PDA

View Full Version : (Q & A) Bagaimana nak tau handphone Samsung tu ORI ke CLONE?


lpsoldier007
17-12-2012, 07:45 PM
Salam.

Ada sapa2 otai Samsung dkt sini mcm mana nak bezakan antara handphone Samsung ori dgn klon?

Cth mcm nak bezakan Nova dgn Galaxy S3 ori.

Sebab spec diorg nak dekat sama, dua2 pakai Android, interface pn sama.

Mintak pencerahan! :D

felix
17-12-2012, 08:16 PM
Salam.

Ada sapa2 otai Samsung dkt sini mcm mana nak bezakan antara handphone Samsung ori dgn klon?

Cth mcm nak bezakan Nova dgn Galaxy S3 ori.

Sebab spec diorg nak dekat sama, dua2 pakai Android, interface pn sama.

Mintak pencerahan! :D

hehehe..interface xsama cer tgk betul2 memang xsama ...certain function pun xsama even kotak pun xsama sebenarnye

TT
17-12-2012, 08:22 PM
mane bole sama..

melainkan ko beli tepi jln mat fit jual mungkinla bole kena tipu kt situ jugak

dragger
17-12-2012, 08:23 PM
kalo ori kena check IMEI no dgn SME.

lpsoldier007
17-12-2012, 08:25 PM
Otai2 boleh listdown apa beza dgn yg ori?

Sebab saya tak biasa sgt dgn Android.

Kalau iPhone yg clone pn, yang mengklon tu tak boleh clone iOS. So sng nak detect. Kalau Samsung ni, dua2 pakai Android. Tu yg buat saya pening kepala. Haha.

ezracopters
17-12-2012, 08:39 PM
Kalau ada waranty card yg bloleh diregister kt web sme
kira ok la tu kot.

aqu_fadhil
17-12-2012, 08:42 PM
Aqu tengok screenpun dah tau ori ke x. Hehe...

aqhaziq
17-12-2012, 08:44 PM
kalo ori kena check IMEI no dgn SME.

cuba detail mcmana nak wat tu. kawe nubie lg pasal mende ni:p

Mr Ozu
17-12-2012, 08:45 PM
Otai2 boleh listdown apa beza dgn yg ori?

Sebab saya tak biasa sgt dgn Android.

Kalau iPhone yg clone pn, yang mengklon tu tak boleh clone iOS. So sng nak detect. Kalau Samsung ni, dua2 pakai Android. Tu yg buat saya pening kepala. Haha.

list penuh S3..kalau ada lain, xori..senang..

http://www.gsmarena.com/samsung_i9300_galaxy_s_iii-4238.php

mrkon
17-12-2012, 11:26 PM
Dia tulis Samsung ori kat housing dan box .......:))

oxygenO2
17-12-2012, 11:58 PM
tgk trend bnyk model note ngan galaxy s yg clone

lpsoldier007
18-12-2012, 12:11 AM
tgk trend bnyk model note ngan galaxy s yg clone

Tu la. Skg takut nak berurusan. Takut model clone tu dia letak harga ori. :((

nepthesus
18-12-2012, 12:38 AM
AP pun ori juga...cuma werenti kedai jer...
Kebanyakkan clone ader 2 sim....
Check emei..... klu kuar 2 no emei tu kompom clone...
Tapi ader juga clone 1 sim...yg ni kna check spec betul2..
Check kat gsmarena spec dier...

mr.gabanz
18-12-2012, 12:42 AM
clone mmg nmpk la lain resolution screen dia..
mmg lain..

maxpda
18-12-2012, 12:59 AM
samsung s3 harga dia berapa ya sekarang? AP dengan SME..

putrazan
18-12-2012, 08:01 AM
yg baru punya clone, siap ada IMEI pulak... ksian mana2 yg terpedaya nnti

cokelat_karma
18-12-2012, 08:24 AM
aku pna kena beli kat mudah harga murah cikit dr yg ori kata seler tu jual murah nak upgread fon..rupanya clone..masa tu beli s2..bila dpat fon..mang menyesal habis..start on hanpon bunyi sahaja dh lain tak sama dngan ori.nak senang cek ori or tak..masuk seting>storage beza kan ori 16gb tak ori takat 2mb je kot tak silap..tuk s2 lh.s3 tak tau clone dia mcm mana..lg 1 finishing clone mcm cincai..ori sangat kemas.

