PDA

View Full Version : Perjalanan Darat KK ke Kuching


kemayo
30-08-2012, 07:55 AM
Salam semua member CG. Selamat Hari Raya..
Sebelum tu aku nak bagi cerita sikit la ye.. Baru-baru ni aku balik dari beraya di Serian, Sarawak iaitu kampung isteri aku. Untuk makluman, kat Serian ni memang terkenal dengan duriannya. Masa kat rumah di kampung tu memang pokok2 buah durian ni dah berbunga dah..

Tu la,. bila tanya dengan bapa mertua dia cakap dalam hujung tahun memang banyak buah dan kalau diikutkan pada gaya pokok2 durian kat situ nampaknya tahun ni memang banyak buah durian kali ni..

Jadi aku ngan isteri merancang nak pg balik kampung isteri sekali lagi masa cuti sekolah yang kebetulan hujung tahun ni. Aku dah check apa2 yang perlu dan antaranya yang paling penting ialah pasport sebab nak lalu Brunei.. Pasport ni aku dgn bini dah bincang dan tak nak la ambil pasport antarabangsa sebab kalau kami sekeluarga buat dekat ribu juga.. aku dgn bini rancang nak buat pasport terhad Brunei saja.. RM50 seorang.. Kalau kami 5 sekeluarga ( aku, istri, 3 anak )hanya RM250 untuk 5 orang dan 5 tahun valid pasport tu.. info ni aku dapat kat web Jab. Imigresen.

Kenderaan yang aku nak guna pulak kenderaan biasa ja iaitu Saga Flx 1.3(A). Jadi kat sini aku nak minta la info dari member2 yang dah ada pengalaman atau nak share sebarang info yang mungkin amat berguna dan bermanfaat buat aku sebab kat sini mesti ramai orang sbh & Srwk yang dah travel KK-Kuching kan..

Info dari seorang kawan yang aku dapat ialah perjalanan pergi atau balik akan ambik masa 2 hari paling cepat. maknanya akan tidur 1 mlm kat Miri ( dicadangkan).. Ok kawan2.. sini saya senaraikan sebarang maklumat yang setakat ni saya rancang/tahu/minta dari member CG.. Terima kasih atas respon member semua..

SENARAI CHECKLIST/ INFO
1. Jenis Kenderaan : Saga FLX 1.3(A)

2. Bilangan org : 5 Orang ( Aku, Isteri, 3 Anak ( 9thn,4thn & 1thn)

3. Dokumen perjalanan : Pasport Terhad Brunei ( Dah buat dan ready dah..), Salinan Kad Kereta, Salinan insuran kereta

4. Penginapan Transit : Miri ( Budget hotel belum dikenalpasti lagi dan budget bawah RM50-RM60 )
(Hotel bajet area KFC sungai-info bro sat2U),( Sommerset RM100 atau Bajet hotel depan sommerset-info bro ennoar)
Bintulu ( Budget hotel belum dikenalpasti lagi )

5. Guide : Hphone Garmin-Asus Nuviphone A10( ada jalan pintas dari Pos Imigresen Limbang-Brunei(Tedungan) ke Pekan SERIA - info bro sat2U)

6. Transit Fuel/ Isi minyak : Ada 2 Station shell di Pos Sempadan Lawas-Temburung limit 10 dollar Brunei(info bro Sat2U)
Tukar ke dollar Brunei tuk beli minyak & tol jambatan Rasau-info bro sat2U)
( 2 Stesen minyak,Stesen Limau Manis & Stesen Sg Teraban terima kereta Malaysia pd harga 0.9 Brunei Dollar/Per liter-info mw5026)

7. Mileage/Perbatuan/Kilometer ditempuh: ( KK-Miri 460-470KM info bro sat2U) Bintulu - Miri = 207 KM
Bintulu - Sibu = 217 KM
Bintulu - Kuching = 620 KM

8. Lain-Lain : Pasang TV dalam kereta kena warning :D -info bro sat2U
(masuk Brunei Isnin, selasa, rabu tak jammed - info bro ennoar), ( jgn beli beras brunei :D - info bro ennoar),

Sbh(Sindumin) - Srwk(Lawas)-

pos imigresen trusan skrn sudah siap k0mplek imigresen ..senang ...lepas tu naik bukit jumpa pos imigresen belah temburung (ambil borang JPJ sana penting , jangan lupa bawa greeen card )bleh isi minyak kat jalan ini lepas pos imigresen dalam 7 km ada shell boleh isi ...kalay tak boleh isi di pekan tumburung ,tapi kena masuk dalam sikit ...sebab bukan ditepi jalan besar ...

terus pergi dan akan jumpa pos imigresen puni temburung ..cop pasport sebelum naik feri ke limbang ....(macam rumah tepi masjid

naik feri ..... lepas feri jalan dalam 2 km jumpa pos imigresen

pandaruan
(ramai anak murid aku kat sini /kg pahlawan ...huhuh..dari kuching hingga ke sabah aku punyai anak murid dan memang selalu aku berkunjung umah mereka time dik d miri )

kemudian masuk limbang ..kalau dulu cop passspord d limbang ...

dari pekan limbang terus ke kuala lurah ..jumpa komplek imigresen tendungan malysia ....brunei ...kuala lurah ...

masuk brunei enjoy ....pastu bergerak ke sungai teraban pos imigresen brune dan sg tujuh miri ..huhu dah masuk malaysia ..

secara ringkas ..
1-sindumin ..sabah
2-Merapok ...Lawas

3 trusan ..malysia
4 labu..brunei temburung
5 Puni bangar..brunei temburung

6 trusan ..limbang malaysia ..
7 tendungan Libang malaysia
8 Kuala lurah ...brunei sri begawan

9 sg teraban sungei tujuh brunai
10 sungei tujuh malaysia miri ...yesssssssssss masuk kuala baram .....

10 kali cop brooooooooo penuh muka surat passport ..kalau selalu kuar masuk berunei ..dahlah cop dia besooo

Ada 10 pemeriksaan imigresen perlu dilalui seseorang jika ingin melakukan perjalanan dari Miri ke KK..

1. Sg Tujuh - Leaving Swak at Sg Tujuh
http://1.bp.blogspot.com/_-1sOBZq0Wc8/SEKEyzkRIDI/AAAAAAAAALw/zfsiDGKQf_g/s400/IMG_1002.jpg

2. Immigration Sg Tujuh - Entering Brunei
http://cache.virtualtourist.com/6/1828996-sungai_tujoh_immigration_post_Belait.jpg

3. Immigration Kuala Lurah - Leaving Brunei
http://3.bp.blogspot.com/-ved2pQEAJro/TwbnC_NNb2I/AAAAAAAABKg/OUEddmMpijc/s400/IMG_0042.JPG

4. Tedungan Immigration/ Custom Post - Entering Limbang, Sarawak
http://3.bp.blogspot.com/_I1PPYM-DXFM/TJCDQWMbeuI/AAAAAAAAAIE/q7h4W_7AU8A/s320/k+lurah.jpg

5. Pandaruan Immigration & Custom - Leaving Sarawak
http://4.bp.blogspot.com/_-1sOBZq0Wc8/SzGhuWUjcQI/AAAAAAAAFUA/PLonjpWrfrY/s1600/pano%2B3.jpg

6. Puni Immigration Post - Entering Brunei
http://www.imigresen.gov.bn/IM%20WSS/images/PUNI.jpg

7. Labu Immigration (Brunei) - Leaving Brunei
http://www.imigresen.gov.bn/IM%20WSS/images/LABU.jpg

8. Mengkalap Immigration Post - Entering Sarawak
http://2.bp.blogspot.com/_3h1Q7NwHxqQ/TSM1bGRvJmI/AAAAAAAAE4E/4vzyQCqPqfA/s1600/DSC_0044a.jpg

9. Merapok Immigration/ Custom Post- Leaving Sarawak to Sabah

10. Sindumin - Entering Sabah at Sindumin

Prisoner
30-08-2012, 08:01 AM
study pada peta turutan bandar dari KK ke kuching yang hendak di tempuh..
kalau tetiba jer tak ada dalam turutan.. maknanya dah tersasar la perjalanan

sat2U
30-08-2012, 08:52 AM
wah ..best bro ....terkenang masa dulu time ronda ronda negeri sabah dari miri

nak ulas sikit pada aku perjalaann yang cukup best ...duku aku selalu ulang alik dari miri ke kk kalu aku tak balik kelantan memang aku akan jelajah sabah atau serawak ..tapi lebih suka ronda sabah lagi ...melalui brunei DS..habis bumi sabah aku pergi dari sindumin hingga KK -kk ke kudat ..kk-ranau sandakan -lahad datu semporna kunat tawau ...keningau sepiluk sepulut tenom semua aku jelajahi ...
dan pasal perjalanan yang kou nak buat tu aku nak komen sikit pasal

passpott...

setahu aku (tak pasti )passsport terhad brunei tu memang murah (rm 200 untuk 10 org )secara berkumpulan ..aku pernah buat dan cuma kalau tak silap semacam sekali guna sahaja..maksud aku sekali pergi dan balik melimpasi berunei ...

sekiranya perancangan nak kerap ulang alik pakai jln darat baik buat passport antarabangsa atau passport terhad brunei rm 100 sekepala (dulu aku pernah buat .skrn aku tak tahu ada atau tidak lagi )

yg bro nak buat tu border pass atau passport kalau border pass murah tapi sekali guna !!!

perjalanan dari KK ke miri dalam jarak lebih kurang km 470 dan miri ke sibu dalam km 450 sibu ke serian aku ingat dalam km 350 km ...so kalau anda kuat sikit aku cadangkan bro bermalam di bintulu...tapi kena tengok situasi sempadan ..kalau jem di pos sempadan bermakna kena tido di mirilah ...hotel bajet banyak di miri tu ...cari kawasan KFC sungai ..insyaAllah jumpa .

isi minyak di brunei paling menyeronokkan ...murah dan berkualiti ..cuma tak semua stesyen minyak dia jual kepada pengguna yang guna plat pendaftaran malaysia ..setahu aku tak sampai 10 buah yg ada kuasa jual kepada kereta malsyia ... tapi tak perlu risau ....sampau di pos sempadan lawas temburung ada 2 station shell yg jual terhad kepada rm 10 dollar brunei dah hampir nak penuh .... dah nak penuh dah tu ...

sangat best isi minyak di brunei ...satu tangki lebih kurang 23 dolar sahaja..dahlah minyak berkualiti ...

minc
30-08-2012, 08:56 AM
wah ..best bro ....terkenang masa dulu time ronda ronda negeri sabah dari miri

nak ulas sikit pada aku perjalaann yang cukup best ...duku aku selalu ulang alik dari miri ke kk kalu aku tak balik kelantan memang aku akan jelajah sabah atau serawak ..tapi lebih suka ronda sabah lagi ...melalui brunei DS..habis bumi sabah aku pergi dari sindumin hingga KK -kk ke kudat ..kk-ranau sandakan -lahad datu semporna kunat tawau ...keningau sepiluk sepulut tenom semua aku jelajahi ...
dan pasal perjalanan yang kou nak buat tu aku nak komen sikit pasal

passpott...

setahu aku (tak pasti )passsport terhad brunei tu memang murah (rm 200 untuk 10 org )secara berkumpulan ..aku pernah buat dan cuma kalau tak silap semacam sekali guna sahaja..maksud aku sekali pergi dan balik melimpasi berunei ...

sekiranya perancangan nak kerap ulang alik pakai jln darat baik buat passport antarabangsa atau passport terhad brunei rm 100 sekepala (dulu aku pernah buat .skrn aku tak tahu ada atau tidak lagi )

yg bro nak buat tu border pass atau passport kalau border pass murah tapi sekali guna !!!

perjalanan dari KK ke miri dalam jarak lebih kurang km 470 dan miri ke sibu dalam km 450 sibu ke serian aku ingat dalam km 350 km ...so kalau anda kuat sikit aku cadangkan bro bermalam di bintulu...tapi kena tengok situasi sempadan ..kalau jem di pos sempadan bermakna kena tido di mirilah ...hotel bajet banyak di miri tu ...cari kawasan KFC sungai ..insyaAllah jumpa .

isi minyak di brunei paling menyeronokkan ...murah dan berkualiti ..cuma tak semua stesyen minyak dia jual kepada pengguna yang guna plat pendaftaran malaysia ..setahu aku tak sampai 10 buah yg ada kuasa jual kepada kereta malsyia ... tapi tak perlu risau ....sampau di pos sempadan lawas temburung ada 2 station shell yg jual terhad kepada rm 10 dollar brunei dah hampir nak penuh .... dah nak penuh dah tu ...

sangat best isi minyak di brunei ...satu tangki lebih kurang 23 dolar sahaja..dahlah minyak berkualiti ...

yang ni....setuju....:)paid:)paid

sat2U
30-08-2012, 09:12 AM
yang ni....setuju....:)paid:)paid

aku cadangkan dan syor buat rakan rakan yg bertugas di sarawak dan sabah ..ambillah peluanng untuk menjelajah negeri ini semasa tempoh khidmat ini ...

aku skrn d gannu kelate doh ..dulu 13 tahuh aku jadi orang miri ..jadi aku ronda semua kawasan sabah n sarawak doh weh ..dari lundu ke kudat .tawau aku drive .....:eek::eek:banyak pengalaman yg boleh dikutip weh ...

blindclownx
30-08-2012, 10:07 AM
pasport dah buat ker??
bila nak gerak???

kemayo
30-08-2012, 11:55 AM
study pada peta turutan bandar dari KK ke kuching yang hendak di tempuh..
kalau tetiba jer tak ada dalam turutan.. maknanya dah tersasar la perjalanan
Setakat ni hanya mengharap pada phone Garmin-Asus tu dan study tgk Google Earth/maps ja.. Tapi InsyaAllah bulan 12 nanti harap2 tiada masalah la.. :)

ErieAdn
30-08-2012, 11:59 AM
aku penah driving dari Miri-KK.. gamble ngn wife..
takder GPS:(:( cuma follow signboard ngn peta jer.. huhu
Miri-KK 11jam.. time balik KK-Miri 7jam jer..:D:D

