PDA

View Full Version : tinted lampu depan keta


mat gen2
08-11-2012, 01:09 AM
trigin nk tinted lampu..jpj kcau x?lg satu brape kos slalu kdai cas?

fine net
08-11-2012, 03:26 PM
jgn kata jpj...polis pn kacau.....klu kene tahan di suh kopek je x pe....jgn die terus saman...tu yg x best....silap2 die suh bukak bonet enjin...nie lg best..klu die dpt trace lain2 kesalahan...silap2 dpt surat hijau...kene bwk gi inspection kt JPJ dlm masa 10 hari berkerja...hehe..

kete den prnh sangkut dgn roadblock jpj...psl lampu hid je....den pasang hid lampu bsar dgn fog lamp...mase kene tu den cume on hid foglamp..utk lampu bsar den gune lampu hujan je...die tahan den, suh den parking tepi..satu perkataan yg den x nk dgr.."encik tolong bukak bonet depan" bile da bukak bonet depan, die suluh dlm kt bonet depan tu..nmpk la ballast hid tu terletak baik pnye...haha...

terus die ajak gi kt forturner oren die..die siap tnye kete sape...den ckp la kete den...den siap nk tunjukkan copy geran tu...tp die x kata x payah...sbb die da mintak bantuan kt office suh check name owner kete....org office die pn walkie talkie balik...yg owner kete tu mmg name den....lepas tu terus den dapat surat merah (saman)...dgn dapat surat (hijau) surat inspection....haha....

masa nk sblum nk gi inspection...den tukar lampu bsar hid td balik ke asal..fog lamp den biar kn....tinted lampu depan blakang semua den kopek....gi inspection...den pn keje gomen beruniform jgak masa tu....dgn uniform den gi JPJ....bwk surat hijau tu...smpai turn den...jpj tu amik surat hijau...die check kt bonet depan kete den....die check hid ballast kt lampu bsar je...die tgk da balik ke asal...psl den pn uniform jgak..die check tu je...trus den bagi den surat kuning (surat pelepasan)....

kes den da settel...bab nk byar surat merah plak (saman)......saman original 300...den dpn 250 je...huhu.....

lpas da settel semua...den gi pasang balik tinted tu semua....kali nie pasang lagi gelap....haha...cume lampau bsar tu je den x usik lg....tp den tukar bulb yg lg terang....hid foglamp tu dari 4.3k den tukar ke 6k..

gmbr kete den skrg...

http://carigold.com/portal/forums/showpost.php?p=14218764&postcount=1438

kesimpulanye...bab pepatah melayu kata...klu takut dilambung ombak,jgn berumah ditepi pantai..hehe..

klu kite tkt kene saman, biar je standard....

yussys
08-11-2012, 03:33 PM
jgn kata jpj...polis pn kacau.....klu kene tahan di suh kopek je x pe....jgn die terus saman...tu yg x best....silap2 die suh bukak bonet enjin...nie lg best..klu die dpt trace lain2 kesalahan...silap2 dpt surat hijau...kene bwk gi inspection kt JPJ dlm masa 10 hari berkerja...hehe..

kete den prnh sangkut dgn roadblock jpj...psl lampu hid je....den pasang hid lampu bsar dgn fog lamp...mase kene tu den cume on hid foglamp..utk lampu bsar den gune lampu hujan je...die tahan den, suh den parking tepi..satu perkataan yg den x nk dgr.."encik tolong bukak bonet depan" bile da bukak bonet depan, die suluh dlm kt bonet depan tu..nmpk la ballast hid tu terletak baik pnye...haha...

terus die ajak gi kt forturner oren die..die siap tnye kete sape...den ckp la kete den...den siap nk tunjukkan copy geran tu...tp die x kata x payah...sbb die da mintak bantuan kt office suh check name owner kete....org office die pn walkie talkie balik...yg owner kete tu mmg name den....lepas tu terus den dapat surat merah (saman)...dgn dapat surat (hijau) surat inspection....haha....

masa nk sblum nk gi inspection...den tukar lampu bsar hid td balik ke asal..fog lamp den biar kn....tinted lampu depan blakang semua den kopek....gi inspection...den pn keje gomen beruniform jgak masa tu....dgn uniform den gi JPJ....bwk surat hijau tu...smpai turn den...jpj tu amik surat hijau...die check kt bonet depan kete den....die check hid ballast kt lampu bsar je...die tgk da balik ke asal...psl den pn uniform jgak..die check tu je...trus den bagi den surat kuning (surat pelepasan)....

