PDA

View Full Version : sesiapa pakar dlm sarang burung walit


Molque
09-09-2012, 09:31 PM
ASSALAMUALAIKUM.
minta pandangan dari warga CG berkenaan dengan sarang burung Hirudininae dengan sarang burung Apodidae.. kalau dapat di kongsikan segala maklumat tentang sarang burung ni mungkin akan dpt memberi kita serba sedikit ilmu. sharing is carring ye tak. mana lah tahu kot2 lepas ni den rasa nak buat rumah walit. jadi den dah tau spesis mane yang boleh makan dan mana tak boleh makan . ni den serta kan gambar untuk pertanyaan kepada yang pakar atau pun berilmu serba sedikit tentang sarang burung ni.:)cgrock

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/527141_476857128999585_1327125775_n.jpg

jika tuan tuan dpt berikan info harap di sharekan di sini:)cgrock

Molque
09-09-2012, 09:33 PM
adakah gambaran ini salah satu sepisis burung walit juga...? jika dpt beri maklumat serta gambaran pun cantik juga jadi perbincangan dlm thread nie

ihw666
09-09-2012, 09:42 PM
taik dia sekil0 orang amik 4k dengarnyer...

Molque
09-09-2012, 10:03 PM
yer ke taik pun orang ambil nak wat ape agak nye ye.. baja ke..?

Molque
09-09-2012, 10:08 PM
sini ada sedikit info tentang jenis burung tp yang menjadi persoalan nye sarang burung yg dlm gambo ni cetegories mane ekk walit atau layang layang hmm,

artikel
sini (http://www.doa.sarawak.gov.my/modules/web/download_show.php?id=741)

PokGuard
09-09-2012, 10:10 PM
kalo air sarang burung saya ada kenalan....

Molque
09-09-2012, 10:14 PM
kalo air sarang burung saya ada kenalan....

PokGuard kalo air sarang burung senang kita leh dpt info.. masalah nye kita nak kenal jenis2 sarang burung walet. dengan sarang burung layang2.. sebab kalau info ini mungkin berguna jika saya akan datang nak buat rumah walet. sekurang kurang nye dpt juga kita mendalami ilmu walet ni:)cgrock

michael scotfield
09-09-2012, 10:18 PM
cuba tgk sini
www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=71890

ck3er
09-09-2012, 10:22 PM
banyaknya bulu tt. harga dah menjunam sekarang ni. rm1400 je sekilo awal tahun 5k.

Molque
09-09-2012, 10:23 PM
cuba tgk sini
www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=71890

nampak nya dah ada yang buka thread walet ni.. zazzzz cari info info.. mana tau sarang burung yang den ada ni sarang burung walet :D

Molque
09-09-2012, 10:25 PM
banyaknya bulu tt. harga dah menjunam sekarang ni. rm1400 je sekilo awal tahun 5k.

kalo ada rege sarang den ni alhamdulilah.. masalah nye tak compom agey sarang ni sarang walet atau sarang burung layang2 jew

ck3er
09-09-2012, 10:29 PM
kalo ada rege sarang den ni alhamdulilah.. masalah nye tak compom agey sarang ni sarang walet atau sarang burung layang2 jew

sarang bro tu x nampak la.. bulu ngn taik banyak.hehe kalau bro dpt bersihkan bagi nampak sarang tu mungkin senang sikit kwn2 bantu.

Molque
09-09-2012, 10:33 PM
sarang bro tu x nampak la.. bulu ngn taik banyak.hehe kalau bro dpt bersihkan bagi nampak sarang tu mungkin senang sikit kwn2 bantu.

adeh nak upload yang lain pun den nye line tenet slow gile bak hang.. heheheh tp tu la gambo terbaik den ada pon.. sebab sarang burung ni ada banyak jenis .. tu la kalau ck3er boleh detail kan dengan upload jenis2 sarang burung walet dan sarang burung layang pun kira cara juga ... huhuhuhu :)cgrock:))

