PDA

View Full Version : touch n go aku kena sedut RM 40.00 kat toll highway besraya..


johan_zafuan
07-09-2012, 08:03 AM
aku ni pekerja yang rajin.hari-hari pegi keje naik LRT,maklum la nak support kempen naik kenderaan awam.emm, semalam aku beli kad touch n go dan topup kad touch n go rm50 kat stesen LRT cheras sebelum amik wife aku yang tengah belajar kat maktab perguruan khas area cheras tu.:">

aku check balance dalam touch n go tu ada rm59.99. dengan senang hati aku pun bawak kete laju2 kat highway besraya.>:) bila sampai kat toll aku masuk le lorong touch n go. wow,senangnya ade touch n go...:D

ku sangkakan panas sampai ke petang rupanya hujan ditengah hari. masa aku nak pegi keje pagi tadi kat toll besraya, aku masuk lorong touch n go pastu aku amat2 la terkejut bila kat skrin tu ia tunjuk balance dalam kad touch n go aku cuma ade rm19.99...:mad:

aku hon kete aku kuat2 nak pastikan yang aku tak bermimpi di pagi hari. memang betul la kredit touch n go aku kena sedut kat toll highway besraya.. hampir rm 40.00 kena sedut tuh...dah la aku baru nak mula berjinak-jinak guna touch n go..pasni tak nak la pakai lg dah..:(

yang aku pelik sekarang ni saper yg sedut duit tu..?kompeni touch n go ke skuad toll highway besraya..?:-? korang penah kena tak jadi kes camni bila pakai touch n go...?

Cuppy Cakes
07-09-2012, 08:07 AM
resit ade lg kan? ko pegi bwk resit top up tu ke ofis tng, pastu nt dia bg ko borang utk isi..ko cite la sket dlm borang tu.. nt dia akan refund duit ko yg hilang dlm tng tu...:)

XDERNAMA
07-09-2012, 08:11 AM
member aku pun pernah kena sedut juga touch n go dia....dia gi report balik...dlm masa kurang 2 minggu dah topup semula...

Scorpions10
07-09-2012, 08:12 AM
sbb tu sampai skrg aku dh serik guna TnG nih..byr cash je senang kena beratur skit pun xpe..aku pun dh pnh kena..bkn masalah blh minta refund blk tp masalah menyusahkan aku dan pengguna lain.x pasal2 kena revers blk kete.

hermanez
07-09-2012, 08:17 AM
sbb tu sampai skrg aku dh serik guna TnG nih..byr cash je senang kena beratur skit pun xpe..aku pun dh pnh kena..bkn masalah blh minta refund blk tp masalah menyusahkan aku dan pengguna lain.x pasal2 kena revers blk kete.

betul2..aku pun penah kena camni..segan woo kena bagi double signal pastu reverse pelan..kalau kita kat belakang nampak driver cmtu sure kita maki hamun punyala..:o

Bionik
07-09-2012, 08:19 AM
balance ada rm19.99 takpe lagi...dibuatnya balance rm0.00, tak ke haru nak reverse balik atau panggil staff toll utk settle. :))

FaZiL^aFiZi
07-09-2012, 08:21 AM
aku penah kena

aku jenis ltk kad dlm wallet. ada 1 hari tu kreadit aku kena sedut lebih dr yg sepatutnya. aku tanya ofis plus dia ckp maybe sensor TNG tu pening sbb dlm wallet ada byk kad yg boleh di scan.(ic bole jadi platform TNG)

analyzer_mike
07-09-2012, 08:23 AM
yup...ko boleh pegi kat pejabat die and check rekod transaksi ko..aku dulu penah kene sedut 40 hengget sbb die tak detect...pastu dapat rebate balik... :)

saxsor
07-09-2012, 08:29 AM
aku selalunya lupa baper belen dlm tu sebelumnya....:D

kaleck
07-09-2012, 08:38 AM
Macam2 touch and go ni.. Sepatut nya menyenangkan, tp kalau kena sedut, tak ke huru hara jadinya..:((

