PDA

View Full Version : Bagaimana nak buat barcode kat produk kita?? Mohon nasihat


golden_user2006
23-10-2012, 01:16 PM
salam,
ambe krang ni dlm proses menyiapkan sepenuhnya produk asas makanan....
design label dah ok, cuma bilo nak masuk/letak kat kedai, mereka kata....xde barcode, jd xleh masuk kedai tu...

mana2 warga cg yg tahu prosedur nak wujudkan barcode ni...adakah kena daftar @ letak je apa2 barcode??

mohon nasihat....

AKHIRNYA...:)cgrock
info yg diterima dr rakan2 cg yang prihatin & pengetahuan...sy quote yg terpilih utk memudahkan info ni dikongsikan bersama...

Kalau nak guna barcode kat produk untuk pasaran, kena guna Barcode standard GS1/EAN 13/GS1/EAN 8 Barcode Symbologies. Kena register company bro dulu dengan GS1 di FMM (Federation of Malaysian Manufactures).

Nanti bro akan diberi senarai barcode termasuk no siri 1000 untuk produk bro. Kemudian printlah barcode tersebut guna Barcode Generator atas barcode sticker atau atas label produk bro (pakai barcode printer).... :D

Link ke GS1 Malaysia http://www.gs1my.org/

Link ke FMM http://www.fmm.org.my/

1. Pergi pejabat FFM. Federation Malaysia Manufacturer.

2. Apply kat sana.

3. Daftar untuk kali pertama RM300++. Lepas diluluskan kene bayar rm800 untuk 10 barcode. Minimum mmg 10 barcode. Tahun berikutnya bayar rm 240 sahaja. (untuk bisnes RM250k kebwah)


baru standard ada barcode hehe..

http://www.inflowinventory.com/Blog/index.php/2008/07/04/how-to-make-your-own-barcodes/

aku pon tengah belajar nih..


Produk makanan tuh nk pasarkn domestik je atau luar..selalu kalu luar boleh rujuk kt FMM-GS1.Dorang akan advise utk registration n bla2, cth standard ukuran, nombor ID, nk buat simbol code EAN atau Data Matrix. Kalu Jen is skala kecil boleh guna Label Printer.Kt rumah saya ada label printer je tukun je..

Tapi untuk pengetahuan korang, Mydin nih tak guna korang nyer produk barcode untuk sistem POS diorang sebab diorang akan create barcode baru guna sistem diorang yg siap berpelekat RFID lak..... Yg barcode korang tuh just untuk inventory diorang jer.... :D


He he he ramai beno ingt saya bro. Okies kalu dh planning target beso tu terus register GS1, sng nnti.sbb kt barcode tu bila scan boleh letak expiry, kontena mana, produk mana n bla2. Contoh sng boleh tgk barcode paper indah kiat,teknologi dorang canggih,dr barcode tuh boleh tahu pokok mana dorang tebang, kontena mana yg hntr, sape distributor kt Msia. Dari situ kalu mslh paper rosakkn printer boleh tahu paper yg kita beli tu original atau tak.?

Untuk pasarkan produk ke Arab tuh mmg bagus,sbb market Arab tu besar.Mcm Indon tuh, dorang laju sikit pasarkan produk dari kita.Sbb peluang tuh dorang dh nmpk..Saya dulu pernah bentangkan proposal nih kt Kementerian..Tt planning dari awal ni pasang kaki kt sana, nnti lg sng nk msk..Cuma Pak Arab nih sgt2 la cerewet, dpt supply mmg lubuk emas..

mustopa_a
23-10-2012, 05:52 PM
ntah......... la

firdaus90
23-10-2012, 05:57 PM
cer tanye uncle google..

golden_user2006
23-10-2012, 10:32 PM
tk atas info....
masih mencari info2 ni, mana tahu kut2 ado warga cg yang terlibat dlm bidang ni...

speciosa
23-10-2012, 10:45 PM
baru standard ada barcode hehe..

http://www.inflowinventory.com/Blog/index.php/2008/07/04/how-to-make-your-own-barcodes/

aku pon tengah belajar nih..

sekupang1
23-10-2012, 10:47 PM
Beli je. Bagi nama product, pas tu regester barcode. RM100 satu product.

