PDA

View Full Version : Share/Info TIPS-untuk yang nak lulus lesen JPJ KERETA (komputer/parking/bukit/jln raya/undang2)


david.cronenberg
04-09-2012, 11:44 AM
kepada calon yg belom dapat lesen. :)

UJIAN KOMPUTER

Ramai menulis kepada blog Driving School Malaysia ini “bersungut” kononnya mereka rasa sungguh hampa kerana menghadapi ujian komputer “Kod Jalan Raya”. Ada yang sudah gagal buat 2 – 3 kali. Siapa yang tidak merasa “hampa” dalam keadaan demikian.
Tetapi nasihat saya adalah, jangan begitu senang putus asa. Ingat, kalau anda cuba dan cuba dan cuba lagi, pasti pada akhirnya anda akan menemui “kejayaan”. Percayalah saya.

Untuk mukluman para pembaca, saya sendiri menduduki Peperiksaan S.T.P.M. atau H.S.C. (Higher School Certificate) sebanyak 7 – 8 kali sebelum mencapai sijil lulus akhirnya.

Kepada yang sudah hampa sebab gagal beberapa kali dah, jangan “give up”. Teruskan berusaha! Jangan lupa, lesen memandu itu mustahak. Ia penting. Khasnya kepada seorang wanita.

Saya akan mencuba sedaya-upaya untuk membantu anda lulus dalam Kod Jalan Raya atau “Highway Code” ini.

Sebenarnya, mungkin pengajar anda yang salah. Dia mungkin tidak bekalkan anda dengan segala buku-buku, risalah-risalah, tape-tape atau C.D. yang ada dalam pasaran. Tetapi dalam hal ini, mungkin anda juga yang salah.

Tanya pengajar atau instructor anda kalau ia boleh sediakan anda dengan:

i) Buku teks.

ii) Buku Ulangkaji 500 soalan.

iii) C.D. atau disk 500 soalan.

Tetapi, jangan semata-mata cepat tuduh instructor yang salah saja. Anda bagaimana? Persediaan anda sebelum ke bilik komputer cukupkah?

Andai anda dah bersedia bersungguh-sungguh dan akhirnya gagal juga, lainlah ceritanya.

Baik. Ke arah bagaimana hendak membantu calon-calon yang merasa sukar untuk lulus kertas “Highway Code” ini?

Kena ingat, untuk Lulus kertas ini, anda Mesti memperolehi 84%. Itu sebenarnya adalah A1 tahu.

Section “A” ada 15 soalan. Baca bahagian ini dengan baik. Lagipun bahagian ini “Tanda Isyarat”. Penting!
Kalau buat salah banyak-banyak, macam mana boleh?

Biar saya soal awak satu soalan. “No Entry” bolehkah masuk? Lagipun kiranya “Double Line” anda memotong kereta bolehkah?

Jadi nasihat saya mudah saja. Baca atau sedia Bahagian A ini bersungguh-sungguh. Jangan, kalaunya boleh, buat salah satupun di bahagian ini.

Section B ada 25 soalan. Soalan-soalan tentang “Panduan Berhemat”. Tajuk-tajuknya termasuk:

i) Halangan

ii) Kesihatan

iii) Peraturan Jarak

iv) Kecemasan

v) Olah gerak dan banyak lagi.

Daripada 25 soalan, anda jangan buat Salah lebih daripada 3 atau 4 kesalahan maximumnya. Jadi jangan salah lebih daripada itulah. Pendikata hendaklah bersedia bersungguh-sungguh!

Akhirnya Section C 10 soalan. Tajuk-tajuk:

i) Jenis lesen

ii) Sistem Demerit

iii) Hal-hal motosikal

iv) Akta Pengagkutan Jalan ’87

Di bahagian ini, anda diizinkan buat 2 – 3 soalan salah saja.

Rumusnya, kita kira balik kesalahan-kesalahan. Tiada kesalahan di bahagian A, 3 atau 4 soalan di Bahagian B dan maximum 2 -3 soalan salah di Bahagian C.

0 + 4 + 3 = 7 kesalahan keselurahannya.

Markah lulus ialah 42 / 50.

