PDA

View Full Version : Cara menghantar barang dari vietnam dalam jumlah yang banyak .


ultrajenglot
17-01-2013, 03:30 PM
Assalamualaikum warahmatullah kepada member CG,

Saya akan ke Vietnam pada 24-28 Februari 2013 ni untuk cari dan beli barang-barang seperti pakaian dan aksesori dari sana.

1)Persoalan saya ialah macamana nak hantar barang dalam jumlah yang banyak dari sana (door-to door service).

2)Berapa kos

3)Cara pembungkusan

4)Berapa lama

ada lagi persoalan tapi tak ingat :">

harap otai-otai dapat bagi jawapan. Semoga Allah merahmati kita dunia dan akhirat. Amin :)cgrock

maliq7776
17-01-2013, 03:33 PM
perghh vietnam ni lubuk. mohon percerahan otai2 jugak.

zall
17-01-2013, 03:53 PM
rasanya kat sana mmg ada kedai yg mmg ader servis penghantaran sekali... mungkin otai2 yg slalu amik tudung/baju kurung dari sana boleh share...

blink_182
17-01-2013, 04:18 PM
rasanya kat sana mmg ada kedai yg mmg ader servis penghantaran sekali... mungkin otai2 yg slalu amik tudung/baju kurung dari sana boleh share...

Ye...

Tapi makan masa lame la antar seminggu or dua minggu

ANAZUHUD
17-01-2013, 04:48 PM
rase2 kos shipping dia ada mahal sikit kalo berbadning buat door to door services dr china ke malaysia..tp yang penting tak yah pening2 berurusan dengan kastam dah

redz0ne
18-01-2013, 09:26 AM
pergi sendiri atau pekej berkumpulan? kalau pakej borong dorang ada ajar cara nak beli dan hantar

ultrajenglot
19-01-2013, 01:05 PM
Pakej sendiri je. Gamble gi ngan mem.

ultrajenglot
19-01-2013, 01:06 PM
rase2 kos shipping dia ada mahal sikit kalo berbadning buat door to door services dr china ke malaysia..tp yang penting tak yah pening2 berurusan dengan kastam dah

Agak-agak dalam berapa kos?

NoobFTT
19-01-2013, 01:13 PM
kena guna shipping hadiah mcm china jgk ke? :-? nanti ada la masta2 cg ni reply.. :D

+kOoL+
19-01-2013, 01:15 PM
apa maksud door-to-door servis ni TT?.. menarik untuk dibincangkan ni.. kalau boleh share setiap negara (china, vietnam, kemboja, indonesia, thailand) cara nk bawak masuk barang pukal memang terbaik

ultrajenglot
19-01-2013, 01:17 PM
kena guna shipping hadiah mcm china jgk ke? :-? nanti ada la masta2 cg ni reply.. :D

Menunggu otai2 masuk ni..InsyaAllah pas balik thread ni akan diupdate utk memudahkan peniaga-peniaga lain berurusan ke Vietnam.:)cgrock

NoobFTT
19-01-2013, 01:18 PM
Menunggu otai2 masuk ni..InsyaAllah pas balik thread ni akan diupdate utk memudahkan peniaga-peniaga lain berurusan ke Vietnam.:)cgrock

bagus jgk tu tt.. tak buat service tolong beli brg ke tt? hehe :D

FaZiL^aFiZi
19-01-2013, 02:45 PM
Assalamualaikum warahmatullah kepada member CG,

Saya akan ke Vietnam pada 24-28 Februari 2013 ni untuk cari dan beli barang-barang seperti pakaian dan aksesori dari sana.

1)Persoalan saya ialah macamana nak hantar barang dalam jumlah yang banyak dari sana (door-to door service).

2)Berapa kos

3)Cara pembungkusan

4)Berapa lama

ada lagi persoalan tapi tak ingat :">

harap otai-otai dapat bagi jawapan. Semoga Allah merahmati kita dunia dan akhirat. Amin :)cgrock

elok jugak park kt thread ni...

p/s....aku pun nk g vietnam hujung bulan ni.... 29 - 4 feb ... :D

remi
20-01-2013, 01:45 AM
ishh..... lambat pulak otai otai nak masuk sini ni....

ultrajenglot
20-01-2013, 08:19 AM
elok jugak park kt thread ni...

p/s....aku pun nk g vietnam hujung bulan ni.... 29 - 4 feb ... :D

alahai tak dan gak jumpa..~X(

ultrajenglot
20-01-2013, 08:20 AM
bagus jgk tu tt.. tak buat service tolong beli brg ke tt? hehe :D


itu untuk lawatan kedua kot..sebab kali ni nak beli barang apa pun tak pasti lagi..:D

ultrajenglot
20-01-2013, 09:42 AM
bump thread ni..

LEMANtheMAN
20-01-2013, 09:44 AM
anto guna tongkang takleh ke..huhu gurau je

barang apa ade murah2 sane bro? kasut sport ke

mr_arief501
20-01-2013, 09:47 AM
tolong bump utk tt...nak tau jgk camne..nak start wat bisness sng..hehe

ultrajenglot
20-01-2013, 12:14 PM
anto guna tongkang takleh ke..huhu gurau je

barang apa ade murah2 sane bro? kasut sport ke

Dengar khabar barang2 Al Ikhsan banyak amik kat Vietnam. nak cari Clarks jugak ni kot2 harga berpatutan boleh buat stok untuk diri sendiri selama 10 tahun :))

LEMANtheMAN
20-01-2013, 12:17 PM
Dengar khabar barang2 Al Ikhsan banyak amik kat Vietnam. nak cari Clarks jugak ni kot2 harga berpatutan boleh buat stok untuk diri sendiri selama 10 tahun :))

tau takpa..dapat lubuk ni musti best

bart72
20-01-2013, 12:24 PM
tt klo ko pie vietnam jgn lupa buh gambar dlm nie bgi
semgt sikit,aku pun plan nk gi vienam gak.klu bwa 10k agak brg byk mna

ultrajenglot
20-01-2013, 03:11 PM
tt klo ko pie vietnam jgn lupa buh gambar dlm nie bgi
semgt sikit,aku pun plan nk gi vienam gak.klu bwa 10k agak brg byk mna

aku pun plan nak bawak 10k gak ni.Yang pasti 10k memang lebih bagasi 30kg..aku beli barang kat Kenanga 4k pun dah 40kg..
gambar sudah semestinya..:D

p/s: nampak gaya macam takde orang nak pecah lubang pasal shipping ni.

"Ketahuilah, orang yang benar-benar berjaya ialah orang yang boleh membawa orang lain untuk berjaya bersama-samanya"

ultrajenglot
20-01-2013, 03:29 PM
Tanya sorang ejen tadi kalo dari China dia amik RM300 untuk 1 cubic meter.

ariezy
21-01-2013, 08:55 AM
parking jap tt...cam menarik gak topik ni..

abe_zonda
21-01-2013, 09:10 AM
TT
aku senaraikan servis yg blh diguna disana..kalau nk bawak masuk byk2 berbaloi2 guna servis depa ni..blh send email mntk quatation..depa akan handling shipment tu nanti

ACI Worldwide Express
91/2 Tran Quoc Hoan Street,
Ward 4, Tan Binh District,
Ho Chi Min City
T : (84-8) 811 9755 / 8812
W : www.aciexpress.net
F : (84-8) 811 8810
E : aci@hcm.vnn.vn

Aramex (Expo Express Services Ltd)
36 Truong Son Street,
Tan Binh District,
Ho Chi Minh City
T : (84-8) 848 9394
W : www.aramex.com
F : (84-8) 848 9396

ultrajenglot
21-01-2013, 03:32 PM
TT
aku senaraikan servis yg blh diguna disana..kalau nk bawak masuk byk2 berbaloi2 guna servis depa ni..blh send email mntk quatation..depa akan handling shipment tu nanti

ACI Worldwide Express
91/2 Tran Quoc Hoan Street,
Ward 4, Tan Binh District,
Ho Chi Min City
T : (84-8) 811 9755 / 8812
W : www.aciexpress.net
F : (84-8) 811 8810
E : aci@hcm.vnn.vn

Aramex (Expo Express Services Ltd)
36 Truong Son Street,
Tan Binh District,
Ho Chi Minh City
T : (84-8) 848 9394
W : www.aramex.com
F : (84-8) 848 9396

:)cgrock:)cgrock:)cgrock

ultrajenglot
21-01-2013, 03:53 PM
TT
aku senaraikan servis yg blh diguna disana..kalau nk bawak masuk byk2 berbaloi2 guna servis depa ni..blh send email mntk quatation..depa akan handling shipment tu nanti

ACI Worldwide Express
91/2 Tran Quoc Hoan Street,
Ward 4, Tan Binh District,
Ho Chi Min City
T : (84-8) 811 9755 / 8812
W : www.aciexpress.net
F : (84-8) 811 8810
E : aci@hcm.vnn.vn

Aramex (Expo Express Services Ltd)
36 Truong Son Street,
Tan Binh District,
Ho Chi Minh City
T : (84-8) 848 9394
W : www.aramex.com
F : (84-8) 848 9396

dah email aciexpress :)cgrock

ultrajenglot
21-01-2013, 03:54 PM
Office Addresses

Main Office
Petaling Jaya - KUL
NO. 12C HEDGEFORD INNOVATION PARK, JALAN TANDANG, 46050, Selangor
Phone ( Customer Service): +603 (77) 878787
Fax: +603 (77) 859000
PO Box:

Working Days: MON,TUE,WED,THU,FRI
Working Hours: 08:30-18:00-

ARAMEX MALAYSIA

ANAZUHUD
21-01-2013, 04:01 PM
Dengar khabar barang2 Al Ikhsan banyak amik kat Vietnam. nak cari Clarks jugak ni kot2 harga berpatutan boleh buat stok untuk diri sendiri selama 10 tahun :))

al-ikhsan ada sign contract dengan nike bro..kalo macam kita nie mane bleh direct amik kat kilang bro..kecuali kilang tue bapak kita punya hu..hu..yang kat malaysia nie ada banyak kilang buat baju nike n baju branded tuk export pun susah nak masuk bro..x layan punya..kalo dia jual pun barang2 stocklot atau cancel oder atau surplus tp modal amik mg x tahan plak..

shamputra
21-01-2013, 04:05 PM
aku pun plan nak bawak 10k gak ni.Yang pasti 10k memang lebih bagasi 30kg..aku beli barang kat Kenanga 4k pun dah 40kg..
gambar sudah semestinya..:D

p/s: nampak gaya macam takde orang nak pecah lubang pasal shipping ni.