golden_user2006
23-10-2012, 10:48 PM
baru standard ada barcode hehe..

http://www.inflowinventory.com/Blog/index.php/2008/07/04/how-to-make-your-own-barcodes/

aku pon tengah belajar nih..

k bro, byk2 tk...
sdg godek2...tp masih blum paham
kalu bro mahir buat, maklum2 le kat sni lak...

golden_user2006
23-10-2012, 10:49 PM
Beli je. Bagi nama product, pas tu regester barcode. RM100 satu product.

nak beli & register kat mana???
apa2pun tk

janai
23-10-2012, 10:50 PM
cari je software kat tenet..rasenye ade kot..
barcode generator sume tu..
pastu print n lekat je kt produk

advanzato
23-10-2012, 10:50 PM
Kalau nak guna barcode kat produk untuk pasaran, kena guna Barcode standard GS1/EAN 13/GS1/EAN 8 Barcode Symbologies. Kena register company bro dulu dengan GS1 di FMM (Federation of Malaysian Manufactures).

Nanti bro akan diberi senarai barcode termasuk no siri 1000 untuk produk bro. Kemudian printlah barcode tersebut guna Barcode Generator atas barcode sticker atau atas label produk bro (pakai barcode printer).... :D

Link ke GS1 Malaysia http://www.gs1my.org/

Link ke FMM http://www.fmm.org.my/

jamtulenmurah
23-10-2012, 10:54 PM
1. Pergi pejabat FFM. Federation Malaysia Manufacturer.

2. Apply kat sana.

3. Daftar untuk kali pertama RM300++. Lepas diluluskan kene bayar rm800 untuk 10 barcode. Minimum mmg 10 barcode. Tahun berikutnya bayar rm 240 sahaja. (untuk bisnes RM250k kebwah)

advanzato
23-10-2012, 10:58 PM
cari je software kat tenet..rasenye ade kot..
barcode generator sume tu..
pastu print n lekat je kt produk

Bukan semudah itu jer bang nak main print aje apa2 nombor..... :D kena register company kat FMM untuk generate barcode khas utk produk kita.....

Kalau nak stail yg bro cakapkan nih hanya untuk internal use sahaja... Untuk internal inventory sahaja.... Takleh guna untuk pasaran....

speciosa
23-10-2012, 11:00 PM
Kalau nak guna barcode kat produk untuk pasaran, kena guna Barcode standard GS1/EAN 13/GS1/EAN 8 Barcode Symbologies. Kena register company bro dulu dengan GS1 di FMM (Federation of Malaysian Manufactures).

Nanti bro akan diberi senarai barcode termasuk no siri 1000 untuk produk bro. Kemudian printlah barcode tersebut guna Barcode Generator atas barcode sticker atau atas label produk bro (pakai barcode printer).... :D

Link ke GS1 Malaysia http://www.gs1my.org/

Link ke FMM http://www.fmm.org.my/

tq bro..info nih yg kita kena tahu..

rase thread ni kena stick la admin

golden_user2006
23-10-2012, 11:02 PM
Kalau nak guna barcode kat produk untuk pasaran, kena guna Barcode standard GS1/EAN 13/GS1/EAN 8 Barcode Symbologies. Kena register company bro dulu dengan GS1 di FMM (Federation of Malaysian Manufactures).

Nanti bro akan diberi senarai barcode termasuk no siri 1000 untuk produk bro. Kemudian printlah barcode tersebut guna Barcode Generator atas barcode sticker atau atas label produk bro (pakai barcode printer).... :D

Link ke GS1 Malaysia http://www.gs1my.org/

Link ke FMM http://www.fmm.org.my/


1. Pergi pejabat FFM. Federation Malaysia Manufacturer.

2. Apply kat sana.

3. Daftar untuk kali pertama RM300++. Lepas diluluskan kene bayar rm800 untuk 10 barcode. Minimum mmg 10 barcode. Tahun berikutnya bayar rm 240 sahaja. (untuk bisnes RM250k kebwah)


syukur, mmg warga cg yg berpengetahuan....
akhirnya ketemu juga...
sdg godek2 web tu...
tk atas info ni

kalu ado soklan, nanti ambe tayo lg, sbb masih keliru & kurang paham dgn prosedur2 barcode ni...

