PDA

View Full Version : hasan anak rimau


david.cronenberg
21-12-2012, 03:50 PM
Ajaran : Hasan Anak Rimau

Keputusan
Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-6 yang bersidang pada 10 Oct 1983 telah membincangkan Ajaran Hasan Anak Rimau. Muzakarah telah memutuskan bahawa oleh kerana ajaran Tok Ayah Hasan ini hanya berlaku di negeri Kelantan dan Terengganu sahaja maka terserahlah kepada kedua-dua negeri itu untuk mengambil tindakan yang sewajarnya bagi membendung ajaran Tok Ayah Hasan. Sementara itu ianya hendaklah diawasi supaya tidak merebak ke negeri-negeri lain.http://3.bp.blogspot.com/_0KMkxZC7NRs/TJR3xm_ubHI/AAAAAAAAAEE/g3yD4G6DZzA/s1600/ne_02.1.jpg


Sedikit pendedahan untuk maklumat semoga ia menjadi pedoman dan pengajaran pada pembaca blog semua.
Pertama sekali jangan tanya siapa saya.....

Hasan anak harimau dulunya seorang guru silat maka ramailah anak murid mereka dan antaranya ada di balok kuantan. Banyak keistemewaan beliau maklumlah beliau seorang guru silat.
Apabila usia meningkat tergerak untuk mengabdi diri pada Allah dan beliau terus meningalkan alam persilatan.
Kerja hariannya ialah menjual anak limau di pekan daerah beliau tinggal.Lama kelamaan orang kampong mengelar beliau "Hasan anak rimau". Dalam masa itu anak murid beliau semakin ramai.Asas utama ajaranya ialah berzikir dan beruzlah mengingati Allah.
Zikir yang beliau bawa dinamakan "zikir kuat"

Pengikut beliau masa itu seluruh negara & perusuk negeri ada.Lama kelamaan hilang nama 'Hasan Anak limau' dan digantikan dengan 'Hasan anak Harimau'.
Banyak keistimewaan beliau antaranya
Dia boleh mengetahui isi hati tetamu datang.
Sekiranya dia ingin makan burung sebut saja tak lama kemudian burung itu akan datang.
Dan banyak lagi.

Pengikut setia beliau ialah anak sulung beliau dan ayah pin.Ayah pin ini ada anak perempuan yang bernama mok su. Tak lama kemudian hasan ini kawin dengan mok su...dengan ini ayah pin ada lah pok mertua hasan anak harimau.

Apabila meninggalnya hasan anak rimau ini ajaran ini berpecah menjadi 3 kumpulan.

Kumpulan anak beliau
Kumpulan ayah pin
Dan kumpulan mok su.

Kumpulan yang di bawa oleh anak beliau ada dikelantan ,kumpulanya tidak meninggalkan sembahyang 5 waktu ,masih mengamalkan zikir dan beruzlah .

Kumpulan Mok su baik sikit dari ayah pin. Pengikut mok su tak ada yang sembahyang dan pernah seorang pengikutnya yang sembahyang ditegur dengan kataya "selagi kita sembahyang selagi itu kita tak kenal Allah".Mok su ini pada pengikut mereka dia umpama Aishah isteri Rasulullah..dia tak boleh kawin sebab itu sehingga sekarang dia tak kawin lagi. Kehidupanya mewah dan dengar cerita sekarang dia tinggal di Muazam Shah.


Tarikat Zikrullah Hasan Anak Rimau Ayah Pin


LATAR BELAKANG

1 .Nama sebenar Hasan bin Yaakob. Gelaran lain untuk beliau ialah Tok Yah Hasan, Pak Teh Hasan dan Pak Chu Hasan tetapi yang paling popular ialah Hasan Anak Rimau.

2. Dilahirkan di Kampung Bendang Pauh, Chetok, Pasir Mas, Kelantan pada tahun 1914. Disebarkan di Kampong Bukit Gading, Bukit Mas, Tanah Merah, Kelantan. Menetap di Batu 13, Kampong Tenang, Jalan Kerawak, Hulu Besut, Terengganu dan meninggal dunia di sana.

3. Pengganti beliau ialah Ayah Pin. Nama penuhnya ialah Ariffin bin Muhamad. Berusia 49 tahun. Beliau berasal dari Bukit Mas, Tanah Merah, Kelantan. Mempunyai empat orang isteri dan 21 orang anak.

4. Ayah Pin menetap di Batu 13, Kampong Tenang, Jalan Kerawak, Hulu Besut, Terengganu dan disitulah dijadikan markas kumpulan ajaran Ratip Kuat.

5. Dua orang guru lain sebagai penyambung ajaran ini ialah Mohamad bin Ya dan Kamariah bt Ali. Mohamad bin Ya dilahirkan pada 11.8.1950 di Kampong Beah, Redang, Bachok, Kelantan. Pernah belajar di Madrasah Tarbiah Kampung Lepah, Selising Bukit Jawa, Pasir Putih hingga darjah tujuh sebelum menyambung pelajaran ke Darululum, Deoband India dan Mesir. Manakala isterinya Kamariah bt Ali dilahirkan pad a 1.1.1951. Berasal dari Pasir Putih, Kelantan dan berkelulusan Azhar. Kedua-duanya pernah menjadi guru agama di Sekolah Menengah Methodist Kampar, Perak (suami) dan Sekolah Menengah Kampar, Perak (Isteri).

6.Bapa Muhamad ialah Haji Ya bin Haji Ali dan merupakan ketua ajaran berkenaan di Kampung Beah, Redang, Bachok, Kelantan.

7.Ajaran ini dikesan pada tahun 1970an di tempat-tempat berikut:

a. Bukit Mas, Tanah Merah )
b. Gong Datok, Pasir Putih )
c. Dalam Rhu, Pasir Putih ) Kelantan
d. Kampong Beah, Redang, Bachok )
e. Pasir Panjang )
f. Merchang )
g. Felda Sungai Tong )
h. Kampung Langkat ) Terengganu
i. Pulau Rusa )
J. Felda Jerangau )
k. Kemaman )
l. Marang )
m. Kampong Tok Kah, Dungun )
n. Taman Kapar Jaya, Malim Nawar )
o. Taman Lela, Kemunting, Taiping )
Perakp. Kongsi Baru, Setiawan )
q. Endau Rompin ) Pahang

8.Jumlah Pengikut keseluruhan dianggarkan mencapai 2,000 orang.

9. Antara murid kanan ajaran ini ialah:
I. Haji Ya bin Hj. Ali, Bachok.
II. Nik Halim, Gong Datok, Pasir Putih
III. Yusof bin Awang, Kg. Tok Kah Dungun.
IV. Sulaiman bin Takrib, Malim Nawar, Perak.

CIRI-CIRI KESALAHAN

Hasan Anak Rimau dan Ayah Pin membawa ajaran berikut:
1. Gurunya berada di mana-mana sahaja makhluk berada.

2.Guru adalah pemegang anak kunci syurga.

3.Manusia adalah tuhan dan tuhan adalah manusia.

4.Tidak perlu percaya kepada Nabi Muahmmad S.A.W.

5.Mendakwa dirinya tuhan.

6.Berkuasa melantik di kalangan muridnya sebagai Wali Allah dan menentukan darjat.

7.Di waktu solat dikehendaki mengingati guru terlebih dahulu sebelum mengingati Allah.

8.Mendakwa diri diresapi roh Nabi Muhammad S.A.W. dan di suatu masa nanti akan bertukar menjadi Imam Mahadi.

9.Ratib dan Zikir selepas Maghrib, Isyak dan Subuh.Ayah Pin mengajar zikir kepada ahli-ahlinya dan seruan seperti berikut:"WAHAI AYAH PIN MEMBERI KEPADA AKU, DISITULAH AKU, BERGURULAH AKU DI HADAPAN AYAH PINKU, SEBENAR-BENARNYA GURULAH AKU DUNIA SAMPAI AKHIRAT, WAHAI AYAH PINKU, WAHAI TUHANKU APALAH DOSAKU, MOHONNYA KEPADAMU YA ALLAH".Mohamad Ya dan isteri mendakwa:

a.Hari Jumaat sebenarnya ialah hari Sabtu iaitu berhimpun segala hari dari hari Ahad hingga hari Sabtu. Alasannya berdasarkan surah Al Hadid dimana dikatakan Allah mencipta dan menyempurnakan alam ini dalam masa enam hari, sedang hari Jumaat penghulu segala hari sudah tentu duduknya hari ketujuh. Susunan harinya menjadi Ahad, Isnin, Selasa, Rabu Khamis, Sabtu dan Jumaat dihari Ketujuh.

b.Solah Jumaat hendaklah diamalkan pada hari yang ketujuh iaitu Sabtu,

c.Mentafsir perkataan Aamanu di ayat 9, surah Jumaat sebagai wajib sembahyang bagi laki-laki dan perempuan kerana mereka adalah orang beriman.

d.Maksud solat Jumaat ialah berhimpun beramai-ramai melakukan amalan zikir/ratib iaitu dimulai dengan solat maghrib, berselawat, berdoa dan disusuli dengan ratip maghrib. Kemudian solat Isyak, berselawat, berdoa dan mengamalkan zikir Isyak. Selepas ini mengadakan perbincangan mengenai hal ehwal amalan mereka.

TINDAKAN

1.Pada 16 Mac 1971, Mahkamah Kadi, Pasir Mas, Kelantan telah menghukum Hasan Anak Rimau dengan denda RM200.00 atau sebulan penjara kerana kesalahan di bawah Sek. 69 Undang-Undang Majlis Ugama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan bil 2/66 iaitu mengajar perkara-perkara yang berlawanan dengan hukum syarak'.

2.Pada 20 Jun 1980, Mahkamah Kadi Tanah Merah telah menjatuhkan hukuman denda RM200.00 dan sebulan penjara kerana melakukan kesalahan di bawah Seksyen 60. Mahkamah Kadi Besar Kota Bahru pada 20 Mei 1981 dalam kes ulang bicara telah memutuskan Hasan Anak Rimau bersalah dan dikenakan denda RM200.00 atau penjara 2 1/2 tahun. Beliau membayar denda tersebut.

3.Pada 22 Mac 1983, Hasan Anak Rimau telah dijatuhkan hukuman penjara 3 bulan oleh Mahkamah Kadi Besar di bawah Seksyen 74(1). Undang-Undang Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan bil 2/1996 kerana melafazkan perkataan yang menyebabkan terkeji dan tersenda agama Islam.

4.Mahkamah Kadi Besar Ipoh pada 29 Julai 1991 dan 30 September 1991 telah membicarakan kes Muhamad bin Ya dan telah dijatuhkan hukuman penjara tiga bulah.

5.Pada tahun 15 Januari 1995, Ariffin bin Muhamad (Ayah Pin) telah membuat pengkuan bahawa beliau menipu semua pengikutnya dengan dakwaan pernah bertemu dengan Allah dan Rasulullah S.A.W. dalam keadaan jaga. Beliau juga mengaku jahil dalam hukum Islam dan tidak pernah belajar agama (Utusan Malaysia - 16.1.1995).

6.Jawatankuasa Fatwa Negeri Terengganu pada 30.5.1981 telah memfatwakan bahawa ajaran tarikat tersebut yang mengamalkan meratip kuat adalah salah dari segi ajaran Islam dan membawa kepada kekufuran. Ini kerana terdapat zikir-zikir dan wirid-wirid dan juga kedapatan perkataan yang tidak ada makna dalam bahasa Arab seperti perkataan Ho Hang.

