PDA

View Full Version : Kerja Petik Buah kat Australia


Pages : [1] 2 3 4

alex
16-11-2012, 03:49 PM
Salam warga cg.

Aku ada tgk iklan ni kat malaysiakini.com, ada sapa2 tau pekerjaan ni scam or betul
web nyer : PETIK BUAH (http://petikapple.blogspot.com/)

http://4.bp.blogspot.com/-Zw7-_-mRUko/UKSoB274EmI/AAAAAAAAALI/TQJBjTpxvkQ/s640/animation_banner_800x600_ori.gif

biisnesman
16-11-2012, 03:50 PM
ni kene selidik dulu ni tt..

syahays
16-11-2012, 03:50 PM
kalu betol..
xpe jugak..
leh la sape2 nk cari keje tu apply..

curiousboy
16-11-2012, 03:51 PM
try cll tgok nombot pon tuh~~

alex
16-11-2012, 03:53 PM
tu la. gaji mcm lumayan je. sapa2 yg bujang. nk test kumpul duit. boleh try. Tp bab halal haram tu ke kuat iman je la kot. maklumla tempat org. cuaca & suasana x sama.

HosterBase
16-11-2012, 03:53 PM
kerja ni dah lama orang lain buat...

tapi, nak p sana tu kene ongkos banyak...
kerajaan malaysia ngan australia ada visa khas...cepat abes kuota visa ni...
melancong sambil kerja kot camtu la..kene cek balik

alex
16-11-2012, 03:55 PM
oooo. menarik2 kalau ada kerja mcm ni secara sah. sapa dpt meti x nk balik.

emon3y
16-11-2012, 03:58 PM
aku rasa betul iklan ni sebab ada sorang mamat pakistan yg kawin dgn org tempatan sebelah kampung aku pi sana utk kerja ni.. gaji kalau convert duit kita RM4000+ sebulan... setahun dia duduk sana kerja.... 3 bulan lalu terpaksa di hantar balik sebab STROK

....

dia kerja petik buah apple..

kainlangsir
16-11-2012, 03:59 PM
utk 30 tahun kebawah sahaja.

jerul
16-11-2012, 03:59 PM
boleh caya ke?takut jd keldai pulak...ada sapa2 yg dh test call ke?

Pulpa
16-11-2012, 04:01 PM
ada member dulu kerja kat NZ..mgg lumayan...bila duit dah cukup..bole la balik malaysia

myprofit
16-11-2012, 04:02 PM
Besh ni..sambil kerja sambil makan epal fresh dari ladang :D

curiousboy
16-11-2012, 04:07 PM
adoiyai..aku nih cam terdesak lak sbb nak cari kerja..

badzkun
16-11-2012, 04:08 PM
tp sure ada modal permulaan kalau nak kejer nih.
tiket sendiri suma. sapa ada contact leh lah share info

azrulazman
16-11-2012, 04:08 PM
cube kol tt

zerovirus
16-11-2012, 04:12 PM
kalau btl leh buat peluang cari pengalaman

fine net
16-11-2012, 04:13 PM
klu btol offer nie ok jgak nie...

CH4
16-11-2012, 04:15 PM
mcm best...sapa nk g...jom

Miss_Sunshine
16-11-2012, 04:15 PM
Benda ni betul.. Memang ada yang join. Tapi bab bayaran tak sure.. Yang aku tau bukan melalui agen cam ni..

Dipanggil WWOOF. (WWOOF - World Wide Opportunities on Organic Farms)

Boleh google..

arowana
16-11-2012, 04:15 PM
utk 30 tahun kebawah sahaja.

situ tulis hingga umur 63.. biar betulll.. dah ler sejukk.. umur mcm tu org kita dah x nak keje..

badzkun
16-11-2012, 04:16 PM
aku dengar kejer nih mmg letih kalau sapa yg tak biasa ^_^

alonso
16-11-2012, 04:17 PM
perghhhh..kalo diconvert keje 8 jam sehari selama 6 hari seminggu,sebulan boleh dpt RM8K++ wooo

Miss_Sunshine
16-11-2012, 04:17 PM
WWOOF New Zealand : http://www.wwoof.co.nz/

zul-KR9
16-11-2012, 04:18 PM
mmg btul tt...sepupu aku pernah keje mcm ni...
dia keje petik buah epal jer...
tp setau aku dah dua buah negara dia keje cmni...new zealand n ostolia...
gaji lumayan gak dia ckp...
tp aku tk tahu lak ngan kompeni mana dia keje dlu..

epozer
16-11-2012, 04:20 PM
kena tanya geng metra ni diorg tau ke x??kalau best boleh teman gi...

frossonice
16-11-2012, 04:27 PM
Ni kena tanya Joe Perantau ni. Dia ada pengalaman buat keje-keje camnih.

kainlangsir
16-11-2012, 04:47 PM
situ tulis hingga umur 63.. biar betulll.. dah ler sejukk.. umur mcm tu org kita dah x nak keje..

Working Visa Holiday dikeluarkan utk mereka 30 tahun kebawah sahaja.Sape yang dah lebih 30 leh masuk keje sebagai pekerja haram.mcam bangla la.

MHaffiezMNazri
16-11-2012, 05:04 PM
GoodLUCK guys!

danlahni
16-11-2012, 08:26 PM
betul dah kerja tuh...cuma legal atau x jer nih

Prisoner
16-11-2012, 08:28 PM
brader Malayneum ada pengalaman kerja macam ni..
tunggu la dia komen.. :D

a2emay
16-11-2012, 08:30 PM
kerja mcm nih betul, tapi tak tau la iklan atau syarikat tu yg tak betul... member sekolah aku ada pergi kerja petik buah camni... siap upload kat FB lagi gambar2 dia kat sana.. masuk tahun nih dah 3 tahun tak silap aku...

tapi ongkos nak mula pergi sana tu mahal sikit la.. tak pasti la aku berapa... mungkin lebih RM5k..

MrLey
16-11-2012, 08:31 PM
Kira macam bangla datang keje kat m'sia la ni...

Biasanya student ado buat keje petik buah ni..

Zolloman
16-11-2012, 08:36 PM
menarik ne...

hani85
16-11-2012, 08:41 PM
kerja ni legal kat sana. nanti ko kena petik buah cam ceri, berries etc. ada dia bayar ikut jam ada dia bayar ikut berat buah yang kita petik. dan lain ladang lain facilities. ada yang sediakan asrama, ada yang kena cari sendiri.

untuk iklan tu sendiri aku xpasti. but aku nasihatkan kalau nak pergi, pergi sendiri. pergi bawah orang ni bahaya sket. lagi satu if ko nak pegi sebab nak buat modal niaga ke apa ke, ok la aku galakkan. tapi kalau nak pergi as nak kumpul duit banyak2 untuk beli mcm2 bila balik malaysia, xpayah la. unless ko ade plan duit tu nanti ko nak buat apa ex; buat modal study or bisnes.

nikcashworld
16-11-2012, 08:44 PM
huuu best gak...pernah dengar ada org kerja petik buah ni...
tapi jangan jadi kaldai dadah.....

maliq7776
16-11-2012, 08:45 PM
tak payah pakai agent..koboi sendiri je murah...google aje apa yang nak..

magnesium
16-11-2012, 08:45 PM
Kerja ni betul

Tapi ramai da kena tipu

rozaidi
16-11-2012, 08:49 PM
peluang baik ni. tp takut kena tipu je. naya nanti. dh la jauh tu

ezis2u
16-11-2012, 09:06 PM
Agak2 kos sara hidup kt sana tu berbaloi x ngan gaji yg dapat..

makhlukbumi
16-11-2012, 09:09 PM
huhuhu..tajuk ni memang sesuai dgn aku... sapa yg baca thread aku nk kerja petik buah di uk aritu... aku pon fikir jugak..walaupon convert duit uk paling mahal..tapi susah...ramai geng2 cg yg pesan suruh g au atau nz... so , sekarang aku nk pergi la... kalau ada sapa2 nk g, pm aku.. tapi biar serious la..tahun depan kita pergi... tapi bukan dgn agen macam ni.. kita g kita jer..ok..

kuan880
16-11-2012, 09:44 PM
saya minat pergi aus kerja, tepi i takut kena tipu. newspaper pun ada cakap agent pun kena.

kuan880
16-11-2012, 09:46 PM
apa pendapatan kawan-kawan, benda ini kena check atau siapa ada betul pergi sana. takut nanti tak bayar gaji.

addy
16-11-2012, 09:52 PM
Member aku cuti Tampa gaji 1tahun g Australia kerja kutip / greding buah kiwi dpt bersih rm 100K setahun

kuan880
16-11-2012, 09:54 PM
kalau kerja malaysia tak dapat rm100k, kerja factory malaysia gaji baru rm1500.

kuan880
16-11-2012, 09:56 PM
sampai kita tua di malaysia tak boleh senang hidup. mari kita sama-sama check austrilia, banyak benda kena check,

makhlukbumi
16-11-2012, 10:13 PM
huhuhu..tajuk ni memang sesuai dgn aku... sapa yg baca thread aku nk kerja petik buah di uk aritu... aku pon fikir jugak..walaupon convert duit uk paling mahal..tapi susah...ramai geng2 cg yg pesan suruh g au atau nz... so , sekarang aku nk pergi la... kalau ada sapa2 nk g, pm aku.. tapi biar serious la..tahun depan kita pergi... tapi bukan dgn agen macam ni.. kita g kita jer..ok..

skali lagi..pm saya yaa..sy serious ni..

mdsalem
16-11-2012, 11:29 PM
macam betul sebab mak cik aku pena g kononye nk keje a kat sane
-x sampai 2 hari kot dkat sane dea nk balik malayisa dah..
-alkisanye ramai giler orang malaysia kerja kat sane..
-bukan malayisa je tapi rakyat dari macam2 negare ag.
-kalau nk di pendekkan atau senagkan citer nasib kite macam orang vietnan,nepal,india,bangla kat sini..
-kat sini ag bes kot sbb ade cuti denga citer kat sane x de cuti gaji d kire ikot jam
-paling terbaik nk solat pn x de tempat yang d sediakn nk solat kat rumah masing2 x sampai ati sbb dalam 1 rumah 2 ade dalam 30-70 orang.(macam-macam bangsa dan agame)

Jedi
16-11-2012, 11:44 PM
Ada yang kata nasib sama macam pekerja asing kat Malaysia.

quackk
16-11-2012, 11:48 PM
aku ade kwan yg dah pegi ke sana keje kutip buah.. tapi dia xlalu agensi.
ade pakcik dia ajak keje kt sana. last skali dia call keje memang letih tapi lumayan lah.

tudung87
16-11-2012, 11:53 PM
kalo nak g, jangan lalu agen. pergi gamble je.

kalo lalu ejen, nak bayar harga ejen lagi. rugi2x..

lagi 1, sewa rumah kat aussie mahal skit.

dalam 250-350aud/week. tengok tempat mana tinggal. sewa ramai2 la..

aussie senang carik makanan halal.

badzkun
17-11-2012, 12:35 PM
conclusion better pg koboi, and carik maklumat dahulu secukupnya.. pegi ngan agen takot jadi lain ja.

xe-a203
17-11-2012, 01:19 PM
kalau bujang mmg aku dh p dh......:))

momoque
17-11-2012, 01:22 PM
pegi gamble je ke? bukan ke kena ade visa & permit kalo nak kije sane?

muridmurid
17-11-2012, 01:50 PM
kawan aku pernah cite benda ni
dia ada plan nak pergi
tapi tak pasti kebenarannya lagi

Luqmanul Hakim
17-11-2012, 01:52 PM
Masyuk gajinya, ada sesiapa leh sahkan legal or tak kerja yang Thread Starter postkan nie?

quackk
17-11-2012, 02:02 PM
xpayah nk visa.. pegi sana sebagai pelancong je

persona_r3
17-11-2012, 02:18 PM
kan ade no phone kat situ..
hehe try le kol

Z Mohd Nor
18-11-2012, 12:23 AM
aku ada dgr dr kwn aku, yg suri2 rumah jirannya dia pegi buat keje cmni!! pegi dlm group... nnt klu ada kesempatan leh aku confirmkn dgn dia....*tak janji :)

asdasdasd
18-11-2012, 12:25 AM
huyooo..best nie...nk kena ada SPM ke?? aku spm pun kantoi..

Bullpup
18-11-2012, 12:41 AM
So gaji dlm 4-5 ratus la sehari, klu buat networking boleh dpt income camtu

TT
18-11-2012, 12:51 AM
keje petik buah nila yg kena tipu masuk paper aritu..agen tu dh amik depo 7-8 ribu utk dokumentasi pstu lesap

panglima_ayam
18-11-2012, 01:07 AM
jadi bangla la kalau org malaysia pi sana

faisal_moukei
18-11-2012, 12:51 PM
Salaam,...

Macam terasa nak pegi je..
Tapi ongkos nak ke sana pulak takde..
Apa² hal pun, maklumat perlu cukup sebelum nak ke sana..
Jangan dah sampai sana, tiba² tak tentu hala tuju.
:-?

yg mencari rezeki
faisal_moukei

usahOne
18-11-2012, 12:58 PM
berhati2 takut t depa charge yg bukan2 utk keje d sana...apply working permiat lah visa lah silap2 mau dlm 7k depa minta

makhlukbumi
18-11-2012, 01:08 PM
InsyaAllah aku nk pergi... kira aku xjadi la nk petik buah kat UK ..bnyk prosedur.. aku ingat nk p tahun depan... kumpul duit ni... tapi masalah sekarang aku xtahu nk pegi dgn sapa... kalau aku, aku xsuke g dgn agen... g sendiri jer.. kalau ada nk join aku..pm ok..

CH4
18-11-2012, 01:20 PM
InsyaAllah aku nk pergi... kira aku xjadi la nk petik buah kat UK ..bnyk prosedur.. aku ingat nk p tahun depan... kumpul duit ni... tapi masalah sekarang aku xtahu nk pegi dgn sapa... kalau aku, aku xsuke g dgn agen... g sendiri jer.. kalau ada nk join aku..pm ok..
mc bminat jerrrr

Modz
18-11-2012, 01:23 PM
hati2 yea.. jangan kena tipu..

kaljbaz
18-11-2012, 01:33 PM
InsyaAllah aku nk pergi... kira aku xjadi la nk petik buah kat UK ..bnyk prosedur.. aku ingat nk p tahun depan... kumpul duit ni... tapi masalah sekarang aku xtahu nk pegi dgn sapa... kalau aku, aku xsuke g dgn agen... g sendiri jer.. kalau ada nk join aku..pm ok..
mcm sempoi ja..aku ada jgk hasrat nak join..try bg info sikit cmne yg nak g sendiri tu..pm skali plan perancangannya skali..kalau jd aku cmfirm nak join..ada mmbe smngat skit..
:D

Yinsp
18-11-2012, 02:17 PM
Berhati2 bro, kawan aku nyaris nak kena scam.....
sepupunya hangus Rm2000+ bayar yuran & dll fee kt ejan...
last2 date nak pg naik fly ejan lari....tutup bisnus...
naya...

aloi_fx
18-11-2012, 02:53 PM
jom kita pergi ramai2, kalu scam pon ramai2 kna wakakaka

benartzam
18-11-2012, 03:30 PM
aku pun nak pergi ni wei saje nak rasa jadi bangla.. keje terok gaji lumayan. oklah tu.. hehe.. tapi aku tak tahu mana nak mula..

tudung87
18-11-2012, 04:00 PM
kepada kawan2 yang nak keje sana.

apply working holiday visa di >>> http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/462/

visa dalam 280aud. dalam rm900++ la..

average gaji sana dalam 15-20aud/hour.

tak silap, kalo kerja jadi penyembelih haiwan utk halal produk, lagi tinggi. pergi la mana ladang2 haiwan utk halal produk.

lagi 1, bukan kerja petik buah je ada. ada banyak lagi kerja ada. seperti kerja waiter dll.

sape nak g sana, beli tiket pergi balik skali.

lain2? tanya ngan sesapa yg dh pernah keje sana.

p/s: dulu berminat nk wat camni. tapi, malangnya sebab perempuan, susah skit nak wat.

kaljbaz
18-11-2012, 06:23 PM
aku dah tolong email ke email yang kat depan thread ni.
dan hasilnya begini..

Terma dan Syarat . . .!!

Untuk pergi ke sini saya mengenakan caj dan fee untuk khidmat runding saya dan termasuk kerja dan penginapan yang akan saya sediakan untuk anda di sini.

Kami telah membuat 2 pengambilan setakat ini.

First group seramai 13 org-------telah berangkat dan bekerja di sini pada 25hb sept .

2nd group yang telah bertolak pada 2hb oct seramai 15 orang juga telah tiba dan bekerja di sini.

Kini kami telah membuat pengambilan untuk group ketiga sekarang ini yang mana juga akan bertolak pada mid bulan oct dan Nov

Untuk 1st dan 2nd Group Saya mengenakan term yang berbeda dengan

3rd group.Dimana kalau sebelum ini mereka, termnya ialah mereka datang dan bekerja dahulu di sini.Dan kami akan tolak dari gaji mereka setiap minggu.