golden_user2006
23-10-2012, 11:05 PM
tq bro..info nih yg kita kena tahu..

rase thread ni kena stick la admin

ambe setuju sbb dah lamo cari info ni sebelum bukak thread kat sni, tp byk yg keliru & pelbagai ....

advanzato
23-10-2012, 11:09 PM
tq bro..info nih yg kita kena tahu..

rase thread ni kena stick la admin

Hehehe.... Aku tau pun sebab dulu aku ngan member aku penah nak try supply produk kat rangkaian Mydin.... Tuh salah satu syaratnya... Tapi bila bab kitorang kena supply produk minimum 1 kontena tanpa gagal setiap bulan terus aku nak pengsan... :D Dah ler payment 4 bulan sekali...... :((

terompah
23-10-2012, 11:11 PM
Produk makanan tuh nk pasarkn domestik je atau luar..selalu kalu luar boleh rujuk kt FMM-GS1.Dorang akan advise utk registration n bla2, cth standard ukuran, nombor ID, nk buat simbol code EAN atau Data Matrix. Kalu Jen is skala kecil boleh guna Label Printer.Kt rumah saya ada label printer je tukun je..

golden_user2006
23-10-2012, 11:14 PM
Hehehe.... Aku tau pun sebab dulu aku ngan member aku penah nak try supply produk kat rangkaian Mydin.... Tuh salah satu syaratnya... Tapi bila bab kitorang kena supply produk minimum 1 kontena tanpa gagal setiap bulan terus aku nak pengsan... :D Dah ler payment 4 bulan sekali...... :((

huhuhu....kompany kecik semakin kecil, mmg utk jerung2 je..
xde change utk iks utk bersaing dlm pasaran gni...

keperluan barcode utk produk ambe ni just standby utk terokai minimarket dlu je & stesen2 minyak...tu dlm planning

advanzato
23-10-2012, 11:15 PM
Produk makanan tuh nk pasarkn domestik je atau luar..selalu kalu luar boleh rujuk kt FMM-GS1.Dorang akan advise utk registration n bla2, cth standard ukuran, nombor ID, nk buat simbol code EAN atau Data Matrix. Kalu Jen is skala kecil boleh guna Label Printer.Kt rumah saya ada label printer je tukun je..

Kalo pasaran kat rangkaian Mydin diorang taknak yg suka2 generate barcode jer boss.... Diorang nak yg standard sebagai salah satu syarat.... :D

jamtulenmurah
23-10-2012, 11:18 PM
Hehehe.... Aku tau pun sebab dulu aku ngan member aku penah nak try supply produk kat rangkaian Mydin.... Tuh salah satu syaratnya... Tapi bila bab kitorang kena supply produk minimum 1 kontena tanpa gagal setiap bulan terus aku nak pengsan... :D Dah ler payment 4 bulan sekali...... :((

bos bisnes supply apa? cite sket. :)

golden_user2006
23-10-2012, 11:19 PM
Produk makanan tuh nk pasarkn domestik je atau luar..selalu kalu luar boleh rujuk kt FMM-GS1.Dorang akan advise utk registration n bla2, cth standard ukuran, nombor ID, nk buat simbol code EAN atau Data Matrix. Kalu Jen is skala kecil boleh guna Label Printer.Kt rumah saya ada label printer je tukun je..

tk bro....target dlm & tp long term planning kat area luar belah arab sna

p/s: aik....tiba2 lak button 'tahnks' hilang...nyorok kat mana yek? :-?

advanzato
23-10-2012, 11:24 PM
bos bisnes supply apa? cite sket. :)

Dulu kitorang cadang nak supply minyak wangi tanpa alkohol bersaiz 5ml.... Sebotol diorang nak jual 16 hinggit sedangkan kos kitorang dlm 13 hinggit... Ok ler jugak untung 3 hinggit tapi bayangkan nak kena supply 1 kontena tanpa gagal..... Satu kontena kitorang kira pun nak dekat 2 juta...... :((

Sorry TT.... Ter offtopic pulak dlm thread TT..... [QUOTE]

emasmoden
23-10-2012, 11:26 PM
terbaik aa TT buka thread ni, kebetulan aku pun plan mcm ni gak.
kalau kita nak check barcode kat produk tu valid ke tak camna ek. kekadang ada produk main hentam je barcode dia.