mrlan09
09-09-2012, 10:46 PM
aku pun nak cerita juga lah,..ni kisah kawan aku,..dia ni sekolah takdelah cerdik, tapi dia ni suka ikut/tiru org,..lepas abis sekolah dia buat kerja sendiri tukang simen/buat jamban taik:)),...diringkaskan cerita adalah satu hari tu dia cakap kat aku dia nak buat rumah utk burong walit,..aku pun tanya lah dia,ada info tak berkenaan burong tu,..dia cakap kat aku, apa susah, org lain buat kita tiru jelah,...diringkaskan lagi cerita ni,...sekarang dah masuk lebih kurang 10tahun dah dia kutip hasil sarang walit ni dan aku ada dengar cerita baru yg dia sekarang sedang usaha ladang karas pula,...:D begitu lah kisahnya

sw2u
09-09-2012, 10:52 PM
Cuba ke blog ni ....banyak info berkenaan burung walit http://walet2u.blogspot.com/ kalau Ada ksempatan mass lain Kali aku upload gamba lain...

Molque
09-09-2012, 10:58 PM
Cuba ke blog ni ....banyak info berkenaan burung walit http://walet2u.blogspot.com/ kalau Ada ksempatan mass lain Kali aku upload gamba lain...

terbaik ar bro.. jap p semak jap huhuhuhu:)cgrock

Molque
09-09-2012, 10:59 PM
aku pun nak cerita juga lah,..ni kisah kawan aku,..dia ni sekolah takdelah cerdik, tapi dia ni suka ikut/tiru org,..lepas abis sekolah dia buat kerja sendiri tukang simen/buat jamban taik:)),...diringkaskan cerita adalah satu hari tu dia cakap kat aku dia nak buat rumah utk burong walit,..aku pun tanya lah dia,ada info tak berkenaan burong tu,..dia cakap kat aku, apa susah, org lain buat kita tiru jelah,...diringkaskan lagi cerita ni,...sekarang dah masuk lebih kurang 10tahun dah dia kutip hasil sarang walit ni dan aku ada dengar cerita baru yg dia sekarang sedang usaha ladang karas pula,...:D begitu lah kisahnya

nice story bro.. ladang karas tu mende pe pulok huhuhuhu:)cgrock

abdul_ir
09-09-2012, 11:00 PM
Ade forum khas sal benda ni.

Walet.org

mrlan09
09-09-2012, 11:04 PM
nice story bro.. ladang karas tu mende pe pulok huhuhuhu:)cgrock

karas tu pokok yg keluarkan bahan utk buat minyak wangi,..apa nama tah aku pun dah lupa...

sw2u
09-09-2012, 11:08 PM
nice story bro.. ladang karas tu mende pe pulok huhuhuhu:)cgrock pokok karas = pokok gaharu:D

Molque
09-09-2012, 11:16 PM
ler.. geharu rupe nye ceit.. aku pk kn ape lah tadi kekekeke

Molque
09-09-2012, 11:23 PM
info info untuk RBW kita boleh dpt. tentang sarang burung walit je aku masih tak berapa clear.. sebab nak tahu apa beza sarang burung walet liar dengan walet rumah... kata nya walet ni ada 8 jenis. tu yang perlu di kaji tu.. ni pun den dpt sarang yang dlm gambo di page 1 pun dlm rumah kawan atas loteng beliau. kata nya beliau ini sarang burung walet .. tu yang den buat reasrch tu.. ingin kenal pasti. sarang burung layang2 dengan burung walet..

khabarnya sarang burung walet ini 100% guna air liur tanpa guna rumput atau bulu serta pasir..

yg den dpt ni dipenuhi dengan bulu.serta daun. tp bile den rendam banyak air liur nye mcm jelly.. tu yang ingin brtanya pendapat tu.. kalau ada rejeki boleh buat rumah burung walet:D

boey
09-09-2012, 11:30 PM
x proses mmg murah kene beli.. kalau dh proses harga blh cecah 13k sekilo..

