PDA

View Full Version : UPDATED! pada yg dah submit MBSB 2013, gaji naik double 1 july, NAK OVERLAP boleh?


Pages : [1] 2

Ardy
22-01-2013, 12:26 PM
MBSB terkenal dgn kelambatannya...

ada pihak2 ckp dah ok. dah fix. system baru.

aku mohon pakej 70% gaji. 1-5thn 60%. 6tn-20thn 70%

aku submit 14 Jan 2013

aku buat 2 settlement, b. rakyat, KFH

b. rakyat bg smpi bulan 3 rasanya.
KFH bg smpi 25 JAN ni je. tkt x sempat katanya. KENE MINTAK LAGI. ejen ckp dia mintakkan. fine

tungguuuuuuuuuuuuuu.....


sape nak surat mintak settlement kfh, rujuk post #41 (http://carigold.com/portal/forums/showpost.php?p=16087223&postcount=41)

update

-aku submit form 14 Jan 2013
-settlement KFH 25 JAN x sempat plak
-so mintak lg settlement baru
-aku masih menunggu sampai sekarang... 31 JAN 2013
-tiada update



Update 7 FEB 2013:


aku dah dpt SMS akad! yahooo!

sms 1

Salam Sejahtera [ARDY SHAZRIL][881124xxxx]. Pembiayaan Peribadi MBSB telah lulus sebanyak RMxxx untuk tempoh 25 tahun pada kadar keuntungan 3.99% setahun. Bayaran bulanan adalah RMxxx untuk 5 tahun pertama dan xxx untuk 20 berikutnya. Butiran jumlah pemotongan / penyelesaian pembiayaan adalah: yuran proses RMxxx, deposit sekuriti RM979.00, sumbangan Takaful (SYARIKAT TAKAFUL MALAYSIA BERHAD) RM1904.00, Fi Wakalah RM38.00, carian bankrup RM12.00, Wasiat RM350.00, Wadiah RM50.00, Keahlian Temanku RM20.00, GREAT EASTERN TAKAFUL BERHAD RM650.00, KUWAIT FINANCE HOUSE RM79563.18, BANK KERJASAMA RAKYAT (M) BERHAD RM46757.26 dan caj pindahan wang RM2.00(Maybank) / RM4.00(selain Maybank). Namun MBSB tidak dapat membuat bayaran penyelesaian awal kerana penyata yang diterima bukan penyata asal / tamat tempoh / tiada resit bayaran. Oleh itu MBSB akan menghantar cek penyelesaian kepada encik/cik agar penyelesaian dapat dibuat sendiri. Jumlah baki bersih akan dikreditkan selepas MBSB menerima resit asal penyelesaian. Taip YA(terima), TIDAK (tolak) atau TUKAR (tukar jumlah/tempoh).

sms 2

MBSB dengan ini menawarkan untuk menjual kepada anda komoditi atas terma berikut: Jenis komoditi: (airtime) Kuantiti: (xxx) Harga Jualan: (RMxxxx) = Harga Belian (RMxxx) + Keuntungan MBSB (RMxxx). Jika anda terima Tawaran ini, pemilikan dan liabiliti komoditi akan berpindah kepada anda. Taip YA (terima tunai) atau TIDAK (mengambil komoditi).

sms 3

Terima kasih kerana menjadi pelanggan MBSB. Untuk keterangan lanjut, sila hubungi 1-800-22-6000 atau lawati laman web kami di www.mbsb.com.my.


Update 25 FEB 2013:

lupa plak nak update. hehe. dah dpt duit punye psl..

lepas akad tu, lama aku tunggu. sebab kes aku, MBSB bg cek suruh agen yg buat sttlement kat B. Rakyat ngan KFH, jadinya, agen pegi b. rakyat tolong settlekan, 2hari gak la nak close financing akaun b. rakyat aku tu.

MBSB nak resit asal dari b. rakyat baru boleh kredit baki loan bersih kat tgn aku...

tanggal 20 FEB 2013, khamis petang dlm kul 6lebih, ada floating 1 day berjumlah XXXXXXXXXX.... esok pagi, kul 8 dah available dah... thanks and sorry bnyk2 kepada agen yg handle... :)cgrock :)paid



UPDATE baru 17 JUN 2013

Berita baik untuk Gomen je :((


Pekeliling kenaikan gaji 1 Julai 2013 sudah keluar


http://docs.jpa.gov.my/docs/pp/2013/pp052013.pdf



so, 1 julai 2013 naik gaji double!!

Aku nak overlap lagi dengan MBSB ni boleh ke x?



CLICK!★★Server yg akan tukar torrent jd direct link!★ RM90/year RM30/month★No limit No Rule. SUPERFAST SERVER! Download movie/application/games/picture/audio/ebook dari site2 torrent spt kat.ph, pirate bay, CONVERT JADI DIRECT LINK! (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=433772)

Loan1Malaysia
22-01-2013, 01:57 PM
buat dgn agen atau staff sama je .
jumpa agen telus urusan anda semua akan ok ...

later_on82
23-01-2013, 09:06 AM
ak dah dpt result dah...anta 11/1...rabu 16/1 ak dh dpt result...kene reject...negative balance...kalo ikutkan kiraan awal ada 20k dalam tangan...alih2 ikut calculation mbsb ada negative lagi..loan lama masih tinggi...padahal dah 2 tahun ak wat waslah ni...

apa2 pon..agen ak mmg bagus la...syg loan x lepas...1st time la jugak loan x lepas...hehe

aloanmen
23-01-2013, 10:18 AM
Jgn krn nila setitik rosak susu sebelanga..!! X smua agen hari ni main tangkap muat jer nak masuk bidang ni. Ramai antara agen2 ni tahap profesionalisme diaorg lebih pro dari staf2 dalam bank tu. Sbg contoh saya sendiri..(bukan nak promote) tapi saya ada 15 Tahun pengalaman dlm industry perbankan..siap ada CFP lagi. Skrg saya jadi freelance agen jerr..x pernah lagi ada client merungut atau komplen keje2 saya. Apa yg penting ialah etika kerja & maklumat tepat yg perlu diberikan kpd pelanggan2.

So..kita yg x fhm tentang kerja2 agen ni jgn la kondem lebih2 pasal kerja agen. Agen/Wakil pemasaran produk2 perbankan ni masing2 ingin mencari rezeki & ada periuk nasi utk di jaga. Jgn krn marah pada agen2 tertentu..semua agen lain kita nak tutup rezeki diaorg. Segala masalah yg timbul mungkin akibat dari salah faham akibat dari cara kerja & sikap sambil lewa agen2 berkenaan dlm menyampaikan maklumat tepat kpd para pelanggan mereka.

Emie
23-01-2013, 02:20 PM
MBSB terkenal dgn kelambatannya...

ada pihak2 ckp dah ok. dah fix. system baru.

aku mohon pakej 70% gaji. 1-5thn 60%. 6tn-20thn 70%

aku submit 14 Jan 2013

aku buat 2 settlement, b. rakyat, KFH

b. rakyat bg smpi bulan 3 rasanya.
KFH bg smpi 25 JAN ni je. tkt x sempat katanya. KENE MINTAK LAGI. ejen ckp dia mintakkan. fine

tungguuuuuuuuuuuuuu.....

yg aku takut

mbsb dh ok prosesnya..
cuma ada beberapa tpt x complete, aku settlekan sendiri..
kes2 lain (kes overlapping) dlm 5hari dh akad..


xperlu risau tuan..kes tuan boleh settle..
RS KFH x perlu tuan minta..
smlm call utk confirmkan nama n no ic utk aku dptkan RS KFH baru..
other abaikan jer..

yg kes2 dgn agen lain tu..aku x pastilah problemnya..

p/s ; pasal RS KFH/BKR/beberapa koop aku boleh uruskan..:)

Ardy
23-01-2013, 03:54 PM
mbsb dh ok prosesnya..
cuma ada beberapa tpt x complete, aku settlekan sendiri..
kes2 lain (kes overlapping) dlm 5hari dh akad..


xperlu risau tuan..kes tuan boleh settle..
RS KFH x perlu tuan minta..
smlm call utk confirmkan nama n no ic utk aku dptkan RS KFH baru..
other abaikan jer..

yg kes2 dgn agen lain tu..aku x pastilah problemnya..

p/s ; pasal RS KFH/BKR/beberapa koop aku boleh uruskan..:)

terbaek bro... :)cgrock :)paid

Ardy
23-01-2013, 03:55 PM
ak dah dpt result dah...anta 11/1...rabu 16/1 ak dh dpt result...kene reject...negative balance...kalo ikutkan kiraan awal ada 20k dalam tangan...alih2 ikut calculation mbsb ada negative lagi..loan lama masih tinggi...padahal dah 2 tahun ak wat waslah ni...

apa2 pon..agen ak mmg bagus la...syg loan x lepas...1st time la jugak loan x lepas...hehe

ni pun aku takut gak ni... 20k dlm tgn, last2 reject terus.. agen mana yg kira ni agaknye

fyzReE
23-01-2013, 03:57 PM
jeng jeng jeng..follow..kat opis den ade 2org baru submit td..
yang pelan baru sampai 25thn ni.nak tgk mcm mane..adakah seperti yang dijanjikan?hihiih

later_on82
23-01-2013, 04:09 PM
ni pun aku takut gak ni... 20k dlm tgn, last2 reject terus.. agen mana yg kira ni agaknye

aku x salahkan agen...agen ak terbaek bro...cepat dan pantas :) ...cumanya calculation yg btol ada pada MBSB...baki loan waslah tu masih tinggi...ntahla..ak pon x tau camana MBSB kira...mmg byk agen ak tanya pengiraan mmg akan dpt 20k in hand...dalam hal ni ak x salahkan agen...xtau la...xdak rezeki kot...

Ardy
23-01-2013, 04:17 PM
aku x salahkan agen...agen ak terbaek bro...cepat dan pantas :) ...cumanya calculation yg btol ada pada MBSB...baki loan waslah tu masih tinggi...ntahla..ak pon x tau camana MBSB kira...mmg byk agen ak tanya pengiraan mmg akan dpt 20k in hand...dalam hal ni ak x salahkan agen...xtau la...xdak rezeki kot...

aku 32k dlm tgn kata agen. adakah MBSB akan kira lain plak? klu ye, senasib la kita :-?

later_on82
23-01-2013, 04:30 PM
aku 32k dlm tgn kata agen. adakah MBSB akan kira lain plak? klu ye, senasib la kita :-?

ko overlap loan ape? ko ade waslah ke? kalo ade waslah...em..ak no komen la ye...sebab waslah ko maybe tinggi lagi kot...ak yg dh 2 tahun pon still tinggi...tp xpe..ade la rezeki ko nanti tu...

Ardy
23-01-2013, 04:43 PM
ko overlap loan ape? ko ade waslah ke? kalo ade waslah...em..ak no komen la ye...sebab waslah ko maybe tinggi lagi kot...ak yg dh 2 tahun pon still tinggi...tp xpe..ade la rezeki ko nanti tu...

aku overlap b. rakyat, kfh. xde MBSB sblm ni. waslh ni yg 80% pengiraan dari gaji kan? mybe sb tu yg sangkut kot

later_on82
23-01-2013, 04:57 PM
aku overlap b. rakyat, kfh. xde MBSB sblm ni. waslh ni yg 80% pengiraan dari gaji kan? mybe sb tu yg sangkut kot

em...ak x la amik sampai 80...ak amik 70 kot...kalo overlap bank lain should be ok loan ko...tahniah.. :)

tac1379
28-01-2013, 10:56 AM
dah ada yg dpt ke utk pakej MBSB yang baru ni?

Ardy
28-01-2013, 11:55 AM
masih menunggu....

shiby
28-01-2013, 12:04 PM
mohon pencerahan...mbsb ni proses loan sama macam bank2 lain ikut syarat baru bank negara 2013 atau masih cara lama...

ramai kawan2 niaga aku x lepas loan lepas semua bank ikut kriteria baru bank negara yg lebih strict..yg diaorang lepas cuma buat personal loan saja.

sayaleweh
29-01-2013, 12:51 PM
Kronologi:-

11/1/2013 - Dapat form dr staff MBSB.
13/1/2013 - Form completed, staff MBSB dtg amik.
17/1/2013 - Dpt sms, form diterima n sdg diproses.
21/1/2013 - Staf MBSB yg collect form saya tu call, kata doc tak cukup. Takde copy buku bank utk duit masuk. (saya igtkn loan sy dh approve..hahaks)
25/1/2013 - Dpt sms loan saya dh approve. Akad diterima, walaupun sy tengok potongan mcm byk je...huhu...


Sbnrnya, saya prnah apply loan dgn Bank wrna biru Pilihan Anda tu, tpi tak lulus. Jadi, saya nasihatkan, pd yg ade mslh dgn loan keta, even prnah rescheduled, jgn apply, konfem dorg reject, wat rugi masa n tenaga uolls n org bank tu je. Pd yg clean, bole la apply.

Apepun, Alhamdulillah, rezeki saya. Syukur ya Allah.

