalah tak dengan kastam? adakah agen boleh uruskan barang2 ni masuk ke Malaysia?

2) Jika menggunakan khidmat agen, adakah barang akan direct sampai rumah atau ambil kat port?

3) Berapakah cukai yang akan dikenakan? adakah fix 10% daripada harga belian?

setakat ni dulu, kalo ada kemuskilan nanti aku ty lg.. heheh..

Harap magnesium boleh bantu..

parking dulu.. soalan lebih kurang jee..

hasnolfaizal
28-02-2013, 04:18 PM
Salam TT, kalau nak bawa masuk helmet dengan ekzos serta beberapa aksesori motor macamana pulak yer?

redtea
01-03-2013, 12:19 PM
Ada tak geng2 nak ke bangkok bawak transport sendiri..

kalo ada teringin nak join..

engineeringdead
01-03-2013, 03:40 PM
nice thread
boleh kongsi citer sbb nk ke thailand makan angin

HanG_TuaH
01-03-2013, 09:01 PM
nice info tt.. keep sharing.. hehehe :)

magnesium
02-03-2013, 05:38 AM
Terima kasih kepada magnesium kerana membuka thread ni.
Aku ada beberapa soalan yang perlu ulasan lanjut dari magnesium.

1) Jika nk bawa masuk barangan tiruan (jersi gred AAA,Levis jeans copy), ada masalah tak dengan kastam? adakah agen boleh uruskan barang2 ni masuk ke Malaysia?

2) Jika menggunakan khidmat agen, adakah barang akan direct sampai rumah atau ambil kat port?

3) Berapakah cukai yang akan dikenakan? adakah fix 10% daripada harga belian?

setakat ni dulu, kalo ada kemuskilan nanti aku ty lg.. heheh..

Harap magnesium boleh bantu..

Jawapan

No 2

Boleh pilih nak amik kat port atau door to door.
Amik brg kat port kos murah, tapi brg lbh kurang 30 hari sampai.
Kastam uruskan sendiri.

Door to door mahal tp 7 hari blh sampai dan agen uruskan kastam.
Cuma bayar charge door to door dan tunggu ejen malaysia kol.

No 3

Cukai aku ada jawapan bertulis melalui emel kastam, cukai barangan siap pakai adalah 10%.

No 1

Baik pakai door to door untuk mengelakkan rambut anda gugur:D

magnesium
02-03-2013, 05:39 AM
parking dulu.. soalan lebih kurang jee..

Dah jawab:)paid

magnesium
02-03-2013, 05:41 AM
Salam TT, kalau nak bawa masuk helmet dengan ekzos serta beberapa aksesori motor macamana pulak yer?

Kalau just nak pakai sendiri baik konvoi pi sana naik moto.

Terus pasang konfom lepas kastam.

magnesium
02-03-2013, 05:43 AM
nice thread
boleh kongsi citer sbb nk ke thailand makan angin

Best tengok negara orang.

Tapi makan angin kat negara sendiri paling best.

magnesium
02-03-2013, 05:45 AM
Ada tak geng2 nak ke bangkok bawak transport sendiri..

kalo ada teringin nak join..

Biasa yg bawa transport sendiri ni jenis kongsi kenderaan dan biasa org bujang:p

Saya ada ramai member pi jalan2 sana bawa transport sendiri

Tapi bukan cari barang:p

magnesium
02-03-2013, 05:50 AM
Ada sapa2 ke nak pi borong kat thailand?

wanqie
02-03-2013, 07:00 AM
Parking dulu..baca kemudian..

zuyyin
04-03-2013, 11:36 PM
Salam.ade hajat bro nak p ikut tp modal belum ade..jersey bro musti murah giler kot..

magnesium
06-03-2013, 05:15 AM
Salam.ade hajat bro nak p ikut tp modal belum ade..jersey bro musti murah giler kot..

Barangan tiruan sama mcm kat malaysia.

Mereka x jual terbuka untuk borong.

Dapat lubang senang amik brg tiruan ni.

faris_sn
15-03-2013, 11:33 AM
katam dah...next mth ada biz trip kesana...blh la sebagai rujukan...

boys80
15-03-2013, 02:30 PM
aku bercadang nak buka bisnis tapi tak tahu market price disana... rasanya nak borong kain pasang dgn baju budak2 ade tak org pegalaman yg tahu tentang ini...

magnesium
18-03-2013, 12:07 AM
katam dah...next mth ada biz trip kesana...blh la sebagai rujukan...

Nanti boleh share sini bro

Senang nak refer

Cari apa kat sana?

magnesium
18-03-2013, 12:08 AM
aku bercadang nak buka bisnis tapi tak tahu market price disana... rasanya nak borong kain pasang dgn baju budak2 ade tak org pegalaman yg tahu tentang ini...

Kain pasang pi vietnam banyak

Baju budak boleh tahan gak kat sini

judge125
31-03-2013, 02:22 PM
As'salam..
bro tahu area yg kedai jual barang2 spare part motor..?:D

KolarBulat
31-03-2013, 08:41 PM
Perkongsian yg menarik tt..

sat_core
31-03-2013, 09:16 PM
Dah jawab:)paid

next trip bila pula bro? aku nak join! saja nak jalan2 tengok tempat org, sekali nak tengok tempat ko borong barang tu...

magnesium
02-04-2013, 05:45 PM
As'salam..
bro tahu area yg kedai jual barang2 spare part motor..?:D

Spare part moto sini x tau la

Tapi budak2 biasa pi hat yai je beli spare part

magnesium
02-04-2013, 05:46 PM
Perkongsian yg menarik tt..

Tq

Ilmu x boleh simpan dan jangan kedekut

magnesium
02-04-2013, 05:48 PM
next trip bila pula bro? aku nak join! saja nak jalan2 tengok tempat org, sekali nak tengok tempat ko borong barang tu...