"Ketahuilah, orang yang benar-benar berjaya ialah orang yang boleh membawa orang lain untuk berjaya bersama-samanya"

utk beg 30kg dpt kain cotton 60 helai. kos kain cotton utk 60 pasang rm1.5k . nk beli banyak2 boleh tp kt lcct nnti yg leceh skit. kalau kastam x kaco x pe. yg penting kena pastikan ade resit tipu utk tunjuk kt kastam jika diminta. sy dh 2 kali sy ke Vietnam. skrg tgh berurusan dgn penjual kain cotton disane utk oder kain utk stok jualan hari raya puasa nnti. ade penjual kt sane buat servis door to door rm1040(kalau x silap).minima 100 pasang. maksima 600 pasang. cukai kastam Vietnam n cukai kastam Malaysia dia byrkan. lupa plak 1 lg byran yg dia byrkan.

ANAZUHUD
21-01-2013, 04:09 PM
Agak-agak dalam berapa kos?

x silap usd80-100 untuk 1cbm nak cari brg ape bro? kalo baju kurung n telekung byk la sana..lg satu kalo nak carik baju2 overrun branded mg ada tapi kena tahu lubang la

shamputra
21-01-2013, 04:12 PM
susah bawak beg besar2. ade mmber ckp skrg ni kastam Vietnam dh kaco. dh pandai nak pow2...dulu x kaco pun. kastam Vietnam dh pandai skrg mintak duit poket. kastam kt lcct pun akan kaco kalau kita bawah beg yg besar2. suh bukak. bulan 11 br ni g sane n beli kain cotton + baju lebih kurang berat 100kg. masa kt lcct dh pecah2 beg tu suh adik2 bawak. tp yg sy bwk je kena tahan dgn kastam. sy bwk 2 beg yg berat 30kg setiap satu. kastam mintak rsit. sy ckp ade dgn wife. masa tu wife dh gerak ke depan sambil tolak troli lain. wife dtg n kuarkan resit . kt resit rm500 so kena kena rm50. mintak2 diskaun dia bg lah rm30. moral of story, stanby lah resit tipu.hehe. kalau ikutkan kos sebenar rm3k.

ultrajenglot
21-01-2013, 04:19 PM
x silap usd80-100 untuk 1cbm nak cari brg ape bro? kalo baju kurung n telekung byk la sana..lg satu kalo nak carik baju2 overrun branded mg ada tapi kena tahu lubang la

nak cari baju overrun. ada lubang? kalo ada nak pm pun boleh :">. Agak-agak 1cbm tu berapa banyak boleh isi?

ultrajenglot
21-01-2013, 04:21 PM
susah bawak beg besar2. ade mmber ckp skrg ni kastam Vietnam dh kaco. dh pandai nak pow2...dulu x kaco pun. kastam Vietnam dh pandai skrg mintak duit poket. kastam kt lcct pun akan kaco kalau kita bawah beg yg besar2. suh bukak. bulan 11 br ni g sane n beli kain cotton + baju lebih kurang berat 100kg. masa kt lcct dh pecah2 beg tu suh adik2 bawak. tp yg sy bwk je kena tahan dgn kastam. sy bwk 2 beg yg berat 30kg setiap satu. kastam mintak rsit. sy ckp ade dgn wife. masa tu wife dh gerak ke depan sambil tolak troli lain. wife dtg n kuarkan resit . kt resit rm500 so kena kena rm50. mintak2 diskaun dia bg lah rm30. moral of story, stanby lah resit tipu.hehe. kalau ikutkan kos sebenar rm3k.

tu la kalo boleh kat airport nak bawak balik barang untuk diri sendiri je. yang untuk bisnes bg kat ejen. hajatnya macam tu la..

ANAZUHUD
21-01-2013, 04:35 PM
nak cari baju overrun. ada lubang? kalo ada nak pm pun boleh :">. Agak-agak 1cbm tu berapa banyak boleh isi?

kalo yang kat jakarta aku tahu la bro..hu..hu..aku selalu usha baju overrun kat sana:)

shamputra
21-01-2013, 06:07 PM
tu la kalo boleh kat airport nak bawak balik barang untuk diri sendiri je. yang untuk bisnes bg kat ejen. hajatnya macam tu la..

elok lah camtu. lebih selamat n menyakinkan..

ultrajenglot
22-01-2013, 08:36 AM
kalo yang kat jakarta aku tahu la bro..hu..hu..aku selalu usha baju overrun kat sana:)

Jakarta tu..bukan kat Bandung ke?

hannuz1010
22-01-2013, 08:37 AM
lam 500 gak la stanby..bini aku slalu gak buat pakai kurier gini..tapi tak penah tau lak

ultrajenglot
22-01-2013, 09:21 AM
lam 500 gak la stanby..bini aku slalu gak buat pakai kurier gini..tapi tak penah tau lak

tolong tanya bro. Alhamdulillah ada otai datang menolong :)cgrock

ANAZUHUD
22-01-2013, 09:44 AM
Jakarta tu..bukan kat Bandung ke?

bandung tue rata-rata diorang amik dekat supplier (1st hand). 1st hand nie rata-rata banyak kat jakarta, 1st hand nie merupakan buyer stocklot bg kilang2 besar sekitar indon. barang bandung sebenarnya x bleh caya sangat ada yang peniaga sana campur brng tiruan gak.kalo dapat tahu lubang besar yang supply toko2 n kedai2 dkt sekitar indon mg bleh buat biz. aku mg plan nak g sana nak jumpe supplier tue sblum nie aku berurusan melalui online jer..

ulatjahat
22-01-2013, 09:59 AM
aku dah pegi bulan 12 hari tu tp masa tu beli kain 100 helai dapat la sumbat2 dlm 2,3 beg besar. masa kat airport vietnam kena tahan sbb dia scan bag aku cantik jer susun kain.. :)):)) dia ckp kena submit invoice la kena declare kat kastam la bayar tax. aku nego2 ckp baru first time dtg x tau prosedur dapat la lepas. pasni kalo nak pegi pikir cara lain lak.. :D tp sebenarnya bila tanya otai2 tu security jer nak pow kita. :(scam

kos shipping lak kalo x salah door to door kalo dr china sekitar rm300++ tp kalo vietnam mahal dalam usd300++ (rm1000) dapat susun dlm 400-500 helai cotton rasanya. tp kalo ada yang nak share shipping lg murah lg baik..

ultrajenglot
22-01-2013, 12:12 PM
bandung tue rata-rata diorang amik dekat supplier (1st hand). 1st hand nie rata-rata banyak kat jakarta, 1st hand nie merupakan buyer stocklot bg kilang2 besar sekitar indon. barang bandung sebenarnya x bleh caya sangat ada yang peniaga sana campur brng tiruan gak.kalo dapat tahu lubang besar yang supply toko2 n kedai2 dkt sekitar indon mg bleh buat biz. aku mg plan nak g sana nak jumpe supplier tue sblum nie aku berurusan melalui online jer..

macam best je..tp sebelum tu nak riki2 kat vietnam dulu:)cgrock

ultrajenglot
22-01-2013, 03:41 PM
aku dah pegi bulan 12 hari tu tp masa tu beli kain 100 helai dapat la sumbat2 dlm 2,3 beg besar. masa kat airport vietnam kena tahan sbb dia scan bag aku cantik jer susun kain.. :)):)) dia ckp kena submit invoice la kena declare kat kastam la bayar tax. aku nego2 ckp baru first time dtg x tau prosedur dapat la lepas. pasni kalo nak pegi pikir cara lain lak.. :D tp sebenarnya bila tanya otai2 tu security jer nak pow kita. :(scam

kos shipping lak kalo x salah door to door kalo dr china sekitar rm300++ tp kalo vietnam mahal dalam usd300++ (rm1000) dapat susun dlm 400-500 helai cotton rasanya. tp kalo ada yang nak share shipping lg murah lg baik..

boleh tahan gak tu RM1000..huhu. shipping agent pun takde pulak masuk dalam ni..~X(

shamputra
22-01-2013, 11:17 PM
lam 500 gak la stanby..bini aku slalu gak buat pakai kurier gini..tapi tak penah tau lak

bro tanak berkongsi ke mengenai pos kain dgn vietnam....

