PDA

View Full Version : Kelebihan Minum Air Kosong Ketika Perut Kosong


seether
11-08-2012, 02:30 PM
http://i.imgur.com/l6Y6i.jpg


Tabiat minum air kosong ketika perut kosong adalah salah satu tabiat yang sangat baik.

Rasulullah SAW juga sering mengamalkan minum air kosong selepas bangun sahaja dari tidur setiap pagi.

Ia juga baik untuk penyakit antaranya :


penyakit sakit kepala
sakit badan
sistem jantung
artritis
degupan jantung yang pantas
epilepsi
kegemukan berlebihan
asma bronkitis
TB
meningitis
buah pinggang dan air kencing
muntah-muntah
gastrik
cirit-birit
buasir
kencing manis
sembelit
semua penyakit mata
rahim
kanser dan gangguan haid
hidung telinga
penyakit tekak



Kaedah-kaedahnya :


1. Sebaik sahaja anda bangun pada waktu pagi sebelum memberus gigi, minum 4 x 160ml gelas air

2. Berus gigi dan bersihkan mulut tetapi jangan makan atau minum apa-apa untuk 45 minit

3. Selepas 45 minit anda boleh makan dan minum seperti biasa.

4. Selepas 15 minit sarapan pagi, makan tengahari dan makan malam jangan makan atau minum apa-apa selama 2 jam

5. Sesungguhnya orang-orang yang sudah tua atau sakit dan tidak mampu minum 4 gelas air pada awal boleh bermula dengan mengambil sedikit air dan secara beransur-ansur meningkat kepada 4 gelas setiap hari.

6. Kaedah rawatan ini akan menyembuhkan penyakit yang tersenarai diatas dan di samping itu anda boleh menikmati kehidupan yang lebih sihat.



Senarai berikut memberikan bilangan hari rawatan yang diperlukan untuk menyembuhkan / mengawal / mengurangkan penyakit utama:


1. Tekanan Darah Tinggi (30 hari)

2. Gastrik (10 hari)

3. Diabetes (30 hari)

4. Sembelit (10 hari)

5. Kanser (180 hari)

6. TB (90 hari)

7. Pesakit arthritis perlu mengikuti rawatan di atas hanya untuk 3 hari pada minggu 1, dan mulai minggu 2 – harian.


Kaedah rawatan ini tidak mempunyai kesan sampingan, namun pada permulaan rawatan anda mungkin perlu kencing beberapa kali.


Adalah lebih baik jika kita teruskn kaedah ini sebagai rutin dalam aktiviti harian kehidupan kita.


http://1.bp.blogspot.com/-GhzDIFDJbyY/Thv2i8vpEJI/AAAAAAAAAAU/WFVU6DLC6c0/s400/plainwater.jpg

Ini adalah cara & tradisi orang-orang Cina dan Jepun meminum teh panas selepas mereka makan makanan mereka .. bukannya air sejuk.

Mungkin tiba masanya kita perlu mengubah tabiat minum semasa makan!

Kita tidak akan hilang apa-apa, segala-galanya untuk mendapat tahap kesihatan yang maksimum .



http://3.bp.blogspot.com/-MmRNpWRz4-U/Tw5DTfSRrII/AAAAAAAAAns/4vetCEreA4M/s1600/Manfaat+air+putih.jpg

Bagi mereka yang gemar minum air sejuk, fakta ini sangat berguna kepada anda.

Bukanlah tidak boleh/bagus untuk minum segelas air sejuk selepas makan.

Walau bagaimanapun, air sejuk akan melambatkan pencernaan.



http://4.bp.blogspot.com/-w4CJJZxUDH0/TVej_7Q_FRI/AAAAAAAAAJc/IcpjihOu_RU/s1600/air.jpg

Apabila ini ‘enapcemar’ bertindak balas dengan asid, ia akan memecah dan diserap oleh enzim intestine lebih cepat berbanding makanan pejal.

Ia akan selari dengan enzim intestine.

Apa yang terbaik adalah minum sup panas atau air suam selepas makan.



Ambil perhatian yang serius untuk serangan jantung :

• Wanita perlu tahu bahawa tidak semua simptom serangan jantung akan menjadi sebelah kiri dada,

• Berhati-hati kesakitan yang teramat sangat pada garis rahang.

• Mungkin anda belum pernah merasa sakit dada semasa serangan jantung.

• Loya dan berpeluh berlebihan juga tanda-tanda lazim.

• 60% daripada orang-orang yang mempunyai serangan jantung ketika sedang tidur dan tidak bangun.

• Sakit di rahang boleh bangun dari tidur yang kukuh. Mari, Kita hendaklah sentiasa berhati-hati dan sedar. Lebih banyak kita tahu & pelajari,maka peluang utk hidup lebih panjang dan baik lagi.


Sumber (http://berita-saya.blogspot.com/)

firtdoch
11-08-2012, 02:45 PM
good n nice info TT...nak cuba jugak lah...hehehe..

boyz371
11-08-2012, 02:50 PM
terima kasih tt

Mr.OWN
11-08-2012, 02:52 PM
very nice product...