jamtulenmurah
23-10-2012, 11:27 PM
Dulu kitorang cadang nak supply minyak wangi tanpa alkohol bersaiz 5ml.... Sebotol diorang nak jual 16 hinggit sedangkan kos kitorang dlm 13 hinggit... Ok ler jugak untung 3 hinggit tapi bayangkan nak kena supply 1 kontena tanpa gagal..... Satu kontena kitorang kira pun nak dekat 2 juta...... :((

laa. rugi nye melepas. Kalau tak mashuk tu. :)

Kalau 1 kontena sebulan setahun dah 12 kontena. 24juta punya bisnes tu. fuh.

jamtulenmurah
23-10-2012, 11:28 PM
tk bro....target dlm & tp long term planning kat area luar belah arab sna

p/s: aik....tiba2 lak button 'tahnks' hilang...nyorok kat mana yek? :-?

Bakal jutawan bos ni??? :D

Nanti dah berjaya tembus market sana boleh sudi share buat jurnal ke ceritakan kejayaan bos nanti. Btw ni kompeni sendiri ke atau JV? :)

golden_user2006
23-10-2012, 11:29 PM
=advanzato;14918926]Dulu kitorang cadang nak supply minyak wangi tanpa alkohol bersaiz 5ml.... Sebotol diorang nak jual 16 hinggit sedangkan kos kitorang dlm 13 hinggit... Ok ler jugak untung 3 hinggit tapi bayangkan nak kena supply 1 kontena tanpa gagal..... Satu kontena kitorang kira pun nak dekat 2 juta...... :((

Sorry TT.... Ter offtopic pulak dlm thread TT.....

k, topic ado kait tu...sbb keperluan ado barcode, pengalaman mengajar semua tu...
dan ambe mmg xde pengalaman utk supply2 besar gtu...baguz dikongsikan utk bantu sama2 yg nego..

tk bro, pengalaman yg baik

advanzato
23-10-2012, 11:31 PM
laa. rugi nye melepas. Kalau tak mashuk tu. :)

Kalau 1 kontena sebulan setahun dah 12 kontena. 24juta punya bisnes tu. fuh.

2 juta tuh kos barang bos...... Bukan keuntungan satu kontena.... Kiranya kitorang kena standby 8 juta untuk 4 bulan sebelum dapat payment.... :((

golden_user2006
23-10-2012, 11:33 PM
Bakal jutawan bos ni??? :D

Nanti dah berjaya tembus market sana boleh sudi share buat jurnal ke ceritakan kejayaan bos nanti. Btw ni kompeni sendiri ke atau JV? :)

amin3x....syukur....
projek bersama group & dah di'risik2' oleh koperasi utk JV...

speciosa
23-10-2012, 11:34 PM
Hehehe.... Aku tau pun sebab dulu aku ngan member aku penah nak try supply produk kat rangkaian Mydin.... Tuh salah satu syaratnya... Tapi bila bab kitorang kena supply produk minimum 1 kontena tanpa gagal setiap bulan terus aku nak pengsan... :D Dah ler payment 4 bulan sekali...... :((

tu ler ni kenyataan yg pedih buat peniaga bumiputra..supply kepok lekor frozen kat hotel mcm ni gak..payment 3 bulan skali..

kan best kalau kerajaan campur tangan waktu nih..sapa2 peniaga bumiputra yg dah dpt kontrak mcm bro kerajaan akan tlg suntik dana untuk wat pusing modal jer...

advanzato
23-10-2012, 11:36 PM
k, topic ado kait tu...sbb keperluan ado barcode, pengalaman mengajar semua tu...
dan ambe mmg xde pengalaman utk supply2 besar gtu...baguz dikongsikan utk bantu sama2 yg nego..

tk bro, pengalaman yg baik

Tapi memang bagus pun Mydin nih.... Kita supply jer barang pastu bab marketing ngan jualan takyah pening2.... Semua Mydin sediakan... Diorang tolong jual, kita sediakan produk aje. Janji stok sentiasa siap sedia jika diperlukan...... :p Yang bestnyer Mydin nih jualan mesti laris..... Itu janji Mydin.....