ErieAdn
30-08-2012, 11:59 AM
aku cadangkan dan syor buat rakan rakan yg bertugas di sarawak dan sabah ..ambillah peluanng untuk menjelajah negeri ini semasa tempoh khidmat ini ...

aku skrn d gannu kelate doh ..dulu 13 tahuh aku jadi orang miri ..jadi aku ronda semua kawasan sabah n sarawak doh weh ..dari lundu ke kudat .tawau aku drive .....:eek::eek:banyak pengalaman yg boleh dikutip weh ...

srupo laa kito..:">:">

kemayo
30-08-2012, 12:03 PM
wah ..best bro ....terkenang masa dulu time ronda ronda negeri sabah dari miri

nak ulas sikit pada aku perjalaann yang cukup best ...duku aku selalu ulang alik dari miri ke kk kalu aku tak balik kelantan memang aku akan jelajah sabah atau serawak ..tapi lebih suka ronda sabah lagi ...melalui brunei DS..habis bumi sabah aku pergi dari sindumin hingga KK -kk ke kudat ..kk-ranau sandakan -lahad datu semporna kunat tawau ...keningau sepiluk sepulut tenom semua aku jelajahi ...
dan pasal perjalanan yang kou nak buat tu aku nak komen sikit pasal

passpott...

setahu aku (tak pasti )passsport terhad brunei tu memang murah (rm 200 untuk 10 org )secara berkumpulan ..aku pernah buat dan cuma kalau tak silap semacam sekali guna sahaja..maksud aku sekali pergi dan balik melimpasi berunei ...

sekiranya perancangan nak kerap ulang alik pakai jln darat baik buat passport antarabangsa atau passport terhad brunei rm 100 sekepala (dulu aku pernah buat .skrn aku tak tahu ada atau tidak lagi )

yg bro nak buat tu border pass atau passport kalau border pass murah tapi sekali guna !!!

perjalanan dari KK ke miri dalam jarak lebih kurang km 470 dan miri ke sibu dalam km 450 sibu ke serian aku ingat dalam km 350 km ...so kalau anda kuat sikit aku cadangkan bro bermalam di bintulu...tapi kena tengok situasi sempadan ..kalau jem di pos sempadan bermakna kena tido di mirilah ...hotel bajet banyak di miri tu ...cari kawasan KFC sungai ..insyaAllah jumpa .

isi minyak di brunei paling menyeronokkan ...murah dan berkualiti ..cuma tak semua stesyen minyak dia jual kepada pengguna yang guna plat pendaftaran malaysia ..setahu aku tak sampai 10 buah yg ada kuasa jual kepada kereta malsyia ... tapi tak perlu risau ....sampau di pos sempadan lawas temburung ada 2 station shell yg jual terhad kepada rm 10 dollar brunei dah hampir nak penuh .... dah nak penuh dah tu ...

sangat best isi minyak di brunei ...satu tangki lebih kurang 23 dolar sahaja..dahlah minyak berkualiti ...

Memang aku nak buat pasport terhad Brunei bro.. sebab dalam post 1st tu, dah bagitau yang pasport terhad tu RM50 seorang. Tadi pun dah pegi tanya kat terminal bas KK nak tanya tambang bas ekspress atau kalau2 ada perjalanan bas yang direct KK-Kuching.. Setakat ni tiada perjalanan bas yang terus dari KK ke Kuching pula melainkan KK-Miri dan tukar bas untuk perjalanan Miri-Kuching pulak.. Staff di kaunter tu ada juga sebut pasal Pasport terhad Brunei ni 1 hari boleh siap dan bayaran RM50. Mungkin masa bro masih RM100 sekepala kot..

Tentang info pasal isi minyak tu, terima kasih bro atas info..:)
Bro punya pengalaman tu memang dahsyat bro,.. seluruh pelusuk Sabah dah masuk tu..:)cgrock:)cgrock

kemayo
30-08-2012, 12:05 PM
aku cadangkan dan syor buat rakan rakan yg bertugas di sarawak dan sabah ..ambillah peluanng untuk menjelajah negeri ini semasa tempoh khidmat ini ...

aku skrn d gannu kelate doh ..dulu 13 tahuh aku jadi orang miri ..jadi aku ronda semua kawasan sabah n sarawak doh weh ..dari lundu ke kudat .tawau aku drive .....:eek::eek:banyak pengalaman yg boleh dikutip weh ...

Respek la member2 dalam CG ni.. memang penuh pengalaman driving seluruh pelusuk Sabah & Sarawak.. :)cgrock:)cgrock

kemayo
30-08-2012, 12:07 PM
pasport dah buat ker??
bila nak gerak???
Pasport belum buat.. mungkin dalam bulan depan nak pegi survey2 apa2 yang perlu kat pejabat Imigresen di Likas sebelah UMS tu..
Plan nak gerak ni dalam bulan 12 sebab cuti sekolah dan musim buah kat kampung isteri di Serian..:)paid

kemayo
30-08-2012, 12:12 PM
aku penah driving dari Miri-KK.. gamble ngn wife..
takder GPS:(:( cuma follow signboard ngn peta jer.. huhu
Miri-KK 11jam.. time balik KK-Miri 7jam jer..:D:D

wahh.. takda GPS pun boleh steady sampai KK.. Mungkin kat Brunei yang banyak simpang menyimpang ye bro..
Time balik tu dah tahu jalannya.. pecut je la kan bro.. tu yang 7jam dah sampai tu kan.. 4jam beza tu..:)paid

kemayo
30-08-2012, 03:33 PM
Tadi ada pegi tanya di terminal bas ekspress depan Mahkamah KK untuk perjalanan dari KK ke Kuching secara terus.. Ada pegi 2 kaunter iaitu Borneo Express dan Bintang Jaya. Kedua-duanya ada perjalanan bas KK-Kuching tetapi tidak secara terus menerus..maknanya, perjalanan pertama dari KK-Miri ( gerak jam 7.45pagi dari KK dan tiba di Miri jam 6.00ptg) kemudian naik lagi bas lain dari Miri-Kuching ( bergerak jam 8.00mlm dan tiba di Kuching jam 9.00pagi )..
Tambang pulak KK-Miri ( RM90) dan Miri-Kuching (RM90). Kalau dikutkan totalnya =RM180 seorang.
Pasport perlu untuk checkpoint sarawak-brunei..

suprol
30-08-2012, 03:54 PM
aku kalo ada peluang pun nak gak travel mcm tt nih... tp aku duk semenanjung jek.... hehehehe

arizo razzo
30-08-2012, 04:03 PM
raya lepas aku drive dari labuan ke tawau, mmg best la, siap lalu kundasang, tapi jalan teruk skit la,

kemayo
30-08-2012, 04:36 PM
aku kalo ada peluang pun nak gak travel mcm tt nih... tp aku duk semenanjung jek.... hehehehe

sebelum ni dah berpuluh kali dari KK-Kuching tapi perjalanan udara. Dari zaman MAS monopoli sampai sekarang dah ada AIRASIA.. Tapi kali ni nak pulak merasa jalan darat.. lagipun, yang bestnya musim buah-buahan di kampung istri di Serian, Sarawak tu.. memang best..
InsyaAllah kalau ada rezeki bulan 12 ni plan pg..:)

kemayo
30-08-2012, 04:43 PM
raya lepas aku drive dari labuan ke tawau, mmg best la, siap lalu kundasang, tapi jalan teruk skit la,
jauh perjalanan tu.. kalau driving ke tawau pun memang satu perjalanan yang mencabar juga tu.. Aku pernah drive KK-Tawau gerak jam 8.00pagi sampai Tawau jam 7mlm.. Singgah di Ranau minum pagi dan di checkpoint Batu 32 untuk makan tengahari..:)paid
pasal jalan tu memang agak teruk sikit la.. banyak lobang dan bonggol pada jalan yang ditampal2.. elak kiri kanan lobang sampai drive di tengah2 jalan atas garisan putih pasal elak jalan berlobang..:eek::eek:

adleyzan
30-08-2012, 04:44 PM
x penah lg sampai sarawak..sampai lawas jer..

sat2U
31-08-2012, 07:18 AM
raya lepas aku drive dari labuan ke tawau, mmg best la, siap lalu kundasang, tapi jalan teruk skit la,

labuan ke tawau ...aku pernah drive sekali dgn giler giler punya ..dari miri terus ke KK singgah di pekan ranau terus ke Lahad Datu terus ke tawau ...aku tak ingat berpa jam ....

tapi yang duduk labuan atau sebelah Beufort lawas aku cadangkan guna jalan pintas ke Tawau ..tahun 2008 aku pergi ke sepuluk (bukan sepiluk sandakan ) sepuluk dgn tawau sudah ada jalan ...tapi waktu itu gena pakai 4x4 je ....aku rasa labuan pergi beufort kemudian ke sipitang ..jumpa pekan tomani terus ke tenom pastu ke keningau ..lalui soak terus ke nabawan ....soak ke nabawan kalau tak silap 90 km ...kemudian dalam 120 km anda akaan jumpa kg sepuluk ..time aku pergi jalan memang fuh cantik berturap tapi kena kuat semangat sebab jalan ini takde org laluinya ..selama drive dari Nabawan ke sepiluk 2 jam 3 buah kereta je aku berselisih ..kalau tak kuat semangat ..jgn guna ...sampai di sepuluk aku tgk ada 4 buah rumah sahaj...dan time tu jalan raya hanya setakat itu ..jadi aku berpatah balik ke keningau tido disana ....

memang time aku tanya orang kat pekan nabawan semua tengok je kat aku ..sebab pelik nak pergi buat apa kat sana ...jauh sunyi takde orang ..aku rasa jalan ke tawau dari sepuluk dah siap sebab dah 4 tahun dah nih ......

sat2U
31-08-2012, 07:28 AM
perjalanan miri KK-atau kk miri KM adalah 460 guna jalan pintas d brunei ...

aku pernah drive dari kk ke miri aku bertolak dari kk jam 7 pagi aku boleh sampai di miri pada jam 1 petang 6 jam ...time pos imigresen tak dop orang ...tapi kalau time jem ..fuh giler kena Q tas jalan raya 3 KM ...aku pernah sekali Q dari limbang nak masuk brunei ..3KM aku Q dan lebih kurang 3 jam ...kalau kena macam ini giler ...........dahlah 8 kali cop pasport ..kuar masuk negara ...memang mencabar betul ...kalau boleh mulakan perjalanan masuk brunei seawal pagi ..dan pilih hari yang bukan cuti bagi brunei...tapi dah dua tahun aku tinggalkan negeri kedua aku SAbah ..tak tahu macamna keadaanya .... tapi memang seronoklah berjalan ...pemandangan di pekan sindumin menuju KK memang lawa ...cayalah bro CG ....jom melawat sabah ...aku pernah pergi ke umah anak murid aku kat KG yang cukup mencabar untuk sampai ...bawah kaki gunung Kinabalu KG SOSONDOTON ...3 jam dari KG BUNDU TUHAN dgn .kereta ...sudut kereta waktu turun bukit aku ingat dala 45 darjah ...memang best jelajah negeri orang ini ..KG sosondoton nak pergi ? dari KK ke tuaran terus perjalaan naik gunung terus ke KUNDASANG sebelum tapak gunung Kinabalu akan jumpa simpang ke bundu tuhan tempat banyak kabus ....fuh ..memang mencabar .......seronok jelaja sabah ...


dan kalau nak jalan pintas dari Ranau ke Keningau anda boleh guna jalan TAmbunan ...memang dekat ...tapi GRABER.....huhuhuh

sat2U
31-08-2012, 07:31 AM
kalau nak ke kudat ..untuk buat kenangan aku rasa kena pergi ke simpang menganyau ...tgk pertemuan dua laut kat situ ....

sat2U
31-08-2012, 07:41 AM
kalau naik bas dari KK ke Kuching (serian tempat TT ) kalau naik bas untuk keluarga memang rugi ..kalau kereta sangat jimat ...kalau solo naik kerete rugi kalau solo untung ...

sat2U
31-08-2012, 08:06 AM
bila di brunei nak ke miri anda boleh guna jalan pintas dari Pos Imigresen Limbang brunei (Tedungan kalau tak silap) bro tak payah guna jalan menghala ke pekan tutong dan jerudung kkkalau guna jalan by passs memang best cepat ...walaupon lebuh raya Free dia lawa ..pernah pecut sampai 160 km sejam tak terasa woiii ..namun ada lagi yg terus memecut memotong aku ..namun harus berhati hati spedtrap dalam dollar bro ..huhu

lan by pas nih dia akan keluar di pekan SERIA ..kalau tak silap ..eh lama dah tinggal semua ini ...kena tnya org brunei laaaa...untuk beli minyak kalau boleh tukarlah duit brunei tu takyah banyak sangat ....st wat beli minyak ...dan buat bayar TOL jambatan di RASAU brunei sebelum sampai ke Kuala Belait ...dulu JUST 3 DOLAARRRR brunei....

ibeceivy
31-08-2012, 08:08 AM
insyallah hujung tahun ni pon nak konvoi kk-kuching..

nurwi
31-08-2012, 08:16 AM
Tentu seronok tu. Semoga selamat dalam perjalanan.

sat2U
31-08-2012, 08:19 AM
insyallah hujung tahun ni pon nak konvoi kk-kuching..

konvoi Kuching KK memang best ..tapi kena berenti berenti jenguh pekan pekan dari Kuching ke Miri ...kalau serian ok tepi jalan ...bandar sri aman kena masuk ..betong tepi jalan ..sarekei kena masuk ..sibu kena masuk ...bintulku kena masuk ..miri Bnadaraya dalam perjalanan ...huhu...

kalau masuk brunei pergilah jenguk Jerudong park ..

ke Kuala lurah limbang ...terus ke temburung ...anda akan jumpa lawas ,..aku suka bermalam di lawas sebab suasana lawa dan hotel murah dalam rm 35-60 inggit je ...baru teruskan perjalanan ke pekan merapok sempadan sabah sarawak ..yg orang semnanjung kena ada passport untuk di cop kat sini ....n lepas sahaja pos imigresen merapok jumpa pekan Sindumin ...kena ambil gambar pemandangan menghala ke arah bukit memang cun ...padi ...di kampung ranau ranau ....terus ke pekan sipitang .. kat sipitang akan jumpa bulatan round ambulat (roundabout) ke keningau dan kk
terus ke pekan beufort bongawan ,,papar penampang ,sampailaj ke KK ...huhu sowry bro sekadar nak flashback memori aku jeee ..agar tak lupa ....huhuh..:eek:

sat2U
31-08-2012, 08:22 AM
Tentu seronok tu. Semoga selamat dalam perjalanan.