Next trip sebelum puasa:))

Pilihan banyak kat sana sesuai untuk stok puasa

Ps; otai satelite nak cari parabola ke kat sana?

azrulazman
02-04-2013, 05:49 PM
bes woo pegi bangkok..

http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/539132_10200360636880894_293025636_n.jpg
Area pratunam

http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/528997_10200360653081299_310531662_n.jpg

http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-frc1/45513_10200360653361306_798402233_n.jpg

dalam MBK MALL

sat_core
02-04-2013, 06:12 PM
Next trip sebelum puasa:))

Pilihan banyak kat sana sesuai untuk stok puasa

Ps; otai satelite nak cari parabola ke kat sana?

klu parabola tak lepas kastam bro...setakat barang satelite kecil2 tu sebelah betong (sebelah tempat aku ni) pun banyak....

saja nak gi jalan2, melepas rindu je....hehehe:D

bualn puasa lebih kurang lagi 2 bulan je bro! agak2 dlm bulan berapa?

magnesium
02-04-2013, 06:16 PM
klu parabola tak lepas kastam bro...setakat barang satelite kecil2 tu sebelah betong (sebelah tempat aku ni) pun banyak....

saja nak gi jalan2, melepas rindu je....hehehe:D

bualn puasa lebih kurang lagi 2 bulan je bro! agak2 dlm bulan berapa?

Pakai transporter boleh lepas kastam

Awal bulan 6 kot

sat_core
02-04-2013, 06:19 PM
Pakai transporter boleh lepas kastam

Awal bulan 6 kot

nanti dah tetap tarikh kasi tau aku, kot2 boleh booking airasia, murah sikit...

ha! barang apa yg sesuai dgn bulan puasa dan bulan raya yg ko maksutkan tu?

magnesium
02-04-2013, 06:25 PM
nanti dah tetap tarikh kasi tau aku, kot2 boleh booking airasia, murah sikit...

ha! barang apa yg sesuai dgn bulan puasa dan bulan raya yg ko maksutkan tu?

Tiket memang booking last minute sebab takut clash dgn bisnes

Barang apa2 pun boleh sebab sana banyak pilihan

sat_core
02-04-2013, 09:03 PM
meh layan dulu.....ambik feel!!!!!

http://http://www.youtube.com/watch?v=wUlkCZDAZKE

sat_core
02-04-2013, 09:08 PM
deleted xxxxxxxxxxxxxxx

sat_core
02-04-2013, 09:17 PM
ok back to topic!

magnesium
03-04-2013, 12:27 AM
Ha

Saya pi sana memang x cari pun bar ni

Maybe mata dah set nak cari barang kita.

SilentWitch
04-04-2013, 02:16 AM
Next trip sebelum puasa:))

Pilihan banyak kat sana sesuai untuk stok puasa

Ps; otai satelite nak cari parabola ke kat sana?

Bro Skinny Jeans murah x kat bangkok aku amik kat wholesale sini je kalau murah nak join TT g bangkok :D

magnesium
04-04-2013, 02:52 AM
Bro Skinny Jeans murah x kat bangkok aku amik kat wholesale sini je kalau murah nak join TT g bangkok :D

Kat sini borong berapa? Pm aku.

Kat sana memang menarik design nya sampai aku pun nak borong.

Borong 6 helai x kira size dan boleh pilih warna 130 bath.

Amik banyak lg murah kot.

Skinny jeans ni lg awal femes kat sana so kalau nak cari pakaian yg latest., yg bakal meletop kat malaysia, baik pergi bangkok.

magnesium
04-04-2013, 03:01 AM
Tips terbaru:

Skang duit thailand melambung tinggi

Bulan 1 ari tu, aku tukar rm10200 dapat 10k bath

Skang rm10700 dapat 10k bath.

Maknanya dengan 10k bath kita akan rugi rm700 hanya untuk tukaran wang.

Jadi tips yg aku terima, kat malaysia tukar rm kepada usd dan bila sampai thai tukar usd kepada bath.

Katanya lebih untung mcm ni tp aku x kira pulak.

So sesiapa yg nak pergi sana, boleh kira dulu sama ada cara ni untung atau lagi rugi.

Tq.

Mr Ozu
04-04-2013, 03:13 AM
habis bace..parking parking parking..

bangkok ni, kos pergi balik, mkn mnum, hotel, transport, brpe ye agk2 tuk sorg..

magnesium
04-04-2013, 03:17 AM
habis bace..parking parking parking..

bangkok ni, kos pergi balik, mkn mnum, hotel, transport, brpe ye agk2 tuk sorg..

Transport tu yg tinggi kosnya.

Saya pergi pun untuk cari pengalaman.

Kalau modal kecik, amik kat malaysia je.

Tapi yg penting pengalaman untuk kita buka mata dan minda supaya bisnes kita boleh terus mencanak naik ke atas.

Mr Ozu
04-04-2013, 03:31 AM
Transport tu yg tinggi kosnya.

Saya pergi pun untuk cari pengalaman.

Kalau modal kecik, amik kat malaysia je.

Tapi yg penting pengalaman untuk kita buka mata dan minda supaya bisnes kita boleh terus mencanak naik ke atas.

dlm brpa agk2 ye..ade sembang ngn org yg selalu mmborong ke cine..klu cine die kate, bajet dlm 3k la sorg utk g blk pnginpan makan trnsport..

dhiaperfumes
04-04-2013, 09:47 AM
bangkok ada apa yang nak diborongkan...

Boss_An
04-04-2013, 10:20 AM
Tips terbaru:

Skang duit thailand melambung tinggi

Bulan 1 ari tu, aku tukar rm10200 dapat 10k bath

Skang rm10700 dapat 10k bath.

Maknanya dengan 10k bath kita akan rugi rm700 hanya untuk tukaran wang.

Jadi tips yg aku terima, kat malaysia tukar rm kepada usd dan bila sampai thai tukar usd kepada bath.

Katanya lebih untung mcm ni tp aku x kira pulak.

So sesiapa yg nak pergi sana, boleh kira dulu sama ada cara ni untung atau lagi rugi.

Tq.

