PDA

View Full Version : Nissan Almera vs Proton Preve


Pages : [1] 2 3 4

ejenrahsia
12-11-2012, 04:26 PM
Nak mintak pendapat kawan-kawan kat cg ni.. Antara Nissan Almera 1.5 dgn Proton Preve 1.6 mane lagi ok? harga lebih kurang je..
mule-mule plan nak bli preve..tapi baru2 ni nissan launch model baru almera, design lawa gak..harga utk 1.5L E A/T rm70,500.. Preve 1.6 CFE 73,000..:)

bspitih
12-11-2012, 04:26 PM
kasi tepek gambar sikit nissan almera tu tt :D

tomie
12-11-2012, 04:28 PM
amik import jerlah :D
spec2 tahan lama skit kot ? :">

mzak
12-11-2012, 04:28 PM
Almera laaaa....

fine net
12-11-2012, 04:29 PM
amik almera je...brand nissan...preve brand proton...hehe...

azrulazman
12-11-2012, 04:30 PM
takde pic ke tt

suprol
12-11-2012, 04:34 PM
almera kot... tp preeve tu agak luas gak dlm dia

Sang Kelembai
12-11-2012, 04:36 PM
almera murah sikit. yg buat banyak tu sebab cukai, banding ngan preve, cukai sikit tapi harga keta lg mahal dari almera.

sytruly
12-11-2012, 04:38 PM
almera ....go for quality

lokman80
12-11-2012, 04:40 PM
Nissan jaga kualiti customer service pn bagus ...

sytruly
12-11-2012, 04:42 PM
Nissan jaga kualiti customer service pn bagus ...

Aku pakai nissan..so far so good...service mmg baik!!!

fendyx
12-11-2012, 04:44 PM
almera la tt...interest pun murah lg dpd proton

Duffayoi14
12-11-2012, 04:46 PM
almera....


Go for dugong V2

babyblacky
12-11-2012, 04:47 PM
ALmeera RM70,000 ker? baru tau :o:o
angkat almera jer boss...

ejenrahsia
12-11-2012, 04:51 PM
pix korang gugel je..hehehehe..mmg tgk almera dah berkenan dihati.. rate riba pun 2.4% je..nk banding dgn preve..

ejenrahsia
12-11-2012, 04:54 PM
korg agak kalau PR menang harge kete makin murah x?baik tunggu ke..baik beli je?sebagai pengguna kita mesti nk murahkan..maklum la komitmen gaji makin bertambah..hutang xhabis2..

mjamil
12-11-2012, 04:55 PM
proton x berkualiti. amik almera. x kan menyesal. kebanyakkan yg upgrade keta smuanya beralih keta import.

silverchair959
12-11-2012, 04:59 PM
tunggu tukar kerajaan dulu la...br keta murah

akira_sempoi
12-11-2012, 05:01 PM
amik almera kalau xnak nyesal TT :D kualiti penting

amy@promatt
12-11-2012, 05:02 PM
pix korang gugel je..hehehehe..mmg tgk almera dah berkenan dihati.. rate riba pun 2.4% je..nk banding dgn preve..

hahahahaha...xleh handle....:)):)):)):))

faiz85
12-11-2012, 05:10 PM
nak puas hati pegi la test2 dua-dua kete tu...mintak pendapat pun dah kompem sume pilih nissan..kualiti dikatakan...padahal sume xpernah pkai pun dua2 kete...

farhansopri
12-11-2012, 05:13 PM
member aku dah test drive dua2 kereta.. dia ni mmg kaki test drive penah bekerja dgn naza.. dia cakap nak selesa preve la.. almera ni mcm vios blkg mcm melantun kurang confortable enjin berat sbb 1.5 preve ringan skit pickup pon ok sbb 1.6 tp kalo nak pakai lama dia ckp leh la amik almera kalo nak pakai 2-3thn harga nissan ni dia ckp harga mcm terjun bangunan.

sfauzie
12-11-2012, 05:18 PM
Mula2 aku tengok kat surat kobar...ingatkan vios dugong...bila aku pergi kat shopping mall...nampak kete ni...baru aku tau model nissan...cun seh

http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/409370_489202151111522_226908329_n.jpg

http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/522203_489202267778177_1567042065_n.jpg

fxjaybee.co
12-11-2012, 05:38 PM
almera tan chong kapir....

hafiz_yahya
12-11-2012, 05:52 PM
nissan terbaik dari segi kualiti... xpon guna vios...
:)

kurosaki
12-11-2012, 05:53 PM
member aku g test..dia ckp..almera nye pickup xkuat sgt..

akumakangaji
12-11-2012, 05:54 PM
tunggu tukar kerajaan dulu la...br keta murah

pepehal tunggu pas P.U

forexian
12-11-2012, 05:57 PM
kalo tak kisah dengan ruang, beli je almera

zanaa
12-11-2012, 06:10 PM
almeera... preve tuh keta eh? baru tahu... kah3

akumakangaji
12-11-2012, 06:12 PM
cakap pasal design & performance preve..reliability nissan has better track record compared to proton..

**nissan punya interior x cun..baik almera..sylphy..grand livina..x rasa cam kereta mahal..

akumakangaji
12-11-2012, 06:13 PM
almeera... preve tuh keta eh? baru tahu... kah3

perghh..statement ni penjual proton sure x bleh terima..:p

zanaa
12-11-2012, 06:20 PM
perghh..statement ni penjual proton sure x bleh terima..:p

jgn la marah... proton = serik laaa... #:-S

akumakangaji
12-11-2012, 06:23 PM
jgn la marah... proton = serik laaa... #:-S

yela..cik zanaa penah pakai nissan ke?

sarah ali khan
12-11-2012, 06:26 PM
Nissan Almeraaaa!!!

mat gen2
12-11-2012, 06:35 PM
almeera... preve tuh keta eh? baru tahu... kah3

statement terbaik ever..hehe:)cgrock

zinedine
12-11-2012, 06:39 PM
Orang pandai & bijak mesti pilih Nissan Almera...Proton Preve hanya utk orang yg tak bijak atau b&^%h sajer...

kopirait
12-11-2012, 06:39 PM
http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/409370_489202151111522_226908329_n.jpg


Macam Vios la depan die.. :D

silverchair959
12-11-2012, 06:42 PM
Orang pandai & bijak mesti pilih Nissan Almera...Proton Preve hanya utk orang yg tak bijak atau b&^%h sajer...

perghhh sedih kalo owner preve baca nih...

poknik
12-11-2012, 06:42 PM
buat poll la TT..

aku vote for nissan Almera

poknik
12-11-2012, 06:45 PM
cakap pasal design & performance preve..reliability nissan has better track record compared to proton..

**nissan punya interior x cun..baik almera..sylphy..grand livina..x rasa cam kereta mahal..

sebab model2 yg ko sebut tu sebenornya adalah model2 murah.. sampai kat malaysia je harga jadi berganda2 mahal dek kerana cukai tinggi nak cover moder preve.. :)):))

muzica
12-11-2012, 07:05 PM
Orang pandai & bijak mesti pilih Nissan Almera...Proton Preve hanya utk orang yg tak bijak atau b&^%h sajer...

:((:((:(( pemilik preve dgr statement.:D

peija06
12-11-2012, 08:03 PM
sedihnya pemilik proton..aku ada hati jgk nak pakai preve.
tunggu tabong buloh aku penuh..huhu

akumakangaji
12-11-2012, 08:07 PM
sebab model2 yg ko sebut tu sebenornya adalah model2 murah.. sampai kat malaysia je harga jadi berganda2 mahal dek kerana cukai tinggi nak cover moder preve.. :)):))

Fhm jugak psl tax..tapi honda n kia ok what depa punya interior..honda city..civic n stream..

Abern
13-11-2012, 08:21 AM
Smlm bru test drive almera, mantop beb... Tp pikap kureng skit maklum la 1.5.... Tgk speak yg typ E dan V biasa2 jer mcm vios gak... Tp yg speak VL mantop beb...

scharger101
13-11-2012, 08:26 AM
Smlm bru test drive almera, mantop beb... Tp pikap kureng skit maklum la 1.5.... Tgk speak yg typ E dan V biasa2 jer mcm vios gak... Tp yg speak VL mantop beb...

aikk...lain spec lain enjin ke,rase cam same je enjin almera nih

jzie85
13-11-2012, 08:34 AM
Aku dh serik ngan proton. sush hati bawak keter aku yg skang ni. tmbh lak nmpak preve. preview pon aku xnak gak. huhuhu, servis mahal lak tu.

peja510
13-11-2012, 08:44 AM
Aku dh serik ngan proton. sush hati bawak keter aku yg skang ni. tmbh lak nmpak preve. preview pon aku xnak gak. huhuhu, servis mahal lak tu.

pengguna preve sendiri ni..nape serik bos?

gunungemas
13-11-2012, 08:46 AM
Semua pengeluar kereta pun sama je.... kalau nak dibandingkan kualiti luaran memanglah buatan proton selalu bermasalah. Tetapi, kena ingat perkembangan teknologi kereta proton adalah yang drastik sekali.... kalau nak kata masalah engine proton, toyota, nissan, merz, volvo... semua kadar manufacturing defectnya lebih kurang sama jer....tapi kalau nak additional value protonlah yang banyak menerokai nilai tambah baru.... memanglah benda baru banyak kelemahan .... tapi taklah sampai kereta tersadai tepi jalan.........

Membeli proton bermakna anda mengikuti arus teknologi motomobil semasa... abaikan perkara-perkara sampingan..... proton is advanced than others

akira_sempoi
13-11-2012, 08:48 AM
aku pun dah serik dengan proton :))

scharger101
13-11-2012, 08:50 AM
Semua pengeluar kereta pun sama je.... kalau nak dibandingkan kualiti luaran memanglah buatan proton selalu bermasalah. Tetapi, kena ingat perkembangan teknologi kereta proton adalah yang drastik sekali.... kalau nak kata masalah engine proton, toyota, nissan, merz, volvo... semua kadar manufacturing defectnya lebih kurang sama jer....tapi kalau nak additional value protonlah yang banyak menerokai nilai tambah baru.... memanglah benda baru banyak kelemahan .... tapi taklah sampai kereta tersadai tepi jalan.........

Membeli proton bermakna anda mengikuti arus teknologi motomobil semasa... abaikan perkara-perkara sampingan..... proton is advanced than others

kemon la bro...

arzaraza
13-11-2012, 08:53 AM
kalau nak banding pickup/speed kereta kena tengok
Max Torque dia, nissan berapa dan preve berapa?

aku bagi contoh 2 kereta
1- Volks 1400cc - Max torque 200 lebih dan harga pun RM200K lebih
2- Toyota Camry 2000cc - Max Torque tak sampai 200 dan harga
pun murah drp Volks walaupun cc tinggi.