Dimana saya mengenakan bayaran dan fee sebanyak $600(aud).Dimana $200 akan di tolak dari gaji selama 3 minggu saja.
(Note:Gaji dibayar setiap minggu)

Tetapi untuk term 3rd group saya mengenakan fee RM3000 yang mana RM2000 perlu anda jelaskan kepada saya sebagai deposit sebelum berangkat ke Australia.Manakala bakinya RM1000 perlu anda serahkan kepada saya bila dah tiba di sini.Setelah anda deposit saya, Visa akan akan saya uruskan tetapi tiket kapal terbang anda kena beli sendiri selepas sahaja visa anda telah siap.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan anda boleh terus menghubungi saya di Australia di +61481242009 atau wakil saya di malaysia Cik Yanti di HP-019-3971489 atau email saya di petikapple@gmail.com atau lawat web saya di http://petikapple.blogspot.com

ok sekian semoga dapat membantu . .


regards

Joy
note:First comes first served .
*selepas anda deposit anda perlu scan dan email passport anda kepada saya bagi pengurusan visa.tq*
*Wakil saya di Malaysia Cik Yanti juga akan pergi ke sini Australia.

ok mari la kita ramai2 buat tengok kesimpulan apakah ia mungkin satu bentuk penipuan atau memang agensi yang ingi menolong orang.:-?

kaljbaz
18-11-2012, 06:39 PM
dan ini pula email dari dia bila aku tanya tentang beberapa kes tentang penipuan yang dah berlaku.
ini komen dia:

Terserah brolah..

kalau bro takut jangan paksa diri nanti memakan diri .Saya cuma mahu menolong orang seperti saudara kalau bro percaya saya.

tq.

jadi aku rasalah. setelah dua email yang aku hantar kepada dia,aku rasa tak yakin dengan tawaran kerja tu. terlalu banyak risiko untuk menceburi bidang ini..ini cuma pendapat aku la.

matramlee
18-11-2012, 06:45 PM
lumayan gle...

tsunami*
18-11-2012, 06:55 PM
macam scam jer. olang jual olang

Don Malaya
18-11-2012, 07:11 PM
hati2 wehh...kang jadi kuli batak..pegi je boleh...nak balik ke malaysia trus x boleh...hahaha...aku dulu penah deal n handle mat bangla..aku tau rase seksa mcm mane bile pasport/visa dipegang oleh majikan...mmg jd kuli batak seumur hidup...:) just my 2 cent

takot korunk pegi AUSTRALIA..jd mcm bangla kat malaysia...ade kes2 mcm nie...

azmie007
18-11-2012, 07:14 PM
sape nak keja petik durian kat perak...gaji lumayan jugak.....:D

CH4
18-11-2012, 07:18 PM
mcm scam jerr hoho



aku dah tolong email ke email yang kat depan thread ni.
dan hasilnya begini..

Terma dan Syarat . . .!!

Untuk pergi ke sini saya mengenakan caj dan fee untuk khidmat runding saya dan termasuk kerja dan penginapan yang akan saya sediakan untuk anda di sini.

Kami telah membuat 2 pengambilan setakat ini.

First group seramai 13 org-------telah berangkat dan bekerja di sini pada 25hb sept .

2nd group yang telah bertolak pada 2hb oct seramai 15 orang juga telah tiba dan bekerja di sini.

Kini kami telah membuat pengambilan untuk group ketiga sekarang ini yang mana juga akan bertolak pada mid bulan oct dan Nov

Untuk 1st dan 2nd Group Saya mengenakan term yang berbeda dengan

3rd group.Dimana kalau sebelum ini mereka, termnya ialah mereka datang dan bekerja dahulu di sini.Dan kami akan tolak dari gaji mereka setiap minggu.

Dimana saya mengenakan bayaran dan fee sebanyak $600(aud).Dimana $200 akan di tolak dari gaji selama 3 minggu saja.
(Note:Gaji dibayar setiap minggu)

Tetapi untuk term 3rd group saya mengenakan fee RM3000 yang mana RM2000 perlu anda jelaskan kepada saya sebagai deposit sebelum berangkat ke Australia.Manakala bakinya RM1000 perlu anda serahkan kepada saya bila dah tiba di sini.Setelah anda deposit saya, Visa akan akan saya uruskan tetapi tiket kapal terbang anda kena beli sendiri selepas sahaja visa anda telah siap.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan anda boleh terus menghubungi saya di Australia di +61481242009 atau wakil saya di malaysia Cik Yanti di HP-019-3971489 atau email saya di petikapple@gmail.com atau lawat web saya di http://petikapple.blogspot.com

ok sekian semoga dapat membantu . .


regards

Joy
note:First comes first served .
*selepas anda deposit anda perlu scan dan email passport anda kepada saya bagi pengurusan visa.tq*
*Wakil saya di Malaysia Cik Yanti juga akan pergi ke sini Australia.

ok mari la kita ramai2 buat tengok kesimpulan apakah ia mungkin satu bentuk penipuan atau memang agensi yang ingi menolong orang.:-?

akira_sempoi
18-11-2012, 07:23 PM
Scam weii. Nak tipu duit lah tu.

kekez
18-11-2012, 07:46 PM
mmg ramai student dekat australia buat jon ni, tapi larat x larat je la, ladang dia besar ndak ikut owner la, kalau ko cari owner yg buat eksport, masak la ko

kalau dapat owner yg buat untuk jual, sedap la sket,


tapi yg pasti, mmg ada job mcm ini dekat sana, org ausie x kan ndak buat keje macam ini hehe

tapi biasanya student job je petik2 buah2, x tau plak sampai bley import tenaga dari malaysia plak,

apsal TT x cari student sana je

kaljbaz
18-11-2012, 08:43 PM
sape nak keja petik durian kat perak...gaji lumayan jugak.....:D

macam bez je ni..nak apply..
hahaha :eek::eek::eek::eek:

kaljbaz
18-11-2012, 08:47 PM
Scam weii. Nak tipu duit lah tu.

aku pun berperasaan begitu..dah ada kes mcm ni sebenarnya..cuba tngk dalam blog dia x da bgtaw pun tentang fee tu kan..tp bila email bru la nak minta duit itu duit ini..tu blum cmfirm lg tu leh dpt p..inikan pula nak keja kat sana..nampak jauh ja harapan tu..:))
jadi apa lagi angkat sepanduk la
:(scam:(scam:(scam

kaljbaz
18-11-2012, 08:54 PM
mmg ramai student dekat australia buat jon ni, tapi larat x larat je la, ladang dia besar ndak ikut owner la, kalau ko cari owner yg buat eksport, masak la ko

kalau dapat owner yg buat untuk jual, sedap la sket,


tapi yg pasti, mmg ada job mcm ini dekat sana, org ausie x kan ndak buat keje macam ini hehe

tapi biasanya student job je petik2 buah2, x tau plak sampai bley import tenaga dari malaysia plak,

apsal TT x cari student sana je

yop, buka tt yg buka biz ni la..dia cuma tnya pendapat org dlm cg benda ni bleh percaya ka tidak..
ya memang ada keja cmni..ayah aku ari tu pegi sana pun bgtaw mmg ada keja mcm tu kat sna,dan slaluya student la wat part time.
kerja memang wujud, tu sebab ejen yg mcm ni pun wujud..tp masalahnya ejen2 ni benar2 ke menjalankan kerja ni..sebab memag ada kes, ambik 2, 3 ribu lepas tu blah la. kalau 10 orang dah 20k tu..klu cukup quota dia 40org dah dekat 100k tu..dan aku rsa 2 org ja wat keja ni..
jadi memang aku rasa better jangan percaya la..:(scam

makhlukbumi
19-11-2012, 09:42 AM
mcm sempoi ja..aku ada jgk hasrat nak join..try bg info sikit cmne yg nak g sendiri tu..pm skali plan perancangannya skali..kalau jd aku cmfirm nak join..ada mmbe smngat skit..
:D

huhuh..sbnanrnya, nk ikutkan aku.. aku nk pegi ni nk kumpul sbb nk buat modal bisnes jer.... sblum ni, thread aku g petik buah kat uk.. pastu ramai geng2 cg nasihat, baik g nz or aus ... aku pon tngk dlm utube, uk border la..bnyk sanagat halangan nk g uk walaupon gaji dia mahal... so, aku ingat nk g au@nz lah.... tapi aku xtahu nk g dgn sapa.. kalau sorang2 mmng aku xg la..:))

aku g pon xlama, abis lama 1 tahun kot.. tu pon ikut korang lah... so, kalau tanya aku.. aku nk buat mcm ni.. mula2 kita g dgn cara melamcong.. tapi, sblm tu kita cari@survey dulu keja dlm tenet... sampai sana kita apply visa or semua perkara....

so, mcm mana pendapat aku ? nk g join x ? kalau nk join..harap btol2 ikhlas la... tapi skrng ni, aku tngh study lagi..umur aku pon baru kurang 25... tahun depan abis bljr.. so, ingat nk g tahun depan la.. amacam ? kalau rasa nk join aku pm la...

tq..

Niyang
19-11-2012, 09:45 AM
cam berminat jerk.... hehhehe... nk berhijrah la...

sasuke88
19-11-2012, 09:47 AM
macam menarik :D

eLLYaNa
19-11-2012, 09:50 AM
masyuk keje petik buah kat sana.
student kita kat sana ade wat buat keje ni, tapi penat la.
tapi yg ikot ejen x kenal ni, baik hati2 la. takut scam je.

StanNero
19-11-2012, 09:52 AM
mmg ramai student dekat australia buat jon ni, tapi larat x larat je la, ladang dia besar ndak ikut owner la, kalau ko cari owner yg buat eksport, masak la ko

kalau dapat owner yg buat untuk jual, sedap la sket,


tapi yg pasti, mmg ada job mcm ini dekat sana, org ausie x kan ndak buat keje macam ini hehe

tapi biasanya student job je petik2 buah2, x tau plak sampai bley import tenaga dari malaysia plak,

apsal TT x cari student sana je

yup benda ni mmg ada.tapi agen yg betul2 buat tu susah sket.. takut amik kesempatan untuk kutip deposit je.

abang jiran ako kat kampung baru KL ada buat benda ni.. yg bestnya dia kumpul duit untyuk kahwin hehe 2-tahun lebih gak kat sana.. lumayan juga hehe :)) sumpah tak tipu

kekez
19-11-2012, 12:38 PM
kalau student sana depa terus pegi ladang jumpe owner direct, tapi membe aku cakap kalau badan x fit baik tok sah la buat, sebab depa ada kuata berapa sehari kite kene kutip,

AureLia
19-11-2012, 01:42 PM
Aduh.. ingat pegi petik buah ni boleh senang2 masuk negara orang, lepas tu kerja mcm tu jer? Alahai kome..

Meh sini nak cite. Australia setakat ini BELUM ADA sebarang VISA/PERMIT KERJA yg membenarkan mana2 pekerja asing utk bekerja dalam bidang SEASONAL (Bermusim), di negaranya, MELAINKAN utk mereka yg mempunyai Working Holiday Visa. Diulangi - WORKING HOLIDAY VISA atau ringkasnya WHV. Manakala WHV pula ialah untuk mereka yg berusia DI BAWAH 30 tahun. Ini bererti, jika ada mana-mana orang perseorangan, atau agen, yg mendakwa boleh membuat visa/permit, ANDA BAKAL DITIPU. Kalau setakat VISA PELAWAT, itu memang kena buat SEBELUM masuk Australia, dipanggil Visa On Arrival, atau ETA (jika dimohon secara online). Jadi kalau anda masuk ke Australia dengan niat nak bekerja PETIK BUAH, maka jika anda berusia di bawah 30 tahun dan anda adalah pemegang WHV, atau anda seorang pelajar di Australia, maka YA, anda boleh bekerja memetik buah.

Tapi jika anda BUKAN pemegang WHV dan BUKAN pelajar di Australia, anda TIDAK BOLEH bekerja sebagai APA PUN. Melainkan anda bekerja secara UNDERGROUND (HARAM/ILLEGAL). Kalau polis dapat tangkap, anda akan kena deport (hantar pulang ke Malaysia). Jadi jika nak kerja juga, pastikan anda ada WHV (utk yg berada di bawah 30 tahun). Atau kalau anda jenis gamble, jadilah 'orang gelap' di Australia. Kalau nasib tak baik, duit semua kena rampas dan anda kena deport. Nanti 5 tahun tak boleh masuk Australia kalau kena deport. Nama anda dah blacklisted.

So agen2 begini yg mengatakan boleh dapatkan anda visa/permit, saya cabar mereka utk mendedahkan APAKAH NAMA VISA/PERMIT yg ditawarkan oleh kerajaan Australia utk membolehkan pekerja asing bekerja secara SEASONAL di Australia. Mereka takkan dpt berikan jawapan, sebabnya memang TIDAK ADA. Kecuali visa lawatan yg biasa. Australia tak macam New Zealand. At least New Zealand ada short term seasonal Visa macam VOC yg membenarkan pekerja asing bekerja seasonal dlm tempoh yg pendek. Tapi Australia, apa pun tak ada, kecuali WHV.

Kawan2, kalau tak percaya, boleh contact Immigration Department of Australia. Hantar emel dan tanya sendiri kalau tak puas hati. Sudah2lah orang Melayu nak makan sesama bangsa dan agama. Sedih tengok. :(

302
19-11-2012, 01:43 PM
kalo keje petik buah kat malaysia oke tak

Ayun Jr.
19-11-2012, 03:16 PM
Setelah membaca thread ni malam minggu yg lalu aku mcm berminat je nk g ausie ni coz membe aku pon dah pegi sana oct aritu,

Pagi tadi send email yg kt iklan tu .. Dia reply ada no contact x.. Nthen aku bagi la... Dlm pukul 2 td ada col masuk nombor panjang2 maybe no ostrolia kot! Yea dia joy yg buat iklan tu org iban sabah dh keje kt sana dr tahun bila ntah kurang jelas... Dh baw group dr malaysia macam yg email kt atas tu dia bagitau..
Aku tanya fee dia cakap seorang 3000MYR
Kiranya deposit 1000 sebelum pergi n then sampai sana terus bayar baki 2000 tu... Dia ada bagitau kalau takut scam xyah bayar langsung apa2.. Sampai sana bayar lamsum.. 5000MYR mcm tu.. Dia yg untung katanya..
Duit tu utk proses mcm2 bla...bla.. Utk keje kt sana katanya nk booking rumah susah kt sana kena booking awal..
Dan aku tanya lagi... Kerja cnfirm ada,banyak dia bagitau.. Bila aku tanya pasal working holiday permit dia cakap susah nk apply coz 100 org terawal je dpt mcm tu.. So pelik kt situ aku tanya lagi abis keje ni mcm mana? Guna apa.. Pendengaran kurang jelas time tu n percakapan dia pon kurang faham coz org iban sabah... Dia cakap kerja 3 bulan pastu kuar, masuk balik 3 bulan kerja n keluar, masuk balik 3 bulan.. Xpaham.. Aku dia cakap org selalu buat mcm tu.. Bila aku tanya banyak soklan dia cakap baca kt blog dia tu.. Semua dh tulis dh.. Yela aku dh baca pon.. Masih xpaham.. Hahaha dan bila aku tanya kalau org yg nk pergi kerja tu kurang english education camne.. Dia bagitau bawak org yg pandai ckp english sekali senang kalau xpandai nanti kena anta balik malaysia:( kalau rasa2 yg nk lebih detail tu pegi la col atau email dia..

kaljbaz
19-11-2012, 05:25 PM
Setelah membaca thread ni malam minggu yg lalu aku mcm berminat je nk g ausie ni coz membe aku pon dah pegi sana oct aritu,

Pagi tadi send email yg kt iklan tu .. Dia reply ada no contact x.. Nthen aku bagi la... Dlm pukul 2 td ada col masuk nombor panjang2 maybe no ostrolia kot! Yea dia joy yg buat iklan tu org iban sabah dh keje kt sana dr tahun bila ntah kurang jelas... Dh baw group dr malaysia macam yg email kt atas tu dia bagitau..
Aku tanya fee dia cakap seorang 3000MYR
Kiranya deposit 1000 sebelum pergi n then sampai sana terus bayar baki 2000 tu... Dia ada bagitau kalau takut scam xyah bayar langsung apa2.. Sampai sana bayar lamsum.. 5000MYR mcm tu.. Dia yg untung katanya..
Duit tu utk proses mcm2 bla...bla.. Utk keje kt sana katanya nk booking rumah susah kt sana kena booking awal..
Dan aku tanya lagi... Kerja cnfirm ada,banyak dia bagitau.. Bila aku tanya pasal working holiday permit dia cakap susah nk apply coz 100 org terawal je dpt mcm tu.. So pelik kt situ aku tanya lagi abis keje ni mcm mana? Guna apa.. Pendengaran kurang jelas time tu n percakapan dia pon kurang faham coz org iban sabah... Dia cakap kerja 3 bulan pastu kuar, masuk balik 3 bulan kerja n keluar, masuk balik 3 bulan.. Xpaham.. Aku dia cakap org selalu buat mcm tu.. Bila aku tanya banyak soklan dia cakap baca kt blog dia tu.. Semua dh tulis dh.. Yela aku dh baca pon.. Masih xpaham.. Hahaha dan bila aku tanya kalau org yg nk pergi kerja tu kurang english education camne.. Dia bagitau bawak org yg pandai ckp english sekali senang kalau xpandai nanti kena anta balik malaysia:( kalau rasa2 yg nk lebih detail tu pegi la col atau email dia..

wah ni macam illegal ja kan keja dia nak bg tu..ngan aku dia email lain plak..hahaha..macam kaki putar alam ja dia tu :(scam..
kalau pegi ni cmfirm jadi cam negal yg dtg negar kita..perghh bahaya beb..lgpun kata2 si joy ni mcm xbley dipercayai ja..kalau pun dapat p sana mau terkontang kanting sesorg kat sna..huhuhuuu:))

kaljbaz
19-11-2012, 05:47 PM
huhuh..sbnanrnya, nk ikutkan aku.. aku nk pegi ni nk kumpul sbb nk buat modal bisnes jer.... sblum ni, thread aku g petik buah kat uk.. pastu ramai geng2 cg nasihat, baik g nz or aus ... aku pon tngk dlm utube, uk border la..bnyk sanagat halangan nk g uk walaupon gaji dia mahal... so, aku ingat nk g au@nz lah.... tapi aku xtahu nk g dgn sapa.. kalau sorang2 mmng aku xg la..:))

aku g pon xlama, abis lama 1 tahun kot.. tu pon ikut korang lah... so, kalau tanya aku.. aku nk buat mcm ni.. mula2 kita g dgn cara melamcong.. tapi, sblm tu kita cari@survey dulu keja dlm tenet... sampai sana kita apply visa or semua perkara....

so, mcm mana pendapat aku ? nk g join x ? kalau nk join..harap btol2 ikhlas la... tapi skrng ni, aku tngh study lagi..umur aku pon baru kurang 25... tahun depan abis bljr.. so, ingat nk g tahun depan la.. amacam ? kalau rasa nk join aku pm la...

tq..

serius aku minat gila ngn idea hg ni..hg try la calculate tngk coz yg nak ke sana..bleh bersedia..kalau nak ikutkan aku ni english mmg hancus, kalau ada mmbe yg nak bawak aku cmfirm join..plan la elok2..bg cantik skit..aku harap sngt jadi ni wei..hehehee:D

ceRminDiri24
19-11-2012, 05:55 PM
rakyat astooolia ni dh abih baka ke..:)):))

wanie85
19-11-2012, 06:01 PM
wah...mcm menarik je...tp betul ke gaji bnyk mcm tu? :-?

nyioq
19-11-2012, 06:15 PM
aku dengar pasal keja nie kat aussie/NZ dari tahun 90an lagi..aritue ada forumer CG cita pasal keja sembelih lembu kat NZ/Aussie, xingat plak nick dia..Aku pon masih berhasrat tuk keja/merantau jua di negara luar..insyaallah..nie ada iklan jugek..macam jobstreet:
http://www.jobsearch.co.uk/job/583325/london/work-in-australia

akeyrasta
19-11-2012, 06:20 PM
Kalau kat Columbia petik daun ganja aku nak la..

