PDA

View Full Version : Share/Info Mampukah TUDM menghadapi serangan Singapura


david.cronenberg
09-11-2012, 10:55 AM
Assalamualaikum, lama juga artikel berkaitan ketenteraan tidak disiarkan di blog ini. Baiklah artikel kali ini, akan menjawap satu persoalan yang sering bermain di minda rakyat Malaysia. Ada yang bertanya kepada saya, sama ada Tentera Udara Di Raja Malaysia (TUDM) mempunyai kelebihan jika berlaku pertempuran udara dengan Singapura. Ini merupakan soalan yang popular memandang jumlah pesawat tempur yang dimiliki oleh TUDM sangat kecil berbanding ratusan yang dimiliki oleh Singapura, jumlah itu terdiri dari 18 SU-30 MKM, 17 MIG 29, 27 pesawat Hawk 108 dan 208, lapan Hornet F-18D serta beberapa buah F-5E Tiger.


http://www.utusan.com.my/pix/2008/0130/Utusan_Malaysia/Polis_&_Tentera/te_02_big.jpg

Apakah benar memiliki jumlah pesawat yang kecil merupakan satu kekurangan yang sangat melumpuhkan keperluan pertahanan negara, ia mungkin benar tetapi ada sedikit perbezaan dalam konteks Singapura dengan Malaysia. Sebelum itu saya perlu ingatkan, Indonesia turut memiliki SU-30 dan SU-27 bagaimanapun ia merupakan pesawat standard dan tidak diupgrade sepenuh.


http://mazrilhisham.files.wordpress.com/2009/02/mainpix1.gif?w=500


Pesawat Sukhoi Indonesia juga tidak mempunyai peluru berpandu Beyond Visual Range (BVR) dan tidak mempunyai kebolehan untuk membuat serangan pada waktu malam (Hanya Malaysia, Singapura dan Thailand sahaja yang mempunyai keupayaan membuat serangan waktu malam di Asia Tenggara).

Republic Singapore Air Force (RSAF) mempunyai jumlah pesawat yang mengerunkan, pesawat tempur mereka terdiri dari F-5E, F-16 Viper dan F-15SG. Jumlah itu seolah-olah cukup untuk mengatasi apa yang TUDM gunakan sekarang walaupun kita mempunyai SU-30. Disini letaknya kesilapan kita kerana selalu membuat analisis dengan menggunakan nombor, angka atau jumlah dan perkara ini sudah pernah disentuh oleh majalah TEMPUR di mana kebanyakkan kita mengenepikan soal doktrin dan strategi.

Akibatnya, ada segelintir yg mengecilkan keupayaan anak tempatan serta kemampuan TUDM dalam mempertahankan negara ini, kita sering terlupa tentang keupayaan sesebuah pesawat dan strategi yang dipakai serta kelebihan yang dimiliki oleh negara.

Dahulu saya sendiri pun memandang rendah keupayaan TUDM tetapi tidak sehingga SU-30MKM memasuki inventorinya, kita lihat Singapura sudah mula berubah “air muka”. Republik itu mengambil tindakan yang sangat drastik apabila Malaysia membuat pengumuman, KAMI MAHUKAN SUKHOI. Serentak dengan itu Singapura mula membuat tempahan F-15 Strike Eagle versi SG dan semua orang tahu, ia adalah reaksi dari pembelian Malaysia ke atas SU-30MKM.

Disini kita tanya diri kita sendiri, mengapa F-15SG dan mengapa tidak ditambah sahaja jumlah pesawat F-16 yang ada. Jika RSAF itu kebal, mengapa harus serius dengan pengumuman itu. Nyatalah, Singapura sudah mula goyah kerana F-16 bukanlah lawan abadi SU-30 MKM, pesawat dengan nama timangan Viper itu dicipta untuk beradu dengan MIG 29 tetapi bukan Sukhoi.

Dalam satu latihan yang diberi nama SINDEX 2004 dengan India, pesawat tercanggih Singapura F-16 tewas dalam semua segi apabila bertempur dengan jentera Sukhoi dari versi MKI. Kita semua tahu, Sukhoi Malaysia direka dengan kemampuan yang sama atau lebih baik dari Sukhoi India, dan ia digelar MKM. Kemenangan SU-30 MKI milik India disiarkan secara besar-besaran oleh akhbar India manakala keupayaan F-16 Singapura diperkecil dan diperlekehkan.

Kementerian Pertahanan Singapura yang “bengang” dengan insiden itu telah mengeluarkan satu kenyataan akhbar untuk siaran media Singapura bahawa pihak India mewar-warkan kemenangan itu di sebabkan mereka itu tuan rumah untuk eksesais tersebut. Sikap media India yang memperbesarkan kemenangan Sukhoi mereka juga disebabkan pesawat seteru negara itu iaitu Pakistan turut menggunakan F-16, demikian kata seorang forumer Singapura yang memberikan reaksinya terhadap kenyataan dari “Singapore Ministry of Defence” itu.

Selepas SINDEX 2004, Singapura mula risau memikirkan masa depannya, apatah lagi, SU-30 versi MKM bakal memasuki inventori TUDM dalam tiga tahun lagi ketika itu, malahan satu lagi negara jiran yang mempunyai potensi untuk mengancam mereka iaitu Indonesia turut mengoperasikan SU-27 dan Su-30. Pengajaran dari SIMDEX 2004 ini menyebabkan Singapura yang gah kekuatan udaranya buat pertama kali berasa kerdil berhadapan dengan TUDM dan terpaksa memilih F-15SG sebagai kuda melawan SU-30MKM.

Jika benar TUDM merupakan sebuah kuasa yang boleh diremehkan, tentera udara Singapura (RSAF) tidak akan mengambil langkah drastik seperti ini. Tidak cukup hebatkah jumlah pesawat F-16 mereka untuk berhadapan dengan susunan MIG 29, F-18 dan sekumpulan 18 buah Sukhoi.

Sedihnya jika sebuah kuasa besar seperti RSAF menghormati keupayaan milik negara, masih ada juga rakyat Malaysia yang memperolok-olok kekuatan TUDM dan terlalu yakin akan kemenangan negara lawan yang terkenal melalui serangan pre emptive strikenya.

KEUPAYAAN PESAWAT

Sesiapa pun tidak menolak bahawa jumlah pesawat yang banyak merupakan satu kelebihan tetapi umum jangan lupa, zaman ini bukan seperti era Perang Dunia Kedua di mana kita melihat kelebihan sesebuah negara dari sudut 1 versus 1 pesawat

Banyak kisah pada zaman ini terutama sejak dari Perang Korea, sebuah pesawat tunggal berupaya menumpaskan dua atau tiga pesawat lawannya. Adakah anda tahu, pesawat SU-30 MKM milik TUDM merupakan versi yang "paling canggih dan moden" berbanding Sukhoi yang digunakan oleh negara pengeluarnya iaitu Russia sendiri. Komputer radar sebuah SU-30MKM boleh menanda sasaran 15 ke 20 pesawat musuh (Bogey) dan akan memilih empat yang paling merbahaya untuk dimusnahkan dengan misil Beyond Visual Range (BVR).

SU-30 MKM juga memiliki keupayaan radar dan kelebihan enjin “Thrust Vector” yang tidak dipersiapkan pada pesawat F-16 Singapura dan yang terkini, F-15G. Enjin ini dengan dibantu oleh sirip kecil di kawasan “intake engine” banyak membantu Sukhoi melaksanakan gerakan yang sukar, memberikan kelebihan semasa pertempuran dogfight dan mengelirukan misil musuh. Jika kita lihat F-16 hanya menggunakan satu enjin sahaja berbanding dua pada SU-30MKM dan keupayaan enjinn ini memberikan impak yang besar. Dua enjin beerti beban yang boleh dibawa adalah lebih besar dan senjata serta peluru berpandu yang lebih banyak.

Adakah anda masih ingat bagaimana seorang juruterbang F-15 Eagle milik Arab Saudi berjaya menembak jatuh dua buah jet MIG milik Iraq ketika operasi untuk membebaskan Kuwait, 1990 dahulu (satu lawan dua). Saya difahamkan SU-30 MKM berkeupayaan membawa sekurang-kurangnya 4 misil BVR dan pesawat itu mempunyai 12 hardpoint atau pylon untuk dipasang dengan 12 misil yang boleh dikonfigurasikan untuk misi pertempuran udara atau maritim.

Dalam bahasa yang amat mudah, sekurang-kurangnya 10 buah pesawat musuh boleh ditembak jatuh oleh satu SU-30MKM (Correct me if Im wrong).

PERTEMPURAN UDARA DAN KUALITI PESAWAT SERTA JURUTERBANG

Senario satu pesawat mengatasi lawan yang lebih banyak sudah wujud sejak dari Perang Dunia Kedua sehingga kepada Perang Vietnam dengan menggunakan skil juruterbang tetapi memasuki era 80an, teknologi dan jaringan maklumat yang baik digunakan seperti mana yang pernah dinampakkan semasa Perang Udara di Beka Valley.

Dalam perang itu, Syria kehilangan 80 pesawat terbang dan sifar pada pihak Israel. Malah acapkali Israel yang kurang jumlah pesawatnya berbanding gabungan udara Mesir, Jordan dan Syria berjaya menang dalam pertempuran udara kerana kualiti yang dimiliki oleh pesawat dan juruterbang mereka, ia juga disokong dengan kecekapan dan kecepatan ground crew mempersiapkan pesawat. F-16 Singapura bukanlah tandingan kepada SU-30 malahan sejak dari awal 90an lagi, F-16 masih gagal mengatasi keupayaan MIG-29 yang diterbangkan oleh juruterbang Jerman dalam latihan perang anjuran NATO (Tolong jangan samakan MIG-29 yang diterbangkan oleh Iraq, banyak bezanya)

Dahulu saya sendiri tidak yakin dengan keupayaan juruterbang TUDM tetapi dengan adanya kelengkapan Human Centrifudge Chamber yang terletak di Subang dan latihan menggunakan sistem ACMI di Korat, pandangan saya terhadap keupayaan juruterbang TUDM sudah berubah ke tahap yang tinggi.