P/S: Sape nk nombor staff MBSB tu leh PM saya. Saya tak janji dorg proses cpt mcm sy, sbb sy hntr sehari dua sblm launch. Skrg dorg kata form brtimbun, even sy call MBSB pun kdg ok, kdg engage... Saya agak terhutang budi pd staff MBSB yg collect tu, tak jemu lyn sms sy yg sll duk tanya kbr loan sy.

Satu yg sy bljr, sntiasa berdoa pd Allah, Insya Allah, Allah akan dtgkn rezeki pd kita tanpa kita sangka. Alhamdulillah.

haddrix
29-01-2013, 06:08 PM
so far cust aku cpt jer disburse...
masuk system mbsb 17/1
disburse 23/1

terbaeek

Abu nawas
29-01-2013, 10:57 PM
so far cust aku cpt jer disburse...
masuk system mbsb 17/1
disburse 23/1

terbaeek

Bagus la kalau macam tu...

Dah lama tunggu ni...takkan tak dak apa2 kot...:-?

haddrix
30-01-2013, 08:21 AM
Bagus la kalau macam tu...

Dah lama tunggu ni...takkan tak dak apa2 kot...:-?

insya allah ada...:)cgrock:)cgrock

tac1379
30-01-2013, 03:59 PM
kalau yg di reject mbsb x call ke bgtau x berjaya..ada budak 1 opis aku submit 14/1....tunggu punya tunggu...last2 dia call mbsb staff mbsb ckp kena reject tp x tahu kenapa...

abuyah
30-01-2013, 05:30 PM
kalau yg di reject mbsb x call ke bgtau x berjaya..ada budak 1 opis aku submit 14/1....tunggu punya tunggu...last2 dia call mbsb staff mbsb ckp kena reject tp x tahu kenapa...

Dia buat dgn agen ke dengan staff ?

Kalau buat dengan agen, sepatutnya agen akan maklumkan kepada dia..

Kalau reject mungkin inhouse overlap masih tak cukup cover .. itu jika dia overlap inhouse la..

tac1379
31-01-2013, 08:16 AM
Dia buat dgn agen ke dengan staff ?

Kalau buat dengan agen, sepatutnya agen akan maklumkan kepada dia..

Kalau reject mungkin inhouse overlap masih tak cukup cover .. itu jika dia overlap inhouse la..

dia kata submit ngan staff mbsb....lepas tu dia try call dan sms langsung x berjawab staff..x bertanggungjawab langsung...at least bgtau la...xlah org tu mengharap....

pinjamanperibadikita
31-01-2013, 10:12 AM
aku 32k dlm tgn kata agen. adakah MBSB akan kira lain plak? klu ye, senasib la kita :-?

Full settlement sebenar hanya pihak settlement department je yg tahu. Agen hanya blh buat anggaran jer. So ketetapan tu maybe lari la sikit. Cth dlu loan waslah 120k, so maybe agen naikkan dlm 128k settlement tp yg sebenarnya 131k tetiba...so kat c2 lah boleh jd negative balance.

Utk dapatkan actual full settlement pihak kami / 3rd party xboleh request atau dapatkan.

Pemohon sendiri kena call baru boleh.

So,nasihat saya sesiapa yg nak oberlap pinjaman lama mbsb tu silalah call mbsb tanya berapa actual amount settlement if nak oberlap dgn mbsb sendiri.

Then inform dekat agen dan agen akan buat calculation betol2 punya...so baru balance tu taw dpt berapa kat tgn :)

Xde la jadi kes reject last2 minute :)

Btw, tak semua agen main kerja sambil lewa.

Processing MBSB ok je setakat ni,paling lama pun 12hari disburse dah after borang sampai ke bahagian processing department.

Paling cepat 7hari bekerja :)

Anything can PM me if nak tanya about PFi MBSB , Saya sedia membantu :)

Ardy
31-01-2013, 12:32 PM
-aku submit form 14 Jan 2013
-settlement KFH 25 JAN x sempat plak
-so mintak lg settlement baru
-aku masih menunggu sampai sekarang... 31 JAN 2013


harap semuanya berjalan dgn lancar dan jayanya. insyaAllah

nubiefx
01-02-2013, 01:06 PM
-aku submit form 14 jan 2013
-settlement kfh 25 jan x sempat plak
-so mintak lg settlement baru
-aku masih menunggu sampai sekarang... 31 jan 2013


harap semuanya berjalan dgn lancar dan jayanya. Insyaallah

bagus tuan...

hannuz1010
01-02-2013, 01:17 PM
-aku submit form 14 Jan 2013
-settlement KFH 25 JAN x sempat plak
-so mintak lg settlement baru
-aku masih menunggu sampai sekarang... 31 JAN 2013


harap semuanya berjalan dgn lancar dan jayanya. insyaAllah

KFH ni fullsetelment amik kat mane..brape lama fullsetelment siap

Ardy
03-02-2013, 07:34 PM
salam bro..fullsetelment kfh bro buat kat mane...brape lama buatnya


salam2, aku kene hntr sendiri surat original aku buat. pos kat KFH. dia kata 20hari waktu bekerja. paling cepat seminggu. klu nak, aku bg surat tu. meh email

jasper
03-02-2013, 10:13 PM
Saya submit borang permohonan MBSB pada 18.01.2013....sampai saat ini belum ada result. tanya agen tolong semak status....dia kata semua doc tiada masalah....MBSB kembali dgn proses yang lama. jgn harap anda akan mendapat jawapan dalam masa 7 hari bekerja....

nikcashworld
03-02-2013, 10:16 PM
saya dapat selepas 3 bulan...dapat pulak jauh dari kira2 asal, sekarang ni ada 3 insuran kena ambil...fuhhhhh

Ardy
03-02-2013, 10:20 PM
saya dapat selepas 3 bulan...dapat pulak jauh dari kira2 asal, sekarang ni ada 3 insuran kena ambil...fuhhhhh

adoi.. masalah ni.... #:-S

loan aku ni ape cite tah la... ~X(

buffet2
04-02-2013, 09:35 AM
adoi.. masalah ni.... #:-S

loan aku ni ape cite tah la... ~X(

masih blum dpt jawapan lg ke bro?

buat ngan agen mana?ade agen bgtau apa nama company dia?

OrgMinyak
04-02-2013, 10:04 AM
Kwn dh submit loan MBSB 17hb Januari aritu...smpi skrg xde respon lg..mungkin silap bt ngan ajen kot...poning edennn

spellbinder
04-02-2013, 02:13 PM
dinasihatkan kalau nak buat, cari agen yg boleh semak online perjalanan proses loan kita tu..baru kita tau status loan kita tu

hannuz1010
04-02-2013, 04:29 PM
korang amik agen mane..bgtau skit nama yg agen susah nak angkat kol ni

donat88
04-02-2013, 09:32 PM
setakat ni loan dgn ejen kat CG ni ok aje..:) :D dah 2 loan buat kat Cg ni..hihi

Kes MBSB
17 jan :submit borang ke ejen
22 jan :sms dr mbsb loan dlm proses
30 jan :tanya ejen..kot2 tau status terkini
31 jan :dpt status kelulusan loan secara sms untuk akad

:D tq info Ardy untuk KFH..

jaketworld
04-02-2013, 09:34 PM
dinasihatkan kalau nak buat, cari agen yg boleh semak online perjalanan proses loan kita tu..baru kita tau status loan kita tu

yap...tang nie jakethitam setuju 100% :)cgrock

Ardy
05-02-2013, 09:16 AM
aku emel staff MBSB bertarikh 30 Jan 2013

diorng dah reply 5 Feb 2013 seperti berikut :

http://i.imgur.com/1y3gG0o.png

ini bermakna, kronologi aku spt ni :


14 jan - aku submit form kat ejen
- aku buat overlap b. rakyat dgn KFH, settlement KFH last 25 JAN x sempat plak
-so mintak lg settlement baru, dpt, ejen kata dah submit, mybe this week akad
-masih menunggu

Ardy
05-02-2013, 09:27 AM
setakat ni loan dgn ejen kat CG ni ok aje..:) :D dah 2 loan buat kat Cg ni..hihi

Kes MBSB
17 jan :submit borang ke ejen
22 jan :sms dr mbsb loan dlm proses
30 jan :tanya ejen..kot2 tau status terkini
31 jan :dpt status kelulusan loan secara sms untuk akad

:D tq info Ardy untuk KFH..

14 hari untuk dpt status kelulusan tak termasuk hari bekerja :-?

saya dapat selepas 3 bulan...dapat pulak jauh dari kira2 asal, sekarang ni ada 3 insuran kena ambil...fuhhhhh

yg ni 90 hari. giler kentang + bersih kat tgn lari bnyk. :-?

Kronologi:-

11/1/2013 - Dapat form dr staff MBSB.
13/1/2013 - Form completed, staff MBSB dtg amik.
17/1/2013 - Dpt sms, form diterima n sdg diproses.
21/1/2013 - Staf MBSB yg collect form saya tu call, kata doc tak cukup. Takde copy buku bank utk duit masuk. (saya igtkn loan sy dh approve..hahaks)
25/1/2013 - Dpt sms loan saya dh approve. Akad diterima, walaupun sy tengok potongan mcm byk je...huhu...


12 hari. pun bersih kat tgn kurang dari pengiraan asal

so far cust aku cpt jer disburse...
masuk system mbsb 17/1
disburse 23/1

terbaeek

6 hari? terbaik fresh loan kot

hannuz1010
05-02-2013, 10:33 AM
kalo fullsetelment kfh brape amik masa utk dpt ye

Ardy
05-02-2013, 11:04 AM
kalo fullsetelment kfh brape amik masa utk dpt ye

Please be informed, below is the new guideline for redemption statement request.

1. All request must come with original customer signatures, KFH will reject any request via fax, email or copy. In the event the customer in the rural area or cannot come to our branch, they can courier the original request letter duly signed by the customer to :

Kuwait Finance House (Malaysia) Berhad
Level 7 (COAD), Menara Prestige
No 1, Jalan Pinang
50450 Kuala Lumpur
(Attn : Pn Rohana Isa/Siti Munirah/Siti Nur Munirah)

2. Process redemption shall take within 20 working days from the date received.

3. Redemption letter will send to customer address or customer may come to collect by him or her self.

Regards and thank you.
KFHMB Online Team



20 hari bekerja bro. tp aku call diorng ari tu, customer service diorng ckp paling cepat 14 hari berkerja, paling lambat 30 hari bekerja

download surat mohon penyata kfh kat bawah ni

Emie
05-02-2013, 11:07 AM
kalo fullsetelment kfh brape amik masa utk dpt ye

rs kfh..rasanya dlm sebulan kot..:-?

FOZISTUDIO
05-02-2013, 11:26 AM
salam2, aku kene hntr sendiri surat original aku buat. pos kat KFH. dia kata 20hari waktu bekerja. paling cepat seminggu. klu nak, aku bg surat tu. meh email

aku nak jugak boleh? prof_phd2000@yahoo.com

seperkara lg member habag klau ada Criss ,mbsb pejam sblah mata ja toi ka??

Ardy
05-02-2013, 11:35 AM
aku nak jugak boleh? prof_phd2000@yahoo.com

seperkara lg member habag klau ada Criss ,mbsb pejam sblah mata ja toi ka??

tngk post #41 (http://carigold.com/portal/forums/showpost.php?p=16087223&postcount=41)

jutawan_kokusba89
05-02-2013, 11:59 AM
aku nak jugak boleh? prof_phd2000@yahoo.com

seperkara lg member habag klau ada Criss ,mbsb pejam sblah mata ja toi ka??
yup bro..ctos bwh 25k

Ardy
07-02-2013, 12:00 PM
Update 7 FEB 2013:


aku dah dpt SMS akad! yahooo!

sms 1

Salam Sejahtera [ARDY SHAZRIL][881124xxxx]. Pembiayaan Peribadi MBSB telah lulus sebanyak RMxxx untuk tempoh 25 tahun pada kadar keuntungan 3.99% setahun. Bayaran bulanan adalah RMxxx untuk 5 tahun pertama dan xxx untuk 20 berikutnya. Butiran jumlah pemotongan / penyelesaian pembiayaan adalah: yuran proses RMxxx, deposit sekuriti RM979.00, sumbangan Takaful (SYARIKAT TAKAFUL MALAYSIA BERHAD) RM1904.00, Fi Wakalah RM38.00, carian bankrup RM12.00, Wasiat RM350.00, Wadiah RM50.00, Keahlian Temanku RM20.00, GREAT EASTERN TAKAFUL BERHAD RM650.00, KUWAIT FINANCE HOUSE RM79563.18, BANK KERJASAMA RAKYAT (M) BERHAD RM46757.26 dan caj pindahan wang RM2.00(Maybank) / RM4.00(selain Maybank). Namun MBSB tidak dapat membuat bayaran penyelesaian awal kerana penyata yang diterima bukan penyata asal / tamat tempoh / tiada resit bayaran. Oleh itu MBSB akan menghantar cek penyelesaian kepada encik/cik agar penyelesaian dapat dibuat sendiri. Jumlah baki bersih akan dikreditkan selepas MBSB menerima resit asal penyelesaian. Taip YA(terima), TIDAK (tolak) atau TUKAR (tukar jumlah/tempoh).

sms 2

MBSB dengan ini menawarkan untuk menjual kepada anda komoditi atas terma berikut: Jenis komoditi: (airtime) Kuantiti: (xxx) Harga Jualan: (RMxxxx) = Harga Belian (RMxxx) + Keuntungan MBSB (RMxxx). Jika anda terima Tawaran ini, pemilikan dan liabiliti komoditi akan berpindah kepada anda. Taip YA (terima tunai) atau TIDAK (mengambil komoditi).

sms 3

Terima kasih kerana menjadi pelanggan MBSB. Untuk keterangan lanjut, sila hubungi 1-800-22-6000 atau lawati laman web kami di www.mbsb.com.my.

aku kene buat settlement sendiri? bila pulak mbsb nak bg cek kat aku? bila settle sume, baru dpt baki bersih. adoi, mcm2 la MBSB ni. aku silap gak x bg penyata asal masa 2. adoi

abuyah
07-02-2013, 01:08 PM
Update 7 FEB 2013:


aku kene buat settlement sendiri? bila pulak mbsb nak bg cek kat aku? bila settle sume, baru dpt baki bersih. adoi, mcm2 la MBSB ni. aku silap gak x bg penyata asal masa 2. adoi

Kalau buat dengan MBSB, MBSB akan call ko ambil cek fs.