Ayun Jr.
19-11-2012, 09:03 PM
wah ni macam illegal ja kan keja dia nak bg tu..ngan aku dia email lain plak..hahaha..macam kaki putar alam ja dia tu :(scam..
kalau pegi ni cmfirm jadi cam negal yg dtg negar kita..perghh bahaya beb..lgpun kata2 si joy ni mcm xbley dipercayai ja..kalau pun dapat p sana mau terkontang kanting sesorg kat sna..huhuhuuu:))

Tau xpe... Dengan rela hati aku melepaskan angan2 aku nk keje petik bua apple... Kahkahkah

kuan880
20-11-2012, 11:43 AM
plan i pergi next year sama member cg

faisal_moukei
20-11-2012, 06:00 PM
InsyaAllah aku nk pergi... kira aku xjadi la nk petik buah kat UK ..bnyk prosedur.. aku ingat nk p tahun depan... kumpul duit ni... tapi masalah sekarang aku xtahu nk pegi dgn sapa... kalau aku, aku xsuke g dgn agen... g sendiri jer.. kalau ada nk join aku..pm ok..

Salaam,...

Den pun dalam proses kumpul maklumat sebanyak yg mungkin..
:D

yg mencari rezeki
faisal_moukei

faisal_moukei
20-11-2012, 06:01 PM
mcm sempoi ja..aku ada jgk hasrat nak join..try bg info sikit cmne yg nak g sendiri tu..pm skali plan perancangannya skali..kalau jd aku cmfirm nak join..ada mmbe smngat skit..
:D

jom kita pergi ramai2, kalu scam pon ramai2 kna wakakaka

Salaam,...

Jom pegi ramai²..
:)paid

yg mencari rezeki
faisal_moukei

faisal_moukei
20-11-2012, 06:09 PM
huhuh..sbnanrnya, nk ikutkan aku.. aku nk pegi ni nk kumpul sbb nk buat modal bisnes jer.... sblum ni, thread aku g petik buah kat uk.. pastu ramai geng2 cg nasihat, baik g nz or aus ... aku pon tngk dlm utube, uk border la..bnyk sanagat halangan nk g uk walaupon gaji dia mahal... so, aku ingat nk g au@nz lah.... tapi aku xtahu nk g dgn sapa.. kalau sorang2 mmng aku xg la..:))

aku g pon xlama, abis lama 1 tahun kot.. tu pon ikut korang lah... so, kalau tanya aku.. aku nk buat mcm ni.. mula2 kita g dgn cara melamcong.. tapi, sblm tu kita cari@survey dulu keja dlm tenet... sampai sana kita apply visa or semua perkara....

so, mcm mana pendapat aku ? nk g join x ? kalau nk join..harap btol2 ikhlas la... tapi skrng ni, aku tngh study lagi..umur aku pon baru kurang 25... tahun depan abis bljr.. so, ingat nk g tahun depan la.. amacam ? kalau rasa nk join aku pm la...

tq..

Salaam,....

Den pun rancang perkara yg sama..
:p

Mmg sebaiknya pegi sana atas dasar melancung dahulu..
Cari port kerja.
Cari tempat tinggal dan kenderaan.
Baru orang tak ambil kesempatan.
;)

yg mencari rezeki
faisal_moukei

faisal_moukei
20-11-2012, 06:13 PM
Aduh.. ingat pegi petik buah ni boleh senang2 masuk negara orang, lepas tu kerja mcm tu jer? Alahai kome..

Meh sini nak cite. Australia setakat ini BELUM ADA sebarang VISA/PERMIT KERJA yg membenarkan mana2 pekerja asing utk bekerja dalam bidang SEASONAL (Bermusim), di negaranya, MELAINKAN utk mereka yg mempunyai Working Holiday Visa. Diulangi - WORKING HOLIDAY VISA atau ringkasnya WHV. Manakala WHV pula ialah untuk mereka yg berusia DI BAWAH 30 tahun. Ini bererti, jika ada mana-mana orang perseorangan, atau agen, yg mendakwa boleh membuat visa/permit, ANDA BAKAL DITIPU. Kalau setakat VISA PELAWAT, itu memang kena buat SEBELUM masuk Australia, dipanggil Visa On Arrival, atau ETA (jika dimohon secara online). Jadi kalau anda masuk ke Australia dengan niat nak bekerja PETIK BUAH, maka jika anda berusia di bawah 30 tahun dan anda adalah pemegang WHV, atau anda seorang pelajar di Australia, maka YA, anda boleh bekerja memetik buah.

Tapi jika anda BUKAN pemegang WHV dan BUKAN pelajar di Australia, anda TIDAK BOLEH bekerja sebagai APA PUN. Melainkan anda bekerja secara UNDERGROUND (HARAM/ILLEGAL). Kalau polis dapat tangkap, anda akan kena deport (hantar pulang ke Malaysia). Jadi jika nak kerja juga, pastikan anda ada WHV (utk yg berada di bawah 30 tahun). Atau kalau anda jenis gamble, jadilah 'orang gelap' di Australia. Kalau nasib tak baik, duit semua kena rampas dan anda kena deport. Nanti 5 tahun tak boleh masuk Australia kalau kena deport. Nama anda dah blacklisted.

So agen2 begini yg mengatakan boleh dapatkan anda visa/permit, saya cabar mereka utk mendedahkan APAKAH NAMA VISA/PERMIT yg ditawarkan oleh kerajaan Australia utk membolehkan pekerja asing bekerja secara SEASONAL di Australia. Mereka takkan dpt berikan jawapan, sebabnya memang TIDAK ADA. Kecuali visa lawatan yg biasa. Australia tak macam New Zealand. At least New Zealand ada short term seasonal Visa macam VOC yg membenarkan pekerja asing bekerja seasonal dlm tempoh yg pendek. Tapi Australia, apa pun tak ada, kecuali WHV.

Kawan2, kalau tak percaya, boleh contact Immigration Department of Australia. Hantar emel dan tanya sendiri kalau tak puas hati. Sudah2lah orang Melayu nak makan sesama bangsa dan agama. Sedih tengok. :(

Salaam, sifu AureLia.

TQ atas penerangan yg bermakna.
:)cgrock

yg mencari rezeki
faisal_moukei

koriemohd
20-11-2012, 06:44 PM
kalo pegi 2-3 bln bole ke?kalo bole nak gak join..

makhlukbumi
20-11-2012, 07:51 PM
so, mcm mana, ada nk join aku x ? tapi aku nk tanya kepada yg pakar.. aku ni bawah 25, kira leh kerja la kan.. so, masalah visa kerja tu buat kat sini ker kat sana ? konfem lulus ker? harap leh bantu

kaljbaz
21-11-2012, 03:43 AM
so, mcm mana, ada nk join aku x ? tapi aku nk tanya kepada yg pakar.. aku ni bawah 25, kira leh kerja la kan.. so, masalah visa kerja tu buat kat sini ker kat sana ? konfem lulus ker? harap leh bantu

sy memang nk join sesnngt tp nothing tentang benda ni..apa2pun memang serah tugas mencari maklumat kat bro makhlukbumi la yek..hehehe..dengan ini sy melantik bro sebagai team leader..jd harap dpt perform yg terbaik..:D:D:D

kaljbaz
21-11-2012, 03:49 AM
plan i pergi next year sama member cg

bro kuan..u nak pegi dengan pakej mr Joy tu ke?u dah email dia kan..ape yek dia kta kat u?

Storyday
21-11-2012, 04:14 AM
Aku terasa mcm nak pergi je merantau sambil cari kerja part time
kat tempat orang..Lagi-lagi kerja yang stress-free sebagai
si Pengutip Buah. Mesti syok, and aku memang suka jauh2 sikit dari
komuniti, dari hiruk-pikuk bandar yg sesak ngn laut manusia.

kalau boleh nk tinggal dlm cottage, petik buah dan basuh je kat
tepi sungai. Nk apply la. APa prosedur??

kopirait
21-11-2012, 04:17 AM
Dah pernah ada dah thread seumpama ni.
Tapi tak taula tuan tanah thread tu dah sampai Down Under ke blom. :">

kuan880
21-11-2012, 01:11 PM
siapa mau pergi next year, kita sama-sama pergi.

AureLia
21-11-2012, 01:27 PM
so, mcm mana, ada nk join aku x ? tapi aku nk tanya kepada yg pakar.. aku ni bawah 25, kira leh kerja la kan.. so, masalah visa kerja tu buat kat sini ker kat sana ? konfem lulus ker? harap leh bantu

Pegi apply WHV la. Lepas tu survey sendiri kat internet. Kalau tinggal kat backpacker, biasanya certain backpacker akan tlg carikan kerja sebagai inisiatif sebab tinggal kat tempat diorg. Petik apel kerja paling berat antara banyak2 kerja. Berat 1 beg ialah sekitar 25kg bila apel dah penuh, kemudian kena jalan isikan apel dlm kotak besar, bukan boleh tuang apel mcm tu jer. Kena masukkan perlahan2 supaya apel tak bruise. Kemudian nak panjat bukit utk petik apel, tarik tangga besi lagi. Kena belajar cara letak tangga kalau kat bukit supaya tak terjatuh bukit, kalau tak patah kaki mcm sorang member tu. Kalau tak patah belakang pun dah kira nasib baik. Tu belum masuk suasana yg sejuk gila. Dari 100 org yg petik apel, 10 jer yg mungkin bertahan.

makhlukbumi
22-11-2012, 12:25 PM
Pegi apply WHV la. Lepas tu survey sendiri kat internet. Kalau tinggal kat backpacker, biasanya certain backpacker akan tlg carikan kerja sebagai inisiatif sebab tinggal kat tempat diorg. Petik apel kerja paling berat antara banyak2 kerja. Berat 1 beg ialah sekitar 25kg bila apel dah penuh, kemudian kena jalan isikan apel dlm kotak besar, bukan boleh tuang apel mcm tu jer. Kena masukkan perlahan2 supaya apel tak bruise. Kemudian nak panjat bukit utk petik apel, tarik tangga besi lagi. Kena belajar cara letak tangga kalau kat bukit supaya tak terjatuh bukit, kalau tak patah kaki mcm sorang member tu. Kalau tak patah belakang pun dah kira nasib baik. Tu belum masuk suasana yg sejuk gila. Dari 100 org yg petik apel, 10 jer yg mungkin bertahan.

huhuhu..adui...seksa pulak nampak..huhu..tq masta atas pencerahan... boleh saya tahu dari segi gaji dia mcm mana? agak2 brapa erk kalau convert dlm rm

Yul-Minho
22-11-2012, 12:36 PM
den nak cari kerja kat tanah arab.. klu buleh kat madinah atau yaman..
ada sapo2 ada detail pasal peluang pekerjaan di sana x??? :)

kuan880
22-11-2012, 03:15 PM
siapa ada minat mau pergi next year 2013, ym kuan880. kita sama-sama pergi kerja aus. cun

aepol
22-11-2012, 03:57 PM
bkan dah masuk paper hari tu scam..

kuan880
22-11-2012, 04:53 PM
agent scamer saja, kita check betul-betul

makhlukbumi
24-11-2012, 06:33 PM
insyaAllah sy akan kumpul 10k tahun 2013. Dan pegi thn 2014.

Lamaliff Ent.
24-11-2012, 06:41 PM
den nak cari kerja kat tanah arab.. klu buleh kat madinah atau yaman..
ada sapo2 ada detail pasal peluang pekerjaan di sana x??? :)

menarikk..

insyaAllah aku masuk mekah/madinah utk umrah 19/12 ni

belasah visa max 3 bulan...masuk by family visit

tengok le mana tau ada idea best karang..

doakan den yo...

tudung87
24-11-2012, 10:29 PM
lagi 1, nape terfikir nak kerja petik epal je?

kalo kerja jadi waiter xnak ke??

macam2 kerja leh buat selain petik epal.

petik buah penat sebab nanti nak kena angkut buah tu.

pastu, bakul kena penuh dengan buah.

ermm
25-11-2012, 01:27 PM
mcm bestla kerja kat luar negara.. nak2 sama2 dgn kwn.. baru rasa selamat dan syok nak bekerja tapi bkn kerja petik epal ni la.. mcm susah ja aku tgk..

makhlukbumi
25-11-2012, 03:59 PM
ADUI...mcm berat pulak kerja petek epal ni... so, korang tau x apa lagi kerja2 yg biasa untk orng mesia kat sana ? kat au @ nz

ejokz
25-11-2012, 04:07 PM
Susah jugak ye....cmtu jadi manager. .

gombakman
25-11-2012, 04:15 PM
bagi aku pulak kalau nak pergi melancong ok la....kalau nak keje petik epal kat negara orang, aku rasa kat Malaysia ni banyak lagi kerja yg boleh mendatangkan pulangan yg jauh lebih lumayan...

Quantum Success
25-11-2012, 04:16 PM
hahaha...
tgk ads ni teringat mak kawan aku..
sian..
nak keje petik buah apple..dah call ape sume dah confirm..
last2 kene kencing duit tiket kapal terbang sume dah bayar..
lagi seminggu nak fly last2 duit kene bawak lari..
dahhhh melayang duit..:))
ape2 pon selidik2 la dlu kot kalu nak keje luar ni..
kalu pendapat aku..ni sepanduk nye..--> :(scam

pashaok
25-11-2012, 04:43 PM
tak payah ejen semua, ada byk kerja sana, ramai pelajar kita buat duit part time lumayan di hotel, tukang sapu, bersih rumah, jurujual kereta buku dll, ada yg jual barang dari sini cuaca pun bagus dan negara bersih....tak susah pun tak perlu sijil, bukan macam sini, dah lah cerewet memilih, tak bayar gaji pun ada terutama swasta.

kuan880
25-11-2012, 04:49 PM
apa-apa kita check dahulu epal kerja, kalau iklan itu betul, 1 month dapat rm10k ok itu, 1 year rm100k. kena check dahulu

kuan880
25-11-2012, 04:51 PM
kalau cg member kena banyak information dahulu, i pun mau pergi next year....

kuan880
25-11-2012, 04:52 PM
kena buktikan member ada dapat gaji very month and hidup macam mana. and anything

makhlukbumi
25-11-2012, 05:01 PM
kena buktikan member ada dapat gaji very month and hidup macam mana. and anything

Stuju..kuan, ko nk pegi serious ka... ? jom kta g skali..

Yul-Minho
25-11-2012, 07:00 PM
menarikk..

insyaAllah aku masuk mekah/madinah utk umrah 19/12 ni

belasah visa max 3 bulan...masuk by family visit

tengok le mana tau ada idea best karang..

doakan den yo...

All the best 2 u..

klu ada peluang keja tu jgn lupo ajok den skali.. :)

tudung87
25-11-2012, 07:43 PM
gaji average 15-20aud/jam.

tapi, sewa rumah mahal skit. 250-400/week. dahla rumah kecik jeee.. 1 je bilik air. (kedekut bilik air). kalo duduk ramai2, naya nak kongsi bilik air ni..

kembangkan skit fikiran. jangan kerja petik epal shj. buatla kerja jadi cleaner kat shopping complex, waiter, dll. kalo nak petik epal gak, bole je.

smithmagge
25-11-2012, 08:03 PM
ni kene selidik dulu ni tt..

setahu aku sekarang mana ada Aust bg permit kerja utk kerja2 camtu kecuali profesional(lain la kalau suami atau isteri menuntut di sana then pasangan masing2 auto approve dapat permit tu pon limited contract)

azwe17
25-11-2012, 08:12 PM
aku nak pergi...serius nak pergi....tolong aku sekali ym aku trippleware tak pun call aku maxis sembilan lapan enam enam sembilan tiga tujuh. masih blur nak start kat mana...kalau boleh plan awal tahun 2013.

makhlukbumi
26-11-2012, 08:58 AM
jap2..yang nak plan nk g awal 2013 tu, dahada 10k ker? saya ingat nk kerja start 2013, dpt 10k, dlm 2014 baru start pegi..

ash3110
26-11-2012, 09:13 AM
mak aiii.. modal 3000...xjadik nak pegi la...

orgsemandin
26-11-2012, 09:31 AM
br sembang dgn member ofis, dia g aritu jalan2 je..dia ckp klu nk apply visa kerja (WHV) tu mmg agak payah..ramai org g sana guna visa on arrival (Rm 10 je) bln stay smpai 3 bln..tp visa ni xtau la klu leh cr kerja sana, dia ckp klu nk kerja pun jgn fkr kerja petik buah je..baik keja jaga kedai, cuci pinggan..kerja yang slalu dak2 student buat part time..rate gaji 12-18 AUD /sejam..tgk la buat kerja ape..yang penting dh smpai sana, tau keadaan sekeliling, tau mana port nk lepak/stay..dh hbs visa 3 bln tu blk la mesia, then try apply WHV tu plak..jgn g dgn agen, pegi koboi je..baru syok..klu g dgn grup dpt kongsi2 sewa tmpt tinggal, sewa mmg mahal, per week plak tu..

FaZiL^aFiZi
26-11-2012, 09:44 AM
kerja petik buah pun kena import dr msia?