kes den da settel...bab nk byar surat merah plak (saman)......saman original 300...den dpn 250 je...huhu.....

lpas da settel semua...den gi pasang balik tinted tu semua....kali nie pasang lagi gelap....haha...cume lampau bsar tu je den x usik lg....tp den tukar bulb yg lg terang....hid foglamp tu dari 4.3k den tukar ke 6k..

gmbr kete den skrg...

http://carigold.com/portal/forums/showpost.php?p=14218764&postcount=1438

kesimpulanye...bab pepatah melayu kata...klu takut dilambung ombak,jgn berumah ditepi pantai..hehe..

klu kite tkt kene saman, biar je standard....

nampak jalan ker ni??

http://i876.photobucket.com/albums/ab324/st23rd/DSC_00691_zps36147b73.jpg

fine net
08-11-2012, 03:36 PM
nampak jalan ker ni??

http://i876.photobucket.com/albums/ab324/st23rd/DSC_00691_zps36147b73.jpg

nmpk...bulb pn den da tukar terang pnye...lg pn foglamp kn ade..hehe...:D

GASTER123
08-11-2012, 03:38 PM
org berpengalaman kene lambai dgn abam jpj dah bgtau..klu tt rasa mcm meronta2 nak jugak buat silakan..

Keyrul37
08-11-2012, 03:42 PM
aku dah buat...dekat 5thn pakai takde pun kene saman...siap lalu depan roadblock jpj lg...tp bg aku jgn laa...sbb melekat kt lampu bila panas...nk buang tak boleh...

fine net
08-11-2012, 03:42 PM
org berpengalaman kene lambai dgn abam jpj dah bgtau..klu tt rasa mcm meronta2 nak jugak buat silakan..

yup..klu berani wt la..klu rase x berani x yah buat...semua bermodal tu...kene saman lg la bermodal....

yussys
08-11-2012, 03:45 PM
nmpk...bulb pn den da tukar terang pnye...lg pn foglamp kn ade..hehe...:D

kete ni kat johor ker bro?/ biasa kat area mana??:D:D

fine net
08-11-2012, 04:03 PM
kete ni kat johor ker bro?/ biasa kat area mana??:D:D

biase roadblock ke..hehe...

den kene roadblock kt susur nk gi perling dari highway skudai kul 2 pagi...:D

yussys
08-11-2012, 04:09 PM
biase roadblock ke..hehe...

den kene roadblock kt susur nk gi perling dari highway skudai kul 2 pagi...:D

hahhaa.. aku bukan polis la bro... tapi mcm biasa nampak kereta ni.. nnty aku bgtau kat mmbr aku trafik yer..:)):))

fine net
08-11-2012, 04:22 PM
hahhaa.. aku bukan polis la bro... tapi mcm biasa nampak kereta ni.. nnty aku bgtau kat mmbr aku trafik yer..:)):))

:)):)):)) hampeh btol...harap kad kuasa den je nie...:eek:

yussys
08-11-2012, 04:24 PM
:)):)):)) hampeh btol...harap kad kuasa den je nie...:eek:

siapa2 lagi kat johor dah wat tinted mcm bro kasi tau aku senang sikit sekali ramai2:eek::eek:

den pun nak wat kat wira denlah mcmne..:D

fine net
08-11-2012, 04:31 PM
siapa2 lagi kat johor dah wat tinted mcm bro kasi tau aku senang sikit sekali ramai2:eek::eek:

den pun nak wat kat wira denlah mcmne..:D

wt la..kt kedai aksesori kt permas jaya sblah bhp tu jgn pasang la..mahal, wt cincai plak tu..den pasang speaker depan kejap bunyi kejap x bunyi..last2 den tukar baru je...lg sedap bunyi speaker die...kedai aksesori kt setia tropika..seblah rhb bank....:D

epbx
08-11-2012, 05:38 PM
aku rasa yg utk lampu punya...utk menutup kecacatan lampu dpn...slalu lampu plastik ler...kuning jer...

