PDA

View Full Version : Dish /decoder ASTRO - Ada kegunaan lain?


Jedi
20-09-2012, 05:50 AM
(Salam)

Dish ASTRO tu kan...ada fungsi lain tak?
Katalah dah tak pakai ASTRO.
Tersadai jer dish tu.

Jadikan arial tv ke.
Cucuk wayar putih tu kat mana2...tv ke etc.

Ikut logik la kan.
Arial tv kan kena adjust untuk dapat siaran tv.

Faham kan?

Wayar putih dari dish tu kan dicucuk ke decoder.

Mungkin wayar putih tu leh dicucuk kat tv ke, indoor arial ke etc.

Kat belakang decoder tu lak ada socket untuk TV/Arial.

Maaf kalau terlalu noobish soalan ^^


http://thumbnails103.imagebam.com/21074/144ff1210735316.jpg (http://www.imagebam.com/image/144ff1210735316)http://thumbnails102.imagebam.com/21133/3c7ec1211323807.jpg (http://www.imagebam.com/image/3c7ec1211323807)

Taroneey
20-09-2012, 06:11 AM
parking .. aku pun nk tanye soklan yg same....

bgong
20-09-2012, 08:17 AM
Beli kotak terbuka atau kotak awan dan explore hidden potential dish assteruk tu. Memacam boleh buat sebenarnya... hehe.. :D

Dish assteruk mmg x boleh buat untuk terima signal VHF/UHF...

Dan port antenna kat belakang decoder tu sebenarnya untuk TV lama (org panggil RF port).. yg takde AV port (port kuning+merah+putih tu)... Kalau kita tgk, dekoder skrg mmg dah xde port tu... Tapi some time, berguna jugak RF port tu, org selalu pakai untuk secondary TV..

NEOBALANOCARPUS_H
20-09-2012, 08:38 AM
boleh jual kat saya... kalau nak jual laaaaaaolih


..dish tu buat tudung gulai kawah. manakala decoder pula bolih jual besi besi burok, kabel pun bolih jual. ramai pembeli tu...OFFER cepat..

skYnEt-gEnIUs
20-09-2012, 08:45 AM
hehe aku pn nk tahu kegunaan lain dish tu.......

ezee
20-09-2012, 08:47 AM
hehe aku pn nk tahu kegunaan lain dish tu.......

kegunaanna.. korang leh dpt duit dengan menjual dish astro tersebut.. hahahaha.. meh jual kat saya.. murah murah sudahhhhh :D:D:D

zz12
20-09-2012, 09:47 AM
Aku punye dish ade stay tembak xsto...lepas terminate decoder yongg ngan kat ade lg..tak tahu nak buat pe..nk eksperimen tak pandai..:-)

eci4ever
20-09-2012, 10:01 AM
aku pon tgh mencari jugak ni dish murah2.. nak tembak indomiee.. hehe

GPK1
20-09-2012, 03:56 PM
mungkin tt bermaksud kegunaan lain selain mencari signal satelit.

kegunaan lain dish byond ialah utk download movie, dokumen dll...secara sehala....yg dipanggil grabbing....

skYnEt-gEnIUs
20-09-2012, 05:44 PM
mungkin tt bermaksud kegunaan lain selain mencari signal satelit.

kegunaan lain dish byond ialah utk download movie, dokumen dll...secara sehala....yg dipanggil grabbing....

ape kaedah dipakai tu?

mbpuser
20-09-2012, 05:58 PM
Menarik...grabbing tu kena guna software apa?

GPK1
21-09-2012, 10:38 AM
kita dah bincang sini...

lihat juga forum indon.....

http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=329306

coolermaster
23-12-2012, 11:38 AM
kalau PVR boleh cabut keluar HHD pakai hehehe...