PDA

View Full Version : Penyewa nak keluar, berbaloi ke buat homestay..


sinaranbulan
09-09-2012, 02:06 PM
Assalamualaikum,

Tadi baru dapat call dari penyewa, nak keluar awal Nov ni sebab nak berpindah masuk kerumah barunya yang baru siap.:(

Saya dalam dilema samada nak sewakan rumah tu pada penyewa lain atau nak buat HOMESTAY sahaja.

Butiran rumah :

i) Rumah teres dua tingkat di Tmn Universiti Bangi (berdekatan GMI) lot tepi.

ii) Kadar sewa sekarang RM900 sebulan.

Harap dapat pandangan dari rakan2 cg yang berpengalaman.

Terima kasih atas pandangan rakan-rakan semua.

frivo
09-09-2012, 02:08 PM
buat HOMESTAY aje.
boleh dapat dalam 1.2k-1.5k dalam sebulan. ;)

sinaranbulan
09-09-2012, 02:12 PM
Tak tau lah kawasan ni ada sambutan ke untuk homestay.

fazarudin
09-09-2012, 02:15 PM
kena tgk area tu jugak... kalau x sesuai, baik maintain cari penyewa je

skyside
09-09-2012, 02:15 PM
RUmah kosong ke fully furnished?
Kalo kosong, mau kena ada at least RM5K utk buat homestay yg mantap:)

sinaranbulan
09-09-2012, 02:15 PM
buat HOMESTAY aje.
boleh dapat dalam 1.2k-1.5k dalam sebulan. ;)

Memang saya dengar2 yang buat homestay ni senang-senang je dapat banyak tu sebulan. Cth dalam sebulan ada 4 minggu (2 hari) kalau weekend je orang sewa ada 8 hari. Sehari katalah RM200.00 , dah dapat RM1600 tu.:)paid

pressuresprayer
09-09-2012, 02:16 PM
letak la gambar rumah.....

syukranjz
09-09-2012, 02:16 PM
tgk saingn byk x? nek kan sewa 1k pun ok..

sinaranbulan
09-09-2012, 02:21 PM
kena tgk area tu jugak... kalau x sesuai, baik maintain cari penyewa je

Saya sekarang ni duduk di Sabah (mgkin 3 tahun lagi).

Harap harap ada cgrian yang duduk area sini yang tau potential . Selalunya yang ambil homestay ni bila ada keluarga belah pengantin yang datang dari jauh. Kalau ramai berbaloi duduk di homestay dari duduk di hotel.

Lagi satu , student GMI ni kut2 masa pendaftaran family dia orang nak cari penginapan. Bersebelajhan je

Sama juga dengan pelajar UKM, kemungkinan masa pendaftaran atau konvokesyen . Berhampirean juga ni.

sinaranbulan
09-09-2012, 02:23 PM
RUmah kosong ke fully furnished?
Kalo kosong, mau kena ada at least RM5K utk buat homestay yg mantap:)

Rumah kosong. Tu lah nak cari modal juga nak buat homestay ni.:(

Moga Allah beri rezeki dan bukakan hati orang-orang yang berhutang dengan kami bayar balik, memang lebih dari cukup :D

sinaranbulan
09-09-2012, 02:26 PM
letak la gambar rumah.....

Tak sempat nak snap gambar lah bro, jauh ni di Sabah. Nanti kalau dapat diusahakan saya cuba insyaAllah.

skyside
09-09-2012, 02:26 PM
Rumah kosong. Tu lah nak cari modal juga nak buat homestay ni.:(

Moga Allah beri rezeki dan bukakan hati orang-orang yang berhutang dengan kami bayar balik, memang lebih dari cukup :D

Semoga urusan tuan dipermudahkan..:)

sinaranbulan
09-09-2012, 02:28 PM
Sambil-sambil tu kalau ada yang berminat untuk menyewa (bermula Nov) ni boleh pm saya.

