PDA

View Full Version : Jenama diesel terbaik di Malaysia


puyol
13-08-2012, 04:48 AM
Ada poll di atas. Sila Vote.

1. Petronas Dynamic Diesel

http://www.mymesra.com.my/images/2011/content/products/pdb_fuels_ddiesel_img.jpg

2. Shell Diesel

http://www-static.shell.com/static/sgp/imgs/752x176/shell_diesel_m18.gif

3. Esso/Mobil Diesel

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b2/Esso_Diesel.jpg

4. BHPetrol Infiniti Diesel

http://www.bhpetrol.com.my/img/diesel-banner.jpg

5. Caltex Diesel

http://kereta.info/wp-content/uploads/2011/11/Caltex-Biodiesel.jpg

6. Petron Diesel

http://www.petron.com.my/web/Media/uploads/cc587aafb69c9a9c9ebf3ed160be047e.jpg

puyol
13-08-2012, 04:52 AM
Berikan testimonial jika ada kenderaan diesel,

1. Jenama diesel
2. Kenderaan yang diisi dengan diesel
3. Pendapat tentang jenama diesel itu
4. Fuel consumption

abahmu
13-08-2012, 04:53 AM
Petronas minyak kotor...

puyol
13-08-2012, 04:54 AM
Petronas minyak kotor...

kasi testi dulu abahmu.:)cgrock:)cgrock

puyol
13-08-2012, 04:57 AM
Testi 1st den.

1. BHPetrol Infiniti Diesel
2. Hilux
3. engine rasa ringan, kurang bau asap diesel
4. Boleh dapat 700-800km range kalau isi RM100 diesel

abahmu
13-08-2012, 05:06 AM
kasi testi dulu abahmu.:)cgrock:)cgrock

pakai petronas...jwpnnya selalu kena tukar diesel filter.kdg2 x smpai sbulan kena tukar :))..silap hb keta mati sndiri tgh drive :))..pakai je shell ke caltex ke bp ke setahun x tukar diesel filter pun xda mslh....

bg yg sayang kpd injector anda..elakkan bubuh diesel petronas :))

puyol
13-08-2012, 05:34 AM
pakai petronas...jwpnnya selalu kena tukar diesel filter.kdg2 x smpai sbulan kena tukar :))..silap hb keta mati sndiri tgh drive :))..pakai je shell ke caltex ke bp ke setahun x tukar diesel filter pun xda mslh....

bg yg sayang kpd injector anda..elakkan bubuh diesel petronas :))

Tak pernah lagi isi petronas. haha..
Baru isi kat caltex, esso, bhp je. :)cgrock:)cgrock

puyol
13-08-2012, 03:19 PM
mari ramai2 vote.

mdzd
13-08-2012, 05:01 PM
kalau pakai petronas silap haribulan fuel pump pun kena tkr...

namkin
15-08-2012, 06:15 AM
Testi 1st den.

1. BHPetrol Infiniti Diesel
2. Hilux
3. engine rasa ringan, kurang bau asap diesel
4. Boleh dapat 700-800km range kalau isi RM100 diesel

1.aku pakai diesel yg bercampur..ikot mane sempat
(Esso,caltex,bhp,shell) ..dah xbeli petronas da..dulu mmg ade beli..
Aku setuju dgn puyol..asap dr diesel petronas bau die kuat. Brand lain bau mcm xde je..
2.aku pakai d-max 2.5..
3.engine rase ringan jgk..oleh kerana tune dmax utk jomat mnyk..power tork xterasa sgt..
4.aku leh dpt antara 650-750km..sbb bwk dlm bandar disamping kaki ku sgt berat tekan pedal...haha...

Ps:budget nak tmbah/beli tuning chip di mase depan.
Harge mahal la plak..bro ade letak mende ni x?

namkin
15-08-2012, 06:23 AM
kalau pakai petronas silap haribulan fuel pump pun kena tkr...

Teruk bebenor testimoni penggunaan petonas ni..
Pengalaman sendiri ke?..

Yg aku perasan company lori byk beli diesel aelain petronas.
pagi2 aku tengok bersusun kat stesen bhp,shell & esso..walopn petonas belambak kat
seremban..aku xnmpk fenomena company lori berduyun kat petonas..