Betol tu bos...aku da booking tiket 13 may..harap2 bhat jatuh sblum aku pegi...

kancil biru
04-04-2013, 10:25 AM
tt Tumpang tanya...TT ada nampak baju The guard tak di bangkok..saya nk beli borong baju nie.....tgh cari supplier kat sana

hackerz6
04-04-2013, 10:50 AM
Tips terbaru:

Skang duit thailand melambung tinggi

Bulan 1 ari tu, aku tukar rm10200 dapat 10k bath

Skang rm10700 dapat 10k bath.

Maknanya dengan 10k bath kita akan rugi rm700 hanya untuk tukaran wang.

Jadi tips yg aku terima, kat malaysia tukar rm kepada usd dan bila sampai thai tukar usd kepada bath.

Katanya lebih untung mcm ni tp aku x kira pulak.

So sesiapa yg nak pergi sana, boleh kira dulu sama ada cara ni untung atau lagi rugi.

Tq.

aik bia btol? maknanya 1 bath bersamaan rm1.07?
jauh melambung tu..dlu rm1 bleh dpt 10 bath

Ibn Raffar
04-04-2013, 10:56 AM
tt macam mana dengan kaki pau di sana ye :D

eijai
04-04-2013, 11:30 AM
TT...

Kalo ade trip ke sana aku nak join

atau sesape yang ade pengalaman gi sana..kita kongsi keta jaln ke sana...camana ?? ade bran??

magnesium
04-04-2013, 01:13 PM
dlm brpa agk2 ye..ade sembang ngn org yg selalu mmborong ke cine..klu cine die kate, bajet dlm 3k la sorg utk g blk pnginpan makan trnsport..

Teksi dlm rm50 sehari
Hotel bawah rm100 sehari
Makan tgk la makan apa, x lebih rm50 sehari.

Tiket flight tgk dlm airasia la.

So untung x amik barang kat bangkok dgn kos mcm ni?

Tu belum campur transporter door to door.

magnesium
04-04-2013, 01:15 PM
TT...

Kalo ade trip ke sana aku nak join

atau sesape yang ade pengalaman gi sana..kita kongsi keta jaln ke sana...camana ?? ade bran??

Kereta jauh sgt tapi murah kalau kongsi.

Member biasa pergi dia ckp 14 jam straight.

Ada bran?

Mr Ozu
04-04-2013, 01:15 PM
Teksi dlm rm50 sehari
Hotel bawah rm100 sehari
Makan tgk la makan apa, x lebih rm50 sehari.

Tiket flight tgk dlm airasia la.

So untung x amik barang kat bangkok dgn kos mcm ni?

Tu belum campur transporter door to door.

luper, 3k tu tuk 5 hari..

magnesium
04-04-2013, 01:16 PM
bangkok ada apa yang nak diborongkan...

Paling untung barang yg sama kat kenanga sebab pilihan yg banyak dan murah.

magnesium
04-04-2013, 01:20 PM
Betol tu bos...aku da booking tiket 13 may..harap2 bhat jatuh sblum aku pegi...

Aku tanya orang yg biasa amik brg kat thailand, dia ckp lama sgt kalau nak turun mungkin dekat setahun baru turun.

So x yah berharap sgt dan cuba calculate kalau beli usd kat malaysia.

Mana tau memang untung.

magnesium
04-04-2013, 01:21 PM
luper, 3k tu tuk 5 hari..

Kali la 5 hari berapa ya?

magnesium
04-04-2013, 01:22 PM
aik bia btol? maknanya 1 bath bersamaan rm1.07?
jauh melambung tu..dlu rm1 bleh dpt 10 bath

Yup memang betul

Tahun lepas masih dapat rm9800 = 10k bath

magnesium
04-04-2013, 01:25 PM
tt Tumpang tanya...TT ada nampak baju The guard tak di bangkok..saya nk beli borong baju nie.....tgh cari supplier kat sana

The guard ada authorised dealer kat malaysia

Cuba google. Dia ada pasang lawyer kang takut kena saman.

Yg immitation pun ada otai ni buat, tempah kat indon. Tapi x tau la ada lg ke x sebab last aku dgr dealer ni nak hantar lawyer.

magnesium
04-04-2013, 01:28 PM
tt macam mana dengan kaki pau di sana ye :D

Kalau xda pergi cari ayam, xda la jumpa kena pau. Aku pi sorang2 je 5 hari.
Alhamdulillah selamat kerana niat yg baik.

Kalau nak cari ayam gak, boleh kautim dgn driver taxi. Jgn deal dengan tuk tuk.

hackerz6
04-04-2013, 02:08 PM
Yup memang betul

Tahun lepas masih dapat rm9800 = 10k bath

nampaknya duit kita lg murah dari duit sana

magnesium
04-04-2013, 02:24 PM
nampaknya duit kita lg murah dari duit sana

Betul bro

Kalau boleh, pergi china borong lg untung.

eijai
04-04-2013, 02:29 PM
Kereta jauh sgt tapi murah kalau kongsi.

Member biasa pergi dia ckp 14 jam straight.

Ada bran?

aku ok jerr...tukar2 driver la...

magnesium
04-04-2013, 03:57 PM
aku ok jerr...tukar2 driver la...

Haha aku x ok.

Masa itu emas tu pasal last minit baru blh beli tiket flight.

Boss_An
04-04-2013, 09:45 PM
Teksi dlm rm50 sehari
Hotel bawah rm100 sehari
Makan tgk la makan apa, x lebih rm50 sehari.

Tiket flight tgk dlm airasia la.

So untung x amik barang kat bangkok dgn kos mcm ni?

Tu belum campur transporter door to door.

bro, klu hotel nk booking terus dari sini ke sampai sana baru cari? walk-in rate die ok x? klu bole rekomen la hotel2 kt area borong tu..:D

ejalmlk
04-04-2013, 09:48 PM
parking dulu nak baca kemudian terima kasih TT kerana berkongsi ,,,sempat baca post dulu ... then malam2 nanti ambo cont.

kozu
04-04-2013, 10:05 PM
mantap la TT.... hehe...

magnesium
05-04-2013, 02:22 AM
bro, klu hotel nk booking terus dari sini ke sampai sana baru cari? walk-in rate die ok x? klu bole rekomen la hotel2 kt area borong tu..:D

Sila baca post saya awal2 ye?

