PDA

View Full Version : Susu formula apakah yg terbaik utk bayi 0-12 bulan?


Mr. Redz
28-11-2012, 11:34 AM
salam, nk tnya pendapat anda, susu formula apakah yang terbaik utk bayi? bru dpt 1st baby (boboi)...skrg ni pakai S26 pink tu, ade yg ckp s26 x bgus sbb ade soya..cadang nk tkar susu utk baby sy...

ocean gurl80
28-11-2012, 11:38 AM
salam, nk tnya pendapat anda, susu formula apakah yang terbaik utk bayi? bru dpt 1st baby (boboi)...skrg ni pakai S26 pink tu, ade yg ckp s26 x bgus sbb ade soya..cadang nk tkar susu utk baby sy...

mmg ada yg cakap susu based on soya tk berapa elok seab nanti gigi anak tak kuat..saya pun tk pasti kebenarannya

mcm saya, masa anak umur bawah 1 thn, guna Sustagen

then now anak dah 1 year above, guna Dumex Dugro je,,sihat je anak,,susah nk demam..tk tahu la anak org lain kan,,tp yg pastinya anak saya guna dumex dugro je tanpa ada masalah berangkit..

murah pun murah..900gm baru rm19 je


:)cgrock:)cgrock

beautiful_sunshine
28-11-2012, 11:38 AM
setahu saya susu ibu adalah yang terbaik..semua susu adalah sama..susu formula hanyalah untuk mengenyangkan bayi sahaja..xder apa2 kelebihan pun..ini dr pakar yang cakap..mungkin ada pendapat yang lain dari kawan2 kat cg..

mr.dede
28-11-2012, 11:39 AM
bro aku nshtkan p jumpa doktor kanak2..nt dia bley bg cdgn yg bernas.
klu nak try juga beli yg sample dulu..

Mr. Redz
28-11-2012, 11:40 AM
setahu saya susu ibu adalah yang terbaik..semua susu adalah sama..susu formula hanyalah untuk mengenyangkan bayi sahaja..xder apa2 kelebihan pun..ini dr pakar yang cakap..mungkin ada pendapat yang lain dari kawan2 kat cg..

mmg la susu ibu ter baik..cuma nk tnya susu formula apa yg bagus utk bayi..sbb sy n owg rumah bkerja...

Prisoner
28-11-2012, 11:42 AM
susu ni kena try satu2 smpi jumpa yg mana baby tu boleh masuk..

ada sesetengah baby memilih juga.. anak aku dari semahal mahal susu smpi last sekali try dumex asli + dumex coklat baru habis ngikut sukatan sepatutnya dia minum.

Mr. Redz
28-11-2012, 11:43 AM
mmg ada yg cakap susu based on soya tk berapa elok seab nanti gigi anak tak kuat..saya pun tk pasti kebenarannya

mcm saya, masa anak umur bawah 1 thn, guna Sustagen

then now anak dah 1 year above, guna Dumex Dugro je,,sihat je anak,,susah nk demam..tk tahu la anak org lain kan,,tp yg pastinya anak saya guna dumex dugro je tanpa ada masalah berangkit..

murah pun murah..900gm baru rm19 je


:)cgrock:)cgrock

sustagen & dumex ye? thanks share bro, klu anmum ok x erk???

angah83
28-11-2012, 11:49 AM
sustagen & dumex ye? thanks share bro, klu anmum ok x erk???

Anmum Essential bagus antara semua. tiada gula tambahan. kalo bro nak baca lebih, klik http://www.eyriqazz.com/2012/06/betulke-anmum-essential-je-tiada-gula.html

DDos
28-11-2012, 11:49 AM
tak juga, susu berasaskan soya bagus utk sistem penghadaman, baby susah nak kena diarrhea, najis cantik je :D

anak aku 3 3 orang guna susu based on soya, sekarang yg bongsu dah nak masuk umur 4 tahun pun masih minum isomil plus

http://4.bp.blogspot.com/-xIXuZW39ODM/Tzcb121nhKI/AAAAAAAAAd4/JJ92XSFb_mM/s320/Susu%2BIsomil.JPG

msazmer
28-11-2012, 11:50 AM
susu ibu yg terbaik...knp tak bg susu ibu?

waktong.UMOFX
28-11-2012, 11:52 AM
mmg la susu ibu ter baik..cuma nk tnya susu formula apa yg bagus utk bayi..sbb sy n owg rumah bkerja...

bekalkan susu ibu..simpan dalam ice box :)cgrock

ocean gurl80
28-11-2012, 11:52 AM
sustagen & dumex ye? thanks share bro, klu anmum ok x erk???

emm,guna 2 susu tu je,,,dulu pernah try annum masa anak baru lahir, tp guna kejap je..

sekarang ni dumex je,,

actually susu tu sama je,,,dulu dulu mana ada susu susu yg mahal mahal mcm sekarang,,
dulu kita minum dumex dan susu dutch lady je,,

ramai je org org bijak pandai kita dr golongan org org lama (yg dah tentu diaorg minum dumex/ dutch lady)


ni pendapat saya je la,,

lain org lain pendapat...

murah tk semestinya tk berkualiti,,kadang kadang mahal tu disebakan oleh iklan dia kt tv dan segalam poster/banner ttg susu tu..

