PDA

View Full Version : Saga FLX : Kelebihan & Keburukan


Atie Yolanda
15-10-2012, 09:59 AM
Daku nak meminta pendapat dari pengguna yang sedang / pernah / bakal menggunakan kereta Saga FLX ni.. apa kelebihan dan keburukan guna kereta keluaran Proton ni jika dibandingkan dengan Viva atau Myv atau yang seangkatan dengannya ..

Kelebihan atau keburukan tu boleh dinilai dari pelbagai aspek ok..


:)cgrock

tidusz
15-10-2012, 10:07 AM
persona aku dh msk 5 thn guna.xpnh tkr apa2 alat ganti lg.slalu ulang alik jauh.msh smooth enjin n absorber.naik saga flx pak mertua br lg tp x smooth n agak bumping.x best bw.

tomie
15-10-2012, 10:09 AM
persona aku dh msk 5 thn guna.xpnh tkr apa2 alat ganti lg.slalu ulang alik jauh.msh smooth enjin n absorber.naik saga flx pak mertua br lg tp x smooth n agak bumping.x best bw.

absober persona kasi tarik kat saga flx ....cun dak? :">

pressuresprayer
15-10-2012, 10:11 AM
owner yg bwk saga blm ni slalu speeding kat hiway....laju wooo


ps: jgn jadi Ber Lagak Ma

tidusz
15-10-2012, 10:46 AM
absober persona kasi tarik kat saga flx ....cun dak? :">

cun tidak aku x tau.aku cm bg pendapat aku antara yg pnh pakai.sekurang2nya tt blh tau apa keburukan n kelebihan flx.mayb x btl compare dgn persona.tp xkan nk compare dgn motosikal plak, honda or toyota. drpd msk thread pung pang pung pang lbh baik kita membantu.sbb apa aku jrg post sbb byk sgt typikal malay dlm cg.

calmshot
15-10-2012, 11:04 AM
saga flx mmg cun, gearbox cvt. tak main dah auto gearbox 4 gear. mmg smooth jerk. pada aku proton skang dah banyak berubah dari dulu. jarang dah dengar major2 problem. yg minor2 tu ada la, tapi semua cover by warranty so no problem dah.

kalau compare to viva/myv aku rasa lagi bagus flx nih, interior boleh tahan, leather seat, gearbox cvt, spacious, boot blakang besar.

bapak aku pakai blm bukan flx, sampai skang no problem, buat masuk kampung ok jek.

tidusz
15-10-2012, 11:13 AM
saga flx mmg cun, gearbox cvt. tak main dah auto gearbox 4 gear. mmg smooth jerk. pada aku proton skang dah banyak berubah dari dulu. jarang dah dengar major2 problem. yg minor2 tu ada la, tapi semua cover by warranty so no problem dah.

kalau compare to viva/myv aku rasa lagi bagus flx nih, interior boleh tahan, leather seat, gearbox cvt, spacious, boot blakang besar.

bapak aku pakai blm bukan flx, sampai skang no problem, buat masuk kampung ok jek.

interior n boot blkg mmg aku stuju ada penambaikan.klu nk boot bsr amikla saga sbb viva n myvi kecik skit.nk shopping beli brg kdg2 xmuat boot blkg keta viva wife aku.klu blk kg mati2 wife aku xnk naik keta viva tp nk naik keta bsr skit.

psx_dream87
15-10-2012, 11:14 AM
pegi la ushar thread kelab saga blm / flx

semua owner saga berkumpul dan ada cerita kat situ

wandotshop
15-10-2012, 11:22 AM
pegi la ushar thread kelab saga blm / flx

semua owner saga berkumpul dan ada cerita kat situ

Photong stim lah bro.. .kasi lah dia peluang..

Atie Yolanda
15-10-2012, 11:37 AM
saga flx mmg cun, gearbox cvt. tak main dah auto gearbox 4 gear. mmg smooth jerk. pada aku proton skang dah banyak berubah dari dulu. jarang dah dengar major2 problem. yg minor2 tu ada la, tapi semua cover by warranty so no problem dah.

kalau compare to viva/myv aku rasa lagi bagus flx nih, interior boleh tahan, leather seat, gearbox cvt, spacious, boot blakang besar.

bapak aku pakai blm bukan flx, sampai skang no problem, buat masuk kampung ok jek.

cmna dgn minyak? agak2 kalau isi rm10 blh pakai berapa km?

Atie Yolanda
15-10-2012, 11:38 AM
Photong stim lah bro.. .kasi lah dia peluang..

terbaik.. tq :)cgrock

rifbook
15-10-2012, 11:46 AM
Bentuk tak lawa..