golden_user2006
23-10-2012, 11:36 PM
terbaik aa TT buka thread ni, kebetulan aku pun plan mcm ni gak.
kalau kita nak check barcode kat produk tu valid ke tak camna ek. kekadang ada produk main hentam je barcode dia.

yup, ambe pun gtu jugok dlu, main hentam guna barcode ni...ambik barcode kat bil hp, potong elok2, pastu photostat byk2 kat label :eek:...mmg xtahu yg sepatutnya....

emasmoden
23-10-2012, 11:41 PM
yup, ambe pun gtu jugok dlu, main hentam guna barcode ni...ambik barcode kat bil hp, potong elok2, pastu photostat byk2 kat label :eek:...mmg xtahu yg sepatutnya....

haha tu lagi ganas tu. silap2 scan kuar bil jumlah perlu dibayar. :)):))

advanzato
23-10-2012, 11:41 PM
yup, ambe pun gtu jugok dlu, main hentam guna barcode ni...ambik barcode kat bil hp, potong elok2, pastu photostat byk2 kat label :eek:...mmg xtahu yg sepatutnya....

Biasanya yg masalah bagi barcode yg main reka2 nih selalunya ada kejadian barcode clash ngan produk org lain.... Maklum ler produk yg dijual bukan kita punya aje... So akan mendatangkan masalah pada agent yg tolong pasarkan produk kita.... :D

emasmoden
23-10-2012, 11:41 PM
Tapi memang bagus pun Mydin nih.... Kita supply jer barang pastu bab marketing ngan jualan takyah pening2.... Semua Mydin sediakan... Diorang tolong jual, kita sediakan produk aje. Janji stok sentiasa siap sedia jika diperlukan...... :p Yang bestnyer Mydin nih jualan mesti laris..... Itu janji Mydin.....

masta,
camne procedur nak supply ke mydin ni.
:)

advanzato
23-10-2012, 11:47 PM
masta,
camne procedur nak supply ke mydin ni.
:)

Ko gi jer Mydin HQ kat Subang nun.... Jumpa bahagian Marketing, cakap kat diorang yg ko ada proposal produk yg nak dipasarkan ke rangkaian Mydin... Nanti diorang sembang2 nganko dulu untuk syarat2 utama.... Kalau setuju nanti diorang suh ko buat proposal yg betul2 dan diorang akan setkan satu tarikh untuk interview ngan panel....

Senang jer nak jumpa diorang nih... Bukan macam AEON Jusco..... :mad: Banyak cengkadak....

skYnEt-gEnIUs
23-10-2012, 11:48 PM
x rumit sgt la eeek...

advanzato
23-10-2012, 11:55 PM
Tapi untuk pengetahuan korang, Mydin nih tak guna korang nyer produk barcode untuk sistem POS diorang sebab diorang akan create barcode baru guna sistem diorang yg siap berpelekat RFID lak..... Yg barcode korang tuh just untuk inventory diorang jer.... :D

golden_user2006
23-10-2012, 11:56 PM
haha tu lagi ganas tu. silap2 scan kuar bil jumlah perlu dibayar. :)):))

tu la pasal...nasib baik la..:">

golden_user2006
23-10-2012, 11:59 PM
Tapi untuk pengetahuan korang, Mydin nih tak guna korang nyer produk barcode untuk sistem POS diorang sebab diorang akan create barcode baru guna sistem diorang yg siap berpelekat RFID lak..... Yg barcode korang tuh just untuk inventory diorang jer.... :D

noted...ditempek kat 1st page ...info lg
byk pengalaman ni....
nak kena berguru ni, hehehe

terompah
24-10-2012, 12:03 AM
tk bro....target dlm & tp long term planning kat area luar belah arab sna

p/s: aik....tiba2 lak button 'tahnks' hilang...nyorok kat mana yek? :-?

He he he ramai beno ingt saya bro. Okies kalu dh planning target beso tu terus register GS1, sng nnti.sbb kt barcode tu bila scan boleh letak expiry, kontena mana, produk mana n bla2. Contoh sng boleh tgk barcode paper indah kiat,teknologi dorang canggih,dr barcode tuh boleh tahu pokok mana dorang tebang, kontena mana yg hntr, sape distributor kt Msia. Dari situ kalu mslh paper rosakkn printer boleh tahu paper yg kita beli tu original atau tak.?