Molque
09-09-2012, 11:32 PM
x proses mmg murah kene beli.. kalau dh proses harga blh cecah 13k sekilo..

wow. banyak nye bro.. huhuhuh jadi sarang burung yang den pamirkan tu memang sarang walet ke..?:)cgrock

boey
09-09-2012, 11:32 PM
info info untuk RBW kita boleh dpt. tentang sarang burung walit je aku masih tak berapa clear.. sebab nak tahu apa beza sarang burung walet liar dengan walet rumah... kata nya walet ni ada 8 jenis. tu yang perlu di kaji tu.. ni pun den dpt sarang yang dlm gambo di page 1 pun dlm rumah kawan atas loteng beliau. kata nya beliau ini sarang burung walet .. tu yang den buat reasrch tu.. ingin kenal pasti. sarang burung layang2 dengan burung walet..

khabarnya sarang burung walet ini 100% guna air liur tanpa guna rumput atau bulu serta pasir..

yg den dpt ni dipenuhi dengan bulu.serta daun. tp bile den rendam banyak air liur nye mcm jelly.. tu yang ingin brtanya pendapat tu.. kalau ada rejeki boleh buat rumah burung walet:D

dipenuhi bulu serta daun x jd masalah..

razzy1127
09-09-2012, 11:34 PM
hmmm kena study gak nie pasal ari2 blk kg ayah aku kasi idea nk buat rumah burung

boey
09-09-2012, 11:34 PM
wow. banyak nye bro.. huhuhuh jadi sarang burung yang den pamirkan tu memang sarang walet ke..?:)cgrock

kalau aku tgk dan perati tu mmg sarang burung walit.

sw2u
09-09-2012, 11:36 PM
info info untuk RBW kita boleh dpt. tentang sarang burung walit je aku masih tak berapa clear.. sebab nak tahu apa beza sarang burung walet liar dengan walet rumah... kata nya walet ni ada 8 jenis. tu yang perlu di kaji tu.. ni pun den dpt sarang yang dlm gambo di page 1 pun dlm rumah kawan atas loteng beliau. kata nya beliau ini sarang burung walet .. tu yang den buat reasrch tu.. ingin kenal pasti. sarang burung layang2 dengan burung walet..

khabarnya sarang burung walet ini 100% guna air liur tanpa guna rumput atau bulu serta pasir..

yg den dpt ni dipenuhi dengan bulu.serta daun. tp bile den rendam banyak air liur nye mcm jelly.. tu yang ingin brtanya pendapat tu.. kalau ada rejeki boleh buat rumah burung walet:D

Memang banyak spesis brg layang2 ni lebih dr 8 spesis...brg lyg2 gua/walet yg buat sarangr dgn air liur adalah dr spesis aerodramus fuchipagus ...mmg 100% air liur dia

sw2u
09-09-2012, 11:40 PM
kalau aku tgk dan perati tu mmg sarang burung walit.

Aku pakai tab ni...selalu typo#:-S...#:-S.....anti aku upload gambar sarang burung walet or I/komersial

boey
09-09-2012, 11:40 PM
hmmm kena study gak nie pasal ari2 blk kg ayah aku kasi idea nk buat rumah burung

bgs jgk tu.. kalau sarang burung berkualiti biasanya d dalam gua batu kapur.. sbbnya warnanya putih, saiznya lebar dan x byk proses membersihkn. kalau rumah burung walit buatan ni biasanya org beli paling tinggi pun 12.5k je sekilo..

boey
09-09-2012, 11:42 PM
Memang banyak spesis brg layang2 ni lebih dr 8 spesis...brg lyg2 gua/walet yg buat sarangr dgn air liur adalah dr spesis aerodramus fuchipagus ...mmg 100% air liur dia

yup.. biasa terdapat dlm gua batu kapur..

Molque
09-09-2012, 11:42 PM
dipenuhi bulu serta daun x jd masalah..

kalau mcm tu alhamdulilah lah nampak gaya nye memang betul lah gambar sarang ni sarang walet :D#:-S

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/527141_476857128999585_1327125775_n.jpg

boey
09-09-2012, 11:44 PM
pesan aku kpd member2 dlm cg ni kalau ada member2 dlm cg ni yg beli sarang burung, lbh baik beli sarang burung dlm malaysia.. kalau beli dari luar malaysia cth di indonesia lbh baik x pyh..

sw2u
09-09-2012, 11:46 PM
kalau mcm tu alhamdulilah lah nampak gaya nye memang betul lah gambar sarang ni sarang walet :D#:-S

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/527141_476857128999585_1327125775_n.jpg

Nampak bukan macam sarang burung walet komersial.....Ini mungkin Saran burung layang biasa:)

Molque
09-09-2012, 11:48 PM
bgs jgk tu.. kalau sarang burung berkualiti biasanya d dalam gua batu kapur.. sbbnya warnanya putih, saiznya lebar dan x byk proses membersihkn. kalau rumah burung walit buatan ni biasanya org beli paling tinggi pun 12.5k je sekilo..