hannuz1010
22-01-2013, 11:28 PM
bro tanak berkongsi ke mengenai pos kain dgn vietnam....

bini aku slalu amik baju kurung manik kat kilang..slalu tokey akan pos kan sehingga ke rumah..kosnya dlm 200 ke 300 gak..macam tokey yg tempat bini aku bli ni sgt fasih bahasa melayu walaupun org vietnam..amik masa 3 hingga 4 hari kalo tak silap penghantaran..

shamputra
22-01-2013, 11:30 PM
bini aku slalu amik baju kurung manik kat kilang..slalu tokey akan pos kan sehingga ke rumah..kosnya dlm 200 ke 300 gak..macam tokey yg tempat bini aku bli ni sgt fasih bahasa melayu walaupun org vietnam..amik masa 3 hingga 4 hari kalo tak silap penghantaran..

kalau kos 200 - 300 tu murah lah tu. camna ye nk contact tokey tu. kalau x keberatan bg lah email @ fon tokey tu. :)cgrock:)cgrock

hannuz1010
22-01-2013, 11:34 PM
kalau kos 200 - 300 tu murah lah tu. camna ye nk contact tokey tu. kalau x keberatan bg lah email @ fon tokey tu. :)cgrock:)cgrock

nanti aku bg..bini da tido lak..

shamputra
22-01-2013, 11:35 PM
nanti aku bg..bini da tido lak..

ok bro...thanks....

zhafran86
22-01-2013, 11:55 PM
agak penat jgk biz cmni.. ulang alik mesia-vietnam

hannuz1010
22-01-2013, 11:57 PM
agak penat jgk biz cmni.. ulang alik mesia-vietnam

aritu modal 10k..dpt untung bersih lam 20k gak..huhu..time raya je niaga pastu takde dah..

Drake
23-01-2013, 12:08 AM
agak penat jgk biz cmni.. ulang alik mesia-vietnam

Penat mmg penat. Kena gaya mmg berbaloi. Ramai dah x cari kain kat indon lagi dah sejak 3,4 tahun lepas. Sorang kawan, modal 20k. Dalam 4,5 bulan dah cecah 90K modal plus profit.

Ada kawan yg buat tour ke vietnam setiap bulan. Sape2 nak contact sila pm. Boleh le tanya pasal shipping n charges kat dia.. Tq

P/s: belum sempat nak ke sana.. Taun ni kot :D

only1
23-01-2013, 12:52 AM
aku pun plan nak bawak 10k gak ni.Yang pasti 10k memang lebih bagasi 30kg..aku beli barang kat Kenanga 4k pun dah 40kg..
gambar sudah semestinya..:D

p/s: nampak gaya macam takde orang nak pecah lubang pasal shipping ni.

"Ketahuilah, orang yang benar-benar berjaya ialah orang yang boleh membawa orang lain untuk berjaya bersama-samanya"

beli buku borong di vietnam...

only1
23-01-2013, 12:53 AM
bandung tue rata-rata diorang amik dekat supplier (1st hand). 1st hand nie rata-rata banyak kat jakarta, 1st hand nie merupakan buyer stocklot bg kilang2 besar sekitar indon. barang bandung sebenarnya x bleh caya sangat ada yang peniaga sana campur brng tiruan gak.kalo dapat tahu lubang besar yang supply toko2 n kedai2 dkt sekitar indon mg bleh buat biz. aku mg plan nak g sana nak jumpe supplier tue sblum nie aku berurusan melalui online jer..

menarik gak g melancong ke jakarta cari barang

only1
23-01-2013, 12:55 AM
Penat mmg penat. Kena gaya mmg berbaloi. Ramai dah x cari kain kat indon lagi dah sejak 3,4 tahun lepas. Sorang kawan, modal 20k. Dalam 4,5 bulan dah cecah 90K modal plus profit.

Ada kawan yg buat tour ke vietnam setiap bulan. Sape2 nak contact sila pm. Boleh le tanya pasal shipping n charges kat dia.. Tq

P/s: belum sempat nak ke sana.. Taun ni kot :D

Oh!! klu nak niaga kain kena g sana la mcm nie..

ultrajenglot
23-01-2013, 11:29 AM
beli buku borong di vietnam...

ada ajar ke pasal shipping ni? sebab hari tu ada baca buku tu rasa mcm takde..

bart72
23-01-2013, 11:46 AM
aku tya kawan aku yg pernah brong kat vietnam,dia packing kat kedai
je lepas tu pekedai tu akan hantar sampai malaysia terus rumah
penghantran kurng pada seratus tapi dekat 2 minggu baru sampai

ultrajenglot
23-01-2013, 12:02 PM
aku tya kawan aku yg pernah brong kat vietnam,dia packing kat kedai
je lepas tu pekedai tu akan hantar sampai malaysia terus rumah
penghantran kurng pada seratus tapi dekat 2 minggu baru sampai

kalo banyak kedai macamana?

shamputra
23-01-2013, 12:46 PM
aritu modal 10k..dpt untung bersih lam 20k gak..huhu..time raya je niaga pastu takde dah..

Nnti dh ade info pasal shiping bgtau ye...

bart72
23-01-2013, 02:33 PM
kalo banyak kedai macamana?

beli kat mana kedai pun xpa tapi packing satu kedai
je tapi kena tya depa dulu.ada kena charge ada yg free packging

only1
23-01-2013, 08:19 PM
ada ajar ke pasal shipping ni? sebab hari tu ada baca buku tu rasa mcm takde..

Aku tgk cover buku nya ajer.. tak selak helaian dalam... tak tahu ade ker tak

only1
23-01-2013, 08:31 PM
aku tya kawan aku yg pernah brong kat vietnam,dia packing kat kedai
je lepas tu pekedai tu akan hantar sampai malaysia terus rumah
penghantran kurng pada seratus tapi dekat 2 minggu baru sampai

Yup!! aku setuju.. setengah tempat mng menyediakan shiping sekali.. jd klu kita beli di banyak kedai, kita boleh menggunakan kan perkhidmatan shiping tersebut.. of course lah ada charge.. Insyallah klu dah p sana rajin bukak mulut bertanya.. smpi la barang tue ke Malaysia dgn selamat..

maliq7776
23-01-2013, 08:41 PM
kalau nak borong kain..antara Vietnam dan China, yang mana lebih baik?:)

ultrajenglot
24-01-2013, 07:39 AM
Yup!! aku setuju.. setengah tempat mng menyediakan shiping sekali.. jd klu kita beli di banyak kedai, kita boleh menggunakan kan perkhidmatan shiping tersebut.. of course lah ada charge.. Insyallah klu dah p sana rajin bukak mulut bertanya.. smpi la barang tue ke Malaysia dgn selamat..

Rasa macam dah terjawab persoalan ni. :)cgrock

ultrajenglot
24-01-2013, 07:41 AM
kalau nak borong kain..antara Vietnam dan China, yang mana lebih baik?:)

Kalo kain pasang Vietnam kalo gadjet china. Tu jawapan aku la sebab tak pernah gi china lagi. Vietnam pun belum pernah gi.:">

only1
24-01-2013, 12:13 PM
Rasa macam dah terjawab persoalan ni. :)cgrock

Lg satu tanya soalan, adakah shipping door to door... bermakna barang terus smpi ke rumah... tak yah la kita pening2 nak buat clearance kat port, segala kerja mereka lakukan, of course la charge lain sikit...
banyak dah orang malaysia beli barang di vietnam, indonesia, dan china.. jd mereka pun menggunakan perkhidmatan shiping dari sana.. jd suplier sana pun dah biasa urusan shipping ke Malaysia, klu benda tue dah fimiliar seharusnya lebih mudah la jd urusan di sana..
:)cgrock:)cgrock

Aku rasa mcm nk jd tauke kain la pulak... bl la aku nk p vietnam nie

shamputra
24-01-2013, 07:46 PM
Lg satu tanya soalan, adakah shipping door to door... bermakna barang terus smpi ke rumah... tak yah la kita pening2 nak buat clearance kat port, segala kerja mereka lakukan, of course la charge lain sikit...
banyak dah orang malaysia beli barang di vietnam, indonesia, dan china.. jd mereka pun menggunakan perkhidmatan shiping dari sana.. jd suplier sana pun dah biasa urusan shipping ke Malaysia, klu benda tue dah fimiliar seharusnya lebih mudah la jd urusan di sana..
:)cgrock:)cgrock

Aku rasa mcm nk jd tauke kain la pulak... bl la aku nk p vietnam nie

chek kt sini tiket air asia.... http://fleapy.com/

ultrajenglot
29-01-2013, 08:49 AM
Lg satu tanya soalan, adakah shipping door to door... bermakna barang terus smpi ke rumah... tak yah la kita pening2 nak buat clearance kat port, segala kerja mereka lakukan, of course la charge lain sikit...
banyak dah orang malaysia beli barang di vietnam, indonesia, dan china.. jd mereka pun menggunakan perkhidmatan shiping dari sana.. jd suplier sana pun dah biasa urusan shipping ke Malaysia, klu benda tue dah fimiliar seharusnya lebih mudah la jd urusan di sana..
:)cgrock:)cgrock

Aku rasa mcm nk jd tauke kain la pulak... bl la aku nk p vietnam nie

haa bukak balik la persoalan ni..:D

Door to door shipping tu bermakna sampai ke rumah ke?:-?