(sementara nak buat pilihan samada nak sewa atau nak buat homestay, boleh book dulu)

sinaranbulan
09-09-2012, 02:30 PM
Semoga urusan tuan dipermudahkan..:)

AMIN. Terima kasih bro.:D

bintang4
09-09-2012, 02:34 PM
Buat homestay..
kasi sewa per hour RM50
sediakan, katil, bakul smpah n tisu jer..
gerenti ramai kapel ukm nak sewa..

skYnEt-gEnIUs
09-09-2012, 02:58 PM
Buat homestay..
kasi sewa per hour RM50
sediakan, katil, bakul smpah n tisu jer..
gerenti ramai kapel ukm nak sewa..

haha da mcm hotel bajet da nih....

sinaranbulan
09-09-2012, 03:06 PM
Buat homestay..
kasi sewa per hour RM50
sediakan, katil, bakul smpah n tisu jer..
gerenti ramai kapel ukm nak sewa..


Kapel yang dah sah ke bro, mungkin yang pasangan PJJ (bersangka baik)

Kalau yang tak sah, saya RELA rumah tu kosong je , cari keberkatan bro...

sinaranbulan
09-09-2012, 03:09 PM
Tak de ke otai2 YANG BIASA BISNESS HOMESTAY ni ?

Sudi-sudi kan lah berkongsi baik / buruk (ada ke ) buat homestay ni berbanding disewakan...

zdman
09-09-2012, 04:04 PM
Tak de ke otai2 YANG BIASA BISNESS HOMESTAY ni ?

Sudi-sudi kan lah berkongsi baik / buruk (ada ke ) buat homestay ni berbanding disewakan...

duk jauh kan?? ada org ke bole handle org keluar masuk homstay ni, kalu ada ok, susah gak homstay kalu ada yg nk masuk tengah malam, tak tau jalan , sesat suruh ambik, kene pulak buat port parti.. cam cam hal, aku ada tiga homesaty kat pantai batu buruk KT, but yg jaga bg agen yg sanggup nk layan kerenah manusia yg berbagai,

kalu tempat ok income homestay bulanan better dr bg sewa, rumah pon tak rosak, takyah nk menghalau kalu sewa tak bayar, tak sampai hati dah nk halau2 org cam dulu2, so aku wat homstay cz potensi income better, n ada org tlg jaga, kalu sendiri buat tak terkejar..

muridmurid
09-09-2012, 10:13 PM
kawasan yang sesuai dijadikan homestay salah satunya ialah ada ipta/ipts.
musim konvokesyen dan hantar anak mereka ke kolej tu yang mereka akan cari penginapan.
selain tu, musim cuti sekolah mesti ramai buat kenduri kahwin, pastu orang mesti cari penginapan utk sedara mara yang jauh.
kalau kena dengan promosi, mungkin setiap minggu akan ada penghuni.
kelebihan homestay dgn rumah sewa plak, homestay akan lebih terpelihara sbb setiap kali penyewa checkout, kita akan kemas. berbanding dgn rumah sewa yg penyewa tggal bertahun2. tu pun kalau kita rajin nak singgah tiap2 bulan

khg
09-09-2012, 10:18 PM
Assalamualaikum,

Tadi baru dapat call dari penyewa, nak keluar awal Nov ni sebab nak berpindah masuk kerumah barunya yang baru siap.:(

Saya dalam dilema samada nak sewakan rumah tu pada penyewa lain atau nak buat HOMESTAY sahaja.

Butiran rumah :

i) Rumah teres dua tingkat di Tmn Universiti Bangi (berdekatan GMI) lot tepi.

ii) Kadar sewa sekarang RM900 sebulan.

Harap dapat pandangan dari rakan2 cg yang berpengalaman.