Kedua-dua sistem ini membolehkan juruterbang TUDM mengatasi masalah-masalah yang terjadi semasa pertempuran di udara dan membantu mental serta fizikal mereka bersemi dalam keupayaan pesawat canggih yang diterbangkan mereka. Sebagai contoh, badan manusia boleh tahan tekanan G sehingga ke tahap 4. Apabila disarung dengan jaket anti G yang dipakai oleh juruterbang, ia mampu menahan tekanan G di antara 6 hingga ke tahap 9 yang berlaku disebabkan pergerakan melampau jet pejuang.

Kemampuan seseorang juruterbang untuk menahan tekanan G dalam pergerakan dogfight ini sangat bergantung kepada latihan yang diterima dalam Human Centrifuge Chamber yang terletak di pengkalan TUDM Subang. Jadi tidaklah pengsan atau pitam juruterbang kita ketika melakukan manuever-manuever yang ketat semasa “Dogfight”, saya tidak mahulah mereka terhempas akibat tekanan G yang melampau kerana saya tahu juruterbang Singapura mampu menahan sehingga 9G. Saya tidak kata RSAF akan tewas dalam pertempuran udara dengan TUDM, mereka mempunyai juruterbang yang terhebat, itu sahaja yang saya boleh saya katakan, The Best in South East Asia jika kita hendak bandingkan jam penerbangan yang diterima oleh juruterbang RSAF dengan TUDM dan TNI-AU.

Hornet FA-18D

http://4.bp.blogspot.com/-fS88T7R9g_k/Tt7K_-C06ZI/AAAAAAAALdE/V0l4oagBzMg/s400/Hornet%2BRMAF_Boeing.jpg

PRE EMPTIVE STRIKE

Andai kata berlaku peperangan di antara Malaysia dengan Singapura, kita akan melihat Singapura menguasai medan tempur termasuk darat dan udara dalam tempoh 24 jam sebelum ATM mengumpul kekuatan dan meledakkan pengkalan tentera udara RSAF serta jalan-jalan raya yang boleh menjadi tempat pesawat mereka mendarat melalui operasi Offensive Counter Air (OCA).

Ingat, setiap pesawat harus kembali ke pengkalan, minyaknya harus diisi semula, senjatanya harus dipasang kembali dan juruterbang perlu berehat tetapi jika kesemua kemampuan ini diledakkan oleh sistem roket Astros milik ATM, bagaimana?

Soal moral juruterbang juga perlu diambil kira, jika juruterbang RSAF ditembak jatuh, mereka akan mendarat di bumi musuh dan kerana itu Singapura memberi tekanan kepada keupayaan Combat Search and Rescue (CSAR) dan keupayaan ini pernah terbukti apabila hanya tidak sampai beberapa minit, juruterbang pesawat pengintip RF-5E mereka diselamatkan semasa pesawat itu jatuh di Johor sekitar tahun 80an dahulu (Bukan setakat juruterbang, filem dari kamera pesawat itu turut berjaya dibawa lari).

Jika kita lihat senario perang Iran-Iraq, pesawat udara Iran tidak terbang pada hari pertama serangan. Saya yakin atas sebab sebab strategik, TUDM mungkin tidak mengeluarkan kesemua keupayaanya pada hari pertama memandangkan jumlah pesawat kita yang sedikit tetapi memadai dengan keperluan pertahanan negara ini. Itu pun boleh ditolak ke tepi kerana jumlah pesawat TUDM pada hari ini sudah hampir kepada jumlah yang bersesuaian iaitu lebih kurang 40 buah yang terdiri dari SU30, MIG 29 dan F-18D. Malahan terdapat rancangan untuk menambah lagi jumlah pesawat perang dalam Rancangan Malaysia ke 10 (bermula dari tahun 2011 hingga 2015).


MIG-29N

http://www.kosmo.com.my/kosmo/pix/2009/0626/Kosmo/Negara/ne_04.1.jpg

Singapura buat masa sekarang mempunyai 400 pesawat, daripada jumlah itu 45 buah pesawat termasuk F-5E dan F-16 dikonfigurasikan untuk tujuan memintas (interceptor) dan lebih kurang 40 pesawat yang terdiri dari F-15 dan F-16D dikonfigurasikan sebagai pesawat penyerang/pengebom (attack/strike). TUDM tidaklah memandang sepi dengan kekuatan udara Singapura dan kerana itu, sebahagian pesawat TUDM diletak dalam “hardened shelter” dan di tempat-tempat yang sulit

Apapun jika berlaku peperangan kita tahu yang TUDM pasti boleh tumbangkan Singapura.

sumber militaryofmalaysia

mygol
09-11-2012, 10:57 AM
yg pasti enjin pesawat kena check dulu...
takut x de pulak...
:">:))

fairul_boy85
09-11-2012, 11:00 AM
betul malaysia boleh kalahkan spore, sebab malaysia ade kapal selam scorpe yg x bleh selam.. kat melaka pun ade sebijik kapal selam yg berada didarat berharga 1 juta lebey (Prospeck perlancongan la konon)..

Bro_Izantie
09-11-2012, 11:01 AM
cukup mencabar thread ni bagi aku....tp sebagai salah sorang anggotanya aku amat yakin tahap kesiapsiagaan kita memang tertinggi! selain penguasaan ruang udara elemen darat dan laut saling memainkan peranan. cuma aset kita perlu lagi ditambah..pada masa ini kita amat perlukan pesawat AEWC bagi membantu radar2 kita mengesan pencerobohan..

tapi yg paling penting, pembelian aset2 ni tidak perlu dipolitikkan dan jgn sesekali diselewengkan..

Nazj
09-11-2012, 11:12 AM
Kekuatan tentera bukan 100% kepada senjata...semangat berjuang tu senjata paling digeruni dan juga strategi...Rajin2 belek2 sejarah, paling kagum masa perang Badar...313 tentera Islam Lwn 1000 tentera Musyrikin..Allahuakbar...

p/s contoh satu lagi Vietnam hentam US. Kesimpulannya, dalam peperangan terlalu banyak aspek mempengaruhi kemenangan..

jamtulenmurah
09-11-2012, 11:13 AM
Malaysia dan singapore TIDAK AKAN SESEKALI BERPERANG!!!

Sekian. :)

Nazj
09-11-2012, 11:13 AM
cukup mencabar thread ni bagi aku....tp sebagai salah sorang anggotanya aku amat yakin tahap kesiapsiagaan kita memang tertinggi! selain penguasaan ruang udara elemen darat dan laut saling memainkan peranan. cuma aset kita perlu lagi ditambah..pada masa ini kita amat perlukan pesawat AEWC bagi membantu radar2 kita mengesan pencerobohan..

tapi yg paling penting, pembelian aset2 ni tidak perlu dipolitikkan dan jgn sesekali diselewengkan..
Yesss...kalau berperang, ada kerahan tentera, count me in:)cgrock

david.cronenberg
09-11-2012, 11:17 AM
kesian tengok wanita2 pegi perang gak sebab tak dapat jaga anak2 kecil di rumah. tapi demi negara nak buat camne. tabik spring kat depa.

farizal
09-11-2012, 11:26 AM
diawal komen, kepala dicemari politik. orang cerita lain, politik jugak
minat dia.

Rafale
09-11-2012, 11:32 AM
terus terang aku vote x mampu..
kalo nak kasi RSAF kecut teluq
pun kena ada sam selevel S300-S400
baru leh citer nak tapau RSAF..kalo
setakat dog fight kuantiti & kualiti
pesawat TUDM memang dibawah RSAF 5-6
langkah..

ucop05
09-11-2012, 11:33 AM
cukup mencabar thread ni bagi aku....tp sebagai salah sorang anggotanya aku amat yakin tahap kesiapsiagaan kita memang tertinggi! selain penguasaan ruang udara elemen darat dan laut saling memainkan peranan. cuma aset kita perlu lagi ditambah..pada masa ini kita amat perlukan pesawat AEWC bagi membantu radar2 kita mengesan pencerobohan..

tapi yg paling penting, pembelian aset2 ni tidak perlu dipolitikkan dan jgn sesekali diselewengkan..

bila beli peralatan perang ni, nanti ada je pihak yang bangkang, terutamanya kaum mata sepet.

peel
09-11-2012, 11:36 AM
yg pasti enjin pesawat kena check dulu...
takut x de pulak...
:">:))

Yang ni aku setuju...:eek::eek:

Niyang
09-11-2012, 11:37 AM
lame x bk military blog nih... kekadang blog owner lmbt update... huhuuh

ExAvantz
09-11-2012, 11:39 AM
pernah borak dgn pilot TUDM... katanya kalau lawan udara kemungkinan kita tewas, lawan darat Singapura tengelam terus

xgorgon
09-11-2012, 11:40 AM
cukup mencabar thread ni bagi aku....tp sebagai salah sorang anggotanya aku amat yakin tahap kesiapsiagaan kita memang tertinggi! selain penguasaan ruang udara elemen darat dan laut saling memainkan peranan. cuma aset kita perlu lagi ditambah..pada masa ini kita amat perlukan pesawat AEWC bagi membantu radar2 kita mengesan pencerobohan..

tapi yg paling penting, pembelian aset2 ni tidak perlu dipolitikkan dan jgn sesekali diselewengkan..

yg kaler merah ni..aku sokong 100%....:):)

azarul
09-11-2012, 11:41 AM
Nak ke singapore berperang ngan malaysia ? Tanah besar 704km2 je.. kalau perang hancur sebahagian singapore.. tp mmg ya dia akan ade bantuan..

jamtulenmurah
09-11-2012, 11:42 AM
lame x bk military blog nih... kekadang blog owner lmbt update... huhuuh

kan dia masuk hutan ngan team dia carik piramid Melayu tu. :)

Niyang
09-11-2012, 11:43 AM
kan dia masuk hutan ngan team dia carik piramid Melayu tu. :)

ooohh itu macam ker? x tau plak.. :D

quackk
09-11-2012, 11:43 AM
kalah pun kalah la.. jom perang

tok_sheikh
09-11-2012, 11:57 AM
kalah pun kalah la.. jom perang

quote nih aku paling suka..
i loike!
cakap byk pon xguna..
:)paid:)paid:)paid

mnb1eng
09-11-2012, 11:59 AM
harus diingat pembantu orang beriman adalah ALLAH. Anda perlu yakin.

d-10
09-11-2012, 12:01 PM
strategi tu penting...
strategi malaysia terbaik punya..
ade sytem hebat,,.,:D

green_maskman
09-11-2012, 12:06 PM
sekat saluran air malaysia ke singapore or letak racun dlm air tue...settle......

a b c d e f
09-11-2012, 12:06 PM
apo lah susah2 nak beli kapalterbang canggih sume

kat singapore jek ada 600,000 pemegang paspot mesia yang kerja dan tinggal kat situ.
kalau perang panggil je balik sume rakyat mesia.

tu belom kira rakyat india, bangla, cina, pinoy, myanmar etc.
nak dekat 1 juta tu.
kalau bom jatuh berebut2 lah mereka2 ni cabut balik kampung.

lumpuh lah singapore tanpa tenaga kerja.