Dreamboxjb
29-01-2013, 08:53 AM
jika ada sape boleh update caranya bagus juga...tq

acHnuLL aDnan
29-01-2013, 08:56 AM
vietnam ni mmg lubuk kain...
aku pun tingin gak nk pegi...

cip
29-01-2013, 09:26 AM
haa bukak balik la persoalan ni..:D

Door to door shipping tu bermakna sampai ke rumah ke?:-?

Betul tu bro, door to door maknanya diorang uruskan sampai ke alamat rumah/kedai bro terus.. Xperlu nak pening2 dgn kastam...

ultrajenglot
29-01-2013, 09:28 AM
masih tak dapat info ni..

ultrajenglot
29-01-2013, 09:29 AM
Betul tu bro, door to door maknanya diorang uruskan sampai ke alamat rumah/kedai bro terus.. Xperlu nak pening2 dgn kastam...

Cara berurusan dia ngan tokey kedai ke tokey syarikat shipping handling?

abe_zonda
29-01-2013, 09:41 AM
murah ke kain cotton dkt vietnam?
p hanoi or ho chi min ?

cip
29-01-2013, 09:51 AM
Cara berurusan dia ngan tokey kedai ke tokey syarikat shipping handling?

Mana-mana pun boleh.. nak senang suruh tokey kedai buat la..

Tapi kalau TT beli byk brg dari byk kedai, baik TT berurusan dgn syarikat shipping terus.. Hantar byk brg dalam 1 penghantaran lebih murah...:)paid

istinggar
29-01-2013, 11:27 AM
'Shipping' di sini melalui udara (air freight) atau laut? Kontena?

ultrajenglot
29-01-2013, 02:33 PM
Mana-mana pun boleh.. nak senang suruh tokey kedai buat la..

Tapi kalau TT beli byk brg dari byk kedai, baik TT berurusan dgn syarikat shipping terus.. Hantar byk brg dalam 1 penghantaran lebih murah...:)paid

Bro dah pernah pergi ke Vietnam? Nak tanya tentang syarikat shipping tu kat mana nak cari kalo kat Vietnam?

:)cgrock

cip
29-01-2013, 02:52 PM
Bro dah pernah pergi ke Vietnam? Nak tanya tentang syarikat shipping tu kat mana nak cari kalo kat Vietnam?

:)cgrock

Sorry la bro, saya xpernah sampai sana..

Kalau pasal shipping ni tau la sikit2 sbb dok kerja ni..

Byk ke brg nak bawa balik bro? Kalau sikit pakai kurier pun dah ok, kalau byk bro boleh cuba google forwarding company yg boleh hantar brg dari sana..

ultrajenglot
29-01-2013, 03:09 PM
Sorry la bro, saya xpernah sampai sana..

Kalau pasal shipping ni tau la sikit2 sbb dok kerja ni..

Byk ke brg nak bawa balik bro? Kalau sikit pakai kurier pun dah ok, kalau byk bro boleh cuba google forwarding company yg boleh hantar brg dari sana..

Rasanya sikit je kot. tak sampai 1 kontena pun. Macamana kiraan dia?ada buat servis dari Vietnam?

redtea
29-01-2013, 03:43 PM
Aku nak gi HCM bln 3, 4 dan 5 ni..before ni gi just jln2 dan bawak family jerk..

bln 3 ni nak riki apa yg hot drp sana selain cotton. mungkin akak beli dulu skit2 unt test market. memang org cakap cotton sana meletup2 tapi saya takut saya takde aura jual kain aje..hahahaa

bln 4 mungkin start bawak barang guna shipping.

then bln 5 borong unt stok raya.

sapa nak follow jom aa...

Yul-Minho
29-01-2013, 04:02 PM
Aku nak gi HCM bln 3, 4 dan 5 ni..before ni gi just jln2 dan bawak family jerk..

bln 3 ni nak riki apa yg hot drp sana selain cotton. mungkin akak beli dulu skit2 unt test market. memang org cakap cotton sana meletup2 tapi saya takut saya takde aura jual kain aje..hahahaa

bln 4 mungkin start bawak barang guna shipping.

then bln 5 borong unt stok raya.

sapa nak follow jom aa...

nak ikut jugak boleh...
sy nak cari kain fleece n kain kapas..

redtea
29-01-2013, 04:10 PM
nak ikut jugak boleh...
sy nak cari kain fleece n kain kapas..

Boleh..18-20/3, 14-17/4, 21-23/5

Yul-Minho
29-01-2013, 04:14 PM
Boleh..18-20/3, 14-17/4, 21-23/5

kos tu mcm ner kak?? tiket, hotel dll..

bulan 4 ni insya'Allah boleh la sy ikut..
akak dari mna yer??? sy di kedah..

forexyes
29-01-2013, 04:18 PM
vietnam sama ke dengan malaysia?

cip
29-01-2013, 04:46 PM
Rasanya sikit je kot. tak sampai 1 kontena pun. Macamana kiraan dia?ada buat servis dari Vietnam?

Kalau xcukup pun boleh je bro, kira LCL(less container load).

Kiraan plak ikut berat atau isipadu, mana lebih tinggi..

Buat masa skrg ni xpernah lagi amik brg dari vietnam, tapi shipping punya procedure lebih kurang sama je.. urusan kastam yg berbeza-beza..

ultrajenglot
30-01-2013, 08:37 AM
Kalau xcukup pun boleh je bro, kira LCL(less container load).

Kiraan plak ikut berat atau isipadu, mana lebih tinggi..

Buat masa skrg ni xpernah lagi amik brg dari vietnam, tapi shipping punya procedure lebih kurang sama je.. urusan kastam yg berbeza-beza..

Urusan kastam tu sape yang urus?kita ke shipping company?

ultrajenglot
30-01-2013, 08:40 AM
murah ke kain cotton dkt vietnam?
p hanoi or ho chi min ?

Ho Chi Minh. Orang cakap murah

cip
30-01-2013, 08:59 AM
Urusan kastam tu sape yang urus?kita ke shipping company?

Kalau kita yg uruskan susah sikit.. lebih baik biar shipping company je yg uruskan, tapi kena charge sikit la..

rafiz2000
30-01-2013, 09:24 AM
agak2 kalu barangan sukan di Vietnam ok tak?banyak bawak masuk dari China sekarang ni...
dulu ada gak bengkel borong dari vietnam..sekarang byk dari China..
ada thread kot klu rajin gi cari di seksyen
servis offer.utk shipping ni..

FaZiL^aFiZi
30-01-2013, 09:26 AM
skang aku kt vietnam... ho chi minh ( area ben thanh ) malam td p ronda2 rambang mata.... hari ni baru nk survey2 barang kt sini... :)

ultrajenglot
30-01-2013, 11:26 AM
Kalau kita yg uruskan susah sikit.. lebih baik biar shipping company je yg uruskan, tapi kena charge sikit la..

Agak2 kalo 1cbm door-to-door shipping berapa anggaran?

ultrajenglot
30-01-2013, 11:33 AM
skang aku kt vietnam... ho chi minh ( area ben thanh ) malam td p ronda2 rambang mata.... hari ni baru nk survey2 barang kt sini... :)

bestnya.. tepek gambar sekeping dua dalam ni. :">

FaZiL^aFiZi
30-01-2013, 11:35 AM
bestnya.. tepek gambar sekeping dua dalam ni. :">

jap lg aku keluar aku amik pix cket. smlm x bwk camera & hp :D

abgG
30-01-2013, 11:47 AM
Dengar khabar barang2 Al Ikhsan banyak amik kat Vietnam. nak cari Clarks jugak ni kot2 harga berpatutan boleh buat stok untuk diri sendiri selama 10 tahun :))

la ni aku dok pakai..
tapi sambaq bundle je..rm40..:D
kat sana brapa rm?..

ultrajenglot
30-01-2013, 12:13 PM
la ni aku dok pakai..
tapi sambaq bundle je..rm40..:D
kat sana brapa rm?..

Tak tau la harga berapa. Mungkin lebih murah kot dari sini.

cip
30-01-2013, 02:34 PM
Agak2 kalo 1cbm door-to-door shipping berapa anggaran?

Xtau la plak bro, xpernah ambil brg dari vietnam.. Terus discus dgn forwarder je bro, diorang boleh bagi maklumat lebih detail..
By air or by sea or by truck, semua tu harga lain2..

Cuba bro TT tanya forwading company yg ada kat malaysia dulu.. senang nak sembang..:D

shamputra
04-02-2013, 05:50 PM
Urgent

Memerlukan contact utk pos bungkusan dr vietnam ke malaysia sebelum jumaat ni....help me help..

shamputra
04-02-2013, 05:55 PM
bini aku slalu amik baju kurung manik kat kilang..slalu tokey akan pos kan sehingga ke rumah..kosnya dlm 200 ke 300 gak..macam tokey yg tempat bini aku bli ni sgt fasih bahasa melayu walaupun org vietnam..amik masa 3 hingga 4 hari kalo tak silap penghantaran..

bro, nk contact utk shiping...