CL's
11-08-2012, 02:55 PM
Susah btol nak tinggal ais...
:((:((

parcofolgore
11-08-2012, 02:57 PM
Tq tt kongsi info

fahmi146
11-08-2012, 03:00 PM
tq tt berkongsi maklumat...

jimbajimbi
11-08-2012, 03:02 PM
TQVM TT...info yg baguih...

Abdul wahob
11-08-2012, 03:03 PM
:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock

nurinwina
11-08-2012, 03:06 PM
Nice info tt..tenkiu

RuthlessFairy
11-08-2012, 03:07 PM
aku time bulan puasa mmg carik air.
air sejuk berais pastu minum laju2.
perrghhh gile nikmat.


pastu kenyang air.
makan benda lain dah tak larat.
perut dah tegang.
pastu dengar bunyik air berkocak dalam perut :))

seether
11-08-2012, 03:34 PM
air kosong mmg banyak kelebihan..
kawan aku ade ckp..kalau pipi muka
temban kalau nak kurangkan..kene
banyak minum air kosong..tp kita ni
minuman manis ttp nak kene jugak..kekeke..

GASTER123
11-08-2012, 03:41 PM
aku time bulan puasa mmg carik air.
air sejuk berais pastu minum laju2.
perrghhh gile nikmat.


pastu kenyang air.
makan benda lain dah tak larat.
perut dah tegang.
pastu dengar bunyik air berkocak dalam perut :))

gelojonya awek ni..slow2 la minum ling..aku lak klu buka pose xsuka minum byk,nanti makan xlalu..:D

hafsah
11-08-2012, 03:45 PM
air kosong air yang paling sedap sekali

semalu
11-08-2012, 05:33 PM
nice info.. thanks tt

seether
11-08-2012, 08:25 PM
nice info.. thanks tt

info utk semua CGRIANs jugak geng..
slmt minum air kosong :)cgrock

seether
12-08-2012, 08:28 AM
Susah btol nak tinggal ais...
:((:((

yerp..mmg susah nak tinggalkan ais..
pantang ade je tarok dkt gelas..haha.

firdaus90
12-08-2012, 08:39 AM
air kosong memang penting.

rminz
12-08-2012, 08:40 AM
Thanks for sharing tt..dpt info yg amat berguna utk diamalkan..:)

seether
12-08-2012, 12:00 PM
Thanks for sharing tt..dpt info yg amat berguna utk diamalkan..:)

info for all bro..kalau haus nampak air kosong pon
x ckp bnyak punye :D

UMNGOK
12-08-2012, 01:36 PM
ingat 4 gelas selepas bangun pagi dan 45 minit lepas tu baru mkan atau minum. Senang je tips ni.

madu 3D
12-08-2012, 11:14 PM
air ksong pn baek tok spe yg mahu jge kesihtn diri tw..tmsok mahu tmbah berat, maintain n lose weight..:)

seether
13-08-2012, 08:33 AM
air ksong pn baek tok spe yg mahu jge kesihtn diri tw..tmsok mahu tmbah berat, maintain n lose weight..:)

betul tu..yg penting balance..

Iman_Sr
13-08-2012, 08:38 AM
kna usaha amalkn ni:)cgrock

ahchan
13-08-2012, 08:46 AM
gud info
nnt nak try

seether
13-08-2012, 10:20 AM
selalu bile bangun tido mmg pekene 2 gelas air kosong dulu :D

MYAKULE
13-08-2012, 10:42 AM
thanks TT.....

adleyzan
13-08-2012, 11:48 AM
nice info tt..tq

seether
13-08-2012, 07:14 PM
nice info tt..tq

info utk sume guys :)cgrock

seether
15-08-2012, 05:46 AM
bile lepas makan nasi pekene air kosong..
mmg nampak kekenyangan dia..haha..

ezura
15-08-2012, 05:52 AM
nice info..thanks tt....... :)

DaHelperz
15-08-2012, 09:32 AM
thanks 4 sharing...

true investor
15-08-2012, 09:37 AM
satu ilmu yang berguna.

ichirosic
15-08-2012, 10:19 AM
aku kalo minum air kosong mase perut kosong..pale jd pening...
nape yer??
kene isi perut dulu..mkn pape atau minus air manis baru bole masuk air kosong...

seether
15-08-2012, 08:36 PM
aku kalo minum air kosong mase perut kosong..pale jd pening...
nape yer??
kene isi perut dulu..mkn pape atau minus air manis baru bole masuk air kosong...

kosong..mmg la x rase pape..ade kalau rase kelat je nak minum..
hehehe..pape pon pas makan disertkan same air kosong mmg ok :D

mrsaifulhamdan
16-08-2012, 09:45 PM
Gud info...

seether
17-08-2012, 12:09 AM
Gud info...

info for me and all CGRIANS too mate!:)cgrock

Jedi
19-08-2012, 09:51 AM
(Salam)

Amalan Rasulullah SAW juga.

Air liur basi dalam mulut tu boleh bunuh kuman dalam perut.

Terjaga jer dari tidur, terus minum air.

Tolong la jangan suka kumpul air liur banyak2 dalam mulut; pengotor.

Berus gigi dan lidah sebelum tidur untuk mengelakkan tekak pahit masa tidur.

Wallahu'alam.

seether
21-08-2012, 10:27 PM
(Salam)

Amalan Rasulullah SAW juga.