AuraSuccess_88
09-11-2012, 12:06 PM
terbaik TUDM

aidilmart
09-11-2012, 12:16 PM
Doakan x de peperangan berlaku d area aman mcm asia tenggara nih :) Amin..

frossonice
09-11-2012, 12:27 PM
Setuju dengan Bro Izantie, aset TUDM paling penting yang belum dimiliki adalah AWACS. Tanpa itu dan bila Singapura ada alat tersebut, ianya seolah-olah kita berlawan dengan mata tertutup rapat. Lagipun perang bukan jenis satu lawan satu macam dogfight yang kita gambarkan.

Saya fikir isu mempolitikkan pembelian senjata adalah kerana kos pembeliannya yang kadang-kadang tidak masuk akal. Lihat contoh cadangan pembelian helikopter ganti Nuri. Kenapa ianya jauh lebih mahal dari harga yang negara lain dapat. Bukan 10% - 20%, malah ada yang menjangkau 100% lebih mahal.

Kalau kita boleh dapat dua kali ganda jumlah senjata, kenapa kita perlu sokong pembelian dengan harga tidak masuk akal. Saya setuju jika ATM dipermodenkan sesuai dengan keadaan semasa tetapi kos juga perlu dipantau supaya tidak ada orang mengambil kesempatan atas keselamatan negara kita sendiri.

david.cronenberg
09-11-2012, 04:06 PM
sekat saluran air malaysia ke singapore or letak racun dlm air tue...settle......
ganaz bunyinya.

suko
09-11-2012, 06:40 PM
cukup mencabar thread ni bagi aku....tp sebagai salah sorang anggotanya aku amat yakin tahap kesiapsiagaan kita memang tertinggi! selain penguasaan ruang udara elemen darat dan laut saling memainkan peranan. cuma aset kita perlu lagi ditambah..pada masa ini kita amat perlukan pesawat AEWC bagi membantu radar2 kita mengesan pencerobohan..

tapi yg paling penting, pembelian aset2 ni tidak perlu dipolitikkan dan jgn sesekali diselewengkan..

Ruang udara sekitar JOHOR selalu dicerobohi oleh pesawat dari seberang tambak....:D:D

KomengTar
09-11-2012, 06:57 PM
Ehrm seronok gak tgk hujah2 bdsrkn akal semata-mata...kalau nak menang kenalah solat subuh berjemaah....kalau satu baris jer ada...yng tua2 plak tu cam maner nak menang...tak kala subuh umpama solat jumaat...musuh akan gerun...ni solat pun idak bila nak berperang....musuh dengar n gentar dgn kalimah Allah...akbar.....orang islam tak dengar...tapi musuh mengigil....

Dan bila maner awan yang tebal akan melindungi dan memutuskan semua komunikasi & gelombang....

Itu komeng aku tang hakikat perang...

talong
09-11-2012, 06:59 PM
Setuju dengan Bro Izantie, aset TUDM paling penting yang belum dimiliki adalah AWACS. Tanpa itu dan bila Singapura ada alat tersebut, ianya seolah-olah kita berlawan dengan mata tertutup rapat. Lagipun perang bukan jenis satu lawan satu macam dogfight yang kita gambarkan.

Saya fikir isu mempolitikkan pembelian senjata adalah kerana kos pembeliannya yang kadang-kadang tidak masuk akal. Lihat contoh cadangan pembelian helikopter ganti Nuri. Kenapa ianya jauh lebih mahal dari harga yang negara lain dapat. Bukan 10% - 20%, malah ada yang menjangkau 100% lebih mahal.

Kalau kita boleh dapat dua kali ganda jumlah senjata, kenapa kita perlu sokong pembelian dengan harga tidak masuk akal. Saya setuju jika ATM dipermodenkan sesuai dengan keadaan semasa tetapi kos juga perlu dipantau supaya tidak ada orang mengambil kesempatan atas keselamatan negara kita sendiri.

setuju :)cgrock

fendyx
09-11-2012, 07:49 PM
aku rs byk aspek perlu dipertingkatkan...fighter spore 'tak sengaja' msk air space kita dah byk kali...kemampuan radar perlu dipertingkatkan...

MHaffiezMNazri
09-11-2012, 08:05 PM
Jangan berangan sebab kita takkan berlawan sesama kita sebab:

1- Kita ahli negara KOMANWEL yang bernaung bawah British, bidan negara Israel

2- Kita ada perjanjian PERJANJIAN PERTAHANAN 5 NEGARA : United Kingdom (bidan Israel), Australia (kawan baik Amerika dan Israel), New Zealand (kawan Israel), Malaysia (kita sendiri kawan Amerika yang sekutu rapat Israel dan Singapura (yang mana tentera mereka berasal dari hasil perjanjian dengan Israel)

NGERI! :o Sebab apa?!

Rasulullah dah bersabda Yahudi dan Nasara itu natijahnya bermusuh, tetapi bila tiba zaman mereka berkawan, jangan berkawan dengan mereka kecuali yang masih bermusuhan!

Allah pula firman:
Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu mengambil orang-orang Yahudi dan Nasrani itu sebagai teman rapat, kerana setengah mereka menjadi teman rapat kepada setengahnya yang lain; dan sesiapa di antara kamu yang menjadikan mereka teman rapatnya, maka sesungguhnya ia adalah dari golongan mereka itu mereka itu. Sesungguhnya Allah tidak memberikan petunjuk kepada kaum yang berlaku zalim.
(Al-Maaidah 5:51)

:(scam

Luqmanul Hakim
09-11-2012, 08:14 PM
Malaysia dan singapore TIDAK AKAN SESEKALI BERPERANG!!!

Sekian. :)

Entah kenapa, tapi saya amat bersetuju dengan pendapat tuan jamtulenmurah nie...

amy@promatt
09-11-2012, 08:16 PM
perkara nie xmungkin brlaku....:)paid:)paid:)paid

Bro_Izantie
09-11-2012, 08:45 PM
Ruang udara sekitar JOHOR selalu dicerobohi oleh pesawat dari seberang tambak....:D:D

kita sering buat bantahan rasmi...selalu sgt...tp masih brdiam atas semangat setiajiran...bukan takder rekod...setiap hari kita rekod, dah bantah.....

p/s: sesekali kena ajar jugak barua2 ni....asik bagi muka jer:mad::mad::mad:

TT
09-11-2012, 08:54 PM
dulu kg ak laluan jet2 singapore ni sebelum kita xbagi guna ruang udara

masih ak ingat lg 5-6 biji chinook terbang rendah..masa tu kecik2..mcm cite perang dah tengok..jet jgn ckpla..selalu sgt..dr jauh dh dengar terus keluar..bunyi dh dengar jet xnampak..ala jet slow belum Mach 1 lg haha

TT
09-11-2012, 08:57 PM
aku rs byk aspek perlu dipertingkatkan...fighter spore 'tak sengaja' msk air space kita dah byk kali...kemampuan radar perlu dipertingkatkan...

saje tu nk test sukhoi..boring weh layan simulator je :))

Chainsaw
09-11-2012, 09:00 PM
Mungkin kita akan kalah..tapi itulah..skuad "sabotaj" pon ready gak untuk menurunkan momentum serangan udara singapore sehingga ke tahap minimum..lain² darat dan laut leh handle..

kopirait
09-11-2012, 09:03 PM
Malaysia dan singapore TIDAK AKAN SESEKALI BERPERANG!!!

Sekian. :)

Setuju dengan statement anda!

jamtulenmurah
09-11-2012, 09:06 PM
kita sering buat bantahan rasmi...selalu sgt...tp masih brdiam atas semangat setiajiran...bukan takder rekod...setiap hari kita rekod, dah bantah.....

p/s: sesekali kena ajar jugak barua2 ni....asik bagi muka jer:mad::mad::mad:

kena paham prinsip jiran sejagat. Malaysia dan singapore adalah sekutu FPDA (lain aussie, british, NZ).

Maka bab ruang udara ni rasanya ATM dan SingArmy ada mutual respect certain area. :)

Kalau cite bab Malaysia dan Singapore akan berperang ada ridiculuos. Singapore lebih perlukan Malaysia dari Malaysia perlukan singapore. So dorang akan jaga Malaysia jika Malaysia menghadapi sebarang situasi kompleks in future.

Yg mana suka buat telahan bukan bukan jenis tak realistik dan kurang ilmu ketenteraan. Perang bukan situasi yg di inginkan oleh ASEAN. Kena ingat tu.

Malaysia hanya ada satu ancaman major sahaja buat masa ni iaitu CHINA!!! dek krisis di Spratly. :)

Ter Te Kang
09-11-2012, 09:10 PM
perghhh meleret2 aku bace teruja nak tahu

peija06
09-11-2012, 09:10 PM
xperlu mendabik dada sendiri..kita asyik mendabik dada padahal waktu latihan pon dah berapa bijik pesawat yg terhempas seblom berperang??:-?:))

hery10
09-11-2012, 09:13 PM
HTMS Chakri Naruebet Thailand

http://i1174.photobucket.com/albums/r618/zulhairie/thai12.jpg

Thailand : kitaorg dah ada ni.korang bila lagi:D

Mlaysia :erm..tggu bugget 2020 nanti kot:-?

adamsabri
09-11-2012, 09:26 PM
tembak saja 5 torpedo dari selat tebrau...lenyap la singpore tuh...:D

Bro_Izantie
09-11-2012, 09:27 PM
kena paham prinsip jiran sejagat. Malaysia dan singapore adalah sekutu FPDA (lain aussie, british, NZ).