so kita secara tk langsung kena bayar harga yg mahal :)

hairy84
28-11-2012, 11:54 AM
doktor ckp s26 bagus.... tapi kalau nak ciri islamik cari susu ILHAM

bintang4
28-11-2012, 11:55 AM
bro aku nshtkan p jumpa doktor kanak2..nt dia bley bg cdgn yg bernas.
klu nak try juga beli yg sample dulu..

tak guna gak jumpa doktor, dia akan sajes susu dari company mana yg sponsor klinik dia, a.k.a company susu tu wat iklan kat klinik dia.
sumernye bisness n profit, x payah cari la brand mana yg terbaek..

beautiful_sunshine
28-11-2012, 11:56 AM
mmg la susu ibu ter baik..cuma nk tnya susu formula apa yg bagus utk bayi..sbb sy n owg rumah bkerja...

kalau macam tu minta la wife perah dan simpan dalam ice box..selain daripada kesihatan boleh mengeratkan hubungan ibu dan anak...

a.n.a
28-11-2012, 11:56 AM
ikut pengalaman sy.. kalau susu formula yg terbaik ialah Enfalac A+... sbb sy gunakan susu tue utk anak sy sehingga umur dia setahun... tapi sy tetap bagi susu ibu juga..

tawkeyestate
28-11-2012, 11:57 AM
susu ibu yg terbaik...knp tak bg susu ibu?

anak laki aku susu ibu kejap je sbb org umah keje then bagi nan 1 pastu nan 2 (ikut umur) sampai umur 4 tahun last sekali anmum sampai umur 5 tahun nak masuk 6 tahun dah berhenti minum susu..
anak perempuan aku susu ibu sampai umur 2 tahun sbb org umah dah tak keje pastu terus berhenti..bagi susu formula langsung tak diminumnya..

DDos
28-11-2012, 11:58 AM
susu formula ni alternatif kalu dah ibu kerja, tapi masih boleh diberi susu ibu dgn meyimpan dlm peti ais. anak2 aku pun sekurang2nya diberi minum susu ibu sehingga 3 bulan lepas tu diberi selang seli susu ibu dan formula sehingga 6 bulan, lps je 6 bulan terus rembat formula ...tapi biasa le budak2 ni kalu dah kena susu formula memang dia kurang makan benda lain, tu yg parah skit kalu kena susu2 mahal ni, kalu kewangan kukuh xde hal, rambat je susu formula samapi dorang besar pun.

nikcashworld
28-11-2012, 12:00 PM
Anak saya semua susu cap gantung......heeeee

superb stuff
28-11-2012, 12:01 PM
Aku nye baby boy skang dh 5 bulan..takleh minum susu yg ada laktosa (protein dlm susu lembu)..aku dh try dari susu dutch baby,dugro,snow,dumex tanpa laktosa n sampaila similac LF..so susu yg plg sesuai untuknya ialah similac LF..bagus sgt..ruam kulit dh xde pas minum susu ni,berat bdn meningkat setiap bln 900gm-1.2kg..gigi pun cepat tumbuh..badannya pun tegap n sgt aktif.Alhamdulillah la..

laharjaya
28-11-2012, 12:07 PM
kalau macam tu minta la wife perah dan simpan dalam ice box..selain daripada kesihatan boleh mengeratkan hubungan ibu dan anak...

aiikkk ...tak kan anak jer....

bisa ganteng .....kembali ......

amie71
28-11-2012, 12:12 PM
bg susu ibu je la tt,,, wife saya pun kerja anak dh 5 skrg nie semua pakai susu ibu je paling kurang pun setahun baru berhenti... kalau nk campur lepas baby 6bln..

kena petua tambah susu la pulak lepas nie... minum longan kering, lobak putih...

world
28-11-2012, 12:12 PM
mmg la susu ibu ter baik..cuma nk tnya susu formula apa yg bagus utk bayi..sbb sy n owg rumah bkerja...

Susu ibu tetap terbaik... org umah den pon kojo jugak.. perah siap2 sebelum poie kojo...

DDos
28-11-2012, 12:14 PM
Aku nye baby boy skang dh 5 bulan..takleh minum susu yg ada laktosa (protein dlm susu lembu)..aku dh try dari susu dutch baby,dugro,snow,dumex tanpa laktosa n sampaila similac LF..so susu yg plg sesuai untuknya ialah similac LF..bagus sgt..ruam kulit dh xde pas minum susu ni,berat bdn meningkat setiap bln 900gm-1.2kg..gigi pun cepat tumbuh..badannya pun tegap n sgt aktif.Alhamdulillah la..

yup, bagi baby yg ada masalah penghadaman memang bagus LF(lactose free) ni....baby buang air pun ok je :)cgrock

keduraw
28-11-2012, 12:18 PM
eh..tak ada yg pakai susu bio lac ka?

ocean gurl80
28-11-2012, 12:35 PM
eh..tak ada yg pakai susu bio lac ka?