FaZiL^aFiZi
04-02-2013, 06:01 PM
hari last di vietnam....

overall barang kt sini mmg murah dari msia ..... tapi untuk brg berjenama & butik hrganya lebih kurang dengan malaysia je....

hri sabtu & ahad ramai giler org malaysia kt sini.... dah mcm duk malaysia rasanya...

flight kol 8.15 mlm... e

shamputra
04-02-2013, 06:39 PM
hari last di vietnam....

overall barang kt sini mmg murah dari msia ..... tapi untuk brg berjenama & butik hrganya lebih kurang dengan malaysia je....

hri sabtu & ahad ramai giler org malaysia kt sini.... dah mcm duk malaysia rasanya...

flight kol 8.15 mlm... e

sape2 yg g sane masa raya cina rugi, diaorg cuti 2 minggu...

ultrajenglot
07-02-2013, 02:57 PM
sape2 yg g sane masa raya cina rugi, diaorg cuti 2 minggu...

cuti 2 minggu tu..aku pergi 24-28/2 ni agak2 dorang cuti lagi tak? bro dah dapat kontek utk shipping?

shamputra
07-02-2013, 04:01 PM
cuti 2 minggu tu..aku pergi 24-28/2 ni agak2 dorang cuti lagi tak? bro dah dapat kontek utk shipping?

pasal shiping tu suruh tokey kain uruskan...hari ni pos...insyallah 3 hari sampai depan umah..

KOS
07-02-2013, 06:02 PM
TT
aku senaraikan servis yg blh diguna disana..kalau nk bawak masuk byk2 berbaloi2 guna servis depa ni..blh send email mntk quatation..depa akan handling shipment tu nanti

ACI Worldwide Express
91/2 Tran Quoc Hoan Street,
Ward 4, Tan Binh District,
Ho Chi Min City
T : (84-8) 811 9755 / 8812
W : www.aciexpress.net
F : (84-8) 811 8810
E : aci@hcm.vnn.vn

Aramex (Expo Express Services Ltd)
36 Truong Son Street,
Tan Binh District,
Ho Chi Minh City
T : (84-8) 848 9394
W : www.aramex.com
F : (84-8) 848 9396

Nice guy..

ultrajenglot
12-02-2013, 10:53 AM
pasal shiping tu suruh tokey kain uruskan...hari ni pos...insyallah 3 hari sampai depan umah..

3 hari je? laju tu. agak2 dalam berapa kos ye?

shamputra
14-02-2013, 01:01 PM
3 hari je? laju tu. agak2 dalam berapa kos ye?

guna fedex. tax kena rm403.20 , kos pnghantaran rm800 ++ .

ultrajenglot
14-02-2013, 03:18 PM
guna fedex. tax kena rm403.20 , kos pnghantaran rm800 ++ .

fuh kasar tu..ingatkan bawah RM500 je:">

ultrajenglot
14-02-2013, 03:18 PM
pasal shiping tu suruh tokey kain uruskan...hari ni pos...insyallah 3 hari sampai depan umah..

kalo bawah RM500 ada tak?

redtea
14-02-2013, 03:38 PM
kalo bawah RM500 ada tak?

Jom kongsi, aku nak gi 18-20/3

shamputra
14-02-2013, 03:41 PM
kalo bawah RM500 ada tak?

bergantung kepada brape qm. ari tu pos 1.7 qm...

migustik
17-02-2013, 05:18 AM
Jom kongsi, aku nak gi 18-20/3

Nak ikuuutttt....

ultrajenglot
17-02-2013, 08:59 AM
Jom kongsi, aku nak gi 18-20/3

aku nak gi minggu depan. 24-28/2 ni..

ultrajenglot
17-02-2013, 09:00 AM
bergantung kepada brape qm. ari tu pos 1.7 qm...

tax dikira macamana?kalo suruh tokey kedai ejas tax agak2 boleh tak?

shamputra
17-02-2013, 09:07 AM
tax dikira macamana?kalo suruh tokey kedai ejas tax agak2 boleh tak?

Tak pasti kiraan camna. bro kt mana? kalau dkt leh tgk dokumen dgn sy ni. dia declare brgan yg dia hantar tu sebagai gift. harga yg dia declare 0.5 usd utk 1 pasang. alhamdulillah jualan 2 hari pertama mencecah rm4k....

tr4falgar
17-02-2013, 09:52 AM
fuh ini membuatkan aku ingin bisness jugak..tp tgk korang letak harga tu, tiada kemampuan la pulok huhu

ultrajenglot
17-02-2013, 11:27 AM
Tak pasti kiraan camna. bro kt mana? kalau dkt leh tgk dokumen dgn sy ni. dia declare brgan yg dia hantar tu sebagai gift. harga yg dia declare 0.5 usd utk 1 pasang. alhamdulillah jualan 2 hari pertama mencecah rm4k....

saya di Kelantan. fuh jualan RM4k untuk 2 hari tu..kedai bro kat mana?

shamputra
17-02-2013, 12:00 PM
saya di Kelantan. fuh jualan RM4k untuk 2 hari tu..kedai bro kat mana?

online + jual kt kawan2...sy asal besut. ujung bulan 3 br blk besut. plan nk cari kedai kt besut. nk jual beg deuter + kain pasang. smlm bincang dgn adek, dekat2 raya puasa nanti nk jual telekong semayang kt pasar tani @ pasar mlm. harga beli rm27(utk 10 kuntum bunga), maybe jual dlm rm65. harga jualan x pasti lagi...masih chek harga..

shamputra
17-02-2013, 12:03 PM
bg email. nnti dh scan sy hantar...

Fizibiz
18-02-2013, 10:03 AM
TT tumpang thread ye..

nak tanya kalau sesapa yg biasa memborong utk biz kat vietnam ke indon ke.. mcmna biasanya bawak duit banyak2 tu ye? let say RM10K ke.. mcm tak sesuai jer kalau kita bawak cash yg dah convert ke diorang punya note..

Apa cara yg terbaik ye?

ultrajenglot
18-02-2013, 10:20 AM
TT tumpang thread ye..

nak tanya kalau sesapa yg biasa memborong utk biz kat vietnam ke indon ke.. mcmna biasanya bawak duit banyak2 tu ye? let say RM10K ke.. mcm tak sesuai jer kalau kita bawak cash yg dah convert ke diorang punya note..

Apa cara yg terbaik ye?

baru terfikir pasal ni..rasa separuh pakai atm separuh bawak cash

Fizibiz
18-02-2013, 10:53 AM
baru terfikir pasal ni..rasa separuh pakai atm separuh bawak cash

Tu lah kalau dah dpt info ttg ni tolong share yer.. :D

Btw, info bro shamputra ttg shipping tu mmg bagus.. yg diorang declare sbg gift 0.5usd sepasang tu..
Shipping tak risau sgt sbb biasanya kebanyakkanya seller kat tampat borong2 tu mmg ada provide shipping DTD tu or diorang dah ada contact dgn ejen utk shipping tu..

ultrajenglot
18-02-2013, 03:09 PM
baru beli DVD Rahsia Borong Vietnam harga RM150..huhu..tapi info yg diberi tak memadai.

cemasnyer
06-03-2013, 03:50 AM
salam kwn2...

sy pun bminat nak g vietnam...rasanya mcm nak g bln 4..
so ultrajenglot mcmana dgn shipping brg tu...pakai apa ek...

tq share

cemasnyer
06-03-2013, 09:00 PM
Baru beli gk buku borong di vietnam dan di china tp xmembantu.. Sekadar cerita secara umum shj.. Barangkali dsuruh g kursus pula n last skali folo pakej yg dtawarkn..

Hehe strategi marketing :)

sayid83
06-03-2013, 09:06 PM
aku pun plan nak bawak 10k gak ni.Yang pasti 10k memang lebih bagasi 30kg..aku beli barang kat Kenanga 4k pun dah 40kg..
gambar sudah semestinya..:D

p/s: nampak gaya macam takde orang nak pecah lubang pasal shipping ni.

"Ketahuilah, orang yang benar-benar berjaya ialah orang yang boleh membawa orang lain untuk berjaya bersama-samanya"
aku sokong komen nih

qayyum2009
10-03-2013, 10:35 PM
baru beli DVD Rahsia Borong Vietnam harga RM150..huhu..tapi info yg diberi tak memadai.

salam tt, bila nk update thread ni, macamana pngalaman borong di vietnam? hrap bleh share :D:)paid

ultrajenglot
11-03-2013, 11:51 AM
salam tt, bila nk update thread ni, macamana pngalaman borong di vietnam? hrap bleh share :D:)paid

InsyaAllah minggu depan. Terlalu bz minggu ni. :D

cemasnyer
12-03-2013, 01:26 AM
InsyaAllah minggu depan. Terlalu bz minggu ni. :D

al rite..boleh menuntut ilmu....ilmu cara post brg je tinggal nak dikatam ni....hehe tq :)

zampeace
18-03-2013, 11:32 AM
Slam bro2 otai2 sekalian..bagus thread ni,byk info berguna,maklumlah sya budak bru belajar,ade sesape nak ke vietnam dlam tempoh terdekat ni,,nak join bleh?hehe

magnesium
18-03-2013, 04:40 PM
Mesti banyak barang beli tu yg bz kan tt

Dairy
19-03-2013, 11:25 AM
sy share ckit..pegi Vietnam 12-14/3..brg pos dr sana 14hb smpi semlm kat ofis coz sabtu ahad tutup..pakai fedex je brg berat 21kg so USD4.50/kg..masih reasonable n cepat..lgpun supplier x declare quantity yg btl dpt la murah ckit then declare sbg gift aje...smpi kat kite ada kena tax tp xbyk bergantung berat brg..xsusah kat sana coz rata2 supplier ada sediakan servis pos ni..sy pg sana borong ikut buku panduan memborong Vietnam penulis Mohd Nizar..:)

magnesium
19-03-2013, 02:12 PM
sy share ckit..pegi Vietnam 12-14/3..brg pos dr sana 14hb smpi semlm kat ofis coz sabtu ahad tutup..pakai fedex je brg berat 21kg so USD4.50/kg..masih reasonable n cepat..lgpun supplier x declare quantity yg btl dpt la murah ckit then declare sbg gift aje...smpi kat kite ada kena tax tp xbyk bergantung berat brg..xsusah kat sana coz rata2 supplier ada sediakan servis pos ni..sy pg sana borong ikut buku panduan memborong Vietnam penulis Mohd Nizar..:)