Air liur basi dalam mulut tu boleh bunuh kuman dalam perut.

Terjaga jer dari tidur, terus minum air.

Tolong la jangan suka kumpul air liur banyak2 dalam mulut; pengotor.

Berus gigi dan lidah sebelum tidur untuk mengelakkan tekak pahit masa tidur.

Wallahu'alam.


info yg osem :)cgrock

firdaus_zulkefle
22-08-2012, 12:34 AM
thanx TT.........

seether
22-08-2012, 08:16 AM
thanx TT.........

info utk kita semua jugak. pape pon pekene air kosong
dulu..

gunungemas
22-08-2012, 08:36 AM
Setahu saya Nabi SAW bangun malam terus ambil wuduk terlebih dahulu.... macam tak salari pula amalan ni.... please verify TT....

WMComm
22-08-2012, 08:40 AM
aku sentiasa ada mineral water dalam bilik.celik mata terus minum.tegukan pertama semanis kurma rasanya. :p

mujur x amalkan tabiat time bulan ramadhan yang lepas. :))

herokicap
22-08-2012, 08:47 AM
ada sesape dh test? tq

seether
22-08-2012, 12:44 PM
ada sesape dh test? tq

pape pon kalau haus mmg cari air kosong dulu..hehehe..

seether
16-09-2012, 02:05 AM
http://2.bp.blogspot.com/-vB5sj3UjcYc/Ta8m7D3IulI/AAAAAAAAAPk/ERjnB5bl0W8/s400/Benefits-of-Drinking-Water-Mind-Map.jpg

Semua orang tahu, air adalah sangat penting dan sangat baik untuk kesihatan.

Tapi adakah anda tahu bilakah masa yang PALING BAIK untuk anda minum air?

Air di sini bukannya air kopi, air teh atau atau air yang berperisa. Tetapi air di sini adalah AIR MASAK! @ AIR KOSONG.

Jangan salah faham pulak yer.

Baiklah, berbalik kepada persoalan tadi, bilakah masa paling bagus untuk minum air?

Percaya atau tidak, pengambilan air dalam masa yang tepat boleh memberikan kesan yang optimum kepada kesihatan badan.

Berikut ini adalah masa minum air yang PALING BAGUS seperti yang di syorkan oleh pakar-pakar perubatan.

- Minum dua (2) gelas air masak – SELEPAS BANGUN TIDUR. Ianya membantu mengaktifkan organ dalaman

- Minum segelas (1) air masak – 30 MINIT SEBELUM MAKAN. Ianya membantu penghadaman dan membuatkan perut lebih bersedia memberi ruang untuk kemasukan makanan

- Minum segelas (1) air masak – SEBELUM MANDI. Ianya membantu pengaliran darah dan mengurangkan tekanan darah

- Minum segelas (1) air masak – SEBELUM TIDUR. Ianya dapat mengelakkan terkena strok dan serangan jantung ketika tidur

Kesimpulannya, kita sangat digalakkan untuk minum air masak yang secukupnya untuk kesihatan badan kita.

Dan masa yang dinyatakan di atas adalah MASA PALING BAIK untuk minum air.

Persoalannya sekarang, berapa gelaskah anda minum air masak dalam sehari?

Bila anda minum air masak? Lepas makan? Adakah masa minum itu sesuai?


Jiwang (http://jiwang.org/health-education/122623-bilakah-masa-paling-bagus-untuk-minum-air.html)

susah2je
16-09-2012, 02:09 AM
Atuk aku perokok tegar, dia amalkan minum segelas besar air kosong dalam peti ice/ dulu air perigi yg sejuk tu setiap pagi, alhamdulillah sihat jer 80 tahun dah. Petua panjang umur yg aku pun follow. Good TT sharing 75% manusia = liquid

fadzilz
16-09-2012, 02:23 AM
Air kosong mesti nak yang sejuk....itulah masalah saye.Tak sejuk rase nikmat minum mcm x de je...

joee
16-09-2012, 02:34 AM
Good info tt...wpun dh tau tp ais jgk yg dicari

seether
16-09-2012, 09:23 PM
haus plak tetibe..pekene dulu..

proton.cars
16-09-2012, 09:29 PM
tq tt, info terbaik

seether
17-09-2012, 03:53 AM
tq tt, info terbaik

infomasi utk kita semua jugak..

arul57
17-09-2012, 11:22 PM
info yg sangat bagus...tp nak mulakan tu memang payah...
kalau perut kosong pastu teguk air kosong..alamat keroncong la perot..hehehe

seether
18-09-2012, 05:22 AM
info yg sangat bagus...tp nak mulakan tu memang payah...
kalau perut kosong pastu teguk air kosong..alamat keroncong la perot..hehehe

ia mintak diisi jugak tu..