yussys
08-11-2012, 05:47 PM
wt la..kt kedai aksesori kt permas jaya sblah bhp tu jgn pasang la..mahal, wt cincai plak tu..den pasang speaker depan kejap bunyi kejap x bunyi..last2 den tukar baru je...lg sedap bunyi speaker die...kedai aksesori kt setia tropika..seblah rhb bank....:D

wah.. dekat jer.. blh pergi ni.. dekat jer pun...

fine net
08-11-2012, 06:32 PM
wah.. dekat jer.. blh pergi ni.. dekat jer pun...

ko dok setia indah ke....:D ke setia tropika...ke bandar dato onn...:D

maarz
09-11-2012, 07:08 AM
Nak gelap tt leh pakai jelaga sumbu minyak tanah tu.nak gelap nak terang mana ikut tt lah.agak2 kena saman cepat2 buka lap je jelaga tu.hehee

arifrahmanz
09-11-2012, 07:16 AM
tinted lampu tu x sama jenis dgn tingkap punya..hari tu ada kedai tu mintak 300 sepasang..kedai lain xtau la plak..

omputih
09-11-2012, 07:42 AM
tinted lmpu blkng xsme ke? ritu nmpk kt mudah rm10 je..

ayien98
09-11-2012, 07:50 AM
Ak kalo jumpa kete yg PKAI LAMPU HID, memg ak sumpah, sb membahayakan pengguna lain, memg lah kete masing2, tp kalo dia dok belkanag kita, mak oiii cerah sgt dia suluh, even lampu rendah pon, kalo hujan lagilah, xnampk n silau terus kalo selisih. JPJ KENA LAKUKAN OPERASI BESAR BESRAN N MEMG DISOKONG! UNTUK LAMPU HID.

ayien98
09-11-2012, 07:52 AM
Kenapa nk tinted ?kasi lawa he, memg lah lawa, tp kadar kecerahan lampu tu akm berkurang, pastu kalo dlm keadaan hujan lampu xterang kete depan plak xnampk , n korg plak memotong, sape yg kena langgar?n sape sush, kalo sorg2 xpe, kalo ada anak bini mcm huhu,

nakar
09-11-2012, 09:46 AM
g smoke kn je kt kedai rs rm80 kot....

mat gen2
09-11-2012, 03:44 PM
g smoke kn je kt kedai rs rm80 kot....

oh..okee,jpj kcau x der?

mat gen2
09-11-2012, 03:45 PM
Kenapa nk tinted ?kasi lawa he, memg lah lawa, tp kadar kecerahan lampu tu akm berkurang, pastu kalo dlm keadaan hujan lampu xterang kete depan plak xnampk , n korg plak memotong, sape yg kena langgar?n sape sush, kalo sorg2 xpe, kalo ada anak bini mcm huhu,

huuu..btol gak ckp ko ehh..

mns9178
09-11-2012, 03:59 PM
Kenapa nk tinted ?kasi lawa he, memg lah lawa, tp kadar kecerahan lampu tu akm berkurang, pastu kalo dlm keadaan hujan lampu xterang kete depan plak xnampk , n korg plak memotong, sape yg kena langgar?n sape sush, kalo sorg2 xpe, kalo ada anak bini mcm huhu,

yg ni aku setuju 100%:)paid
banyak lagi cara lain TT nak bagi kereta kita lagi smart:)

afifdaud
09-11-2012, 03:59 PM
meme jahat btul keta abam jaring....

:)paid

letstorque
10-11-2012, 09:42 AM
Aku pun memang bengang juga kereta yang lampu buat sakit mata ni, tak berperikematamanusian. Hehehe, perkataan baru.

Tapi cuba faham dulu, HID, lumen, Kelvin, Xenon.


Untuk terang, tukar bulb yang lumen tinggi, bukan tukar yang Kelvin, K, tinggi.
Biasa tengok tak lampu yang mata sakit tengok, tapi tak terang pun?
Lumen adalah unit untuk terang cahaya, K, Kelvin adalah unit untuk suhu, dalam hal ni, suhu cahaya, atau suhu warna cahaya lebih tepat.

Sebab tu kalau biasa tengok, lampu original Merc, BMW, Audi, walaupun putih, tapi tak sakit mata.
Sebab tu kuat lumen, bukan Kelvin semata.

