PDA

View Full Version : Debate Kajian profesion yang paling tidak dipercayai di malaysia


XcaLiBuR
02-01-2013, 11:30 AM
KAJIAN PROFESION YANG PALING TIDAK DIPERCAYAI DI MALAYSIA


http://starstorage.blob.core.windows.net/archives/2006/4/19/nation/trust_table.jpg

PETALING JAYA: Who do Malaysians trust most? Politicians, business leaders, teachers or doctors?

In a survey of 2,074 respondents conducted by the Business Ethics Institute of Malaysia (BEIM), doctors came up first and teachers second. Politicians were at the bottom of the 15-category list.

Sixty-two percent of the respondents felt that politicians did not tell the truth, while believers numbered only 11%. The rest were uncertain.

The reading for business leaders was not good either, as they were just one rung above politicians.

“Interestingly, there appears to be some identical findings to the British (MORI) survey in the rankings,” said BEIM chairman Dr Zainal Abidin Abdul Majid yesterday.
BEIM conducted the survey to gauge the perception of trust among Malaysians in the integrity of several professions, and also to compare findings with a similar research conducted in Britain by MORI, an opinion research organisation.

Dr Zainal said the MORI survey was done here for the first time after the research director of the Institute of Business Ethics UK mooted the idea during a lecture visit to Malaysia in July 2004.

“In Britain it has been done annually since 1983,” he said, adding that it cost BEIM RM20,000 to conduct the survey.

“The respondents were from 28 organisations, including four government departments,” he said, adding that the University of Nottingham Malaysia and Binary University College helped to collate the results.

“The survey findings is a wake-up call to various parties. These are indicators that our level of integrity is very low and drastic changes have to be made,” he said, adding that the business community must realise that with a high level of integrity the country would be able to attract better investors.

He said it warranted a further investigation into the reasons for Malaysians’ lack of trust in the business leadership.

“The findings should be of concern to the business community, which has been rated second lowest with a score of 16% of trust.”

The integrity of business leaders is obviously at stake, which would affect the public’s and investors’ trust in the way we do business, he said.

Marked differences in the scores between the BEIM and the MORI surveys appear for trade union officials, police and civil servants, with the indication of trust higher in Britain.

It is worth noting that 30% of the respondents believe that the local press tell the truth, while in Britain it is 24%.

Overall, one can conclude that Malaysians are generally less trusting than the Brits.

Meanwhile, International Islamic University Dean of Research Prof Datuk Dr Syed Arabi Idid noted that the survey was very localised, as the majority of the respondents were from universities and some from a shopping mall in Selangor.

“It’s not a nationwide survey, but what’s interesting is that the survey has a resemblance to the MORI findings,” he said.

SUMBER (http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2006/4/19/nation/13996777&sec=nation)

susah2je
02-01-2013, 12:28 PM
Tok imam kg.. Dan JKKK aku paling caya.

nasigorengkicap
02-01-2013, 12:30 PM
bloggers takde ke.. hahah

Nobu
02-01-2013, 12:31 PM
aku tengok org malaysia yg jawab xtau lagi ramai dari org uk..
bukan susah pon nak jawab samada percaya ke x..
tapi still pilih jawapan xtau..ke sebab memang x paham soklan?? :-?

Luqmanul Hakim
02-01-2013, 12:32 PM
Undi untuk doktor, sebabnya, bagi saya, bila kita sakit, kita 'merelakan' je diri kita dirawat oleh doktor...