rakan rakan yang posting kerja di sabah dan sarawak tu ambillah peluang ronda ronda negeri ini ...

sat2U
31-08-2012, 08:32 AM
huh kita cerita biar melelh air liur rakan rakan CG ..huhuh

true investor
31-08-2012, 08:34 AM
good luck TT semoga selamat pergi dan kembali, AMIN

carigol
31-08-2012, 08:35 AM
Tinted kena koyak lalu brunei. Kawan aku kena

sat2U
31-08-2012, 08:38 AM
Tinted kena koyak lalu brunei. Kawan aku kena

alhamdulillah tak pernah kena ...cuma kena warning TV dalam kete jeee ...

kemayo
01-09-2012, 12:41 PM
x penah lg sampai sarawak..sampai lawas jer..
kalau dah sampai lawas.. maknanya dah sampai sarawak la tu bro... :):)paid

kemayo
01-09-2012, 12:52 PM
labuan ke tawau ...aku pernah drive sekali dgn giler giler punya ..dari miri terus ke KK singgah di pekan ranau terus ke Lahad Datu terus ke tawau ...aku tak ingat berpa jam ....

tapi yang duduk labuan atau sebelah Beufort lawas aku cadangkan guna jalan pintas ke Tawau ..tahun 2008 aku pergi ke sepuluk (bukan sepiluk sandakan ) sepuluk dgn tawau sudah ada jalan ...tapi waktu itu gena pakai 4x4 je ....aku rasa labuan pergi beufort kemudian ke sipitang ..jumpa pekan tomani terus ke tenom pastu ke keningau ..lalui soak terus ke nabawan ....soak ke nabawan kalau tak silap 90 km ...kemudian dalam 120 km anda akaan jumpa kg sepuluk ..time aku pergi jalan memang fuh cantik berturap tapi kena kuat semangat sebab jalan ini takde org laluinya ..selama drive dari Nabawan ke sepiluk 2 jam 3 buah kereta je aku berselisih ..kalau tak kuat semangat ..jgn guna ...sampai di sepuluk aku tgk ada 4 buah rumah sahaj...dan time tu jalan raya hanya setakat itu ..jadi aku berpatah balik ke keningau tido disana ....

memang time aku tanya orang kat pekan nabawan semua tengok je kat aku ..sebab pelik nak pergi buat apa kat sana ...jauh sunyi takde orang ..aku rasa jalan ke tawau dari sepuluk dah siap sebab dah 4 tahun dah nih ......

mungkin sepuluk yang dimaksudkan bro tu sapulut kan.. jalan ke tawau dengar cerita kawan2 kat sini memang dah ok dah.. ada sikit lagi ja dengar2 yang belum aspalt... Bas dari Tawau pun dah ada yang guna jalan ni dari Tawau-KK ikut jalan kalabakan dorang cakap.. Tapi aku sendiri pun belum pernah ikut jalan ni..
bro memang jiwa kental la bro.. keluar masuk kampung pedalaman..
:)paid:)paid:)cgrock:)cgrock

kemayo
01-09-2012, 12:55 PM
perjalanan miri KK-atau kk miri KM adalah 460 guna jalan pintas d brunei ...

aku pernah drive dari kk ke miri aku bertolak dari kk jam 7 pagi aku boleh sampai di miri pada jam 1 petang 6 jam ...time pos imigresen tak dop orang ...tapi kalau time jem ..fuh giler kena Q tas jalan raya 3 KM ...aku pernah sekali Q dari limbang nak masuk brunei ..3KM aku Q dan lebih kurang 3 jam ...kalau kena macam ini giler ...........dahlah 8 kali cop pasport ..kuar masuk negara ...memang mencabar betul ...kalau boleh mulakan perjalanan masuk brunei seawal pagi ..dan pilih hari yang bukan cuti bagi brunei...tapi dah dua tahun aku tinggalkan negeri kedua aku SAbah ..tak tahu macamna keadaanya .... tapi memang seronoklah berjalan ...pemandangan di pekan sindumin menuju KK memang lawa ...cayalah bro CG ....jom melawat sabah ...aku pernah pergi ke umah anak murid aku kat KG yang cukup mencabar untuk sampai ...bawah kaki gunung Kinabalu KG SOSONDOTON ...3 jam dari KG BUNDU TUHAN dgn .kereta ...sudut kereta waktu turun bukit aku ingat dala 45 darjah ...memang best jelajah negeri orang ini ..KG sosondoton nak pergi ? dari KK ke tuaran terus perjalaan naik gunung terus ke KUNDASANG sebelum tapak gunung Kinabalu akan jumpa simpang ke bundu tuhan tempat banyak kabus ....fuh ..memang mencabar .......seronok jelaja sabah ...


dan kalau nak jalan pintas dari Ranau ke Keningau anda boleh guna jalan TAmbunan ...memang dekat ...tapi GRABER.....huhuhuh

tercari-cari butang thanks untuk info yang bro banyak bagi sejak post mula2 lagi.. tapi tak da pulak button thanks ka.. apa2pun thanks bro..
:)cgrock

ennoar
01-09-2012, 12:56 PM
tak ada masalah dari kk-kuching...aku ni selalu hujung tahun pusing sabah...tak sesat punya la...kalu dari kk-miri pakai saga rasa dalam RM250 minyak consumtion...ari tu aku kuching-kk-kudat-tawau pegi balik minyak RM730 jer perjalanan sejauh 5929km...tu guna alsa auto ler....di miri ko tinggal kat somerset la dalam RM100 tapi parking selamat...kalu nak murah kat depan somerset tu ada hotel bajet lain,murah jer.

kemayo
01-09-2012, 12:57 PM
kalau naik bas dari KK ke Kuching (serian tempat TT ) kalau naik bas untuk keluarga memang rugi ..kalau kereta sangat jimat ...kalau solo naik kerete rugi kalau solo untung ...
memang rancang nak drive bawak satu keluarga.. kalau nak naik bas, baik aku naik belon kan..:D:D

kemayo
01-09-2012, 12:58 PM
bila di brunei nak ke miri anda boleh guna jalan pintas dari Pos Imigresen Limbang brunei (Tedungan kalau tak silap) bro tak payah guna jalan menghala ke pekan tutong dan jerudung kkkalau guna jalan by passs memang best cepat ...walaupon lebuh raya Free dia lawa ..pernah pecut sampai 160 km sejam tak terasa woiii ..namun ada lagi yg terus memecut memotong aku ..namun harus berhati hati spedtrap dalam dollar bro ..huhu

lan by pas nih dia akan keluar di pekan SERIA ..kalau tak silap ..eh lama dah tinggal semua ini ...kena tnya org brunei laaaa...untuk beli minyak kalau boleh tukarlah duit brunei tu takyah banyak sangat ....st wat beli minyak ...dan buat bayar TOL jambatan di RASAU brunei sebelum sampai ke Kuala Belait ...dulu JUST 3 DOLAARRRR brunei....

benda dan info mcm ni yg paling penting dan aku amat2 la cari.. thanks bro..:)cgrock

ennoar
01-09-2012, 12:59 PM
lupak plak...masuk brunei hari isnin,selasa dan rabu jer....hari lain jammed kat border....kalu khamis nak keluar brunei keluar peluh jantan la

kemayo
01-09-2012, 01:00 PM
insyallah hujung tahun ni pon nak konvoi kk-kuching..
mudah-mudahan dipermudahkan perjalanan yang dirancang tu bro..:)cgrock

ennoar
01-09-2012, 01:01 PM
bawa dalm 80km jer dalam brunei tu..jangan buat hal kena saman jenuh nak bayar...ikut jalan kampung,senang.jgn sesekali mengatal nak beli beras brunei walaupun sedap...

kemayo
01-09-2012, 01:02 PM
Tentu seronok tu. Semoga selamat dalam perjalanan.
harap2 seronok la perjalanan yang dirancang ni.. amin, semoga selamat dalam perjalanan.
:)cgrock

kemayo
01-09-2012, 01:04 PM
good luck TT semoga selamat pergi dan kembali, AMIN

AMIN.. ya, semoga selamat. thanks bro..
:)cgrock

kemayo
01-09-2012, 01:14 PM
Tinted kena koyak lalu brunei. Kawan aku kena
Benda mcm ni la yang aku tak suka.. :mad:
tapi aku ada member yang kena kes mcm ni tapi bukan tinted cermin seluruh kereta tapi... tinted filem gelap yang 8 inci selalu kat cermin depan elak kena cahaya silau tu.. siap kena kejar polis brunei dan kena suka koyak.. aku cakap kat member tu, mungkin sebab ada perkataan atau gambar tak senonoh kot,.. dia cakap, tak ada apa2 gambar pun cuma warna hitam ja..
tapi harap2 aku tak kena la,.. sebab saga aku tu memang tak ada sticker atau tinted gelap yang kat cermin depan tu..

kemayo
01-09-2012, 01:18 PM
alhamdulillah tak pernah kena ...cuma kena warning TV dalam kete jeee ...
berguna juga tv ni sebenarnya kalau travel yang jauh2 kan.. tak la anak2 tu bosan kan..
mungkin boleh dipertimbangkan utk pasang kalau budget terlebih-lebih..
maknaynya, kalau dalam Brunei tak boleh pasang / on tv la kan..:-?

kemayo
01-09-2012, 01:24 PM
tak ada masalah dari kk-kuching...aku ni selalu hujung tahun pusing sabah...tak sesat punya la...kalu dari kk-miri pakai saga rasa dalam RM250 minyak consumtion...ari tu aku kuching-kk-kudat-tawau pegi balik minyak RM730 jer perjalanan sejauh 5929km...tu guna alsa auto ler....di miri ko tinggal kat somerset la dalam RM100 tapi parking selamat...kalu nak murah kat depan somerset tu ada hotel bajet lain,murah jer.
Terima Kasih bro,.. info yang bro bagi ni amat berguna buat aku.
:)cgrock
perjalanan bro dari Kuching-Kk-Kudat-Tawau tu memang kebaboom la bro.. Org2 yang tahan lasak ja bole buat tu.. apa projek yang sampai buat le tour de borneo tu bro..?
:)cgrock

tebbaloi
01-09-2012, 01:25 PM
perghh awat tak habaq mai.. kalu tak bole convooi skali dari serian hehe.. kpg bini TT kat mana di serian? kph hilir ke kpg hulu?

kemayo
01-09-2012, 01:26 PM
lupak plak...masuk brunei hari isnin,selasa dan rabu jer....hari lain jammed kat border....kalu khamis nak keluar brunei keluar peluh jantan la
ok.. aku jadikan ini sebagai antara plan aku la,, thanks again bro..
:)cgrock

kemayo
01-09-2012, 01:27 PM
bawa dalm 80km jer dalam brunei tu..jangan buat hal kena saman jenuh nak bayar...ikut jalan kampung,senang.jgn sesekali mengatal nak beli beras brunei walaupun sedap...
kenapa bro? ada pengalaman beli beras Brunei ka bro..:D

kemayo
01-09-2012, 01:32 PM
perghh awat tak habaq mai.. kalu tak bole convooi skali dari serian hehe.. kpg bini TT kat mana di serian? kph hilir ke kpg hulu?
kat seberang kampung hilir ja.. Kg Kemayau.. tuan pulak? org rumah org Serian ka? Kampung Hulu? kampung Hilir?
Raya baru2 ni ada kat kampung isteri.. Yang best, malam raya kat kampung ni.. menjelang tengah malam tu memang best la..:)

tebbaloi
01-09-2012, 01:43 PM
kat seberang kampung hilir ja.. Kg Kemayau.. tuan pulak? org rumah org Serian ka? Kampung Hulu? kampung Hilir?
Raya baru2 ni ada kat kampung isteri.. Yang best, malam raya kat kampung ni.. menjelang tengah malam tu memang best la..:)

oo.. serian dekat la dari samarahan.. hehe.. kpg bapak kmk di ensengai. tahun ni kmk raya di kpg wife d banting selangor hehe..

syok la dapat travel.. entah bila dapat balit ke miri guna darat tek.. huhu

kemayo
01-09-2012, 02:08 PM
oo.. serian dekat la dari samarahan.. hehe.. kpg bapak kmk di ensengai. tahun ni kmk raya di kpg wife d banting selangor hehe..

syok la dapat travel.. entah bila dapat balit ke miri guna darat tek.. huhu


oo.. kg ensengai tu mcm ada aku lalu masa mahu beraya pg kampung Tambirat asajaya,.. Aku masa tu beraya bawa mertua pg beraya rumah besan mereka.. aku guna jalan baki ( itu yang mertua aku bagitau jalan yang aku guna la.. ) jalan tu jalan lama serian-kuching..
ada masa bole cuba tu jalan darat sekali sekala.. itu yang aku skrg tengah plan nak buat dan minta info dan pengalaman dari kawan2 dalam CG ni..
:)cgrock

tebbaloi
01-09-2012, 03:23 PM
oo.. kg ensengai tu mcm ada aku lalu masa mahu beraya pg kampung Tambirat asajaya,.. Aku masa tu beraya bawa mertua pg beraya rumah besan mereka.. aku guna jalan baki ( itu yang mertua aku bagitau jalan yang aku guna la.. ) jalan tu jalan lama serian-kuching..
ada masa bole cuba tu jalan darat sekali sekala.. itu yang aku skrg tengah plan nak buat dan minta info dan pengalaman dari kawan2 dalam CG ni..
:)cgrock

hoho betul bro.. dari serian guna jalan baki nak ke asajaya dekat je.. hehe.. aku takde la nak ke KK jauh tuu.. nak travel ke miri aje lerrr :D:D

kalu ada p serian lagi roger2 la yee

danx
01-09-2012, 03:23 PM
Mcm best je..
Aku nak pergi la next raya.. InsyaAllah..
Semoga perjalanan tt dipermudahkan :)

puyol
01-09-2012, 06:50 PM
takde jalan dari KK ke Kuching tanpa lalu Brunei?

mick2030
01-09-2012, 07:30 PM
Pergh.... kk-kuching tu... mmg tabah la TT. aku kk-sandakan pun dh xlarat. nama jer org sabah, tapi sarawak n brunei xpernah jejak pun.

wandihusein
01-09-2012, 09:50 PM
Pengalam yang telah aku lalui...Dr kuching ke Lahad Datu sabah...Dari hujung peta borneo ke hujung peta borneo. Drive menggunakan saga 1.3..perjalanan 2hari 1malam...satu pengalaman yang amat menyeronokkan..sebelum memulakan perjalan, kena rancang dengan teliti sebab takut sangkut kat feri Tamburong...

asdi
02-09-2012, 03:33 AM
sebelum ni dah berpuluh kali dari KK-Kuching tapi perjalanan udara. Dari zaman MAS monopoli sampai sekarang dah ada AIRASIA.. Tapi kali ni nak pulak merasa jalan darat.. lagipun, yang bestnya musim buah-buahan di kampung istri di Serian, Sarawak tu.. memang best..
InsyaAllah kalau ada rezeki bulan 12 ni plan pg..:)


Bestnya TT.. sy ujung tahun ni insyaAllah x balik, ada kt Matang jer.. Kalo ada buah2 durian extra yg sedap2 tu, rogerla, nanti saya gi sana beli borong.. hehehe :)

bawa dalm 80km jer dalam brunei tu..jangan buat hal kena saman jenuh nak bayar...ikut jalan kampung,senang.jgn sesekali mengatal nak beli beras brunei walaupun sedap...

naper tu Tuan? ce citer sket..

saya pun ada plan gak nk ronda2 dr Kuching-Miri-KK soon...:D:D

zolympus
02-09-2012, 03:49 AM
Teringat pernah nampak thread TokMat buat dulu.