Terima kasih atas pandangan rakan-rakan semua.


proceed homestay..

kiddd2
09-09-2012, 10:25 PM
carik penyewa je bro..

susah nak maintain homestay nih..

macam aku kat teganu..

terlalu banyak sgt..

harap iklan dalm mudah.my jer

razoraz
09-09-2012, 10:27 PM
ni ada 1 cadangan bagaimana nk tentukan jenis pasaran yg berbaloi samada SEWA atau HOMESTAY:

1. iklankan secara on9 atau off9 utk HOMESTAY dahulu.
2. pantau kekerapan panggilan telefon.
3. jika majoriti yg meminta SEWA, owner boleh ubah balik iklannya kepada SEWA.

selamat mencuba!

sinaranbulan
10-09-2012, 08:14 AM
duk jauh kan?? ada org ke bole handle org keluar masuk homstay ni, kalu ada ok, susah gak homstay kalu ada yg nk masuk tengah malam, tak tau jalan , sesat suruh ambik, kene pulak buat port parti.. cam cam hal, aku ada tiga homesaty kat pantai batu buruk KT, but yg jaga bg agen yg sanggup nk layan kerenah manusia yg berbagai,

kalu tempat ok income homestay bulanan better dr bg sewa, rumah pon tak rosak, takyah nk menghalau kalu sewa tak bayar, tak sampai hati dah nk halau2 org cam dulu2, so aku wat homstay cz potensi income better, n ada org tlg jaga, kalu sendiri buat tak terkejar..

TK atas perkongsian. Mencabar juga bisness homestay ni ya. Pasal yang handle tu rasa ok sebab ada kakak saya yang tinggal berhampiran di Sek 3. Boleh bagi saguhati setiap kali orang check in/ check out untuk kemaskan serba sedikit.

Satu lagi strong point buat homestay, saya ada juga sekali sekala balik ke KL atas beberapa urusan.. Kalau buat homestay, boleh saya duduk disini bila2 saya perlukan :D

sinaranbulan
10-09-2012, 08:19 AM
proceed homestay..

Thanks bro khg.

Ni otai homestay dah bersuara.

Boleh share ke kebaikan buat homestay ni dari pengalaman bro :)

sinaranbulan
10-09-2012, 08:25 AM
ni ada 1 cadangan bagaimana nk tentukan jenis pasaran yg berbaloi samada SEWA atau HOMESTAY:

1. iklankan secara on9 atau off9 utk HOMESTAY dahulu.
2. pantau kekerapan panggilan telefon.
3. jika majoriti yg meminta SEWA, owner boleh ubah balik iklannya kepada SEWA.

selamat mencuba!

Cadangan yang baik. Semalam pun ada BRO CG yang dah pm saya berminat untuk SEWA dan BELI :)paid

Masih Menunggu untuk buat KEPUTUSAN , SEWA OR HOMESTAY :-?

nash007
10-09-2012, 09:14 AM
keputusan yg paling bernas ialah.......

bg aku sewa...


























pastu aku wat homestay...
pastu aku dapat untung atas katil...
whahahaha...

TT
10-09-2012, 09:17 AM
buat homestay tp harga jgn mcm homestay kt lua tu..xingat

sinaranbulan
10-09-2012, 09:32 AM
buat homestay tp harga jgn mcm homestay kt lua tu..xingat

Kat luar tu berapa bro ?

Bulan july lepas saya ada sewakan homestay untuk keluarga (dtg untuk majlis kahwin) rumah setingkat renovate jadi 2 tingkat kat tmn jaya, cheras.

Sehari RM250 untuk bawah shj dan RM400 kalau ambil 2 tingkat..

Memang mahe bro..

Last2 kami ambil tingkat bawah je.

kaleck
10-09-2012, 09:55 AM
Assalamualaikum,

Tadi baru dapat call dari penyewa, nak keluar awal Nov ni sebab nak berpindah masuk kerumah barunya yang baru siap.:(

Saya dalam dilema samada nak sewakan rumah tu pada penyewa lain atau nak buat HOMESTAY sahaja.

Butiran rumah :

i) Rumah teres dua tingkat di Tmn Universiti Bangi (berdekatan GMI) lot tepi.

ii) Kadar sewa sekarang RM900 sebulan.

Harap dapat pandangan dari rakan2 cg yang berpengalaman.