:)paid

magnesium
05-04-2013, 02:23 AM
mantap la TT.... hehe...

Tq tq

Semoga kita berjaya bersama

magnesium
05-04-2013, 02:24 AM
parking dulu nak baca kemudian terima kasih TT kerana berkongsi ,,,sempat baca post dulu ... then malam2 nanti ambo cont.

Silakan amik ilmu yg bermanfaat.

Kalau dah rasa sendiri nanti kongsi sini ya? :)paid

sat_core
05-04-2013, 06:14 AM
so next trip TT awal bulan Jun 2013, so agak2 berapa org yg akan join TT nanti? aku rasa aku nak join kali ni, aku berminat nak tengok dan belajar cara2 TT buat urusan semua tu....

harap TT tak keberatan, aku followwwww!!!!:D

azrenzo99
05-04-2013, 07:50 AM
Tips terbaru:

Skang duit thailand melambung tinggi

Bulan 1 ari tu, aku tukar rm10200 dapat 10k bath

Skang rm10700 dapat 10k bath.

Maknanya dengan 10k bath kita akan rugi rm700 hanya untuk tukaran wang.

Jadi tips yg aku terima, kat malaysia tukar rm kepada usd dan bila sampai thai tukar usd kepada bath.

Katanya lebih untung mcm ni tp aku x kira pulak. The

So sesiapa yg nak pergi sana, boleh kira dulu sama ada cara ni untung atau lagi rugi.

Tq.

Tt ade x org pegi naik train. Lps tu barang borong tu angkut skali

SilentWitch
05-04-2013, 11:59 AM
Tt ade x org pegi naik train. Lps tu barang borong tu angkut skali

tlg upkan ade ke org buat cara ni bwk msk brg? x kene cukai dgn kastam x?

naik train ke bangkok dr msia lebih 24 jam kan? hehe kebas bontot duduk lama2 :-?

magnesium
05-04-2013, 04:35 PM
Tt ade x org pegi naik train. Lps tu barang borong tu angkut skali

Bagi peniaga full time, masa adalah emas.

Sangat berharga.

Train amik masa yg sangat lama so kalau nak makan angin boleh la naik train.

magnesium
05-04-2013, 05:20 PM
so next trip TT awal bulan Jun 2013, so agak2 berapa org yg akan join TT nanti? aku rasa aku nak join kali ni, aku berminat nak tengok dan belajar cara2 TT buat urusan semua tu....

harap TT tak keberatan, aku followwwww!!!!:D

Harap2 jadi lah

Tapi bergantung pada masa dan ketebalan poket gak.

hamba abdi
25-04-2013, 12:33 PM
saya salah sorang pemborong di Thailand......TT sangat jujur apa yg dikongsi......Pratunam......chattuchak....Bobey market......Kosan......pengalaman sy berulang alik.....bisnes kecil-kecilan......pada rakan ini peluang anda.......saya nk dapat peluang setahun terpaksa berkawan......belajar....supaya diajar cara nak bisnes barangan thailand.......sesungguhnya....berada disana tidak sama apa yg digembar gemburkan dlm media massa....anda akan rasa lebih selamat disana....kerana org Thailand 24jam berniaga......bayangkan satu tempat 3x org berniaga dlm satu hari dari pagi sampi pagi.......





Harap2 jadi lah

Tapi bergantung pada masa dan ketebalan poket gak.

magnesium
25-04-2013, 06:07 PM
saya salah sorang pemborong di Thailand......TT sangat jujur apa yg dikongsi......Pratunam......chattuchak....Bobey market......Kosan......pengalaman sy berulang alik.....bisnes kecil-kecilan......pada rakan ini peluang anda.......saya nk dapat peluang setahun terpaksa berkawan......belajar....supaya diajar cara nak bisnes barangan thailand.......sesungguhnya....berada disana tidak sama apa yg digembar gemburkan dlm media massa....anda akan rasa lebih selamat disana....kerana org Thailand 24jam berniaga......bayangkan satu tempat 3x org berniaga dlm satu hari dari pagi sampi pagi.......

Saya pun ada beberapa orang kawan sebulan 2 3 kali pergi sana
Tapi xda sorang pun nak bawa saya walaupun offer belikan tiket kapal terbang.

So saya kongsikan apa yg mampu ikut pengalaman.

Tapi ikut kawan2 saya, masih ada warehouse mereka yg saya x jumpa.

Contoh banyak kedai di pratunam pun angkat barang ngan warehouse ni.

So lagi murah kalau kita dapat direct pembekal.

hamba abdi
26-04-2013, 08:35 AM
itulah....hendak seribu daya xdak seribu dalih.......bkn senang utk sampi ke negara org sejauh itu....utk cari tempay berniaga.......cargo.....tpi itulah pengalaman.......cuma sy katakan skrg?duit thai tersangat mahal....dan makanan dekat aera pratunam lebih cekik darah berbanding kl.....di Bangkok susah nk mkn jer.....kalau ada kwn selalu pegi mmg senang nk cri tempat murah dan sedap













Saya pun ada beberapa orang kawan sebulan 2 3 kali pergi sana
Tapi xda sorang pun nak bawa saya walaupun offer belikan tiket kapal terbang.

So saya kongsikan apa yg mampu ikut pengalaman.

Tapi ikut kawan2 saya, masih ada warehouse mereka yg saya x jumpa.

Contoh banyak kedai di pratunam pun angkat barang ngan warehouse ni.

So lagi murah kalau kita dapat direct pembekal.

SilentWitch
28-04-2013, 02:24 AM
salam geng,

aku dlm perancangan nk join TT kalau dia jd g bulan 6 nnt.

tgh kumpul duit belanje hehe

azrul7238
28-04-2013, 02:44 AM
menarik untuk para2 pemborong.....