Jangan pula haramkan HID atau Xenon, sebab banyak kereta luar , imported, memang standard lampu Xenon atau HID.
Apa beza HID dan Xenon?
HID, high intensity discharge dan Xenon guna gas, bukan filamen.
Bezanya, penggunaan gas.
Xenon guna gas xenon, satugas lengai.
HID pula guna gas beracun.
Nak beza, pecahkan bulb, hidu gas tersebut.
Kalau anda mati, tu maknanya HID.Hehe, serius ni, bukan main main.
Kalau andahidup lagi, tu xenon.

Kereta Jepun biasa guna HID dan kereta Europe biasa guna Xenon.

Apa pula bixenon?
Bixenon adalah lampu xenon untuk kedua dua high beam dan low beam.
Dulu, masa mula mula diperkenalkan, xenon hanya untuk low beam.
Bila high beam, lampu kuning halogen biasa.
Itu dulu, sekarang kalau kata xenon, biasanya high dan low beam xenon.

nakar
12-11-2012, 12:28 PM
g smoke kn je kt kedai rs rm80 kot....

x kacau lansung. contoh cer o tgk waja tu kn headlamp dia smoke tu....

miehensem
12-11-2012, 10:09 PM
Aku pun memang bengang juga kereta yang lampu buat sakit mata ni, tak berperikematamanusian. Hehehe, perkataan baru.

Tapi cuba faham dulu, HID, lumen, Kelvin, Xenon.


Untuk terang, tukar bulb yang lumen tinggi, bukan tukar yang Kelvin, K, tinggi.
Biasa tengok tak lampu yang mata sakit tengok, tapi tak terang pun?
Lumen adalah unit untuk terang cahaya, K, Kelvin adalah unit untuk suhu, dalam hal ni, suhu cahaya, atau suhu warna cahaya lebih tepat.

Sebab tu kalau biasa tengok, lampu original Merc, BMW, Audi, walaupun putih, tapi tak sakit mata.
Sebab tu kuat lumen, bukan Kelvin semata.

Jangan pula haramkan HID atau Xenon, sebab banyak kereta luar , imported, memang standard lampu Xenon atau HID.
Apa beza HID dan Xenon?
HID, high intensity discharge dan Xenon guna gas, bukan filamen.
Bezanya, penggunaan gas.
Xenon guna gas xenon, satugas lengai.
HID pula guna gas beracun.
Nak beza, pecahkan bulb, hidu gas tersebut.
Kalau anda mati, tu maknanya HID.Hehe, serius ni, bukan main main.
Kalau andahidup lagi, tu xenon.

Kereta Jepun biasa guna HID dan kereta Europe biasa guna Xenon.

Apa pula bixenon?
Bixenon adalah lampu xenon untuk kedua dua high beam dan low beam.
Dulu, masa mula mula diperkenalkan, xenon hanya untuk low beam.
Bila high beam, lampu kuning halogen biasa.
Itu dulu, sekarang kalau kata xenon, biasanya high dan low beam xenon.


betul tu bro.. ni lument pun taktau.. kelvin pun taktau.. pastu nak pakai hid..

nak guna apa2 aksesori pun kena ada ilmu..

aku dulu pakai gak hid hi/low .. aku ambik lument paling tinggi 4300k..

kalau ambik set yg betul.. takde silau pun.. keta aku pakai socket h4.. mmg lampu betul2 suluh jalan.. tak pernah kena beam pun ngan keta lain..


hid yg dok tikam mata org tu ah beng ******* punya keta.. org pakai hid dia pun nak pakai... tapi tak reti.. hamlau betoi.. merosakkan imej2 org yg pakai hid je.

myrayyan
13-11-2012, 12:48 AM
betul tu bro.. ni lument pun taktau.. kelvin pun taktau.. pastu nak pakai hid..

nak guna apa2 aksesori pun kena ada ilmu..

aku dulu pakai gak hid hi/low .. aku ambik lument paling tinggi 4300k..

kalau ambik set yg betul.. takde silau pun.. keta aku pakai socket h4.. mmg lampu betul2 suluh jalan.. tak pernah kena beam pun ngan keta lain..


hid yg dok tikam mata org tu ah beng ******* punya keta.. org pakai hid dia pun nak pakai... tapi tak reti.. hamlau betoi.. merosakkan imej2 org yg pakai hid je.