Terima kasih atas pandangan rakan-rakan semua.


Persoalan yang bagus dari Tuan.

Basically, kalau nk rumah terjaga dan elok, elok la buat homestay. Tp, homestay ni jenis yang seasonal gak. Memandangkan uamh tuan dekat ngan Uni, mungkin demand untuk family yang daftar anak masuk uni dan juga yang g konvo ni tinggi. Dan demand untuk yg stay time kenduri tu kena ambik kira gak la.

Tp, kalau sewa pun ok jer.. Even kosong tuan dapat 900 sebulan. So, kena buat sikit analisis la. X semua penyewa tak ok. Tp kebaykan akan ckp penyewa ni x berapa ok. kalau dapat penyewa ok,umah pun ok gak. depends ngan penyewa.

So, decision di tangan TT, TT ada ckp TT selalu gak g KL atas urusan kerja, so kalau nk wat homestay tuan g duduk umah sendiri la dari meyewa hotel. Tp, kalau nk wat homestay, kena ada modal untuk beli barang dalam umah.

Tp kalau tuan malas nk handle bab2 orang yg stay tu mcm malas nk menyusahkan sapa2 untuk collect sewa or malas nk kemas bagai, stay jer la dengan umah sewa kosong tu. janji tiap2 bulan masuk.:)cgrock

Tp kalau sewa dapat cover installment bulan2 bayar kat bank, x jadi masalah dah. Janji orang bayar sewa umah tu and at the end of the day. the property is yours.:)cgrock:)cgrock

Jedi
10-09-2012, 10:09 AM
Test market dulu.

Amik gambar kaw-kaw.

Post kat mana2...ikut basic iklan2 homestay.

Kalau sambutan menggalakkan...baru mula offer.

Tapi katalah available seminggu ke apa ke.

Promosi penting.

frivo
10-09-2012, 10:45 AM
modal dlm rm1000 pon dah cukup jika pandai manage. x perlu charge mahal2 pada mulanya, kumpul2 sikit2 lepas tu baru upgrade. yg penting jaga kebersihan. ;)

sinaranbulan
10-09-2012, 11:12 AM
modal dlm rm1000 pon dah cukup jika pandai manage. x perlu charge mahal2 pada mulanya, kumpul2 sikit2 lepas tu baru upgrade. yg penting jaga kebersihan. ;)

Modal utk setup homestay ke bro ?

RM1000 dapat ke beli katil, tilam, bantal untuk 3 bilik, set meja makan, set ruang tamu dll.

Sekarang ni nilai duit kita dah kecik sangat huhu...

Yang minima mcamana bro maksudkan :-?

sinaranbulan
10-09-2012, 01:43 PM
Menanti perkongsian lagi dari rakan-rakan..

khg
10-09-2012, 05:29 PM
Thanks bro khg.

Ni otai homestay dah bersuara.

Boleh share ke kebaikan buat homestay ni dari pengalaman bro :)

biz HOMESTAY NI ..indah kabar dari rupa.. :D:D:D

ada 2 group buat h.stay. 1, yg mmg fokus, maintain, promosi, etc..
1 lagi, ada rumah lebih, .. buat homestay lah.. regardless of lokasi, promosi dan maintain kualiti.....(yg no. 2 tu buat kacau market) sbb ada rumah lebih...:">

aku rekemen hang buat. seksyen tu kat bangi, kat UKM, kat GMI, dekat industri.. huh mantop...cuma bersaing dan macamana kita place homestay kita dlm market.

pas tu nak kena ada org jaga. kalau kakak tu kerja.. huh, pening gak tu... sbb nak layan kemas rumah, nak layan amik kunci, nak layan pulang kunci, nak layan paip tersumbat .. mcm2 lagi..

survey dulu homstay berdekatan berapa harga, dan letak harga semasa. jang letak harga nak bunuh rakan2 lain yg dah buat lama.... x smart....