Kos pos bayar kepada supplier ke?
Barang apa tuan ambik?

shafrizan
20-03-2013, 12:12 AM
saya pegi 13/5 ni, ader sesae nk joint ke? kongsi pengalaman ke..

nurwadad
20-03-2013, 11:11 PM
Salam, nak tanya.. service penghantaran menggunakan khidmat fedex tu by air or by sea?

evolusi
21-03-2013, 12:06 AM
TT tumpang thread ye..

nak tanya kalau sesapa yg biasa memborong utk biz kat vietnam ke indon ke.. mcmna biasanya bawak duit banyak2 tu ye? let say RM10K ke.. mcm tak sesuai jer kalau kita bawak cash yg dah convert ke diorang punya note..

Apa cara yg terbaik ye?

cara terbaik? ATM Card je.. lagi bagus kalau ada international bank nye debit card cam SCB/HSBC/CITIBANK..:D

Fizibiz
21-03-2013, 08:07 AM
cara terbaik? ATM Card je.. lagi bagus kalau ada international bank nye debit card cam SCB/HSBC/CITIBANK..:D

ATM ada limit pengeluaran setiap hari kan.. so mcm tak praktikal plak.. kalau kad kredit tak semua peniaga accept kad kredit.. :)

Dairy
21-03-2013, 01:39 PM
Kos pos bayar kepada supplier ke?
Barang apa tuan ambik?

aah kos pos tu byr kat supplier terus..nanti dia yg uruskan pos..make sure dia pack brg depan kitalah...sy amik kurung cotton manik n x manik..tgh hot skarang..:)

Dairy
21-03-2013, 01:46 PM
ATM ada limit pengeluaran setiap hari kan.. so mcm tak praktikal plak.. kalau kad kredit tak semua peniaga accept kad kredit.. :)

actually note vietnam ni besar2..so bila convert RM ke Dong xlah tebal sgt..sy bwk byk RM jgk coz ramai supplier kat sana terima duit kite..lg mudah rasanya..kalu tukar USD ckit pun ok gak:)

Dairy
21-03-2013, 01:48 PM
Salam, nak tanya.. service penghantaran menggunakan khidmat fedex tu by air or by sea?
yg sy guna by air that's why cepat 3-4 ari...kalu jln laut xtau a pulak..:)

nurwadad
25-03-2013, 08:11 PM
yg sy guna by air that's why cepat 3-4 ari...kalu jln laut xtau a pulak..:)

ok terima kasih :)

nurwadad
25-03-2013, 08:13 PM
Salam... ada siapa2 tahu x, berapa jumlah tax yang kita kene bayar bila barang dihantar ke malaysia? ke jumlah tax tu dah dicampur sekali dengan kos penghantaran tu?

longterm
04-04-2013, 07:46 PM
shipping info ni mmg ssh nak dapatkannnya...so kalau ada yg share xprience mmg berlambak2 lah pahala...he

azme86
10-04-2013, 08:48 AM
salam..
tt ada ape2 update tak?
bz ye..

redtea
10-04-2013, 03:09 PM
Cuba contact no ni +841223495924 Faruk Halim..
NI org Malaysia, Kahwin dgn org Vnd dan menetap di Ho Chin Minh City.

ultrajenglot
16-04-2013, 10:11 AM
Sorri semua lambat menunggu info. Sebenarnya kes lambat tak jumpa pulok kertas yang tokey kedai bagi untuk shipping ni. saya gi hari tu bagasi time balik check yang 30kg. pergi 3 orang jadi semua sekali 90kg.

Baju+kain pasang 2pcs/1kg.Campur barang2 sendiri lagi memang ngam2 90kg. Time balik kat airport Vietnam tak ada cek dari kastam dorang. Sampai Malaysia baru ada checking. Tapi kitorang bahagi2 beg lepas tu jalan jauh-jauh. Kastam tanya dari mana je tapi tak cek beg walaupun beg besar gila.

Ohya kalau nak beli beg bertayar beli kat pasar malam je ada brand nama SAKOS. Material lagi best dari Samsonite tak ori yang jual kat pasar malam. kalau nak beli yang besar cari yang 4 tayar. harga dalam RM230. Saya beli yang 2 tayar RM180. Menyesal sebab terlalu berat sampai sakit tangan. ok habis iklan.

Untuk shipping kalo barang terlalu banyak saya rasa baik beli bagasi dari flight. balik sekali ngan kita. kalo macam baju kurung kena amik 500pasang free postage ke Malaysia. harga baju kurung dalam RM60 darab 500 pasang. pengsan.. haha

Ni harga shipping terus ke rumah untuk 40 pasang (lagi banyak lagi murah)

USD 3.50/kg tidak termasuk tax.

untuk termasuk tax:

(quantity x usd2.50)=A
Tax = A x 10%
Tax Malaysia = (A+Tax)x 20%.

kalo tengok harga yang dia bagi ni memang betul-betul cekik. So nasihat saya chek bagasi lebih sikit dari biasa. Semua kedai ada servis hantar barang ke Malaysia tapi harga tax tak tahan.

Kalau ada pertanyaan lain quote je nanti saya timbul.

haudli
17-04-2013, 03:09 AM
Sorri semua lambat menunggu info. Sebenarnya kes lambat tak jumpa pulok kertas yang tokey kedai bagi untuk shipping ni. saya gi hari tu bagasi time balik check yang 30kg. pergi 3 orang jadi semua sekali 90kg.

Baju+kain pasang 2pcs/1kg.Campur barang2 sendiri lagi memang ngam2 90kg. Time balik kat airport Vietnam tak ada cek dari kastam dorang. Sampai Malaysia baru ada checking. Tapi kitorang bahagi2 beg lepas tu jalan jauh-jauh. Kastam tanya dari mana je tapi tak cek beg walaupun beg besar gila.

Ohya kalau nak beli beg bertayar beli kat pasar malam je ada brand nama SAKOS. Material lagi best dari Samsonite tak ori yang jual kat pasar malam. kalau nak beli yang besar cari yang 4 tayar. harga dalam RM230. Saya beli yang 2 tayar RM180. Menyesal sebab terlalu berat sampai sakit tangan. ok habis iklan.

Untuk shipping kalo barang terlalu banyak saya rasa baik beli bagasi dari flight. balik sekali ngan kita. kalo macam baju kurung kena amik 500pasang free postage ke Malaysia. harga baju kurung dalam RM60 darab 500 pasang. pengsan.. haha

Ni harga shipping terus ke rumah untuk 40 pasang (lagi banyak lagi murah)

USD 3.50/kg tidak termasuk tax.

untuk termasuk tax:

(quantity x usd2.50)=A
Tax = A x 10%
Tax Malaysia = (A+Tax)x 20%.

kalo tengok harga yang dia bagi ni memang betul-betul cekik. So nasihat saya chek bagasi lebih sikit dari biasa. Semua kedai ada servis hantar barang ke Malaysia tapi harga tax tak tahan.

Kalau ada pertanyaan lain quote je nanti saya timbul.

bro,camni ke design baju2 tu??

http://www.my-sweethome.my/wp-content/uploads/2011/12/Pre-Order-Saigon-Kurung-Sulam-Vietnam.jpg

redtea
18-04-2013, 05:00 PM
Saya baru ship barang drp vietnam semlm..
pakai cargo...1.4cubic meter
RM1250 door to door

sampai dlm masa 5-7 days..

redtea
25-04-2013, 05:38 PM
Alhamdulillah ship sampai dgn jayanya..

saper nak follow ke Vietnam 20-22/5 jom..

khas unt beli barang2 niaga..
stock raya..

Penghantaran barang drp vietnam akan saya uruskan..
kita share2 :)cgrock

afizahar
07-05-2013, 01:09 PM
ada ctc n email add?.. nk gak share ni..
afizahar@yahoo.com

eddie80
08-06-2013, 01:53 PM
Alhamdulillah ship sampai dgn jayanya..

saper nak follow ke Vietnam 20-22/5 jom..

khas unt beli barang2 niaga..
stock raya..

Penghantaran barang drp vietnam akan saya uruskan..
kita share2 :)cgrock

21/6/2013 sy akan ke vietnam utk memborong...
tn boleh uruskan penghantaran?
betul ke?
berapa caj door to door utk 1CBM?

longterm
10-06-2013, 01:35 AM
tk sabar nak pg bulan 3 tahun dpn.