GPG
13-11-2012, 08:53 AM
Semua pengeluar kereta pun sama je.... kalau nak dibandingkan kualiti luaran memanglah buatan proton selalu bermasalah. Tetapi, kena ingat perkembangan teknologi kereta proton adalah yang drastik sekali.... kalau nak kata masalah engine proton, toyota, nissan, merz, volvo... semua kadar manufacturing defectnya lebih kurang sama jer....tapi kalau nak additional value protonlah yang banyak menerokai nilai tambah baru.... memanglah benda baru banyak kelemahan .... tapi taklah sampai kereta tersadai tepi jalan.........

Membeli proton bermakna anda mengikuti arus teknologi motomobil semasa... abaikan perkara-perkara sampingan..... proton is advanced than others

tp poket kte advanved than others jgk la kn..hehehe :eek::eek::eek::eek:

gunungemas
13-11-2012, 08:53 AM
Jepun adalah pengeluar kereta ala-Israel di Malaysia. Sebab tokok tambah sikit body dah naik harga....... teknologi masih sama je....

gunungemas
13-11-2012, 08:56 AM
tp poket kte advanved than others jgk la kn..hehehe :eek::eek::eek::eek:

Bab ini bukan masalah kita bro....... ini masalah tanda ni "X". kalau letak tanda ni di tempat yang betul, masalah ni dah lama dah..... SELESAI

gunungemas
13-11-2012, 09:02 AM
Satu perkara yang perlu dibetulkan ialah SC proton mahal. Betul ke? Dah cuba bawa keta ke UMW... berapa dia minta? Puas hati?

SC proton ni masalahnya terlalu banyak dan pomen keja sambil lewa. UMW SOP jelas............ itu je beza.

Nampak tak masalahnya?

Attitude pekerja SC proton tak berapa nak betul.... kalau keja dengan jepun or mata sepet, orang kita ni keja macam orang gila.... tapi kalau keja dgn orang kita, orang kita jadi "setan".... maaflah ye bahasa manis sangat untuk didengar

akira_sempoi
13-11-2012, 09:05 AM
TT try Tanya Nissan dealer servis berapa interval km dia?

proton setiap 5000 km kena servis. upah servis dia dalam RM 60 lebih. yg ni upah plg murah. tu x termasuk barang2. dari pengalaman aku, servis proton paling hampeh dan mahal. bila dah mileage 20K, charge termasuk barang dah rm600 lebih. tu x termasuk 80k punya, harga dia lebih kurang rm1000 :))


Toyota setiap 10000 km baru servis. upah servis dia dalam RM 75. kira ok sgt. servis pun cepat.

akira_sempoi
13-11-2012, 09:07 AM
Satu perkara yang perlu dibetulkan ialah SC proton mahal. Betul ke? Dah cuba bawa keta ke UMW... berapa dia minta? Puas hati?

SC proton ni masalahnya terlalu banyak dan pomen keja sambil lewa. UMW SOP jelas............ itu je beza.

Nampak tak masalahnya?

Attitude pekerja SC proton tak berapa nak betul.... kalau keja dengan jepun or mata sepet, orang kita ni keja macam orang gila.... tapi kalau keja dgn orang kita, orang kita jadi "setan".... maaflah ye bahasa manis sangat untuk didengar


betul. memang hampeh lah servis charge proton :(scam

TT amik je Almera. proton ni maintenance tinggi

Jepang
13-11-2012, 09:07 AM
punya jauh kualiti nissan dgn proton, boleh pulak TT berkira2..

dah mampu angkat nissan, sambar je lah..

ko tau tak ABS modul untuk waja campro genuine part harganya RM4500. Bapak mahal punya maintainance proton. Baik aku beli Mercedes benz. itu baru waja, ni kan pulak preve yg bajet canggih.

huhu..

Jepang
13-11-2012, 09:12 AM
aku sarankan dan nasihat agar TT ambik masa sejam duduk di pusat service proton.

baru tahu ngeri..

hehe..

lokman80
13-11-2012, 09:17 AM
Tt tau tak kenapa budak kilang proton tak beli kereta proton, sebab diorg tau yg kereta proton terbaru tak tahan lama kalu rajin tt survey lah dorg banyak guna kereta apa ....

zorobisa
13-11-2012, 09:18 AM
Pusat servis proton memang teruk.

Walaupun diberi 3 servis percuma, saya cuma pergi sekali shj. Bila tengok layanan, sikap dan ketidakcekapan mereka saya lebih sanggup buat di luar. Biar tak ada waranti tapi puas hati.

tm1
13-11-2012, 09:22 AM
Semua pengeluar kereta pun sama je.... kalau nak dibandingkan kualiti luaran memanglah buatan proton selalu bermasalah. Tetapi, kena ingat perkembangan teknologi kereta proton adalah yang drastik sekali.... kalau nak kata masalah engine proton, toyota, nissan, merz, volvo... semua kadar manufacturing defectnya lebih kurang sama jer....tapi kalau nak additional value protonlah yang banyak menerokai nilai tambah baru.... memanglah benda baru banyak kelemahan .... tapi taklah sampai kereta tersadai tepi jalan.........

Membeli proton bermakna anda mengikuti arus teknologi motomobil semasa... abaikan perkara-perkara sampingan..... proton is advanced than others

:)) Hahaha betul gak, sibuk bising2 pasal kualiti proton, yang paling banyak tersadai tepi jalan tepi hiway ialah kereta yg berkualiti mcm Merz, BMW,Honda,Toyota

ejenrahsia
13-11-2012, 10:20 AM
ade sorang kwn ni baru beli preve bberapa bln lps..dgr testimoni cm menarik preve ni..
mse tu almera xkuar lg..currently pki myvi..bile da ade family ni pyh sket sbb myvi xde bonet yg cukup luas..hehe..ape pro n con electric pwr stering berbanding hydraulic pwr stering (biasa)..nway tq atas pendapat kwn2 sume!:)cgrock

puyol
13-11-2012, 11:11 AM
kalau nak banding pickup/speed kereta kena tengok
Max Torque dia, nissan berapa dan preve berapa?

aku bagi contoh 2 kereta
1- Volks 1400cc - Max torque 200 lebih dan harga pun RM200K lebih
2- Toyota Camry 2000cc - Max Torque tak sampai 200 dan harga
pun murah drp Volks walaupun cc tinggi.

volks ada turbo plus direct injection. kalau nak tengok camry 2.0G dah sama harga macam Golf 1.4

puyol
13-11-2012, 11:13 AM
Jepun adalah pengeluar kereta ala-Israel di Malaysia. Sebab tokok tambah sikit body dah naik harga....... teknologi masih sama je....

yang penting profit margin bro.
toyota layan kita macam rakyat kelas ketiga je.
kalau kat US, safety features semua standard je.

syed7615
13-11-2012, 12:11 PM
Proton pun sama je, layan rakyat sendiri mcm kelas ketiga. Kt juai murah, dlm negeri snediri mahal nk mampos..

LilinSticks
13-11-2012, 12:15 PM
Kalau saya di tempat TT saya akan ambil Nissan. Pengalaman dr proton saga magma, wira, gen2, iswara semua ada, better nissan for long term reliability and cost savings. TRUST me bro.

niea_7
13-11-2012, 12:21 PM
almeera spec IMPUL smart dowh! vote for ALMEERA!

lokman80
13-11-2012, 12:22 PM
Tak pe tt nk try pre^ve katanyerrr....

summ_pitt
13-11-2012, 12:25 PM
tengok la value kereta 5 tahun akan datang..kalau yang import tu lebih kurang sama ngan Preve 5 tahun akan datang. beli je preve....high spec. puas hati.

SOUL86F
13-11-2012, 12:42 PM
antara proton n nissan??adoi tatau napa masih nak pilih proton kan....

tm1
13-11-2012, 04:11 PM
Nissan sedan ni biasa kurang laku kat Malaysia ni. Lebih2 lagi yg low class..Latio yg cantik tu pun tak jalan, lagilah Almera yg selekeh ni.

syed5245
13-11-2012, 04:25 PM
Amik Almera.. Mmg rare!!!!

akumakangaji
13-11-2012, 04:27 PM
kalau nak banding pickup/speed kereta kena tengok
Max Torque dia, nissan berapa dan preve berapa?

aku bagi contoh 2 kereta
1- Volks 1400cc - Max torque 200 lebih dan harga pun RM200K lebih
2- Toyota Camry 2000cc - Max Torque tak sampai 200 dan harga
pun murah drp Volks walaupun cc tinggi.

Bro vw 1.4 tu harganye 150k jer..x smpai 200k..

sayid83
13-11-2012, 04:28 PM
Almera bro

akumakangaji
13-11-2012, 04:31 PM
TT try Tanya Nissan dealer servis berapa interval km dia?

proton setiap 5000 km kena servis. upah servis dia dalam RM 60 lebih. yg ni upah plg murah. tu x termasuk barang2. dari pengalaman aku, servis proton paling hampeh dan mahal. bila dah mileage 20K, charge termasuk barang dah rm600 lebih. tu x termasuk 80k punya, harga dia lebih kurang rm1000 :))


Toyota setiap 10000 km baru servis. upah servis dia dalam RM 75. kira ok sgt. servis pun cepat.

Honda pon every 5k..

azamnetwork
13-11-2012, 04:33 PM
Ambil preve bro. Selepas DRB take over Proton will be the best. Fyi almera menggunakan tecnology gear box sama mcm kat wira dulu di mana preve dah menggunakan cvt. Cvt offer customer kelancaran pemanduan takada jerk. Banyak lagi kelebihan preve ni kalu nak bandingkan dgn almera. Kalu nak cerita torque atah horse power memang 30tiang lah almera tertinggal. Huhuhu

azamnetwork
13-11-2012, 04:38 PM
Kalu nak cerita spek pun preve bagi banyak bro. Selain enjin turbo cfe sprt 2.0cc preve ada 4 airbeg, paddle shifter mcm f1 tuu. Air cond, lampu, wiper dan side mirror auto bro. Push start button dan kalu cerita breaking system pun almera takada punya. Disk break pun almera disk biasa kalau preve depan belakang disk break. Bukan disk biasa aku lupa pulak disk apa. Belakang almera bagi drum aje. Hehe

akumakangaji
13-11-2012, 04:39 PM
X nak consider elantra ke tt?

kainlangsir
13-11-2012, 04:40 PM
Tak yah lah ambek protong..lambat laun ko jugak yang sakit hati nnt. Tapi SC Honda sekarang pon sakit hati gak..sbb kete nak servis main banyak.dulu2 servis kete Honda dapat buat On de Spot. Sekrang maun 2 jam dok kat situ.

quackk
13-11-2012, 04:40 PM
ofcoz la preve pegi mampus

azamnetwork
13-11-2012, 04:44 PM
Nissan sedan ni biasa kurang laku kat Malaysia ni. Lebih2 lagi yg low class..Latio yg cantik tu pun tak jalan, lagilah Almera yg selekeh ni.

