PDA

View Full Version : Nk menapak di Kota Kemuning.. Pendapat rakan2 diperlukan.


karim benzema
06-01-2013, 02:44 PM
Salam suma,

Sy plan nk settle down di kota kemuning dekat dgn area sekolah situ.
tgk mcm suma facilities ok, sekolah hospital, etc2.

sapa2 yg tnggal di kota kemuning so far ok x area tu?

pendapat saudara sekalian sgt2 sy hargai.

TQ

mamaimran
06-01-2013, 03:23 PM
ok kat sana tapi tempat tu mmg ramai cina,dia lebih kurang cam taipan usj skang ni.:)

karim benzema
06-01-2013, 07:17 PM
yeke.. taman sy plan nk duduk tu kwasan rezab melayu. so bole la kot dpt sume jiran melayu. :)

td dah g survey tgk access kluar msuk pn senang. hehe..

tq for your feedback

mamaimran
06-01-2013, 10:50 PM
kalau rezab melayu tu area jln kebun tu kot,tpt mama la nih :p:p

karim benzema
07-01-2013, 12:51 AM
dekat taman impian Sutera tu ek? :)

mbr2 sy ckp klu rmh tanah rezab melayu ni ssh skit nk cari buyer klu nk jual blk nnti..

klu pk2 blk la kan..

rumh harga 400k.. buat loan dgn bank campo2 intres sume utk 40thn,
sy dah hutang loan dekat 800k+.. nnti klu jual, mmg kne jual harga more then 800k la ek bru dpt profit?

maaf klu soklan mcm nub skit, bru lg dlm ni. hehe..

plan nk dduk lame tp monthly die tu 1800 jgk bln2, mane tau ape2 tjadi in future and tepakse jual kan..

mamaimran
07-01-2013, 10:18 AM
dekat taman impian Sutera tu ek? :)

mbr2 sy ckp klu rmh tanah rezab melayu ni ssh skit nk cari buyer klu nk jual blk nnti..

klu pk2 blk la kan..

rumh harga 400k.. buat loan dgn bank campo2 intres sume utk 40thn,
sy dah hutang loan dekat 800k+.. nnti klu jual, mmg kne jual harga more then 800k la ek bru dpt profit?

maaf klu soklan mcm nub skit, bru lg dlm ni. hehe..

plan nk dduk lame tp monthly die tu 1800 jgk bln2, mane tau ape2 tjadi in future and tepakse jual kan..

ooo yg pemajunya purcon tu ke??ok aper kat ctu..itu asalnya tempat projek terbengkalai tu,tapi sekarang dah banyak siap umah kat situ..mahal jugak harga umah skang yek.Tapi area jln kebun dan kampung lombong mmg rezab melayu,walaupun byk org mempertikaikan masa depan kat ctu tapi mama optimis area kat situ akan cepat berkembang berbanding kawasan rezab melayu yg lain,sbb area kota kemuning ni bawah MBSA.

Lagi pun sekarang ni pun dah ader highway SKVE lagi lah cepat berkembang kat area ctu nanti.IJM pun dah start projek kat area bukit kemandul.Khabarnya kerajaan negeri nak develop satu lagi bandar baru kat situ,nanti area rezab melayu kat situ akan dihimpit dgn pembangunan yg pesat disekelilngnya dlm masa 10 thn akan dtg.

sekadar pandangan mama yg dah dok hampir 8thn kat sini yg dahulunya takde kepebenda pun kat sini.:)

karim benzema
07-01-2013, 11:37 AM
,
ooo yg pemajunya purcon tu ke??ok aper kat ctu..itu asalnya tempat projek terbengkalai tu,tapi sekarang dah banyak siap umah kat situ..mahal jugak harga umah skang yek.Tapi area jln kebun dan kampung lombong mmg rezab melayu,walaupun byk org mempertikaikan masa depan kat ctu tapi mama optimis area kat situ akan cepat berkembang berbanding kawasan rezab melayu yg lain,sbb area kota kemuning ni bawah MBSA.

Lagi pun sekarang ni pun dah ader highway SKVE lagi lah cepat berkembang kat area ctu nanti.IJM pun dah start projek kat area bukit kemandul.Khabarnya kerajaan negeri nak develop satu lagi bandar baru kat situ,nanti area rezab melayu kat situ akan dihimpit dgn pembangunan yg pesat disekelilngnya dlm masa 10 thn akan dtg.

sekadar pandangan mama yg dah dok hampir 8thn kat sini yg dahulunya takde kepebenda pun kat sini.:)


salam,

aha... pemaju purcon tu. Sy pn rasa area tu ada potensi nk naik klu tgkkan kemudahan dan access ke highway smua dekat.

xtahu pulak ade lg project mcm u bgtau tuh. thanks for the info!

harap2 tuhan bg ptunjuk nk buat kputusan nih. biggest investment dlm idup so far. huhu..

rasa mcm nk sebat dah ni lot tu.. comitment dah 35% dri gaji bersih saya dan wife utk rumah ni kalau jadi.

normally ok ker 35% spend utk rumah? :-?

satu lagi area tu banjir x?

mamaimran
07-01-2013, 12:22 PM
,



salam,

aha... pemaju purcon tu. Sy pn rasa area tu ada potensi nk naik klu tgkkan kemudahan dan access ke highway smua dekat.

xtahu pulak ade lg project mcm u bgtau tuh. thanks for the info!

harap2 tuhan bg ptunjuk nk buat kputusan nih. biggest investment dlm idup so far. huhu..

rasa mcm nk sebat dah ni lot tu.. comitment dah 35% dri gaji bersih saya dan wife utk rumah ni kalau jadi.

normally ok ker 35% spend utk rumah? :-?

satu lagi area tu banjir x?

35% dari gaji bersih? kalau ya kira tidak terbeban sgtlah nak byr duit rumah setiap bulan :p

lagi pun rumah ni satu bentuk pelaburan utk jangka masa panjang mgkn kalau area rizab melayu ni harganya mungkin tak melambung tinggi mcm tanah2 kat luar sana tu.

Bile TT nak migrate kat Kota kemuning? area situ jarang banjir sbb kawasan tu kira agak tinggi..kalau banjir rumah TT mungkin tenggelam kot rumah saya :))

TT keje kat mana skang ni??kalau dah pindah ke kota kemuning nanti tak jauh ke dari tempat keje?

karim benzema
07-01-2013, 12:35 PM
tapi tu lah 2k tiap2 bln rasa tnggi jgk. hehe...

insyaallah lepas rumah siap sy akan pndah, estimate siap ujung 2014. kalau jadi beli lah. :)

oo area tnggi ek, ok la tu kot. harap2 xbanjir lah..

sy kerja di cyberjaya wife dekat proton hicom tuh.

mamaimran
07-01-2013, 12:49 PM
tapi tu lah 2k tiap2 bln rasa tnggi jgk. hehe...

insyaallah lepas rumah siap sy akan pndah, estimate siap ujung 2014. kalau jadi beli lah. :)

oo area tnggi ek, ok la tu kot. harap2 xbanjir lah..

sy kerja di cyberjaya wife dekat proton hicom tuh.

kalau saya ditempat TT mmg saya beli:p

once kalau exit SKVE kat kota kemuning tu dah siap,lg senang TT nak ketempat keje,exit dia dekat aje ngan umah TT dlm 1KM je gitu.Skang ni diorg tgh nak siapkan exit tu tak taulah bile nak siap.

skang ni TT dok kat shah alam ke??