Nasib baik kat kuching ni tak ada tol..:eek::eek:

tjbumi
07-09-2012, 08:39 AM
Rasanya dah ramai terkena macam ni.... aku pun pernah kena gak... tapi tak banyak le... dalam seringgit dua je lebih dia rembat duit TnG tu. Sekarang ni kalau emergency je aku guna TnG tu... kalau tak beratur je laa.....

joee
07-09-2012, 08:51 AM
msti ko dikencingi masa beli kad tur..slalu kt tol btul je..xde lg kes kt tol duit kena sedut..

johan_zafuan
07-09-2012, 11:25 AM
Macam2 touch and go ni.. Sepatut nya menyenangkan, tp kalau kena sedut, tak ke huru hara jadinya..:((

Nasib baik kat kuching ni tak ada tol..:eek::eek:

aku rase lepas ni aku nk mintak kementerian transfer aku pegi kuching laa..sane mesti best sbb takde toll..elaun pun mahsyukk...

johan_zafuan
07-09-2012, 11:27 AM
Rasanya dah ramai terkena macam ni.... aku pun pernah kena gak... tapi tak banyak le... dalam seringgit dua je lebih dia rembat duit TnG tu. Sekarang ni kalau emergency je aku guna TnG tu... kalau tak beratur je laa.....

betul tu..aku pun mmg nk beratur kat lorong tunai je pasni..mujur le perasan awal tadi lau tak lagi pening bila pikir ke mana duit dlm kad tu leh short..

dragger
07-09-2012, 11:31 AM
aku dh kena sedut last week. aku touch kt lane tiket&tngo, tp bila nk exit, dia display TIADA PLAZA MASUK. makna nya, dia akan deduct ikut plaza tol yg paling jauh blh masuk. sepatutnya kena rm1.60 ja, tp kena cas RM11.60.

bojed
10-09-2012, 02:17 PM
Aku pernah kena sedut RM70 terus kat lorong smart tag.

Pergi kat ofis TnG, buat report. Terus dia refund duit.

Benda2 macam ni memang kadang2 ada problem tapi sepanjang 3 tahun aku pakai smart tag, baru 2 kali aku ada problem berbanding beribu2 kali aku enjoy pakai touch n go.

Rebate pulak tak payah cakap le.. tahun ni je dah dekat RM700 aku collect rebate touch n go. Jimat masa jimat duit.

scid
10-09-2012, 02:19 PM
gi register kat laman web touch n go bleh check transaksi sekali

amaar
10-09-2012, 02:30 PM
aku baru terkene semalam... tapi nasib baik baki dalam tng tu ada 9.00 lbh je... aku keluar dari tol simpang 4 alor gajah menuju ke tol ayer keroh.. biasa RM3.10 je.. boleh le pas lah.. masuk je smart tag tak lepas dia kata transaksi apa entah lupa dah aku... aku pun undur masuk lorong T&G .. letak kad kat tempat dia tal lepas jugak tgk kat depan aku kene caj RM62.00 baki kurang sebanyak 59.00 lebh.. mak ai mcm aku dari sebelah utara pulak.... petugas tu tanya aku datang dari mana..... aku cakap lah dari simpang 4 alor gajah... dia macam tak percaya... dia pun bukak jugak lah palang tu ... aku gerak... sampai rumah cek balik kat smart tag tu baki 0.00... celaka dia ambik semua baki yg ada dalam tu... sepatutnya kene bayar RM3.10... rupanya dia kebas semua 9 hinggit lebih dalam kad aku... nasib baik ada sikit je baki dalam tu buat ada baki 100... memang lesap lah RM62 tu... pengajaran lepas ni jangan tinggal baki banyak sangat dalam T&G... sekian.

art_director
10-09-2012, 02:31 PM
Tuan touch n go pun ada wekness point dia.
sedut duit terlebih, error tak pasal.. tiba2 rosak.. padahal balance banyak kat dalam.

