PDA

View Full Version : apa fungsi usb port kat decoder astro beyond


nanad
10-10-2012, 04:37 PM
nak tya apa fgsi usb port Kat decoder astro tu ek..yg beyond punya.
sy salu buat cas nset je kat situ.

pvr sy takde

klu cucuk p drive ley play muvi ke:D

http://3.bp.blogspot.com/_ktFS5U9Ag34/S-eLDONpKNI/AAAAAAAAAJ8/EXXT9dpHpzw/s1600/291220091234.jpg

nanad
10-10-2012, 04:39 PM
bump sikit untuk topik yg hot ni.

misszya88
10-10-2012, 04:41 PM
nak tahu gakk!!! tumpang ye TT!!!
mai2 tulun jawab lai lai

nanad
10-10-2012, 04:42 PM
nak tahu gakk!!! tumpang ye TT!!!
mai2 tulun jawab lai lai

hehe.
takat ni sy buat cas nset je kat situ.
mn tau ade fgsi lain..ley modifi jd smart tv ke:D

mohamadfaizal
10-10-2012, 04:50 PM
mmg dari dulu aku tanya, astro cakap untuk kegunaan akan datang... aku teka broadband kot..

nanad
10-10-2012, 04:51 PM
mmg dari dulu aku tanya, astro cakap untuk kegunaan akan datang... aku teka broadband kot..

oh takat ni mmg port ni takde fgsi lain la ye.ingtkan sy je yg tatau..

REMEDY KARUNG GUNI
10-10-2012, 04:53 PM
mmg dari dulu aku tanya, astro cakap untuk kegunaan akan datang... aku teka broadband kot..

actually ada byk features lain di decoder beyond tu tuan selain usb port

adie@coway
11-10-2012, 07:24 AM
mnarik gak buat tempat ngecas....haha :D:D:D

ndzul01
11-10-2012, 07:44 AM
Wakaka.. aku ingat aku sorang yg jadikan dia tmpt mengecas...:))

tubekmate
11-10-2012, 08:00 AM
cun jugak wat tempat cas hnset daripada xde guna langsung...hahaha

imabiz
11-10-2012, 08:03 AM
haha... semua tak tahu upenyer.. memang takde function lah nie yerk..

Atomars
11-10-2012, 08:06 AM
Fungsinya untuk letak external hard disk kalau ada subscribe fungsi PVR.
Sebab ada jenis B.yond takde internal hard disk so kena hook dengan external.

hangit
11-10-2012, 09:05 AM
hahah bjak jgak idea wat tmpt cas..pasni lepak dpn tv leh r wat cas

saxsor
11-10-2012, 09:13 AM
actually ada byk features lain di decoder beyond tu tuan selain usb port

cer citer cer citer....

miecs
11-10-2012, 09:17 AM
kalau boleh letak pendrive dan layan movie .mkv kan best...ok gak idea mengecas smartphone tu...hehe

addin_islamic
11-10-2012, 09:42 AM
sedang asyik layan astro, smpt jgk cas..menarik :)

Reneeray
11-10-2012, 10:47 AM
bleh buat ngecas ek? bagus2..
tapi ini port utk future reff.
tapi sekarang org dah guna utk connect
ext hdd utk yg dah langgan PVR package.

cucuk and layan.

hope that port bleh cucuk dgn pendrive yang kasi bill murah.

StaffAstro
11-10-2012, 12:59 PM
sedang asyik layan astro, smpt jgk cas..menarik :)

wah... ade usb kat depan?? usb ni la menyebabkan aku semakin sayang kat astro.. Phuii... nak muntah aku:D:D

eday84
11-10-2012, 01:00 PM
haha bole cas hp ke ekeke
aku pun baru prasan smlm
igtkn bole hack hehe

gengjawa
11-10-2012, 01:02 PM
oh boleh jd tempat ngecas ye
tq tt

bgong
11-10-2012, 02:03 PM
Mula-mula sebelum beyong dilancarkan, usb port tu digunakan untuk connect usb pendrive untuk test firmware yg sesuai untuk dekoder tu. Lepas dilancarkan, takde fungsi apa2 melainkan untuk caj phone dan kalau rasa nk dekoder tu sejuk, boleh connect usb notebook fan...