karim benzema
07-01-2013, 02:32 PM
insyaallah sy mcm dah positive nk beli ni. huhu..

sy dok di Taman Equine, seri kembangan skang. klu lalu SKVE tu ade exit ke Telok panglima garang. exit ke kota kemuning pn situ la kot eh?

akak kje kt mane ye skang? area taman tu die pnye jem bole tahan x?

juweialhaj
07-01-2013, 02:36 PM
saya tengah menanti perumaha baru kat jalan Masjid, jalan kebun bharu.

tak mampu beli rumah area kota kemuning tu lagi.

juweialhaj
07-01-2013, 02:36 PM
insyaallah sy mcm dah positive nk beli ni. huhu..

sy dok di Taman Equine, seri kembangan skang. klu lalu SKVE tu ade exit ke Telok panglima garang. exit ke kota kemuning pn situ la kot eh?

akak kje kt mane ye skang? area taman tu die pnye jem bole tahan x?

dah survery harga rumah area situ ke bro? harga?

karim benzema
07-01-2013, 02:41 PM
dah survery harga rumah area situ ke bro? harga?

dah survey, kalau xslap unit yg 450k++ tu ade lg 5 or 6 unit cmtu.

yg 388k ade lg 1 last unit. xtau la kot2 ade yg dah sambar. :D

juweialhaj
07-01-2013, 02:44 PM
dah survey, kalau xslap unit yg 450k++ tu ade lg 5 or 6 unit cmtu.

yg 388k ade lg 1 last unit. xtau la kot2 ade yg dah sambar. :D

bro jalan2 la lagi area sana. jalan jauh2 sket pun takpe. mmg tengah pesat area sana tu. penah survey2 dulu kat sana. parents ada gak nak beli area situ. tp tak jadi. beli bangunan kedai kat bandar putera 2.

karim benzema
07-01-2013, 03:07 PM
bro jalan2 la lagi area sana. jalan jauh2 sket pun takpe. mmg tengah pesat area sana tu. penah survey2 dulu kat sana. parents ada gak nak beli area situ. tp tak jadi. beli bangunan kedai kat bandar putera 2.


weekend plak la kot nk jalan2 lg,

haritu so far tgk yg ade :-

kemudahan ( within 5km dari taman tu )
Petronas
Sek rendah & menengah
kedai2 brg runcit bnyak
Surau
Hospital
Carefore

Access -
dekat dgn highway KESAS, LDP, FEDERAL, SKVE

yang lain2 tu mcm akak kt atas tu ckp la ade project bandar baru nk naek.

juweialhaj
07-01-2013, 03:15 PM
weekend plak la kot nk jalan2 lg,

haritu so far tgk yg ade :-

kemudahan ( within 5km dari taman tu )
Petronas
Sek rendah & menengah
kedai2 brg runcit bnyak
Surau
Hospital
Carefore

Access -
dekat dgn highway KESAS, LDP, FEDERAL, SKVE

yang lain2 tu mcm akak kt atas tu ckp la ade project bandar baru nk naek.

perumahan terancang bro kota kemuning ni. macam seksyen2 lain di shah alam. nk gi mana2 pun senang ada kesas tu.

:)cgrock

mamaimran
07-01-2013, 04:04 PM
insyaallah sy mcm dah positive nk beli ni. huhu..

sy dok di Taman Equine, seri kembangan skang. klu lalu SKVE tu ade exit ke Telok panglima garang. exit ke kota kemuning pn situ la kot eh?

akak kje kt mane ye skang? area taman tu die pnye jem bole tahan x?

beli jgn tak beli :p:p lagi pun tempat tu mmg terlalu hampir ngan kota kemuning,kebarangkalian harga rumah naik dgn tinggi pun pasti akan berlaku,macam mama dulu ader beli rumah teres 1 tingkat kat jln kebun thn 2008 masa tu harga beli baru 130K,skang ni harga rumah kat tempat mama tu dah cecah 220k.naik lebih kurang 100k hanya dlm tempoh 4thn sahaja.

Yang exit shah alam dekat aje kat umah baru TT tu nanti exit dia kat roundabout yg ketiga lepas stesen minyak petronas tu. Yg exit telok panglima mama rasa yg kat jln kebun baru tu.Jln shortcut nak ke jenjarom-Banting.

kat situ byk jln nak keluar,mcm mama biasa keluar keje awal dlm kul 6.15pg mmg takde jem,tapi kalau kul 7.30 keatas mmg jem sket terutama skali kat roundabout Mcd tu.Mama biasa exit kekesas ikut carrefour bkt rimau,kat situ tak brape jem sgt sbb ader traffic light.

pada pendapat mama,mana nak dapat dah umah double story dgn harga cam tu dah kat shah alam ni..Kalau kat alam impian tu pun double story pun harga dah 800K.~X(~X( kota kemuning toksah citerlah,sume dah main Juta-juta harganya :p:p

mamaimran
07-01-2013, 04:07 PM
saya tengah menanti perumaha baru kat jalan Masjid, jalan kebun bharu.

tak mampu beli rumah area kota kemuning tu lagi.

ehhh...kot2 berjiran kite pulak nanti :p:p mama pun ader beli umah kat situ jugak.

juweialhaj
07-01-2013, 04:34 PM
ehhh...kot2 berjiran kite pulak nanti :p:p mama pun ader beli umah kat situ jugak.

jalan burung apa mama beli? :p

situ harga rumah masih berpatutan. tu yg aim situ.

mamaimran
07-01-2013, 04:40 PM
jalan burung apa mama beli? :p

situ harga rumah masih berpatutan. tu yg aim situ.

balam...kat situ masih ok lagi harga rumah sbb area kuala Langat.Kalau area jln kebun shah alam umah teres setingkat sume dah 180K keatas harganya,itu pun harga baru nak rata tanah.kalau dah naik tiang mau dah 200K harganya.

jimie86
07-01-2013, 04:45 PM
welcome tt..berjiran ler kite ek..sy kt lorong haji said je ni..dekat econsave

mamaimran
07-01-2013, 04:47 PM
welcome tt..berjiran ler kite ek..sy kt lorong haji said je ni..dekat econsave

ader jugak org lorong hj said kat sini..:)):)):))

jimie86
07-01-2013, 04:49 PM
mai la rumah, jom secaweennn...

mamaimran
07-01-2013, 04:51 PM
mai la rumah, jom secaweennn...

lot bape?? kat area umah pak daud tukang urut tu ke??:)):))

jimie86
07-01-2013, 04:55 PM
lot bape?? kat area umah pak daud tukang urut tu ke??:)):))

4021-b..area surau daa..

karim benzema
07-01-2013, 10:30 PM
beli jgn tak beli :p:p lagi pun tempat tu mmg terlalu hampir ngan kota kemuning,kebarangkalian harga rumah naik dgn tinggi pun pasti akan berlaku,macam mama dulu ader beli rumah teres 1 tingkat kat jln kebun thn 2008 masa tu harga beli baru 130K,skang ni harga rumah kat tempat mama tu dah cecah 220k.naik lebih kurang 100k hanya dlm tempoh 4thn sahaja.