Pay-Bux
10-06-2013, 01:44 AM
mbe aku gi skali ngan flight budak yg baru baik demam campak, yg xleh naik flight tu, mazidul pun ada skali.. dia ckp kesian gila kat mak ngan budak tu... diorg semua derma duit utk mak n budak tu utk stay kat vietnam...

aspural
10-06-2013, 02:12 AM
terbaik la ini info.. tapi ada satu pertanyaan.. modal 10k / tax 2k / untung selalu 8k je ke ?

redtea
12-06-2013, 04:44 PM
21/6/2013 sy akan ke vietnam utk memborong...
tn boleh uruskan penghantaran?
betul ke?
berapa caj door to door utk 1CBM?

boleh sahaja saya uruskan..nanti bagitau nak pick-up kat mana..

usd280 1cbm

Rid1425
13-06-2013, 02:59 PM
Bagus lh thread ni....byk info berguna.Terbaik

hj_maikel
25-06-2013, 11:31 PM
Sorri semua lambat menunggu info. Sebenarnya kes lambat tak jumpa pulok kertas yang tokey kedai bagi untuk shipping ni. saya gi hari tu bagasi time balik check yang 30kg. pergi 3 orang jadi semua sekali 90kg.

Baju+kain pasang 2pcs/1kg.Campur barang2 sendiri lagi memang ngam2 90kg. Time balik kat airport Vietnam tak ada cek dari kastam dorang. Sampai Malaysia baru ada checking. Tapi kitorang bahagi2 beg lepas tu jalan jauh-jauh. Kastam tanya dari mana je tapi tak cek beg walaupun beg besar gila.

Ohya kalau nak beli beg bertayar beli kat pasar malam je ada brand nama SAKOS. Material lagi best dari Samsonite tak ori yang jual kat pasar malam. kalau nak beli yang besar cari yang 4 tayar. harga dalam RM230. Saya beli yang 2 tayar RM180. Menyesal sebab terlalu berat sampai sakit tangan. ok habis iklan.

Untuk shipping kalo barang terlalu banyak saya rasa baik beli bagasi dari flight. balik sekali ngan kita. kalo macam baju kurung kena amik 500pasang free postage ke Malaysia. harga baju kurung dalam RM60 darab 500 pasang. pengsan.. haha

Ni harga shipping terus ke rumah untuk 40 pasang (lagi banyak lagi murah)

USD 3.50/kg tidak termasuk tax.

untuk termasuk tax:

(quantity x usd2.50)=A
Tax = A x 10%
Tax Malaysia = (A+Tax)x 20%.

kalo tengok harga yang dia bagi ni memang betul-betul cekik. So nasihat saya chek bagasi lebih sikit dari biasa. Semua kedai ada servis hantar barang ke Malaysia tapi harga tax tak tahan.

Kalau ada pertanyaan lain quote je nanti saya timbul.

salam tt,

saya ada member kastam dia kata cukai utk pakaian dlm 5% dari harga belian mengikut resit.. cth kalau resit bertulis rm10k x 5% = rm500

cuma dalam hal ini saya tk dpt maklumat brpa cukai yg dikenakan dari vietnam dan kaedah mereka.. tt tau tak..?

redtea
26-06-2013, 01:36 PM
Selalunya kalo melebihi 200 kilo, saya guna shipping ambik masa dlm 10 hari unt sampai depan pintu rumah..

1cbm usd280 (all IN)tak perlu bayar apa2 lagik da..just sign unt terima barang

kalo naik flight, ikut kilo
lagik banyak kilo lagik murah..

100kg++ usd2.50..ada yang charge usd3 per kilo, ada yang murah lagik..selalunya saya pilih yang usd2.5/kg..sbb dah selalu berurusan dgn diaorg..

barang akan sampai dlm masa 3 hari..tunggu depan rumah dan bayar tax...
islamic clothes selalunya takde tax..pakaian lain 10% mengikut jumlah invoice...pakat2 la dgn tuan kedai letak amt rendah drp harga barang...tapi kastam dah ada stended rate unt setiap barang, so jgn la letak rege terlalu rendah..

last week saya terima jubah 82 pcs, telekung 60pcs, tudung 20pcs..tak rm344 jerk..

world
26-06-2013, 11:28 PM
Selalunya kalo melebihi 200 kilo, saya guna shipping ambik masa dlm 10 hari unt sampai depan pintu rumah..

1cbm usd280 (all IN)tak perlu bayar apa2 lagik da..just sign unt terima barang

kalo naik flight, ikut kilo
lagik banyak kilo lagik murah..

100kg++ usd2.50..ada yang charge usd3 per kilo, ada yang murah lagik..selalunya saya pilih yang usd2.5/kg..sbb dah selalu berurusan dgn diaorg..

barang akan sampai dlm masa 3 hari..tunggu depan rumah dan bayar tax...
islamic clothes selalunya takde tax..pakaian lain 10% mengikut jumlah invoice...pakat2 la dgn tuan kedai letak amt rendah drp harga barang...tapi kastam dah ada stended rate unt setiap barang, so jgn la letak rege terlalu rendah..

last week saya terima jubah 82 pcs, telekung 60pcs, tudung 20pcs..tak rm344 jerk..

Terbaik... makin menyengat rasa nak pergi borong kat vietnam nih..

ultrajenglot
27-06-2013, 09:23 AM
salam tt,

saya ada member kastam dia kata cukai utk pakaian dlm 5% dari harga belian mengikut resit.. cth kalau resit bertulis rm10k x 5% = rm500

cuma dalam hal ini saya tk dpt maklumat brpa cukai yg dikenakan dari vietnam dan kaedah mereka.. tt tau tak..?

cukai dari Vietnam takde. kat airport dia takde pun nak cek beg semua. sampai kat malasyia baru la kastam kita mengada-ngada nak cek.

Saya tak pasti berapa cuba tanya zanuar. cari id zanuar dia otai bab vietnam ni:)

hj_maikel
27-06-2013, 09:55 AM
cukai dari Vietnam takde. kat airport dia takde pun nak cek beg semua. sampai kat malasyia baru la kastam kita mengada-ngada nak cek.

Saya tak pasti berapa cuba tanya zanuar. cari id zanuar dia otai bab vietnam ni:)

owh betul lah tu memang dari vietnam tiada buat pemeriksaan hnya dari malaysia shja.. :)
ok tqvm...

ps: zanuar masta vietnam, bini vietnam satuuuuu....!! :D

my deuter
27-06-2013, 11:01 AM
tt. emial detail kat saya...

noor.azrin@arb.com.my

abg k
27-06-2013, 12:26 PM
teringin gak tapi belum cukup modal lagi..

satanic
27-06-2013, 02:12 PM
jom ramai ramai p borong di vietnam

hum
01-07-2013, 10:36 PM
boleh sahaja saya uruskan..nanti bagitau nak pick-up kat mana..

usd280 1cbm

kalau dari indon, 1 cbm brapa rate dia ek?

kozu
13-07-2013, 11:03 PM
boleh sahaja saya uruskan..nanti bagitau nak pick-up kat mana..

usd280 1cbm

mmg mahal mcm ni ke? 2 kali ganda banding ngan china

adisman
13-07-2013, 11:45 PM
Best betul korang dapat peggi sana, teringin gak nak bisnes import2 ni

adisman
14-07-2013, 12:29 AM
Macamana korang bole ada modal buat bisnes import ni, mintak sifu2 cg ajarkan saya ni

hum
14-07-2013, 01:53 AM
mmg mahal mcm ni ke? 2 kali ganda banding ngan china

USD280/cbm normal sebenarnya sebab kalau dari indon USD250/cbm..

yang buat mahal sebab documentation..

hum
14-07-2013, 01:54 AM
Macamana korang bole ada modal buat bisnes import ni, mintak sifu2 cg ajarkan saya ni

bagi aku, modal sebenarnya soal kedua. soal pertama nak ke tak atau berani ke tak..

kalau ada RM5k je pun dah boleh main import2 ni..

epozer
14-07-2013, 02:29 AM
bagi aku, modal sebenarnya soal kedua. soal pertama nak ke tak atau berani ke tak..

kalau ada RM5k je pun dah boleh main import2 ni..

modal dan kontek... aku maitain rm 2K ambik part dari Rc heli dari china...xde pun pernah gi china... bayar pun pkai paypall.. tax clear sendiri kat PMK KLIA.. satu minggu barang dah sampai.. yg penting masa clear barang invoice kn bawak.. kalau x satu hari suntuk pun xsiap lg..:D

epozer
14-07-2013, 02:33 AM
rase2 kos shipping dia ada mahal sikit kalo berbadning buat door to door services dr china ke malaysia..tp yang penting tak yah pening2 berurusan dengan kastam dah

sy bt door to door pun kn tahan gak barang..pastu kn clear kastam sendiri atau pakai agen fowarding.. klau yg beli dah pkai agen siap2 mybe agen yg tlg clearkan barang kat kastam.tapi tak kompom kena bayar.:D

minggu lepas gi clear barang kat kastam tgk sorg akak tu...handbag 7 bijik pun kn tahan kastam..

standart 10%.. kalau minyak wangi satu kapal pun free tax kata pegawai tu la...

lagi satu tax CIF maknaya all in dalam tu..harga barang+ shipping+ kos pengurusan atau insuran.. shiping xblh adjust tapi insuran dgn harga barang blh adjust..

adisman
14-07-2013, 02:55 AM
bagi aku, modal sebenarnya soal kedua. soal pertama nak ke tak atau berani ke tak..

kalau ada RM5k je pun dah boleh main import2 ni..