Maka bab ruang udara ni rasanya ATM dan SingArmy ada mutual respect certain area. :)

Kalau cite bab Malaysia dan Singapore akan berperang ada ridiculuos. Singapore lebih perlukan Malaysia dari Malaysia perlukan singapore. So dorang akan jaga Malaysia jika Malaysia menghadapi sebarang situasi kompleks in future.

Yg mana suka buat telahan bukan bukan jenis tak realistik dan kurang ilmu ketenteraan. Perang bukan situasi yg di inginkan oleh ASEAN. Kena ingat tu.

Malaysia hanya ada satu ancaman major sahaja buat masa ni iaitu CHINA!!! dek krisis di Spratly. :)

memang setuju bebenor teman...:D:D:D
china la musuh sebenarnya!...ada ke spratly yg jauh dari lingkungan diaorg tetap nak rebut...memang la strategik...tp di claim atas sebab laut china selatan.....hampeh!

jamtulenmurah
09-11-2012, 09:28 PM
HTMS Chakri Naruebet Thailand

http://i1174.photobucket.com/albums/r618/zulhairie/thai12.jpg

Thailand : kitaorg dah ada ni.korang bila lagi:D

Mlaysia :erm..tggu bugget 2020 nanti kot:-?

tak penting kapal pengangkut.

Malaysia ADA 2 BIJI ni!!! Asean lain hado??? :D

http://www.marinebuzz.com/marinebuzzuploads/MalaysiaSubmarine_FD9/Scorpene_class_submarine_1.jpg


:):):)

jamtulenmurah
09-11-2012, 09:32 PM
memang setuju bebenor teman...:D:D:D
china la musuh sebenarnya!...ada ke spratly yg jauh dari lingkungan diaorg tetap nak rebut...memang la strategik...tp di claim atas sebab laut china selatan.....hampeh!

tu sebab Malaysia bukan beli 1 tapi 2 bijik submarine. Dan ada beberapa bijik lagi mini subs yg dioperate di Laut Sabah. Opss. :p

itu sebab china selamba je bantai tentera laut vietnam dan phillipino tapi TIDDDAAAAKKKKKK!!! berani berdepan TUDM!!! :)

Even china navy superior sangat tapi Malaysian punya perairan dorang tak berani kacau. Sentuh tak berani. Nak tiup sipi pun tak berani. :D:)paid:)cgrock

jamtulenmurah
09-11-2012, 09:34 PM
Tau kenapa Malaysia nak beli pesawat pemintas? :)

http://www.eurofighter.com/fileadmin/web_data/Content_Images/misc/home_2.jpg

Untuk counter protection safe guard kepentingan Spratly la. Apa lagi. :D

InsyaAllah setahun dua lagi sampai la tu. Senyap senyap sudah. Jgn jadi mcm indon kecoh nak beli 4th gen fighter sampai sekarang JV ngan korea tak de hasil. Duit dah banyak lebur tu. :)

fendyx
09-11-2012, 09:37 PM
ATM msh lg lemah dr aspek logistik/maintenance...benda ni perlu diberi fokus...

gombakman
09-11-2012, 09:41 PM
cukup mencabar thread ni bagi aku....tp sebagai salah sorang anggotanya aku amat yakin tahap kesiapsiagaan kita memang tertinggi! selain penguasaan ruang udara elemen darat dan laut saling memainkan peranan. cuma aset kita perlu lagi ditambah..pada masa ini kita amat perlukan pesawat AEWC bagi membantu radar2 kita mengesan pencerobohan..

tapi yg paling penting, pembelian aset2 ni tidak perlu dipolitikkan dan jgn sesekali diselewengkan..

aku dah agak dah...mesti kau masuk thread ni punye....:))

Bro_Izantie
09-11-2012, 09:46 PM
Tau kenapa Malaysia nak beli pesawat pemintas? :)

http://www.eurofighter.com/fileadmin/web_data/Content_Images/misc/home_2.jpg

Untuk counter protection safe guard kepentingan Spratly la. Apa lagi. :D

InsyaAllah setahun dua lagi sampai la tu. Senyap senyap sudah. Jgn jadi mcm indon kecoh nak beli 4th gen fighter sampai sekarang JV ngan korea tak de hasil. Duit dah banyak lebur tu. :)

ayat yg aku merahkan tu tak sepatutnya bro mention....skrg..sumer dah tau...:-?:-?:-?

hery10
09-11-2012, 09:47 PM
tak penting kapal pengangkut.

Malaysia ADA 2 BIJI ni!!! Asean lain hado??? :D

http://www.marinebuzz.com/marinebuzzuploads/MalaysiaSubmarine_FD9/Scorpene_class_submarine_1.jpg


:):):)

http://i1174.photobucket.com/albums/r618/zulhairie/20oct10_nr2.jpg

Singapurek :wah dah ada dua tu..dah boleh nyelam ke?krew pun baru setahun bubur jagung:D:D

malaysia :lantak la..ko adooo?:p

singapundek :erm kami ada 6 biji je.dapat tahun 2006.tu pun buatan rusia...

malaysia :gulp.#:-S

jamtulenmurah
09-11-2012, 09:48 PM
ayat yg aku merahkan tu tak sepatutnya bro mention....skrg..sumer dah tau...:-?:-?:-?

kekeke/ :))

Bos. Semua dah tau la bos. Next year inventori Malaysia upgrade masuk si Typhoon ni. :)

Mana ada rahsia lagi. :D

ihw666
09-11-2012, 09:49 PM
Aku masa kecik bila cikgu Tanya cita cita... Aku kata Nak Jadi askar.
SekaRang... Aku masih seorang askar.
Tudm mampu hadapi.

gombakman
09-11-2012, 09:53 PM
Ehrm seronok gak tgk hujah2 bdsrkn akal semata-mata...kalau nak menang kenalah solat subuh berjemaah....kalau satu baris jer ada...yng tua2 plak tu cam maner nak menang...tak kala subuh umpama solat jumaat...musuh akan gerun...ni solat pun idak bila nak berperang....musuh dengar n gentar dgn kalimah Allah...akbar.....orang islam tak dengar...tapi musuh mengigil....

Dan bila maner awan yang tebal akan melindungi dan memutuskan semua komunikasi & gelombang....

Itu komeng aku tang hakikat perang...

setuju bro...kalau saf solat subuh satu baris pun tak penuh tak payah cerita la nak pergi berjihad.

kekuatan tentera Rasulullah dibina atas iman, solat berjemaah, dan solat malam yg tak pernah ditinggalkan....persoalannya berapa ramai antara kita yg mampu melakukannya?

Lembaga_Putih
09-11-2012, 09:54 PM
HTMS Chakri Naruebet Thailand

http://i1174.photobucket.com/albums/r618/zulhairie/thai12.jpg

Thailand : kitaorg dah ada ni.korang bila lagi:D

Mlaysia :erm..tggu bugget 2020 nanti kot:-?

perh..thai ade yea..Indo ada x???:-?

jamtulenmurah
09-11-2012, 09:55 PM
http://i1174.photobucket.com/albums/r618/zulhairie/20oct10_nr2.jpg

Singapurek :wah dah ada dua tu..dah boleh nyelam ke?krew pun baru setahun bubur jagung:D:D

malaysia :lantak la..ko adooo?:p

singapundek :erm kami ada 6 biji je.dapat tahun 2006.tu pun buatan rusia...

malaysia :gulp.#:-S

Bila masa pula singapore beli subs rusia??? :eek::))

Tu gambar tu pun subs kelas archer buatan sweden la bos. :)

Singapore Navy ada 6 subs.

Subs 2nd hand karat.
RSS Challenger—relaunched 26 September 1997
RSS Conqueror—relaunched 28 May 1999
recommissioned 22 July 2001[
RSS Centurion—relaunched 28 May 1999
recommissioned 26 June 2004
RSS Chieftain—relaunched 22 May 2001

Subs baru.
RSS Archer—relaunched 16 June 2009
RSS Swordsman—relaunched 20 October 2010

Tapi satu speks pun tak boleh lawan Scorpene yg lebih dinamik dan paling canggih didalam kelasnya. KD Tungku Abd Rahman dan KD Tun Razak.


Dan Singapore tak pernah ada subs dari russia. :D:">

MHaffiezMNazri
09-11-2012, 09:56 PM
http://i1174.photobucket.com/albums/r618/zulhairie/20oct10_nr2.jpg

Singapurek :wah dah ada dua tu..dah boleh nyelam ke?krew pun baru setahun bubur jagung:D:D

malaysia :lantak la..ko adooo?:p

singapundek :erm kami ada 6 biji je.dapat tahun 2006.tu pun buatan rusia...

malaysia :gulp.#:-S

Maaf itu adalah second hand dari Sweden:

HMS Vastergotland
HMS Helsingland

jamtulenmurah
09-11-2012, 09:59 PM
perh..thai ade yea..Indo ada x???:-?

indon ada trimaran tercanggih kononnye invisible> Baru terbakar je. :eek::))

http://4.bp.blogspot.com/-pjTqAVZzp18/UGaBARtOvXI/AAAAAAAABEw/oWBjynvHFZc/s1600/kri-klewang-fire+28Sep12.jpg

KRI KLEWANG PUTUS DUA> :)):D

http://3.bp.blogspot.com/-YhqQx9aHoU0/UGaBLOLI2BI/AAAAAAAABE4/yq5X-YekTvM/s1600/kri-klewang+fire+28Sep12a.jpg

Nasib baik murah je. Aluminium skrap yg bernilai USD12 juta je. :)

jamtulenmurah
09-11-2012, 10:01 PM
Maaf itu adalah second hand dari Sweden:

HMS Vastergotland
HMS Helsingland

singapore navy suka beli rejek shop dari Swedish Navy. Yg baru 2 bijik subs kelas Archer pun mengikut intel tak boleh celen Scorpene Malaysia. Kalau terjadi 1-1 deep sea battle senang je Malaysia nya subs hapuskan subs cikai archer ni. :)paid:)cgrock

jamtulenmurah
09-11-2012, 10:03 PM
Currently Active Users Viewing This Thread: 38 (19 members and 19 guests)
jamtulenmurah, nurwi, airol, x35, irfan1243, mdikhsan, adamsabri, hery10, paparo, mr_gab, kawe78, tricker_9496, mukabuku, panglima, epol, dirik, kaberete, Baipd, AIR SIRAP

yg 19 guess tu intel dari singapore ke? Meh la join chit chat sini. Jgn malu malu. :):D

Lembaga_Putih
09-11-2012, 10:09 PM
indon ada trimaran tercanggih kononnye invisible> Baru terbakar je. :eek::))

http://4.bp.blogspot.com/-pjTqAVZzp18/UGaBARtOvXI/AAAAAAAABEw/oWBjynvHFZc/s1600/kri-klewang-fire+28Sep12.jpg

KRI KLEWANG PUTUS DUA> :)):D

http://3.bp.blogspot.com/-YhqQx9aHoU0/UGaBLOLI2BI/AAAAAAAABE4/yq5X-YekTvM/s1600/kri-klewang+fire+28Sep12a.jpg

Nasib baik murah je. Aluminium skrap yg bernilai USD12 juta je. :)

:eek::eek: waaaa......... yg nie paskal malysia yg bakar....:D

Lembaga_Putih
09-11-2012, 10:11 PM
yg 19 guess tu intel dari singapore ke? Meh la join chit chat sini. Jgn malu malu. :):D

ak rasa 1Singapore 18Indon :)):)) Indo jenis ckp besa tgok sini Skenario Perang Indonesia - Malaysia (http://analisisalutsista.blogspot.com/2011/01/skenario-perang-indonesia-malaysia.html)

jamtulenmurah
09-11-2012, 10:12 PM
:eek::eek: waaaa......... yg nie paskal malysia yg bakar....:D

bukan da. Material aluminium je. Mana tak terbakar. :D

Nasib baik body part je belum letak radar system, dan electronic equipment dalam tu. Kalau tak rugi besar lagi indon navy. :">

hery10
09-11-2012, 10:15 PM
Bila masa pula singapore beli subs rusia??? :eek::))

Tu gambar tu pun subs kelas archer buatan sweden la bos. :)

Singapore Navy ada 6 subs.

Subs 2nd hand karat.
RSS Challenger—relaunched 26 September 1997
RSS Conqueror—relaunched 28 May 1999
recommissioned 22 July 2001[
RSS Centurion—relaunched 28 May 1999
recommissioned 26 June 2004
RSS Chieftain—relaunched 22 May 2001

Subs baru.
RSS Archer—relaunched 16 June 2009
RSS Swordsman—relaunched 20 October 2010

Tapi satu speks pun tak boleh lawan Scorpene yg lebih dinamik dan paling canggih didalam kelasnya. KD Tungku Abd Rahman dan KD Tun Razak.


Dan Singapore tak pernah ada subs dari russia. :D:">

aah la silap pulak.puiiii:">
swedish terbaik...

singaporeng : krew kami lebih 10 tahun berpengalaman :)

hery10
09-11-2012, 10:20 PM
perh..thai ade yea..Indo ada x???:-?

satu satunya di asean..:D

jamtulenmurah
09-11-2012, 10:36 PM
ak rasa 1Singapore 18Indon :)):)) Indo jenis ckp besa tgok sini Skenario Perang Indonesia - Malaysia (http://analisisalutsista.blogspot.com/2011/01/skenario-perang-indonesia-malaysia.html)

indon nya rakyat amatlah tak realistik dan mudah diperbo.dohkan sebab kurang bijak berfikir dan kuat ikut nafsu dan sentimen keadaan. Itusebab rakyat indon paling mudah dimanipulasi. Golongan cerdik pandai kurang sangat. :)

Mereka tak sedar TNI Alutsista pun masih penat mengejar kemajuan yg dikecap angkatan tentera lain dalam asean.

Skenario tu ditulis oleh mangsa manipulasi yg tak realistik. Ikut nafsu je kes ambalat dulu. Malas nak elaborate lebih. Lagi pun navy indon paling low class dalam Asean ranking. even vietnam army lebih hebat dari indon army. :)

Nak lawan Malaysia? Tunggu lah bangsa indon matang dan cerdik dulu. :)

mint
09-11-2012, 10:46 PM
bior la org kata rsaf lebih hebat atau sapa pun lebih hebat..

pd aku ATM antara yg terbaik dan insya-Allah kita bole menangani segala ancaman tak kira dari mana negara pun..

prinsip aku senang..

klau kita tak yakin dengan keupayaan negara kita,

itu bermakna kita sudah sedia kalah separuh dari perperangan.. :)

adioz88
09-11-2012, 10:53 PM
satu satunya di asean..:D

Satu2nya di Asean tapi sistem elektronik asyik jammed buat apa. Tengah nak guna, suis ON jadi OFF.
Lampu indicator itu tak nyala, ini tak nyala..
Layout saja boleh la.
masuk pertandingan kapal tercantik :">

hery10
09-11-2012, 11:09 PM
TIMOR-LESTE DEFENCE FORCE

Army 1,250 personnel.
Training began in Jan 2001 with the aim of deploying 1,500 full-time personnel and 1,500 reservists. Authorities are engaged in developing security structures with international assistance.


• FACILITIES
Timor-Leste Defense Force Headquarters: Dili
East Timor Defense Force Airfields and Airbases Organisation: none known

Presidente Nicolau Lobato International Airport
Comoro (DIL) Airport

Note: Timor Leste (East Timor) has 2 airports with paved runways (2,438 to 3,047 m: 1 1,524 to 2,437 m: 1 ), 4 airports with unpaved runways (914 to 1,523 m: 2 under 914 m: 2), and 8 heliports

kesiannyee:((

potsmoker
09-11-2012, 11:22 PM
InsyaAllah bole melawan....

maslinkcc
09-11-2012, 11:24 PM
HTMS Chakri Naruebet Thailand

http://i1174.photobucket.com/albums/r618/zulhairie/thai12.jpg

Thailand : kitaorg dah ada ni.korang bila lagi:D

Mlaysia :erm..tggu bugget 2020 nanti kot:-?

bukan ke malaysia dah tempah kapal pengangkut pesawat dokdo dari korea selatan ke?
kalau tak silap aku 4 bijik, 1 besar 3 kecik sikit, tapi sama dan serupa

maslinkcc
09-11-2012, 11:26 PM
tu sebab Malaysia bukan beli 1 tapi 2 bijik submarine. Dan ada beberapa bijik lagi mini subs yg dioperate di Laut Sabah. Opss. :p

itu sebab china selamba je bantai tentera laut vietnam dan phillipino tapi TIDDDAAAAKKKKKK!!! berani berdepan TUDM!!! :)

Even china navy superior sangat tapi Malaysian punya perairan dorang tak berani kacau. Sentuh tak berani. Nak tiup sipi pun tak berani. :D:)paid:)cgrock

pasal mini sub ni dah lama sebenarnya kan? kalau tak silap sejak tahun 90an dah ada. cuma malaysia ni tak bukak citer je

letstorque
09-11-2012, 11:29 PM
HTMS Chakri Naruebet Thailand

http://i1174.photobucket.com/albums/r618/zulhairie/thai12.jpg

Thailand : kitaorg dah ada ni.korang bila lagi:D

Mlaysia :erm..tggu bugget 2020 nanti kot:-?

Tahu tak HTMS Chakri Naruebet dah tersadai je kat Teluk Siam.

Kapal ni tak operational langsung.
Setakat belayar dalam Teluk Siam je.

Thailand tak mampu nak beli dan maintain Sea ,Harrier.

Asalnya pembelian aircrafg carrier untuk power projection ke Laut China Selatan, tapi ta, menjadi.

potsmoker
09-11-2012, 11:29 PM
pasal mini sub ni dah lama sebenarnya kan? kalau tak silap sejak tahun 90an dah ada. cuma malaysia ni tak bukak citer je

Mini sub utk perisikan agaknya

safa69
09-11-2012, 11:30 PM
malaysia perlukan sebutir aja bom hidrogen untuk lumpuhkan singapura..sekian

maslinkcc
09-11-2012, 11:35 PM
aah la silap pulak.puiiii:">
swedish terbaik...

singaporeng : krew kami lebih 10 tahun berpengalaman :)

malaysia punya pengalaman lebih 10 taun bro, tapi dalam bentuk mini sub. tapi sampai sekarang tak pernah ade gambaran macam mana bentuk dan rupa mini sub tu. rahsia lah katakan,:D

maslinkcc
09-11-2012, 11:36 PM
indon nya rakyat amatlah tak realistik dan mudah diperbo.dohkan sebab kurang bijak berfikir dan kuat ikut nafsu dan sentimen keadaan. Itusebab rakyat indon paling mudah dimanipulasi. Golongan cerdik pandai kurang sangat. :)

Mereka tak sedar TNI Alutsista pun masih penat mengejar kemajuan yg dikecap angkatan tentera lain dalam asean.