Yang exit shah alam dekat aje kat umah baru TT tu nanti exit dia kat roundabout yg ketiga lepas stesen minyak petronas tu. Yg exit telok panglima mama rasa yg kat jln kebun baru tu.Jln shortcut nak ke jenjarom-Banting.

kat situ byk jln nak keluar,mcm mama biasa keluar keje awal dlm kul 6.15pg mmg takde jem,tapi kalau kul 7.30 keatas mmg jem sket terutama skali kat roundabout Mcd tu.Mama biasa exit kekesas ikut carrefour bkt rimau,kat situ tak brape jem sgt sbb ader traffic light.

pada pendapat mama,mana nak dapat dah umah double story dgn harga cam tu dah kat shah alam ni..Kalau kat alam impian tu pun double story pun harga dah 800K.~X(~X( kota kemuning toksah citerlah,sume dah main Juta-juta harganya :p:p


alhamdulillah kak, saya dah booking rumah tu ( 1k jgk ) :)
harap2 xde msalah utk loan approval. cobaan pertama utk membeli rumah ni. hehe..

eh ade ke McD kt situ? sy ronda2 haritu xnmpak pulak carefore, petronas ade la nmpak sepanjang jalan eria tuh.

jln belakang ikut kampung lombong tu agak2 nnti akan repair kasi elok x? jln tu bleh pg puchong/cyberjaya jgk haritu dah test. tapi tu lah kete saga sy dah jd mcm jeep pajero lalu jln tuh. jln mcm kna bom atom je dah. huhu..

mamaimran
08-01-2013, 08:17 AM
alhamdulillah kak, saya dah booking rumah tu ( 1k jgk ) :)
harap2 xde msalah utk loan approval. cobaan pertama utk membeli rumah ni. hehe..

eh ade ke McD kt situ? sy ronda2 haritu xnmpak pulak carefore, petronas ade la nmpak sepanjang jalan eria tuh.

jln belakang ikut kampung lombong tu agak2 nnti akan repair kasi elok x? jln tu bleh pg puchong/cyberjaya jgk haritu dah test. tapi tu lah kete saga sy dah jd mcm jeep pajero lalu jln tuh. jln mcm kna bom atom je dah. huhu..

tahniah TT mamaimran ucapkan..rebutlah peluang nak memiliki rumah sementara kite masih berkemampuan. :):)

ader Mcd kat kota kemuning tu kat first roundabout dari kesas belok ke kanan lepas tu nampaklah mcd kat sebelah kanan tu.

carrefour plak kat area traffic light,sebelah kiri akan nampak hospital colombia asia sampai kat traffic light tu belok ke kiri nanti nampak carrefour tu sebelah kanan & sebelah kiri ader satu Taiwan punye private school.kalau econsave lagi dekat dari umah baru TT tu nanti blakang tu aje setentang dgn lorong ehsan.Nak pegi ke AEON bkt tinggi pun tak jauh dlm 10minit aje,kalau ikut shortcut kat jln padang golf dah jimat rm2.20 sbb tak lalu kat plaza tol.Banyak org lalu jln padang golf tu sbb nak skip tol.:p

memacam aderlah kat kota kemuning tu,econsave pun ader.Bank2 pun ader kat situ etc maybank dan cimb.Kalau nak gi ke pusat bandar shah alam 5 minit aje dah sampai kalau lalu ikut LKSA tu.

Jalan kat kampung lombong mmg dah lama camgitu,aritu mama tanya kawan yg dok kat area sana pun tak pasti bile diorg nak repair jln tu,itu jalan lori bawak pasir pasai tu berlobang sana sini mcm permukaan bulan.walaupun jalan buruk camgitu tapi papago boleh trace jalan tu :)):))

hafizuka
08-01-2013, 08:28 AM
Beli je, umah makin mahal, senior2 saya pun bagi nasihat yg sama. Diorang kata menyesal tak beli umah yg lagi besar dulu. Skang dah tak mampu diorang kata

ejenrahsia
08-01-2013, 09:50 AM
Umah yg tt nak beli tu area umah orang kaya :)..hartanah kat area jalan kebun mmg berpotensi..walaupun orang kate rezab melayu susah nak jual sbb tempat strategik..sy survey umah teres kat area2 hot spot jln kebun xdapat2 sampai skarang (cth pinggiran kemuning)..even rumah second pun payah..kat area kg lombong n beberapa lorong kat area kg lombong xprefer sgt..harga umah pun boleh tahan..skrg ni umah teres biasa dah jejak 200k..compare to bandar putera jln johan setia umh teres 20x70 dah jejak 250k!! sebab bukan malay reserve..

karim benzema
09-01-2013, 10:00 PM
tahniah TT mamaimran ucapkan..rebutlah peluang nak memiliki rumah sementara kite masih berkemampuan. :):)

ader Mcd kat kota kemuning tu kat first roundabout dari kesas belok ke kanan lepas tu nampaklah mcd kat sebelah kanan tu.

carrefour plak kat area traffic light,sebelah kiri akan nampak hospital colombia asia sampai kat traffic light tu belok ke kiri nanti nampak carrefour tu sebelah kanan & sebelah kiri ader satu Taiwan punye private school.kalau econsave lagi dekat dari umah baru TT tu nanti blakang tu aje setentang dgn lorong ehsan.Nak pegi ke AEON bkt tinggi pun tak jauh dlm 10minit aje,kalau ikut shortcut kat jln padang golf dah jimat rm2.20 sbb tak lalu kat plaza tol.Banyak org lalu jln padang golf tu sbb nak skip tol.:p

memacam aderlah kat kota kemuning tu,econsave pun ader.Bank2 pun ader kat situ etc maybank dan cimb.Kalau nak gi ke pusat bandar shah alam 5 minit aje dah sampai kalau lalu ikut LKSA tu.

Jalan kat kampung lombong mmg dah lama camgitu,aritu mama tanya kawan yg dok kat area sana pun tak pasti bile diorg nak repair jln tu,itu jalan lori bawak pasir pasai tu berlobang sana sini mcm permukaan bulan.walaupun jalan buruk camgitu tapi papago boleh trace jalan tu :)):))


Trimas! so far tgk area situ mmg best, restoran2 best pn bnyak. ( Domino!! :D )

Tgh menunggu result loan je nih. nk tnggu smggu mcm lame la plak... huhuhu...

jln kampung lmbong tu lepas 2 tahun ok kot ek. hehe

izogtr
13-01-2013, 02:36 PM
Trimas! so far tgk area situ mmg best, restoran2 best pn bnyak. ( Domino!! :D )

Tgh menunggu result loan je nih. nk tnggu smggu mcm lame la plak... huhuhu...

jln kampung lmbong tu lepas 2 tahun ok kot ek. hehe

yup harap2 camtu la, pasal sy pun ada beli rumah kat area kampung lombong tu..skrg tgh tunggu kunci je..

Dulu tu mmg pikir byk kali nak beli rumah situ (rumh kampung lombong tu harga munasabah lg)..

Tapi lepas consider ada bandar baru nak bina situ (bandar rimbayu under IJM land) n ada susur keluar baru yg akan dibina dari jalan kampung lombong terus ke roundabout 3 kota kemuning, sy terus beli..

harap2 ianya berbaloi

karim benzema
15-01-2013, 05:50 PM
yup harap2 camtu la, pasal sy pun ada beli rumah kat area kampung lombong tu..skrg tgh tunggu kunci je..

Dulu tu mmg pikir byk kali nak beli rumah situ (rumh kampung lombong tu harga munasabah lg)..

