PDA

View Full Version : SERVIS SELEPAS PEMBELIAN BARANGAN ELEKTRIK.... Apa kata anda..


MrHighLander
26-11-2012, 10:41 AM
Assalamualaikum wbt..

Ambe buka thread ni adalah untuk mendapatkan feedback dr smua pengguna CG berkenaan beberapa peralatan elektrik.. :D

Ambe skg dlm proses nk beli TV, Mesin basuh dan Peti sejuk.. Byk jugaklah kedai2 serata KB ni ambe pegi usha2.. jd kita smua sedia maklum jenama2 yg ada serata Malaysia ni seperti Sony, Toshiba, Hitachi, Panasonic, LG, Samsung dan sebagainye.. x terlarat nk tulis smua.. :D

Survey2 pnya survey, last2 ni model yg terpilih stlh mmlih dgn rambang mata dan pening2 kepala.. :))
1) TV : Sony Bravia KLV40BX450 (http://www.sony.com.my/product/klv-40bx450 ) = +- RM 1650
2) Peti Sejuk : Samsung RT34SRMG (http://www.samsung.com/my/consumer/home-appliances/refrigerator/top-freezer/RT34SRMG2/XME ) = +- RM 1300
3) Mesin Basuh : Samsung WA12W9 (http://www.samsung.com/sg/consumer/home-appliances/washing-machine/top-load/WA12W9QIC/XSP ) +=- RM 1300

Sudah byk thread yg dibuka utk memperbincangan berkenaan perkara ni.. antaranya
1) TV : http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=166864
http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=379052
2) Peti Sejuk : http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=141932
3) Mesin Basuh : x jumpalah plak..

Setelah ambe meneliti thread2 yg tlh/prnh dibuka sblm ni, ambe blh merumuskan kbykn owner mmg berpuas hati dgn barangan yg dia beli x kira model apa dan jenama apa.. berbaloi dgn nilai wang yang dibelanjakan.. yg x puas hati, hnya sdikit shj.. yg terbaik, cadangan dan pandangan dlm thread2 tersebut mmg byk yg berguna utk pembeli masa hadapan seperti ambe utk menilai pro dan kontra sesuatu barangan..

X kira jenama apa.. smua ok.. jd sebagai rumusan ambe rasa setiap pembelian tu bergantung jugak kepada nasib.. dpt yg tiptop, mmg berbaloi.. krg brnasib baik, konpem mmg x puas hati.. macam beli keta jugak kot..

Cuma ada satu je yg kurang diperbincangkan iaitu servis selepas pembelian.. Spnjang ambe duk survey2 ni ambe ada jugak brtanya pasal mende ni.. slh sorang salesman ada bgitau supaya elakkan dr membeli Samsung pasal servis dia semacam teruk skit slps pembelian.. katanya lagi, Samsung ni brg2 dia sntiasa bertukar model jd stiap model tu hnya bertahan lbh krg 3 tahun je.. jd lps tu, spare part dia jd susah nk dapat..

Utk model lain, xde plak dia bgtau.. tp sjujurnya ambe rasa lebih tidak bersetuju dgn pendapat tu.. tp mana tahu klu dpt maklumbalas dlm ni.. ambe lbh percayakan CG dr salesman tu..

Oleh itu, ambe mngajak warga CG berkongsi pengalaman berdasarkan situasi sebegini.. x kiralah pengalaman sendiri atau org lain.. utk kebaikan kita bersama jugak.. :)cgrock

TQ ALL CGRIANS



Ps.. klu ada owner2 bg model yg ambe berkenan tu, blh jugak klu nk kasi testimony sket.. mana tau blh ambe amik pengajaran sket.. hehe

ambe out dulu.. nnt ambe olah balik ayat tu pasal mcm susun atur macam budak darjah 3 je.. :))

MrHighLander
26-11-2012, 10:42 AM
apa kata anda... utk update.. :D

kekez
26-11-2012, 12:40 PM
saya beli electrolux 9kg dalam rm899, semasa depa buat clearance stock dekat shah alam 2thn lepas, mmg berbaloi2

GPK1
26-11-2012, 01:10 PM
mesin basuh jenama LG mudah rosak mother board...nak gi baiki cina tu kata baik beli baru harga papan litar sangat mahal...maka ambo beli manual punya mesin basuh pulak..

kalau TV ambo gi beli di KEMUDI TIMUR jalan pengkalan cepa

bintang4
26-11-2012, 01:16 PM
Mesin basuh jgn angkat samsung.
motor dia x tahan, cepat kong. walaupun dia kasi 5 yrs warranty..