Kalau ko buat dengan agen, ko kena check dengan agen samada dah dapat cek atau belum.

mazedi
13-02-2013, 07:04 AM
Update 7 FEB 2013:


aku dah dpt SMS akad! yahooo!

sms 1



sms 2



sms 3



aku kene buat settlement sendiri? bila pulak mbsb nak bg cek kat aku? bila settle sume, baru dpt baki bersih. adoi, mcm2 la MBSB ni. aku silap gak x bg penyata asal masa 2. adoi

Selepas selesai akad sms tu,
ambil berapa hari lagi baru duit masuk dalam bank tuan?

(sedang tunggu sms dari mbsb jugak, dah seminggu ni)

Ardy
13-02-2013, 12:02 PM
Selepas selesai akad sms tu,
ambil berapa hari lagi baru duit masuk dalam bank tuan?

(sedang tunggu sms dari mbsb jugak, dah seminggu ni)

sejak kes dpt akad ari tu, smpi hari ni (13 FEB 2013) aku masih x dpt duit.

kes aku sb MBSB tak buat settlement. MBSB bg cek kat agen, g settle KFH ngan B. rakyat dulu, then bagi resit asl kat MBSB, baru MBSB akan kredit baki bersih dlm akaun aku. sok atai lusa kata ejen. tungguuuuu

papapaijal
25-02-2013, 09:35 AM
sejak kes dpt akad ari tu, smpi hari ni (13 FEB 2013) aku masih x dpt duit.

kes aku sb MBSB tak buat settlement. MBSB bg cek kat agen, g settle KFH ngan B. rakyat dulu, then bagi resit asl kat MBSB, baru MBSB akan kredit baki bersih dlm akaun aku. sok atai lusa kata ejen. tungguuuuu

mcm mana citer selanjutnya ni TT.. dh dpt duit ke belum?
berapa hari dpt duit selepas tarikh akad tu..?

cer citer sikit... aku nk buat gak ni..

Ardy
25-02-2013, 09:58 AM
lupa plak nak update. hehe. dah dpt duit punye psl..

lepas akad tu, lama aku tunggu. sebab kes aku, MBSB bg cek suruh agen yg buat sttlement kat B. Rakyat ngan KFH, jadinya, agen pegi b. rakyat tolong settlekan, 2hari gak la nak close financing akaun b. rakyat aku tu.

MBSB nak resit asal dari b. rakyat baru boleh kredit baki loan bersih kat tgn aku...

tanggal 20 FEB 2013, khamis petang dlm kul 6lebih, ada floating 1 day berjumlah XXXXXXXXXX.... esok pagi, kul 8 dah available dah... thanks and sorry bnyk2 kepada agen yg handle... :)cgrock :)paid

repsol
25-02-2013, 11:38 PM
ak smpai la ni belum dpt apa2 status loan.. mohon b4 raya cino ari tu..huhu

babylaling
27-02-2013, 12:42 AM
Sy dh dpt surat settlement kfh dlm tempoh 14 ari... Dulu klu nk overlap mbsb xperlu surat pengesahan... Sekarang ni nak surat segala bagai.. Dahla leceh...

seronok
28-02-2013, 12:24 PM
MBSB terkenal dgn kelambatannya...

ada pihak2 ckp dah ok. dah fix. system baru.

aku mohon pakej 70% gaji. 1-5thn 60%. 6tn-20thn 70%

aku submit 14 Jan 2013

aku buat 2 settlement, b. rakyat, KFH

b. rakyat bg smpi bulan 3 rasanya.
KFH bg smpi 25 JAN ni je. tkt x sempat katanya. KENE MINTAK LAGI. ejen ckp dia mintakkan. fine

tungguuuuuuuuuuuuuu.....



sape nak surat mintak settlement kfh, rujuk post #41 (http://carigold.com/portal/forums/showpost.php?p=16087223&postcount=41)

update

-aku submit form 14 Jan 2013
-settlement KFH 25 JAN x sempat plak
-so mintak lg settlement baru
-aku masih menunggu sampai sekarang... 31 JAN 2013
-tiada update



Update 7 FEB 2013:


aku dah dpt SMS akad! yahooo!

sms 1



sms 2



sms 3




Update 25 FEB 2013:

klu ko g wat penyelesaian sendiri kat Bank Rakyat..ko sbnar dpt rebet tambahan..member aku setel sndiri..dlm dlm rebet tambahan dlm 2000..

Ardy
28-02-2013, 04:43 PM
klu ko g wat penyelesaian sendiri kat Bank Rakyat..ko sbnar dpt rebet tambahan..member aku setel sndiri..dlm dlm rebet tambahan dlm 2000..

rebet tambahan? biar betul rm2000...


aku dapat gak.. tp rm600 dia kredit ke akaun b. rakyat aku.

KFH pun baru je pos cek, refund RM600 lg...

jadi la duit2 tepi. hahaha

atie_abllah
02-03-2013, 11:17 PM
Kronologi:-

11/1/2013 - Dapat form dr staff MBSB.
13/1/2013 - Form completed, staff MBSB dtg amik.
17/1/2013 - Dpt sms, form diterima n sdg diproses.
21/1/2013 - Staf MBSB yg collect form saya tu call, kata doc tak cukup. Takde copy buku bank utk duit masuk. (saya igtkn loan sy dh approve..hahaks)
25/1/2013 - Dpt sms loan saya dh approve. Akad diterima, walaupun sy tengok potongan mcm byk je...huhu...


Sbnrnya, saya prnah apply loan dgn Bank wrna biru Pilihan Anda tu, tpi tak lulus. Jadi, saya nasihatkan, pd yg ade mslh dgn loan keta, even prnah rescheduled, jgn apply, konfem dorg reject, wat rugi masa n tenaga uolls n org bank tu je. Pd yg clean, bole la apply.

Apepun, Alhamdulillah, rezeki saya. Syukur ya Allah.

P/S: Sape nk nombor staff MBSB tu leh PM saya. Saya tak janji dorg proses cpt mcm sy, sbb sy hntr sehari dua sblm launch. Skrg dorg kata form brtimbun, even sy call MBSB pun kdg ok, kdg engage... Saya agak terhutang budi pd staff MBSB yg collect tu, tak jemu lyn sms sy yg sll duk tanya kbr loan sy.

Satu yg sy bljr, sntiasa berdoa pd Allah, Insya Allah, Allah akan dtgkn rezeki pd kita tanpa kita sangka. Alhamdulillah.
kalau ade sapa2 nak buat loan mbsb, blh hubungi saya..kalau jauh borang akn di pos..
pinjaman_personal@yahoo.com
0195082086

Loan1Malaysia
04-03-2013, 08:09 PM
klu ko g wat penyelesaian sendiri kat Bank Rakyat..ko sbnar dpt rebet tambahan..member aku setel sndiri..dlm dlm rebet tambahan dlm 2000..

Abg seronok dah mula habaq mai :D
Kikiki

rizalstudio
04-03-2013, 08:21 PM
bulan 2 ni MBSB ada buat audit account so bulan 2 punya submission memang ada delay..

akusajesaje
07-03-2013, 01:56 PM
saya nak cek status permohonan pinjaman..call center haram xberangkat..ada no lain x?sila bg

seronok
11-03-2013, 11:59 AM
saya nak cek status permohonan pinjaman..call center haram xberangkat..ada no lain x?sila bg

buat ngan sape??ejen ke or direct mbsb?
klu ejen, diorg leh cek status ko.
lain kali kena cari ejen yg rajin :)

akusajesaje
11-03-2013, 02:03 PM
dah kol mbsb td...dia ckap pling cepat pon 2minggu baru approve..katenya...

Rengkol
11-03-2013, 02:40 PM
Tipulah semua tu..den punya loan hantar sebelum hari raya cina
sampai skrng xdpt2 lagi...:mad::mad:

rizalstudio
11-03-2013, 03:05 PM
buat ngan sape??ejen ke or direct mbsb?
klu ejen, diorg leh cek status ko.
lain kali kena cari ejen yg rajin :)

sbb moaqs boleh check ikut master agent

Emie
11-03-2013, 11:19 PM
lupa plak nak update. hehe. dah dpt duit punye psl..

lepas akad tu, lama aku tunggu. sebab kes aku, MBSB bg cek suruh agen yg buat sttlement kat B. Rakyat ngan KFH, jadinya, agen pegi b. rakyat tolong settlekan, 2hari gak la nak close financing akaun b. rakyat aku tu.

MBSB nak resit asal dari b. rakyat baru boleh kredit baki loan bersih kat tgn aku...

tanggal 20 FEB 2013, khamis petang dlm kul 6lebih, ada floating 1 day berjumlah XXXXXXXXXX.... esok pagi, kul 8 dah available dah... thanks and sorry bnyk2 kepada agen yg handle... :)cgrock :)paid

TQVM sbb guna servis aku..
sesak nafas aku melayan kes MBSB..

free gift rebet cash pn dh bank in..:)paid

p/s; nk online pn x sempat..#:-S

sharkgodlike
12-03-2013, 03:12 PM
Tipulah semua tu..den punya loan hantar sebelum hari raya cina
sampai skrng xdpt2 lagi...:mad::mad:

ko sma ngn aku..penat da tggu ni..nkharoommmm:)):)):)):))

marigoldmango
08-04-2013, 03:29 PM
submit 4/3..
12/3 dpt tau dah lulus tunggu akad..sampai la ni blm dpt sms

LIGAN
08-04-2013, 08:17 PM
lupa plak nak update. hehe. dah dpt duit punye psl..

lepas akad tu, lama aku tunggu. sebab kes aku, MBSB bg cek suruh agen yg buat sttlement kat B. Rakyat ngan KFH, jadinya, agen pegi b. rakyat tolong settlekan, 2hari gak la nak close financing akaun b. rakyat aku tu.

MBSB nak resit asal dari b. rakyat baru boleh kredit baki loan bersih kat tgn aku...

tanggal 20 FEB 2013, khamis petang dlm kul 6lebih, ada floating 1 day berjumlah XXXXXXXXXX.... esok pagi, kul 8 dah available dah... thanks and sorry bnyk2 kepada agen yg handle... :)cgrock :)paid

kena buat fullsettlement sendiri dulu ke sebelum loan kita masuk dlm akaun setelah dpt sms akad?:o

Ardy
09-04-2013, 08:21 AM
kena buat fullsettlement sendiri dulu ke sebelum loan kita masuk dlm akaun setelah dpt sms akad?:o

perlu. tp kes aku, mbsb kuarkan 2 cek, 1 cek kuwait, dirong setel sendiri. 1 cek b. rakyat, diorng bg ejen aku setelkan, pas ejen setel, resit b. rakyat bg kat aku, aku kene bg kat ejen, ejen bg kat mbsb bukti dah settle, baru dpt duit lebihan

qi_telcommunication
10-04-2013, 03:41 PM
mari kita lihat brp lama proses MBSB, kul 1pm td baru submit borang dengan dokumen, cek punya cek suma dokumen lengkap, mari kita lihat berapa lama tempoh proses pembiayaan sama ada luus atau pun tidak :)

sharkgodlike
10-04-2013, 04:04 PM
mari kita lihat brp lama proses MBSB, kul 1pm td baru submit borang dengan dokumen, cek punya cek suma dokumen lengkap, mari kita lihat berapa lama tempoh proses pembiayaan sama ada luus atau pun tidak :)

kita tunggu....sbb aku nye xd kabar brite lg..seb ad geng cg td tlg cek kn..hrp agent cm hampas..

qi_telcommunication
10-04-2013, 04:10 PM
kita tunggu....sbb aku nye xd kabar brite lg..seb ad geng cg td tlg cek kn..hrp agent cm hampas..

bro punya bila submit? pada agen ke direct thru?
:">

sharkgodlike
10-04-2013, 04:12 PM
bro punya bila submit? pada agen ke direct thru?
:">

agent...:((:((:((

imatheonlyone
10-04-2013, 04:12 PM
dah ok da sekarang ada customer aku mgu 1 hb submit hari ni dah disburse

imatheonlyone
10-04-2013, 04:14 PM
agent...:((:((:((

kenapa kalau dgn agent bro??