Tapi lepas consider ada bandar baru nak bina situ (bandar rimbayu under IJM land) n ada susur keluar baru yg akan dibina dari jalan kampung lombong terus ke roundabout 3 kota kemuning, sy terus beli..

harap2 ianya berbaloi


Rumah dah nk siap la ye? tnggu kunci je tuhh. bile dpt nih. tahniah2. :)cgrock


td baru dpt approval loan dari Bank Muamaalt. :D :D

tgh tnggu lg feedback dri RHB, BSN n Maybnk. tgk dlu mana offer yg ok.

pep guardiola
17-01-2013, 11:22 AM
balam...kat situ masih ok lagi harga rumah sbb area kuala Langat.Kalau area jln kebun shah alam umah teres setingkat sume dah 180K keatas harganya,itu pun harga baru nak rata tanah.kalau dah naik tiang mau dah 200K harganya.

rumah² area situ memang dia amik booking dulu sebelum projek lulus dengan PBT ke? saya ada survey² kat situ, tapi banyak projek² yang belum lulus lagi, tapi da amik booking. memang camtu ke?

mamaimran
17-01-2013, 11:37 AM
rumah² area situ memang dia amik booking dulu sebelum projek lulus dengan PBT ke? saya ada survey² kat situ, tapi banyak projek² yang belum lulus lagi, tapi da amik booking. memang camtu ke?

aha..mama pun ader bayar booking rm300...tapi kalau kite cancel duit booking leh dapat balik tapi bukan 100% la.Area kat ctu mmg ader beberapa projek yg blum dapat kelulusan dr pihak majlis lagi,kalau pep gundah gulana toksah booking,bile dah dapat kelulusan trus aje booking.

pep guardiola
17-01-2013, 02:06 PM
aha..mama pun ader bayar booking rm300...tapi kalau kite cancel duit booking leh dapat balik tapi bukan 100% la.Area kat ctu mmg ader beberapa projek yg blum dapat kelulusan dr pihak majlis lagi,kalau pep gundah gulana toksah booking,bile dah dapat kelulusan trus aje booking.

tapi depa dah siap nak buat snp dah ni.. tunggu mas snp siap jek ni.. adui.. pening la kepale.. bole sign ke snp kalau projek belum lulus?

mamaimran
17-01-2013, 02:19 PM
tapi depa dah siap nak buat snp dah ni.. tunggu mas snp siap jek ni.. adui.. pening la kepale.. bole sign ke snp kalau projek belum lulus?

berdasarkan pengalaman mama beli rumah sblm ni,agak merbahaya kalau sign s&p sekiranya projek blum lagi mendapat kebenaran majlis...pep amik dgn pemaju mana??leh share disini nama pemaju tersebut?:-?sblm tu rumah tu progressnya dah brape percent?

pep guardiola
17-01-2013, 02:43 PM
berdasarkan pengalaman mama beli rumah sblm ni,agak merbahaya kalau sign s&p sekiranya projek blum lagi mendapat kebenaran majlis...pep amik dgn pemaju mana??leh share disini nama pemaju tersebut?:-?sblm tu rumah tu progressnya dah brape percent?

blom naik ape lagi.. tapi beberapa projek developer ni sebelum ni ok. dah check di ehome kpkt.

amaizuddin
17-01-2013, 10:33 PM
Salam semua.

Saya pon duduk Kemuning jugak, tapi Kemuning Utama, sebelah Kesas yang ada Giant tu. Sekarang ni, banyak kawasan dah membangun kat area sini kalau nak compare dgn 10 tahun lepas. Bank/restoran pon byk. Nak shopping pon senang, Carrefor, Giant, nak ke Jusco Bkt Tinggi pon dekat gak. Cuma satu je TT, trafik memang teruk la nak ke Cyber tu. Sebab saya pon keja Cyber gak. Kalau teruk sgt, mmg saya lalu jln belakang jer la tembus Puchong..

izogtr
18-01-2013, 03:14 PM
Rumah dah nk siap la ye? tnggu kunci je tuhh. bile dpt nih. tahniah2. :)cgrock


td baru dpt approval loan dari Bank Muamaalt. :D :D

tgh tnggu lg feedback dri RHB, BSN n Maybnk. tgk dlu mana offer yg ok.

thanks benzema..kunci dijangka dapat dlm bulan ni.. exact date x pasti plk..
Loan sy dr public islamic..-2.2%..
Dulu sy apply loan dr cimb n public..cuma public yg dpt, so psl xnk buang masa ambik public je la..dh ambik public, rhb plk offer -2.4%..rugi2..

bnk muamalat offer berapa %?

karim benzema
18-01-2013, 03:27 PM
thanks benzema..kunci dijangka dapat dlm bulan ni.. exact date x pasti plk..
Loan sy dr public islamic..-2.2%..
Dulu sy apply loan dr cimb n public..cuma public yg dpt, so psl xnk buang masa ambik public je la..dh ambik public, rhb plk offer -2.4%..rugi2..

bnk muamalat offer berapa %?

Alhamdulillah... xlama dah tu. :)cgrock

ni yg muamalat offer

BFR = 6.65 (max 10.50)
Rate = -2.10

skang ni tgh tnggu jgk RHB pnya offer. xcall pn lg ni.. dah smggu tnggu dgn sabar. #:-S

izogtr
18-01-2013, 03:27 PM
Salam semua.

Saya pon duduk Kemuning jugak, tapi Kemuning Utama, sebelah Kesas yang ada Giant tu. Sekarang ni, banyak kawasan dah membangun kat area sini kalau nak compare dgn 10 tahun lepas. Bank/restoran pon byk. Nak shopping pon senang, Carrefor, Giant, nak ke Jusco Bkt Tinggi pon dekat gak. Cuma satu je TT, trafik memang teruk la nak ke Cyber tu. Sebab saya pon keja Cyber gak. Kalau teruk sgt, mmg saya lalu jln belakang jer la tembus Puchong..

yup betul..hiway kesas tu makin hari makin sesak trafik dia terutama kt simpang hicom n simpang usj tu (waktu puncak)..

Dah la sy keje kt kelana jaya terpaksala tempuh jem kt usj tu..:(

vwgti
18-01-2013, 03:30 PM
aper kelass Karim Benzema nak dok kat Kota Kemuning, g laa cari umah kat Dsara Heights, tak pun kat Putra Heights kerr baru ada gaya selaku pemain Real Madrid.....hehehehe....:D:D:D:D:D:D

jangan mare ekk TT, gurau jerr...:)):)) beli jgn tak beli, dah murah sgt dah tu, Alam Impian pun dah cecah 800k, ngarut betul rege umah skrg, so 400k tu kira worth it laa, kalau nak settle down jgn kira nilai properties sgt pasal kita org Islam ni lain tak mcm org cina...

izogtr
18-01-2013, 03:35 PM
Alhamdulillah... xlama dah tu. :)cgrock

ni yg muamalat offer

BFR = 6.65 (max 10.50)
Rate = -2.10

skang ni tgh tnggu jgk RHB pnya offer. xcall pn lg ni.. dah smggu tnggu dgn sabar. #:-S

yup..better tunggu the best offer, jgn jadi mcm sy..time sy dulu rhb offer the best -2.4%..
skrg ni x pasti plk bank mana yg blh lawan rhb punya rate..
bank2 ni mereka sentiasa cuba menandingi antara satu dgn lain..
offer mereka berubah2 setiap bulan..

izogtr
18-01-2013, 06:59 PM
aper kelass Karim Benzema nak dok kat Kota Kemuning, g laa cari umah kat Dsara Heights, tak pun kat Putra Heights kerr baru ada gaya selaku pemain Real Madrid.....hehehehe....:D:D:D:D:D:D

jangan mare ekk TT, gurau jerr...:)):)) beli jgn tak beli, dah murah sgt dah tu, Alam Impian pun dah cecah 800k, ngarut betul rege umah skrg, so 400k tu kira worth it laa, kalau nak settle down jgn kira nilai properties sgt pasal kita org Islam ni lain tak mcm org cina...

hehehe..kalau betul2 punya karim benzema ni, damansara height pun dia x mau pandang..dia punya taraf cuma london, paris, new york je..

jangan marah ye TT, sy pun gurau2 je ni..hehe

blik
18-01-2013, 07:12 PM
salamun alayk...saya pon ada beli rumah dekat kota kemuning (jalan lombong)..skarang dah nak siap dah rumah tu...rumah tu area belakang rumah org kaya yang tanah rumah dia besar gila (siap ada kandang2 binatang lagi), dijangka siap bulan 6 tahun ni...

saya selalu gak pegi jenguk2 progress rumah tu..dulu beli time harga rm138k ..teres setingkat, developer Armada Bayu...tak sabar nak duk rumah baru..hehe

MUGENSEIKI
18-01-2013, 07:20 PM
TT nak settle dow kat kota kemuning tu..dalam kota kemuning..atau berhampiran kota kemuning? Kalau dalam kota kemuning..ada ke rezab melayu? Rasanya tak der..