Nak kater cine sapot cine xjgk..byk stesen kat sini bumi pnye..
Diorang isi juge..

puyol
15-08-2012, 07:14 AM
1.aku pakai diesel yg bercampur..ikot mane sempat
(Esso,caltex,bhp,shell) ..dah xbeli petronas da..dulu mmg ade beli..
Aku setuju dgn puyol..asap dr diesel petronas bau die kuat. Brand lain bau mcm xde je..
2.aku pakai d-max 2.5..
3.engine rase ringan jgk..oleh kerana tune dmax utk jomat mnyk..power tork xterasa sgt..
4.aku leh dpt antara 650-750km..sbb bwk dlm bandar disamping kaki ku sgt berat tekan pedal...haha...

Ps:budget nak tmbah/beli tuning chip di mase depan.
Harge mahal la plak..bro ade letak mende ni x?

Diesel kalau tekan pun tak terasa sangat parak minyak nya. :)cgrock:)cgrock

Setakat den punya Hilux still standard lagi. :D

puyol
15-08-2012, 07:15 AM
Teruk bebenor testimoni penggunaan petonas ni..
Pengalaman sendiri ke?..

Yg aku perasan company lori byk beli diesel aelain petronas.
pagi2 aku tengok bersusun kat stesen bhp,shell & esso..walopn petonas belambak kat
seremban..aku xnmpk fenomena company lori berduyun kat petonas..

Nak kater cine sapot cine xjgk..byk stesen kat sini bumi pnye..
Diorang isi juge..

Company logistics Tiong Nam semua lori dia pakat isi kat BHP. Tak tahu kenapa. Mungkin BHP bagus kot.

namkin
22-08-2012, 01:15 AM
Diesel kalau tekan pun tak terasa sangat parak minyak nya. :)cgrock:)cgrock

Setakat den punya Hilux still standard lagi. :D

Hehe..btol2..xterase sgt pon kalo henjut..meter rpm naik berape la sgt..
Paling tggi pon 3k rpm dah laju da..

Member aku terkejut meter 80kmj rpm baru 1.5k je..haha..

Kereta petrol mane leh dpt..haha...

namkin
22-08-2012, 01:18 AM
Company logistics Tiong Nam semua lori dia pakat isi kat BHP. Tak tahu kenapa. Mungkin BHP bagus kot.

Ari tu bukan ade threat pasal shell v-power diesel ke?
Jadi ke nak jual kat msia?

puyol
22-08-2012, 06:37 AM
Ari tu bukan ade threat pasal shell v-power diesel ke?
Jadi ke nak jual kat msia?

tak tahu lah den. harap2 dapat lah jual kat sini dalam masa yang terdekat ni.

puyol
22-08-2012, 06:38 AM
Hehe..btol2..xterase sgt pon kalo henjut..meter rpm naik berape la sgt..
Paling tggi pon 3k rpm dah laju da..

Member aku terkejut meter 80kmj rpm baru 1.5k je..haha..

Kereta petrol mane leh dpt..haha...

betul tu bro. sebab tu engine diesel dah advance plus jimat minyak pulak tu. :D

shahril_hyundai
22-08-2012, 08:26 AM
Company logistics Tiong Nam semua lori dia pakat isi kat BHP. Tak tahu kenapa. Mungkin BHP bagus kot.

warna kompany tiongnam pon sama mcm bhp kot....
:D:D:D:D

puyol
22-08-2012, 09:02 AM
warna kompany tiongnam pon sama mcm bhp kot....
:D:D:D:D

warna company dia warna oren kan. memang sepadan lah tu. :D

http://truck-photos.net.s3.amazonaws.com/9691.jpg

iwak
22-08-2012, 09:06 AM
aku biase isi petronas je. kalo isi shell cpt abis pulak. 2 stesen 2 je yg ada

puyol
22-08-2012, 09:07 AM
aku biase isi petronas je. kalo isi shell cpt abis pulak. 2 stesen 2 je yg ada

pakai kereta atau pick up bro?

iwak
22-08-2012, 09:23 AM
pakai kereta atau pick up bro?

pakai pikup hilux bise mmang gi bwak jln jauh.

AmzarUmar
22-08-2012, 09:30 AM
1) bhp @ petronas ( kalau terdesak)
2) navara
3) ntah.aku xnampak ape beza pun. shell aku prnah guna sampai 1 ari bdak keje pump silap taruk petrol...sumpah aku xmasuk dh shell

puyol
22-08-2012, 09:38 AM
1) bhp @ petronas ( kalau terdesak)
2) navara
3) ntah.aku xnampak ape beza pun. shell aku prnah guna sampai 1 ari bdak keje pump silap taruk petrol...sumpah aku xmasuk dh shell

bahaya tu.