susu bio loc payah nk dpt kt market..aku pernah nk try guna,,,search kt agen semua tkde,,

then aku call kilang,,kilang pun kata tkde stok,,

bila tanya bila ada stok, diaorg pun tk tahu,,

terus cancel,,

Mr. Redz
28-11-2012, 12:37 PM
thanks sharing ye, igt nk bg anmum je...mmg ade bg susu badan pun, just nk tnya susu formula ape yg ok,...
( bincang psl susu formula ) :)

azrul7238
28-11-2012, 12:46 PM
anak den, den kasi DUMEX Mamil Gold

ocean gurl80
28-11-2012, 12:47 PM
thanks sharing ye, igt nk bg anmum je...mmg ade bg susu badan pun, just nk tnya susu formula ape yg ok,...
( bincang psl susu formula ) :)

annum pun blh,,then tgk keserasian dgn baby tu camner gak,,

kalau ok,,teruskan,,

selamat menyusu :):)cgrock:)cgrock

Jeb
28-11-2012, 12:47 PM
anak aku kasi enfalac anmum suma dia tak boleh minum.tak berak2.taik keras.kasi dutch lady elok je smooth.bagus anak aku ni.paham keadaan mak pak dia.ekekeke

ocean gurl80
28-11-2012, 12:55 PM
anak aku kasi enfalac anmum suma dia tak boleh minum.tak berak2.taik keras.kasi dutch lady elok je smooth.bagus anak aku ni.paham keadaan mak pak dia.ekekeke

hihi...aku phm ...

mcm keadaan aku gak..anak aku suruh aku beli susu dumexx dugro je,..huhu

joee
28-11-2012, 12:57 PM
hihi...aku phm ...

mcm keadaan aku gak..anak aku suruh aku beli susu dumexx dugro je,..huhu

dumex setengah budakl yg x tahan naik ruam woo..sbb susu dia panas..

azrul7238
28-11-2012, 12:59 PM
dumex setengah budakl yg x tahan naik ruam woo..sbb susu dia panas..

ruam dekat mane tu?

ocean gurl80
28-11-2012, 01:03 PM
dumex setengah budakl yg x tahan naik ruam woo..sbb susu dia panas..

huhu,,,aku punya style,,aku mmg tkkan ikut sukatan seperti yg disuruh,,aku akan lebihkan air dr apa yg disuruh..

contoth,,kalau air manual suruh letak 8, then aku letak 9 1/2 mcm tu (contoth je la)

setakat ni anak aku ok je,,tembam je,,huhu

ocean gurl80
28-11-2012, 01:04 PM
ruam dekat mane tu?

ruam kt area celah kelangkang tu,,

joee
28-11-2012, 01:05 PM
ruam dekat mane tu?

kt bdn la..naik ruam2..tukar dutch lady terus ok

Mr. Redz
28-11-2012, 01:07 PM
ruam kt area celah kelangkang tu,,

owh...bgus gak idea tu, lebihkan sukatan air..anak aq skrg bg s26 pink tu mmg cantik, berak ok, kuat minum..tapi tu ler, bila baca2 x elok ade soya ni..serammm plak aq..hehehe

joee
28-11-2012, 01:07 PM
huhu,,,aku punya style,,aku mmg tkkan ikut sukatan seperti yg disuruh,,aku akan lebihkan air dr apa yg disuruh..

contoth,,kalau air dis suruh letak 8, then aku letak 9 1/2 mcm tu (contoth je la)

setakat ni anak aku ok je,,tembam je,,huhu

fuyooo buat formula sndiri... :)):)):))

wheriz
28-11-2012, 01:09 PM
mmg la susu ibu ter baik..cuma nk tnya susu formula apa yg bagus utk bayi..sbb sy n owg rumah bkerja...

Banyakkan susu ibu dari susu formula. pakai mesin perah susu nama apa dah? perah siap2 kat ofis boleh simpan dalam peti ais. Sbb susu ibu kena perah setiap beberapa jam nanti susu penuh dalam dada.( sori ye ini utk pengetahuan ya, pengalaman saya la berumahtangga)

susu formula bagi bile tak cukup, saya pakai sustagen. tak terlalu mahal dan tak murah sgt.

ocean gurl80
28-11-2012, 01:11 PM
fuyooo buat formula sndiri... :)):)):))

formmula ni aku dpt dr sorang penjaga baby yg berpengalaman dlm hal hal baby ni

dia kata jgn ikut manual untuk sukatan air tu,,mesti kena lebihkn air,,tk kira la apa jenis brand susu pun..mesti kena lebihkan air,,at least pun lebihkan 1 auns air :)

Mr. Redz
28-11-2012, 01:18 PM
Banyakkan susu ibu dari susu formula. pakai mesin perah susu nama apa dah? perah siap2 kat ofis boleh simpan dalam peti ais. Sbb susu ibu kena perah setiap beberapa jam nanti susu penuh dalam dada.( sori ye ini utk pengetahuan ya, pengalaman saya la berumahtangga)

susu formula bagi bile tak cukup, saya pakai sustagen. tak terlalu mahal dan tak murah sgt.

tu la, sbb tu aq mls nk bncang psl susu ibu, mmg diketahui umum baguss untk baby..skrg ni nk taw backup susu ape yg bgus..
at last aq amik kputusan balik ni aq nk beli DUMEX DELUXE..hehehe

epi_san
28-11-2012, 01:19 PM
Anak aku baru 2 minggu...
Susu ibu kuo selepas 3 hari lahir...
Nurse ckp jgn kasi susu tin.. cuba je kasi susu badan sampai kuo susunye...
Xkan la nak biarkan anak aku kelaparan ye x??
Last2 aku belikan susu annmum tok baby dan maknye
Alhamdulillah dedua boleh telan.....

joee
28-11-2012, 01:19 PM
formmula ni aku dpt dr sorang penjaga baby yg berpengalaman dlm hal hal baby ni

dia kata jgn ikut manual untuk sukatan air tu,,mesti kena lebihkn air,,tk kira la apa jenis brand susu pun..mesti kena lebihkan air,,at least pun lebihkan 1 auns air :)

good info..bgs2..dh bape anak ni

cagar11th
28-11-2012, 01:24 PM
agak2 kalau bagi susu kambing or lembu yg fresh bole x baby minum?... ada sesape cuba?....