Tapi sebenarnya mmg banyak function usb port tu selain untuk caj dan pvr, ada sy terbaca kat 'jiran' sebelah, sebenarnya dekoder beyong mmg boleh dijadikan hd media player... Cuma function tu di 'silent' kan je... Sebenarnya firmware tu user boleh customized sendiri, sbb dia linux based kan (mcm DM, Openbox S4 etc etc)... tapi ntahlah, katanya source code dia still tak ditemui smpi skrg. 'Jiran' sebelah pun kata boleh amik legal actions sbb linux kn open source, so sepatutnya source code tu boleh disebarkan secara free je untuk user customized. Kalau cmtu baik buat closed source je mcm 'tetingkap'... hehe...

edreena_my
11-10-2012, 03:58 PM
Mula-mula sebelum beyong dilancarkan, usb port tu digunakan untuk connect usb pendrive untuk test firmware yg sesuai untuk dekoder tu. Lepas dilancarkan, takde fungsi apa2 melainkan untuk caj phone dan kalau rasa nk dekoder tu sejuk, boleh connect usb notebook fan...

Tapi sebenarnya mmg banyak function usb port tu selain untuk caj dan pvr, ada sy terbaca kat 'jiran' sebelah, sebenarnya dekoder beyong mmg boleh dijadikan hd media player... Cuma function tu di 'silent' kan je... Sebenarnya firmware tu user boleh customized sendiri, sbb dia linux based kan (mcm DM, Openbox S4 etc etc)... tapi ntahlah, katanya source code dia still tak ditemui smpi skrg. 'Jiran' sebelah pun kata boleh amik legal actions sbb linux kn open source, so sepatutnya source code tu boleh disebarkan secara free je untuk user customized. Kalau cmtu baik buat closed source je mcm 'tetingkap'... hehe...

maksud bro astro nie close source kan open source? ceh...phuiii tak guna punya astro...mmg nak untung je...

joe_kacak jugak
11-10-2012, 04:01 PM
hahah bjak jgak idea wat tmpt cas..pasni lepak dpn tv leh r wat cas

mmg blh bro..time standby pon ko ley cas kat situ..tak semestinya time ko tgk tv..

-RIZUAN-
11-10-2012, 04:04 PM
bump sikit untuk topik yg hot ni.

hot mcm tuan dia.ekeke:)

takumie
11-10-2012, 04:04 PM
kebiasaan mnjadi tmpt nk update firmware je..mne nak cri frmware latest utk decoder ni..mne tahu leh jd usb player plak ke??hehehe

edreena_my
11-10-2012, 04:06 PM
tak silap firmware decoder astro nie buleh di"flushkan" dan diganti dgn firmware lelain...sy tgh cuba tapi cuma decoder saya lama punya tahun 1997 kot...

akuPening
11-10-2012, 04:11 PM
tu xsilap utk external hardrdisk.klau pakej ade pvr cucuk hard disksitu.org yg pasang tu ckp.

bgong
11-10-2012, 05:22 PM
maksud bro astro nie close source kan open source? ceh...phuiii tak guna punya astro...mmg nak untung je...

Sepatutnya open source sbb firmware beyong ni based on linux.
Tp faham2 jelah kn.... dekoder beyong ni boleh jugak jadi dekoder fta...

bgong
11-10-2012, 05:23 PM
tak silap firmware decoder astro nie buleh di"flushkan" dan diganti dgn firmware lelain...sy tgh cuba tapi cuma decoder saya lama punya tahun 1997 kot...

Org kaya detected :D

SATiman
17-11-2012, 08:13 AM
Aku pakai dekoder astro lama yg ada dua smartkad, untuk apa tu eh, untok buat klon smartkad ke.

skafever69
17-11-2012, 08:43 AM
aku ada tanya pasal hardisk untuk pvr tu kat org astro. dia ada kata beli je kat lowyat xternal hardisk WD punya, sbb Beyong ni khas untuk WD. tapi xingat WD yg mana satu.. memang ada spec khas untuk beyong...
aku xbeli lagi.. kalau sapa2 rajin nak cuba.. dah berjaya..kasi tau lah... leh share2 kat sini... huhuhuhuhu

RuthlessFairy
17-11-2012, 08:47 AM
itu untuk PVR easi.

device tu untuk merakam.
kene call untuk order.. tapi tak ingat berapa rm.

bentuk dia mcm hard disk.
bila dah pakai, nnt boleh la record cerita.
yuran merakam hanya rm10 sebulan

fadlisyah
17-11-2012, 08:54 AM
So far,kegunaan hanya untuk cas. ..ada yg laen kaa

RuthlessFairy
17-11-2012, 08:55 AM
So far,kegunaan hanya untuk cas. ..ada yg laen kaa

kau baca sampai habes tak thread ni?

ayien98
17-11-2012, 08:59 AM
kau baca sampai habes tak thread ni?



Cik ruth nie orgnya pakai spek x, mesti xkawin lagi kan

sedutdotnet
17-11-2012, 09:29 AM
itu untuk PVR easi.

device tu untuk merakam.
kene call untuk order.. tapi tak ingat berapa rm.

bentuk dia mcm hard disk.
bila dah pakai, nnt boleh la record cerita.
yuran merakam hanya rm10 sebulan

wah...nak rakam pun kene bayar ke..baik layan torrent je :))
betul punya cekik asteruk ni

faizinfy
19-11-2012, 03:25 AM
kalau astro pvr, mana ade kena bayar kalau nak rakam. rakam je mcm biasa. cuma nak transfer yg dah rakam tu nak copy ke laptop macam mana ntah. boleh ke eh?

fizie1988
19-11-2012, 03:28 AM
Fungsinya untuk letak external hard disk kalau ada subscribe fungsi PVR.
Sebab ada jenis B.yond takde internal hard disk so kena hook dengan external.

mcm beyond aku pkai HDD kat luar...

fizie1988
19-11-2012, 03:30 AM
aku ada tanya pasal hardisk untuk pvr tu kat org astro. dia ada kata beli je kat lowyat xternal hardisk WD punya, sbb Beyong ni khas untuk WD. tapi xingat WD yg mana satu.. memang ada spec khas untuk beyong...
aku xbeli lagi.. kalau sapa2 rajin nak cuba.. dah berjaya..kasi tau lah... leh share2 kat sini... huhuhuhuhu


Western HDD yng ada AV.. sbb tu support hdd WD AV untuk pvr record

skafever69
19-11-2012, 08:49 AM
ok.. nanti ada duite, leh la beli.. huhuhuhu

ellyfaizal78
22-11-2012, 08:08 PM
aku dah lama tau dah...

charil
22-11-2012, 08:38 PM
Aku baru tahu kegunaan usb port astro selain cas henfon. Aku akan :


a)letak lampu led yang guna USB supaya astro aku ada lampu
b)letak kipas usb untuk cool astro set aku
c)guna usb heater untuk panas kopi aku

akira8456
01-01-2013, 01:02 AM
aku pakai pvr beyond,kira dah bleh record,cuma nak tanya bleh tak kita sedut movie yg kita record keluar dari pvr ke pc@laptop tak?

noarom-betul
01-01-2013, 01:07 AM
aku swipe kredit kad kat usb port tu...tak tau kenapa.... noharommm!!

adie@coway
01-01-2013, 08:40 PM
Aku pakai dekoder astro lama yg ada dua smartkad, untuk apa tu eh, untok buat klon smartkad ke.

1 lagi tuh...
leh masuk ic...tgk detail kite...hahaha...

eizjoe
01-01-2013, 08:55 PM
1 lagi tuh...
leh masuk ic...tgk detail kite...hahaha...

wakakakaka :eek::eek:

bassagent
01-01-2013, 08:57 PM
hahah..kenapa la aku x trpkir...tq tq...cas2 enpon

syuq79
01-01-2013, 09:31 PM
1 lagi tuh...
leh masuk ic...tgk detail kite...hahaha...

Hahaaa..kalu x kuar detail maksudnye cip ic dh rosak..kene tukar br ic tuh.. hehee

badh182
01-01-2013, 09:37 PM
dulu ade fungsi shopping kt astro, pkai kad kredit, tu gune slot card yg satu lagi tu....tp dah lme x de

fireuz
01-01-2013, 10:07 PM
1 lagi tuh...
leh masuk ic...tgk detail kite...hahaha...

Maknanya buleh cucuk kad public phone la ye.. buleh buat call?? :)):))

shabad
01-01-2013, 11:16 PM
http://carigold.com/portal/forums/attachment.php?attachmentid=109007&stc=1&d=1357053080

msazmer
01-01-2013, 11:18 PM
aku boh kipas bg sejuk sket dekoder aku tu....dulu la...skrg dh potong astro

Mr Ozu
01-01-2013, 11:51 PM
Maknanya buleh cucuk kad public phone la ye.. buleh buat call?? :)):))

tuk baca ic tu betul la beb..aku smpat zman dekoder lama..

lpas dr tgk thread ni, aku jamin, msti rmi g tes cas fon..:p

semua usb port bleh cas fon..

radio kereta, blkg tv, dekoder, mp3 modulator tuh pun aku wat cas memacam, rokok elektronik, fon, mp3 player..:))

fine net
01-01-2013, 11:55 PM
aku pakai pvr beyond,kira dah bleh record,cuma nak tanya bleh tak kita sedut movie yg kita record keluar dari pvr ke pc@laptop tak?

aku pn nk tahu jgak nie....ade sape2 bleh jwb...

AuraSuccess_88
02-01-2013, 12:08 AM
tuk baca ic tu betul la beb..aku smpat zman dekoder lama..

lpas dr tgk thread ni, aku jamin, msti rmi g tes cas fon..:p

semua usb port bleh cas fon..

radio kereta, blkg tv, dekoder, mp3 modulator tuh pun aku wat cas memacam, rokok elektronik, fon, mp3 player..:))

serba serbi boleh :)):))

Saleh83
02-01-2013, 12:16 AM
boleh guna kad maybank skali x?... kluar duit trus...

helmi3
02-01-2013, 01:05 AM
emm... tunggu sapa2 bule kasi update news nak flash dekoder beyod nih..

kopirait
21-01-2013, 05:27 PM
Mula-mula sebelum beyong dilancarkan, usb port tu digunakan untuk connect usb pendrive untuk test firmware yg sesuai untuk dekoder tu. Lepas dilancarkan, takde fungsi apa2 melainkan untuk caj phone dan kalau rasa nk dekoder tu sejuk, boleh connect usb notebook fan...

Tapi sebenarnya mmg banyak function usb port tu selain untuk caj dan pvr, ada sy terbaca kat 'jiran' sebelah, sebenarnya dekoder beyong mmg boleh dijadikan hd media player... Cuma function tu di 'silent' kan je... Sebenarnya firmware tu user boleh customized sendiri, sbb dia linux based kan (mcm DM, Openbox S4 etc etc)... tapi ntahlah, katanya source code dia still tak ditemui smpi skrg. 'Jiran' sebelah pun kata boleh amik legal actions sbb linux kn open source, so sepatutnya source code tu boleh disebarkan secara free je untuk user customized. Kalau cmtu baik buat closed source je mcm 'tetingkap'... hehe...

d.yond skarang ni pakai firmware baru. v7 rasenye.
boleh lagi ke cucuk external WD dan save file.

ada cara tak boss? :D

bidara
21-01-2013, 06:32 PM
nak tya apa fgsi usb port Kat decoder astro tu ek..yg beyond punya.
sy salu buat cas nset je kat situ.

pvr sy takde

klu cucuk p drive ley play muvi ke:D

http://3.bp.blogspot.com/_ktFS5U9Ag34/S-eLDONpKNI/AAAAAAAAAJ8/EXXT9dpHpzw/s1600/291220091234.jpg

hot topix ini..

skYnEt-gEnIUs
21-01-2013, 07:21 PM
Western HDD yng ada AV.. sbb tu support hdd WD AV untuk pvr record

blh gune lg ke gitu?

fizie1988
21-01-2013, 11:52 PM
blh gune lg ke gitu?

x boleh dah.. beyond skang detect HDD from astro.. sbb dah daftar dengan sistem card

bgong
22-01-2013, 07:45 AM
d.yond skarang ni pakai firmware baru. v7 rasenye.
boleh lagi ke cucuk external WD dan save file.

ada cara tak boss? :D

Setakat ni untuk byond biasa, hanya hard disk dari WD (Specific model : WD My Passport AV - 320GB). Model lain memang tak boleh.

chulax12
22-01-2013, 07:53 AM
Setakat ni untuk byond biasa, hanya hard disk dari WD (Specific model : WD My Passport AV - 320GB). Model lain memang tak boleh.

OOoo camtu kisahnya :))

kopirait
22-01-2013, 02:24 PM
x boleh dah.. beyond skang detect HDD from astro.. sbb dah daftar dengan sistem card

http://www.izyahya.com/wp-content/uploads/2012/06/20120611_105601-640x480.jpg

Kalau pakai PVR Easi ni rasanya sama gak.
Bukan boleh bukak dekat PC/Laptop pun.

fizie1988
22-01-2013, 04:27 PM
http://www.izyahya.com/wp-content/uploads/2012/06/20120611_105601-640x480.jpg

Kalau pakai PVR Easi ni rasanya sama gak.
Bukan boleh bukak dekat PC/Laptop pun.

aku pun ada.. xdetect dengan pc... just detect dengan astro.. xp kecik je record 320 Gb jea

kopirait
22-01-2013, 04:35 PM
aku pun ada.. xdetect dengan pc... just detect dengan astro.. xp kecik je record 320 Gb jea

Kalau cucuk dekat PC jadi apa bro?

faris_sn
23-01-2013, 12:02 PM
xde promo ker natang tu...PVR aku dah nak penuh...

skYnEt-gEnIUs
23-01-2013, 12:55 PM
x boleh dah.. beyond skang detect HDD from astro.. sbb dah daftar dengan sistem card


hadooooooiy~X(~X(

soultaker
23-01-2013, 04:30 PM
usb tu dah leh wat cucuk astro wifi dongle..

http://wifidongle.digitalfive.com/images/box1_content.jpg


Price
Astro B.yond PVR subscribers:
without Super Pack RRP of RM110
with Super Pack RM50**

** Astro Super Pack customers who purchase the dongle at RM50 have a 3 month commitment period on their Super Pack subscription. Please visit the VOD FAQs page.


Detail : Astro Wifi Dongle (http://www.astro.com.my/vod/wifidongle)

kopirait
04-02-2013, 05:12 PM
usb tu dah leh wat cucuk astro wifi dongle..

http://wifidongle.digitalfive.com/images/box1_content.jpg


Price
Astro B.yond PVR subscribers:
without Super Pack RRP of RM110
with Super Pack RM50**

** Astro Super Pack customers who purchase the dongle at RM50 have a 3 month commitment period on their Super Pack subscription. Please visit the VOD FAQs page.


Detail : Astro Wifi Dongle (http://www.astro.com.my/vod/wifidongle)

Dongle ni model apa bro?
Pakai dongle beli sendiri boleh ke?

skYnEt-gEnIUs
04-02-2013, 05:43 PM
kasi uppp sape2 ade tips/trick...

soultaker
05-02-2013, 12:44 PM
Dongle ni model apa bro?
Pakai dongle beli sendiri boleh ke?

tak tau la model ape.. kene tanye astro.. rase dongle sendiri takleh pakai kot.. tak tau kot2 nasib baik boleh pakai..

publicManager
14-09-2014, 09:08 PM
Boleh play mkv x port USB ni ?
Up thread lama je x payah open new thread sebab thread ni pon macam x jumpa jalan penyelesaiannya lagi :D

GPK1
14-09-2014, 10:08 PM
lobang usb dia utk kita cas mp3 kita aje...

afifdaud
14-09-2014, 10:29 PM
klau blk kg
mmg aku buat caj hp je
kdg2 trlupa bawak blk charger

aspural
15-09-2014, 01:08 AM
Biar den jawap.. Tu. . pvr usb tu.. Untuk wife dongle.. Untuk dmt5. . Benda tu untuk future use.. Selain tu ada ape ape lagi bole saya bantu? Wakakakaka

302
15-09-2014, 01:12 AM
baru tau leh cas enset

KipasSusahMati
15-09-2014, 01:12 AM
haha aku tak pernah terpikir nak tahu n tak pernah terpikir nak tanya astro ape fungsi usb port tuh..yang aku tahu ade kt situ mmg kt situ la..hebat tol korang haha

reizwana
15-09-2014, 01:20 AM
Slalu gune utk charge telefon :D

AuraSuccess_88
15-09-2014, 01:22 AM
Biar den jawap.. Tu. . pvr usb tu.. Untuk wife dongle.. Untuk dmt5. . Benda tu untuk future use.. Selain tu ada ape ape lagi bole saya bantu? Wakakakaka

tq tuan diatas perkongsian nie..baru ler saya tau.. :)cgrock:)cgrock

~~ aMin_11 ~~
15-09-2014, 08:50 AM
aku buat cas henpon je

publicManager
15-09-2014, 05:06 PM
Biar den jawap.. Tu. . pvr usb tu.. Untuk wife dongle.. Untuk dmt5. . Benda tu untuk future use.. Selain tu ada ape ape lagi bole saya bantu? Wakakakaka

x boley buat play mkv ka ?
jawab org kuat astrox

Malaysian71
27-10-2014, 12:06 AM
Kegunaan port USB tu adalah untuk fungsi record gunakan external harddisk pada sape2 yg xde HD pvr/DMT 5. Dmt boleh recognise Western Digital 320gb 5400 rpm saja setakat ni. Sekian, terima kasih:D

flexyx
28-10-2014, 03:57 PM
USB tu guna untuk wifi dongle untuk sape2 yg subscribe astro VOD utk streaming movie.