Lagi satu..ada masjid ke kat situ?

Pandangan peribadi...kalau boleh duduklah yg kawasan bercmapur. Better still kalau boleh dapat yg majoriti melayu. Banyak kebaikkannyaaa..

karim benzema
18-01-2013, 10:13 PM
hehehe..kalau betul2 punya karim benzema ni, damansara height pun dia x mau pandang..dia punya taraf cuma london, paris, new york je..

jangan marah ye TT, sy pun gurau2 je ni..hehe


hehe.. xpa melawak skali skala.. :))

duit bnyak cmtu mmg trus sapu je mane rumah yg bkenan di hati. xde nye nk pk 2 3 kali. hehe.. :))

karim benzema
18-01-2013, 10:21 PM
TT nak settle dow kat kota kemuning tu..dalam kota kemuning..atau berhampiran kota kemuning? Kalau dalam kota kemuning..ada ke rezab melayu? Rasanya tak der..

Lagi satu..ada masjid ke kat situ?

Pandangan peribadi...kalau boleh duduklah yg kawasan bercmapur. Better still kalau boleh dapat yg majoriti melayu. Banyak kebaikkannyaaa..

taman tu dekat persiaran Anggerik Eria, rezab melayu pnya tanah. mmg suma melayu kt taman tu. mmg sy prefer jiran melayu.. rumah skarang ni atas india sblah plak cina.. mmg bad experience so far 2thn ddk bjiran dgn diorang. :(

Dah survey sblum ni surau je ade, masjid dgr2 tgh nk bina. masjid kota kemuning seksyen 30. insyaallah nnti siap la kot.

karim benzema
18-01-2013, 10:29 PM
salamun alayk...saya pon ada beli rumah dekat kota kemuning (jalan lombong)..skarang dah nak siap dah rumah tu...rumah tu area belakang rumah org kaya yang tanah rumah dia besar gila (siap ada kandang2 binatang lagi), dijangka siap bulan 6 tahun ni...

saya selalu gak pegi jenguk2 progress rumah tu..dulu beli time harga rm138k ..teres setingkat, developer Armada Bayu...tak sabar nak duk rumah baru..hehe

wsalam.. dah xjauh mana tu dgn jalan lombong tu. haritu ronda2 jln lombong tu ada ternmpak jgk rumah besar ya amat. itu lah kot. fuhh... kaya sngguh... tp area jalan lombong tu mcm ada bnyak perumahan baru naik. dekat dah tu bln 6 ni. :)cgrock

amaizuddin
19-01-2013, 07:04 AM
yup betul..hiway kesas tu makin hari makin sesak trafik dia terutama kt simpang hicom n simpang usj tu (waktu puncak)..

Dah la sy keje kt kelana jaya terpaksala tempuh jem kt usj tu..:(

Kalau accident memang sejam la nak sampai ke simpang USJ tu..

mytrade
19-01-2013, 04:36 PM
Untuk TT, jgn takut belu rumah rezab melayu..as long dia freehold beter than leasehold...
Future development...Lebuhraya Pantai Barat Banting- Taiping...tk jauh tu..

rosli4465
19-01-2013, 09:11 PM
salamun alayk...saya pon ada beli rumah dekat kota kemuning (jalan lombong)..skarang dah nak siap dah rumah tu...rumah tu area belakang rumah org kaya yang tanah rumah dia besar gila (siap ada kandang2 binatang lagi), dijangka siap bulan 6 tahun ni...

saya selalu gak pegi jenguk2 progress rumah tu..dulu beli time harga rm138k ..teres setingkat, developer Armada Bayu...tak sabar nak duk rumah baru..hehe

Klu sewa area situ agak2 brape ek?oo rumah situ bru thn lepas start buat kn..ke bkn yg tu...aku slalu pegi jgk sana..

blik
20-01-2013, 07:33 AM
wsalam.. dah xjauh mana tu dgn jalan lombong tu. haritu ronda2 jln lombong tu ada ternmpak jgk rumah besar ya amat. itu lah kot. fuhh... kaya sngguh... tp area jalan lombong tu mcm ada bnyak perumahan baru naik. dekat dah tu bln 6 ni. :)cgrock

Tu la TT..x sabar dah nk duk situ..harap rumah tu siap seperti yg dirancang..nnti ada 1 rjmah semi-d plak nk bukak kt situ..sy dh booking awal2 dh ngan agent nk amik rumah corner lot..hehe

blik
20-01-2013, 07:34 AM
Klu sewa area situ agak2 brape ek?oo rumah situ bru thn lepas start buat kn..ke bkn yg tu...aku slalu pegi jgk sana..

Tak pasti la sewa sana brapa..ye rumah kt sana tahun lepas dh start buat..bro nk menyewa sana ke?

mamaimran
20-01-2013, 08:28 AM
Tu la TT..x sabar dah nk duk situ..harap rumah tu siap seperti yg dirancang..nnti ada 1 rjmah semi-d plak nk bukak kt situ..sy dh booking awal2 dh ngan agent nk amik rumah corner lot..hehe

hahaha...geng lombong la ni :)):)):))

rosli4465
20-01-2013, 01:41 PM
Tak pasti la sewa sana brapa..ye rumah kt sana tahun lepas dh start buat..bro nk menyewa sana ke?

Aku pun ada bli rumah kat sana..jln kebun, lombong perak...rumah aku msk dlm skit..aku nk bg sewa klu sisp nnti..mgkin bln 8 ni bru leh duduk....

blik
21-01-2013, 04:28 PM
hahaha...geng lombong la ni :)):)):))

haha..geng lombong tapi tak jumpa lagi lombongnye kat mana..kakakak :)):))

blik
21-01-2013, 04:30 PM
Aku pun ada bli rumah kat sana..jln kebun, lombong perak...rumah aku msk dlm skit..aku nk bg sewa klu sisp nnti..mgkin bln 8 ni bru leh duduk....

ooo..mantab tu bro..buat aset..:)cgrock

rosli4465
22-01-2013, 09:56 PM
ooo..mantab tu bro..buat aset..:)cgrock

ada duit skit leh lh bli wat aset..ssh2 dahulu senang2 kemudian...x gitu bro..klu tau sewa area sana bgtau lh yer...huhuuu..

blik
22-01-2013, 11:10 PM
ada duit skit leh lh bli wat aset..ssh2 dahulu senang2 kemudian...x gitu bro..klu tau sewa area sana bgtau lh yer...huhuuu..