Skenario tu ditulis oleh mangsa manipulasi yg tak realistik. Ikut nafsu je kes ambalat dulu. Malas nak elaborate lebih. Lagi pun navy indon paling low class dalam Asean ranking. even vietnam army lebih hebat dari indon army. :)

Nak lawan Malaysia? Tunggu lah bangsa indon matang dan cerdik dulu. :)

jangan lah merendahkan negara mereka, yg penting mereka pon islam jugak:">

jamtulenmurah
09-11-2012, 11:38 PM
bukan ke malaysia dah tempah kapal pengangkut pesawat dokdo dari korea selatan ke?
kalau tak silap aku 4 bijik, 1 besar 3 kecik sikit, tapi sama dan serupa

Dokdo ni kelas kapal pengangkut logistik amphibian bukan pengangkut pesawat.
(Landing Platform Experimental)
Lagipun yg dibeli TUDM adalah kelas mini Dokdo 8000tan berbanding saiz sebenar 14000tan.

http://2.bp.blogspot.com/_dVQroFdPWMQ/SwOV6NJgh3I/AAAAAAAABI8/zavqpzBVS64/s1600/dokdo_class.jpg




Yg Malaysia beli mcm ni je. Kecik je.

http://3.bp.blogspot.com/_5Ry_qLS2KtM/TCKvvxAf01I/AAAAAAAAAU4/PWcVSvdpZyU/s1600/sanmarco1.jpg

http://2.bp.blogspot.com/_5Ry_qLS2KtM/SvFdIoCcWDI/AAAAAAAAAKM/YBmdXrFGKd8/s320/Dokdo_Launches_AAVs_lg.jpg


So nak cakap kapal pengangkut pesawat bukan cuma lebih tepat Pengangkut Logistik. :)

maslinkcc
09-11-2012, 11:39 PM
Mini sub utk perisikan agaknya

perisikan dan menjaga kawasan laut negara.
berapa banyak tak diketahui..:D
seram tak?

maslinkcc
09-11-2012, 11:41 PM
Dokdo ni kelas kapal pengangkut logistik amphibian bukan pengangkut pesawat. Lagipun yg dibeli TUDM adalah kelas mini Dokdo 8000tan berbanding saiz sebenar 14000tan.

http://2.bp.blogspot.com/_dVQroFdPWMQ/SwOV6NJgh3I/AAAAAAAABI8/zavqpzBVS64/s1600/dokdo_class.jpg




Yg Malaysia beli mcm ni je. Kecik je.

http://3.bp.blogspot.com/_5Ry_qLS2KtM/TCKvvxAf01I/AAAAAAAAAU4/PWcVSvdpZyU/s1600/sanmarco1.jpg

http://2.bp.blogspot.com/_5Ry_qLS2KtM/SvFdIoCcWDI/AAAAAAAAAKM/YBmdXrFGKd8/s320/Dokdo_Launches_AAVs_lg.jpg


So nak cakap kapal pengangkut pesawat bukan cuma lebih tepat Pengangkut Logistik. :)

bileh ler buat ganti kapal inderapura dulu :)

mrfs1978
09-11-2012, 11:43 PM
peperangan adalah bukan segala2nya.....diplomasi itu penting....

mbpuser
09-11-2012, 11:45 PM
Info yg berguna
Sediakan payung sebelum hujan

CyberMachine
09-11-2012, 11:45 PM
ATM nak beli aset ape pn..

beli la...untuk pertahanan negara jugak.

kite yang bukan tentera ni..pn terfikir, mampukah TUDM menghadapi serangan singapura.

takkan la panglima, pegawai n anggota ATM pn tak boleh fikir...mereka lagi advance.

so, dont wori.

cuma berharap..mereka yang memegang tanggungjawab untuk membeli aset negara ni. sedarlah...tanggungjawab atas di bahu anda. anda akan dipertanggunjawabkan

rustam
09-11-2012, 11:45 PM
Udara tak pasti sebab ada peperangan elektronik (bantuan sekutu), kalau darat Spore tak setanding Malaysia

jamtulenmurah
09-11-2012, 11:46 PM
bileh ler buat ganti kapal inderapura dulu :)

memang dibeli 3 biji gantikan kapal logistik lama TUDM. :)

Kapal pengangkut dan sokongan TLDM pada masa kini terdiri dari KD Mahawangsa, KD Seri Inderasakti dan KD Seri Inderapura (bekas USS Spartanburg County) dan kesemua mereka berusia lebih dari 25 tahun.

yg semua kapal logistik ada sekarang ni tgh mereput. Tak sesuai buat ops combative pun. Setakat berenang training boleh la. :D

sharemalaysia
09-11-2012, 11:48 PM
Cuak la singapore..

letstorque
09-11-2012, 11:57 PM
singapore navy suka beli rejek shop dari Swedish Navy. Yg baru 2 bijik subs kelas Archer pun mengikut intel tak boleh celen Scorpene Malaysia. Kalau terjadi 1-1 deep sea battle senang je Malaysia nya subs hapuskan subs cikai archer ni. :)paid:)cgrock

Tapi second hand pun, Singapore modify dulu, tambah AIP.
Scorpene kita, walaupun canggih, ciri utama kapal selam sekarang, AIP, tak ada.

jamtulenmurah
09-11-2012, 11:58 PM
Tapi second hand pun, Singapore modify dulu, tambah AIP.
Scorpene kita, walaupun canggih, ciri utama kapal selam sekarang, AIP, tak ada.

mana bos tau takde? yakin ke? :">:">:">

pernah masuk subs tu ke? :">:">:">

jgn caye sangat gugel ni.

maslinkcc
10-11-2012, 12:06 AM
mana bos tau takde? yakin ke? :">:">:">

pernah masuk subs tu ke? :">:">:">

jgn caye sangat gugel ni.

yer betul. jgn caya gugel bulat2.
semua inventory ketenteraan malaysia ni diupgrade kow2.
sebagai contoh, mig29, su30
dan yg tak disangka2 f5e tiger tu,sebab tu enjen hilang malaysia menggelabah. full upgrade for suport bombor tu.
mig29 pulak, sebelum ada su30, wakil2 tentera luar semua dok tunggu kat lima langkawi sebab nak tengok mig29.
sub kita tu mahal sebab custom made dan special oder tu.

hello4u
10-11-2012, 12:15 AM
menteri pertahanan kena order bnyk pesawat perang nih....

fendyx
10-11-2012, 12:17 AM
“There are already arrogant countries claiming they have the right to take pre-emptive action or forward defence that would affect Malaysia… we’ll give them a bloody nose; that’s what I said. You try, you get it,” Tun Mahathir 2003

Manolito
10-11-2012, 12:31 AM
“There are already arrogant countries claiming they have the right to take pre-emptive action or forward defence that would affect Malaysia… we’ll give them a bloody nose; that’s what I said. You try, you get it,” Tun Mahathir 2003

Wooo , kalu Tun ckp tu taun 2003 , mksud nya mmg masa tu pun da tahap super saiya Malaysia ni

sekarang ni lepas 9 taun bukan bloody nose lagi mau pendarahan akibat mende tumpul :)) kena saper nak counter Malaya kita ni:)paid

fendyx
10-11-2012, 12:49 AM
Wooo , kalu Tun ckp tu taun 2003 , mksud nya mmg masa tu pun da tahap super saiya Malaysia ni

sekarang ni lepas 9 taun bukan bloody nose lagi mau pendarahan akibat mende tumpul :)) kena saper nak counter Malaya kita ni:)paid

aku rasa bergantung kpd pemimpin gak...cuba bandingkan cara tun mahathir, pak lah dgn najib bila deal dgn singapork...
cuma aku rs statement tun tu x semata2 nak guna tindakan ketenteraan...

Manolito
10-11-2012, 12:54 AM
Banyak tul misteri dlm ATM ni ,

mohon lebih banyak pencerahan untul elakkan citer2 yg x betul sempena hari election yang dah nak dekat ni

hery10
10-11-2012, 01:00 AM
Tapi second hand pun, Singapore modify dulu, tambah AIP.
Scorpene kita, walaupun canggih, ciri utama kapal selam sekarang, AIP, tak ada.

betui tu.

singalapor :kami juga dilengkapi/pekej submarine support and rescue ship satu-satunya dia asian.bijak tak pembelian kami.:D

http://i1174.photobucket.com/albums/r618/zulhairie/0017.jpg

singapundek :terbaru indosial dah sign kontrak tuk guna perkhimatan kami keatas kapal selam diorg yg rosak..kalau scopien korang rosak jgn gatai2 nak suh kami tolong.jadi tukun je la..hehe:D

WMComm
10-11-2012, 01:54 AM
tamat baca dari komen pertama hingga terakhir. lagi! lagi! lagi! :D

Berfikir
10-11-2012, 02:09 AM
kalau aku general aku tak cakap berapa aset sebenar yang ada.
biar rahsia.lagipun mana ada general nak pecah rahsia.
dlm perang tak semestinya kita kena menang semua pertempuran.
yang penting menang dlm peperangan.
ingat senang ke nak menang perang dengan Malaysia.
Malaysia ada hutan luas di semenanjung & sabah sarawak.

( post ini hasil banyak tengok history channel :)paid )

letstorque
10-11-2012, 06:45 AM
mana bos tau takde? yakin ke? :">:">:">

pernah masuk subs tu ke? :">:">:">

jgn caye sangat gugel ni.

Dalam spec masa beli dah ada nyatakan.
Dalam paper pun ada sebut tak ada AIP.

Dan ada kenyataan menteri kata, boleh tambah kemudian, mungkin seperti FFBNW pada NGPV.
Hanya tambah section AIP je.

Memang boleh tambah pun.
Vastergotland epas 25 tahun, asal tadak AIP, boleh tambah.
Cuma lebih murah kalau tambah siap siap.
Pakistan punya Scorpene pun ada AIP.

letstorque
10-11-2012, 07:13 AM
betui tu.

singalapor :kami juga dilengkapi/pekej submarine support and rescue ship satu-satunya dia asian.bijak tak pembelian kami.:D

http://i1174.photobucket.com/albums/r618/zulhairie/0017.jpg

singapundek :terbaru indosial dah sign kontrak tuk guna perkhimatan kami keatas kapal selam diorg yg rosak..kalau scopien korang rosak jgn gatai2 nak suh kami tolong.jadi tukun je la..hehe:D

Singapore go for long term.
Develop capability.

Sebab tu sub second hand, facility semua ada.

Sebenarnya Malaysia dah develop manpower untuk sub ni lama dah sebelem sign contract beli scorpene.
Kalau tak silap, dekat 10 tahun sebelum beli Scorpene, staf TLDM dah ada yang attach ke sub French.


Malaysia nak semua segera.
Mahal takpe.

Singapore, mahal dan lambat tak pe, sebab nak develop.
Sebab Singapore nak teknologi sebab nak komersilkan produk.


