PDA

View Full Version : Ask/Help Pengiraan Overtime


abobo
11-10-2012, 08:54 AM
Salam,

Saya nak check cara pengiraan pembayaran untuk kerja lebih masa sekiranya pekerja bekerja pada cuti umum. Harap warga CG dapat membantu(Gaji basic RM800.00).

Contoh:

Pekerja bekerja pada bulan Februari pd cuti umum berikut:

5/2/2012 (Maulidur Rasul):
9am 5pm (normal working hour)
5pm 7pm (exceed normal working hour)

7/2/2012 (Thaipusam):
9am 5pm (normal working hour)
5pm 7pm (exceed normal working hour)

Pengiraan adalah pada kadar 2 hari upah untuk tempoh kurang daripada waktu-waktu kerja normal dan 3 hari upah untuk tempoh melebihi waktu kerja normal. Dalam kes ini jumlah keseluruhan kerja lebih masa adalah 20 jam.

Cara pengiraan:
(A)
8 jam@kurang: GAJI / 26 x 2.0 = 800/26*2 = RM 61.54
Melebihi 8 jam: GAJI / 26 / 8 x 3.0 x OT HOURS = 800/26/8*3*12 = RM 138.46

Jumlah OT = RM 200

(B)
Mulidur Rasul
8 jam@kurang: GAJI / 26 x 2.0 = 800/26*2 = RM 61.54
Melebihi 8 jam: GAJI / 26 / 8 x 3.0 x OT HOURS = 800/26/8*3*2 = RM 23.08

Thaipusam
8 jam@kurang: GAJI / 26 x 2.0 = 800/26*2 = RM 61.54
Melebihi 8 jam: GAJI / 26 / 8 x 3.0 x OT HOURS = 800/26/8*3*2 = RM 23.08

Jumlah OT = RM 169.24

Cara pengiraan yang mana satu yang betul untuk pengiraan OT?

Scorpions10
11-10-2012, 09:04 AM
salah tu..

yg ni br btul

8jam = basic/26/8x2.0
lebih 8jam mmg triple = basic/26/8x3.0

if basic rm800
8jam = 800/26/8 x2.0 = rm7.69perhour x8 = rm61.54
triple plak = 800/26/8 x3.0 = rm11.54 perhour kali la bpe jam tambah

PainKiller
11-10-2012, 09:08 AM
opis aku lain plak.....x kira gaji berapa pon
monday to saturday - RM7 perhour
sunday or public holiday - RM9.50 perhour..
tapi aku x pernah OT pon....tepat 6pm je balik

Scorpions10
11-10-2012, 09:16 AM
opis aku lain plak.....x kira gaji berapa pon
monday to saturday - RM7 perhour
sunday or public holiday - RM9.50 perhour..
tapi aku x pernah OT pon....tepat 6pm je balik

mn blh bro..kiraan tu dh standard dari jabatan buruh..blh saman majikan tu x kira btul2 :D

pue22
11-10-2012, 09:22 AM
kalau kat tempat aku keja..
ot biasa rate 1.5x/1jam
ahad, lepas 8 jam 2x/1jam
public, lepas 8 jam 3x/1jam

nyioq
11-10-2012, 09:41 AM
Owh skarang nie OT dikira *2.0 ke bro? bukan 1.5 ke? slalunya 2.0 untuk weekend. Weekday aje *1.5..ke aku yang ketinggalan..hehee

abobo
17-10-2012, 08:48 PM
salah tu..

yg ni br btul

8jam = basic/26/8x2.0
lebih 8jam mmg triple = basic/26/8x3.0

if basic rm800
8jam = 800/26/8 x2.0 = rm7.69perhour x8 = rm61.54
triple plak = 800/26/8 x3.0 = rm11.54 perhour kali la bpe jam tambah

kalo kurang 8 jam mcm mane plak kira??

abobo
17-10-2012, 08:49 PM
Owh skarang nie OT dikira *2.0 ke bro? bukan 1.5 ke? slalunya 2.0 untuk weekend. Weekday aje *1.5..ke aku yang ketinggalan..hehee

1.5 tu rate untuk OT weekdays, kalo 2.0 plak rate utk weekend, 3.0 untuk public holiday....