7.Jemaah Ulamak Majlis Ugama Islam Kelantan pada 10.8.1981 telah memfatwakan bahawa butir-butir pengajaran tarikat Zikrullah Hassan Anak Rimau adalah salah dan menjejaskan iman seseorang Islam yang mempercayai dan beriktikad dengannya. Oleh yang demikaian sesiapa yang mempercayai, menerima dan beriktikad dengan ajaran itu atau mengamalkan, wajiblah bertaubat kembali kepada pengajaran dan jalan yang sebenar.

8.Pada 12 Februari 1995, Muhamad bin Ya, Kamariah bt Ali, Teh Idris, Mad Yaakob bin Ismail, Daud bin Mamat dan Kamaruzaman bin Abdullah telah dibicarakan di Mahkamah Syariah Kota Bahru, Kelantan. Pada 26 Mac 1995 Mahkamah Syariah Kota Bahru telah menjatuhkan hukuman penjara terhadap Mohamad Mohamad Ya selama 2 tahun iaitu satu tahun atas tuduhan pertama dan satu tahun atas tuduhan kedua. Tuduhan pertama iaitu mengadakan istiadat atau perkara yang berlawanan dengan hukum syarak dan upacara berzikir beramai-ramai dan berlawanan dengan Fatwa Majlis Agama Islam dan Istiadat Melayu Kelantan. Manakala isterinya Kamariah Ali, 43 tahun dipenjarakan 20 bulan bagi kedua-dua tuduhan. Begitu juga Teh Idris 64 tahun dari Kg. Pacakan, Jalan Rhu Semerak, Md. Yaakob Ismail, 40 tahun dari kampung yang sama dan Daud Mamat 62 tahun dari Kg. Patani Sering, Pasir Putih dihukum 20 bulan penjara. Hukuman penjara berjalan secara berasingan dan berkuatkuasa pada 26 Mac 1995.

NEGERI SELANGOR
Warta Kerajaan
DITERBITKAN DENGAN KUASA GOVERNMENT OF SELANGOR GAZETTE PUBLISHED BY AUTHORITY
Sel. P.U. 45
ENAKMEN PENTADBIRAN PERUNDANGAN ISLAM, 1989
FATWA TENTANG TARIKAT ZIKRULLAH HASAN ANAK RIMAU DAN AYAH PIN
En. 21/1989
PADA menjalankan kuasa yang diberikan oleh subseksyen 31(1) dan seksyen 32 Enakmen Pentadbiran Perundangan Islam 1989. Mufti bagi Negeri Selangor, selepas berbincang dengan Jawatankuasa Perunding Hukum Syara', membuat fatwa seperti yang dinyatakan dalam Jadual.

JADUAL

(1)Amalan Tarikat Zikrullah Hasan Anak Rimau atau Yah Pin didapati menyeleweng daripada ajaran Islam yang sebenar. Oleh yang demikian, umat Islam dilarang mengamalkan ajaran itu.

(2)Orang-orang Islam yang telah mengambil ijazah dan mengamalkan ajaran Tarikat Zikrullah Hasan Anak Rimau atau Yah Pin di mana-mana jua berada hendaklah segera bertaubat serta memohon keampunan kepada ALLAH Subhanahu Wata'alla.
Dibuat pada 19hb Oktober 1995.
[JAI. Sel. 8014/7 Jilid IV; P.U. Sel. AGM/0007j

Negara asal : Malaysia
Negeri : Selangor
Badan yang mengisu fatwa : Jabatan Mufti Negeri Selangor
Penulis/Ulama : Dato' Haji Ishak Bin Haji Baharom
Tarikh Diisu : 30th September 1995

Nota: 23th November 1995


sumber copyjer, halaqah & tokcu[/SIZE]

david.cronenberg
21-12-2012, 03:59 PM
Ade tak warga CG pernah terjumpa dengan pengikut atau pengamal nya?

coyotito
21-12-2012, 04:25 PM
Pernah jumpa.. Knp?

david.cronenberg
21-12-2012, 04:35 PM
Pernah jumpa.. Knp?
benarkah mereka bole membaca fikiran orang lain ala telepathic? atau cara psychoanalisis?

masih aktif kah mereka?

amins33
21-12-2012, 04:37 PM
panjang lebar asal usul ayah pin ni...

awal-awal ok je,bile da diagungkan org tu,jadi mcm hampeh la

lambda123
21-12-2012, 04:48 PM
ntah la tak pernah jumpa mereka.

muaqall
21-12-2012, 05:55 PM
so TT penah jumpa dgn syeikh mahmud ke?

dah penah hadir majlis zikir depa?

david.cronenberg
25-12-2012, 08:04 PM
so TT penah jumpa dgn syeikh mahmud ke?

dah penah hadir majlis zikir depa?
tak penah pula

silent6
26-12-2012, 02:59 PM
sy rasa mereka bukan ada kuasa psikik atau apa saja yg superpower tp mungkin bersifat supernatural melibatkan jin dan ilmu hitam..andai yg berjumpa dengan golongan ini harus berhati2..jangan sampai hilang kewarasan seperti ustaz muhamad b. ya dan isterinya ustazah kamariah itu..malah bukan mereka sahaja yg jadi begitu setelah minum air atau join kumpulan ini..ada yg sampai sanggup berhabis wang ringgit dan sanggup jadi hamba menurut segala kata puak ini..ini bkn sesuatu yg hanya dgr2 cerita tetapi dari pengalaman..

muaqall
26-12-2012, 03:24 PM
tak penah pula

..lenkali hadir dulu..jgn dok main kopi pes...

..tak pon jumpe saje2 pon tak pe...

...dosa dgn manusia..kene mintak maaf dgn manusia gak bro..

..kekekekekke..

..selamat mengkopi dan pes...ekekekekke

muaqall
26-12-2012, 03:26 PM
sy rasa mereka bukan ada kuasa psikik atau apa saja yg superpower tp mungkin bersifat supernatural melibatkan jin dan ilmu hitam..andai yg berjumpa dengan golongan ini harus berhati2..jangan sampai hilang kewarasan seperti ustaz muhamad b. ya dan isterinya ustazah kamariah itu..malah bukan mereka sahaja yg jadi begitu setelah minum air atau join kumpulan ini..ada yg sampai sanggup berhabis wang ringgit dan sanggup jadi hamba menurut segala kata puak ini..ini bkn sesuatu yg hanya dgr2 cerita tetapi dari pengalaman..

kirenye ko pon dah kene kencing ye bro...ekekekeke..sian

ezeynet
26-12-2012, 03:31 PM
ada orang mula nak tunjuk belang..kekeke

david.cronenberg
26-12-2012, 03:34 PM
..lenkali hadir dulu..jgn dok main kopi pes...

..tak pon jumpe saje2 pon tak pe...

...dosa dgn manusia..kene mintak maaf dgn manusia gak bro..

..kekekekekke..

..selamat mengkopi dan pes...ekekekekke

kenapa kite nak kene hadir zikir sheikh mahmud sedangkan thread ini berkaitan dengan tok ayah hassan?

TokCu
26-12-2012, 03:40 PM
Tarikat Zikrullah Hasan Anak Rimau Ayah Pin


LATAR BELAKANG

1 .Nama sebenar Hasan bin Yaakob. Gelaran lain untuk beliau ialah Tok Yah Hasan, Pak Teh Hasan dan Pak Chu Hasan tetapi yang paling popular ialah Hasan Anak Rimau.

2. Dilahirkan di Kampung Bendang Pauh, Chetok, Pasir Mas, Kelantan pada tahun 1914. Disebarkan di Kampong Bukit Gading, Bukit Mas, Tanah Merah, Kelantan. Menetap di Batu 13, Kampong Tenang, Jalan Kerawak, Hulu Besut, Terengganu dan meninggal dunia di sana.

3. Pengganti beliau ialah Ayah Pin. Nama penuhnya ialah Ariffin bin Muhamad. Berusia 49 tahun. Beliau berasal dari Bukit Mas, Tanah Merah, Kelantan. Mempunyai empat orang isteri dan 21 orang anak.

4. Ayah Pin menetap di Batu 13, Kampong Tenang, Jalan Kerawak, Hulu Besut, Terengganu dan disitulah dijadikan markas kumpulan ajaran Ratip Kuat.

5. Dua orang guru lain sebagai penyambung ajaran ini ialah Mohamad bin Ya dan Kamariah bt Ali. Mohamad bin Ya dilahirkan pada 11.8.1950 di Kampong Beah, Redang, Bachok, Kelantan. Pernah belajar di Madrasah Tarbiah Kampung Lepah, Selising Bukit Jawa, Pasir Putih hingga darjah tujuh sebelum menyambung pelajaran ke Darululum, Deoband India dan Mesir. Manakala isterinya Kamariah bt Ali dilahirkan pad a 1.1.1951. Berasal dari Pasir Putih, Kelantan dan berkelulusan Azhar. Kedua-duanya pernah menjadi guru agama di Sekolah Menengah Methodist Kampar, Perak (suami) dan Sekolah Menengah Kampar, Perak (Isteri).

6.Bapa Muhamad ialah Haji Ya bin Haji Ali dan merupakan ketua ajaran berkenaan di Kampung Beah, Redang, Bachok, Kelantan.

7.Ajaran ini dikesan pada tahun 1970an di tempat-tempat berikut:

a. Bukit Mas, Tanah Merah )
b. Gong Datok, Pasir Putih )
c. Dalam Rhu, Pasir Putih ) Kelantan
d. Kampong Beah, Redang, Bachok )
e. Pasir Panjang )
f. Merchang )
g. Felda Sungai Tong )
h. Kampung Langkat ) Terengganu
i. Pulau Rusa )
J. Felda Jerangau )
k. Kemaman )
l. Marang )
m. Kampong Tok Kah, Dungun )
n. Taman Kapar Jaya, Malim Nawar )
o. Taman Lela, Kemunting, Taiping )
Perakp. Kongsi Baru, Setiawan )
q. Endau Rompin ) Pahang

8.Jumlah Pengikut keseluruhan dianggarkan mencapai 2,000 orang.

9. Antara murid kanan ajaran ini ialah:
I. Haji Ya bin Hj. Ali, Bachok.
II. Nik Halim, Gong Datok, Pasir Putih
III. Yusof bin Awang, Kg. Tok Kah Dungun.
IV. Sulaiman bin Takrib, Malim Nawar, Perak.

CIRI-CIRI KESALAHAN

Hasan Anak Rimau dan Ayah Pin membawa ajaran berikut:
1. Gurunya berada di mana-mana sahaja makhluk berada.

2.Guru adalah pemegang anak kunci syurga.

3.Manusia adalah tuhan dan tuhan adalah manusia.

4.Tidak perlu percaya kepada Nabi Muahmmad S.A.W.

5.Mendakwa dirinya tuhan.

6.Berkuasa melantik di kalangan muridnya sebagai Wali Allah dan menentukan darjat.

7.Di waktu solat dikehendaki mengingati guru terlebih dahulu sebelum mengingati Allah.

8.Mendakwa diri diresapi roh Nabi Muhammad S.A.W. dan di suatu masa nanti akan bertukar menjadi Imam Mahadi.