FaZiL^aFiZi
22-08-2012, 09:57 AM
Berikan testimonial jika ada kenderaan diesel,

1. Jenama diesel
2. Kenderaan yang diisi dengan diesel
3. Pendapat tentang jenama diesel itu
4. Fuel consumption

esso
nissan frontier
isi rm50 dari (lampu minyak menyala)naik 1 bar je...

petronas
isi rm50 naik 1 bar lebih sikit.

kiranya minyak petronas mcm dapat lebih je... xpun meter minyak aku rosak.

p/s...tumpang tanya... kalo enjin diesel ni boleh top up air radiator masa enjin tgh panas ke? "air makan tp x overheat"

kalo enjin petrol mmg x boleh takut gasket pecah...

puyol
22-08-2012, 10:54 AM
esso
nissan frontier
isi rm50 dari (lampu minyak menyala)naik 1 bar je...

petronas
isi rm50 naik 1 bar lebih sikit.

kiranya minyak petronas mcm dapat lebih je... xpun meter minyak aku rosak.

p/s...tumpang tanya... kalo enjin diesel ni boleh top up air radiator masa enjin tgh panas ke? "air makan tp x overheat"

kalo enjin petrol mmg x boleh takut gasket pecah...

thanks for the testi..
tak tahu lah bro. mungkin pakar2 engine diesel boleh kongsi ilmu kat sini..

namkin
23-08-2012, 08:42 AM
esso
nissan frontier
isi rm50 dari (lampu minyak menyala)naik 1 bar je...

petronas
isi rm50 naik 1 bar lebih sikit.

kiranya minyak petronas mcm dapat lebih je... xpun meter minyak aku rosak.

p/s...tumpang tanya... kalo enjin diesel ni boleh top up air radiator masa enjin tgh panas ke? "air makan tp x overheat"

kalo enjin petrol mmg x boleh takut gasket pecah...

umm..ni antara masalah frontier melalui pengalaman pembacaan dr byk sumber internet..

xnmpk bocor mane ke bro?takot hose getah ade crack kecik ke.

kereta aku penah jd mcm ni.air radiator kene tendang balik keluar..mengelegak mcm jerang air plak..haha...

sbb nye ade bocor kat sirip radiator.
try g service la bro.baru tau ape masalah...

FaZiL^aFiZi
23-08-2012, 12:08 PM
umm..ni antara masalah frontier melalui pengalaman pembacaan dr byk sumber internet..

xnmpk bocor mane ke bro?takot hose getah ade crack kecik ke.

kereta aku penah jd mcm ni.air radiator kene tendang balik keluar..mengelegak mcm jerang air plak..haha...

sbb nye ade bocor kat sirip radiator.
try g service la bro.baru tau ape masalah...

nnt nk try check hose getah & radiator dulu...
tq bro for info. :)cgrock

Mantam
26-08-2012, 08:38 PM
aku pakai ford ranger, aku isi diesel petronas jer sebab kat umah aku ada petronas jer... aku dah pakai 4 tahun xde masalah pun... sama jer la diesel ni..

abahmu
26-08-2012, 08:44 PM
aku pakai ford ranger, aku isi diesel petronas jer sebab kat umah aku ada petronas jer... aku dah pakai 4 tahun xde masalah pun... sama jer la diesel ni..

ford ranger model mana? engine commonrail ke engine lama?

AmzarUmar
27-08-2012, 08:25 AM
bahaya tu.

dahla masa tu tank mmg nk kosong giler dh..sib baik aku matikn enjin masa silap minyak tu.
apa lg, aku ngamuk2 kat pengurus tu. last2 aku call pomen, bukak tangki, semua stesen minyak tu tanggung.siap bg minyak free 1 tank lg...:D

puyol
27-08-2012, 01:44 PM
dahla masa tu tank mmg nk kosong giler dh..sib baik aku matikn enjin masa silap minyak tu.
apa lg, aku ngamuk2 kat pengurus tu. last2 aku call pomen, bukak tangki, semua stesen minyak tu tanggung.siap bg minyak free 1 tank lg...:D

terbaik bro.:)cgrock:)cgrock

macamana lah budak tu tak tahu pick up ni pakai diesel.

wizart
03-12-2012, 02:55 PM
BHPetrol Infiniti Diesel terbaik la...

amien
03-12-2012, 03:30 PM
1) Petronas
2) Hilux 2.5 MT
3) Guna untuk masuk kawasan pedalaman negeri Sabah, diesel petronas ni bagi lebih power utk panjat Banjaran Crocker (kalau Shell, jalan lurus onroad dia hebat, tapi bila tahap jalan berbukit bukau ni dia lemah sikit). boost pn lebih baik bila kereta tersungkur kt lopak lumpur. asap pada tahap normal, xla seteruk Mitsubishi Triton pnya penangan. kalau rm100, blh dapat 600km-700km(agresif - onroad) 700km-800km(pemanduan normal - onroad), 300km-500km(offroad - normal)

letstorque
09-12-2012, 12:10 PM
Ari tu bukan ade threat pasal shell v-power diesel ke?
Jadi ke nak jual kat msia?

