PDA

View Full Version : (WTA) Perbezaan LED,Plama,LCD


m_noor
10-10-2012, 12:37 AM
Nak tanya pendapat2 otai CG semua,
antara ketiga2 ni apa kelebihan dan kelemahan masing-masing ye,
utk pengetahuan kita bersama semua!!minta pendapat ye.

bagi saya Led ni jimat letrik betul x?
LCD lak menggunakan liquid crystal
Plasma lak menggunakan konsep TV lama betul ke...

MrHighLander
10-10-2012, 12:41 AM
Parking dulu... :D

RaiD3n
10-10-2012, 12:42 AM
Nak tanya pendapat2 otai CG semua,
antara ketiga2 ni apa kelebihan dan kelemahan masing-masing ye,
utk pengetahuan kita bersama semua!!minta pendapat ye.

bagi saya Led ni jimat letrik betul x?
LCD lak menggunakan liquid crystal
Plasma lak menggunakan konsep TV lama betul ke...

Emmm..ni nak tanya pasal TV ker monitor pc?? hehe...:D:D

imatheonlyone
10-10-2012, 12:42 AM
yg aku tau LED lagi terang dari LCD

plasma x tau x pernah guna

m_noor
10-10-2012, 12:44 AM
TV la dato,PC dah x bape minat sgt skang ni...layan je monitor yg ada ni

m_noor
10-10-2012, 12:46 AM
yg aku tau LED lagi terang dari LCD

plasma x tau x pernah guna


yg sy tau plasma ni gne gas(org ckp la),konsepnya mcm tv lama yg besor tu...cume skrin besar lg je

ezee
10-10-2012, 12:50 AM
LCD dan LED tv adalah teknologi yang sama.. tv LED ni masih menggunakan LCD sebagai paparan utama.. cuma ditambah baik dengan teknologi LED untuk mencerahkan background paparan. LCD tv pencahayaan backround menggunakan lampu fluoresent manakala led tv menggunakan led teknologi.. so senang kata untuk paparan yang lebih menarik, tajam dan cerah, led tv lagi baik dari lcd tv..

m_noor
10-10-2012, 12:54 AM
tapi byk org kata klu org yg ada sakit mata aka rabun ni xsesuai tgk LED ni sebb terlalu terang pencahayaannya,betul x?

imatheonlyone
10-10-2012, 12:57 AM
tapi byk org kata klu org yg ada sakit mata aka rabun ni xsesuai tgk LED ni sebb terlalu terang pencahayaannya,betul x?

betul la kot sbb aku gne monitor LED 18 inci...lau malam aku x bukak lampu (panas) lau dok tenung je lama2 pedih gak la...tp leh adjust btight dia dun worry

RaiD3n
10-10-2012, 12:57 AM
hehe...LED > LCD > plasma ....lebih kurang camni la...ekeke...memang orang cari TV LED skang nie...antara kelebihan selain dari disebutkan oleh bro ezee ...TV LED lebih nipis dari LCD...tu jer yg sya tau...peace yo!!

m_noor
10-10-2012, 12:59 AM
tapi LED pon ada bezanya kan,nipis xsemestinya Full HD en raiden...cane tu

sitadewi74
10-10-2012, 12:59 AM
LCD dan LED paparannya lebih kurang sama. cuma beza dari segi sumber pencahayaan. kalau kita beli tv LED, jgn keliru atau tertipu dgn penjual. sebenarnya tidak ada tv LED yg benar2 LED keseluruhanya, kalau ada pun hanya di pasaran Japan di bawah jenama SONY.

bab plasma sy kurang arif. tapi dari namanya rasa2 dah dapat agak teknology yg digunakan. wallahualam.

m_noor
10-10-2012, 01:02 AM
LCD dan LED paparannya lebih kurang sama. cuma beza dari segi sumber pencahayaan. kalau kita beli tv LED, jgn keliru atau tertipu dgn penjual. sebenarnya tidak ada tv LED yg benar2 LED keseluruhanya, kalau ada pun hanya di pasaran Japan di bawah jenama SONY.

bab plasma sy kurang arif. tapi dari namanya rasa2 dah dapat agak teknology yg digunakan. wallahualam.

yang saya tau skang ni yg femes kat jepon ni SHARP,sbb teknologinya no1 ditambah pula dgn teknologi 4 warnanya yg mana lbh terang dn nyata.tul x?

tapi nape plasma saiz TV besar tapi harganya murah ekk...:-?

bintang4
10-10-2012, 01:10 AM
yang saya tau skang ni yg femes kat jepon ni SHARP,sbb teknologinya no1 ditambah pula dgn teknologi 4 warnanya yg mana lbh terang dn nyata.tul x?

tapi nape plasma saiz TV besar tapi harganya murah ekk...:-?

Yg tu plasma dah di downgrade....cuba tgk Pioneer KURO plasma ..tgk harga nya berapa..
quote dri wiki.
"Ultimate Pioneer Kuro is still the most advanced image quality in TVs in the world, and is highly targeted by home theater enthusiasts."

forexian
10-10-2012, 01:21 AM
try tgk skrin lcd dari tepi...
lepas tu bandingkan plak tgk skrin led dari tepi...
perbezaan tu antara sebab aku angkat tv led selain dari nipis, jimat letrik, latest etc...

kopirait
10-10-2012, 01:22 AM
LCD dan LED paparannya lebih kurang sama. cuma beza dari segi sumber pencahayaan. kalau kita beli tv LED, jgn keliru atau tertipu dgn penjual. sebenarnya tidak ada tv LED yg benar2 LED keseluruhanya, kalau ada pun hanya di pasaran Japan di bawah jenama SONY.

bab plasma sy kurang arif. tapi dari namanya rasa2 dah dapat agak teknology yg digunakan. wallahualam.

Betul ke LED TV yang ada dekat market tu bukan LED tulen?? :-?

m_noor
10-10-2012, 01:23 AM
Yg tu plasma dah di downgrade....cuba tgk Pioneer KURO plasma ..tgk harga nya berapa..
quote dri wiki.
"Ultimate Pioneer Kuro is still the most advanced image quality in TVs in the world, and is highly targeted by home theater enthusiasts."

dah tgk review dia,nampak menarik gak plasma kuro ni

m_noor
10-10-2012, 01:24 AM
Betul ke LED TV yang ada dekat market tu bukan LED tulen?? :-?

xpaham,maksudnya camne tu?nape xtulen lak ye

bayangankelam
10-10-2012, 01:25 AM
led gambar lebih sharp drp lcd..

Prisoner
10-10-2012, 01:28 AM
yang aku faham..
LED ni hanya pada backlight

m_noor
10-10-2012, 01:31 AM
ada sesetengah pendapat kata led tu pon ada yg full LED dan ada yg edge LED.nampak memang cantik tapi harganya???

tm1
10-10-2012, 01:36 AM
led tv vs lcd tv..beza pada backlight je...patut takleh panggil led tv pun.led tv guna led..so leh wat lebih nipis..pencahayaan juga lebih sekata banding tv lcd yg guna backlight lampu floresen..tgk sudut ni nampak terang...sudut belah nmpk kelam lak.
plasma guna gas...mcm mentol halusla..konsep sama dgn tv tiub..setiap 'mentol' tu ada 3 elemen kaler..merah biru kuning. pixel lebih besar dr lcd..kurang cun utk monitor pc.
overall plasma better than lcd terutma tang harga, color accuracy,speed motion, dan viewing angle

m_noor
10-10-2012, 01:43 AM
led tv vs lcd tv..beza pada backlight je...patut takleh panggil led tv pun.led tv guna led..so leh wat lebih nipis..pencahayaan juga lebih sekata banding tv lcd yg guna backlight lampu floresen..tgk sudut ni nampak terang...sudut belah nmpk kelam lak.
plasma guna gas...mcm mentol halusla..konsep sama dgn tv tiub..setiap 'mentol' tu ada 3 elemen kaler..merah biru kuning. pixel lebih besar dr lcd..kurang cun utk monitor pc.
overall plasma better than lcd terutma tang harga, color accuracy,speed motion, dan viewing angle

saya setuju bab plasma ni,lgpun plsma ni klu gne antenna biasa pon xda astro,gmbrnya cantek lg dari LCD dan LED,klu LED atau LCD gne antena dlm umah,xyah tgk la xcantek

clorox_bersih
10-10-2012, 02:01 AM
kebanyakan dalam market sekarang ni yang guna LED, hanyalah guna LED sebagai backlit sahaja..paparan masih guna LCD..
setakat yang aku tau lah, hanya SONY yang dah keluarkan full/true LED tv ni..

tapi kalau btul2 nak LED tv, tu skrin kat stadium tu hah..pure LED..haha

ezee
10-10-2012, 02:04 AM
ada sesetengah pendapat kata led tu pon ada yg full LED dan ada yg edge LED.nampak memang cantik tapi harganya???

betul tu.. dengan kata lainnya led with local dimming... harga mmg sedaaappppppp!!

publicManager
10-10-2012, 02:09 AM
aku g tgk kat kedai compare led dan lcd punya tv yang harga murah2 sikit kualiti gambar nampak sama jer.
plasma tv punya gambar nampak ada kabur2 sikit aku tgk.
senang pergi kedai tv tgk jer sendiri display unit yg dorang tayang tu
tt nk beli tv brapa inch ni ?

m_noor
10-10-2012, 05:58 PM
aku g tgk kat kedai compare led dan lcd punya tv yang harga murah2 sikit kualiti gambar nampak sama jer.
plasma tv punya gambar nampak ada kabur2 sikit aku tgk.
senang pergi kedai tv tgk jer sendiri display unit yg dorang tayang tu
tt nk beli tv brapa inch ni ?

bkan nak beli la chor,br nak menceburi bidang alatan letrik ni ha,tu yg dok bincang pasal brg letrik ni.

seph
10-10-2012, 06:09 PM
kebanyakan dalam market sekarang ni yang guna LED, hanyalah guna LED sebagai backlit sahaja..paparan masih guna LCD..
setakat yang aku tau lah, hanya SONY yang dah keluarkan full/true LED tv ni..

tapi kalau btul2 nak LED tv, tu skrin kat stadium tu hah..pure LED..haha

yang kat stadium tu memang pure led. Haha...
Tapi kene tengok jauh2 la.
Tengok dekat2 macam tengok lampu liplap je.

m_noor
10-10-2012, 06:18 PM
sbb tu dema letak skrin tu jauh2,klu dkt sapa nak tgk.hahaha

cari emas
10-10-2012, 10:00 PM
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2387377,00.asp

PapaKuat
11-10-2012, 02:58 PM
bgaimana pula jangka hayat tv lcd, led dan plasma? dengar kabar, tv lcd hanya mampu bertahan selama 5 tahun? sb panel monitar akan rosak.

kasmarol
12-12-2013, 04:19 PM
up thread ni aku nk beli tv ni

badh182
13-12-2013, 09:45 PM
kebanyakan dalam market sekarang ni yang guna LED, hanyalah guna LED sebagai backlit sahaja..paparan masih guna LCD..
setakat yang aku tau lah, hanya SONY yang dah keluarkan full/true LED tv ni..

tapi kalau btul2 nak LED tv, tu skrin kat stadium tu hah..pure LED..haha

itu pixel memang besar:))