mcm kes saya ni sarang burung liar lah ye.. selain dari gua dengan rumah burung walit..ada tak burung walit buat sarang di tempat lain lagi..?

boey
09-09-2012, 11:48 PM
kalau mcm tu alhamdulilah lah nampak gaya nye memang betul lah gambar sarang ni sarang walet :D#:-S

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/527141_476857128999585_1327125775_n.jpg

tp kalau asingkn liur burung walit drpd rumput tu mkin beberapa peratus je yg bro dpt. rendam dlm air lpstu asingkn guna twezzer..

boey
09-09-2012, 11:49 PM
mcm kes saya ni sarang burung liar lah ye.. selain dari gua dengan rumah burung walit..ada tak burung walit buat sarang di tempat lain lagi..?

ada.. cth dlm culvert..

Molque
09-09-2012, 11:50 PM
Nampak bukan macam sarang burung walet komersial.....Ini mungkin Saran burung layang biasa:)

Oh ye nampak gaya mcm tu lah.. still ada rega ke sarang burung cam ni..?:-?

sw2u
09-09-2012, 11:51 PM
Gamba x jelas Sangat bro.....kalau betoi sarang komersial mmg kualitinya Sgt rendah/low grade....

Molque
09-09-2012, 11:52 PM
tp kalau asingkn liur burung walit drpd rumput tu mkin beberapa peratus je yg bro dpt. rendam dlm air lpstu asingkn guna twezzer..

boleh saya tanya twezzer tu menatang gapo dio pulok bro boey:D

Molque
09-09-2012, 11:53 PM
adeh jap den upload yang lain sat eh

boey
09-09-2012, 11:53 PM
Oh ye nampak gaya mcm tu lah.. still ada rega ke sarang burung cam ni..?:-?

ada bro.. aku dulu pernah jual.. aku kutip dr bangunan sekolah, rumah ussang, dlm culvert.. aku kumpul nak cukupkn sekilo tu ambek masa 2 bln lbh.. hehe.. dpt jgk 1.8k.. haha

sw2u
09-09-2012, 11:54 PM
ada.. cth dlm culvert..
Walet ni burung yg amat pemalu, dia akan buat sarang ditempat yg tinggi n gelap:D:D:D berak pun dlm gelap:eek:

boey
09-09-2012, 11:55 PM
lbh baik biz sarang lebah atau sarang org utan.. biz sarang burung ni byk risiko..

boey
09-09-2012, 11:56 PM
Walet ni burung yg amat pemalu, dia akan buat sarang ditempat yg tinggi n gelap:D:D:D berak pun dlm gelap:eek:

yup.. tu pasal la dlm culvert pun ada.. kene tahan bau dan berhati-hati ada ular lh kalau nak masuk dlm culvert tu....

sw2u
09-09-2012, 11:57 PM
Burung layang2 yg berak merata n ditempat cerah bukan Dr spesis walet lak

sw2u
09-09-2012, 11:59 PM
lbh baik biz sarang lebah atau sarang org utan.. biz sarang burung ni byk risiko..

Semua biz Ada risiko bro....biz ni pun Ada risiko jgk

boey
10-09-2012, 12:00 AM
biasanya org buat rumah burung ni atas bangunan atau buat bangunan sendiri dlm 3-4 tingkat tinggi sambil guna sokongan audio kicauan suara burung layang2 sebagai penarik burung layang2 masuk rumah tu.. skrg dlm bangunan kedai tkt 1 pon ada cina buat rumah burung dan tingkat 2-3 pula office org..

razzy1127
10-09-2012, 12:00 AM
bgs jgk tu.. kalau sarang burung berkualiti biasanya d dalam gua batu kapur.. sbbnya warnanya putih, saiznya lebar dan x byk proses membersihkn. kalau rumah burung walit buatan ni biasanya org beli paling tinggi pun 12.5k je sekilo..

12.5 k sekilo ??? wow kena move fast nie..but dgr cta nk kumpul sekilo pun amik masa gak kan..