Luqmanul Hakim @ CariGold.com

yinbyungheon
02-01-2013, 12:43 PM
ranking ahli politik jatuh sebab pebangsat (pertubuhan kebangsaan melayu bersatu = umno)...kahkahkah

yinbyungheon
02-01-2013, 12:47 PM
Tok imam kg.. Dan JKKK aku paling caya.

sib baik x tannye makcik umno, kalo x dah tentu depa cakap cine...kahkahkah

noonaka
02-01-2013, 01:30 PM
Pengadil...

joee
02-01-2013, 01:56 PM
konfius aku dgn pool ni..tajuk lain..aku pi undi yg paling dipercayai :D

zed82
02-01-2013, 02:53 PM
Ustaz x de ke tt?

syahays
02-01-2013, 02:58 PM
keje cam den xde ke?

jagajaga
02-01-2013, 03:00 PM
uztaz no 4

Niyang
02-01-2013, 03:02 PM
confuse jap bila baca statistik dgn thread nih... dipercayai or tidak dipercayai? kao dipercayai mmg aku vote doktor, pasal dorang bg tau ape yg patut jerk, walaupun kekadang tuh dorang sendiri x pasti... kalo x dipercayai... for sure la politician... gebang kuat...

zed82
02-01-2013, 03:06 PM
uztaz no 4

x de la bos ustaz kat poll..

tupat
02-01-2013, 03:38 PM
ramainya vote cikgu...mungkin konpius dengan tajuk thread kot...

pedang_setiawan
02-01-2013, 04:51 PM
Patut scientist la boleh dipercayai..sebab dia ada peer assessment sama teknik ujian yang dibuat kene ikut methodology yang standard dan fakta keras (hard fact)..kalu tipu pun, org buleh query...

Berfikir
02-01-2013, 05:23 PM
semoga ahli politik sedar.
atau memang target market mereka berpolitik ialah orang kurang cerdik.:-?

faizely
02-01-2013, 06:01 PM
aku dah tesilap vote ke cikgu.. tajuk kata yg plg dipercayai.. tajuk poll yg paling x dipercayai lak... adeh.. kesimpulannya poll ni dah x bole dipercayai..

traderfox
02-01-2013, 06:53 PM
paling aku percaya ialah pekerja S.Y.A.B.A.S.. belum apa2 lagi dh syabas dah...

d..0..v..0..b
02-01-2013, 07:10 PM
berita ok.

poll agak mengelirukan.

sorry tersilap klik poll.

traderfox
02-01-2013, 07:23 PM
kalau kat US pilot pun salah satu pekerjaan paling dipercayai

TT
02-01-2013, 07:47 PM
doctor paling dipercayai? betol la kot..sakit je pg jumpa doctor..klo doc tu tipu (cth mcm 'dr'aljabbar,dr.romzey,dr azimuth) kata kita sakit kena beli ubat ni beli mesin ni buang toksin beribu2 lesap duit tu hehe

fireuz
02-01-2013, 08:02 PM
Camno pulak klw ahli politik tu Doctor??? blh dipercayai jugak ke?? :-?

arjunna
02-01-2013, 08:14 PM
Penggali Kubur la..

FAUZEY_FX
02-01-2013, 08:18 PM
tajuk thread len..tajuk poll len..

alonso
02-01-2013, 08:19 PM
Penjual Chezzy tak termasuk list ke?

orangseni
02-01-2013, 08:37 PM
konfius aku dgn pool ni..tajuk lain..aku pi undi yg paling dipercayai :D
samo la kito ... xpasal2 aku g undi profesion aku sendiri . hehehe

irsaffy
02-01-2013, 08:39 PM
Penjual Chezzy tak termasuk list ke?

Ada.. masuk under MLM..hik3x

kipaskertas_108
02-01-2013, 09:15 PM
x de yg aku percaya..
hahaha..

yustaiping2
02-01-2013, 09:28 PM
Profession yg paling org percaya adalah tukang gunting rambut...... sorang2nya yg buleh letak pisau kat leher org....

alonso
02-01-2013, 09:44 PM
Ada.. masuk under MLM..hik3x

ekeke bole ke main petik2 nama penjual chezzy ni wiwuiwuwiwuw

jeng
02-01-2013, 09:49 PM
no 7 aku xcaya

qba437
02-01-2013, 09:54 PM
hasil undian tuh berbeza dengan realiti masyarakat kita..masyarakat kite lebih percaya ahli politik..daripada tidak mempercayai dorang :))

enciksaifullah
02-01-2013, 10:31 PM
ahli politik.....

sangbogol
03-01-2013, 01:34 PM
semua karut dan tak leh caya

abelshop
03-01-2013, 01:37 PM
rasanya profesion guru n nurse la

XcaLiBuR
03-01-2013, 04:46 PM
ahli politik.....

dah nama pun politik... mmg pandai spin...