Mr. Redz
28-11-2012, 01:25 PM
Anak aku baru 2 minggu...
Susu ibu kuo selepas 3 hari lahir...
Nurse ckp jgn kasi susu tin.. cuba je kasi susu badan sampai kuo susunye...
Xkan la nak biarkan anak aku kelaparan ye x??
Last2 aku belikan susu annmum tok baby dan maknye
Alhamdulillah dedua boleh telan.....

btl tu..sbb tu baby senang kena kuning, sebab baru lahir kurang minum, ubat paling mujarab utk KUning adalah anggur..anak aq dari 14.8 aq perah 2 biji anggur kt sudu bg anak aq minum, esok trus turun 9.7...tekejut doktor..hehehe
lg 1, mmg kita nmpak die menyusu badan tapi x taw kuantiti yg dia minum..sekurang2nya ade backup klu ade susu formula..

ocean gurl80
28-11-2012, 01:25 PM
good info..bgs2..dh bape anak ni

baru sorang je...huhu

Mr. Redz
28-11-2012, 01:26 PM
agak2 kalau bagi susu kambing or lembu yg fresh bole x baby minum?... ada sesape cuba?....

baik jgn bro...nasihat..

ocean gurl80
28-11-2012, 01:27 PM
TT bukak topik bertanyakan tentang susu FORMULA, so mintak forummer jgn la bg pendapat tentang susu ibu..

TT pun dah tahu ttg susu ibu mmg yg terbaik..

kita bg pandangan dan cadangan untuk susu formula ye kawan kawan semua :)

Mr. Redz
28-11-2012, 01:29 PM
TT bukak topik bertanyakan tentang susu FORMULA, so mintak forummer jgn la bg pendapat tentang susu ibu..

TT pun dah tahu ttg susu ibu mmg yg terbaik..

kita bg pandangan dan cadangan untuk susu formula ye kawan kawan semua :)

alhamdulilah, ade gak yg memahami..tkut slh ckp nti kecik hati..hehehe

vtec
28-11-2012, 01:30 PM
kalau nak kira susu terbaek adalah susu ibu, tapi bagaimana nak maintain kualiti susu ibu juga adalah satu persoalan, antaranya pengambilan susu tambahan untuk ibu menyusu, pemakanan, pil supplement.

jika bg pendapat aku berkenaan susu terbaek bergantung kepada kandungan apa yang ibu bapa mahukan lebih, sebagai contoh dari segi kesihatan ataupon pembesaran otak. :)

sesuatu brand susu yang mahal harganya adalah mengikut kualiti dan jumlah kandungan didalamnya, bukan sekadar meletakkan harga berdasarkan brand, ini betul2 pandangan salah sesetengah ibu bapa.

aku ada membuat sedikit penelitian berkenaan kandungan didalam brand brand susu yang terdapat dipasaran, sebagai contoh aku bg disini dari segi kandungan DHA(untuk pertumbuhan otak yang cerdas):-

berdasarkan setiap per100g

1)dutch lady = 40mg
2)dugro = 45.4mg
3)similac = 54mg
4)frisolac = 53
5)mamil gold = 49mg
6)anmum = 40
7)lactogen = 48mg
8)nestle nan = 61mg
9)s26 = 57mg
10 enfalac A+ = 88mg

jadi di sini berdasarkan satu jenis kandungan yang amat penting dalam pembentukan otak bayi iaitu DHA (asid dokosaheksanoik)menang kepada enfalac A+ dan buat pengetahuan para kengkawan harga susu ini adalah yang termahal dalam kelompok diatas

enfalac price = Rm 67.9 sehingga Rm 72 per 650gm sahaja
harga adalah mengikut tempat.

susu nie sebenarnya jugak mengikut kesesuaian badan bayi walaupon mampu untuk memberi susu yang termahal dan terbaek, ada juga bayi yang tidak sesuai mengikut susu yang diberi, sebagai contoh alahan.

:)

gambar kandungan setiap susu yang aku nyatakan diatas ada dalam memori handset.. malas nak upload ....

tanya baby tanya poket ....:D

joee
28-11-2012, 01:31 PM
baru sorang je...huhu

bole tmbh lg..dh tau formula :)):))

chiro
28-11-2012, 01:32 PM
aku ada terbaca mengenai susu kacang soya.

Kajian menunjukkan kacang soya mengandungi satu bahan kimia yang menyerupai hormon estrogen (yakni hormon wanita)

jadi pengambilan susu soya semasa mengandung akan mempengaruhi hormon bayi dalam kandungan terutama lelaki.
mungkin sebab tu zaman sekarang ramai jantan dah jadi lembut.

wife aku tengah pregn baby pompuan.
so si ibu minum soya banyak ok kot?

keduraw
28-11-2012, 01:35 PM
susu bio loc payah nk dpt kt market..aku pernah nk try guna,,,search kt agen semua tkde,,

then aku call kilang,,kilang pun kata tkde stok,,

bila tanya bila ada stok, diaorg pun tk tahu,,

terus cancel,,

oh cam tu plak..