Atie Yolanda
15-10-2012, 11:52 AM
Bentuk tak lawa..

ni daku sokong.. tp kalau Saga warna putih nampak ok jek.. bagi daku ler.. :)cgrock

acolyteV284
15-10-2012, 11:54 AM
Better fikir tentang resale value if tt jenis yg tukar keter
Aku pakai saga blm yg lama pnya, pas 3 tahun, da ok sket keje, nak hupgrade sket
Jadi prob sket tang resale value dia, nak lepas hutang bank ja pun belum tentu dapat, kesudahannya aku pas je keter tu kat ayah aku pakai

calmshot
15-10-2012, 11:58 AM
Better fikir tentang resale value if tt jenis yg tukar keter
Aku pakai saga blm yg lama pnya, pas 3 tahun, da ok sket keje, nak hupgrade sket
Jadi prob sket tang resale value dia, nak lepas hutang bank ja pun belum tentu dapat, kesudahannya aku pas je keter tu kat ayah aku pakai

kalau beli kete, tayah pikir sgt la tang ni, bukan appreciate asset pon kete ni, tapi depreciate. so beli dan pakai. kalau nak jual balik, tunggu at least bleh cover loan kete. sbb tu tayah hutang lame2. :)paid

Atie Yolanda
15-10-2012, 11:58 AM
Better fikir tentang resale value if tt jenis yg tukar keter
Aku pakai saga blm yg lama pnya, pas 3 tahun, da ok sket keje, nak hupgrade sket
Jadi prob sket tang resale value dia, nak lepas hutang bank ja pun belum tentu dapat, kesudahannya aku pas je keter tu kat ayah aku pakai

untungnya daku bukan jenis yg suka tukar kereta :)cgrock

agaknya napa susah nak lepas hutang bank?:-?:-?

frossonice
15-10-2012, 11:58 AM
Dah pakai FLX sejak april 2012.

1. Ada masalah dengan drum brake alignment sebab nanti ada bunyi. Bukan semua jadi tapi banyak jugalah. Tapi rupanya itu masalah yang agak biasa bagi FLX dan bawa pegi service centre untuk betulkan (free!).
2. Enjin kasar tu untuk bawah 10k saja. Lepas 10k, biasanya enjin akan jadi smooth gila. Kalau tak salah aku itu ciri-ciri enjin campro. Setakat ni aku dah bawak dalam 16k, enjin memang baik. Torque kuat walaupun CVT jadi dekat traffic light tu takde la lagging sangat. Tapi kalau bonet penuh dan seat pun penuh, merangkak juga la.
3. Handling jangan cakaplah, memang best layan corner. Cuma kena ingat SAGA ni tinggi sikit, so ada la terasa membuang kalau laju sangat di corner. Tak payah laju la di corner. Bawak relax2 sudah.
4. Fuel consumption susah nak agak. Bergantung cara drive. Kalau dalam 90km/h, RPM naik sekitar 2000rpm, so minyak agak jimat. Tapi bila tekan lebih, RPM mau cecah dekat 3500-4000. Anggaran 1liter untuk 14 - 17 km. Kalau drive dalam bandar mungkin rendah sikit sebab selalu accelerate/decelerate.
5. Bonet luas. Itu yang penting. Memang secara logik MyVi baik dari segi kualiti dan value for money serta fuel consumption. Tapi kalau dah ada anak, jenuh juga nak sumbat barang dalam kereta. So, aku pilih FLX sebab bonet. Takde kerja aku nak letak barang atas bumbung.

Lain-lain? Nanti aku fikirkan lagi. Tapi aku suka ride and handling FLX, tukar gear langsung tak rasa sebab CVT dan paling suka, lapang dan luas.

Atie Yolanda
15-10-2012, 11:59 AM
kalau beli kete, tayah pikir sgt la tang ni, bukan appreciate asset pon kete ni, tapi depreciate. so beli dan pakai. kalau nak jual balik, tunggu at least bleh cover loan kete. sbb tu tayah hutang lame2. :)paid

hutang 9thn lama sgt tak? :)):))

calmshot
15-10-2012, 12:01 PM
hutang 9thn lama sgt tak? :)):))

lama tu mmg lame, tapi ok jek, sbb at least bulan2 bayar murah, cume interest jadi tinggi so total bayar jadi berkali ganda harga asal. tapi kalau bukan selalu tukar kete ok jerk. biasa kalau hutang 9 tahun,tahun ke 5 atau ke 6 dah boleh jual dah, at least dah cukup dpt cover balance hutang kete, so boleh la beli kete lain plak :)cgrock

acolyteV284
15-10-2012, 12:03 PM
Mampu xpo la,xyah hutang lama2 keter proton, nak jual blk dia jatuh harga xmcm keter brand lain
Biasa keter after 3yrs da bley jual n dpt sket extra, tp keto den, siap kene topup laie nak cover hutang bank

Atie Yolanda
15-10-2012, 12:06 PM
Dah pakai FLX sejak april 2012.