Putu Piring
03-01-2013, 04:48 PM
tokey kedai cina
selalu kapak pelanggan melayu lg2 bengkel moto

XcaLiBuR
03-01-2013, 04:51 PM
tokey kedai cina
selalu kapak pelanggan melayu lg2 bengkel moto

aku setuju... diorang ni rasist... sbb tu melayu kena blaja bahasa cina samaa...

tokmudin
03-01-2013, 06:10 PM
tok mudin paling dipercayai.. ngeh ngeh ..

mzak
03-01-2013, 06:38 PM
tokey kedai cina
selalu kapak pelanggan melayu lg2 bengkel moto

terbalik pula kita,

kalau g bengkel motor aku lebih percaya tokey cina...

asdasdasd
03-01-2013, 07:55 PM
Tok imam kg.. Dan JKKK aku paling caya.

Pm ngan ketua pembangkang paling aku tak percaya...

azam575
03-01-2013, 08:39 PM
rasanya profesion guru n nurse la
guru tak dipercayai ek hehehe .. so maknanya bro tak jadi manusia lah ek ... hehehehe :D .. ok understood hehehe

azam575
03-01-2013, 08:40 PM
terbalik pula kita,

kalau g bengkel motor aku lebih percaya tokey cina...
aku percaya tokey ISLAm hehehee :D ..

tokey bukan ISLAM .. kaki kapak .. hehehe .. siapa dah biasa beli sparepart tau ler :D

Berfikir
04-01-2013, 07:59 AM
ramai undi tak caya ahli politik.
tetapi realitinya ...

esmitur
04-01-2013, 08:02 AM
Lawyer paling aku tak percaya...

popo2012
04-01-2013, 10:00 AM
kene tambah profession lagi ni

angkasa
04-01-2013, 10:11 AM
Hayya...mana ada untung..Tauke cina..

Kalau x untung jgn berniagalah....

angkasa
04-01-2013, 10:14 AM
Pm ngan ketua pembangkang paling aku tak percaya...

Kalau boleh poll dua,yg ni aku akan letak tempat ke-2:)):))

halfday
04-01-2013, 10:15 AM
Kontraktor..

apad_kriss
04-01-2013, 10:23 AM
hahaaha...ntahapoapontah

mzak
04-01-2013, 12:14 PM
aku percaya tokey ISLAm hehehee :D ..

tokey bukan ISLAM .. kaki kapak .. hehehe .. siapa dah biasa beli sparepart tau ler :D

Pendapat & pengalaman masing2,

tak guna kalo Islam harga berkali ganda mahal dengan upah pun mahal & services yang sangat teruk.. Itu yang saya banyak kena...

sebab selalu tukar sparepart rasa bengkel cina lagi murah & upah pun dia orang ambil murah..

itulah sebab perlu hantar bengkel yang regular dengan kita...

Jackhalid
04-01-2013, 03:17 PM
politik ler...

azam575
04-01-2013, 07:23 PM
Pendapat & pengalaman masing2,

tak guna kalo Islam harga berkali ganda mahal dengan upah pun mahal & services yang sangat teruk.. Itu yang saya banyak kena...

sebab selalu tukar sparepart rasa bengkel cina lagi murah & upah pun dia orang ambil murah..

itulah sebab perlu hantar bengkel yang regular dengan kita...

ada sebab kenapa mereka charge dan sparepart mahal .... rasanya bro pon tahu :D

apa pon saport produk muslim hehehe :D

mzak
04-01-2013, 09:12 PM
ada sebab kenapa mereka charge dan sparepart mahal .... rasanya bro pon tahu :D

apa pon saport produk muslim hehehe :D

Memang nak saport...

tapi service kadang2 amat mengecewakan...

kalo pomen kawan2 tu lain laa...:D:D:D

nikkeanu
04-01-2013, 11:00 PM
leader2 MLM yg paling aku tak caye...
**** a korang sume.......