zami1989
18-12-2012, 08:45 AM
kalo hamba punya e warrantty......o.k ker??

later_on82
18-12-2012, 08:48 AM
em...nak tau ori ke x...dari segi warranti la...pengalaman ak beli HP2 samsung ni..slalunya akan anta sms warranti 1 tahun dari tarikh kita beli..SMS selalunya dpt dalam masa x sampai sehari...slalunya tokey kedai akan mintak no HP kita utk pihak samsung send warranti tersebut...kalo yg clone ni mmg depa bagi warranti kedai je...

qba437
18-12-2012, 08:49 AM
AP pun ori juga...cuma werenti kedai jer...
Kebanyakkan clone ader 2 sim....
Check emei..... klu kuar 2 no sim tu kompom clone...
Tapi ader juga clone 1 sim...yg ni kna check spec betul2..
Check kat gsmarena spec dier...

yang nih aku tak berapa faham..cek imei..kuar 2 sim..boleh cerahkan lagi..?:D

dragger
18-12-2012, 08:50 AM
samsung s3 harga dia berapa ya sekarang? Ap dengan sme..

ap 1400
sme 1600-1700

ooz
18-12-2012, 09:00 AM
yang dok hot le ni S3 dan Note 2...
kaji punya kaji point yang paling jelas,
perbezaan RAM.

S3 ori RAM 1gb, kalau clone 512mb.
Note 2 ori RAM 2gb, kalau clone 512mb atau 1gb.

memang ada clone yang 200% sama dengan ori, tapi aku cari2 tak jumpa
sebab stok tak ada kat sini atau pun kat China kata seller..

cara kedua nak selamat, warranty dari SME..

good luck

nepthesus
18-12-2012, 10:43 AM
yang nih aku tak berapa faham..cek imei..kuar 2 sim..boleh cerahkan lagi..?:D



Opppssss 2 no emei sebenarnyer....
Tersilap plak.....

takumie
18-12-2012, 10:52 AM
aik..rse ye dh byk thread pasal ni..hehe

Mohd Samsung
18-12-2012, 11:39 AM
Call la samsung careline 1800 99 8888

cokelat_karma
18-12-2012, 01:33 PM
~X(t jan buat malu ap set..ap set pun ori samsung jugak cuma verenty kedai lh.bukan kilang samsung

maxpda
18-12-2012, 05:59 PM
ap 1400
sme 1600-1700

semalam dok tengok2 harga hp ni ada kedai jual rm899, confirm xori la tu kan..bahaya betul..#:-S

isrz
18-12-2012, 06:08 PM
adush..bru ingat nak angkat s3..camne care step by step nak cek tu semue yer?

302
18-12-2012, 06:12 PM
seeloknye tanye ngan penjual

takumie
18-12-2012, 07:41 PM
~X(t jan buat malu ap set..ap set pun ori samsung jugak cuma verenty kedai lh.bukan kilang samsung

thu xpe..AP set pon ory gak..cume x melalui(reg) SME aje..huhuhu..

cokelat_karma
21-12-2012, 08:16 AM
sikit minggu lg nak jual s3 ori ap set aku ni yg full of caring..

ctboys
21-12-2012, 08:19 AM
kalau org dah biasa dgn phine ni, pegang jer pun dah tau.pastu kalau belek2 pun dah tau ori ker x. GUI die mesti x best lgsg kalau clone ni..skrin pun mesti x cantik..

orangseni
06-07-2013, 08:11 PM
saya ada g kedai telefon kat area kajang nih ...
saja tnya pasal s3, kedai cakap dia jual AP punya ...
saya tanya la, kalau saya beli tp dapat detect clone macam mana?, dia cakap dia akan tulis di resit, "kl bukan AP, money bank gerenti" ...

magnate
19-07-2013, 12:45 AM
Senang je nk tgk Samsung tu Ori ke tak....Taip *#0*#...dia akan kuar Test Menu...klu klone mmg tak akan kuar apa2...