Hehehe
Sorry geng, aku la yang bukak thread V power Diesel tu, based on article dalam paper.
Shell Malaysia kata nak jual tahun ni, ni statement bulan 3 kalau tak silap.
Ni dah bulan 12, tadak cerita lagi.

Maaf di atas cerita yang tak menjadi tu.

namkin
09-12-2012, 12:32 PM
Hehehe
Sorry geng, aku la yang bukak thread V power Diesel tu, based on article dalam paper.
Shell Malaysia kata nak jual tahun ni, ni statement bulan 3 kalau tak silap.
Ni dah bulan 12, tadak cerita lagi.

Maaf di atas cerita yang tak menjadi tu.

owh..bese la kalo plan dlm kertas ni..kompom x menjadi pnyer la..
perlaksanaan akan lari dr plan asal..tahun depan la kot..:)cgrock

arul57
02-01-2013, 09:18 PM
rupanya enjin diesel lagi jimat n power dr petrol..
isi rm100 boleh pegi smpi 600-700 km...
kalau MPV..kete jenama apa yg ada dipasaran...yg best
setau aku enjin diesel ni bising tak hingat...
agaknya itu mgkn teknologi lalu..skang mnkgn dah berubah,,

puyol
04-01-2013, 10:07 AM
kalau ada exora turbodiesel lagi syok.

namkin
25-04-2013, 06:01 PM
kalau ada exora turbodiesel lagi syok.

encik puyul..

nape mase pagi2 start henjin ade cecair itam terpancut keluar dr ekzoz..?

normalkah itu..? "air" ni normal ke utk engine pembakaran diesel..?
sebelum nih xpernah pulak jd..ni time aku pakai petronas..

then trus pakai BHP..masalah selesai...xde lg air itam pancut pg2 mase idop henjin..

lambman
25-04-2013, 06:03 PM
shel la bagus,

puyol
25-04-2013, 08:51 PM
encik puyul..

nape mase pagi2 start henjin ade cecair itam terpancut keluar dr ekzoz..?

normalkah itu..? "air" ni normal ke utk engine pembakaran diesel..?
sebelum nih xpernah pulak jd..ni time aku pakai petronas..

then trus pakai BHP..masalah selesai...xde lg air itam pancut pg2 mase idop henjin..

air? tak pernah pula den mengalami masalah ni. mungkin diesel dah tercemar dengan air. bahaya woo kalau diesel bercampur air.

namkin
26-04-2013, 09:12 AM
air? tak pernah pula den mengalami masalah ni. mungkin diesel dah tercemar dengan air. bahaya woo kalau diesel bercampur air.

aku xdpt pastikan ni air ato ape..cume cecair itam terbersin dr ekzoz.riso plak..time engine running xde plak meleleh ape2..

time start engin je..tersembur la sket..kotor lantai..
xsilap aku la , utk keter aku ni kalo bercampur air ade mekanisma yg asingkan air dr mnyk..kalo xsilap la..

wat maser nih lampu die xnyala lg..kire bukan tahap membimbangkan la kot..lepas nih xmo pakai petonas lg la..terdesak pon aku isik rm5 je..hahaha..

dulu aku xde pilihan..terpakse isi petonas..dah ni je dekat..aku malas nak keluar kawasan cari mnyk brand lain..bile aku pakai mnyk BHP xde dah jd mcm nih..nak xnak kene rajin la ke stesen lain..jauh sket je la..