Megat Sri Rama
04-01-2013, 11:11 PM
Tok imam kg.. Dan JKKK aku paling caya.

wow! :o


:D










:))



JKKK!

hairl
06-01-2013, 08:15 PM
doktor paling dipercayai ke?tp skrg ramai je dr yang kelentong.

fildoo
06-01-2013, 08:19 PM
peguam paling aku tak percaya....

Hitman™
06-01-2013, 08:23 PM
tak boleh multiple choice ker?

ini adalah aku punyer choice based on rank.

(1-paling TAK boleh percaya, 10-paling boleh percaya)

1. MLM
2. Tauke Kedai Cina
3. Politik
4. Polis
5. Wartawan
6. Pemandu Teksi
7. Pegawai Bank
8. Doktor
9. Kontraktor
10. Cikgu

rocketeer999
06-01-2013, 08:30 PM
doktor pun xleh caya sgt skng. nak pulak kalo pakai insurance card. cas mcm2, baiknye tak jgk

hairl
06-01-2013, 08:37 PM
tak boleh multiple choice ker?

ini adalah aku punyer choice based on rank.

(1-paling TAK boleh percaya, 10-paling boleh percaya)

1. MLM
2. Tauke Kedai Cina
3. Politik
4. Polis
5. Wartawan
6. Pemandu Teksi
7. Pegawai Bank
8. Doktor
9. Kontraktor
10. Cikgu
MLM memang ramai dah percaya.sbb markeing lebih menipu(MLM)

Z Mohd Nor
06-01-2013, 08:45 PM
aku undi ahlil pilitok.....:)

Z Mohd Nor
06-01-2013, 08:46 PM
lawyer tak masuk ke TT?

kopiais
06-01-2013, 11:11 PM
MLM mmg kaki menipu..yg kaya dengan mlm 1 dalam 100 ribu kot..yang bawah2 ni kais pg makan pg je..time sembang menunjuk abis kereta yang ada tp pakai enset buruk punya

XcaLiBuR
18-04-2013, 10:02 PM
Masih bleh percaya ke?

CiliHidup
18-04-2013, 10:31 PM
ada satu lagi beb, lawyer
Kalau yg kaki goreng tu memang rentung

alhelmi8
19-04-2013, 08:12 AM
susah tul nak jawab soalan ni~X(

alhelmi8
19-04-2013, 08:14 AM
ramai pilih mlm aku pun gitu juga le

d_conan
19-04-2013, 08:15 AM
patutnya poll kena multiple choice..

XcaLiBuR
07-05-2013, 10:22 PM
patutnya poll kena multiple choice..

bleh edit ke poll?

d_conan
07-05-2013, 10:43 PM
bleh edit ke poll?

X boleh dh rsanya..

Haha.. Tauke kedai cina rank no 3..

XcaLiBuR
07-05-2013, 10:48 PM
X boleh dh rsanya..

Haha.. Tauke kedai cina rank no 3..

xpe, masih boleh poll...

Berfikir
07-05-2013, 11:21 PM
orang politik ni spesis lain dari spesis orang berniaga tapi dlm family sama.
aku tau sebab aku pun orang berniaga.:))

foresight
07-05-2013, 11:56 PM
hhhhmmm politikus... sebab mereka tak nak jdi tikus, mereka nak rakyat jadi tikus... kejam2

shouk
12-05-2013, 08:32 AM
ulamak ak lg pcy..