patut la adik ipar aku nasihat soh beli banyak2 buat stok

sebelum ni guna enfalec A+, gilak mahal.. baby pun sembelit

mulanya ragu2 juga bila adik ipar suggest bio lac.

bila bagi baby, senang je dia menyusu..tak terbatuk2 mcm sebelum

ni

vtec
28-11-2012, 01:39 PM
kalau nak kira susu terbaek adalah susu ibu, tapi bagaimana nak maintain kualiti susu ibu juga adalah satu persoalan, antaranya pengambilan susu tambahan untuk ibu menyusu, pemakanan, pil supplement.

jika bg pendapat aku berkenaan susu terbaek bergantung kepada kandungan apa yang ibu bapa mahukan lebih, sebagai contoh dari segi kesihatan ataupon pembesaran otak. :)

sesuatu brand susu yang mahal harganya adalah mengikut kualiti dan jumlah kandungan didalamnya, bukan sekadar meletakkan harga berdasarkan brand, ini betul2 pandangan salah sesetengah ibu bapa.

aku ada membuat sedikit penelitian berkenaan kandungan didalam brand brand susu yang terdapat dipasaran, sebagai contoh aku bg disini dari segi kandungan DHA(untuk pertumbuhan otak yang cerdas):-

berdasarkan setiap per100g

1)dutch lady = 40mg
2)dugro = 45.4mg
3)similac = 54mg
4)frisolac = 53
5)mamil gold = 49mg
6)anmum = 40
7)lactogen = 48mg
8)nestle nan = 61mg
9)s26 = 57mg
10 enfalac A+ = 88mg

jadi di sini berdasarkan satu jenis kandungan yang amat penting dalam pembentukan otak bayi iaitu DHA (asid dokosaheksanoik)menang kepada enfalac A+ dan buat pengetahuan para kengkawan harga susu ini adalah yang termahal dalam kelompok diatas

enfalac price = Rm 67.9 sehingga Rm 72 per 650gm sahaja
harga adalah mengikut tempat.

susu nie sebenarnya jugak mengikut kesesuaian badan bayi walaupon mampu untuk memberi susu yang termahal dan terbaek, ada juga bayi yang tidak sesuai mengikut susu yang diberi, sebagai contoh alahan.

:)

gambar kandungan setiap susu yang aku nyatakan diatas ada dalam memori handset.. malas nak upload ....

tanya baby tanya poket ....:D

klau ada fakta yang lain...kengkawan bleh kemukakan ...elok jugak TT buat poll nak tgk pengguna paling ramai brand apa ...:)

ocean gurl80
28-11-2012, 01:40 PM
kalau nak kira susu terbaek adalah susu ibu, tapi bagaimana nak maintain kualiti susu ibu juga adalah satu persoalan, antaranya pengambilan susu tambahan untuk ibu menyusu, pemakanan, pil supplement.

jika bg pendapat aku berkenaan susu terbaek bergantung kepada kandungan apa yang ibu bapa mahukan lebih, sebagai contoh dari segi kesihatan ataupon pembesaran otak. :)

sesuatu brand susu yang mahal harganya adalah mengikut kualiti dan jumlah kandungan didalamnya, bukan sekadar meletakkan harga berdasarkan brand, ini betul2 pandangan salah sesetengah ibu bapa.

aku ada membuat sedikit penelitian berkenaan kandungan didalam brand brand susu yang terdapat dipasaran, sebagai contoh aku bg disini dari segi kandungan DHA(untuk pertumbuhan otak yang cerdas):-

berdasarkan setiap per100g

1)dutch lady = 40mg
2)dugro = 45.4mg
3)similac = 54mg
4)frisolac = 53
5)mamil gold = 49mg
6)anmum = 40
7)lactogen = 48mg
8)nestle nan = 61mg
9)s26 = 57mg
10 enfalac A+ = 88mg

jadi di sini berdasarkan satu jenis kandungan yang amat penting dalam pembentukan otak bayi iaitu DHA (asid dokosaheksanoik)menang kepada enfalac A+ dan buat pengetahuan para kengkawan harga susu ini adalah yang termahal dalam kelompok diatas

enfalac price = Rm 67.9 sehingga Rm 72 per 650gm sahaja
harga adalah mengikut tempat.

susu nie sebenarnya jugak mengikut kesesuaian badan bayi walaupon mampu untuk memberi susu yang termahal dan terbaek, ada juga bayi yang tidak sesuai mengikut susu yang diberi, sebagai contoh alahan.

:)

gambar kandungan setiap susu yang aku nyatakan diatas ada dalam memori handset.. malas nak upload ....

tanya baby tanya poket ....:D

info yg baik,,

dumex dugro dikira ok la,,dgn harga yg berpatutan dgn kemampuan poket aku,,hhuhu :)..sebulan anak aku minum 6 packet (1 packet 900gm)

RM19.50 sepaket X 6 packet = rm117 :)

juweialhaj
28-11-2012, 01:45 PM
sekarang ni pun dah banyak susu formula keluaran bumiputera muslim.

ilham, bio-lac, biomil, iqra milk dan susu afeef.

yg mana satu terbaik den pun tak pasti. takde pengalaman ada anak lagi :D.

tp kandungan dan kelebihan tiap satu tu den boleh la terang sket2. :)

ocean gurl80
28-11-2012, 01:46 PM
oh cam tu plak..

patut la adik ipar aku nasihat soh beli banyak2 buat stok

sebelum ni guna enfalec A+, gilak mahal.. baby pun sembelit

mulanya ragu2 juga bila adik ipar suggest bio lac.