Kalu kat australia pun nissan tak laku. Yg laku kat sana ford audi dan toyota. Dan kereta depa tah lupa namanyaa

Overclock
13-11-2012, 04:45 PM
Sepatut proton nak saing pun kasi lah rege murah.. Spec lebih kurang pun rege nak sama cam import.. kompom lah org x beli proton.. puihh kroni..

azamnetwork
13-11-2012, 04:48 PM
Bro pergi test drive preve dan bos test drive almera. Kalu budget bulanan lepas dan berkenan pilih lah antara satu. Hehe senang jek.

puyol
13-11-2012, 04:50 PM
Kalu kat australia pun nissan tak laku. Yg laku kat sana ford audi dan toyota. Dan kereta depa tah lupa namanyaa

holden bro.

http://car-logos.50webs.com/logo/holden/holden1.jpg

puyol
13-11-2012, 04:52 PM
Sepatut proton nak saing pun kasi lah rege murah.. Spec lebih kurang pun rege nak sama cam import.. kompom lah org x beli proton.. puihh kroni..

mungkin safety spec kat sini kurang sebab tak terikat dengan peraturan kerajaan tentang keselamatan macam kat luar negara. jadi honda, toyota, nissan sama je spec macam proton dari segi safety.

malikul_malik
13-11-2012, 04:55 PM
amik nissan jerrrr...

azam575
13-11-2012, 05:04 PM
Semua pengeluar kereta pun sama je.... kalau nak dibandingkan kualiti luaran memanglah buatan proton selalu bermasalah. Tetapi, kena ingat perkembangan teknologi kereta proton adalah yang drastik sekali.... kalau nak kata masalah engine proton, toyota, nissan, merz, volvo... semua kadar manufacturing defectnya lebih kurang sama jer....tapi kalau nak additional value protonlah yang banyak menerokai nilai tambah baru.... memanglah benda baru banyak kelemahan .... tapi taklah sampai kereta tersadai tepi jalan.........

Membeli proton bermakna anda mengikuti arus teknologi motomobil semasa... abaikan perkara-perkara sampingan..... proton is advanced than others
yaaaa ... dan buatan MUSLIM .. :)paid ..

Proton Forever :D hehehehe :D ...

tapi Preve' aku tak suka ... hahahahahaha :D ... buatan CHINA :P

azamnetwork
13-11-2012, 05:11 PM
mungkin safety spec kat sini kurang sebab tak terikat dengan peraturan kerajaan tentang keselamatan macam kat luar negara. jadi honda, toyota, nissan sama je spec macam proton dari segi safety.

Statement ni salah bro. Hehe

azamnetwork
13-11-2012, 05:19 PM
ofcoz la preve pegi mampus

Kalu cerita based on fact memang almera kelaut. Tp org yg x kajo spec dia akan ckp mcmni lah :D

ali_g
13-11-2012, 05:20 PM
almeera la klu harga lebih kurang... aku percaya QC nissan lagi compare to proton... cube bawak balik kampung time raya... sah sah keta jepun org pandang lebih lagi... self confident pun meningkat... tak kisah la org kate tak patriotik ke or ape2... aku penah guna proton... servis cam hampeh..

Mr Ozu
13-11-2012, 05:26 PM
pix korang gugel je..hehehehe..mmg tgk almera dah berkenan dihati.. rate riba pun 2.4% je..nk banding dgn preve..

hahahahaha...xleh handle....:)):)):)):))

:eek: ayat jujur :eek:

Almera bos..nissan barang bagus, silphy, ngn apemende tah, minyak jimat, almera xtau, mungkin jimat gak kot..:D

Ran
13-11-2012, 05:31 PM
Proton vs nissan?

Mcm lngt ngn bumi je beza nye..haha..

Ofkos almeera laa bang..huhu

usahajaya
13-11-2012, 05:37 PM
:)paid ALMERA!!!

amy@promatt
13-11-2012, 06:19 PM
:eek: ayat jujur :eek:

Almera bos..nissan barang bagus, silphy, ngn apemende tah, minyak jimat, almera xtau, mungkin jimat gak kot..:D

pasnie aku nk guna ayat nie...pergi maner2 bank xyah ckp interest atau blr bagai..ckp jer riba dia baper percent....:eek::eek::eek::eek::eek:

Mr Ozu
13-11-2012, 06:29 PM
pasnie aku nk guna ayat nie...pergi maner2 bank xyah ckp interest atau blr bagai..ckp jer riba dia baper percent....:eek::eek::eek::eek::eek:

aku pun nk mulakan..nk tgk muka pegawai bank tu camne pegi..:eek:

d_conan
13-11-2012, 08:25 PM
sedihnya pemilik proton..aku ada hati jgk nak pakai preve.
tunggu tabong buloh aku penuh..huhu

Samo la den.. Tunggu ayam jantan ni berkokok dulu.. Sekarang baru duk dlm telur :D
Antara vios, city, preve, inspira dan almera.. Pening gk nk pilih..

faizal
13-11-2012, 11:18 PM
Preve lebih bgs dr almeera..almeera byk kurang banding dgn preve wpun dgn hrg yg murah..tp aku da hilang kepercayaan pd proton n br angkat almeera sebab sblm no da pakai proton n setiap kali servis mahal banding honda, toyota..

kekez
13-11-2012, 11:22 PM
saya piliy almera, luas dan jimat katanya,

TQ7
14-11-2012, 10:56 AM
join FB preve club, kt situ mcm2 info hg bleh dpt..yg dlm ni ngarut je byk..xpon tgk forum preve kt l0wyat. drpd 1000 members yg major problem x smpi 10 biji. yg lain minor2 je, tp yg 2nd batch byk dh ok.. company car aku pkai preve juga..dh 4 bulan pkai ari2 lenjan xde problem lg.bru ni anta remap ECU dia lg pickup n cepat smpi 180.servis pegi EON chan sow lin lebih kurg sejam siap servis. takat camry, civic selambe je..p test drive dlu,compare n wat decision. lg luas, selesa dr almeerak.

p/s aku bkn salesman.true experienced

nakar
14-11-2012, 11:55 AM
Apedaaa nm je malaysia .........sokong la skit buatan malaysia tu..sbb keta malaysia nie gah dgn design sendiri kualiti nya teramat la tahan sgt n harga teramat2 sgt la berpatutan....n bnyk lg la...

mr.dede
14-11-2012, 12:06 PM
bro blh tak jgn beli dua2 ni?
almera tu buruk siot...depan cm vios dugong...interior dia fail gila..

sangbogol
14-11-2012, 01:26 PM
almera la cun tahan pun tahan dan tak byk masalah selepas membelinya. satu lagi paling penting harga pun xcepat jatuh mcm keta proton dan berkualitit dari proton. :))

sangbogol
14-11-2012, 01:28 PM
bro blh tak jgn beli dua2 ni?
almera tu buruk siot...depan cm vios dugong...interior dia fail gila..

kena mekap skitlah baru lawa............ambik yg impul lagi cun siot.engine plak pakai aluminium cepat sejuk!!! :))

cavalier
14-11-2012, 10:42 PM
untuk renungan bersama

http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=381112

KaZZ
14-11-2012, 11:08 PM
ni pendapat saya sendiri yg dah test drive almera hari tu, dan juga dah penah bawak dan jadi passenger proton preve

saya pilih almera sebab
1) enjin senyap, preve enjin bising
2) interior almera lagi cantik, selesa, rasa macam mewah bila masuk dalam kete. preve rasa plastik dan kosong di dalam
3) low and high rpm almera rasa smooth je, preve pickup memang bagus masa low rpm, rpm tinggi semput sikit
4) preve ni kadang-kadang enjin 'jerking' ,bahaya kalau ada budak kecik tengah main-main kat 2nd row

ni je la perbandingan yg dapat dalam pemerhatian singkat..

tapi dari segi space, memang preve lagi spacious la..bawak preve rasa nak memecut je pasal pickup masa low rpm, bawak almera rasa macam bawak kete rileks je

KaZZ
14-11-2012, 11:10 PM
tambah sikit,

walaupun rasa macam best bila masuk almera, tapi design interior dia macam kelam kabut sikit , kurang menarik rupanya...

dan electronic dalam kereta almera nampak lagi maju dan macam-macam boleh buat banding preve (tapi tak sempat nak test)

mohdakid
15-11-2012, 12:51 AM
Almera kwn tgk nmpk besar dan luas sedap mata memandang..tp cc 1.5 tak tau la leh support body ke tak..tp kalo design utk bwk slow..ok sgt la tuh.. :):):)

nismo_advisor
15-11-2012, 12:58 AM
Amik preve je bro.. design lg cntik.. almera brg tahan tp time dh rosak bleh tahan jgk kos.. .. almera kalau nak amik contact aku.. aku leh bagi special price.. dan kalau nk nmpak smart kna pasang full kit.... ko duk area mane meh kite minum smbil2 test drive

nickpanji
15-11-2012, 01:03 AM
proton preve.

nismo_advisor
15-11-2012, 01:09 AM
Design preve lg cntik.. almera fail bab lampu blakang.. interior almera nmpak kemas tapi design nissan ni cmtu je x ubah2, mcm org tua.. preve material kurang ckit tp design uptodate ckit, bab enjin almera cun utk golongn brusia... preve utk kaki drive mcm aku... suka join club... nk tnggu club almera ntah bila ... just mmy 2sen opinion

d_conan
16-11-2012, 09:46 AM
Salam...

Saya memandu Proton Preve Premium. Pemandu setia Preve sejak sebulan yang lalu. Kekadang tukar angin juga memandu kereta conti dari negara Perancis milik isteri tapi sejujurnya TETAP PREVE YANG TERBAIK. Apa yang saya katakan ini TIDAK dibayar oleh Proton. Realiti sebenar dari pengalaman saya adalah,

Selesa - Cabin luas, seat ergonomik, hampir tiada gegaran dalaman, hampir tiada bunyi angin luar, kabin cukup terang dengan 2 unit lampu depan dan belakang, headlamp terang dan tak menyilaukan, bonet boleh sumbat 2 orang dewasa

Selamat - Alhamdulillah. Traction control membantu menyelamatkan saya sekeluarga dari terbabas sewaktu mengelak sebuah kereta yang secara tiba-tiba keluar memotong dan menghimpit. Walau pun terpaksa membrek mengejut (ABS dan EBD) dari kelajuan 105 km/j dan terpaksa paut ke bahu jalan yang bertanah dan berpasir, kereta tetap stabil dan tak membuang. Air bag ada 4. NCAP 5 bintang (Lexus yang hebat sgt tu pun tak cemerlang NCAP).