Just pegi ke pejabat TnG selalunye tepi2 highway.
Bagi kat kaunter dia akan rectify balik masalah tu.

khairilhusni
10-09-2012, 02:33 PM
Register sini dulu bro, tunjuk bukti transaction.

https://privilege.touchngo.com.my/?mod=clp_mod_registration

capgajah
10-09-2012, 02:48 PM
aku dh kena sedut last week. aku touch kt lane tiket&tngo, tp bila nk exit, dia display TIADA PLAZA MASUK. makna nya, dia akan deduct ikut plaza tol yg paling jauh blh masuk. sepatutnya kena rm1.60 ja, tp kena cas RM11.60.aku pernah kene sbb ikut kereta depan rapat sangat t n go aku dia tak baca kot,, keluar je tol... habis dsedut... jaga jarak anda,,

+kOoL+
10-09-2012, 03:30 PM
Aku pernah kena sedut RM70 terus kat lorong smart tag.

Pergi kat ofis TnG, buat report. Terus dia refund duit.

Benda2 macam ni memang kadang2 ada problem tapi sepanjang 3 tahun aku pakai smart tag, baru 2 kali aku ada problem berbanding beribu2 kali aku enjoy pakai touch n go.

Rebate pulak tak payah cakap le.. tahun ni je dah dekat RM700 aku collect rebate touch n go. Jimat masa jimat duit.

rebet ni cmne bro?.. cite sikit.. ak pn guna ratus2 gak tiap2 bulan..

pasal bayar cash tu memang boleh praktik kalau dekat highway (tempat tol yg tk selalu pack).. kalau macam dkt penang ni, guna T&G kalau jambatan bayar rm5.6 je.. :D

butterland
10-09-2012, 04:13 PM
aku time raya baru ni kena.... padahal lorong TnG tu... dari tol Gombak,KL ke Bentong,Pahang RM21...aku tak halalkan duit yg kena sedut tu... phuiiii

takumie
10-09-2012, 06:30 PM
camne nak dpt rebet tu??xtahu lah plak...huhuhhu

GT
10-09-2012, 06:32 PM
beli smart tag, bila2 jer boleh semak baki tu

takumie
10-09-2012, 06:34 PM
Aku pernah kena sedut RM70 terus kat lorong smart tag.

Pergi kat ofis TnG, buat report. Terus dia refund duit.

Benda2 macam ni memang kadang2 ada problem tapi sepanjang 3 tahun aku pakai smart tag, baru 2 kali aku ada problem berbanding beribu2 kali aku enjoy pakai touch n go.

Rebate pulak tak payah cakap le.. tahun ni je dah dekat RM700 aku collect rebate touch n go. Jimat masa jimat duit.

bro,kasi detel itu rebet..nk claim rebet cmne??kne smpn resit topup ke??

kopirait
10-09-2012, 06:37 PM
Tak pernah jadi pulak.
Kalau T&G expired dah pernah kena la. Tak perasan.

Terpaksa tebal muka kena reverse.
Nasib tinted gelap. :D

GT
10-09-2012, 06:42 PM
bro,kasi detel itu rebet..nk claim rebet cmne??kne smpn resit topup ke??

tukar kepada Plusmiles

WMComm
10-09-2012, 06:46 PM
sbb tu sampai skrg aku dh serik guna TnG nih..byr cash je senang kena beratur skit pun xpe..aku pun dh pnh kena..bkn masalah blh minta refund blk tp masalah menyusahkan aku dan pengguna lain.x pasal2 kena revers blk kete.

1 kesusahan tp ada banyak kesenangan. sanggup menunggu panjang dalam kereta untuk bayar tunai? sekali dua ok kot tp kalau hari2 nak tendang je dashboard rasanya. better sediakan kredit yang mencukupi. setakat ni aku ok je. sesiapa x ada kad tng, aku ada jual. :))

WMComm
10-09-2012, 06:47 PM
Tak pernah jadi pulak.
Kalau T&G expired dah pernah kena la. Tak perasan.