1. Ada masalah dengan drum brake alignment sebab nanti ada bunyi. Bukan semua jadi tapi banyak jugalah. Tapi rupanya itu masalah yang agak biasa bagi FLX dan bawa pegi service centre untuk betulkan (free!).
2. Enjin kasar tu untuk bawah 10k saja. Lepas 10k, biasanya enjin akan jadi smooth gila. Kalau tak salah aku itu ciri-ciri enjin campro. Setakat ni aku dah bawak dalam 16k, enjin memang baik. Torque kuat walaupun CVT jadi dekat traffic light tu takde la lagging sangat. Tapi kalau bonet penuh dan seat pun penuh, merangkak juga la.
3. Handling jangan cakaplah, memang best layan corner. Cuma kena ingat SAGA ni tinggi sikit, so ada la terasa membuang kalau laju sangat di corner. Tak payah laju la di corner. Bawak relax2 sudah.
4. Fuel consumption susah nak agak. Bergantung cara drive. Kalau dalam 90km/h, RPM naik sekitar 2000rpm, so minyak agak jimat. Tapi bila tekan lebih, RPM mau cecah dekat 3500-4000. Anggaran 1liter untuk 14 - 17 km. Kalau drive dalam bandar mungkin rendah sikit sebab selalu accelerate/decelerate.
5. Bonet luas. Itu yang penting. Memang secara logik MyVi baik dari segi kualiti dan value for money serta fuel consumption. Tapi kalau dah ada anak, jenuh juga nak sumbat barang dalam kereta. So, aku pilih FLX sebab bonet. Takde kerja aku nak letak barang atas bumbung.

Lain-lain? Nanti aku fikirkan lagi. Tapi aku suka ride and handling FLX, tukar gear langsung tak rasa sebab CVT dan paling suka, lapang dan luas.

Saga tak kualiti ke??

daku tgok benda2 kt dalam tu mcm tak tahan jek kan..

daku setakat ni pakai MyVi dah 3 tahun memang terbaik.. :)cgrock:)cgrock

Atie Yolanda
15-10-2012, 12:08 PM
lama tu mmg lame, tapi ok jek, sbb at least bulan2 bayar murah, cume interest jadi tinggi so total bayar jadi berkali ganda harga asal. tapi kalau bukan selalu tukar kete ok jerk. biasa kalau hutang 9 tahun,tahun ke 5 atau ke 6 dah boleh jual dah, at least dah cukup dpt cover balance hutang kete, so boleh la beli kete lain plak :)cgrock

klu cmtu MyVi daku skg ni dah blh upgrade dlm 2 tahun lagi.. skg dah 3thn pakai....

berangan nak Honda City plak dah.. :">:">:">

frossonice
15-10-2012, 12:12 PM
Saga tak kualiti ke??

daku tgok benda2 kt dalam tu mcm tak tahan jek kan..

daku setakat ni pakai MyVi dah 3 tahun memang terbaik.. :)cgrock:)cgrock

Ok je kualiti dia. Cukup ok untuk Proton tapi masih belum sebaik Perodua punya built and finishing. Tapi sebenarnya kalau nak bandingkan MyVi dengan Saga ni kurang sesuai sebab satu sedan, satu lagi mini. Dua-dua ada kelebihan dan kekurangnya.

Atie Yolanda
15-10-2012, 12:14 PM
Mampu xpo la,xyah hutang lama2 keter proton, nak jual blk dia jatuh harga xmcm keter brand lain
Biasa keter after 3yrs da bley jual n dpt sket extra, tp keto den, siap kene topup laie nak cover hutang bank

napa ye dgn keta proton? dgr2 mcm tk jaga kualiti sgt.. ntah lah sejauh mana kebenaran tu..

Atie Yolanda
15-10-2012, 12:20 PM
Ok je kualiti dia. Cukup ok untuk Proton tapi masih belum sebaik Perodua punya built and finishing. Tapi sebenarnya kalau nak bandingkan MyVi dengan Saga ni kurang sesuai sebab satu sedan, satu lagi mini. Dua-dua ada kelebihan dan kekurangnya.

sb tu kot Proton agak murah sedikit (murah ke??) berbanding Myvi.. pdahal sama jek 1.3cc kan.. :-?:-?

acolyteV284
15-10-2012, 12:21 PM
napa ye dgn keta proton? dgr2 mcm tk jaga kualiti sgt.. ntah lah sejauh mana kebenaran tu..