Molque
10-09-2012, 12:02 AM
ada bro.. aku dulu pernah jual.. aku kutip dr bangunan sekolah, rumah ussang, dlm culvert.. aku kumpul nak cukupkn sekilo tu ambek masa 2 bln lbh.. hehe.. dpt jgk 1.8k.. haha

time tu bro jual kat mane bro.. skung ada org nak lagi ke.. :-?

razzy1127
10-09-2012, 12:02 AM
biasanya org buat rumah burung ni atas bangunan atau buat bangunan sendiri dlm 3-4 tingkat tinggi sambil guna sokongan audio kicauan suara burung layang2 sebagai penarik burung layang2 masuk rumah tu.. skrg dlm bangunan kedai tkt 1 pon ada cina buat rumah burung dan tingkat 2-3 pula office org..

aah betul2 kat kampung aku ada byk size rumah burung and yes atas office pun cina wat rumah burung gak..ader jer cara nk wat duit ek

boey
10-09-2012, 12:08 AM
12.5 k sekilo ??? wow kena move fast nie..but dgr cta nk kumpul sekilo pun amik masa gak kan..

yup.. aku penah dulu buat mcm tu.. abiz merata tempat aku redah.. asal senja je aku gerak tgk tpt mn ada burung layang2 ni.. cth kalau burung tu nak masuk sarang yg berada dlm culvert, burung tu akan terbang berputar2 bersama kawanan burung layang2 yg lain sblm masuk culvert tu.. masa tu lh aku mark tpt tu.. esok paginya aku pegi masuk lh culvert tu.. dpt jg sarang dlm 20 lbh sarang kalau bernasib baik.. kdg2 dpt 7-10 sarang je.. ni pengalaman lalu.. masa tu musim sarang burung utk di petik blm sampai masa lg.. so 2-3bln masa yg kosong tu aku redah tpt2 yg aku mark..

Molque
10-09-2012, 12:15 AM
yup.. aku penah dulu buat mcm tu.. abiz merata tempat aku redah.. asal senja je aku gerak tgk tpt mn ada burung layang2 ni.. cth kalau burung tu nak masuk sarang yg berada dlm culvert, burung tu akan terbang berputar2 bersama kawanan burung layang2 yg lain sblm masuk culvert tu.. masa tu lh aku mark tpt tu.. esok paginya aku pegi masuk lh culvert tu.. dpt jg sarang dlm 20 lbh sarang kalau bernasib baik.. kdg2 dpt 7-10 sarang je.. ni pengalaman lalu.. masa tu musim sarang burung utk di petik blm sampai masa lg.. so 2-3bln masa yg kosong tu aku redah tpt2 yg aku mark..

kalau nak cukup 1 kilo berapa sarang di perlukan bro.. waah menarik pengalaman bro nie..:)cgrock

razzy1127
10-09-2012, 12:17 AM
yup.. aku penah dulu buat mcm tu.. abiz merata tempat aku redah.. asal senja je aku gerak tgk tpt mn ada burung layang2 ni.. cth kalau burung tu nak masuk sarang yg berada dlm culvert, burung tu akan terbang berputar2 bersama kawanan burung layang2 yg lain sblm masuk culvert tu.. masa tu lh aku mark tpt tu.. esok paginya aku pegi masuk lh culvert tu.. dpt jg sarang dlm 20 lbh sarang kalau bernasib baik.. kdg2 dpt 7-10 sarang je.. ni pengalaman lalu.. masa tu musim sarang burung utk di petik blm sampai masa lg.. so 2-3bln masa yg kosong tu aku redah tpt2 yg aku mark..

waa :)paid:)paid so pas dh collect2 sarang tuh g jual kat mana bro?proses suma ? buyer dtg cri or kena cri buyer? tlg share 2 skit yer bro sy budak bru belajar :D

Molque
10-09-2012, 12:19 AM
waa :)paid:)paid so pas dh collect2 sarang tuh g jual kat mana bro?proses suma ? buyer dtg cri or kena cri buyer? tlg share 2 skit yer bro sy budak bru belajar :D

aik dah ada peminat dah nak kumpul kekekek:)cgrock:D

yinbyungheon
10-09-2012, 12:23 AM
kalau mcm tu alhamdulilah lah nampak gaya nye memang betul lah gambar sarang ni sarang walet :D#:-S

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/527141_476857128999585_1327125775_n.jpg

aku sah kan...ni bukan sarang burung walid yg org cari...