kalau xde agent siapa nak monitor kan application bro?? nak harap kan org mbsb?? nak call susah, lau dpat call pon pass sana pass sini lagi pon diorn nak handle brapa ramai customer lagi

qi_telcommunication
10-04-2013, 04:17 PM
agent...:((:((:((

agent pun x pe janji betul2 bgus, sy dulu 1st loan mbsb buat direct hq diorg email form sy completekn berserta dokumen then 1 bulan jg la dapatla 200k, sy try pakej baru max i 2 coz overlap waslah (interst tinggi) so tgu la lama mana pula

sharkgodlike
10-04-2013, 04:32 PM
kenapa kalau dgn agent bro??

kalau xde agent siapa nak monitor kan application bro?? nak harap kan org mbsb?? nak call susah, lau dpat call pon pass sana pass sini lagi pon diorn nak handle brapa ramai customer lagi

yer..aku paham tu...tp kn...da lama gler da ku rsa...b4 raya cina smpai skg...seb xurgent sgt..p bley kire urgent gak la..huhu
lg satu..biasa mbsb payout bpe?bley ke xnk mek insurans tu??:-?:-?

imatheonlyone
10-04-2013, 04:45 PM
yer..aku paham tu...tp kn...da lama gler da ku rsa...b4 raya cina smpai skg...seb xurgent sgt..p bley kire urgent gak la..huhu
lg satu..biasa mbsb payout bpe?bley ke xnk mek insurans tu??:-?:-?

yang lambat bkn sbb agent...sejak keluar new year package ni sehari boleh dikatan secara purata 3000 form dalam sebulan processing pny org brapa la sgt

bro pny ada document yang pending x?? kalau ada, tu yang menyebabkan jadi lambat sgt...

urusan agent dengan customer adalah setakat submission dan monitor customer pny application...lebih dari tu kitorng xleh wat ape2..

untuk package 3.99 payout adalh 94% insuran kene amik coz klau terjkadi apa2 pada peminjam (kebiasaanya kematian) insuran cover

qi_telcommunication
10-04-2013, 04:55 PM
yang lambat bkn sbb agent...sejak keluar new year package ni sehari boleh dikatan secara purata 3000 form dalam sebulan processing pny org brapa la sgt

bro pny ada document yang pending x?? kalau ada, tu yang menyebabkan jadi lambat sgt...

urusan agent dengan customer adalah setakat submission dan monitor customer pny application...lebih dari tu kitorng xleh wat ape2..

untuk package 3.99 payout adalh 94% insuran kene amik coz klau terjkadi apa2 pada peminjam (kebiasaanya kematian) insuran cover

td submit then bru terlupa nak follow up siapa, call semula branch td then awek tu bg personal contact dia, dia ckp apa2 follow up je dia, so kit anantikan shj cuma sy fhm skg ni tsgt byk application sejak pakej baru kuar :)

sharkgodlike
10-04-2013, 06:35 PM
yang lambat bkn sbb agent...sejak keluar new year package ni sehari boleh dikatan secara purata 3000 form dalam sebulan processing pny org brapa la sgt

bro pny ada document yang pending x?? kalau ada, tu yang menyebabkan jadi lambat sgt...

urusan agent dengan customer adalah setakat submission dan monitor customer pny application...lebih dari tu kitorng xleh wat ape2..

untuk package 3.99 payout adalh 94% insuran kene amik coz klau terjkadi apa2 pada peminjam (kebiasaanya kematian) insuran cover

so insurans tu wajib la yerk?cter nye cmni aku submit ngn mmber aku..sume dokumen lngkap..xd ape yg miss pn...tp mmber ak dpt lma dah...duet pn nak bes da...yg ak ni lak ape pn xd...senyap gitu jer..paling latest pn mtx payslip bln 3..tu je..tu yg sdih sket tu:((:((:((

LIGAN
10-04-2013, 06:43 PM
aku dah dapat sms akad hari isnin 8hb pukul 8 malam?:o...pelik gak pukul 8 mlm diaorg keje lagi ker?...memang aku tahu mbsb kata dalam 3-5 hari suruh tgk akaun cuma kebiasaannya aku nak tanya kalau dah dapat msg akad mlm isnin tu agak2 bila yer duit masuk akaun?minta tolong saper2 kat sini yg penah dapat akad msg bila yer duit masuk akaun?berapa hari duit masuk akaun dari tarikh dpt msg akad?:)paid

qi_telcommunication
10-04-2013, 06:57 PM
aku dah dapat sms akad hari isnin 8hb pukul 8 malam?:o...pelik gak pukul 8 mlm diaorg keje lagi ker?...memang aku tahu mbsb kata dalam 3-5 hari suruh tgk akaun cuma kebiasaannya aku nak tanya kalau dah dapat msg akad mlm isnin tu agak2 bila yer duit masuk akaun?minta tolong saper2 kat sini yg penah dapat akad msg bila yer duit masuk akaun?berapa hari duit masuk akaun dari tarikh dpt msg akad?:)paid

dulu ms sy x da sms just call n akad dalam call, then depend pad hari akad la selalunya selepas 8pm 1 HARI BEKERJA:)

pinjamanperibadikita
10-04-2013, 08:30 PM
aku dah dapat sms akad hari isnin 8hb pukul 8 malam?:o...pelik gak pukul 8 mlm diaorg keje lagi ker?...memang aku tahu mbsb kata dalam 3-5 hari suruh tgk akaun cuma kebiasaannya aku nak tanya kalau dah dapat msg akad mlm isnin tu agak2 bila yer duit masuk akaun?minta tolong saper2 kat sini yg penah dapat akad msg bila yer duit masuk akaun?berapa hari duit masuk akaun dari tarikh dpt msg akad?:)paid

Hehhe biasa lah tu staff mbsb now OT kekadang sampai 11malam. Sebab process terlalu banyak borang kami terima.

Biasa akad isnin, dlm 3hari bekerja dah masuk duit :)

pinjamanperibadikita
10-04-2013, 08:32 PM
agent...:((:((:((

Jangan menangis dulu :)

Sbb case tuan tu pending n agent tuan pulak mcm main lepas tangan sy rasa la.

Dia x maklumkan awal2 document pending tu kat tuan.

Kalo disegerakan rasanya xde la sampai skang x disburse lagi.

Xpe sabar ye tuan. Ada nyer rezeki tu. dan ada hikmah disebaliknya juga :)cgrock

sharkgodlike
10-04-2013, 08:47 PM
aku dah dapat sms akad hari isnin 8hb pukul 8 malam?:o...pelik gak pukul 8 mlm diaorg keje lagi ker?...memang aku tahu mbsb kata dalam 3-5 hari suruh tgk akaun cuma kebiasaannya aku nak tanya kalau dah dapat msg akad mlm isnin tu agak2 bila yer duit masuk akaun?minta tolong saper2 kat sini yg penah dapat akad msg bila yer duit masuk akaun?berapa hari duit masuk akaun dari tarikh dpt msg akad?:)paid

[-([-([-([-(
tahniah kwn...

sharkgodlike
10-04-2013, 08:48 PM
Jangan menangis dulu :)

Sbb case tuan tu pending n agent tuan pulak mcm main lepas tangan sy rasa la.

Dia x maklumkan awal2 document pending tu kat tuan.

Kalo disegerakan rasanya xde la sampai skang x disburse lagi.

Xpe sabar ye tuan. Ada nyer rezeki tu. dan ada hikmah disebaliknya juga :)cgrock

tq tuan...byk mmbantu arini...

pinjamanperibadikita
10-04-2013, 08:49 PM
tq tuan...byk mmbantu arini...

Xpe , nanti apa2 leh roger sy . Cuba membantu setakat termampu :)cgrock

sharkgodlike
10-04-2013, 08:53 PM
Xpe , nanti apa2 leh roger sy . Cuba membantu setakat termampu :)cgrock

:">:">:">:">
insyaallah...tq byk2:)cgrock:)cgrock

marigoldmango
10-04-2013, 10:06 PM
aku dah dapat sms akad hari isnin 8hb pukul 8 malam?:o...pelik gak pukul 8 mlm diaorg keje lagi ker?...memang aku tahu mbsb kata dalam 3-5 hari suruh tgk akaun cuma kebiasaannya aku nak tanya kalau dah dapat msg akad mlm isnin tu agak2 bila yer duit masuk akaun?minta tolong saper2 kat sini yg penah dapat akad msg bila yer duit masuk akaun?berapa hari duit masuk akaun dari tarikh dpt msg akad?:)paid

Sistem dah ok ker? kata tgh problem...

imatheonlyone
11-04-2013, 08:58 AM
so insurans tu wajib la yerk?cter nye cmni aku submit ngn mmber aku..sume dokumen lngkap..xd ape yg miss pn...tp mmber ak dpt lma dah...duet pn nak bes da...yg ak ni lak ape pn xd...senyap gitu jer..paling latest pn mtx payslip bln 3..tu je..tu yg sdih sket tu:((:((:((

tanya dia loan dah approve belum??

sharkgodlike
11-04-2013, 09:01 AM
tanya dia loan dah approve belum??

agent juz sruh tggu sms akad je...then ttba kta mbsb mtx payslip mac..ak da bg n then dia kta pasni tggu sms je..bpe lma nk tggu..nek busuk da ak tggu ni...:((:((:((

imatheonlyone
11-04-2013, 09:50 AM
agent juz sruh tggu sms akad je...then ttba kta mbsb mtx payslip mac..ak da bg n then dia kta pasni tggu sms je..bpe lma nk tggu..nek busuk da ak tggu ni...:((:((:((

cbe bro tny da approve ke blm..

sharkgodlike
11-04-2013, 09:51 AM
cbe bro tny da approve ke blm..

sy da sms...kita tguu jwpn nye...:(:(:(

repsol
11-04-2013, 09:53 AM
aku pun br dpt sms akad smlm, kita tengok berapa hari duit boleh disburse..
huhu.. mohon bulan 2 ari tu. bule 4 bru approved.. lamo nyo..

sharkgodlike
11-04-2013, 10:25 AM
cbe bro tny da approve ke blm..

dia da reply..kata nye akn ke mbsb office ptg ni..huhu

imatheonlyone
11-04-2013, 10:55 AM
dia da reply..kata nye akn ke mbsb office ptg ni..huhu

kalau dia dari master agent dia boleh monitor dari system je x yah g ofis...

sharkgodlike
11-04-2013, 11:38 AM
kalau dia dari master agent dia boleh monitor dari system je x yah g ofis...

oh yke?huhuh:((:((
cm lmbt lg jer..

imatheonlyone
11-04-2013, 11:46 AM
oh yke?huhuh:((:((
cm lmbt lg jer..

lek dlu bro jangan sedih...kalau agent xleh pakai, bro call direct mbsb terus mintak dia check status pemohonan bro...

oldskoolrocka
11-04-2013, 11:52 AM
ade trick kalau permohonan lambat..semua org tak tau dan mbsb pn xbgtau..

marigoldmango
11-04-2013, 03:02 PM
ade trick kalau permohonan lambat..semua org tak tau dan mbsb pn xbgtau..

Apa tricknya? sharela..

qi_telcommunication
11-04-2013, 06:14 PM
baru call mbsb caw ..... borang baru post ke hq, dah lambat sehari :) mari kita bpe lama lagi masa untuk sampai ke hq, proses, lulus/reject, akad (klu lulus) and finally disburse :) mali kit alihat

qi_telcommunication
11-04-2013, 06:16 PM
mali kita lihat siapa yg kena :)

jutawan_kokusba89
12-04-2013, 08:40 AM
alhamdulillah submit 5hb april..custmer aproved loan 9 april dan skrg waiting disburse sebb dia guna akaun bank selain maybank

mfbi
12-04-2013, 09:39 AM
baru semalam mintak form..minggu depan nak mintak setelment b.rakyat..pastu baru submit..

pinjamanperibadikita
12-04-2013, 12:20 PM
Nk check status bak mai cni no ic n nama. Sy tolong :)

aduka1985
14-04-2013, 01:18 AM
nak tanya lah.kalau kata dulu ada mbsb waslahkan..lepas tu buat loan yg 70% ni bulan brape dia mula buat potongan baru kat payslip?3 bulan jugak ke?

qi_telcommunication
14-04-2013, 04:43 PM
nak tanya lah.kalau kata dulu ada mbsb waslahkan..lepas tu buat loan yg 70% ni bulan brape dia mula buat potongan baru kat payslip?3 bulan jugak ke?

senyap je thread ni maybe masing2 tgh enjoy ngn duit loan agaknya :)):eek:

ikmal3425
15-04-2013, 09:16 AM
NK TNY JGK LH..KITER LEH CHEK SENDR KER STATUS PERMOHONAN mbsb NIE..

pinjamanperibadikita
15-04-2013, 11:46 AM
NK TNY JGK LH..KITER LEH CHEK SENDR KER STATUS PERMOHONAN mbsb NIE..

Jika nak check status samaada hubungi agen anda atau call mbsb direct.