Untuk pasarkan produk ke Arab tuh mmg bagus,sbb market Arab tu besar.Mcm Indon tuh, dorang laju sikit pasarkan produk dari kita.Sbb peluang tuh dorang dh nmpk..Saya dulu pernah bentangkan proposal nih kt Kementerian..Tt planning dari awal ni pasang kaki kt sana, nnti lg sng nk msk..Cuma Pak Arab nih sgt2 la cerewet, dpt supply mmg lubuk emas..

monyamin
24-10-2012, 12:06 AM
dh jmpe ke..nk kasi lik gak a
http://zxing.appspot.com/generator/

golden_user2006
24-10-2012, 12:10 AM
He he he ramai beno ingt saya bro. Okies kalu dh planning target beso tu terus register GS1, sng nnti.sbb kt barcode tu bila scan boleh letak expiry, kontena mana, produk mana n bla2. Contoh sng boleh tgk barcode paper indah kiat,teknologi dorang canggih,dr barcode tuh boleh tahu pokok mana dorang tebang, kontena mana yg hntr, sape distributor kt Msia. Dari situ kalu mslh paper rosakkn printer boleh tahu paper yg kita beli tu original atau tak.?

Untuk pasarkan produk ke Arab tuh mmg bagus,sbb market Arab tu besar.Mcm Indon tuh, dorang laju sikit pasarkan produk dari kita.Sbb peluang tuh dorang dh nmpk..Saya dulu pernah bentangkan proposal nih kt Kementerian..Tt planning dari awal ni pasang kaki kt sana, nnti lg sng nk msk..Cuma Pak Arab nih sgt2 la cerewet, dpt supply mmg lubuk emas..

tk bro, noted...
long term planning ...cuba2 nak berjinak2 dgn market luar...tu pun atas win-win dgn 'coop'...harap mimpi jd kenyataan ....

advanzato
24-10-2012, 12:11 AM
He he he ramai beno ingt saya bro. Okies kalu dh planning target beso tu terus register GS1, sng nnti.sbb kt barcode tu bila scan boleh letak expiry, kontena mana, produk mana n bla2. Contoh sng boleh tgk barcode paper indah kiat,teknologi dorang canggih,dr barcode tuh boleh tahu pokok mana dorang tebang, kontena mana yg hntr, sape distributor kt Msia. Dari situ kalu mslh paper rosakkn printer boleh tahu paper yg kita beli tu original atau tak.?

Untuk pasarkan produk ke Arab tuh mmg bagus,sbb market Arab tu besar.Mcm Indon tuh, dorang laju sikit pasarkan produk dari kita.Sbb peluang tuh dorang dh nmpk..Saya dulu pernah bentangkan proposal nih kt Kementerian..Tt planning dari awal ni pasang kaki kt sana, nnti lg sng nk msk..Cuma Pak Arab nih sgt2 la cerewet, dpt supply mmg lubuk emas..

Itu sebab aku kata barcode nih takleh main tembak print aje.... Semua nombor tuh ada maksud tersendiri yg kita leh guna especially untuk kemudahan inventory.... :D

terompah
24-10-2012, 12:32 AM
Nk share skit lg...jgn rasa supply kt hypermarket tuh kita rasa dh best sbb xpyh nk but mktg lg.Selain kena supply berkontena2, payment lmbt. Ada juga mslh lain kena tgk.Contohnya dorang tetapkan syarat setiap location tuh setiap produk berapa kuantiti dh terjual.kkdg certain produk ada promoter yg bg sample free n bla2 nk bg produk terjual.Kalu dh xterjual dlm ms ditetapkn produk kita akan dikeluarkan dari hypermkt tuh.Selain itu, kena compete dgn in house produk dorang yg mmg murah.Lg satu display, kalu byr mahal, produk boleh display kt tmpt strategik.Utk PIC Hypermarket nih, saya ada ctc dgn dorang. Tp kalu jmpa saya tepekkn, jd korang xpyh meraba2 nk cari org yg sepatutnya utk discuss mskkn produk kt hypermrket.Ms hntr proposal lengkap tuh jgn lupa bg sekali prototype atau sample produk.