betul tu bro..sy sokong 100%...beli aset lagi bagus dari beli liabiliti...kalo sy tau sy roger sini harga sewa sana ye..:D:D

rosli4465
23-01-2013, 09:47 AM
betul tu bro..sy sokong 100%...beli aset lagi bagus dari beli liabiliti...kalo sy tau sy roger sini harga sewa sana ye..:D:D

k..thank..umah ko dh lbh 50% siap kn...mggu lepas aku bru g sana...smoga siap ikut jadual lh..

mamaimran
23-01-2013, 10:10 AM
k..thank..umah ko dh lbh 50% siap kn...mggu lepas aku bru g sana...smoga siap ikut jadual lh..

so far kalau kat area jln kebun ni,kalau geng mata sepet yg buat rumah kebanyakkan mmg boleh siaplah...kalau org melayu better toksah beli lah...ini berdasarkan pengalaman mama sendiri.

rosli4465
23-01-2013, 11:12 AM
so far kalau kat area jln kebun ni,kalau geng mata sepet yg buat rumah kebanyakkan mmg boleh siaplah...kalau org melayu better toksah beli lah...ini berdasarkan pengalaman mama sendiri.

x jgk mama...sy bli umah ngn pemaju melayu bln 1 thn 2012 sy pegi tgk mse tu tanah je yg rata, tiang2 xde lg..ni bln 1 thn 2013 dh siap mgkin dlm 80% kot pd anggaran sylh..dijangka leh duduk bln 6-8 tmasuk dpt CF.CF saje kne tggu 3 bln stlh siap rumah...yg projek mate sepet tu kat jln smpng jln lombong perak tu dr thn 2010 sy pegi sana dh 40% mse tu kot smpai skrg x siap2 lg..mgkin skrg dh 80% kot..kje lmbt mg duit lmbt dpt kot..mama tau x area sana sewa rumah brape yer?

kurosaki
23-01-2013, 11:37 AM
ada sape2 tahu x pasal tmn orkidea??igt nk g tgk ahad ni..

dryer
23-01-2013, 12:31 PM
so far area cni mmg leh wat invest......area jln kebun pon dh naik rege....1st bli dlu dlm 100k..la ni market dkt 200k....6 thn dh dok area cni....(jln kebun)

mamaimran
23-01-2013, 01:01 PM
x jgk mama...sy bli umah ngn pemaju melayu bln 1 thn 2012 sy pegi tgk mse tu tanah je yg rata, tiang2 xde lg..ni bln 1 thn 2013 dh siap mgkin dlm 80% kot pd anggaran sylh..dijangka leh duduk bln 6-8 tmasuk dpt CF.CF saje kne tggu 3 bln stlh siap rumah...yg projek mate sepet tu kat jln smpng jln lombong perak tu dr thn 2010 sy pegi sana dh 40% mse tu kot smpai skrg x siap2 lg..mgkin skrg dh 80% kot..kje lmbt mg duit lmbt dpt kot..mama tau x area sana sewa rumah brape yer?

jgn tak tau 90% projek yg terbengkalai dijln kebun adalah developer melayu hampas ni...tapi sejak 2009 dah takde lg projek2 terbengkalai kat sini...sewa kat sini mama rasa sekitar rm400-500 kot...mama sewa umah kat sini rm200 aje sejak dari thn 2006 :D:p

rosli4465
23-01-2013, 01:37 PM
jgn tak tau 90% projek yg terbengkalai dijln kebun adalah developer melayu hampas ni...tapi sejak 2009 dah takde lg projek2 terbengkalai kat sini...sewa kat sini mama rasa sekitar rm400-500 kot...mama sewa umah kat sini rm200 aje sejak dari thn 2006 :D:p

oooo...nape yer..mgkin psl duit kot..ronovate cntik2 rumah pstu bg sewa mgkin leh cecah rm600-rm700 kot..x gitu mama..mama sewa kat mane?jln ape? rumah cmne?

rosli4465
23-01-2013, 01:42 PM
ada sape2 tahu x pasal tmn orkidea??igt nk g tgk ahad ni..

seksyen 30 ke seksyen 29?projek tu ada 2..rumah teres 1 tgkat..ko cri kat pakcik google tu..siap ada harga lg..

kurosaki
23-01-2013, 01:55 PM
seksyen 30 ke seksyen 29?projek tu ada 2..rumah teres 1 tgkat..ko cri kat pakcik google tu..siap ada harga lg..

yg seksyen 30tu..developer kompobina..

mamaimran
23-01-2013, 01:56 PM
oooo...nape yer..mgkin psl duit kot..ronovate cntik2 rumah pstu bg sewa mgkin leh cecah rm600-rm700 kot..x gitu mama..mama sewa kat mane?jln ape? rumah cmne?

mama dah terkena ngan developer melayu nih...sampai skang tak settle2 lagik...tension tau :((:((

kurosaki
23-01-2013, 02:05 PM
mama dah terkena ngan developer melayu nih...sampai skang tak settle2 lagik...tension tau :((:((

developer mana tu mama?

mamaimran
23-01-2013, 02:11 PM
developer mana tu mama?

SPS setia....tokey dia nama zakaria:(scam

kurosaki
23-01-2013, 02:13 PM
yg developer kompobina ok x? kalo mama ada dgr ura2 la..huhu..

mamaimran
23-01-2013, 02:16 PM
yg developer kompobina ok x? kalo mama ada dgr ura2 la..huhu..

melayu punyer developer ke nih??mcm pernah dengar nama ni

kurosaki
23-01-2013, 02:37 PM
melayu punyer developer ke nih??mcm pernah dengar nama ni

xsure la plak..

rosli4465
23-01-2013, 07:27 PM
mama dah terkena ngan developer melayu nih...sampai skang tak settle2 lagik...tension tau :((:((

ooo...kt mane tu mama? rumah yg mane 1? mne tau kot2 ada kwn nk bli sana ke, nk tau jgk yg mane 1...

blik
28-01-2013, 07:19 PM
skang ni lebih kurang 80% la rumah aku dh siap..harap2 ikut jadual...dijangka siap bulan 6 ni..huhu

karim benzema
25-02-2013, 09:45 PM
Saje nk update..

tgh tnggu nk kuar kwsp skang, offer letter loan org bank pos2 xsmpai2.. document penting bleh lak diorang g pos pkai pos biasa... geram lak ai den..

Next to do..
1) g sain document dgn lawyer bank.. ( 8k jgk charge die.. dgr kate bole mntak diskaun... akan ku cuba... )
2) pg pejabat tanah bserta form 14A (snp lawyer) n 16A ( bank lawyer) utk sign ape bnde ntah dgn ADO..
3) submit ke SNP lawyer utk process.. kne standy dlm 9k plak tu utk duty stamp... adoila...
4) tnggu je bank proceed utk pembayaran permulaan...

harap2 smua berjalan lancar...

mytrade
26-02-2013, 09:51 AM
Saje nk update..

tgh tnggu nk kuar kwsp skang, offer letter loan org bank pos2 xsmpai2.. document penting bleh lak diorang g pos pkai pos biasa... geram lak ai den..

Next to do..
1) g sain document dgn lawyer bank.. ( 8k jgk charge die.. dgr kate bole mntak diskaun... akan ku cuba... )
2) pg pejabat tanah bserta form 14A (snp lawyer) n 16A ( bank lawyer) utk sign ape bnde ntah dgn ADO..
3) submit ke SNP lawyer utk process.. kne standy dlm 9k plak tu utk duty stamp... adoila...
4) tnggu je bank proceed utk pembayaran permulaan...

harap2 smua berjalan lancar...

yg no 2 tu ko kena buat sendiri ke??
bukan lawyer Snp buatkan....

karim benzema
26-02-2013, 06:38 PM
yg no 2 tu ko kena buat sendiri ke??
bukan lawyer Snp buatkan....

ye kne buat sndri.... :(
ADO tu nk tgk and verify birth cert sume sbb nk confirmkan melayu.
rumah tu atas malay reserve pnya tanah.