Molque
10-09-2012, 12:24 AM
:)paidrezeki allah dari langit kongsikan bersama..:)cgrock

boey
10-09-2012, 12:25 AM
kalau nak cukup 1 kilo berapa sarang di perlukan bro.. waah menarik pengalaman bro nie..:)cgrock

beratus sarang diperlukn bro.. lain lh kalau sarang tu mmg dari gua yg dh mmg x banyak keje proses.. kalau sarang burung dari gua memerlukan 70-80 keping sarang utk cukupkn sekilo.. itupun lebar sarang dah cecah 4 jari..

razzy1127
10-09-2012, 12:25 AM
:)paidrezeki allah dari langit kongsikan bersama..:)cgrock

yes broo aminnn :)cgrock:)cgrock

Molque
10-09-2012, 12:25 AM
aku sah kan...ni bukan sarang burung walid yg org cari...

aiseh.. bukan ke.. mana satu nie .. huhuhuhu:-?

boey
10-09-2012, 12:28 AM
aku sah kan...ni bukan sarang burung walid yg org cari...

yup.. tu lh kualitinya tersangat rendah kerana terlalu banyak bendasing dan harganya jg paling termurah berbanding sarang walit gred A-D.. biasanya tauke2 kilang beli sbb utk dicampurkn dgn sarang burung gred D utk menjadi gred C..

boey
10-09-2012, 12:31 AM
waa :)paid:)paid so pas dh collect2 sarang tuh g jual kat mana bro?proses suma ? buyer dtg cri or kena cri buyer? tlg share 2 skit yer bro sy budak bru belajar :D

ada pembeli tetap aku.. proses sendiri je.. prosesnya senang je, cuma asingkan kotoran dgn air liur burung.. air liur burung tu kalau di asingkan serupa bihun mee..

Molque
10-09-2012, 12:31 AM
ni sy selitkan lagi mungkin bro boey boleh tengok2kan... atau pada otai otai yang lain:)cgrock

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/556532_477205855631379_2052250348_n.jpg

Molque
10-09-2012, 12:34 AM
ada pembeli tetap aku.. proses sendiri je.. prosesnya senang je, cuma asingkan kotoran dgn air liur burung.. air liur burung tu kalau di asingkan serupa bihun mee..

kalau kita tak asingkan .. terus jual cam ni je tak boleh ke..?

boey
10-09-2012, 12:35 AM
info : kalau sarang burung yg lebarnya 4 jari tu biasanya dikutip/tuai dalam bulan april dan disember.. disitu lh hp x henti2 bergering dari tauke2 terdekat.. biasanya tauke2 akan offer harga tinggi pada masa tu.. kene ada tauke sekurang2nya 3 org lh.. tauke2 ni biasanya ada kilang memproses sendiri..

Molque
10-09-2012, 12:36 AM
ada pembeli tetap aku.. proses sendiri je.. prosesnya senang je, cuma asingkan kotoran dgn air liur burung.. air liur burung tu kalau di asingkan serupa bihun mee..

best nye bro ada pembeli tetap. kalau den ada ni ngan sapa pulak den nak jual. rasa nya ada lebih 300 sarang:eek:

boey
10-09-2012, 12:37 AM
kalau kita tak asingkan .. terus jual cam ni je tak boleh ke..?

x kene beli bro.. aku dh try jual keadaan mcmtu dulu.. aku kene ketawakan lg ada..

Molque
10-09-2012, 12:38 AM
Nampak gayanya den kena cari tokey lah cam nie

Molque
10-09-2012, 12:40 AM
so simple step dia rendam dlm air 3jam pastu asingkan dengan twezzer..? nanti dpt lah mcm jeli mee panjang2 ek.. after that kena keringkan lah ye..?

boey
10-09-2012, 12:40 AM
best nye bro ada pembeli tetap. kalau den ada ni ngan sapa pulak den nak jual. rasa nya ada lebih 300 sarang:eek:

aku ni pon dulu member aku yg perkenalkn.. bro kalau ada rezeki mesti ada tauke yg nk beli.. kalau nk jual biarkn dlm keadaan basah sarang burung tu (yg sdh proses).. sbb kalau kering tersangat ringan bila ditimbang bro..

boey
10-09-2012, 12:41 AM
so simple step dia rendam dlm air 3jam pastu asingkan dengan twezzer..? nanti dpt lah mcm jeli mee panjang2 ek.. after that kena keringkan lah ye..?

yup.. tp bila nk jual, rendamkn sarang tu dulu..