Kelajuan - Pickup slow sikit masa mula accelerate tapi itu normal macam conti car turbo cc kecil yang lain. Lama-lama dah biasa akan tahu macam mana nak main minyak masa nak accelerate. Lajak memang superb. Paling laju saya berani drive 195 km/j. Nak tekan lebih lagi dada dah berombak kencang teringat anak bini.

Mudah - Buka bonet guna remote, info enjin pada panel meter, air cond auto, ada lampu membaca, tempat letak barang di setiap pintu, boleh cas handphone kat depan dan belakang, boleh sangkut beg shopping, lampu follow me home, cermin sisi tutup sendiri bila lock kereta.

Apa yang tak best - GPS terlalu kuno (outdated), tak boleh adjust ketinggian lampu depan dari dalam kokpit, bukan leather seat, tak ada sunroof/moonroof, lampu brek bukan LED, risiko terhantuk kepala di bonet belakang, tak ada Day Running Light (DRL), tak boleh cakap sendiri macam knight rider.

Pendapat peribadi - Preve overall buah tangan Proton yang TERBAIK! Saya macam org Jepun yang bangga dgn keluaran mereka. Saya bangga dengan keluaran Malaysia.

josue
16-11-2012, 10:12 AM
jgnla beli proton..nnt nyesal xsudah..ni pgalaman aku la

Insan Berkecuali
16-11-2012, 11:56 AM
almera bukan bandingan preve, lebih sesuai jika dibandingkan dgn persona..

valentinik
16-11-2012, 03:08 PM
apa2pun,tunggu lepas pilihanraya baru beli..:D

amey9916
16-11-2012, 03:13 PM
http://i100.photobucket.com/albums/m13/ammeeyy/46435_493277140703157_869726537_n.jpg

excident la pulok.. :D:D

sumber (http://funtastickodesign.wordpress.com/2012/11/13/unit-pandu-uji-nissan-almera-kemalangan/)

clorox_bersih
16-11-2012, 03:21 PM
aku akan pilih preve....huuu..biarlah orang nak kata apa pun..haha

ezwan82
16-11-2012, 03:27 PM
aku akan pilih preve....huuu..biarlah orang nak kata apa pun..haha

hehe mase baru2 suke..pas 3 tahun..kasi senyum sikit..:D

soyabean84
16-11-2012, 03:29 PM
http://i100.photobucket.com/albums/m13/ammeeyy/46435_493277140703157_869726537_n.jpg

excident la pulok.. :D:D

sumber (http://funtastickodesign.wordpress.com/2012/11/13/unit-pandu-uji-nissan-almera-kemalangan/)

Sori ler, bukan nk menegakkan benang yg basah ke ape, tp eksiden ni klau dh takdir kita nk kene pakai keter ape pn jadi. tgk yg dkt jln kuantabn hari tu, nissan GTR hancur, tu level ratusan ribu pnya keter, tp sb kita cuai mg xleh buat ape. Jgn mara ye, cuma pendapat yg x menyokong mna2 pihak... peace...:)

soyabean84
16-11-2012, 03:32 PM
hehe mase baru2 suke..pas 3 tahun..kasi senyum sikit..:D

Yg ni sy setuju, keter brand jepun ni after sale price maintain, lps tu long term quality mg x di nafikan. terpulang pd tt, kasi test drive 2 2 model ni. Baru boleh bg perbandingan, x gitu otai2 keter semua?:D

p/s: sy pakai saga biasa je, tu je yg mampu, klau sy sndr klau ada duit mcm tt confirm ambk almera, pendapat peribadi, xde kene mengena yg idup @ yg dah meninggal...

sepatsiam
16-11-2012, 04:07 PM
preve tak cantik.
almera buruk.

sepatsiam
16-11-2012, 04:08 PM
hehe mase baru2 suke..pas 3 tahun..kasi senyum sikit..:D

waranti 5 thn.
senyum je la.

wej500
16-11-2012, 04:16 PM
Almeera la..ak da g tgk..mmg best la..
Kete pling laris kt dunia..
Preve pling laris kt malaysia pn blum tntu..hehe..
Grau je..

En.Zam
16-11-2012, 05:00 PM
almira yg full spec la tt, tune by impul rm79k..

suadrif86
16-11-2012, 06:07 PM
sebagai pengguna & peminat nissan..

pejam mata..aku pilih almera..:)

isrz
16-11-2012, 07:50 PM
better pilih almera

poknik
16-11-2012, 07:57 PM
takyah pikir panjang la TT.. angkat je almera.. gerenti takkan nyesal punya

suadrif86
16-11-2012, 11:57 PM
I tried the Almera at Subang SS15 on Saturday after test driving a Preve!

My view was Almera was obviously quieter and rattle free unlike the Preve. Grip around the same bend (after the exit from Fed Hwy into Subang Jaya) was slightly more confident on the Preve. Dashboard on the Preve looks more stylish though. Legroom was more a less the same as both are obviously better than Vios or Civic.
I prefer the Almera overall. But my son prefer the Preve!

source: http://www.cbt.com.my/2012/11/01/first-impression-nissan-almera/

zinedine
17-11-2012, 10:30 AM
Belilah Nissan Almera..kereta berkualiti tinggi..jenama dipercayai...jgn ambik tindakan bodhoh & bhongok dgn beli Proton Preve..jenama langsung tak dipercayai..kualiti teruk lebih teruk dari kualiti kereta lembu Melaka!

mmnjojo
17-11-2012, 10:48 AM
Kalau tt buat pilihan Kete Japan dgn Malaysia.... Semestinya lah pilihan made in Japan Di hati.....

Insan Berkecuali
19-11-2012, 05:28 PM
Kalau tt buat pilihan Kete Japan dgn Malaysia.... Semestinya lah pilihan made in Japan Di hati.....

Almera nie made in japan apa kebendanya..made in serendah jer..:D

kaylis
19-11-2012, 09:10 PM
kalau aku, aku akan pilih preve...almera mcm keter org2 tua jerr...kalau tt ni muda lagi baik angkat preve, nampak sporty...nak improve NVH, buat jer sound deadning kat KL Autofoam, settle problem...almera bila tutup pintu mcm tutup tin milo, terkejut gak aku tapi mmg mcm tu, even preve lagi sedap bunyi pintu tu bila tutup...lain2 features mmg preve lagi OK laa, safety, driveability mmg cun...go for preve laaa...:D:D:D

fdhm2u
19-11-2012, 09:46 PM
almira yg full spec la tt, tune by impul rm79k..

Full spec RM78900.00 + RM9500.00 tune by Impul...:)

pokding
19-11-2012, 09:50 PM
bagi aku....interior preve tak menarik,..

baik almera

lokman80
19-11-2012, 09:50 PM
kalau aku, aku akan pilih preve...almera mcm keter org2 tua jerr...kalau tt ni muda lagi baik angkat preve, nampak sporty...nak improve nvh, buat jer sound deadning kat kl autofoam, settle problem...almera bila tutup pintu mcm tutup tin milo, terkejut gak aku tapi mmg mcm tu, even preve lagi sedap bunyi pintu tu bila tutup...lain2 features mmg preve lagi ok laa, safety, driveability mmg cun...go for preve laaa...:d:d:d

bro pintu proton bunyi sdp sbb dorg lekat damping sheet xcaye buka ngok door trim tu hehehehe....

owika
19-11-2012, 10:11 PM
Semua pengeluar kereta pun sama je.... kalau nak dibandingkan kualiti luaran memanglah buatan proton selalu bermasalah. Tetapi, kena ingat perkembangan teknologi kereta proton adalah yang drastik sekali.... kalau nak kata masalah engine proton, toyota, nissan, merz, volvo... semua kadar manufacturing defectnya lebih kurang sama jer....tapi kalau nak additional value protonlah yang banyak menerokai nilai tambah baru.... memanglah benda baru banyak kelemahan .... tapi taklah sampai kereta tersadai tepi jalan.........

Membeli proton bermakna anda mengikuti arus teknologi motomobil semasa... abaikan perkara-perkara sampingan..... proton is advanced than others

ni mesti kerja kat proton ni

poknik
20-11-2012, 04:16 AM
almera la yg lebih baik...

proton sesuai utk buat tukun kat laut je

josue
20-11-2012, 08:15 AM
Belilah Nissan Almera..kereta berkualiti tinggi..jenama dipercayai...jgn ambik tindakan bodhoh & bhongok dgn beli Proton Preve..jenama langsung tak dipercayai..kualiti teruk lebih teruk dari kualiti kereta lembu Melaka!

betul betul betul...jgn jd ***** beli protongggg:o

d_conan
20-11-2012, 09:40 AM
kalau aku, aku akan pilih preve...almera mcm keter org2 tua jerr...kalau tt ni muda lagi baik angkat preve, nampak sporty...nak improve NVH, buat jer sound deadning kat KL Autofoam, settle problem...almera bila tutup pintu mcm tutup tin milo, terkejut gak aku tapi mmg mcm tu, even preve lagi sedap bunyi pintu tu bila tutup...lain2 features mmg preve lagi OK laa, safety, driveability mmg cun...go for preve laaa...:D:D:D

Bro, NVH tu ape ek? Sound deadning tu ape plak?

Insan Berkecuali
20-11-2012, 09:43 AM
klu aku baik pilih preve cfe, harga lebih murah dr almera full spec + interior lebih cantik + teknologi lg canggih + keselamatan lebih baik..

iwak
20-11-2012, 09:51 PM
preve lg mntap. almera lambang je yg kuat. keta biase je

kekez
22-11-2012, 10:43 AM
masuk www.thaialmeraclub.com , dekat sana da launch lebih setahun, sapa yg da booking almera dan bayar downpayment, dapat kereta pergi pi "hatyai" tukar bodykit, murah juga la dari malaysia, impul malaysia kurang menarik, walau ada rebate 50% sapa yg early bird booking

suggestion dari "salesman nissan",

ocean gurl80
22-11-2012, 11:05 AM
Ambil preve bro. Selepas DRB take over Proton will be the best. Fyi almera menggunakan tecnology gear box sama mcm kat wira dulu di mana preve dah menggunakan cvt. Cvt offer customer kelancaran pemanduan takada jerk. Banyak lagi kelebihan preve ni kalu nak bandingkan dgn almera. Kalu nak cerita torque atah horse power memang 30tiang lah almera tertinggal. Huhuhu

huhu,,tuan keje kt drb ke?saje tanya..:):)cgrock

kekez
22-11-2012, 11:27 AM
huhu,,tuan keje kt drb ke?saje tanya..:):)cgrock

bukan nissan almera pakai cvtc "Continuously Variable Timing Control"

sangbogol
24-11-2012, 11:33 PM
Semua pengeluar kereta pun sama je.... kalau nak dibandingkan kualiti luaran memanglah buatan proton selalu bermasalah. Tetapi, kena ingat perkembangan teknologi kereta proton adalah yang drastik sekali.... kalau nak kata masalah engine proton, toyota, nissan, merz, volvo... semua kadar manufacturing defectnya lebih kurang sama jer....tapi kalau nak additional value protonlah yang banyak menerokai nilai tambah baru.... memanglah benda baru banyak kelemahan .... tapi taklah sampai kereta tersadai tepi jalan.........