Alcapone9950
27-02-2013, 03:30 PM
Saje nk update..

tgh tnggu nk kuar kwsp skang, offer letter loan org bank pos2 xsmpai2.. document penting bleh lak diorang g pos pkai pos biasa... geram lak ai den..

Next to do..
1) g sain document dgn lawyer bank.. ( 8k jgk charge die.. dgr kate bole mntak diskaun... akan ku cuba... )
2) pg pejabat tanah bserta form 14A (snp lawyer) n 16A ( bank lawyer) utk sign ape bnde ntah dgn ADO..
3) submit ke SNP lawyer utk process.. kne standy dlm 9k plak tu utk duty stamp... adoila...
4) tnggu je bank proceed utk pembayaran permulaan...

harap2 smua berjalan lancar...

Uih.. Mahalnye lawyer fee..
8k + 9k = 17k++ ~X(
Kot ade double charge ni.. naya je:-?

karim benzema
27-02-2013, 04:01 PM
Uih.. Mahalnye lawyer fee..
8k + 9k = 17k++ ~X(
Kot ade double charge ni.. naya je:-?


lawyer fee 8k tu utk bank pnye lawyer..

9k tu duty stamp, ni mmg smua rumah kena kot? den pn xpnah bli rumah sblum ni. klu kira2 dari harga rumah mmg dlm 9k jgk kena byar utk duty stamp..

ade pengalaman ka? agak2 brapa tu?

Alcapone9950
27-02-2013, 05:06 PM
lawyer fee 8k tu utk bank pnye lawyer..

9k tu duty stamp, ni mmg smua rumah kena kot? den pn xpnah bli rumah sblum ni. klu kira2 dari harga rumah mmg dlm 9k jgk kena byar utk duty stamp..

ade pengalaman ka? agak2 brapa tu?

Angaran ambe kalau rumah 260k..
Lawyer fee dalam RM3+++ je.. (KALAU guna 1 lawyer utk loan & SNP.. LAGI JIMAT#:-S)
Stamp duty dalam 6k.. (KALAU rumah 1st.. lagi ade 50% discount:D -bajet 2013)

Kalau salah mintak sape2 tolong betulkan ye:)cgrock

karim benzema
27-02-2013, 05:24 PM
Angaran ambe kalau rumah 260k..
Lawyer fee dalam RM3+++ je.. (KALAU guna 1 lawyer utk loan & SNP.. LAGI JIMAT#:-S)
Stamp duty dalam 6k.. (KALAU rumah 1st.. lagi ade 50% discount:D -bajet 2013)

Kalau salah mintak sape2 tolong betulkan ye:)cgrock


SNP pnye lawyer free, bank pnye je la kne bayo..
anggaran tuk 420k rase2 dlm 6-7k je la kot ek. tp xtau la org yg offer loan bnk tu cpk bole slow talk dgn lawyer mintak diskaun..

pasal 50% discaun utk stamp duty tu mase awal2 book tu aku bajet pn mcm tu lah.. ingat ade diskaun.. skali lawyer ckp 50% tu utk rumah below 400k je bru dpt.. cilakak btol..
kt mane aku bole verify ni ye?

dah jumpa...

Pembelian rumah kediaman pertama telah diberi pengecualian duti setem
50%. Pengecualian adalah ke atas surat cara pindah milik dan surat cara pinjaman.
Pengecualian duti setem ini diberi bagi pembelian rumah pertama berharga tidak
melebihi RM350,000 oleh rakyat Malaysia dan layak dituntut sekali sahaja.
http://www.treasury.gov.my/pdf/bajet/ub13.pdf

Alcapone9950
27-02-2013, 06:18 PM
SNP pnye lawyer free, bank pnye je la kne bayo..
anggaran tuk 420k rase2 dlm 6-7k je la kot ek. tp xtau la org yg offer loan bnk tu cpk bole slow talk dgn lawyer mintak diskaun..

pasal 50% discaun utk stamp duty tu mase awal2 book tu aku bajet pn mcm tu lah.. ingat ade diskaun.. skali lawyer ckp 50% tu utk rumah below 400k je bru dpt.. cilakak btol..
kt mane aku bole verify ni ye?

dah jumpa...

Pembelian rumah kediaman pertama telah diberi pengecualian duti setem
50%. Pengecualian adalah ke atas surat cara pindah milik dan surat cara pinjaman.
Pengecualian duti setem ini diberi bagi pembelian rumah pertama berharga tidak
melebihi RM350,000 oleh rakyat Malaysia dan layak dituntut sekali sahaja.
http://www.treasury.gov.my/pdf/bajet/ub13.pdf

A'ah.. ambe X alert pulak rumah below 400k je.. sorry bro:">

Pendapat ambe.. Dari slow talk dgn lawyer.. baik slow talk dgn pegawai bank yg offer loan tu.. reduce rate lagi -0.1% ke..
Long term bro dah save dlm 20k:))

Last week ade gak gi sopping loan kat bank..
best offer skang kat OCBC.. kalau 420k boleh dapat BFR-2.4%.
Bank lain semua dah start slow.. Xcukup tangan nak handle kot:p

Alcapone9950
28-02-2013, 08:53 AM
yup..better tunggu the best offer, jgn jadi mcm sy..time sy dulu rhb offer the best -2.4%..
skrg ni x pasti plk bank mana yg blh lawan rhb punya rate..
bank2 ni mereka sentiasa cuba menandingi antara satu dgn lain..
offer mereka berubah2 setiap bulan..

Setuju.. Sebab setiap bank ade yearly & montly target..

Kalau target Xlepas, diorang bagi offer lebih sikit..
Kalau dah lebih dari target?? :o

webglider
16-03-2013, 01:12 AM
Saye Agent Hartanah.
Harga rumah Kota Kemuning memang tengah hot skang ni.
Nak cari rumah area Kota Kemuning dan sekitar sila contact saya ok =)
Mazran Andy - 0132440141

azli_fitri
30-03-2013, 06:12 PM
x jgk mama...sy bli umah ngn pemaju melayu bln 1 thn 2012 sy pegi tgk mse tu tanah je yg rata, tiang2 xde lg..ni bln 1 thn 2013 dh siap mgkin dlm 80% kot pd anggaran sylh..dijangka leh duduk bln 6-8 tmasuk dpt CF.CF saje kne tggu 3 bln stlh siap rumah...yg projek mate sepet tu kat jln smpng jln lombong perak tu dr thn 2010 sy pegi sana dh 40% mse tu kot smpai skrg x siap2 lg..mgkin skrg dh 80% kot..kje lmbt mg duit lmbt dpt kot..mama tau x area sana sewa rumah brape yer?

Jalan kebun banyak rumah dalam pembinaan.. masih boleh dapat yang harga murah dari delevoper..

WWW1010
30-03-2013, 07:07 PM
kawan opis pon ade sorang beli kat jalan kebun..dia beli 130k, harga dah naik 2++k...untung la

abeInc
30-03-2013, 07:23 PM
aku beli umah kt bukit naga..jalan gambut..semua kemudahan adaa..klinik gomen,skolah ren,men & agama,masjid,kedai runcit & makan bersepah..jiran2 melayu..bulan 7 ni dpt la kunci kott..skrg ni 80% progress :D dabel storey 180k time tu..

rosli4465
31-03-2013, 08:04 AM
Jalan kebun banyak rumah dalam pembinaan.. masih boleh dapat yang harga murah dari delevoper..