playermmc
17-10-2012, 08:51 PM
aku punya rate skg normal 2.0 jeje
dulu 1.5 je

pengiraan dah lupe sebb akak hr laju sangat kira2

anbusan
17-10-2012, 08:54 PM
untung le ade OT,
kampeni aku huh da le keje operation - on-call - 24 jam
alaun standby pun takde inikan OT ahaha

aidiryatim
17-10-2012, 08:59 PM
utk yg kerja 12 jam
OFF - 11 jam rate 1.5, 1 jam ditolak waktu rehat
REST- 8 jam pertama 1.0, 3 jam berikut 2.0, 1 jam ditolak waktu rehat
PUBLIC -8 jam pertama 2.0, 3 jam berikut 3.0, 1jam ditolak waktu rehat.

abobo
17-10-2012, 09:00 PM
untung le ade OT,
kampeni aku huh da le keje operation - on-call - 24 jam
alaun standby pun takde inikan OT ahaha

ko dilindung bawah akta kerja 1955 x? kalo ya sepatutnya boleh claim OT....

aim4money
17-10-2012, 09:00 PM
ofis saya pulak lain mcm sikit OT dia kira..
kalau basic RM1200/26/8 = RM 5.76 basic per hour..
OT pula jadi RM 5 per hour.. adakah adil begini ?
basic per hour lagi tinggi dari OT per hour..

kiraan OT ni memang dah ditetapkan atau majikan boleh sesuka hati letak rate dia ?

abobo
17-10-2012, 09:04 PM
utk yg kerja 12 jam
OFF - 11 jam rate 1.5, 1 jam ditolak waktu rehat
REST- 8 jam pertama 1.0, 3 jam berikut 2.0, 1 jam ditolak waktu rehat
PUBLIC -8 jam pertama 2.0, 3 jam berikut 3.0, 1jam ditolak waktu rehat.

bro kalo public holiday/rest day keje 4 jam je mcm ne nak kira?

abobo
17-10-2012, 09:06 PM
ofis saya pulak lain mcm sikit OT dia kira..
kalau basic RM1200/26/8 = RM 5.76 basic per hour..
OT pula jadi RM 5 per hour.. adakah adil begini ?
basic per hour lagi tinggi dari OT per hour..

kiraan OT ni memang dah ditetapkan atau majikan boleh sesuka hati letak rate dia ?

haha..sepatutnya rm5.76 la, x tau plak kalo boleh +/- mcm tu, tp kalo ikot logik aku la x boleh la dh gtu pengiraan kat akta kerja....huhu~

CyberMachine
17-10-2012, 09:08 PM
ofis saya pulak lain mcm sikit OT dia kira..
kalau basic RM1200/26/8 = RM 5.76 basic per hour..
OT pula jadi RM 5 per hour.. adakah adil begini ?
basic per hour lagi tinggi dari OT per hour..

kiraan OT ni memang dah ditetapkan atau majikan boleh sesuka hati letak rate dia ?

mana boleh camni....
company ko ni kilang ke ape?

aim4money
17-10-2012, 09:27 PM
mana boleh camni....
company ko ni kilang ke ape?

company soil engineering..
syarikat kecil2 je..
biasa rate OT mesti 1.5 kn ? tapi ni terbalik.. OT lagi sikit dari pengiraan hour untuk gaji basic.. huhu..

rayz
17-10-2012, 09:36 PM
selalu kalo rate besa rm2/hrs

kalo ot lebih masa rm2x1.5=rm3.75

kalo ph/sun rm2x2=rm4-double

* menyampah dgn kebanyakan operator kontrak, hari2 nak pinjam duit

kopi_tariq
17-10-2012, 09:44 PM
slalu claim hour jek..dptlah 4,5hr coti..:D

malkovich
17-10-2012, 09:48 PM
pasal kiraan tak amek tau sgt
yg aku tau tiap2 bln isi form claim ot 5rat
kuikuikui

aidiryatim
17-10-2012, 10:02 PM
bro kalo public holiday/rest day keje 4 jam je mcm ne nak kira?

ikut rate 8 jam pertama la:)

mell93
18-10-2012, 02:01 PM
untung le ade OT..huhuhu..
http://www.kotakinabalufood.com/