silau ker xsilau ker..kena dgn abam JPJ saman gak..standard lampu kete malaysia wane kuning tu..senang cite.

myrayyan
13-11-2012, 12:51 AM
jgn kata jpj...polis pn kacau.....klu kene tahan di suh kopek je x pe....jgn die terus saman...tu yg x best....silap2 die suh bukak bonet enjin...nie lg best..klu die dpt trace lain2 kesalahan...silap2 dpt surat hijau...kene bwk gi inspection kt JPJ dlm masa 10 hari berkerja...hehe..

kete den prnh sangkut dgn roadblock jpj...psl lampu hid je....den pasang hid lampu bsar dgn fog lamp...mase kene tu den cume on hid foglamp..utk lampu bsar den gune lampu hujan je...die tahan den, suh den parking tepi..satu perkataan yg den x nk dgr.."encik tolong bukak bonet depan" bile da bukak bonet depan, die suluh dlm kt bonet depan tu..nmpk la ballast hid tu terletak baik pnye...haha...

terus die ajak gi kt forturner oren die..die siap tnye kete sape...den ckp la kete den...den siap nk tunjukkan copy geran tu...tp die x kata x payah...sbb die da mintak bantuan kt office suh check name owner kete....org office die pn walkie talkie balik...yg owner kete tu mmg name den....lepas tu terus den dapat surat merah (saman)...dgn dapat surat (hijau) surat inspection....haha....

masa nk sblum nk gi inspection...den tukar lampu bsar hid td balik ke asal..fog lamp den biar kn....tinted lampu depan blakang semua den kopek....gi inspection...den pn keje gomen beruniform jgak masa tu....dgn uniform den gi JPJ....bwk surat hijau tu...smpai turn den...jpj tu amik surat hijau...die check kt bonet depan kete den....die check hid ballast kt lampu bsar je...die tgk da balik ke asal...psl den pn uniform jgak..die check tu je...trus den bagi den surat kuning (surat pelepasan)....

kes den da settel...bab nk byar surat merah plak (saman)......saman original 300...den dpn 250 je...huhu.....

lpas da settel semua...den gi pasang balik tinted tu semua....kali nie pasang lagi gelap....haha...cume lampau bsar tu je den x usik lg....tp den tukar bulb yg lg terang....hid foglamp tu dari 4.3k den tukar ke 6k..

gmbr kete den skrg...

http://carigold.com/portal/forums/showpost.php?p=14218764&postcount=1438

kesimpulanye...bab pepatah melayu kata...klu takut dilambung ombak,jgn berumah ditepi pantai..hehe..

klu kite tkt kene saman, biar je standard....

tp cite bro xlah hebat mana pun walau pakai uniform keje gomen..still kena saman..klu betul2 hebat ms diorg tahan akan tanya keje mana?klu ok diorg lepaskan aje..tu br hebat keje gomen..ni saman rm300 kurang rm250 aje..klu power ptt 1/2 aje dr rm300 tu..tp klu kantoi dgn JPJ jgn harap nak lepas.

CyberMachine
13-11-2012, 01:00 AM
tp cite bro xlah hebat mana pun walau pakai uniform keje gomen..still kena saman..klu betul2 hebat ms diorg tahan akan tanya keje mana?klu ok diorg lepaskan aje..tu br hebat keje gomen..ni saman rm300 kurang rm250 aje..klu power ptt 1/2 aje dr rm300 tu..tp klu kantoi dgn JPJ jgn harap nak lepas.

dia tak cakap pn hebat...

cume risiko yang perlu ditanggung je :D

mbpuser
13-11-2012, 01:11 AM
Bro guna plate italic macm tu x kena saman ke?
Den pun guna plate italic...risau gak huhu

miehensem
13-11-2012, 01:11 AM
silau ker xsilau ker..kena dgn abam JPJ saman gak..standard lampu kete malaysia wane kuning tu..senang cite.

aku pakai takde hal pun... jumpa jpj dia suh jalan je.. tak de pulak dia bising2 ke.. saman ke apa.. aku pakai 3-4 tahun jugak..

last aku eksiden dlm highway.. dedua hid pecah.. so skang ni aku pakai osram nightbreaker..