DoubleOverHeadCam
19-07-2013, 01:00 AM
Senang je nk tgk Samsung tu Ori ke tak....Taip *#0*#...dia akan kuar Test Menu...klu klone mmg tak akan kuar apa2...

aku dah test... dia kuar petak2.... ada tulis red, green, sensor, front cam... mcm2 lg... ori ke??:-?

Hitman™
19-07-2013, 01:08 AM
Senang je nk tgk Samsung tu Ori ke tak....Taip *#0*#...dia akan kuar Test Menu...klu klone mmg tak akan kuar apa2...

aku dah test... dia kuar petak2.... ada tulis red, green, sensor, front cam... mcm2 lg... ori ke??:-?

clone pun boleh buat.

tengok video neh saat 0:30.:)

*video dari satu kedai di CG.

hEpkkxo2UIU#t=30s

safone
19-07-2013, 08:02 AM
aah..skrg ni clone on dh bole msk menu klau tekan *#0*#..
tp yg pastinya 1 perkara je yg pasti seme clone ni internal storage kapasiti dia cuma 2gb je..setakat ni mmg x pernah jmpa lebih dari tu..x caya try connnect phone tu pd pc/laptop..nk tgk pd phone tu xleh caya sbb dh kena hack..

ST1M
02-08-2013, 04:24 AM
Salam.

Ada sapa2 otai Samsung dkt sini mcm mana nak bezakan antara handphone Samsung ori dgn klon?

Cth mcm nak bezakan Nova dgn Galaxy S3 ori.

Sebab spec diorg nak dekat sama, dua2 pakai Android, interface pn sama.

Mintak pencerahan! :D
For SAMSUNG ORI or NOT?...TEST WITH THESE CODE


*#0*#
OR
*#*#4636#*#*
OR
*#1234#
OR
*#*#7780#*#*
OR
*2767*3855#

More INFO??...........@S.T.1.M

Nt-ViRus
02-08-2013, 04:33 AM
For SAMSUNG ORI or NOT?...TEST WITH THESE CODE


*#0*#
OR
*#*#4636#*#*
OR
*#1234#
OR
*#*#7780#*#*
OR
*2767*3855#

More INFO??...........@S.T.1.M

bg lar detail skit..

setiap tue apa function dia, apa perlu tengok.

ST1M
02-08-2013, 04:37 AM
bg lar detail skit..

setiap tue apa function dia, apa perlu tengok.
SKRG THE POINTS is nk beza clone atau tak

so , kalau klon..bila tekan kod tersebut XAKAN KUAR APA2 MENU

so...settle

"JAWAP APA YG DITANYA,BUKAN KAWAP APA YG KITA TAHU"

THAT all....

by the way

LU SAPER NAK MENDESAK PAKSA GUA?
gua punya suke arrrrr....chitt

rebellion
02-08-2013, 05:05 AM
Quote skit dari blog aku baca

Periksa IMEI secara online Mula2 dapatkan maklumat kod IMEI dengan menggunakan Dialer atau pendail Android.

1.Buka Dialer (Call) tekan nombor berikut *#06#

2. Salinkan no berikut atau gunakan kamera jika malas menyalin =P

3. Buka pelayar Internet , masukkan alamat web berikut http://www.imei.info/

4. Tekan butang CHECK untuk melihat kebenaran.

Model dan spesifikasi telefon disenarai beserta gambar . Sekiranya IMEI yg masukkan tidak keluar cuba lagi.

Keputusan Invalid IMEI menunjukkan peranti anda berkemungkinan tidak asli atau tidak sah. Peranti yg dikeluarkan adalah tidak

didaftarkan atau telah mengalami pengubahan komponen yg menyebabkan IMEI tidak diterima oleh pihak pendaftar GSM

ikanpekasam
02-08-2013, 11:07 AM
sekali dia kluar model sony ericsson daa...
aku punya samsung

mbf584
03-08-2013, 01:59 AM
Tengok je kat kernel version... KST tu ori klu CST dijamin clone. :D

Hitman™
03-08-2013, 02:07 AM
Tengok je kat kernel version... KST tu ori klu CST dijamin clone. :D

itupun tak boleh pakai.

sekarang pun clone dah ada KST,

cuba tengok thread ini.
kst clone (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=438272)