Dengan hanya melakukan 7 kesalahan saja, anda akan Lulus!

Sebenarnya, lulus atau tidak, semuanya di tangan anda!

UJIAN SIDE PARKING

1. Pandu kereta bergerak lurus ke hadapan dan sebaik-baiknya jarak cermin sisi kiri dengan tiang pertama lebih kurang 3 kaki.Tidak terlalu dekat dan tidak pula terlalu jauh dari tiang.

2. Toleh ke kiri arah cermin tingkap tiga segi di bahagian penumpang kiri.
Berhentikan kereta sebaik anda nampak tiang pertama berada di tengah-tengah cermin itu.

3. Pusing stereng ke kiri habis dan masukkan gear undur.
Mula undur perlahan-lahan dan lihat melalui cermin sisi sebelah kanan.
Kira tiang yang anda nampak didalam cermin sisi dan berhenti sebaik badan kereta sudah
sama lurus dengan tiang no.7.

4. Pusing stereng sebanyak 2 kali ke kanan.Undur kereta dan lihat kedudukan tayar belakang sebelah kanan berada di atas garisan kuning.Berhenti.

5. Pusing ke kanan habis dan undur.Lihat tayar hadapan sebelah kanan dan berhenti sebaik tayar itu sudah berada di atas garisan kuning.Jangan langgar tiang hadapan.

6. Pusing stereng ke kiri habis.Masukkan gear satu.Gerakkan kereta perlahan dan berhati-hati supaya tidak terlanggar tiang hadapan.Luruskan tayar dengan memusing stereng 2 kali ke kanan.Sebaik badan kereta dan cermin sisi berada di dalam petak.Bebaskan gear dan tarik brek tangan.
Angkat tangan sebagai tanda anda telah berjaya meletak kereta dengan betul.Tunggu isyarat dan arahan pegawai penguji untuk anda keluarkan kereta dari petak.

7. Masukkan gear undur. Pusing stereng 2 kali ke kiri.Gerakkan kereta berhati-hati.Lihat tayar hadapan sebelah kanan dan berhenti sebaik tayar berada diatas garisan kuning.

8. Pusing stereng ke kanan habis dan masukkan gear satu.Terus keluar berhati-hati jika anda mahir.Sekiranya anda tidak berapa mahir.Berhenti dahulu sebaik tiang no.satu berada di tengah-tengah pintu penumpang kiri anda.

9. Pusing stereng 3 1/2 kali ke kiri dan terus keluar.


Untuk info anda,masa yang diberi dari mula anda hendak bergerak masuk dan sehingga anda keluar dari petak ialah tidak boleh melebihi dari 5 minit.
Kebiasaannya ketika hari ujian,kebanyakan pelajar hanya mangambil masa kurang dari 2 minit.

Syarat utama untuk mengelakkan anda gagal ialah:
====================================
1. Jangan sentuh atau langgar mana-mana tiang walaupun tiang tidak jatuh atau tiang bergoyang.

2. Badan kereta mesti berada di dalam petak dan tidak boleh terjulur keluar melebihi garisan.

3. Tidak melebihi masa 5 minit.

4. Tidak berlaku sebarang kemalangan.

TEKNIK BELAJAR MENDAKI BUKIT
1. Gunakan gear satu, jalan ke hadapan mendaki bukit.
2. Berhentikan kereta apabila tayar hadapan mencecah ke dalam garisan kuning. Bebaskan (free) gear, tarik brek tangan.
3. Keluarkan kepala melihat ke arah tayar atau pastikan cermin sisi selari dengan tiang 1.

TEKNIK BELAJAR MENURUN BUKIT
Gunakan gear satu. Tekan pemacu (minyak). Lepaskan cekam (clutch) secara perlahan-lahan, apabila kereta bergerak, lepaskan brek tangan dan tambah tekanan pada pemacu (minyak).

Calon akan lulus jika:
Berjaya meletakkan kedua-dua bahagian roda hadapan motokar di atas garisan kuning secara berterusan samada 100%, 75% atau 50%.
Berjaya maju kehadapan tanpa berundur melepasi garisan kuning apabila diarahkan oleh penguji.
Berjaya melakukan ujian dalam masa 3 minit. Masa tamat akan dicatat selepas keseluruhan badan motokar melepasi garisan kuning.