Terpaksa tebal muka kena reverse.
Nasib tinted gelap. :D

tinted gelap? PM no plate kenderaan anda. saya JPJ cawangan uganda. :))

mr.gabanz
10-09-2012, 06:52 PM
Aku penah kene..technical glinch..
TT dah register online ke?..nanty klu dah register..boleh nmpk segala transaction..
Pastu call customer service..klu TT xbersalah..

Touch n go bagi cheque for refund..

papat
10-09-2012, 07:01 PM
Biase berlaku duit kne sedut lebih...ade x sape2 yg duit die x kne sedut2?blh share kn ke...:D

The DarkNess Forex
10-09-2012, 07:02 PM
aku baru terkene semalam... tapi nasib baik baki dalam tng tu ada 9.00 lbh je... aku keluar dari tol simpang 4 alor gajah menuju ke tol ayer keroh.. biasa RM3.10 je.. boleh le pas lah.. masuk je smart tag tak lepas dia kata transaksi apa entah lupa dah aku... aku pun undur masuk lorong T&G .. letak kad kat tempat dia tal lepas jugak tgk kat depan aku kene caj RM62.00 baki kurang sebanyak 59.00 lebh.. mak ai mcm aku dari sebelah utara pulak.... petugas tu tanya aku datang dari mana..... aku cakap lah dari simpang 4 alor gajah... dia macam tak percaya... dia pun bukak jugak lah palang tu ... aku gerak... sampai rumah cek balik kat smart tag tu baki 0.00... celaka dia ambik semua baki yg ada dalam tu... sepatutnya kene bayar RM3.10... rupanya dia kebas semua 9 hinggit lebih dalam kad aku... nasib baik ada sikit je baki dalam tu buat ada baki 100... memang lesap lah RM62 tu... pengajaran lepas ni jangan tinggal baki banyak sangat dalam T&G... sekian.

pegi claim kat office plus bro... report la kes bro, nnti dia akan refund balik duit yg dia tertelan tu.... biasanya dalam bentuk check dia refund kalau x silap sy...:)

phreak.kid
27-09-2012, 01:40 AM
Member aku pernah kena, masuk hway bukit raja keluar setia alam. Sepatutnya 70sen je tapi kena cas macam masuk dari tol jitra. Mengamuk la member aku ni kat Plus opis. Yang bengang nya, staff kat situ kata member aku tipu. Lagi mengamuk la member ni. Dia baru balik opis kat shah alam, mcm mana pulak ade leh masuk dari jitra.

Pastu bertekak punya bertekak, staff tu refund balik duit member aku ni.

Lain kali amalkan la check kat screen touch n go tu bila buat transaction supaya kalau duit kena sedut boleh terus pergi mengamuk.

Bro cuba la buat report balik. Pastu register kat touch n go website untuk tengok transaction untuk jadi bukti.

boyz371
27-09-2012, 01:52 AM
pernah kena,tp bukan kat tol la,kat monorail
topup rm20,balik2 rm0
hampeh betul
pakai kat tol ok takde masalah pon

phreak.kid
27-09-2012, 01:54 AM
Pasal rebat tu pulak. Bagi sapa yang guna touch n go boleh register kat https://privilege.touchngo.com.my/

Nanti boleh dapat rebat 20% bagi amount yang kite guna bulan tu. cuma syaratnya kena buat 80 transaksi sebulan.

Bagi yang guna plusmiles pula Register kat http://www.plusmiles.com.my. Kad plusmiles boleh juga dapat rebat 20% tu dan tambahan rebat 5% loyalty program plusmiles dengan syarat guna lebih dari rm100 sebulan.

Semua rebat boleh redeem kat opis touch n go yang dekat tol tu ataupun yang ada dalam petronas.

Untuk redeem plusmiles rebat kite kena bagitau staff tu kalau tak dia masukkan yang rebat touch n go sahaja.

Rugi wooo klu tak redeem. Sebulan aku leh dapat rm70++. Klu setahun dah rm840++ .:)paid:)paid