+kOoL+
26-11-2012, 09:56 AM
Agak2 kos sara hidup kt sana tu berbaloi x ngan gaji yg dapat..

nk tau ni jugak.. kos sara hidup sana macam mana?.. kalau pegi dengan agen ni ditanggung makan minum dan tempat tinggal ke?.. :-?

+kOoL+
26-11-2012, 09:56 AM
huhuhu..tajuk ni memang sesuai dgn aku... sapa yg baca thread aku nk kerja petik buah di uk aritu... aku pon fikir jugak..walaupon convert duit uk paling mahal..tapi susah...ramai geng2 cg yg pesan suruh g au atau nz... so , sekarang aku nk pergi la... kalau ada sapa2 nk g, pm aku.. tapi biar serious la..tahun depan kita pergi... tapi bukan dgn agen macam ni.. kita g kita jer..ok..

bagi link sikit bro thread tu.. minat jugak nk try pengalaman dkt negara orang time tengah muda nih..

+kOoL+
26-11-2012, 09:59 AM
Member aku cuti Tampa gaji 1tahun g Australia kerja kutip / greding buah kiwi dpt bersih rm 100K setahun

share sikit bro dengan agen mana kawan bro p.. and details2 lain..

pengiraan based on iklan tu kalau..

sejam - $13
sehari - 8 jam
seminggu - 6 hari

sebulan - $13 x 8jam x 6hari x 4minggu = $2496 x 3.0 = RM7488 :o

setahun - RM7488 x 12 bulan = RM89856 :o

itu kalau kita kira semua habis minimum.. :-?

kuan880
26-11-2012, 10:30 AM
agensi pekerjaan highlands era sdn bhd, 8-4-2, 4th floor, jalan 4/50, diamond squar, batu 3 1/2, jalan gombak, 53000 kuala lumpur. UK, NZ, AUS. GAJI RM10K. 012-6575113 PETER, OFFICE: 03-40241886

makhlukbumi
26-11-2012, 10:31 AM
bagi link sikit bro thread tu.. minat jugak nk try pengalaman dkt negara orang time tengah muda nih..

aku xpergi lagi... thread tu aku ingt nk tanya pasal petik buah kat uk.. tapi bnyk member2 cg ckp rumit kat uk sktng ni... better nz@au ...so, aku sekarang serious nk pergi.. tapi.. apapon.. aku kena kerja dulu kat sini... nk kumpul duit 10k ..baru nk pegi sana... kalau dok sembang2, duit xda lagi..xsyok jugak... ..aku ingat nk g singapore dulu la..cpt skit dpt kumpul 10k tu...xtahu lagi nk kerja apa kat singapore..tngk survey

+kOoL+
26-11-2012, 10:31 AM
huhuh..sbnanrnya, nk ikutkan aku.. aku nk pegi ni nk kumpul sbb nk buat modal bisnes jer.... sblum ni, thread aku g petik buah kat uk.. pastu ramai geng2 cg nasihat, baik g nz or aus ... aku pon tngk dlm utube, uk border la..bnyk sanagat halangan nk g uk walaupon gaji dia mahal... so, aku ingat nk g au@nz lah.... tapi aku xtahu nk g dgn sapa.. kalau sorang2 mmng aku xg la..:))

aku g pon xlama, abis lama 1 tahun kot.. tu pon ikut korang lah... so, kalau tanya aku.. aku nk buat mcm ni.. mula2 kita g dgn cara melamcong.. tapi, sblm tu kita cari@survey dulu keja dlm tenet... sampai sana kita apply visa or semua perkara....

so, mcm mana pendapat aku ? nk g join x ? kalau nk join..harap btol2 ikhlas la... tapi skrng ni, aku tngh study lagi..umur aku pon baru kurang 25... tahun depan abis bljr.. so, ingat nk g tahun depan la.. amacam ? kalau rasa nk join aku pm la...

tq..

so modalnya agak2 bape bro?.. aku rasa better pergi tempat yg cost living paling murah (antara semua negara yg offer job ni) so boleh collect duit sebanyak mungkin time nk balik nanti.. kalau tk salah aku NZ cost of living dia tinggi sebab dulu sepupu aku penah g..

aku pn minat gak nk g.. kalau g pn mungkin untuk 10-12 bulan je la..

member aku pn mungkin ada yg berminat nk pegi kalau kena gaya @ modal..

kuan880
26-11-2012, 10:35 AM
Agensi pekerja eland sdn bhd, 69-1, jalan equine 9, sri kembangan selangor. 0164778229. Aus/nz/uk, gaji potong di sana, ticket keluar wang

kuan880
26-11-2012, 10:37 AM
kita survey dahulu, mana yg ok. jgn nanti tipu

nservas.sales
26-11-2012, 10:40 AM
Teringin jgk nak pegi. Sambil2 melancong.

+kOoL+
26-11-2012, 10:48 AM
refer dekat http://www.jobsearch.co.uk/job/583325/london/work-in-australia

Office, Sales and Marketing Average Pay: $600 AUD per week Office assistants, administrators, receptionists, sales and marketing postions! These jobs can be well paid and you often receive commission for sales jobs on top of your basic salary.

Remote and Unusual Locations Average Pay: $800 - $900 AUD per week You could find yourself working on a remote island out near the Great Barrier Reef, an Ayres Rock resort, a Fairground or a theme park! These roles definately offer a once in a lifetime experiences!

tertarik dengan 2 jenis kerja ni.. sapa2 tau details?

makhlukbumi
26-11-2012, 10:49 AM
so modalnya agak2 bape bro?.. aku rasa better pergi tempat yg cost living paling murah (antara semua negara yg offer job ni) so boleh collect duit sebanyak mungkin time nk balik nanti.. kalau tk salah aku NZ cost of living dia tinggi sebab dulu sepupu aku penah g..

aku pn minat gak nk g.. kalau g pn mungkin untuk 10-12 bulan je la..

member aku pn mungkin ada yg berminat nk pegi kalau kena gaya @ modal..

aku nk bawak kumpul rm10k, baru aku pegi. ingatkena kerja dulu kat sini... nk kumpul duit 10k ..baru nk pegi sana... kalau dok sembang2, duit xda lagi..xsyok jugak... ..aku ingat nk g singapore dulu la..cpt skit dpt kumpul 10k tu...xtahu lagi nk kerja apa kat singapore..tngk survey

bagi aku, aku nk buat mcm ni.. : kita survey2 dulu kerja apa.. (cleaner, waiter @ potong bulu biri2 atau sebagainya) . kita survey dlm tenet, pastu kita g dgn melancong... sampai sana, kita g tempat kita nk kerja tu...kita ckp2 dgn tauke dia, kalau jadi, kita apply visa ... harga visa $280... pastu kita kerja,,,

makhlukbumi
26-11-2012, 10:51 AM
aku pon nk kerja sekadar suka2 jer..nk abiskan usia muda.. dpt la jugak pengalaman nk crita kat anak cucu nanti..hehehe... lagipon aku kerja sbb nk kumpul modal... nk bukak bisnes..xlama pon kerja kat sana...

+kOoL+
26-11-2012, 10:52 AM
aku nk bawak kumpul rm10k, baru aku pegi. ingatkena kerja dulu kat sini... nk kumpul duit 10k ..baru nk pegi sana... kalau dok sembang2, duit xda lagi..xsyok jugak... ..aku ingat nk g singapore dulu la..cpt skit dpt kumpul 10k tu...xtahu lagi nk kerja apa kat singapore..tngk survey

bagi aku, aku nk buat mcm ni.. : kita survey2 dulu kerja apa.. (cleaner, waiter @ potong bulu biri2 atau sebagainya) . kita survey dlm tenet, pastu kita g dgn melancong... sampai sana, kita g tempat kita nk kerja tu...kita ckp2 dgn tauke dia, kalau jadi, kita apply visa ... harga visa $280... pastu kita kerja,,,

nape banyak sangat sampai rm10k bro?.. :o

rm10000 / 12 = RM840 sebulan kena simpan

makhlukbumi
26-11-2012, 10:58 AM
nape banyak sangat sampai rm10k bro?.. :o

rm10000 / 12 = RM840 sebulan kena simpan

mula2 ingat nk bawak 7k.. aku fikir2, bawak bnyk ok skit...mana la tau emegerncy ka.... sbb tu aku nk kerja kat singaopre .... cepat skit dpt simpan 10k tu.... singore..kira bersih dpt simpan 10k, 5 bulan jer bro..

+kOoL+
26-11-2012, 11:03 AM
mula2 ingat nk bawak 7k.. aku fikir2, bawak bnyk ok skit...mana la tau emegerncy ka.... sbb tu aku nk kerja kat singaopre .... cepat skit dpt simpan 10k tu.... singore..kira bersih dpt simpan 10k, 5 bulan jer bro..

kerja ape yg sampai boleh simpan 10k dalam masa 5 bulan tu bro?.. kalau cmtu ak pn nk jugak.. :-?

makhlukbumi
26-11-2012, 11:13 AM
kerja ape yg sampai boleh simpan 10k dalam masa 5 bulan tu bro?.. kalau cmtu ak pn nk jugak.. :-?

kwn aku kerja kilang jer.. gaji $1200 ...tapi dia dok dgn abng dia..dia ckp bersih kalau btol2 kjimat, blh simpan 2000 per bln...

+kOoL+
26-11-2012, 11:19 AM
kwn aku kerja kilang jer.. gaji $1200 ...tapi dia dok dgn abng dia..dia ckp bersih kalau btol2 kjimat, blh simpan 2000 per bln...

kalau Sin $1200 x 2.5 (habih tinggi dah ni) = baru RM3000.. cost living sana lagi.. mana mampu nk simpan rm2k setiap bulan bro.. aku pn tk mampu lagi nk simpan 2k setiap bulan.. ~X(

makhlukbumi
26-11-2012, 11:25 AM
kalau Sin $1200 x 2.5 (habih tinggi dah ni) = baru RM3000.. cost living sana lagi.. mana mampu nk simpan rm2k setiap bulan bro.. aku pn tk mampu lagi nk simpan 2k setiap bulan.. ~X(


sbb tu aku ckp dia dok ngan bang dia..huhu.. nanti aku survey lagi..nanati aku post

+kOoL+
26-11-2012, 11:30 AM
sbb tu aku ckp dia dok ngan bang dia..huhu.. nanti aku survey lagi..nanati aku post

then makan minum semua cmne bro?.. kalau yg tkde abg kt sana plak cmne? :-?

irazam
26-11-2012, 11:31 AM
Kalu masyuk dan halal just do it

capiten
26-11-2012, 11:36 AM
keja petik buah kat sana ni memang betul....
member aku dh pergi kat sana pn...dh dekat 4 bulan di sana....
dulu member aku ni keja telco...
ing pg sana buat telco..rupanya petik buah jer...

xsalah mencuba.....

PiYuk
26-11-2012, 11:50 AM
rate gaji tu murah..
patutnya AUD26/hr
agen dah amik separuh gaji pekrja tu..
rugi woooo..

+kOoL+
26-11-2012, 12:15 PM
rate gaji tu murah..
patutnya AUD26/hr
agen dah amik separuh gaji pekrja tu..
rugi woooo..

betul ke ni bro?.. bro ada experience ke?.. share la sikit

kuan880
26-11-2012, 01:25 PM
rate gaji tu murah..
patutnya AUD26/hr
agen dah amik separuh gaji pekrja tu..
rugi woooo..

ada ke aus26 1 jam, agent tipu kita ke

tolong la cg member check dahulu.

PiYuk
26-11-2012, 01:43 PM
betul ke ni bro?.. bro ada experience ke?.. share la sikit

I xder laa, tapi anak buah mmg duk sana n keje tu..sejam mmg AUD22.60 silap info yg awal tu.:)paid

+kOoL+
26-11-2012, 02:19 PM
I xder laa, tapi anak buah mmg duk sana n keje tu..sejam mmg AUD22.60 silap info yg awal tu.:)paid

kalau banyak ni aku sanggup g kerja 10-12 bulan.. :)paid

abang21us
26-11-2012, 02:49 PM
I xder laa, tapi anak buah mmg duk sana n keje tu..sejam mmg AUD22.60 silap info yg awal tu.:)paid

anak buah hang kt oz kje area mane:)

momoque
26-11-2012, 02:53 PM
member aku dulu kije petik strawberry kt leeds uk...

dia kate x gune jam...gune tray...bayo ikut byk mane tray kite kutip...

makhlukbumi
26-11-2012, 03:16 PM
jom2 kita g..hehehe.. harap2 masta2 yg berperngalaman sharee serba skit yg tahu k... saya serious nk g ni..

later_on82
26-11-2012, 03:30 PM
igt nak soh adik ipar keje sana...dr keje kilang kt sini..gaji abes camtu je...kene bayar2 ape2 ke sebelum apply ni?

Malaynieum
26-11-2012, 03:55 PM
Setahu aku tak ada mana2 negara yg kasi visa kerja buruh macam nih. Yg selalu org buat, masuk ke negara tuh guna tourist visa, dah tuh baru kerja atau cari kerja boddo-boddo (secara illegal), atau cari kerja2 lain sebagai waiter ker contohnya. Yg lainnya, students aje yg buat kerja2 gitu, kerja bermusim.

1. Memang gaji nampak macam menarik tapi kena ingat, bukannya setiap hari kerja. Kerja menoreh getah kat Msia pun bukannya setiap hari, kan?

2. Aku ada kawan yg anak sedara sama bapak sedara dia terjebak ikut pakej kerja petik buah nih. Tak sampai seminggu, semuanya nak balik. Last2 mak bapak hantar duit dari Msia.

3. Keadaan kerja,tempat tinggal memang teruk. Bayangkan macamana Bangla/Indon/Nepalese yg kat Msia ni aje lah. Ada yg kata, boleh sewa rumah, kan? Bayangkan, ladang biasanya besar, luas, jauh kat ceruk, rumah pun tak banyak. Lagipun, ada ker org nak sewakan rumah? They need proof of eligibilty of sort kan? So, lupakan bab nak sewa rumah. You need a car nanti tuh. Point is, nak sewa rumah/kereta, itu semua tak masuk akal.Kalau students, ataupun org yg memang tinggal kat sana, ini memang doable, tapi kalau those yg "fresh from the boat" memang tak ada harapan lah.

4. Itu semua hasil pengalaman aku masa kerja petikapple/ strawberry kat UK dulu, masa jadi student. Jugak pengalaman kerja petik jagung, labu utk halloween etc, masa aku duduk secara illegal kat US dulu. Again, my points is, kalau nak ke Australia semata2 utk kerja petik buah, baik hentikan aje niat tuh. Tapi, kalau pergi untuk cari pengalaman hidup yg best (dan susah senang), ha, itu ok bagi aku. Those yg suka the elements of uncertainties dlm hidup dia (macam Jack Dawson dalam film Titanic tuh), bagus buat cam tuh, aku dulu pun jadi member "Kelab Melayu Yang Sengaja Suka Cari Penyakit". On second thought aku suka org bermentaliti macam nih, tengok Bangla2/indons/Nepalese tuh, diaorang sanggup buat kerja berat2. Ko sanggoop? :D:D:D

p.s Sapa nak contact pasal kerja ladang jagung, bunga, labu kat El Segundo California, aku ada details. Atau kerja ladang strawberry,apple di Ledbury England dan di Scotland.

PiYuk
26-11-2012, 04:02 PM
anak buah hang kt oz kje area mane:)

dia study kat melben, keje bila time cuti jer, part time pun dah sejam byk tu. seminggu boleh dpt aud1,000.

mmg byk tp cost of living pun mahal. sepinggan nasik pun dah aud13.50.. jgn bayangkan mkn harga mesia, gaji rate aussie.

AureLia
26-11-2012, 04:37 PM
tak payah ejen semua, ada byk kerja sana, ramai pelajar kita buat duit part time lumayan di hotel, tukang sapu, bersih rumah, jurujual kereta buku dll, ada yg jual barang dari sini cuaca pun bagus dan negara bersih....tak susah pun tak perlu sijil, bukan macam sini, dah lah cerewet memilih, tak bayar gaji pun ada terutama swasta.

pelajar nak kerja part-time takde masalah. student mmg boleh kerja certain hours a week, mmg ada peruntukannya. tapi org biasa nak masuk oz dan kerja tanpa apa2 permit kecuali visa pelawat, tu masalahnya. guna visa pelawat, mana boleh kerja, undang2 semua negara di dunia ni sama, melainkan kerja secara illegal. sebelum tamat visa lawatan, extend lagi 3 bulan klu dpt dan terus kerja underground. tapi klu kena tangkap oleh polis, mmg kena deport la jwbnya. nama nti blacklist takleh masuk semula ke oz utk several years. that's why klu umur bawah 30 tahun, pegilah apply whv, boleh masuk oz dan kerja secara legal. klu umur above 30, carilah kawan/lubang kat sana yg leh tlg. klu main redah jer, duit cpt habis dan last2 pulang semula ke malaysia. tu pun klu tak kena tangkap dulu.

makhlukbumi
26-11-2012, 06:13 PM
Setahu aku tak ada mana2 negara yg kasi visa kerja buruh macam nih. Yg selalu org buat, masuk ke negara tuh guna tourist visa, dah tuh baru kerja atau cari kerja boddo-boddo (secara illegal), atau cari kerja2 lain sebagai waiter ker contohnya. Yg lainnya, students aje yg buat kerja2 gitu, kerja bermusim.

1. Memang gaji nampak macam menarik tapi kena ingat, bukannya setiap hari kerja. Kerja menoreh getah kat Msia pun bukannya setiap hari, kan?

2. Aku ada kawan yg anak sedara sama bapak sedara dia terjebak ikut pakej kerja petik buah nih. Tak sampai seminggu, semuanya nak balik. Last2 mak bapak hantar duit dari Msia.

3. Keadaan kerja,tempat tinggal memang teruk. Bayangkan macamana Bangla/Indon/Nepalese yg kat Msia ni aje lah. Ada yg kata, boleh sewa rumah, kan? Bayangkan, ladang biasanya besar, luas, jauh kat ceruk, rumah pun tak banyak. Lagipun, ada ker org nak sewakan rumah? They need proof of eligibilty of sort kan? So, lupakan bab nak sewa rumah. You need a car nanti tuh. Point is, nak sewa rumah/kereta, itu semua tak masuk akal.Kalau students, ataupun org yg memang tinggal kat sana, ini memang doable, tapi kalau those yg "fresh from the boat" memang tak ada harapan lah.