AuraSuccess_88
28-04-2013, 02:57 AM
tlg upkan ade ke org buat cara ni bwk msk brg? x kene cukai dgn kastam x?

naik train ke bangkok dr msia lebih 24 jam kan? hehe kebas bontot duduk lama2 :-?

den yg memandu dari bkt kayu hitam ke bangkok pon kebas nak mampos sakit pinggang...kalau nek train..ades...kalau den tak sanggup dah..nek flight jer mudah sket...:)cgrock

sat_core
29-04-2013, 05:54 AM
so next trip TT awal bulan Jun 2013, so agak2 berapa org yg akan join TT nanti? aku rasa aku nak join kali ni, aku berminat nak tengok dan belajar cara2 TT buat urusan semua tu....

harap TT tak keberatan, aku followwwww!!!!:D



Harap2 jadi lah

Tapi bergantung pada masa dan ketebalan poket gak.

nampak gayanya aku terpaksa cancel niat aku ke bangkok, duit nak kena simpan ke plan lain...hehehe.

SilentWitch
29-04-2013, 12:54 PM
den yg memandu dari bkt kayu hitam ke bangkok pon kebas nak mampos sakit pinggang...kalau nek train..ades...kalau den tak sanggup dah..nek flight jer mudah sket...:)cgrock

bro g bangkok ambil brg gune keta ke? ke g jln2 :)

kalau bwk brg pakai keta kat sempadan msia kastam kenakan cukai x

brape rate cukai ye

magnesium
29-04-2013, 03:32 PM
bro g bangkok ambil brg gune keta ke? ke g jln2 :)

kalau bwk brg pakai keta kat sempadan msia kastam kenakan cukai x

brape rate cukai ye

cukai sama sahaja

10%
barangan belum siap seperti kain ela 30%

ni info aku dapat emel dari pihak kastam

kalau kenal orang,
dekat sempadan orang tu boleh bawa kita lepas kastam tanpa kena cukai tapi upah dia rm200 atau rm100

AuraSuccess_88
29-04-2013, 07:52 PM
bro g bangkok ambil brg gune keta ke? ke g jln2 :)

kalau bwk brg pakai keta kat sempadan msia kastam kenakan cukai x

brape rate cukai ye

2,2 bro..jalan n biz.saya masuk jer ngan treler lembu tu tak ade masalah pon...semua dok kenai dah...warga cg dok kerja belah sana pon ada.hahaha

selalu dok bawa keluar 2,2 belah sempadan takat la tak kena cas ape2..

bawak kereta nie tahu2 jerlah..sangat2 meletihkan...sakit habis badan2..sepanjang perjalanan boleh singgah makan kfc jer.tu pon bukan semuanya halal.sbb tengok tulis halal biler tanya diaorg cakap ada yg sembelih ada yang tak..terpaksalah ke kfc lain kalau kata yg tak sembelih :((:((

AuraSuccess_88
29-04-2013, 07:54 PM
cukai sama sahaja

10%
barangan belum siap seperti kain ela 30%

ni info aku dapat emel dari pihak kastam

kalau kenal orang,
dekat sempadan orang tu boleh bawa kita lepas kastam tanpa kena cukai tapi upah dia rm200 atau rm100

erm betul kata bro kita..kadang2 diaorg mintak..kadang tu kalau betul2 kenal tak de maslaah free jer...


saya siap bawa keluar arnablah apelah....cantik2 disana n murah bebeno

SilentWitch
30-04-2013, 12:15 AM
2,2 bro..jalan n biz.saya masuk jer ngan treler lembu tu tak ade masalah pon...semua dok kenai dah...warga cg dok kerja belah sana pon ada.hahaha

selalu dok bawa keluar 2,2 belah sempadan takat la tak kena cas ape2..

bawak kereta nie tahu2 jerlah..sangat2 meletihkan...sakit habis badan2..sepanjang perjalanan boleh singgah makan kfc jer.tu pon bukan semuanya halal.sbb tengok tulis halal biler tanya diaorg cakap ada yg sembelih ada yang tak..terpaksalah ke kfc lain kalau kata yg tak sembelih :((:((

bro biasa bwk msk ikut bukit kayu hitam ke? kalau nk minx tlg bro bwk msk boleh ke hehe :)

SilentWitch
30-04-2013, 12:16 AM
cukai sama sahaja

10%
barangan belum siap seperti kain ela 30%

ni info aku dapat emel dari pihak kastam

kalau kenal orang,
dekat sempadan orang tu boleh bawa kita lepas kastam tanpa kena cukai tapi upah dia rm200 atau rm100

TQ for the info bro :)

:)cgrock:)cgrock

AuraSuccess_88
30-04-2013, 12:28 AM
bro biasa bwk msk ikut bukit kayu hitam ke? kalau nk minx tlg bro bwk msk boleh ke hehe :)

sikit2 bawa sndr pon tak ape aih...tambah2 masuk kot padang besar..lagi mudah...:)):)) kalau nak tunggu lembu lambat..bukan tiap2 bulan...saya amek awal tahun jer..pam kasi gemuk... raya jual ler..

SilentWitch
30-04-2013, 12:43 AM
sikit2 bawa sndr pon tak ape aih...tambah2 masuk kot padang besar..lagi mudah...:)):)) kalau nak tunggu lembu lambat..bukan tiap2 bulan...saya amek awal tahun jer..pam kasi gemuk... raya jual ler..

terbaik lah bisnes LEMBU bro tu hehe :)paid

sy plan nak ambil brg di bangkok. lps tu minx logistic company hantar ke sempadan sy ambil dr sana.

rase2 lg murah kalau buat mcm ni atau door to door service lg murah?

minx pencerahan terutama bro magnesium :D

AuraSuccess_88
30-04-2013, 12:48 AM
terbaik lah bisnes LEMBU bro tu hehe :)paid

sy plan nak ambil brg di bangkok. lps tu minx logistic company hantar ke sempadan sy ambil dr sana.

rase2 lg murah kalau buat mcm ni atau door to door service lg murah?

minx pencerahan terutama bro magnesium :D

erm...tak tahu ler ..bab tu kena tanya tt.dia dah aa pengalaman..mcm saya nie ambil tu saya tak kira kos pasal p bukan saja p..p ada urusan..alang2 p...so p beli takat penuh 2 buah dmax ja...penuh dalam n belakang... dia kalau takat sikit tu dalam kereta boh gitu jer.kalau kena bayo..tak kena tak payah bayo..hahaha

cuma takutnya kos minyak apa smeua yg berkaitan tu yg membuatkan jadi lebih tinggi kosnya berbanding tunggu depan pintu..den pon nak belajo ngan tt jugak bro..tempat2 mana tau kot dia tau yang baik2...banyak belah den dok p beli sana..terutamanya key chain n tshirt..memang berlambak...