Hehe, kalo den ckp nnt korg kata aku anti proton, bashing etc. den proton owner jugak weii:">
Better tt try join club2 saga ni, pastu tgk kat bhgn dorg bincang pasal manufacture defect, service, problem etc. study kat situ dr pengalaman owner2 lain

Atie Yolanda
15-10-2012, 12:27 PM
Hehe, kalo den ckp nnt korg kata aku anti proton, bashing etc. den proton owner jugak weii:">
Better tt try join club2 saga ni, pastu tgk kat bhgn dorg bincang pasal manufacture defect, service, problem etc. study kat situ dr pengalaman owner2 lain

sana ramai sgt user bila baca jd bingung..:))

jd lemah semangat pulak nak amik Saga ni..:p


kang dah beli menyesal lah pulak..:)):))

jemi3886
15-10-2012, 12:40 PM
byk tol org bukak thread psai saga ni.. meh nk cte sket..haha

if:
saga 1.6 cvt d/p= rm5k interest 2.8% = rm530/monthly
myvi 1.5 zhx d/p=rm5k interest 2.8% = rm657/monthly
:-? rege ni aku kre ikut web perodua/proton je, tp masing2 boleh pk

saga = rm530x108bln = rm57240
myvi = rm657x108bln = rm70956
beze harga = rm13716 :o

beze fuel consumption
*if saga kedarah minyak, lebih rm100/month berbanding myvi
100x108bln = RM10,800:D

conclusion
total loan rm13716 - rm10800 = rm2916
so ade belen lg, boleh la buat tukar rim. :eek:

dr segi maintenance, mane2 kereta bg aku same je. mungkin saga lebih tinggi nilai maintenance, dr segi mslh enjin/gearbox, stakat major common problem yg diketahui, bg aku masih berbaloi.

comfort/stability - yg ni kene try la. bg org yg suka kereta, mgkin pilih saga.. :)) myvi kereta ker? :))

so, pk pkrkan.... :)paid

jemi3886
15-10-2012, 12:48 PM
Dah pakai FLX sejak april 2012.

1. Ada masalah dengan drum brake alignment sebab nanti ada bunyi. Bukan semua jadi tapi banyak jugalah. Tapi rupanya itu masalah yang agak biasa bagi FLX dan bawa pegi service centre untuk betulkan (free!).
2. Enjin kasar tu untuk bawah 10k saja. Lepas 10k, biasanya enjin akan jadi smooth gila. Kalau tak salah aku itu ciri-ciri enjin campro. Setakat ni aku dah bawak dalam 16k, enjin memang baik. Torque kuat walaupun CVT jadi dekat traffic light tu takde la lagging sangat. Tapi kalau bonet penuh dan seat pun penuh, merangkak juga la.
3. Handling jangan cakaplah, memang best layan corner. Cuma kena ingat SAGA ni tinggi sikit, so ada la terasa membuang kalau laju sangat di corner. Tak payah laju la di corner. Bawak relax2 sudah.
4. Fuel consumption susah nak agak. Bergantung cara drive. Kalau dalam 90km/h, RPM naik sekitar 2000rpm, so minyak agak jimat. Tapi bila tekan lebih, RPM mau cecah dekat 3500-4000. Anggaran 1liter untuk 14 - 17 km. Kalau drive dalam bandar mungkin rendah sikit sebab selalu accelerate/decelerate.
5. Bonet luas. Itu yang penting. Memang secara logik MyVi baik dari segi kualiti dan value for money serta fuel consumption. Tapi kalau dah ada anak, jenuh juga nak sumbat barang dalam kereta. So, aku pilih FLX sebab bonet. Takde kerja aku nak letak barang atas bumbung.

Lain-lain? Nanti aku fikirkan lagi. Tapi aku suka ride and handling FLX, tukar gear langsung tak rasa sebab CVT dan paling suka, lapang dan luas.

:)cgrock i like u bro

aku pon bru pakai gak, bru 2bln. bab minyak mls nk crita la, kne pakai moto la bru jimat..:)). kalo bro xmo goyang kereta tu, kasik tmbah racing bar 2point kt depan, anti-roll bar kat blkg. pergh...cantik bro, langsung xhayun bro. nk kasik pickup sket, pakai plug iridium bro, masyuk la. aku bru je pakai 2bln, tp dh dekat 40000km da.... ~X(

faisal_moukei
15-10-2012, 02:34 PM
:)cgrock i like u bro

aku pon bru pakai gak, bru 2bln. bab minyak mls nk crita la, kne pakai moto la bru jimat..:)). kalo bro xmo goyang kereta tu, kasik tmbah racing bar 2point kt depan, anti-roll bar kat blkg. pergh...cantik bro, langsung xhayun bro. nk kasik pickup sket, pakai plug iridium bro, masyuk la. aku bru je pakai 2bln, tp dh dekat 40000km da.... ~X(

Salaam,...