9.Ratib dan Zikir selepas Maghrib, Isyak dan Subuh.Ayah Pin mengajar zikir kepada ahli-ahlinya dan seruan seperti berikut:"WAHAI AYAH PIN MEMBERI KEPADA AKU, DISITULAH AKU, BERGURULAH AKU DI HADAPAN AYAH PINKU, SEBENAR-BENARNYA GURULAH AKU DUNIA SAMPAI AKHIRAT, WAHAI AYAH PINKU, WAHAI TUHANKU APALAH DOSAKU, MOHONNYA KEPADAMU YA ALLAH".Mohamad Ya dan isteri mendakwa:

a.Hari Jumaat sebenarnya ialah hari Sabtu iaitu berhimpun segala hari dari hari Ahad hingga hari Sabtu. Alasannya berdasarkan surah Al Hadid dimana dikatakan Allah mencipta dan menyempurnakan alam ini dalam masa enam hari, sedang hari Jumaat penghulu segala hari sudah tentu duduknya hari ketujuh. Susunan harinya menjadi Ahad, Isnin, Selasa, Rabu Khamis, Sabtu dan Jumaat dihari Ketujuh.

b.Solah Jumaat hendaklah diamalkan pada hari yang ketujuh iaitu Sabtu,

c.Mentafsir perkataan Aamanu di ayat 9, surah Jumaat sebagai wajib sembahyang bagi laki-laki dan perempuan kerana mereka adalah orang beriman.

d.Maksud solat Jumaat ialah berhimpun beramai-ramai melakukan amalan zikir/ratib iaitu dimulai dengan solat maghrib, berselawat, berdoa dan disusuli dengan ratip maghrib. Kemudian solat Isyak, berselawat, berdoa dan mengamalkan zikir Isyak. Selepas ini mengadakan perbincangan mengenai hal ehwal amalan mereka.

TINDAKAN

1.Pada 16 Mac 1971, Mahkamah Kadi, Pasir Mas, Kelantan telah menghukum Hasan Anak Rimau dengan denda RM200.00 atau sebulan penjara kerana kesalahan di bawah Sek. 69 Undang-Undang Majlis Ugama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan bil 2/66 iaitu mengajar perkara-perkara yang berlawanan dengan hukum syarak'.

2.Pada 20 Jun 1980, Mahkamah Kadi Tanah Merah telah menjatuhkan hukuman denda RM200.00 dan sebulan penjara kerana melakukan kesalahan di bawah Seksyen 60. Mahkamah Kadi Besar Kota Bahru pada 20 Mei 1981 dalam kes ulang bicara telah memutuskan Hasan Anak Rimau bersalah dan dikenakan denda RM200.00 atau penjara 2 1/2 tahun. Beliau membayar denda tersebut.

3.Pada 22 Mac 1983, Hasan Anak Rimau telah dijatuhkan hukuman penjara 3 bulan oleh Mahkamah Kadi Besar di bawah Seksyen 74(1). Undang-Undang Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan bil 2/1996 kerana melafazkan perkataan yang menyebabkan terkeji dan tersenda agama Islam.

4.Mahkamah Kadi Besar Ipoh pada 29 Julai 1991 dan 30 September 1991 telah membicarakan kes Muhamad bin Ya dan telah dijatuhkan hukuman penjara tiga bulah.

5.Pada tahun 15 Januari 1995, Ariffin bin Muhamad (Ayah Pin) telah membuat pengkuan bahawa beliau menipu semua pengikutnya dengan dakwaan pernah bertemu dengan Allah dan Rasulullah S.A.W. dalam keadaan jaga. Beliau juga mengaku jahil dalam hukum Islam dan tidak pernah belajar agama (Utusan Malaysia - 16.1.1995).

6.Jawatankuasa Fatwa Negeri Terengganu pada 30.5.1981 telah memfatwakan bahawa ajaran tarikat tersebut yang mengamalkan meratip kuat adalah salah dari segi ajaran Islam dan membawa kepada kekufuran. Ini kerana terdapat zikir-zikir dan wirid-wirid dan juga kedapatan perkataan yang tidak ada makna dalam bahasa Arab seperti perkataan Ho Hang.

7.Jemaah Ulamak Majlis Ugama Islam Kelantan pada 10.8.1981 telah memfatwakan bahawa butir-butir pengajaran tarikat Zikrullah Hassan Anak Rimau adalah salah dan menjejaskan iman seseorang Islam yang mempercayai dan beriktikad dengannya. Oleh yang demikaian sesiapa yang mempercayai, menerima dan beriktikad dengan ajaran itu atau mengamalkan, wajiblah bertaubat kembali kepada pengajaran dan jalan yang sebenar.

8.Pada 12 Februari 1995, Muhamad bin Ya, Kamariah bt Ali, Teh Idris, Mad Yaakob bin Ismail, Daud bin Mamat dan Kamaruzaman bin Abdullah telah dibicarakan di Mahkamah Syariah Kota Bahru, Kelantan. Pada 26 Mac 1995 Mahkamah Syariah Kota Bahru telah menjatuhkan hukuman penjara terhadap Mohamad Mohamad Ya selama 2 tahun iaitu satu tahun atas tuduhan pertama dan satu tahun atas tuduhan kedua. Tuduhan pertama iaitu mengadakan istiadat atau perkara yang berlawanan dengan hukum syarak dan upacara berzikir beramai-ramai dan berlawanan dengan Fatwa Majlis Agama Islam dan Istiadat Melayu Kelantan. Manakala isterinya Kamariah Ali, 43 tahun dipenjarakan 20 bulan bagi kedua-dua tuduhan. Begitu juga Teh Idris 64 tahun dari Kg. Pacakan, Jalan Rhu Semerak, Md. Yaakob Ismail, 40 tahun dari kampung yang sama dan Daud Mamat 62 tahun dari Kg. Patani Sering, Pasir Putih dihukum 20 bulan penjara. Hukuman penjara berjalan secara berasingan dan berkuatkuasa pada 26 Mac 1995.

NEGERI SELANGOR
Warta Kerajaan
DITERBITKAN DENGAN KUASA GOVERNMENT OF SELANGOR GAZETTE PUBLISHED BY AUTHORITY
Sel. P.U. 45
ENAKMEN PENTADBIRAN PERUNDANGAN ISLAM, 1989
FATWA TENTANG TARIKAT ZIKRULLAH HASAN ANAK RIMAU DAN AYAH PIN
En. 21/1989
PADA menjalankan kuasa yang diberikan oleh subseksyen 31(1) dan seksyen 32 Enakmen Pentadbiran Perundangan Islam 1989. Mufti bagi Negeri Selangor, selepas berbincang dengan Jawatankuasa Perunding Hukum Syara', membuat fatwa seperti yang dinyatakan dalam Jadual.

JADUAL

(1)Amalan Tarikat Zikrullah Hasan Anak Rimau atau Yah Pin didapati menyeleweng daripada ajaran Islam yang sebenar. Oleh yang demikian, umat Islam dilarang mengamalkan ajaran itu.

(2)Orang-orang Islam yang telah mengambil ijazah dan mengamalkan ajaran Tarikat Zikrullah Hasan Anak Rimau atau Yah Pin di mana-mana jua berada hendaklah segera bertaubat serta memohon keampunan kepada ALLAH Subhanahu Wata'alla.
Dibuat pada 19hb Oktober 1995.
[JAI. Sel. 8014/7 Jilid IV; P.U. Sel. AGM/0007j

Negara asal : Malaysia
Negeri : Selangor
Badan yang mengisu fatwa : Jabatan Mufti Negeri Selangor
Penulis/Ulama : Dato' Haji Ishak Bin Haji Baharom
Tarikh Diisu : 30th September 1995

Nota: 23th November 1995

david.cronenberg
26-12-2012, 03:48 PM
Tarikat Zikrullah Hasan Anak Rimau Ayah Pin


LATAR BELAKANG

1 .Nama sebenar Hasan bin Yaakob. Gelaran lain untuk beliau ialah Tok Yah Hasan, Pak Teh Hasan dan Pak Chu Hasan tetapi yang paling popular ialah Hasan Anak Rimau.

2. Dilahirkan di Kampung Bendang Pauh, Chetok, Pasir Mas, Kelantan pada tahun 1914. Disebarkan di Kampong Bukit Gading, Bukit Mas, Tanah Merah, Kelantan. Menetap di Batu 13, Kampong Tenang, Jalan Kerawak, Hulu Besut, Terengganu dan meninggal dunia di sana.

3. Pengganti beliau ialah Ayah Pin. Nama penuhnya ialah Ariffin bin Muhamad. Berusia 49 tahun. Beliau berasal dari Bukit Mas, Tanah Merah, Kelantan. Mempunyai empat orang isteri dan 21 orang anak.

4. Ayah Pin menetap di Batu 13, Kampong Tenang, Jalan Kerawak, Hulu Besut, Terengganu dan disitulah dijadikan markas kumpulan ajaran Ratip Kuat.

5. Dua orang guru lain sebagai penyambung ajaran ini ialah Mohamad bin Ya dan Kamariah bt Ali. Mohamad bin Ya dilahirkan pada 11.8.1950 di Kampong Beah, Redang, Bachok, Kelantan. Pernah belajar di Madrasah Tarbiah Kampung Lepah, Selising Bukit Jawa, Pasir Putih hingga darjah tujuh sebelum menyambung pelajaran ke Darululum, Deoband India dan Mesir. Manakala isterinya Kamariah bt Ali dilahirkan pad a 1.1.1951. Berasal dari Pasir Putih, Kelantan dan berkelulusan Azhar. Kedua-duanya pernah menjadi guru agama di Sekolah Menengah Methodist Kampar, Perak (suami) dan Sekolah Menengah Kampar, Perak (Isteri).

6.Bapa Muhamad ialah Haji Ya bin Haji Ali dan merupakan ketua ajaran berkenaan di Kampung Beah, Redang, Bachok, Kelantan.

7.Ajaran ini dikesan pada tahun 1970an di tempat-tempat berikut:

a. Bukit Mas, Tanah Merah )
b. Gong Datok, Pasir Putih )
c. Dalam Rhu, Pasir Putih ) Kelantan
d. Kampong Beah, Redang, Bachok )
e. Pasir Panjang )
f. Merchang )
g. Felda Sungai Tong )
h. Kampung Langkat ) Terengganu
i. Pulau Rusa )
J. Felda Jerangau )
k. Kemaman )
l. Marang )
m. Kampong Tok Kah, Dungun )
n. Taman Kapar Jaya, Malim Nawar )
o. Taman Lela, Kemunting, Taiping )
Perakp. Kongsi Baru, Setiawan )
q. Endau Rompin ) Pahang

8.Jumlah Pengikut keseluruhan dianggarkan mencapai 2,000 orang.

9. Antara murid kanan ajaran ini ialah:
I. Haji Ya bin Hj. Ali, Bachok.
II. Nik Halim, Gong Datok, Pasir Putih
III. Yusof bin Awang, Kg. Tok Kah Dungun.
IV. Sulaiman bin Takrib, Malim Nawar, Perak.

CIRI-CIRI KESALAHAN

Hasan Anak Rimau dan Ayah Pin membawa ajaran berikut:
1. Gurunya berada di mana-mana sahaja makhluk berada.

2.Guru adalah pemegang anak kunci syurga.

3.Manusia adalah tuhan dan tuhan adalah manusia.

4.Tidak perlu percaya kepada Nabi Muahmmad S.A.W.

5.Mendakwa dirinya tuhan.