SilentWitch
30-04-2013, 01:04 AM
erm...tak tahu ler ..bab tu kena tanya tt.dia dah aa pengalaman..mcm saya nie ambil tu saya tak kira kos pasal p bukan saja p..p ada urusan..alang2 p...so p beli takat penuh 2 buah dmax ja...penuh dalam n belakang... dia kalau takat sikit tu dalam kereta boh gitu jer.kalau kena bayo..tak kena tak payah bayo..hahaha

cuma takutnya kos minyak apa smeua yg berkaitan tu yg membuatkan jadi lebih tinggi kosnya berbanding tunggu depan pintu..den pon nak belajo ngan tt jugak bro..tempat2 mana tau kot dia tau yang baik2...banyak belah den dok p beli sana..terutamanya key chain n tshirt..memang berlambak...

tu la tggu feedback dari TT

hehe

bro asal kedah atau perlis?

MugenMTX5
30-04-2013, 02:02 AM
seronok baca pengalaman gini..

AuraSuccess_88
30-04-2013, 02:18 AM
tu la tggu feedback dari TT

hehe

bro asal kedah atau perlis?

sg petani..kdh

amat_joe
30-04-2013, 12:27 PM
tq tt.. best info.. den nk gi bangkok next month company trip...

magnesium
01-05-2013, 07:10 PM
terbaik lah bisnes LEMBU bro tu hehe :)paid

sy plan nak ambil brg di bangkok. lps tu minx logistic company hantar ke sempadan sy ambil dr sana.

rase2 lg murah kalau buat mcm ni atau door to door service lg murah?

minx pencerahan terutama bro magnesium :D

Kenapa nak peningkan kepala?

Adoi

Aku pulak pening

Agak2 berapa kilo nak bawa?

Pastu kali kan lah dengan kos per kg

Pastu compare lah duit minyak tol nak pi collect kat sempadan

magnesium
01-05-2013, 07:11 PM
tq tt.. best info.. den nk gi bangkok next month company trip...

Jgn lupa pi tgk muay thai

Saya x berkesempatan sebab berseorangan

magnesium
01-05-2013, 07:12 PM
seronok baca pengalaman gini..

Kalau bro boleh importkan barang yg saya nak mesti saya x pi sana.

magnesium
01-05-2013, 07:17 PM
tu la tggu feedback dari TT

hehe

bro asal kedah atau perlis?

Cuba timbang

10 helai seluar awak tu berapa kg?

Jadi kalau nak beli 1000 helai berapa kilo jadinya?

magnesium
01-05-2013, 07:21 PM
saya salah sorang pemborong di Thailand......TT sangat jujur apa yg dikongsi......Pratunam......chattuchak....Bobey market......Kosan......pengalaman sy berulang alik.....bisnes kecil-kecilan......pada rakan ini peluang anda.......saya nk dapat peluang setahun terpaksa berkawan......belajar....supaya diajar cara nak bisnes barangan thailand.......sesungguhnya....berada disana tidak sama apa yg digembar gemburkan dlm media massa....anda akan rasa lebih selamat disana....kerana org Thailand 24jam berniaga......bayangkan satu tempat 3x org berniaga dlm satu hari dari pagi sampi pagi.......

Bro, boleh kongsi shipping method bro x?

Kos

Kg or cubic meter

Duration

Tq ya.

terunesepi
01-05-2013, 07:27 PM
Ambe nak masuk thai esok...bulan ni aje dah 3x masuk thai amik stok.....bukan dekat tp demi sesuap nasi.....

magnesium
02-05-2013, 12:24 AM
Ambe nak masuk thai esok...bulan ni aje dah 3x masuk thai amik stok.....bukan dekat tp demi sesuap nasi.....

Amik kat mana bang?
Barang apa?

nyonyot
02-05-2013, 04:00 PM
Masuk kot mana..dan pi mana?

ambe nak masuk thai esok...bulan ni aje dah 3x masuk thai amik stok.....bukan dekat tp demi sesuap nasi.....

soletemo
05-05-2013, 12:53 PM
halo ada sesiapa tau kalau beli benda hidup, macam mana menyeludup masuk ka sebab tak dak lesen import? fikir nak bawa ikan masuk dari thailand melalui kayu hitam tapi tak reti macam mana lalu kastam. nak tanya bos di sini siapa berpengalaman. TQ banyak banyak

Boss_An
07-05-2013, 08:29 PM
sape2 nk tukau thai bhat, skang tengah murahh.. bhat 100/rm 10.45
aku baru tukar smlm dpt rate 10.50....jadi lerrr #:-S

dirtylady224
08-05-2013, 12:23 AM
ajar la/. forum I http://www.mojody.com

ay0b
08-05-2013, 12:36 AM
baru mggu lepas pergi borong stok sendiri kat sana,, MBK, platinum, chathucak, siam paragon

TheLucky
08-05-2013, 01:11 AM
kalau belian lebih Kgs better trus naik atas trus, kalau belian kurang Kgs masuk dekat2 pun ok.

magnesium
09-05-2013, 11:03 PM
baru mggu lepas pergi borong stok sendiri kat sana,, MBK, platinum, chathucak, siam paragon

Terbaekkkk

Boleh share sini bro

Untuk pedoman kawan2

magnesium
09-05-2013, 11:03 PM
kalau belian lebih Kgs better trus naik atas trus, kalau belian kurang Kgs masuk dekat2 pun ok.