bila bagi baby, senang je dia menyusu..tak terbatuk2 mcm sebelum

ni


mmg susah pun nk dpt stok bio lac ni,,
yg ada kt carefour dan beberpa tmpt je,,

yg paling buat aku cancel terus nk guna susu ni bila kilang pun tk tahu bila stok bio lac ni akan ada...

so kalau kilang pun tk sure,,camner aku nk yakin guna susu ni,,

karang guna sekerat jalan je,,pastu stok tkde lak,,huhu

thumbelina0802
28-11-2012, 01:47 PM
cube try susu ilham..jengah wesite ni http://ilham4u.com/v1/?page_id=98

semoga membantu.. :)

pendekar-laut
28-11-2012, 01:48 PM
anak aku dr baby smpi setahun, aku bg s-26.. doctor pn suggest susu tu.. lepas setahun, bg enfagrow a+ smpi skrg.. x penah ade masalah.. tp susu ni bergantung pd bdk jgak.. sesuai utk baby A, belum tentu sesuai utk baby B..

azrul7238
28-11-2012, 01:56 PM
kalau nak kira susu terbaek adalah susu ibu, tapi bagaimana nak maintain kualiti susu ibu juga adalah satu persoalan, antaranya pengambilan susu tambahan untuk ibu menyusu, pemakanan, pil supplement.

jika bg pendapat aku berkenaan susu terbaek bergantung kepada kandungan apa yang ibu bapa mahukan lebih, sebagai contoh dari segi kesihatan ataupon pembesaran otak. :)

sesuatu brand susu yang mahal harganya adalah mengikut kualiti dan jumlah kandungan didalamnya, bukan sekadar meletakkan harga berdasarkan brand, ini betul2 pandangan salah sesetengah ibu bapa.

aku ada membuat sedikit penelitian berkenaan kandungan didalam brand brand susu yang terdapat dipasaran, sebagai contoh aku bg disini dari segi kandungan DHA(untuk pertumbuhan otak yang cerdas):-

berdasarkan setiap per100g

1)dutch lady = 40mg
2)dugro = 45.4mg
3)similac = 54mg
4)frisolac = 53
5)mamil gold = 49mg
6)anmum = 40
7)lactogen = 48mg
8)nestle nan = 61mg
9)s26 = 57mg
10 enfalac A+ = 88mg

jadi di sini berdasarkan satu jenis kandungan yang amat penting dalam pembentukan otak bayi iaitu DHA (asid dokosaheksanoik)menang kepada enfalac A+ dan buat pengetahuan para kengkawan harga susu ini adalah yang termahal dalam kelompok diatas

enfalac price = Rm 67.9 sehingga Rm 72 per 650gm sahaja
harga adalah mengikut tempat.

susu nie sebenarnya jugak mengikut kesesuaian badan bayi walaupon mampu untuk memberi susu yang termahal dan terbaek, ada juga bayi yang tidak sesuai mengikut susu yang diberi, sebagai contoh alahan.

:)

gambar kandungan setiap susu yang aku nyatakan diatas ada dalam memori handset.. malas nak upload ....

tanya baby tanya poket ....:D

mahal gak la ye berbanding Mamil Gold ni....:D

zairol
28-11-2012, 01:56 PM
Anak 1 : S26 since kecik smpai sekarang (dah umur 1 tahun)
Anak 2 : alah pada susu lain, cuba bagi S26, dgn pantas muka badan jadi merah n muntah2, cuba susu kambing pun sama, finally guna susu Isomil Soya sampai la sekarang (dah umur nak masuk 3 tahun december ni)
Anak 3 : Anytime nak lahir so nnt susu cap gantung dulu. walau wife juga bekerja, dah ready pum utk bekalan anak di rumah :D

adikacu
28-11-2012, 01:59 PM
~X(susu sekarang mahal gila ~X( pampers pun mahal, mcmmn nak anak ramai ni!?...

azrul7238
28-11-2012, 02:00 PM
mmg susah pun nk dpt stok bio lac ni,,
yg ada kt carefour dan beberpa tmpt je,,

yg paling buat aku cancel terus nk guna susu ni bila kilang pun tk tahu bila stok bio lac ni akan ada...

so kalau kilang pun tk sure,,camner aku nk yakin guna susu ni,,

karang guna sekerat jalan je,,pastu stok tkde lak,,huhu

tu quote Enfalac or Bio lac? :-?

moneymaker3000
28-11-2012, 02:03 PM
saya bagi susu anmum kat anak, mula2 dulu memang bagi susu ibu tapi lama2 mmg tak cukup (maybe anak laki kuat minum kot). Jadi skang campur2, sehari skali susu ibu, selainnye bagi anmum

vtec
28-11-2012, 02:05 PM
~X(susu sekarang mahal gila ~X( pampers pun mahal, mcmmn nak anak ramai ni!?...

jangan takut,

"Dan janganlah kamu membunuh anak-anak kamu karena takut kemiskinan. Kami akan memberi rezeki kepadamu dan kepada mereka.” (QS. Al An’am: 151).