Nt-ViRus
03-08-2013, 02:33 AM
SKRG THE POINTS is nk beza clone atau tak

so , kalau klon..bila tekan kod tersebut XAKAN KUAR APA2 MENU

so...settle

"JAWAP APA YG DITANYA,BUKAN KAWAP APA YG KITA TAHU"

THAT all....

by the way

LU SAPER NAK MENDESAK PAKSA GUA?
gua punya suke arrrrr....chitt

ini namanya bo.doh sombong.

code pertama tue dah xboleh pkai,
tengok post brader hitman ada bgtau clone pun leh guna code yg sma.

jadi bo.doh dah lar, tak payah sombong.
memalukan.:)):p

noOb
03-08-2013, 02:33 PM
Quote skit dari blog aku baca

Aku rase cara ni la plg ok kot..

rebellion
03-08-2013, 02:54 PM
hmm, aku ade baca yang kalo clone ni cucuk usb ke laptop, KIES Samsung takkan detect, betul ker?2

clorox_bersih
04-08-2013, 08:52 AM
Klu klon boleh KIES x??

safone
04-08-2013, 11:11 AM
Klu klon boleh KIES x??

Klau clone confirm xleh guna kies atau odin..

clorox_bersih
04-08-2013, 11:12 AM
Klau clone confirm xleh guna kies atau odin..

orite..sbb ori punya mmg dah preinstall kies

KaPPa
29-08-2013, 08:46 AM
byk info bleh dpt.
tq.

Yul-Minho
04-10-2013, 12:10 PM
sbb tu la aku suka xperia.. tp xde skrin besar..
yg ultra z skrin 6.4, kamera plak xde flash..

ingt nk beli mega..tp takut silap beli clone..
mmm.. penin r.. penin

kamal91
05-10-2013, 11:38 AM
Salam.

Ada sapa2 otai Samsung dkt sini mcm mana nak bezakan antara handphone Samsung ori dgn klon?

Cth mcm nak bezakan Nova dgn Galaxy S3 ori.

Sebab spec diorg nak dekat sama, dua2 pakai Android, interface pn sama.

Mintak pencerahan! :D

perbezaan ketara kt kamera n flash, clone lampu flash dya warna kuning, ori plak warna putih...
Thank...

kawanlama
17-10-2013, 12:36 PM
bleh pakai ke tips ni

agi tadi member aku whatsapp macam mana nak tau ke"asli"an handphone SAMSUNG..cuba ikut steps kat bawah ni:

1) Dail no *#0*#
2) Click button sensor
3) Click button image test

Kalo anda nampak gambar anjing maknanya handphone anda original by SAMSUNG..

kredit to thread: http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=468617

mieyz
17-10-2013, 12:53 PM
1.tekan *#0*#
2.kat display LSD TEST (tekan sensor - then pada accelerator klik pada image test
3.Jika keluar gambar
- gambar anjing come - set ori
- gambar handphone -set korea /2nd class
- gambar lain2 - set china/low class

cokelat_karma
17-10-2013, 01:24 PM
aku heran knp mesti anjing ek..lucu plak..

amang
17-10-2013, 01:35 PM
"serangan waktu lena"

hybridkam
22-10-2013, 09:00 PM
cuba cari anjing. kalu jumpa ori la tu. tekan apa aku tak ingat lak.

Yul-Minho
24-10-2013, 05:23 PM
dh ada anjin lg x minat r aku smsung ni..
agok2 sony gmbar apo yg kluar yer??

isz_shinigami
24-10-2013, 06:21 PM
1.tekan *#0*#
2.kat display LSD TEST (tekan sensor - then pada accelerator klik pada image test
3.Jika keluar gambar
- gambar anjing come - set ori
- gambar handphone -set korea /2nd class
- gambar lain2 - set china/low class

xjugak kot...aku nye mmber aku suspek s2 clone..cek imei kuo htc punye phone..tp gmbar anjing tetap ade...:-?:-?:-?