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=104801

Cubalah tengok, kalau ada info berguna.

kemayo
02-09-2012, 09:08 AM
hoho betul bro.. dari serian guna jalan baki nak ke asajaya dekat je.. hehe.. aku takde la nak ke KK jauh tuu.. nak travel ke miri aje lerrr :D:D

kalu ada p serian lagi roger2 la yee
Insya Allah bro.. kalau aku ada di Serian aku roger bro..
:)cgrock

kemayo
02-09-2012, 09:10 AM
Mcm best je..
Aku nak pergi la next raya.. InsyaAllah..
Semoga perjalanan tt dipermudahkan :)
Amin.. InsyaAllah moga dipermudahkan..
Thanks bro..:)cgrock

kemayo
02-09-2012, 09:14 AM
takde jalan dari KK ke Kuching tanpa lalu Brunei?

Sehingga hari ini tidak ada jalan dari Kk ke Kuching tanpa lalu Brunei..:(
Maknanya, terpaksa la kita lalu Brunei...

kemayo
02-09-2012, 09:17 AM
Pergh.... kk-kuching tu... mmg tabah la TT. aku kk-sandakan pun dh xlarat. nama jer org sabah, tapi sarawak n brunei xpernah jejak pun.
Baru dalam perancangan bro.. KK-Sandakan boleh buat sebagai training bro..:D:D
:)cgrock

kemayo
02-09-2012, 09:21 AM
Pengalam yang telah aku lalui...Dr kuching ke Lahad Datu sabah...Dari hujung peta borneo ke hujung peta borneo. Drive menggunakan saga 1.3..perjalanan 2hari 1malam...satu pengalaman yang amat menyeronokkan..sebelum memulakan perjalan, kena rancang dengan teliti sebab takut sangkut kat feri Tamburong...
Bro memang termasuk dalam member2 CG yang lasak la bro.. Jauh perjalanan bro tu..
inilah yang aku buat bro, nak rancang betul2 perjalanan KK-Kuching pd hujung tahun ni.. Thanks atas info bro..
:)cgrock:)cgrock

kemayo
02-09-2012, 09:26 AM
Bestnya TT.. sy ujung tahun ni insyaAllah x balik, ada kt Matang jer.. Kalo ada buah2 durian extra yg sedap2 tu, rogerla, nanti saya gi sana beli borong.. hehehe :)


Bole tuan,.. kalau planning ni jadi,.. aku roger2 tuan kalau ada buah durian tu.. Lama dah tak pegi kat taman rekreasi kat jalan Gunung Serapi tu.. lupak dah namanya..:-?
:)cgrock

kemayo
02-09-2012, 09:29 AM
Teringat pernah nampak thread TokMat buat dulu.

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=104801

Cubalah tengok, kalau ada info berguna.
Ya.. aku dah tengok dan baca dari 1st post sampai yang terakhir thread ni.. Ada juga info yang tok mat share masa perjalanan dia tahun 2009 tu.. :)cgrock

sat2U
02-09-2012, 11:15 PM
mungkin sepuluk yang dimaksudkan bro tu sapulut kan.. jalan ke tawau dengar cerita kawan2 kat sini memang dah ok dah.. ada sikit lagi ja dengar2 yang belum aspalt... Bas dari Tawau pun dah ada yang guna jalan ni dari Tawau-KK ikut jalan kalabakan dorang cakap.. Tapi aku sendiri pun belum pernah ikut jalan ni..
bro memang jiwa kental la bro.. keluar masuk kampung pedalaman..
:)paid:)paid:)cgrock:)cgrock

wah dah boleh guna dah bro jalan ini ..bestnya !! betulah sepulut tu ....cuma jalan ini ada satu tempat yg cukup bahya ..selepas atau sebelum nabawan ..memang jalannya cukup curam..time aku pergi dulu sebuah anak lori merempuh lori balak waktu menuruni bukit ..lori hancur dan kedua dua pemandu dan klindan mati ...kejadian tu berlaku dalam sejam sebelum aku sampai ...huishhhhhhhhhhhhh ngeri ngeri .

rasa macam nak pergi pulak ke Tawau guna jalan ini ....memang dekat sungguh laaaa....namun kini sudah transfer balik kelantan dah ..aduh rindu bumi bawah bayu ini .,,dah 2 tahun lebih aku tinggalkan sabah ...

apapon jadikan perjalan ini sebagai cuti cuti malysia ..drive dgn seronok nak kenal tempat orang ..insyaAllah ..keseronokan akan mengiringi TT ..itulah rahsia kenapa saya tak letih ketika memandu ...sebab akal sentiasa nak tahu bagaimna situasi tempat dan Kg orang lain ....

aku selalu bergambar depan singboard nama tempat ..jadi itulah yg menjadikan aku kenangan kat sabah dan sarawak ...:)cgrock

sat2U
02-09-2012, 11:24 PM
tak ada masalah dari kk-kuching...aku ni selalu hujung tahun pusing sabah...tak sesat punya la...kalu dari kk-miri pakai saga rasa dalam RM250 minyak consumtion...ari tu aku kuching-kk-kudat-tawau pegi balik minyak RM730 jer perjalanan sejauh 5929km...tu guna alsa auto ler....di miri ko tinggal kat somerset la dalam RM100 tapi parking selamat...kalu nak murah kat depan somerset tu ada hotel bajet lain,murah jer.

kenapa banyak sangat bro minyak yang di gunakan .....

aku pakai vios ...rasanya kalau dari miri KK aku guna minyak dalam rm 50 inggit je ,..dengan syarat pakai minyak brunei ..sebab aku pernah isi penuh mi8nyak d brunei ron 97 dia dlam lebih kurang rm 50 ingit bukan dolar penuh dan pergi kk boleh sempat sampai lagi ke temburung ....dgn minyak tersebut ..di KK memang aku tak banyak meronda laaa...

dan seingat aku time aku guna wira aeroback dulu tak sampai rm 700 minyak tu tak tahu lah ...kekadang kereta nie minyak ikut CC juga ....aku selalu ke kudat ...simoang mengayau ...ranau sandakan lahad datu semporna kunat tawau ...patah balik ke ranau tambunan keningau ..tenom cari kopi terus ke sipitang ..gun ajalan baru ..ke sindumin lawas temburung tendungan miri ..tak habis rm 700 ..huhu nasib kereta aku jimat .. pakai vios lagi jimat 500 km tu aku rasa dalam rm 50 je

kemayo
03-09-2012, 07:33 AM
wah dah boleh guna dah bro jalan ini ..bestnya !! betulah sepulut tu ....cuma jalan ini ada satu tempat yg cukup bahya ..selepas atau sebelum nabawan ..memang jalannya cukup curam..time aku pergi dulu sebuah anak lori merempuh lori balak waktu menuruni bukit ..lori hancur dan kedua dua pemandu dan klindan mati ...kejadian tu berlaku dalam sejam sebelum aku sampai ...huishhhhhhhhhhhhh ngeri ngeri .

rasa macam nak pergi pulak ke Tawau guna jalan ini ....memang dekat sungguh laaaa....namun kini sudah transfer balik kelantan dah ..aduh rindu bumi bawah bayu ini .,,dah 2 tahun lebih aku tinggalkan sabah ...

apapon jadikan perjalan ini sebagai cuti cuti malysia ..drive dgn seronok nak kenal tempat orang ..insyaAllah ..keseronokan akan mengiringi TT ..itulah rahsia kenapa saya tak letih ketika memandu ...sebab akal sentiasa nak tahu bagaimna situasi tempat dan Kg orang lain ....

aku selalu bergambar depan singboard nama tempat ..jadi itulah yg menjadikan aku kenangan kat sabah dan sarawak ...:)cgrock

ohh.. dah transfer Kelantan.. thanks bro.. memang cuti cuti malaysia la hujung tahun ni bro..:)

badangmalaya
03-09-2012, 08:44 AM
Selamat berpergian dan mudah-mudahan perjalanan selamat.. Saya di Sibu.. Bandar orang sesat... banyak sudah kawan2 saya yang sesat mencari jalan keluar bila ke bandar sibu.. jalannya pusing-pusing di situ sahaja.. Buktinya kesah Tok Mat 2 jam cari jalan keluar.. boleh kontak saya kalau tersesat di sibu.. PM saya utk kontak..

kemayo
03-09-2012, 05:00 PM
Selamat berpergian dan mudah-mudahan perjalanan selamat.. Saya di Sibu.. Bandar orang sesat... banyak sudah kawan2 saya yang sesat mencari jalan keluar bila ke bandar sibu.. jalannya pusing-pusing di situ sahaja.. Buktinya kesah Tok Mat 2 jam cari jalan keluar.. boleh kontak saya kalau tersesat di sibu.. PM saya utk kontak..

ya.. Tok Mat ada tersesat kat Sibu tu kat thread dia tu kan.. Bro, kalau nak ke Kuching tu tak ada jalan lain selain jalan ke bandar sibu ke bro.. aku dah pm bro mintak no fon.. mana tau ada perlu ke.. :)

arizo razzo
03-09-2012, 05:08 PM
labuan ke tawau ...aku pernah drive sekali dgn giler giler punya ..dari miri terus ke KK singgah di pekan ranau terus ke Lahad Datu terus ke tawau ...aku tak ingat berpa jam ....

tapi yang duduk labuan atau sebelah Beufort lawas aku cadangkan guna jalan pintas ke Tawau ..tahun 2008 aku pergi ke sepuluk (bukan sepiluk sandakan ) sepuluk dgn tawau sudah ada jalan ...tapi waktu itu gena pakai 4x4 je ....aku rasa labuan pergi beufort kemudian ke sipitang ..jumpa pekan tomani terus ke tenom pastu ke keningau ..lalui soak terus ke nabawan ....soak ke nabawan kalau tak silap 90 km ...kemudian dalam 120 km anda akaan jumpa kg sepuluk ..time aku pergi jalan memang fuh cantik berturap tapi kena kuat semangat sebab jalan ini takde org laluinya ..selama drive dari Nabawan ke sepiluk 2 jam 3 buah kereta je aku berselisih ..kalau tak kuat semangat ..jgn guna ...sampai di sepuluk aku tgk ada 4 buah rumah sahaj...dan time tu jalan raya hanya setakat itu ..jadi aku berpatah balik ke keningau tido disana ....

memang time aku tanya orang kat pekan nabawan semua tengok je kat aku ..sebab pelik nak pergi buat apa kat sana ...jauh sunyi takde orang ..aku rasa jalan ke tawau dari sepuluk dah siap sebab dah 4 tahun dah nih ......



bro, ada jalan lain rupanya, kalau lalu sini lagi dekat ke, kalau lalu ranau-kinabatangan-lahad datu, dari KK dlm 555KM, kalau lalu sini berapa KM?

sat2U
03-09-2012, 07:38 PM
ya.. Tok Mat ada tersesat kat Sibu tu kat thread dia tu kan.. Bro, kalau nak ke Kuching tu tak ada jalan lain selain jalan ke bandar sibu ke bro.. aku dah pm bro mintak no fon.. mana tau ada perlu ke.. :)

masuk bandar sibu sekadar untuk ke jambatan je ..takyah pusing banyak banyak ..sebab kat bandar sibu nie ..sighnboard arah jalan tak banyak tu yang nak sesat tu..tapi tak kemana lah ...aku dulu org cakap sesat juga ...sibu kk dia ada dua jambatan ..nak yg free dan bayar ..kalau freee luar bandar yg bayar tu kat bandar ...jgn risau ..sesat pon tak jauh sgt pusing ...

sat2U
03-09-2012, 07:44 PM
bro, ada jalan lain rupanya, kalau lalu sini lagi dekat ke, kalau lalu ranau-kinabatangan-lahad datu, dari KK dlm 555KM, kalau lalu sini berapa KM?

ada tapi untuk pegi ke Tawau ...untuk orang belah sipitang ..papar ..sindumin ..labuan ..kalau KKok lagi ..tapi kalau orang ranau aku rasa baik guna jalan kinabatangan tu terus ke LD dan ke taway ...

jalan ini tahun 2009 aku rasa agak sunyi ...jiwa kental dan tak tahu pasal takut memang bleh guna jalan ini ..bayangkan 2 jam aku drive just selisih dgn 2/ 3 buah kereta sahaja ...tapi skrn aku rasa dah ok sebab kemayo kata dah asfal dah jalan tu ...kalau GRABER MEMANG 4X4 LEEE... apaponn best jalan yg orang jarang lalu ..bolh terokai tempat baru ...