6.Berkuasa melantik di kalangan muridnya sebagai Wali Allah dan menentukan darjat.

7.Di waktu solat dikehendaki mengingati guru terlebih dahulu sebelum mengingati Allah.

8.Mendakwa diri diresapi roh Nabi Muhammad S.A.W. dan di suatu masa nanti akan bertukar menjadi Imam Mahadi.

9.Ratib dan Zikir selepas Maghrib, Isyak dan Subuh.Ayah Pin mengajar zikir kepada ahli-ahlinya dan seruan seperti berikut:"WAHAI AYAH PIN MEMBERI KEPADA AKU, DISITULAH AKU, BERGURULAH AKU DI HADAPAN AYAH PINKU, SEBENAR-BENARNYA GURULAH AKU DUNIA SAMPAI AKHIRAT, WAHAI AYAH PINKU, WAHAI TUHANKU APALAH DOSAKU, MOHONNYA KEPADAMU YA ALLAH".Mohamad Ya dan isteri mendakwa:

a.Hari Jumaat sebenarnya ialah hari Sabtu iaitu berhimpun segala hari dari hari Ahad hingga hari Sabtu. Alasannya berdasarkan surah Al Hadid dimana dikatakan Allah mencipta dan menyempurnakan alam ini dalam masa enam hari, sedang hari Jumaat penghulu segala hari sudah tentu duduknya hari ketujuh. Susunan harinya menjadi Ahad, Isnin, Selasa, Rabu Khamis, Sabtu dan Jumaat dihari Ketujuh.

b.Solah Jumaat hendaklah diamalkan pada hari yang ketujuh iaitu Sabtu,

c.Mentafsir perkataan Aamanu di ayat 9, surah Jumaat sebagai wajib sembahyang bagi laki-laki dan perempuan kerana mereka adalah orang beriman.

d.Maksud solat Jumaat ialah berhimpun beramai-ramai melakukan amalan zikir/ratib iaitu dimulai dengan solat maghrib, berselawat, berdoa dan disusuli dengan ratip maghrib. Kemudian solat Isyak, berselawat, berdoa dan mengamalkan zikir Isyak. Selepas ini mengadakan perbincangan mengenai hal ehwal amalan mereka.

TINDAKAN

1.Pada 16 Mac 1971, Mahkamah Kadi, Pasir Mas, Kelantan telah menghukum Hasan Anak Rimau dengan denda RM200.00 atau sebulan penjara kerana kesalahan di bawah Sek. 69 Undang-Undang Majlis Ugama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan bil 2/66 iaitu mengajar perkara-perkara yang berlawanan dengan hukum syarak'.

2.Pada 20 Jun 1980, Mahkamah Kadi Tanah Merah telah menjatuhkan hukuman denda RM200.00 dan sebulan penjara kerana melakukan kesalahan di bawah Seksyen 60. Mahkamah Kadi Besar Kota Bahru pada 20 Mei 1981 dalam kes ulang bicara telah memutuskan Hasan Anak Rimau bersalah dan dikenakan denda RM200.00 atau penjara 2 1/2 tahun. Beliau membayar denda tersebut.

3.Pada 22 Mac 1983, Hasan Anak Rimau telah dijatuhkan hukuman penjara 3 bulan oleh Mahkamah Kadi Besar di bawah Seksyen 74(1). Undang-Undang Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan bil 2/1996 kerana melafazkan perkataan yang menyebabkan terkeji dan tersenda agama Islam.

4.Mahkamah Kadi Besar Ipoh pada 29 Julai 1991 dan 30 September 1991 telah membicarakan kes Muhamad bin Ya dan telah dijatuhkan hukuman penjara tiga bulah.

5.Pada tahun 15 Januari 1995, Ariffin bin Muhamad (Ayah Pin) telah membuat pengkuan bahawa beliau menipu semua pengikutnya dengan dakwaan pernah bertemu dengan Allah dan Rasulullah S.A.W. dalam keadaan jaga. Beliau juga mengaku jahil dalam hukum Islam dan tidak pernah belajar agama (Utusan Malaysia - 16.1.1995).

6.Jawatankuasa Fatwa Negeri Terengganu pada 30.5.1981 telah memfatwakan bahawa ajaran tarikat tersebut yang mengamalkan meratip kuat adalah salah dari segi ajaran Islam dan membawa kepada kekufuran. Ini kerana terdapat zikir-zikir dan wirid-wirid dan juga kedapatan perkataan yang tidak ada makna dalam bahasa Arab seperti perkataan Ho Hang.

7.Jemaah Ulamak Majlis Ugama Islam Kelantan pada 10.8.1981 telah memfatwakan bahawa butir-butir pengajaran tarikat Zikrullah Hassan Anak Rimau adalah salah dan menjejaskan iman seseorang Islam yang mempercayai dan beriktikad dengannya. Oleh yang demikaian sesiapa yang mempercayai, menerima dan beriktikad dengan ajaran itu atau mengamalkan, wajiblah bertaubat kembali kepada pengajaran dan jalan yang sebenar.

8.Pada 12 Februari 1995, Muhamad bin Ya, Kamariah bt Ali, Teh Idris, Mad Yaakob bin Ismail, Daud bin Mamat dan Kamaruzaman bin Abdullah telah dibicarakan di Mahkamah Syariah Kota Bahru, Kelantan. Pada 26 Mac 1995 Mahkamah Syariah Kota Bahru telah menjatuhkan hukuman penjara terhadap Mohamad Mohamad Ya selama 2 tahun iaitu satu tahun atas tuduhan pertama dan satu tahun atas tuduhan kedua. Tuduhan pertama iaitu mengadakan istiadat atau perkara yang berlawanan dengan hukum syarak dan upacara berzikir beramai-ramai dan berlawanan dengan Fatwa Majlis Agama Islam dan Istiadat Melayu Kelantan. Manakala isterinya Kamariah Ali, 43 tahun dipenjarakan 20 bulan bagi kedua-dua tuduhan. Begitu juga Teh Idris 64 tahun dari Kg. Pacakan, Jalan Rhu Semerak, Md. Yaakob Ismail, 40 tahun dari kampung yang sama dan Daud Mamat 62 tahun dari Kg. Patani Sering, Pasir Putih dihukum 20 bulan penjara. Hukuman penjara berjalan secara berasingan dan berkuatkuasa pada 26 Mac 1995.

NEGERI SELANGOR
Warta Kerajaan
DITERBITKAN DENGAN KUASA GOVERNMENT OF SELANGOR GAZETTE PUBLISHED BY AUTHORITY
Sel. P.U. 45
ENAKMEN PENTADBIRAN PERUNDANGAN ISLAM, 1989
FATWA TENTANG TARIKAT ZIKRULLAH HASAN ANAK RIMAU DAN AYAH PIN
En. 21/1989
PADA menjalankan kuasa yang diberikan oleh subseksyen 31(1) dan seksyen 32 Enakmen Pentadbiran Perundangan Islam 1989. Mufti bagi Negeri Selangor, selepas berbincang dengan Jawatankuasa Perunding Hukum Syara', membuat fatwa seperti yang dinyatakan dalam Jadual.

JADUAL

(1)Amalan Tarikat Zikrullah Hasan Anak Rimau atau Yah Pin didapati menyeleweng daripada ajaran Islam yang sebenar. Oleh yang demikian, umat Islam dilarang mengamalkan ajaran itu.

(2)Orang-orang Islam yang telah mengambil ijazah dan mengamalkan ajaran Tarikat Zikrullah Hasan Anak Rimau atau Yah Pin di mana-mana jua berada hendaklah segera bertaubat serta memohon keampunan kepada ALLAH Subhanahu Wata'alla.
Dibuat pada 19hb Oktober 1995.
[JAI. Sel. 8014/7 Jilid IV; P.U. Sel. AGM/0007j

Negara asal : Malaysia
Negeri : Selangor
Badan yang mengisu fatwa : Jabatan Mufti Negeri Selangor
Penulis/Ulama : Dato' Haji Ishak Bin Haji Baharom
Tarikh Diisu : 30th September 1995

Nota: 23th November 1995

terima kasih TokCu ehsan maklumat tambahan.

Pelabur
26-12-2012, 03:52 PM
mendakwa diri Tuhan??? ...
nak makan pun kene masak nasi.. :)) :)) :))
pelabur => :)cgrock

muaqall
26-12-2012, 03:54 PM
kenapa kite nak kene hadir zikir sheikh mahmud sedangkan thread ini berkaitan dengan tok ayah hassan?

sebab dalam tu pon ada nama syeikh mahmud..tu yg aku tanye tu..eekekekkeek..

usha le dulu sblm kopi pes bro..

TokCu
26-12-2012, 03:55 PM
terima kasih TokCu ehsan maklumat tambahan.

Alhamdulillah....

perkara ini telah berlaku di Kelantan
apa yang dilakukan oleh majlis agama Islam kelantan sudah tentu sampai kepada pengetahuan MB Dato' Nik Aziz yang juga seorang ulama... jadi pengharaman itu ada cross check bahawa ianya adalah ajaran salah

begitu juga dengan Allayarham Dato' Ishak Baharom
beliau juga mempunyai keilmuan yang tinggi
dan tidak akan menghukum tanpa sebarang usul periksa.

david.cronenberg
26-12-2012, 03:55 PM
sebab dalam tu pon ada nama syeikh mahmud..tu yg aku tanye tu..eekekekkeek..

usha le dulu sblm kopi pes bro..
brader rasa topik ini jenaka sebab tu brader ketawa?

muaqall
26-12-2012, 03:56 PM
..ekekekeke..dah edit rupenye...ekekekeke

..lawak ler bro nie..ekekekkek

vquad
26-12-2012, 03:58 PM
pergh bendang pauh jek..dekat ngan kampung ambo....

hurairah01
26-12-2012, 04:00 PM
Ajaran : Hasan Anak Rimau

Keputusan
Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-6 yang bersidang pada 10 Oct 1983 telah membincangkan Ajaran Hasan Anak Rimau. Muzakarah telah memutuskan bahawa oleh kerana ajaran Tok Ayah Hasan ini hanya berlaku di negeri Kelantan dan Terengganu sahaja maka terserahlah kepada kedua-dua negeri itu untuk mengambil tindakan yang sewajarnya bagi membendung ajaran Tok Ayah Hasan. Sementara itu ianya hendaklah diawasi supaya tidak merebak ke negeri-negeri lain.http://3.bp.blogspot.com/_0KMkxZC7NRs/TJR3xm_ubHI/AAAAAAAAAEE/g3yD4G6DZzA/s1600/ne_02.1.jpg


Sedikit pendedahan untuk maklumat semoga ia menjadi pedoman dan pengajaran pada pembaca blog semua.
Pertama sekali jangan tanya siapa saya.....

Hasan anak harimau dulunya seorang guru silat maka ramailah anak murid mereka dan antaranya ada di balok kuantan. Banyak keistemewaan beliau maklumlah beliau seorang guru silat.
Apabila usia meningkat tergerak untuk mengabdi diri pada Allah dan beliau terus meningalkan alam persilatan.
Kerja hariannya ialah menjual anak limau di pekan daerah beliau tinggal.Lama kelamaan orang kampong mengelar beliau "Hasan anak rimau". Dalam masa itu anak murid beliau semakin ramai.Asas utama ajaranya ialah berzikir dan beruzlah mengingati Allah.
Zikir yang beliau bawa dinamakan "zikir kuat"

Pengikut beliau masa itu seluruh negara & perusuk negeri ada.Lama kelamaan hilang nama 'Hasan Anak limau' dan digantikan dengan 'Hasan anak Harimau'.
Banyak keistimewaan beliau antaranya
Dia boleh mengetahui isi hati tetamu datang.
Sekiranya dia ingin makan burung sebut saja tak lama kemudian burung itu akan datang.
Dan banyak lagi.