:)

helmi1984
28-11-2012, 02:12 PM
huhu,,,aku punya style,,aku mmg tkkan ikut sukatan seperti yg disuruh,,aku akan lebihkan air dr apa yg disuruh..

contoth,,kalau air manual suruh letak 8, then aku letak 9 1/2 mcm tu (contoth je la)

setakat ni anak aku ok je,,tembam je,,huhu

xsilap mmg doctor pun cadang letak air lebih nak elak baby ny najis keras.TT try dulu susu yg murah dulu tgk mcm ne dgn anak pastu baru g lebih mahal..mcm anak aku skang gune nan2 1 minggu satu kotak nasib dpt subsidi huhuhuhuhu

azrul7238
28-11-2012, 02:12 PM
jangan takut,

"Dan janganlah kamu membunuh anak-anak kamu karena takut kemiskinan. Kami akan memberi rezeki kepadamu dan kepada mereka.” (QS. Al An’am: 151).

:)

betul tu....makin ramai anak, makin murah rezeki...In sya Allah...

ocean gurl80
28-11-2012, 02:40 PM
tu quote Enfalac or Bio lac? :-?

biolac bro :),,biolac pun ada jual kat care4 gak :)

ocean gurl80
28-11-2012, 02:44 PM
~X(susu sekarang mahal gila ~X( pampers pun mahal, mcmmn nak anak ramai ni!?...

jgn guna susu mahal bro,,guna dumex or dutch lady je..

dulu adik aku guna pediasure..tp guna kejap je la,..sebab mahal..hhuu

dulu dulu kita pun minum susu brand ni gak,,

kepada yg ada kemampuan , blh la guna brand lain..ikut poket masng masing :)cgrock:)cgrock

lie_turbine
28-11-2012, 03:09 PM
setakat ni..alhamdulillah.. lactogen ank ak boleh minum, berak pun ok.. demam pn jarang.. ak guna dari umur dia 3bulan smpai skrg 6 bulan.. tp ingat nak tukar susu.. ingat nak try dugro yg sayur tu.. tp xtau feedback kwn2 cmne..

jimbajimbi
29-11-2012, 11:10 AM
enfalac...:) last time both of my kids minum susu nie...pas tu tukar enfagrow...

:)
sbb masa tu anak yg sulung alah susu badan huhuuh,
anak kedua lak kuat minum...sampai melecet...so doctor suggest ini...

kolik mok cili
28-05-2013, 03:37 PM
masih valid ke thread ni..

saya nak comfirm kan sblm ni ada dgr susu unsur soya ni tak bagus.
so nak pnedapat yang btol sahih pasal susu formula mane yang ok?

koboygurun
28-05-2013, 04:33 PM
aku aku yg no 2 nie baru lahir,
aku bagi susu snow...mmg bam2....hahahaha...

drab
31-05-2013, 04:37 PM
anak buah aku setakat ni mmg susu mak dia jer.
ari2 minum anmum.kuning.bg susu gantung.trus hlg kuning.
kak aku nak perah je.n simpan stok.mmg nak fully breast feed je.

sofamerah
01-06-2013, 12:35 AM
susu karihome pon bagus jugak org kate. sape ada anak pernah cuba susu ni? boleh kongsi kt sini.

MerongMahawangsa
28-08-2013, 09:51 AM
anak aku twins premature kasik enfalac A+ ,, berat badan naik sempurna ALhamdulilah..tade masalah.. tapi tu la mahal giler.. seminggu satu tin 2 org, susu mak x cukup

ramos
28-08-2013, 03:14 PM
kalo ibu yg mengandung sesuai minum susu pe eh??

mrkon
28-08-2013, 03:22 PM
susu mengandung la annmum atau enfamama :D

seganu
28-08-2013, 03:23 PM
NAN Langkah 1...apapun...tak boleh challenge kebaikan susu ibu..

vaseline
28-08-2013, 04:07 PM
S26 diformulasi menyamai khasiat susu ibu. rasa pun sedap berbanding susu formula lain.

tp harga mahal melengit

mazri_myie
28-08-2013, 04:15 PM
susu yg femes yg ni..

http://img.babyoye.com/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/B/P/BPNES00022_1.jpg

chaphoo
28-08-2013, 10:44 PM
tiada yang sebaik susu ibu..sehingga umur 12 bulan susu ibu mengandungi banyak andtibodi2 dan hormon2 yang penting untuk kekuatan anak sepanjang hidupnya.....seeloknya pam dan simpan susu ibu buat stok, sekiranya bekerja,....balik je keja bagi nenen...stok tu bg pada pengasuh, suh bagi time anak nak susu...

chulax12
28-08-2013, 10:48 PM
tak juga, susu berasaskan soya bagus utk sistem penghadaman, baby susah nak kena diarrhea, najis cantik je :D

anak aku 3 3 orang guna susu based on soya, sekarang yg bongsu dah nak masuk umur 4 tahun pun masih minum isomil plus

http://4.bp.blogspot.com/-xIXuZW39ODM/Tzcb121nhKI/AAAAAAAAAd4/JJ92XSFb_mM/s320/Susu%2BIsomil.JPG

bape hengget susu ni???

one2ask
29-08-2013, 06:16 AM
nape tak bagi jek susu ibu?

anggunurra
04-09-2013, 11:54 PM
Pensyarah sy pernah ke kilang weyth di spore, wyeth adalah syarikat pengeluar s26.
Beliau berkongsi pengalaman disana. Sebenarnya,harga yg mahal bukan penentu kebaikan khasiat dlm susu tepung. Yang paling penting kandungan nutrien yg ditambah. Jadi tak perlu beli mahal2, sbb mmg susu ibu adalah yg terbaik. Susu tepung dh habis khasiat yg seharusnya dimiliki, malah ia ditambah pula dgn votamin2 artificial.
Jika baby 1 tahun ke atas, lg baik bg yg liquid... contoh jenama farm fresh. Lagi cepat susu itu rosak, lagi baik...
Ini yg sy belajar dari kuliah dan pembacaan tambahan.... tq.