BIGFISH80
27-04-2013, 01:46 PM
pakai petronas...jwpnnya selalu kena tukar diesel filter.kdg2 x smpai sbulan kena tukar :))..silap hb keta mati sndiri tgh drive :))..pakai je shell ke caltex ke bp ke setahun x tukar diesel filter pun xda mslh....

bg yg sayang kpd injector anda..elakkan bubuh diesel petronas :))

Setuju abahnya... Aku pun sama, trkono ngn diesel petronas... Bukan dr aspek politik ni... Sungguh..

puyol
17-08-2013, 03:00 AM
http://www.petron.com.my/web/Media/uploads/cc587aafb69c9a9c9ebf3ed160be047e.jpg

Baca dorang punya data sheet kandungan sulfur 330ppm.. Lebih rendah dari ketetapan kerajaan 500ppm. Mesti pilih.

http://www.petron.com.my/web/Media/uploads/f9506e90fcb77eab5341849d7158063b.pdf

FaridZainol
17-08-2013, 09:13 AM
Dr segi maintenance apa beza ye dr kereta yg pakai petrol?
Aku ada plan2 nk ambik bmw 320d...tp risau pasal takut maintenance dia tinggi lak. Kl kereta pakai petrol biasa servis tukar minyak itan n oil filter settle dah. Kereta diesel ada kn tukar benda2 lain ke?

namkin
17-08-2013, 09:40 AM
http://www.petron.com.my/web/Media/uploads/cc587aafb69c9a9c9ebf3ed160be047e.jpg

Baca dorang punya data sheet kandungan sulfur 330ppm.. Lebih rendah dari ketetapan kerajaan 500ppm. Mesti pilih.

http://www.petron.com.my/web/Media/uploads/f9506e90fcb77eab5341849d7158063b.pdf


wah..ini sudah bgus..bile mule jual kt msia nih..?
ke masih dlm perancangan..?

stesen yg aku g xde plak tulis petron max nih..

champion_white
17-08-2013, 10:52 AM
Dr segi maintenance apa beza ye dr kereta yg pakai petrol?
Aku ada plan2 nk ambik bmw 320d...tp risau pasal takut maintenance dia tinggi lak. Kl kereta pakai petrol biasa servis tukar minyak itan n oil filter settle dah. Kereta diesel ada kn tukar benda2 lain ke?

keta diesel sama jgak tkar myk hitam n filter sj..major servce nnt bru la tkar diesel filter..lain xda apa..kereta diesel mmg trbaik, power n good fc

puyol
17-08-2013, 03:14 PM
wah..ini sudah bgus..bile mule jual kt msia nih..?
ke masih dlm perancangan..?

stesen yg aku g xde plak tulis petron max nih..

dah berada dalam pasaran sekarang..:)

semalam den isi minyak kat Petron highway besraya arah the mines ada je tulis Diesel Max ni.

puyol
17-08-2013, 03:16 PM
Dr segi maintenance apa beza ye dr kereta yg pakai petrol?
Aku ada plan2 nk ambik bmw 320d...tp risau pasal takut maintenance dia tinggi lak. Kl kereta pakai petrol biasa servis tukar minyak itan n oil filter settle dah. Kereta diesel ada kn tukar benda2 lain ke?

F30 ke bro? memang cantik kalau nak ambik, FC sama dengan Viva plus torque 380Nm. :)cgrock:)cgrock

FaridZainol
19-08-2013, 08:56 AM
F30 ke bro? memang cantik kalau nak ambik, FC sama dengan Viva plus torque 380Nm. :)cgrock:)cgrock

Hehe plan e90 je boss...f30 masih mahal walaupon dlm hati mmg geram dgn f30 sbnarnya :D

FaridZainol
19-08-2013, 08:57 AM
keta diesel sama jgak tkar myk hitam n filter sj..major servce nnt bru la tkar diesel filter..lain xda apa..kereta diesel mmg trbaik, power n good fc

Ok thank u...sekarang malaysia dh pakai diesel euro 3 atau masih euro 2 ye? :-?

matramlee
19-08-2013, 09:06 AM
slalu bhp..sbb seberang rumah ada bhp je...hehe

puyol
19-08-2013, 09:35 AM
Ok thank u...sekarang malaysia dh pakai diesel euro 3 atau masih euro 2 ye? :-?

malaysia still EURO2 lagi. Tengok petron dah EURO3.

puyol
19-08-2013, 10:47 PM
http://i.imgur.com/8CwFB9O.jpg

fandi
21-08-2013, 12:12 PM
1. BHPetrol Infiniti Diesel
2. Ford Ranger 2013
3. sedap 'merempit'...
4. Boleh dapat 789km range kalau isi RM130 setangki...( 7.8 liter / 100km )..purata kelajuan 140kmh - 160kmh...