Membeli proton bermakna anda mengikuti arus teknologi motomobil semasa... abaikan perkara-perkara sampingan..... proton is advanced than others

ayat nih yg aku tak tahan tuh! "manufacturing defectnya lebih kurang sama jer" betol ker? ada buat siasatan ker atau serkap jarang ja? :))

sangbogol
24-11-2012, 11:35 PM
Belilah Nissan Almera..kereta berkualiti tinggi..jenama dipercayai...jgn ambik tindakan bodhoh & bhongok dgn beli Proton Preve..jenama langsung tak dipercayai..kualiti teruk lebih teruk dari kualiti kereta lembu Melaka!

kejam komen hang nih!!! aku dah test drive almeera nih pickup mmg slow la,handling bg aku mcm kurang tp jimat minyak keh keh :))

armk
24-11-2012, 11:43 PM
Almera sudahh.. Akan datang tak menyesal nanti..

gunungemas
25-11-2012, 05:43 AM
ayat nih yg aku tak tahan tuh! "manufacturing defectnya lebih kurang sama jer" betol ker? ada buat siasatan ker atau serkap jarang ja? :))

baca majalah automotive aje bro.... banyak info.... mahal sikit ler.... sebab nama pon majalah banyak kaler2:)cgrock

gunungemas
25-11-2012, 05:45 AM
kejam komen hang nih!!! aku dah test drive almeera nih pickup mmg slow la,handling bg aku mcm kurang tp jimat minyak keh keh :))

aku teringat satu posting pasal Satria GT.... budak jepung pon main keta Mesia.... :)cgrock

zan
25-11-2012, 04:18 PM
Gadget preve better than Almera. Design pun preve menang. Space pun preve menang. Ketahanan engine, belum terbukti sebab dua-dua kereta baru. Aku rasa orang Malaysia fobia dengan nama Proton dan masih terpengaruh dengan persepsi teknologi Jepun sebagai terbaik. Jangan lupa, berjuta2 kereta buatan jepun kena recall sebab kualiti. No car manufacturer is perfect.

jemi3886
25-11-2012, 04:21 PM
Gadget preve better than Almera. Design pun preve menang. Space pun preve menang. Ketahanan engine, belum terbukti sebab dua-dua kereta baru. Aku rasa orang Malaysia fobia dengan nama Proton dan masih terpengaruh dengan persepsi teknologi Jepun sebagai terbaik. Jangan lupa, berjuta2 kereta buatan jepun kena recall sebab kualiti. No car manufacturer is perfect.

yup...
better amik kete europe la bro. proton same je ngn jepon.. lame2 gego bont.ot gak.. xde maknenye

khaijerung
25-11-2012, 11:31 PM
Vote for almera....

adamma
25-11-2012, 11:47 PM
Smlm baru je test drive almera.. Mmg best.. Hrga full spec almera sama hrga stndard manual toyota vios.. Boot almera lg besar dr vios.. Dlm pun luas.. Aku yg kaki pnjg, seat blkg pn luas..wlaupn seat pemandu dh tolak habis ke blkg.

sangbogol
26-11-2012, 01:01 PM
baca majalah automotive aje bro.... banyak info.... mahal sikit ler.... sebab nama pon majalah banyak kaler2:)cgrock

takat baca majalah bukan semua info tepat keh keh........... :))

amins33
26-11-2012, 01:02 PM
almera win with no game

ayonan
26-11-2012, 01:48 PM
Dekat sini permainan dia, memang Preve menang habis lah. Aku bukan lah nak berat mana2, aku pun pakai Japs car. Cuba TT pergi sini. http://forum.***********/topic/2572355

Baca di forum cari, baca sama di forum sana, pergi test drive dan buat keputusan. Benda ni subjective. Masing-masing punya pendapat. Bagi aku, Proton ni, orang selalu prejudis. Sentuh pun tak pernah, naik pun tidak lagi, tau2 tak elok. Sebab local kan. Proton ni lebih kepada isu daripada problem. Assumption kepada proton ni selalunya negative je. Umpama, kalau awek melayu mesti barang kecik, awek luar barang besar(contoh tak boleh blah, hahaha) sebab asyik terhidang banyak sangat permainan media di tv.

Tanya aku, personally aku suruh ambik City. Hahaha. Sebab aku pakai City dan aku puas hati. Pehh, rima tu.

e90
26-11-2012, 01:52 PM
aku pilih almera. sebab Local part kete ni aku group aku yang develop.
frankly speaking,worth for money.

dengan harga start 66.8k tu sangat berbaloi utk family.
dari segi feul consumption sngt berbaloi.

performance? average la utk kete 1.5L.
kalau jenis rempit cam aku, mmg tak boleh la pakai kete ni.

fine net
26-11-2012, 01:56 PM
http://www.yuen89.com/wp-content/uploads/2012/08/nissan-almera-bodykit-and-modified-gallery06.jpg

gunungemas
26-11-2012, 02:13 PM
takat baca majalah bukan semua info tepat keh keh........... :))

kalau macam tu bro.... jumpa jer engineer proton, toyota, hyundai, ferari.....:eek:

gunungemas
26-11-2012, 02:16 PM
Gadget preve better than Almera. Design pun preve menang. Space pun preve menang. Ketahanan engine, belum terbukti sebab dua-dua kereta baru. Aku rasa orang Malaysia fobia dengan nama Proton dan masih terpengaruh dengan persepsi teknologi Jepun sebagai terbaik. Jangan lupa, berjuta2 kereta buatan jepun kena recall sebab kualiti. No car manufacturer is perfect.

Teknologi Jepong telah melewati ambang kejatuhan lah bro..... tengok brand electronic........... keta jer yang tinggal lani...

joee
26-11-2012, 02:18 PM
almera la smart...dlm pun luas..proton ni pepaham jerla.. :D

fine net
26-11-2012, 02:21 PM
almera la smart...dlm pun luas..proton ni pepaham jerla.. :D

komen dari owner proton...:D

dan50
26-11-2012, 02:25 PM
almeira ni serupa teana kacuk ngan hilux, rear dia tk smart langsung,kriss SG lg baik hadoii

irazam
26-11-2012, 02:28 PM
Amik almera...incik misti sukeee!!

sppk2442
26-11-2012, 02:29 PM
abang ipar aku kat jepun kata model almera dah stop disana

sppk2442
26-11-2012, 02:30 PM
tapi tgk almera yg dah make-up dalam internet, fuyoo ngancam

Qaya
26-11-2012, 02:41 PM
preve ler bro 1.6 cc....gagah dijalanan

lokman80
26-11-2012, 04:30 PM
preve ler bro 1.6 cc....gagah dijalanan
gagah dijalanan untuk beberapa bulan je yer bro tu kalu bulan kalu blm cukup minggu hehehehe

sangbogol
26-11-2012, 04:38 PM
kalau macam tu bro.... jumpa jer engineer proton, toyota, hyundai, ferari.....:eek:

tak payah jumpa engineer semua, baca saja komen2 para pembeli itu sudah memadai :))

sangbogol
26-11-2012, 04:40 PM
almera la smart...dlm pun luas..proton ni pepaham jerla.. :D

proton nih kualiti ja masalahnya....lain ok!!! selagi kroni2 yg dok supply part2 untuk proton selagi tuh lah kualiti dok tahap yg sama :))

gunungemas
26-11-2012, 04:43 PM
tak payah jumpa engineer semua, baca saja komen2 para pembeli itu sudah memadai :))

pembeli semua bias bro...............

frontier pong pung klang pong klang juga bro............ nak pegi sc nissan cekik darah.....

Amik protonlah, nissan nama Jepong jer gah nya

gunungemas
26-11-2012, 04:45 PM
First model proton masih merangkak di atas jalan tempat aku ni........ so apa nak dikatakan lagi.... itulah bukti

sangbogol
26-11-2012, 04:46 PM
pembeli semua bias bro...............

frontier pong pung klang pong klang juga bro............ nak pegi sc nissan cekik darah.....

Amik protonlah, nissan nama Jepong jer gah nya

dari segi kualiti mmg proton tak leh lawan dengan nissan itu mmg kenyataan.Proton klu beli tak dak masalah mmg aku syorkan rakyat membeli tp disebabkan byk sangat masalah dan rasa ianya tak berbaloi jadi aku syorkan alah membeli biar menang memakai :))

sangbogol
26-11-2012, 04:47 PM
First model proton masih merangkak di atas jalan tempat aku ni........ so apa nak dikatakan lagi.... itulah bukti

apa yg terbukti?????? :-?

kay ee
26-11-2012, 04:51 PM
First model proton masih merangkak di atas jalan tempat aku ni........ so apa nak dikatakan lagi.... itulah bukti

:)) nissan sunny yang keluar dulu dari proton sampai sekarang masih ada dijalanan jugak dan agak susah nak jumpa yang breakdown tepi jalan :))

gunungemas
26-11-2012, 04:55 PM
apa yg terbukti?????? :-?

oh kena cerita hindustan ker bro.....

Pada tahun 1985 proton telah menlancarkan model pertama automobil negara diberi nama Proton SAGA.

Sehingga tahun 2012 model pertama yang diragui kualiti dan ketahan lasakannya ketika perlancaran masih mampu bertahan di atas jalan raya. Ketika itu banyak kera-kera sumbang mengatakan proton saga like a sardines' can or ada yang cakap tak sampai pun nak panjant genting highlands...........

ternyata semuanya SALAH. Itulah yang dimaksudkan terbukti.

proton.cars
26-11-2012, 04:59 PM
member aku dah test drive dua2 kereta.. dia ni mmg kaki test drive penah bekerja dgn naza.. dia cakap nak selesa preve la.. almera ni mcm vios blkg mcm melantun kurang confortable enjin berat sbb 1.5 preve ringan skit pickup pon ok sbb 1.6 tp kalo nak pakai lama dia ckp leh la amik almera kalo nak pakai 2-3thn harga nissan ni dia ckp harga mcm terjun bangunan.

sokong kenyataan beliau..:)cgrock

sparrow
26-11-2012, 05:00 PM
cuba almera buang cukai tah hapa2 tuh

mati idop smula korang takkan beli peruton

sparrow
26-11-2012, 05:02 PM
member aku dah test drive dua2 kereta.. dia ni mmg kaki test drive penah bekerja dgn naza.. dia cakap nak selesa preve la.. almera ni mcm vios blkg mcm melantun kurang confortable enjin berat sbb 1.5 preve ringan skit pickup pon ok sbb 1.6 tp kalo nak pakai lama dia ckp leh la amik almera kalo nak pakai 2-3thn harga nissan ni dia ckp harga mcm terjun bangunan.

dont buy prooton....kereta nasional tp cekik rakyat.yg banggang jer beli prooton :eek::eek::eek:

farizhelmi
26-11-2012, 05:05 PM
Go For Nissan..Go For Almera..

sangbogol
26-11-2012, 05:06 PM
oh kena cerita hindustan ker bro.....