fazarudin
07-09-2013, 12:34 PM
tak juga, susu berasaskan soya bagus utk sistem penghadaman, baby susah nak kena diarrhea, najis cantik je :D

anak aku 3 3 orang guna susu based on soya, sekarang yg bongsu dah nak masuk umur 4 tahun pun masih minum isomil plus

http://4.bp.blogspot.com/-xIXuZW39ODM/Tzcb121nhKI/AAAAAAAAAd4/JJ92XSFb_mM/s320/Susu%2BIsomil.JPG

Biasanya kalau nak bagi anak minum susu berasaskan soya ni jenis bayi yang selalu kena diarrhea kronok.

Memang elok ni.

Anak aku pun minum susu ni.

nonoo1
07-09-2013, 12:38 PM
susu ibu yg terbaik...knp tak bg susu ibu?

stress btoi la jawapan camni.. ada ka mana2 makluk yg hidup di muka bumi ni taktau susu ibu adalah yg terbaik.. kat tin susu formula pun ada cakap.. mesti la ada sebab tt tanya pasal susu formula.. tak semua ibu yg boleh bf anak secara normal

fazarudin
07-09-2013, 12:40 PM
stress btoi la jawapan camni.. ada ka mana2 makluk yg hidup di muka bumi ni taktau susu ibu adalah yg terbaik.. kat tin susu formula pun ada cakap.. mesti la ada sebab tt tanya pasal susu formula.. tak semua ibu yg boleh bf anak secara normal

betul tu. tak semua anaknya boleh minum susu dia kecuali abahnya.

ada baby yg sejak lahir allergic dengan susu ibu

ada ibu yang tak ada susu dalam badannya

hafizuka
07-09-2013, 12:47 PM
Mamex okay gak. Anak aku najis keras kalau pakai susu lain. Kena pakai mamex gak

Skang ada yg susu formula susu kambing. Baca review pun okay gak

taytrading
07-09-2013, 01:18 PM
kalau nak kira susu terbaek adalah susu ibu, tapi bagaimana nak maintain kualiti susu ibu juga adalah satu persoalan, antaranya pengambilan susu tambahan untuk ibu menyusu, pemakanan, pil supplement.

jika bg pendapat aku berkenaan susu terbaek bergantung kepada kandungan apa yang ibu bapa mahukan lebih, sebagai contoh dari segi kesihatan ataupon pembesaran otak. :)

sesuatu brand susu yang mahal harganya adalah mengikut kualiti dan jumlah kandungan didalamnya, bukan sekadar meletakkan harga berdasarkan brand, ini betul2 pandangan salah sesetengah ibu bapa.

aku ada membuat sedikit penelitian berkenaan kandungan didalam brand brand susu yang terdapat dipasaran, sebagai contoh aku bg disini dari segi kandungan DHA(untuk pertumbuhan otak yang cerdas):-

berdasarkan setiap per100g

1)dutch lady = 40mg
2)dugro = 45.4mg
3)similac = 54mg
4)frisolac = 53
5)mamil gold = 49mg
6)anmum = 40
7)lactogen = 48mg
8)nestle nan = 61mg
9)s26 = 57mg
10 enfalac A+ = 88mg

jadi di sini berdasarkan satu jenis kandungan yang amat penting dalam pembentukan otak bayi iaitu DHA (asid dokosaheksanoik)menang kepada enfalac A+ dan buat pengetahuan para kengkawan harga susu ini adalah yang termahal dalam kelompok diatas

enfalac price = Rm 67.9 sehingga Rm 72 per 650gm sahaja
harga adalah mengikut tempat.

susu nie sebenarnya jugak mengikut kesesuaian badan bayi walaupon mampu untuk memberi susu yang termahal dan terbaek, ada juga bayi yang tidak sesuai mengikut susu yang diberi, sebagai contoh alahan.

:)

gambar kandungan setiap susu yang aku nyatakan diatas ada dalam memori handset.. malas nak upload ....d

tanya baby tanya poket ....:D

Yang info dha ni la sales girl rnfalac dok gitau saya tapi jangan tertipu sebab yang penting amount dha per day bukan per 100gram susu, budak cukup dgn 100 mg dha daily so kalao macam anak saya susu 8 ke 10 botol sehari, susu yang paling murah pun dah boleh bekalkan dha yang cukup, kalau amik enfalac dha yang lebih dispose macam tu jerlah; lagilah budak yang dah start makan, dlm makanan pun ada dha

wan_choppe
07-09-2013, 01:26 PM
minum susu kambing bro..susu kdua trbek lpas susu ibu.ada jual susu yg karihome.tp hrga ada sdkt lebam la.huhu

nonoo1
07-09-2013, 01:30 PM
minum susu kambing bro..susu kdua trbek lpas susu ibu.ada jual susu yg karihome.tp hrga ada sdkt lebam la.huhu

sikit lebam?? macam belebam2 ja :eek:
waktu anak kuning dan susu ibu tak cukup sempat gk beli susu ni untuk anak minum.. kalo nk terus smpai sekarang mmg tak dapek la.. sebulan 4 kilo anak den minum:))