Raykie
21-08-2013, 12:59 PM
malaysia still EURO2 lagi. Tengok petron dah EURO3.

ohh petron sekarang ni euro3 eh bro?

krol_terung
21-08-2013, 01:15 PM
den ado terpikir nak tukar kete, ingat nak pakai ford ranger xlt, harga boleh lah...tp nak tanyalah dia punye enjin ok tak? maintainance mahal tak? pakai timing belt ke timing chain???

puyol
23-08-2013, 07:14 PM
ohh petron sekarang ni euro3 eh bro?

yup.. EURO3 at 350ppm..

kerkrong
23-08-2013, 07:24 PM
petronas paling teruk...saper pakai pick-up jenis vnt,vgt turbo tau la...

blink_182
23-08-2013, 07:50 PM
Petronas minyak kotor...

Betul

Gwe pakai shell diesel

puyol
07-09-2013, 09:14 PM
http://i.imgur.com/ZpOErmW.jpg
http://i.imgur.com/f083ryX.jpg

boey
07-09-2013, 09:24 PM
Shell diesel terbaik.

puyol
24-12-2013, 11:55 PM
http://www.caltex.com.au/ProductsAndServices/PublishingImages/TechDiesel/TecDieselAdv_header.jpg

The Caltex TecDiesel Advantage is a suite of advanced diesel fuel products and services that have been developed to deliver real-world benefits to operators of diesel-powered mining, transport and industrial equipment.

From advanced fuel additives and filtering processes to engineering solutions and fuel-saving low-viscosity engine oils, Caltex TecDiesel Advantage enhances your operational efficiency. And because these solutions are developed by Caltex, you know they're underpinned by a flexible and reliable supply chain.

http://www.caltex.com.au/ProductsAndServices/PublishingImages/TechDiesel/CleanTec_Logo_200.gif
Clean TecD is a clean diesel fuel developed by Caltex, filtered to exceed cleanliness levels recommended by the Worldwide Fuel Charter.

Filtered to a fluid cleanliness standard of ISO 16/14/11, Clean TecD contains fewer microscopic abrasive particles. Combined with an extra-low sulphur content (below 10ppm) it is particularly suited to Japanese, American and European engines fitted with high-pressure injection and exhaust after-treatment devices.

Regular use can help increase the lifespan of injectors and fuel pumps, reduce the frequency of on-board fuel-filter changes and offer a more efficient and cleaner engine.

http://www.caltex.com.au/ProductsAndServices/PublishingImages/TechDiesel/ActiveTecD_Logo_200.gif
Active TecD is a new high-performance diesel fuel designed to help optimise the performance of and reduce fuel system maintenance issues associated with modern diesel engines.

The advanced formulation of Active TecD includes additives to prevent the formation of internal and external injector deposits that can lead to significant reductions in engine performance and failed injectors. This product can also help restore engine power and benefit fuel economy.

Active TecD also contains anti-corrosion additives, which work to keep fuel systems free of rust and corrosion, and an anti-foam agent to considerably reduce foaming, splashback and spillage for faster and cleaner refilling.

http://www.caltex.com.au/ProductsAndServices/PublishingImages/TechDiesel/PowerTec_Logo_200.gif
Power TecD combines the cleaning additives of Active TecD with the high level of cleanliness of Clean TecD, delivering one of the most advanced and forward-thinking fuels ever offered to Australian customers.

The advanced additive formulation works to clean critical engine components, such as fuel injectors, and keep them clean. Filtered to ISO 16/14/11 standards, Power TecD can help restore lost engine power, reduce the maintenance burdens associated with fuel containing high levels of particulates and may increase the life of modern diesel engines.

namkin
25-12-2013, 07:48 PM
http://www.caltex.com.au/ProductsAndServices/PublishingImages/TechDiesel/TecDieselAdv_header.jpg

The Caltex TecDiesel Advantage is a suite of advanced diesel fuel products and services that have been developed to deliver real-world benefits to operators of diesel-powered mining, transport and industrial equipment.

From advanced fuel additives and filtering processes to engineering solutions and fuel-saving low-viscosity engine oils, Caltex TecDiesel Advantage enhances your operational efficiency. And because these solutions are developed by Caltex, you know they're underpinned by a flexible and reliable supply chain.

http://www.caltex.com.au/ProductsAndServices/PublishingImages/TechDiesel/CleanTec_Logo_200.gif
Clean TecD is a clean diesel fuel developed by Caltex, filtered to exceed cleanliness levels recommended by the Worldwide Fuel Charter.

Filtered to a fluid cleanliness standard of ISO 16/14/11, Clean TecD contains fewer microscopic abrasive particles. Combined with an extra-low sulphur content (below 10ppm) it is particularly suited to Japanese, American and European engines fitted with high-pressure injection and exhaust after-treatment devices.