Ardy
15-04-2013, 11:48 AM
senyap je thread ni maybe masing2 tgh enjoy ngn duit loan agaknya :)):eek:

enjoy dah bro.. huhu. abs licin dah duit... :D

naz0203
15-04-2013, 11:52 AM
sy submit bukan tahun nie tapi tahun 2011. sampai skrg x dpt jawapan. hehehehe

ikmal3425
15-04-2013, 11:59 AM
Jika nak check status samaada hubungi agen anda atau call mbsb direct.

kalo call mbsb tu nk call HQ @ mbsb berdekatan..trime ksh..

pinjamanperibadikita
15-04-2013, 12:09 PM
kalo call mbsb tu nk call HQ @ mbsb berdekatan..trime ksh..

HQ direct 03-20826000/03-20826064

Ardy
15-04-2013, 12:19 PM
http://i.imgur.com/vR329MS.jpg

ikmal3425
15-04-2013, 12:19 PM
HQ direct 03-20826000/03-20826064

terima ksh byk2..sgt membantu..good info...

pinjamanperibadikita
15-04-2013, 12:32 PM
terima ksh byk2..sgt membantu..good info...

Sama sama tuan. Nak minta sy semakkan pun boleh. Just PM nama n no ic :)cgrock

ikmal3425
15-04-2013, 02:38 PM
Sama sama tuan. Nak minta sy semakkan pun boleh. Just PM nama n no ic :)cgrock

dh pm tuan..

pinjamanperibadikita
15-04-2013, 03:22 PM
dh pm tuan..

Ok done check . Check back your PM :)paid

sharkgodlike
15-04-2013, 04:07 PM
NK TNY JGK LH..KITER LEH CHEK SENDR KER STATUS PERMOHONAN mbsb NIE..

xdpt lg nk enjoy ape nye...:)):))

eijamir
15-04-2013, 04:22 PM
meh sikit nak share pasal loan MBSB nih..hihihi...saya pon apply gak loan MBSB ni..dan saya apply pon di kalangan Warga CG ni jugak...kebetulan nak beli rumah, nak bayar depo rumah, saya nak la buat Loan RM20k....

cari punye carik jumpe la dengan En.MBSB ni daln CG...

14.03.2013-saya send by email payslip saya pd en.MBSB..tak lame pastu en.MBSB pon kol, terang kat saya...Loan RM20k, Bayaran Bulanan : 1-5 tahun = RM94, 6-25 tahun = RM144, Bersih dapat RM18,294.00, DIA BUAT KIRAAN 60-70...

- lepas dier kol, saya pk2 dulu, nak amik ke xnk, tp sbb denga2 MBSB ngah wat promotion flate rate kan 3.99% katanya...lepas pk tu, saya pon sms pada en.MBSB, nak kompem kan balik, siap tanya lg ade tak cas yg tersembunyi..

- En.MBSB pon reply, bersih dapat RM18,294, pastu bg tau all the deduction( takaful contribution=RM238, processing fee=RM600, security deposit=RM94, OA search=RM12, Wakalah Fee=RM38, banca takaful=RM650, alwadiah tk saving=RM50 ) n siap tulis, xde hidden charges..

- then saya reply balik ape yg dier tulis, tuk wat double comfirmation la konon, n en.MBSB reply 'betul', atas kiraan 60-70 tu la...

- Lepas tu saya sms lg tanya camne nak apply, en.MBSB ckp, t bg alamat, die pos kan borang, dan bg tau saya suh siap2kan dokumen ape yang patut..

20.03.13 - saya sms en.MBSB tanya nak pos dokumen balik kat ner..sbb saya dah lengkapkan semua dokumen, n dia bg alamat nak pos...

25.03.2013 - en.MBSB kol, cakap dokumen saya tak lengkap, kene lengkap kan lg...then saya pos lagi sekali dokumen ape yg di minta...

27.03.2013 - pagi saya buat follow up tanya dokumen saya dah sampai lum, en.MBSB cakap belum..saya pon wat trace kat pos laju dah sampai mane dokumen saya tu, then kul 3 dokumen saya sampai kat en.MBSB...dan en.MBSB cakap esok (28.03.2013) dier akan proses, sbb dia terima dokumen saya dah petang.

01.04.2013 - saya buat follow up lg, tanya pasal progress permohonan saya, tp belum en.MBSB cakap masih dlam proses, n dia akan update kalau ade ape2...sy ckp ok, sbb awal2 en.MBSB cakap mmg proses agak lewat seket, sbb ramai yg apply..keen ikut turn dia cakap...huhuh

05.04.2013 - pagi en.MBSB ade kol, bg taw loan saya dah lulus, (dalam hati berbunga riang) ,tp die cakap bayaran bulanan RM134 plak, flate samapai 25 tahu..saya ckp, aik, kata ari tu 5tahun pertama lain, ni lain pla..die ckp itu sistem la ape la..bla..bla..bla..n bla...saya pon mcm ade geram seket, tap dia ckp ape2 hal tunggu sms akad dulu...

-petang sms akad pun sampai...::dengan bayaran bulanan beza, cash in hand pon beza jugak...tak sama dengan ape yang en.MBSB bg tau saya dulu mase dia promo loan tu kat saya...

- then dia minta saya fowardkan akad tu kat dia..dia cakap tu final dr MBSB..dia xpasti mcm mana, mayb itu bidang kuasa MBSB..kalau sy nk try tanya kat MBSB pon boleh...siap dia bg no. fon MBSB...saya pon cakap la, camtu lah pulak, en.MBSB tak same ke dengan MBSB?... dia reply " akak,sy kan da ckp sy calculate bdsarkan system MBSB.any final statement bgantung pd mbsb.so tunggu isnin ni sy try tgk n ask MBSB"..

- tp sbb line internet hp yg mendukacitakan, saya tak dapat nak forwrd, tp saya dapat email kan screen shot sms akad tu ke alamat email en.MBSB...

- en.MBSB pon reply msg " ok, btw blh rujuk juga sms akad nanti apa yang dia cas semua include. blh kira kat c2 nanti apa2 yg dtolak dia btaw siap2.btw, cash dapat dlm 17k sumting kan? x byk pun lari.mcm saya kaata la itu final decision olh MBSB"

- lepas tu en.MBSB msg lg " ok sy da tgk email td. pasal bersih kt tgn dpt RM17978 tu sbb mbsb ada potong mbsb i-care, dia mcm amanah raya jugak.tp itu dbwh mbsb. ia baru berkuatkuasa april ini. so thats why bersih akakn dapat RM17978.deduct RM350, MBSB i-care RM350.then pasal bulanan tu myb mbsb kira 60% shj. mcm sy kira hari tu 60-70%. oleh kerana pinjaman akak x melebihi 60%, mbsb just averagekan jumlah bulanan tetap sampai hbs pembayaran 25tahun. jika akak setuju, just reply 'ya', jika akak xstuju akak reply 'tidak'. segala keputusan di tangan akak je la.sy hanya tlg yg termampu. other result smua d pihak processing MBSB "

masa tu saya pon ter pk, saya buat loan ni, sbb berdasarkan ape yg en.MBSB ckp kat saya..saya pon ade komitment lain, maka kalau tahun 1-5 tu RM94, sy ok la...after 5 years mungkin kenaikan gaji dah 5kali..so takde masalah nak bayar RM144 tu...tapi ape yg jadi begitu lah...

08.04.2013 - MBSB sekali lagi anta SMS akad, sbb yg 05.04.2013 tu saya tak balas ape...memandangkan hasil perbincangan dgn en.MBSB mendukacitakan, saya pon reply la 'YA' pada 08.04.2013 sbb saya perlukan duit utk bayar depo rumah yg dah pending..(sbb nak buat loan ngan MBSB punye pasal..huhu....)

10.02.2013 - cek akaun dan ada RM17,976.00 di masukan dalam akaun saya...semua ok, cuma promo yg en.MBSB bg tau kat saya tak sama dengan ape yg saya dapat..kalau awal2 en.MBSB bg tau saya, awal2 lg mungkin sy dah buat loan dgn bank lain...hihih..

sekian terima kasih..waahahahhaa...pjg nye story nih....:D:D:D

ikmal3425
17-04-2013, 01:58 PM
sy nk tny lh kn..sblm nie sy mmg dh ader kad teman ku n wasiat semuatu wat ngn mbsb lh...tp nape utk loan br nie kene amik jgk mbsb i-care tue..?sbb potong byk jgk dlm 350..ader saper leh bg penjelasan tk..?

mfbi
23-04-2013, 09:10 AM
untung la camni..bulan 4 wat loan bulan 2 da masuk...haha

sharkgodlike
23-04-2013, 09:23 AM
smapi hari ni xdpt ape2 msg dr mbsb..tertekan btol...zzz

mfbi
23-04-2013, 09:37 AM
bape lame da isi borang

toxicius
23-04-2013, 01:43 PM
dapat sms akad.... dah reply Ya pastu senyap je.... sms komoditi x dapat pun... dah dua jam berlalu....

sharkgodlike
26-04-2013, 11:28 AM
hari ni.da 26 april 2013...
submit form 8 februari 2013...
pe nk jd oi ape pn xdpt lg...
kol mbsb ssh btol nk angkt...
middle of may ni nk pkai duet ni tu sbb wat loan..
nth ape mslh mbsb ni pn xtaw la..
da bengang gler da ni....

MasterZen
26-04-2013, 11:33 AM
Aku uruskan sendiri g opis mbsb... bukan thru ajen.

Once semua dokumen lengkap... selepas 3 hari, dah terima sms tawaran pinjaman. Bila kita reply setuju... duit akan masuk dlm 2-5 hari bekerja. Aku nya hari ke-3 tetiba penuh akaun. :D

Aku rekemen korang deal sendiri dgn officer mbsb utk urusan pantas. Resubmit balik le kalau dah lmbt sngt tu... aku blh rekemen nama officer tu...

sharkgodlike
26-04-2013, 11:40 AM
Aku uruskan sendiri g opis mbsb... bukan thru ajen.

Once semua dokumen lengkap... selepas 3 hari, dah terima sms tawaran pinjaman. Bila kita reply setuju... duit akan masuk dlm 2-5 hari bekerja. Aku nya hari ke-3 tetiba penuh akaun. :D

Aku rekemen korang deal sendiri dgn officer mbsb utk urusan pantas. Resubmit balik le kalau dah lmbt sngt tu... aku blh rekemen nama officer tu...

aku pakai agent..
p dok kata kta ritu tggu sms
dlm msa yg sma da 3 offer letter aku anta..
siap ckp da lulus tggal tggu sms
p ape pn xd..tertekan tol la...~X(~X(

pinjamanperibadikita
26-04-2013, 02:55 PM
aku pakai agent..
p dok kata kta ritu tggu sms
dlm msa yg sma da 3 offer letter aku anta..
siap ckp da lulus tggal tggu sms
p ape pn xd..tertekan tol la...~X(~X(

Dah kena rejected kan?

Tetiba sy rasa nak semak status tuan td.

Tgk2 aik rejected due to reason xde maklumbalas dari pemohon.

Punya la tuan tunggu dari february lagi... Tup tup rejected.

Uhuuuu... Biasanya kalo mbsb reject due to xde maklumbalas dr pemohon kes ni berlaku apabila mbsb send sms akad tp xde reply dr pemohon.

Siapa la agent yg buat kerja utk loan tuan nih... Memang teruk lah.


Anything tuan leh direct call sy kalo nak mtk suggestion. I will try to help.

mekcome
26-04-2013, 04:54 PM
sy ada bt gan mbsb loan br 1mggu htr..so far agen sgt2 ok..hr2 update..td sy tya status agen bgtau dalam proses reccomandation..mksd nya apa ek..geng2 cg tau x mksdnyer tu apa?? tq...:-?

mekcome
26-04-2013, 04:54 PM
apa mksd dlm proses reccomandation tu?? tq

pinjamanperibadikita
27-04-2013, 12:56 AM
apa mksd dlm proses reccomandation tu?? tq

Recommendation tu maksud dia dlm proses nak approve :)cgrock

Recommend loan for approval :)paid

mekcome
29-04-2013, 08:31 AM
sedihhh...dpt reply email from mbsb gtau loan xapprove sbb negative nett balance...huuu...agen ckp lps..tu yg pelik tu agen n mbsb ni buat pengiraan cmne ek..hr tu agen gtau dlm proses recommandation..adoiiii...ada sesape leh tolong x??

akuna_matata
29-04-2013, 08:36 AM
sedihhh...dpt reply email from mbsb gtau loan xapprove sbb negative nett balance...huuu...agen ckp lps..tu yg pelik tu agen n mbsb ni buat pengiraan cmne ek..hr tu agen gtau dlm proses recommandation..adoiiii...ada sesape leh tolong x??


cian kat mekcome..nk tlg pon xdpt dah sbb mekcome dah submit..
cer mintak pencerahan dari agent tu..sbb kalo negative mmg
xlepas lah...

mekcome
29-04-2013, 09:45 AM
cian kat mekcome..nk tlg pon xdpt dah sbb mekcome dah submit..
cer mintak pencerahan dari agent tu..sbb kalo negative mmg
xlepas lah...

tq yer...agent pn sonyappp jo hah..tp mmg btul la kebanyakkan agen n mbsb sdiri punya pengiraan mmg lain..ada mmber dia pegi sdiri kat mbsb cawangan lain dia kira..agen kira konon2 nya dpt byk la bsih..mmg jauh btul beza..pelik btul la..mbsb ni xterangkan ke cara pengiraan pd agen or master agen dorang ni hah...huh!! sedih btul la cmni..:((:(

pinjamanperibadikita
29-04-2013, 12:56 PM
tq yer...agent pn sonyappp jo hah..tp mmg btul la kebanyakkan agen n mbsb sdiri punya pengiraan mmg lain..ada mmber dia pegi sdiri kat mbsb cawangan lain dia kira..agen kira konon2 nya dpt byk la bsih..mmg jauh btul beza..pelik btul la..mbsb ni xterangkan ke cara pengiraan pd agen or master agen dorang ni hah...huh!! sedih btul la cmni..:((:(

Agen biasenya dia main agak je settlement loan lama tuan. Sbb tu la jd negative balance.