Singapore makan masa 10 tahun nak capai combat operational status untuk skuadron Apache Longbow, satu masa yang lama pada aku.

letstorque
10-11-2012, 07:18 AM
Dari segi unit dalam ATM, pada aku, TLDM paling bagus dari segi equipment dan manpower.

Tapi dari aku baca publishinb luar negara, kalau training, banyak puji TDM dan TUDM.

Dari segi skill pilot, pilot Mig 29 memang baik dari pilot FA 18 RAAF.
Ni Australia sendiri akui.
Tu belum pakai lagi Su 30 lagi.

letstorque
10-11-2012, 07:30 AM
“There are already arrogant countries claiming they have the right to take pre-emptive action or forward defence that would affect Malaysia… we’ll give them a bloody nose; that’s what I said. You try, you get it,” Tun Mahathir 2003

Dr M cakap masa tu lepas baru sign contract beli Sukhoi.
Ni adalah reaksi Malaysia sebab kenyataan John Howard, PM Australia, yang kata akan buat pre-emptive strike kalau negara serantau tak boleh kawal terrorist dalam negara masing masing.

Kenyataan Dr M ni keluar front page main paper Australia.

Dan Dr M cakap ni berdasarkan fact Su 30 combat range boleh sampai 3000nm, kalau tak silap aku.
Kalau dengan air to air refueling, setakat Darwin atau Amberley AFB utara Queensland tu, kita boleh serang la.

Dalam senario seperti Australia hantar FA18 bom suspected terrorist camp dalam Malaysia, TUDM boleh kejar sampai ke mainland Australia, dan kalau perlu, bom airbase dia.

Cuma masalah, kena lalu Indonesia.

Dan mungkin sebab tu Indonesia beli Sukhoi juga, supported combat radius boleh cover almost all mainland Australia , dari Indonesia.

Biasa_je
10-11-2012, 07:34 AM
Good info but no komen!

skYnEt-gEnIUs
10-11-2012, 08:19 AM
singapore back up dye amerika,hampehhhh..

letstorque
10-11-2012, 08:25 AM
betui tu.

singalapor :kami juga dilengkapi/pekej submarine support and rescue ship satu-satunya dia asian.bijak tak pembelian kami.:D

http://i1174.photobucket.com/albums/r618/zulhairie/0017.jpg

singapundek :terbaru indosial dah sign kontrak tuk guna perkhimatan kami keatas kapal selam diorg yg rosak..kalau scopien korang rosak jgn gatai2 nak suh kami tolong.jadi tukun je la..hehe:D

Kapal sub recovery ni sebenarnya adalah kapal swasta, crew swasta, yang contract ke RSN.

pulau keramat
10-11-2012, 08:35 AM
diawal komen, kepala dicemari politik. orang cerita lain, politik jugak
minat dia.

tu la....thread pasal ketenteraan kita pun nak ada unsur politikal,at least berbangga la dengan TUDM ..sokong TT ,Malaysia takkan kalah punya melainkan ada barua yg tikam belakang...hidup TUDM :eek:

akira8456
10-11-2012, 08:39 AM
pastikan enjin tue betul2 milik sukhoi

akira8456
10-11-2012, 08:41 AM
singapore mmg memiliki teknolgi yg canggih,thailand pun sama,malaysia pula masih tertinggal dibelakang

pecot85
10-11-2012, 10:20 AM
kalau vs one on one..maybe boleh..tapi kalau singapore dapat backup dari israel & usa..mmg bungkus la

mamaimran
10-11-2012, 10:39 AM
ATM msh lg lemah dr aspek logistik/maintenance...benda ni perlu diberi fokus...

ini saya setuju,kalau dulu technician tudm sampai 4-5 org pun tak boleh solve problem sebijik mig kalau rosak.Tapi MIG punya company anto sorang je technician dia utk maintainkan mig2 kite yg rosak tu.Sudahlah anto sorang pun leh wat keje yg dia anto pulak tu awek russian lagik:)

letstorque
10-11-2012, 10:45 AM
singapore mmg memiliki teknolgi yg canggih,thailand pun sama,malaysia pula masih tertinggal dibelakang

Dari segi ketenteraan , Malaysia tak tertinggal berbanding Thailand.

Thailand juga mempunyai masalah dan kontroversi pembelian peralatan tentera.
Pembelian kereta kebal ringan Cadillac Cage, lepas tu HMTS Chakri Naruebet.
Lepas tu kapal friget ke korvet dari China yang katanya banyak komponen yang rosak, sampai sangat mengganggu operational.

Dari segi budaya selenggara, TLDM terbaik antara cabang ATM.

letstorque
10-11-2012, 10:47 AM
ini saya setuju,kalau dulu technician tudm sampai 4-5 org pun tak boleh solve problem sebijik mig kalau rosak.Tapi MIG punya company anto sorang je technician dia utk maintainkan mig2 kite yg rosak tu.Sudahlah anto sorang pun leh wat keje yg dia anto pulak tu awek russian lagik:)

Mig 29 bukan ke ATSC yang buat maintenance?
Termasuk MRO.

mamaimran
10-11-2012, 10:50 AM
Mig 29 bukan ke ATSC yang buat maintenance?
Termasuk MRO.

skang saya tak tau,sbb sy dengor citer ni pun dah lama..skang pun TUDM pun dah taknak pakai MIG lagi kan

phv2787
10-11-2012, 11:15 AM
Mig 29 bukan ke ATSC yang buat maintenance?
Termasuk MRO.

hornet la satu-satunya dibuat oleh juruteknik sendiri tanpa kontraktor luar...paling byk save duit kerajaan mesia..yg lain semua disapu dek airod ngan atsc..:)):)):))

TITANIUM
10-11-2012, 11:26 AM
Kalau pembelian kelengkapan ketenteraan Malaysia tulus tanpa rasuah...Malaysia pny ketenteraan confirm lg hebat brbanding negara jiran :)

afifdaud
10-11-2012, 11:33 AM
meber aku kapten TUDM
dh jadi pilot jet pejuang dh
tu dia citer masa majlis kawin dia baru2 ni
mungkin dia salah sorg yg akan turut sama berperang

:D:D

letstorque
10-11-2012, 11:46 AM
skang saya tak tau,sbb sy dengor citer ni pun dah lama..skang pun TUDM pun dah taknak pakai MIG lagi kan

Bukan TUDM tak nak pakai, tapi menteri nak beli yang baru.
Alang alang beli, pakai la sampai 30 tahun, keep upgrading.

Germany pakai lagi, peninggalan East Germany.
Jadikan secondary fighter.

Atau letak dalam war reserve, macam RF5E tigereye III.
Ada masa dan budget, upgrade.

MRO baru buat sekali.
Boleh 2 kali overhaul.

Upgrade system supaya sama seperti Su 30.
Tukar thrust vectoring.
Tambah lagi 2, ganti yang terhempas.

letstorque
10-11-2012, 12:01 PM
hornet la satu-satunya dibuat oleh juruteknik sendiri tanpa kontraktor luar...paling byk save duit kerajaan mesia..yg lain semua disapu dek airod ngan atsc..:)):)):))

Kalau tak silap, masa awal dapat Hornet, ada engineer US, masa tu MacdonaldDouglas attach kat Butterworth AFB.(sekarang MD dah duduk bawah Boeing).

Lepas tu, mungkin, aku rasa mungkin, Airod take over, sebab Airod ada hubungan baik dengan Boeing.
Sebelum Sept 11, Okinawan-based C130 USAF hantar servis kat Airod Subang.
Lepas tu, mungkin security reason, Airod tak dapat dah kerja dari USAF.

Satu lagi, mungkin inisiatif dari Boeing sendiri, bila dah duduk dalam keadaan disadvantages sebab US sekat macam macam untuk jual equipment/fittings pada Malaysia, ambil inisiatif untuk selenggara terbaik untuk TUDM.

Ni yang wakil Boeing duk brag dalam satu airshow ke apa ntah, dalam isu nak ganti F/A 18D Hornet kepada F/A 18 F Super Hornet.
Kata dia lebin kurang, Hornet adalah fleet TUDM paling tinggi operational level banding kapal terbang lain.

Ada logiknya juga.
Cuma dari segi patrol je kot.
Nak perang, missile US masih pegang.
Tapi baru ni TUDM dapat juga targeting pod. Ok la, tak payah suruh PASKAU infiltrate tanda target pakai laser designator dari darat.

david.cronenberg
11-11-2012, 10:51 PM
kalau aku general aku tak cakap berapa aset sebenar yang ada.
biar rahsia.lagipun mana ada general nak pecah rahsia.
dlm perang tak semestinya kita kena menang semua pertempuran.
yang penting menang dlm peperangan.
ingat senang ke nak menang perang dengan Malaysia.
Malaysia ada hutan luas di semenanjung & sabah sarawak.

( post ini hasil banyak tengok history channel :)paid )
betul juga. elok jadi misteri biar orang tak bole nak jangka apa yg kita ada.

david.cronenberg
21-01-2013, 03:38 PM
ini saya setuju,kalau dulu technician tudm sampai 4-5 org pun tak boleh solve problem sebijik mig kalau rosak.Tapi MIG punya company anto sorang je technician dia utk maintainkan mig2 kite yg rosak tu.Sudahlah anto sorang pun leh wat keje yg dia anto pulak tu awek russian lagik:)
tuan bole dapat info company mig anto awek russia repair mig. iskk dasat.

mentadaklaut
21-01-2013, 03:46 PM
kalau aku general aku tak cakap berapa aset sebenar yang ada.
biar rahsia.lagipun mana ada general nak pecah rahsia.
dlm perang tak semestinya kita kena menang semua pertempuran.
yang penting menang dlm peperangan.
ingat senang ke nak menang perang dengan Malaysia.
Malaysia ada hutan luas di semenanjung & sabah sarawak.