Betul˛ 'driver hardcore' ni..
Baru pakai 2 bulan dah cecah 40 000KM..
Dan den yakin, enjin kete encik jemi semestinya cun melecun...
Entah˛ orang kat SC pun puji enjin sangat 'smooth'..

p/s : pernah jadi pada member den yg guna Neo 1.6..

yg mencari ilmu
faisal_moukei

frossonice
15-10-2012, 03:47 PM
:)cgrock i like u bro

aku pon bru pakai gak, bru 2bln. bab minyak mls nk crita la, kne pakai moto la bru jimat..:)). kalo bro xmo goyang kereta tu, kasik tmbah racing bar 2point kt depan, anti-roll bar kat blkg. pergh...cantik bro, langsung xhayun bro. nk kasik pickup sket, pakai plug iridium bro, masyuk la. aku bru je pakai 2bln, tp dh dekat 40000km da.... ~X(

MashaAllah, 40k??? Gila tu. Aku pun setakat ulang alik Sunway - Putrajaya dalam 50km sehari. Sekali sekala balik kampung. Cadangan racing bar tu menarik. Akan difikirkan. :D

putera555
15-10-2012, 03:54 PM
:)cgrock i like u bro

aku pon bru pakai gak, bru 2bln. bab minyak mls nk crita la, kne pakai moto la bru jimat..:)). kalo bro xmo goyang kereta tu, kasik tmbah racing bar 2point kt depan, anti-roll bar kat blkg. pergh...cantik bro, langsung xhayun bro. nk kasik pickup sket, pakai plug iridium bro, masyuk la. aku bru je pakai 2bln, tp dh dekat 40000km da.... ~X(

cayalah 2 bulan da 40000km!!:)cgrock:)cgrock:)cgrock

jemi3886
15-10-2012, 05:08 PM
ahahahaha... xdenye cun melecun kete tu. basuh pon baru 2x selepas beli. besela kete baru, kene lanyak dlu bru keras sket enjin dia..kasi panas sket. gila xgila bru amik 3hari kete pon dah 3000km... penin kapla aku. tp ok r rse, molek lg nmpak kete tu. ahaks

acolyteV284
15-10-2012, 05:13 PM
yg 2point bar tu, tak dinafikan, den pakai UR two point tu kat saga,
keter tahun 2009 m-line, mileage da 130k km, gear box trus kaput hehe
tukar trus gear box, dkt 3k gak blobang poket,hadeiiii

carigol
15-10-2012, 05:25 PM
gear box CVT dengarnya mudah rosak dan sangat mahal harganya.
sejauh mana kebenarannya?

calmshot
15-10-2012, 05:44 PM
gear box CVT dengarnya mudah rosak dan sangat mahal harganya.
sejauh mana kebenarannya?

harga mahal tu betol, dlm rm20k seketol gearbox cvt. tapi bab mudah rosak tu tak sure la, jgn selalu sgt "dengar2" ni haha :))

mungkin mudah rosak utk org yg lenjan tahap giler gearbox tu, kalau maintain, bawa kete berhemah, service ikut schedule, bile start engine biar kasi minyak cvt mengalir dulu baru jalan, etc... confirm tahan lama.

aizatnaser
15-10-2012, 07:51 PM
Aku pengguna saga FL...gearbox x de cvt..So far aku puas hati ngn kreta aku.. Dari Johor ke KL bwak 120km enjin x brape mengaum mcm myvi n viva..Bila bawak 140 pun handling masih steady..x bpe goyang..ada org kata vious 140 dah rasa melayang...Cuma pengguna kne pndai diplomasi dgn Service Centre...sbb kadang2...barang baru haus sikit dah suggest tukar...:):)

ezeynet
15-10-2012, 07:53 PM
owner yg bwk saga blm ni slalu speeding kat hiway....laju wooo


ps: jgn jadi Ber Lagak Ma

datang viva ketepi saga..lagi berlagak

aizatnaser
15-10-2012, 07:53 PM
:)cgrock i like u bro

aku pon bru pakai gak, bru 2bln. bab minyak mls nk crita la, kne pakai moto la bru jimat..:)). kalo bro xmo goyang kereta tu, kasik tmbah racing bar 2point kt depan, anti-roll bar kat blkg. pergh...cantik bro, langsung xhayun bro. nk kasik pickup sket, pakai plug iridium bro, masyuk la. aku bru je pakai 2bln, tp dh dekat 40000km da.... ~X(

Bro nie wartawan ke? Jauh benor jalannya...:D:D

ezeynet
15-10-2012, 07:59 PM
owner yg bwk saga blm ni slalu speeding kat hiway....laju wooo


ps: jgn jadi Ber Lagak Ma

datang viva ketepi saga..lagi berlagak

faisal_moukei
16-10-2012, 03:53 AM
ahahahaha... xdenye cun melecun kete tu. basuh pon baru 2x selepas beli. besela kete baru, kene lanyak dlu bru keras sket enjin dia..kasi panas sket. gila xgila bru amik 3hari kete pon dah 3000km... penin kapla aku. tp ok r rse, molek lg nmpak kete tu. ahaks

Salaam,..