cuma satu aku belum sempat jalan kudat ke sandakan katanya dulu tgh buat ....? aku tak pasti cuma

kemayo
03-09-2012, 09:07 PM
ada tapi untuk pegi ke Tawau ...untuk orang belah sipitang ..papar ..sindumin ..labuan ..kalau KKok lagi ..tapi kalau orang ranau aku rasa baik guna jalan kinabatangan tu terus ke LD dan ke taway ...

jalan ini tahun 2009 aku rasa agak sunyi ...jiwa kental dan tak tahu pasal takut memang bleh guna jalan ini ..bayangkan 2 jam aku drive just selisih dgn 2/ 3 buah kereta sahaja ...tapi skrn aku rasa dah ok sebab kemayo kata dah asfal dah jalan tu ...kalau GRABER MEMANG 4X4 LEEE... apaponn best jalan yg orang jarang lalu ..bolh terokai tempat baru ...

cuma satu aku belum sempat jalan kudat ke sandakan katanya dulu tgh buat ....? aku tak pasti cuma
ya betul bro,.. dalam banyak route atau jalan utama penghubung bandar2 di Sabah,. cuma ini yang bro belum lalu kan..
Tapi jalan ni dah lama siap, sebelum 2009 dah siap dah.. Jalan ni dari KK-Kota Belud-Kota Marudu-Pitas-Kanibongan-Paitan dan ke Sandakan kalau aku tak silap la.. Ada dulu aku meeting di Sandakan dan ada kawan dari Kudat ikut jalan ni dorang panggil jalan Paitan Sapi-Nangoh.. Dorang cakap memang sunyi jalan ni dan jarang berselisih kereta tu yang dorang risau.. Masa tu aku rasa dalam tahun 2007 atau 2008..
:)cgrock

LoBye
03-09-2012, 09:20 PM
hoho betul bro.. dari serian guna jalan baki nak ke asajaya dekat je.. hehe.. aku takde la nak ke KK jauh tuu.. nak travel ke miri aje lerrr :D:D

kalu ada p serian lagi roger2 la yee

mun ktak urg ado d Serian kontek den..skg Serian den yg kongker..:eek::eek::eek:

p/s : bapak mentuo TT org Kelate ke..? kemayau no brp..1 atau 2..?

LoBye
03-09-2012, 09:23 PM
oo.. serian dekat la dari samarahan.. hehe.. kpg bapak kmk di ensengai. tahun ni kmk raya di kpg wife d banting selangor hehe..

syok la dapat travel.. entah bila dapat balit ke miri guna darat tek.. huhu

hehehe..dasat ktak pok..mun dah ado darah jawo...bini pun carik jawo jugak.. :D:D:D:D

kemayo
03-09-2012, 09:31 PM
mun ktak urg ado d Serian kontek den..skg Serian den yg kongker..:eek::eek::eek:

p/s : bapak mentuo TT org Kelate ke..? kemayau no brp..1 atau 2..?

Tak la,. bapak mentuo aku memang org serian. :D Kemayau 1
Napa tuan, di Kemayau 1 atau 2 tu ada orang Kelate ke?
:)cgrock

mw5026
03-09-2012, 09:36 PM
just reminder bro kt brunei hanya stesen minyak tertentu je yg bole keta malaysia isi minyak.kalau dh lepas masuk brunei stesen minyak yg 1 sekali jumpa kt kuala lurah dekat roundbout atau pusingkeliling org sini panggil:))..stesen limau manis,harga untuk kereta malaysia bnd0.90/liter.kalu miss pun dekat border sg tujuh bole isi gak.stesen sg teraban.

jalan dr kk-bintulu ok la bole tahan..tp dr bintulu ke sibu aku tk tahan:((..dh la 1 lane lobang sana sini:((

LoBye
03-09-2012, 09:38 PM
Tak la,. bapak mentuo aku memang org serian. :D Kemayau 1
Napa tuan, di Kemayau 1 atau 2 tu ada orang Kelate ke?
:)cgrock

den ado member duk Kemayau..org Kelate..Kemayau No 1...cik Uteh ke..? :D:D:D

tripelw
03-09-2012, 09:47 PM
ya betul bro,.. dalam banyak route atau jalan utama penghubung bandar2 di Sabah,. cuma ini yang bro belum lalu kan..
Tapi jalan ni dah lama siap, sebelum 2009 dah siap dah.. Jalan ni dari KK-Kota Belud-Kota Marudu-Pitas-Kanibongan-Paitan dan ke Sandakan kalau aku tak silap la.. Ada dulu aku meeting di Sandakan dan ada kawan dari Kudat ikut jalan ni dorang panggil jalan Paitan Sapi-Nangoh.. Dorang cakap memang sunyi jalan ni dan jarang berselisih kereta tu yang dorang risau.. Masa tu aku rasa dalam tahun 2007 atau 2008..
:)cgrock


Dah lalu jalan ni. Memang menakutkan di galakkan jangan jalan waktu malam, bahaya. Ada kawasan tiada line phone. Antara sapi nagoh dan paitan ada bukit ular. Jalan sempit dan bengkang bengkok. Memang port baik untuk lanun darat / perompak menunggu coz adakalanya di kawasan ni kena berhentikan kereta untuk ambil selekoh

kemayo
03-09-2012, 10:16 PM
den ado member duk Kemayau..org Kelate..Kemayau No 1...cik Uteh ke..? :D:D:D

aku dah tanya isteri aku dia cakap dia tak pulak kenal cik Uteh kat Kemayau 1 tu.. Simpang Kemayau 1 yang ada workshop kereta depan tu kan.. mungkin mertua aku kenal kot dengan cik Uteh tu kan..:):)

LoBye
03-09-2012, 10:18 PM
aku dah tanya isteri aku dia cakap dia tak pulak kenal cik Uteh kat Kemayau 1 tu.. Simpang Kemayau 1 yang ada workshop kereta depan tu kan.. mungkin mertua aku kenal kot dengan cik Uteh tu kan..:):)

hehehe..mentuo TT...bidayuh ke Melayu..?

p/s: cik uteh tuh pencen Pulis..:D:D:D

kemayo
03-09-2012, 10:23 PM
just reminder bro kt brunei hanya stesen minyak tertentu je yg bole keta malaysia isi minyak.kalau dh lepas masuk brunei stesen minyak yg 1 sekali jumpa kt kuala lurah dekat roundbout atau pusingkeliling org sini panggil:))..stesen limau manis,harga untuk kereta malaysia bnd0.90/liter.kalu miss pun dekat border sg tujuh bole isi gak.stesen sg teraban.

jalan dr kk-bintulu ok la bole tahan..tp dr bintulu ke sibu aku tk tahan:((..dh la 1 lane lobang sana sini:((
Terima kasih tuan.. info berguna untuk aku.

pusingkeliling:D kat sarawak besar2 ooo.. dari kuching ke kota Samarahan aku jumpa 3 pusingkeliling yang terlampau la besar.. buat bangunan pun bole.. aku suka..
:)cgrock

kemayo
03-09-2012, 10:30 PM
Dah lalu jalan ni. Memang menakutkan di galakkan jangan jalan waktu malam, bahaya. Ada kawasan tiada line phone. Antara sapi nagoh dan paitan ada bukit ular. Jalan sempit dan bengkang bengkok. Memang port baik untuk lanun darat / perompak menunggu coz adakalanya di kawasan ni kena berhentikan kereta untuk ambil selekoh
memang betul2 corner baring la jalan kat sini..:D
Tu la kawan pernah cakap kat sini kalau nak jalan juga baik ada 2 atau lebih kereta atau konvoi pasal takut risiko breakdown dan tak ada org tahu pulak nanti..
:)cgrock

tebbaloi
03-09-2012, 10:30 PM
mun ktak urg ado d Serian kontek den..skg Serian den yg kongker..:eek::eek::eek:

p/s : bapak mentuo TT org Kelate ke..? kemayau no brp..1 atau 2..?

perghhh mantappp hari2 mek ada keja di serian beb.. bole je jumpa mun kitak free :) :)

kemayo
03-09-2012, 10:33 PM
hehehe..mentuo TT..bidayuh ke Melayu..?

p/s: cik uteh tuh pencen Pulis..:D:D:D
mertua lelaki cina dan mertua perempuan pulak melayu..
bini ckp mcm dia kenal pulak cik uteh ni.. tapi tak confirm lagi..:-?

kemayo
03-09-2012, 10:38 PM
perghhh mantappp hari2 mek ada keja di serian beb.. bole je jumpa mun kitak free :) :)
bole la jumpa bro LoBye.. Serian ya nya yang kongker :)):))

Jepang
03-09-2012, 10:44 PM
aku pernah drive dari Kuching-Limbang-KK-Tawau.

kemayo
03-09-2012, 11:09 PM
aku pernah drive dari Kuching-Limbang-KK-Tawau.
ini antara member2 CG yang tahan lasak.. mungkin ada pengalaman atau info yang bole share dalam thread ini.. mungkin bole jadi panduan dan info atau sekadar perkongsian pengalaman..:)
:)cgrock:)cgrock

mr reyes
04-09-2012, 12:40 AM
Saya baru je posting kat Baram, Sarawak. Nak jugak travel ni, tapi masa kurang mengizinkan. Nak keluar dari tempat saya tinggal ni nak ke Miri pun dah seksa. Tambah pulak takde transport sendiri lagi (wajib 4wd)... huhu

kemayo
04-09-2012, 08:56 AM
Saya baru je posting kat Baram, Sarawak. Nak jugak travel ni, tapi masa kurang mengizinkan. Nak keluar dari tempat saya tinggal ni nak ke Miri pun dah seksa. Tambah pulak takde transport sendiri lagi (wajib 4wd)... huhu
maknanya kena cari 4wd la tu..:D

LoBye
04-09-2012, 08:42 PM
perghhh mantappp hari2 mek ada keja di serian beb.. bole je jumpa mun kitak free :) :)

den hari2 free...moh la ngeteh kat bombay masala..:eek::eek:

sat2U
04-09-2012, 08:45 PM
Saya baru je posting kat Baram, Sarawak. Nak jugak travel ni, tapi masa kurang mengizinkan. Nak keluar dari tempat saya tinggal ni nak ke Miri pun dah seksa. Tambah pulak takde transport sendiri lagi (wajib 4wd)... huhu

BAram ..huhu naya sikitlah kat sini ..kalau ada 4x4 ok ..kalau kuala baram OK ...huhu ..naik je hilux tu tambang 50 inggit kan

pernah pergi ke marudi naik hilux pon dah sengsara pakai jalan darat ...ke baram lg sikit siksa tambah ..goood luck .nanti setahun dua seronok kat sana

agen14
04-09-2012, 08:50 PM
raya lepas aku gi miri (dari kuching) bermalam kat bintulu sebab tal larat lagi nak drive... time balik ke kuching aku berangkat kol 6 am dari bekenu dan sampai samarahan jam 6pm...

1st time aku gi miri guna jalan darat kira-kira 13 tahun lepas.. apa yang aku peratikan mutu jalan masih macam tu jugak.. tak berubah langsung... terutama jalan kat area tatau.. hampeh 55 tahun merdeka pun jalan masih macam tu..

sat2U
04-09-2012, 08:55 PM
ya betul bro,.. dalam banyak route atau jalan utama penghubung bandar2 di Sabah,. cuma ini yang bro belum lalu kan..
Tapi jalan ni dah lama siap, sebelum 2009 dah siap dah.. Jalan ni dari KK-Kota Belud-Kota Marudu-Pitas-Kanibongan-Paitan dan ke Sandakan kalau aku tak silap la.. Ada dulu aku meeting di Sandakan dan ada kawan dari Kudat ikut jalan ni dorang panggil jalan Paitan Sapi-Nangoh.. Dorang cakap memang sunyi jalan ni dan jarang berselisih kereta tu yang dorang risau.. Masa tu aku rasa dalam tahun 2007 atau 2008..
:)cgrock


kK-Kota Belud-Kota Marudu-Pitas-Kanibongan-
huhu bro betul betul ..setakat kanibongan saja aku sampai sebab jalan dah graber ..time tu aku tgk umah pon dh semacam dah ..bukan biasa tgk ..seram juga ..tapi kalau aku pakai 4x4 memang aku redah ...tapi kalau naik wira dari pitas sampai sandakan kereta aku sudah jadi lory ...mana taknya GRABERRRRRR BEB ,,,:eek::eek: KALAU DAH ASPAL ...aku nak merasa juga pakai jalan ini ...

kK-Kota Belud-Kota Marudu-Pitas-Kanibongan-

sat2U
04-09-2012, 09:00 PM
raya lepas aku gi miri (dari kuching) bermalam kat bintulu sebab tal larat lagi nak drive... time balik ke kuching aku berangkat kol 6 am dari bekenu dan sampai samarahan jam 6pm...

1st time aku gi miri guna jalan darat kira-kira 13 tahun lepas.. apa yang aku peratikan mutu jalan masih macam tu jugak.. tak berubah langsung... terutama jalan kat area tatau.. hampeh 55 tahun merdeka pun jalan masih macam tu..

tahun 2009 seingat aku kat TATAU tu dia dah repai ....tapi memang pecah balik sebab lory bukan yang kecik ...bapak lory yg lalu lalang ...dgn muatan balak dan sawit yg melebihi tan ...kesian ..kerteta vios aku baru je beli dah kena tukar bearing ..sekalli je lau dari Kuching miri ...fuh ..memang berkali kali masuk lobang ...


memang paling teruk jalan sibu bintulu ...kalau bintulu miri ..guna jalan highway yg tak semacam higway tu ..melambung lambung pulak ....bleh terbang kalau pecut n tak tahu area mana ada BUMmmp....aduhai jalan kat sarawak ...duit banyak tapi kena songlap oleh pemimpinn

kemayo
05-09-2012, 09:16 AM
raya lepas aku gi miri (dari kuching) bermalam kat bintulu sebab tal larat lagi nak drive... time balik ke kuching aku berangkat kol 6 am dari bekenu dan sampai samarahan jam 6pm...
Aku plan dari KK terus ke Miri. tidur 1mlm di Miri. Esoknya awal pagi aku gerak terus ke Serian.. Kalau tgk pengalaman tuan berangkat 6am dari bekenu dan sampai Samarahan jam 6pm tu aku rasa harap aku pun bole buat la.... bekenu tu tak la jauh sangat dari Miri kan..

kemayo
05-09-2012, 04:12 PM
Mohon info dari warga CG untuk senaraikan pos kawalan/ checkpoint yang aku akan lalui dari KK - Miri secara berturutan..