Last sekali, jgn lupa Halal Cert kena apply, ada dulu xingt apa nama dia tp 3 serangkai Halal, GMP n Haccap cert..

golden_user2006
24-10-2012, 11:44 AM
tk bro terompah, byk ilmu dpt dibincangkan...tk

p/s: thread ni di'siggy'kan utk tatapan semua yg memerlukan perbincangan barcode ni...ilmu yg dicurah/dikumpul ...utk semua

golden_user2006
30-10-2012, 02:26 AM
up utk perkongsian kpd semua...
kalu ado pengalaman2 bab barcode ni, sila2 le kongsi...

tuksidang
30-10-2012, 03:33 PM
aku tampal sdri jer barcode pakai printer barcode..hehehehe

CoqBadaq
30-10-2012, 03:44 PM
beli la...product printer SATO....
barcode leader...:)
http://malaysia.satoworldwide.com/home.aspx

golden_user2006
30-10-2012, 10:07 PM
aku tampal sdri jer barcode pakai printer barcode..hehehehe

produk tuk jual kat kedai sendiri @ g letak kat mana2 kedai...
barcode tu generate sendiri ke kod utk item tu???

golden_user2006
30-10-2012, 10:09 PM
beli la...product printer SATO....
barcode leader...:)
http://malaysia.satoworldwide.com/home.aspx

printer tu ikut standard kod barcode produk ke??

golden_user2006
04-11-2012, 11:32 PM
up utk perkongsian ilmu...
sila2

golden_user2006
15-11-2012, 10:13 PM
up atas...utk dikongsikan bersama

hairy84
15-11-2012, 10:35 PM
bagus info mcm ni...senang kawan2 kat luar sana rujuk

golden_user2006
15-11-2012, 10:49 PM
bagus info mcm ni...senang kawan2 kat luar sana rujuk

btul bro...mmg rmi warga cg yg mahir dgn barcode ni...

sy pun dlm proses utk guna kat produk ni...

golden_user2006
31-12-2012, 08:59 PM
Penutup Tirai 2012....
Terima Kasih kpd semua yg bekerjasama dlm memberikan input& maklumat yg diperlukan...
semoga info ini dpt di manfaatkan semua....

skyside
26-03-2014, 05:01 PM
kalo produk makanan utk jual dlm malaysia agak2 kena gi register ke?
kalo kita just generate sendiri barcode n print label packaging, adakah ia satu kesalahan?

no trade
28-03-2014, 08:21 AM
Good thread aku pun tgh cari mcmana cara utk buat barcode ni.

no trade
28-03-2014, 08:28 AM
tk atas info....
masih mencari info2 ni, mana tahu kut2 ado warga cg yang terlibat dlm bidang ni...

Macamana projek barcode bro ni? Successful dah ke?

golden_user2006
29-03-2014, 12:52 AM
Macamana projek barcode bro ni? Successful dah ke?

daftar dah ....
skrang ni sdg mencari org yg boleh design sticker + barcode tu....rmi yg boleh wat sticker tp bila masuk bab barcode....rmi tak mampu, tu yg susahnya....sbb sy nak print skit2/runcit2 katakan, sbb tak mampu byk2 sekali gus lg...:)cgrock

faizah_biz
29-03-2014, 12:57 AM
kalau nak print barcode kat atas sticker kene guna dakwat jenis lain ke?

no trade
29-03-2014, 09:54 AM
daftar dah ....
skrang ni sdg mencari org yg boleh design sticker + barcode tu....rmi yg boleh wat sticker tp bila masuk bab barcode....rmi tak mampu, tu yg susahnya....sbb sy nak print skit2/runcit2 katakan, sbb tak mampu byk2 sekali gus lg...:)cgrock

Kos dia berapa bro? Saya pun igt nak buat jugak utk biz maruku saya ni.

terompah
29-03-2014, 12:27 PM
Salam tt jumpa lg, ok tt dh reg barcode dan dpt no siri kan? untuk print tuh tt boleh buat sendiri menggunakan software barcode generator dan thermal printer. Sticker label pun ada jual mengikut saiz.Gud luck tt

kinna
03-06-2014, 01:40 PM
sapa yang nak jual bar code ..? nak beli

kinna
03-06-2014, 01:42 PM
ada extra bar code tak...? kena beli 10 kan