4. Itu semua hasil pengalaman aku masa kerja petikapple/ strawberry kat UK dulu, masa jadi student. Jugak pengalaman kerja petik jagung, labu utk halloween etc, masa aku duduk secara illegal kat US dulu. Again, my points is, kalau nak ke Australia semata2 utk kerja petik buah, baik hentikan aje niat tuh. Tapi, kalau pergi untuk cari pengalaman hidup yg best (dan susah senang), ha, itu ok bagi aku. Those yg suka the elements of uncertainties dlm hidup dia (macam Jack Dawson dalam film Titanic tuh), bagus buat cam tuh, aku dulu pun jadi member "Kelab Melayu Yang Sengaja Suka Cari Penyakit". On second thought aku suka org bermentaliti macam nih, tengok Bangla2/indons/Nepalese tuh, diaorang sanggup buat kerja berat2. Ko sanggoop? :D:D:D

p.s Sapa nak contact pasal kerja ladang jagung, bunga, labu kat El Segundo California, aku ada details. Atau kerja ladang strawberry,apple di Ledbury England dan di Scotland.

tudia betol2 masta dah masuk...tunggu lama dah masta Malaynieum masuk ..hehe... adui..makin lama jadi makin takut pulak.....huhu...mcm mana ni.... ~X(~X(

tengkolok
26-11-2012, 06:46 PM
sejam $15 x 10 = $150 sehari tukar duit malaysia $150 x 3.1932 = RM476.32
RM476.32 x 30 hari berkeje = RM14,289.6 bapak banyak esok aku pegi australia kalau btul

faisal_moukei
26-11-2012, 08:47 PM
aku xpergi lagi... thread tu aku ingt nk tanya pasal petik buah kat uk.. tapi bnyk member2 cg ckp rumit kat uk sktng ni... better nz@au ...so, aku sekarang serious nk pergi.. tapi.. apapon.. aku kena kerja dulu kat sini... nk kumpul duit 10k ..baru nk pegi sana... kalau dok sembang2, duit xda lagi..xsyok jugak... ..aku ingat nk g singapore dulu la..cpt skit dpt kumpul 10k tu...xtahu lagi nk kerja apa kat singapore..tngk survey

Salaam,...

Den pun bebaru ni terpikir nak kerja Singapore dulu sebelum cuba pegi Australia..
Pe ni.. banyak sungguh idea kita sama..
:))

So pe lagi, jom cari port keje kat singapore dulu..
Cari penempatan kat JB, pastikan ada transport sendiri..
Motosikal cukup OK dah..
Awal tahun depan pegi JB..

Kalau nak riki kerja kat JB, insyaAllah bila² masa pun den boleh..
Tp kena bagitau 2 mggu awal la..
;)

yg mencari rezeki
faisal_moukei

syed_4321
26-11-2012, 08:51 PM
ada yang scam..spp aku kena scam tahun lps..smpai dh suruh kumpulbkt klia,pas2 agent hilang

rafiz2000
27-11-2012, 07:27 AM
bagus la org melayu anak muda ada cita2 nak merantau..
aku sblmm smp di Ireland ni..mcm korang gak ler...harap2 blh dapat keja partime..almaklumlah nak jadi suri rumah sepenuh masa..
sekali bila lapor diri kat imigresen-pang-kena chop STAMP 3-x boleh melakukan kerja secara halal..haram tu tak tahu lah..kalau berani.Tapi majikan nak ke amik pekerja haram?diorang pun takut gak....

tahun2 sebelum ekonomi gawat mmg/maybe boleh keja sebab mereka tgh mewah..sekarang ni kadar pengganguran dah tinggi..jawatan buruh2 kasar pun org luar(kebanyakkn eropah timur yg kawal)...ada juga dengaqcite nak masuk UK pun dh banyak songeh..begitu juga disini..potpet potpet kena ngan imigresn epot.

Kenapa tak cari ruang di negara teluk?terutama dlm oil n gas...ada sesapa ada info pasal kerja di negara arab?

AureLia
27-11-2012, 10:24 AM
sejam $15 x 10 = $150 sehari tukar duit malaysia $150 x 3.1932 = RM476.32
RM476.32 x 30 hari berkeje = RM14,289.6 bapak banyak esok aku pegi australia kalau btul

mana ada keja hari2... klu keje seasonal mcm petik buah tu, paling banyak pun 6 hari jer seminggu, tu pun kalau tak hujan. tu pun ikut musim memetik buah. mcm epal, musim petik dkt 3 bulan. mau patah belakang, klu sejuk sgt, korang tak tahan, mmg ponteng kerja jwbnya. klu petik ceri, sekitar sebulan lbh jer. tu pun x smestinya upah tu 15 dolar oz sejam, mgkn kurang lagi. apatah lagi klu korang kerja underground. silap2 dpt 8 dollar jer. tu klu keja contract. klu keja ikut berapa bnyk ko dpt petik, klu korang blh dpt 100 dolar oz sehari pun dah cukup bagus.. katalah korang dpt kumpul 100 sehari, darab 6 hari = 600 dollar. tolak bilik 240 seminggu, balance tinggal 360. tolak makan minum korang lagi utk seminggu, tolak transport... klu korang leh save 100 seminggu pun dah kira miracle la tu. tu semua blm masuk kena cukai lagi..

org yg tak pernah pegi, mmg akan nampak duit jer.. hakikatnya, perkara ni tak semudah yg disangka..

makhlukbumi
27-11-2012, 12:20 PM
Salaam,...

Den pun bebaru ni terpikir nak kerja Singapore dulu sebelum cuba pegi Australia..
Pe ni.. banyak sungguh idea kita sama..
:))

So pe lagi, jom cari port keje kat singapore dulu..
Cari penempatan kat JB, pastikan ada transport sendiri..
Motosikal cukup OK dah..
Awal tahun depan pegi JB..

Kalau nak riki kerja kat JB, insyaAllah bila² masa pun den boleh..
Tp kena bagitau 2 mggu awal la..
;)

yg mencari rezeki
faisal_moukei


huhu..ko pon sama jgk ngan aku...hehehe.. aku ingat mcm tu la... keje kat singpore dulu..kumpul modal.... aku nk buat mcm ni.... dok kat jb, kerja kat singapore ... ulang alik.. xpe la letih skit... cari rumah sewa yg paling dekat ngan singapore.. pegi dgn moto... tapi skrng ni aku tngh studi lagi... insyaAllah tahun depan kot... tapi, apa yg penting, insyaAllah aku akan kerja kat au@nz..

faisal_moukei
28-11-2012, 07:29 AM
huhu..ko pon sama jgk ngan aku...hehehe.. aku ingat mcm tu la... keje kat singpore dulu..kumpul modal.... aku nk buat mcm ni.... dok kat jb, kerja kat singapore ... ulang alik.. xpe la letih skit... cari rumah sewa yg paling dekat ngan singapore.. pegi dgn moto... tapi skrng ni aku tngh studi lagi... insyaAllah tahun depan kot... tapi, apa yg penting, insyaAllah aku akan kerja kat au@nz..

Salaam,...

Tp sebaik²nya penempatan kat JB tu patut dah mula cari dari sekrg..
Supaya tak berebut dgn orang lain nanti..
Duk kat Skudai kiri pun kira OK dah..

yg mencari rezeki
faisal_moukei

makhlukbumi
28-11-2012, 11:09 AM
Salaam,...

Tp sebaik²nya penempatan kat JB tu patut dah mula cari dari sekrg..
Supaya tak berebut dgn orang lain nanti..
Duk kat Skudai kiri pun kira OK dah..

yg mencari rezeki
faisal_moukei

salam bro, kalau bro btol2 serious nk kerja singapore, jom kita cari dulu.... bulan 5 2013 aku boleh start kerja kat sana dah.. aku cuti sem.. sampai bulan 7 ..kire kerja 2 bulan... nanti abis sambung balik kerja kat sana.... sampai la cukup 10k, baru aku pegi aus.... amacam ?

faisal_moukei
28-11-2012, 11:27 AM
salam bro, kalau bro btol2 serious nk kerja singapore, jom kita cari dulu.... bulan 5 2013 aku boleh start kerja kat sana dah.. aku cuti sem.. sampai bulan 7 ..kire kerja 2 bulan... nanti abis sambung balik kerja kat sana.... sampai la cukup 10k, baru aku pegi aus.... amacam ?

Salaam...

Den ON je utk keje kat Singapore..
So skrg nak kena cari balik thread yg ada bincang kejer kat singapore sebelum ni..

Nak ushar kejer, biar dari sekarang..
Banyak keperluan yg perlu disedia kalau nak merantau ni..
Bukan semudah sehelai sepinggang boleh settle..

yg mencari rezeki
faisal_moukei

makhlukbumi
28-11-2012, 03:06 PM
Salaam...

Den ON je utk keje kat Singapore..
So skrg nak kena cari balik thread yg ada bincang kejer kat singapore sebelum ni..

Nak ushar kejer, biar dari sekarang..
Banyak keperluan yg perlu disedia kalau nak merantau ni..
Bukan semudah sehelai sepinggang boleh settle..

yg mencari rezeki
faisal_moukei

yaa bro, aku setuju... sbb tu aku dah start plan awal2 lagi.... so, skrng ni, aku try bukak thread and tny orang2 lama yg dah kerja kat singapore...

apa yg perlu kita tau skrng..

1) jenis kerja
2) tempat tinggal
3) kenderaan nk g kerja.. (aku ngan moto ok jer) hehe..

apapon harap geng2 cg dpt tlng kita.. sekian..

fine net
28-11-2012, 04:28 PM
yaa bro, aku setuju... sbb tu aku dah start plan awal2 lagi.... so, skrng ni, aku try bukak thread and tny orang2 lama yg dah kerja kat singapore...

apa yg perlu kita tau skrng..

1) jenis kerja
2) tempat tinggal
3) kenderaan nk g kerja.. (aku ngan moto ok jer) hehe..

apapon harap geng2 cg dpt tlng kita.. sekian..

klu ade peluang kt sana den pn on je....:)

tgk keje ape yg sesuai..:)

AureLia
28-11-2012, 04:58 PM
Klu nak keje kat Singapore, pegi JB cari newspaper local, ada banyak agensi kat Singapore yg cari pekerja kilang (kilang SG ada class, mcm hotel, bukan mcm kilang kat Malaysia). Call direct jer agen tu, kebanyakan agen takde ambil duit dari kita, diorg dibayar direct oleh kilang. Gaji kita mmg takde dipotong. Then klu nak jimat dan masa fleksible, cari rumah dkt area bandar. Biasanya org tinggal kat Bukit Saujana, sebab dekat dgn Imigresen. Kilang biasanya keja 12 jam, ada shift dan mungkin korang akan keja 3 hari seminggu, 4 hari off, atau 4 hari kerja, 3 hari off. Selang-seli.

Cuma kena sanggup bangun seawal 4.30 pagi utk ambil bas paling awal yg masuk ke SG (boleh tumpang bas kilang JB yg masuk ke SG), klu korang shift pagi biasanya start keja dlm kul 7. Sampai SG kena tukar bas SG plak utk ke kilang, korang akan sampai ke kilang ngam2 jer utk start keja. Biasanya mmg takde masa nak sarapan. Kat SG plak, 99.99% mmg takde tempat utk solat dan tak diberikan ruang masa utk solat, apatah lagi kat kilang. Pandai2 la korang cari tempat/masa utk solat. Klu rajin buat OT, convert SGD to RM, jimat cermat, sebulan leh save dlm RM2K plus minus.

hafizan78
28-11-2012, 05:07 PM
alamak, lain pulak tajuk perbincangan...

Pay-Bux
28-11-2012, 08:22 PM
keje kat australia tu takut kita jadi PATI jer kat sana, sampai sana ejen pegang kita punya passport pastu tak bagi gaji, kalo kita lari kompem kena tangkap sbgai PATI, benda ni btol2 berlaku... sedangkan rakyat kita byk yg jadi PATI kat singapore kes sama mcm ni... ejen pegang passport, tu kat singapore tue, bukan nya jauh sgt ngan malaysia... pikir2 kan laa... sekadar berkongsi cerita...

kuan880
29-11-2012, 09:42 AM
i dengar australia kerja, petik epal ada org pun tak bayar gaji and bukan selalu ada petik epal, ada org tak boleh tahan. ini kena check betul-betul.

kuan880
29-11-2012, 09:44 AM
sekarang economic bad, pergi mana-mana pun kena check tempat kerja itu macam mana. newspaper pun kena tipu. bahaya manusia worldwide. ini moderm sekarang.

pressuresprayer
29-11-2012, 09:49 AM
sekarang economic bad, pergi mana-mana pun kena check tempat kerja itu macam mana. newspaper pun kena tipu. bahaya manusia worldwide. ini moderm sekarang.

i dengar australia kerja, petik epal ada org pun tak bayar gaji and bukan selalu ada petik epal, ada org tak boleh tahan. ini kena check betul-betul.


luas betul pengalaman tuan

bonneyan13
29-11-2012, 06:01 PM
yaa bro, aku setuju... sbb tu aku dah start plan awal2 lagi.... so, skrng ni, aku try bukak thread and tny orang2 lama yg dah kerja kat singapore...

apa yg perlu kita tau skrng..

1) jenis kerja
2) tempat tinggal
3) kenderaan nk g kerja.. (aku ngan moto ok jer) hehe..

apapon harap geng2 cg dpt tlng kita.. sekian..

sorry tak sempat baca perbincangan ttg keje spore.
ni menyampuk kat sini sbb nak bantu yg mn boleh (bab keje spore):D

1)jenis kerja, bro and the geng nak keje mcm mn? nak guna permit atau rambo(standby) ?
klu standby ni jenis keje lasak lah (buruh),gaji mmg lebat(pd yg pertama kali keje spore lah),dpt keje 3-4 hari seminggu pun dah ok :D

2) tempat tinggal - dicadangkan agar tinggal di bandar jb.bilik2 yg disekat dgn papan,bilik air kongsi,kedamaian tak dijamin lah.

3)yg ni jgn jd persoalan sgt,yg penting klu nak naik kenderaan kena fhmkan jln2nya. ....tp klu nak guna gps tak tau lah saya.

lbh baik belajar hidup lasak di spore dulu seblm ke tempat lain.
keselesaan hidup tolak tepi :D

Andai bro and the geng jd keje di spore dan perlu sebrg pertolongan (1,2,3 tu) bolehlah pm saya :D

faisal_moukei
29-11-2012, 08:49 PM
Salaam,...

Tumpang tepek thread kerja di Singapore..
Sila komen di thread berkaitan..

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=303740

http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=242785

Yg latest bincang kerja di Singapore, thread ni :
http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=325017
(dah 56 page, penat nak khatam ni)

had_stylez adalah antara individu yg bekerja di Singapore(menetap di JayBee) dan sanggup tunjukkan step-by-step kerja di Singapore.
Boleh cuba kontek dia.

Iklan sikit..

https://lh3.googleusercontent.com/-pkKD33Bno60/UEC-MbqTQfI/AAAAAAAACUY/htE9hXeBtGg/s680/IMAG0005.jpg

yg mencari rezeki
faisal_moukei

puyol
30-11-2012, 12:34 AM
kerja driver bus atau lori ok jugak. ramai jugak malaysian bawak bus SBS.

http://www.sbstransit.com.sg/career/sbs_opportunities.aspx

badrolshah
01-12-2012, 11:27 AM
Salam, saya memang bercadang nak kerja di Ausie nh. saya rancang nak buat mcm nh
1. nak masuk pakai pas pelancong (dalam proses buat visa, kwn yg tolong sbb nak buat visa kena bayar dgn kad kredit, saya x da kad kredit, jd saya akan bayar kt dia la).
2. beli tiket ke Melbourne (Air asia). Sbb kawan saya pernah ke sana gak buat mcm nh.
3. kt melbourne ada malaysia hall melbourne (tempat hostel student) apply tinggal di sana. max utk tetamu hny 5 hari. kalau student leh tinggal lama.
4. masa di sana saya kena cari mn2 lubang kerja petik buah.

Untuk berkongsi baru2 saya ada pergi seminar imigrasi opleh sayarikt Rayford servis http://www.rayfordmigration.com/malaysia/ kt Penang. dengar la penerangan sikit.
Sykt depa nh lebih nak buatkan PR di sana dan setiap individu kena melepasi skor kurang2 60. tp ms yang sama depa boleh sediakan apa2 visa. saya tanya kat (Cik Catherine) saya sebenarnya nak work & holiday visa. kemudian dia kata "I verry understand you, do you know that only 200 people can go there" dia tanya lagi; "can you compare 200 quota with Malaysian population that apply that visa, the chance 50-50 right? so, what I can suggest you that the important thing is to land to Australia first with tourist visa. When you pass the Australia imigrant then you should start serching job there." sebabkan nak cakap inggeris saya kurang cekap jd saya pun kata "wait, can you speak Bahasa Malaysia? dia jawap; "no, I`m Philipine and before this I do like this too before got this job, from 3 month I stay here, I search all the job around here. If I a woman can, you a man why not you do the same thing?" kata2 tu buat saya tercabar. tapi rasa ralat sikit, kot mn pun dia nak kenakan fee untuk depa sediakan Visa pelancong. kena bayar kt depa RM1000 masa tu juga untuk depa buat senarai periksa. Tapi saya tak bayar la. sbb Visa ETA boleh daftar online. tu sebabnya saya mintak tolong kawan saya daftar (sbb dia ada kad kredit). Rayford migration ada buat seminar kt K.L, Johor & Pulau Pinang. Alamat dia Unit 2, Level 22, Wisma UOA II, 21, Jln Pinang, 50450 Kuala Lumpur, Malaysia. sapa2 dok dekat K.L baik pergi terus tanya kat pejabat dia. depa boleh bagi penerangan lanjut.

kuan880
02-12-2012, 11:56 AM
badrolshah pm me, bila you mau pergi. guna apa cara.