Apa maksud dekat2?

magnesium
09-05-2013, 11:04 PM
sape2 nk tukau thai bhat, skang tengah murahh.. bhat 100/rm 10.45
aku baru tukar smlm dpt rate 10.50....jadi lerrr #:-S

Yup

Alhamdulillah

Dah semakin turun kerana ringgit semakin naik

Vaperliqua
09-05-2013, 11:25 PM
Pratunam dan platinum dah pernah pergi, besar sampai tak lsrat jln. Ada satu kedai org lebanon jual pakaian kanak, quality export mcm kat sini kita beli kikilala std, mssa tu thn2009 kut, gaun cantik hanya rm 20. Klu kat sini masa tu hrg rm79.90. Skrg dah rm99.99 and abv kot.
Baju jenis jeans, blazer, t shirt dan seluar jeans 1 set Rm40 aje...seronok lama dah x ke sana. Chatcucak mrk x sempat pergi sbb sy dah surrender x larat jln masa tu.

Vaperliqua
09-05-2013, 11:32 PM
Sesiapa yg pernah borong di Vietnam boleh kongsi pengalaman, teringin pulak nk ke sana,

SHAZU87
10-05-2013, 10:40 AM
terbaik, nak park jugk la,, hihihi,, mcm best

magnesium
10-05-2013, 08:48 PM
Pratunam dan platinum dah pernah pergi, besar sampai tak lsrat jln. Ada satu kedai org lebanon jual pakaian kanak, quality export mcm kat sini kita beli kikilala std, mssa tu thn2009 kut, gaun cantik hanya rm 20. Klu kat sini masa tu hrg rm79.90. Skrg dah rm99.99 and abv kot.
Baju jenis jeans, blazer, t shirt dan seluar jeans 1 set Rm40 aje...seronok lama dah x ke sana. Chatcucak mrk x sempat pergi sbb sy dah surrender x larat jln masa tu.

Terbaekk bro

Pi jejalan ke kat sana?

magnesium
10-05-2013, 08:49 PM
Sesiapa yg pernah borong di Vietnam boleh kongsi pengalaman, teringin pulak nk ke sana,

Vietnam da ada orang bukak thread under section vacation travel n tour.

Leh check sana

magnesium
10-05-2013, 08:50 PM
terbaik, nak park jugk la,, hihihi,, mcm best

Ada rezeki boleh pi sana bro,

Boleh buat meniaga.

ay0b
10-05-2013, 09:35 PM
saya pergi aritu ikut wife punya company holiday trip.. kiranya belian borong tu atas dasar mana yg berkenan je pun..

plaza MBK, masa mula2 sampai ingat macam plaza alam sentral je dah sbb masa tu BATA buat sales kat bawah.. kat sini saya tak beli ape pun, sbb barang pun tak byk pilihan.

pasar chatuchak, sini mmg tempat terbaik untuk beli barang dgn kuantiti yg byk.. mcm uptown tapi besar dengan byk lorong2.. kat sini, saya beli baju kanak2, baju askar dan kasut.. kita kena berani tawar barang yg kita nak sehingga 50%

platinum mall.. lebih kepada plaza borong macam GM plaza dan kenanga city.. hajat nak cari jean dan kasut yang berjenama, tapi mmg payah nak jumpa.. kat sini mmg byk fesyen brand dar thailand sendiri.. seluar jeans pun jenama GIGIL.. kalau nak borong fesyen wanita dan aksesori wanita, mmg byk kedai kat sini..

tu je la tmpat yg sempat pergi semasa 2 hari 2 malam kat sana.. kalau pergi lagi, nak pergi ke Indra square sbb aku tgk dok ramai pelancong beli LCD/LED tv kat situ.. bayangkan lcd 50" pi bawa naik 'tuk tuk'

magnesium
11-05-2013, 02:20 AM
saya pergi aritu ikut wife punya company holiday trip.. kiranya belian borong tu atas dasar mana yg berkenan je pun..

plaza MBK, masa mula2 sampai ingat macam plaza alam sentral je dah sbb masa tu BATA buat sales kat bawah.. kat sini saya tak beli ape pun, sbb barang pun tak byk pilihan.

pasar chatuchak, sini mmg tempat terbaik untuk beli barang dgn kuantiti yg byk.. mcm uptown tapi besar dengan byk lorong2.. kat sini, saya beli baju kanak2, baju askar dan kasut.. kita kena berani tawar barang yg kita nak sehingga 50%

platinum mall.. lebih kepada plaza borong macam GM plaza dan kenanga city.. hajat nak cari jean dan kasut yang berjenama, tapi mmg payah nak jumpa.. kat sini mmg byk fesyen brand dar thailand sendiri.. seluar jeans pun jenama GIGIL.. kalau nak borong fesyen wanita dan aksesori wanita, mmg byk kedai kat sini..

tu je la tmpat yg sempat pergi semasa 2 hari 2 malam kat sana.. kalau pergi lagi, nak pergi ke Indra square sbb aku tgk dok ramai pelancong beli LCD/LED tv kat situ.. bayangkan lcd 50" pi bawa naik 'tuk tuk'

Aku ada borak ngan ejen shipping tu

Kos untuk menghantar tv je dan kos packing tv tu dlm kotak kayu, dah hampir sama dgn rege tv kat malaysia ni. Fikirkan lagi kesusahan bila nak klem waranti. Sebab tv mereka bawa masuk dari india kalau x silap.

Dan kalau hantar guna kapal terbang, kena tax lagi, lagi kita rugi.

Tapi tv kat sana memang murah.

Kalau pergi bangkok naik keta mungkin berbaloi beli tv kat sana sebab dah jimat shipping.

Tapi tulah, bila tv besar, kena pastikan kereta kita boleh muat.

ay0b
11-05-2013, 02:46 AM
Aku ada borak ngan ejen shipping tu

Kos untuk menghantar tv je dan kos packing tv tu dlm kotak kayu, dah hampir sama dgn rege tv kat malaysia ni. Fikirkan lagi kesusahan bila nak klem waranti. Sebab tv mereka bawa masuk dari india kalau x silap.