Luar buruk takpe,.. Janji dalam mantap..
40 000KM tu dah boleh dianggap hampir 2 tahun punya penggunaan bagi kebanyakan orang..
Memang sah la kereta yg dibuat perjalanan jauh ni akan buat enjin jadi mantap...
:D

yg mencari ilmu
faisal_moukei

Esplanade
16-10-2012, 08:22 AM
Sape lg boleh review nga consider gak nk beli hari2 ulang alek ~45km

soulsix
16-10-2012, 08:33 AM
hari tu sewa saga enjin bising tul

barber87
16-10-2012, 09:02 AM
saga flx xtau..pakai saga fl jela..perjalanan p balik kerja dalam 100++km..kedah-penang..minyak dalam RM10-15, speed 90-120km/j(flx lagi jimat katanya)..enjin setakat ni xada problem..mileage dah 60,000KM/setahun lebih pakai..just ikut servis kat servis centre..nasib baik SC tu jenis xcekik sangat..so harga masih boleh diterima..bab keluasan bonet memang cemerlang la..macam2 boleh isi..takat 5,6 beg baju tu xda hal la..

problem..?setakat ni problem xada lagi..yang buat problem tu aku sendiri eksiden la apa la..

nak cakap lawa sangat pun, lawa la pada mata aku..upgrade rim, bodykit, stiker dah cun sangat dah aku tengok..so far aku puas hati dengan prestasi saga fl aku..:)

barber87
16-10-2012, 09:07 AM
owner yg bwk saga blm ni slalu speeding kat hiway....laju wooo


ps: jgn jadi Ber Lagak Ma

dah boleh bawak laju, bawak jela..banyak lagi keta lain yang bawak laju xpulak belagak ek..?:"> ke sebab keta murah so xlayak bawak laju..?:)

aku tengok myvi, viva pun laju2..siap highbeam merc/bmw lagi..apadahal, dah nak bawak laju bawak jela..kena saman, eksiden ingat sendiri la..ingat bmw, honda, evo ja ada lesen bawak laju..orang lain pun bayar roadtax maa..:D

oxygenO2
16-10-2012, 09:10 AM
Better fikir tentang resale value if tt jenis yg tukar keter
Aku pakai saga blm yg lama pnya, pas 3 tahun, da ok sket keje, nak hupgrade sket
Jadi prob sket tang resale value dia, nak lepas hutang bank ja pun belum tentu dapat, kesudahannya aku pas je keter tu kat ayah aku pakai

klu hang jenis suka suki tkr keta,jgn ikat lame2 bro...5 thn dahle...

oxygenO2
16-10-2012, 09:12 AM
feedback mmbr aku mekanik,flx mmg power..amek 1.6,gear CVT,mmg berdesup.....jln jauh ok,tp klu jln yg slalu jammed,mnyk kureng sketla..mane2 keta pun camtu..

Esplanade
16-10-2012, 10:54 AM
Review 1.3 exexutive ada?

zelmraz
16-10-2012, 11:00 AM
aku dgr cvt nie jimat minyak...tp 1 yg aku kurang suke tu stereng die..bg aku mcm kurang menarik..maybe kalu aku nk beli flx nie nnt bende 1st skali aku tukar adalah stereng,,hahaha

hanif proton
16-10-2012, 11:07 AM
Buat poll la TT...kalau ramai ckp saga flx baru ni elok ko beli ngn aku...minyak jgn ckp antara yg save based on kira2 +- 12 sen/km dgn kelajuan konsisten 100km/j.

Yg paling hebat xda kt keter len saga ni bile tukar gear xterasa tukar gear nye tu...