Pada tahun 1985 proton telah menlancarkan model pertama automobil negara diberi nama Proton SAGA.

Sehingga tahun 2012 model pertama yang diragui kualiti dan ketahan lasakannya ketika perlancaran masih mampu bertahan di atas jalan raya. Ketika itu banyak kera-kera sumbang mengatakan proton saga like a sardines' can or ada yang cakap tak sampai pun nak panjant genting highlands...........

ternyata semuanya SALAH. Itulah yang dimaksudkan terbukti.

nak cakap proton 1st model masih wujudlah nih,nissan sunny 1st model,VW org kata keta kura yg lagi lama dari proton pun masih wujud dijalanraya.Kewujudan atau jangka hayat sesebuah kereta itu bukan menunjukan kereta itu berkualiti atau pun tidak atau jenama tersebut telah berjaya.Kat rumah aku ada sebiji proton saga 1st model tersadai gearbox rosak dan ianya masih wujud dan engine masih boleh dihidupkan tp dari segi body mmg karat dan ada bahagian yg reput.Klu kita bandingkan dengan kereta jenama lain seusia dengannya atau yg lebih lama darinya contoh mcm VW,nissan sunny aku rasa dua jenama nih lebih berkualiti dan tahan lasak. :-?

farizhelmi
26-11-2012, 05:09 PM
aku sokong....hahaha

FaZiL^aFiZi
26-11-2012, 05:09 PM
pix satop br bole komen

lokman80
26-11-2012, 05:11 PM
nak cakap proton 1st model masih wujudlah nih,nissan sunny 1st model,VW org kata keta kura yg lagi lama dari proton pun masih wujud dijalanraya.Kewujudan atau jangka hayat sesebuah kereta itu bukan menunjukan kereta itu berkualiti atau pun tidak atau jenama tersebut telah berjaya.Kat rumah aku ada sebiji proton saga 1st model tersadai gearbox rosak dan ianya masih wujud dan engine masih boleh dihidupkan tp dari segi body mmg karat dan ada bahagian yg reput.Klu kita bandingkan dengan kereta jenama lain seusia dengannya atau yg lebih lama darinya contoh mcm VW,nissan sunny aku rasa dua jenama nih lebih berkualiti dan tahan lasak. :-?

setuju nissan pulsar paksu aku elok lagi

Peruz XxX
26-11-2012, 05:11 PM
btul2...bli ameera...mntap!

gimau
26-11-2012, 06:20 PM
Aku gi test drive almera sabtu hari tuh... mmg best!!!
Berbaloi-baloi ngan harga dia.. mmg leh beli kalu ada duit.

fxjaybee.co
26-11-2012, 08:01 PM
Preve ....advnced technology. ada feel continental....
teknologi engine termaju Euro 5 emissions...

mns9178
26-11-2012, 08:30 PM
Almera VS Preve herm...

Almera la.....:)paid

FaZiL^aFiZi
26-11-2012, 08:35 PM
Dekat sini permainan dia, memang Preve menang habis lah. Aku bukan lah nak berat mana2, aku pun pakai Japs car. Cuba TT pergi sini. http://forum.***********/topic/2572355

Baca di forum cari, baca sama di forum sana, pergi test drive dan buat keputusan. Benda ni subjective. Masing-masing punya pendapat. Bagi aku, Proton ni, orang selalu prejudis. Sentuh pun tak pernah, naik pun tidak lagi, tau2 tak elok. Sebab local kan. Proton ni lebih kepada isu daripada problem. Assumption kepada proton ni selalunya negative je. Umpama, kalau awek melayu mesti barang kecik, awek luar barang besar(contoh tak boleh blah, hahaha) sebab asyik terhidang banyak sangat permainan media di tv.

Tanya aku, personally aku suruh ambik City. Hahaha. Sebab aku pakai City dan aku puas hati. Pehh, rima tu.

kalo tanya aku plak aku suruh TT amik evo ten je... :D

gunungemas
27-11-2012, 06:11 AM
nak cakap proton 1st model masih wujudlah nih,nissan sunny 1st model,VW org kata keta kura yg lagi lama dari proton pun masih wujud dijalanraya.Kewujudan atau jangka hayat sesebuah kereta itu bukan menunjukan kereta itu berkualiti atau pun tidak atau jenama tersebut telah berjaya.Kat rumah aku ada sebiji proton saga 1st model tersadai gearbox rosak dan ianya masih wujud dan engine masih boleh dihidupkan tp dari segi body mmg karat dan ada bahagian yg reput.Klu kita bandingkan dengan kereta jenama lain seusia dengannya atau yg lebih lama darinya contoh mcm VW,nissan sunny aku rasa dua jenama nih lebih berkualiti dan tahan lasak. :-?

workshop depan umah aku lagi banyak keta jepong tinggal bangkai jer.... tak jalan bro:)paid

788
27-11-2012, 06:51 AM
almera kecik dari preve..low power n bwk cam siput nak dibandingkan ngan preve..berdesup pegi nyer..safety preve lagi bagus seperti tcs/abs/ebd/ba/esc...airbag 4..bagi aku preve terbaiikk..

sangbogol
27-11-2012, 11:47 AM
workshop depan umah aku lagi banyak keta jepong tinggal bangkai jer.... tak jalan bro:)paid

yeka tp ko comparelah brp usia dia dengan saga 1st model sapa lg lama wujud :)paid

fine net
27-11-2012, 01:56 PM
almera kecik dari preve..low power n bwk cam siput nak dibandingkan ngan preve..berdesup pegi nyer..safety preve lagi bagus seperti tcs/abs/ebd/ba/esc...airbag 4..bagi aku preve terbaiikk..

klu nk berdesup...kene amik preve premium la..klu amik preve biasa...baik amik persona je.....:)

WnB
27-11-2012, 02:13 PM
Wii choose preve ... :-)

gunungemas
27-11-2012, 02:47 PM
yeka tp ko comparelah brp usia dia dengan saga 1st model sapa lg lama wujud :)paid

pada saya lah, ini pada saya ler.... kalau umo keta dah cukup 10 tahun dah ok ler tu.

tinggal kita nak spec yang macam mana> >> Kalau takat problem kecik2 macam power window, gear tak smooth, pintu tak rapat/ketat... itu boleh ignore jer.... janji lepas repot kat sc dia bikin.....

Tapi yang saya suka keta poton ni, dia punya teknologi.... up to date kira ape......

keta jepung biasanya upgrading sikit2 jer.... beza dengan korea made, dia ada buat revolution 2-3 tahun lepas lepas banyak komplen............ poton pon buat benda sama gak.... itu my 2 cent laaa

mieangah83
27-11-2012, 02:59 PM
beli preve n almera sekaligus tt. he he he

-Johan-
27-11-2012, 03:05 PM
Almera ni kecik. Standet vios je.. Baik amik preve, lebih luas...

gunungemas
27-11-2012, 03:07 PM
Almera ni kecik. Standet vios je.. Baik amik preve, lebih luas...

Likes..... you and 12 others.:eek:

highfidelity
27-11-2012, 03:34 PM
peveeee....bsr...tp aku x suka lampu blkg ... :D

hafis_81
27-11-2012, 08:48 PM
Almera Impul meleleh tgk...

solehpolysas
27-11-2012, 08:53 PM
Preve lampu belakang die je buruk.. huhu..
Tp yg full spec nampak smart gak..

kadmatrik
28-11-2012, 08:10 AM
asslamualaikum, saya dah booking 1, insyaAllah lagi 3 minggu dapat.
saya memilih almera kerana ruang yang agak besar,kadar penjimatan minyak yang baik dan harga yang mampu milik. perkara2 lain tidak saya titik beratkan.

kadmatrik
28-11-2012, 08:15 AM
pada pandangan saya, preve juga bagus... :)cgrock lebih besar dan lebih lebar berbanding almera, kuasa pecutan yang hebat, teknologi yang moden, dan rekabentuk yang menarik.

saya akui kehebatan preve.:)cgrock

namun, saya masih belum bersedia untuk memiliki proton... harap maaf proton...:(

highfidelity
28-11-2012, 09:00 AM
dua2 ada klbhn....tp klu preve buat versi fl nnt tukar bentuk lmpu blkg mgkn aku terus berminat la...sbb tgk spec yg cvt tu dh cun...mmg bsr...luas...
almera aku bln tgk real,tp mcm x comel sgt,melainkan kena tmbh bodykit

khirul_nizam
28-11-2012, 03:44 PM
T.t. kat sini mungkin bolh membantu yg mana 1 pilihan t.t.. pengalaman member dalam ni jugak..http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=384826&page=3

sangbogol
29-11-2012, 01:05 PM
pada saya lah, ini pada saya ler.... kalau umo keta dah cukup 10 tahun dah ok ler tu.

tinggal kita nak spec yang macam mana> >> Kalau takat problem kecik2 macam power window, gear tak smooth, pintu tak rapat/ketat... itu boleh ignore jer.... janji lepas repot kat sc dia bikin.....