Molque
10-09-2012, 12:46 AM
oh mcm tu proses nye.. paham bro.. kalau bro ada tokey boleh lah kenal2 kan same2 cari makan bro.. insyallah.. pasni boleh den buka rumah walet yang komersial nye huhuhu.. sebab dpt info cam nie.. cuma skung ni nak buka RBW takot gak katanya nak lesen la bagai.. aduh.. kalau sebelum ni tak ada pun kena ... dh termaktub dlm al quran rezeki allah bukan dari bumi sahaja .. malah apa yang ada di langit. itu pun nak kena lesen ke.. kikikik

yinbyungheon
10-09-2012, 01:43 AM
aiseh.. bukan ke.. mana satu nie .. huhuhuhu:-?

dari ko buat rumah utk sarang mcm tu...baik x payah buat...nak kepastian...sila ke jabatan veterinar yg berhampiran...

yinbyungheon
10-09-2012, 01:47 AM
ni sy selitkan lagi mungkin bro boey boleh tengok2kan... atau pada otai otai yang lain:)cgrock

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/556532_477205855631379_2052250348_n.jpg

teruk sgt ni...sarang tu kecik je...ni mmg sama spisis dgn layang2..tapi bukan walid...x ada sapa pon yg nak beli tu...cuba try g teluk intan...tgk ada x org nak beli...x de nye...90% adalah bedasing...maybe 10% je air liur burung tu...

Molque
10-09-2012, 07:16 AM
teruk sgt ni...sarang tu kecik je...ni mmg sama spisis dgn layang2..tapi bukan walid...x ada sapa pon yg nak beli tu...cuba try g teluk intan...tgk ada x org nak beli...x de nye...90% adalah bedasing...maybe 10% je air liur burung tu...

ok note bro.. mcm bro boey ckp lah td jumlah nye teramat lah sikit.. tp x pe bro dah alang2 banyak nie boleh lah try buat.. mana tahu leh dpt duit.. ke huhuhu

sw2u
10-09-2012, 08:56 AM
teruk sgt ni...sarang tu kecik je...ni mmg sama spisis dgn layang2..tapi bukan walid...x ada sapa pon yg nak beli tu...cuba try g teluk intan...tgk ada x org nak beli...x de nye...90% adalah bedasing...maybe 10% je air liur burung tu...

tak pernah aku tengok sarang walet komersial mcm ni ...ini kompem spesis burung layang2 yg lain:-?

sw2u
10-09-2012, 09:03 AM
sarang burung walet asli yang baru jer di'harvest' rumah burung walet gred AAA....yang putih tu 100% air liur burung , dan tompok2 hitam tu adalah bulu burung:)

sw2u
10-09-2012, 09:17 AM
http://i1184.photobucket.com/albums/z336/wankgb/KarlWenas____.jpg

sarang burung walet yang telah dicuci/proses...biasa dilihat dikedai ubat cina/farmasi:)paid

Molque
10-09-2012, 09:52 AM
tq bro.. dengan gambar ini.

airol
10-10-2012, 04:46 PM
Nie nak bg clear picture skit.

Hat ni srg blom cuci.Bru masuk smalam.

http://i440.photobucket.com/albums/qq126/Dark_Identity/12090008.jpg

http://i440.photobucket.com/albums/qq126/Dark_Identity/12100005.jpg

http://i440.photobucket.com/albums/qq126/Dark_Identity/12100006.jpg

http://i440.photobucket.com/albums/qq126/Dark_Identity/12060014.jpg

Yg ni plak semi finish

http://i440.photobucket.com/albums/qq126/Dark_Identity/12090007.jpg

Yg ni Finish Goods

http://i440.photobucket.com/albums/qq126/Dark_Identity/12090013.jpg

http://i440.photobucket.com/albums/qq126/Dark_Identity/12060008.jpg

:D:D:D

sham_walet
11-10-2012, 02:25 PM
berminat nak buat marketing produk air sarang burung jenama persada.. ble contact aku, ble tgk www.persada.com.my