Fauzi 69
02-12-2012, 12:08 PM
memang ada kerja macam ni, student malaysia yang semester break ada buat kerja ni part time. Biasanya di ladang-ladang jauh dari bandar.

makhlukbumi
02-12-2012, 12:16 PM
sorry tak sempat baca perbincangan ttg keje spore.
ni menyampuk kat sini sbb nak bantu yg mn boleh (bab keje spore):D

1)jenis kerja, bro and the geng nak keje mcm mn? nak guna permit atau rambo(standby) ?
klu standby ni jenis keje lasak lah (buruh),gaji mmg lebat(pd yg pertama kali keje spore lah),dpt keje 3-4 hari seminggu pun dah ok :D

2) tempat tinggal - dicadangkan agar tinggal di bandar jb.bilik2 yg disekat dgn papan,bilik air kongsi,kedamaian tak dijamin lah.

3)yg ni jgn jd persoalan sgt,yg penting klu nak naik kenderaan kena fhmkan jln2nya. ....tp klu nak guna gps tak tau lah saya.

lbh baik belajar hidup lasak di spore dulu seblm ke tempat lain.
keselesaan hidup tolak tepi :D

Andai bro and the geng jd keje di spore dan perlu sebrg pertolongan (1,2,3 tu) bolehlah pm saya :D


tq bro..apa2 saya pm

makhlukbumi
02-12-2012, 12:20 PM
jap..saya nak tanya satu soalan leh... antara nz dgn au, mana lwbih okuntuk petih buah?


berdasarkan kadar jenayah yg saya tngk tu, nz lagi kurang jenayah.... saya rasa tu kene ambek penting jugak tu....

jerungenius
02-12-2012, 01:17 PM
ramai nye nak kije petik buah...

kaljbaz
04-12-2012, 08:04 AM
tq bro..apa2 saya pm

bro apa pun yg hg plan, jgn dilupaka daku...:">
:)cgrock

azhahalim
04-12-2012, 08:18 AM
agak2 berapa riban kena ada dlm tgn utk pi sane? mcm berminat jgk lah..

AureLia
04-12-2012, 10:08 AM
Salam, saya memang bercadang nak kerja di Ausie nh. saya rancang nak buat mcm nh
1. nak masuk pakai pas pelancong (dalam proses buat visa, kwn yg tolong sbb nak buat visa kena bayar dgn kad kredit, saya x da kad kredit, jd saya akan bayar kt dia la).
2. beli tiket ke Melbourne (Air asia). Sbb kawan saya pernah ke sana gak buat mcm nh.
3. kt melbourne ada malaysia hall melbourne (tempat hostel student) apply tinggal di sana. max utk tetamu hny 5 hari. kalau student leh tinggal lama.
4. masa di sana saya kena cari mn2 lubang kerja petik buah.

Untuk berkongsi baru2 saya ada pergi seminar imigrasi opleh sayarikt Rayford servis http://www.rayfordmigration.com/malaysia/ kt Penang. dengar la penerangan sikit.
Sykt depa nh lebih nak buatkan PR di sana dan setiap individu kena melepasi skor kurang2 60. tp ms yang sama depa boleh sediakan apa2 visa. saya tanya kat (Cik Catherine) saya sebenarnya nak work & holiday visa. kemudian dia kata "I verry understand you, do you know that only 200 people can go there" dia tanya lagi; "can you compare 200 quota with Malaysian population that apply that visa, the chance 50-50 right? so, what I can suggest you that the important thing is to land to Australia first with tourist visa. When you pass the Australia imigrant then you should start serching job there." sebabkan nak cakap inggeris saya kurang cekap jd saya pun kata "wait, can you speak Bahasa Malaysia? dia jawap; "no, I`m Philipine and before this I do like this too before got this job, from 3 month I stay here, I search all the job around here. If I a woman can, you a man why not you do the same thing?" kata2 tu buat saya tercabar. tapi rasa ralat sikit, kot mn pun dia nak kenakan fee untuk depa sediakan Visa pelancong. kena bayar kt depa RM1000 masa tu juga untuk depa buat senarai periksa. Tapi saya tak bayar la. sbb Visa ETA boleh daftar online. tu sebabnya saya mintak tolong kawan saya daftar (sbb dia ada kad kredit). Rayford migration ada buat seminar kt K.L, Johor & Pulau Pinang. Alamat dia Unit 2, Level 22, Wisma UOA II, 21, Jln Pinang, 50450 Kuala Lumpur, Malaysia. sapa2 dok dekat K.L baik pergi terus tanya kat pejabat dia. depa boleh bagi penerangan lanjut.


Tak perlu bayar kat agen utk dapatkan visa pelancong. Boleh beli ETA tu online masa beli tiket. Klu ambik Air Asia atau MAS, boleh guna Kad Debit, tak perlu pun Kredit Kad. Unless kalau guna JetStar. Kalau ko tak baca post sebelum2 ni, just nk bgtau ko, ko xleh keja hanya dgn menggunakan visa pelancong. Tu utk melancong, bukan utk bekerja. Ko nak keja, ko kena ada permit keja. Klu nak keje seasonal (kerja bermusim mcm petik buah), Australia takde keluarkan apa2 permit utk ini, KECUALI ko adalah pemegang Working Holiday Visa (WHV). Ko boleh apply utk WHV ni klu ko berumur di bawah 30 tahun. Tapi ko kena ada Tertiary Education klu nak apply WHV OZ, ko punya studies kena conducted in English, kena ada letter of conduct, mcm2... boleh baca kat bawah ni:

WHV OZ (http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/462/malaysia/eligibility.htm)

Lagi senang masuk NZ dari OZ, klu nak apply WHV... lagipun OZ banyak binatang berbahaya kat ladang2 mcm ular dan kala jengking.. sekitar tahun 2009/2010, ada pembunuh bersiri ditangkap di OZ, dia bunuh backpacker (cerita benar). NZ lebih selamat dari segala segi, cuma dari segi currency, OZ lbh tinggi sedikit.

Klu nak sampai Melbourne baru nak cari keje, dan cuma ada Visa pelancong, maknanya kena kerja illegal. Sanggup ke menghadapi risiko kena tangkap, semua wang penat lelah dirampas dan kena deport balik ke Malaysia? (klu kena deport, nama akan disenaraihitamkan, xleh masuk OZ utk beberapa tahun). Klu sanggup hadapi semua risiko ni, then good luck. Tapi nasihat saya, lebih baik masuk backpacker forum OZ dan tanya diorg, kat mana ada backpacker yg boleh tlg carikan keje underground.. maklumat mcm gini, sulit... so pandai2 cari.. selamat mencuba..

faisal_moukei
04-12-2012, 10:33 AM
jap..saya nak tanya satu soalan leh... antara nz dgn au, mana lwbih okuntuk petih buah?


berdasarkan kadar jenayah yg saya tngk tu, nz lagi kurang jenayah.... saya rasa tu kene ambek penting jugak tu....

Salaam...

Selingan sikit utk Encik makhlukbumi..
Dapat tahu utk kerja di Singapore, modal permulaan yg perlu ada dalam poket sementara nak tggu dpt gaji SGD$ yg pertama adalah +-Rm2000..

Harap maklum..

p/s : den takde duit sebyk tu skrg.. nak kena kumpul dulu..

yg mencari rezeki
faisal_moukei

faisal_moukei
04-12-2012, 10:40 AM
Tak perlu bayar kat agen utk dapatkan visa pelancong. Boleh beli ETA tu online masa beli tiket. Klu ambik Air Asia atau MAS, boleh guna Kad Debit, tak perlu pun Kredit Kad. Unless kalau guna JetStar. Kalau ko tak baca post sebelum2 ni, just nk bgtau ko, ko xleh keja hanya dgn menggunakan visa pelancong. Tu utk melancong, bukan utk bekerja. Ko nak keja, ko kena ada permit keja. Klu nak keje seasonal (kerja bermusim mcm petik buah), Australia takde keluarkan apa2 permit utk ini, KECUALI ko adalah pemegang Working Holiday Visa (WHV). Ko boleh apply utk WHV ni klu ko berumur di bawah 30 tahun. Tapi ko kena ada Tertiary Education klu nak apply WHV OZ, ko punya studies kena conducted in English, kena ada letter of conduct, mcm2... boleh baca kat bawah ni:

WHV OZ (http://www.immi.gov.au/visitors/working-holiday/462/malaysia/eligibility.htm)

Lagi senang masuk NZ dari OZ, klu nak apply WHV... lagipun OZ banyak binatang berbahaya kat ladang2 mcm ular dan kala jengking.. sekitar tahun 2009/2010, ada pembunuh bersiri ditangkap di OZ, dia bunuh backpacker (cerita benar). NZ lebih selamat dari segala segi, cuma dari segi currency, OZ lbh tinggi sedikit.

Klu nak sampai Melbourne baru nak cari keje, dan cuma ada Visa pelancong, maknanya kena kerja illegal. Sanggup ke menghadapi risiko kena tangkap, semua wang penat lelah dirampas dan kena deport balik ke Malaysia? (klu kena deport, nama akan disenaraihitamkan, xleh masuk OZ utk beberapa tahun). Klu sanggup hadapi semua risiko ni, then good luck. Tapi nasihat saya, lebih baik masuk backpacker forum OZ dan tanya diorg, kat mana ada backpacker yg boleh tlg carikan keje underground.. maklumat mcm gini, sulit... so pandai2 cari.. selamat mencuba..

Salaam,...

Dari laman sesawang imegresen Autralia tu, nampak banyak sungguh halangan utk den..
Dah la den ni SPM je..
Nak kena ada test English bagai apa semua..
Jawabnya tak dapat la den kerja kat sana..
Kerja kat Singapore je la jawabnya..

yg mencari rezeki
faisal_moukei

AureLia
04-12-2012, 10:48 AM
Salaam,...

Dari laman sesawang imegresen Autralia tu, nampak banyak sungguh halangan utk den..
Dah la den ni SPM je..
Nak kena ada test English bagai apa semua..
Jawabnya tak dapat la den kerja kat sana..
Kerja kat Singapore je la jawabnya..

yg mencari rezeki
faisal_moukei


Jgn susah hati faisal... masih boleh ke NZ, syarat2 dia takde la ketat mcm OZ... :)cgrock

WHV NZ (http://www.immigration.govt.nz/migrant/stream/work/workingholiday/malaysiaworkingholidayscheme.htm)

Cuma kena sediakan tang duit tu jer la dlm akaun, yg NZD2k++ tu.. tu takde masalah.. pinjam dulu duit sesapa, lepas tu dah dpt statement bank, kuarkan jer balik duit tu.. diorg just nak tgk statement bank jer.. lagipun, klu keje bermusim kat NZ lebih dari 3 bulan, lps habis WHV kita still leh apply utk extend WHV kita kat sana.. kdg2 gomen NZ akan extend lagi 3 bulan, atau 6 bulan.. klu dpt WHV NZ, mcm2 kerja boleh buat, tak semestinya buat keja2 ladang jer... mcm2 ada..

faisal_moukei
04-12-2012, 11:01 AM
Jgn susah hati faisal... masih boleh ke NZ, syarat2 dia takde la ketat mcm OZ... :)cgrock

WHV NZ (http://www.immigration.govt.nz/migrant/stream/work/workingholiday/malaysiaworkingholidayscheme.htm)

Cuma kena sediakan tang duit tu jer la dlm akaun, yg NZD2k++ tu.. tu takde masalah.. pinjam dulu duit sesapa, lepas tu dah dpt statement bank, kuarkan jer balik duit tu.. diorg just nak tgk statement bank jer.. lagipun, klu keje bermusim kat NZ lebih dari 3 bulan, lps habis WHV kita still leh apply utk extend WHV kita kat sana.. kdg2 gomen NZ akan extend lagi 3 bulan, atau 6 bulan.. klu dpt WHV NZ, mcm2 kerja boleh buat, tak semestinya buat keja2 ladang jer... mcm2 ada..

Salaam....

Tak lepas jugak ni, Cik Aurelia..

-----

To be eligible

You must:

have a Malaysian passport that‘s valid for at least three months after your planned departure from New Zealand
be at least 18 and not more than 30 years old
not bring children with you
hold a return ticket or sufficient funds to purchase such a ticket*
have a minimum of NZ$2,250 available funds to meet your living costs while you’re here
meet our health and character requirements
be coming to New Zealand to holiday, with work or study being secondary intentions for your visit
not have been approved a visa under a Working Holiday Scheme before.

AND

If you are already in New Zealand you also need to hold a valid temporary visa.

-----

Sementara nak kumpul NZ$2250 tu, den dah lepas umur 30 tahun pun.. :p
Tp sekurg²nya OK sangat la berbanding Aussie punya syarat².. :D

Apa penilaian Cik Aurelia jika dibandingkan kerja di NZ dgn Singapore..? (dari segi kemampuan utk menyimpan)
Sori OFF TOPIC ye..

yg mencari rezeki
faisal_moukei

AureLia
04-12-2012, 11:38 AM
Salaam....

Tak lepas jugak ni, Cik Aurelia..

-----

To be eligible

You must:

have a Malaysian passport that‘s valid for at least three months after your planned departure from New Zealand
be at least 18 and not more than 30 years old
not bring children with you
hold a return ticket or sufficient funds to purchase such a ticket*
have a minimum of NZ$2,250 available funds to meet your living costs while you’re here
meet our health and character requirements
be coming to New Zealand to holiday, with work or study being secondary intentions for your visit
not have been approved a visa under a Working Holiday Scheme before.

AND

If you are already in New Zealand you also need to hold a valid temporary visa.

-----

Sementara nak kumpul NZ$2250 tu, den dah lepas umur 30 tahun pun.. :p
Tp sekurg²nya OK sangat la berbanding Aussie punya syarat².. :D

Apa penilaian Cik Aurelia jika dibandingkan kerja di NZ dgn Singapore..? (dari segi kemampuan utk menyimpan)
Sori OFF TOPIC ye..

yg mencari rezeki
faisal_moukei

Lebih kurang...

2,250.00 NZD = 5,621.71 MYR
New Zealand Dollar ↔ Malaysian Ringgit
1 NZD = 2.49854 MYR 1 MYR = 0.400234 NZD


Pinjam la wet sapa2 pejal.. nak buat bank statement jek, pastu ko pulangkan la balik wet tu kat orgnya.. klu ko nak keje kat SG, nk save amaun tu mkn masa bulan jugak la.. mgkn setengah tahun kot, sebab kena byr kos sewa bilik/rumah, transport, makan minum, kos hidup, etc... melainkan ko langsung x enjoy atau langsung x beli pape kecuali F&B, byr sewa dan tambang (takde hutang2 lain), bolehlah save bnyk sket.. mgkn 2-3 bln dah leh cover, tapi sakitlah... #:-S

Boleh jek keja kat SG.. tapi terus-terang ckp, ramai org Melayu yg keje sana tak solat.. sebab mmg takde tempat solat, melainkan ko keje company melayu.. lagi satu, sana, Melayu tak bererti Islam.. :( melayu kat sana, erm... aku mls nak komen la.. makanan melayu kdg tu ko kena menapak jauh baru jumpa kedai melayu, tu pun kdg kedai mamak.. kiri kanan depan belakang ko, semua bangunan tinggi2.. certain place, ko nak lepak2 lps jam 10 takleh dah.. SG tak free mcm Malaysia.. kat Malaysia ko nak lepak kat luar sampai kul 2 pagi melalak pun takde masalah.. kat SG ko try wat camtu, sure ko kena gaban potong lapan.. :))

Lagi satu, ca ya nun alif kat SG tak suka sgt org melayu, especially dari Malaysia.. so banyak2kanlah bersabar.. jgn cari gaduh, buat hal sendiri jek.. hati kena kering dan kental sebab org lain kul 4.30 masih dlm selimut, ko 4.30 dah seksiap mandi dah.. :))

azhahalim
04-12-2012, 12:16 PM
Lebih kurang...

2,250.00 NZD = 5,621.71 MYR
New Zealand Dollar ↔ Malaysian Ringgit
1 NZD = 2.49854 MYR 1 MYR = 0.400234 NZD


Pinjam la wet sapa2 pejal.. nak buat bank statement jek, pastu ko pulangkan la balik wet tu kat orgnya.. klu ko nak keje kat SG, nk save amaun tu mkn masa bulan jugak la.. mgkn setengah tahun kot, sebab kena byr kos sewa bilik/rumah, transport, makan minum, kos hidup, etc... melainkan ko langsung x enjoy atau langsung x beli pape kecuali F&B, byr sewa dan tambang (takde hutang2 lain), bolehlah save bnyk sket.. mgkn 2-3 bln dah leh cover, tapi sakitlah... #:-S

Boleh jek keja kat SG.. tapi terus-terang ckp, ramai org Melayu yg keje sana tak solat.. sebab mmg takde tempat solat, melainkan ko keje company melayu.. lagi satu, sana, Melayu tak bererti Islam.. :( melayu kat sana, erm... aku mls nak komen la.. makanan melayu kdg tu ko kena menapak jauh baru jumpa kedai melayu, tu pun kdg kedai mamak.. kiri kanan depan belakang ko, semua bangunan tinggi2.. certain place, ko nak lepak2 lps jam 10 takleh dah.. SG tak free mcm Malaysia.. kat Malaysia ko nak lepak kat luar sampai kul 2 pagi melalak pun takde masalah.. kat SG ko try wat camtu, sure ko kena gaban potong lapan.. :))

Lagi satu, ca ya nun alif kat SG tak suka sgt org melayu, especially dari Malaysia.. so banyak2kanlah bersabar.. jgn cari gaduh, buat hal sendiri jek.. hati kena kering dan kental sebab org lain kul 4.30 masih dlm selimut, ko 4.30 dah seksiap mandi dah.. :))

kat au n nz senang ke nak makan n solat? singapore serabut la nengok surrounding die...

faisal_moukei
04-12-2012, 12:23 PM
Lebih kurang...