Tapi yang saya suka keta poton ni, dia punya teknologi.... up to date kira ape......

keta jepung biasanya upgrading sikit2 jer.... beza dengan korea made, dia ada buat revolution 2-3 tahun lepas lepas banyak komplen............ poton pon buat benda sama gak.... itu my 2 cent laaa

itu bro punya pendapat,bg kawe pulak klu tak update pun tak kisah sangat dan tak penting sangat,apa yg penting kualiti amatlah penting walaupun keta tak canggih janji berkualiti dan tahan lasak.Masalah proton nih bukan soal teknologi tp soal kualiti dia dan setiap model pasti akan mengalami masalah dan kebanyakan masalah adalah masalah yg berulang ulang serta masalah yg sama bg setiap model.bagi kawe proton nih mmg mahal sebab apa klu kita compare dengan keta import mmglah keta import mahal tp mahal disebabkan cukai bukan mahal sebab harga dia.Klu kita tolak cukai harga yg sebenar adalah separuh harga dan dicompare dengan kereta proton mmg mahal lg keta proton dan sesetengah tuh sama harga kereta proton tp dari segi kualiti ternyata keta import lebih berkualiti dan lebih murah dari kereta proton setelah ditolak cukai.Pendapat kawe proton perlu focus pada kualiti bukan kuantiti itu adalah teramat penting dan sekiranya kualiti dpt dipertingkatkan kawe percaya makin ramai org akan membeli proton serta akan memuji produk proton. :)cgrock

gunungemas
29-11-2012, 02:25 PM
itu bro punya pendapat,bg kawe pulak klu tak update pun tak kisah sangat dan tak penting sangat,apa yg penting kualiti amatlah penting walaupun keta tak canggih janji berkualiti dan tahan lasak.Masalah proton nih bukan soal teknologi tp soal kualiti dia dan setiap model pasti akan mengalami masalah dan kebanyakan masalah adalah masalah yg berulang ulang serta masalah yg sama bg setiap model.bagi kawe proton nih mmg mahal sebab apa klu kita compare dengan keta import mmglah keta import mahal tp mahal disebabkan cukai bukan mahal sebab harga dia.Klu kita tolak cukai harga yg sebenar adalah separuh harga dan dicompare dengan kereta proton mmg mahal lg keta proton dan sesetengah tuh sama harga kereta proton tp dari segi kualiti ternyata keta import lebih berkualiti dan lebih murah dari kereta proton setelah ditolak cukai.Pendapat kawe proton perlu focus pada kualiti bukan kuantiti itu adalah teramat penting dan sekiranya kualiti dpt dipertingkatkan kawe percaya makin ramai org akan membeli proton serta akan memuji produk proton. :)cgrock

eloklah kalau lagu tu, kawe pon setuju gak denge' mu. proton ni meme' teruk bebenor iyo dok.... kawe ado juga saing kat UK, proton ni elok ajo takdok masaloh situ.... pelik tapi benar:)cgrock

Zul.H
29-11-2012, 03:13 PM
just drive the car, and feel it yourself..



for me, almera better looking, good feeling and smart..

after sales value, should be almera win..

sangbogol
02-12-2012, 11:36 AM
eloklah kalau lagu tu, kawe pon setuju gak denge' mu. proton ni meme' teruk bebenor iyo dok.... kawe ado juga saing kat UK, proton ni elok ajo takdok masaloh situ.... pelik tapi benar:)cgrock

untuk model export mmg kualiti bagus gread A tp untuk pasaran tempatan kualiti gread C itu mmg kenyataan keh keh :))

akumakangaji
02-12-2012, 11:44 AM
untuk model export mmg kualiti bagus gread A tp untuk pasaran tempatan kualiti gread C itu mmg kenyataan keh keh :))

Different vendor..

sangbogol
02-12-2012, 11:09 PM
Different vendor..

tak mungkin vendor yg berlainan, rasanya venda sama ja tp untuk model export diorg guna bahan yg berkualiti. Vendor aku pasti kroni2 jugak keh keh

aman77
03-12-2012, 12:00 AM
saya setuju

Penbiru
03-12-2012, 12:47 AM
semalam gi tgk Almeera ni..jgn beli la..plastic car...

brodean
03-12-2012, 01:32 AM
semalam gi tgk Almeera ni..jgn beli la..plastic car...

Semua kete Skrang dlm da plastic bro

gunungemas
03-12-2012, 01:14 PM
untuk model export mmg kualiti bagus gread A tp untuk pasaran tempatan kualiti gread C itu mmg kenyataan keh keh :))

kira upset pulak.... nissan, toyo tu kira export tak kat mesia?:eek:

zamm36
03-12-2012, 01:45 PM
kalau di lihat reka bentuk , preve lagi lawa. tapi dari segi kuality mybe nissan lebih bagus. bab value kereta. rasa nyer takde beza sgt, sebab nissan 2nd hand car dpt murah2 sekrg ni. elok tt test drive dulu. mana syok bawak belilah yg itu... :)

sangbogol
03-12-2012, 03:18 PM
kira upset pulak.... nissan, toyo tu kira export tak kat mesia?:eek:

apa kena mengena dengan toyo plak??? :-?

clorox_bersih
03-12-2012, 03:19 PM
apa kena mengena dengan toyo plak??? :-?

anak dia beli banglo 12 juta..haha
dia dulu pengusaha tayar terkemuka kat jepun.
TOYO TIRES

sangbogol
03-12-2012, 03:19 PM
semalam gi tgk Almeera ni..jgn beli la..plastic car...

keh keh ada ka kereta fully besi???? :))

clorox_bersih
03-12-2012, 03:21 PM
itu bro punya pendapat,bg kawe pulak klu tak update pun tak kisah sangat dan tak penting sangat,apa yg penting kualiti amatlah penting walaupun keta tak canggih janji berkualiti dan tahan lasak.Masalah proton nih bukan soal teknologi tp soal kualiti dia dan setiap model pasti akan mengalami masalah dan kebanyakan masalah adalah masalah yg berulang ulang serta masalah yg sama bg setiap model.bagi kawe proton nih mmg mahal sebab apa klu kita compare dengan keta import mmglah keta import mahal tp mahal disebabkan cukai bukan mahal sebab harga dia.Klu kita tolak cukai harga yg sebenar adalah separuh harga dan dicompare dengan kereta proton mmg mahal lg keta proton dan sesetengah tuh sama harga kereta proton tp dari segi kualiti ternyata keta import lebih berkualiti dan lebih murah dari kereta proton setelah ditolak cukai.Pendapat kawe proton perlu focus pada kualiti bukan kuantiti itu adalah teramat penting dan sekiranya kualiti dpt dipertingkatkan kawe percaya makin ramai org akan membeli proton serta akan memuji produk proton. :)cgrock

proton domestik problem banyak sebab banyak sangat nk suap kat kroni..

sangbogol
03-12-2012, 03:21 PM
anak dia beli banglo 12 juta..haha
dia dulu pengusaha tayar terkemuka kat jepun.
TOYO TIRES

konpius aku bila dia kata TOYO sebab ada 2,toyo taya atau toyota kereta keh keh tp dua2 org pangggil toyo :D

clorox_bersih
03-12-2012, 03:22 PM
keh keh ada ka kereta fully besi???? :))

kereta kebal pun tak semua besi..haha
apa yang plastiknya lah??haha
dashboard?? door interior??kehkehkeh
bumper??

sangbogol
03-12-2012, 03:24 PM
proton domestik problem banyak sebab banyak sangat nk suap kat kroni..

kira bukan untuk perbo.dokan rakyat lah yer!!! :D

sangbogol
03-12-2012, 03:25 PM
kereta kebal pun tak semua besi..haha
apa yang plastiknya lah??haha
dashboard?? door interior??kehkehkeh
bumper??

mungkin dia tgok kereta mainan kot!!! :D

clorox_bersih
03-12-2012, 03:26 PM
kira bukan untuk per bo. dokan rakyat lah yer!!! :D
hahaha..tgk harga proton kat arab saudi dulu suda...
n bila nk export, ada peraturan2 ketat...

sangbogol
03-12-2012, 03:29 PM
hahaha..tgk harga proton kat arab saudi dulu suda...
n bila nk export, ada peraturan2 ketat...

apa nk buat nasiblah sebab ramai yg tak nak tukar :))

gunungemas
03-12-2012, 08:48 PM
apa kena mengena dengan toyo plak??? :-?

wakakakakakaa buat lawak la bro ni..... toyota pon nak tanya ker..... BMW, Nissan, Merz.... Toyota tu semua kereta import, jadi kualiti yang rakyat malaysia dapat ialah kualiti import, jadi kualiti proton eksport pon sama. maknanya proton OK faham tak OK.

yang kualiti proton tempatan di Malaysia ni baik tanya Mahathir, Pak Lah dan Najib...............:eek::eek::eek:

sangbogol
04-12-2012, 08:37 AM
wakakakakakaa buat lawak la bro ni..... toyota pon nak tanya ker..... BMW, Nissan, Merz.... Toyota tu semua kereta import, jadi kualiti yang rakyat malaysia dapat ialah kualiti import, jadi kualiti proton eksport pon sama. maknanya proton OK faham tak OK.

yang kualiti proton tempatan di Malaysia ni baik tanya Mahathir, Pak Lah dan Najib...............:eek::eek::eek:

kita cita bab proton apa kene mengena dengan toyota palk!!!! ada ka aku buat lawak???? aku buat tanda soal ja bukan lawak :)). Kualiti proton untuk export mmg ok dari local market.Tak perlulah nak dibandingkan dengan kereta import lain sebab kualiti proton mmg tak setanding kereta import walaupun untuk model export itu pandangan akulah. :))

sangbogol
04-12-2012, 08:41 AM
Bangkok: PROTON Holdings Bhd akan melakukan kemunculan semula secara besar-besaran di pasaran United Kingdom (UK) tahun depan menerusi pelancaran Preve dan Exora di negara itu.

Pengeluar kereta nasional itu kini sedang giat mempersiapkan kedua-dua model berkenaan bagi menepati peraturan dan spesifikasi yang ditetapkan pihak berkuasa UK serta menepati cita rasa pembeli kereta di negara itu.
Timbalan Ketua Eksekutifnya, Datuk Lukman Ibrahim, berkata pasaran UK sangat penting dalam mengukuhkan kehadiran PROTON di arena antarabangsa.


Tawar peluang besar

Pasaran berkenaan, katanya, menawarkan peluang besar kepada pengeluar kereta nasional itu untuk terus berkembang kukuh pada masa depan.

“Kami mempunyai rekod permulaan yang baik di pasaran UK. Bagaimanapun, perubahan secara berterusan dalam peraturan dan spesifikasi terhadap kenderaan yang dijual di UK, memberi cabaran besar untuk bertindak balas dengan perubahan berkenaan,” katanya ketika ditemui di Expo Motor Antarabangsa Thailand 2012, di Bangkok baru-baru ini.

“Kini, kami sedang berusaha menepati peraturan dan spesifikasi yang ditetapkan untuk membuat kemunculan semula di pasaran UK pada separuh kedua tahun depan,” katanya.
Lukman berkata, PROTON mempunyai kehadiran yang besar di UK menerusi dua anak syarikatnya iaitu PROTON Cars (UK) Ltd dan Group Lotus plc.

Perkukuh kehadiran di UK

Beliau berkata, pihaknya juga kini sedang mengkaji untuk menggunakan sepenuhnya sinergi kedua-dua syarikat berkenaan untuk mengembangkan lagi produknya di pasaran berkenaan.

“Kami akan mengukuhkan lagi kehadiran kami di UK dengan gabungan sinergi antara PROTON dan Lotus. Kami kini sedang mengkaji strategi yang terbaik untuk meraih manfaat daripada sinergi kedua-dua entiti ini,” jelasnya.

Lukman berkata, sebagai persediaan, PROTON Holdings sudah memperkenalkan model Preve dan Exora di Australia pada Oktober lalu.

Beliau berkata, pasaran Australia menjadi penanda aras kepada pengeluar kenderaan nasional itu untuk menghasilkan model kereta yang menepati piawaian antarabangsa.

Australia pasaran maju

Katanya, Australia adalah pasaran maju dan dengan menembusi pasaran negara itu dapat membantu kumpulan itu dalam menepati peraturan yang ketat di pasaran yang sangat dikawal selia itu.