Pengikut setia beliau ialah anak sulung beliau dan ayah pin.Ayah pin ini ada anak perempuan yang bernama mok su. Tak lama kemudian hasan ini kawin dengan mok su...dengan ini ayah pin ada lah pok mertua hasan anak harimau.

Apabila meninggalnya hasan anak rimau ini ajaran ini berpecah menjadi 3 kumpulan.

Kumpulan anak beliau
Kumpulan ayah pin
Dan kumpulan mok su.

Kumpulan yang di bawa oleh anak beliau ada dikelantan ,kumpulanya tidak meninggalkan sembahyang 5 waktu ,masih mengamalkan zikir dan beruzlah .

Kumpulan Mok su baik sikit dari ayah pin. Pengikut mok su tak ada yang sembahyang dan pernah seorang pengikutnya yang sembahyang ditegur dengan kataya "selagi kita sembahyang selagi itu kita tak kenal Allah".Mok su ini pada pengikut mereka dia umpama Aishah isteri Rasulullah..dia tak boleh kawin sebab itu sehingga sekarang dia tak kawin lagi. Kehidupanya mewah dan dengar cerita sekarang dia tinggal di Muazam Shah.


Tarekat Zikrullah Hasan Anak Rimau atau Tok Ayah Hasan atau Pak Teh Hasan. Mengikut kenyataan dari Hasan pada 24 Januari 1985 beliau mempercayai:

i. Kita ada tujuh alam: Alam Malakut, Alam Jabarut, Alam Arwah Alam Ghaib, Alam Jirim, Alam Zulumat dan Alam Lahut.

ii. Awal agama ialah mengenal Tuhan. Awal pun Dia, akhir pun Dia. Zahir pun Dia, Batin pun Dia. Kita manusia ini sebesar zarrah pun tak ada. Hampirnya kita dengan Tuhan seperti hampirnya kita dengan batang halqum, sama hampirnya mata hitam dengan mata putih bahkan lebih hampir lagi. Sesiapa yang kenal dirinya maka akan kenal Tuhannya. Cara hendak mengenal Tuhan ialah seseorang itu hendaklah mati sebelum matinya barulah dapat merasai mati tak mati. Hilangkan diri dan timbulkan diri maka itulah Dia (Tuhan). Jin dan manusia dijadikan tidak untuk lain melainkan kerana Tuhan.

iii. Jalan mengenal Tuhan menurut kaedah ini berlainan dengan jalan biasa. Menurut jalan biasa ialah mengucap dua kalimah syahadah, solat, puasa dan zakat dan itu jalan fardu 'Ain. Ada pun jalan satu lagi ialah jalan fardu kifayah.

iv. Pergi ke Mekah sunat sahaja. Orang berharta sekalipun tidak mengapa jika tidak ke Mekah tetapi jika dia mahu pergi dapat pahala.

v. Cahaya Hasan Anak Rimau mengatasi cahaya yang ada, menyebabkan dia tidak nampak Kaabah di hadapannya semasa di Mekah suatu ketika dahulu. Ini kerana cahaya tersebut tenggelam dalam cahayanya.

vi. Semasa mikraj ke langit Nabi Muhammad bukan berjumpa dengan Tuhan tetapi berjumpa dengan Jibril. Jibril itulah Tuhan. Manakala dakwaan Muhammad pergi berjumpa Tuhan adalah politik sahaja pada hal beliau duduk di rumah sahaja.

vii. Tuhan sebenarnya tidak ada. Diri kitalah Tuhan. Apabila kita mengenali diri kita, maka kenallah kita dengan Tuhan terus menerus.

viii. Mati tidak ada, cuma umpama membuka jalan sahaja. Demikian juga kiamat sebenarnya tidak ada.

ix. Hasan mendakwa sudah tidak tidur selama 36 tahun kerana beribadat dan sanggup berdebat dengan Nabi Muhammad sekiranya beliau ada untuk menguji siapakah yang lebih.

Setelah Hasan mati ajarannya dibawa oleh Ayah Pin, yang mempunyai empat orang isteri dan 21 orang anak. Dua orang lagi penyambung ajaran ini Mohammad bin Ya dan isterinya, Kamariah binti Ali. Keduanya berkelulusan Al-Azhar.

Dari empat kes contoh, dapat dibuat satu rumusan umum bahawa taksub dan fanatik akan berlaku apabila satu-satu tarekat atau didakwa sebagai tarekat, dipimpin oleh mereka yang berusaha mencari sesuatu kelebihan. Mereka bukanlah orang yang pandai, tetapi mempunyai sedikit sebanyak ilmu yang membolehkannya mengabui mata orang awam. Dengan ilmu yang sedikit tetapi pandai memberi pengajaran, mereka mengeksploitasi orang awam yang jahil dengan ilmu agama.


[SIZE="3"]Tarikat Zikrullah Hasan Anak Rimau Ayah Pin


LATAR BELAKANG

1 .Nama sebenar Hasan bin Yaakob. Gelaran lain untuk beliau ialah Tok Yah Hasan, Pak Teh Hasan dan Pak Chu Hasan tetapi yang paling popular ialah Hasan Anak Rimau.

2. Dilahirkan di Kampung Bendang Pauh, Chetok, Pasir Mas, Kelantan pada tahun 1914. Disebarkan di Kampong Bukit Gading, Bukit Mas, Tanah Merah, Kelantan. Menetap di Batu 13, Kampong Tenang, Jalan Kerawak, Hulu Besut, Terengganu dan meninggal dunia di sana.

3. Pengganti beliau ialah Ayah Pin. Nama penuhnya ialah Ariffin bin Muhamad. Berusia 49 tahun. Beliau berasal dari Bukit Mas, Tanah Merah, Kelantan. Mempunyai empat orang isteri dan 21 orang anak.

4. Ayah Pin menetap di Batu 13, Kampong Tenang, Jalan Kerawak, Hulu Besut, Terengganu dan disitulah dijadikan markas kumpulan ajaran Ratip Kuat.

5. Dua orang guru lain sebagai penyambung ajaran ini ialah Mohamad bin Ya dan Kamariah bt Ali. Mohamad bin Ya dilahirkan pada 11.8.1950 di Kampong Beah, Redang, Bachok, Kelantan. Pernah belajar di Madrasah Tarbiah Kampung Lepah, Selising Bukit Jawa, Pasir Putih hingga darjah tujuh sebelum menyambung pelajaran ke Darululum, Deoband India dan Mesir. Manakala isterinya Kamariah bt Ali dilahirkan pad a 1.1.1951. Berasal dari Pasir Putih, Kelantan dan berkelulusan Azhar. Kedua-duanya pernah menjadi guru agama di Sekolah Menengah Methodist Kampar, Perak (suami) dan Sekolah Menengah Kampar, Perak (Isteri).

6.Bapa Muhamad ialah Haji Ya bin Haji Ali dan merupakan ketua ajaran berkenaan di Kampung Beah, Redang, Bachok, Kelantan.

7.Ajaran ini dikesan pada tahun 1970an di tempat-tempat berikut:

a. Bukit Mas, Tanah Merah )
b. Gong Datok, Pasir Putih )
c. Dalam Rhu, Pasir Putih ) Kelantan
d. Kampong Beah, Redang, Bachok )
e. Pasir Panjang )
f. Merchang )
g. Felda Sungai Tong )
h. Kampung Langkat ) Terengganu
i. Pulau Rusa )
J. Felda Jerangau )
k. Kemaman )
l. Marang )
m. Kampong Tok Kah, Dungun )
n. Taman Kapar Jaya, Malim Nawar )
o. Taman Lela, Kemunting, Taiping )
Perakp. Kongsi Baru, Setiawan )
q. Endau Rompin ) Pahang

8.Jumlah Pengikut keseluruhan dianggarkan mencapai 2,000 orang.

9. Antara murid kanan ajaran ini ialah:
I. Haji Ya bin Hj. Ali, Bachok.
II. Nik Halim, Gong Datok, Pasir Putih
III. Yusof bin Awang, Kg. Tok Kah Dungun.
IV. Sulaiman bin Takrib, Malim Nawar, Perak.

CIRI-CIRI KESALAHAN

Hasan Anak Rimau dan Ayah Pin membawa ajaran berikut:
1. Gurunya berada di mana-mana sahaja makhluk berada.

2.Guru adalah pemegang anak kunci syurga.

3.Manusia adalah tuhan dan tuhan adalah manusia.

4.Tidak perlu percaya kepada Nabi Muahmmad S.A.W.

5.Mendakwa dirinya tuhan.

6.Berkuasa melantik di kalangan muridnya sebagai Wali Allah dan menentukan darjat.

7.Di waktu solat dikehendaki mengingati guru terlebih dahulu sebelum mengingati Allah.

8.Mendakwa diri diresapi roh Nabi Muhammad S.A.W. dan di suatu masa nanti akan bertukar menjadi Imam Mahadi.

9.Ratib dan Zikir selepas Maghrib, Isyak dan Subuh.Ayah Pin mengajar zikir kepada ahli-ahlinya dan seruan seperti berikut:"WAHAI AYAH PIN MEMBERI KEPADA AKU, DISITULAH AKU, BERGURULAH AKU DI HADAPAN AYAH PINKU, SEBENAR-BENARNYA GURULAH AKU DUNIA SAMPAI AKHIRAT, WAHAI AYAH PINKU, WAHAI TUHANKU APALAH DOSAKU, MOHONNYA KEPADAMU YA ALLAH".Mohamad Ya dan isteri mendakwa:

a.Hari Jumaat sebenarnya ialah hari Sabtu iaitu berhimpun segala hari dari hari Ahad hingga hari Sabtu. Alasannya berdasarkan surah Al Hadid dimana dikatakan Allah mencipta dan menyempurnakan alam ini dalam masa enam hari, sedang hari Jumaat penghulu segala hari sudah tentu duduknya hari ketujuh. Susunan harinya menjadi Ahad, Isnin, Selasa, Rabu Khamis, Sabtu dan Jumaat dihari Ketujuh.

b.Solah Jumaat hendaklah diamalkan pada hari yang ketujuh iaitu Sabtu,

c.Mentafsir perkataan Aamanu di ayat 9, surah Jumaat sebagai wajib sembahyang bagi laki-laki dan perempuan kerana mereka adalah orang beriman.

d.Maksud solat Jumaat ialah berhimpun beramai-ramai melakukan amalan zikir/ratib iaitu dimulai dengan solat maghrib, berselawat, berdoa dan disusuli dengan ratip maghrib. Kemudian solat Isyak, berselawat, berdoa dan mengamalkan zikir Isyak. Selepas ini mengadakan perbincangan mengenai hal ehwal amalan mereka.

TINDAKAN

1.Pada 16 Mac 1971, Mahkamah Kadi, Pasir Mas, Kelantan telah menghukum Hasan Anak Rimau dengan denda RM200.00 atau sebulan penjara kerana kesalahan di bawah Sek. 69 Undang-Undang Majlis Ugama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan bil 2/66 iaitu mengajar perkara-perkara yang berlawanan dengan hukum syarak'.