6 speed gearbox cvt tu bkn uk laju tp utk smooth kn keter ko masa bergerak...

afifdaud
16-10-2012, 11:13 AM
cmna dgn minyak? agak2 kalau isi rm10 blh pakai berapa km?

saga 1.6 - 7liter utk 100km perjalanan
saga 1.6 CVT - 6.7liter utk 100km perjalanan

KL - Kedah/Penang lebih kurang 350-400km
minyak RON95 lebih kurang RM45-RMRM55..

jibonn
16-10-2012, 11:22 AM
kelebihan---senang dapat di malaysia
keburukkan---design nye mmg buruk

**ni pendapat peribadi aku:)cgrock

jemi3886
16-10-2012, 11:24 AM
hehe..bapak mertua aku punyer saga blm lg best. kat 2taun pakai masuk kebun kluar kebun, p hantar ayam hari2 kt kedai mkn, pendek kate wat gale la org pggil, tp xpernah buat allignment tayo pon. sedo2 4bijik semua tayar da botak. bygkan kestabilannnye, lotus handling tuuu...torbaikk

alex
16-10-2012, 11:26 AM
Aku br nk beli flx 1.6 cvt
yg special edition. Ada 2 warna. Ada diskaun 1500. Bgus bc korg punya pengalaman.

hanif proton
16-10-2012, 11:30 AM
Aku br nk beli flx 1.6 cvt
yg special edition. Ada 2 warna. Ada diskaun 1500. Bgus bc korg punya pengalaman.

ceh 1.5k je dapat? org punya bagi sampai 2,000.00 diskaun...apara...beli kt CG le support kengkawan betul tak geng?
:)cgrock:)cgrock:)cgrock


(sorry tt terhijack hehehe)

afifdaud
16-10-2012, 11:31 AM
Dah pakai FLX sejak april 2012.

1. Ada masalah dengan drum brake alignment sebab nanti ada bunyi. Bukan semua jadi tapi banyak jugalah. Tapi rupanya itu masalah yang agak biasa bagi FLX dan bawa pegi service centre untuk betulkan (free!).
2. Enjin kasar tu untuk bawah 10k saja. Lepas 10k, biasanya enjin akan jadi smooth gila. Kalau tak salah aku itu ciri-ciri enjin campro. Setakat ni aku dah bawak dalam 16k, enjin memang baik. Torque kuat walaupun CVT jadi dekat traffic light tu takde la lagging sangat. Tapi kalau bonet penuh dan seat pun penuh, merangkak juga la.
3. Handling jangan cakaplah, memang best layan corner. Cuma kena ingat SAGA ni tinggi sikit, so ada la terasa membuang kalau laju sangat di corner. Tak payah laju la di corner. Bawak relax2 sudah.
4. Fuel consumption susah nak agak. Bergantung cara drive. Kalau dalam 90km/h, RPM naik sekitar 2000rpm, so minyak agak jimat. Tapi bila tekan lebih, RPM mau cecah dekat 3500-4000. Anggaran 1liter untuk 14 - 17 km. Kalau drive dalam bandar mungkin rendah sikit sebab selalu accelerate/decelerate.
5. Bonet luas. Itu yang penting. Memang secara logik MyVi baik dari segi kualiti dan value for money serta fuel consumption. Tapi kalau dah ada anak, jenuh juga nak sumbat barang dalam kereta. So, aku pilih FLX sebab bonet. Takde kerja aku nak letak barang atas bumbung.

Lain-lain? Nanti aku fikirkan lagi. Tapi aku suka ride and handling FLX, tukar gear langsung tak rasa sebab CVT dan paling suka, lapang dan luas.

aku pun akan beli FLX 1.6 CVT jgk
klau ikutkan nafsu
nak beli honda civic
sbb gaji aku lepas utk loan

tapi bila memikirkan rumah xbeli lagi
aku plak keje sorg
bini full time housewife
idup di bandar,kos tinggi
bakal menimang cahaya mata sulung
maka aku terpaksa amik FLX
takut jgk klau beli civic
nnt susah nk beli rumah plak

amik sekadar cukup
nak bagi ada keta saja
senang nk bawak family balik kg
bukan nk naik keta sgt pun
sbb gi keje pun jalan kaki je
rumah kat belakang opis je
so xperlulah keta mewah2

:D

mak ayah aku bangkang aku beli proton :))
sbb ayah aku ada memori hitam dgn proton
depa suruh aku beli myvi la paling kurang
tapi aku cakap,myvi bonet kecik
xmuat nk letak barang nanti

so lama jgk aku pikir mende ni..
mulanya nk amik persona
tapi persona dh xkuar production
hanya ada standard version saja
(baseline yg diupgrade sikit2)
lagipun persona xde CVT


p/s: klau lah honda civic tu hrga macam preve 8->

alex
16-10-2012, 11:36 AM
ceh 1.5k je dapat? org punya bagi sampai 2,000.00 diskaun...apara...beli kt CG le support kengkawan betul tak geng?
:)cgrock:)cgrock:)cgrock