Regular use can help increase the lifespan of injectors and fuel pumps, reduce the frequency of on-board fuel-filter changes and offer a more efficient and cleaner engine.

http://www.caltex.com.au/ProductsAndServices/PublishingImages/TechDiesel/ActiveTecD_Logo_200.gif
Active TecD is a new high-performance diesel fuel designed to help optimise the performance of and reduce fuel system maintenance issues associated with modern diesel engines.

The advanced formulation of Active TecD includes additives to prevent the formation of internal and external injector deposits that can lead to significant reductions in engine performance and failed injectors. This product can also help restore engine power and benefit fuel economy.

Active TecD also contains anti-corrosion additives, which work to keep fuel systems free of rust and corrosion, and an anti-foam agent to considerably reduce foaming, splashback and spillage for faster and cleaner refilling.

http://www.caltex.com.au/ProductsAndServices/PublishingImages/TechDiesel/PowerTec_Logo_200.gif
Power TecD combines the cleaning additives of Active TecD with the high level of cleanliness of Clean TecD, delivering one of the most advanced and forward-thinking fuels ever offered to Australian customers.

The advanced additive formulation works to clean critical engine components, such as fuel injectors, and keep them clean. Filtered to ISO 16/14/11 standards, Power TecD can help restore lost engine power, reduce the maintenance burdens associated with fuel containing high levels of particulates and may increase the life of modern diesel engines.

dah masuk market kite ke..?

still techron kan..?

puyol
25-12-2013, 07:58 PM
dah masuk market kite ke..?

still techron kan..?

Ni den amik dari Caltex Australia.. :D

namkin
25-12-2013, 08:04 PM
Ni den amik dari Caltex Australia.. :D

ceh..melopong je la..haha... :)):))

puyol
25-12-2013, 08:09 PM
ceh..melopong je la..haha... :)):))

den tahu ramai peminat2 kenderaan diesel termasuk dalam cg tertunggu diesel EURO4.. Shell V-power diesel. :)cgrock:)cgrock

http://www.shell.ua/products-services/on-the-road/fuels/shell-vpower-diesel/_jcr_content/header/image.205328554.gif

namkin
25-12-2013, 09:45 PM
den tahu ramai peminat2 kenderaan diesel termasuk dalam cg tertunggu diesel EURO4.. Shell V-power diesel. :)cgrock:)cgrock

http://www.shell.ua/products-services/on-the-road/fuels/shell-vpower-diesel/_jcr_content/header/image.205328554.gif

ckp je la ni pon ostolia pnye jgk..

:mad::mad::mad::mad:

puyol
25-12-2013, 09:55 PM
ckp je la ni pon ostolia pnye jgk..

:mad::mad::mad::mad:

haha. jangan marah bro. rileks.:D

Shell Diesel kat Singapore dah EURO5..
http://www.shell.com.sg/products-services/on-the-road/fuels/shell-diesel.html

8itis9
25-12-2013, 10:11 PM
salah komen - delete - :">

blackiel
25-12-2013, 10:15 PM
aku slalu isi shell diesel..skali skale gune diesel Caltex..PETRONAS xgune dh..pka mitsubihi pajero 2.8...

puyol
25-12-2013, 10:17 PM
aku dlu pakai shell. pick up best!
pastu gatai g tukar esso.
rasa bengang ja bila pick up lembab, lagi2 tgh nak memotong.

pakai kereta diesel apa?

8itis9
25-12-2013, 10:19 PM
pakai kereta diesel apa?

alamak, sori bro. tak perasan perkataan 'diesel' :">

puyol
25-12-2013, 10:38 PM
alamak, sori bro. tak perasan perkataan 'diesel' :">

takpa. pernah cuba BHP tak? better try dulu BHP.. :)


http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=373958

namkin
25-12-2013, 11:08 PM
haha. jangan marah bro. rileks.:D

Shell Diesel kat Singapore dah EURO5..
http://www.shell.com.sg/products-services/on-the-road/fuels/shell-diesel.html

xde tarikh rasmi ker..?
dr dulu bro ade bgtau kan pasal v power nih..

xrelease2 pon...

8itis9
25-12-2013, 11:09 PM
takpa. pernah cuba BHP tak? better try dulu BHP.. :)


http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=373958

pernah... so far semua minyak pernah try. kecuali petron. (sbb rasa mcm mahal ja). and baru tau, petron beli esso kan?

Bhp pun mcm minyak banyak jgak...