Calon akan gagal jika:
Gagal meletakkan kedua-dua roda hadapan samada 100%, 75% @ 50%
Melebihi masa yang ditetapkan.
Melanggar tiang penanda besi (samada jatuh atau tidak)
Langgar garisan putih.
Kemalangan (samada langgar kenderaan lain, langgar bahu jalan atau langgar objek dalam litar)

Menghadapi ujian Jalan Raya (Route)
Seorang calon elok berpakaian sopan dan bertatatertib. Dibawah adalah Tips-tips yang harusnya kita laksanakan semasa ujian berlangsung.
1) Berhenti di Persimpangan
Berhenti 2 meter belakang garisan. Tarik brek tangan. Bubuh signal ke arah hendak belok. Pasti tiada kereta datang dari sebelah kiri atau kanan sebelum gerak.

2) Memandu di Jalan Raya
Memandu dekat sekolah had laju 30 kmj. Di jalan raya, had laju purata 60 kmj. Pasti dapati kawal stereng dengan baik. Elok jangan “mengular” (tidak stabil). Beri jalan kepada kenderaan dan pengguna lain.

3) Memandu di garisan dua (Double Line)
Jangan potong di garisan kembar. Demikian juga di selekoh.

4) Memandu di Lampu Isyarat
Tuan-tuan hendaklah mematuhi lampu isyarat. Kalau kenderaan belum lepasi garisan kuning, and seharusnya Berhenti. Kalau kenderaan sudah lepasi garisan, maka berjalan secara berjaga-jaga saja.

5) Kawalan Stereng
Kedudukan tangan di stereng elok berposisi pukul 10 dan 2. Juga pasti memegang stereng tangan jangan bersilang. Jangan guna sebelah tangan semasa memandu. Anda diizinkan memegang dengan satu tangan apabila menukar gear.

Memandu dengan selamat semasa dijalan raya. Elakkan kemalangan berlaku semasa ujian. Apabila sampai balik be institut, hentikan kenderaan dan tarik brek tangan. Tanya penguji kalau ia hendak kunci suis ditutup atau tidak. Patuhi arahannya.

Akhir kata, kalau anda beretika lembut kepada pengguna jalan raja lain dan anda memandu dengan penuh keyakinan, anda akan berjaya.

Memakai pakaian kemas sewaktu ujian, sudah pasti anda akan mencapai

Semoga berjaya! :D

Dobit127
04-09-2012, 12:25 PM
teringat masa ambik lesen dulu.... kawan last batch x pakai P...

mzuhairi
08-09-2012, 05:50 PM
tudia ... good tips ...

skYnEt-gEnIUs
08-09-2012, 07:25 PM
haha sape xde lesen kat sini...?

malayleaks
08-09-2012, 09:13 PM
Zaman dah berubah,generasi baru dibiasakan dengan ujian berkomputer.

Namun kalau diberi pilihan,saya tetap memilih ujian bertulis seperti biasa.Rasanya berkomputer boleh,tapi bukan dalam semua aspek peperiksaan.

boyz371
08-09-2012, 09:15 PM
aku dulu ujian komputer sampai 3 kali
tapi ujian test jpj motor kete sekali je buat
alhamdulillah
hehe

david.cronenberg
09-09-2012, 07:58 PM
seswai utk yg nak amik lesen.:D

david.cronenberg
13-09-2012, 05:23 PM
aku dulu ujian komputer sampai 3 kali
tapi ujian test jpj motor kete sekali je buat
alhamdulillah
hehe
kalu da besa bawak kude, on the road sure senang pas. :D

namasaya
13-09-2012, 05:27 PM
bayar kat RM50 tuk lepas jalan raya...hampeh betol..~X(

hirman
13-09-2012, 05:34 PM
Cikgu driving school pernah beri tips kalau enjin mati,tekan klac,gear satu pastu hidup enjin.bila aku pratikkan masa test kena tolak 3 mata.