2.Pada 20 Jun 1980, Mahkamah Kadi Tanah Merah telah menjatuhkan hukuman denda RM200.00 dan sebulan penjara kerana melakukan kesalahan di bawah Seksyen 60. Mahkamah Kadi Besar Kota Bahru pada 20 Mei 1981 dalam kes ulang bicara telah memutuskan Hasan Anak Rimau bersalah dan dikenakan denda RM200.00 atau penjara 2 1/2 tahun. Beliau membayar denda tersebut.

3.Pada 22 Mac 1983, Hasan Anak Rimau telah dijatuhkan hukuman penjara 3 bulan oleh Mahkamah Kadi Besar di bawah Seksyen 74(1). Undang-Undang Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan bil 2/1996 kerana melafazkan perkataan yang menyebabkan terkeji dan tersenda agama Islam.

4.Mahkamah Kadi Besar Ipoh pada 29 Julai 1991 dan 30 September 1991 telah membicarakan kes Muhamad bin Ya dan telah dijatuhkan hukuman penjara tiga bulah.

5.Pada tahun 15 Januari 1995, Ariffin bin Muhamad (Ayah Pin) telah membuat pengkuan bahawa beliau menipu semua pengikutnya dengan dakwaan pernah bertemu dengan Allah dan Rasulullah S.A.W. dalam keadaan jaga. Beliau juga mengaku jahil dalam hukum Islam dan tidak pernah belajar agama (Utusan Malaysia - 16.1.1995).

6.Jawatankuasa Fatwa Negeri Terengganu pada 30.5.1981 telah memfatwakan bahawa ajaran tarikat tersebut yang mengamalkan meratip kuat adalah salah dari segi ajaran Islam dan membawa kepada kekufuran. Ini kerana terdapat zikir-zikir dan wirid-wirid dan juga kedapatan perkataan yang tidak ada makna dalam bahasa Arab seperti perkataan Ho Hang.

7.Jemaah Ulamak Majlis Ugama Islam Kelantan pada 10.8.1981 telah memfatwakan bahawa butir-butir pengajaran tarikat Zikrullah Hassan Anak Rimau adalah salah dan menjejaskan iman seseorang Islam yang mempercayai dan beriktikad dengannya. Oleh yang demikaian sesiapa yang mempercayai, menerima dan beriktikad dengan ajaran itu atau mengamalkan, wajiblah bertaubat kembali kepada pengajaran dan jalan yang sebenar.

8.Pada 12 Februari 1995, Muhamad bin Ya, Kamariah bt Ali, Teh Idris, Mad Yaakob bin Ismail, Daud bin Mamat dan Kamaruzaman bin Abdullah telah dibicarakan di Mahkamah Syariah Kota Bahru, Kelantan. Pada 26 Mac 1995 Mahkamah Syariah Kota Bahru telah menjatuhkan hukuman penjara terhadap Mohamad Mohamad Ya selama 2 tahun iaitu satu tahun atas tuduhan pertama dan satu tahun atas tuduhan kedua. Tuduhan pertama iaitu mengadakan istiadat atau perkara yang berlawanan dengan hukum syarak dan upacara berzikir beramai-ramai dan berlawanan dengan Fatwa Majlis Agama Islam dan Istiadat Melayu Kelantan. Manakala isterinya Kamariah Ali, 43 tahun dipenjarakan 20 bulan bagi kedua-dua tuduhan. Begitu juga Teh Idris 64 tahun dari Kg. Pacakan, Jalan Rhu Semerak, Md. Yaakob Ismail, 40 tahun dari kampung yang sama dan Daud Mamat 62 tahun dari Kg. Patani Sering, Pasir Putih dihukum 20 bulan penjara. Hukuman penjara berjalan secara berasingan dan berkuatkuasa pada 26 Mac 1995.

NEGERI SELANGOR
Warta Kerajaan
DITERBITKAN DENGAN KUASA GOVERNMENT OF SELANGOR GAZETTE PUBLISHED BY AUTHORITY
Sel. P.U. 45
ENAKMEN PENTADBIRAN PERUNDANGAN ISLAM, 1989
FATWA TENTANG TARIKAT ZIKRULLAH HASAN ANAK RIMAU DAN AYAH PIN
En. 21/1989
PADA menjalankan kuasa yang diberikan oleh subseksyen 31(1) dan seksyen 32 Enakmen Pentadbiran Perundangan Islam 1989. Mufti bagi Negeri Selangor, selepas berbincang dengan Jawatankuasa Perunding Hukum Syara', membuat fatwa seperti yang dinyatakan dalam Jadual.

JADUAL

(1)Amalan Tarikat Zikrullah Hasan Anak Rimau atau Yah Pin didapati menyeleweng daripada ajaran Islam yang sebenar. Oleh yang demikian, umat Islam dilarang mengamalkan ajaran itu.

(2)Orang-orang Islam yang telah mengambil ijazah dan mengamalkan ajaran Tarikat Zikrullah Hasan Anak Rimau atau Yah Pin di mana-mana jua berada hendaklah segera bertaubat serta memohon keampunan kepada ALLAH Subhanahu Wata'alla.
Dibuat pada 19hb Oktober 1995.
[JAI. Sel. 8014/7 Jilid IV; P.U. Sel. AGM/0007j

Negara asal : Malaysia
Negeri : Selangor
Badan yang mengisu fatwa : Jabatan Mufti Negeri Selangor
Penulis/Ulama : Dato' Haji Ishak Bin Haji Baharom
Tarikh Diisu : 30th September 1995

Nota: 23th November 1995


sumber copyjer, halaqah & tokcu

Laa... patut la kat kampung ambe heboh ngeng zikir kuar. Rupa-rupanya geng ni rupenye.

izairy
26-12-2012, 04:03 PM
..ekekekeke..dah edit rupenye...ekekekeke

..lawak ler bro nie..ekekekkek

Apa mslh ko ni:mad::mad:

Npk mcm bijak pndai dlm hal ni...cer terangkan apa yg tt salah..

Ni x abis ek ek ek..sindrom kot...:):)

syahays
26-12-2012, 04:09 PM
Apa mslh ko ni:mad::mad:

Npk mcm bijak pndai dlm hal ni...cer terangkan apa yg tt salah..

Ni x abis ek ek ek..sindrom kot...:):)

kekekkee..tu la..
nampak mcm tau benar je...

muaqall
26-12-2012, 04:14 PM
Apa mslh ko ni:mad::mad:

Npk mcm bijak pndai dlm hal ni...cer terangkan apa yg tt salah..

Ni x abis ek ek ek..sindrom kot...:):)

..hahaha...bijak?

..aku bertanye tentang artikel kopi n pes nie..ade sebut tentang syeikh mahmud ..tapi dia tak ngaku..dah di adjust plak artikel nie...ekekeke..so bukti pon tak de..hahahhaha

"Last edited by david.cronenberg; Today at 03:52 PM.."

muaqall
26-12-2012, 04:16 PM
kekekkee..tu la..
nampak mcm tau benar je...

..saudara tau ke ..aku tanye pasai apa?

...jgn main terjah je bro..

silent6
26-12-2012, 04:18 PM
kirenye ko pon dah kene kencing ye bro...ekekekeke..sian

hahaha bro..kalau tak tau apa benda ajaran ni dan bahayanya..jangan nak pandai2 wat lawak...atau bro pun salah sorang pengamalnya..wohaaaaa:eek:

jimieeleerock
26-12-2012, 04:20 PM
http://3.bp.blogspot.com/_0KMkxZC7NRs/TJR3xm_ubHI/AAAAAAAAAEE/g3yD4G6DZzA/s1600/ne_02.1.jpg

kenapa nak tutup mata pulak ni?

silent6
26-12-2012, 04:38 PM
kat kawasan sy ni masih ada lg pengikut ajaran hassan anak rimau nih..mmg x solat dan ada yg jadi bomoh ilmu hitam...tu sbb ramai yg terkena dan dia sasarkan pd org2 yg berduit dan ada pengaruh...nmpk mcm cerita lawak kat dlm tv?mgkin bg org yg tak pernah ambik tau...
dan kjaan patut ambil langkah pemantauan yg berterusan dan ambil pendekatan yg lebih berkesan untuk menghapuskan ajaran2 sesat kat negara kita ni..jangan smpai dah teruk baru nk hapuskan..

muaqall
26-12-2012, 04:38 PM
hahaha bro..kalau tak tau apa benda ajaran ni dan bahayanya..jangan nak pandai2 wat lawak...atau bro pun salah sorang pengamalnya..wohaaaaa:eek:

...ekekeke..aku bertanye ttg mende lain..yg ko meroyan kenape bai...ekekekkee......

...aku pengamal?..ekekekke...

...fitnah ke bro...ekekekkek

silent6
26-12-2012, 04:44 PM
...ekekeke..aku bertanye ttg mende lain..yg ko meroyan kenape bai...ekekekkee......

...aku pengamal?..ekekekke...

...fitnah ke bro...ekekekkek

hakhakhak..aku meroyan ke?ko patut baca balik komen ko bro..x semua benda bleh wat lawak bro..hakhakhakhaktui...

muaqall
26-12-2012, 04:48 PM
hakhakhak..aku meroyan ke?ko patut baca balik komen ko bro..x semua benda bleh wat lawak bro..hakhakhakhaktui...

..ye ke...sian kat ko kan..ekekekeke...
..hati2 meludah ye bro..ekekekkeke
..takut nanti ko jilat ludah ko balik..ekekekekkeke

jamtulenmurah
26-12-2012, 04:50 PM
..ye ke...sian kat ko kan..ekekekeke...
..hati2 meludah ye bro..ekekekkeke
..takut nanti ko jilat ludah ko balik..ekekekekkeke

sakit tekak ke bos???? terkekek cam beruk....... http://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/lol.gif

MerongMahawangsa
26-12-2012, 04:54 PM
ade geng Anti Hadis CG itu solat 3 Waktu..
pastu tak solat Jumaat..
cam pengikut Hasan anak Rimau je.

silent6
26-12-2012, 04:59 PM
sorry laa tt kalau dh kacau thread..sy bgtau apa yg sy tau pasal mereka ni..

~peace~

muaqall
26-12-2012, 05:12 PM
sakit tekak ke bos???? terkekek cam beruk....... http://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/lol.gif

..ko nie..aku tgh trgelak nie..ekekekeke...

...ko budak2 ape tau..sikit2 nak emo..sikit emo..hahahhaha..

..:eek::eek::eek:

jamtulenmurah
26-12-2012, 05:14 PM
..ko nie..aku tgh trgelak nie..ekekekeke...

...ko budak2 ape tau..sikit2 nak emo..sikit emo..hahahhaha..

..:eek::eek::eek:

abis tu ada taik dok merepek dalam thread tu yg tak bley blah....... http://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/lol.gif

takpe. Harap ta1k tu tak komen dah. Hari tu dia dah kena infraction ngan mod. Padan muke. :)paid:)cgrock

muaqall
26-12-2012, 05:15 PM
..TT awat senyap...
..nape edit artikel tu....

..pastu putar soalan aku..ekekekkee

..pelik aku...

..tuhan nampak bro...

..ekekekekkeke......

....lawak2...

..nasihat aku..kalo nk kopi pes tu..baca2 ler sampai abis..hahahha..

:))

jamtulenmurah
26-12-2012, 05:17 PM
..TT awat senyap...
..nape edit artikel tu....