fazarudin
18-09-2012, 05:43 AM
boleh diamalkan ni

seether
18-09-2012, 11:48 PM
boleh diamalkan ni

bila2 mase je bole bro :)cgrock

seether
20-09-2012, 04:55 PM
http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/532067_435206926517195_1542168967_n.jpg

saveMe
20-09-2012, 05:14 PM
alhamdulillah..dh amalkan setiap pagi sebelum subuh dh bangun mandi ...mmg dh stnby kat tepi katil sebotol air tapis ltak dlm botol 100+...bgun tido trus minum... kebiasaanya balik surau dh meragam perut nie...hihi...sekali keluar perggghhhh...mmg syok...laawasss jeee....hihihi

seether
21-09-2012, 03:16 AM
alhamdulillah..dh amalkan setiap pagi sebelum subuh dh bangun mandi ...mmg dh stnby kat tepi katil sebotol air tapis ltak dlm botol 100+...bgun tido trus minum... kebiasaanya balik surau dh meragam perut nie...hihi...sekali keluar perggghhhh...mmg syok...laawasss jeee....hihihi

lawas selalu bagus..sebelum tido or bangun tido mmg pekene air kosong dulu :)

a_fik
21-09-2012, 03:29 AM
thx TT..
akan di praktikkan..

seether
21-09-2012, 10:51 PM
thx TT..
akan di praktikkan..

sama la di sini. :)

danx
21-09-2012, 10:58 PM
Tq tt.. Good info.. Patut aku x gemuk2.. Dan jarang sakit2
Rupanya betol arwah mak aku cakap :) pasal minum pagi2 ni..
Selebihnya terserah pd Allah kita hanya berusaha utk sihat :)

namasaya
21-09-2012, 11:26 PM
thank tt kongsi....aku memang xsuka minu air manis...tp klu g mkn kat kedai segan plk nak mintak air suam...

seether
22-09-2012, 04:00 AM
thank tt kongsi....aku memang xsuka minu air manis...tp klu g mkn kat kedai segan plk nak mintak air suam...

info utk semua..kalau x nak minum manis2..mintak la air pape
tp soh mamak buat yg kurang manis..haha

DreamCatcher
22-09-2012, 04:03 AM
thank tt kongsi....aku memang xsuka minu air manis...tp klu g mkn kat kedai segan plk nak mintak air suam...

ala.. bule setel masalah tu. Cakap je nak sky juice :D

Edifire
22-09-2012, 11:24 AM
ala.. bule setel masalah tu. Cakap je nak sky juice :D

ohhhh...sky jus ni air kosong rupanya..ingatkan jus apa..
thanks tt untuk info ni..

miskhi
22-09-2012, 11:39 AM
Thanks tt....insy mari kita amalkan sunnah Nabi saw

azrulazman
22-09-2012, 11:44 AM
terima kaseh tt...

CyberMachine
22-09-2012, 11:49 AM
semalam aku order air suam masa makan kat kedai....

pelayan tu boleh jawab balik..air suam je?

namasaya
22-09-2012, 11:57 AM
ala.. bule setel masalah tu. Cakap je nak sky juice :D

kang pening plk makcik kdai ckp nk sky juice...:))...bkn apa bila ari2 mintak air suam nati org duk ngata xde duit la 2....:((

CyberMachine
22-09-2012, 12:01 PM
kang pening plk makcik kdai ckp nk sky juice...:))...bkn apa bila ari2 mintak air suam nati org duk ngata xde duit la 2....:((

cakap je..suka air suam.

wat muka tebal dah le.

seether
22-09-2012, 07:36 PM
cakap je..suka air suam.

wat muka tebal dah le.

haha..tp certain kedai bile order air lain laju
je siap..kalau air suam/kosong..mmg berjanggut
la sampai..

orangseni
22-09-2012, 07:48 PM
haha..tp certain kedai bile order air lain laju
je siap..kalau air suam/kosong..mmg berjanggut
la sampai..
ada kalanya terkena ...
nasik dah nak habis baru air sampai ... :mad:

kawasumi
23-09-2012, 12:55 PM
thx tt insyallah sy amalkan

seether
23-09-2012, 08:44 PM
thx tt insyallah sy amalkan

insyallah..selalu bawak sebetol besau gi opis :)cgrock

carnationmyra
23-09-2012, 08:50 PM
untuk dapatkan kulit yang cantik dan awet muda pon perlu utk minum banyak air....hi hi hi...

kelicap
23-09-2012, 08:52 PM
untuk dapatkan kulit yang cantik dan awet muda pon perlu utk minum banyak air....hi hi hi...

Ya..cantik berkilat mcm muka kat avatar tu ya..:p

orangseni
23-09-2012, 09:31 PM
kalau lebih sangat , sampai berulang g tandas ... hehe

seether
24-09-2012, 12:51 AM
kalau lebih sangat , sampai berulang g tandas ... hehe

xpa..bagus utk pencernaan tu..kasi cuci..

aYaLa
24-09-2012, 01:00 AM
terbaik tt..

Bullpup
24-09-2012, 01:04 AM
boleh try tgk..

seether
24-09-2012, 06:05 AM
boleh try tgk..

bangun pagi2 ni seeloknya :)

pak malau
24-09-2012, 06:53 AM
good info !!