Untuk start, barang apa yg laris dan margin income tinggi dan laju

HantuLetto
14-07-2013, 03:11 AM
sy bt door to door pun kn tahan gak barang..pastu kn clear kastam sendiri atau pakai agen fowarding.. klau yg beli dah pkai agen siap2 mybe agen yg tlg clearkan barang kat kastam.tapi tak kompom kena bayar.:D

minggu lepas gi clear barang kat kastam tgk sorg akak tu...handbag 7 bijik pun kn tahan kastam..

standart 10%.. kalau minyak wangi satu kapal pun free tax kata pegawai tu la...

lagi satu tax CIF maknaya all in dalam tu..harga barang+ shipping+ kos pengurusan atau insuran.. shiping xblh adjust tapi insuran dgn harga barang blh adjust..

bro boleh bagi pencerahan tentang invois 2 x? invois diberi oleh seller, jadi kita nk clear kat kastam bawak receipt ke? atau proof kita trnasfer money je?

epozer
14-07-2013, 03:34 AM
bro boleh bagi pencerahan tentang invois 2 x? invois diberi oleh seller, jadi kita nk clear kat kastam bawak receipt ke? atau proof kita trnasfer money je?

bwk resit pembelian tuan...resit transfer dia xnak pun... klau barang banyak bagi list beserta harga..baru la x satu hari dok tempat kastam.. teman haritu sejam lbh jer dok situ... tu pun sbb lambat nak dapat cop kat pos malaysia...kastam kejap jer..


invois seller pun ok... kesian tgk sorg brother tu kn kol vietnam sbb invois xde.. dia soh seller emailkan.. first time clear barang katanya..selalu pakai ejen... lepas bayar dia kata murah jugak...slalu soh org mahal la pulak,..:D

kozu
14-07-2013, 03:38 AM
USD280/cbm normal sebenarnya sebab kalau dari indon USD250/cbm..

yang buat mahal sebab documentation..

i see... sbb biasa guna dari china RM340 cbm... kadang2 jatuh RM320 CBM...

HantuLetto
14-07-2013, 10:51 AM
bwk resit pembelian tuan...resit transfer dia xnak pun... klau barang banyak bagi list beserta harga..baru la x satu hari dok tempat kastam.. teman haritu sejam lbh jer dok situ... tu pun sbb lambat nak dapat cop kat pos malaysia...kastam kejap jer..


invois seller pun ok... kesian tgk sorg brother tu kn kol vietnam sbb invois xde.. dia soh seller emailkan.. first time clear barang katanya..selalu pakai ejen... lepas bayar dia kata murah jugak...slalu soh org mahal la pulak,..:D

kalau saya beli online macam mane ada receipt 2? pkai invois boleh dari pon boleh ye? ok, tq.

hum
16-07-2013, 01:44 AM
Untuk start, barang apa yg laris dan margin income tinggi dan laju

untuk start, nasihat saya, ikut trend dalam cg ni..barang apa tgh hot, jual la..sekarang ni kotak langit/buka, tapi dah slow dah..

tak lama lagi akan ada barang hot dalam cg akan tiba..wait n see

hum
16-07-2013, 01:46 AM
i see... sbb biasa guna dari china RM340 cbm... kadang2 jatuh RM320 CBM...

pernah baca forum lain..diorang pun kata dari china RM340-380/cbm..

murah betul kalau compare vietnam/indonesia..ada documentation yg tak kene bayar ke dari china ni..:-?:-?

redtea
16-07-2013, 04:01 PM
kalau dari indon, 1 cbm brapa rate dia ek?

saya tak pernah bawak banyak drp indon..setakat selalu buat dlm 200 helai shj..rp300k..door to door..

redtea
16-07-2013, 04:02 PM
mmg mahal mcm ni ke? 2 kali ganda banding ngan china

Maaf tuan, saya tak pernah bawak barang masuk drp china, takde info...cuma pernah la sembang2 dgn kawan, mengikut citer lebih murah..VND guna usd, then exchange rate 3.2 auto..memang mahal..

kozu
16-07-2013, 04:54 PM
pernah baca forum lain..diorang pun kata dari china RM340-380/cbm..

murah betul kalau compare vietnam/indonesia..ada documentation yg tak kene bayar ke dari china ni..:-?:-?

itulah... pakai shipping agen je... rate average dh tu...biasa dapat 340 cbm

kozu
16-07-2013, 04:56 PM
Untuk start, barang apa yg laris dan margin income tinggi dan laju

kn survey market...

timing kl bleh kn tepat jgk..

jgn lmbt masuk...

hehe...

iaknesnah
02-08-2013, 02:56 PM
salam nak tanye sket.. pegi vietnam ngan MAS ke ngan AIRASIA lebih baik? tq

RealLife
05-09-2013, 03:24 PM
Seronoknya niaga barang Vietnam.huhu nama blacklist x leh kuar negara.

faris_sn
05-09-2013, 03:29 PM
2 mggu lg nak g vietnam biz trip...

so blh ler sesambil borong...

sapa ada sana blh la tlg2 guide and pekene mapley ker..(adeker mapley)

far_east00
21-11-2013, 03:20 PM
Sorri semua lambat menunggu info. Sebenarnya kes lambat tak jumpa pulok kertas yang tokey kedai bagi untuk shipping ni. saya gi hari tu bagasi time balik check yang 30kg. pergi 3 orang jadi semua sekali 90kg.

Baju+kain pasang 2pcs/1kg.Campur barang2 sendiri lagi memang ngam2 90kg. Time balik kat airport Vietnam tak ada cek dari kastam dorang. Sampai Malaysia baru ada checking. Tapi kitorang bahagi2 beg lepas tu jalan jauh-jauh. Kastam tanya dari mana je tapi tak cek beg walaupun beg besar gila.

Ohya kalau nak beli beg bertayar beli kat pasar malam je ada brand nama SAKOS. Material lagi best dari Samsonite tak ori yang jual kat pasar malam. kalau nak beli yang besar cari yang 4 tayar. harga dalam RM230. Saya beli yang 2 tayar RM180. Menyesal sebab terlalu berat sampai sakit tangan. ok habis iklan.

Untuk shipping kalo barang terlalu banyak saya rasa baik beli bagasi dari flight. balik sekali ngan kita. kalo macam baju kurung kena amik 500pasang free postage ke Malaysia. harga baju kurung dalam RM60 darab 500 pasang. pengsan.. haha

Ni harga shipping terus ke rumah untuk 40 pasang (lagi banyak lagi murah)

USD 3.50/kg tidak termasuk tax.

untuk termasuk tax:

(quantity x usd2.50)=A
Tax = A x 10%
Tax Malaysia = (A+Tax)x 20%.

kalo tengok harga yang dia bagi ni memang betul-betul cekik. So nasihat saya chek bagasi lebih sikit dari biasa. Semua kedai ada servis hantar barang ke Malaysia tapi harga tax tak tahan.

Kalau ada pertanyaan lain quote je nanti saya timbul.

boss,

apa maksudnya beli bagasi dari flight?

saya tak faham yang ini,

sila tunjuk ajar,:D

Fabrique_06
11-01-2014, 09:44 AM
info berguna..

budak_tpg
15-01-2014, 10:28 PM
nk tanya skit..
apa beza DDU dgn CIF...
kalau barng tu smpai kat port..kene amik dkt port ke...kita ke decide port mna..atau supplier akan tentukan...
kalau beli dari vietnam kalau kene tax nk byr time bila...time amik barang ke...

the_one
15-01-2014, 11:50 PM
esok p ke vietnam lagi, selalu aku suruh agent hantar melalui flight, 3-4 hari akan sampai ke rumah melalui fedex. duit cukai bayar kat agent fedex depan rumah, sebelum tu dia call dulu gtau berapa kena bayar, senang :D

rayban
16-01-2014, 12:02 AM
nice kasi up untuk pandangan otai2 :)

only1
17-01-2014, 12:17 PM
ade yg pernah deal direct dengan kilang2 kain di vietnam atau china tak?

wanakev2
22-05-2014, 07:16 PM
ingt nk pegi borong beg hiking. ade tips tak cmne nk bawak msuk msia dlm kuantiti bnyak?

kedaieverlast
13-08-2014, 01:32 PM
esok p ke vietnam lagi, selalu aku suruh agent hantar melalui flight, 3-4 hari akan sampai ke rumah melalui fedex. duit cukai bayar kat agent fedex depan rumah, sebelum tu dia call dulu gtau berapa kena bayar, senang :D

tuan,

Pergi Vietnam borong beg Deuter ke?
Pegi ke HCM?
Boleh saya tahu harga borong direct dari sana boleh dapat berapa rm eh?

the_one
18-08-2014, 06:11 PM
tuan,

Pergi Vietnam borong beg Deuter ke?
Pegi ke HCM?
Boleh saya tahu harga borong direct dari sana boleh dapat berapa rm eh?

HCM boss, borong apa tu nak?

ajaiwashere
18-08-2014, 06:15 PM
bro bawalah maggie ker atau makanan dari sini.makanan halal kat sana susah sikit nak cari

the_one
18-08-2014, 09:35 PM
bro bawalah maggie ker atau makanan dari sini.makanan halal kat sana susah sikit nak cari

kalau ho chi minh, banyak kedai makanan halal sekita tu, cuma mahal je, sekali makan kalau berdua rm40-50