PDA

View Full Version : Santai Membina Ayat Di Pagi Hari


nvmname
27-08-2012, 01:26 AM
Assalamualaikum Warga CG

aku mengambil kesempatan dengan masa yang terluang ini untuk mengadakan satu 'endless game' yang bergelar 'membina ayat',
aku rasa sume orang tahu apakah maksudnya membina ayat kan??...
Sila bina ayat dengan perkataan yang diberikan berikut..



Setempat
Bertempat
Menempakan
Lurus
Berlurusan
Melurus
Sudah
Sudahnya
Menyudahi
Menyudahkan
Berkesudahan
Penyudah


*Sila jawab dengan meletakkan nombor.
*Ayat berunsur politik yang tidak keterlaluan dibenarkan.
*Anda tidak boleh menambah imbuhan, menukar imbuhan dan menggunakannya sebagai kata nama khas atau peribahasa.
*Ayat yang dibina haruslah logik dan boleh diterima akal.
*'Endless Game' bermaksud boleh membina seberapa banyak ayat yang anda mahu dan tidak berkesudahan.

biosumber
27-08-2012, 01:28 AM
kasi contoh satu.. aku xpaham konsep dia nih...

nvmname
27-08-2012, 01:30 AM
kasi contoh satu.. aku xpaham konsep dia nih...

Buat ayat macam biasa, contoh ayat 'Bertempat'

2. Himpunan bersih 3.0 baru-baru ini bertempat di ibu negara..

bELANGa
27-08-2012, 01:36 AM
aku bg dlu...
bermula dgn perkataan 'cinta'

TT
27-08-2012, 01:37 AM
12.Penyu dah mendarat nak bertelur

nvmname
27-08-2012, 01:38 AM
aku bg dlu...
bermula dgn perkataan 'cinta'

bina ayat bro, bukan bagi perkataan untuk membina ayat.. :D:D

TT
27-08-2012, 01:38 AM
apsal ak xde rase mcm game pun

nvmname
27-08-2012, 01:39 AM
12.Penyu dah mendarat nak bertelur

penyu mendarat??.. hoho berape markah nak bagi ni :)):))

bELANGa
27-08-2012, 01:43 AM
hihi..aku taw ler
sesaje je 2..

nvmname
27-08-2012, 01:44 AM
apsal ak xde rase mcm game pun

memang lah tak merasa sebab orang tak berani nak buat ayat takut salah ... :)):))

zuzu93
27-08-2012, 01:44 AM
Game ini tiada berkesudahan...

Boleh? :)

nvmname
27-08-2012, 01:45 AM
Game ini tiada berkesudahan...

Boleh? :)

:-?:-?:-? endless game, pon boleh :eek::)):))

bELANGa
27-08-2012, 01:47 AM
abu bersenam ringan pada pagi ini dgn cara berlari 'setempat':)
blh?:)

skYnEt-gEnIUs
27-08-2012, 01:47 AM
soalan bocor ke ni tt...?
kehkehhhhh..

nvmname
27-08-2012, 01:48 AM
soalan bocor ke ni tt...?
kehkehhhhh..

soalan bocor PMR/SPM tuan.. :eek::eek::)):))

nvmname
27-08-2012, 01:54 AM
abu bersenam ringan pada pagi ini dgn cara berlari 'setempat':)
blh?:)

boleh lah tu kot... :">:">

skYnEt-gEnIUs
27-08-2012, 01:58 AM
1.Setempat - Abu gemar senaman lari setempat.
2.Bertempat - Kenduri diadakan bertempat di balai jkkk.
3.Menempakan - Apakah itu menempakan ?
4.Lurus - Memecutlah di lorong lurus.
5.Berlurusan - bahasa syok sendiri adalah berlurusan.
6.Melurus - melurus dan membengkok 2 perkataan berbeza.
7.Sudah - ahmad sudah kaya.
8.Sudahnya - sudahnya (bukan nama sebenar) tertinggal bas.
9.Menyudahi - ah chong menyudahi taklimat dengan memberi ang pow.
10.Menyudahkan - along berjaya menyudahkan kerja itu..
11.Berkesudahan - perlawanan tamat dan berkesudahan seri 19 sama.
12.Penyudah - penyudah adalah bahasa pasar.


hahahaaa blh ke ni?

biosumber
27-08-2012, 02:00 AM
7.Sudah

Sudah sudah latu jom tido sok keje plak...