TT
24-09-2012, 07:01 AM
2gelas je..klo dah 4 tu confirm perut sakit

seether
24-09-2012, 09:25 PM
2gelas je..klo dah 4 tu confirm perut sakit

aku kalau pagi2 minum air kosong..x
lama pastu dah meragam perut..sng ke
toilet..

seether
25-09-2012, 11:09 PM
good info !!

info for all pak malau :)

xitachi
28-09-2012, 03:14 PM
nice info tt...

seether
28-09-2012, 11:56 PM
nice info tt...

infomasi utk saya dan rakan2 CG jugak :)cgrock

NixLee
29-09-2012, 12:04 AM
4 gelas tuuu.... aku biasa minum 1 gelas jer.... huhuh

btw... tq tt...:)

seether
29-09-2012, 08:33 AM
4 gelas tuuu.... aku biasa minum 1 gelas jer.... huhuh

btw... tq tt...:)

jom minum lagi 3 gelas..hahaha..

sasuke_islam
29-09-2012, 08:39 AM
bagus info ni TT. tQ.

edu_gen
29-09-2012, 08:53 AM
sy memang amalkan sejak dulu..alhamdulillah...

seether
29-09-2012, 08:54 AM
sy memang amalkan sejak dulu..alhamdulillah...

bagus sedara..saya pon dlm cuba biasa2 kan..
tp tarikan air manis tu ttp ade..dem.

Luqmanul Hakim
29-09-2012, 10:37 AM
Info kesihatan yang bagus TT, thank you, kena cuba praktikkan dalam kehidupan seharian...

seether
29-09-2012, 11:08 AM
Info kesihatan yang bagus TT, thank you, kena cuba praktikkan dalam kehidupan seharian...

betul tu..harap2 bole la balance..

zangetsu1988
30-09-2012, 02:50 PM
Info yg bagus!

say-p
30-09-2012, 02:58 PM
good info.thanks TT :)

A15MNI
30-09-2012, 03:59 PM
very nice info!! tq so much...saya dah amalkan :D

seether
30-09-2012, 10:58 PM
very nice info!! tq so much...saya dah amalkan :D

good for your health.minum dulu :)

Gold Rich
01-10-2012, 12:50 PM
Thanks for the info.. Bagus info ni.

namasaya
01-10-2012, 12:54 PM
betol la minum banyak2 pg cepat membuang...:D

tp larat stakat 2 gelas stgh je...:))

seether
01-10-2012, 02:48 PM
betol la minum banyak2 pg cepat membuang...:D

tp larat stakat 2 gelas stgh je...:))

betul2..sambil kopi or nescape secawan pon cpt jugak
nak membuang pagi2..

hinzuhay
01-10-2012, 03:05 PM
nice info 2 sharing..Tq TT

seether
01-10-2012, 08:18 PM
nice info 2 sharing..Tq TT

info utk saya dan semua geng :)cgrock

seether
06-01-2013, 06:58 AM
http://www.myberita.com/wp-content/uploads/2012/07/Baby-drinking-water.jpg

Tahukah anda, terdapat 7 waktu yang kita tak digalakkan untuk minum air.

Jika boleh, anda cubalah elakkan.

Tapi, kenapa plak agaknya anda tak digalakkan minum pada waktu-waktu tersebut?

Tak lain dan tak bukan adalah bagi memelihara tubuh badan anda agar sentiasa berada pada tahap terbaik.


7 waktu yang saya maksudkan tu adalah :


1. Sebaik saja bangun tidur.

Tapi anda memang digalakkan minum dulu air kosong sebelum bersarapan.


2. Selepas keluar dari bilik mandi atau tandas.


3. Selepas memakan buah-buahan.

4. Selepas bersenam, beriadah ataupun melakukan kerja-kerja berat.

Kalau nak minum gak, tunggulah selepas beberapa ketika.

Ataupun rehat sekejap, lepas tu barulah minum (saya paham sangat keadaan anda masa nie).


5. Sewaktu tengah makan.

Senang kata, cuba elakkan makan berulam air.

Mengikut kata orang, tabiat inilah yang mengakibatkan perut buncit.


6. Sebelum atau sesudah makan.

Tapi anda boleh minum baik dalam jangka waktu 30 minit sebelum makan ataupun 30 minit selepas makan.


7. Selepas melakukan persetubuhan dengan pasangan.


Mudah-mudahan anda boleh mengikuti petua di atas. Mula-mula mungkin susah sikit kot.

Tapi, lama-kelamaan ia pasti akan sebati dengan diri anda.

Sebagai permulaan, cuba anda amalkan selama 21 hari berturut-turut dulu.

Lepas 21 hari, saya yakin anda pasti rasa lebih mudah untuk mengikutinya.


Sumber : petuasejagat (http://petuasejagat.blogspot.com/2009/11/elakkan-minum-air-pada-7-waktu-ini.html)

exofx
06-01-2013, 08:20 AM
TQ TT, terima kasih, shie shie, Kamsahamidayo, Arigato


:)paid:)paid:)paid

nvmname
06-01-2013, 08:31 AM
terima kasih, dah lama aku amalkan... kerap jer kencing :D
tapi air sejuk tu susah betul nak elakkan...

seether
06-01-2013, 12:36 PM
TQ TT, terima kasih, shie shie, Kamsahamidayo, Arigato


:)paid:)paid:)paid

info utk semua geng.

aku skang batuk2 je..demam takde..

mmg air kosong tu menjadi teh tarik

aku je for a while..dem tekak.

wanchaidek
06-01-2013, 12:43 PM
info yg bgs ni
aku dh la slalu sgt sakit kepala :)cgrock