Pdhal settlement sebenar lebih tinggi dr apa yg agen tu agak.

Pengiraan sama je agen n mbsb ...cuma time dekat overlapping tu agen main agak je.

Kalo sape sape nak buat loan n nk check settlement loan mbsb lama leh roger saya :)cgrock

mekcome
29-04-2013, 01:31 PM
Agen biasenya dia main agak je settlement loan lama tuan. Sbb tu la jd negative balance.

Pdhal settlement sebenar lebih tinggi dr apa yg agen tu agak.

Pengiraan sama je agen n mbsb ...cuma time dekat overlapping tu agen main agak je.

Kalo sape sape nak buat loan n nk check settlement loan mbsb lama leh roger saya :)cgrock

sy xde loan mbsb sblm ni...sy bg smua complete nk overlap B.Rakyat n koperasi..dh bg original full settlement xkan xle nk kira betul2..kalau mc encik kata main agak2 jer sedangkan full settlemnt tu yg betul..pelik gak ni..anyway tq sbb reply msg sy ni..sedih sgt2..:(

pinjamanperibadikita
29-04-2013, 02:04 PM
sy xde loan mbsb sblm ni...sy bg smua complete nk overlap B.Rakyat n koperasi..dh bg original full settlement xkan xle nk kira betul2..kalau mc encik kata main agak2 jer sedangkan full settlemnt tu yg betul..pelik gak ni..anyway tq sbb reply msg sy ni..sedih sgt2..:(

Oooo overlap loan selain mbsb?

Kalo mcm tu xde mslh kot dr segi pengiraan :)

Maybe agen tu silap la tu. xpun maybe bersih kat tgn dpt dlm 3-4k je tinggal mmg mbsb xlepas kan. So akan jd negative balance. Kalo bersih kt tgn balance after overlap dpt dlm 5k keatas insyaAllah boleh consider approve :)

mekcome
29-04-2013, 02:48 PM
Oooo overlap loan selain mbsb?

Kalo mcm tu xde mslh kot dr segi pengiraan :)

Maybe agen tu silap la tu. xpun maybe bersih kat tgn dpt dlm 3-4k je tinggal mmg mbsb xlepas kan. So akan jd negative balance. Kalo bersih kt tgn balance after overlap dpt dlm 5k keatas insyaAllah boleh consider approve :)

tu yg pelik tu..br jumaat lps dlm proses recommandation..pstu sy sy email mbsb kat email yg dia bg dpt jwpn xlulus sbb negatif balance pulak..td tya agen lg..dia kata bleh lulus tp amik masa pulak..bab doc smua complete sy bg..yelah agen bleh memantau loan kita gan mbsb kan..tp klau xlulus trus terang jelah kan..xpyh bg harapan..adoiiii...pening rs nya...~X(

pinjamanperibadikita
29-04-2013, 04:07 PM
tu yg pelik tu..br jumaat lps dlm proses recommandation..pstu sy sy email mbsb kat email yg dia bg dpt jwpn xlulus sbb negatif balance pulak..td tya agen lg..dia kata bleh lulus tp amik masa pulak..bab doc smua complete sy bg..yelah agen bleh memantau loan kita gan mbsb kan..tp klau xlulus trus terang jelah kan..xpyh bg harapan..adoiiii...pening rs nya...~X(

Agen yg x komited pd kerja tu. main amik mudah jer. Kesian kt pemohon

amywin
30-04-2013, 10:44 AM
saya pun baru jek apply ngan mbsb nie tapi melalui agen... dokumen sume dah bagi kat die dah n confiden die cakap lulus... tunggu dalam 5 hari confirm dapat akad n ambik mase lagi 2-5 hari untuk duit masuk dalam akaun coz akaun cimb... tapi hampeh... cal mbsb hq diorang cakap name xde dalam sistem... xde rekod camne nk process kelulusan...

pinjamanperibadikita
30-04-2013, 11:37 AM
Nak semak status blh roger saya :)

emir
30-04-2013, 11:44 AM
betul ke loan mbsb nih x check ccris n ctos?

aku submit 5 Apr... smpai skrg masih samar2... bile tanye ejen... manjang jek outstation... xpe sabar2... hihihi

sharkgodlike
30-04-2013, 12:40 PM
hari ni.da 26 april 2013...
submit form 8 februari 2013...
pe nk jd oi ape pn xdpt lg...
kol mbsb ssh btol nk angkt...
middle of may ni nk pkai duet ni tu sbb wat loan..
nth ape mslh mbsb ni pn xtaw la..
da bengang gler da ni....

akhir nye status rejected
setelah lama menunggu..terasa hampas tol!
aptb!

marigoldmango
30-04-2013, 12:57 PM
Nak semak status blh roger saya :)

Tuan, tolong checkkan status..saya emailkan detail :((

pinjamanperibadikita
30-04-2013, 01:06 PM
Tuan, tolong checkkan status..saya emailkan detail :((

Done :)cgrock

Check back email

liverpool
30-04-2013, 01:09 PM
Done :)cgrock

Check back email

PM aku apa maklumat d perlukan utk reloan MBSB

shah79
30-04-2013, 01:11 PM
selalu ambik masa berapa lama ye TT????

marigoldmango
30-04-2013, 01:19 PM
Done :)cgrock

Check back email

TQ tuan..dah reply pun (dalam 2 email)..

panglima
30-04-2013, 01:31 PM
Emm..actually payout mbsb nih berapa ? Ada agen kata 92%, ada kata 93%, ada kata 94% and ada kata 95% . Yg dah dapat leh kasi tau brp payout dia??

pinjamanperibadikita
30-04-2013, 02:24 PM
PM aku apa maklumat d perlukan utk reloan MBSB

Ok semak PM tuan :)paid

pinjamanperibadikita
30-04-2013, 02:24 PM
Emm..actually payout mbsb nih berapa ? Ada agen kata 92%, ada kata 93%, ada kata 94% and ada kata 95% . Yg dah dapat leh kasi tau brp payout dia??

Payout 93-94%

pinjamanperibadikita
30-04-2013, 02:25 PM
akhir nye status rejected
setelah lama menunggu..terasa hampas tol!
aptb!

Saya pos kan borang baru hari ni.

Saya cuba yang terbaik utk loan tuan :)cgrock

pinjamanperibadikita
30-04-2013, 02:26 PM
selalu ambik masa berapa lama ye TT????

Proses+akad+disbursed dlm 10-14hari bekerja (complete document) TERJAMIN :)cgrock

pinjamanperibadikita
30-04-2013, 02:31 PM
Anything boleh rujuk thread saya :

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=382899

Tempoh kelulusan+akad+disbursed about 10-14hari bekerja.

Dah ramai yang apply dan terima seperti apa yang saya janjikan.

Sebab segala dokumen yang diperlukan saya akan pastikan semua complete supaya tiada kes pending :)

sharkgodlike
30-04-2013, 02:55 PM
Saya pos kan borang baru hari ni.

Saya cuba yang terbaik utk loan tuan :)cgrock

trime kasih...hrp dpt settle cpt...
nk pkai duet urgent ujung bln ni..

pinjamanperibadikita
30-04-2013, 03:23 PM
trime kasih...hrp dpt settle cpt...
nk pkai duet urgent ujung bln ni..

Hujung bulan 5 sempat ah kalo nak pakai.

Kalo hujung bulan 4 xsempat ah :)cgrock

sharkgodlike
30-04-2013, 03:29 PM
Hujung bulan 5 sempat ah kalo nak pakai.

Kalo hujung bulan 4 xsempat ah :)cgrock

oh..trima kasih banyak2..insya allah.

marigoldmango
08-05-2013, 03:38 PM
Alhaamdulillah..dah terima sms akad..duit masuk bila tak taulah yg penting tak perlu terhegeh minta RS lagi..Huhu

pinjamanperibadikita
08-05-2013, 06:22 PM
Alhaamdulillah..dah terima sms akad..duit masuk bila tak taulah yg penting tak perlu terhegeh minta RS lagi..Huhu

InsyaAllah 3-5hari duit masuk. :)cgrock

Fara12
08-05-2013, 08:41 PM
Tumpang tanya. Kalau ada doc pending, berapa lama kena queue semula ek??

boboboby
08-05-2013, 10:00 PM
Tumpang tanya. Kalau ada doc pending, berapa lama kena queue semula ek??

rasanya skg x lama sgt maybe dalm 5 hari bekerja klu dah complete semula mesti lulus punya

pinjamanperibadikita
08-05-2013, 11:01 PM
Tumpang tanya. Kalau ada doc pending, berapa lama kena queue semula ek??

Biasanya selepas submit apa yg pending tu balik tunggu dlm 3hari utk update masuk balik dlm sistem.

Then akan berlaku process seperti biasa. :)cgrock

boboboby
08-05-2013, 11:03 PM
Biasanya selepas submit apa yg pending tu balik tunggu dlm 3hari utk update masuk balik dlm sistem.

Then akan berlaku process seperti biasa. :)cgrock

ya betul tu tuan:)

Fara12
09-05-2013, 01:23 AM
Ok. Terima kasih

boboboby
09-05-2013, 08:37 PM
Biasanya selepas submit apa yg pending tu balik tunggu dlm 3hari utk update masuk balik dlm sistem.

Then akan berlaku process seperti biasa. :)cgrock

wua sms akad belum dapat:)

Fara12
09-05-2013, 10:37 PM
Dah 13 hari bekerja lepas sy bg doc yg pending tu, baru hari ni agent inform surat yg sy bg tu nak kena ada pengesahan majikan. Dah lah loan ni urgent. Dari ptg td dok menangis. :-(

boboboby
09-05-2013, 11:07 PM
Dah 13 hari bekerja lepas sy bg doc yg pending tu, baru hari ni agent inform surat yg sy bg tu nak kena ada pengesahan majikan. Dah lah loan ni urgent. Dari ptg td dok menangis. :-(

senasib la kita ni
:((

Fara12
09-05-2013, 11:14 PM
Abis, nak buat mcmmana ni?

boboboby
09-05-2013, 11:21 PM
Abis, nak buat mcmmana ni?

entahla call ejen x angkat, minta tlg rakan dlm cg ni pun x berbalas, hmmm entahla nasib nasib:((

Fara12
09-05-2013, 11:43 PM
entahla call ejen x angkat, minta tlg rakan dlm cg ni pun x berbalas, hmmm entahla nasib nasib:((

Dah berapa lama tunggu?

boboboby
09-05-2013, 11:48 PM
Dah berapa lama tunggu?

tgu apa tu?:-?

pinjamanperibadikita
10-05-2013, 01:10 AM
Abis, nak buat mcmmana ni?

Jangan menangis :) bak sini ic sy tlg tgkkan :D

boboboby
10-05-2013, 01:11 AM
Jangan menangis :) bak sini ic sy tlg tgkkan :D

bagi2 otai nak tlg tgkkn tu:)

pinjamanperibadikita
10-05-2013, 01:13 AM
bagi2 otai nak tlg tgkkn tu:)

Xde la otai pun. Hahaha

Cuma rasa nak tlg tgkkan je :) sbb kekadang kesian kat client yg menunggu jawapan n xde follow up yg bagus dari agen diaorg.

boboboby
10-05-2013, 01:20 AM
Xde la otai pun. Hahaha

Cuma rasa nak tlg tgkkan je :) sbb kekadang kesian kat client yg menunggu jawapan n xde follow up yg bagus dari agen diaorg.

entahla mgkin masing2 sbuk ngn urusan masing2

pinjamanperibadikita
10-05-2013, 01:23 AM
entahla mgkin masing2 sbuk ngn urusan masing2

Saya pun sibuk.. Hehehe (gurau je)

Xpe :) cool sudah :)paid

boboboby
10-05-2013, 01:24 AM
Saya pun sibuk.. Hehehe (gurau je)

Xpe :) cool sudah :)paid

x cool lg ni tgh pening aka risau:)

pinjamanperibadikita
10-05-2013, 01:28 AM
x cool lg ni tgh pening aka risau:)

Huhuuu no komen lah kalo mcm tuh :D

boboboby
10-05-2013, 01:30 AM
Huhuuu no komen lah kalo mcm tuh :D

hehe finin finin :)

Fara12
10-05-2013, 06:56 AM
Jangan menangis :) bak sini ic sy tlg tgkkan :D

Semalam tuan dah tolong tengokkan. Sy ada email. Yg ada transfer letter tu. tetiba hari ni baru bgtau transfer letter tu tak der pengesahan. Hari tu tak ckp pun. :-(

pinjamanperibadikita
10-05-2013, 09:57 AM
Semalam tuan dah tolong tengokkan. Sy ada email. Yg ada transfer letter tu. tetiba hari ni baru bgtau transfer letter tu tak der pengesahan. Hari tu tak ckp pun. :-(

Transfer letter perlu disahkan oleh majikan.