(sorry tt terhijack hehehe)

Betul tu bro.... aku rasa ada lg bg disaun tinggi. Sapa salesman kat cg ni area batu pahat. Aku nk bel i maybe next month.

jemi3886
16-10-2012, 11:36 AM
design buruk xbruk, mmg tu termasuk dlm 7defect manufacturer kreta. lawo xlawo ats plihan hati masing2, mcm carik bini laaa... overall aku rase, saga 1.6 ni agak berbaloi dgn value for money. kalo nk carik kepuasan yg len, better amik honda or mne2 japon nye brand. mirage bru 1.2 pon mcm mnarik gak..hihi

maarz
16-10-2012, 11:47 AM
aku pakai saga fl auto.setakat ni nasib aku baik alhamdulillah kete cuma minta tuang minyak je.minyak agak kuat kit.absorber naik ramai2 dari jauh macam naik moto bot.hehee.handling mantap.aku pernah try tekan sampai 170kmj.kalo manual atau cvtl mungkin leh dapat lebih

imatheonlyone
16-10-2012, 11:58 AM
saga 1.6 tu kalau la gear box dia rosak haru tuu

frossonice
16-10-2012, 01:05 PM
Kalau yang pakai CVT tu, tak payah la on simulated gear change tu. Biar je off sebab lagi smooth dan tak cepat rosak. Kalau nak juga feel gear change, baik pakai manual je.

Bagi aku fuel consumption takde la teruk sangat. Tambah pula time pegi keje, ada kala kena lenjan sebab dah lambat. Maklumlah KL ni jem bukan boleh agak. Tapi long distance memang jimat. Kalau balik rumah mertua di Kuala Kedah, tak abis tank pun, ada tinggal dalam 2 bar lagi.

faisal_moukei
18-10-2012, 03:31 AM
Salaam...

Gear Shifter bagi jenis manual utk Saga FLX ni ada penambahbaikan tak jika banding dengan Saga BLM..?

yg mencari ilmu
faisal_moukei

sepatsiam
18-10-2012, 10:23 AM
Salaam...

Gear Shifter bagi jenis manual utk Saga FLX ni ada penambahbaikan tak jika banding dengan Saga BLM..?

yg mencari ilmu
faisal_moukei

flx pakai getrag berbanding aichikikai dari nissan sebelum ni.
gb getrag ni mmg tempah khas utk enjin campro berbanding gb sebelum ni yg main sumbat je.

sakosx
18-10-2012, 11:10 AM
Lawa n selesa kete ni.Sesuai utk bujang atau berkeluarga.
nk mekap pun senang.Proton mmg world!:D

faisal_moukei
18-10-2012, 02:21 PM
flx pakai getrag berbanding aichikikai dari nissan sebelum ni.
gb getrag ni mmg tempah khas utk enjin campro berbanding gb sebelum ni yg main sumbat je.

Salaam,...

Maksudnya memang ada penambahbaikan..
Patut la bebaru ni masa 'test' FLX punya gear, ada rasa beza..
Yg BLM punya dulu tak leh blah..
Gear BLM dulu memang satu malapetaka..

yg mencari ilmu
faisal_moukei

carigol
18-10-2012, 04:10 PM
saga

pandangan dari depan nampak memang cantik

belakang mcm serabut.

pendapat peribadi aku la.

ilhamic
18-10-2012, 04:56 PM
ak pakai saga FL, dah dua tahun cukup bulan 1 nie nnt...
tiada apa2 masalah major dan minor selama penggunaan, selalu ulang alik kedah kelantan.. terbaik drift di bukit gerik..

puyol
18-10-2012, 05:06 PM
Salaam,...

Maksudnya memang ada penambahbaikan..
Patut la bebaru ni masa 'test' FLX punya gear, ada rasa beza..
Yg BLM punya dulu tak leh blah..
Gear BLM dulu memang satu malapetaka..

yg mencari ilmu
faisal_moukei

memang pun. den punya BLM manual 90km/h@3000rpm. gear ratio tak betol.~X(

soyabean84
18-10-2012, 05:13 PM
Sy pakai FL, biras sy pakai FLX, sama2 manual. Dari segi smooth & fuel consumption setakat ni FLX lagi bagus, FL gear agak keras sikit, lps tu henjut2 dia agak kuat, FL enjin dia bnyi agak kasar, FLX smooth je. FLX dh improve dari FL.

p/s: keter sy keter sadai dkt umah je, dh pakai setahun lebih, mileage baru 15k...hehehehe. Tu yg kalu naik rasa baru lagi smpai hari ni...

hp2309m
10-12-2012, 01:11 PM
semua kelebihan tiada keburukan..ikut citarasa masing2 kan