Contohnya Sbh(Sindumin) - Srwk(Lawas)- Brunei in( Temburong)- Brunei out (_______) - Srwk in (_______) - Srwk out(_______) - Brunei in(_____) - Brunei out(Sungai Tujoh) - Srwk in(Miri)

ini yang aku dengar la.. Entah betul entah tidak :D:D jadi pada sesiapa yang ada info tu harap dapat bantu aku la untuk detailkan benda ni.. terima kasih.
:)cgrock

sat2U
05-09-2012, 07:34 PM
Mohon info dari warga CG untuk senaraikan pos kawalan/ checkpoint yang aku akan lalui dari KK - Miri secara berturutan..

Contohnya Sbh(Sindumin) - Srwk(Lawas)- Brunei in( Temburong)- Brunei out (_______) - Srwk in (_______) - Srwk out(_______) - Brunei in(_____) - Brunei out(Sungai Tujoh) - Srwk in(Miri)

ini yang aku dengar la.. Entah betul entah tidak :D:D jadi pada sesiapa yang ada info tu harap dapat bantu aku la untuk detailkan benda ni.. terima kasih.
:)cgrock

Sbh(Sindumin) - Srwk(Lawas)-

pos imigresen trusan skrn sudah siap k0mplek imigresen ..senang ...lepas tu naik bukit jumpa pos imigresen belah temburung (ambil borang JPJ sana penting , jangan lupa bawa greeen card )bleh isi minyak kat jalan ini lepas pos imigresen dalam 7 km ada shell boleh isi ...kalay tak boleh isi di pekan tumburung ,tapi kena masuk dalam sikit ...sebab bukan ditepi jalan besar ...

terus pergi dan akan jumpa pos imigresen puni temburung ..cop pasport sebelum naik feri ke limbang ....(macam rumah tepi masjid

naik feri ..... lepas feri jalan dalam 2 km jumpa pos imigresen

pandaruan
(ramai anak murid aku kat sini /kg pahlawan ...huhuh..dari kuching hingga ke sabah aku punyai anak murid dan memang selalu aku berkunjung umah mereka time dik d miri )

kemudian masuk limbang ..kalau dulu cop passspord d limbang ...

dari pekan limbang terus ke kuala lurah ..jumpa komplek imigresen tendungan malysia ....brunei ...kuala lurah ...

masuk brunei enjoy ....pastu bergerak ke sungai teraban pos imigresen brune dan sg tujuh miri ..huhu dah masuk malaysia ..

secara ringkas ..
1-sindumin ..sabah
2-Merapok ...Lawas

3 trusan ..malysia
4 labu..brunei temburung
5 Puni bangar..brunei temburung

6 trusan ..limbang malaysia ..
7 tendungan Libang malaysia
8 Kuala lurah ...brunei sri begawan

9 sg teraban sungei tujuh brunai
10 sungei tujuh malaysia miri ...yesssssssssss masuk kuala baram .....

10 kali cop brooooooooo penuh muka surat passport ..kalau selalu kuar masuk berunei ..dahlah cop dia besooo

kemayo
05-09-2012, 08:33 PM
Sbh(Sindumin) - Srwk(Lawas)-

pos imigresen trusan skrn sudah siap k0mplek imigresen ..senang ...lepas tu naik bukit jumpa pos imigresen belah temburung (ambil borang JPJ sana penting , jangan lupa bawa greeen card )bleh isi minyak kat jalan ini lepas pos imigresen dalam 7 km ada shell boleh isi ...kalay tak boleh isi di pekan tumburung ,tapi kena masuk dalam sikit ...sebab bukan ditepi jalan besar ...

terus pergi dan akan jumpa pos imigresen puni temburung ..cop pasport sebelum naik feri ke limbang ....(macam rumah tepi masjid

naik feri ..... lepas feri jalan dalam 2 km jumpa pos imigresen

pandaruan
(ramai anak murid aku kat sini /kg pahlawan ...huhuh..dari kuching hingga ke sabah aku punyai anak murid dan memang selalu aku berkunjung umah mereka time dik d miri )

kemudian masuk limbang ..kalau dulu cop passspord d limbang ...

dari pekan limbang terus ke kuala lurah ..jumpa komplek imigresen tendungan malysia ....brunei ...kuala lurah ...

masuk brunei enjoy ....pastu bergerak ke sungai teraban pos imigresen brune dan sg tujuh miri ..huhu dah masuk malaysia ..

secara ringkas ..
1-sindumin ..sabah
2-Merapok ...Lawas

3 trusan ..malysia
4 labu..brunei temburung
5 Puni bangar..brunei temburung

6 trusan ..limbang malaysia ..
7 tendungan Libang malaysia
8 Kuala lurah ...brunei sri begawan

9 sg teraban sungei tujuh brunai
10 sungei tujuh malaysia miri ...yesssssssssss masuk kuala baram .....

10 kali cop brooooooooo penuh muka surat passport ..kalau selalu kuar masuk berunei ..dahlah cop dia besooo

terima kasih bro.. senang la aku plan nanti..
aku plan nak buat pasport terhad Brunei masa cuti UPSR nanti.. jadi senang bawa anak pegi pejabat imigresen, pasport ni la yang paling penting aku nak selesaikan dulu..
Pos kawalan/kompleks ni buka ikut masa-masa tertentu kah bro,.. atau 24jam bole lalu..

puyol
05-09-2012, 11:33 PM
Ada 10 pemeriksaan imigresen perlu dilalui seseorang jika ingin melakukan perjalanan dari Miri ke KK..

1. Sg Tujuh - Leaving Swak at Sg Tujuh
http://1.bp.blogspot.com/_-1sOBZq0Wc8/SEKEyzkRIDI/AAAAAAAAALw/zfsiDGKQf_g/s400/IMG_1002.jpg

2. Immigration Sg Tujuh - Entering Brunei
http://cache.virtualtourist.com/6/1828996-sungai_tujoh_immigration_post_Belait.jpg

3. Immigration Kuala Lurah - Leaving Brunei
http://3.bp.blogspot.com/-ved2pQEAJro/TwbnC_NNb2I/AAAAAAAABKg/OUEddmMpijc/s400/IMG_0042.JPG

4. Tedungan Immigration/ Custom Post - Entering Limbang, Sarawak
http://3.bp.blogspot.com/_I1PPYM-DXFM/TJCDQWMbeuI/AAAAAAAAAIE/q7h4W_7AU8A/s320/k+lurah.jpg

5. Pandaruan Immigration & Custom - Leaving Sarawak
http://4.bp.blogspot.com/_-1sOBZq0Wc8/SzGhuWUjcQI/AAAAAAAAFUA/PLonjpWrfrY/s1600/pano%2B3.jpg

6. Puni Immigration Post - Entering Brunei
http://www.imigresen.gov.bn/IM%20WSS/images/PUNI.jpg

7. Labu Immigration (Brunei) - Leaving Brunei
http://www.imigresen.gov.bn/IM%20WSS/images/LABU.jpg

8. Mengkalap Immigration Post - Entering Sarawak
http://2.bp.blogspot.com/_3h1Q7NwHxqQ/TSM1bGRvJmI/AAAAAAAAE4E/4vzyQCqPqfA/s1600/DSC_0044a.jpg

9. Merapok Immigration/ Custom Post- Leaving Sarawak to Sabah

10. Sindumin - Entering Sabah at Sindumin

puyol
05-09-2012, 11:34 PM
Kat sempadan Sabah - Sarawak ada pos imigresen depa..

http://v6.nonxt5.c.bigcache.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/5898326.jpg?redirect_counter=1

http://static.panoramio.com/photos/original/43527835.jpg

http://static.panoramio.com/photos/original/43522763.jpg

http://static.panoramio.com/photos/original/43522786.jpg

http://static.panoramio.com/photos/original/43522801.jpg

http://static.panoramio.com/photos/original/43522751.jpg

kemayo
06-09-2012, 08:05 AM
Terima kasih atas info yang diberi puyol.. siap dengan gambar tuan bagi info..
:)cgrock

chehamdan
06-09-2012, 02:33 PM
bump for tt

stakanmonster
06-09-2012, 02:39 PM
longest journey aku pernah lalu is kuching - miri = 1000++ km .. = 8 jam driving.. naik viva 1000cc .. full tank dari kuching.. isi minyak sekali jer kat Pekan Selangau.. memang menyeronokkan...

sat2U
06-09-2012, 11:10 PM
Kat sempadan Sabah - Sarawak ada pos imigresen depa..

http://v6.nonxt5.c.bigcache.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/5898326.jpg?redirect_counter=1

http://static.panoramio.com/photos/original/43527835.jpg

http://static.panoramio.com/photos/original/43522763.jpg

http://static.panoramio.com/photos/original/43522786.jpg

http://static.panoramio.com/photos/original/43522801.jpg

http://static.panoramio.com/photos/original/43522751.jpg

huhuh Kredit untuk poyul ,,huhu ..aku tak tau simpan kat mana dah gambar pos imigresen nih ..huhuh ...terkenang time QQQQ panjang kat kuala lurah 3 jam Q...

kemayo
07-09-2012, 04:30 PM
bump for tt

terima kasih..:)

kemayo
07-09-2012, 04:37 PM
longest journey aku pernah lalu is kuching - miri = 1000++ km .. = 8 jam driving.. naik viva 1000cc .. full tank dari kuching.. isi minyak sekali jer kat Pekan Selangau.. memang menyeronokkan...

8 jam driving tu ada berhenti-henti kat mana2 ka?

stakanmonster ni orang kampung stakan kah.. Hari raya baru2 ni ada pegi beraya rumah kakak ipar di perumahan Taman Stakan Waja kalau tak silap..jalan2 di kuching kemudian pg bandar Batu 7 pastu masuk kampung Stakan dan sampai perumahan Taman Stakan. Byk perumahan Taman Stakan.. Lalu bangunan Tentera Darat dan beraya lagi pegi rumah abang ipar pula di Taman Samarindah.. Pastu guna jalan Samarahan terus ke Highway Kuching-Serian.. pastu balik..

kemayo
07-09-2012, 04:40 PM
huhuh Kredit untuk poyul ,,huhu ..aku tak tau simpan kat mana dah gambar pos imigresen nih ..huhuh ...terkenang time QQQQ panjang kat kuala lurah 3 jam Q...

3 jam #:-S#:-S lamanya nak tunggu..
Pejabat pos imigresen tempat cop ni ada masa operasi tertentu dari jam-berapa sampai jam berapa secara harian tak..

tebbaloi
07-09-2012, 04:53 PM
den hari2 free...moh la ngeteh kat bombay masala..:eek::eek:


mantap brooo!! itu hari p serian ada rodblock polis rupanya orang iban merusuh demo sebab tanah kena curi kot :((:((


bombay masala tak bole bro.. nanti orang ingat eden boli nombor ekor lakk :(( :(( :(( :((

pasar malam serian mantapp :)cgrock :)cgrock

kemayo
07-09-2012, 05:01 PM
mantap brooo!! itu hari p serian ada rodblock polis rupanya orang iban merusuh demo sebab tanah kena curi kot :((:((


bombay masala tak bole bro.. nanti orang ingat eden boli nombor ekor lakk :(( :(( :(( :((

pasar malam serian mantapp :)cgrock :)cgrock

pasar malam serian pekena mee kolok.. nang nyaman..:D

LoBye
09-09-2012, 09:11 PM
mantap brooo!! itu hari p serian ada rodblock polis rupanya orang iban merusuh demo sebab tanah kena curi kot :((:((


bombay masala tak bole bro.. nanti orang ingat eden boli nombor ekor lakk :(( :(( :(( :((

pasar malam serian mantapp :)cgrock :)cgrock

mun ktak mau tau cito sebona..pm den..kang den bagi link utk ktak tgk ... :D:D:D

kemayo
13-09-2012, 11:12 PM
Nak rancang pegi buat pasport terhad Brunei minggu ni terpaksa tunda sebab banyak sangat kerja khemah nak dibuat.. Banyak orang buat rumah terbuka dan kenduri kahwin..

kemayo
20-09-2012, 09:26 AM
Kalau tak ada hal lain, minggu ni nak buat pasport Terhad Brunei..
Beberapa minggu ni memang sibuk.. so, kalau selesai buat pasport nampaknya dah beres step pertama dan yang terpenting la katakan..

kemayo
26-09-2012, 03:56 PM
up thread skit..:)

kemayo
01-10-2012, 09:35 AM
Hari sabtu lepas bawa family pegi pejabat imigresen dan buat pasport terhad brunei untuk 5 orang.. 4 orang ( aku dan 3 anak ) boleh siap sehari tapi isteri pulak kena rujuk ke imigresen Sarawak sebab dah memang prosedur mcm tu.. dalam 3-5hari baru ok.. Kalau ok, maknanya sabtu ni pegi pejabat lagi bayar RM50 dan Ahad nanti ambik pasport..

So, untuk info.. Aku dan 3 anak aku dah dapat pasport terhad Brunei tu Ahad pagi.. Bayaran dalam RM200 ( RM50 x 4 orang ). Senang ja nak buat pasport ni cuma masa tu yang kena korban.. Kalau hari biasa ( isnin - Jumaat) memang tersangat sesak tempat tu,. dari tempat parking, jalanraya ke sana, orang yang berurusan... semua sesak.. nasib hari sabtu & Ahad buka dari jam 8.00pg hingga 1.00ptg.. Tak la sesesak hari biasa...
Pagi sabtu tu sampai pejabat tu jam 9.00pg dari Putatan.. Borang memang dah siap isi,.. gambar pun dah memang siap ada,.. cuma masa kat kaunter, dokumen isteri tak cukup sebab aku cuma fotostat 1 keping mykad & 1 keping surat beranak.. Rupa-rupanya, kalau sarawakian ni kena refer ke sarawak dan dokumen kena 3 keping.. Nasib la, kat dalam pejabat tu memang ada kiosk fotostat dan juga untuk ambik gambar..