MugenMTX5
06-01-2013, 01:18 PM
dari aku sekolah mmg ini la air feveret..
-
tapi ngn ais hehehe

gilakentang
06-01-2013, 01:28 PM
nice info . thanks for sharing

seether
06-01-2013, 01:32 PM
dari aku sekolah mmg ini la air feveret..
-
tapi ngn ais hehehe

tp kalau lu minum time cuaca panas

terik..mmg moment time tu di wajah.. :)paid

jamtulenmurah
06-01-2013, 01:33 PM
Nice Thread. TQ :)paid

seether
06-01-2013, 03:28 PM
Nice Thread. TQ :)paid

info utk semua geng.

utk diri sendiri jugak sebab kene minum

air banyak2 ni. isk batuk2..dem!!

seether
03-02-2013, 02:41 PM
Orang tua selalu melarang minum air sambil berdiri.

Kita disuruh minum air sambil duduk.

Sebenarnya ada kelebihan minum air sambil duduk.


http://3.bp.blogspot.com/-WJxsWxSHXdA/UQ4BbSCy4SI/AAAAAAAAaZM/kXynBaHjwQI/s320/Kelebihan+Minum+Air+Secara+Duduk,+Bahaya+Minum+Air +Ketika+Berdiri+-+Kesihatan.jpg


Kita juga sering mendengar saranan supaya minum air putih yang banyak untuk kesihatan diri.

Namun, jika cara anda salah ketika minum air putih pun boleh memberi kesan kepada kesihatan diri.

Kajian kesihatan akupuntur membuktikan bahawa minum air sambil duduk lebih baik berbanding secara berdiri
.
Ini kerana, air putih yang diminum ketika duduk akan disaring oleh 'sfringer', iaitu struktur berotot yang boleh membuka dan menutup untuk disalurkan pada penyaringan di ginjal.

Sebaliknya, jika anda minum air putih secara berdiri, air akan masuk tanpa sebarang saringan.

Akibatnya, boleh berlaku penyakit ginjal.

Untuk mengatasinya, biasakan minum air sambil duduk, minumlah secara perlahan-lahan dan jangan terburu-buru.

Pesanan orang-orang tua kadangkala sememangnya ada rahsia tersirat di sebaliknya.



Sumber : Segmen Mega 3000

seether
04-06-2013, 06:03 PM
ade member aku kate minum air kosong banyak bole buat pipi muka x tembam..pendek kate jgn minum air manis banyak2..phew.

ladyelena_11
05-06-2013, 11:13 PM
nk cubalah jugak pasni....

seether
06-06-2013, 08:34 AM
nk cubalah jugak pasni....

minum banyak2.. :p

n_silver
06-06-2013, 09:06 AM
kerap minum air suam bagus utk ksihatan.jgn asyik minum minuman yg manis sahaja.

seether
06-06-2013, 12:02 PM
kerap minum air suam bagus utk ksihatan.jgn asyik minum minuman yg manis sahaja.

betol boss..tp niat tu la kan kalau nak buat..tarikan minuman manis sentiasa je ade..hehe..

pokyo
10-06-2013, 01:03 AM
bab minum air masak ni, perasan kan orang cina cukup suka amalkan dari budak kecik smpai orang tua. dlm opis aku sendiri majoriti kaum ni minum lbh dari satu botol satu hari tp malangnya kaum melayu nak minum satu gelas pun payah, itu psl kadang2 mulut busuk tu:)):))
Alhamdulillah aku sendiri dah amalkan tabiat ni sejak dipaksa oleh mem besar sejak 12 thn yg lps...:">

aspural
10-06-2013, 01:08 AM
terbaek la tt ,..

emasmoden
10-06-2013, 01:15 AM
http://i.imgur.com/l6Y6i.jpg


Tabiat minum air kosong ketika perut kosong adalah salah satu tabiat yang sangat baik.


4. Selepas 15 minit sarapan pagi, makan tengahari dan makan malam jangan makan atau minum apa-apa selama 2 jam


Sumber (http://berita-saya.blogspot.com/)

apa maksud 15 min n 2jam tu TT

seether
10-06-2013, 05:49 AM
apa maksud 15 min n 2jam tu TT

time table utk minum air kosong la gamaknya tu :)

cikyunita
10-06-2013, 05:57 AM
saya selalu amalkan hal ini dah sejak lama

doremie
10-06-2013, 09:50 AM
mmg diamalkan sekian lama....
ade gak ckp klau boleh minum
1.5liter air kira sebotol air mineral la
mmg mcm2 penyakit bleh dinyahkan....Wallahualam...

qwik
10-06-2013, 09:54 AM
tq for info tt

seether
10-06-2013, 01:37 PM
tq for info tt

info kesehatan utk semua geng :)cgrock

emasmoden
10-06-2013, 01:43 PM
mmg diamalkan sekian lama....
ade gak ckp klau boleh minum
1.5liter air kira sebotol air mineral la
mmg mcm2 penyakit bleh dinyahkan....Wallahualam...

sekaligus pas bngun tido ke atau utk sehari.