-RIZUAN-
24-10-2013, 06:32 PM
tgk gbr anjing tu blh gak kot.:)

hyip-otai
24-10-2013, 06:37 PM
Jika sy nk tahu senang je... on camera dh tahu clone. Kuality gambar hancur.Galaxy y ori lagi cantik kuality gambar nyer.

bounty_hunter
24-10-2013, 06:52 PM
Nk beza klon n ori, bergantung pd tahap klon...
Kalau klon gred rendah, mmng senang nk detect...
Kalau klon gred tinggi susah sikit...
Sbb adik sedara aku ada s2 klon...
Dari segi kapasiti ram, internel memory, imei, cop logo, mmng x mcm klon...

rotloi
25-10-2013, 10:37 PM
semua masuk sini untuk tahu bagaimana cara tahu samsung ori atau klon http://www.robertsocialkingdom.com/2013/09/how-to-know-your-samsung-phone-is-real.html

kapalangkasa
29-10-2013, 01:30 PM
Beli dr kedai jualan sansung ttus.. msti ori..

wansr2
29-10-2013, 01:43 PM
yg ak perasan yg clone nie screen dye len dri ori..try turn of screen...tgok kaler screen...kalu greyish clone...yg ori kaler dye biru2 g 2 kalu reflect cahaya...https://www.youtube.com/watch?v=8fTHk4CNjtc...tgok vid nie..pause at 7.56...at c 2 kite bley perasan ygg ori cm mne,,,e 2 jela yg ak taw

wan632
29-10-2013, 01:51 PM
Senang cerita colour LCD henpon.. super amoled dgn yg clone tak sama langsung... Ada 3 jenis patut tau s3 ori, s3 ap, s3 clone.

S3 ori: warranty samsung, sticker seal samsung dengan registered dgn web samsung.

S3 ap: warranty kilang, sticker seal company diaa.

S3 Clone: LCD color bukan amoled, ada yg 2 sim ada yg 1 sim, ada juga yang boot logo tak sama atau.. tukar lain bila dah format.

sham6545
06-11-2013, 10:59 AM
assalam semua..
semalam aku jumpa 1 kedai ni bukak meja ngan payung jer..hahaa
aku tanya klon ke?? tapi katanya henpon samsung AP set.. tapi yg aku musykil harga lbh krg sama ngan harga klon..

buktinya dia tunjuk kalau tekan *#06# ada kuar yg skrin utk Test semua LCD, sensor tu..
* atau dah ada klon fon bleh wat jugak benda ni??

pastu dia tunjuk utk test AP ke ORI..
tekan *#1234#
akan kuar tulis AP.. kalo ORI akan tunjuk PDA atau ADP kalo x silap..(x ingat lak..)
kalo klon tekan dua2 kod di atas.. xkuar apa2...

dinario
06-11-2013, 11:06 PM
Comparisan of Original Set Samsung Galaxy Note 2:

Clone spec:

5.33 Inch Galaxy Note II Clone Copy

With Built In S Pen (Stylus Pen)

SMDK4x12 ARMv7 Quad Core 1.6Ghz Android 4.1.1

2GB RAM + 12GB Internal Storage / ROM

Single Micro SIM

8.0MP Auto Focus (Back Camera) + 1.9MP (Front Camera)

With SAMSUNG LOGO @ Open Screen / Start Up, Front Back Cover

http://i.imgur.com/DyQv7Ku.jpg

Comparisan of Original IPHONE 5:

Clone spec Summary:

MTK6589 ARMv7 Quad Core 1.01/1.5Ghz Android 4.2.1/0

2GB RAM + 32GB Internal Storage / ROM

Micro SIM

8.0MP Auto Focus (Back Camera) + 1.9MP (Front Camera)

With APPLE LOGO @ Open Screen / Start Up, Front Back Cover

http://i.imgur.com/EohcLI1.jpg

hyip-otai
06-11-2013, 11:26 PM
Kalau taknak kena fon clone ada 2 cara.
1) beli direct samsung.
2) jgn beli jenama samsung beli jenama biasa2 contoh lenovo atau sony ericson.

adamdaniel81
12-11-2013, 05:49 PM
skrg ni mmg sukar nak beza klon dgn ori sbb interface dia dah 99% sama dah. xmcm dulu.

izzyanna
12-11-2013, 08:54 PM
Yg saya cam, samsung clone nie xleh tukar font kan..

megahangkasa
12-12-2013, 02:15 PM
Hahah..aaa..samsung clone x ley tuka font..tu yg paling obvious..