Nape la agen tu x btaw... Kan dah susah nak kena buat balik pastu nk kena tunggu balik....

Uhhhhh...

Fara12
10-05-2013, 10:26 AM
Transfer letter perlu disahkan oleh majikan.

Nape la agen tu x btaw... Kan dah susah nak kena buat balik pastu nk kena tunggu balik....

Uhhhhh...

Ntahlah. Teruk betul lah. Tuan ada tak kena mana2 staff process yg saya boleh deal? Agen sy ckp dia tak kenal budak proses. Mana tau kut2 ada yg lembut hati :-(

pinjamanperibadikita
10-05-2013, 10:39 AM
Ntahlah. Teruk betul lah. Tuan ada tak kena mana2 staff process yg saya boleh deal? Agen sy ckp dia tak kenal budak proses. Mana tau kut2 ada yg lembut hati :-(

Dari pandangan saya dan pengalaman saya, selagi benda tu xde disahkan selagi tu akan jd case pending.

So better dptkan cop disahkan tu dulu.

Mana2 processing punya org xkan layan punyer tuh kalo dah jd mcm ti.

Ni sepatutnya agen kena maklumkan awal2 pasal cop disahkan tu. kesian lak kat tuan.

OrgMinyak
10-05-2013, 10:47 AM
ramai jugak yg ade prob ngan mbsb ni ekk...

aku dr bulan 3 buat smpi la ni x dpt2 lagi..

mmg silap pilih ejen aku nih..yg lg pelik, call mbsb kata loan dh lulus, tp sms akad x dapat2 lg...parahhh :(

percaya
10-05-2013, 11:06 AM
salam semua.. saya nak kongsi skit pinjaman dgn mbsb ni.. saya buat overlap dr b.rkyt..

29.04.2013 - Pos doc kpd agen mbsb dlm cg ni gk
02.05.2013 - agen semak dan submit borang
05.05.2013 - pilihan raya - hehe
09.05.2013 - loan approve , terima 3 sms dari mbsb

skrg tunggu mbsb settle b.rkyt dan duit masuk ke akaun...

apa2 nanti saya akan update..

terbaik!

thanks....

Fara12
10-05-2013, 11:21 AM
Dari pandangan saya dan pengalaman saya, selagi benda tu xde disahkan selagi tu akan jd case pending.

So better dptkan cop disahkan tu dulu.

Mana2 processing punya org xkan layan punyer tuh kalo dah jd mcm ti.

Ni sepatutnya agen kena maklumkan awal2 pasal cop disahkan tu. kesian lak kat tuan.

Bukan masalah sy tak boleh dapatkan cop pengesahan tu. dia yg tak bgtau. Ni pun pagi ni saya dah cop dah pengesahan. Dia suruh email pun saya dah email. Tp takkan lah saya nak masuk que semula n tunggu sampai 18 hari lagi?

emir
10-05-2013, 11:36 AM
betul ke loan mbsb nih x check ccris n ctos?

aku submit 5 Apr... smpai skrg masih samar2... bile tanye ejen... manjang jek outstation... xpe sabar2... hihihi

arini dah 10 Mei... call pun xde... aku tanye ejen pn die xleh janji pape :)):eek::))

mfbi
10-05-2013, 11:49 AM
x lepas mbsb 70%..hahaha..ejen kire x lepas...gaji da senak 60% da

Fara12
10-05-2013, 12:05 PM
Tension2. Drpd ptg semalam sakit kepala

pinjamanperibadikita
10-05-2013, 12:11 PM
Tension2. Drpd ptg semalam sakit kepala

Salahkan agen tu la. Kesalahan dan kelembapan dari dia. :)

pinjamanperibadikita
10-05-2013, 12:13 PM
salam semua.. saya nak kongsi skit pinjaman dgn mbsb ni.. saya buat overlap dr b.rkyt..

29.04.2013 - Pos doc kpd agen mbsb dlm cg ni gk
02.05.2013 - agen semak dan submit borang
05.05.2013 - pilihan raya - hehe
09.05.2013 - loan approve , terima 3 sms dari mbsb

skrg tunggu mbsb settle b.rkyt dan duit masuk ke akaun...

apa2 nanti saya akan update..

terbaik!

thanks....

Terbaik :)cgrock

Cuma yg xterbaik bank rakyat je kasi expired settlement cepat sgt. So terpaksa issue cheque :D

percaya
10-05-2013, 12:20 PM
Terbaik :)cgrock

Cuma yg xterbaik bank rakyat je kasi expired settlement cepat sgt. So terpaksa issue cheque :D

sabar jerk la...

apa pun stakat ni berpuas hati dgn agen yg sentiasa update status..

ENCIK MAZUAN 010-2880535 - chemazuan@yahoo.com

pinjamanperibadikita
10-05-2013, 12:24 PM
sabar jerk la...

apa pun stakat ni berpuas hati dgn agen yg sentiasa update status..

ENCIK MAZUAN 010-2880535 - chemazuan@yahoo.com

:)paid :)paid :)paid :)paid :)paid :)paid :)paid

Thanks support Tuan :)cgrock

Fara12
10-05-2013, 01:48 PM
Salahkan agen tu la. Kesalahan dan kelembapan dari dia. :)

Tak der kekenal sape2 yg boleh lajukan form sy ni? :-(

faizely
10-05-2013, 02:25 PM
sumbangan takaful utk apa? great eastern takaful untuk apa? sampai 2 insuran.. bank rakyat 1 saja.. adik aku buat rm 14k dpt bersih 12.1k saja.. cekik darah betui

boboboby
10-05-2013, 04:19 PM
Tak der kekenal sape2 yg boleh lajukan form sy ni? :-(

klu apply melalui ejen cuba push sikit ejen tu, klu direct better call hq sendiri

pinjamanperibadikita
10-05-2013, 04:59 PM
sumbangan takaful utk apa? great eastern takaful untuk apa? sampai 2 insuran.. bank rakyat 1 saja.. adik aku buat rm 14k dpt bersih 12.1k saja.. cekik darah betui

Takaful utk kaver loan. Jika berlaku kematian cthnya takaful akan kaver pinjaman tersebut. Thats why xde penjamin dlm hal ini.

Great eastern ialah insurans perlindungan diri utk pemohon. Jika berlaku kemalangan or kecelakaan pemohon blh claim insurans tersebut. Itu adalah syarat utk apply pakej tersebut. Jika xnak insurans great eastern tu xde mslh..tp kena masuk pakej yg interest tinggi skit lah :)

Ok ler tu buat 14k dpt 12.1k . Xkan buat 14k nak dpt 14k :D

Before apply pastikan all details dimaklumkan n baca all agreement.

pinjamanperibadikita
10-05-2013, 04:59 PM
klu apply melalui ejen cuba push sikit ejen tu, klu direct better call hq sendiri

Setuju :)cgrock :)cgrock :)cgrock

Fara12
10-05-2013, 05:22 PM
Ejen sy ckp dia tak kenal bdk proses pulak :-(

pinjamanperibadikita
10-05-2013, 05:30 PM
Ejen sy ckp dia tak kenal bdk proses pulak :-(

Saya pun xkenal budak process.

Btaw kat dia tolong follow up dgn master agen dia dan suruh master agen dia push team leader processing under master agen dia.

Sbb setiap master agen ada ketua team di bahagian processing sana.

faizely
10-05-2013, 05:40 PM
Takaful utk kaver loan. Jika berlaku kematian cthnya takaful akan kaver pinjaman tersebut. Thats why xde penjamin dlm hal ini.

Great eastern ialah insurans perlindungan diri utk pemohon. Jika berlaku kemalangan or kecelakaan pemohon blh claim insurans tersebut. Itu adalah syarat utk apply pakej tersebut. Jika xnak insurans great eastern tu xde mslh..tp kena masuk pakej yg interest tinggi skit lah :)

Ok ler tu buat 14k dpt 12.1k . Xkan buat 14k nak dpt 14k :D

Before apply pastikan all details dimaklumkan n baca all agreement.
tq tuan.. baru paham.. agen tu tak critakan apa2 pun dkt adik aku.. skarang baru jelas..:)

pinjamanperibadikita
10-05-2013, 05:47 PM
tq tuan.. baru paham.. agen tu tak critakan apa2 pun dkt adik aku.. skarang baru jelas..:)

Sama sama tuan.

:)cgrock

Fara12
10-05-2013, 09:14 PM
Saya pun xkenal budak process.

Btaw kat dia tolong follow up dgn master agen dia dan suruh master agen dia push team leader processing under master agen dia.

Sbb setiap master agen ada ketua team di bahagian processing sana.

Terima kasih tuan. Nanti sy cadangkan pada agen sy. :-)

boboboby
10-05-2013, 10:39 PM
Terima kasih tuan. Nanti sy cadangkan pada agen sy. :-)

bgs2 push kuat skit :)

OrgMinyak
11-05-2013, 01:59 PM
TT, mbsb bole accept application dr staff gomen yg contract tak??

pinjamanperibadikita
11-05-2013, 08:16 PM
TT, mbsb bole accept application dr staff gomen yg contract tak??

Staff contract xboleh tuan.

Permanent staff shj :D

boboboby
11-05-2013, 09:43 PM
klu swasta gaji besar pun x leh ke tuan

pinjamanperibadikita
12-05-2013, 03:49 PM
klu swasta gaji besar pun x leh ke tuan

Gaji 15k keatas boleh :D

boboboby
12-05-2013, 03:51 PM
Gaji 15k keatas boleh :D

huiyoo tp mesti dia nak borang j kan, if klu x da dan submit penyata bank ngn borang a dan d je boleh x?

pinjamanperibadikita
12-05-2013, 03:55 PM
huiyoo tp mesti dia nak borang j kan, if klu x da dan submit penyata bank ngn borang a dan d je boleh x?

Yg saya tahu mbsb utk loan swasta jika gaji 15k keatas boleh buat. Ni pakej eksekutif. Biasanya ramai staff petronas la yg buat.

About borang tu sy xsure sgt sbb sy x handle case loan kategori ni. Leceh skit :D

pinjamanperibadikita
12-05-2013, 03:57 PM
huiyoo tp mesti dia nak borang j kan, if klu x da dan submit penyata bank ngn borang a dan d je boleh x?

Premium Plus Package 2013

. AMAUN PINJAMAN MAKSIMUM SEHINGGA RM 400 000 @ 15x Gaji Termasuk Elaun tetap ( mana yang terendah)
. TEMPOH PEMBIAYAAN SEHINGGA 15 tahun
. Kadar keuntungan tetap serendah 4.55% (MBSB Existing ) & 4.99% (NEW)
. Minimum Gaji RM 15,000 Termasuk Elaun tetap
. Terbuka utk Kakitangan Kerajaan Persekutuan (AG) & Negeri, Badan Berkanun, Public Listed Co. dan Syarikat Swasta terpilih.
. FRESH LOAN ATAU BOLEH OVERLAP LOAN dari BANK LAIN utk pengurangan bayaran bulanan!!!!
. CTOS/CCRIS layak memohon
. Tanpa Penjamin
. Perlindungan Takaful

boboboby
12-05-2013, 04:02 PM
Yg saya tahu mbsb utk loan swasta jika gaji 15k keatas boleh buat. Ni pakej eksekutif. Biasanya ramai staff petronas la yg buat.

About borang tu sy xsure sgt sbb sy x handle case loan kategori ni. Leceh skit :D

oo maksudnya klu ada yg apply pun tuan x trima la bg kes mcm ni

pinjamanperibadikita
12-05-2013, 04:12 PM
oo maksudnya klu ada yg apply pun tuan x trima la bg kes mcm ni

Yes sy x proceed tp sy blh kasi ctc number personal incharge bahagian ni.

boboboby
12-05-2013, 04:20 PM
Yes sy x proceed tp sy blh kasi ctc number personal incharge bahagian ni.

ok tuan thanks:)

Fara12
13-05-2013, 01:55 PM
Hari ni dapat sms akad. Tp mbsb ckp kena settlekan bank rakyat dulu. Lor, mmg dah bg penyata bank rakyat asal ln expired pun 30/5 . Apa masalah lagi?

Tp hari khamis hari tu ada email mbsb sbb tak check doc saya sampai 18 hari baru nak bgtau tak valid, hehe..

Sekarang ni berapa lama lg nak tunggu biasanya??

boboboby
13-05-2013, 03:00 PM
Hari ni dapat sms akad. Tp mbsb ckp kena settlekan bank rakyat dulu. Lor, mmg dah bg penyata bank rakyat asal ln expired pun 30/5 . Apa masalah lagi?

Tp hari khamis hari tu ada email mbsb sbb tak check doc saya sampai 18 hari baru nak bgtau tak valid, hehe..