Epal10
25-12-2013, 11:17 PM
Penah try petronas, shell, caltex, esso rasa paling ok petronas, jika korg perasan diesel nie dh campur dengan minyak kelapa sawit (biodiesel)

Fortuner 2.5

puyol
25-12-2013, 11:19 PM
xde tarikh rasmi ker..?
dr dulu bro ade bgtau kan pasal v power nih..

xrelease2 pon...

tak tahu lah bro. gov masih berteka teki tentang hal ni..

pernah... so far semua minyak pernah try. kecuali petron. (sbb rasa mcm mahal ja). and baru tau, petron beli esso kan?

Bhp pun mcm minyak banyak jgak...

yup, petron dah beli kepentingan exxonmobil Malaysia..

puyol
25-12-2013, 11:22 PM
Penah try petronas, shell, caltex, esso rasa paling ok petronas, jika korg perasan diesel nie dh campur dengan minyak kelapa sawit (biodiesel)

Fortuner 2.5

yup, campuran 5% ester kelapa sawit..

ZharifSofia Exchanger
26-12-2013, 07:03 AM
xde kete diesel..aku punye kete petrol..stesyen wajib aku adalah shell.. :D

puyol
28-01-2014, 07:32 PM
http://www.bhpetrol.com.my/img/diesel2012/diesel-infiniti.jpg

http://www.bhpetrol.com.my/img/diesel2012/testresult.gif

abahmu
28-01-2014, 07:36 PM
asal jgn bkn petronas je...petronas diesel mmg celaka....kotor nak mampus

puyol
28-01-2014, 07:56 PM
asal jgn bkn petronas je...petronas diesel mmg celaka....kotor nak mampus

tak pernah isi diesel petronas sejak beli Hilux.. :)

puyol
28-01-2014, 07:58 PM
Beware the diesel refuelling when driving across Causeway - See more at: http://ride.asiaone.com/news/wheels/story/beware-diesel-refuelling-when-driving-across-causeway#sthash.fAAFhALy.dpuf

http://ride.asiaone.com/sites/default/files/styles/article_image/public/original_images/Jan2013/SPH_ST_DieselPump_ride_0.jpg

Samuel Ee | The Business Times | Sunday, Jan 20, 2013
SINGAPORE - Despite the lower fuel cost and higher performance of diesel-engined cars, owners of such vehicles are advised to enjoy these advantages only in Singapore and not across the Causeway because of the big difference in diesel fuel quality.
New diesel-engined passenger models sold in Singapore are Euro 5-compliant and the ultra-low sulphur diesel sold at the pumps here contains only 50 ppm (parts per million) of sulphur.
This specification is compliant for use in Euro 5 diesel engines.
On the other hand, diesel fuel sold in Malaysia is Euro 2 compliant, with 500 ppm.
Euro 4 standards with 50 ppm are expected to be implemented in 2015.
"It is not recommended for the new Kia Sorento Diesel to use Malaysian diesel as it is of a much lower grade," says Chin Kee Min, senior manager of authorised Kia distributor Cycle & Carriage Kia.
"If lower grade diesel is used, it may cause engine clogging and misfiring issues, and perhaps other related problems as well."
A workshop manager who did not want to be named said that if the wrong diesel specification - such as one with high-sulphur content - is used "persistently", it could risk clogging the diesel particulate filter and may also cause engine damage.
"If there is a need to fill the tank, do not overfill but have enough to get across to Singapore and then refuel with better quality diesel in Singapore," he said.
He explained that using lower quality diesel may result in some "light smoke from the exhaust" as a result of the high sulphur content.
- See more at: http://ride.asiaone.com/news/wheels/story/beware-diesel-refuelling-when-driving-across-causeway#sthash.fAAFhALy.dpuf

namkin
29-01-2014, 01:45 PM
ikot pemerhatian aku ,caltex lg jimat dr bhp..

aku selalu isik bhp..ari tuh mmg dah terdesak nak isik.kouta stesen byk yg habis...singgah la caltex..
hasilnye utk rm50 aku dpt 300km++..kalo bhp pd harga yg sama rm50,sekadar dpt 270km++ je..

aku baru je isik caltex nih 2kali..nnti aku up date lg...

puyol
29-01-2014, 08:47 PM
ikot pemerhatian aku ,caltex lg jimat dr bhp..

aku selalu isik bhp..ari tuh mmg dah terdesak nak isik.kouta stesen byk yg habis...singgah la caltex..
hasilnye utk rm50 aku dpt 300km++..kalo bhp pd harga yg sama rm50,sekadar dpt 270km++ je..

aku baru je isik caltex nih 2kali..nnti aku up date lg...

den sekarang selalunya isi petron sebab kandungan sulfur dah kurang jadi 330ppm..