oxygenO2
10-06-2013, 01:46 PM
bgn tido nk mnm 4x160ml mcm susah..huhuhu

ejalmlk
10-06-2013, 01:57 PM
Thank TT info yang bermaklumat . Semoga ALLAH merahmati TT

seether
10-06-2013, 02:57 PM
Thank TT info yang bermaklumat . Semoga ALLAH merahmati TT

mudah-mudahan boss..moga Allah merahmati kita semua hendaknya :)cgrock

anaktimur
10-06-2013, 03:51 PM
terima kasih share

Jom Singgah (http://jomvitamin.com)

doremie
10-06-2013, 08:45 PM
sekaligus pas bngun tido ke atau utk sehari.

sama mcm tt ckp tu cume minum 1.5 liter air jer
se3kali gus minum...
cuma tak penah amalkan sebab time kejekan...
susah gak asik buang air...cuma minum air setengah liter jer
blah pagi...

seether
11-06-2013, 06:03 PM
terima kasih share

Jom Singgah (http://jomvitamin.com)

sharing for all boss :)cgrock

orangseni
11-06-2013, 06:04 PM
sejak mula2 thread nih dibuka, aku cuba untuk amalkan w/pun kadang2 terlupa. tahniah tt kerana berkongsi sesuatu yg bermanfaat =)

anaktimur
11-06-2013, 06:53 PM
ada doktor cakap kat aku..minum air 3 liter 1 hari.. tak dpat la aku nak buat cam tu... duk ulang tandas jer... dah la duk dalam aircond..pergh..

theodoredvd
15-06-2013, 05:13 PM
Thanks for sharing...

Modz
15-06-2013, 05:18 PM
up lagi.. banyak pakcik2 perut boroi sekarang.. duk pekena teh tarik + roti canai pagi2.. baca yer pak cik..

rayban
15-06-2013, 05:32 PM
Thanks for the info tt. Nice sharing. Byk btl kebaikannya

syakirin
15-06-2013, 05:40 PM
very2 nice info tt...kipidup...

seether
15-06-2013, 05:49 PM
very2 nice info tt...kipidup...

info for all mate! :)cgrock

zariff
17-06-2013, 11:23 AM
sy suke air suam:D

alliyaz
17-06-2013, 11:48 AM
saya minum 6 liter air sehari...pagi 4 liter...t.ari ke petang 2 liter...

logammaut
17-06-2013, 11:52 AM
sy suke air suam:D

Saya suka air suam yg dimasukkan teh, gula, limau & ais :))

jejaka
17-06-2013, 11:54 AM
saya sering minum air suam, akan tetapi saya sering ke tandas untuk buang balik

zariff
17-06-2013, 11:56 AM
Saya suka air suam yg dimasukkan teh, gula, limau & ais :))
kurangkan gula :)cgrock

myrul369
17-06-2013, 11:58 AM
torbaek TT...

seether
19-06-2013, 06:36 AM
kurangkan gula :)cgrock

betul tu. kalau suam masih ade pakai gula pon x gune jugak nak kire konsider minum air kosong..

skYnEt-gEnIUs
19-06-2013, 06:46 AM
nice share...........

dhiaperfumes
19-06-2013, 06:47 AM
rupanya... minum air ne.. kena ikut berap badan..
setiap 20kg kena minum 1 liter air
kalau orang berat 100kg kena minum 5 liter baru ok..

gadgetmall
19-06-2013, 08:40 AM
aku "ketagih" minum air kosong pagi2 sbb time study dulu duet tak beberape nk ade..
pegi kelas minum air kosong je..
:)):)):))

mak aku pon sruh minum milo pagi2..kasi kenyang..
tp jarang aku minum manis2 kalu pgi2..

sampai skang air kosong je..
alhamdulillah la..energetic di pagi hari :D:D

seether
19-06-2013, 08:29 PM
aku "ketagih" minum air kosong pagi2 sbb time study dulu duet tak beberape nk ade..
pegi kelas minum air kosong je..
:)):)):))

mak aku pon sruh minum milo pagi2..kasi kenyang..
tp jarang aku minum manis2 kalu pgi2..

sampai skang air kosong je..
alhamdulillah la..energetic di pagi hari :D:D

so xde buat bro dkt mana2 situasi tanpa perlukan air2 berkaler dan manis..hehehe..susah tu nak addict pade 1 pattern gitu..

bojed
19-06-2013, 08:33 PM
Minum air kosong awal2 pagi ni dah lama aku praktikkan. Aku bangun 5am-5.30am, terus minum 2 gelas (2*250ml). Dalam 10 minit lepas tu terus berak. Sebelum pergi kerja, aku minum lagi 2 gelas.

Dari 15 April sampai hari ni, baru 6 kali aku minum air manis2 iaitu teh tarik dan nescafe tarik. Lama2 dah takde sangat rasa nak minum air manis2 dah. Kopi/teh pun aku minum kosong je takde gula. Sedap! Kalau campur susu aku guna fresh milk/full cream milk. Tak guna creamer packet tu.

