PDA

View Full Version : Ape beza LOU dgn AGREEMENT


Ramong
04-06-2008, 04:44 AM
Ade sesiapa yang boleh jelaskan perbezaan LOU atau Letter Of Understanding dengan AGREEMENT.

anuarinvestor
04-06-2008, 04:59 AM
Tunggu kawan2 kita yang pakar masuk....

mustopa_a
04-06-2008, 05:43 AM
Letter of understanding = kedua-dua pihak saling faham dan memahami isi kandungan dan tidak lah sampai ke kes mahkamah kalau langgar LOU. cuma boleh hancus kepercayaan jika satu pihak melanggarinya..
Biasanya .. dua kompeni buat jv untuk sesuatu projek besar, mereka akan adakan surat LOU.

Agreement pula .. kontrak persetujuan antara A dan B yang boleh membawa kepada hilang kelayakan hak kepada kedua-dua pihak dan boleh dibawa ke mahkamah jika salah satu pihak melanggar. Jika terjadi seperti apa yang ada di dalam tempoh kontrak, dan jelas pihak A melanggar, pihak A perlu membayar pampasan ke pihak B, dan jika pihak B melanggar, pihak A boleh menuntut pampasan. Melainkan ada surat membatalkan agreement itu, contoh surat letak jawatan. Notis pemberhentian kerja dari majikan .. jika jelas dalam kontrak fasa tententu .. yang memberi kebenaran majikan memberhentikan di atas sebab kamu melanggar akta pekerjaan (contoh tidak datang bekerja dalam masa 2 hari tanpa notis dari kamu).. Tiada tuntutan boleh dibuat. Notis penamatan kontrak pembinaan jika pihak A gagal memenuhinya di dalam tempoh kontrak dengan pihak B dan tiada tuntutan boleh dibuat.

Biasanya kes pekerja dengan majikan. Atau perjanjian kontrak membina atau membekal. Ajen-ajen MLM, yang di dalam kontrak menyebut kamu kena pakai tanda nama dan menunjukkan ID ketika membuat temujanji perniagaan dengan prospek, tetapi kamu tidak lakukan, dan prospek mengadu.. kamu akan kehilangan keahlian MLM dan kelayakan bonus dari MLM, jika disabitkan pihak mahkamah.

(Ini cuma dari saya.. jika salah tolong betulkan)

ExAvantz
04-06-2008, 06:32 AM
Letter of understanding = kedua-dua pihak saling faham dan memahami isi kandungan dan tidak lah sampai ke kes mahkamah kalau langgar LOU. cuma boleh hancus kepercayaan jika satu pihak melanggarinya..
Biasanya .. dua kompeni buat jv untuk sesuatu projek besar, mereka akan adakan surat LOU.

Agreement pula .. kontrak persetujuan antara A dan B yang boleh membawa kepada hilang kelayakan hak kepada kedua-dua pihak dan boleh dibawa ke mahkamah jika salah satu pihak melanggar. Jika terjadi seperti apa yang ada di dalam tempoh kontrak, dan jelas pihak A melanggar, pihak A perlu membayar pampasan ke pihak B, dan jika pihak B melanggar, pihak A boleh menuntut pampasan. Melainkan ada surat membatalkan agreement itu, contoh surat letak jawatan. Notis pemberhentian kerja dari majikan .. jika jelas dalam kontrak fasa tententu .. yang memberi kebenaran majikan memberhentikan di atas sebab kamu melanggar akta pekerjaan (contoh tidak datang bekerja dalam masa 2 hari tanpa notis dari kamu).. Tiada tuntutan boleh dibuat. Notis penamatan kontrak pembinaan jika pihak A gagal memenuhinya di dalam tempoh kontrak dengan pihak B dan tiada tuntutan boleh dibuat.

Biasanya kes pekerja dengan majikan. Atau perjanjian kontrak membina atau membekal. Ajen-ajen MLM, yang di dalam kontrak menyebut kamu kena pakai tanda nama dan menunjukkan ID ketika membuat temujanji perniagaan dengan prospek, tetapi kamu tidak lakukan, dan prospek mengadu.. kamu akan kehilangan keahlian MLM dan kelayakan bonus dari MLM, jika disabitkan pihak mahkamah.

(Ini cuma dari saya.. jika salah tolong betulkan)

gud explaination...
tq

Ramong
04-06-2008, 09:44 PM
Thank Bro..

Sebenarnye aku ada sign LOU ( Tajuk Besar Surat tu )
Dalam LOU tu ada menyebut LOU tu boleh dianggap sebagai perjanjian( disebut dalam clause ).

Dlm clause ada menyebut sekiranye aku berhenti sebelum habis LOU tu, aku kena bayar balik segala perbelajaan company menghantar aku ke Oversea untuk training.

Aku dah berhenti kerja. Sekarang aku kena panggil naik mahkamah pasal langgar perjanjian. Tapi tajuk besar surat yang aku sign tu LOU FOR BUSINESS TRAVELLER tapi dia claimed kat aku training cost bukan travelling cost.

Boleh tak aku mintak mahkamah gugur kan saman company aku pasal LOU tu mengelirukan.

Bolehkah LOU ni dianggap contract atau perjanjian ?

JohnJenin
04-06-2008, 09:52 PM
huaaa...kalo hantar training sampai oversea silap2 ko kena saman riban2..ye ke?? tak tido malam ler..

Ramong
04-06-2008, 10:06 PM
Puluh Riban...

mustopa_a
04-06-2008, 10:12 PM
Thank Bro..

Sebenarnye aku ada sign LOU ( Tajuk Besar Surat tu )
Dalam LOU tu ada menyebut LOU tu boleh dianggap sebagai perjanjian( disebut dalam clause ).

Dlm clause ada menyebut sekiranye aku berhenti sebelum habis LOU tu, aku kena bayar balik segala perbelajaan company menghantar aku ke Oversea untuk training.

Aku dah berhenti kerja. Sekarang aku kena panggil naik mahkamah pasal langgar perjanjian. Tapi tajuk besar surat yang aku sign tu LOU FOR BUSINESS TRAVELLER tapi dia claimed kat aku training cost bukan travelling cost.

Boleh tak aku mintak mahkamah gugur kan saman company aku pasal LOU tu mengelirukan.

Bolehkah LOU ni dianggap contract atau perjanjian ?

Kita ade loyar.. banyak loyar baik dan loyar buruk... depa boleh pusing terbalik kenyataan.. cari dorang.. kalau tak silap ada quote dari mana tah tak hingat.. tapi yang aku hingat.. "loyar lebih baik dari jurutera dalam bab fakta" - engineer hanya tau kira.. tapi loyar pandai putar fakta..":p