2,250.00 NZD = 5,621.71 MYR
New Zealand Dollar ↔ Malaysian Ringgit
1 NZD = 2.49854 MYR 1 MYR = 0.400234 NZD


Pinjam la wet sapa2 pejal.. nak buat bank statement jek, pastu ko pulangkan la balik wet tu kat orgnya.. klu ko nak keje kat SG, nk save amaun tu mkn masa bulan jugak la.. mgkn setengah tahun kot, sebab kena byr kos sewa bilik/rumah, transport, makan minum, kos hidup, etc... melainkan ko langsung x enjoy atau langsung x beli pape kecuali F&B, byr sewa dan tambang (takde hutang2 lain), bolehlah save bnyk sket.. mgkn 2-3 bln dah leh cover, tapi sakitlah... #:-S

Boleh jek keja kat SG.. tapi terus-terang ckp, ramai org Melayu yg keje sana tak solat.. sebab mmg takde tempat solat, melainkan ko keje company melayu.. lagi satu, sana, Melayu tak bererti Islam.. :( melayu kat sana, erm... aku mls nak komen la.. makanan melayu kdg tu ko kena menapak jauh baru jumpa kedai melayu, tu pun kdg kedai mamak.. kiri kanan depan belakang ko, semua bangunan tinggi2.. certain place, ko nak lepak2 lps jam 10 takleh dah.. SG tak free mcm Malaysia.. kat Malaysia ko nak lepak kat luar sampai kul 2 pagi melalak pun takde masalah.. kat SG ko try wat camtu, sure ko kena gaban potong lapan.. :))

Lagi satu, ca ya nun alif kat SG tak suka sgt org melayu, especially dari Malaysia.. so banyak2kanlah bersabar.. jgn cari gaduh, buat hal sendiri jek.. hati kena kering dan kental sebab org lain kul 4.30 masih dlm selimut, ko 4.30 dah seksiap mandi dah.. :))

(salaam)
o0o0o~... itu macam ka~... :))

Yg kat NZ punya kedaan lak macam mana...?
Adakah terbalik dgn semua keadaan yg ada kat Singapore..?
Dan tak lupa juga kadar pendapatan sebulan kat sana utk kerja² biasa(tak profesional@coolie) berapa..?

yg mencari rezeki
faisal_moukei

AureLia
04-12-2012, 12:25 PM
kat au n nz senang ke nak makan n solat? singapore serabut la nengok surrounding die...

SG mmg serabut gile.. kiri kanan depan belakang, semua apartmen.. sakit jiwa aku dok kat sana.. xmo lagik dah.. ~X( AU lagi ramai org Islam berbanding NZ.. tapi kat NZ pun dah ada Masjid, kalau kat bandar besar mcm Auckland.. klu keje bermusim kat NZ, kena pandai2 la solat.. time org sibuk mengejar duit petik buah ceri, ko gi solat la.. tapi air paip tadak tau.. sama ada ko bawa bekal air sendiri atau ko tayammum jek.. carilah pasir yg bersih memana.. klu kerja ngn omputeh, tau2 jer la, mana leh curik tulang.. klu keje ikut skill, takpe la. Tapi klu keje contract, pandai2 la ko kawtim ngn manager.. klu ko ambik masa utk solat, ko gantilah balik.. ckp elok2 ngn manager..

azhahalim
04-12-2012, 12:45 PM
SG mmg serabut gile.. kiri kanan depan belakang, semua apartmen.. sakit jiwa aku dok kat sana.. xmo lagik dah.. ~X( AU lagi ramai org Islam berbanding NZ.. tapi kat NZ pun dah ada Masjid, kalau kat bandar besar mcm Auckland.. klu keje bermusim kat NZ, kena pandai2 la solat.. time org sibuk mengejar duit petik buah ceri, ko gi solat la.. tapi air paip tadak tau.. sama ada ko bawa bekal air sendiri atau ko tayammum jek.. carilah pasir yg bersih memana.. klu kerja ngn omputeh, tau2 jer la, mana leh curik tulang.. klu keje ikut skill, takpe la. Tapi klu keje contract, pandai2 la ko kawtim ngn manager.. klu ko ambik masa utk solat, ko gantilah balik.. ckp elok2 ngn manager..

mencabar nohh..tang air yg aku risau tu,maklum la kat sini dah biase amek wuduk hbs satu kolah :eek:

cube cik bg suggestion kat aku nye keadaan:
aku lelaki,umur below 30,ada degree,working experiance 3 thn,x kesah keje ape janji halal,speaking blh la tp x fluent,instinct aku lbh kpd au :-?

AureLia
04-12-2012, 12:47 PM
(salaam)
o0o0o~... itu macam ka~... :))

Yg kat NZ punya kedaan lak macam mana...?
Adakah terbalik dgn semua keadaan yg ada kat Singapore..?
Dan tak lupa juga kadar pendapatan sebulan kat sana utk kerja² biasa(tak profesional@coolie) berapa..?

yg mencari rezeki
faisal_moukei


itu mcm la bos... hidup mesti mau pandai maaaa.. :)) :))
Opkos la aku pilih NZ 1000 kali dari SG. SG tanah pun takde! :p Kat NZ, kambing biri2 lebih banyak dari manusia. :eek: Tapi org2nya ramah-tamah belaka. Jumpa kat jalan boleh Hai hai jerk wlupun tak kenal. :D Klu pegi kat memana, customer service mmg tip top. Kat bank pun sama. Diorg takde pilih2, diorg layan semua sama rata. Ada gak la cerita2 diskriminasi, tapi takde la bnyk. Rare cases la. Klu ko ada WHV NZ, ko leh keja apa2 pun, tak semestinya keja ladang/kebun jek. Ko leh keja kat tmpt org main ski, kat restoran, backpacker, pasaraya, mcm2.. tak terhad..

klu ko jenis x memilih kerja, mcm2 ko leh buat dgn adanya WHV.. klu ko btl2 rajin, mmg leh simpan duit, tapi kena stay lebih setahun la kat sana.. klu just setahun jer, ko mmg takleh nak wat duit.. paling bnyk pun mgkn RM5K jer, sebab 1st year ialah masa utk ko menganyam SKILL, masa utk ko korek info, masa utk ko belajar kat mana nak kerja mengikut musim, masa utk ko mengumpul CONTACTS... simpan la banyak contact, sebab ko akan kenal ramai org dari seluruh pelosok donia nan fana ni.. dgn contact ni la ko leh tau kat mana ada keja kosong, kat mana leh keje underground.. tu la gunanya ramai kawan/contact.. :))

Tapi 1 jer aku bengang ngn NZ.. tax dia bapak mahai giler.. :o dan tak sekata, ikut ko ni jenis kategori pekerja mana (ada tax code, aku punya dulu M klu tak silap).. klu ko jenis kategori pekerja bermusim, tax dia klu aku masih ingat, sekitar 12% ke atas.. sgt2 tinggi.. ni kira rate utk pekerja non-pro.. klu pro, lagi la mahai.. tu sebab ramai org NZ komplen gak dan ramai yg lari kerja ke OZ (NZ dan OZ boleh masuk dan kerja kat negara masing2 tanpa perlu permit kerja). NZ kenakan cukai yg tinggi sebab diorg kena support citizen yg tak bekerja. Kat sana, sesapa yg tak bekerja, boleh tuntut wang saraan dari gomen diorg, setinggi NZD$400 seminggu.. ko byangkan sebulan berapa? ~X( Duit gaji ko banyak habis sebab nak support diorg2 ni la. :(scam

But seriously, scenery kat NZ mmg cantik.. sebab tu filem lord of the ring buat kat sana. :"> :">

AureLia
04-12-2012, 12:55 PM
mencabar nohh..tang air yg aku risau tu,maklum la kat sini dah biase amek wuduk hbs satu kolah :eek:

cube cik bg suggestion kat aku nye keadaan:
aku lelaki,umur below 30,ada degree,working experiance 3 thn,x kesah keje ape janji halal,speaking blh la tp x fluent,instinct aku lbh kpd au :-?

Ko below 30 dan ada degree? Sgt sesuai utk apply WHV OZ. Cuma ko kena ada letter of conduct (ni blh minta dari balai polis, klu ada org dlm lagi senang) dan minta bahagian HEP kat UNI keluarkan 1 surat (atau mana2 department berkenaan), mengatakan kursus (Degree ko tu) ko dilakukan dlm English.. klu tak, takut tak lepas.. OZ currency lagi tinggi dari NZ, so lagi cpt dpt save wet klu pandai jimat.. cuma klu ko nak pegi, better ko survey dulu memana tmpt yg ko target nak keje, supaya bila sampai tmpt tu, ko dah tau ko nak gi mana jadi takde la ko buang duit merayau tak tentu hala... siyes aku ckp, duit akan cpt sgt habis, ko takkan rasa pun... #:-S

faisal_moukei
04-12-2012, 01:00 PM
itu mcm la bos... hidup mesti mau pandai maaaa.. :)) :))
Opkos la aku pilih NZ 1000 kali dari SG. SG tanah pun takde! :p Kat NZ, kambing biri2 lebih banyak dari manusia. :eek: Tapi org2nya ramah-tamah belaka. Jumpa kat jalan boleh Hai hai jerk wlupun tak kenal. :D Klu pegi kat memana, customer service mmg tip top. Kat bank pun sama. Diorg takde pilih2, diorg layan semua sama rata. Ada gak la cerita2 diskriminasi, tapi takde la bnyk. Rare cases la. Klu ko ada WHV NZ, ko leh keja apa2 pun, tak semestinya keja ladang/kebun jek. Ko leh keja kat tmpt org main ski, kat restoran, backpacker, pasaraya, mcm2.. tak terhad..

klu ko jenis x memilih kerja, mcm2 ko leh buat dgn adanya WHV.. klu ko btl2 rajin, mmg leh simpan duit, tapi kena stay lebih setahun la kat sana.. klu just setahun jer, ko mmg takleh nak wat duit.. paling bnyk pun mgkn RM5K jer, sebab 1st year ialah masa utk ko menganyam SKILL, masa utk ko korek info, masa utk ko belajar kat mana nak kerja mengikut musim, masa utk ko mengumpul CONTACTS... simpan la banyak contact, sebab ko akan kenal ramai org dari seluruh pelosok donia nan fana ni.. dgn contact ni la ko leh tau kat mana ada keja kosong, kat mana leh keje underground.. tu la gunanya ramai kawan/contact.. :))

Tapi 1 jer aku bengang ngn NZ.. tax dia bapak mahai giler.. :o dan tak sekata, ikut ko ni jenis kategori pekerja mana (ada tax code, aku punya dulu M klu tak silap).. klu ko jenis kategori pekerja bermusim, tax dia klu aku masih ingat, sekitar 12% ke atas.. sgt2 tinggi.. ni kira rate utk pekerja non-pro.. klu pro, lagi la mahai.. tu sebab ramai org NZ komplen gak dan ramai yg lari kerja ke OZ (NZ dan OZ boleh masuk dan kerja kat negara masing2 tanpa perlu permit kerja). NZ kenakan cukai yg tinggi sebab diorg kena support citizen yg tak bekerja. Kat sana, sesapa yg tak bekerja, boleh tuntut wang saraan dari gomen diorg, setinggi NZD$400 seminggu.. ko byangkan sebulan berapa? ~X( Duit gaji ko banyak habis sebab nak support diorg2 ni la. :(scam

But seriously, scenery kat NZ mmg cantik.. sebab tu filem lord of the ring buat kat sana. :"> :">

Den tak memilih kerja..
Selagi boleh solat dan tak perlu angkut arak..
Pasaraya pun den tak kisah..
:D

Dengan mengambil kira kisah yg Cik AureLia sampaikan ni,
berapa anggaran tempoh yg diperlukan (secara purata) utk seseorg kumpul RM 100 000 di NZ...?

p/s : baru den tau LOTR buat peggambaran kat NZ :p

yg mencari rezeki
faisal_moukei

AureLia
04-12-2012, 01:12 PM
Den tak memilih kerja..
Selagi boleh solat dan tak perlu angkut arak..
Pasaraya pun den tak kisah..
:D

Dengan mengambil kira kisah yg Cik AureLia sampaikan ni,
berapa anggaran tempoh yg diperlukan (secara purata) utk seseorg kumpul RM 100 000 di NZ...?

p/s : baru den tau LOTR buat peggambaran kat NZ :p

yg mencari rezeki
faisal_moukei


Klu ko nak save 100K dgn hanya berbekalkan WHV, mmg tak dapek la bos. WHV paling lama pun 1 tahun 6 bulan jer. Lps tu ko kena apply visitor visa dan bersedia utk balik Mesia. Melainkan ko keja sana at least minimum 5 tahun, dan BUKAN kerja seasonal. Klu ko keje sembelih kambing, mmg leh save bnyk tu. Sebab penyembelih punya gaji mmg kaw2 kat sana, blm masuk OT. So klu target ko nak save 100K, better ko pi negara yg currencynya lbh tinggi mcm UK (UK pun ada WHV, tapi bebaru tu diorg bekukan sekejap WHV ni, tak tau skg dah buka balik atau blm). Or keje underground kat OZ (in which aku tak galakkan). Klu nak keje underground kat UK, jgn masuk ikut channel biasa, tapi masuk dari France ikut keretapi (ni org ajar aku). Sebab skg Malaysian dah susah nak masuk ke UK, selalu kena detain dekat airport.

faisal_moukei
04-12-2012, 01:23 PM
Klu ko nak save 100K dgn hanya berbekalkan WHV, mmg tak dapek la bos. WHV paling lama pun 1 tahun 6 bulan jer. Lps tu ko kena apply visitor visa dan bersedia utk balik Mesia. Melainkan ko keja sana at least minimum 5 tahun, dan BUKAN kerja seasonal. Klu ko keje sembelih kambing, mmg leh save bnyk tu. Sebab penyembelih punya gaji mmg kaw2 kat sana, blm masuk OT. So klu target ko nak save 100K, better ko pi negara yg currencynya lbh tinggi mcm UK (UK pun ada WHV, tapi bebaru tu diorg bekukan sekejap WHV ni, tak tau skg dah buka balik atau blm). Or keje underground kat OZ (in which aku tak galakkan). Klu nak keje underground kat UK, jgn masuk ikut channel biasa, tapi masuk dari France ikut keretapi (ni org ajar aku). Sebab skg Malaysian dah susah nak masuk ke UK, selalu kena detain dekat airport.

Salaam...

Thanks for these valuable info, sis..
Tp den kalau boleh taknak la keje sembelih² ni..
Den sangat kesian tengok binatang yg kena sembelih..
Tp boleh je melantak daging dia lepas tu.
hahahaha :))

Lagipun kalau kerap² sembelih, nanti ada kesan kat 'hati'..
:D

yg mencari rezeki
faisal_moukei

inna
04-12-2012, 01:45 PM
Lebih kurang...

2,250.00 NZD = 5,621.71 MYR
New Zealand Dollar ↔ Malaysian Ringgit
1 NZD = 2.49854 MYR 1 MYR = 0.400234 NZD


Pinjam la wet sapa2 pejal.. nak buat bank statement jek, pastu ko pulangkan la balik wet tu kat orgnya.. klu ko nak keje kat SG, nk save amaun tu mkn masa bulan jugak la.. mgkn setengah tahun kot, sebab kena byr kos sewa bilik/rumah, transport, makan minum, kos hidup, etc... melainkan ko langsung x enjoy atau langsung x beli pape kecuali F&B, byr sewa dan tambang (takde hutang2 lain), bolehlah save bnyk sket.. mgkn 2-3 bln dah leh cover, tapi sakitlah... #:-S

Boleh jek keja kat SG.. tapi terus-terang ckp, ramai org Melayu yg keje sana tak solat.. sebab mmg takde tempat solat, melainkan ko keje company melayu.. lagi satu, sana, Melayu tak bererti Islam.. :( melayu kat sana, erm... aku mls nak komen la.. makanan melayu kdg tu ko kena menapak jauh baru jumpa kedai melayu, tu pun kdg kedai mamak.. kiri kanan depan belakang ko, semua bangunan tinggi2.. certain place, ko nak lepak2 lps jam 10 takleh dah.. SG tak free mcm Malaysia.. kat Malaysia ko nak lepak kat luar sampai kul 2 pagi melalak pun takde masalah.. kat SG ko try wat camtu, sure ko kena gaban potong lapan.. :))

Lagi satu, ca ya nun alif kat SG tak suka sgt org melayu, especially dari Malaysia.. so banyak2kanlah bersabar.. jgn cari gaduh, buat hal sendiri jek.. hati kena kering dan kental sebab org lain kul 4.30 masih dlm selimut, ko 4.30 dah seksiap mandi dah.. :))

baru cadang nk cari keje kat singapore..tp bila baca statement cik aurelia ni cam x seronok la pulak..

AureLia
04-12-2012, 01:45 PM
Salaam...

Thanks for these valuable info, sis..
Tp den kalau boleh taknak la keje sembelih² ni..
Den sangat kesian tengok binatang yg kena sembelih..
Tp boleh je melantak daging dia lepas tu.
hahahaha :))

Lagipun kalau kerap² sembelih, nanti ada kesan kat 'hati'..
:D

yg mencari rezeki
faisal_moukei


Tak nak keje semelih eh... :-? pape pun, try la apply WHV tu.. untung sabut, timbul.. :D good luck en pejal :)cgrock

AureLia
04-12-2012, 01:48 PM
baru cadang nk cari keje kat singapore..tp bila baca statement cik aurelia ni cam x seronok la pulak..

erm.. try jek la cik inna kalau hati dah nak ke sana.. tak cuba tak tau.. saya berckp berdasarkan pengalaman yg dah 5-6 kali kerja kat SG.. #:-S mungkin pengalaman cik inna nanti lain lagi, sape tau kan.. :D

inna
04-12-2012, 01:53 PM
erm.. try jek la cik inna kalau hati dah nak ke sana.. tak cuba tak tau.. saya berckp berdasarkan pengalaman yg dah 5-6 kali kerja kat SG.. #:-S mungkin pengalaman cik inna nanti lain lagi, sape tau kan.. :D

takut la pulak..sbb susah nk solat kan..nk cari makanan yg halal pun susah..leh kurus kalau camni..haha
dulu cik aurelia stay kat jb or kat singapore?

p/s : sori incik tt,dh menyimpang la pulak,bkn citer pasal petik buah kat ostrolia tp dh citer pasal keje kat singapore la pulak:D

AureLia
04-12-2012, 02:07 PM
takut la pulak..sbb susah nk solat kan..nk cari makanan yg halal pun susah..leh kurus kalau camni..haha
dulu cik aurelia stay kat jb or kat singapore?

p/s : sori incik tt,dh menyimpang la pulak,bkn citer pasal petik buah kat ostrolia tp dh citer pasal keje kat singapore la pulak:D

Klu keje kat cmpany cine, buleh la mintak kebenaran dia sekejap nak pi solat.. nti ckp la kat dia, masa yg kita amik utk solat, kita akan ganti balik by doing stayback ke.. pandai2 la kawtim.. :) cuma yg susah klu keje kilang.. mmg takleh lari2, sebab jaga mesin.. kecuali la klu keje sorang2 atau keja bahagian packing brg yg supervisor dia tak cek sgt.. ni kena kawtim ngn kwn2 gak.. saya pernah stay SG dan JB... :)

azhahalim
04-12-2012, 03:25 PM
respect aku ngn perjalanan hidup cik aurelia - NZ,OZ,SG,UK,US... aku plg jaoh pun g sabah je,tu pun br skali ~X(

faisal_moukei
04-12-2012, 03:32 PM
respect aku ngn perjalanan hidup cik aurelia - NZ,OZ,SG,UK,US... aku plg jaoh pun g sabah je,tu pun br skali ~X(

Salaam,..