Urusan hari sabtu tu, tak lama pun lepas hantar borang, tunggu giliran x sampai pun 5 minit dah kena panggil dan tandatangan itu ini selain anak2 kena suruh cap jari.. ( excited pulak dorang..:)) pastu tunggu giliran kena panggil utk buat bayaran pulak.. dalam sekitar 10-15minit kena panggil lagi untuk staff di kaunter tu bagi penerangan kat isteri pasal kena rujuk ke sarawak dan untuk yang kami bole bayar RM200.00 ( 4 orang ) dan esok bole datang ambik pasport tu.. lepas dah diberi penerangan mcm semua tu dah bole balik..

Lepas tu kami ke inanam cari makan dulu,.. pasal aku nak jumpa customer plak,..

Hari Ahad pula,.. dalam jam 9pagi juga kami sampai dan pegi ke kaunter penyerahan pasport dan kami serahkan 4 resit ( RM50 setiap penama) ke kaunter tu dan tunggu giliran.. dlm 5 minit, kena panggil dan 2 anak aku kena cap jari kat pasport dorang masing2 dan aku pula cuma tandatangan dan anak aku yang bongsu tak perlu cap jari pasal bawah 2 tahun...
Dah dapat pasport tu,.. aku beli lagi cover pasport RM5 satu kalau 4 dah RM20 kan.. yang penting pasport kemas dan tak rosak.. dah selesai semua, kami pun pulang...

Masa dlm kereta sempat juga aku snap gambar bangunan tu.. ok, pastu kami ke restoran Kak Nong utk makan..

Alhamdulillah, ini step paling penting iaitu sediakan dokumen yang diperlukan untuk perjalanan nanti.. Selesai suda hal dokumen ( harap2 dan insyaAllah pasport isteri pun ok la tu, hujung minggu ni siap dan ahad ni nak ambik) selepas ni, nak uruskan hal gadget pulak,.. nak pegi Kompleks Karamunsing ground floor nak update garmin maps sabah, sarawak dan Brunei ( sebelum ni maps Brunei aku tiada)..

Ok, setakat ni.. ada apa2 info aku share lain kali..
member2 ada info, atau nak share berkaitan bole post je kat thread ni..

kemayo
01-10-2012, 09:23 PM
sapa member2 cg yang boleh rekemenkan hotel budget di sekitar bandar bintulu untuk aku? mungkin budget dlm RM50-RM70 ala untuk tidur dan rehat ja..
aku plan gerak dari serian ke bintulu dan tidur semalam di bintulu.. pada yang bagi info tu aku ucap terima kasih ye..:)

eastmail@yahoo.com
01-10-2012, 09:44 PM
Saya biasa travel dgn bas ekspress dari Bintulu (ada kerja di UPM Bintulu) ke Kuching. Pergh!!!! kebas punggung. Dari pengalaman saya temgok ramai yang bawa bantal angin letak kat leher. Lagi satu ration.... krn saya tiada persedian, waktu bas berhenti kat satu hentian & orang turun utk makan saya tak jadi makan psl tengok banyak keai jual makanan non-halal. Last2 saya dgn kawan beli pisang sorang 1 sikat dan sedozen kek apollo utk bekalan sepangjang perjalanan lebih kurang 12 jam... makan pisang dgn apollo je bro!!!

kemayo
01-10-2012, 10:03 PM
Saya biasa travel dgn bas ekspress dari Bintulu (ada kerja di UPM Bintulu) ke Kuching. Pergh!!!! kebas punggung. Dari pengalaman saya temgok ramai yang bawa bantal angin letak kat leher. Lagi satu ration.... krn saya tiada persedian, waktu bas berhenti kat satu hentian & orang turun utk makan saya tak jadi makan psl tengok banyak keai jual makanan non-halal. Last2 saya dgn kawan beli pisang sorang 1 sikat dan sedozen kek apollo utk bekalan sepangjang perjalanan lebih kurang 12 jam... makan pisang dgn apollo je bro!!!

Begitula pengalaman kan bro.. makan pisang dan apollo.. :):)
tapi berkenaan perjalanan bro bintulu-kuching tu kenapa lama sangat ambil masa 12 jam ye bro? setakat ni info dr kawan2 yang 12jam tu kuching-miri..

kemayo
03-10-2012, 10:17 AM
sapa member2 cg yang boleh rekemenkan hotel budget di sekitar bandar bintulu untuk aku? mungkin budget dlm RM50-RM70 ala untuk tidur dan rehat ja..
aku plan gerak dari serian ke bintulu dan tidur semalam di bintulu.. pada yang bagi info tu aku ucap terima kasih ye..:)

aku up post ni..:) terima kasih..

kemayo
03-10-2012, 07:53 PM
:(:(
nampaknya member2 CG yang kat bintulu tak nampak lagi post aku...

sapa member2 cg yang boleh rekemenkan hotel budget di sekitar bandar bintulu untuk aku? mungkin budget dlm RM50-RM70 ala untuk tidur dan rehat ja..
aku plan gerak dari serian ke bintulu dan tidur semalam di bintulu.. pada yang bagi info tu aku ucap terima kasih ye..

kemayo
08-10-2012, 12:09 PM
hujung minggu nak buat pasport isteri tak dapat pulak.. pejabat imigresen tutup.. mungkin hujung minggu ni la pegi buat pasport isteri..

adil2604
08-10-2012, 12:13 PM
masak ni kalau drive..jauh betul...

kemayo
08-10-2012, 12:17 PM
masak ni kalau drive..jauh betul...

plan buat 2 hari perjalanan pergi KK-Miri tidur hotel pastu esok hari Miri -Serian..
2 hari lagi perjalanan pulang pulak.. Serian-Bintulu tidur hotel pastu esoknya Bintulu - KK..

InsyaAllah,.. moga dipermudahkan perjalanan pergi dan balik..:)

jack1981
12-10-2012, 08:31 PM
memang penat macam ni.

kemayo
15-10-2012, 11:34 AM
Kelmarin dah ambik passport isteri. Maknanya.. step paling penting untuk dokumen pasport ni dah selesai.. Satu keluarga dah ada passport..

selambeyaya
16-10-2012, 02:56 PM
jadi memang betul lah dari sabah nak serawak kene lalu brunei?

tokmat™
16-10-2012, 03:01 PM
teringat masa sia drive dr KK ke Kuching pada Sept 2009 lalu....... :)

tokmat™
16-10-2012, 03:02 PM
jadi memang betul lah dari sabah nak serawak kene lalu brunei?
memanglah melalui Brunei....
2 kali tu.....:D

selambeyaya
16-10-2012, 03:22 PM
memanglah melalui Brunei....
2 kali tu.....:D

baru tau ni tok mat. mesti mencabar ni..

kemayo
17-10-2012, 08:09 AM
teringat masa sia drive dr KK ke Kuching pada Sept 2009 lalu....... :)

tiada lagi perjalanan terbaru ka tok mat? kalau ada bole kongsi2 cerita kat sini..:)
:)cgrock

tokmat™
17-10-2012, 02:45 PM
tiada lagi perjalanan terbaru ka tok mat? kalau ada bole kongsi2 cerita kat sini..:)
:)cgrock
belum ada lagi.......
itulah perjalan terjauh pernah dicipta...... :)
ada masukkan dalam blog bab perjalanan ni.... :)

kemayo
28-10-2012, 10:48 PM
siang tadi rancang nak pegi kedai garmin di kompleks karamunsing,.. tapi rupa2nya tutup 26-28hb.. tak dapat la nak update garmin maps utk Brunei..

Takpa la... mungkin lain hari nak pegi lagi..

kemayo
05-11-2012, 04:02 PM
ok,. semalam dah pegi kat gogomobile karamunsing.. dah update maps garmin. Sekarang nak ready pasal hotel ja..
Wife ada call kg di serian dan dorang bagitau buah durian belum masak lagi.. harap2 plan menjadi dan bole kenduri durian la kali ni..:):)
:)cgrock

kecikhebat
17-11-2012, 04:29 PM
aduh..jeles2..aku mmg lama dh plan nk drive dr sandakan-kuching..ikut hati,nk je join tt..tp,duit tgh xcukup lak..adehhh...harap2 tercapai la impian sblm transfer balik semenanjung..

akmal_tawau
17-11-2012, 04:59 PM
uish best ni travel...kalau tt dapat konvoi 1/2 kreta lg best...at least mudah kalau jadi apa2 dlm perjalanan

kemayo
17-11-2012, 05:40 PM
tu la,.. sebelum ni ada 2 kawan pun plan nak join sama pegi kuching.. so, kalau jadi ada juga 3 kereta konvoi.. tapi mcm kwn tu x jadi pulak.. doakan perjalanan pergi dan balik dipermudahkan.. ada juga member CG dalam ni yang dah pm dan bagi contact no. kalau ada apa2 atau nak bantuan kat area atau daerah diaorang.. sekurang2nya ada juga la tempat bertanya bila sampai kat kawasan dorang tu nanti kan..

InsyaAllah dalam 2-3 minggu ni nak gerak dah..:)
Buah durian kat kampung tu baru mula masak dan jatuh.. orang sarawak madah 'buang kebuk'.. dalam 2 minggu memang cantek la..:D

tebbaloi
17-11-2012, 06:11 PM
tu la,.. sebelum ni ada 2 kawan pun plan nak join sama pegi kuching.. so, kalau jadi ada juga 3 kereta konvoi.. tapi mcm kwn tu x jadi pulak.. doakan perjalanan pergi dan balik dipermudahkan.. ada juga member CG dalam ni yang dah pm dan bagi contact no. kalau ada apa2 atau nak bantuan kat area atau daerah diaorang.. sekurang2nya ada juga la tempat bertanya bila sampai kat kawasan dorang tu nanti kan..

InsyaAllah dalam 2-3 minggu ni nak gerak dah..:)
Buah durian kat kampung tu baru mula masak dan jatuh.. orang sarawak madah 'buang kebuk'.. dalam 2 minggu memang cantek la..:D

aku lak plan nak g miri dari kch - miri 20hb ni guna darat :">

durian serian memang best bos!!

kemayo
19-11-2012, 05:12 PM
aku lak plan nak g miri dari kch - miri 20hb ni guna darat :">

durian serian memang best bos!!

Semoga dipermudahkan perjalanan pegi dan balik tuan esok tu.. :)
nanti share2 la.. berapa jam dari kuching ke miri dan apa yg adventurenya, bole juga jadi panduan..
:)cgrock

erroneous
19-11-2012, 05:28 PM
Bagi aku, ni antara perjalanan paling hebat penah aku tempuh sepanjang pengalaman driving aku seumur hidup aku...

yang paling aku tak leh lupa masa aku dah sampai imigresen sempadan Limbang-Brunei tepat jam 12 malam, imigresen Malaysia lepas, tapi imigresen Brunei langsung tak nak kompromi. terpaksa aku patah balik ke Limbang perjalanan 1jam setengah n stay kt hotel kat Limbang sementara nak tunggu hari esok nya

kemayo
19-11-2012, 10:11 PM
Bagi aku, ni antara perjalanan paling hebat penah aku tempuh sepanjang pengalaman driving aku seumur hidup aku...

yang paling aku tak leh lupa masa aku dah sampai imigresen sempadan Limbang-Brunei tepat jam 12 malam, imigresen Malaysia lepas, tapi imigresen Brunei langsung tak nak kompromi. terpaksa aku patah balik ke Limbang perjalanan 1jam setengah n stay kt hotel kat Limbang sementara nak tunggu hari esok nya

maknanya pejabat imigresen malaysia buka sampai jam 12 mlm kah? Imigresen Brunei tutup jam berapa pulak ya?

Tapi aku plan tak nak la drive sebelah malam..:)
:)cgrock

kemayo
09-12-2012, 10:43 AM
Kemarin jam 530ptg dah sampai.. mlm nanti online.. lupa charge bateri laptop.. bateri nak weak dah.. cuma sempat nak share gambar je masa ni.. nanti tghari nak jalan2..

tebbaloi
13-12-2012, 10:20 PM
Kemarin jam 530ptg dah sampai.. mlm nanti online.. lupa charge bateri laptop.. bateri nak weak dah.. cuma sempat nak share gambar je masa ni.. nanti tghari nak jalan2..

wah taiko udah dad di serian ka.. sene meli durian tek? berapa harga ?

kemayo
15-12-2012, 08:50 AM
wah taiko udah dad di serian ka.. sene meli durian tek? berapa harga ?

baru online,.. beberapa hari sik online pasal sibuk pegi jalan2 ke rumah abang ipar, pg kuching.. pagi tok ada online jap..

aku sik beli durian,.. mentua aku banyak pokok durian,.. tiap2 pagi aku tolong mentua pungut buah durian.. tak payah bebeli bos..:D:) macam2 nama durian mentua aku tok,.. durian lunak, durian bisu', durian tupang dan mcm2 lagi la.. sampai demam makan durian..:)paid

Dah puas makan buah durian dan mcm2 buah.. InsyaAllah besok akan gerak ke Miri dan isnin akan gerak terus ke Sabah.. yang penting, isteri dan anak2 happy daat balik kampung di serian.. puas hati dorang makan buah dan enjoy..

InsyaAllah, lain kali aku datang serian lagi..

:)cgrock:)cgrock

asdi
15-12-2012, 03:48 PM
tahniah bro slmt sampai ke serian.. semoga selmt kembali semula..

# bila la gamaknya aku leh sampai ke KK ni.. huhuhu

along833
15-12-2012, 04:16 PM
sekarang tak dapat dah isi minyak dekat brunei..sultan tak bagi..khas buat rakyat dorang je boleh..

tebbaloi
15-12-2012, 11:18 PM
baru online,.. beberapa hari sik online pasal sibuk pegi jalan2 ke rumah abang ipar, pg kuching.. pagi tok ada online jap..

aku sik beli durian,.. mentua aku banyak pokok durian,.. tiap2 pagi aku tolong mentua pungut buah durian.. tak payah bebeli bos..:D:) macam2 nama durian mentua aku tok,.. durian lunak, durian bisu', durian tupang dan mcm2 lagi la.. sampai demam makan durian..:)paid

Dah puas makan buah durian dan mcm2 buah.. InsyaAllah besok akan gerak ke Miri dan isnin akan gerak terus ke Sabah.. yang penting, isteri dan anak2 happy daat balik kampung di serian.. puas hati dorang makan buah dan enjoy..