“Jika mahu berjaya pada masa depan, ia mestilah mampu untuk menghasilkan produk global dengan spesifikasi global. Ia juga mesti memenuhi keperluan dan peraturan global supaya dapat menawarkan produk dan perkhidmatan yang setaraf,” katanya.

Selain pasaran UK, Lukman berkata PROTON juga meninjau untuk memantapkan kehadirannya di negara lain seperti pasaran Asia Barat dan Indonesia.

sakit hati baca yg warna biru tuh keh keh :))

highfidelity
04-12-2012, 09:15 AM
peveeee...zzzzzz

gunungemas
04-12-2012, 12:55 PM
kita cita bab proton apa kene mengena dengan toyota palk!!!! ada ka aku buat lawak???? aku buat tanda soal ja bukan lawak :)). Kualiti proton untuk export mmg ok dari local market.Tak perlulah nak dibandingkan dengan kereta import lain sebab kualiti proton mmg tak setanding kereta import walaupun untuk model export itu pandangan akulah. :))

Bukti yang paling penting sebenarnya........... kalau kita baca mana-mana forum pon memang ada masalah............ tapi apa statistik yang ada??? Come on lah brother........... nak bagi tamsil pon tak reti, payahlah cerita

gunungemas
04-12-2012, 01:10 PM
Antara masalah nissan di luar sana

http://www.cars-directory.net/problem-solving/nissan/tiida_latio/11674.html

Date: May 15, 2012, 6:30 am
Name: Tufail Mohammad
Location: Pakistan, Sindh, Karachi
Vehicle: Nissan Tiida Latio
Year: 2007
General comments: Nil
Problems: I have purchase reconditioned Nissan Tida Latio 2007 Model but lighter switch not work proper please solve my problem
Previous car: Suzuki Cultus

Benda kecik pon problem juga:eek:

gunungemas
04-12-2012, 01:13 PM
Air condition and Fuel tank Indicater 2007

Date: January 13, 2010, 12:30 pm
Name, Location: Dr.M.Thamilthasan,Batticaloa,Sri Lanka
Location+: Sri Lanka, Southern
Vehicle: Nissan Tiida Latio
Year: 2007
Modification: Jappan
General comments: Under gone A/C repair sevraal time but still have this problems
Problems: 1.Air condition-During the start of A/C some noisy, (Issuee......) and Gas smell Comming and cool first comming to down (Leg) after that,commimg front penal.Out side smell also comming inside.

2.When the tank full of Petrol,the indicater indicate Very low level tank
Previous car: Nissan -FB-14

sangbogol
04-12-2012, 02:47 PM
Bukti yang paling penting sebenarnya........... kalau kita baca mana-mana forum pon memang ada masalah............ tapi apa statistik yang ada??? Come on lah brother........... nak bagi tamsil pon tak reti, payahlah cerita

klu nak statistik aku rasa berbakul bakul masalah proton nih,setiap model keluaran dia tak penah lari dari berbagai masalah yg berulang ulang.Mmg keta import pun ada masalah tp taklah seteruk proton dan sebanyak proton itu mmg kenyataan yg tak dapat dinafikan proton mmg byk masalah klu dibandingkan dengan jenama kereta lain. :))

sangbogol
04-12-2012, 02:50 PM
Antara masalah nissan di luar sana

http://www.cars-directory.net/problem-solving/nissan/tiida_latio/11674.html

Date: May 15, 2012, 6:30 am
Name: Tufail Mohammad
Location: Pakistan, Sindh, Karachi
Vehicle: Nissan Tiida Latio
Year: 2007
General comments: Nil
Problems: I have purchase reconditioned Nissan Tida Latio 2007 Model but lighter switch not work proper please solve my problem
Previous car: Suzuki Cultus

Benda kecik pon problem juga:eek:


bro nih recondition bukan baru keluar killang keh keh! klu proton recond aku rasa bukan setakat suis ja yg lingkop silap2 gearbox dan engine sekali lingkop :))

sangbogol
04-12-2012, 03:00 PM
Salam,

saya ada masalah dengan proton exora saya. Baru semalam pihak bengkel proton putrajaya call saya, mengatakan bahawa ada retakan pada head engine campro exora saya, dan menyebabkan kos RM2900 ( tak termasuk gasket dan upah pasang ). Petugas bengkel tu beri pilihan sama ada saya nak teruskan atau ambil balik kereta untuk uruskan sendiri.

Ini memang mengecewakan,exora saya baru berusia 3tahun, maintenance kereta pula saya jaga dengan baik. Sebelum enjin tu retak, tak ada pulak sebarang petanda, melainkan secara tiba-tiba temperature kereta naik mendadak. Tetapi bila temperature dah sebegitu saya terus matikan enjin kereta.

Mekanik bengkel tu kata kemungkinan memang ada masalah tiba-tiba atau defect dari kilang. Either way saya tetap kena tanggung kos sendiri sebab warranty dah tamat.

Memang mengecewakan, apa caranya supaya saya boleh buat supaya pihak proton yg menanggung kos yang tiba-tiba ni?

update: tadi dah call proton, memang dia kata tak boleh buat apa-apa sebab warranty dah habis, dan extended warranty pun kemungkinan besar saya tak boleh dapat, sebab saya bukan sepenuhnya buat servis berkala di proton servis HQ

Ada sesiapa tahu bengkel yg boleh selesaikan masalah head engine crack ni sekitar bangi/kajang/banting? tak kira lah kena tukar head atau dia boleh repair je head asal, asalkan kos dia tak melampau, sebab saya memang tak rela spend so much on my hard earn money untuk sesuatu yg saya rasa nonsense.

kesian aku baca masalah kawan sorg nih!!!! naya naya :))

gunungemas
04-12-2012, 03:20 PM
klu nak statistik aku rasa berbakul bakul masalah proton nih,setiap model keluaran dia tak penah lari dari berbagai masalah yg berulang ulang.Mmg keta import pun ada masalah tp taklah seteruk proton dan sebanyak proton itu mmg kenyataan yg tak dapat dinafikan proton mmg byk masalah klu dibandingkan dengan jenama kereta lain. :))

Tunjuk ler sebakul jer.................! Screen shootnya kat thread ni abe oiiiii!:D

gunungemas
04-12-2012, 03:21 PM
bro nih recondition bukan baru keluar killang keh keh! klu proton recond aku rasa bukan setakat suis ja yg lingkop silap2 gearbox dan engine sekali lingkop :))

itu kualiti yang ko dapat................ :)) baik bro faham apekah bendanya rekon ni..........

gunungemas
04-12-2012, 03:27 PM
kesian aku baca masalah kawan sorg nih!!!! naya naya :))

6 bulan lepas aku nak tukar clutch lining kereta buatan malaysia. nampaklah seekor keta ninja king (toyo datang lagi). Tahun 2008 punya. Tanya apa masalah, pomen jawab tukar sebijik enjin pasal overheat.

Sebagai nasihat pastikan meter overheat anda berfungsi dengan baik. Kedua, kalau dah tahu enjin temperature naik, berhentikanlah enjin anda di tempat yang selamat, jangan dipaksa-paksa. Sudahnya macam dua kisah benar inilah.............

I want more..................:eek:

brodean
04-12-2012, 03:27 PM
Alamakkk..mcm da lari tajuk ni huhuh

desmoquattro
04-12-2012, 03:30 PM
sakit hati baca yg warna biru tuh keh keh :))

Apa kau ni salesmen perodua ke nak sakit ati ngan statement tu? Kah! Kah! Kah!

gunungemas
04-12-2012, 03:31 PM
Alamakkk..mcm da lari tajuk ni huhuh

masih di landasan yang betol bro............. bincang-bincang pasal kelebihan kereta buatan malaysia dan jepang. Bertepatan preve dan almera pon masih dalam kategori ni..........

jadi, biar pembeli tentukan mana yang terbaik............ jangan mudah tertipu dengan kosmetik semata-mata:)cgrock

gunungemas
04-12-2012, 03:37 PM
Apa kau ni salesmen perodua ke nak sakit ati ngan statement tu? Kah! Kah! Kah!

berkenaan yang itu saya tak dapek nak tolong bro sangbogol pasal itu bukan kerja proton tapi tangan-tangan ghaib yang terjuntai di Malaysia.

Harap memahamilah:))

brodean
04-12-2012, 03:40 PM
Sembang buat ati bimbang

Tak mau rosak..Naik kete lembu je la sudahhh huhuh

gunungemas
04-12-2012, 03:45 PM
http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?threadid=387008&page=4

Bukan proton je.. Member aku sendiri navara dia defect.. Hantar sc nissan, spin mcm gasing jgk..

Kena pusing balik baru dpt claim..


Yang ini tak nak quote ker bro...........wakakakakakaaa

sangbogol
04-12-2012, 04:26 PM
6 bulan lepas aku nak tukar clutch lining kereta buatan malaysia. nampaklah seekor keta ninja king (toyo datang lagi). Tahun 2008 punya. Tanya apa masalah, pomen jawab tukar sebijik enjin pasal overheat.

Sebagai nasihat pastikan meter overheat anda berfungsi dengan baik. Kedua, kalau dah tahu enjin temperature naik, berhentikanlah enjin anda di tempat yang selamat, jangan dipaksa-paksa. Sudahnya macam dua kisah benar inilah.............

I want more..................:eek:

pasal overheat ni masalah paip sumbat dengan karat gamaknya,ini masalah normal bg semua kereta.Lain lah klu baru 2 minggu pakai dah jd overheat atau engine bocor :))

sangbogol
04-12-2012, 04:28 PM
Apa kau ni salesmen perodua ke nak sakit ati ngan statement tu? Kah! Kah! Kah!

aku tak keja dengan dua2 syarikat penyangak nih yg merompak duit rakyat dan memperbo.dohkan rakyat mintak maaf byk2 yer bro!!! :))

sangbogol
04-12-2012, 04:29 PM
masih di landasan yang betol bro............. bincang-bincang pasal kelebihan kereta buatan malaysia dan jepang. Bertepatan preve dan almera pon masih dalam kategori ni..........

jadi, biar pembeli tentukan mana yang terbaik............ jangan mudah tertipu dengan kosmetik semata-mata:)cgrock

apa kata klu TT buat Poll boleh kita nilaikan almera atau preve tak gitu? :))

gunungemas
04-12-2012, 04:32 PM
apa kata klu TT buat Poll boleh kita nilaikan almera atau preve tak gitu? :))

Tak nak laaaaaa.............. takut Preve menang pulok!!!!#:-S

gunungemas
04-12-2012, 04:34 PM
pasal overheat ni masalah paip sumbat dengan karat gamaknya,ini masalah normal bg semua kereta.Lain lah klu baru 2 minggu pakai dah jd overheat atau engine bocor :))

yang di"quote"kan tu exora kan, kan dia mention dah guna 3 tahun, warranty dah luput............. pelik tapi benar:eek: