PDA

View Full Version : Debate Lulusan PMR boleh ambil DIPLOMA-teknik dan vokasional


malayleaks
07-10-2012, 08:19 PM
Salam warga CGrians,

Dah lama tak tengok berita,tiba2 tengok berita di TV Al-Hijrah.
Kisahnya ialah mengenai peluang kepada pelajar lepasan PMR untuk ambil diploma melalui KOLEJ VOKASIONAL dibawah seliaan kerajaan.

Apa kata warga CGrians?

Mungkin ada kebaikan dan keburukan.

Saya fikir dari sudut positif,ia membantu dari banyak segi terutama kepada negara dan kepada pelajar itu sendiri.Diharap status VOKASIONAL atau kemahiran tidak menjadi kelas kedua atau kelas ketiga lagi.

Ini sebenarnya memberi peluang kepada pelajar2 yang kurang cemerlang dalam akademik (teori semata2) untuk mendapatkan kemahiran dan mengembankan bakat yang ada.

Saya bukan dari bidang vokasional,tapi memang menyokong sepenuhnya idea ini,dan diharap wujud tabung pendidikan khusus untuk mereka yang mahu belajar dalam bidang kemahiran.

Sebenarnya kita mampu menjadi lebih cemerlang seperti negara Jerman,yang menumpukan sepenuhnya kepada pendidikan vokasional,yang ada diantaranya percuma.

Diharap,kerajaan benar2 bersedia memantau,dan menjadikan vokasional bukan lagi satu ancaman kepada dunia akademik,kerana apalah gunannya cemerlang akademik tapi langsung tiada kemahiran bila diperlukan dalam keadaan ruang kerja sebenar.

Bak kata pepatah,bagilah pancing daripada ikan,kerana dengan pancing itu dapat mencari rezeki secara berterusan berbanding dengan ikan yang hanya dapat dinikmati sementara waktu sahaja.

Mari kita debat/bincangkan secara ilmiah tanpa ada prejudis.

vyner
07-10-2012, 08:23 PM
betol ke ni ?? boring dah lama duduk kat rumah pas habis spm .. nak sambung study jugak ,,

AuraSuccess_88
07-10-2012, 08:27 PM
ada pro n contranya...

CyberMachine
07-10-2012, 08:28 PM
ape beza dgn SKM sekarang?

skm pn ada tahap 1,2,3

moujen
07-10-2012, 08:37 PM
skm 1,2,3 level sijil
skm 4,5 level diploma
skm 6,7 level degree kot

malayleaks
07-10-2012, 09:06 PM
Selalu sangat dengar kata lepasan vokasional dan teknik nie tak laku,susah nak dapat,kerja pun jadi kuli jer.Tak sangka lepas tahun 2000,mencanak2 pula majikan nak pekerja yang berkemahiran.

Ingat lagi masa mula2 lepas habis PMR,cikgu2 siap promo lagi supaya mohon masuk sekolah asrama penuh seperti MRSM dan lain2,siap boleh komen negatif lagi pasal sekolah vokasional-kata mereka vokasional takder masa depan.Mungkin dari kaca mata dan pengamatan guru2 pada waktu itu,keadaan vokasional amat daif dan tak terurus,tapi melihat kepada hasilnya kini,memang lepasan kemahiran amat diperlukan.

Berkenaan tahap sijil SKM tersebut,mungkin yang lebih arif dan mengetahui secara khusus boleh komen,seperti bro Northbioasli.

Cuma diharap majikan serius untuk bersama2 mengambil lepasan kemahiran bekerja dengan mereka,jangan sekadar melihat kepada akademik semata2.

biosumber
07-10-2012, 09:50 PM
ok pe vokasional.. kemahiran dah ade. tunggu mase bukak bisnes sendiri ramai dah aku jupe lulusan kemahiran last2 jadi tauke..

faisal_moukei
08-10-2012, 07:53 AM
Salaam,..

Pada den, bagus jugak buat macam ni..
Sekurang˛nya pelajar yg kurang bab akademik ni boleh digilap bakat kemahiran sejak dari selepas PMR lagi..
Takde la tunggu sampai 2 tahun semata˛ nak tumpu pada perkara kemahiran..
Silap˛, sebaik keluar dari pembelajaran kemahiran tu, terus boleh bekerja..
Kan rezeki tu..
:)

yg mencari ilmu
faisal_moukei

fadzli1981
08-10-2012, 08:04 AM
Selalu sangat dengar kata lepasan vokasional dan teknik nie tak laku,susah nak dapat,kerja pun jadi kuli jer.Tak sangka lepas tahun 2000,mencanak2 pula majikan nak pekerja yang berkemahiran.

Ingat lagi masa mula2 lepas habis PMR,cikgu2 siap promo lagi supaya mohon masuk sekolah asrama penuh seperti MRSM dan lain2,siap boleh komen negatif lagi pasal sekolah vokasional-kata mereka vokasional takder masa depan.Mungkin dari kaca mata dan pengamatan guru2 pada waktu itu,keadaan vokasional amat daif dan tak terurus,tapi melihat kepada hasilnya kini,memang lepasan kemahiran amat diperlukan.

Berkenaan tahap sijil SKM tersebut,mungkin yang lebih arif dan mengetahui secara khusus boleh komen,seperti bro Northbioasli.

Cuma diharap majikan serius untuk bersama2 mengambil lepasan kemahiran bekerja dengan mereka,jangan sekadar melihat kepada akademik semata2.

Saya pun masuk sek teknik tahun 1997. SPM 1998.
Xde pulak cikgu saya kata teknik/vokasional x bagus...
Tapi bila saya sendiri jadi cikgu, memang jelas semua tue...
Sistem pendidikan kita terpaksa diubah mengikut perubahan zaman/teknologi.

purepretty
08-10-2012, 08:58 AM
sekolah men teknik antara sekolah yang terbaik untuk pelajar selepas PMR.saya pelik jika ada guru yang cerita sekolah teknik tidak bagus. daripada lulusan teknik inilah lahirnya jurutera dalam pelbagai bidang. nak masuk sek teknik bukan mudah juga buktinya kelas saya dulu semua 7A dan 8A je. untuk lulusan voK plak boleh belajar kemahiran dan menjana income selepas habis belajar spt buka bisnes sendiri...

adie@coway
08-10-2012, 09:01 AM
untung la bdk2 skg...
pas pmr je leh dpat diploma...
xpayah amek spm...umo belum 20 da bole keje...
tp yg masuk nanti...kene la blaja rajin2...walaupun pmr x bape ok...

Amberan
09-10-2012, 01:46 AM
bg saya Diploma techincal perlu strong add math & fizik..
PMR ade ker Add math & fizik ???
baik kekalkan SKM & pastikan sijil tu laku utk industri

aliffahmi
22-10-2012, 01:44 PM
cmna sistem kolej vokasional ni ye?
saya pun baru tau pasal mende ni dan masih kelabu2 asap lagi.
ayah sy nak masukkan adik sy ke kolej vokasional ni dan mintak pendapat sy.
tpi masalahnya,sy pun xtau sgt psl ni..mohon sesape boleh tolong beri pencerahan kepada sy?
yg sy tau psl kolej vokasional ni,
blaja 4 taon -> dpt diploma -> boleh smbung ke IPTA/IPTS.
maaf klu salah,mohon pencerahan. :)

malayleaks
23-10-2012, 09:22 AM
bg saya Diploma techincal perlu strong add math & fizik..
PMR ade ker Add math & fizik ???
baik kekalkan SKM & pastikan sijil tu laku utk industri

Saya tak nafikan perkara tersebut.Memang sangat diperlukan.Tapi harus diingat,mereka yang belajar matematik tambahan serta fizik semasa peringkat SPM masih perlu juga belajar benda yang sama diperingkat asas di universiti.Tak hairan jika saya katakan UTM sendiri mengadakan kelas matematik khusus untuk pelajar2 yang bingung mengenai aplikasi kalkulus.

Jadi rasanya lebih baik mereka belajar matematik teknikal serta terus mengaplikasikannya dalam dunia sebenar.Bila belajar matematik tambahan di peringkat SPM,tiada apa yang dapat diaplikasikan,malahan subjek itu akan "mati" dengan sendiri setelah pelajar itu selesai sesi persekolahan.

Banyak aspek perlu dikaji agar subjek2 teknikal dapat dihidupkan kembali peranan dan kegunaannya dalam kehidupan.

Anteyiyi
23-10-2012, 09:52 AM
betol ke ni ?? boring dah lama duduk kat rumah pas habis spm .. nak sambung study jugak ,,

apply kat IKM/KKTM la.yuran pengajian ditanggung oleh kerajaan.dapat elaun bulanan lagi.(skrg dpt rm260/bln. besar kemungkinan akan naik ke rm500++.kena chek semula), asrama free(kalo ada kosong).kalo konvo dgn pointer baik,sahsiah baik, ada peluang samb degree kt oversea dgn ditanggung oleh MARA.Ada kes student yg dh ikat kotrak utk servis dgn MARA lpas grad dari oversea..:)cgrock

Yg penting, bila abis blajar nanti, xde hutang blajar a.k.a PTPTPU...:(scam

Dip vokey ni pun maybe akan dijalankan kt KKTM terpilih...

tgk kt cni : http://www.mara.gov.my/image/image_gallery?uuid=ab59f08e-2a77-4579-9f26-663f58fdd1cb&groupId=30564&t=1348623651464

malayleaks
23-10-2012, 10:47 AM
apply kat IKM/KKTM la.yuran pengajian ditanggung oleh kerajaan.dapat elaun bulanan lagi.(skrg dpt rm260/bln. besar kemungkinan akan naik ke rm500++.kena chek semula), asrama free(kalo ada kosong).kalo konvo dgn pointer baik,sahsiah baik, ada peluang samb degree kt oversea dgn ditanggung oleh MARA.Ada kes student yg dh ikat kotrak utk servis dgn MARA lpas grad dari oversea..:)cgrock

Yg penting, bila abis blajar nanti, xde hutang blajar a.k.a PTPTPU...:(scam

Dip vokey ni pun maybe akan dijalankan kt KKTM terpilih...

tgk kt cni : http://www.mara.gov.my/image/image_gallery?uuid=ab59f08e-2a77-4579-9f26-663f58fdd1cb&groupId=30564&t=1348623651464

Sangat menyokong saranan anda.Saya lepas dah habis pengajian peringkat tinggi,baru tahu ada peluang belajar macam nie yang tak perlu pinjam PTPTN pun.Rasa kalau ada peluang,memang nak sambung belajar balik dalam bidang teknikal.

Anteyiyi
23-10-2012, 10:54 AM
Sangat menyokong saranan anda.Saya lepas dah habis pengajian peringkat tinggi,baru tahu ada peluang belajar macam nie yang tak perlu pinjam PTPTN pun.Rasa kalau ada peluang,memang nak sambung belajar balik dalam bidang teknikal.

Harini adalah hari terakhir untuk permohonan kemasukan secara online bagi sesi Jan 2013... kalo ada sesapa tau sedara-mara atau org kg yg ada anak lepasan spm yg kurang berkemampuan utk samb belajar, tolong maklumkan.rugi xguna kemudahan yg disediakan khas utk melayu@bumiputra ni...:)cgrock

tidusz
23-10-2012, 11:14 AM
cmna sistem kolej vokasional ni ye?
saya pun baru tau pasal mende ni dan masih kelabu2 asap lagi.
ayah sy nak masukkan adik sy ke kolej vokasional ni dan mintak pendapat sy.
tpi masalahnya,sy pun xtau sgt psl ni..mohon sesape boleh tolong beri pencerahan kepada sy?
yg sy tau psl kolej vokasional ni,
blaja 4 taon -> dpt diploma -> boleh smbung ke IPTA/IPTS.
maaf klu salah,mohon pencerahan. :)


btl la tu.blaja 4 thn dpt dip blh smbg blaja or keje.DIPLOMA VOKASIONAL MALAYSIA.cmni, kpi kolej vokasional (KV) diukur pada 3 perkara.1. lulusan yang kuar brape ramai dpt keje.2.brape ramai yg dpt smbg blaja.3.brape ramai dpt jd usahawan or bukak bisnes dri(no 3 mayb pyh skit.).blaja dulu 2thn or 4 semester.cgpa mst maintain 2.5 br dpt msk thn 3 n 4. klu x maintain kene tendang la.dpt je sijil thp 1 or 2 shj.jd kene rajin la blaja.ada 73 buah sek teknik n vok yg akan naik taraf jd KV.15 dh naik jd KV rintis.KV ikut sistem semester tp msh kalendar cuti sekolah biasa.ada sem pjg n sem pendek.pengetua dh jd pengarah, pk jd timbalan pengarah.cikgu cikgi jd pensyarah.dpt title tuan or incik:D:D.klu amik subjek pyh result PMR kene power la.klu subjek vok pmr xksh la cmne.yg ptg rajin blaja. SPM dh xde.tp bdk2 blh amik sbg calon persendirian. under KV subjek teras umum ditawarkan.wajib amik bm 3 thn, sejarah 1thn,bi 1thn, p.islam 1 thn, kokurikulum setiap sem, science for tech 1thn, math for tech 1thn.pastu major mmg wajibla amik smp tamat pelajaran.cthnya bm 1 minggu blaja 3 jam kredit(contact hour).serba sedikit yg aku taula.klu pjg sgt korg pening plak.

kepang
01-01-2013, 10:23 AM
btl la tu.blaja 4 thn dpt dip blh smbg blaja or keje.DIPLOMA VOKASIONAL MALAYSIA.cmni, kpi kolej vokasional (KV) diukur pada 3 perkara.1. lulusan yang kuar brape ramai dpt keje.2.brape ramai yg dpt smbg blaja.3.brape ramai dpt jd usahawan or bukak bisnes dri(no 3 mayb pyh skit.).blaja dulu 2thn or 4 semester.cgpa mst maintain 2.5 br dpt msk thn 3 n 4. klu x maintain kene tendang la.dpt je sijil thp 1 or 2 shj.jd kene rajin la blaja.ada 73 buah sek teknik n vok yg akan naik taraf jd KV.15 dh naik jd KV rintis.KV ikut sistem semester tp msh kalendar cuti sekolah biasa.ada sem pjg n sem pendek.pengetua dh jd pengarah, pk jd timbalan pengarah.cikgu cikgi jd pensyarah.dpt title tuan or incik:D:D.klu amik subjek pyh result PMR kene power la.klu subjek vok pmr xksh la cmne.yg ptg rajin blaja. SPM dh xde.tp bdk2 blh amik sbg calon persendirian. under KV subjek teras umum ditawarkan.wajib amik bm 3 thn, sejarah 1thn,bi 1thn, p.islam 1 thn, kokurikulum setiap sem, science for tech 1thn, math for tech 1thn.pastu major mmg wajibla amik smp tamat pelajaran.cthnya bm 1 minggu blaja 3 jam kredit(contact hour).serba sedikit yg aku taula.klu pjg sgt korg pening plak.

Assalamualaikum tuan,

Aku nak tanya sikit, kalau dah dapat diploma skm kat kv ni kalau nak sambung belajar i.e. buat tahap 5 ke, tahap 6 ke, atau degree ke nak mintak kat mana?, jpa iktiraf tak?, boleh mintak kerja kerajaan tak?, ipta mana yang terima lulusan diploma skm kolej vokasional untuk sambung degree?

Boleh tak tuan beri pencerahan sikit?, musykil nih, anak sedara ada mintak kv, tapi kalau takat diploma tahap 4 & tak boleh nak sambung belajar kat mana-mana, payah jugak tu.

Kalau panjang sangat pencerahan tu takpe, tuan boleh emelkan kat kat saya, kepang1@gmail.com

GamezStar
01-01-2013, 12:28 PM
Saya tak nafikan perkara tersebut.Memang sangat diperlukan.Tapi harus diingat,mereka yang belajar matematik tambahan serta fizik semasa peringkat SPM masih perlu juga belajar benda yang sama diperingkat asas di universiti.Tak hairan jika saya katakan UTM sendiri mengadakan kelas matematik khusus untuk pelajar2 yang bingung mengenai aplikasi kalkulus.

Jadi rasanya lebih baik mereka belajar matematik teknikal serta terus mengaplikasikannya dalam dunia sebenar.Bila belajar matematik tambahan di peringkat SPM,tiada apa yang dapat diaplikasikan,malahan subjek itu akan "mati" dengan sendiri setelah pelajar itu selesai sesi persekolahan.

Banyak aspek perlu dikaji agar subjek2 teknikal dapat dihidupkan kembali peranan dan kegunaannya dalam kehidupan.


aku memang betul2 bersetuju pasal hal ni... dari budak2 jadi mat rempt baik jadi mekanik :)cgrock

aku sangat2 terkejut sebenarnya ade budak 15thn dari sabah/indonesia da pandai script programmer

lagi 1 perbanyakkan aliran . senang sikit budak2 nak pilih minat masing2 sekurang2 klu dia org tak minat still ade masa untuk roll back.

aqu_fadhil
01-01-2013, 12:35 PM
Selalu sangat dengar kata lepasan vokasional dan teknik nie tak laku,susah nak dapat,kerja pun jadi kuli jer.Tak sangka lepas tahun 2000,mencanak2 pula majikan nak pekerja yang berkemahiran.

Ingat lagi masa mula2 lepas habis PMR,cikgu2 siap promo lagi supaya mohon masuk sekolah asrama penuh seperti MRSM dan lain2,siap boleh komen negatif lagi pasal sekolah vokasional-kata mereka vokasional takder masa depan.Mungkin dari kaca mata dan pengamatan guru2 pada waktu itu,keadaan vokasional amat daif dan tak terurus,tapi melihat kepada hasilnya kini,memang lepasan kemahiran amat diperlukan.

Berkenaan tahap sijil SKM tersebut,mungkin yang lebih arif dan mengetahui secara khusus boleh komen,seperti bro Northbioasli.

Cuma diharap majikan serius untuk bersama2 mengambil lepasan kemahiran bekerja dengan mereka,jangan sekadar melihat kepada akademik semata2.

Aqu habis vokel aqu bt dip. Abis dip 1mgu trus dapat kerja.
Gaji alhamdulillah...

jokolungo
01-01-2013, 01:09 PM
bila sebut.. habis diploma boleh buat degree. kira dah ada niat nak melencong lah tu..

tak payah lah nak buat degree engineering kalau ttak kuat add maths dan physic. penat badan dan otak je. nasihat ikhlas saya melalui pengalaman bertahun tahun.

ramai budak budak ikm, politeknik dan budak budak diploma kolej swasta, bila buat degree je fail sem 1, gitu gak bebudak yang lulus dari sekolah teknik yang asal nya vokesional..

Nekounam
13-06-2014, 09:51 AM
Please, jangan sama kan ikm dengan politeknik. Ikm is more to kemahiran. But politeknik is 75% (akademik) & 25% (lab). Diploma poli boleh masuk IPTA, but not for Ikm

sangbogol
13-06-2014, 05:23 PM
sekolah men teknik antara sekolah yang terbaik untuk pelajar selepas PMR.saya pelik jika ada guru yang cerita sekolah teknik tidak bagus. daripada lulusan teknik inilah lahirnya jurutera dalam pelbagai bidang. nak masuk sek teknik bukan mudah juga buktinya kelas saya dulu semua 7A dan 8A je. untuk lulusan voK plak boleh belajar kemahiran dan menjana income selepas habis belajar spt buka bisnes sendiri...


sekolah teknik bukan budak cikai ciakai,diorang banyak yang dapat 8A,mrsm ni lebih kepada anak2 orang miskin memang mudah masuk.

cari_makan
14-06-2014, 08:47 PM
Aqu habis vokel aqu bt dip. Abis dip 1mgu trus dapat kerja.
Gaji alhamdulillah...

Boleh bro bagi tahu masa kat vokey tu bro ambik cos apa? dan bro sambung dip apa kat mana?..

kalau leh juga tahu masa mula2 kerja tu.. berapa offer yg bro dpt?..

Ni bukan nak jaga tepi kain bro.. tapi.. sebagai pengetahuan umum.. harap bro tak salah anggap :)

fine net
14-06-2014, 08:54 PM
Tak semuaa kot yang dr ikm tak boleh berjaya. Cont abang ipar aku dari dip ikm (nama skrg kktm) , naik uitm (degree) n skrg trus ke master. .

aqu_fadhil
14-06-2014, 11:48 PM
Boleh bro bagi tahu masa kat vokey tu bro ambik cos apa? dan bro sambung dip apa kat mana?..

kalau leh juga tahu masa mula2 kerja tu.. berapa offer yg bro dpt?..

Ni bukan nak jaga tepi kain bro.. tapi.. sebagai pengetahuan umum.. harap bro tak salah anggap :)

dulu politeknik semambu kos elektronik. dapat sambung polisas kuantan, kos elektronik juga. pastu abis poli dapat kerja di janda baik. gaji bro nak tahu rm1200 je dulu. hihi....

cari_makan
15-06-2014, 01:50 AM
dulu politeknik semambu kos elektronik. dapat sambung polisas kuantan, kos elektronik juga. pastu abis poli dapat kerja di janda baik. gaji bro nak tahu rm1200 je dulu. hihi....

Tq atas maklumat bro.. :):)cgrock