forexian
13-09-2012, 05:38 PM
aku dulu ujian jalan raya boleh tak pakai belt plak....
hahaha gila betul...
nasib baik aku cepat perasan...
then aku minta maaf kat brader jpj tu dan mintak kebenaran pakai...
aku kata kat brader jpj tu...
''bang jgn la mark kesalahan saya ya, sory byk2''
syukur Alhamdulilah aku lulus juga tapi bila tgk list ujian aku tu...
brader tu tetap pangkah kat kesalahan tak pakai belt...
hahahaha tak kisah la janji aku lulus...

david.cronenberg
13-09-2012, 10:02 PM
bayar kat RM50 tuk lepas jalan raya...hampeh betol..~X(
kaya jpj cenggini.

puyol
14-09-2012, 12:50 AM
aku dulu ujian jalan raya boleh tak pakai belt plak....
hahaha gila betul...
nasib baik aku cepat perasan...
then aku minta maaf kat brader jpj tu dan mintak kebenaran pakai...
aku kata kat brader jpj tu...
''bang jgn la mark kesalahan saya ya, sory byk2''
syukur Alhamdulilah aku lulus juga tapi bila tgk list ujian aku tu...
brader tu tetap pangkah kat kesalahan tak pakai belt...
hahahaha tak kisah la janji aku lulus...

sekarang kalau drive pakai belt tak?:D

koman
14-09-2012, 12:54 AM
kenangan masa amik lesen..time test JPJ paling seksa bagi aku..dengan panas..kena tunggu turn..pastuh bila nampak ada yg gagal memang ketaq gila time tuh..sampai turn aku banyak kali gak aku baca mcm2 doa..test bukit kali pertama kantoi..kali ke-2 tak masuk penuh..jenuh merayu kat pegawai jpj tuh..nasib baik dia lepas..parking semua lepas..test kat jalan raya hampir2 kantoi..tapi lulus..lega bila semua dah lulus..hehehe

louz
14-09-2012, 01:03 AM
nice share...aq dlu nseb baik lpas...

namqulricher
14-09-2012, 01:51 AM
Trebaik..hehe rasa nak amik lesen g skali lak:)

david.cronenberg
14-09-2012, 12:23 PM
Trebaik..hehe rasa nak amik lesen g skali lak:)
bole amik lesen lori atau kude besar lak. :)

epol rider
14-09-2012, 03:18 PM
aku x lepas2 lesen motor.huhu...
lesen kereta dah ada.

david.cronenberg
18-09-2012, 05:53 PM
aku x lepas2 lesen motor.huhu...
lesen kereta dah ada.
banyak gak orang bawak kude tapi takde lesen kude. besa tu.

nash007
18-09-2012, 06:16 PM
time aku g on the track...
ada 113 calon,,,
lps calon ke 23...(pa..ri..ya..be..ti..ne..)
dia g langgo tiang yg mn tiap2 cigu keta tu ckp sbg rujukan bila nak reverse...
so dgn bangganye dia telas fail dan men'fail'kan org lain seterusnya...
sbb dialanggar tiang tu trus tercabut...
wlaupun aku calon yg slps 23 tu...
naseb bek aku lulus...
dalam 113 calon aritu...38 je lulus...
cigu skolah memandu tu ckp..''record ter'baek' stkt ni''
paham2 je la ye...
:eek::eek::eek:

shumbui
18-09-2012, 08:26 PM
aku nak share software ujian computer... sapa nk test blh download la :)...

http://i639.photobucket.com/albums/uu111/killz_bucket/Captureasd.png


CLICK ME TO DOWNLOAD (http://goo.gl/ZNLKt)

GamezStar
18-09-2012, 09:05 PM
nak lulus ujian komputer... baca la buku yg dia kasi.. buat latihan, ape yg ade dalam buku tu., akan ade dalam komputer.. tu pon susah sangat ke

imatheonlyone
18-09-2012, 09:09 PM
yg pasti kereta masa wat latihan gan cikgu lagi sedap dari keta masa test jpj

haki
18-09-2012, 09:12 PM
tips ujian komputer..pilih jawapan yg pling panjang :) ...aku dlu slah 1 je eheh....