InsyaAllah, lain kali aku datang serian lagi..

:)cgrock:)cgrock

wow syok bangattt huhuhu.. untunglaaa durian freee...

durian serian memang mantapp brooo.. mggu lepas 2x g sarikei huhu penat jugakk driving 4jam setengah..

aku nak travel dari kch - miri 20hb depan hari khamis.. rasa2 nak tompang thread TT kalu aku sempat merakam saat2 travel tu nanti hehehe

kemayo
20-12-2012, 12:42 AM
wow syok bangattt huhuhu.. untunglaaa durian freee...

durian serian memang mantapp brooo.. mggu lepas 2x g sarikei huhu penat jugakk driving 4jam setengah..

aku nak travel dari kch - miri 20hb depan hari khamis.. rasa2 nak tompang thread TT kalu aku sempat merakam saat2 travel tu nanti hehehe
Kalau ada apa pengalaman atau sebarang info dll bole la share dalam thread ni,.. sekurang2 bole juga jadi panduan atau sekadar kongsi pengalaman perjalanan tuan tu..

aku dah sampai KK petang hari Rabu dalam jam 530 petang.. Perjalanan balik pada 17/12/2012 dari serian jam 745 pagi dan rehat serta makan tengahari di transit selangau dan teruskan perjalanan hingga miri dan sampai ke Miri dalam jam 800mlm..

Pagi 18/12/2012 sekitar jam 745pagi bergerak dari miri ke KK, sabah dan sampai ke KK dalam jam 530ptg.. yang tak bole lupa pengalaman perjalanan pulang Sabah adalah driving malam selepas Bintulu ke Miri.. Dah la jalan gelap tak berlampu,.. sangat kurang kereta dan perasaan risau, cemas jika berlaku apa2 pada kereta.. kalau bukan kerana isteri dah janji dengan kawannya,.. memang tidur di Bintulu ja.. ( tak ikut jalan baru tepi pantai ada kawan2 ckp kawasan tu berbahaya kalau driving sebelah malam ikut jalan tu )..
dan juga pengalaman paling membosankan menunggu feri nak menyeberang sungai pandaruan ( terpaksa menunggu 2 jam dalam kereta )..

InsyaAllah, kalau ada gambar yang anak ambik tu terang akan diupdate..

Semoga perjalanan tuan ke Miri dipermudahkan dan selamat pergi serta balik.. :)cgrock

minc
01-02-2013, 04:34 AM
Salam semua,

InsyaAllah cuti CNY ni , sy akan ke KK dari Kuching...
pergi pada 8/2,balik plak xtau lagi...:)

minc
10-02-2013, 11:21 PM
Alhamdulillah,selamat sampai tgh hari tadi....:)

Jepang
10-02-2013, 11:22 PM
mahu 2 hari gak nih.

zamreda
10-02-2013, 11:25 PM
menarik perjalanan tt nie....

minc
10-02-2013, 11:28 PM
Sepatutnya semalam sampai...tp pos imigresen kat border sabah sarawak dah tutup...sbb stuck kat feri di brunei...hahaha

kemayo
12-02-2013, 07:25 PM
Sepatutnya semalam sampai...tp pos imigresen kat border sabah sarawak dah tutup...sbb stuck kat feri di brunei...hahaha

stuck kat feri di Sungai Pandaruan kah tuan?:).. musim perayaan memang sesak sangat kat situ tu... bukan musim perayaan pun kadang2 bole sangkut sampai 2 jam:mad:,.. inikan lagi cuti CNY..
Syukur tuan selamat sampai..
Saya ni nak travel lagi bila jambatan tu dah siap la.. ikut jadual 21.8.2013... harap2 ikut jadual,.. jadi hujung tahun ni travel lagi ke serian..:)

minc
12-02-2013, 07:56 PM
stuck kat feri di Sungai Pandaruan kah tuan?:).. musim perayaan memang sesak sangat kat situ tu... bukan musim perayaan pun kadang2 bole sangkut sampai 2 jam:mad:,.. inikan lagi cuti CNY..
Syukur tuan selamat sampai..
Saya ni nak travel lagi bila jambatan tu dah siap la.. ikut jadual 21.8.2013... harap2 ikut jadual,.. jadi hujung tahun ni travel lagi ke serian..:)

Ya tuan,stuck kat sana...sampai lawas je,dah jam 10...trrpaksa bermalam di Lawas...:)

mnazri34
17-02-2013, 12:52 PM
stuck kat feri di Sungai Pandaruan kah tuan?:).. musim perayaan memang sesak sangat kat situ tu... bukan musim perayaan pun kadang2 bole sangkut sampai 2 jam:mad:,.. inikan lagi cuti CNY..
Syukur tuan selamat sampai..
Saya ni nak travel lagi bila jambatan tu dah siap la.. ikut jadual 21.8.2013... harap2 ikut jadual,.. jadi hujung tahun ni travel lagi ke serian..:)

siap 21/8.. rasminya nda tau bila.. huhu.. harap2 hujung tahun ni boleh g miri lagi.. :)cgrock

kemayo
18-02-2013, 07:26 AM
siap 21/8.. rasminya nda tau bila.. huhu.. harap2 hujung tahun ni boleh g miri lagi.. :)cgrock

Kalau ikut progress kerja ada kelewatan dari jadual projek tu... Harap hujung tahun boleh guna la...:)

kemayo
17-05-2013, 04:38 PM
ada sesiapa boleh beritahu macamana progress jambatan di sungai pandaruan tu..
Rasa-rasanya boleh siap kah sebelum hujung tahun ni.?

minc
17-05-2013, 07:35 PM
ada sesiapa boleh beritahu macamana progress jambatan di sungai pandaruan tu..
Rasa-rasanya boleh siap kah sebelum hujung tahun ni.?

X pasti la plak camne ngan progress jambtan tu...

kemayo
25-11-2013, 12:26 PM
Alhamdulillah.. bos dah kasi lulus cuti hujung tahun... maknanya, aku akan bercuti lagi ke Serian, Sarawak tempat kampong bini aku..
Dan seperti biasa aku akan merancang lagi perjalanan 2 hari pergi ke serian dan 2 hari balik ke KK, Sabah.

Kali ni aku nak cuba pulak tido semalam di Bintulu..
kali ni balik,. aku rasa mesti perjalanan sama meriah seperti tahun lepas juga sebab dah musim durian.. Tahun lepas sepanjang perjalanan dari KK - Brunei - Sarawak memang banyak gerai2 org jual buah2an.. kali ini pun aku rasa mesti banyak buah.. yang penting, di kampong bini aku dah musim durian.. :D

mnazri34
25-11-2013, 12:30 PM
selamat jalan bro..
nanti bagitau jambatan brunei-limbang tu dh boleh lalu ke blom..
hehe

kemayo
25-11-2013, 12:39 PM
selamat jalan bro..
nanti bagitau jambatan brunei-limbang tu dh boleh lalu ke blom..
hehe

Ok bro.. Minggu depan2 aku dah lalu tempat tu aku bagitau..

kemayo
07-12-2013, 12:06 PM
:)Alhamdulillah dah sampai serian.. Jambatan pandaruan belum boleh guna.. Tapi esok ahad 8 disember 2013 akan dirasmi.. InsyaAllah balik dari serian - ke KK Sabah kami akan guna.. Hari tu lalu bawah jambatan dan nampak persiapan dibuat..
So, sapa2 yg nak buat perjalanan sbh - srwak lepas ni mungkin dah rasa lega la pasal x payah lagi tunggu feri berjam2... Tapi mungkin tunggu berjam2 dekat pos imgresen pulak kot..:D

kemayo
18-12-2013, 10:07 AM
Alhamdulillah.. dah sampai KK, Sabah semula...
Jambatan Pandaruan dah siap.. Masa pulang tu tak lagi tunggu berjam-jam untuk nak naik feri..:)

mnazri34
22-01-2014, 08:26 PM
saya akan ke kuching dari beaufort pada cuti raya cina ni..
plan jalan.. beaufort-bintulu ikut jalan shortcut tanjung maya..
x masuk bandar seri begawan.. bermalam di bintulu dan esoknye tros ke kuching.. harap2 semuanya selamat.. ingat2 lupa je jalan kat brunei ni.. hehe

kemayo
04-03-2014, 11:05 AM
Baru balik dari bercuti di Kuching 28/2 - 3/3 dengan rombongan keluarga.. tapi bukan jalan darat la.. guna kapal terbang. InsyaAllah mungkin hujung tahun pegi lagi ke Kuching guna jalan darat..

kemayo
04-03-2014, 11:07 AM
saya akan ke kuching dari beaufort pada cuti raya cina ni..
plan jalan.. beaufort-bintulu ikut jalan shortcut tanjung maya..
x masuk bandar seri begawan.. bermalam di bintulu dan esoknye tros ke kuching.. harap2 semuanya selamat.. ingat2 lupa je jalan kat brunei ni.. hehe

Selalu saya dengar kalau perjalanan musim cuti2 perayaan ni sesak dan mengambil masa yang lebui lama dari biasa kan.. Nasib jambatan dah siap bos, kalau x memang berjam2.. tapi di pos imigresen sempadan memang teruk kali kan.. share la bos..

Toshinoda
04-03-2014, 11:27 AM
sy plak baru sampai kuching.. kena posting disini...

minc
04-03-2014, 11:29 AM
sy plak baru sampai kuching.. kena posting disini...

yeke...kuching area mana?

Toshinoda
04-03-2014, 11:30 AM
yeke...kuching area mana?

tgl di tabuan dusun.. senang duduk situ.. bro tlg d kuching ka

azrulazman
04-03-2014, 11:32 AM
tgl di tabuan dusun.. senang duduk situ.. bro tlg d kuching ka

tuan tinggal di kucing ka?

Toshinoda
04-03-2014, 11:33 AM
tuan tinggal di kucing ka?

erk... AA.. aku xada bela kucing.. lama xmain smash2 gan ko.. :D

azrulazman
04-03-2014, 11:46 AM
erk... AA.. aku xada bela kucing.. lama xmain smash2 gan ko.. :D

kalo blk kl. join la :D

mnazri34
04-03-2014, 05:35 PM
sebelum perjalanan..
antara barang2 yang aku standby..

1.pas masuk sementara brunei(ada baki aku g brunei sebelum ni)
2.waze for android.
3.gps lokatoo.. dalam ada garmin dan papago..
4.passport merah n passport biru..
5.toolbox.. tayar spare cukup angin.. jumper cable..
6.salinan geran.. kalo ada y ori elok bawak.. mana tau kot2 dia check

kaji dulu perjalanan guna google maps.. hehe..
lps kaji aku bahagikan perjalanan
hari first: beaufort - bintulu (10jam)
hari 2nd : bintulu - kuching (10jam)
hari 3 : jalan2 kuching+serikin
hari 4 : kuching - bintulu (8 jam)
hari 5 : bintulu - beaufort (8 jam)

kete aku guna?kancil 1000cc.. aku drive sorg sebab 2 org lagi kwn aku cancel.. kami gerak 2 kereta.. satu lagi BLM.. :)

dari bintulu ke kuching ada 3 jalan kalo x silap..
aku amek jalan darat ikut sri aman .. kawan aku naek feri ikut Asajaya..
kalo nk g, kereta kene standard ar.. kalo pakai spring sukan, boleh kene buasir oo.. ki3

mnazri34
04-03-2014, 05:39 PM
Selalu saya dengar kalau perjalanan musim cuti2 perayaan ni sesak dan mengambil masa yang lebui lama dari biasa kan.. Nasib jambatan dah siap bos, kalau x memang berjam2.. tapi di pos imigresen sempadan memang teruk kali kan.. share la bos..

sekarang ok dah.. aku g raya cina baru ni..
xde masalah.. jem dalam 20 minit je masuk nk masuk pos imigresen Kuala Lurah

puyol
04-03-2014, 08:57 PM
bulan 8 tahun lepas pernah drive dari BSB sampai Miri.. selamba je bawak kereta sewa brunei keluar dari brunei. hehe.

berubah
04-03-2014, 09:31 PM
kat brunei..tinted hitam kena kacau tak ngan penguasa diorang?...

eisz2021
04-03-2014, 10:50 PM
mark dulu perjalanan ini....

minc
05-03-2014, 06:18 AM
tgl di tabuan dusun.. senang duduk situ.. bro tlg d kuching ka

mmg org kuching bro...area petra jaya...:)

kemayo
05-03-2014, 10:43 AM
sekarang ok dah.. aku g raya cina baru ni..
xde masalah.. jem dalam 20 minit je masuk nk masuk pos imigresen Kuala Lurah

Nampaknya dah tak da lagi jem melampau kat pandaruan tu la kan.. Aku rasa kalau mcm ni nak pegi serian lagi bulan 5 ni sebab adik ipar kawen..

kemayo
05-03-2014, 10:45 AM
kat brunei..tinted hitam kena kacau tak ngan penguasa diorang?...

Pernah dengar ada member yang sebut pasal tinted ni kena tegur oleh pihak berkuasa Brunei tapi x pasti la.. Setakat pengalaman sendiri belum ada lagi la... pasal kereta aku tak tinted hitam pun..:)

kemayo
05-03-2014, 10:50 AM
mmg org kuching bro...area petra jaya...:)

Hari tu pegi Kuching dengan rombongan kami tinggal di area kampong astana.. Jalan2 bawak saudara pusing2 di Kuching sampai serikin.. Sampai rumah mertua di Serian pun aku tak sempat jenguk..:( pasal jadual padat sangat..
Tinggal di homestay Hjh Kalsom..

minc
06-03-2014, 02:20 AM
Hari tu pegi Kuching dengan rombongan kami tinggal di area kampong astana.. Jalan2 bawak saudara pusing2 di Kuching sampai serikin.. Sampai rumah mertua di Serian pun aku tak sempat jenguk..:( pasal jadual padat sangat..
Tinggal di homestay Hjh Kalsom..

owh...area jalan astana...jika bro dtg lg nanti nak cari homestay,boleh hubungi sy....:)
area petra jaya jugak...