apesal aku rase mcm xbley bla ayat aku ni

nvmname
27-08-2012, 02:00 AM
1.Setempat - Abu gemar senaman lari setempat.
2.Bertempat - Kenduri diadakan bertempat di balai jkkk.
3.Menempakan - Apakah itu menempakan ?
4.Lurus - Memecutlah di lorong lurus.
5.Berlurusan - bahasa syok sendiri adalah berlurusan.
6.Melurus - melurus dan membengkok 2 perkataan berbeza.
7.Sudah - ahmad sudah kaya.
8.Sudahnya - sudahnya (bukan nama sebenar) tertinggal bas.
9.Menyudahi - ah chong menyudahi taklimat dengan memberi ang pow.
10.Menyudahkan - along berjaya menyudahkan kerja itu..
11.Berkesudahan - perlawanan tamat dan berkesudahan seri 19 sama.
12.Penyudah - penyudah adalah bahasa pasar.


hahahaaa blh ke ni?

terbaikk tuan, baru nampak hidup skit..
oh sorry... menempakan = menempatkan (typo) :)):))

terrybogard
27-08-2012, 02:00 AM
8..apa sudahnya thread ini jika tiada matlamat

skYnEt-gEnIUs
27-08-2012, 02:00 AM
soalan bocor PMR/SPM tuan.. :eek::eek::)):))

rasanye ni soalan utk lulus A Level nih :)):)):))

nvmname
27-08-2012, 02:01 AM
7.Sudah

Sudah sudah latu jom tido sok keje plak...

apesal aku rase mcm xbley bla ayat aku ni

dilarang menambah ayat ataupun menukar imbuhan... :eek::eek:

nvmname
27-08-2012, 02:05 AM
8..apa sudahnya thread ini jika tiada matlamat

matlamatnya adalah untuk mengasah minda dan tiada kesudahan, sebab tu lah ianya digelar endless :)):))

terrybogard
27-08-2012, 02:05 AM
9..gembira sekali mak tom apabila telah berjaya menyudahi larian 110 meter berpagar

terrybogard
27-08-2012, 02:08 AM
10.. luis suarez berjaya Menyudahkan hantaran lintang joe allen

biosumber
27-08-2012, 02:14 AM
4.Lurus

sama ada rambut kak mah lurus atau tidak penting, apa yang penting kak mah adalah isteri sah kepada abang Jib

yussys
27-08-2012, 02:17 AM
penduduk Setempat telah Bertempat setelah Menempakan barisan Lurus yang tak berapa Berlurusan yang diarah Meluruskan barisan oleh tok ketua,Sudah siap Sudahnya Menyudahi arahan tok ketua untuk Menyudahkan kerja yang tak Berkesudahandan tiada jalan Penyudah

nvmname
27-08-2012, 02:21 AM
penduduk Setempat telah Bertempat setelah Menempakan barisan Lurus yang tak berapa Berlurusan yang diarah Meluruskan barisan oleh tok ketua,Sudah siap Sudahnya Menyudahi arahan tok ketua untuk Menyudahkan kerja yang tak Berkesudahandan tiada jalan Penyudah

satu perkataan untuk satu ayat tuan, ape daaa :eek::eek::)):))

Yul-Minho
27-08-2012, 10:10 AM
7. sudah..

sudah jatuh di timpa tangga.. adoiii...

xalimx
27-08-2012, 10:22 AM
7. Sudah

Sudahlah sudah
Ku harus pergi
Jangan kau tangisi aku lagi
Biarku bawa seluruh cintamu
Ku dakap dalam tidur panjangku

Woooo... ooooo... ooooo...

Sudahlah sudah
Ku harus pergi
Jangan kau tangisi aku lagi
Biarku bawa seluruh cintamu
Ku dakap dalam tidur panjangku

mr.dede
27-08-2012, 10:28 AM
sy suka berlari setempat setempat untuk meluruskan badan...

skYnEt-gEnIUs
27-08-2012, 10:34 AM
hahaa haru biru masuk sini.......

yussys
27-08-2012, 10:35 AM
satu perkataan untuk satu ayat tuan, ape daaa :eek::eek::)):))

:)):)) apasal tak cakap dari awal...:)):))

muridmurid
27-08-2012, 10:37 AM
11. Keputusan perlawanan Liverpool dan Manchester City malam semalam berkesudahan dengan seri dua sama.

jimbajimbi
27-08-2012, 12:18 PM
jangan lurus bendul sangat.:p

potsmoker
27-08-2012, 12:20 PM
Xmembina langsung game ni.hehehehe