Dan kalau hantar guna kapal terbang, kena tax lagi, lagi kita rugi.

Tapi tv kat sana memang murah.

Kalau pergi bangkok naik keta mungkin berbaloi beli tv kat sana sebab dah jimat shipping.

Tapi tulah, bila tv besar, kena pastikan kereta kita boleh muat.

seludup ikut sempadan leh tak
:D

Vaperliqua
11-05-2013, 04:19 PM
Terbaekk bro

Pi jejalan ke kat sana?

Bertugas sambil menyelam minum air.

erishah
12-05-2013, 12:14 AM
TT nk g bulan 6 ke? berapa hb?

magnesium
12-05-2013, 01:43 PM
Bertugas sambil menyelam minum air.

Alang2 dah ada kat sana,

Shopping la kan?

Ada pergi tgk muay thai x?

magnesium
12-05-2013, 01:45 PM
TT nk g bulan 6 ke? berapa hb?

Belum pasti sebab sekarang keutamaan adalab mencari tempat berniaga di bulan ramadhan

Kalau dah confirm, baru boleh pasti berapa banyak nak angkat.

only1
12-05-2013, 09:05 PM
Bro, boleh kongsi shipping method bro x?

Kos

Kg or cubic meter

Duration

Tq ya.

bro levis kat mana tempat yg best borong? agak2 jatuh berapa sehelai.. tu pun klu bro ade servey la masa kat sana.

magnesium
12-05-2013, 09:08 PM
bro levis kat mana tempat yg best borong? agak2 jatuh berapa sehelai.. tu pun klu bro ade servey la masa kat sana.

Barang tiruan susah nak jumpa

Dia x jual terbuka

Levis kalau nak pi munduk je

Gang2 saya biasa amik kat sana

Time nak puasa tiap2 minggu pakai waja pi angkat stok

only1
12-05-2013, 09:25 PM
Barang tiruan susah nak jumpa

Dia x jual terbuka

Levis kalau nak pi munduk je

Gang2 saya biasa amik kat sana

Time nak puasa tiap2 minggu pakai waja pi angkat stok

oh!! ingtkan senang2 jer nk jumpa, anyway tq :)cgrock:)cgrock

mylaiwan8
12-05-2013, 09:35 PM
halo ada sesiapa tau kalau beli benda hidup, macam mana menyeludup masuk ka sebab tak dak lesen import? fikir nak bawa ikan masuk dari thailand melalui kayu hitam tapi tak reti macam mana lalu kastam. nak tanya bos di sini siapa berpengalaman. TQ banyak banyak
dulu adik saya order geneapig dr bangkok, p ambik kt airport hadyai keluar ikut dannok lepas tu kena declare kt Lembaga Maju Ikan. saya pm no. ejen kt bkt kayu hitam, nanti bro blh bincang dgn dia ye

magnesium
12-05-2013, 10:17 PM
dulu adik saya order geneapig dr bangkok, p ambik kt airport hadyai keluar ikut dannok lepas tu kena declare kt Lembaga Maju Ikan. saya pm no. ejen kt bkt kayu hitam, nanti bro blh bincang dgn dia ye

Pm saya gak bos

Ingat nak pi survey brg kat dannok dan hadyai

SHAZU87
13-05-2013, 09:20 AM
Ada rezeki boleh pi sana bro,

Boleh buat meniaga.

kan, inshaallah....

nyonyot
13-05-2013, 11:01 AM
kat danok apa barang yg boleh di borong TT. Baju budak, dewasa dan wanita ok ka?

Pm saya gak bos

Ingat nak pi survey brg kat dannok dan hadyai

Vaperliqua
13-05-2013, 07:39 PM
Alang2 dah ada kat sana,

Shopping la kan?

Ada pergi tgk muay thai x?

X berapa minat le...lg pun masa x panjang.

magnesium
14-05-2013, 09:57 AM
kat danok apa barang yg boleh di borong TT. Baju budak, dewasa dan wanita ok ka?

Yup

Kebanyakan pakaian

Tapi org ckp kat bangkok lg murah

nyonyot
14-05-2013, 11:44 AM
bila TT nak pi bangkok?


Yup

Kebanyakan pakaian

Tapi org ckp kat bangkok lg murah

magnesium
14-05-2013, 11:59 AM
bila TT nak pi bangkok?

Belum pasti sebab sekarang keutamaan adalab mencari tempat berniaga di bulan ramadhanKalau dah confirm, baru boleh pasti berapa banyak nak angkat.

azme86
16-05-2013, 01:17 PM
Belum pasti sebab sekarang keutamaan adalab mencari tempat berniaga di bulan ramadhanKalau dah confirm, baru boleh pasti berapa banyak nak angkat.

khatam dah membaca..
berminat gk nak join ni...

bulan 12 tahun lepas saye g hatnyai..
just ikut abg sy tkar sport rim + tayar..
xde pulak nak memborong ape2..

magnesium
16-05-2013, 01:28 PM
khatam dah membaca..
berminat gk nak join ni...

bulan 12 tahun lepas saye g hatnyai..
just ikut abg sy tkar sport rim + tayar..
xde pulak nak memborong ape2..

Murah ke rim n tayar kat sana?

azme86
16-05-2013, 01:44 PM
Murah ke rim n tayar kat sana?

bolehla..kalau rim 17 kat sini beza dgn hatyai dalam rm300++..

lebih nak jalan2 kat sana..

pergi pagi balik petang..

jerryl ke
16-05-2013, 01:52 PM
aku nak gi bandung bulan 6 nie...ape barang yang orang selalu tengok ek kat bandung? yang murah2 n best??

syahmie2u
16-05-2013, 03:54 PM
aku nak gi bandung bulan 6 nie...ape barang yang orang selalu tengok ek kat bandung? yang murah2 n best??

sirap bandung... hehe..