Perempuan macam ni baru betul boleh didik anak dgn bagus..
Den kalau ada kesempatan, maunye ngorat Cik AureLia ni jadi isteri den..
:))

yg mencari rezeki
faisal_moukei

q_squalus
04-12-2012, 03:33 PM
wah, boleh melancong sambil bekerja...
boleh ambik cuti tanpa gaji nie, cari angin luar lak

AureLia
04-12-2012, 05:14 PM
respect aku ngn perjalanan hidup cik aurelia - NZ,OZ,SG,UK,US... aku plg jaoh pun g sabah je,tu pun br skali ~X(

Uiks... salah paham nihh... den mana penah pi UK ngn US... belum ada rezeki la... :(( :((

inna
04-12-2012, 06:06 PM
Klu keje kat cmpany cine, buleh la mintak kebenaran dia sekejap nak pi solat.. nti ckp la kat dia, masa yg kita amik utk solat, kita akan ganti balik by doing stayback ke.. pandai2 la kawtim.. :) cuma yg susah klu keje kilang.. mmg takleh lari2, sebab jaga mesin.. kecuali la klu keje sorang2 atau keja bahagian packing brg yg supervisor dia tak cek sgt.. ni kena kawtim ngn kwn2 gak.. saya pernah stay SG dan JB... :)

kalau stay kat JB, kul berapa nk kene kuar dari umah? seawal 5am ke? lebam ar camtu..tp kalau stay kat singapore lak rumah bapak mahal kat sana..bilik je pun dh 250SGD kan?

AureLia
04-12-2012, 06:10 PM
kalau stay kat JB, kul berapa nk kene kuar dari umah? seawal 5am ke? lebam ar camtu..tp kalau stay kat singapore lak rumah bapak mahal kat sana..bilik je pun dh 250SGD kan?

Klu stay kat JB, mcm saya ckp sebelum ni, kena kuar awal... saya dulu tumpang kenderaan kawan, seawal 4.30 pagi dah bangun, kol 5 mcm tu dah kuar rumah.. sampai kat kilang dlm 15 minit sebelum kul 7, kdg2 sempat bekpes, tapi biasanya tak sempat.. solat curi2 kat emergency staircases.. klu tinggal kat SG, kena pikir gak, sewa rumah kena byr dlm Sing dollar, tapi kalau tinggal kat JB, byr dlm RM.. mana nak? RM250 atau SGD250? Cuma klu stay kat SG bapak boring gile.. kiri kanan depan belakang semua bangunan.. serius, klu keje sana sorang2, leh sakit jiwa klu tak boleh adapt.. so terpulang kpd pilihan individu... :)

makhlukbumi
05-12-2012, 10:51 AM
dengan serious nya aku perhati satu persatu post faisal_moukei dan cik aurelia...hehhehe... wah.... sebenanrnya aku ingat nk pergi nz lagi dari aus... sbb aku ada survey jgk... nz ni, negara dia ok dari aus kan..orng dia apa.... so... oleh sbb korang dah sembang ke nz pulak...happy gila aku..sbb mmng aku nk g nz sbnar...hehehe..

so, aku cakap pasal singapore dulu sbb, sblm aku nk g nz, aku kena la kumpul duit dulu..sblm g nz.... sbb tu aku cadang nk kerja kat sg dulu..cepat skit leh kumpul modal....


so, en faisal_moukei ni, xjadi ke nk kerja singapore dulu ? adui.. pastu aku nk kerja dgn sapa.... aku ingat nk kerja dlm 6 bulan jer... cukup 10k, pastu trus g nz...

sylarempire
05-12-2012, 10:56 AM
member aku 3 orang petik buah kat sana

makhlukbumi
05-12-2012, 05:43 PM
mula2 aku nk pilih kerja petek epal... pastu... aku tngk kawan kita cakap mcm ni... aduiii...

Pegi apply WHV la. Lepas tu survey sendiri kat internet. Kalau tinggal kat backpacker, biasanya certain backpacker akan tlg carikan kerja sebagai inisiatif sebab tinggal kat tempat diorg. Petik apel kerja paling berat antara banyak2 kerja. Berat 1 beg ialah sekitar 25kg bila apel dah penuh, kemudian kena jalan isikan apel dlm kotak besar, bukan boleh tuang apel mcm tu jer. Kena masukkan perlahan2 supaya apel tak bruise. Kemudian nak panjat bukit utk petik apel, tarik tangga besi lagi. Kena belajar cara letak tangga kalau kat bukit supaya tak terjatuh bukit, kalau tak patah kaki mcm sorang member tu. Kalau tak patah belakang pun dah kira nasib baik. Tu belum masuk suasana yg sejuk gila. Dari 100 org yg petik apel, 10 jer yg mungkin bertahan.


tadi aku g masuk dapur.. training angkat beras 1 kampit (10 kg) mak aiiii ~X( ~X( ~X( nak patah tulang belakang... tu baru 10kg.. ni 25 kg... aku rasa mcm berminat ke arah sembelihan la pulak... aku tngh survey2 jgk ni... kawan2, yg bahagian sembelih tu, sembelih lembu halal ker mcm mana erk ?

pengemis_pip90
05-12-2012, 05:55 PM
dengan serious nya aku perhati satu persatu post faisal_moukei dan cik aurelia...hehhehe... wah.... sebenanrnya aku ingat nk pergi nz lagi dari aus... sbb aku ada survey jgk... nz ni, negara dia ok dari aus kan..orng dia apa.... so... oleh sbb korang dah sembang ke nz pulak...happy gila aku..sbb mmng aku nk g nz sbnar...hehehe..

so, aku cakap pasal singapore dulu sbb, sblm aku nk g nz, aku kena la kumpul duit dulu..sblm g nz.... sbb tu aku cadang nk kerja kat sg dulu..cepat skit leh kumpul modal....


so, en faisal_moukei ni, xjadi ke nk kerja singapore dulu ? adui.. pastu aku nk kerja dgn sapa.... aku ingat nk kerja dlm 6 bulan jer... cukup 10k, pastu trus g nz...

kalo jd..kita gerak as 1 batch..aku..bro..abam pezal ngan kwn dia..tp kita kena prepare RM2-3k untuk survive smentara dpt 1st SGD kita..

fine net
05-12-2012, 05:56 PM
kalo jd..kita gerak as 1 batch..aku..bro..abam pezal ngan kwn dia..tp kita kena prepare RM2-3k untuk survive smentara dpt 1st SGD kita..

kt SG nnti 1st job target nk cari jenis job mcm mane....:)

AuraSuccess_88
05-12-2012, 05:57 PM
gaji tebaik dh nie..

pengemis_pip90
05-12-2012, 05:58 PM
kt SG nnti 1st job target nk cari jenis job mcm mane....:)

aku x kesah..kuli2 pn jd la..jnji halal..

makhlukbumi
05-12-2012, 06:03 PM
aku x kesah..kuli2 pn jd la..jnji halal..

sama la.... cleaner ker apa ker..janji halal.. ala..xdak orng kenal pon....hehehhee... lagi pon kerja suka2 ..bukan tetap...hehe..

insyaAllah jadi..

AureLia
05-12-2012, 06:09 PM
mula2 aku nk pilih kerja petek epal... pastu... aku tngk kawan kita cakap mcm ni... aduiii...

tadi aku g masuk dapur.. training angkat beras 1 kampit (10 kg) mak aiiii ~X( ~X( ~X( nak patah tulang belakang... tu baru 10kg.. ni 25 kg... aku rasa mcm berminat ke arah sembelihan la pulak... aku tngh survey2 jgk ni... kawan2, yg bahagian sembelih tu, sembelih lembu halal ker mcm mana erk ?

erkk.. bos, petik ceri jer pun dah 5kg bos.. :)) jgn la expect kerja petik2 ni keja senang.. #:-S org ingat keje ni senang, just petik2 mcm tu jer.. sama sekali engkorang tak tahu betapa susah payahnya.. bangun kul 6 pagi, dgn suasana sejuk dan ais yg melekat di pangkal buah, tangan ko mcm kena cucuk dgn 2-3 bilah pisau.. blm masuk kena petik bila suhu kat luar mencecah 5 degree celcius.. ko tak beku pun dah kira 1 keajaiban.. :eek:

azhahalim
05-12-2012, 09:58 PM
erkk.. bos, petik ceri jer pun dah 5kg bos.. :)) jgn la expect kerja petik2 ni keja senang.. #:-S org ingat keje ni senang, just petik2 mcm tu jer.. sama sekali engkorang tak tahu betapa susah payahnya.. bangun kul 6 pagi, dgn suasana sejuk dan ais yg melekat di pangkal buah, tangan ko mcm kena cucuk dgn 2-3 bilah pisau.. blm masuk kena petik bila suhu kat luar mencecah 5 degree celcius.. ko tak beku pun dah kira 1 keajaiban.. :eek:

beshnye main salji :p

tudung87
05-12-2012, 11:43 PM
aku berminat nak keje kat tempat2 macam NZ/OZ ni.

sebab memang minat berjalan2..

tapi, i love my work. so, tak jadi la.. :D

AureLia
06-12-2012, 09:06 AM
beshnye main salji :p

Best ko ckp? :o Ko try masukkan tangan ko dlm peti sejuk tempat simpan ikan tu, pastu ko tekapkan tapak tangan atas ais tu, tengok berapa lama ko leh tahan... kesejukan tu masuk sampai ke tulang, sakit ooo.. bukannya takat sejuk biasa.. sebab ko pegang buah dan pokok.. klu ko tak pegang pape, takde masalah sgt.. ni belum ko masuk keje kat Packing Yard, air utk cuci buah ceri tu, pehhhh... #:-S

makhlukbumi
08-12-2012, 09:02 AM
salam cg, nk tanya jap... contoh, kalau sy nk g kerja kat nz ... nk datang dgn melancong.... visa WHV tu kena apply kat mana erk ? kat sini ker atau nanti sampai kat airport sana ? kalau nk g kat nz dgn melancong, kene ada visa jgk ker?

faisal_moukei
08-12-2012, 10:27 AM
dengan serious nya aku perhati satu persatu post faisal_moukei dan cik aurelia...hehhehe... wah.... sebenanrnya aku ingat nk pergi nz lagi dari aus... sbb aku ada survey jgk... nz ni, negara dia ok dari aus kan..orng dia apa.... so... oleh sbb korang dah sembang ke nz pulak...happy gila aku..sbb mmng aku nk g nz sbnar...hehehe..

so, aku cakap pasal singapore dulu sbb, sblm aku nk g nz, aku kena la kumpul duit dulu..sblm g nz.... sbb tu aku cadang nk kerja kat sg dulu..cepat skit leh kumpul modal....


so, en faisal_moukei ni, xjadi ke nk kerja singapore dulu ? adui.. pastu aku nk kerja dgn sapa.... aku ingat nk kerja dlm 6 bulan jer... cukup 10k, pastu trus g nz...

Salaam,...

Den memang tengah sembang panjang pun pasal kerja kat Singapore ni..

Mula baca dari sini..(Pg 57 sampai abis) :D
Dah cecah 70 mukasurat pun..
http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=325017&page=57

yg mencari rezeki
faisal_moukei

makhlukbumi
08-12-2012, 10:06 PM
ni pulak perancangan hidup sy..

1) Kerja di singapore (kumpul biar dapat 10k) pastu pergi ke NZ
2) kerja kat NZ (dalam 6 bulan) sebagai cleaner@petik buah ,sy akan ke UK (InsyaAllah)
3) Lepas sampai ke UK sy akan try cari lubang petik buat or cleaner jugak.


range gaji (berdasarkan yg sy kaji.

1) SINGAPORE : SGD1500 bajet RM2000 sudah la... xmau bajet dapat banyak.

2) NZ (apa yg sy survey td. gaji 14 NZD perjam.. semminggu kerja 40jam
40jam X NZD 14 X 1 bulan = NZD 2240 convert to my = RM5600.

3) UK , ramai member cakap, jadi cleaner pon kalau rajin OT, leh dapat 2000 pound sebulan (RM10 000). tolak makan,rumah,belanja lain2 kira sendiri...


faktor utama kerja kat luar (NAK DAPAT BANYAK DUIT DENGAN CEPAT) nak kumpul buat modal.

target kumpul (80-100K)

sekarang sy 24... sy bajet sy nk kerja kat ketiga2 negara diatas dalam 3 tahun... 27@28 sy balik malaysia... InsyaAllah... buat balik dalam anggaran diatas...buat bisnes.. (bisnes dah ada dalam kepala sy) hehe

barakahtopup
09-12-2012, 08:55 AM
bgus 2 bro!!!

jeb_134
09-12-2012, 09:13 AM
x bleh buang masa berinternet dan ckp jer wat sgera.kna berani dn azam yg kuat.story ckit eh wat semangat sya umur 18 lepas sekolah bwak beg gi interview kilang kt spore x penah pegi tapi redah coz dgn azam jer.dlm poket ade rm1000.masa tu english pn hancur.2 hari dpt kje xde permit.kenal kwn2 6 bulan dpt peluang kje shipyard dgn permit.shipyard 1 tahun msuk kilang offer baik.xde permit kje 3 taun.kawin..siap2 packing nk g japan failed coz istri mengandung.skrang da x bleh gerak coz anak da 7.kena wat baik ngan org indon coz dekat luar negara kebanyakan org indon bukan mlysia.jgn harap nk simpan duit klu kt mlsia pn enjoy jer coz kt luar lebih negara tu lebih happening.

AureLia
09-12-2012, 09:16 PM
2) NZ (apa yg sy survey td. gaji 14 NZD perjam.. semminggu kerja 40jam
40jam X NZD 14 X 1 bulan = NZD 2240 convert to my = RM5600.



tu klu keje contract.. tapi tak semestinya akan dpt keje contract.. kdg2 akan dpt keje based on kita punya skill sendiri.. lagi satu klu keje contract, takde can nak berehat ikut masa sendiri, sebab kita dibayar per jam oleh majikan.. dibuatnya masa tu sejuk gila babas ke, hujan ke, klu majikan suruh keja, terpaksalah kerja juga.. klu dpt keja senang takpe.. klu dpt keje mcm petik bunga buah kiwi, mau patah tengkuk nak buat 8 jam sehari.. silap2 baru 20 min ko dah cabut.. hehe..

donaldduck
16-12-2012, 03:12 PM
tu klu keje contract.. tapi tak semestinya akan dpt keje contract.. kdg2 akan dpt keje based on kita punya skill sendiri.. lagi satu klu keje contract, takde can nak berehat ikut masa sendiri, sebab kita dibayar per jam oleh majikan.. dibuatnya masa tu sejuk gila babas ke, hujan ke, klu majikan suruh keja, terpaksalah kerja juga.. klu dpt keja senang takpe.. klu dpt keje mcm petik bunga buah kiwi, mau patah tengkuk nak buat 8 jam sehari.. silap2 baru 20 min ko dah cabut.. hehe..

biasa la tu..mana ada keje senang dlm dunia ni..klu nk masyuk, keje kne busyuk sket.. lumrah..

len la klu keturunan dh kerabat, anak org kaya... mgkin hidup sng dr awal..

bak kata pepatah... anda tak salah jika dilahirkan miskin, tp anda bersalah jika mati dlm keadaan miskin.. :)

lambda123
16-12-2012, 03:14 PM
jom keje kat ladang epal aku di Malang Batu. Gaji aku bagi 17000 rupiah sehari.

alex
16-12-2012, 04:01 PM
meh ramai2 p kerja petik buah apel.

momoque
16-12-2012, 04:04 PM
ni pulak perancangan hidup sy..

1) Kerja di singapore (kumpul biar dapat 10k) pastu pergi ke NZ
2) kerja kat NZ (dalam 6 bulan) sebagai cleaner@petik buah ,sy akan ke UK (InsyaAllah)
3) Lepas sampai ke UK sy akan try cari lubang petik buat or cleaner jugak.


range gaji (berdasarkan yg sy kaji.

1) SINGAPORE : SGD1500 bajet RM2000 sudah la... xmau bajet dapat banyak.

2) NZ (apa yg sy survey td. gaji 14 NZD perjam.. semminggu kerja 40jam
40jam X NZD 14 X 1 bulan = NZD 2240 convert to my = RM5600.

3) UK , ramai member cakap, jadi cleaner pon kalau rajin OT, leh dapat 2000 pound sebulan (RM10 000). tolak makan,rumah,belanja lain2 kira sendiri...


faktor utama kerja kat luar (NAK DAPAT BANYAK DUIT DENGAN CEPAT) nak kumpul buat modal.

target kumpul (80-100K)

sekarang sy 24... sy bajet sy nk kerja kat ketiga2 negara diatas dalam 3 tahun... 27@28 sy balik malaysia... InsyaAllah... buat balik dalam anggaran diatas...buat bisnes.. (bisnes dah ada dalam kepala sy) hehe

bile bro nk start kije s'pore?

jeplo
16-12-2012, 04:06 PM
Jangan sampai kena jual mcm org kita kat singapura tu dah laaa