..pastu putar soalan aku..ekekekkee

..pelik aku...

..tuhan nampak bro...

..ekekekekkeke......

....lawak2...

..nasihat aku..kalo nk kopi pes tu..baca2 ler sampai abis..hahahha..

:))


Senang cite tt CLEAN dari tarikat sesat tu.

Tak tau la kalau bos pernah join sebab tu tau tau je........ http://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/lol.gif


bos geng tarikat sesat mana? :)paid:)cgrock

muaqall
26-12-2012, 05:18 PM
abis tu ada taik dok merepek dalam thread tu yg tak bley blah....... http://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/lol.gif

takpe. Harap ta1k tu tak komen dah. Hari tu dia dah kena infraction ngan mod. Padan muke. :)paid:)cgrock

....ko nie mmg best..walaupon ko poyo..tapi tu ler..ekekeke...

..cam nie bro..aku tanye soalan kat TT..
..pastu dia..putar soalan..mcm roda impian tu..saya putar halim...kekekekekke...

..rupernye dia dah edit artikel dlm ini thread...ekekekeke

...aku tanye je...ekekeke...bukan soal...hahhahahaha:))

jamtulenmurah
26-12-2012, 05:20 PM
....ko nie mmg best..walaupon ko poyo..tapi tu ler..ekekeke...

..cam nie bro..aku tanye soalan kat TT..
..pastu dia..putar soalan..mcm roda impian tu..saya putar halim...kekekekekke...

..rupernye dia dah edit artikel dlm ini thread...ekekekeke

...aku tanye je...ekekeke...bukan soal...hahhahahaha:))


tau tak sapa paling POYO?

yg tu...... yg ekekekekk sikit sikit ekekekekekeke........

Ko POYO....... Ko POYO.......... bak kata awie tokei pub arak pompuan Melayu separuh bogel kat ipoh tu. http://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/lol.gif

muaqall
26-12-2012, 05:21 PM
Senang cite tt CLEAN dari tarikat sesat tu.

Tak tau la kalau bos pernah join sebab tu tau tau je........ http://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/lol.gif


bos geng tarikat sesat mana? :)paid:)cgrock

dia upah ko ke tolong jawab..ekekekeke...

...berapa dia bagi?ekekekekekek


:eek::eek::eek:

geng tarikat sesat?..ekekekeke...

..tak sangka plak aku tarikat nie mcm gengster..hahahhaha

muaqall
26-12-2012, 05:22 PM
tau tak sapa paling POYO?

yg tu...... yg ekekekekk sikit sikit ekekekekekeke........

Ko POYO....... Ko POYO.......... bak kata awie tokei pub arak pompuan Melayu separuh bogel kat ipoh tu. http://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/lol.gif

ye ye aku poyo...hahahahah

david.cronenberg
26-12-2012, 05:57 PM
..TT awat senyap...
..nape edit artikel tu....

..pastu putar soalan aku..ekekekkee

..pelik aku...

..tuhan nampak bro...

..ekekekekkeke......

....lawak2...

..nasihat aku..kalo nk kopi pes tu..baca2 ler sampai abis..hahahha..

:))

hallo troll. gw da edit balik kat front page tu. gw nak lu explain apa yg gw miss. kalu lu tak explain gw anggap lu main terjah je kat sini. same cam lu kata kat semua orang main terjah.

amacam?

david.cronenberg
26-12-2012, 07:47 PM
http://3.bp.blogspot.com/_0KMkxZC7NRs/TJR3xm_ubHI/AAAAAAAAAEE/g3yD4G6DZzA/s1600/ne_02.1.jpg

kenapa nak tutup mata pulak ni?
itu gambar hiasan je tuan jimieeleerock.

david.cronenberg
26-12-2012, 07:53 PM
..TT awat senyap...
..nape edit artikel tu....

..pastu putar soalan aku..ekekekkee

..pelik aku...

..tuhan nampak bro...

..ekekekekkeke......

....lawak2...

..nasihat aku..kalo nk kopi pes tu..baca2 ler sampai abis..hahahha..

:))

mane troll ni?
tadi ye ye sangat nak tunggu gw. sekarang gw dok tunggu lu explain ape yg lu tau pasal ajaran nih.
ada bran?

jamtulenmurah
26-12-2012, 07:59 PM
mane troll ni?
tadi ye ye sangat nak tunggu gw. sekarang gw dok tunggu lu explain ape yg lu tau pasal ajaran nih.
ada bran?

dia sedang belajar ilmu tarekat sesat.......... tu yg panas tu..... sudah masuk isim kot....... http://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/lol.gif

david.cronenberg
26-12-2012, 08:17 PM
dia sedang belajar ilmu tarekat sesat.......... tu yg panas tu..... sudah masuk isim kot....... http://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/lol.gif
uhmm susah nak cakap tuan jamtulenmurah. tapi kat mane2 forum selalunya ada user cenggini. dah besa.

muaqall
27-12-2012, 09:03 AM
hallo troll. gw da edit balik kat front page tu. gw nak lu explain apa yg gw miss. kalu lu tak explain gw anggap lu main terjah je kat sini. same cam lu kata kat semua orang main terjah.

amacam?

ye bai..how r u..ekekekeke

muaqall
27-12-2012, 09:05 AM
mane troll ni?
tadi ye ye sangat nak tunggu gw. sekarang gw dok tunggu lu explain ape yg lu tau pasal ajaran nih.
ada bran?

...hahaha..aku nk ko xplain pasal syeikh mahmud ....tak yah cakap byk bai...lu yg kasi artikel..lu kasi xplain...:)):))

muaqall
27-12-2012, 09:08 AM
dia sedang belajar ilmu tarekat sesat.......... tu yg panas tu..... sudah masuk isim kot....... http://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/lol.gif

..hei mamat POYO...ekekeke...

....xplain kat aku apa yg ditakrif sebagai tarekat sesat?

...kalu ada 'telor' le..ekekekekke...

...kalau setakat kopi pes tanpa kajian detail...leh main jauh2..hahahahah


..berikan aku dalil naqli sekali ye...ekekkek

muaqall
27-12-2012, 09:10 AM
mane troll ni?
tadi ye ye sangat nak tunggu gw. sekarang gw dok tunggu lu explain ape yg lu tau pasal ajaran nih.
ada bran?

...ko pon sama..kasi xplain kat sini..apa yg dikatakan tarekat sesat?..pandai bukak..pandai le tutup...ekekekek

..aku tunggu...

..kasi dalil sekali ye adik2...ekekekeke

muaqall
27-12-2012, 09:11 AM
Persoalan aku lebih terarah kepada syeikh mahmud...

Harap yg lain alert...

jamtulenmurah
27-12-2012, 09:17 AM
..hei mamat POYO...ekekeke...

....xplain kat aku apa yg ditakrif sebagai tarekat sesat?

...kalu ada 'telor' le..ekekekekke...

...kalau setakat kopi pes tanpa kajian detail...leh main jauh2..hahahahah


..berikan aku dalil naqli sekali ye...ekekkek

ehhhhhhhh POYO nye..........

kalau org tu tak tau jgn la tempelak mcm org kena sawan.......

tolong la perbetulkan.......... balajaq ngaji tinggi tapi ANGKUH ye........... http://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/lol.gif

Pelabur
27-12-2012, 09:24 AM
Berjumpa dengan Tuhan yang Haq itu satu kenikmatan yang besar...
seolah-olah terlepas dari penjara...

pelabur => bersastera sufi pulak dah...

karlz86
27-12-2012, 09:30 AM
sy rasa mereka bukan ada kuasa psikik atau apa saja yg superpower tp mungkin bersifat supernatural melibatkan jin dan ilmu hitam..andai yg berjumpa dengan golongan ini harus berhati2..jangan sampai hilang kewarasan seperti ustaz muhamad b. ya dan isterinya ustazah kamariah itu..malah bukan mereka sahaja yg jadi begitu setelah minum air atau join kumpulan ini..ada yg sampai sanggup berhabis wang ringgit dan sanggup jadi hamba menurut segala kata puak ini..ini bkn sesuatu yg hanya dgr2 cerita tetapi dari pengalaman..

Pengalaman y mcm mne 2 tt?penah folow sek ayh pin ke?

muaqall
27-12-2012, 09:41 AM
ehhhhhhhh POYO nye..........

kalau org tu tak tau jgn la tempelak mcm org kena sawan.......

tolong la perbetulkan.......... balajaq ngaji tinggi tapi ANGKUH ye........... http://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/lol.gif

..mana ada tempelak bro..ekekeke..
..aku gelak je nie...buta apa ko nie....ekekekek....

...aku tak suka marah@ emo nie..mcm ada mamat sorang tu...nangis je keje nye..ko kenal dia tak...hahahhahah

muaqall
27-12-2012, 09:43 AM
Berjumpa dengan Tuhan yang Haq itu satu kenikmatan yang besar...
seolah-olah terlepas dari penjara...

pelabur => bersastera sufi pulak dah...


lebih lazat dari beromen ye encik pelabur...

muaqall => salam bro...

jamtulenmurah
27-12-2012, 09:43 AM
..mana ada tempelak bro..ekekeke..
..aku gelak je nie...buta apa ko nie....ekekekek....

...aku tak suka marah@ emo nie..mcm ada mamat sorang tu...nangis je keje nye..ko kenal dia tak...hahahhahah

semua org nampak ko sawan.......... http://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/lol.gif

kot ye pun tt tersilap kasik fakta tolong la betulkan.......

nampaknye memang tarikat sesat ni suka peleceh org kot. http://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/lol.gif

Pelabur
27-12-2012, 09:55 AM
lebih lazat dari beromen ye encik pelabur...

muaqall => salam bro...

w'salam...

tangisan dalam ketawa la bro..:))
x payah berencik2 dengan saya..:)cgrock

pelabur => kenangan lama...

muaqall
27-12-2012, 10:10 AM
semua org nampak ko sawan.......... http://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/lol.gif

kot ye pun tt tersilap kasik fakta tolong la betulkan.......

nampaknye memang tarikat sesat ni suka peleceh org kot. http://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/lol.gif

..aku dah bertanye..tapi dia putar2..

..sila check post2 lepas sebelum mengHUKUM aku....
..Pelik le ko nie beb..tak abih dgn tarekat sesat ko tu...hahahahha

muaqall
27-12-2012, 10:12 AM
w'salam...

tangisan dalam ketawa la bro..:))
x payah berencik2 dengan saya..:)cgrock

pelabur => kenangan lama...

ekekekeke.....

...kdg aku kelakar tgk Afaal DIA beb...ekekeke...
...dia bagi faham..dia buat tak faham...ekekekek

muaqall => langsung tak faham -xpdc

jamtulenmurah
27-12-2012, 10:16 AM
ekekekeke.....

...kdg aku kelakar tgk Afaal DIA beb...ekekeke...
...dia bagi faham..dia buat tak faham...ekekekek

muaqall => langsung tak faham -xpdc

tarikat sesat memang mcm ni...... tak abis abis nak mengkompuse kan org.......... http://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/lol.gif

muaqall
27-12-2012, 10:24 AM
tarikat sesat memang mcm ni...... tak abis abis nak mengkompuse kan org.......... http://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/lol.gif

....aku sesat ye ...ekekekek...

..kau yg tak percaye takdir...qada dan qadar tuhan tu...mana pegi iman ko bro..ekekekke

...ko pegi jawab balik pertanyaan aku dlm thread ko...hahahha...