MrHighLander
26-11-2012, 03:37 PM
Mesin basuh jgn angkat samsung.
motor dia x tahan, cepat kong. walaupun dia kasi 5 yrs warranty..

Adehh.. Ni yg rsau ni sbb ambe ltk model samsung utk mesin basuh tu.. Servis dia camne bos..

MrHighLander
26-11-2012, 03:38 PM
mesin basuh jenama LG mudah rosak mother board...nak gi baiki cina tu kata baik beli baru harga papan litar sangat mahal...maka ambo beli manual punya mesin basuh pulak..

kalau TV ambo gi beli di KEMUDI TIMUR jalan pengkalan cepa

Ambe pegi jugak kedai tu.. Tp rege dia blh thn jugak... Bos pkai model ape tv tu.. Prnh rosak x?

GASTER123
26-11-2012, 03:41 PM
Mesin basuh jgn angkat samsung.
motor dia x tahan, cepat kong. walaupun dia kasi 5 yrs warranty..

ikut tangan gak..aku dah pakai 4tahun ok je..seminggu 5/6 kali gak guna..kira hampir setiap hari la..

bintang4
26-11-2012, 03:44 PM
Adehh.. Ni yg rsau ni sbb ambe ltk model samsung utk mesin basuh tu.. Servis dia camne bos..

x tau plak servis dia mcm mana. x pernah call.
motor rosak lepas pakai 3 tahun..
malas nak claim warranty, terus angkat toshiba 10kg baru..
samsung yg rosak tu..aku sedekah kat brader yg buat delivery toshiba tu :))

joee
26-11-2012, 03:47 PM
LG ada mesin basuh keluaran terbaru...20kg...

GASTER123
26-11-2012, 03:49 PM
LG ada mesin basuh keluaran terbaru...20kg...

wow..leh sumbat toto ni..

goal_hunter
26-11-2012, 03:51 PM
aku mesin basuh peti sejuk tv...sume toshiba...tak lah fanatik toshiba tapi dah beli baru perasan 3 benda ni sama brand...kalo compare harga, bole tahan takde la mahal sgt...so far Alhamdulillah, takde problem...peti ais dgn mesin basuh nak masuk 6 tahun, tv je baru nak dekat setahun...

oxygenO2
26-11-2012, 03:52 PM
saya beli electrolux 9kg dalam rm899, semasa depa buat clearance stock dekat shah alam 2thn lepas, mmg berbaloi2

murah nie bro...aku target dryer electrolux jerr..

tomie
26-11-2012, 03:53 PM
Mesin basuh jgn angkat samsung.
motor dia x tahan, cepat kong. walaupun dia kasi 5 yrs warranty..

ceq pakai sharp 7kg..auto
tahun 2006
sampai lani ..ok lagi :D:)paid

oxygenO2
26-11-2012, 03:54 PM
Adehh.. Ni yg rsau ni sbb ambe ltk model samsung utk mesin basuh tu.. Servis dia camne bos..

aku beli masin basuh panasonic 7kg rm699 kt Lionmas..bdak yg jual tuhh xletak tarikh pun kt waranty..try kawtim ngan kedai wat camni...

joee
26-11-2012, 04:04 PM
wow..leh sumbat toto ni..

tilam bujang pun leh muat bro.. :)):))

MrHighLander
26-11-2012, 05:16 PM
x tau plak servis dia mcm mana. x pernah call.
motor rosak lepas pakai 3 tahun..
malas nak claim warranty, terus angkat toshiba 10kg baru..
samsung yg rosak tu..aku sedekah kat brader yg buat delivery toshiba tu :))

Huhu... Nmpk gaya kene tkr brand dr samsung ke toshiba... Berkenan tu dh kene ltk no2... Jnji mng memakai.. :(

MrHighLander
26-11-2012, 05:17 PM
LG ada mesin basuh keluaran terbaru...20kg...

Amboi.. Ni kira satu almari blh muat nih.. :))

Reneeray
26-11-2012, 05:18 PM
Mesin basuh aku beli Toshiba inverter...
save letrik...

Peti sejuk pakai Samsung so far ok and save letrik....

Tengah riki vacum baru yg guna inverter gak hehehehe..
zaman dulu punya sampai 3000watts! gilo ahhhh...