tp serius.. time aku pakai dulu polis ke.. jpj ke.. takde hal pun. 4300k mmg kaler kuning lagi..

fine net
13-11-2012, 01:09 PM
tp cite bro xlah hebat mana pun walau pakai uniform keje gomen..still kena saman..klu betul2 hebat ms diorg tahan akan tanya keje mana?klu ok diorg lepaskan aje..tu br hebat keje gomen..ni saman rm300 kurang rm250 aje..klu power ptt 1/2 aje dr rm300 tu..tp klu kantoi dgn JPJ jgn harap nak lepas.

jwpn yg mcm abam cybrmachine bgtahu....den x de pn ckp den hebat...den bgtahu risiko je..klu berani,pasang la..klu x berani x yah pkai.....mmg btol dgn jpj susah nk lepas....den slalu lepas dgn polis....da 3-4 kali kene tahan dgn polis...semua lepas...klu agak2 berani tanggung risiko, rase nk pasang...pasang je.....klu x berani, biar kn standard je....


dia tak cakap pn hebat...

cume risiko yang perlu ditanggung je :D


tq abam cybermachine tlg bg jwpn....:)

fine net
13-11-2012, 01:13 PM
Bro guna plate italic macm tu x kena saman ke?
Den pun guna plate italic...risau gak huhu

masa dgn jpj, jpj x de tegur pn psl plate nie....tp dgn polis den ade kene tahan psl plate...die suh den tukar plate asal....tp den x tukar pn.....:D

letstorque
13-11-2012, 11:38 PM
betul tu bro.. ni lument pun taktau.. kelvin pun taktau.. pastu nak pakai hid..

nak guna apa2 aksesori pun kena ada ilmu..

aku dulu pakai gak hid hi/low .. aku ambik lument paling tinggi 4300k..

kalau ambik set yg betul.. takde silau pun.. keta aku pakai socket h4.. mmg lampu betul2 suluh jalan.. tak pernah kena beam pun ngan keta lain..


hid yg dok tikam mata org tu ah beng ******* punya keta.. org pakai hid dia pun nak pakai... tapi tak reti.. hamlau betoi.. merosakkan imej2 org yg pakai hid je.

4300K tu ok bro.

Ni aku tengok dalam Hypertune sampai 11000K.

Aku ingat nak tangkap tauke kedai tu, nak letak muka dia suruh tenung lampu tu, jarak 100m takpe, 1 minit je, lepas tanya dia, amacam?

Dulu aku ada torchlight 270lumen, kadang bila aku rajin, aku bawa kereta, kalau selisih kereta lampu kuat atau tinggi, aku hulur tangan yang pegang torchlight keluar, aku suluh direct muka driver kereta tu.

Ni rancang nak beli yang 650 lumen pulak, biar terbakar rentina.Hahaha

letstorque
13-11-2012, 11:52 PM
silau ker xsilau ker..kena dgn abam JPJ saman gak..standard lampu kete malaysia wane kuning tu..senang cite.

JPJ tak buat peraturan dengan jelas.
Dulu ada kes pengguna VW kena saman sebab lampu putih, mengamuk dia kat VW balik.

Masa Nissan lancar Navara, siap tulis JPJ approved HID.

Kan ke setiap kereta nak jual kat Malaysia yang diimport secara rasmi, pengimport kena hantar satu sample untuk JPJ check dan test.
Sebab tu kalau nak tengok kereta yang akan dilancarkan di Malaysia, boleh tengok di JPJ Putrajaya.

Tapi kalau lampu putih standard, kurang terang banding lampu kuning, terutama dalam hujan.

Satu lagi masalah bila lampu putih yang direka supaya tak silau orang lain, merbahaya kepada pemandu tu sendiri.
Sekarang ada beberapa kereta seperti Volvo,Merc,BMW ada adaptive headlight, yang ada camera kat rear view mirror, kalau detect ada kereta dari hadapan, automatik hi beam jadi low beam.
Ada satu kes, bawa laju kat hiway, hi beam, selisih dengan kereta lane sebelah, lampu automatik jadi low beam, tiba tiba ada motor pula lane kanan, habis sapu.

revolver
14-11-2012, 11:54 PM
dasat2 abam2 kat sini diskusi pasai HID... boleh menimba banyak ilmu disini... lama tak jenguk...