biisnesman
10-09-2012, 05:37 PM
bg aku elok tt cari penyewa je..
pasal orang dah tumpu homestay dekat teras jernang dan banyak hotel murah kat area bangi sekarang..:):)

tt dok mne?:">:">

poknik
10-09-2012, 06:04 PM
kalo ada orang nak uruskan, memang untung la nak buat homestay..

tapi kalo TT nak turun dari Sabah tiap2 kali org nak masuk homestay, memang la sangat2 merugikan

Man bugis
10-09-2012, 06:50 PM
buat jer asal rajin promosi

sinaranbulan
10-09-2012, 08:27 PM
bg aku elok tt cari penyewa je..
pasal orang dah tumpu homestay dekat teras jernang dan banyak hotel murah kat area bangi sekarang..:):)

tt dok mne?:">:">

Tu lah , nak kena buat survey dulu

Tapi sekarang ni saya duduk di Sabah

Balik lk dua bulan sekali ke KL (ada rumah satu lagi di Cheras). Ada anak duduk rumah ini bersama isteri nya (baru berkahwin).

Anak ni pun boleh juga tolong sekali sekala kalau nak buat homestay tu..tapi agak jauh juga nak monitor :-?

sinaranbulan
10-09-2012, 08:29 PM
kalo ada orang nak uruskan, memang untung la nak buat homestay..

tapi kalo TT nak turun dari Sabah tiap2 kali org nak masuk homestay, memang la sangat2 merugikan

Hehe, memang tak berbaloi lah poknik kalau lagu tu :eek:

sinaranbulan
10-09-2012, 08:37 PM
biz HOMESTAY NI ..indah kabar dari rupa.. :D:D:D

ada 2 group buat h.stay. 1, yg mmg fokus, maintain, promosi, etc..
1 lagi, ada rumah lebih, .. buat homestay lah.. regardless of lokasi, promosi dan maintain kualiti.....(yg no. 2 tu buat kacau market) sbb ada rumah lebih...:">

aku rekemen hang buat. seksyen tu kat bangi, kat UKM, kat GMI, dekat industri.. huh mantop...cuma bersaing dan macamana kita place homestay kita dlm market.

pas tu nak kena ada org jaga. kalau kakak tu kerja.. huh, pening gak tu... sbb nak layan kemas rumah, nak layan amik kunci, nak layan pulang kunci, nak layan paip tersumbat .. mcm2 lagi..

survey dulu homstay berdekatan berapa harga, dan letak harga semasa. jang letak harga nak bunuh rakan2 lain yg dah buat lama.... x smart....

Terasa pulak saya sebab kategori ke 2, biasa lah suami isteri bekerja belilah rumah pakai loan masing2 :)

Yang indah kabar dari rupa tu yang tak berapa sedap nak dengaq:-?

Tapi saya cuba juga lah buat survey sebelum ambil keputusan muktamad.

kalau ada member2 cg yang rasa nak sewa disini, boleh PM saya. So far dah ada 2 prospek. Kalau tak jadi buat homestay, saya sewakan dulu. First come, first serve :)paid

sinaranbulan
11-09-2012, 05:33 PM
Salam warga UKM atau GMI atau sesiapa sahaja warga yang bekerja di Bangi yang mencari rumah untuk di sewa boleh PM saya.


Yang dahulu, didahulukan. Yang bro duduk kat jln Pintar tu kata nak tengok rumah, dah pi ke. Sila pm saya untuk sebarang pertanyaan. T.K.

yusli
12-09-2012, 01:29 PM
buat homstay. blm try blm tahu. mmb berbaloi. ada rumah dkt rumah sy di pt raja dkt uthm, hampir setiap weekend full. i mlm rm 200, so sebulan kira sendiri. takde modal guna cc ambil yg easy payment. 2/3 bulan habis bayar.

yusli
12-09-2012, 01:31 PM
cari sesiapa yg duk dkt rumah tu yg boleh handle, jiran ke atau pak gad kat ukm/gmi pegang kunci. bg sikit komisen. marketing biasa dr mulut ke mulut dah ok...buat blog ke...