Sekarang ni berapa lama lg nak tunggu biasanya??

tuan kena tanya sape yg perlu settlekan brakyat tu, ejen ke tuan sendiri, klu ejen tlg push up dia sket:eek::eek:

Fara12
13-05-2013, 03:31 PM
tuan kena tanya sape yg perlu settlekan brakyat tu, ejen ke tuan sendiri, klu ejen tlg push up dia sket:eek::eek:

Ada Agent yg submit

boboboby
13-05-2013, 03:35 PM
Ada Agent yg submit

cuba push ejen skit tanya mcm mana perkembangan/status push up hari biar pening si ejen tu

pinjamanperibadikita
13-05-2013, 07:27 PM
Hari ni dapat sms akad. Tp mbsb ckp kena settlekan bank rakyat dulu. Lor, mmg dah bg penyata bank rakyat asal ln expired pun 30/5 . Apa masalah lagi?

Tp hari khamis hari tu ada email mbsb sbb tak check doc saya sampai 18 hari baru nak bgtau tak valid, hehe..

Sekarang ni berapa lama lg nak tunggu biasanya??

Kena tunggu cheque tu siap then agen akan amik cheque tu utk settlekan d bank rakyat.

Bila dah settle agen tersebut kena send resit pembayaran kpd mbsb. After that baru duit balance leh masuk ke acc :D

Seminggu jugek la rasonya :)

Fara12
13-05-2013, 07:34 PM
Kena tunggu cheque tu siap then agen akan amik cheque tu utk settlekan d bank rakyat.

Bila dah settle agen tersebut kena send resit pembayaran kpd mbsb. After that baru duit balance leh masuk ke acc :D

Seminggu jugek la rasonya :)

Kalau mcm ni sy nak push siapa? Agent ke mbsb? Kalau mbsb, department apa? Ada no tepon tak? Tq

pinjamanperibadikita
13-05-2013, 08:25 PM
Kalau mcm ni sy nak push siapa? Agent ke mbsb? Kalau mbsb, department apa? Ada no tepon tak? Tq

Mbsb. 0320826064/0320826000. Suruh pass to Department Disbursement

Springer
14-05-2013, 09:57 AM
nak tanya bagi pihak kawan, kalau sms akad dah terima hari jumaat, bila masuk duit kat akaun kita ek?

pinjamanperibadikita
14-05-2013, 10:04 AM
nak tanya bagi pihak kawan, kalau sms akad dah terima hari jumaat, bila masuk duit kat akaun kita ek?

Within 48hours on working day. Mayb isnin mlm da blh check acc.

Springer
14-05-2013, 10:18 AM
ooo, kalau oberlap mbsb dan settle koperasi, brapa lama pula

pinjamanperibadikita
14-05-2013, 06:37 PM
ooo, kalau oberlap mbsb dan settle koperasi, brapa lama pula

Mcm sy ckp td la within 48jam jika guna acc maybank.

3-5hari jika guna acc selain maybank.

Start kira drpd tarikh disbursed from system.

Springer
14-05-2013, 08:51 PM
thanks. kawan saya cakap duit dah masuk..

bleh minta belanja pas ni dengan dia hehehe

pinjamanperibadikita
14-05-2013, 09:15 PM
thanks. kawan saya cakap duit dah masuk..

bleh minta belanja pas ni dengan dia hehehe

Huhuuuuu :D

Makan besor terus la :)cgrock

Fara12
14-05-2013, 10:35 PM
thanks. kawan saya cakap duit dah masuk..

bleh minta belanja pas ni dengan dia hehehe

Cepatnya dapat. Huwaaaa!!!!!!

pinjamanperibadikita
14-05-2013, 11:14 PM
Cepatnya dapat. Huwaaaa!!!!!!

Heheheh :D

InsyaAllah yg tuan xlama lg dpt la tu :)paid

rafa fahmi
15-05-2013, 08:46 AM
Just sharing:,

Submit Form - 18/4/2013( Mbsb seberang perai)
29/4/2013 - Wakil MBSB minta April Payslip & Opsyen Letter(Bersara 58 thn)**** 7 hari bekerja
8/5/13 - Wakil MBsB minta majikan confirmation. ***14 hari bekerja)
9/5/13 ---- SMS Akad ****15 hari bekerja
14/5/13 --- 9.00pm - $$$$ masuk ----- 18 hari bekerja

NarNiaShop
15-05-2013, 11:27 AM
paling cepat 1 hari waktu bekerja ( apply 29 April disburse 30 april ) terbaik MBSB :D :

http://s22.postimg.org/kplwuh0ap/DISBURSE.jpg

AdsMsia
15-05-2013, 11:30 AM
paling cepat 1 hari waktu bekerja ( apply 29 April disburse 30 april ) terbaik MBSB :D :

http://s22.postimg.org/kplwuh0ap/DISBURSE.jpg

laju giler tu huhuhu

NarNiaShop
15-05-2013, 11:32 AM
laju giler tu huhuhu

Dokumen jgn ader pending ..kena lengkapkan semua ... klu pending habisler .. terbaik mbsb .. :)paid:)paid

AdsMsia
15-05-2013, 11:35 AM
Dokumen jgn ader pending ..kena lengkapkan semua ... klu pending habisler .. terbaik mbsb .. :)paid:)paid

betui
client saya sorang tu
tatau dia ada blacklist dgn rce, first 4 months installment tak bayau
kena minta dokumen tu pula
lambat la jadinya....

boboboby
15-05-2013, 12:25 PM
Just sharing:,

Submit Form - 18/4/2013( Mbsb seberang perai)
29/4/2013 - Wakil MBSB minta April Payslip & Opsyen Letter(Bersara 58 thn)**** 7 hari bekerja
8/5/13 - Wakil MBsB minta majikan confirmation. ***14 hari bekerja)
9/5/13 ---- SMS Akad ****15 hari bekerja
14/5/13 --- 9.00pm - $$$$ masuk ----- 18 hari bekerja

sy punya lak

2/5 masuk sistem
10/5 trima sms akad
13/5 malam dah dapat duit terus bleh cucuk

(8hari) :)

pinjamanperibadikita
15-05-2013, 12:46 PM
paling cepat 1 hari waktu bekerja ( apply 29 April disburse 30 april ) terbaik MBSB :D :

http://s22.postimg.org/kplwuh0ap/DISBURSE.jpg

Kalo dah approve memang xde masalah. Akan cepat la disbursed :)

Yang amik masa sikit sebelom proses nak approve tu. tp amik masa pun xlama mcm dulu.

If hari ni approve pagi... Tghari or petang da dpt sms akad. Esoknya dah disbursed.

Mbsb terbaik!!!!!

netravailpas
15-05-2013, 01:31 PM
Saya pun nak share situasi saya:

5/4 - Submit form pada agen. Overlap kowaja (RCE) dgn ukhwah
16/4 - Agen ckp pending approval sebab ada CTOS dgn RCE. Masalahnya kes dgn RCE dah settle 3 tahun yg lepas. So kena mintak surat justification dari RCE.
18/4 - Dapat surat dari RCE. Fax ke agen & agen proceed ke bhgn processing
25/4 - Bhgn processing reject surat RCE sbb x stated amount yg kena CTOS. Balik semula ke RCE. Mintak diaorg buat surat yg ada arrears amount. Officer RCE ckp x perlu sbb acc dah clear. Last2 mintak agen sendiri deal dgn officer RCE tu.
26/4 - processing mintak slip gaji bulan 4. Tak de perkembangan
30/4 - Bala...Settlement letter ukhwah dah due...kena mintak baru. Haish....mintak agen tlg settlekan
7/5 - Tergerak hati nak buat self-check CTOS kat internet. Check2 nama mmg clear. So skrg sapa yang tak buat keje....? Hantar salinan report ke agen.
10/5 - agen terima settlement letter dari ukhwah.
13/5 - Agen ckp semua doc dah masuk dlm system.
15/5 - ....Masih menunggu....

Tak tau la sampai bila nak approved....letih menunggu....:((:((:((

roslanab
15-05-2013, 01:51 PM
paling cepat 1 hari waktu bekerja ( apply 29 April disburse 30 april ) terbaik MBSB :D :

http://s22.postimg.org/kplwuh0ap/DISBURSE.jpg

Macam mana nak tengok sistem macam kat atas tu?:-?

Fara12
15-05-2013, 02:05 PM
Kalo dah approve memang xde masalah. Akan cepat la disbursed :)

Yang amik masa sikit sebelom proses nak approve tu. tp amik masa pun xlama mcm dulu.

If hari ni approve pagi... Tghari or petang da dpt sms akad. Esoknya dah disbursed.

Mbsb terbaik!!!!!

Kenapa mbsb boleh byr settlekan overlap kat bank rakyat? Naper sy punya dia suruh settlekan sendiri pulak??

Fara12
15-05-2013, 02:25 PM
Saya pun nak share situasi saya:

5/4 - Submit form pada agen. Overlap kowaja (RCE) dgn ukhwah
16/4 - Agen ckp pending approval sebab ada CTOS dgn RCE. Masalahnya kes dgn RCE dah settle 3 tahun yg lepas. So kena mintak surat justification dari RCE.
18/4 - Dapat surat dari RCE. Fax ke agen & agen proceed ke bhgn processing
25/4 - Bhgn processing reject surat RCE sbb x stated amount yg kena CTOS. Balik semula ke RCE. Mintak diaorg buat surat yg ada arrears amount. Officer RCE ckp x perlu sbb acc dah clear. Last2 mintak agen sendiri deal dgn officer RCE tu.
26/4 - processing mintak slip gaji bulan 4. Tak de perkembangan
30/4 - Bala...Settlement letter ukhwah dah due...kena mintak baru. Haish....mintak agen tlg settlekan
7/5 - Tergerak hati nak buat self-check CTOS kat internet. Check2 nama mmg clear. So skrg sapa yang tak buat keje....? Hantar salinan report ke agen.
10/5 - agen terima settlement letter dari ukhwah.
13/5 - Agen ckp semua doc dah masuk dlm system.
15/5 - ....Masih menunggu....

Tak tau la sampai bila nak approved....letih menunggu....:((:((:((


Mungkin awk dpt agen yg mcm sy. Agen tidor. Surat sy tak valid pun dia tak tau. Boleh jer melangut tunggu sampai 18 hari. Dah tu bila sy tanya penyata settlement bank rakyat sy tu ori ke tak, itu pun dia tak tau. :eek::eek:

spellbinder
15-05-2013, 02:26 PM
Macam mana nak tengok sistem macam kat atas tu?:-?

buat la dgn agen yg boleh bagi awak check status melalui sistem online..:)cgrock

pinjamanperibadikita
15-05-2013, 02:40 PM
Kenapa mbsb boleh byr settlekan overlap kat bank rakyat? Naper sy punya dia suruh settlekan sendiri pulak??

Mbsb akan issue cheque bank rakyat jika settlement bank rakyat dah nak expired dlm 7-10hari lg.

Itu mmg procedure yg bank rakyat mahukan.

Jika settlement bank rakyat expired lambat lagi mbsb blh uruskan direct settle kpd bank rakyat.

pinjamanperibadikita
15-05-2013, 02:42 PM
Macam mana nak tengok sistem macam kat atas tu?:-?

Sistem tu hanya agen yg dpt tgk n kalo nak tgk suh agen tuan print screen bg kat tuan :D

kasem_hashim
15-05-2013, 02:55 PM
Sistem tu hanya agen yg dpt tgk n kalo nak tgk suh agen tuan print screen bg kat tuan :D

mcm mana kalu agent yg kita buat tu xangkat2 n xreply2 msg and call tn :((:((:((

ape yg bleh d buat tn.....

netravailpas
15-05-2013, 03:16 PM
Agen tu ok. Cuma org kat processing tu je...maklumlah ada 2 tangan je...

aduka1985
15-05-2013, 04:23 PM
saya hantar rabu lepas.
9hb masuk sistem
10hb akad
smlm dah masuk duit lepas kol 730.

buat direct dgn staff mbsb damansara...

Fara12
15-05-2013, 08:06 PM
Mbsb akan issue cheque bank rakyat jika settlement bank rakyat dah nak expired dlm 7-10hari lg.

Itu mmg procedure yg bank rakyat mahukan.

Jika settlement bank rakyat expired lambat lagi mbsb blh uruskan direct settle kpd bank rakyat.

Disburse 13/5. Expired 31/5. Ada 18 hari lg

pinjamanperibadikita
15-05-2013, 08:31 PM
Disburse 13/5. Expired 31/5. Ada 18 hari lg

Client saya pun ada kena mcm tu. itu sy no comment ah . :D

pinjamanperibadikita
15-05-2013, 08:33 PM
mcm mana kalu agent yg kita buat tu xangkat2 n xreply2 msg and call tn :((:((:((

ape yg bleh d buat tn.....

Teruknya agen tu. kesian kat tuan.

Kalo kes mcm tuh tuan direct la dgn hq. nak tahu status loan direct call hq sbb sy dah xleh bantu utk semak loan jika submit under agen lain.

pinjamanperibadikita
15-05-2013, 08:33 PM
saya hantar rabu lepas.
9hb masuk sistem
10hb akad
smlm dah masuk duit lepas kol 730.

buat direct dgn staff mbsb damansara...

Terbaik :)paid