Plg murah brape bro? Saiz 20x70..?

karim benzema
18-04-2013, 11:28 PM
akhirnya selesai jgk benda pending dri side aku... da bole process mot lepas bya stam duty. 9k jgk la terbang~

skang ni tgh tnggu pihak lawyer bank process utk bank start release ke pemaju...
developer a hantar 2nd letter ke bank utk byar progress fee..

bank lmbat ni nnpak gaya aku yg nj kne penalty nnti ni kang... normaly brapa lama ye lawyer bank amek masa nk process? kne push lawyer tu nh..

mytrade
19-04-2013, 12:33 AM
aku beli subsale, sign dokumen dgn bank bulan Jan....minggu lepas seminggu sblm SNP aku expired baru duit release...hu..hu..

bacter
19-04-2013, 12:47 AM
aku orang jalan kebun..nasihat aku nak beli kat situ..korang check dulu tanah asal die..gambut k tanah kuning bukit..kalu tanh gambut..hati2 pemaju tambak tanh x lama..kadang rumah banyak retak kat bahagian longkang tepi..kalu dapt tanah bukut cun..xd masaalh

karim benzema
20-04-2013, 09:10 AM
aku orang jalan kebun..nasihat aku nak beli kat situ..korang check dulu tanah asal die..gambut k tanah kuning bukit..kalu tanh gambut..hati2 pemaju tambak tanh x lama..kadang rumah banyak retak kat bahagian longkang tepi..kalu dapt tanah bukut cun..xd masaalh

dah bli pon tuan... huhu...
cmne nk check jnis tanah tu?
msalah jgk ni klu retak2....

karim benzema
20-04-2013, 09:12 AM
aku beli subsale, sign dokumen dgn bank bulan Jan....minggu lepas seminggu sblm SNP aku expired baru duit release...hu..hu..

3bln jgk tu bank process nk release duit??
bank mane ni bos?

mytrade
20-04-2013, 09:18 AM
3bln jgk tu bank process nk release duit??
bank mane ni bos?

RHB i...
kes aku subsale...sbb slps aku engage lawyer loan, sign agreement, proses dokumen byk pergi ke pejabat tanah nk kena tukar nama dulu, LHDN untuk declare tax, dan macam2 lagi..

mcm kes ko lain kot...dia release by progress...klu subsale lain sikit kot..kena clear semua dokumen then bank lumsump bayar ..

abeInc
20-04-2013, 09:31 AM
aku orang jalan kebun..nasihat aku nak beli kat situ..korang check dulu tanah asal die..gambut k tanah kuning bukit..kalu tanh gambut..hati2 pemaju tambak tanh x lama..kadang rumah banyak retak kat bahagian longkang tepi..kalu dapt tanah bukut cun..xd masaalh

Adeh tuan..aku nyer tanah gambut.mcm mana nk check tu tuan

mamaimran
20-04-2013, 10:21 AM
Adeh tuan..aku nyer tanah gambut.mcm mana nk check tu tuan

Ader sesetengah pemaju sebelum tambak tanah mereka pailing ngan kayu bakau,kemudian baru mereka tambak tanah+batu bata...ader sesetengah pemaju je yg mama pernah nampak buat kaedah cam gitu kat area jln kebun ni.mmg kat jln kebun nih byk tanah gambut sampai ke johan setia dan sijangkang.

abeInc
20-04-2013, 06:06 PM
Ader sesetengah pemaju sebelum tambak tanah mereka pailing ngan kayu bakau,kemudian baru mereka tambak tanah+batu bata...ader sesetengah pemaju je yg mama pernah nampak buat kaedah cam gitu kat area jln kebun ni.mmg kat jln kebun nih byk tanah gambut sampai ke johan setia dan sijangkang.

sy kt bukit naga ni mama..mcm mana nk cek ek hehe

bacter
23-04-2013, 01:18 AM
Adeh tuan..aku nyer tanah gambut.mcm mana nk check tu tuan

nasib la..doa je moga x retak2..kalu retak bahagian longkang xp..jgn rumah terbenam sikit dah la..pecah saluran yg d tanam bawah rumah...cuba la tgak kat kebun2 sebelah tu..tanah jenis ap..yg belum di tambak tanh..hitam k merah..lagi satu tgk ad berair x tanh hitm tu sbb dulu ad kawasn yg berpaya sikit tanh gambut ni..kalu mu beli tamn kt lorong universiti tu bahagian belakang tanah bukit..so cantik la..kalu mu beli kat kampung lombong..tanh situ pun ok..tanah liat..

Ququd
23-04-2013, 01:22 AM
Kawasan org kaya.
Ada security guard..
Setiap exit..
Guest dtg kena tinggal ic.
Bangla yg mintak.
Nyampah ququd dgn bangla itu..

bacter
23-04-2013, 01:22 AM
kat bukit kemandol aku denga nak buat satu perojek lgi..banda baru..tanah situ cantik..tanah bukit..xyah risau rumah retak2..simpan la duit..beli umah kat situ nannti...

abeInc
23-04-2013, 03:18 PM
nasib la..doa je moga x retak2..kalu retak bahagian longkang xp..jgn rumah terbenam sikit dah la..pecah saluran yg d tanam bawah rumah...cuba la tgak kat kebun2 sebelah tu..tanah jenis ap..yg belum di tambak tanh..hitam k merah..lagi satu tgk ad berair x tanh hitm tu sbb dulu ad kawasn yg berpaya sikit tanh gambut ni..kalu mu beli tamn kt lorong universiti tu bahagian belakang tanah bukit..so cantik la..kalu mu beli kat kampung lombong..tanh situ pun ok..tanah liat..

ada waranti 2 tahun..so far developer ni buat kt taman sebelah aku ni ok je tgok..harap2 yg aku ni pun okee :D

fathin
28-04-2013, 10:42 PM
dekat kampung lombong selalu banjir ke? sbb saya ingat nak beli rumah kat situ kat jalan lombong besi 2... sesape tahu ke? mintak tolong sgt nak tahu...

karim benzema
17-05-2013, 08:47 PM
dekat kampung lombong selalu banjir ke? sbb saya ingat nak beli rumah kat situ kat jalan lombong besi 2... sesape tahu ke? mintak tolong sgt nak tahu...

area tu dekat je dgn sungai klang xslap aku, klu sg tu penuh kemungkinan nk banjir tu ade la kot. tp mcm unlikely je.

karim benzema
17-05-2013, 08:52 PM
update terkini rumah :

semua dah selesai bank pn da start release duit ke dev.. tnggu je lah smpai siap. :)

tp yg pleknye sy bru dpt surat dri bank byar loan start bln depan. adus....
bkn ke kne bya progress fee je ke smpai rmh siap pastu bru stat bya loan?
confius kjap....
m

mr.rajoli
19-05-2013, 12:32 AM
Tahniah TT..btw nak tnya bila agak2nya SKVE exit kota kemuning tu nk buka?

karim benzema
22-05-2013, 07:34 PM
Tahniah TT..btw nak tnya bila agak2nya SKVE exit kota kemuning tu nk buka?


hmmm... xsure la plak bila, so far exit ke TPG dah buka.

maybe lepas project IJM kot bru buka exit ke KK.