Reneeray
26-11-2012, 05:19 PM
Amboi.. Ni kira satu almari blh muat nih.. :))

Bleh sumbat Sofa ngan tilam queen size nih! kakakakaka

arang67
26-11-2012, 05:19 PM
belilah panasonic..memang bagus

MrHighLander
26-11-2012, 05:20 PM
Ok.. Xde sape2 ke lh crita pasal servis slps pembelian ni.. Kot2 sape ada pengalaman, blhlh kongsi2.. :)cgrock

GPK1
26-11-2012, 05:20 PM
Ambe pegi jugak kedai tu.. Tp rege dia blh thn jugak... Bos pkai model ape tv tu.. Prnh rosak x?

ambo beli tv toshiba regza dua bijik....belum rosak lagi..tampal kat dinding...sambil menembak burung besi

Reneeray
26-11-2012, 05:20 PM
FYI,
Daewoo model utk mesin basuh pun bleh tahan lama... beli yang 13kg..
harga murah jauh dari brand lain... dah dekat 17 tahun pakai.. ok lagi..

MrHighLander
26-11-2012, 05:26 PM
Ermm,. Mungkin psl smua dpt tiptop maka servis slps penjualan ni mcm terpinggir kot.. Huhu

GPK1
26-11-2012, 05:27 PM
mesin basuh national tak pernah rosak sejak beli 1994...sehingga dinding reput dan penutup pecah....baru beli LG...LG pun rosak mother board...beli mesin basuh Sharp...

peti sejuk pulak jenama national tak pernah rosak hingga kini...sehingga terlebih karan akibat pokok tumbang[rosak kerana karan lebih][boleh baiki]
dah beli peti sejuk baru toshiba

MrHighLander
26-11-2012, 05:30 PM
mesin basuh national tak pernah rosak sejak beli 1994...sehingga dinding reput dan penutup pecah....baru beli LG...LG pun rosak mother board...beli mesin basuh Sharp...

peti sejuk pulak jenama national tak pernah rosak hingga kini...sehingga terlebih karan akibat pokok tumbang[rosak kerana karan lebih][boleh baiki]
dah beli peti sejuk baru toshiba

Uihh... Kira dh master dh tu dlm jual beli brgn elektrik.. Samsung x prnh pkai ke?

cagar11th
26-11-2012, 05:31 PM
dekat setahun pakai toshiba both mesin basuh n peti sejuk..... belum ade masalah......anyway pengalaman rosak brand toshiba adalah laptop, under warranty lg... so just hantar ke toshiba kat glenmarie tue....lepas seminggu siap semua oke....anyway diorang update apa yg rosak n perlu diganti melalui telefon..... anyway bole dapat rege lg murah pada toshiba atas spec yg lebih kurang sama pada model tt bg tue.....

MrHighLander
26-11-2012, 05:44 PM
dekat setahun pakai toshiba both mesin basuh n peti sejuk..... belum ade masalah......anyway pengalaman rosak brand toshiba adalah laptop, under warranty lg... so just hantar ke toshiba kat glenmarie tue....lepas seminggu siap semua oke....anyway diorang update apa yg rosak n perlu diganti melalui telefon..... anyway bole dapat rege lg murah pada toshiba atas spec yg lebih kurang sama pada model tt bg tue.....

Waranti masa tu valid brapa lama lg?

GPK1
26-11-2012, 05:47 PM
Uihh... Kira dh master dh tu dlm jual beli brgn elektrik.. Samsung x prnh pkai ke?

SAMSUNG???
hanya handphone samsung s2, monitor komputer lcd samsung

aircon jenama LG dlm bilik ROSAK
aircon jenama national dlm bilik anak tak pernak rosak
radio kaset jenama AIWA..tak pernah rosak sejak 1994
TV lama jenama National tak pernah rosak sejak 1994

kesimpulannya : NATIONAL jenama terbaik bagi aku

sincan86
26-11-2012, 07:20 PM
dalam rumah aku semua brand toshiba..peti ais, mesin basuh, TV, pemanas air, laptop..saje nak test brand..setakat ni xde masalah lg..

cagar11th
26-11-2012, 08:44 PM
Waranti masa tu valid brapa lama lg?
waranti 3years....tgah tahun ritu pblem dtg... waranti till jan 2013... anyways xpasti support services antara toshiba-pc n toshiba-home appliances ni same or x, kalau ikut lokasi services centre kat kawasan yg sama tp tempat berlainan... dua2 kat glenmarie tp satu kat jln len, satu lg kat jln len....