Pastu biasanya setengah jam sebelum makan, aku minum air kosong segelas. 15 april 2013 berat aku 101.5kg. Hari ni dah 90.7kg alhamdulillah. Aku target 15 ogos nanti berat aku jadi 75kg insha Allah. Turun berat tu bukanlah sebab aku minum air kosong semata2 tapi campur dengan cara makan yg betul dan workout/exercise 5x seminggu.

gadgetmall
20-06-2013, 09:20 AM
so xde buat bro dkt mana2 situasi tanpa perlukan air2 berkaler dan manis..hehehe..susah tu nak addict pade 1 pattern gitu..

ambe jenis setie.. :)):))
xde la..
aku siang je air kosong, kalu lepak ngn mmbr pon teh o suam..
ais aku jarang minum, jage kesihatan. :eek:

malam minum susu full cream. :)cgrock:)cgrock

seether
21-06-2013, 03:20 AM
ambe jenis setie.. :)):))
xde la..
aku siang je air kosong, kalu lepak ngn mmbr pon teh o suam..
ais aku jarang minum, jage kesihatan. :eek:

malam minum susu full cream. :)cgrock:)cgrock

tu la tu..kekadang dgn cuaca panas dan jerebu skang

mmg susah nak hindar minuman2 sejuk ni..hehe..

mskhairi86
21-06-2013, 11:50 AM
masa makan jangan minum ais...proses penghadaman menjadi sukar dan menyebabkan kebuncitan..

smoothzone
23-06-2013, 05:46 PM
tq bro... info yang berguna.....

cgscen
23-06-2013, 10:01 PM
Nice info TT, terima kasih~!

seether
29-06-2013, 09:15 AM
masa makan jangan minum ais...proses penghadaman menjadi sukar dan menyebabkan kebuncitan..

betol..member aku kate la kalau jarang minum air sejuk

mmg perut buncit bole menurun cpt..

BudakMelaka88
05-07-2013, 10:26 AM
Thanks tt. Good info.

seether
06-07-2013, 02:08 PM
Thanks tt. Good info.

ni prob..infomation for all mate :)cgrock

seether
09-07-2013, 08:40 PM
Minum air kosong awal2 pagi ni dah lama aku praktikkan. Aku bangun 5am-5.30am, terus minum 2 gelas (2*250ml). Dalam 10 minit lepas tu terus berak. Sebelum pergi kerja, aku minum lagi 2 gelas.

Dari 15 April sampai hari ni, baru 6 kali aku minum air manis2 iaitu teh tarik dan nescafe tarik. Lama2 dah takde sangat rasa nak minum air manis2 dah. Kopi/teh pun aku minum kosong je takde gula. Sedap! Kalau campur susu aku guna fresh milk/full cream milk. Tak guna creamer packet tu.

Pastu biasanya setengah jam sebelum makan, aku minum air kosong segelas. 15 april 2013 berat aku 101.5kg. Hari ni dah 90.7kg alhamdulillah. Aku target 15 ogos nanti berat aku jadi 75kg insha Allah. Turun berat tu bukanlah sebab aku minum air kosong semata2 tapi campur dengan cara makan yg betul dan workout/exercise 5x seminggu.

again..kalau xde air manis tu x sah..dem..bulan pose nak cube la kerap minum air kosong je..

seether
18-07-2013, 12:09 AM
Nice info TT, terima kasih~!

info for all mate :)cgrock

bulan pose kalau x dan sahur..air kosong same kurma la jawapnya

jadi bahan jamah :)

Jedi
20-07-2013, 12:51 AM
Salam.

Terbaek.

Banyak gak minum air kosong.

Tapi bulan puasa ni jarang kan buang air besar?

Selalunya tiap2 pagi.

Aku sorang jer ke alami?

seether
20-07-2013, 01:39 PM
Salam.

Terbaek.

Banyak gak minum air kosong.

Tapi bulan puasa ni jarang kan buang air besar?

Selalunya tiap2 pagi.

Aku sorang jer ke alami?



ade jugak yg lepas makan dlm bape ketika terus ke jamban..

hehehehe..dgn cuaca skang mmg kerap kene minum air kosong..

Princess_89
24-07-2013, 10:51 AM
Tips terbaik untuk bulan puasa..:)cgrock

seether
24-07-2013, 10:00 PM
Tips terbaik untuk bulan puasa..:)cgrock

modal utk sahur kalau x dan nak makan or waktu nak abes..

teguk bebanyak pastu zzzzzzz..

WhatTheHack?
24-07-2013, 10:07 PM
sunnah :D:D

Princess_89
24-07-2013, 10:39 PM
modal utk sahur kalau x dan nak makan or waktu nak abes..

teguk bebanyak pastu zzzzzzz..

bagus gak tu...

seether
25-07-2013, 09:26 PM
bagus gak tu...

sebab selalu mmg terbabas la..hahaha.

keeycheng
30-07-2013, 02:37 PM
thx for the info...

^^

seether
30-07-2013, 02:53 PM
thx for the info...

^^

info for all mates :)cgrock

Jedi
02-05-2014, 09:43 AM
4. Selepas 15 minit sarapan pagi, makan tengahari dan makan malam jangan makan atau minum apa-apa selama 2 jam







Salaam.

Kurang faham yang nie.

Lepas sarapan/lunch/makan malam...minum air lepas 2 jam?

Contoh: sarapan 8.00 pagi....minum air jam 10.00 pagi?

Berapa gelas air?

s16
02-05-2014, 11:10 PM
Minum pas bangun tido tu elok berdiri ke duduk? Ada kata elok bdiri ada kata duduk. Konpius...