...kalau setakat ayat2 "tarekat sesat" je yg hang guna...baik tok sah forum...ekekekkee....

...langsung tak matang..mcm ko cakap dlm thread ko yg amat kau banggakan itu....ekekekeke....

...lain kali nk ludah ...jgn ludah ke langit ye...ekekeke

jamtulenmurah
27-12-2012, 10:26 AM
....aku sesat ye ...ekekekek...

..kau yg tak percaye takdir...qada dan qadar tuhan tu...mana pegi iman ko bro..ekekekke

...ko pegi jawab balik pertanyaan aku dlm thread ko...hahahha...

...kalau setakat ayat2 "tarekat sesat" je yg hang guna...baik tok sah forum...ekekekkee....

...langsung tak matang..mcm ko cakap dlm thread ko yg amat kau banggakan itu....ekekekeke....

...lain kali nk ludah ...jgn ludah ke langit ye...ekekeke


abis tu apsal tak tolong tt perbetulkan fakta?

Dah tau dia salah info apa salahnye betulkan.

Ni siap peleceh org........ hebat bos ni hebat......... [-([-([-([-([-(

ajaran mana folow ni? http://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/lol.gif

Ingatkan org hebat serba tau cam bos nak tolong kasik pencerahan........ rupenya..... lagi tambah peleceh org.

Kesian la plak tengok........ ANGKUH MELANGIT dah ni..........

muaqall
27-12-2012, 10:29 AM
abis tu apsal tak tolong tt perbetulkan fakta?

Dah tau dia salah info apa salahnye betulkan.

Ni siap peleceh org........ hebat bos ni hebat......... [-([-([-([-([-(

ajaran mana folow ni? http://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/lol.gif

..aku tak de memperleceh pon...ekekeke
..tu aku suruh usha balik post aku...ekekeke
..jgn nk sondol je..ekekekeke
..mcm kau ckp dalam thread ko..takkan sume nk suap...ekekeke

...cari le..:eek::eek::eek:

p/s: Ya Hayyu Ya qayyum La yamut...

jamtulenmurah
27-12-2012, 10:31 AM
..aku tak de memperleceh pon...ekekeke
..tu aku suruh usha balik post aku...ekekeke
..jgn nk sondol je..ekekekeke
..mcm kau ckp dalam thread ko..takkan sume nk suap...ekekeke

...cari le..:eek::eek::eek:

p/s: Ya Hayyu Ya qayyum La yamut...


Apa salahnya dah spot kesan kesilapan...... kasik pencerahan betulkan balik........ :)paid:)cgrock

tak payah la peleceh tt mcm ni sekali.......

rasanya boleh betulkan kalau bos ada info sebenar.


PS> saya tak pandai bab ni. So takde info yg boleh bantu betulkan............

muaqall
27-12-2012, 10:32 AM
abis tu apsal tak tolong tt perbetulkan fakta?

Dah tau dia salah info apa salahnye betulkan.

Ni siap peleceh org........ hebat bos ni hebat......... [-([-([-([-([-(

ajaran mana folow ni? http://mforum.cari.com.my/static/image/smiley/default/lol.gif

Ingatkan org hebat serba tau cam bos nak tolong kasik pencerahan........ rupenya..... lagi tambah peleceh org.

Kesian la plak tengok........ ANGKUH MELANGIT dah ni..........

oh..ko dah edit..aku komen lagi..ekekekee...

Yang HEBAT itu DIA....

angkuh...ekekeke...

...ko cakap depan cermin ..ko nampak diri ko sendiri bai..hahahah

...p/s: aku tak de le sampai menT4IKan orang..mcm ade mamat sorg tu..ko kenal bro?...ekekeke

jamtulenmurah
27-12-2012, 10:34 AM
oh..ko dah edit..aku komen lagi..ekekekee...

Yang HEBAT itu DIA....

angkuh...ekekeke...

...ko cakap depan cermin ..ko nampak diri ko sendiri bai..hahahah

...p/s: aku tak de le sampai menT4IKan orang..mcm ade mamat sorg tu..ko kenal bro?...ekekeke

offtopic.....


abis tu ta1k la mamat sorang tu.

Org komen pasal isi thread......... dia pi komen pasal bende lain takde kene mengena........ tu yg hangit tu........

muaqall
27-12-2012, 10:37 AM
offtopic.....


abis tu ta1k la mamat sorang tu.

Org komen pasal isi thread......... dia pi komen pasal bende lain takde kene mengena........ tu yg hangit tu........

ekekeke...ok le..aku byk keje nie...

see u bro...:eek::eek::eek:

jamtulenmurah
27-12-2012, 10:39 AM
ekekeke...ok le..aku byk keje nie...

see u bro...:eek::eek::eek:

lari la plak........... kemain peleceh tt.

suruh betulkan dia lari........ biaq betul bos........ :D


ramai dok tunggu pembetulan yg bos peleceh tt salah tu...........

silent6
27-12-2012, 11:05 AM
apa yg sy tau jika hendak mengetahui sesuatu ajaran atau kitab2 itu betul atau salah, kita hendaklah mengetahui provi tersebut. kerana jika agama islam hendaklah datang dari ajaran Rasululah S.A.W. manakala kebanyakan ajaran terikat ini hanya sampai pd tahap wali sahaja, maknanya ajaran tersebut tersasar/sesat, oleh itu rujuklah pd Al-Quran, semasa sy mendengar org mengajar di masjid lebih kurang cam tu lah yg sy faham, kalau sy salah tolong perbetulkan....bukannya mengutuk....tq

david.cronenberg
27-12-2012, 11:41 AM
...ko pon sama..kasi xplain kat sini..apa yg dikatakan tarekat sesat?..pandai bukak..pandai le tutup...ekekekek

..aku tunggu...

..kasi dalil sekali ye adik2...ekekekeke
gw tak penah tau ini ajaran sesat. ini sumber dari copyjer & halaqah sebab tu gw ada tanya sesapa yg tau pasal ini ajaran (dekat post no 2). so kalu lu tau lu kasi explain. lu yg kata salah so lu bole kasi betul apa yg lu tau kalu lu mau. kalu lu tak explain gw "file" lu "under" terjah je.

mirah_delima
27-12-2012, 02:23 PM
Mana ayah pin skrg

muaqall
28-12-2012, 11:16 AM
gw tak penah tau ini ajaran sesat. ini sumber dari copyjer & halaqah sebab tu gw ada tanya sesapa yg tau pasal ini ajaran (dekat post no 2). so kalu lu tau lu kasi explain. lu yg kata salah so lu bole kasi betul apa yg lu tau kalu lu mau. kalu lu tak explain gw "file" lu "under" terjah je.

hahaha...itu je ko boleh cakap..

muaqall
28-12-2012, 11:21 AM
apa yg sy tau jika hendak mengetahui sesuatu ajaran atau kitab2 itu betul atau salah, kita hendaklah mengetahui provi tersebut. kerana jika agama islam hendaklah datang dari ajaran Rasululah S.A.W. manakala kebanyakan ajaran terikat ini hanya sampai pd tahap wali sahaja, maknanya ajaran tersebut tersasar/sesat, oleh itu rujuklah pd Al-Quran, semasa sy mendengar org mengajar di masjid lebih kurang cam tu lah yg sy faham, kalau sy salah tolong perbetulkan....bukannya mengutuk....tq

ko dah boleh jadi mufti dah nie..bleh kluar fatwa..ekekeke

...bro...kaji dulu sblum berkata2...
..hanya smpai tahap wali saje?

...ko kene byk berjalan2 bro..baru ko dapat lebih faham..ok

...doa aku pada kalian...agar ditemukan dgn ulama siddiqin...amin ya rabb...

muaqall
28-12-2012, 11:22 AM
Mana ayah pin skrg

dia dah bukak kedai pin ball...kat mambang di awan...

JDKiss
27-01-2013, 01:45 PM
Ilmu Allah ni luas..x pyh nk bertelagah nak tunjuk hero..

Bagi yg mana rasa ilmu tu dah byk Dan melimpah2..ringan2kan lah bermuzakarah..bagi info..perbetulkan man a kekurangan sesama Muslim..

Rasanya x perlu kita nak menguji sejauh mana tinggi ilmu kita..sedarlah bahawa ilmu yg kit a miliki sekarang ibarat buih di tengah lautan..

Wasallam..

amyamyamy
27-01-2013, 01:57 PM
sy rasa mereka bukan ada kuasa psikik atau apa saja yg superpower tp mungkin bersifat supernatural melibatkan jin dan ilmu hitam..andai yg berjumpa dengan golongan ini harus berhati2..jangan sampai hilang kewarasan seperti ustaz muhamad b. ya dan isterinya ustazah kamariah itu..malah bukan mereka sahaja yg jadi begitu setelah minum air atau join kumpulan ini..ada yg sampai sanggup berhabis wang ringgit dan sanggup jadi hamba menurut segala kata puak ini..ini bkn sesuatu yg hanya dgr2 cerita tetapi dari pengalaman..

betul tu...setuju sesangat.

irsaffy
27-01-2013, 02:04 PM
pak haji pun leh jadi anak murid diorg...#:-S

AzwanYaacob
29-01-2013, 12:21 PM
Pelik jugak ada manusia angkuh mcm ni..

forexyes
29-01-2013, 12:43 PM
mata di sekat macam tu

jasma
29-01-2013, 11:48 PM
dekat jer kubur hasan anak limau ni dgn rumah aku....

dah kurang dah aktiviti nyer....

kurang sambutan dr vvip....

skrg vvip cari guru yg boleh ejas buat semua....
sediakan pengeras jerr...

arif_tarabas
06-10-2013, 12:31 PM
apa kes ni tt

sanz
06-10-2013, 07:46 PM
sape yang korek balik ni.

KLVIPER
08-10-2013, 09:02 AM
Maka dengan cara itulah agama tercipta kerana adanya golongan yang terlalu taksub dengan seseorang yang mereka kagumi.

tokayahmetal
05-11-2013, 01:01 AM
mak bapak dia rimau ka? kesian mak bapak dia...

abuKekabu
07-11-2013, 02:16 PM
sape yang korek balik ni.


atas dari ko tu yang dok korek la niii. kasi tanam la benang ni, mcm nak bagi idop je. TT pun dah kata taktau ajaran hasan anak limau ni ajaran sesat. syabas bro muaqall.. kasi cantassss#:-S#:-S#:-S

tar_wow1983
09-11-2013, 09:27 PM
nasib bukan Hassan Golila...

insyiİ
19-02-2015, 09:31 PM
Td otw ke rumah sedara di tanah merah, lalu 1 kg ni. My abah pun ckp....haaa, tgk belah kanan tu ada rumah, dpn rumah tu ada wakaf. Tu kubur hasan anak harimau. MAIK tak benarkan dia ditanam di tanah perkuburan kg tu atau tanah perkuburan lain sbb dah difatwakan ajaran yg dia bwk tu sesat. So kena tanam kat dpn rumah dia je la.

Baru tau kisah ni sbnrnya....hehehe. sblm ni hanya tau nama dia n ajaran dia sesat tp tatau pun yg kuburnya dpn rumah dia je.

Hurmmm....

cahayahami
19-02-2015, 10:55 PM
'Dia boleh mengetahui isi hati tetamu datang.'
Waima malaikat pun tak boleh tahu isi hati manusia...
Ape citer nii