( post ini hasil banyak tengok history channel :)paid )
ada benarnya kata-kata tuan general :)cgrock

CMD
21-01-2013, 03:50 PM
Info berguna aku baca hari ini.. Tapi bila dapat tahu ada 40 buah pesawat jer?
Macam sikit sgt jer... Ape pon.. TUDM & Angkatan Tentera Malaysia mmg the best!!

syed5245
21-01-2013, 03:51 PM
Setuju dengan Bro Izantie, aset TUDM paling penting yang belum dimiliki adalah AWACS. Tanpa itu dan bila Singapura ada alat tersebut, ianya seolah-olah kita berlawan dengan mata tertutup rapat. Lagipun perang bukan jenis satu lawan satu macam dogfight yang kita gambarkan.

Saya fikir isu mempolitikkan pembelian senjata adalah kerana kos pembeliannya yang kadang-kadang tidak masuk akal. Lihat contoh cadangan pembelian helikopter ganti Nuri. Kenapa ianya jauh lebih mahal dari harga yang negara lain dapat. Bukan 10% - 20%, malah ada yang menjangkau 100% lebih mahal.

Kalau kita boleh dapat dua kali ganda jumlah senjata, kenapa kita perlu sokong pembelian dengan harga tidak masuk akal. Saya setuju jika ATM dipermodenkan sesuai dengan keadaan semasa tetapi kos juga perlu dipantau supaya tidak ada orang mengambil kesempatan atas keselamatan negara kita sendiri.


Cara yang lebih baik.. Jom Tukar! :D

jamtulenmurah
21-01-2013, 03:52 PM
Info berguna aku baca hari ini.. Tapi bila dapat tahu ada 40 buah pesawat jer?
Macam sikit sgt jer... Ape pon.. TUDM & Angkatan Tentera Malaysia mmg the best!!

Malaysia ada Astross.

Ada MLRS. Ada Denel. Ada Igla.

itu dah cukup deterrent effort.

CMD
21-01-2013, 03:53 PM
Malaysia ada Astross.

Ada MLRS.

itu dah cukup deterrent effort.

Ape tu bro.. Den x tahu sgt bab2 tu.. :D
Tapi pak aku askar.. Dia cakap kalu perang sekali pon, askar malaysia xkan lari dari medan perang...

Rafale
21-01-2013, 03:56 PM
Malaysia ada Astross.

Ada MLRS. Ada Denel. Ada Igla.

itu dah cukup deterrent effort.
tu semua SAM jarak rendah bawah 50 km
nanti jadi cam LIBYA kena titik dgn NATO
sbb SAM GADAFI semua bawah 50 km:D

jamtulenmurah
21-01-2013, 03:59 PM
tu semua SAM jarak rendah bawah 50 km
nanti jadi cam LIBYA kena titik dgn NATO
sbb SAM GADAFI semua bawah 50 km:D

pernah dengar missile lapok SAM serbian menjatuhkan F16 Marine Us dulu?

Dan kes F118 us kena tembak berkecai?

lagipun Malaysia pun ada develop UAV yg boleh bawak missile.

So takde la mengharap sangat keperluan nak upgrade kaw2 TUDM sebab kekangan duit masuk poket general 7 bintang.

mentadaklaut
21-01-2013, 04:01 PM
Ape tu bro.. Den x tahu sgt bab2 tu.. :D
Tapi pak aku askar.. Dia cakap kalu perang sekali pon, askar malaysia xkan lari dari medan perang...
tolong jawab ...

lori yg bawak roket yg besar batang pinang ...

mlrs = multiple launcer rocket system / sistem pelancar roket berganda ...

cukup untuk memusnahkan struktur negara seteruland ...

kemasukan aset nih dalam ATM menjadi kecoh bila boss negara seteruland mempersoalkan pembelian aset nih ...

lagi bengang, bila jeneral ATM masa tuh , jeneral abdul aziz upgred pulak sistem roket supaya boleh pergi lg jauh ...

jeneral abdul aziz zainal = jeneral atm paling aku respek ...
persaraan dia dlm atm tidak diraikan seperti mana2 jeneral @ pegawai tinggi ... sebab dia "keras kepala", xikut petunjuk "bos2 besar" :)cgrock

CMD
21-01-2013, 04:03 PM
tolong jawab ...

lori yg bawak roket yg besar batang pinang ...

mlrs = multiple launcer rocket system / sistem pelancar roket berganda ...

cukup untuk memusnahkan struktur negara seteruland ...

kemasukan aset nih dalam ATM menjadi kecoh bila boss negara seteruland mempersoalkan pembelian aset nih ...

lagi bengang, bila jeneral ATM masa tuh , jeneral abdul aziz upgred pulak sistem roket supaya boleh pergi lg jauh ...

jeneral abdul aziz zainal = jeneral atm paling aku respek ...
persaraan dia dlm atm tidak diraikan seperti mana2 jeneral @ pegawai tinggi ... sebab dia "keras kepala", xikut petunjuk "bos2 besar" :)cgrock

Memang hebat la.. Bangga aku jadi rakyat Malaysia.. :)cgrock

fareast262
21-01-2013, 04:05 PM
kalau nak kata singapore serang malaysia, sbb parti DAP kat anak didik PAP....so sekian la yer...

david.cronenberg
21-01-2013, 04:07 PM
Currently Active Users Viewing This Thread: 43 (27 members and 16 guests) david.cronenberg, Berfikir, MKH, buffet2, fareast262, shinichi maki, jamtulenmurah, core2duo, sky8men, itiksrati, amirkadir, pkachu, daksina, nuar046, aman_pd, qayyum2009, man_long, farizhelmi, zint, adamms, kizuro, lie_turbine, syed5245, sukhri, amang, neosa, hafis_81
tibe ramai kat sini ye.

thezul
21-01-2013, 04:15 PM
beli je aircraft carrier sebijik tayang depan singapore..konfirm goyang :D

Rafale
21-01-2013, 04:15 PM
pernah dengar missile lapok SAM serbian menjatuhkan F16 Marine Us dulu?

Dan kes F118 us kena tembak berkecai?

lagipun Malaysia pun ada develop UAV yg boleh bawak missile.

So takde la mengharap sangat keperluan nak upgrade kaw2 TUDM sebab kekangan duit masuk poket general 7 bintang.
F18 USN yg kena tembak dgn SAM serbia masa tu..
F118 tu kena tembak sbb serbia kira masa dia berlepas
campur kelajuan STEALTH tu masuk dalam jangkauan SAM
serbia.kira cara manual jer paz tu gamble..
aludra uav tu lama lagi nak capai level global hawk camna nak
bawa sam:D

haru-chan
21-01-2013, 04:28 PM
HTMS Chakri Naruebet Thailand

http://i1174.photobucket.com/albums/r618/zulhairie/thai12.jpg

Thailand : kitaorg dah ada ni.korang bila lagi:D

Mlaysia :erm..tggu bugget 2020 nanti kot:-?


kita x perlu aircraft carrier... bukannya kita nak serang negara lain yg jauh2 :D

mamaimran
21-01-2013, 05:52 PM
tuan bole dapat info company mig anto awek russia repair mig. iskk dasat.

dulu mama sorang kawan,abg ipar dia mcm berpangkat lah dlm TUDM tu..mcm2 ceritala yg abg ipar dia bagitau..kawan mama ni pulak mmg suke bercerita,salah satunya ttg hal ni lah..

MalayanTiger
21-01-2013, 05:58 PM
beli je aircraft carrier sebijik tayang depan singapore..konfirm goyang :D

kita tak pakai carrier sebab kita bukan ada byk pesawat pun,lagipun kita bukan offensive,kita lebih bersifat defensive.

rider1948
21-01-2013, 06:06 PM
apapaun..aku rasa malaysia sudah bersedia sepenuhnya..ada 1 sumber..tp x boleh pos kat sini..secret..takuat warga singapore baca nanti..teruk aku..hehehe

qba437
21-01-2013, 06:09 PM
apapaun..aku rasa malaysia sudah bersedia sepenuhnya..ada 1 sumber..tp x boleh pos kat sini..secret..takuat warga singapore baca nanti..teruk aku..hehehe

kalu ko tak cite pun aku dah tau..:))

fauzizul
21-01-2013, 06:19 PM
perhhh... kelah jet ning :o

hery10
21-01-2013, 09:51 PM
http://i1174.photobucket.com/albums/r618/zulhairie/Leftenan_adnan_02_zps02b78eca.jpg

younglionss : hangpa jgn lupa kami ada kubu bukit candu kubu keramat askar Melayu.hehe biar putih gigi jgn putih mata..:p

orangkuatumno
21-01-2013, 10:38 PM
Kekuatan Malaysia mengatasi Singpo, Malaysia negara Islam, ramai alim ulamak dan orang mukmin yg beriman!:-?

Abu_
22-01-2013, 12:00 AM
mungkin singapore menang dari segi teknologi..tapi mereka kurang satu aspek penting dlm tentera,Semangat Juang!aku yakin dgn ATM..Gempur Wira!
tapi yg paling penting bg askar muslim,hubungan dgn ALLAH tu kena jaga..baru dtg berkat..

ahmadfarid
22-01-2013, 11:55 AM
Aku yakin ngan kemampuan tentera2 kita..antara yang terbaik!

epozer
22-01-2013, 03:01 PM
Malaysia dan singapore TIDAK AKAN SESEKALI BERPERANG!!!

Sekian. :)

abg ngan adik kalau bergaduh xde la sampai bertetak..:D:D:D

f4iz2010
22-01-2013, 03:10 PM
hebat mana singapura dan malaysia..masih belum setanding teknologi kuasa besar dunia mcm rusia cina dan amerika..kita masih beli dari dorang...

mentadaklaut
22-01-2013, 03:24 PM
hebat mana singapura dan malaysia..masih belum setanding teknologi kuasa besar dunia mcm rusia cina dan amerika..kita masih beli dari dorang...
yang nih , sah2 la xleh celen ... boleh ke senarai aset yang kita dari sana? ke main taip je? :D

perbandingan kena buat dengan negara yg setaraf ... :">

f4iz2010
22-01-2013, 03:32 PM
yang nih , sah2 la xleh celen ... boleh ke senarai aset yang kita dari sana? ke main taip je? :D

perbandingan kena buat dengan negara yg setaraf ... :">

hehehe setuju..tapi satu je kuasa besar ni tak leh celen..kita ada santau, selendang merah dan parang terbang dan tak lupa ayahanda :))